Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Stan

Escape Master

Offline

Omschrijving

Hey, hoi, hallo! Welkom op mijn profiel (soort Hyves intro dit).

Ik ben Stan en ben inmiddels ook besmet met het 'escape-virus'. In 2016 speelde ik mijn eerste escaperoom en was eigenlijk meteen verkocht. Over de eerste 25 kamers heb ik een flinke tijd gedaan, zo'n  5 jaar. Maar sinds 2021 is het aantal flink gaan lopen en ben ik ook fanatiek gaan reviewen. 


Inmiddels zijn we heel wat kamers verder en heb al onwijs veel toffe kamers mogen spelen in binnen- en buitenland. Maar er is gelukkig nog genoeg te spelen! 


Totaal aantal gespeelde kamers: 306


Favoriete kamers (in willekeurige volgorde):

- Chapel and Catacombs (Lockhill, Athene)
- Stay in the Dark (DarkPark, Vlaardingen)

- Illusion (Epic Escape, Waalwijk)

- The Toy Factory (Escaping Antwerp, Zoersel)

- The Movies (The Push Mystery Rooms, Dudzele)

- Molly's Game (Down the Hatch, Voorburg)

- Brandon Darkmoor (The Room, Berlin)

- Don't take a breath (Verone, Athene)

- The Dome (Mama Bazooka, Bunschoten)

- The Non Believers (Your Escape, Leiden)


Overige gespeelde 'kamers':

Toverland Escape ExperienceMocht je vragen hebben over: mijn reviews, escape tripjes die ik heb gemaakt, mijn lievelingseten, schoenmaat, etc. kun je me altijd een berichtje sturen! :)


*Einde bericht*


Ja echt, hier staat niets meer!


Lid sinds

13-11-2017

Locatie

Gemert

Statistieken

Escaperooms

269 reviews

278 kamers gespeeld

93.3% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

7 gespeelde spellen


6 forum berichten

Team

Ale Blie

3 teamleden

42 kamers gespeeld

269 reviews

LandLoper

Landloper Belevingshuis
Geplaatst op: 10 april 2024

Een verborgen parel in Wortel

Wat ga je doen als je je verveeld? Juist; escapen! Met twee personen waren we op zoek naar een escaperoom in de buurt die nog vrij was. Altijd een uitdaging; een kamer vinden voor twee personen, die in de buurt is én nog een beetje betaalbaar is. We kwamen al snel uit bij 'De Landloper', een kamer waar ik nog nooit van had gehoord. Heel erg benieuwd dus wat we hier mee zouden gaan maken.

We komen aan op een mooie locatie, het ontvangst was hartelijk en we konden direct plaatsnemen in de ontvangstruimte. Wat me hier meteen opviel, was dat het er allemaal erg netjes uitzag. Je zet letterlijk een stap terug in de tijd, heerlijk. Na even bij de kachel gezeten te hebben, krijgen we een introductie over de escaperoom. We krijgen het achterliggende verhaal te horen en wat 'Landlopers' nou eigenlijk precies waren. Altijd leuk als een kamer gebasseerd is op een lokaal verhaal. Daarna een korte uitleg over de sloten, het verhaal en al vrij snel konden we gaan beginnen.

De introductie in de kamer vind ik erg leuk gekozen, passend bij het verhaal met een leuke twist. We staan in de kamer en kunnen eigenlijk meteen van start gaan. Deze kamer is niet bijster groot, ga deze kamer dus vooral niet met grote groepen spelen. Voor twee personen was hij eigenlijk perfect. Het decor ziet er over het algemeen prima uit, niets bijzonders, maar wel netjes afgewerkt.

De puzzels zijn gedurende het spel prima in thema én versterken daarnaast het verhaal. Het enige wat ik een beetje mistte, was wat sfeer door middel van muziek of geluid. Daardoor sloeg de sfeer een beetje kapot. Zeker omdat we net een tof uitgewerkt introductiefilmpje hebben gezien.

Wat opvalt is dat we als een speer door deze kamer gaan, de puzzels volgen elkaar in hoog tempo op. Dat komt vooral omdat de flow onwijs goed is. Richting het einde van de kamer komt het gehele verhaal samen, de puzzels hier vind ik erg tof gekozen. Origineel en gelaagd. Met nog 20 minuten op de klok wisten wij met 2 personen, zonder hints, te ontsnappen. Al met al dus een heerlijke flow, logische puzzels in een prima thema.

Voor mij een kamer waar ik in ging zonder enige verwachtingen, maar daardoor hebben we een onwijs fijn puzzelplezier gehad. De prijs-kwaliteit verhouding is hier, naar mijn mening, top. Al met al dus een verborgen parel gevonden in Wortel!


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja

 

Ten Colours

Just Escape
Geplaatst op: 10 april 2024

Prima vermaak als je met de juiste instelling gaat!

Hoe sluit je een dag goed af? Uiteraard met een escaperoom! Omdat we toch in de buurt waren van Almere, besloten we met z'n tweeën een klein stukje om te rijden om 'Ten Colours' mee te pakken. Een kamer waar ik al veel over gehoord had, vooral het puzzelplezier moest hier goed op orde zijn. Op naar Almere dus!

We waren veel te vroeg op locatie, maar besloten toch maar gewoon aan te bellen. We werden vriendelijk ontvangen (ondanks dat we dus véél te vroeg waren) en er was meteen ruimte genoeg om lekker te kletsen. Na flink voorgebabbeld te hebben, en na een sanitaire stop, konden we meteen gaan beginnen aan ons puzzelavontuur.

Deze kamer is echt gemaakt voor de puzzelfreak, ga hier dus met de juiste verwachtingen naartoe, dan zul je een leuke tijd hebben! Toen we 'de eerste ruimte' binnen stapte, zagen we meteen dat we ons echt alleen op de puzzels hoefde te focussen. Het 'decor' en het niveau van afwerking is niet al te best, maar dat is ook niet wat deze kamer pretendeert. Iets wat ikzelf bij eigenaren altijd erg kan waarderen, uitgaan van je eigen krachten.

Dan de puzzels; de kamer zit zo in elkaar dat je door 10 verschillende ruimtes gaat, allemaal met een enkele puzzel. De moeilijkheid wordt steeds lastiger natuurlijk. Het mag dan ook geen geheim zijn, dat we de eerste helft van de kamers binnen een aantal minuten hadden opgelost. Simpele puzzeltjes waardoor je lekker in die puzzelflow komt. Daarna begint het toch al wat pittiger te worden.

Zeker richting kamer 7/8 worden de puzzels lastiger en - in mijn optiek - net wat onlogischer. Hier en daar vraag ik me soms af; hoe hadden we dit moeten weten. Wel blijft de flow er erg goed inzitten en is het continu snel duidelijk wat er van ons verwacht wordt. Op het einde lopen we met z'n tweeën iets vast en met een aantal kleine hints, weten we de laatste ruimte te halen.

Daar zit de grote eindpuzzel. Een puzzel die over het algemeen niet eens heel erg moeilijk is, maar die vooral heel veel tijd kost. Ik denk dat het bijna onmogelijk is om deze puzzel, binnen de tijd, op te lossen. Je moet hiervoor alle voorgaande kamers in één keer goed hebben om genoeg tijd over te hebben. Al met al dus een perfecte uitdaging voor de diehard puzzelaars haha.

Tot slot werden we door onze hosts uit de kamer gehaald en hebben we nog lang na zitten kletsen. Ten Colours was voor mij oprecht een toffe kamer omdat we hier met de juiste verwachtingen naartoe zijn gegaan. Ga hier vooral heen om jezelf te prikkelen op puzzelvlak, dan ga je echt een leuke tijd hebben!


Reactie door Just Escape

14 april 2024

Super bedankt voor deze mooie uitgebreide review, heel leuk dat je deze kamer zo tof vond :) Als je nog meer geprikkeld wilt worden met wat leuke puzzels, kom dan vooral gezellig terug naar Colours of Art! :)


7

Sfeer: 5.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 9.0


Gespeeld in februari 2024

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Nee

  JustEscape

The Sacrifice

Disappear Escape
Geplaatst op: 10 april 2024

Hier ging nét te veel mis

Tijd voor kamer twee tijdens mijn werktripje in Athene. Samen met mijn collega's speelden we gisteren Monika's Diary, iets wat zij zo enorm vet vonden, dat ze heel graag nóg een kamer wilde spelen. Win-win situatie voor mij dus. Omdat we vrij last minute moesten boeken, waren de keuzes niet heel uitgebreid. Gelukkig was 'The Sacrifice' nog beschikbaar om te spelen laat op de avond, boeken dus!

We komen aan in buurt ver van de bewoonde wereld, althans dat lijkt zo. Wij hadden gehoopt daar in de buurt nog wat te kunnen eten, maar dat gaat op deze locatie niet. Wat resulteerde in 40 minuten buiten rondwandelen. Gelukkig was het weer goed. Uiteindelijk kunnen we binnen en stappen we het pand binnen.

De introductie vindt plaats in een afgeragde ruimte, iets waar bij mij de alarmbellen meteen gingen rinkelen. Zwart geverfde muren, kapotte banken, etc. De introductie zelf wordt gedaan door een man met een kap op, die een beetje geheimzinnig en op een enge manier probeert te praten. Gaat dit weer zo'n kamer worden?

De start van de kamer is leuk gedaan, iets wat je in horrorkamers vaker ziet, maar voor mijn collega's was deze manier van een kamer starten nieuw. De spanning is van begin af aan meteen aanwezig. De kamer ziet er op het eerste oog prima uit, maar net als bij veel andere kamers in Athene, moet je niet verder kijken dan die eerste blik. Wat ik erg jammer vind, is dat je duidelijk ziet dat deze kamer nu al afgeleefd is. Kapotte onderdelen in puzzels, zichtbare schade op decorstukken, etc. Het lijkt wel of ze het begrip 'onderhoud' in Athene niet kennen, dat is erg jammer.

Waar het voor mij eigenlijk meteen stuk liep, is vlak na het begin. We komen in een prima flow terecht en de puzzels volgen elkaar op. Ik hoor mezelf wel vaker vragen: wat staan we nu eigenlijk te doen? Maar daar moet je soms doorheen kijken. Waar het bij ons misging, zijn meerdere reset-fouten. Dat haalt je natuurlijk volledig uit de flow. Zeker omdat we op de helft van de kamer al in de eindruimte staan omdat er een slot niet dicht is gedaan. Stel je voor; je staat in een netjes uitgewerkt dorp en hoor ineens een host roepen: ga terug naar plek X en wacht daar even. De bloeddorstige heksen, die je zojuist nog wilde vermoorden, komen op sneakers binnengelopen met hun telefoonzaklamp aan om het slot te resetten. Jammer dus.

Tot overmaat van ramp hadden we ook nog een onveilige situatie in de kamer. Ze zijn er bij deze kamer niet bang voor om je te laten schrikken. Ook niet als je op een verhogen staat of wanneer je een trap op- of afloopt. Een van onze teamleden kreeg een flinke scare om zijn oren terwijl hij op een verhoging stond, hier verzwikte hij zijn voet. Achteraf bleek hij zelfs zijn middenvoetsbeentje gebroken te hebben. Enerzijds is dit natuurlijk een 'fout' vanuit ons, want je schrikt er zelf natuurlijk van en wil weg. Aan de andere kant vind ik het persoonlijk not done om mensen het leplazurus te laten schrikken terwijl je van een trap loopt of wanneer je op een verhoging staat.

Het einde van de kamer is vrij voorspelbaar, maar op zich wel grappig. jammer dat we al wisten wat er zou gaan gebeuren omdat we helemaal in het begin al een kamer hadden gezien door het reset-foutje. Al met al was The Sacrifice een beetje een domper. De kamer is onwijs groot, maar mist een bepaalde sfeer en liefde. Ze mogen hier echt eens met de onderhoudsbijl doorheen om alles weer fris en netjes te maken. En dan blijft daar voor mij toch ook het onveiligheidspunt, iets wat ik persoonlijk echt niet vind kunnen. Enfin, over een paar maanden mogen we weer naar Athene (op het moment van schrijven nog een week) en dan zullen we zien wat we dan weer tegen gaan komen.


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 7.0


Gespeeld in november 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Die verdomde kachel

Voor mijn werk was ik met 4 man in Athene. Vaker heb ik moeten uitleggen waarom ik toch hele vakanties plande om alleen maar escaperooms te spelen. Daarnaast hebben mijn collega's zich kostelijk vermaakt om het feit dat ik een keer zó bang was in een escaperoom dat ik niets meer kon doen. Gelukkig haalde ik ze over om op één avond één escaperoom te gaan spelen. Ik wilde dus het liefst een kamer spelen die hen zou laten zien wat een escaperoom kan zijn. Tegelijkertijd wilde ik ze ook wel een beetje de stuipen op het lijf jagen. Na lang wikken en wegen, werd het 'Monika's Diary', een keus waar ik achteraf heel blij mee was. Let's go!

Op voorhand moet je even goed kijken wanneer je deze kamer boekt, het is namelijk niet mogelijk deze kamer zo maar in het Engels te spelen. Je krijgt namelijk een vertaler met je mee (tegen bijbetaling). Ik was erg benieuwd hoe dit in zijn werk zou gaan en hoe ze dit ooit passend in een verhaal zouden krijgen. Dat werd op locatie meteen duidelijk. Wij waren internationale detectives die een zaak moesten oplossen. Omdat wij de Griekse taal niet machtig waren, kregen we een lokale rechercheur mee die alles voor ons zou vertalen, top geregeld dus.

Waar ik in het begin een beetje terughoudend was over deze vertaler, bleek later dat dit misschien wel het tofste element in de kamer was. Hij speelde écht met ons mee en was onderdeel van ons team. Hij was net zo bang als dat wij waren, perfect geacteerd dus! Eenmaal binnen wist ik meteen: Yes, ik heb een goede kamer uitgekozen. De sfeer was meteen goed, het decor zag er perfect uit, het verhaal klopt, de puzzels zijn in thema. Alles wat een goede escaperoom moet hebben. De acteur jaagt ons de stuipen op het lijf. Meermaals heb ik mijn collega's naar de grond zien gaan, missie geslaagd dus. ;)

Richting het einde van de kamer neemt het verhaal plots een wending, een wendig die ik ónwijs jammer vindt. Dit had zoveel subtieler gekund, zo mooier in thema. Je eindigt nu weer heel erg afgezaagd, daar baalde ik een beetje van. Achteraf was er nog ruimte om na te praten met de acteur(s) en kregen we wat te drinken. Dat was nodig, want we hadden het bloedheet. De spanningsopbouw was namelijk echt perfect in deze kamer.

Een tiental minuten later stonden we weer buiten. Waar ik natuurlijk het meest benieuwd naar was; hoe vonden mijn collega's dit. Die waren laaiend enthousiast. Geweldig dus! Sterker nog; ik moest van hen (uiteraard heb ik hier zelf niet op gepusht) op zoek naar een andere kamer die we de dag erop konden gaan spelen.

Monika's Diary is een van de betere kamers die ik gespeeld heb in Athene. Het verhaal klopt, spanningsopbouw is goed. De puzzels passen in thema en zijn van een prima niveau, zelfs het decor ziet er netjes uit, iets wat in Athene niet altijd zo is. Al met al dus een echte must-play wanneer je in Athene bent!


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in november 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

The Texas Massacre

Find a Way
Geplaatst op: 07 december 2023

Doe maar gewoon niet

Er staat weer een nieuwe dag op het programma vol met kamers, heerlijk! We starten de dag met horrorkamer, iets wat uniek is tijdens onze trip. ‘The Texas Massacre’ zegt natuurlijk al onwijs veel, ik verwacht er vanaf het begin af aan weinig van, want dit soort horror is niet per se voor mij weggelegd. Persoonlijk vind ik het altijd een beetje goedkoop, maar wie weet gaat dit wel een verborgen parel zijn.

Nou spoiler; dat was het zeker niet. Dit gaat ook geen hele lange review worden, want om hier überhaupt nog tijd in te steken is eigenlijk al jammer. De locatie bevindt zich in een vervallen pand, er is ruimte om naar het toilet te gaan, spullen op te bergen, etc. Na even gewacht te hebben met onze host, die er volgens mij niet heel veel zin in had, mochten we naar de kelder van het pand.

Daar stappen we de kamer binnen, we staan in een lelijke ruimte vol bloed, plastic schermen, kettingzagen, gereedschap aan de muur, etc. We stappen echt een goedkope horror ruimte binnen. Van het decor moeten ze het niet hebben, wellicht het verhaal dan? Welk verhaal? Het is absoluut niet duidelijk wat we nu eigenlijk aan het doen zijn. Waar kan de kamer zich dan nog redden? De puzzels; die waren inderdaad aanwezig, maar daar is ook alles mee gezegd. Deze kamer is vanaf het begin af aan onduidelijk. De puzzels passen binnen dit thema, dat wel, maar daar is ook alles mee gezegd. Wat een verschrikking was dit.

Gelukkig had onze host een resetfout gemaakt, waardoor we zeker 4 à 5 puzzels gemist hebben, maar daar waren we eigenlijk best blij mee. Tijdens het napraten hebben we aangegeven dat een kamer als deze eigenlijk echt niet meer kan. Achteraf bleek ook dat er een acteur in de kamer had moeten zitten. Maar omdat onze hosts amper Engels spraken, was die er ook maar uitgehaald.

Ik ga echt geen woorden vuil meer maken over deze kamer, heb je ruimte over tijdens je trip? Ga lekker op een terras zitten en sla deze kamer alsjeblieft open. Je zult me dankbaar zijn!


3

Sfeer: 2.0

Spelbeleving: 3.0

Service: 5.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Connoisseur [Koneser]

Dreamscape
Geplaatst op: 07 december 2023

Heerlijk klassiek

We speelden de tweede kamer bij Dreamscape, waar we gisteren hun nieuwe kamer mochten testen (wat uiteindelijk de beste kamer van de trip bleek te zijn), was het nu tijd om ‘Connoisseur’ te spelen; hun oudste kamer. De verwachtingen waren aanwezig, maar die werden door de host wel wat getemperd. Dat we echt wel wat anders moesten verwachten dat wat we de dag daarvoor hadden gezien. We wisten in ieder geval dat ze bij Dreamscape genoeg in hun mars hadden om een goede kamer neer te zetten. Onwijs benieuwd dus naar deze kamer!

We startten de kamer met een leuk onthaal door onze host, zij hostte ons de avond ervoor ook. Dat was een gezellig weerzien, waar ze de dag ervoor nog een chagrijnige piraat was, was ze nu een leuke nette dame. Na wat korte instructies, konden we eigenlijk meteen beginnen in de kamer.

Ons doel was duidelijk; wij waren een groep agenten die een schilderij moesten gaan stelen. We mochten geen alarmen triggeren, etc. Een standaard break in room dus. Vanaf begin af aan zie je wel dat dit inderdaad een wat oudere kamer is. Ik zou het zo onwijs waarderen als meer Poolse kamers wat zouden doen aan onderhoud aan de kamer. Het is zo jammer om te zien dat het behang van de muren komt, delen van puzzels kapot zijn, etc.

Maar dat buiten kijf gelaten, moet ik zeggen dat ik Connoisseur oprecht een leuke kamer vond om te spelen. Deze kamer moet het wat minder hebben van zijn decor en verhaal, maar vooral van zijn puzzels. En eerlijk is eerlijk, de puzzels waren oprecht heel tof. Ze passen allemaal erg goed binnen het verhaal en voelen heerlijk old school aan. Sommige puzzels lijken op het eerste oog erg afgezaagd, maar bij vrijwel elke puzzel zit een erg leuke twist. We pakken van begin af aan een heerlijke flow op, die we tot het einde van de kamer vast weten te houden. Het speelde simpelweg erg fijn, omdat de kamer zo goed in elkaar zit.

Ga deze kamer spelen met de juiste verwachtingen. Verwacht hier geen technische hoogstandjes, een geweldig decor of een zwaar verhaal. Ga deze kamer spelen met de verwachtingen dat je gewoon even heerlijk een uurtje puzzelt, dan ga je deze kamer 100% met een glimlach uit!


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Murder House

Continuum Poznań
Geplaatst op: 26 maart 2024

Old school teleurstelling

Een nieuwe dag brak aan, dag 4 alweer van onze Polen escape trip. Gisteren speelde we al twee kamers bij Continuum, tijd voor de laatste (Engelse) kamer. Dit is hun oudste kamer, maar gezien we toch daar waren, konden we deze net zo goed meepakken, right?

Achteraf had ik dit misschien liever niet gedaan, was liever een uurtje langer in bed blijven liggen. De mensen van Continuum gaven aan dat dit echt wel hun engste kamer was. Spannend, want horror kan soms ver gaan. Toen we de eerste stap binnen zette, wist ik eigenlijk al genoeg. Het decor (mag je dit eigenlijk wel decor noemen?) was verschrikkelijk, donker, slechte afwerking, puzzels die niet in thema passen, etc.

Enfin, toch vol goede moed gestart aan deze kamer. Alles wat hierboven benoemd is, bleef zo gedurende de rest van de kamer. Sommige puzzels waren nog wel 'oke' in thema, maar over het algemeen was het niet best. Het moest een old school horrorkamer worden, maar achteraf bleek het een old school teleurstelling. Een acteur die af en toe een keertje komt schreeuwen, verhaal wat niet te volgen is, puzzels die niet logisch zijn. Al met al niet echt een beste start van de dag.

Ik ga deze review dus lekker kort houden, sla deze kamer lekker over en blijf een uurtje langer in je bed liggen!


5

Sfeer: 3.0

Spelbeleving: 5.0

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

  Marieke

Strangers

Continuum Poznań
Geplaatst op: 26 maart 2024

Zandstorm

Het heeft even geduurd voordat ik verder ben gaan schrijven met mijn reviews van mijn Polen trip. Vooral omdat deze uiteindelijke trip wellicht - qua kamers - iets tegenviel. Ik was heel benieuwd of ik de inhoud van alle kamers nog wist. Een ding is zeker; bij 'Strangers' is dat zeker het geval, want wat hebben we hier toch weer meegemaakt?

Strangers bevindt zich in een soort kantoorpand waar meerdere escapebedrijven zitten op verschillende verdiepingen. Op zich wel handig als je meerdere kamers speelt. Eenmaal binnen worden we in thema onthaald, we worden meegenomen in een verhaal en daar zitten al de nodige grapjes in. Als groep gingen we hier heel erg in mee, dus vanaf het allereerste moment was de stemming: 'melig'. Dat is denk ik hoe ik deze kamer het beste kan omschrijven.

Het begin van de kamer is bizar, vaag qua verhaal, vol met stomme grapjes (hier heb je mij meteen) en na een vage intro, konden we eindelijk beginnen. Het verhaal is eigenlijk simpel; wij moeten een groepje tieners verjagen uit een huis. Tieners waren het zeker! Met stomme maskertjes op waren ze ons continu aan het uitdagen, wat ikzelf onwijs grappig vond. Sterker nog; een acteur zat continu bij ons op een stoel een beetje op zijn telefoon te spelen. Hij vroeg ons wat onze favoriete muziek was, of we hem nog wat Nederlands konden leren, etc. De opdrachten en puzzels in deze kamer voelen over het algemeen vrij random aan. Het verhaal is ook flinterdun. De afwerking is matig. Maar toch is deze kamer mij zo bij gebleven, vooral omdat ik hier zo veel lol heb gehad.

Het einde komt helemaal samen in een komisch en epische slotscene. Dingen die we tijdens de kamer hebben verteld aan onze acteur komen ineens terug. Het blijft stomme grapjes regenen, etc. Dit is echt een kamer die mij ligt. Hier ligt ook wel meteen het gevaar voor deze kamer, als dit je niet ligt, dan kan ik begrijpen dat je denkt: wtf was dit nou weer. Al met al is 'Strangers' voor mij wel echt een aanrader om te spelen. Na afloop was er nog tijd om een foto te maken (met een Shrek masker op?) en konden we weer door naar de volgende room. Tsja, wat hebben we hier toch meegemaak.


8.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Personality

Continuum Poznań
Geplaatst op: 26 maart 2024

Heerlijke interactie

Na zojuist compleet verward uit 'Strangers' te komen, mochten we door naar de tweede kamer op deze locatie. 'Personality' stond op het programma. Na de vage ervaring die we zojuist hadden gehad, was ik heel benieuwd hoe deze kamer zou zijn. Vol goede moed dus deze kamer in.

Het verhaal is - ook hier - vrij simpel; er zijn een aantal moorden gepleegd en alle clues die we konden vinden, wezen op een psycholoog. Aan ons om te kijken of we wat konden vinden. Wat meteen opvalt, is dat het decor eigenlijk best netjes is. Zeker gezien we zojuist uit een puinhoop kamer bij 'Strangers'. Het spel begint tof met een leuk interactiespel met de acteur. Je kunt hier als speler écht een rol aannemen, dat is iets wat ik onwijs tof vind.

Het verhaal blijf je volgen, maar je moet op veel punten best goed je best doen om te snappen wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd. De puzzels voelen op veel momenten een beetje vaag aan, maar persoonlijk vond ik de puzzels érg goed. Veel gelaagde puzzels. Als je op een gegeven moment de Poolse logica snapt (die is soms wat ver te zoeken), ga je er best vlot doorheen. De interactie met de acteur blijft aanwezig, waar ikzelf erg goed op ga.

Ook hier, net als bij Strangers, moet de kamer je liggen. Opsplitsen is in deze kamer bijvoorbeeld erg belangrijk. Wanneer de puzzels je net niet liggen, kan ik begrijpen dat je deze kamer als 'minder' ervaart. Waar de kamer mij een beetje kwijtraakte, was op het einde. Het verhaal neemt dan ineens een vage wending en daar was ik het persoonlijk een beetje kwijt.

Ga deze kamer spelen, doe je best om het verhaal te volgen en dan ga je echt wel toffe puzzels tegenkomen in een prima decor. Ah, én probeer de acteur een beetje uit te dagen. Mocht je een leuke acteur hebben, spelen ze hier oprecht leuk op in!


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Golden Heist [Golden Hajs]

Clueroom Poznań
Geplaatst op: 08 september 2023

Una mattina mi sono alzato

Dag twee van onze Polen trip staat op de planning! 32 kamers in 8 dagen, let’s go! Dit is kamer 3/32. We startten onze dag op een bijzondere locatie. We startten namelijk bij ‘CluERoom’, deze locatie bevindt zich in ‘Escapelandia’; een groot gebouw waar verschillende escaperooms hun kamers huisvestten. Meteen een dikke tip; buiten dit gebouw staat een klein keetje met burgers, elke escaperoom heeft hier zijn eigen burger. Dus ga zeker even langs bij ‘Escapeburgers’ als je de tijd hebt, want deze burgers zijn geweldig!

Enfin, we verplaatsen ons naar de derde verdieping van het gebouw. Daar worden we ontvangen door onze host, kunnen we onze spullen opbergen en mogen we plaatsnemen in de ontvangstruimte van deze kamer. De naam van deze kamer geeft het misschien al weg, maar ‘Golden Heist’ is een kamer met een ‘La Casa de Papel’ thema. Een thema wat je natuurlijk vaker ziet in escape rooms. Heel benieuwd dus hoe ze dit hier gaan toepassen.

We hebben gemerkt dat ze in Polen onwijs fan zijn van het ‘geblinddoekt in een polonaise naar binnen gaan’ van een kamer. Zo ook hier. We staat kort daarna in een bank. Aan ons de taak om het goud te stelen. Het ‘decor’ ziet er oké uit, maar daar is ook alles mee gezegd. Telkens weer bij dit soort tripjes in het buitenland denk ik weer: wat hebben we het goed in Nederland en België met onze kamers.

Wel moet ik zeggen dat de puzzelflow van deze kamer erg goed zat. De puzzels zijn leuk in thema en er zitten oprecht een aantal originele dingen in deze kamer. Qua verhaal blijft het allemaal wat oppervlakkig. Maar het is met dit thema ook lastig om een tof verhaal neer te zetten. Je valt bij een thema als dit toch snel terug op de standaarddingetjes. Wat overigens helemaal prima is.

Wat ik persoonlijk erg fijn vond aan deze kamer, is de vele eureka momentjes die je hebt. Het moment waar je denkt vast te lopen, hadden we continu dat moment van: “Zouden we dit misschien moeten doen?”. Daarnaast is er een logische opbouw van de kamer, de puzzelflow blijven we tot het einde behouden. Dat speelt gewoon heel lekker. De kamer bouwt echt toe naar een einde, en dat hebben ze hier best netjes neergezet. Wel moet ik zeggen dat ik het absolute einde een beetje jammer vond. Hier had denk ik wat meer spanning toegevoegd kunnen worden.

Golden Heist was oprecht een prima kamer om te spelen. Ik denk dat het (voor Nederlandse begrippen) een perfecte beginnerskamer is. Hij is qua puzzels best gevarieerd, het decor is oké en de spelflow is oprecht goed. Al met al dus een prima kamer om de dag mee te beginnen!


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Grandpa's Secret [Sekret Dziadka]

Fun4Brain
Geplaatst op: 08 september 2023

Opa heeft een geheimpje

Door naar kamer twee van de dag, dit zou kamer 4/32 worden op onze Polen trip. 32 kamers in 8 dagen, let’s go! We verplaatsen van locatie naar ‘Fun4brain’, dit escape bedrijf bevindt zich op dezelfde locatie als de kamer die we hiervoor speelde. Escapelandia is een groot pand waar verschillende kamers zich huisvesten. Hier kun je je dus gemakkelijk 2 dagen vermaken. Ga ook zeker even naar ‘Escapeburgers’ om een burger te pakken!

Enfin, we worden bij Fun4brain hartelijk ontvangen door onze host. We kunnen plaatsnemen in een kleine ontvangstruimte, hier kunnen we even wat water drinken, nog naar het toilet, etc. Na even gewacht te hebben komt onze host naar ons toe voor een uitleg over de kamer en kort daarna kunnen we al starten.

Onze host gaf voordat we de kamer betraden aan: je gaat nu naar het schuurtje van je opa, let dus goed op want je hebt niet alles nodig wat in de kamer staat. Daar zit denk ik meteen een beetje het pijnpunt van de kamer. De kamer is namelijk zo realistisch mogelijk neergezet, maar hierdoor merk je wel dat hij hier en daar wat chaotisch aanvoelt. We starten dan ook vrij stroef, de uitkomst van een bepaalde puzzel (die meteen je aandacht trekt als je binnenkomt) heb je pas véél later nodig.

Ondanks dat we stroef beginnen, merkte ikzelf dat ik vrij snel in een fijne flow terecht kwam. We zijn als team snel opgesplitst en zijn aan de slag gegaan. Grandpa’s Secret is een uitzondering op alle andere Poolse kamers die we gespeeld hebben. Over het algemeen is het niveau van de puzzels namelijk vrij gemakkelijk. Maar bij Grandpa’s Secret zitten een aantal goed doordachte dubbel laagse puzzels. Ik houd daar wel van! Zeker een puzzel in het bijzonder was een heerlijk eureka-moment toen we doorhadden hoe hij werkte.

Waar ik daarnaast heel erg goed op ga, is het plot van deze kamer. Het is zo bizar en zo stom, dat ik dat juist heel erg kan waarderen. Voornamelijk het einde, waar alles samenkomt is zo stompzinnig. Ik houd ervan! De kamer bouwt goed op en heeft een grappig einde. Uiteindelijk kwam ik dus best positief uit deze kamer, ondanks dat hij best pittig was. Het ligt er hier wel heel erg aan welke puzzelroute jij kiest. Dat bleek achteraf ook toen we hoorde dat onze teamgenoten iets minder enthousiast waren.

Samenvattend vond ik persoonlijk dat Grandpa’s secret echt wel een leuke kamer was. Het decor van de kamer was over het algemeen best prima. De puzzels zijn soms wat random, maar passen wel allemaal binnen het thema. Wat mij vooral amuseerde was het plot van deze kamer. Deze komt zo uit het niets, heerlijk! Toch stoorde ik me hier en daar heel erg over het feit dat de kamer nogal chaotisch is, waardoor je flow af en toe net wat inkakt. Al met al zou ik deze kamer zeker aanraden, alleen al omdat het een echte diehard-puzzelkamer is, dat zie je in Polen niet heel veel.


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Funeral Home [Dom Pogrzebowy]

Fun4Brain
Geplaatst op: 12 november 2023

Was dat het al?

Tijd voor de volgende kamer alweer. We hadden wat gemixte feelings over de eerste kamer die we hier speelden. Maar goed, we waren helemaal ready voor de volgende kamer. Funeral Home stond op de planning, een kamer waar ik zelf heel benieuwd naar was. Een thema wat natuurlijk snel ongemakkelijk en op het randje kan zijn. Spannend dus.

We beginnen in een ruimte die er voor de Poolse begrippen eigenlijk best oke en netjes uit ziet. Dat blijft gedurende de kamer ook echt wel zo. Het ziet er allemaal netjes uit. Waar deze kamer vooral in uitblinkt is puzzelflow, dat was allemaal dik voor elkaar. Je kunt in deze kamer als groep vanaf het begin meteen parallel puzzelen, daardoor kwamen we meteen in een perfecte flow terecht.

Dat resulteerde voor ons echt wel weer in een: “Huh, zijn we nu al klaar?”-moment. Binnen het half uur stonden we al buiten en hadden we het vorige record met minuten verpletterd. Wel moet ik zeggen dat ik me echt vermaakt heb in deze kamer. Het verhaal is simpel, maar duidelijk. Het decor zag er prima uit. De puzzels waren prima in thema en we hadden dus een perfecte flow. Dit is zeker geen hoogvlieger, maar wel een kamer die ik zeker mee zou pakken. Succes met het verpulveren van ons record! ;)


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Dwarves [Krasnoludy]

Clueroom Poznań
Geplaatst op: 12 november 2023

Deze lag mij gewoon wat minder

We gaan door naar het volgende escaperoombedrijf om de volgende kamer te gaan spelen. Voor ons was dit erg fijn, want deze bevindt zich wel op dezelfde locatie als de vorige. ‘Escapelandia’ is een verzamelgebouw met verschillende escape rooms erin. Wanneer je dus meerdere kamers speelt, kun je lekker blijven hangen. We gaan nu ‘Dwarves’ spelen, een kamer die qua thema best interessant zou kunnen zijn.

Het intro van deze kamer is erg leuk gedaan. Het verhaal wordt duidelijk en er is, zeker voor Poolse begrippen, een unieke introductie voor de kamer. Eenmaal in de kamer merkte ikzelf meteen op dat dit niet mijn kamer zou worden. Ik weet niet waarom, maar van begin af aan heb ik de kamer simpelweg “niet gevoeld”. Het was de combinatie tussen de puzzels, thema en het decor wat me gewoon niet lag.

Ik kwam er dus niet helemaal lekker in, maar mijn teamgenoten vonden de kamer erg tof. Het verhaal is wat simpel, de puzzels voorspelbaar en het decor niet echt interessant. Een enkele puzzel die aanwezig was, daar dacht ik van: “dit is echt wel tof”. Maar verder bleef je, wat mij betreft, te veel hangen in de dingen die je vaker zou zien bij dit thema.

Al met al kan ik best begrijpen dat Dwarves echt een toffe kamer voor je kan zijn, voor mij was het dat op dat moment gewoon niet. Ik denk vooral dat er veel meer uit te halen was met deze kamer.


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Dead Man's Revenge [Zemsta Umarlaka]

Dreamscape
Geplaatst op: 07 december 2023

Topper van de trip

Door naar alweer de laatste kamer van de dag; een kamer waarvan we niet eens zeker wisten of we deze konden spelen. Dat zit namelijk zo; wij speelden de kamers van dit bedrijf allemaal en we wisten dat ze bezig waren met een nieuwe kamer. Het zou erom spannen of deze kamer af zou zijn in het Engels als wij in Polen zouden zijn. Fingers crossed dus maar. We kregen vrij kort voor vertrek het bericht of wij het tof zouden vinden om de kamer, als eerste Engelse groep, te komen testen. Daar zeggen we als echte ‘escape wappies’ natuurlijk geen nee tegen!

We komen aan op locatie, worden binnengelaten en kunnen onze spullen opbergen, naar het toilet, etc. Daarna worden we door onze host, in thema, opgehaald. Dat is overigens iets wat je in Polen – althans de kamers die wij deze trip speelden – niet heel veel ziet. Daar springt deze kamer er voor ons dus al uit.

We starten de kamer met een tof en duidelijk verhaal, daarnaast ziet het decor er ook nog eens prima uit. Na de introductie van het verhaal te hebben gekregen, kunnen we meteen van start met de puzzels. Daar staat meteen een stevige puzzel op ons te wachten. Dat werd ook meteen een van de tofste puzzels tijdens deze trip, en heel eerlijk; misschien wel een van de tofste puzzels die ik in een escape room heb gezien. We zaten er van begin af aan meteen onwijs goed in.

Waar Polen erg goed is in basic kamers opzetten, is deze kamer écht wat anders. Meer richting de Nederlandse en Belgische standaard. Een kamer met een verhaal, waarin je echt een reis aflegt. Dat is iets wat deze kamer in Polen echt onwijs onderscheidt. Je komt steeds meer te weten over het verhaal en waant je helemaal in de piratenwereld. De kamer heeft veel leuke grapjes en op een zeker moment zélfs een ‘wtf-moment’. Iets wat je in Polen vrijwel nooit ziet.

Hoewel wij de kamer hebben getest, was er eigenlijk vrijwel niets aan te merken op deze kamer. De puzzels waren van begin tot het eind erg tof, goed in thema en de flow was erg goed. Het decor zag er netjes uit, het verhaal was leuk. Maar waar deze kamer het voor mij won, was richting het einde van de kamer. Je hebt hier geniale interactie met een acteur, die het hele spel voor ons nóg leuker maakte. Wat hebben we hier gelachen. Tot slot moet ik deze kamer echt props geven voor het hintsysteem; wat onwijs geniaal is dit bedacht!

Waar deze kamer nog nét wat op verbeterd kan worden, is afwerking (let wel; wij testten deze kamer, dus daar kunnen al flink wat verbeteringen hebben plaatsgevonden). Daarnaast denk ik dat het einde van de kamer sterker had gekund, je verwacht dat er iets bombastisch gaat gebeuren, maar dat blijft een klein beetje uit.

Ben je in Polen, dan is deze kamer een absolute ‘must-play’ wat mij betreft. Deze mag je echt niet overslaan. Deze kamer komt heel dicht in de buurt bij de standaard die wij in de Benelux gewend zijn, dat is echt wat unieks in Polen. Gaan spelen dus!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

The Galaxy of Mysteries

Escape Arena
Geplaatst op: 29 juni 2022

Tweede keer toch wat minder

Dag één van onze trip in Polen staat op de planning! 32 kamers in 8 dagen, let's go! We begonnen onze trip met een kamer die ik al gespeeld had. The Galaxy of Mysteries van EscapeArena in Poznan. In 2019 speelde ik deze kamer met mijn toenmalige vriendin. Ik had 0 verwachtingen, want dit was mijn 15e kamer die ik speel. Deze kamer is mij altijd bijgebleven omdat ik hem oprecht heel tof vond. Ik was daarom ook heel benieuwd hoe ik deze kamer, 4 jaar (en bijna 300 kamers) later, zou ervaren. Omdat mijn ervaring ano 2023 toch wat anders was, heb ik besloten deze review te herschrijven.

EscapeArena bevindt zich op een aparte locatie, zo'n locatie waarvan je denkt: zijn we wel op de juiste plek. Een flink stuk buiten de stad, in een vervallen garage bevindt deze locatie zich. We werden door onze host vriendelijk ontvangen en we konden plaatsnemen in de ontvangstruimte, wat niets meer is dan een woonkamer. Wel staat er een pooltafel, wat leuk is als je tussen de kamers even moet wachten. Na even kort gewacht te hebben, konden we beginnen aan ons mysterie!

Waar ik in 2019 de intro naar het verhaal heel tof vond, viel dat nu wat tegen. We hadden destijds een host die je meteen in het verhaal meenam, dat was nu wat minder. Na een korte introductie konden we eigenlijk meteen beginnen. Eenmaal in de kamer zag ik meteen dat ik, qua escape rooms, inmiddels wat meer gewend ben gaan worden. Waar ik in het verleden echt wel het gevoel had dat we op een ruimteschip waren, stonden we nu eigenlijk gewoon in een ruimte die heel slecht afgewerkt is. Het zijn wat printplaten die tegen de muur zijn geschroefd en dat was het wel.

Ook de puzzels in het begin van de kamer lagen me wat minder. De kamer zit vrij lineair in elkaar en wanneer je met vieren speelt, zie je toch verschillende momenten waar je niets staat te doen. De puzzels zijn over het algemeen prima in thema, maar verhaaltechnisch is het allemaal een beetje vaag wat je aan het doen bent. Qua onderhoud kan deze kamer ook wel wat liefde gebruiken. Puzzels die niet niet lekker werken, decor wat er vervallen uitziet, etc.

Op de helft van de kamer zit een tof effect, ik weet nog dat ik dat in 2019 best indrukwekkend vond, en dat vond ik ook nu nog steeds erg tof. Ook weet ik dat ik de tweede helft van de kamer destijds beter vond dan het begin. Ook nu is dat nog steeds het geval. Er is daar meer ruimte tot paralel puzzelen en de puzzels liggen me daar gewoon wat beter. Wel is het jammer dat er een flinke resetfout in de kamer zat, waardoor we eigenlijk al meteen richting de eindpuzzel hadden kunnen gaan.

We hebben ons echt wel vermaakt tijdens deze room, het is wat dat betreft een prima kamer om je trip mee te beginnen. Niks geks, gewoon lekker puzzelen. Ik moet ook wel zeggen dat ik een echte sucker ben voor het Star Wars thema. Dat maakt het voor mij ook wel een leukere ervaring dan voor iemand die niks met dit thema heeft. Ik zou hedendaags deze kamer niet per se aanbevelen, maar als je toch de moeite neemt om naar EscapeArena af te reizen, dan zou ik hem gewoon lekker meepakken!


7

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Vikings - Amulets of Power

Escape Arena
Geplaatst op: 28 augustus 2023

Hello Vikings!

Door naar kamer 2/32 van onze Polen trip. We hadden zojuist een prima opwarmer gehad op deze locatie, de verwachtingen waren eerlijk gezegd wel wat gedaald na het spelen van de eerste kamer op deze locatie. Nadat we klaar waren bij de eerste kamer, gaf onze host aan dat hij ongeveer 15 minuten nodig had om de volgende kamer te resetten en dan konden we meteen beginnen. Dat kwartiertje werd iets langer, na ongeveer 45 minuten wachten konden we dan echt gaan beginnen. Even een tip; neem wat te drinken / eten mee mocht je tussen de kamers moeten wachten. De locatie bevindt zich in de middle of nowhere. En drankjes kopen op locatie is nergens echt mogelijk.

Enfin, na dus even gewacht te hebben konden we gaan beginnen met onze tweede kamer hier. We werden door onze nieuwe host enthousiast meegenomen naar de kamer. Je merkte hier vanaf het eerste moment wel meteen dat deze host oprecht gepassioneerd was over escaperooms, dat kan ik altijd wel waarderen. Ook zagen we hier meteen dat de introductie en het decor een stuk beter was dan bij de vorige kamer. We werden door de host meegenomen naar een ruimte waar we een introductie van het verhaal kregen. Deze verhalende introductie was in de vorm van een ingesproken bericht, het bleek een tendens in Polen dat deze geluidsfragementen vaak onwijs moeilijk verstaanbaar waren. Enerzijds door het Engels met een zwaar Pools accent, maar ook omdat de geluidsboxen kwalitatief niet goed waren.

Ons spel start vrij vlot, we hebben continu erg snel door wat we moeten doen en komen daardoor eigenlijk van begin af aan meteen in een goede flow. Het decor in deze kamer is over het algemeen best netjes. De Poolse standaarden liggen simpelweg wat lager dan wat wij in de Benelux gewend zijn. Maar hier hebben ze echt wel hun best gedaan om iets tofs in thema neer te zetten.

Waar deze kamer wat bij betreft in uitblinkt, is het gebruik van de host in deze kamer. Het verhaal en missie van de kamer is vrij simpel. Wel krijgen we van onze host een belangrijke boodschap mee. We zullen tijdens onze reis contact hebben met Loki, maar we moeten goed kijken of we hem wel kunnen vertrouwen. Al snel bleek dat Loki totaal niet te vertrouwen was, wat zorgt voor veel leuke elementen in de kamer. Helaas voor ons hadden we een technisch mankement in de kamer waardoor dit allemaal net niet lekker tot zijn recht kwam, maar het idee was erg tof.

Eigenlijk valt er over Vikings - Amulets of Power heel weinig te zeggen. Het is oprecht een prima kamer om mee te pakken. De puzzels zijn over het algemeen prima in thema. Wat ik wel heb gemerkt in Polen is dat alles vrij rechttoe rechtaan is. "What you see is what you get" is vaker de norm dan een uitzondering. Dat is bij deze kamer ook. Ze hebben echt wel geprobeerd wat tofs neer te zetten en dat is ze in sommige punten ook echt wel gelukt. Maar als je dit dan gaat vergelijken met de standaarden die wij gewend zijn, dan valt het hier en daar wel wat tegen. Ik denk dat deze kamer wel een goede maatstaaf zijn voor de kwaliteit in Polen. Dus mocht je ze mee willen pakken, plan ze dan lekker aan het begin van je vakantie!


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Sugar & Sweets

Outdoor Overloon
Geplaatst op: 19 augustus 2023

Wat een spanning in de kamer

Tijd om weer eens lekker in de buurt te gaan escapen! Een tijd geleden zag ik een review voorbijkomen van ‘Sugar & Sweets’. Op nog geen 25 minuutjes van mijn huis weer eens escapen, heerlijk. Het perfecte verjaardagscadeau om iemand cadeau te geven. Op naar Overloon dus!

Sugar & Sweets bevindt zich op een soort evenement locatie. Een locatie waar je ook e-choppers kan huren, etc. Dus tussen de elektrische fietsen door loop je de ontvangstruimte in. Hier heb je alle ruimte om je spullen op te bergen, naar het toilet te gaan en om eventueel nog wat te drinken. Hier werden we ook hartelijk ontvangen door onze host. Na een korte introductie was het tijd om naar de snoepwinkel te gaan.

In de kamer kregen we nog een ‘introductie filmpje’ te zien. Dit was een korte slideshow met het verhaal en wat laatste regels. Het verhaal is eigenlijk heel simpel: “Kom uit de snoepwinkel” haha. Het filmpje bevat leuke muziek, na de korte introductie verschijnt de klok in beeld en kunnen we gaan beginnen. Daar begint voor mij meteen het grootste nadeel van de kamer; sfeer. Ik vind het thema echt heel leuk bedacht, maar de kamer mist echt een bepaalde sfeer. Het ziet er allemaal heel leuk en vrolijk uit. Maar ik mis hier écht een muziekje op de achtergrond. Omdat de wandjes nogal dun zijn, hoor je bijvoorbeeld de radio van buiten de kamer. Dat er file staat op de A2 is niet heel interessant om te horen in de kamer bijvoorbeeld. Gooi hier wat muziek aan en dat scheelt al een hoop.

De puzzels in de kamer zijn allemaal vrij random gekozen. Wel passen ze binnen het hele ‘snoep thema’, maar als je jezelf nu gaat afvragen: “wat staan we te doen?”, sorry daar kan ik geen antwoord op geven. Daarnaast is het heel onduidelijk in de kamer wat je moet doen met de dingen die je oplost, de kamer mist hier en daar wat sturing. Het begin op een gegeven moment écht te frustreren als je een 8 cijferige code hebt gevonden, die je op verschillende touchpads moet proberen.

De flow in de kamer zit wel erg goed, de puzzels zelf zitten logisch in elkaar en zijn best leuk. Een puzzel in het bijzonder mogen ze wat mij betreft echt meteen uit de kamer schrappen. Een puzzel (wat eigenlijk niet echt een puzzel is), die onwijs veel tijd kost. Zo’n puzzel die op een gegeven moment echt frustreert omdat je hem ‘weer opnieuw moet doen’. Verder zit het qua puzzels eigenlijk best goed.

Tsja; Sugar & Sweets, wat moet ik ervan zeggen. Het is echt wel een leuke kamer om te spelen. Ga hem vooral lekker met je gezin spelen, of speel hem als je niet heel veel ervaring hebt. Ik denk oprecht ook wel dat er nog best veel uit deze kamer te halen valt. Met wat kleine aanpassingen, kun je deze kamer echt wel naar een hoger niveau tillen. De prijs voor deze kamer is ook erg netjes, dus de prijs-kwaliteitverhouding zit wel goed hier. Wat ook uitnodigt om lekker met twee personen te spelen. Met zo’n 45 minuten op de klok wisten we te ontsnappen. Ga deze kamer gewoon lekker spelen met het idee lekker te gaan puzzelen als je toch in de buurt bent.


6.5

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 6.5

Service: 7.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja

 

Scoutinguitje

Na de lovende reviews voorbij te zien komen over de kamers in Wuppertal, was het eindelijk zo ver om deze kamers te gaan spelen. De twee kamers die ze momenteel hebben bij Escape Stories (Horror Stories), zijn twee kamers die zich ook in Athene bevinden. Een van deze kamers had ik al gespeeld in Athene (Sanatorium / Asylum of Fear), maar The Dark Forest was volledig nieuw voor mij. Een perfecte kamer dus om de dag mee te starten!

Het parkeren in Wuppertal kan wel een dingetje zijn, reken daar dus wat extra tijd voor! De introductie van de kamers is echt ‘op z’n Atheens’, iets wat we hier in de Benelux eigenlijk amper krijgen. De ervaring start eigenlijk meteen vanaf het begin. Wel is er hier in Wuppertal nog uitgebreid de mogelijkheid om je spullen op te bergen, naar het toilet toe te gaan etc. Maar daarna… start je ervaring meteen. Ik houd ervan!

Het begin van The Dark Forest is goed! We komen binnen in een mooi gedecoreerd huis en hebben daar meteen toffe interactie met de acteur. Hij vindt het nog steeds een vreemd idee dat wij het bos in willen gaan, om een stel bloggers terug te vinden, maar hey; wij zijn dapper en gaan uiteraard met alle liefde het bos in! De sfeer is hier vanaf het begin af aan meteen erg goed. Creepy, maar wel goed uitgevoerd. Dat met geweldige special effects (die in feiten heel simpel zijn), maakt het de start meteen heel bijzonder.

Dan gaan we ‘echt’ de kamer in, de manier waarop dit gebeurt, ben ik niet zo’n fan van. Maar ik denk dat ze hier niet anders kunnen. Eenmaal op onze plek, kan de experience gaan beginnen. De start van deze kamer is waanzinnig. Het decor ziet er op het eerste oog tof uit, de sfeer is aanwezig, etc. Het jammere vind ik dat de ‘horror’ in deze kamer een beetje goedkoop aanvoelt. Het is weer het schreeuwerige wat je in Athene ook veel ziet. Ik vind het vaak veel toffer als dit wat genuanceerder gedaan wordt.

Enfin, de kamer zelf; het decor ziet er eigenlijk best netjes uit. Als je wat dieper gaat kijken, dan merk je wel dat de afwerking hier en daar stukken beter kan. Maar je waant je wel echt in een bos, dat is erg knap neergezet. Echter hebben ze qua decor hier bepaalde dingen gedaan, waarvan ik denk: waarom? Zo bevindt een bepaald decorstuk zich op een groot betonblok midden in de kamer. Zo’n punt waar je continu rondloopt en dus vaker overheen struikelt. Niet heel handig. Ook qua licht, etc. hadden ze hier wel meer uit kunnen halen.

Waar deze kamer wat mij betreft echt minder op scoort, zijn de puzzels. In feiten zitten er maar twee echte puzzels in de kamer (die ook niet per se heel leuk waren). Verder ben je eigenlijk alleen maar bezig met kleine opdrachten uitvoeren, waarvoor je continu op en neer loopt. Hierdoor is de spanning ook heel snel van de kamer, omdat je de ruimte heel snel kent. The Dark Forest is eigenlijk gewoon een grote verkapte single room. Daar hadden ze denk ik meer uit kunnen halen. Ook kijkend naar het verhaal, wat soms wat vaag was, kan hier en daar duidelijker.

Begrijp me niet verkeerd, The Dark Forest is echt wel een toffe kamer. Ik denk dat ik er gewoon met te hoge verwachtingen naartoe ben gegaan. Het decor ziet er echt wel heel goed uit. Dat is niet iets wat je hier in de buurt snel tegen zult komen. Maar ik denk dat er nog heel veel te halen valt in deze kamer. Zowel op het gebied van verhaal, puzzels, gebruik van acteurs, etc. Desalniettemin, denk ik wel dat The Dark Forest écht een kamer is die je gespeeld moet hebben.


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja

 

Eigenlijk niet in het Engels te spelen

Vandaag speelden we de twee kamers van Escape Stories (Horror Stories) in Wuppertal. Omdat we tussen de twee horrorkamers flink wat tijd hadden (en omdat het ver-schrikkelijk weer was), leek het ons een goed idee om nog een andere kamer te gaan spelen in die tussentijd. Nu heeft dezelfde eigenaar; Escape Stories, ook verschillende kamers op een andere locatie. Deze kamers hebben geen horror thema, maar uiteenlopende thema’s van Harry Potter tot aan Aladdin. Wij besloten de laatste kamer te spelen; het geheim van de Wonderlamp.

De ontvangstruimte van deze locatie ziet er onwijs tof uit, je waant je in een soort steampunk thema. De kassa/receptie is een oude pipowagen. Je ziet hier meteen dat deze escaperoom eigenaren heel goed weten wat decoreren is. Wel valt meteen op dat deze locatie echt een ‘fabriek’ is. Het is een komen en gaan van mensen en hier en daar voelt het wat chaotisch aan. Vooral als we op een gegeven moment wat moeten tekenen, wat eigenlijk niet in het Engels beschikbaar was. Vol vertrouwen dus getekend en na eventjes wachten konden we de kamer in.

Een Aladdin kamer dus, heerlijk in de Egyptische sferen. Ik moet wel zeggen dat de kamer er qua decor nog best netjes uit zag. Je waant je wel echt in de Aladdin vibe. Het verhaal is ook simpel. Wij moeten de wonderlamp vinden om Aggrabah te bevrijden. Al snel werd het ons duidelijk dat deze kamer een echte beginners/familiekamer is. We gingen er als een speer doorheen.

De puzzels zijn allemaal prima in thema. Het decor ziet er prima uit. Wel mist de kamer wat sfeer (kijkend naar muziek en geluid). Waar voor mij vooral het nadeel van deze kamer ligt, is het feit dat je deze kamer in het Engels kunt boeken en spelen. Maar dat hij eigenlijk niet volledig in het Engels te doen is. Een bepaalde puzzel is namelijk volledig gebaseerd op Duitse tekst, en die tekst kunnen ze niet aanpassen. Uit voorzorg laten ze die puzzel dus links liggen. Maar alle facetten van deze puzzel zijn nog wel in de kamer te vinden. Dat zorgt voor ruis én frustratie, want je hebt het idee dat je niet alles hebt kunnen doen.

Met zo’n 35 minuten op de klok stonden we dan ook alweer buiten. Dat is enerzijds omdat we deze puzzel mistten, maar ook omdat de kamer over het algemeen vrij gemakkelijk en vrij ‘recht toe recht aan’ was. Toch hebben we ons in deze kamer echt wel vermaakt. Heb je nog niet zo veel ervaring, dan is dit een perfecte beginnerskamer. Voor ons, met drie ervaren spelers, was hij nét wat te makkelijk. Maar daar betaal je ook voor, de prijs kwaliteitverhouding is hier echt wel in orde!


7.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja

 

Sanatorium 2.0

Door naar de derde en laatste kamer van de dag. Een kamer waar ik onwijs naar uitkeek! The Asylum of Fear is namelijk een exacte kopie van ‘Sanatorium’ in Athene. Een kamer die ik al gespeeld had. Een kamer die me destijds de stuipen op het lijf jaagden. Echt een kamer die me altijd bij is gebleven. Ik was dus enorm benieuwd wat deze kamer zou doen als je hem op een andere locatie zou spelen. Hij is immers in Athene gebouwd zoals de bouwers dat wilde, op een andere locatie moet het allemaal maar net passen, etc. Erg benieuwd dus.

De start is weer heerlijk in thema. Vanaf het allereerste moment zit je meteen volledig in de beleving. Er is op voorhand nog de mogelijkheid om naar het toilet te gaan, daar kwamen we echter al oog in oog te staan met iemand. Tof! The Asylum of Fear is qua kamer een 1:1 kopie van de kamer in Athene. Wel hebben ze het ontvangst wat aangepast. Ik ben enorm enthousiast met wat ze hier aan het neerzetten zijn. Het deed me heel erg denken aan Chapel & Catacombs van Lockhill (ook Athene). Al hun nieuwe kamers spelen zich namelijk af in Floresti (een dorpje). De ontvangstruimte van the Asylum of Fear, wordt ook de ontvangstruimte van alle kamers die nog komen gaan. Ik ga daar heel goed op.

Tijd voor ons om als groep naar het Asylum toe te gaan. Plots staan we weer even in Athene voor mijn gevoel. Iets minder gespannen dan de vorige keer wel. De start van de kamer is hetzelfde en alle herinneringen kwamen weer terug. Hoe je het Asylum moet betreden is erg tof gedaan, je krijgt er oprecht meteen de kriebels van. Sterker nog, even later stonden we daadwerkelijk IN het Asylum. En ondanks dat ik de kamer al gespeeld had en wist wat er ging gebeuren; had ik wéér die kriebels. Meteen ook weer de gedachten: deze plek is insane, wij mogen hier niet zijn. Dat is zó knap dat ze dat hier hebben neer weten te zetten.

Het decor ziet er topfijn uit, ik vond in Athene de kamer heel vies en goor. Dat zit hier een heel stuk beter. De kamer is natuurlijk hier pas net open, dus het is even afwachten of ze hun onderhoud een beetje in orde hebben. Maar wauw, wat voelde ik me weer benauwd. Een van onze teamgenoten vond het zo heftig dat ze besloot te stoppen. Daar reageerden de hosts snel op en plots waren we dus nog maar met twee personen. De spanning schoot dus omhoog!

Maar wat vond ik nou van de kamer? Spoiler; ik vond hem beter dan in Athene! Waarom? Dat ligt aan een aantal dingen. In Athene was er onwijs veel ruis in de kamer omdat je in verschillende modi kunt spelen. Dat is in Wuppertal niet. Je speelt één versie, dus alle puzzels die je tegenkomt, die heb je ook nodig om te kunnen ontsnappen. Daarnaast zit er hier in Duitsland véél meer sturing in de kamer. Het is veel logischer wat je moet doen en dat mistte ik in Athene heel vaak. Maar waar de variant in Duitsland het meeste verschilt van degene in Athene, zijn de acteurs. Waar de acteurs in Athene op verschillende momenten ‘alleen aanwezig waren’, had je hier continu je interacties met de verschillende acteurs. En wauw, wat zaten zij er goed in. Ongemak, spanning, angst, alle emoties zijn weer voorbijgekomen.

Het is denk ik al duidelijk aan de hand van mijn review, maar ik vond The Asylum of Fear een absolute topkamer! Toch is het voor mij geen ‘10’ omdat ik verhaaltechnisch echt totaal geen idee heb wat we nou aan het doen waren. Dat vond ik in Athene al, dat hebben ze hier helaas niet kunnen verbeteren. Maar verder; ga deze kamer boeken en ga hem spelen. Want wauw, wat is dit een goede kamer!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja

  Brawljeff

The Haunted Office

Escape Centrum Limburg
Geplaatst op: 07 augustus 2023

01101100 01100101 01101011 01101011 01100001 00100000 01100110 01101100 01101111 01110111

Het werd wel weer eens tijd voor een dagje escapen. Wanneer je met een groepje gaat spelen waar iedereen 200+ kamers heeft gedaan, is het qua locaties vaak best een zoekwerk. Limburg zou een interessante kunnen zijn, daar hadden we allemaal nog vrijwel niets gespeeld. Na even rondspeuren in de 'Wishlist', kwamen we bij Escape Centrum Limburg uit. Als we dan toch dat hele stuk gaan reizen, kunnen we net zo goed alle kamers meepakken, let's go!

Zoals al in meerdere reviews is gezegd, ligt deze escaperoom in het centrum van Sittard. Reken dus even wat extra tijd om te parkeren, etc. Na een klein stukje wandelen kwamen we aan op locatie, hier kun je niet omheen! De ontvangstruimte is groots opgezet en je hebt hier genoeg te doen (mocht je wat vroeger zijn, of tussen de kamers door). We werden vriendelijk ontvangen door onze host en konden eigenlijk vrij snel beginnen.

Wat ik altijd heel fijn vind, is wanneer een host aanvoelt hoe hij/zij zijn uitleg kan doen. Na de vraag: hebben jullie al veel kamers gespeeld? Werd het hele intro praatje aangepast en konden we meteen naar de kamer toe. Voordat we de kamer binnengingen, kregen we een video te zien die deze kamer introduceert. Ik moet zeggen; de video(s) zijn op deze locatie zijn van hoge kwaliteit en daardoor kom je meteen in de juiste sfeer van de kamer. Maar juist dat is ook meteen een struikelblok voor me. Ná het zien van de toffe video's, word je door de host meegenomen de kamer in en krijg je nog wat laatste uitleg in de kamer zelf. Dat haalt je meteen weer uit die toffe beleving en het is - naar mijn mening - overbodig om dit te doen.

Enfin, we staan in de Haunted Office. Het verhaal gaat erover dat de computer alles heeft overgenomen en dat het onze taak is om deze computer uit te schakelen. De kamer zelf; je reist terug in de tijd en staat in een old school kantoorruimte. De printplaten en Binary vibe is real! Daar blijft het voor mij ook wel een beetje bij qua decor. Het ziet er geleefd uit, is rommelig en de afwerking is op veel plekken echt ondermaats. De kamer mist echt wat sfeer.

We moesten echt even inkomen, maar toen we eenmaal de flow te pakken hadden, bleef deze over het algemeen best oké. De puzzels zelf zijn niet heel vernieuwend en passen prima binnen het thema. Wel vraag ik me vaak af wat we nu eigenlijk aan het doen zijn? Het is duidelijk te zien dat dit een old school kamer is zonder al te veel nieuwigheden. Wel moet ik zeggen dat er op een bepaald moment best een tof effect in deze kamer zit.

De service bij Escape Centrum Limburg is erg netjes. Wanneer je meerdere kamers geboekt hebt, krijg je na het spelen een drankje. Uiteraard wordt er nog een toffe foto (of GIF'je) gemaakt en kun je daarna ontspannen in de ontvangstruimte en wachten op de volgende kamer.


6

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 8.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Ale Blie

Ontsnapt: Ja

 

Helstraat 666

Escape Centrum Limburg
Geplaatst op: 09 augustus 2023

Spannend hoor!

Door naar kamer twee van de dag. Nadat we net opgewarmd waren bij 'The Haunted Office', was het tijd om de tweede kamer op locatie te gaan spelen. Dat zou voor ons 'Helstraat 666' worden. Een kamer met een wat spannender thema. Dat ligt ons altijd best goed, dus ik was heel benieuwd naar deze kamer.

Net zoals bij de andere kamers krijg je vóór het spelen van de kamer een video te zien. Deze video laat zien wat het verhaal van de kamer is. Zoals ik ook in mijn andere reviews heb gezet; de video's voor de kamers op deze locatie zijn echt goed. Het verhaal is duidelijk, beeld van hoge kwaliteit, etc. Het enige nadeel is dat de hoge kwaliteit video's een beetje haaks staan op de kwaliteit van de kamer.

Want als we dan de kamer binnen stappen (samen met de host weer), valt meteen op dat het decor minimaal is. Er is leuk over nagedacht. En er zitten wat leuke aspecten in. Maar wanneer je wat beter gaat kijken naar wat er nu precies staat, dan valt dat een beetje tegen. Ook de puzzels in deze kamer zijn op sommige punten niet echt passend. Als je dan echt verhaaltechnisch gaat kijken naar: "wat zijn we aan het doen?", dan kom je niet veel verder dan: "gewoon wat random puzzels oplossen".

De kamer heeft wel een duidelijke opbouw, je werkt verhaaltechnisch wel naar een soort einde toe. Ik denk dat dit een heel stuk spectaculairder had gekund, maar ze hebben wel wat geprobeerd neer te zetten. Waar deze kamer nog veel te halen valt, is wat mij betreft een stukje sfeer. Ik mistte toffe muziek, gave geluidseffecten, etc. Nu voelde het allemaal een beetje somber.

Heel veel meer valt er niet te vertellen over Helstraat 666. Ik denk dat het een leuke instapkamer is met een 'iets spannender thema'. Dus voor mensen die nog niet heel veel ervaring hebben met escape rooms. Verder moet ik wel weer zeggen; de service bij Escape Centrum Limburg is erg netjes. Na de kamer werden we meteen weer vriendelijk ontvangen, konden we nog even op de foto en mochten we een drankje pakken. Op naar kamer 3 hier!


6.5

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 8.5


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Ale Blie

Ontsnapt: Ja

 

The Lost Wizard

Escape Centrum Limburg
Geplaatst op: 14 augustus 2023

En toen was er geen Rudimir

Door naar kamer drie op deze locatie. Om heel eerlijk te zijn was ik het meest benieuwd naar de laatste twee kamers die we hier zouden spelen. Dat is ook de reden waarom ze op mijn wishlist waren beland. De eerste twee kamers die we hier speelden, waren ‘prima’ maar niet heel bijzonder. Heel benieuwd of de laatste twee kamers daar verandering in zouden brengen.

De introductie is eigenlijk hetzelfde als bij de andere kamers. We kregen een introductievideo te zien die ons een inleiding gaf in het verhaal. En ook hier weer; de video is van enorm hoge kwaliteit. Dat neemt je meteen goed mee in het verhaal. Echter moet ik wel zeggen dat het bij de vorige twee kamers daardoor in de kamer zelf wel wat tegenviel.

Niets is minder waar bij ‘The Lost Wizard’, meteen toen we de kamer binnenstapten, zag je heel goed dat het (qua decor) echt een heel stuk beter was dan bij de andere kamers. Er zit oprecht veel detail in deze kamer. Daarnaast moet ik ook wel zeggen dat ik wel een ‘sucker’ ben voor dit thema. Enfin, het decor was in ieder geval erg netjes. Benieuwd wat de rest van de kamer ons brengt.

The Lost Wizard is de moeilijkste kamer op deze locatie, daar kwamen we zelf ook heel snel achter. Op de een of andere manier kwamen we er niet heel lekker in. Hoewel we tijdens de start van de kamer een lekkere flow te pakken hadden, kakte die op een gegeven moment toch in. We zagen het simpelweg niet. Dat bleef eigenlijk de gehele kamer wel zo. Sterker nog, ik heb een beetje het gevoel of we in de kamer vrij weinig zelf hebben opgelost. Eigenlijk hadden we overal wel hints voor nodig om eruit te komen.

Het decor blijft in de kamer erg netjes en de kamer ademt echt een fijne sfeer. Waar ik persoonlijk minder fan van ben, zijn puzzels die heel duidelijk handmatig getriggerd worden. Dat is een smaak dingetje, maar mij ben je dan een beetje kwijt. De puzzels in de kamer vallen heel mooi binnen het ‘magische’ thema, dat doen ze erg goed. Zeker met het oog op de eindpuzzel, een goede gelaagde puzzel. Heel netjes gedaan!

The Lost Wizard was voor mij de eerste kamer op deze locatie waarvan ik dacht: ja hier hebben ze tijd en moeite in gestoken. Op de een of andere manier was het toch niet helemaal mijn kamer, voornamelijk door de puzzels. Maar over het algemeen zag het er erg netjes uit. Verhaaltechnisch vraag ik me nog steeds een beetje af wat we gedaan hebben. Hou je van een flinke puzzeluitdaging? Dan is The Lost Wizard echt jouw kamer.


7

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Ale Blie

Ontsnapt: Ja

 

Face Down

Escape Centrum Limburg
Geplaatst op: 14 augustus 2023

Platte pannekoek

Op naar alweer de laatste kamer hier in Sittard en dan zit ons avontuur bij Escapecentrum Limburg er alweer op. Face Down was een kamer waar ik heel nieuwsgierig naar was. Vooral omdat ik totaal niet wist wat ik moest verwachten van dit thema. Omdat we alle kamers op locatie speelden, konden we na elke kamer even rustig wat drinken. Top service. Na bijgekomen te zijn van The Lost Wizard, konden we gaan beginnen aan onze laatste missie.

Ook bij deze kamer zit de introductie erg goed in elkaar. Je krijgt wederom aan de hand van een video te zien waar de kamer over gaat. Deze video zit erg goed in elkaar. Op dus naar de kamer!

We starten in een sfeervolle ruimte en vanaf het allereerste moment hebben we als team een hele fijne flow te pakken. Qua thema moet ik zeggen dat ik alles in deze ruimte al eens gezien heb. Dat blijft wel een dingetje met ‘dit thema’, je valt vaak terug in puzzels die je in veel andere kamers met dit thema ook al gezien hebt.

Het verhaal neemt even verderop wel een leuke wending, dat kan ik persoonlijk altijd wel waarderen. Wel moet ik ook hier zeggen dat het overkoepelende thema hier wederom een beetje afgezaagd is. Waarom moet het nou altijd bij dit soort thematieken terecht komen? Dat vond ik persoonlijk een beetje jammer.

Waar deze kamer echt in uitblinkt, zijn de puzzels. De puzzels zijn over het algemeen goed in thema (verhaaltechnisch moet ik wel zeggen dat ik totaal geen idee heb wat we nu eigenlijk aan het doen waren). Verder zit er een heerlijke natuurlijke flow in deze kamer, die we tot het einde weten vast te houden.

Voor mij persoonlijk was Face Down de beste kamer op deze locatie. Dat had voornamelijk te maken met de flow van de kamer en de puzzels die me gewoon goed lagen. Toch mist deze kamer wel wat belangrijke punten. Ik mis op de een of andere manier toch wat sfeer. Alles voelt vrij kil aan. Ook qua afwerking kunnen ze in deze kamer nog veel winst behalen. Buiten dat is Face Down echt wel een leuke kamer om mee te pakken als je in de buurt bent!


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Ale Blie

Ontsnapt: Ja

  Sem

The Curse

My Escape Club
Geplaatst op: 31 juli 2023

Vervloekt

Hoe lekker is het om op je vrijdagavond het weekend in te luiden met twee escaperooms! Dat was dan ook ons plan, in de ochtend belde een van de escaperooms af wegens een technisch mankement in de kamer. Als die hard escapers moet je dan natuurlijk meteen op zoek naar een vervanger. We kwamen terecht bij My Escape Club, hier kun je last minute nog reserveren (altijd +1 als dit mogelijk is). Uiteindelijk kozen we ervoor om 'The Curse' te gaan spelen. Omdat we allemaal wel van een 'eng tintje' houden. Op naar Amsterdam dus!

My Escape Club bevindt zich midden in het centrum, reken dus wat extra tijd (en geld) om te parkeren. Wij parkeerden in een van de zijstraatjes en konden lopend naar de kamer. Toen kwamen we aan op de locatie. Laten we beginnen met het ontvangst. Tsja, hoe moet ik dit zeggen? Het ontvangst is 'op zijn Amsterdams'. Althans; het onvangst bij (de meeste) Amsterdamse kamers. We werden hier (in het Engels) ontvangen. Toilet, kluisje, beginnen.

We krijgen van de host wel nog een korte uitleg over het verhaal van de kamer. We dalen af naar de kelder van het pand, daar zouden de meest verschrikkelijke dingen gebeuren. Aan ons de taak om hier niet vervloekt uit te komen. Tijdens deze introductie horen we de andere groepen onwijs hard schreeuwen in de andere kamers, hopelijk valt dit in de daadwerkelijke kamer mee... We dalen af via een stijl trapje en komen door een grote houten deur binnen.

Dan staan we in de kamer, op het eerste oog moet ik zeggen dat het 'decor' er eigenlijk nog best prima uit zag. Wel mis ik meteen vanaf het eerste moment een bepaalde sfeer. Er wordt geen muziek afgespeeld. Heel af en toe hoor je een geluidseffect, maar deze staan zo zacht, dat je er eigenlijk niets van hoort. Gedurende de kamer wordt er op sommige plekken gebruik gemaakt van toffe elementen (qua decor). Denk hierbij aan grote krakende houten deuren, flinke ijzeren sloten, etc. Dat past erg goed bij dit thema en ziet er erg tof uit. Daar houdt het helaas wel een beetje op.

De flow voor ons zit er onwijs goed in. Dat komt niet omdat de puzzels zo logisch zijn, maar eigenlijk omdat er niet echt puzzels in zitten. Het zijn meer kleine opdrachtjes die je moet uitvoeren, zonder een echte moeilijkheidsgraad. We speelden met 4 ervaren spelers en stonden ook binnen 35 minuten weer buiten. Dat vind ik vrij vlot voor een kamer van 75 minuten. Het verhaal is ook allemaal maar vaag; wat zijn we nu eigenlijk aan het doen? Zeker richting het einde, dat typeerde te kamer het beste. Er is hier geprobeerd iets tof te doen met een bepaald effect. Dat effect is zo slecht afgewerkt dat je meteen ziet wat er gaat gebeuren. Het grappige is dat dit uiteindelijk niet eens werkte.

We hebben ons echt wel vermaakt in deze kamer, maar ik denk gewoon dat de Amsterdamse kamers niet echt mijn ding zijn (uitzonderingen daargelaten). Alles voelt gewoon een beetje aan als een 'tourist trap'. Zo ook toen we klaar waren met spelen. De host komt naar ons toe: "Do you want a picture. Here you can pay. See you next time". Dat alles binnen 2 minuten. Je mist echt een stukje service en passie. Nee deze kamer was niet echt mijn ding.


6.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 4.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Aurum - Order of Gold

Backspace Escape Rooms
Geplaatst op: 01 augustus 2023

Never trust money more than gold

Het is weer tijd om een kamer te spelen die al een tijdje om mijn wishlist staat. Nadat ik de eerste review van Aurum - Order of Gold tegenkwam, was ik geïnteresseerd in deze kamer. Toen hij daarna ook nog werd genoemd in de podcast 'Beyond the Game', moest hij op de planning. Omdat we toch al in Amsterdam waren, besloten we Aurum dus mee te pakken. Backspace bevindt zich buiten het centrum van Amsterdam en heeft genoeg parkeergelegenheid voor de deur (na 19:00 uur zelfs gratis), dat is wel echt een verademing in Amsterdam!

Eenmaal op locatie, start je ervaring meteen. Op voorhand krijg je namelijk een mailtje waar je wat informatie krijgt over de missie die je gaat uitvoeren. Sterker nog; je krijgt als het ware een bepaalde rol bij het betreden van de locatie. Ik persoonlijk vind het altijd heel tof om hier een soort interactie te hebben met je host. Dat zat bij ons dan ook meteen goed, we speelden lekker mee. Wel kan ik me voorstellen, dat wanneer je de mail toevallig niet hebt gelezen, dat het heel moeilijk is om dan in de sfeer van de kamer te komen. Enfin, na een kort praatje met de host, konden we naar de kamer toe.

We starten in een soort kleine ontvangstruimte waar we een introductievideo krijgen. De ruimte ziet er onwijs goed uit! Het decor en afwerking zijn hier van hoog niveau! Buiten dat is ook de film die we te zien krijgen van goede kwaliteit (en bevatten een aantal leuke grapjes). Maar waar deze kamer echt in uitblinkt is de muziek, wauw! Na de introductiefilm kunnen we gaan beginnen. We worden op een bepaalde manier richting de kamer begeleidt. Om heel eerlijk te zijn vond ik dit niet zo tof, het past niet helemaal lekker in het verhaal en de manier waarop vind ik persoonlijk altijd heel 'lame'. Je ziet dit namelijk bij meerdere kamers.

Enfin, we staan in de kamer en ons avontuur kan gaan beginnen. Van begin af aan merk je gewoon dat er onwijs veel aandacht is gestoken in de totaalbeleving van deze kamer. Het decor is eigenlijk op vrijwel alle vlakken erg tof. De afwerking kan hier en daar wat beter, maar je waant je echt in een andere wereld. De muziek die door de kamer heen wordt gebruikt is subliem. Er wordt gebruik gemaakt van leuke effecten en en licht speelt ook een belangrijke factor in deze room. Top!

Waar deze kamer, wat mij betreft, nog meer op uitblinkt, zijn de puzzels. Op de website en in de mail word je ervoor gewaarschuwd dat Aurum geen typische escape room is. Ik ben het daar wel mee eens. Er zitten puzzels in deze kamer, maar allemaal net wat anders dan je zou verwachten. Samenwerking is van een groot belang en ik hou van dat soort puzzels! Daarnaast differentiëren de puzzels heel fijn. Je leert eerst hoe de puzzel werkt, daarna komt er een stukje samenwerking bij kijken en tot slot wordt de mechanic van de puzzel veranderd waardoor hij net een tikkeltje moeilijker wordt. Buiten dat, zitten er een aantal hele originele puzzels in deze kamer!

In Aurum wordt er gebruik gemaakt van een bepaald soort techniek. Iedereen die de kamer gespeeld heeft, zal begrijpen wat ik met dit stukje techniek bedoel. Het is heel leuk hoe ze hier een twist hebben gegeven aan het spelen van escape rooms. Ondanks dat de kamer je bijvoorbeeld helemaal niet ligt, heeft iedereen toch zijn eigen eureka momentjes. Samenvattend is Aurum dus echt een toffe room! Decor ziet er goed uit, goed gebruik gemaakt van licht en geluid, leuke effecten, verhaal is logisch, top dus!

Is er dan echt niets aan te merken op deze kamer? Jawel! Ondanks dat ik echt lovend ben over alle verschillende facetten van deze kamer, kwamen we toch met een gemixt gevoel buiten. Deze kamer mist hier en daar nog wat. Aurum wordt aangeboden als een kamer van 75 minuten, wij stonden met een kleine 33 minuten alweer buiten. Dat wringt toch een beetje. Als je dat gaat afzetten tegen de prijs die je normaal betaalt (wij speelden met een discount code), dan is het wel veel geld voor wat je krijgt. Ik denk dat er hier en daar nog wat dingen toegevoegd moeten worden aan de kamer, zodat de beleving voor iedereen tof is. Ik raad zeker aan om Aurum te gaan spelen! Heb je ervaring? Puzzel dan écht rustig op je gemak. Of neem gewoon vrienden mee die nog niet zo veel ervaring hebben!


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

  anouk

Laad meer reviews