Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Niklas

Escape Expert

Offline

Omschrijving

Hoi! Ik ben Niklas en speel wel eens een escaperoom.


Overige escape rooms/games

- In de schaduw van Rembrandt (Escape game, Amsterdam)

- I want to delete it all, but not now (Pop-up, Utrecht)

- Moriarty's Masterpiece (City-game, Amsterdam)


Lid sinds

26-09-2021

Statistieken

Escaperooms

25 reviews

118 kamers gespeeld

96% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

34 gespeelde spellen


1 forum berichten

Team

Karamel Zeezaad

7 teamleden

23 kamers gespeeld

25 reviews

El Exorcista

No Exit - Ilioupoli
Geplaatst op: 28 november 2023

Acrobatiek voor gevorderde

De laatste paar kamers van ons tripje naar Athene deze zomer zaten nog te wachten op een review. Tijd dus om dag vier op digitaal papier te zetten.

The Exorcist is misschien wel één van de meest bekende horror films, en laat deze kamer nu qua bekendheid in de Atheense escaperoom scene bijna dezelfde status hebben. En met een rede…
Deze dag van onze trip spelen we 2 kamers bij No Exit. We beginnen met El exorcista en na een pauze in een sanatorium ergens anders in de stad komen we terug voor Wanted: Death or Alive.

Het ontvangst is super. Moeder en dochter wachten ons op en we raken meteen gezellig aan de praat. Ontzettend leuk om te horen hoe dit een familiebedrijfje is met zoveel passie en plezier. Ondertussen waren we gewend om meteen te beginnen met spelen, dus je zou bijna vergeten hoe leuk zo’n praatje eigenlijk is.

Dan kunnen we van start en komen meteen in een lekker creepy sfeertje terecht. Het begint hier niet meteen te erg “In your face”. Wij gaan onze grote vriendelijke priester eens helpen om een exorcisme uit te voeren. No problemo! Maar zodra we oog in oog komen te staan met onze “patiënt” realiseren we dat dit klusje mischien toch geen appeltje eitje zal worden…

De puzzels in deze kamer zijn zowaar een keer logisch. We hebben eigenlijk non stop een lekkere flow en lopen nooit echt vast. Er zijn weinig tot geen hints nodig om ons door het spel heen te helpen. De puzzels zijn gevarieerd, in thema en zijn soms ook acties die jou als hoofdrolspeler van het verhaal laten voelen.

Wat voor mij deze kamer maakt zijn de scares. Ja, dit zijn over het algemeen jumpscares, maar ze zijn zo uniek uitgevoerd dat het meer de richting van theater op gaat en je soms echt een wow gevoel hebt. Ik heb de kamer eigenlijk nooit echt als eng ervaren, maar meer als leuk door zijn creativieteit. Dit is wel persoonlijk en ik denk dat het ook ligt aan de tolerantie die we op dit moment van de trip hadden opgebouwd voor dit soort fratsen. Ik ga hier verder niets over zeggen, maar je zult meteen begrijpen wat ik bedoel als je hem speelt.

Wat mij toch een teleurgesteld gevoel gaf was de afwerking. De kamer is echt versleten en het decor ziet er hierdoor niet meer goed uit. Ik miste mooie afwerking en details die deze kamer naar een nieuw level zouden tillen. Nu waren kamers soms erg leeg of raar opgezet.
Het einde was een beetje dubbel, de kamer stopt niet op zijn hoogtepunt en dat is jammer. We komen ondanks dat wel enthousiast naar buiten.

Ik zou deze kamer zeker spelen als je in Athene bent voor de unieke scares en lekkere flow. Hij staat momenteel erg hoog in veel rankings en je verwachtingen een klein beetje bijstellen qua decor kan dus geen kwaad. Geniet vooral van de dingen die deze kamer doet die je nergens anders gaat zien!


9

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Gave en unieke scares
 • De flow zit hier heel goed
 • Acteurs doen het top
 • De eigenaresse en haar dochter!
 • Erg versleten en oud

 

In het duister tasten

We beginnen onze derde dag in Athene met deze kamer. Hier had ik toch wel naar uitgekeken, de film die we een aantal weken eerder nog met ons team hadden bekeken echt gaan beleven. Het is al vaak genoeg gezegd, maar hier nog een keer: Kijk eerst de film. We hadden al meteen theorieën tijdens het kijken over wie als eerste slachtoffer zou vallen aan onze grote vriendelijke blinde bewoner van dit huis. Laten we het erop houden dat dingen allemaal wat anders liepen :)

Om maar meteen te beginnen met een praktische tip: Deze kamer is lastig te bereiken met het OV in Athene. Boek een taxi als je zelf geen auto hebt, dit bespaart je veel tijd en gedoe. Plan sowieso genoeg tijd voor deze kamer. Wij hebben helaas de kamer hierna moeten missen door tijdtekort. De kamer bevindt zich in een buitenwijk van Athene. Wij hebben hier weinig last van gehad behalve dat onze taxirit elke keer werd geannuleerd, al zou dit ook kunnen komen door een naderende bosbrand.

Eenmaal aangekomen staat ons een merkwaardig ontvangst te wachten. Ga zeker even naar de wc :) We worden klaargestoomd voor onze inbraak van het huis van de blinde man en staan er dan ineens alleen voor.

Nu is "alleen" misschien niet het juiste woord, want heel het spel worden we gestuurd en geholpen door een handlanger over een walkie-talkie. Laat dit je niet teveel afschrikken, de walkie-talkie doet het goed en we krijgen altijd duidelijk Engels te horen.
Wel is dit een stukje verwachtingsmanagement dat je moet hebben. Je gaat hier niet escapen, je gaat hier iets beleven met veel sturing. De puzzels hebben waar aanwezig een achtergrond rol, maar ik mistte ze totaal niet.

Normaal zou ik iets over de puzzels vertellen maar dat heeft nu dus niet zoveel zin, degene die er waren waren in ieder geval prima. De opdrachten die we kregen pasten altijd in het verhaal en waren logische stappen om te ondernemen. We kregen net genoeg vrijheid om het spel niet als een script te laten voelen en de wendingen aan het verhaal hielden het interessant.
Het decor is echt mooi en groot en laat je voelen alsof je in de film zit. Het lijkt er allemaal onwijs veel op en de afweking is erg goed.

Het zou geen Atheense kamer zijn als er niet een acteur ergens rond liep. Nu moet ik bekennen dat onze blinde man wel een beetje stylingadvies mag krijgen op het gebied van een masker en outfitje. Het lijkt me niet moeilijk om iets te vinden dat dichter bij de film komt, maar goed. Hij speelde zijn rol wel goed. Het is een fysieke kamer, dus bereid je voor om aangeraakt te worden maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ik ben over de grond gesleept, meegenomen, vastgepakt etc. maar het gaat nooit te ver en met beleid. Als je hier niet om kan lachen dan zullen ze dit ook echt niet doen De acteur was soms zelfs wat mild, hoe raar dat ook klinkt. We waren het erover eens dat hij soms best wat energieker had mogen zijn voor iemand die beroofd wordt en agressie problemen heeft.

Toch deed hij het verder goed en we verlaten de kamer met een lekkere adrenaline rush. Daar staat onze host ons op te wachten. Een eigenaardige man, maar vol passie en enthousiasme. Hij kletst lekker met ons na en we verlaten de locatie met een goed gevoel.

Deze kamer moet je niet spelen met de verwachting van een escaperoom. Laat je lekker meevoeren en geniet van alle toffe elementen die deze kamer biedt. Het is zeker de moeite om hiervoor tijd vrij te maken in je planning. Deze kamer is ook zoals al eerder gezegd niet eng op een horror manier waardoor ik hem zelfs zou durven aanraden als je wat banger bent ingesteld. Wie weet houd je nog een leuk zakcentje over na deze inbraak...


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Filmisch (letterlijk)
 • Mooi en groot decor, een echt huis
 • Toffe momenten van interactie met de acteur
 • De host/eigenaar
 • Totaalbeleving
 • Gecontroleerd fysiek contact

  anne_ter_horst

Huisje, boompje, geestje

Op dag drie van onze Athene trip spelen we drie kamers. Of nou ja, uiteindelijk slechts twee want een inbraak in het huis van een blinde oorlogsveteraan liep uit en hierdoor mistte we ons slot voor Monika's diary. Om mijn review maar meteen te beginnen met een tip: Speel je beide kamers van Bang Bang, zorg dan dat je Monika's Diary wat vroeger op de avond plant. Deze kamer bevindt zich in een woonwijk en daarom zijn er afspraken met de buurt gemaakt vanwege geluidsoverlast over een uiterlijke starttijd die je absoluut niet mag missen. Bij Litchver woodlands, hun andere game, zijn ze flexibeler.

Genoeg getreurd over de game die we niet hebben kunnen spelen, want er is genoeg te zeggen over wat we wel hebben gespeeld.
Onze taxi zet ons voor de deur af, en daar ontmoeten we onze vertaler. Deze man gaat met ons mee naar het bos waar wij een kijkje willen nemen en zal ons assisteren met het vertaal werk. We spelen deze kamer terwijl er een heftige bosbrand aan de rand van de stad is en er zelfs een brandlucht hangt in de omgeving, ironisch...

De intro vind plaats in thema (duhuh, we zijn in Athene) en laat ons ook wennen aan het gebruik van een vertaler. Het was heel even wennen maar eigenlijk hadden we allemaal de knop al vrij snel omgezet. Vertaler is misschien ook niet het juiste woord, want hij voelt meer aan als een medespeler. Nadat we een stuk unieke storyline wijzer zijn kunnen we beginnen aan onze reis. Hoewel de entree van de kamer wat creatiever had gemogen is het wel effectief. Het spel begint en we worden meteen getrakteerd op iets heel tofs.

Het decor is prachtig, daar kan ik niet om heen. Het lijkt echt alsof je in een bos bent en met de beperkte ruimte die er was is er een ontzettend toffe omgeving gecreëerd. Licht en geluid zorgen dat het plaatje afgemaakt wordt. Elke boom leek wel een persoon en andersom waardoor we allemaal paranoïde werden. Het spel zorgt ervoor dat je je veel verplaatst door de ruimte. Het voelt een beetje als een speurtocht maar dan wel in het donker en in een leven of dood situatie, je moet er van houden ;)

Puzzels zijn prima. Ze zijn altijd verwerkt in thema en vaak zelfs in de omgeving zelf wat het spel als een geheel laat voelen. Onze vertaler is ook een hintmachine. Hij stuurt hier en daar bij waardoor we op het begin na, de hele tijd in een flow zitten. Wel werden we erg snel gestuurd in het oplossen van puzzels. Ik mistte een beetje het gevoel van een mislukte oplossing hebben en een puzzel opnieuw proberen. Er leek eigenlijk geen ruimte voor fouten en hierdoor voelde het oplossen van een puzzel niet echt als een overwinning.

Het gebruik van acteurs in deze kamer had zowel goede als minder goede kanten. Ik vond de scenes die werden gespeeld in deze kamer geweldig. Er leek altijd nagedacht te zijn over waar wij als speler zouden staan en hoe de scene vanuit dat perspectief eruit zou zien. De scares vond ik minder en waren ook niet wat deze kamer nodig had. Deze kamer is natuurlijk ook niet bedoeld om je doodsangsten te laten uitstaan maar het waren voorspelbare sequences waarbij ik vooral moest opletten dat ik niet tegen een boom aan liep (of onze vertaler die dan weer wel heel leuk meespeelde). Dit is een atmosferische kamer dus had deze kamer gelukkig geen overkill aan scares, maar ik had liever wat meer van die cinematische scenes gezien. In die momenten kwamen de acteurs veel meer tot hun recht.

De finale van de kamer is goed en sluit het verhaal af. Hierover hadden we nog wel vragen gezien het vrij complex was. Dit werd allemaal goed uitgelegd en we mochten zelfs het bos bij "daglicht" bekijken. Ik blijf het tof vinden hoe er gewoon elke keer een heel team voor je klaar staat bij elke kamer in Athene om jou groep een gave ervaring te bieden.

Dit is zeker een kamer die je moet spelen als je houd van een atmosferische horror kamer. Ik zou hem zelf niet als eng bestempelen, maar gewoon leuk spannend. De vertaler speelt het spel goed mee en is echt een toevoeging. De puzzels zijn goed te doen en gaan op in de omgeving. Ik vond alles nu te veel voorgekauwd voor ons wat de pret wel minder maakte. De scenes zijn zeker een highlight van deze kamer maar de scares voelden passief en een beetje emotieloos aan. Dat deze kamer heel mooi is staat voorop en zorgt er wel zeker voor dat ik hoop ooit nog Monika's Diary te spelen.


8.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Het decor en de sfeer
 • Samenspel van licht en geluid
 • De prachtige scenes
 • Uniek verhaal
 • We werden soms te veel gestuurd door onze vertaler
 • "Scares" maakte weinig impact

 

M'ama

Suspense
Geplaatst op: 30 augustus 2023

Vergeet anticonceptie, speel M'ama

Wij speelden deze kamer als eerste op onze 2e dag van ons escapetripje naar Athene. Eigenlijk had ik geen idee wat ik moest verwachten van deze kamer. De beschrijving is kort en het verhaal ontvouwt zich pas als je begint met spelen. Ook de locatie geeft zoals gewoonlijk vrij weinig weg, maar de ingang van de kamer zelf is niet te missen ;)

Het leuke aan deze kamer vond ik dat ik er nauwelijks iets van wist, en daarom wil ik ook zo min mogelijk in detail treden. Je begint hier meteen maar er is nog wel tijd om even naar de wc te gaan en water te drinken. Zodra we ready zijn (en eindelijk de deur die het laatste beetje licht door liet, dicht durven laten vallen) kunnen we aan de slag.

De eerste scene die we te zien krijgen is meteen een ontzettend toffe. Onze eerste ontmoeting met Mama is zowaar niet "In-your-face" maar juist subtiel en introduceert ons tot het begin van het verhaal. Wat minder subtiel is, is het geluid. Zoals je in andere reviews ook al hebt kunnen lezen staat dat hier behoorlijk hard. Nu heb ik als schrikreactie dat ik mijn oren dicht doe waardoor de host al vrij snel het volume een klein tikje zachter had gezet. Of ik me ook daadwerkelijk was gaan storen aan het harde volume kan ik dus moeilijk zeggen, maar het geluid stond voor ons nu in ieder geval perfect.

Wat volgt zijn prima logische puzzels die eigenlijk altijd wel een link met het verhaal hebben of op zijn minst in thema zijn. Ze zijn niet erg gelaagd of moeilijk, maar dat hoeft ook niet. Uiteindelijk is dit een horror kamer die jou emoties wil laten ervaren, dus heb je genoeg andere dingen om mee bezig te zijn.

Het decor in deze kamer vond ik erg tof. Het is niet veel maar ruimvoldoende gedecoreerd. Vooral de indeling van de ruimtes maakt deze kamer zo leuk. De acteurs krijgen hierdoor hele toffe mogelijkheden om ons te laten schrikken maar ook om scenes te spelen die daadwerkelijk impact maken. Deze scenes worden gespeeld door onwijs goede actrices, je kon hun emoties gewoon voelen in de kamer en één moment specifiek is mij echt bijgebleven. De kamer vertelt een verhaal en dat hoef je niet van 20 geplastificeerde A4'tjes te lezen (oké, misschien 5) maar wordt ook echt uitgebeeld. Ja, het is Athene, dus je zult ook echt aan je trekken komen met de scares maar hier zijn ze goed gedoseerd waardoor je ook gewoon de kans krijgt om te puzzelen (al zal je soms wel even over je schouder willen kijken :) )

Qua puzzels zul je niet onwijs veel techniek aantreffen, maar M'ama weet je altijd te leiden met licht en geluid. Dit doen ze ontzettend goed en houdt de flow in stand. Ook het eindspel wordt hierdoor een stuk leuker om te doen omdat dit anders echt een flowkiller was geweest. De finale van het spel had misschien een beetje spectaculairder gemogen, maar van het uiterste einde ben ik fan! Het is leuk gedaan en maakt de kamer naar mijn mening helemaal af hoe simpel het eigenlijk ook is.

Rennend komen we de kamer uit. We kunnen heerlijk na buurten met onze host. Hij is super enthousiast en loopt zelfs de kamer met ons door, wat vrij ongebruikelijk is in Athene. We bedanken iedereen en zelfs onderweg naar buiten vallen ons nog wat leuke details op die het verhaaltje rond maken.

Ik weet niet of ik deze kamer net zo spannend had gevonden als we hem aan het einde van onze trip hadden gespeeld maar nu heb ik deze kamer zeker als eng ervaren. Het is nooit té eng maar het spel houdt zijn spanning ontzettend goed vast door niet te vaak te scaren, wat het juist wat intenser maakt. Wat je niet ziet is uiteindelijk enger dan wat je wel ziet...
De puzzels zijn goed, het verhaal is duidelijk, De ruimte is super gaaf en het acteerwerk is fantastisch. Smaken verschillen, maar dit is één van mijn favoriete kamers uit Athene. Pak hem zeker mee, het liefst aan het begin van je trip!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Het gebruik van de ruimte die ze hebben
 • Actrices zijn onwijs goed
 • Duidelijk maar niet te simpel verhaal
 • De scenes die worden uitgebeeld
 • Lekkere flow door goede sturing
 • Gedoseerde scares
 • Onze host
 • De finale had iets creatiever gemogen

  anne_ter_horst

The Sacrifice

Disappear Escape
Geplaatst op: 31 augustus 2023

"Oh ff wachten, volgens mij komen ze weer..."

Dit was de tweede kamer die we speelden op onze tweede dag in Athene. Na een bezoekje te hebben gebracht aan M'ama reizen we af naar Torryburn. Dit dorpje wordt geteisterd door heksen en wij komen ze ff opruimen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want de heksen laten zeker van zich horen...

We komen een paar minuutjes te laat aan bij Disappear Escape. Weet dat dit in Athene echt geen probleem is. Wij hadden al geprobeerd telefonisch contact op te nemen maar kregen geen gehoor (de eigenaar belde ons terug tijdens de intro van de kamer, wat dan wel weer grappig was). Toen we aan hadden gebeld duurde het nog best even voor ze open deden. Dit is ook meteen iets wat je mag onthouden als je zelf naar Athene gaat: Ze doen echt wel open, hoe verlaten het gebouw er ook uit ziet. Geen stress :)

De intro is in thema. We mogen nog naar de wc, wat water drinken en na 3 keer tegen een kerstboom te zijn aangelopen in een poging onze spullen op te bergen mogen we beginnen. De uitleg is duidelijk en ons doel zorgt ook meteen voor houvast en structuur tijdens het spel. De overgang van de uitleg naar het spel is een beetje vaag. Waarom gebeurt dit en hoe past het in het verhaal? Het is zeker geen stom begin, maar het wekte wel vragen op. Gelukkig staan we al vlot met zijn allen voor de poort van het dorpje.

Het dorpje is groot en ziet er gaaf uit. Ze gebruiken licht en rook hier niet om van alles te verhullen waardoor er een lekker creepy sfeertje hangt en je ook daadwerkelijk iets ziet van het decor. De afwerking varieert. Ik merkte dat ik moeite had om echt in het spel op te gaan gezien ons best vaak dingen op vielen die simpelweg niet af leken of een likje verf konden gebruiken. Begrijp me niet verkeerd, de grootsheid van het decor maakt veel goed maar de kamer mag hier en daar een beetje liefde krijgen.

De puzzels lopen erg uit een. Over het algemeen zijn ze logisch en simpel, vaak zijn het ook opdrachten/instructies die je moet opvolgen. Kortom: Het een leuke variatie en voor ieder wat wils. Er zijn helaas ook wat puzzels die totaal niet logisch zijn. Griekse logica zullen we maar zeggen. Gelukkig werkt het hintsysteem goed en is onze host alert waardoor we niet lang vast blijven hangen. Wel wil ik benoemen dat 1 puzzel zo slecht was afgewerkt dat hij simpelweg niet meer op te lossen was... Een andere puzzel hing al opgelost in de kamer omdat ze die eruit wilden halen maar geen tijd hadden om dit ook daadwerkelijk te doen. Hierdoor waren wij best verward, het leek meer op een reset fout.

De actrices deden het prima. Er zat heel subtiel fysiek contact in deze kamer. Misschien is deze kamer dus iets als je een keer wilt weten hoe je daar op reageert? De scares vond ik oppervlakkig. We hoorden de heksen al vaak aankomen en het was elke keer meer van hetzelfde. Er zaten een paar momenten bij die met meer creativiteit werden uitgevoerd dan een simpele scare. Dit is een goede instapkamer voor Atheense horror. Ik ben zelf niet echt bang geweest en heb vooral veel lol gehad met de scares en lekker gelachen. Niks mis mee overigens, want uiteindelijk speel je ook om plezier te hebben!

De finale is tof gedaan. Je komt wat je moet doen vaker tegen in Athene, maar ik vond de uitwerking leuk. Van 1 element snapte ik het nut niet helemaal en daar had meer uitgehaald kunnen worden. We vluchten het dorpje uit en worden ontvangen door onze host. De host doet erg zijn best om op zijn beste Engels met ons na te praten. Gelukkig blijken de heksen ook prima vertalers ze zijn ;)

Wat ik van de kamer vond? Ik vond het dorpje echt heel erg gaaf vanwege de grootsheid en leuke doorgangen, alleen had de flow bij ons soms een beetje een dipje omdat de puzzels geen logica hadden of niet op te lossen waren (en in 1 geval dus al voor ons opgelost was). De scares wisten mij niet te overtuigen zoals dat bij andere kamers gebeurde.

Doe hem wel op je tripje, want wat hier is gebouwd kom je in Nederland echt niet tegen en moet je zeker met eigen ogen hebben gezien!


8

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Groot decor, een echt dorpje
 • Leuke transities tussen de ruimtes
 • Goed gebruik van licht en rook
 • Duidelijke structuur in het spel
 • Afwerking op bepaalde punten
 • Onlogische puzzels

  anne_ter_horst

Mystic Project

Mystic Corporation
Geplaatst op: 04 september 2023

LAURAAA?!?

Lange kamers lijken altijd lange reviews bij me uit te lokken. Hier gaan we dan:

Dag 2 in Athene, als afsluiter van de dag stond Mystic Project op de planning. Op een kwartiertje lopen verwijderd van The Sacrifice was dit een goede praktische opvolger. Een keertje geen taxi bellen maar een klein avond wandelingetje onder het genot van een ijsje was fijn voor de afwisseling :)
Opgeladen komen we om 23:00 aan op de locatie. Even een verslag uit brengen van de eerste escaperoom ter wereld. Deze kamer duurt maar een half uurtje dus we zijn zo weer weg toch? De daadwerkelijke speeltijd van 2+ uur lijkt iets anders te willen zeggen...

We weten meteen dat we op de juiste locatie zijn aangekomen als we ons nieuwsbusje klaar zien staan. Hoewel we iets te vroeg zijn, staat er zowaar al iemand op ons te wachten en kunnen we meteen van start. De intro van de kamer vereist meteen de nodige interactie en trekt je het verhaal in op een luchtige manier. Ik zou deze kamer niet als horror bestempelen (oke, misschien een beetje dan) en je hoeft dan ook nooit echt bang te zijn (oke misschien ook een beetje dan). Wij hebben deze kamer als groep nooit als eng ervaren en het is daarom denk ik een leuke opwarmer voor de andere horror kamers in deze stad.

Uiteindelijk kunnen we aan de slag. Het decor ziet er erg netjes uit, al helemaal als je het gaat vergelijken met andere kamers in Athene. De kamers zijn allemaal creatief met elkaar verbonden en door de indeling van de ruimtes kan je scenes die de acteurs spelen op een toffe manier aanschouwen. De scenes die hier worden uitgebeeld zijn niet gericht op jumpscares maar echt verhalend en worden sterk gespeeld. Één karakter leek wel wat buiten het verhaal te vallen (na de uitleg achteraf niet meer). De momenten dat dit karakter aanwezig was waren ook wat lachwekkend omdat niemand echt begreep wat er nu gebeurde of van ons verwacht werd.

De puzzels schieten alle kanten uit. De meeste waren logisch en blijkbaar deden we het erg goed volgens onze host. Nu kan het aan ons gefrituurde brein liggen maar zo voelde het voor ons niet. Deze kamer gaat maar door, waardoor we enigszins de flow van het spel kwijtraakten. Soms zagen we dingen niet meer, maar gelukkig had ik na een hint vaak wel een "O-ja-gevoel". Er zijn 33 puzzels aanwezig, nu houd ik ontzettend van puzzelen maar ook ik vond dit iets teveel van het goede.

Veel van het verhaal, en ook de hints komen over een walkie-talkie binnen. Hierdoor mistten we soms stukken van het verhaal. Het past wel in de setting maar is niet effectief om veel info over te brengen. De grove lijnen van het verhaal waren ons wel duidelijk, maar een gesprek met de host moest de gaten invullen. De interactie die we hadden over de walkie-talkie paste in het verhaal maar was te repetitief.

Dan, eindelijk na meer dan 2 uur, de finale. Deze opdracht kennen we onderhand wel na ons tripje. Ik had gehoopt op wat meer spektakel maar dit bleef uit. Ik had een wat grotere beloning verwacht voor het afmaken van deze kamer. We kunnen wel lekker napraten met onze host en acteurs. Hij legt alles duidelijk uit wat wij niet snappen en is zelfs op dit late tijdstip nog erg enthousiast.

Samenvattend: Het verhaal zit wel goed in elkaar en wordt het over het algemeen erg professioneel uitgebeeld. Helaas zijn sommige stukken van het verhaal afhankelijk van de walkie-talkie waardoor deze momenten vaak verloren gaan. Het decor is goed en de puzzels variëren in kwaliteit maar zijn prima. Misschien duurt deze kamer net wat te lang, maar ik zou hem wel spelen als je een keer iets anders wilt dan alle jumpscares in Athene.

Uniek is het sowieso.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goed gebruik van ruimte
 • Gave scenes gespeeld door goede acteurs
 • Uniek thema
 • Het verhaal is niet altijd duidelijk
 • Misschien iets té veel puzzels?
 • Verhaal leunt soms teveel op de walkie-talkie

  anne_ter_horstGijssambeek

Lethal Decision 2

EscapeClue Athens
Geplaatst op: 25 augustus 2023

"Hell is empty and all the devils are here"

Waarschuwing: Het lezen van deze review kan net zo lang duren als de gemiddelde kamer in Athene (lang dus).

Dit was de 2e kamer die wij speelden op onze escapetrip naar Athene. Na Chapel and Catacombs te hebben getrotseerd trokken wij enigszins vermoeid naar EscapeClue. Er scheen daar een portaal te zijn naar de hel, en als we die wilden sluiten zouden we tot diep in de krochten moeten treden...

Lethal Decision is een kamer die mij was op gaan vallen door alle verhalen. Zou het echt zo intens zijn? Helaas konden we maar 1 van de delen plannen en besloten we voor het tweede deel te gaan gezien die pas 2.5 maand open was. Op het gebied van verhaal hoef je je geen zorgen te maken, dit deel is prima los te spelen en het verhaal komt weinig terug. Achteraf vult de host het verhaal aan waar nodig.
De intro is sterk geacteerd en werd gedaan door de eigenaar zelf. Een beetje beduusd worden we naar de ingang van de hel gebracht. We dalen af en zijn dan alleen. Maar niet voor lang, want al na 1 minuut barst de hel hier letterlijk los.

Deze kamer combineert gelaagde maar logische puzzels met veel fysieke uitdaging en een stortvloed aan scares. Ik heb het niet bijgehouden maar ik denk dat we in de 2 uur en 20 minuten minstens elke paar minuten wel een scare kregen. Aan het begin is dit intens maar naarmate het spel vordert begint het eerder grappig te worden en soms ook wel wat irritant. Je moet hier van houden. Ik vond het vooral zonde dat hierdoor de intensiteit gedurende het spel steeds meer af nam. Toch moet ik de acteurs mijn complimenten geven voor hoeveel energie ze hier insteken. Hoewel de scares vaak niet creatief zijn, zijn de stunts die de acteurs uithalen dit wel. De acteurs kwamen net zo bezweet uit de kamer als wij.

Het decor in deze kamer is "de hel" en ja, dat is prima gelukt. Het decor is gedurende het spel wel wat repetitief, er zitten zeker leuke elementen in die het interessant houden, maar de basis van elke kamer is hetzelfde en gaat wat vervelen. Op deze manier voelt de kamer overigens wel weer als een geheel De afwerking is prima. Ergens is er een ruimte die wordt gebruikt om het verhaal uit te beelden met een best toffe scene/puzzel , ik had gehoopt op meer van dit soort ruimtes en puzzels zodat het verhaal wat meer over kwam en er meer contrast zat tussen de ruimtes. .

De finale was qua show tof, maar er werd hier wel gebruik gemaakt van 1 scare element wat ik ontzettend goedkoop vond en af deed aan de rest van de kamer. Ik houd het bewust maar even vaag, maar je zal meteen weten wat ik bedoel als je het ziet. Ergens past het ook wel weer bij het over the top scaren, dus misschien moet ik ze het voordeel van de twijfel geven.

Als laatste puntje wil ik nog wel even benoemen dat je het beste een lange broek aan trekt in deze kamer. Mijn knie heeft een goede schaafwond opgelopen vanwege het kruipend vluchten van de acteurs. Ook een teamgenoot heeft haar hoofd erg hard gestoten. Dit gaven we aan, maar de acteurs bleven maar scaren. Haar wond is achteraf wel netjes verzorgd en er werd excuus gemaakt, maar het is toch vervelend dat hier tijdens het spel geen aandacht voor kwam.

Ik vind dit een erg lastige kamer om te beoordelen. Het is zeker een grote kamer met veel inhoud. De puzzels waren serieus leuk en sprongen er voor mij uit. Ik kan het waarderen dat de maker de hoge instensiteit van puzzels combineert met een hoge intensiteit aan scares, dit zie je niet vaak. Er is een poging tot verhaal gedaan, maar dat is hier niet de hoofdzaak. Deze kamer is gewoon heel erg over the top. Misschien iets te veel waardoor het zijn subtiliteit en daardoor ook zijn spanning verliest, maar het maakt de kamer wel uniek. Deze kamer schijnt veel te verschillen met Lethal 1, dus ik kan ze niet vergelijken.
De eigenaar is trouwens wel echt een geweldige man. We waren een zonnebril vergeten mee te nemen en hij heeft ons meteen gebeld en gevraagd waar we nog gingen spelen om hem vervolgens naar die kamer te brengen.

Pak hem mee op je trip als je een keer helemaal los wilt gaan en plan hem aan het begin zodat de scares wat meer impact maken. Ik heb er stiekem wel van genoten, maar ben blij dat niet elke kamer op onze trip deze manier van scaren gebruikte.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Unieke en creatieve puzzels
 • Acteurs die 200% geven
 • Unieke elementen
 • Lekker fysiek
 • De host en eigenaar
 • Intensiteit neemt af door teveel scares
 • Decor had wat meer variatie mogen hebben
 • Verhaal verdwijnt naar de achtergrond

  anne_ter_horstSem

Chapel & Catacombs

Lockhill
Geplaatst op: 25 augustus 2023

Hang hier maar geen rookmelders op

Met 3 man sterk trokken we midden augustus naar Athene voor een escapetrip. Ondanks dat een aantal rooms die we graag hadden willen spelen gesloten waren vanwege vakantie ontstond er een mooi lijstje. Hiervan was Chapel and Catacombs de eerste die we zouden spelen.

Chapel and Catacombs is ondertussen best een begrip geworden in het escapelandschap. Dat kan ook niet anders als je de Nr.1 op de TERPECA lijst veroverd. Toen wij onze trip naar Athene gingen plannen wisten we één ding zeker: Chapel moet gespeeld worden.
En zo stonden we een aantal maanden later onderaan een trappengat van een groot gebouw. Lockhill bevindt zich op de derde etage en bij elke trede die we beklimmen horen we de dreigende muziek luider worden.

Chapel is een totaalbeleving. Van het begin tot het eind is alles in thema. Zodra je over de drempel stapt ben je echt in Lockhill en niet meer in Athene. We worden ontvangen en ons wordt duidelijk verteld wat er van ons verwacht wordt (incl. een samenvatting van het verhaal van de vorige drie kamers van het bedrijf). De zenuwen zijn een stuk minder na een leuke introductie. Ik had eigenlijk gehoopt dat we nog meer van het dorpje zouden gaan zien, maar het was toen echt tijd om de kapel te betreden.

Het decor van van deze ervaring is groots. En dan bedoel ik ook echt GROOT. De eerste ruimte is meteen prachtig, en misschien piekt het spel hier ook wel iets te vroeg. De afwerking van de ruimtes verschilt, over het algemeen goed maar met uitschieters beide kanten op. Een bepaald deel van de ervaring waar je veel tijd door brengt is slecht afgewerkt. Dit wordt verhuld door een hele hoop rook. Het is hierdoor wel sfeervol maar tegelijkertijd voelt het een beetje goedkoop aan. Ik miste daar dan ook de mooie details van het dorpje dat we eerder zagen.

Chapel heeft voor iedereen wat wils. Hoewel het vooral een verhaal gedreven kamer is die rust op opdrachten (zoek dit, haal dit etc.) zijn er ook puzzels en speelt interactie met de acteurs op momenten een grote rol. De puzzels waren bijna altijd logisch en we liepen nooit echt vast, mede dankzij de prettige hints. Wat ik zelf gaaf vond waren de scenes die de acteurs speelden op het begin van het spel. Deze mistte ik later in het spel een beetje, maar gelukkig werden de acteurs toen nog steeds ingezet op andere leuke manieren.

Het einde van het spel voelde een beetje dubbel. De acteur die dit deel van het spel moest ondersteunen nam naar mijn mening iets teveel de leiding waardoor ik de finale wat passief vond, ook was 1 element hier heel erg verouderd. Toch komen we lachend buiten en worden we getrakteerd op een tof bruggetje naar de nieuwe kamer.
We kunnen leuk napraten met de host. Dit gebeurd in thema maar wel met zo'n balans dat er geen onzinnig gesprek ontstaat.

Deze kamer is spannend maar nooit écht eng. Er zitten weinig scares in en het spel maakt meer gebruik van een gevoel van dreiging. Dit doen ze erg goed en daar zouden veel horror kamers iets van kunnen leren. Voor mij piekte het spel wel aan het begin met het mooie decor, toffe scenes en effecten. Daarna kwam het spel even in een dipje, mede door de afwerking, al werd die vrij snel weer opgepakt.

Of deze kamer de nummer 1 van de wereld is? Geen idee. Ik heb een leuke tijd gehad en kan de kamer alleen maar aanbevelen. Een kamer als dit kan je moeilijk vergelijken vind ik. Het is een soort apart en het is geweldig dat dit spel bestaat. Het kan ook niet anders dan dat sommige elementen van een meer dan 2 uur durende kamer je meer aanspreken dan andere, en daar heb ik helemaal vrede mee. Ik kwam tenslotte onwijs enthousiast de kamer uit.

Ben je bang? Gewoon spelen! Ben je niet bang? Gewoon spelen!
Je hebt geen keus ;)


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Leuke en goede intro
 • Super tof decor op het begin
 • Acteurs worden op meerdere manieren ingezet
 • Voor ieder wat wils
 • Gave scenes
 • Afwerking van het middenstuk
 • Passieve/gehaaste finale door onze acteur

  anne_ter_horstSem

Abandoned

Escapium
Geplaatst op: 04 juni 2023

Who you gonna call?

Deze avond was het eindelijk zo ver: mijn 100e kamer! Nu was ik al een tijdje aan het kijken voor een toffe kamer om dit nummertje toe te kennen, maar toen kwam plots het nieuws dat deze locatie zijn deuren ging sluiten. Tja, dan is de keuze snel gemaakt want deze stond toch wel op de wishlist bij een aantal van ons team. Zo speelden we deze avond als aller laatste team de twee kamers van Escapium.

We werden ontvangen door een host die zijn avond had vrijgemaakt om ons te kunnen hosten en dit deed hij goed! We hadden The Dam er al op zitten en dat deed misschien wel iets met onze verwachtingen voor deze kamer. Onterecht, want zodra we voor de voordeur stonden van het huis had ik al het gevoel dat deze kamer onze verwachtingen wel eens zou kunnen overtreffen.

Het decor was verrassend groot en er hing een lekker creepy sfeertje. Het huis is echt abandoned zegmaar :) . De kamer is lichtelijk gebaseerd op een film, maar met een eigen draai eraan gegeven. Er waren een paar momenten en stukken decor die ik echt niet had zien aankomen in deze kamer. Ik waardeerde het erg dat de sfeer niet elke 5 minuten werd onderbroken door een scare. Deze kamer was meer atmosferisch spannend dan actief eng.

De puzzels zijn prima. Soms zijn ze in thema en soms zijn het meer verhalende acties die je uitvoert. De makers hebben er bewust voor gekozen om de puzzels niet als rode draad door de kamer te gebruiken, maar eerder het verhaal op de voorgrond te laten treden. Één puzzel vonden wij iets te langdradig en had misschien wat creatiever verwerkt mogen worden. Verder is er een ander super leuk item dat blijkbaar een soort hintsysteem was, maar dit had ook als een gaaf extra effect gebruikt kunnen worden! We hadden een fijne flow en hadden geen hints nodig gedurende het spel (wat dus wat verwarring veroorzaakte omdat we dat object de hele tijd niet nodig hadden).

Dan het verhaal. Het introfilmpje was netjes in elkaar gezet. De audio aan zowel het begin als het einde van het spel was lastig te verstaan. Opzich was ons doel duidelijk, maar de "Waarom?" was dit voor ons niet echt. De stukjes verhaal tussen het spelen door waren dan wel weer helder en zorgden voor rustpunten in de kamer. Helaas hadden we voor ons gevoel net te weinig informatie (gekregen of begrepen) om zelf het verhaal compleet te maken in ons hoofd.

Uiteindelijk konden we met nog een mooie tijd weer rust in het huis brengen (or did they?...) . Er is onwijs veel vooruitgang geboekt sinds The Dam en dat zorgde er voor dat ik echt heel positief verrast was door deze kamer. Nu is de kamer al wat jaartjes oud, maar het verbaast me hoe weinig je hoort over deze kamer!

Helaas is het verlaten huis nu echt abandoned en gesloten, maar de kamer is wel verkocht. Abandoned komt dus terug in Amsterdam. Ik hoop dat de kamer daar net zo tot zijn recht komt als hier. Ik ben in ieder geval blij dat we hem nog hebben kunnen meepakken.
Een geslaagde 100e kamer!


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  54:00 min


 • Goede creepy sfeer
 • Verrassend decor
 • Verhalende elementen creatief in de kamer verwerkt
 • Verhaal was ons niet helemaal duidelijk

  GijssambeekDrs-jlc

The Dam

Escapium
Geplaatst op: 04 juni 2023

Laatste bezoekje aan de Dam

U wist het misschien niet maar in Utrecht bevindt zich een dam, en niet zo'n kleine ook. Vandaag was de laatste dag dat Escapium deze dam openstelde voor teams om het waterpeil weer op orde te krijgen. Als aller laatste deden wij onze helm op om dit klusje te klaren.

Ons ontvangst was vriendelijk! De host nam gezellig tijd voor een praatje en had helemaal geen haast. Toen iedereen ready was (bedankt aan onze host voor je geduld) konden we The Dam betreden.
Het intro filmpje was wat lang maar uiteindelijk duidelijk en gaf een twist aan ons doel.

Een dam is een uniek thema, waar je met de nodige creativiteit best wat mee kan. Voor mij ontbrak deze creativiteit hier helaas een beetje. Nu hoeft een controlekamer natuurlijk niet vol te staan met allemaal leuke antieke spulletjes en leuke kleedjes op de vloer, maar de controlekamer voelde nu wel erg kaal aan en mistte sfeer. Puzzels gaven wel duidelijke feedback met behulp van licht en geluid wat wat meer sfeer creëerde.

Wij zaten helaas niet erg in de flow. Dat is altijd een lastige, want dit kan net zo goed aan ons team liggen. Wij keken elkaar vaak aan met een blik van: En nu? Het was voor ons lastig om bepaalde verbanden te leggen. Sommige dingen leken niet door ons getriggerd te worden maar door het spel zelf.
Onze host was altijd alert en hielp ons indien nodig. Hij kon ook op tijd ingrijpen toen we per ongeluk 1 van onze teamleden hadden opgesloten (ik vraag me af of dit mogelijk zou moeten zijn, maar we hebben wel gelachen)

Het verhaal is leuk verwerkt in de kamer. Het heeft een twist die het op eerste indruk wat saaie thema juist spannender maakt! Op verschillende momenten komt het verhaal even terug in de kamer. Je acties passen ook in het verhaal.

Het einde vond ik jammer. Iedereen uit ons team had meteen door dat deze puzzel niet origineel was en 1 op 1 is gekopieerd was van iets anders. Ik snap niet waarom er geen moeite is genomen om dit element uniek te maken ipv. hem te kopiëren van het internet. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dit echt een leuk element. Daarom vind ik het zo jammer dat de makers deze makkelijkere weg hebben gekozen.

Deze kamer heeft zeker een paar leuke elementen maar mistte voor mij soms creativiteit. Overigens hebben de makers ook Abandoned neer gezet die ik echt heel tof vond, dus creatief zijn ze zeker! Mocht deze kamer op dezelfde locatie terug komen als Abandoned in Amster"dam" (haha, snapje?) , speel deze dan eerst.6.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 9.5


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  48:06 min


 • Uniek thema
 • Verhaal komt leuk terug in de kamer
 • Decor is wat karig
 • Een puzzel die gekopieerd is

  Drs-jlc

The Traveler

Lockfree
Geplaatst op: 04 juni 2023

Collectie waar de kringloop jaloers op zou zijn

Het weer was vandaag heerlijk: een zonnetje en heldere lucht. Perfect weer om binnen te gaan escapen dus :)
De keuze was op deze kamer gevallen omdat ik hier en daar best positieve verhalen had gelezen en vanwege de opvallend lage prijs. Een combinatie die je maar weinig tegen komt.

Er is genoeg ruimte om te parkeren maar kom alsnog op tijd, je wilt namelijk sowieso even rondneuzen in deze prachtige ontvangstruimte. De eigenaren maken het plaatje van deze locatie helemaal af.

Ik wist dat de intro lang ging duren, en hier is niets van gelogen. Hoewel er zeker humor in de intro video verwerkt zat, ging het voor mij te traag. De start van de kamer is wel leuk bedacht en is iets dat perfect aansluit bij deze locatie.

De kamer zelf barst ook van de decoratie. Zoeken is de sleutel en dat maakten we voor onszelf steeds moeilijker door de rotzooi die we van de kamer hadden gemaakt. Het lukte ons om alsnog goed te filteren wat we wel en niet nodig hadden en hadden een prettige flow. Speel deze kamer met niet te veel ivm. bewegingsruimte. De puzzels zijn klassiek en gebruiken weinig techniek. Dit past bij het thema en is verder ook niet storend.

De kamer weet ons op een gegeven moment toch best te verrassen! Helaas valt de decoratie en afwerking hier bijna helemaal weg, we mistten ook muziek op dit punt. Dit vond ik erg jammer omdat je ziet hoe leuk de eigenaren een kamer in kunnen richten in het eerste deel. De puzzels hadden in dit deel ook een wat andere stijl. Voor ons team werkte dit prima, maar het is wel een risico om dit soort puzzels in een kamer te stoppen.

Het einde was toch tof bedacht en hoewel er van een echt verhaal geen sprake was, was het wel duidelijk wat ons doel was en wanneer dit was bereikt.

Deze kamer blinkt uit in zijn prijs/kwaliteit verhouding, prachtige ontvangstruimte en kleine verrassingen. Verwacht geen vernieuwende technische snufjes en weet dat de afwerking niet overal even goed zal zijn, dan heb je echt een leuke tijd hier! Wij komen in ieder geval terug voor de andere kamer!


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  55:39 min


 • Prijs/kwaliteit verhouding
 • De ontvangstruimte
 • Verrassende elementen
 • Origineel begin
 • Lange intro
 • Puzzels die tijdrovend kunnen zijn
 • Afwerking

 

Genoten!

Baron Beeckman was zo'n kamer die ik al een hele tijd wilde spelen, maar waar het gewoon niet van kwam. Toen ook de tweede kamer opende werd die drang om te gaan alleen maar groter. Zo trokken we vandaag dus met zijn drieën naar onze zuiderburen om te kijken of wij tot Het Genootschap toe konden treden!

Parkeren doe je gewoon voor de deur van deze prachtige locatie, dus dat is ideaal. Het ontvangst is top hier! In thema, maar ook verwelkomend en warm. De eigenaresse voelde goed aan wat ze wel en niet hoefde te vertellen. Hoewel de intro een tijdje duurde, vond ik dit hier helemaal niet erg, het tegenovergestelde zelfs. Er werd rustig de tijd genomen en geen moment gehaast.

De kamer zelf is precies wat ik had verwacht en had gehoopt: Puzzelen. Tegenwoordig lijkt het in veel kamers een bijzaak. In deze kamer word je juist uitgedaagd op dat vlak. Verwacht geen grote dingen met licht en geluid, dat is ook niet waar deze kamer om draait. Soms hadden ze misschien met licht toch net wat meer sfeer kunnen neerzetten, de ruimte voelde nu met momenten een beetje kil/statisch.

Deze kamer is heerlijk ouderwets puzzelen met toffe mechanische elementen die je hier en daar nog best kunnen verrassen. Op een paar punten waren we iets te voorzichtig met die elementen, maar onze host was altijd alert en kon ons sturen indien nodig. De puzzels zijn met momenten uniek, en soms iets wat je al wel zou kunnen kennen. Ze volgen ze in mijn beleving lineair op. Met zijn 3en kan je hier prima aan de slag.

Het werd nog even spannend maar met een eindsprint konden we toe treden tot het genootschap en werden we enthousiast onthaald. We konden gezellig met onze host napraten in de mooie ontvangstruimte. Je merkt dat de eigenaren passie hebben voor het vak!

Wil je een keer gewoon lekker puzzelen maar toch tegelijk net iets meer dan dat? Ga dan zeker eens bij Baron Beeckman langs. Wij zien de uitnodiging van de feestjes van de Baron graag tegemoet :)
8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  55:30 min


 • Het ontvangst en onze hosts!
 • Prachtige locatie
 • Toffe mechaniek verwerkt op verrassende manieren
 • Kamer mist misschien wat sfeer

  Caro

Het Testament

Het Geheim Baron Beeckman
Geplaatst op: 06 mei 2023

Gaat er een belletje rinkelen?

Vandaag waren we te gast bij Baron Beeckman om zowel toe te treden tot zijn genootschap als een kijkje te nemen in het tuinhuisje van de pas overleden tuinman. Zou er echt iets verstopt liggen?

In mijn review van Het Geheim Baron Beeckman schreef ik al over het ontvangst. Hoewel we natuurlijk nu al op locatie aanwezig waren wil ik toch nog een keer zeggen dat de eigenaren hier echt heel leuk en gastvrij zijn! Ze namen de tijd om met ons te praten, zowel in thema als iets minder, een perfecte balans.
De intro verloopt weer kalm. Alles is duidelijk en we worden naar het tuinhuisje gestuurd. Gewoon eventjes kijken, wie weet is er iets te vinden, misschien niet...

En kijken deden we. Ik keek mijn ogen uit, wat een heerlijke sfeer en tof decor. Het voelt allemaal realistisch aan en ik was oprecht verbaasd toen ik hoorde hoe veel er nog zelf is gebouwd. Het huisje voelde écht oud aan. Het eerste deel pakte me ook meteen, eerst door het decor, daarna ook door die ene ge wel di ge puzzel. Hoe bedenk je dit?!

Vervolgens puzzelden we lekker door. De puzzels zijn er in overvloed, uitdagend maar nooit onlogisch. Meestal puzzel je lineair wat met 3 personen goed werkt. Baron Beeckman heeft een stijl die techniek achterwege laat. Dit is helemaal niets negatiefs (positief zelfs) want deze kamer charmeert met de manieren waarop techniek juist níet wordt gebruikt.
De puzzels ondersteunen het verhaal op de meeste momenten minder. Je bent gewoon aan het puzzelen. Toch wordt het verhaal richting het einde wel duidelijk gemaakt met een paar puzzels. Het verhaal was toen ook rond en onze taak zat erop. De host ontving ons enthousiast en nam de kamer met ons door.

Ja, ik heb echt genoten van deze kamer! Je ziet aan alles dat deze kamer met liefde voor escapen is gebouwd. Deze kamer weet je te verrassen op een paar geniale manieren zonder effect na effect op je af te gooien. Deze kamer is ook echt niet de makkelijkste, je mag echt aan de bak.

Bedankt aan de eigenaren van Baron Beeckman! We zullen de Baron laten weten dat we ons verblijf bij jullie als erg prettig hebben ervaren!9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  69:00 min


 • Heerlijke sfeer met mooi decor
 • De puzzels en mechaniek
 • De passie van de eigenaren

  GijssambeekCaro

The Artifact

Escape Experience
Geplaatst op: 03 mei 2023

"Hey, zo'n lamp is leuk voor in mijn slaapkamer!"

Wat doe je als je na twee kamers nog niet wilt stoppen met je escape avondje? Bijboeken natuurlijk :)

Deze locatie leek vaak last-minute slots open te hebben staan en na een telefoontje konden we inderdaad langs komen. The Artifact stond al een tijdje op mijn wishlist. Ik was dan ook blij dat toen de kamer op de originele locatie weg ging, de kamer een nieuwe eigenaar kreeg. Hierbij ook meteen een bedankje voor onze host, die speciaal voor ons de kamer wilde draaien en dat met veel enthousiasme deed! Parkeren kon trouwens voor de deur, wat ideaal is.

Na een hartelijk ontvangst krijgen we uitleg over wat er van ons verwacht wordt en mogen dan de kamer betreden.
Bij binnenkomst vond ik de kamer wat kaal. Dit past wel bij het verhaal en op zich werd er doormiddel van een korte intro met licht en geluid wel genoeg sfeer neer gezet. Daarna was het vooral de ruimte waar de kamer in gebouwd is die de sfeer staande hield, maar deze past dan ook wel goed bij het thema. De afwerking mag hier en daar iets beter.

We hadden al vrij snel een fijne flow te pakken die het grootste deel van het spel stand hield. Ik denk dat dit een best uitdagende kamer kan zijn met momenten. De uitdaging zit hem niet in het uitzoeken wat er moet gebeuren maar in de uitvoering van de opdrachten, dit vind ik altijd wel fijn. Het spel varieert op een leuke manier tussen denk en doe puzzels. Sommige zijn in thema, en andere zijn gewoon leuk om te doen. De opdrachten volgen zich lineair op waardoor ik met max. 4 zou spelen. Dit was ons aantal en werkte prima maar meer is niet nodig. Onze begeleiding lette goed op en greep alleen in als dat ook echt nodig was.
De finale van het spel mag wat bombastischer en grootser, ook mistte we een echte afsluiting van het verhaal. Ik had gehoopt om wat meer te weten te komen over het aard van The Artifact etc.

We hebben ons goed vermaakt in deze kamer. De kracht van dit spel zit in de variatie waardoor er voor iedereen wel wat in zit. Wij zijn benieuwd naar The Triad, waar we dan ook zeker voor terugkomen! Bedankt voor het last-minute slot en tot ziens!


8

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  46:16 min


 • Goede variatie aan opdrachten en puzzels
 • Enthousiaste host
 • Flexibel met last-minute slots
 • Afwerking kan wat beter
 • Conclusie van de kamer mag uitgebreider

 

De Tempel van Hunahpu

Escape Mijdrecht
Geplaatst op: 03 mei 2023

Tempo in de tempel

Het welbekende tempel thema is toch wel een beetje m'n guilty pleasure als het op escaperooms aankomt. (Ik vrees dat ik daarom een veel te lange review ga schrijven). Deze kamer kon ik dus niet missen op de planning van ons mini escape dagje en zo werd dit onze tweede kamer die we vandaag zouden spelen.

Wij parkeerden betaald in de parkeer garage vlakbij en liepen vervolgens het centrum in waar de escaperoom zich bevindt. We werden ontvangen door de eigenaar, wat altijd leuk is, en na een kort praatje konden we beginnen.

Bij binnenkomst werd ik meteen enthousiast. Het decor ziet er netjes verzorgd uit, is in thema, en nodigt uit om op onderzoek uit te gaan. We krijgen ook een tof hintsysteem mee, die ook dient als verhalend element. Dit systeem is top uitgevoerd en goed in thema.
Na even zoeken zit de flow meteen goed, het is soms is alleen niet helemaal duidelijk of we een puzzel al wel of niet kunnen oplossen. Dit maakt verder weinig uit want we gaan als een speer en lopen dus nergens lang op vast.

De tempel zelf ziet er ook leuk uit! Neem de waarschuwing over kleding die vies mag worden wel serieus. Mijn handen waren helemaal zwart na het spelen (maar dat kan er ook aan liggen dat ik nogal fanatiek ben). Wel voelde de tempel leeg aan. Zowel op het vlak van puzzels als decoratie had er van mij nog wel wat meer bij gemogen in deze kamer. De finale puzzel was niet echt mijn ding, dit is deels een kwestie van smaak, maar ook deels een puntje van kritiek omdat het uit de toon valt met de andere puzzels.

Toch ging ook de laatste puzzel erg makkelijk en stonden we ineens buiten. Dit ging voor ons wel erg snel. Soms heb je natuurlijk gewoon een lekkere flow en is het helemaal niet erg om wat vroeger te ontsnappen, maar dit keer voelde het alsof de kamer nog veel meer had kunnen bieden op het vlak van puzzels. Wat er namelijk in de kamer zit is echt leuk! Beter kwaliteit dan kwantiteit is misschien iets te letterlijk toegepast in deze kamer. Op zich zijn er zeker mogelijkheden om de inhoud van deze kamer wat uit te bereiden denk ik.

Na onze handen te hebben gewassen en onze broek te hebben afgestoft, konden we nog even napraten met de eigenaar. We hebben zeker wel genoten van de kamer en de eigenaar raadde ons aan om Space Lab te spelen op zijn locatie voor een grotere uitdaging. Wie weet schieten we onszelf binnenkort dus een keertje de ruimte in!

Ik raad deze kamer aan als iemand een keertje kennis wil maken met escaperooms of als je voor een nette prijs met zijn 2en wilt escapen.

Bedankt voor het hosten, en wie weet tot ziens!


7.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  36:00 min


 • Het decor is mooi, netjes en verzorgd
 • Erg goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Fijne flow!
 • De tempel voelt leeg aan
 • Er zouden meer puzzels in de kamer mogen

 

Maffia Bar

Du Monde escape rooms
Geplaatst op: 04 mei 2023

Petje af

Vanuit het zuiden trokken we vandaag naar boven om een paar kamers te spelen. Het zonnetje scheen, dus toen we hier aankwamen konden we eerst nog even lekker buiten op het terras zitten tot de kamer ready was. Normaal zou een horecagelegenheid met escaperooms een red-flag kunnen zijn, maar de reviews deden ons dit keer anders vermoeden.
Parkeren kan hier vlakbij op meerdere plekken. Wij troffen het niet zo omdat er een evenement in de buurt gaande was, maar normaal is dit denk ik geen probleem.

Toen het tijd was werden we meegenomen door onze host. We kregen allemaal een rol die we gedurende het spel moesten spelen. Leuk, ik houd hier wel van! Bij dit spel kan het overigens geen kwaad om de rollen even met elkaar door te nemen. Kijk of de rol die jij kiest ook past bij hoe je het spel wilt spelen.

Na wat voorbereidingen konden we vertrekken naar de bar. Het decor was erg tof gedaan, één ruimte specifiek ademde een hele goede sfeer. In de kamer troffen we ook onze acteur aan. Deze deed het gedurende het spel erg leuk en zorgde voor grappige interacties. De puzzels waren over het algemeen prima in thema en sommige handelingen of puzzels vroegen ook om interactie met de acteur. Deze interacties paste bij het spel en het verhaal.

Het was voor ons wel onduidelijk in hoeverre we dingen nou wel of niet mochten doen in het bijzijn van de acteur. We gingen best snel door het spel heen dus soms had de acteur wel wat strenger mogen zijn en ons wat meer op onze hoede mogen brengen. Degene die de rol hadden om de acteur bezig te houden voelden zich dus ook niet nuttig, omdat de interacties die ze hadden nauwelijks effect leken te hebben terwijl de rest door kon puzzelen. Ook konden we zo de control-room in kijken als de acteur een bepaalde deur door ging. Dit haalde de sfeer flink naar beneden. We hebben dit aangegeven en hier wordt waarschijnlijk iets aan gedaan.

Aangekomen bij het einde was het voor ons even onduidelijk dat dit het einde was. We hadden wat meer adrenaline verwacht en het was dan ook jammer dat de acteur tijdens dit deel van het spel geheel afwezig was. Hier is meer uit te halen.
Na drie kwartier stonden we weer buiten met onze buit. Een prima tijd als de kamer een uur duurt, maar voor een 75 minuten durende kamer hadden we ofwel meer tegengewerkt mogen worden, of hadden er meer puzzels in gemogen.

We werden na het spelen weer onthaald beneden. De eigenaresse kletste nog even met ons na en enthousiasmeerde ons ook voor de andere kamers op de locatie!
Het concept van deze kamer is super leuk! De balans tussen de verschillende rollen mag wat beter, maar het spel werkt wel.
Speel deze kamer met ongeveer 4 spelers en kijk even goed naar de rollen voor je gaat spelen!

Bedankt aan de host en acteur, we hebben ons goed vermaakt!


7.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.5


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Het decor ziet er tof uit
 • Het spel dwingt interactie af met de acteur
 • Acteur mag wat "strenger" zijn
 • Rolverdeling voelt uit balans

 

Arcade Invasion

Questomatica escape room
Geplaatst op: 04 mei 2023

Pac-man man man

Dit was onze tweede kamer van ons dagje Amsterdam en ook de tweede kamer bij Questomatica voor ons.

Na het spelen van Wake-up kwamen we terug in de lobby. Er was toevallig een andere groep fanatiekelingen op de locatie aanwezig die ook de twee kamers aan het spelen was, dus er hing een gezellige sfeer. De host had, ondanks dat hij in zijn eentje de twee kamers tegelijk draaide, de kamers weer snel gereset, dus konden we weer aan de slag.

Ik was super benieuwd naar deze kamer vanwege het thema. We begonnen redelijk, er zaten een paar prima puzzels in en het decor was oké. Het arcade thema zit leuk verwerkt in de kamer. Op een gegeven moment was onze flow echter kwijt. Techniek gaf nauwelijks feedback, werkte te traag of de puzzels waren ons niet duidelijk. Omdat deze frustraties elkaar de hele tijd afwisselden maakte het de kamer een stuk minder leuk dan hij had kunnen zijn. Je ziet wat er geprobeerd is, en het heeft ook potentie.

Aan het einde zit er ook een super leuk bedacht element in de kamer. We weten nog steeds niet of het aan ons lag of aan de techniek, maar het werkte bij ons helaas totaal niet. De host kwam binnen om ons te helpen, wat naar mijn mening ook anders opgelost had kunnen worden als de techniek het deed.
Sowieso kan de begeleiding op deze locatie veel beter. Je krijgt hints over dingen die je al weet of al duidelijk waren, dat is natuurlijk gewoon frustrerend.

Ik weet dus niet zo goed of ik deze kamer aan zou raden. Misschien troffen wij het gewoon niet, want er zijn ook genoeg positieve reviews over deze kamer. Nu mistte ik vooral feedback op bepaalde punten en duidelijkheid van sommige puzzels. Mocht je nou echt een arcade freak zijn, zullen er genoeg dingen in deze kamer zitten om je toch prima te vermaken.

Als je een kamer op deze locatie wilt spelen, speel dan de andere. Hier hadden wij een betere ervaring.


6

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 5.0

Service: 5.5


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Nee


 • Leuke insteek op het arcade thema
 • Originele ideeën in thema
 • Begeleiding let niet goed op
 • Techniek geeft niet altijd feedback
 • Puzzels missen soms duidelijkheid

 

WakeUp!

Questomatica escape room
Geplaatst op: 22 maart 2023

Wakker worduhh

Vandaag stonden er een aantal kamers op de planning in Amsterdam. Dit was de eerste kamer van de dag en ook de eerste kamer die ik speelde bij Questomatica.

Het regende buiten dus ik besloot alvast naar binnen te gaan. Daar werd mij in een paar zinnen vertelt waar ik mijn spullen kon opbergen (zonder slot?) en waar ik plaats kon nemen. Het was niet onvriendelijk, maar wel erg kort. Dit bleek achteraf logisch verklaarbaar te zijn omdat deze host beide kamers tegelijk draait + mensen ontvangt(!). Ik nam plaats in de lobby, waar ik de groep die al in de kamer zat duidelijk kon horen spelen en communiceren. Dit heb ik maar even genegeerd.

Toen de groep compleet was nam de host kort de tijd om alles uit te leggen en was het tijd om Matilda wakker te maken. Van tevoren wist ik niet echt wat te verwachten van deze kamer maar het spel verraste mij enigszins positief. Alles zag er prima uit en de puzzels waren met momenten leuk gevonden. De kamer was wel wat kaal, maar net voldoende aangekleed. Er zit een concept in deze kamer dat als het nog wat meer uitgewerkt zou zijn echt leuk is.

Wat mij stoorde en waar ik ook al bang voor was, was de aandacht die de host heeft voor het spel. We hadden niet vaak een hint nodig maar de keren dat we er een kregen was het altijd al iets wat we al wisten/gedaan hadden. Dit probleem is simpel op te lossen door een tweede host in te zetten.

We hadden wel een fijne flow en stonden met nog een mooie tijd buiten. Een prima kamer dus, maar een tweede host is wel noodzakelijk op deze locatie. Van de twee kamers hier heeft deze mijn voorkeur.


6.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 6.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Origineel
 • Logica
 • 1 host voor 2 kamers
 • Kamer voelt leeg aan

 

The Vault

Sherlocked
Geplaatst op: 22 april 2023

Kluisje kraken?

Dit was de derde "kamer" van ons regenachtig dagje Amsterdam, en onze eerste "kamer" die we zouden gaan spelen bij Sherlocked.
Ik zeg "kamer" en niet kamer, want een simpele escaperoom is dit simpelweg niet te noemen.
Tegenwoordig wordt overal het woordje beleving/experience aan geplakt. Nou zet ik hier soms mijn vraagtekens bij, maar Sherlocked is een van die locaties die met alle recht The Vault een ervaring mag noemen.

Iets over het ontvangst en begin van het spel schrijven is lastig zonder spoilers. Het is verrassend, uniek en perfect in thema.
Na dit toffe deel van de ervaring kunnen we los en het spel houdt de kwaliteit van de intro vast. Iemand die van puzzels houdt kan beter een andere kamer kiezen. Ze zijn er wel maar zitten of zo erg in het verhaal verworven dat het niet meer als puzzel voelt, of het is juist een puzzel die je compleet anders laat denken dan dat je normaal doet. Er is voor iedereen wat wils in deze kamer en wisselt fysieke en mentale uitdagingen met elkaar af. Wij hadden gedurende het hele spel een fijne flow, en anders is er altijd een hintsysteem die je verhalend op het goede pad brengt.

Dan het decor. Tja, is het wel decor? Je bent echt op de locatie waar het verhaal zich afspeelt, en The Vault is alle behalve een klein kluisje dat biep biep zegt en na 3x de foute code invoeren blokkeert. Het spel is op een toffe manier op de locatie afgesteld en heerlijk ruim. Soms mag de afwerking wel iets beter, maar storend is het niet.

De kamer zet ook een acteur in. Dit voegt zeker wat toe qua spanning en verhaal, maar hier valt voor mijn gevoel ook nog veel te halen. Onze actrice deed het harstikke goed, en het was daarom jammer dat we haar zo weinig hebben gezien. Toch was het ook nu al een hele leuke toevoeging, mede dankzij de momenten van interactie die je hebt met je acteur.

Wij hebben erg genoten van deze ervaring, mocht het nog niet op zijn gevallen. :) Mocht je deze kamer spelen: speel hem met precies 4. Ik was eerst eigenwijs en had met drie geboekt, maar na een tip hadden we een vierde teamlid erbij en dit maakt echt een verschil. Na onze ervaring konden we helaas niet echt veel na praten met onze host. We werden op straat gezet en moesten onszelf vermaken tot we de tweede kamer op locatie mochten spelen. Dat is dan wel even jammer.

Maar wil je dus een toffe ervaring? Een keer iets anders? Je eigen film beleven? Ga dan zeker eens langs bij Sherlocked!
Bedankt voor het hosten en bouwen van deze experience en tot ziens bij The Alchemist!


Reactie door Sherlocked

22 april 2023

Hey Niklas, wat fijn dat jullie zo hebben genoten en dat we de label 'ervaring' waardig zijn in jullie ogen ;) Ik snap je feedback over het niet lang kunnen napraten volledig. De zeer lange reset (incl de startplek) icm de lange speelduur van The Vault zorgt er helaas voor dat we niet zo lang kunnen nakletsen. We hebben wat ideetjes om de reset wat te versnellen, dus hopelijk winnen we daar in de toekomst wat tijd mee. Thanks voor de uitgebreide review, en tot bij The Alchemist!


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Een echte experience
 • Goede afwisseling van puzzels en opdrachten
 • Het begin
 • Onze actrice en host!
 • Geen ontvangstruimte

 

The Architect

Sherlocked
Geplaatst op: 23 april 2023

Lekker puzzelen

Na The Vault te hebben gekraakt was het tijd voor onze tweede kamer bij Sherlocked. De twee kamers op deze locatie zijn niet te vergelijken, en dat doen zou ook totaal niet eerlijk zijn. Wij gingen hier heen met de verwachting om een uurtje lekker te puzzelen en dat is precies wat we kregen met toch nog wat verrassende elementen in de mix.

Dit is een oude kamer en behoort tot één van de eerste die de markt van escaperooms in Nederland betrad. Juist daarom hadden wij niet verwacht dat deze kamer toch nog best en paar leuke wendingen nam. Het decor is netjes, ruim en sfeervol. Je gaat hier elkaar niet snel in de weg lopen maar je speelt deze kamer het best met max. 4 personen. Ik denk zelfs dat het een leuke kamer is voor 2 als je wat ervaring hebt!

Dit is een puzzelkamer die niet op beleving zit en dat kan ik indien goed uitgevoerd zoals hier ook waarderen. Toch zou deze kamer een paar kleine effectjes en wat meer geluid niet misstaan. (Spreek ik mezelf tegen nu?). De puzzels variëren genoeg om het spelverloop interessant te houden.

Het einde was voor ons wat plotseling, desondanks hadden we wel een erg leuke tijd in deze kamer! Ik vond het zelf een meerwaarde om eerst The Vault te spelen omdat dit de geloofwaardigheid van die ervaring wat hoger maakt (kannie spoileren waarom). Wil je een keer back to the basics maar wel kwaliteit en misschien zelfs een beetje verrast worden? Ga dan zeker langs bij Sherlocked! Tot ziens bij The Alchemist!


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede flow
 • Verrassend voor een puzzelkamer
 • Erg ruim
 • Er mag wat meer nadruk komen op de sfeer

 

The Mystery of Whitechapel

OuterGround
Geplaatst op: 16 mei 2023

Wat fijn dat er kamers als deze nog bestaan

De avond van dit escape-dagje stond volop in het teken van OuterGround. We hadden er al wat kamers op zitten vandaag en ik had heel de dag al wel een beetje uitgekeken naar de kamers die we hier gingen spelen (waaronder The Execution voor een tweede keer, maar dat is weer een ander verhaal).

Veel te vroeg arriveerde ik op locatie. Ik zou samen met 1 Engels-talig persoon spelen en toen ik aanbelde was de stem over de intercom al in het Engels. Bij binnenkomst was er meteen tijd voor een praatje en zat de sfeer er al goed in. Dit geeft ook meteen aan hoe goed de service hier is. Voordat we hadden geboekt was er al mee gedacht met de beste boekingsmogelijkheden, en ook bij aankomst stonden er twee leden van dit toffe team klaar voor ons. Heel de avond is er geen moment van haast geweest, en ik zou het spelen van de kamers zelfs bijna uitstellen door hoe gezellig het personeel hier was. Bedankt hiervoor!!

Je zou bijna vergeten dat er gespeeld moest worden, maar toen mijn medespeler was gearriveerd konden we beginnen. Deze kamer is een heerlijke puzzelkamer en dit was ook wat ik had verwacht. Daarom had ik het juist super naar mijn zin. Gewoon heerlijk puzzelen met een lekkere flow.

Het decor is prima maar niet geweldig en de puzzels zijn dit ook. Veel dingen zal je misschien al herkennen als je wat kamers hebt gespeeld, echter vond ik dit totaal niet storend. Het voelde alsof ik een escaperoom in zijn meest pure vorm speelde. Ja, er zou zeker wat meer met licht en geluid gedaan kunnen worden, maar dit haalt niet weg dat ik mij goed heb vermaakt.
Een paar puzzels zouden wel iets korter mogen van mij. Ze voelden nu iets te langdradig en hadden beter gebruikt kunnen worden als finale puzzel die nu ontbrak. Er was verder ook niet echt een verhaal, wat deze kamer nog wat toffer had gemaakt.

Speel deze kamer als eerste op deze locatie, of ga er met de juiste verwachtingen in. Deze kamer speel je het beste met 2/3 personen. Als escaperoom-liefhebber zal je een kamer als deze vast waarderen. Voor mij was dit in ieder geval een top begin van de avond, al helemaal door het personeel. Tot snel bij Jason's Legacy!


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja


 • De service (!!!)
 • Goede flow
 • Gewoon lekker puzzelen
 • Langdradige puzzels
 • Mist wat sfeer

 

Agatha

Escaperoom Deventer
Geplaatst op: 17 maart 2023

Beter een goede buur...

We hadden deze avond oorspronkelijk twee kamers op de planning staan. Ons team kwam vroeg aan op locatie en er was tijd voor een drankje. We hoorden dat de buurvrouw erg lekkere thee zou hebben, dus vroegen we aan onze behulpzame game-master of er tijd was om nog even bij haar op bezoek te gaan naast dat we de andere kamer zouden spelen. Dit was geen probleem, en zo konden we een derde kamer toevoegen aan onze avond!

Het begin van de kamer is leuk gevonden, al zou je je wel kunnen afvragen hoe dit in het verhaal past. Desondanks is het wel een leuke manier om met je team te moeten samenwerken en voegde het ook wat humor toe. In deze kamer draait het vooral om het puzzelen. Het ietwat onsamenhangende verhaal van de intro schoof al gauw naar de achtergrond. De puzzels zijn gevarieerd: sommige zal je al wel eens eerder (of zelfs vaak) hebben gezien, en andere zijn weer wat creatiever. De laatste paar puzzels vond ik wel weer bijdragen aan het verhaal en rondden de kamer goed af.

Het decor is prima, en qua afwerking vond ik deze kamer beter dan monuments men. Verwacht niet veel techniek, gewoon lekker slotjes openen (waar niets mis mee is!). Nou zou het kunnen zijn dat Aghata wat vergeetachtig begint te worden, maar we troffen helaas wel wat resetfoutjes aan. De twist die de kamer neemt hadden wij dus al eerder gezien dan de bedoeling was. De manier van hints geven was voor ons ook niet altijd duidelijk te verstaan.

We hebben ons wel goed vermaakt in deze kamer en ook veel kunnen lachen. Ben je in de buurt en heb je zin om een uurtje te puzzelen? Pak hem zeker mee!


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in februari 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Gewoon lekker puzzelen
 • Service
 • Diversiteit puzzels
 • Humor
 • Resetfouten
 • Manier van hints geven

 

The Monuments Men

Escaperoom Deventer
Geplaatst op: 17 maart 2023

Tussen Kunst & Kabels

Op een doordeweekse avond besloten we 3 kamers in Deventer te gaan spelen. Ruim voor aanvang parkeerden we de auto bij de locatie en werden we ontvangen door onze host. Ze was nog nieuw en soms een beetje zoekende maar wel erg vriendelijk!
We worden geïntroduceerd aan het waargebeurde verhaal van deze kamer. Dit kleine leerzame momentje tijdens de intro kan ik erg waarderen. Ondanks dat de intro in de kamer zelf plaats vond (wat nog wel eens afleidend voor me kan zijn) werkte dat hier erg goed. Enthousiast begonnen we aan onze zoektocht naar de gestolen kunstwerken!

Wow, het decor in deze kamer is echt groots. Dat hadden we bij binnenkomst niet verwacht en was een positieve verrassing. De puzzels in deze kamer zijn variërend, goed in thema en bovendien leuk om te doen. Op een gegeven moment verdwijnt onze flow helaas. Dit komt door een element in de kamer waardoor wij erg lang moesten wachten tot we door konden. Dan ga je toch een beetje rond kijken en viel mij op dat op het gebied van afwerking nog veel te halen is voor deze kamer. We zagen erg veel kabels hangen, zowel aan het plafond als aan andere decorstukken. Dat is jammer want het decor is verder echt super!

Verder in de kamer moeten we helaas weer een keer erg lang wachten. Gelukkig konden we daarna nog even met zijn allen puzzelen en hebben we de kunstwerken kunnen redden van de brandstapel. Misschien dat met soms net een beetje meer sturing van de host deze wachtmomenten verholpen kunnen worden. Ondanks dat hebben we het wel erg leuk gehad in deze kamer.

Ben je in in de buurt, ga dan zeker langs bij Escape Room Deventer. Deze kamer heeft ons positief verrast en als de afwerking in orde is, dan is dit echt een heel erg leuke kamer!


8

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in februari 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Decor
 • Origineel verhaal
 • Puzzels goed verwerkt in het thema
 • Ruim opgezette kamer
 • Afwerking
 • Wachtmomenten

 

The Clinic

Forsaken escape room
Geplaatst op: 17 maart 2023

Dokter, wat doet u nu?

Dit was onze laatste kamer die we op onze escape-avond in Deventer speelden. We waren vroeg en kwamen tegelijk aan met de host die ons meteen hartelijk ontving. Ze begeleidde ons naar de mooie ontvangst ruimte en we konden daar nog wat drinken terwijl ze de kamer klaar ging zetten.

Het introfilmpje van de kamer bevindt zich op een beetje een aparte plek, maar vertelde duidelijk het verhaal en ons doel. Er kon fanatiek gepuzzeld worden en iedereen van ons team van 4 is de hele tijd bezig geweest. De puzzels zelf zitten ook erg goed in elkaar. Ze passen in thema, zijn stuk voor stuk duidelijk in wat er verwacht wordt en geven ook duidelijke feedback. Wel vond ik een paar puzzels aan de wat langdradige kant.

We waren verrast door hoe deze kamer was opgezet qua ruimte. Het decor ziet er netjes en klinisch uit. Voor mij had het spel soms wat spannender gemogen, maar er werd wel genoeg van licht en geluid gebruik gemaakt om de sfeer van de kamer te bepalen.
We stonden vrij snel weer buiten. Dat is altijd een beetje jammer als een kamer eigenlijk langer dan een uur duurt. Maar aangezien de flow van de kamer ons lag is dat op zich geen probleem.

We werden na het spelen weer ontvangen door de leuke host en er werd ruim de tijd genomen om na te bespreken. Er was totaal geen haast vanuit haar kant. We willen zeker nog eens terug komen voor jullie andere kamers! Mocht er nog een plekje in jullie kliniek zijn voor escape-verslaafden horen we het natuurlijk ook graag :)


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in februari 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede service
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Soms een beetje langdradig

 

Spoorzoeken

Als één van de laatste speelde ik I Can Hear You voordat deze helaas moest sluiten. Dit keer besloot ik het tegenovergestelde te doen, en dus trokken we als een van de eerste in januari naar As om daar de bèta versie van deze game te spelen. Dat het spel in bèta was namen we voor lief en het zou daarom ook niet eerlijk zijn om de kleine foutjes die nog in het spel zaten hier aan te kaarten. Zeker omdat ze ondertussen naar mijn weten zijn opgelost.

Na voor het eerst op de avond doodsangsten te hebben uitgestaan op een wel erg steile en ijzige helling op de parkeerplaats van een nabij gelegen bekende fastfood keten, waren we op locatie.

Tijdens het ontvangst en de briefing word je erg veel vertelt. Voor ons was het op dat moment best overweldigend, maar dit is een spel dat je het beste leert door het gewoon te gaan spelen. De regels en mogelijkheden van het spel worden vanzelf duidelijk. Uiteindelijk konden we beginnen en dat brengt me ook bij mijn eerste tip: Speel dit spel 's avonds. Dit voegt zoveel toe aan het begin en zet de sfeer voor de rest van het spel. De spanning zat er goed in, en toen moest het spel nog beginnen.
Over het spel zelf zeg ik het liefst zo min mogelijk. Het is het leukste om pas ter plaatse te weten wat nu precies de bedoeling is. Ik kan wel zeggen dat de techniek die in dit spel verwerkt zit onwijs uniek is en de acteurs fantastisch waren. Het decor, licht en geluid zijn heel erg goed op elkaar afgestemd.

In het begin was het voor ons even zoeken, maar toen we eenmaal in de flow van het spel zaten hadden we ook echt plezier.
Er valt van alles te zien en te beleven en het spel reageert op je acties en je speel stijl. Bij het napraten kregen we te horen wat had kunnen gebeuren als we bepaalde dingen anders hadden aangepakt, dat is natuurlijk heel gaaf. Ik was het besef van tijd helemaal kwijt maar volgens mij zijn we rond de 3 uur bezig geweest en blijkbaar hadden we nog steeds niet alles gezien. Op het moment van spelen had er soms net wat meer sturing mogen zijn omdat vanwege een bepaald element het soms lastig is om bepaalde dingen te ontdekken (lekker vaag he).

Ik denk dat mijn enige kritiekpunt dan ook is dat de prijs momenteel erg hoog is voor een spel dat je het liefst nog een keer zou spelen. Aan het einde raakten we de flow kwijt en dan hang je ook echt vast. Als er nog een tweede track aan komt, zou ik in het totaal dus misschien wel 4 keer moeten komen om alles mee te krijgen. Nou is dit natuurlijk een bewuste keuze van de maker, en dus is dit ook meer een persoonlijk dingetje dan iets wat voor iedereen storend zal zijn. Het is misschien wel iets om rekening mee te houden als je gaat spelen. Kies wat je wilt doen, en accepteer dat je niet alles gaat meemaken.

Er hangt verder een spannende sfeer maar voor mij mocht er nog wel een schepje boven op. Dat is ook persoonlijk, want een teamgenoot die I Can Hear You ook had gespeeld vond deze game juist veel enger. Overigens heb ik nog nooit zo veel stress gehad in een spel als hier, maar daar kom je vanzelf achter als je gaat spelen :)

Ik kan Entered echt alleen maar complimenteren voor hoe vernieuwend ze zijn met hun spellen. Als je ICHY hebt gespeeld zal je hun stijl in dit spel ook herkennen, maar in een geheel nieuw jasje en met een compleet nieuw concept.
Ik zou zeggen, trek wat oude kleren aan, doe een goede warming-up en bereid je voor op iets compleet anders dan wat je ook verwacht. Spelen dus!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in januari 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Licht, geluid en decor sluit op elkaar aan
 • Acteurs zijn super
 • Het spel is vernieuwend
 • De helm

  celinee95alex1975GijssambeekMariekeanne_ter_horstsjephanieDrs-jlc

0 reviews