Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Casturii

Escape Master

Offline

Omschrijving

Ook gespeeld, maar niet op Escapetalk:


Duitsland

-The Secret Elixir - Hidden in Braunschweig


Boedapest, Hongarije

-Magic: Burrow - Timetrap

-Magic: Prison of Wizard - Timetrap


Verder gespeeld:

-Ciao Dinero - Escape Room Katwijk, Nederland (Escape To Go)


Persoonlijke Favorieten (in geen specifieke volgorde):

-Illusion - Epic Escape

-De Conciërge - 237

-The Amsterdam Catacombs - Logic Locks

-The Dome - Mama Bazooka

-DarkPark

-Corpse Inc. - Escape Room Junkie

-Panzerknacker - Limbus Escape Center

-The Room

-The Secret Elixir - Hidden in Braunschweig

-I Can Hear You - Entered


Lid sinds

04-09-2019

Statistieken

Escaperooms

44 reviews

122 kamers gespeeld

97.7% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

6 gespeelde spellen


Teams

De Achterbuurt Tjappies

4 teamleden

25 kamers gespeeld

Het Dronkenmansslot

4 teamleden

12 kamers gespeeld

44 reviews

Hunting Season

Escaperoom Antwerp
Geplaatst op: 3 september 2021

Bovenaan de Voedselketen

Toen wij besloten een reis naar België te maken om daar diverse kamers te spelen was er één kamer waar de verwachtingen bijzonder hoog bij waren: Hunting Season. De hoogst beoordeelde Belgische kamer op Escapetalk, dan heb je wat waar te maken. Ik kan je vertellen, die verwachtingen zijn volledig ingelost! Hunting Season staat met recht en rede bovenaan de ranking!
We kunnen ons voorbereiden op het spel in een redelijk simpele ontvangstruimte. De ruimte is simpel en niet al te groot. Tevens leidt het enorme Coca Cola logo aan de muur tot enig vermaak. Na een leuke intro is de toon snel gezet. Het enthousiasme spat er van af, echt heerlijk om dat plezier bij de eigenaar zelf te zien.

De sfeer bij Hunting Season is lekker grimmig. Het decor ziet er uit als een fatsoenlijk jachthuis, waarbij (eindelijk) veel aandacht naar de afwerking is gegaan. De prachtige soundtracks, de verschillende spannende momentjes, de afwisseling, de onverwachtse twists en turns (en zelfs een mini-mindfuck) komen mooi samen in een thriller film van een uur. De spanningsboog staat strak en tot je de kamer uit bent wordt dit op meesterlijke wijze vol gehouden. Dit is mede door het simpele, doch zeer duistere, verhaal dat zonder een woord verteld wordt. Meer heb je ook niet nodig. Het is ook niet nodig om tig brieven over verraad en liefde te moeten lezen in een escape room. Hunting Season begrijpt heel goed het principe van: Show, don't tell!
Het enige dat me lastig viel is dat ik niet helemaal begreep hoe ons verhaal begon. Hoe zijn we daar terecht gekomen? Dit klinkt misschien logisch te beantwoorden, maar als je de kamer gespeeld hebt zul je denk ik wel snappen wat ik bedoel.

Gelukkig ziet de kamer er niet alleen goed uit, maar speelt hij ook heerlijk. De afwisseling van de puzzels is subliem. Nooit te lang met een puzzel bezig en de afwisseling blijft er in. Wij waren met een speeltijd van 54:23 de kamer uit en hebben geen moment stil gestaan. Het is best een pittige kamer en als je hem wil halen zou je wel eens door moeten pakken. Ik vond de balans persoonlijk heerlijk. Veel liever 55 minuten strijden voor de overwinning dan makkelijk binnen 45 minuten buiten.
Het hintsysteem is ook fantastisch door hoe subtiel en speels het is. Het voelt meer als een serie aan suggesties en duwtjes in de juiste richting dan gewoon "Doe dit". Het laat heel veel macht in de handen van de spelers en blijft in thema. Ik vond dit heerlijk en het liet mij alleen maar meer verdwijnen in de ervaring, in plaats van dat het mij er uit haalde.

Aan het einde konden we de kamer nog even doorlopen en uitvoerig bespreken met de enthousiaste eigenaar, die we bekogelden met vraag na vraag. Leuk om de passie voor het vak zo terug te zien en om te zien wat er nog meer gepland staat! Als dit de allereerste kamer is die je maakt, wat zal de tweede dan voor beest zijn?
Hunting Season is een prachtige all-rounder die eigenlijk alles goed doet! Dit is een kamer die ervaren bedrijven als hun derde of vierde kamer bouwen en Escaperoom Antwerp zet het gewoon als hun eerste poging neer. Het oog voor detail en de liefde voor het vak stralen er werkelijk van af. Hun nieuwe kamer, The Toy Factory, zou eind dit jaar af moeten zijn en dan zie je mij zeker terug! Waidmanns heil!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  54:23 min


 • Afwerking en prachtig decor
 • Vormgeving
 • Heerlijke muziek
 • Sfeer is spot on
 • Creatieve en uitdagende puzzels
 • Hintsysteem
 • Verhaal is lekker simpel en grimmig
 • Kamer doorlopen na spel

  bilipe

Se7en Sins

Breakout Room
Geplaatst op: 8 juli 2021

Een Kunstmatige Uitdaging

Als groot fan van de film (Seven) waar deze kamer zich op baseert was ik erg benieuwd naar wat deze kamer te bieden zou hebben. Ik verwachtte een uitdaging, zoals valt terug te zien in het slagingspercentage (ca. 20-25%) en de vele reviews die benadrukken hoe pittig de kamer is. Voor de eerste keer in een lange tijd hadden wij het idee goed uitgedaagd te zullen worden en dit bracht de nodige zenuwen met zich mee. Zou dit de eerste keer zijn dat we met zn vieren een kamer niet afmaken?

Na een enigzins eigenzinnige, leuke manier van de kamer bereiken mogen we beginnen. Door de hele kamer heen speelt muziek uit de film wat, afgezien van of dat legaal is of niet, me erg goed in de oren klinkt. Dit versterkt voor mij het idee dat je de film speelt en je in de rol van de detectives waant. Ondanks dat ik de film ken was ik echter niet erg op de hoogte van wat het verhaal was dat wij nou speelden. Als je het plot volgt zou je de kamer waar je begint eerlijk gezegd als laatste kamer verwachten. Verder was me niet duidelijk hoe de kamers logisch in elkaar over liepen. Er is gelukkig best wel wat ruimte om mee te spelen, zorg er wel voor dat je kan klimmen.
De aankleiding is wat karig. Het voelt erg 'bare bones' en veel van de ruimtes voelen als een soort kale decors in plaats van de ingeleefde ruimtes die het moeten voorstellen.

Mijn minst favoriete momenten van deze kamer zijn helaas wel de puzzels. De flow tussen deze puzzels is erg af en aan en je zal regelmatig lekker op weg zijn totdat je ineens keihard moet stoppen. Daarnaast missen de puzzels vaak een enorm stuk logica. De puzzels zijn niet zozeer moeilijk, maar missen soms een extra stap die je zelf zal moeten invullen. Soms moeten twee dingen gecombineerd worden zonder indicatie dat dat nodig is en soms moet je aannames maken die niet goed voelen. Dit voelt voor mij als een soort kunstmatige uitdaging. Een groot deel van onze tijd in de kamer was bezet met steeds vreemdere oplossingen bedenken totdat er eentje werkte. Als je een puzzel oplost om vervolgens te zeggen 'Ja, maar hoe had ik dat kunnen weten?!' dan gaat er iets mis.

Na de kamer toch wel gehaald te hebben hebben we nog even na kunnen praten met onze host. Duidelijk met passie voor het vak en erg betrokken met ons spel, zo hoort het.
Voor mij voelde deze kamer echter als een gemist kans. Je hebt een ontzettend vet concept van een heel goede film en dan klopt het toch allemaal eigenlijk niet. De andere kamers van Breakout Room zijn inmiddels vernieuwd en ik heb het idee dat Seven Sins inmiddels ook wel echt aan een make-over toe is. Maak de puzzels duidelijker, maak die flow beter, maak dat verhaal veel duidelijker, en je zal er een veel leukere kamer uit halen. Als ik zie hoe veel werk er nog gedaan kan worden aan deze kamer samen met hoe Family Secrets uit de verf is gekomen na diens upgrade zou ik Breakout Room aanmoedigen om hetzelfde te doen met Seven Sins, want deze kamer heeft het echt wel nodig.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Muziek uit de film
 • Enthousiaste host
 • Uitgebreid napraten
 • Aardig veel ruimte
 • Flow is erg af en aan
 • Puzzels maken sprongen in logica
 • Mist duidelijkheid in het verhaal

 

Family Secrets

Breakout Room
Geplaatst op: 11 juli 2021

The Oma Room

We konden het niet serieus nemen. Telkens als het verhaal in de auto onderweg voorgelezen werd barstten we in lachen uit. Het huis van onze rare oma betreden was simpelweg een te komisch concept voor ons om het spelen te weerstaan. Eenmaal op locatie werd duidelijk dat Family Secrets een remake is van een eerdere kamer, Granny's Room. Deze hadden wij allemaal niet gespeeld, maar de hele ervaring zou nu anders zijn. Na Seven Sins te hebben gespeeld en even op adem te hebben kunnen komen konden wij gelijk door. Ik blijf de manier waarop we bij de kamer moeten komen bij Breakout Room heel apart vinden, maar het heeft ook wel iets.

De kamer begint en de lachspieren worden vervangen door denkspieren. Het valt al gelijk op dat het decor en de afwerking al een stap hoger ligt dan bij Seven Sins. Meerdere objecten in de kamer ogen authentiek en passen mooi in thema. Op sommige plekken voelt het decor echter net iets TE strak. Het voelt net niet alsof je in oma's oude huis staat, maar eerder een theaterdecor. Het zou mooi zijn als dit onderdeel net wat meer ingeleefd was. Wat meer afgebladderd behang, wat verweerdere objecten, dat soort dingen.
Daarnaast mist de kamer, op het einde na, nogal wat spanning. Sommige ontdekkingen zouden dramatisch moeten voelen, maar komen niet zo over door een gebrek aan effecten of een echte soundtrack. Daarnaast was het verhaal niet erg duidelijk tot op het einde. Dit leidde tot een best desoriënterende ervaring waar ik niet zeker wist of we nou halverwege of richting het einde zaten.

De puzzels zijn gelukkig een flink stuk beter dan in Seven Sins. Vaak zijn ze best uitgebreid en soms best creatief. Ik was aangenaam verrast hierdoor, al was het wel zo dat sommige puzzels voor mij nog net een logische stap misten of net iets duidelijker mochten. Dit zat de flow van het spel op één of twee momenten na niet in de weg. Dit is een lekkere puzzelkamer zoals hij hoort.

Na het slot hebben we nog even de kamer uitgebreid kunnen bespreken en een heerlijk domme foto kunnen maken. Ik waardeer het altijd ook wel als we de kamer kunnen doorlopen na het spel. Dat helpt toch erg met het onthouden en plaatsen van de algehele ervaring.
De passie zit er duidelijk in bij Breakout Room en het is goed om te zien dat de sprong in kwaliteit van Seven Sins naar Family Secrets op elk front zichtbaar is. Daardoor moet ik wel denken, hoe zou Seven Sins er uit zien als remake? Of een geheel nieuwe kamer? Ik mag hopen dat we het beste van Breakout Room nog niet gezien hebben...


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Net decor met mooie afwerking
 • Leuke ideetjes
 • Creatieve en uitgebreide puzzels
 • Kamer doorlopen na spel
 • Decor voelt soms TE goed onderhouden
 • Mist spanning
 • Verhaal niet erg duidelijk

  bilipe

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Geplaatst op: 21 juni 2021

Twister Spelen met de Duivel

Oh jongens, dit wordt weer een lange review. Er valt een boel te zeggen over Illusion, de nieuwe kamer van Epic Escape. Bij ons begon het toen de eerste trailer vorig jaar maart online verscheen en ons verbaasde. Schijnbaar uit het niets kwam deze online te staan en waren wij al geïnteresseerd. De kwaliteit van deze trailer en de daaropvolgende teasers waren zo hoog dat wij al geboeid waren. Echter probeerden we nuchter te blijven. Het kon allemaal uiterlijke schijn zijn. Regel een goed team om indrukwekkende promo's te regelen en bouw ondertussen een middelmatige kamer. Het kon zomaar gebeuren. Echter waren wij geïnteresseerd genoeg om zelf de kamer te komen bezoeken.
Alvorens de kamer te bezoeken kun je online in het 'archief' van Waalwijk duiken om je onder te dompelen in het verhaal tot nu toe. Dit is niet zozeer nodig, maar het voegt natuurlijk wel wat toe aan de ervaring als je met wat voorkennis binnen komt. Tevens zijn de bestanden in dit archief fantastisch gemaakt en zetten ze al direct de toon voor de hele ervaring. Eenmaal op locatie kregen we van een van de eigenaren, Maurice, ook te horen dat alles binnen en buiten de kamer zelfgemaakt was. Geen outsourcing, geen ingehuurde mankracht, gewoon een sterke visie met ambitie en vaardigheid. Daarnaast was de kamer 90 minuten, altijd leuk. Onze verwachtingen waren nu wel hoog.

En dan begint het? Of niet? Of wel? Dit is misschien wel de meest bizarre introductie die ik ooit in een kamer heb meegemaakt. We waren zo de weg kwijt dat de lijn tussen realiteit en spel compleet verdwenen was. Props voor de eigenzinnigheid. Je krijgt ook het oude vertrouwde 'filmpje voor de kamer', MAAR dit is DE manier waarop escape rooms hun filmpjes zouden moeten doen. Er is geniaal nagedacht over interactie, effecten, sfeer, en verhaal. Speaking of which, dit verhaal is idioot goed en uniek. De storytelling is perfect. Elk stukje expositie is kraakhelder en goed mee te krijgen. De kamer stopt nooit om het verhaal in je strot te dauwen, maar gebruikt momenten van expositie juist om voort te bouwen op de spanning en de sfeer met muziek en licht. Ik heb maar één keer eerder gehad dat ik het verhaal van een room zo duidelijk mee kreeg en dat was bij De Conciërge. Voor mij voelde deze room alsof wij de hoofdpersonen waren in onze eigen film. Moment na moment, je zou het zo in de bioscoop kunnen zien. Van de torenhoge spanning tot het magische einde, het is duidelijk dat Illusion storytelling niet alleen begrijpt, maar ook tot het uiterste beheerst.

Werkelijk alles is in thema, zelfs de hints! Alle puzzels werken logisch in het verhaal en zijn stuk voor stuk passend. Daarnaast komen wat aangename verrassingen en een paar leuke twists op vertrouwde formules langs. De afwerking is daarbij vrijwel vlekkeloos. Zo veel mogelijk techniek is zo verwerkt dat je je niet uit de wereld van Illusion waant. Afijn, soms kijk je volop in een studiolamp, maar ik heb liever juist wel die geweldige lichteffecten die het biedt en dat ik dan even de lamp weg denk. Het decor is verder op filmisch niveau van detail, maar dit zou niks zijn zonder het geweldige sound design dat ons meermaals verblufte met hoe het de ervaring versterkte. Dit gaat hand in hand met de prachtige muziek, die wisselt van spannend en dramatisch tot stil en intiem op de juiste momenten. En eindelijk, EINDELIJK snapt een escape room eigenaar wat een goede geluidsinstallatie doet voor de ervaring! Het voelt echt alsof je in het geluid staat. Je bedenkt je niet dat het van een speaker komt ofzo, het geluid IS er echt! Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Goed. Geluid. Maakt. Je. Ervaring.
Daarnaast zijn er nog duizenden details die ik nu niet kan opnoemen die de ervaring verrijken. Heerlijk om te zien hoe veel moeite er is gedaan om deze kamer tot in de puntjes af te maken.

Alle props ook naar Maurice! Wij kwamen last minute om 22:30 langs en hij heeft tot 1:30 met ons de kamer besproken en van alles toegelicht. Elk verborgen detail (en de backstage disco functie) van de kamer is langs gekomen en ik kan alleen maar dankbaar zijn voor deze fantastische service. Maurice is duidelijk enthousiast over het vak en heeft een sterke visie. Na 4 jaar en ongeveer 10 auto's aan geld er aan gespendeerd te hebben heb je ook wel echt een absolute winnaar van een kamer.

Als er ooit nog plannen zijn voor een nieuwe ben ik er zo bij. Een absolute topkamer! Deze mag heeeeeeeeeeeeeel hoog komen te staan van mij. Kom zo snel mogelijk langs en laat jezelf betoveren door Illusion. Een meesterwerk en niets anders dan dat!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Absurd goed verhaal met absurd goede storytelling
 • Afwerking is vrijwel vlekkeloos
 • Decor op filmisch niveau
 • Sound design van jewelste
 • De geluidsinstallatie (Je staat IN het geluid!)
 • Spot on (hehe) lichteffecten
 • Pacing is net goed
 • Bizarre intro
 • 1001 details om van te genieten
 • Alles heerlijk in thema
 • Filmische ervaring op nieuw niveau
 • Eigen muziek waar je de CD van zou willen kopen
 • Langer dan 60 minuten
 • De eigenaar Maurice en zijn geweldige gastvrijheid
 • Zelfs de hints zijn in thema!
 • Ga je moeilijk doen of ga je gewoon genieten?

  jofemabilipeEpic Escape Waalwijk

Genootschap 5255

Escape Room 0164
Geplaatst op: 18 juni 2021

Gemengde Gevoelens

Zelden heb ik een kamer gespeeld waarbij ik na afloop zulke gemengde gevoelens heb gehad. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet snap waar al deze extreem positieve reviews vandaan komen. Ik heb mij vermaakt in deze kamer, maar ik vind het totaal niet kloppen om het nou een next level experience of een technisch hoogstandje te noemen. Weet dat het dat gewoonweg niet is. Tot mijn weten pretendeerd 0164 ook niet dat dat zo is.
We waren de tweede betalende groep die de kamer mocht spelen. Altijd wel spannend, voor ons en voor de eigenaar. Op locatie kregen we te horen dat de kamer ineens verlengd was naar 70 minuten ipv 60 minuten. Altijd leuk om wat langer te mogen spelen, wel een beetje angstwekkend. Wat zorgt er voor dat deze keuze last minute wordt gemaakt? Afijn, na het licht aan te zetten mogen we aan de slag.

Het idee van de kamer is dat je toe wil treden tot een geheim genootschap van illusionisten. Een wat meer originele twist op een welbekend thema. Dit thema van illusionisten en goochelarij komt vaker terug door de kamer heen, beide in de sfeer en de puzzels. Ik waardeer deze thematische consistentie wel, dit valt ook bij de Juwelier te zien. Dat lijkt een van de krachten van 0164 te zijn.
Waar ik geen fan van ben is de aankleding. Deze voelt vaker kaal en soms zelfs lelijk, vooral in de eerste helft. Sommige puzzels zijn ook niet erg mooi afgewerkt en dan lijkt die eerder genoemde consistentie toch weg te vallen. Dit wordt verergerd door een serie filmpjes die vaker terug komen door de kamer heen. Wederom zie ik daar de waarde niet van in. Als er een filmpje in de kamer speelt, stopt alles. Wie vindt dat leuk? Het zijn daarnaast niet bepaald mooie filmpjes en ze voegen niet veel toe. Je kan de berichten van deze filmpjes op mooiere, subtielere manieren brengen.

De puzzels stoorden mij, wederom vooral in de eerste helft. Veel puzzels zijn onduidelijk of vereisen vertaalstappen die niet snel gemaakt zouden worden. De flow in deze kamer is niet erg sterk en voelt erg start-stop-start-stop. Dit hebben we after the fact ook besproken, want in principe zijn de problemen die wij hadden oplosbaar. Ik hoop dat de veranderingen inmiddels doorgevoerd zijn.
Een ander groot probleem is dat als je een puzzel oplost je daar eigenlijk geen beloning voor krijgt. Je krijgt meestal gewoon een onderdeel voor een andere puzzel die je dan ook nog niet kan oplossen. Hierdoor voelt de kamer ook vaker alsof hij niet echt ergens heen gaat.
Op een gegeven moment pakte de kamer wel op en toen werd het een stuk leuker. Er kwamen ook enkele puzzels langs met wat aangename verrassingen.

De service was uitstekend. De hele kamer hebben we na het spelen nog door kunnen nemen met de eigenaar en onze host om feedback te geven en te kunnen bespreken hoe het ging. Het was fijn dat onze feedback serieus werd genomen en het is sowieso leuk om alles rustig te kunnen bekijken.

Toch zat ik in de auto terug met gemengde gevoelens. De eerste helft stoorde mij vooral heel erg, tot op het punt dat ik het eigenlijk niet meer leuk vond. De tweede helft pakte mij daarentegen weer terug en maakte er toch een positieve ervaring van. In principe zijn veel dingen die mij lastig vielen oplosbaar en hopelijk is dit of al gebeurd of staat het op de planning.
Laat het vooral duidelijk zijn dat je hier niet iets next level of cutting edge gaat spelen, maar gewoon een escape room met ambitieuze ideeën die mogelijk niet allemaal tot uiting komen zoals bedoeld. Zouden deze verwerkt worden dan kan ik deze kamer meer aanraden.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  67:23 min


 • De tweede helft
 • Leuk concept
 • Creatieve verwerking van thema in de kamer
 • Ambitieuze ideeën
 • 70 minuten
 • Hele kamer doornemen na het spel
 • De eerste helft
 • Puzzels kunnen VEEL duidelijker
 • Aankleding wringt wel vaker
 • Filmpjes

 

Juwelier, Juwelier, Ik Ben in Recordtijd Weg van Hier...

De Juwelier van de Onderwereld stond al een tijd op ons lijstje om eens langs bij te gaan. Het is nou eenmaal best een apart thema en gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dan ben ik al benieuwd. 7 maanden wachten later was het dan eindelijk zo ver en na een dag uitgekozen te hebben besloten we ook om gelijk de nieuwe kamer van Escape Room 0164, Genootschap 5255, te spelen.
We waren, zoals vrijwel altijd, fashionably late, en na een hartelijk ontvangst konden we aan de slag. We werden er aan herinnerd dat binnen 45 minuten ontsnappen zonder hints zou betekenen dat de ervaring gratis is. "Alsof dat zou lukken", dachten we...

De ervaring begint met een kort filmpje in de kamer en ik moet gelijk eerlijk zijn dat ik hier geen fan van ben. De filmpjes ogen wat goedkoop en daarnaast snap ik het punt niet. We hebben al het idee gekregen van wat we gaan doen, namelijk inbreken, waarom moet een filmpje dit nogmaals uitleggen? Het voegt niet veel toe en leidt naar mijn mening meer af dan dat het iets toevoegt. Afijn, we konden hierna gelijk beginnen met spelen.

De kamer lijkt echt op een juwelierszaak en de puzzels zijn hierbij mooi in thema. Ze zijn goed verstopt door de ruimte heen en voelen alsof ze hier op hun plaats zijn. Geen enkele puzzel voelt alsof het er is om een puzzel te zijn, maar als een nodig onderdeel van de ruimte. De juwelier verbergt zijn geheimen goed, nogal logisch dat je dan allemaal complexe stappen moet zetten om achter zijn schatten te komen. Het nadeel van het thema is wel dat de aankleding wat steriel aanvoelt. De ruimte voelt niet erg levend omdat er niet vreselijk veel aankleding is en daardoor ook statisch. In een ruimte kwam de aankleding op mij zelfs als bijna goedkoop over. De spanning ontbreekt daardoor soms ook en tot de finale voelt de kamer niet zo dreigend als het zou kunnen zijn. Je breekt in, maar het voelt soms meer als een normaal bezoek aan de juwelier. De opbouw kan mogelijk beter door oms de lichten te doven bij het oplossen van een puzzel of meer licht- of geluidseffecten te hebben.
De puzzels flowen ondertussen wel lekker door! De ene na de andere puzzel komt langs met wat aangename verrassingen. Meerdere puzzels draaien om rekenwerk, maar niet tot een storend niveau. De puzzels zijn nooit idioot complex of lang en dit draagt bij aan de flow.

Wij liepen erg lekker door en stonden niet alleen binnen 45 minuten buiten met 0 hints, maar ook nog eens met een nieuw record! Deze prestatie hebben we gevierd door 's werelds domste foto te maken die binnenkort hopelijk bij de room op de muur hangt.
Bij het napraten hebben we op ons dooie gemak de kamer nog een keer door kunnen lopen met onze host en gezellig na kunnen praten. We hadden nou eenmaal de tijd over... Daarbij hadden we gelijk wat tips gekregen voor wat avondeten terwijl we pauze hadden voor de volgende room.
Ik heb me prima vermaakt. Ben je in de regio en wil je lekker puzzelen? Kom hier dan zeker langs.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  33:16 min


 • Lekkere puzzelflow
 • Apart thema
 • Onthaal en host
 • Kamer na spel door nemen
 • Puzzels heel netjes in thema verwerkt
 • Aankleding voelt wat steriel
 • Spanning ontbreekt soms
 • Filmpjes

 

Bella Ciao!

Escape Room Katwijk
Geplaatst op: 10 juni 2021

De Beste Reden om La Casa De Papel te Kijken!

7 maanden zaten we in de duisternis te wachten tot de escape rooms weer open gingen. 9 juni was het voor ons eindelijk zo ver! Bella Ciao stond op dit punt bij ons al zo lang op de planning dat het niet meer grappig was. We konden niet wachten om de leegte in ons bestaan eindelijk te vullen met een goede room.
Na een zeer aangename ontvangst van Johan en een korte babbel waarbij wij ons vooral konden ontspannen gingen wij met veel zin de kamer in.

Een kort filmpje begroet je in een kleine tussenruimte. Nou ben ik zelf geen fan van 'het filmpje voor de kamer', maar dit is een aangename uitzondering. Het is aardig gemaakt en ze zijn verstandig geweest om het niet in de kamer af te laten spelen. Geen stock footage en al helemaal geen afleiding! Als het filmpje af is gaat de deur open en mag het spel beginnen.
De kamers zijn stuk voor stuk prachtig in het thema van de serie en hebben een aankleding van jewelste. Alle kleine details zijn er en het thema is op een leuk bedachte manier in de puzzels verwerkt. Indien je de serie hebt gezien zul je veel terug zien (en horen), maar kennis van de serie is absoluut niet essentieel.
De structuur van de kamer is daarnaast ook heel goed uitgedacht. Naar mijn ervaring speel je de kamer als een soort serie snapshots en dit houdt de flow gaande. De overgangen zijn creatief, maar toch soepel. De kamer blijft hierdoor ook verrassen en vooral lekker door gaan.

Dat brengt me op het beste punt van deze kamer: Deze ongelooflijke FLOW. Zelden heb ik een kamer gespeeld die zo vloeiend en soepel door speelt terwijl je toch af en toe even stil staat om even goed na te denken. De afwisseling is geniaal. Het ene moment heb je een simpele logica puzzel, het volgende moment zoek je een complexere code, dan wordt je behendigheid op de proef gestelt. Dit wisselt elkaar af op zo een logische en soepele manier dat het bijna eng is.
De puzzels zijn daarbij niet extreem uitdagend, waar niks mis mee is. Persoonlijk heb ik veel liever dat ik lekker door puzzel en geniet van de ervaring dan dat ik bij elke puzzel 300 IQ moet hebben en met hoofdpijn naar huis ga. Ik kan mij voorstellen dat dit een uitstekende kamer is voor beide beginnende en ervaren spelers.

Ten slotte, de (veel te bescheiden) host en eigenaar, Johan! Wat een service! Één van onze leden kwam door file te laat en terwijl daar nog meer narigheid bij kwam in de vorm van een ontplofte maaltijd in een tas pakte hij dat heel fijn op. In plaats van ons op te haasten en te stressen creëerde hij juist een rustige, ontspannen sfeer waardoor we toch allemaal met een goed humeur de kamer in gingen.
After the fact konden we de kamer rustig doornemen en alles bespreken. Er was veel ruimte voor feedback en vragen, wat ik altijd waardeer. Daarnaast krijg je nog een leuke foto mee. Het hoort er immers toch bij, he?

Verwacht hier vooral niet een next-level-holy-shit kamer met mindfuck na mindfuck of iets dergelijks. Dit is voornamelijk een prachtige kamer met oog voor detail en een ongekend goede flow. De kracht komt uit zijn simpliciteit. Als alle elementen kloppen, wat heb je dan nog nodig? Vooral voor een allereerste kamer is dit absurd goed en het smaakt naar meer. Als dit nu al zo goed is, what is next? Ik zie het graag!
Zijn er kritiekpunten? Als ik ga graven, ja. Één effect kwam niet echt over op mij en de spanning kon op sommige punten voor mij hoger, vooral richting het einde. Stoor ik mij hier zo aan dat ik dit niet een 10 ga geven? Zeker niet. Ik spreek voor mijn hele team als ik zeg dat we een top tijd hebben gehad en dat we niet kunnen wachten op Here I Am! Veel succes en tot ziens!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  46:03 min


 • DEZE F L O W JONGUH
 • Aankleding
 • Als je de serie hebt gezien...
 • Johan!
 • Afwisseling
 • Verwerking van thema
 • Structuur
 • De kleine details
 • Napraten in de kamer
 • Mooie foto
 • Ik had nog wel een keer willen gaan

  Johan Le Vankeyhouse

The Clinic

Forsaken escape room
Geplaatst op: 18 december 2020

...en kijk niet achter je!

Op de laatste mogelijke dag om te escapen in 2020 reisden wij naar Deventer om beide kamers van Forsaken te spelen. We hoopten op een paar mooie afsluiters voor dit jaar en we hadden ze gevonden ook! Na eerder plezant verrast te zijn door The Classroom kregen we even de tijd om uit te rusten in de fijne ontvangstruimte. Ondanks dat onze boekingen heel dicht op elkaar zaten kregen we alle tijd met een drankje in plaats van direct door te moeten gaan, dat is zeer gewaardeerd!

-Sfeer
Net zoals bij The Classroom kwam de intro bij mij wat minder aan. Deze leek mij veel spannender en meer in de kamer zelf verwerkt te kunnen worden. Daarnaast was ik niet zo fan van het decor in de eerste kamer, wat vooral vergeleken met de rest van de kamer nogal buiten de boot valt.
Dit is gelukkig slechts een fragment van de ervaring en de sfeer zit er hier na goed in. De sfeer is duister en de spanning in de kamer bouwt zich goed op, maar niet zonder pauzes. Forsaken toont een bijzonder goed gevoel voor wanneer ze de spanning moeten opvoeren, maar ook wanneer je even tot rust kan komen.
Het concept van een onethische kliniek en het diepere concept dat hier achter ligt is heel vet. Forsaken gebruikt net zoals bij The Classroom de betonnen muren van de kelder in hun voordeel en zet de sfeer van een koude, steriele kliniek waar je eigenlijk niet mag zijn mooi neer. De kamer voelt desondanks niet slechts als een filmset aan, maar juist groot en in leven. Door meerdere (in feite simpele) momenten lukt het Forsaken om de kliniek als een echte bewoonde instelling te laten voelen. Dat is iets waar zelfs grote bedrijven mee worstelen. Top gedaan!

-Puzzels
Dan heb je ook nog eens 75 minuten lekker de tijd om uitgebreid te puzzelen. Wederom zijn de puzzels ieder erg uitgebreid en een goede uitdaging. Er kan vaker parallel gewerkt worden en de puzzels (op misschien de eerste puzzel na) zijn ook mooi in thema verwerkt. Er is altijd een reden dat ze er zijn en ze flowen heel fijn door. Er is meer een focus op ervaring hier dan bij The Classroom, maar dit is alsnog een absolute puzzelkamer die je na het spelen door mag lopen. Dat is een samenstelling waar je ondergetekende dolgelukkig mee maakt.

-Service
De service is ten slotte fantastisch! De eigenaren zijn open en praten gepassioneerd over hun kamer en escape rooms in het algemeen. We mochten zelfs een blikje achter de schermen werpen om te zien wat ze nog meer van plan zijn en dan word je wel heel enthousiast door wat dit bedrijf in petto heeft. Enige onduidelijkheden en suggesties die we hadden tijdens de ervaring hebben we nog via een mail kunnen communiceren waar wij snel een uitgebreid antwoord op kregen. Heren, bedankt!

-En dan nog iets...
After the fact zat ik echter wel met een paar dingen. Er waren meerdere dingen tijdens de ervaring onduidelijk waardoor de algehele impact een stuk minder was. Het is toch jammer dat een kamer die zo goed is daardoor terug gehouden kan worden. De intro en de outro misten voor mij verder de 'oomph' die ik wilde. Aan al deze dingen wordt op het moment gewerkt en ze zullen hopelijk verwerkt zijn als de kamers weer open gaan.
Ik had het idee dat ik sommige dingen in de kamer al eens eerder gezien had bij andere rooms. Het is natuurlijk logisch dat je in het begin van je escape room bedrijf veel inspiratie van bronnen om je heen zoekt, maar soms deed dit af aan de ervaring. Dat terwijl de origineelste ideeën (waar er zat van zijn) de allerbeste ideeën in de kamer zijn! Ik zou Forsaken aan willen moedigen om los te gaan met hun origineelste ideeën, want die doen ze juist heeeeeeel goed.

-Conclusie
De sprong van kwaliteit tussen The Classroom (wat al een leuke kamer is) en The Clinic is tastbaar. Daarnaast blijft er aan de kamers gesleuteld worden om ze te verbeteren en staat Forsaken erg open voor feedback. Als dit is hoe goed de kamers nu al zijn, ben ik benieuwd naar de 3e en 4e in uitvoering! Met de potentie die Forsaken met The Clinic laat zien behoren zij voor mij tot dezelfde categorie als andere nieuwere bedrijven zoals Your Escape en Escape Room Junkie. Allemaal nieuwere escape rooms die allemaal hopelijk veel moois voor zich hebben!
Bedankt voor de twee toffe kamers en tot de volgende!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  51:00 min


 • Origineelste ideeën = Beste ideeën!
 • Kamer voelt groot en levend aan
 • 75 minuten tijd
 • Vet concept
 • Grote, uitdagende puzzels in thema
 • Duistere, spannende sfeer
 • Fijne ontvangstruimte
 • Gepassioneerde en open eigenaren
 • Puzzelkamer met goede flow
 • Kamer na spel door lopen
 • Onduidelijkheden (Wordt aan gewerkt!)
 • Intro en outro (Wordt aan gewerkt!)
 • Soms niet erg origineel

 

The Classroom

Forsaken escape room
Geplaatst op: 15 december 2020

Sluit je ogen...

Das pech! Escape rooms weg! Op de laatst mogelijke dag dat het in 2020 nog kon hadden wij The Classroom en The Clinic geboekt staan. Dat hadden we geen dag later moeten plannen... Wij waren dolgelukkig dat we deze dag nog terecht konden en reden naar Deventer met hoop op een goede afsluiter van onze escapades van dit jaar.

Na een uitgebreide uitleg (met lijst en al) vooraf konden we naar de kamer toe. De intro van de kamer beviel mij helaas niet. Na een best lange weg afgelegd te moeten hebben naar de kamer krijg je een filmpje te zien en wordt er nog van alles uitgelegd terwijl je de kamer al in loopt. Dit zou zo veel vetter kunnen! Als er niet zo veel uitgelegd zou worden zou de ervaring een stuk spannender kunnen beginnen. Het filmpje zelf was ik verder ook totaal geen fan van, dit voegde niks toe en verklaarde niks. Schrap dit helemaal of geef de groep een zaklamp en laat de mensen die route naar de kamer zelf lopen. Dat lijkt mij een veel meer intense ervaring.
Gelukkig voorspelde dat niet hoe de kamer zou verlopen. Je begint al gelijk op een creatieve manier die zeer goed uitgevoerd is. De sfeer in de atoomkelder is verstikkend en duister. De aankleding is minimaal, maar dit werkt eigenlijk in het voordeel van The Classroom. Het is nou eenmaal een klaslokaal in een kale, koude kelder en zo voelt hij ook. De afwerking mocht soms wel iets beter, met kabels e.d. die nog zichtbaar waren. Soms verrast de kamer je met een leuk idee dat je niet verwachtte, altijd welkom!

Zoals eerder gezegd begint de kamer op een creatieve manier. Iedereen heeft gelijk wat te doen en er is zat uitdagend materiaal om jezelf mee bezig te houden. De puzzels zijn grotendeels gebaseerd op het zware denkwerk en nemen ieder flink wat tijd in beslag. Er zijn echter niet erg veel puzzels en dit zorgt voor een goede balans.
Leuk om na het spel de kamer nog even door te lopen met de host/eigenaar. Toen we uiteindelijk een hint nodig hadden kon hij goed aanvoelen wanneer die moest komen en hij was hartstikke gezellig om na het spel mee te praten.

Helaas heeft de kamer voor mij 1 enorm minpunt en dat is het laatste gedeelte. De puzzels zijn hier bij lange na niet even goed in thema verwerkt en voelen (met enige uitzondering) veels te uitgebreid met als doel om tijd te rekken. Verder is de eerder zo stevig aanwezige sfeer hier minimaal, het einde is plots, en het plot is op vakantie.
Wat ontzettend zonde! In plaats van die eerdere consistentie van de kamer vol te houden voelt de laatste ruimte er eerder aan vastgeplakt om tijd en ruimte te vullen.

Heb jij zin in een uitdagende puzzelkamer met een dikke sfeer? Dan kun je de trip naar Deventer zeker maken. De intro en het laatste deel van de ervaring doet voor mij wel erg af aan de ervaring, maar die kan je misschien meer voor lief nemen dan ik.
Class dissmissed!


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  56:14 min


 • Uitdagende puzzels
 • Verstikkende sfeer in een atoomkelder
 • Meerdere creatieve ideeën
 • Eigenaren = Hosts
 • Kamer na spel door lopen
 • Fijne ontvangstruimte
 • Intro (filmpje) en het plot
 • Plots einde
 • Laatste deel van de ervaring

  Theekopje

Book Of Mystery

Escape010
Geplaatst op: 13 december 2020

Wacht even, dit is niet Bijbelstudie!

Na Enigma eerder tot een goed einde te hebben gebracht konden we even rustig onze tijd nemen in de redelijk basic ontvangstruimte alvorens Book of Mystery onder handen te nemen.

Qua sfeer kreeg ik gemengde signalen van deze kamer. Het thema is leuk bedacht en wat origineler dan doorgaans. De attributen in de kamer zijn heel mooi en soms volgt de afwerking in diens sporen, maar soms slaat de kamer de plank totaal mis en zit je volop in een speaker te staren. Die inconsistentie vond ik wel erg jammer. De kamer zit ook erg vol met allerlei sfeervolle attributen die soms net te veel door elkaar heen gaan.
Als je weinig ervaring hebt kan deze kamer zeker overweldigend zijn en je moet op een gegeven moment vrijwel gaan bijhouden wat je al gebruikt hebt. Voor mij was het net te veel. Overigens zijn groepen voor de andere kamer best wel goed te horen door de muren heen.

Qua puzzels loopt de kamer lekker door. In het begin miste de flow bij ons wel, maar dat pakte na een tijd gelukkig op. Er zijn ook veel puzzels en veel informatie komt door de hele kamer terug of wordt herhaaldelijk gebruikt. Zoals eerder gezegd wordt je soms geconfronteerd met erg veel info en dat maakte soms onduidelijk wat al gebruikt was en wat er nog gedaan moest worden. Wederom, als je ervaring hebt met rooms dan zul je beter kunnen filteren, zo niet dan wordt deze kamer waarschijnlijk wel erg lastig.
De eindpuzzel was ik ook geen fan van. Deze was niet erg mooi afgewerkt en zorgde er voor dat we eerder gingen gokken om te proberen de logica van de puzzel te begrijpen. Dat zet wel een demper op de algehele ervaring in plaats van een vette afsluiter te zijn.

Ben je in de buurt van Rotterdam, zoek je een flinke puzzelkamer, en kun je goed filteren? Dan is deze misschien wel wat voor jou. Echter ben ik geen fan van de kwalitatieve inconsistentie van de kamer en dit zou wat mij betreft meer concreet afgemaakt kunnen worden. De potentie is er wel, maar de minpunten van deze kamer houden hem nog te veel terug.


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Mooie attributen
 • Veel puzzels
 • Leuk thema
 • Soms te veel informatie door elkaar
 • Afwerking kan beter
 • Eindpuzzel
 • Geen eigen eindfoto

 

Abandoned

Escapium
Geplaatst op: 13 december 2020

Dit huis, dit vervloekte huis...

Na de smaak met al 2 andere kamers te pakken te hebben konden we toe komen aan een last minute, Abandoned. Top van de eigenaren dat we zo snel geholpen werden en nog zo last minute langs konden komen!

Qua sfeer was ik aangenaam verrast. De kamer is mooi afgewerkt, de sfeer is macaber, het verhaal is best sterk (doch soms cheesy) en ontwikkelt zich op een manier die knap in de kamer verwerkt is.
Daar komt bij dat de kamer meer ruimte in neemt dan ik verwachtte. Ondanks het redelijk basale concept is hier duidelijk moeite in gestoken om je op een avontuur te laten gaan door een verlaten huis. Dan moet het ook als een huis voelen en qua formaat is hier aardig de moeite voor gedaan.

Het grootste nadeel aan de kamer vind ik de puzzels, in zoverre als je de puzzels zo kan noemen. Vaak komt het neer op ergens heen gaan, iets zoeken, vinden, of verplaatsen en door gaan naar het volgende onderdeel waar je iets zoekt, vindt, of verplaatst. Ik had op meer uitdaging gehoopt en vooral op meer originaliteit. Waar de sfeer van de kamer beduidend sterk is liggen de puzzels enkele generaties achter. Ik kon er de dag zelf op 1 of 2 na geen enkele meer voor de geest halen en dat is geen goed teken.
Soms voelt het ook alsof de kamer stagneert door deze stijl van puzzelen. Dat killt de flow aardig als je van tevoren lekker door ging.
Het zou prima mogelijk zijn geweest om een paar fatsoenlijke puzzels in de kamer te verwerken op een manier die geen afbreuk doet aan de sfeer en ik zou dit graag gezien hebben.

Als je even sfeervol wil griezelen zonder al veel of complex te puzzelen zit je bij Abandoned goed. Ben je uit op een puzzelkamer? Dan is deze waarschijnlijk niet voor jou.


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 6.0

Service: 8.5


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Macabere sfeer
 • Ontwikkeling van het verhaal
 • Groter dan verwacht
 • De puzzels
 • Soms cheesy
 • Soms statische momenten

 

Enigma

Escape010
Geplaatst op: 13 december 2020

Enigma, tweenigma, drienigma...

Tijd om weer eens escape rooms te bingen! Na even tot rust te komen in de redelijk basic ontvangstruimte begint de eerste kamer van de dag, Enigma.

De kamer oogt wat kaal en simpel. Helaas kan de afwerking wel vaker een stuk beter en is er soms wat onnodige informatie in de kamer verwerkt, wat afleidt van het daadwerkelijke doel van de puzzels. Meestal voelen de ruimtes erg als vierkante kamers waar je maar doorheen moet. Ten slotte is het einde erg plots en is het niet duidelijk wat de ontknoping nou precies in houdt. Het voelt niet bepaald finaal.

De puzzels zelf zijn uitgebreid en kunnen een uitdaging vormen voor beginners door de vele informatie en het vereiste teamwork. Er zitten wat leuke ideeën (vooral in het begin) in de kamer verwerkt en de flow zat er ook goed in.
Er zijn niet erg veel puzzels in de kamer, maar een paar puzzels die elk veel tijd vergen. Dit vond ik zelf een wat mindere manier om voor mijn gevoel tijd te rekken. Één puzzel in het bijzonder voelde onnodig lang.

Ben je in de buurt van Rotterdam, heb je wat ervaring, en wil je even 70 minuten puzzelen, dan is dit een optie. Ben je meer van de sfeer dan zou ik van de twee kamers eerder Book of Mystery spelen.


7.5

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  51:30 min


 • Goede flow
 • Puzzelkamer
 • Wat creatieve ideeën
 • Afwerking kan beter
 • Soms onnodige informatie
 • Sommige puzzels vergen veel tijd
 • Onduidelijke en plots einde

 

Verdieping 13

Escape Experience
Geplaatst op: 11 december 2020

Spooky Scary Skeletons

Na The Artifact op dezelfde locatie gespeeld te hebben zat de sfeer er nog in en wilden we gelijk door om Verdieping 13 mee te pakken. Na de tijd te verdrijven met een paar potjes Uno (waarbij ondergetekende natuurlijk won) mochten we er tegen aan. We beantwoorden de vraag: Staat Verdieping 13 daadwerkelijk op grote hoogte?

Qua sfeer is er duidelijk wat moeite gedaan. Beide licht en (vooral) geluid komen aardig samen om een macaber sfeertje neer te zetten van een bespookte verdieping. Helaas werd daar wat afbreuk aan gedaan door de af en toe wat goedkope afwerking en details die anders aangepakt hadden kunnen worden.
Het plot bleef me niet bij, maar de kamer ging wel een kant op die ik niet had verwacht. Leuk om te zien en het hield de variatie er in.
De host kwam de kamer bij ons helaas vaker binnen terwijl dit in onze ogen helemaal niet nodig was en dat haalt de hele ervaring natuurlijk onderuit. Dan is het duidelijk van een bespookte verdieping naar een escape room gegaan en dat is zonde.

De puzzels waren creatief weggewerkt, maar lieten me toch snakken naar iets meer. Er miste net die spark die me bij bleef en over het algemeen waren ze al snel weer uit mijn gedachten. Over het algemeen wordt de kamer ook lineairder en simpeler naar het einde, wat kan werken als de spanning oploopt, maar het voelde eerder alsof de ervaring langzaam stagneerde.
Hints kwamen over het algemeen best snel en dat vond ik jammer. Als je al snel gaat en best wat ervaring hebt is het jammer als je best snel na elkaar expliciete hints krijgt over wat je precies moet doen in plaats van het zelf uit te vogelen.

Met een grimmige sfeer en mooie effecten klinkt Verdieping 13 al snel als een kamer in de goede richting, maar de soms goedkope afwerking en de wat matige puzzels houden dit sfeervolle avontuur tegen. Speel bij voorkeur The Artifact.


7.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  41:05 min


 • Grimmige sfeer
 • Goede effecten
 • Sound design
 • Onverwachte wending
 • Af en toe goedkope afwerking
 • Host kwam de kamer vaker binnen
 • Hints kwamen best snel

 

THE ARTIFACT

Escape Experience
Geplaatst op: 11 december 2020

The Actifart

Eindelijk mag het weer! Artifact stond al een tijd op de planning en na weken wachten mochten we eindelijk aan de slag om het Artifact onschadelijk te maken. Overigens een leuk en meer uniek thema dan de meeste kamers.

De sfeer in de kamer zit hem vooral in de sound design. Deze is zeker een stuk sterker dan bij de meeste rooms en versterkt samen met andere effecten (licht e.d.) de ervaring. Indeling van de ruimte en hoe dit terug komt in de puzzels is mooi uitgewerkt.
Daarentegen is de aankleding ook mooi, maar toch soms wat goedkoop en niet helemaal 'af'.

De puzzels zijn de voornaamste reden om de kamer te komen spelen. Ze zijn grotendeels heel creatief en ook lekker uitdagend. Samenwerking is voor een groot deel van de kamer vereist en je team kan maar beter goed communiceren voor je in tijdnood komt. Artifact is absoluut een puzzelkamer.
Helaas kwamen voor ons gevoel de hints soms wel erg snel. Op een punt waren we voor ons gevoel net begonnen met een puzzel toen we al meerdere expliciete hints kregen over wat we moesten doen. Toch wel jammer, dat killt de flow meer dan dat hij hem goed doet.

All in all een creatieve, uitdagende puzzelkamer met een uniek thema. De afwerking kan hier en daar beter en de hints mogen meer hun tijd nemen, maar dat weerhoudt de kamer er niet van een aanrader te zijn.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  47:34 min


 • Creatieve puzzels
 • Lekker uitdagend
 • Uniek thema
 • Sound design
 • Teamwork
 • Afwerking soms wat goedkoop
 • Hints kwamen snel

  Theekopje

Rembrandts Geheime Atelier

Escaperoom Leiden
Geplaatst op: 29 oktober 2020

Terug naar de goede oude tijd...

...en dan bedoel ik de tijd dat dit alles was wat een escape room hoefde te zijn! Een simpele (kleine) kamer met een plot dat puzzels rechtvaardigd om een simpel doel te bereiken: De schat van Rembrandt vinden!

De authentieke locatie is een leuk idee en toont moeite vanuit de eigenaren om een groter gevoel van authenticiteit in de kamer te krijgen. Zeker een mooie touch, maar ik vind dat de minimale aankleding van de kamer en mede daardoor de sfeer te wensen over laat. Er zijn enkele decoraties die niet veel toevoegen aan de ervaring en eerder een beetje slordig aan doen. Er is ook weinig gedaan qua geluid in de kamer, niet eens zoiets als een simpele voice over.
Verder kan de afwerking ook beter. Dingen zoals de radiatoren, een airco unit, en spots zijn zeer duidelijk zichtbaar en doen toch behoorlijk af aan dat authentieke sfeertje dat hier had kunnen heersen.
Daarbij is de ervaring nogal "statisch". De spanning stijgt nooit echt en er is geen gevoel van dreiging, ook al zou die er na de intro wel moeten zijn. Dit zou misschien met muziek of dergelijke effecten duidelijker gemaakt kunnen worden, maar ik miste het nu wel.

Dat wordt gelukkig goed gemaakt, want de puzzels zijn de ster van deze kamer! De eigenaar van een andere room beschreef deze kamer aan mij als een kamer om te doen als je "gewoon lekker wil puzzelen" en daar kan ik me volop bij aansluiten. Stuk voor stuk zijn ze mooi in thema en ook een beetje anders. Ze hebben net een touch aan creativiteit die hen onderscheidt van de gemiddelde escape room, vooral voor de tijd waarin deze kamer uit kwam. Ik was vaker onder indruk van ideeën die net een beetje anders waren dan ik ze verwachtte. Vergeet niet dat dit een old school kamer is dus sleutels en slotjes komen regulier voor, maar het is net anders genoeg om zich te onderscheiden.
De flow in de kamer is daarbij uitstekend en dat zorgde bij ons voor een leuke, gezellige puzzelervaring waarna we met ongeveer 17 minuten over buiten stonden.

Is dit een kamer waar je een uur voor zou moeten rijden? Zeer waarschijnlijk niet, maar als je in regio Leiden bent en je escape verslaving je weer eens in je nekvel grijpt zou ik deze kamer zeker aanraden. Ik heb me kostelijk vermaakt!


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Creatieve puzzels
 • Authentieke historische locatie
 • Goede flow
 • Gewoon leuk puzzelen
 • Aankleding en sfeer zijn minimaal
 • Afwerking kan beter
 • Statisch

 

The Mansion

Operation Exit
Geplaatst op: 23 oktober 2020

Ham en kaas

Na wat drama met parkeren (het is nou eenmaal Den Haag) staan we eindelijk voor de deur. Er zit wat geschiedenis achter het pand en ik hou er zelf wel van dat je daar dan een escape room van maakt. Het decor is al nauwelijks decor meer, er zit echt geschiedenis in.
Na een vriendelijke ontvangst worden we door middel van een enthousiast doch zwaar cheesy overgebracht verhaal geïntroduceerd aan het concept achter de kamer: We gaan een schat stelen van de baron...als wij daar voor te porren zijn ten minste. Meer hoef je niet te zeggen, het is een lekker simpel concept. Meer verwacht je niet, meer hoeft ook niet.

De ervaring is al gelijk een stuk sterker door het prachtige decor. De aankleding van de authentieke kamers is prachtig en een aangename verrassing. De verscheidene attributen zijn ook heel mooi en gaan goed mee in het thema. De baron is nou eenmaal een rijk man, dan moet het decor en zijn bezittingen daar wel mee overeen komen.
Dan is het helaas wat minder dat het scherm van de hints niet echt in thema is en dat de hints daarbij geluidloos zijn. Waarom is dit zo? Er is tot mijn weten geen enkele goede reden voor om dit te doen. De kamer is daarbij niet erg technisch. Effecten zijn vrijwel niet bestaand en de kamer ontpopt zich nooit. De spanning loopt niet op en de ervaring voelt daardoor best statisch aan. De muziek mag daarbij veel harder.

De kamer is erg afhankelijk van sloten, codes, en zoekpuzzels. Natuurlijk is dat een element van zijn tijd, dat moet je maar net liggen. Er zit wel een lekkere flow in de ervaring en daarmee stonden we met 0 hints buiten (dat hebben we nagevraagd). Puzzels zijn niet erg bijzonder, maar wederom zijn de attributen erg mooi en goed in thema.
Ik zou graag hebben dat een disoriënterend element bij een specifieke puzzel anders was gedaan. We liepen hier best lang op vast en er is naar mijn mening geen enkele reden dat je het zou moeten doen zoals Operation Exit bedoeld. Als de optie waarbij je zegt "Oh zullen we dan maar dit proberen" werkt, dan voelt dat niet lekker.

Overall is dit een leuke ervaring met wat verrassingen, waar ik toch flink wat vragen bij heb. De kamer is net een tosti met ham en kaas. Lekker, simpel, niets heftigs, je hebt er een gehad en wil er gelijk nog een. Gewoon mooi.


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  51:45 min


 • Aankleding
 • Authentiek decor
 • Prachtige attributen
 • Lekkere flow
 • Erg afhankelijk van sloten, codes, en zoeken
 • Geluidloze hints
 • Niet erg technisch qua elementen of effecten
 • 1 red herring
 • Statisch

 

Jason's Curse

The Escape Room Rijswijk
Geplaatst op: 24 oktober 2020

De vloek is opgeheven

Op de een of andere manier kwam het er nooit van Jason's Curse te spelen. Op een gegeven moment had ik zelfs het gevoel gekregen de enige in mijn omgeving te zijn die hem niet gespeeld had. Zo'n opbouw brengt verwachtingen met zich mee. Eindelijk speelde ik 17 oktober Jason's Curse!

Het pand zelf heeft weinig uitstraling (kantoorpand) en je zou absoluut niet denken dat hier een escape room zit. Zodra de eerste deur open gaat en de kamer begint is dat compleet omgekeerd. Het decor is prachtig en je waant je al snel in een oud verlaten huis (en andere helse krochten). De verscheidene effecten versterken de ervaring ook goed.
De kamer gaat daarbij ook vaker kanten op die ik niet verwachtte en dit hield de ervaring spannend. Ik wist nooit of wat we deden een aanloop was naar iets groters of dat we ons richting het einde begaven en dat bedoel ik op een heel goede manier.
Daarnaast is het concept achter de kamer ontzettend vet. Ik hou van kamers met originele verhalen en daarom vind ik het wel jammer dat dat hier niet echt over kwam. Deels door het boekje dat je mee krijgt en omdat je in de rest van de kamer het verhaal niet echt terug ziet is het verhaal best gefragmenteerd. Aan het einde konden we eerlijk gezegd weinig van dit complexe verhaal na vertellen.
Darnaast werd ik zelf erg uit de ervaring gehaald omdat de kamer op meerdere plaatsen versleten is. Gebruikssporen zijn erg zichtbaar en een puzzel was zelfs deels al voor ons opgelost door de vele gebruikssporen. Dat vind ik zelf erg zonde, je voelt je niet als de eerste bezoeker in Jason zijn kamer.
De afwerking kon soms ook beter. Het scherm is niet mooi weg gewerkt of in thema en daarnaast waren veel technische elementen van de kamer zichtbaar waardoor ik vaker al aan zag komen dat er iets ging gebeuren of veranderen. Het zou beter zijn geweest als deze niet zichtbaar waren of verwerkt op zo'n manier dat ze niet direct zichtbaar waren. Dit brengt je toch allemaal terug naar het idee dat je niet in Jason zijn kamer zit, maar een escape room en dat haalt je er uit.

Gelukkig is Jason's Curse ook echt een puzzelkamer. De puzzels hebben een lekkere balans qua uitdaging te pakken. Ze variëren vaak en je bent in deze kamer ook echt goed aan het puzzelen naast dat er een dikke sfeer hangt. Dan vond ik wel dat de eindpuzzel climactischer mocht, de kamer eindigde naar mijn gevoel best abrupt.

Onze host was een zeer vriendelijke eigenaar die ons na ons spel nog een rondleiding kon geven door de kamer. Ik ben zelf altijd wel fan van rustig de kamer door lopen en hier mochten we zelfs van alles over de techniek en de software weten. Dit soort transparantie zie je niet veel en het is zeker een vette toevoeging aan de ervaring!

Is Jason's Curse een perfecte kamer? Nee. Is Jason's Curse een oudere kamer met versleten attributen? Naar mijn mening. Is Jason's Curse een heerlijke puzzelkamer met vette ideeën en topservice? Jazeker.
Is Jason's Curse een must play? Absoluut!


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Vriendelijke eigenaar
 • Onverwachte wendingen
 • Vet concept
 • Mooi decor
 • Puzzelflow is uitstekend
 • Effecten
 • Fantastische service
 • Versleten
 • Afwerking kan soms beter
 • Vet idee voor verhaal komt niet echt over

 

The Execution

The Escape Room Rijswijk
Geplaatst op: 24 oktober 2020

You're going to Brazil

Wij mogen een executie bijwonen. Dat maak je niet elke dag mee, dus wij waren zeer benieuwd naar hoe dit zou verlopen. Wij kwamen J. Blackwire bij zijn laatste moment op deze aarde uitzwaaien, maar dit verliep toch een stuk anders dan we verwachten.

De intro is direct al raak vanaf de voordeur. Voor de kamer begint worden de voorbereidingen al getroffen en de theatrale, persoonlijk intro viel zeeeer goed in de smaak. Wat een heerlijke en unieke manier om de kamer te beginnen. Laat ik daar ook bij stellen dat ik dit thema en de uitwerking er van werkelijk geniaal vind. Je ziet het niet veel dus ik ben blij dat The Escape Room Rijswijk dit zo goed uitgevoerd heeft. Het verhaal mocht voor mijn gevoel wel duidelijker in de kamer en niet alleen er voor en er na.
Er is best veel ruimte die zeer creatief gebruikt is, al zou ik je aanraden om dit met max 4 mensen te spelen, meer wordt denk ik erg vol. De aankleding is kaal en kil, maar ik heb het idee dat het hier ook het idee is. Sommige elementen zouden meer authentiek er uit mogen zien en soms is er een speaker of camera te zien, maar afijn dat kan je in het thema wegdenken. Het gevoel van een gevangeniscomplex komt zeker over.
Dan heb je nog een goed wtf-moment dat thematisch en verhaalsgewijs alleen maar toevoegt aan de ervaring, samen met een dikke soundtrack. Iets wat ik niet vaak zeg is dat de soundtracks van de escape room ook lekker zijn. We stonden er vaker even bij stil en iemand stond zelfs te dansen. De volgende dag neuriede ik nog mee. Ik hou er van dat hier veel aandacht in gestoken is.

De kwaliteit van de puzzels is wat je gewend bent van deze heren. Ze flowen lekker, zijn creatief, goed in thema, en net een beetje ongewoon. De eindpuzzel is ook heerlijk. Een grote, uitgebreide puzzel die veel ruimte gebruikt en voelt als een ware afsluiter. Toch jammer dat je daarna de kamer uit loopt en direct al het geluid stopt zonder een crescendo, dat zou nog een mooie laatste kick zijn.
Er is verder een puzzel die ik geniaal vond, maar niet ver genoeg ging met hoe goed het concept er achter is. Het concept is geweldig, maar mag daardoor ook veel verder gaan. Er was ook een puzzel die onze flow in het begin brak door een sprong in logica. We zagen niet helemaal in hoe we hadden moeten weten dat hij zo opgelost moest worden.

Ook leuk om aan het einde met een van de eigenaren in detail te kunnen praten over van alles in de kamer. Er wordt niks achter gehouden en zulke transparantie vormt een mooi deel van de ervaring. We mochten zelfs een rondleiding krijgen door de overige ruimte in het pand, zeer indrukwekkend!

Dan krijg je uiteindelijk nog een leuke eindfoto en een tastbaar aandenken mee. Hebben ze nou aan alles gedacht?
Ondanks de opgenoemde minpunten is The Execution voor mij een zeer leuke ervaring geweest met allerlei heerlijke twists en turns. Blijkbaar is een nieuwe op het moment 90% afgeschreven en als dit de kwaliteit is waar we op kunnen rekenen dan kom ik maar wat graag terug. Nog een paradepaardje, zoals gezegd.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Die fantastische intro
 • Vet en uniek thema
 • Ruimte met creatieve indeling
 • Topservice
 • Lekkere soundtracks
 • Eindpuzzel
 • Creatieve puzzels
 • Tastbaar aandenken
 • Leuke eindfoto
 • WTF-moment
 • Abrupt einde
 • 1 puzzel met een sprong in logica
 • Verhaal mag duidelijker

 

The Cooper Case

Down The Hatch
Geplaatst op: 6 oktober 2020

"Jongens, ik wil hem wel halen op mijn verjaardag!"

Het is je verjaardag en je gaat escapen! Na Flight 815 en Molly's Game kort geleden te hebben gespeeld en over allebei te spreken te zijn was de keuze voor een room niet lastig: The Cooper Case! Wederom een klassieker in Nederland en omstreken. We waren allemaal zeer benieuwd naar hoe dit uit zou pakken! Oorspronkelijk zouden we deze met zijn 4en doen, maar een iemand liet het 1 uur van tevoren afweten door omstandigheden. Ineens staan we er met zn 3en voor, dat was toch een extra laagje spanning er bovenop...
Na bijna 80 minuten gezwoegd te hebben was hij volbracht! The Cooper Case is (toch) ook gehaald!

De sfeer in de kamer is sterk, maar slaat soms de plank voor mij net mis. Het plot ontwikkelt zich door de kamer heen en word steeds spannender. Ik kan gelukkig zeggen dat het niet de kant op ging die ik verwachtte. Erg leuk bedacht! De effecten door de kamer heen komen ook goed aan. Het is duidelijk wanneer je iets oplost of open maakt dat er iets gebeurd is en waar. Die effecten worden ook altijd vergezeld door (het gebrek aan) licht of geluid waardoor ze alleen maar sterker worden.
Dit leidt wel tot mijn punt dat de afwerking en de sound design soms beter konden. Specifiek in 1 ruimte viel me dit erg op. De soundtrack daar viel me eerder lastig omdat ik niet inzag hoe het in het thema paste, naast dat het creepy was. Je kon het ook horen als de audio aan het loopen was en dat was ook een beetje afleidend.
Verder kon de afwerking in deze kamer soms beter. Enkele elementen van de kamer konden hier voor mijn gevoel beter weg gewerkt worden (speakers, spotjes) en de aankleding voelde hier niet helemaal compleet en af. Afgezien van die ene ruimte viel dit punt mij gelukkig niet even lastig.

Qua puzzelen mag Cooper Case terecht een klassieker genoemd worden. Verwacht een kamer volgepropt met vele diverse en uitdagende puzzels. De puzzels variëren gelukkig veel. Soms zijn ze gebaseerd op het wat zwaardere rekenwerk en dan weer op logica. De hele tijd blijven ze lekker fysiek en gebruiken ze veel props en ruimte. De kamer heeft een goede flow tussen deze puzzels en je blijft maar doorgaan. Die 80 minuten zitten vol met puzzel na puzzel. Werkelijk heerlijk!
Ik vind het mooi om te zien dat de focus goed ligt op de puzzels zonder dat dit afdoet aan de rest van de kamer. Loran heeft hier duidelijk aandacht aan gespendeerd en dit valt ook te zien in zijn andere kamers.
Wees er van bewust dat je een uitdaging staat te wachten als je dit met je 3en doet. Wij liepen voor in het begin, maar liepen vaker vast in een zekere ruimte waardoor het aan het einde krap werd. In deze ruimte vond ik overigens wel dat er veel informatie door elkaar heen kwam waardoor we gedesoriënteerd raakten. Op een gegeven moment wisten we niet meer wat we als volgende moesten doen en dat stopte onze flow.
De service was verder prima. Een vriendelijke jongedame begeleidde ons door de kamer en tijdens het spel kon zij haar hints goed afstemmen op of wij ze nodig hadden of niet. Haar begeleiding hadden we soms zeker nodig! Verder vind ik de eindfoto die we gekregen hebben ook erg mooi! Het is extra leuk om die als een fysieke polaroid foto mee te krijgen naar huis.

Kortom, een terechte klassieker! Veel uitdagende, diverse puzzels in een kamer met een goede sfeer en plot. Naar mijn mening mogen de afwerking en het geluid soms wat beter zijn, maar desalniettemin een top kamer om te doen!
Nu is Down The Hatch voor mij helaas uitgespeeld en een nieuwe zit er binnenkort vast niet in. Dan maar de cryostase in en wachten...


9

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Veel puzzels en ruimte
 • 80 minuten
 • Plot met onverwachte wendingen
 • Divers puzzelen
 • Leuke effecten
 • Mooie eindfoto
 • Goede uitdaging met 3 mensen
 • Afwerking kon soms beter
 • Sound design kon soms beter
 • In 1 ruimte soms veel informatie door elkaar heen

 

Flight 815

Down The Hatch
Geplaatst op: 23 september 2020

Flight 8.5

Dus, Flight 815. Een befaamde kamer in Nederland en omstreken en toch had ik hem tot recent niet gespeeld. Het was tijd om dat recht te zetten en te zien waar iedereen het over heeft.

De wachtkamer is best een typische wachtkamer, waar de ingang van Flight 815 je al in thema aan zit te staren. De intro is gelijk goed gedaan en brengt je al in de sfeer van de ervaring. Wel vond ik dat af en toe de afwerking wel iets beter kon. In het begin waren sommige onderdelen van de kamer niet zo goed verwerkt als voor mijn gevoel had gekund en dat haalde mij er soms wat uit.
Verder zijn de aankleding en het geluid top gedaan. Ondanks dat het moeilijk is sommige thema's die Flight 815 betrekt in een escape room te verwerken, gebeurt dit toch op een creatieve manier. Vooral naarmate de kamer verloopt wordt dit steeds beter en ook verrassender. De flow werd wel soms verstoord door een zeker element waar ik zelf helemaal niet de waarde van in zag. Voor mijn part had dit niet in de kamer gehoeven en dat zou niet hebben afgedaan aan de ervaring.

De puzzels zijn ook indrukwekkend. Ze wisselen elkaar goed af en zijn vaak erg fysiek, dus veel bewegen, verplaatsen, optillen etc. Dat vind ik zelf erg leuk in een room dus ik was blij om te zien dat Flight 815 hier rijkelijk gebruik van maakte. Veel puzzels en attributen zijn ook best groot en dat geeft de ervaring wat meer impact. Het voelt echt alsof je iets massiefs oplost. De puzzels waren daarbij ook allemaal volstrekt logisch. Wel vond ik dat sommige elementen van enkele puzzels net wat duidelijker mochten zijn. We zagen wel vaker net iets over het hoofd waardoor we even vast zaten.
De service was verder prima. Een vriendelijke, praatgrage host begeleidde ons met veel energie.

In het kort, een mooie (lange) kamer van 80 minuten met verrassingen, grote afwisselende puzzels, en creatieve elementen. Echter kon de afwerking soms nog wat beter en sommige puzzelelementen konden duidelijker zijn.
Ik was zeer tevreden over deze kamer! Een leuke ervaring en een goede opwarming voor Molly's Game, die we kort daarna zouden doen...


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  71:46 min


 • Grote puzzels
 • Creatieve ideeën
 • Aankleding
 • 80 minuten lang
 • Leuke intro
 • Lekker fysiek en gevarieerd
 • Afwerking kon op sommige punten beter
 • Een flow-verstorend element
 • Sommige puzzelelementen konden duidelijker

 

Molly's Game

Down The Hatch
Geplaatst op: 24 september 2020

Een ellenlange review waarin ik dit monster probeer te beschrijven

Ineens was het overal. Molly's Game. Bij elke escape room waar ik heen ging was er wel iemand die hem gespeeld had en wel iemand wiens nieuwe favoriet het was geworden. Het zou alles moeten overtreffen, alle verwachtingen teniet doen, en de nieuwe beste kamer van Nederland, als niet de wereld zijn. Nou hecht ik zelf niet veel waarde aan dat soort opmerkingen, omdat escape rooms zo persoonlijk zijn, maar dat is een flinke en lastige status om te behouden. Aan de ene kant is dat een prachtig compliment, aan de andere kant kan dat de verwachtingen tot onrealistische hoogtes brengen en kan de ervaring eigenlijk alleen maar tegen gaan vallen. "Okee, beste nieuwe kamer van Nederland, laat maar zien wat je hebt" dacht ik. Toen ging de voordeur van het pand open...

Wauw. Wauw. Wauw! Die ontvangstruimte is al niet meer een ontvangstruimte te noemen. Volledig in thema en daarbij prachtig afgewerkt. Zo mooi dat je nauwelijks gelooft dat je er oprecht gewoon mag zitten. De deur naar Molly's Game loert naar je en de spanning loopt al hoog op. Laat ik dan ook zeggen dat de intro zo fucking vet en uniek is. Zoiets als dit heb ik nog nooit gezien bij een room en ik kreeg (niet als enige) kippenvel. Molly's Game is begonnen!
Wat een overweldigend goede aankleding! Kamer voor kamer is foutloos ingericht en prachtig verwerkt in thema. Alles is prachtig afgewerkt en de details kloppen allemaal. Je hebt dan wel 80 minuten, maar je krijgt nooit alles mee in één keer. Het liefst zou je nog meer tijd hebben om zelfs even te kunnen gaan zitten er voor. Alles is ook zo groot en indrukwekkend dat je bijna zou vergeten dat dit allemaal is gemaakt door maar 1 man.
De kamer is daarbij ook lekker spannend en dat klopt ook goed met het thema. Loran heeft zich op geen enkel front ingehouden en dat zie je zo terug. De sfeer is zo dik als maar kan en de prachtige custom soundtrack in de kamer tilt dat nog eens naar een nieuw niveau. Alles omvat een ambitieus, intens verhaal dat zich ontvouwt naarmate de ervaring verloopt. Alles klopt gewoon!

Die puzzels, die puzzels! Allemaal zijn ze fantastisch in thema en absurd goed bedacht. Ze zijn precies uitdagend genoeg, creatief, en uniek. De puzzels zijn ook erg groot en voelen samen met de kamer enorm aan. Ik heb zelden het gevoel dat een puzzel oplossen of zelfs het puzzelen zelf zo veel impact heeft als dit. Alles is ook heerlijk fysiek. Veel klimmen, heen en weer lopen, trekken, duwen enzovoort. Je doet ook heel veel zelf, de kamer doet nooit iets "voor jou". Dit is wat lastig uit te leggen hier, maar zeker een pluspunt. Dit alles geeft de puzzels zo veel gewicht en impact. Je waant je echt midden in de ervaring.
Daar komt bij dat er meerdere momenten zijn geweest dat we versteld hebben gestaan van een paar goede "wtf-momenten". Hoe verbazingwekkend ze ook zijn, ze dienen allemaal een doel. Alles gebeurt voor een reden en alles is verklaarbaar.
Daar komt ook nog eens bij dat er lekker veel te doen is in de kamer. De kamer duurt 80 minuten, is enorm, lang, en het is zo veel om op te nemen.
Daarop aansluitend wil ik ook nog zeggen dat het goed is dat Loran dit ook echt een escape room heeft gehouden. Het had zo makkelijk kunnen zijn om te flexen met techniek en zo een indrukwekkende kamer te bouwen, maar dat is niet gebeurd. De techniek in de kamer zelf is zeker indrukwekkend, maar het dient ook allemaal een doel. Sommige ideeën zijn zelfs best simpel, maar zijn uitgevoerd op een manier die heel goed werkt en de kamer naar een nieuw niveau tilt. Het is die gouden balans die Loran precies te pakken heeft met Molly's Game.
De eindpuzzel is ook prachtig! Hij is niet moeilijk, maar het is zo'n climactische afsluiter voor de kamer. Ik heb mij zelden zo heroïsch gevoeld bij een puzzel en ik werd er zelfs een beetje emotioneel van. Wat een manier om de kamer af te sluiten!

De service was perfect. Loran is een fantastische eigenaar die met passie en terechte trots praat over zijn "kindje". Hij kan werkelijk alles uitleggen en enig iets dat je niet mee hebt gekregen of niet begreep in de kamer kan hij zo toelichten. Alles is logisch en alles is verklaarbaar. We hebben werkelijk uren met hem zitten praten over van alles en het is duidelijk dat hij zijn principes door voert in de kamer. 21 maanden werk, maar dan heb je ook echt wat. Hij mag trots zijn!

Betekent dit een foutloze kamer? Niet helemaal. Als je wil mierenneuken kun je zeggen dat het verhaal enigszins ingewikkeld is. Als je 80 minuten lang overweldigd bent door die kamer is het moeilijk om het hele verhaal mee te krijgen. Je krijgt gelukkig wel een recap aan het einde. Verder kapt een soundtrack soms in het midden af omdat je een puzzel hebt opgelost en dit kan misschien beter gemaskeerd of aangepast worden. De Engelse uitspraak is ook niet altijd op zijn best, maar zoals ik al zei ga je dan wel heel snel mierenneuken en waarom zou je dat doen? Dit zijn allemaal totaal niet punten waardoor de ervaring minder was en ik zou er verder niet bij stil staan.

Dit is een escape room die zo compleet is als maar kan. Alles klopt gewoon en het is onmogelijk voor mij om dit lager dan een 10 te geven. Dit is een van de beste escape rooms die ik ooit gedaan heb en ik wil Loran feliciteren met wat hij heeft neergezet. Top op elke manier!

Ter afsluiting, zoals bij de intro werd gezegd, die 80 minuten is om even weg te zijn van de buitenwereld en ik heb dat zelden zo sterk gehad als hier. Toen ik bij de uitgang van de kamer stond dacht ik: "Dit is het. Dit is de uitgang. Hierachter staat Loran en we zullen te horen krijgen dat de kamer over is. En dat wil ik niet. Dat wil ik echt niet." Toch moest die deur open...


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Fantastische afwerking
 • Top aankleding
 • Prachtige ontvangstruimte
 • Absurd goed bedachte puzzels
 • "Hoe de fuck kan dat?" momenten
 • Lekker spannend
 • Ambitieus verhaal
 • Laaaaaaaaaang en veeeeeel en grooooooot
 • Prachtige custom soundtrack
 • Dikke sfeer
 • Je bent echt even weg en wil stiekem niet terug
 • Van begin tot eind zo compleet als maar kan
 • Die intro
 • Heerlijk fysiek
 • Loran
 • Als je wil mierenneuken, maar waarom zou je?

  Tanyaanoukbilipedown-the-hatchkaasfanaat

INFERNO

Timed Adventures
Geplaatst op: 11 september 2020

Mag daar nog een blok hout op?

Een interessant onderwerp: De brandweer. Je ziet het niet veel terug in escape rooms, ik kan zelfs geen andere room opnoemen die het thema gebruikt. Dat leidt er ook toe dat je niet weet wat je kan verwachten en dat kan mooi uitpakken.
Op de nogal aparte locatie (midden in een woonwijk) worden wij vriendelijk ontvangen door een enthousiaste eigenaar alvorens onze plaats te nemen in de wachtruimte. Laat ik zeggen dat ik enorm waardeer dat de ervaring gewoon lekker snel begint. Ik ben geen fan van een introfilmpje of uitleg van tevoren en Inferno slaat dat gelukkig allemaal over en begint gelijk goed.

De sfeer werd erg versterkt door de inrichting en de aankleding van de kamer. Er is duidelijk veel moeite in gestoken om de kamer in thema te brengen en de ruimtes echt te laten lijken op de locatie die ze moeten voorstellen. Toch jammer van die studiolampen, ik meen zelf dat de belichting anders kan. Sound design is ook goed, vooral naarmate de kamer vordert was ik er wel over te spreken.
Daarnaast heb je in deze mooi ingerichte ruimtes ook ontzettend veel vrijheid om je gang te gaan. Je zit eigenlijk in een grote speeltuin waar je echt mee kan doen wat je zelf wil. De eigenaar gaf aan dat dit expres is om het zo echt mogelijk over te doen komen. Die moeite valt in ieder geval goed bij mij.
Ik wil ook benoemen dat er best veel leuke en soms wat originele ideeën in de kamer zaten. Het is natuurlijk moeilijk ze hier te benoemen zonder spoilers, maar ik was in ieder geval plezierig verrast om al deze verschillende ideeën in deze kamer te zien.

Echter waren er ook elementen die afdeden aan de sfeer. Het verhaal en hoe het ontwikkelde was verwarrend. De continuïteit in de kamer ontbrak soms en daarbij ontbrak dan ook de logica. Het was ons vaker niet duidelijk waar we nou waren en waarom. Meerdere momenten hoorde ik van een teamlid een belangrijk detail over het plot dat ik totaal gemist had, wat ons toen verder verwarde. Dit deed helaas af aan de flow die naarmate de kamer door ging steeds meer afbrak.
Daarnaast heb ik het idee dat een paar van die ideeën waar ik het eerder over had wel een stuk beter uitgewerkt zouden kunnen worden. Wederom kan ik ze niet benoemen, maar ik was zelf van mening dat meerdere van die ideeën net niet op het niveau zaten dat ze hadden kunnen zijn. Het had vaker wat verder mogen gaan of net iets anders kunnen zijn. De uitwerking had mooier kunnen zijn.
Ik was wel blij met hoe de kamer eindigde. Nog een laatste kick voor de ervaring over is, dat vond ik vet gedaan.

De puzzels zijn erg creatief en gebruiken de ruimte goed. Meerdere elementen door de ruimtes heen worden benut. Ze zijn fysiek en vrijwel altijd logisch, op uitzondering van een enkele puzzel waar voor mijn gevoel een sprongetje gemaakt moest worden. Puzzels varieerden ook in soorten, hoe ze benaderd moesten worden, en hoe uitdagend ze waren. Dit onderdeel en de interactie die het had met de ruimtes vormde een groot onderdeel van de ervaring en ik vond dat deze kamer een goede uitdaging bood.

Ten slotte was de service heel goed. De eigenaar is enthousiast en loopt werkelijk over van de ideeën. Hij heeft een sterke mening over escape rooms die hij ook doorvoert in de kamer en dat is zeker te waarderen. We konden uitgebreid napraten terwijl we de kamer nog een keer door liepen en de verschillende gedeeltes van de room nog een keer doornamen. Het voelde echt alsof er de tijd voor ons genomen werd.

In het kort, een leuke escape room met topservice, toffe ideeën en leuke puzzels, die toch die verschillende ideeën iets beter/verder mag uitwerken en logischer mag zijn in zijn verloop. Gezien de vele ideeën van de eigenaar ben ik benieuwd naar waar hij nog meer toe in staat is.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  53:41 min


 • Inrichting en aankleding
 • Leuke ideeën
 • Sound design
 • Ontzettend veel vrijheid
 • Creatief bedachte puzzels
 • Enthousiaste eigenaar
 • Studiolampen
 • Continuïteit en logica ontbreekt soms
 • Verhaal verwarrend
 • Verschillende ideeën kunnen beter uitgewerkt

 

Gewoon lekker klassiek puzzelen met Jacky

Een bekend bedrijf vernieuwd (redelijk stilletjes) hun eerste kamer en dat trekt al mijn interesse. Het is al gelijk leuk om te zien dat een bedrijf kritisch genoeg is om een oude kamer een upgrade te geven zodat hij wat meer mee kan gaan met de tijd.
Laten we beginnen met wat je ziet zodra je de voordeur binnen stapt: Dit PAND! Wat een formaat en een inrichting, ik word er gelijk nieuwsgierig naar de anderen van. Een gezellige, enthousiaste host ontvangt ons en brengt gelijk de sfeer er in. Hij maakt gelijk al het een en ander duidelijk over de kamer, vooral dat ie meer om de puzzels gaat. Eenmaal voorbereid gaan we er tegenaan.

De aankleding van de kamer is mooi gedaan. Het voelt allemaal strak en goed in thema, behalve een enkele puzzel die voor mijn gevoel wat modern over kwam, maar daar stoorde ik mij niet zo aan. Naast de mooie aankleding blijft er naar mijn ervaring een beetje weinig sfeer in de kamer over. Er wordt niet veel gewerkt met licht, muziek, of geluid, en de kamer mag op meerdere momenten wat dramatischere effecten gebruiken. Daarnaast verbaasde mij het dat deze kamer helemaal niet zo eng is, terwijl je in het thema wel enkele schrikmomenten zou verwachten. Tevens ben ik zelf niet zo fan van introfilmpjes voor kamers en ik vond deze niet erg veel toevoegen. Het verhaal komt in de kamer helaas ook niet echt terug.

De sterren van de show in deze kamer zijn de puzzels! Het zijn er lekker wat, ze zijn divers, wisselen elkaar met een goede flow af, en iedereen heeft altijd wel wat te doen. Er zit wel een puzzel in voor elke soort speler. De puzzels voelen niet bijzonder uniek, maar lopen gewoon heel goed in elkaar over en de kamer valt nooit stil. Sommige puzzels zijn een beetje verwarrend doordat sommige onderdelen al beschikbaar zijn als je ze niet nodig hebt, maar je komt er snel genoeg achter dat die later komen.

De service is fantastisch! Een duidelijk gepassioneerde host praatte graag nog lang na met ons over de room, het bedrijf, en meer (plus een gratis drankje voor het nieuwe record). Na onze vragen beantwoord te hebben over de kamer kregen we praktisch een rondleiding door het pand en als je ziet wat dit bedrijf nog heeft om allemaal mee te werken valt je mond open van ontzag. Zelden heb ik mij zo gastvrij ontvangen gevoeld als hier!

Kortom, een leuke klassieke puzzelkamer met een goede flow. die naar mijn mening toch wat meer sfeer zou mogen hebben. Service is absoluut een dikke plus! Ik kom graag terug voor de andere kamers! Tot dan!


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  35:28 min


 • Dat pand!
 • Aankleding
 • Fijne puzzelkamer
 • Host!
 • Lekkere flow
 • Wat verwarrende informatie
 • Kan meer sfeer en meer effecten gebruiken
 • Introfilmpje en verloop verhaal

  kaasfanaat

I can hear you

Entered
Geplaatst op: 10 november 2021

De Hel Bestaat en Ligt in Maaseik

Het was vroeg augustus 2020. Er gingen al een tijd geruchten dat er een nieuwe ervaring in België was, anders dan alle anderen. Hij zou niet op Escapetalk staan omdat het geen escape room is, maar zou een extreme horror ervaring zijn in een oprecht verlaten ziekenhuis. I Can Hear You zou het heten.
Het gekke aan Entered is dat dit een van die ervaringen was waar ik een keer iemand in persoon over hoorde en daarna steeds meer langs hoorde komen. In de gewoonlijke escape-kringen werd er niet veel over gesproken, wat het toch iets mysterieuzer maakte voor mij. Één ding was zeker, deze mysterieuze ervaring zou je de stuipen op het lijf jagen! Ik wist direct dat ik dit moest spelen.

Eind augustus 2020. We komen een half uur te vroeg aan in Maaseik bij het ziekenhuis. We zijn vier punctuele jongens dus natuurlijk lopen we nog een rondje om het ziekenhuis om even te kijken waar we zometeen 2 uur vast zullen zitten. We lopen langs een vleugel waarbij iemand opmerkt "Oh gelukkig zit de ervaring niet hier, dit stuk vind ik het naarst." De ervaring was dus wel daar. Het wordt intussen donker...
Als we eenmaal buiten staan om te beginnen aan de ervaring is het nacht. We zetten de eerste stap het pand in en...

Ik heb nog nooit in mijn leven een ervaring meegemaakt die zo filmisch verliep als dit. Dit komt deels natuurlijk door stom toeval, maar vooral door het decor, de setpieces, en de fantastische acteur. Je gelooft echt dat je in dat verlaten ziekenhuis bent, want je bent er daadwerkelijk in! Grimmiger dan dit hadden ze het trouwens niet kunnen maken...
Onze acteur (Pascal) zijn gevoel voor timing en sfeer is werkelijk waar perfect. Elk moment, elk klein detail, elk setpiece, elk dramatisch moment verliep perfect. Deze man verdwijnt in zijn rol en maakt I Can Hear You de bloedstollende top-ervaring die het is. Hulde voor hem! Tot op de dag van vandaag kunnen we elk moment van de gehele twee uur naadloos opdreunen, dat is hoe memorabel het is! Het ene na het andere moment schiet uit en blijft verbluffen.

Verwacht geen puzzels. Alle taken die je moet doen zijn in feite doodsimpel, maar lijken dat zeker niet als je zo in de angst zit. Het gaat echt om het (in feite zeer simpele) concept. Je kan het trouwens maar beter goed spelen! De ervaring is bruut moeilijk en als je je niet aan de spelregels houdt wordt er genadeloos met je afgerekend. Je kan I Can Hear You heel moeilijk voor jezelf maken als je ook maar een paar fouten maakt en die fouten maak je heel makkelijk! Wij hadden vroegtijdig al de keuze gemaakt om te splitsen en dit scheelde al heeeeel veel moeite.

Laat ik ook vooral duidelijk maken dat ik nooit bang ben bij ervaringen. Ik voel natuurlijk wel de spanning, maar dit vertaald bij mij nooit naar angst. Ik ben het anker van mijn team. Als er iets engs of heftigs gebeurd word ik meestal alleen maar blij. I Can Hear You, daarentegen, brak mij. Richting het einde waren mijn handen zo hard aan het trillen dat ik een sleutel niet eens meer in een slot kon doen. Ondertussen was ik aan het hyperventileren als een malle en kon ik alleen maar in fight or flight denken. Toen we eindelijk buiten waren brak mijn teamgenoot (de enige andere overlevende van de oorspronkelijke vier) in huilen uit. We hadden het overleefd!

Hulde aan Entered voor deze verbluffende ervaring! Het plot, de sfeer, de acteur, het decor, alles klopt. Hulde! Hulde! Hulde!
Als je de hel op aarde zoekt, je vindt hem in Maaseik.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Genadeloos eng
 • Topacteur Pascal
 • Fantastische host en ontvangst
 • Het ziekenhuis zelf
 • Setpieces
 • Hoge moeilijkheidsgraad draagt bij aan ervaring
 • Zo filmisch als het maar kan
 • Diep plot

  dcmariekeTheekopje

CORPSE INC.

Escaperoom Junkie
Geplaatst op: 25 augustus 2020

En ZO doe je dat!

Eindelijk! Na een half jaar te moeten wachten door corona is het ons gelukt om Corpse Inc. te spelen. Wat een ervaring!
Als je aan komt rijden straalt het pand niet veel uit, hoe gaat deze ervaring zijn? Na even kort te kunnen praten met de host hadden we er zin in en begon de ervaring al heel anders dan wij verwachten.

Het is lastig om niet te veel te vertellen, maar de manier waarop de ervaring begint en uitgedacht is is absoluut uniek. Alleen al dit gedeelte is absoluut de moeite waard om voor te komen. Voordat je begint sta je al strak van de zenuwen, na te denken over die acteur en hoe je daar toch omheen gaat komen. Wat een actrice trouwens! Het concept van een rol spelen is simpelweg geniaal en met klamme handjes en strakke schouders probeer je dat vol te houden, met de constante spanning dat je elk moment gegrepen kan worden. Mijn enige punt van kritiek is dat er meer interactie met de actrice mag zijn. We zagen haar voor mijn gevoel niet genoeg en ze was ZO een goede toevoeging dat dat eigenlijk een beetje zonde is.
Verder is de afwerking van de kamers, details, decoratie, etc. tot ongeloofwaardige niveau's van detail uitgewerkt. De vele ruimte is niet alleen creatief gebruikt, maar er valt ook niks aan op te merken. Je komt helemaal het verhaal in en je raakt jezelf kwijt in die wereld die Escape Room Junkie neer zet. Je gelooft het echt en bent er geen seconde uit!
Het plot is fantastisch in de kamer verwerkt met twists en al. Van het begin tot het einde van die 75(!) minuten is het een filmische, spannende ervaring. Met spanning kom je binnen en hijgend van uitputting kom je buiten.
Laten we ook niet vergeten dat de sound design fantastisch is. Eindelijk een kamer die begrijpt hoe belangrijk goed geluid is!

De puzzels zijn ook leuk en divers. Logica puzzels worden afgewisseld door fysieke puzzels die veel ruimte gebruiken. Soms zijn ze uitdagend, soms iets simpeler, en soms hebben ze creatief denkwerk nodig. Allemaal erg leuke puzzels en ze zijn goed in balans met elkaar gezet waardoor de ervaring blijft vloeien en nooit stil staat. De host let ook goed op qua hints, ze was altijd net op tijd. Props voor haar timing!

De service was geweldig! De actrice en de host praatten graag gezellig met ons na terwijl wij de verschillende ruimtes van de kamers nog rustig konden bekijken. Door de kamer heen lieten ze ook geen steekje vallen. Echt geweldig gedaan!

Het is moeilijk te geloven dat een nieuw bedrijf een eerste kamer heeft die zo af is. Het enige wat ik kan opmerken is dat er meer interactie met de acteur zou mogen zijn (vandaar de 9,5), maar daarbuiten is het perfect. Ik heb verder werkelijk waar niks op te merken. Dit is een ongelooflijke kamer en het feit dat hij (nog) zo laag in de Top 50 van Escapetalk staat is een schande. Deze kan makkelijk mee doen in de Top 10! Helaas zit een nieuwe kamer van dit bedrijf er binnenkort blijkbaar niet in, dat wordt lang wachten met smart.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  61:58 min


 • Top host en acteur
 • Afwerking tot in de puntjes
 • Geweldig plot met twists
 • Unieke intro
 • Interactie
 • Fenomenaal concept
 • Spannend!
 • Creatief gebruik van de (vele) ruimte
 • Filmische ervaring tot op het einde
 • Gevarieerde puzzels
 • 75 minuten
 • Er mag meer interactie met de acteur zijn

  Iceman7ShinysheepelisabethEdwinescaperoom-junkiejeanineTheekopjebilipe

Runaway Train

EscapeTales
Geplaatst op: 25 augustus 2020

Een treinspoor met enkele hobbels

Na een korte ontvangst sprong onze host ineens in een nogal onovertuigende intro naar het verhaal over. Een goede intro is belangrijk, maar dit was eerder belachelijk door hoe halfhartig het was gedaan. Gelukkig duurde dit niet lang en konden we snel aan de slag.

Het concept is zeker interessant en het beste wat ik voor deze kamer kan zeggen is hoe het echt lijkt alsof je in een trein staat. Het decor klopt helemaal (al is de anatomie van de trein zelf een beetje raar) en ik moet zeggen dat het knap gedaan is. Er is duidelijk onderzoek naar gedaan en veel tijd in gezonken. Helaas is er naast de aankleding niet veel sfeer in de kamer te bekennen. Er zijn weinig tot geen licht- of geluidseffecten, muziek, of dergelijke te bekennen in de kamer naast een loopje van Hans Zimmer's "Time" (Mag dat wel met copyright?). Soms is het in de kamer zelfs ongemakkelijk stil. Het verhaal blijft voor de rest van de kamer in de achtergrond en de hele tijd spelen er voice-overs van een bad guy die eerder afdoen aan de ervaring, tot ze helaas zelfs irritant worden. Daarnaast had ik niet verwacht dat een kamer onbedoeld zo vies kon zijn. Een kamer kan vies gemaakt zijn door design, maar hier voelt het niet expres. Door de hele kamer heen voelden wij ons oprecht vies en gingen we maar wat snel op de flesjes ontsmettingsalcohol af toen het over was.

De puzzels waren creatief bedacht. Verschillende soorten puzzels en ideeën worden benut, maar niet veel steekt echt uit als bijzonder uniek. De variatie wordt er in ieder geval goed in gehouden en er is niet veel met codes, wat een plusje is. Soms zijn de puzzels helaas wat verwarrend. Het gebeurde vaker dat we elementen van verschillende puzzels door elkaar haalden en puzzels deactiveerden soms doordat sommige onderdelen niet goed vast bleven zitten. Daarnaast miste er een belangrijk onderdeel in de kamer, wat pas laat door de host was opgemerkt. Er is ook een ruimte waar veel spullen lagen die we uiteindelijk niet nodig hadden en het was moeilijk te onderscheiden wat nodig was en wat niet.
Je wordt een Walkie Talkie mee gegeven als hintsysteem en ik ben daar zelf geen fan van. Er zijn naar mijn mening betere manieren om dit in de kamer te verwerken dan via een extra (moeilijk te verstaan) object om mee te nemen.

De service was helaas zeer matig. Ondanks zijn vriendelijkheid was de host niet erg makkelijk mee te praten en leek hij zich niet te willen houden aan enige afstandsregels. Daarnaast leek hij van tevoren en nadat de kamer over was het interessanter te vinden om zelf te praten dan om het met ons over onze ervaring te hebben. Op ons kwam het over dat dit iemand was die niet hart heeft voor escape rooms of hosten en dat was erg moeilijk om aan te zien.
Als de kamer over is mag je je beelden terug kijken. Een ontzettend vet idee! Dit kan erg goed werken voor een kamer, niet alleen voor het onthouden van een kamer, maar ook om de leuke momenten terug te zien. Helaas voegde het voor ons niet veel toe aan de ervaring. Vanwege het gebrek aan (naar onze mening) dramatische gebeurtenissen of enige effecten was de kijkervaring in ons geval redelijk eentonig.

Ik moet zeggen dat ik het jammer vind. Het concept en het decor zijn heel mooi, daar is echt tijd aan gespendeerd en duidelijk onderzoek naar gedaan, maar de kamer's potentie wordt door meerdere dingen ingeperkt. Vooral de matige service, het gebrek aan sfeer, en de viesheid van de ruimte weerhouden het er van om een betere kamer zijn.

P.S. Aangaande deze review was EscapeTales bereid om meer in detail te praten over de kritiek. Ze namen dit gelukkig erg serieus en als ik het goed begrepen heb worden veel van de punten van kritiek ook daadwerkelijk opgepakt. Top van hen dat ze de kritiek serieus nemen!


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 5.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  46:29 min


 • Lijkt echt of je in een trein staat
 • Beelden na de kamer bekijken is leuk idee
 • Puzzels waren creatief bedacht
 • Interessant concept
 • Niet veel codes
 • Bedrijf staat open voor kritiek
 • Kamer is echt vies
 • Beelden bekijken voegde niet veel toe
 • Puzzels soms verwarrend
 • Naast de aankleding, weinig sfeer
 • Weinig licht- of geluidseffecten
 • Host leek niet geïnteresseerd
 • De voice-overs
 • Één ruimte met veel objecten zonder doel

  bilipe

Bloody Mary

Rock City Escape
Geplaatst op: 6 augustus 2020

Had vorige maand kunnen openen en zou alsnog boven de hedendaagse competitie uitsteken

Na Soup Du Jour te hebben gespeeld waren onze verwachtingen hoog voor de eerste kamer van Rock City Escape, inmiddels een klassieker. De ontvangstruimte is ook in thema en is al genoeg om je ongemakkelijk te maken. Er is duidelijk aandacht aan gespendeerd om alles te laten kloppen en je voor de ervaring begint al ongemakkelijk te maken. Onze host kwam ons in thema opnemen in het klooster en wat een host was hij! Alle 5 waren we ondersteboven van zijn gevoel voor acteren, stemgebruik, en spanning. Na een uitgebreide intro over de geschiedenis van het klooster, het plot, en verhalen die ons allemaal ongemakkelijk maakten gingen we zitten voor een filmpje. Ik ben wat minder fan van filmpjes bij kamers, maar deze was wel héél goed! We konden met klamme handjes beginnen.

De inrichting is top. Je waant jezelf in de rol van de mensen die zich een weg banen door een oud klooster. Er is duidelijk moeite gedaan om alles in thema te brengen en je te laten vergeten dat je hier voor een uitje bent. Je bent niet op een uitje, je wil leven! De kamer is echt een ervaring die alle kanten op gaat. De wendingen dragen bij aan een kamer die enorm voelt en waar niets is wat het lijkt. Deze kamer voelt niet "veilig". Het licht, het geluid, de inrichting, iets klopte niet. Je zou denken dat het bijna echt spookt. Net zoals Soup Du Jour gaat Rock City Escape bij Bloody Mary net wat verder qua engheid dan de meeste kamers en dat juich ik volop toe!

De puzzels zijn leuk en divers. Ze variëren tussen het fysieke werk, even goed nadenken, en creatieve ideeën (EN GEEN REKENWERK). De puzzels hebben ook vaak unieke elementen toegevoegd die de puzzels net wat specialer maken en boven alles leuk! Er zijn wel veel sloten in de kamer (vooral in het begin) wat geen probleem is, maar je merkt dat je toch een code of sleutel vaker op van alles probeert voor het werkt. Je krijgt wel een geluidsfragment als je een puzzel probeert op te lossen op een manier die niet klopt, dat vind ik zelf een beetje zonde en onnodig. Rooms gaan soms om experimenteren en dit lijkt dat te ontmoedigen Dat mag echter niet afdoen aan de ervaring. De finale en de eindpuzzel voelen groot en belangrijk en het einde voelt als een enorme overwinning. We stonden te juichen van enthousiasme!

Wederom is de service fantastisch! De host was fenomenaal, eng, onvoorspelbaar, en geweldig. De locatie is prachtig en ik raad iedereen aan om allebei de kamers te spelen en tussendoor een wandeling te maken om het klooster. Je krijgt er geen spijt van!

Wat een top bedrijf en wat een top kamer! Hij komt uit 2016, maar zou tegenwoordig ook niet misstaan als hij een nieuwe kamer. Ga absoluut een keer langs, en doe gelijk Soup Du Jour er bij! Voor mijn part mogen ze al aan een 3e kamer beginnen!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  37:50 min


 • Fantastische host
 • Die intro!
 • Dat einde!
 • Leuke diverse puzzels
 • Sfeervolle inrichting
 • Grimmige sfeer
 • Wat enger dan de meeste kamers
 • Prachtige locatie
 • Ontvangstruimte in thema
 • Wendingen
 • Voelt enorm
 • Filmpje op TV van tevoren (Wel héél goed filmpje
 • Indicatie als je iets "fout" doet

 

Soup du Jour

Rock City Escape
Geplaatst op: 6 augustus 2020

Absoluut fantastische room, met nog een beetje werk te doen

De sfeer in de kamer zit er goed in. Na een fantastische intro aan het plot van onze host (je huid gaat er van kruipen) mag de ervaring beginnen. Vanaf de ontvangstruimte tot aan het einde van de kamer klopt de inrichting gewoon van top tot teen. Fantastisch om te zien hoe veel moeite er is gedaan om dit allemaal te laten kloppen. Er zitten meerdere verrassingen en wauw momenten in, zonder te flexen met techniek, maar door echt leuk bedacht te zijn. Ze passen in het thema en het verhaal en worden daardoor alleen maar sterker. Qua engheid vind ik Rock City Escape net een tandje verder gaan dan de meeste bedrijven en als iemand die goed tegen horror kan, deze kamer had me toch op een gegeven moment goed te pakken. Dit is de enige kamer die ik tot nu toe heb gespeeld die oprecht tot me door begon te dringen. Fantastisch gedaan! Helaas is het einde voor mijn gevoel een beetje uit het niets. Het was ineens over.

De kamer heeft veel leuke diverse puzzels, 1 er van is zelfs mijn persoonlijke favoriet geworden! De puzzels zijn erg fysiek en gebruiken veel ruimte, waardoor iedereen altijd wel wat te doen heeft. Bij sommige puzzels (vooral in het begin) heb ik helaas het kritiekpunt dat de verbindingen tussen verschillende delen van de puzzels niet erg duidelijk waren. Hierdoor kregen we naar mijn gevoel best snel veel hints. Ik hoop dat deze elementen nog wat duidelijker gemaakt kunnen worden. Tevens hadden we in een andere ruimte niet helemaal door of we puzzels nou juist opgelost hadden en wat dat precies deed. Ik wil hier wel bij vermelden dat we (geheel buiten de schuld van Rock City Escape) technische storingen hadden. Dit is totaal niet een minpunt voor Rock City Escape, die het goed oppakten, maar het zou onze verwarring kunnen verklaren.

De service is in één woord fantastisch. Wat een host! Ontzettend enthousiast, gepassioneerd, bloedstollend, verwarrend, en geweldig. Van tevoren en er na zat de sfeer er (op heel andere manieren) goed in en hebben we zelfs advies gekregen voor hoe we onze tijd konden spenderen bij het klooster, wat een prachtige locatie is.

Het is een aanrader om allebei de kamers te boeken en tussendoor een wandeling te maken. Je krijgt er geen spijt van!


Reactie door Rock City Escape

25 augustus 2020

Hi Casturii, Dank je wel voor je lovende review, wow! Groet en op naar de volgende! Rock City Escape


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Intro en plot
 • Top sfeer
 • Leuke diverse puzzels
 • Oprecht spannend
 • Fantastische host
 • Prachtige inrichting
 • Verrassingen
 • Geweldige locatie
 • Ontvangstruimte in thema
 • Plots einde
 • Onduidelijke verbindingen

 

DEA

Missionroom Leidschendam
Geplaatst op: 24 juli 2020

Mooi aangeklede kamer met niet erg sterke puzzels

De aankleding van de kamer is mooi. Er is duidelijk moeite gedaan om alles te laten kloppen in thema en echt het idee te creëeren dat je met een drugs team een inval doet. Bij de briefing krijg je al outfits en spullen mee om je nog verder in die sfeer te wanen. Helaas zijn er af en toe stickertjes in de kamer van dingen die je niet aan mag raken, wat ik dan wel af vind doen aan de sfeer. Er is zo veel moeite gedaan om je even in een andere wereld te brengen en dit brengt je gelijk terug. De kamer verloopt creatief en wij waren onder indruk van de ongewone manier waarop wij door de kamer kwamen.

De puzzels waren minder mijn ding. Ze bestaan vaak uit rekenwerk en de puzzels waarbij dat niet zo is maken soms een sprong in logica waardoor de flow er aardig uit gaat. Daarnaast zijn er enkele red herrings in de kamer die je helemaal niet hoeft te gebruiken, wat alles afleidt en de flow verstoord, waar ik geen fan van ben. De tablet die je mee krijgt fungeert als hintsysteem, maar dit is niet een erg soepel systeem en werkt vaak eerder desoriënterend. Af en toe zat er een creatieve puzzel tussen die ik leuk bedacht vond.

Onze host begeleidde ons verder prima, maar leek verder wat ongemakkelijk. Van tevoren en nadat het spel over was liep het napraten niet heel soepel en waren we voor ons gevoel meer op onszelf aangewezen. Het was niet helemaal duidelijk of we moesten wachten of onze spullen konden pakken of wat dan ook.

De kamer is prima, vooral in zijn aankleding, maar is veel minder sterk in zijn puzzels. Naar mijn mening is deze niet geweldig of essentieel om te spelen.


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 6.5


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  58:44 min


 • Aankleding
 • Creatief verloop
 • Outfits
 • Voelde als een echt team
 • Veel rekenen
 • Puzzels maken soms een sprong in logica
 • Red herrings
 • Stickertjes in de kamer
 • Tablet als ongemakkelijk hintsysteem
 • Host leek ongemakkelijk

 

Rebecca

Your Escape
Geplaatst op: 23 juli 2020

Gebruikt elke centimeter van die 200 vierkante meter

Wat een absolute topkamer! Het is pas de eerste van dit relatief jonge bedrijf, maar hier mee behoort Your Escape in mijn ogen al tot de top van Nederland.

Na van tevoren even gepraat te hebben begon de ervaring goed. Na een spannende intro begint de kamer en de sfeer zit er gelijk goed in. De aankleding is prachtig en je waant je helemaal in de wereld die Your Escape neer wil zetten. De details, de effecten, en het enorme formaat laten alles zo goed kloppen dat je er oprecht naar van wordt. Nou ben ik niet snel bang te maken, maar iets in deze kamer voelde gewoon niet juist en ik betrapte mezelf er op toch zenuwachtig te worden en een keer goed te schrikken. Als enige kanttekening vond ik het einde wel heel plots, wij waren voorbereid op een soort climax en het einde voelde voor ons alsof het daar midden in kwam. Daarnaast is het verhaal na de intro niet heel duidelijk, wat ons met wat vragen liet die de eigenaar graag voor ons beantwoordde.

De puzzels zijn leuk, gevarieerd, en gebruiken de ruimte goed. Het soort puzzel loopt uiteen en hebben altijd wel een creatieve twist. Je vindt jezelf heen en weer aan het rennen tussen alle onderdelen en de kamer is hierdoor heel "fysiek". Puzzels die op deze manier werken klikken heel goed met mij, dus ik was blij om er zo veel van te zien, vooral naarmate de kamer vordert.

De service is simpelweg geweldig. De eigenaar praatte open met ons over allerlei kamers en de eigen kamer. Na ons te hebben uitgelegd wat hij heeft gedaan voor de 2.0 upgrade heeft hij zelfs meerdere andere bedrijven voor ons opgebeld om voor ons te vragen of we terecht konden voor een last minute.

Een tweede kamer is onderweg en ik kan absoluut niet wachten om die te spelen! Houd dit bedrijf in de gaten en ga absoluut een keer langs. Wij komen zeker weten terug, reken daar maar op!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  50:00 min


 • Grote ruimtes
 • Goede effecten
 • Leuke puzzels
 • Oprecht spannend
 • Geweldige eigenaar met topservice
 • Afwerking
 • Verhaal is niet erg duidelijk
 • Plots einde

 

Toffe kamer en bedrijf met veel potentie

Na een last minute geboekt te hebben konden we gelukkig nog terecht bij deze room. Heel netjes van de eigenaar om ons nog zo laat te hosten. Na een praatje van tevoren werden we geïntroduceerd aan het verhaal en konden we beginnen.

De puzzels zijn leuk en flowen lekker in elkaar over. Iedereen heeft altijd wel wat te doen en de puzzels zijn gevarieerd met een goede balans. Iedereen zal wel iets vinden wat hem ligt in deze kamer. Het is duidelijk dat de eigenaren hun best hebben gedaan om de puzzels te laten werken in thema en dit deel van de kamer in het bijzonder goed te laten kloppen.

De sfeer kon helaas beter. Qua aankleding had de kamer op sommige punten veel sterker kunnen zijn. Er zijn weinig effecten in de kamer qua licht, geluid of muziek, waardoor de dramatische momenten niet echt versterkt worden. Het verhaal is verder helaas minimaal. Na de interessante intro in de ontvangstruimte komt het verhaal niet echt meer terug en eindigde de kamer voor mijn gevoel best abrupt.

Na het spel kregen we ook een drankje en konden we nog napraten over de verschillende elementen terwijl we door de kamer liepen. De eigenaar is open en heeft een duidelijk beeld van wat hij wil bereiken met zijn rooms. Het is te merken dat hij passie heeft voor wat hij doet. We mochten zelfs de voortgang op de volgende kamer zien, heel cool om een kijkje achter de schermen te mogen krijgen! Toen we hoorden wat er allemaal gepland staat voor kamer nummer twee werd ik zeker heel benieuwd. Een reden om terug te komen!


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Leuke puzzels
 • Open eigenaar met passie
 • Strakke flow
 • Inclusief drankje
 • Aankleding is enigzins minimaal
 • Weinig effecten
 • Verhaal is minimaal

 

Casino Mortale

Sky High escape rooms
Geplaatst op: 13 juli 2020

De kamer is oké, maar de ervaring is verzuurd

Na geboekt te hebben begon de ervaring goed. Een verhaal bouwt zich op en je bent onderweg naar de kamer al bezig met de ervaring. De ontvangst daarop aansluitend is zeer goed gedaan, al vond ik de act niet veel toevoegen, We waren in feite al begonnen voor we in de kamer waren en de lijn tussen escape room en "echte wereld" werd geblurred. We kwamen erg in de sfeer en hadden er oprecht zin in. Met die opbouw verwachtten wij een top kamer, maar dat viel nog enigzins mee.

De kamer zelf was erg klein en wordt nooit erg groter. Dit zorgt er voor dat de kamer best wel chaotisch wordt met al het materiaal dat je vindt (waaronder veel leesmateriaal). Vooral in het begin is er te veel informatie om goed op te nemen en is het best wel overweldigend om een begin te maken. Het verhaal is leuk bedacht en ambitieus, maar is naar mijn mening veels te uitgebreid voor een escape room van een uur. Het is verder prima aangekleed, met wat leuke twists terwijl de kamer zich ontwikkeld, al is de ontvangstruimte meer in thema dan de kamer zelf. De kamer gebruikt de weinige ruimte voor mijn gevoel nooit op een unieke manier en juist omdat het zo weinig ruimte is voelt de ervaring soms wat statisch aan.

De puzzels waren verder niet bijzonder opmerkelijk, maar wel goed logisch. Er was een element dat wij echter niet logisch vonden en zelfs na het besproken te hebben waren we niet helemaal overtuigd van hoe wij het hadden moeten weten.

Kort samengevat was dit een prima ervaring. Na de room te hebben gehaald, hebben met een drankje er bij met de host kunnen praten over de ervaring en escape rooms in algemeen. Helaas is dit het punt waarop de ervaring verzuurde. Er konden positieve dingen gezegd worden over sommige escape rooms, maar het bleek dat de host vooral enthousiast was over de eigen kamer en andere kamers (waaronder eentje die ze naar eigen zeggen niet eens gespeeld heeft) vrijwel alleen maar kon afkraken. Het is begrijpelijk dat je een mening hebt over rooms, maar als host ben je representatief voor een bedrijf en dit vonden wij gewoon niet netjes. Het is al helemaal onbegrijpelijk als je deze room vergelijkt met andere kamers die rond dezelfde positie (of veel lager) in de top 100 van Nederland staan. De ervaring op zich was prima, maar zo hoog als hij nu staat zou ik het niet zetten. Vervolgens werden we gevraagd om meer reviews te schrijven zodat de room hoger in de top 100 kan komen te staan en dat vind ik niet de manier om dat te doen.

Na thuis ook nog te zien hoe het bedrijf omgaat met feedback en reviews, gecombineerd met de attitude naar andere bedrijven is mijn ervaring bij deze room verzuurd. Het is zonde, ik vond de kamer zelf oprecht wel leuk, maar het bedrijf heeft door de hierboven genoemde kritiekpunten de algehele ervaring zeer onderuit gehaald.


Reactie door Sky High escape rooms

20 oktober 2021

?


5

Sfeer: 5.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 2.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Ambitieus verhaal
 • De voorbereiding
 • Twists
 • Ontvangstruimte in thema
 • TE uitgebreid verhaal
 • Rommelig begin
 • Enorm veel informatie
 • Weinig ruimte
 • Attitude naar andere kamers
 • Onprofessioneel bedrijf

  bilipecathydown-the-hatchDe Milde DictatorTheekopje

Illuminati Headquarters

One Hour Lockup
Geplaatst op: 13 juli 2020

Creatieve leuke kamer met mooie aankleding

De aankleding is top bij deze kamer. De ervaring voelt groter dan de ruimte alleen door de verschillende elementen van het verhaal en de inrichting die de eigenaren hebben geregeld. Je waant jezelf echt in de rol van iemand die een verboden ruimte binnen dringt. Het plot is leuk en ontvouwt zich mooi naarmate je verder door de kamer komt. De effecten waren weer goed, door het gebruik van verscheidene elementen wordt de ervaring versterkt, al vond ik ze hier minder memorabel dan in Zodiac Killer. De finale van de kamer was ook heel sterk. Een leuke puzzel die oprecht groot voelt. Daarnaast is de ruimte creatief benut. Langzaamaan ontvouwd deze kamer zich terwijl je meer en meer ontdekt. Soms is het verhaal helaas een beetje cheesy, wat ook heel leuk is, maar soms lijkt dit expres en soms ook weer niet.

De puzzels zijn in deze kamer vaak gebaseerd op cijfers en rekenen en terwijl mij dat normaal lastig valt vind ik ze hier meestal goed werken in het thema. Als rekenen niet je ding is, is deze kamer misschien minder voor jou. De kamer blijft goed flowen, echter vond ik één rekenpuzzel te intens en was er een andere puzzel die te open was voor verkeerde antwoorden, wat een beetje jammer was en de flow iets tegen hield.

De service is ten slotte top! De eigenaren zijn fantastisch en nemen gerust de tijd voor een praatje voor en na de kamer. We mochten zelfs eten bestellen en de VR-ervaringen proberen terwijl we tussen kamers aan het wachten waren. Het is duidelijk dat ze een sterk beeld voor ogen hebben en met passie geloven in wat ze doen. Er is een nieuwe kamer onderweg van dit bedrijf en ik kan niet wachten om die ook te spelen!


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  35:29 min


 • Top aankleding
 • Creatief gebruik van de ruimte
 • Leuk plot
 • Voelt groter dan de kamer
 • Geweldige service
 • Fantastische eigenaren
 • Soms een beetje cheesy
 • Opeens een intense rekenpuzzel
 • Misschien minder leuk als je niet wil rekenen

 

Zodiac Killer

One Hour Lockup
Geplaatst op: 13 juli 2020

Leuke kamer met passie en flow

Als je de kamer binnen stapt klopt de sfeer direct. De aankleding past goed bij het thema en de tijd waarin het zich afspeelt. Het is goed om te zien dat de eigenaren hun huiswerk hebben gedaan en duidelijk met passie hebben gewerkt. Helaas zit er hier en daar een stickertje voor iets dat je niet hoeft te gebruiken, dat haalde mij er soms uit.
Qua engheid klopt de kamer ook meestal. Soms voelt de sfeer oprecht naar en bedreigend en soms wordt daar aan afgedaan door het geluidseffect als je een puzzel oplost en de ietwat cheesy dialogen in de achtergrond. De effecten zijn verder goed en versterken alleen maar de spannende momenten van de kamer.

Qua puzzels flowt de kamer heel goed. Iedereen heeft altijd wel wat te doen en iets toe te voegen. Er is geen moment dat iemand stil staat en alles is heerlijk logisch. Zelf heb ik meestal een bloedhekel aan rekenpuzzels, maar bij deze kamer klopten ze gewoon. Ze pasten in het thema en waren leuk om te doen. Desondanks, als rekenen minder je ding is, zou de kamer misschien wat minder leuk kunnen zijn.

De service is ten slotte uitstekend! De hosts praten graag met je en tonen veel passie en interesse in escape rooms. We mochten terwijl we aan het wachten waren op de volgende kamer zelfs eten bestellen op locatie en de VR ervaringen proberen. Echt top!

Kortom, er zit een goede sfeer in de kamer, hij flowt lekker, en de service is uitstekend. Er zijn in mijn ogen nog enkele verbeterpuntjes aan de kamer, maar een zeer leuke kamer (vooral voor de tijd waar in hij gemaakt is, hij is mooi oud geworden)!


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  51:01 min


 • Aankleding voelt af
 • Duidelijk met passie gemaakt
 • Goede flow
 • Goede effecten
 • Originele ideeën
 • Uitstekende service
 • Stickertjes in de kamer
 • Soms een beetje cheesy
 • Waarschijnlijk minder leuk als je niet wil rekenen
 • Geluidseffect bij opgeloste puzzels

 

De Maffioso kamer

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 25 augustus 2020

Kan veel beter

Na Triplicate gespeeld te hebben en te zien dat de beoordelingen van Maffioso zo hoog zijn verwacht je een boel. Helaas werden deze verwachtingen niet waar gemaakt.
Laat ik beginnen door te zeggen dat de service van tevoren en na de ervaring zeer goed was. De eigenaar praatte graag enthousiast met ons en een drankje inclusief is zeker een plus.

Helaas eindigen de positieve punten daar grotendeels. Op een paar elementen na oogt het decor en de kamer in algemeen goedkoop. De intro komt ook goedkoop over en het lijkt alsof er weinig moeite in gestoken is. Effecten zijn door de kamer heen minimaal en zelfs verwarrend. Op een zeker punt waren we zelfs "te snel" voor de kamer en schoot er van alles door elkaar heen. Dit verstoorde de flow compleet en verwarde ons enorm. Een van ons opende ook een deur naar een opslagruimte voor het personeel. Deze deur hoorden we niet te openen, maar hij stond toch open. Het hintscherm was ook niet in de kamer verwerkt en stak erg uit.

De puzzels zijn verder prima, maar niet erg bijzonder of opvallend. Sommige puzzels zijn zelfs niet duidelijk en verwarrend.

Het is gek om te bedenken dat een bedrijf met een kamer zoals Triplicate Institute (die ik absoluut zou aanraden) zo de plank mis kan slaan met een kamer. Er is ontzettend veel ruimte voor verbetering en bij Triplicate Institute valt te zien dat dit bedrijf absoluut een goede escape room kan bouwen, dus hoe is dit gebeurd?

Het gemiddelde cijfer voor deze kamer ligt naar mijn mening veel te hoog. The Cube hebben zich bewezen met Triplicate en als zij een vette kamer zoals dat neer kunnen zetten, dan kunnen ze deze vast ook nog naar hetzelfde niveau tillen.


4

Sfeer: 4.0

Spelbeleving: 5.5

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Gratis drankje
 • Goede service
 • Decor is goedkoop
 • Minimale effecten
 • Personeelsdeur naar opslagruimte in de kamer
 • Puzzels zijn soms verwarrend
 • Hintscherm is slecht in de kamer verwerkt

 

Triplicate Institute

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 25 augustus 2020

Een kamer voor de puzzelaar

Een enthousiaste eigenaar begroet ons aan de deur. Na een gezellig praatje mogen we beginnen met de room. De intro is een beetje vreemd. De ontvangstruimte en gang naar de kamer was niet echt in thema en de intro komt door hoe hij gebracht wordt best cheesy over. Daarna mag de kamer beginnen.

Het decor is zeker heel mooi, al is het enigzins steriel. De inrichting is mooi gedaan en klopt zeker met het thema. Helaas zijn de ruimtes waar je in staat erg klein en is het hintscherm een TV die helemaal niet in thema is verwerkt. Dat haalde mij er nou net weer uit waar het decor het zo goed doet.
De kamer is technisch indrukwekkend. Er zitten zeker vette momenten in de kamer die we niet hadden zien aankomen. Wat jammer was, was dat er bij deze momenten weinig tot geen effecten waren zoals licht en geluid. Dit zorgde er voor dat deze momenten veel minder goed aankwamen dan mogelijk was geweest.
Er zitten ook elementen van personalisatie in de kamer en dit was leuk om terug te zien. Het is net een extra stukje detail dat welkom was.

Laat ik zeggen dat dit echt een puzzelkamer is. Er zijn veel uitdagende, gevariëerde, en soms best lange puzzels die variëren van out of the box denken tot behendigheid. Soms maken een paar puzzels een sprong in logica waardoor de flow er een beetje uit ligt, maar over het algemeen stoort dit de ervaring niet.

De service is top! Een enthousiaste eigenaar praatte graag met ons over de kamer en escape rooms in het algemeen, onder het genot van een gratis drankje. Hij steekt duidelijk veel moeite en tijd in het runnen van deze kamer en dat was terug te zien.

Kortom, een echte puzzelkamer met mooie aankleding en een enthousiast eigenaar. Enkele elementen zoals licht- en geluidseffecten hadden meer uitgewerkt kunnen worden en sommige afwerking had beter kunnen zijn, maar over het algemeen drukt dit de pret niet. Een leuke uitdaging!


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  53:44 min


 • Technisch indrukwekkend
 • Elementen van personalisatie
 • Decor is mooi
 • Echt een puzzelkamer
 • Inclusief drankje
 • Ruimtes zijn klein
 • Afwezigheid van effecten
 • Soms een onlogische puzzel
 • Ontvangstruimte is niet in thema verwerkt
 • Beetje vreemde intro
 • Hintscherm is slecht in de kamer verwerkt

 

De Duivelskamer

Project Escape Nijmegen
Geplaatst op: 20 oktober 2020

Duidelijk niet voor mij

De duivelskamer! Ik was getrokken tot deze kamer door het vette thema en het feit dat de kamer binnenkort zou sluiten. Ik had eerder al De Drukkerij gespeeld (RIP) en deze viel zeer bij mij in de smaak dus ik was erg benieuwd naar deze creatie van Project Escape! Hij zou een kamer voor beginners zijn, maar met dat wetende maakte mij dat niet uit.

Laat ik beginnen met de best vette intro! De kamer bouwt zich al sterk op en de sfeer zat er bij ons goed in voor we de kamer binnen stapten. De deur naar de Duivelskamer opent en...hij valt helaas tegen.
Het concept is fantastisch, maar kan veel beter en enger uitgewerkt worden. De afwerking is erg minimaal en de kamer ontbreekt het erg aan sfeer. Het logo van het bedrijf staat groot in de kamer aangegeven, al het kabelwerk is zichtbaar, er hangen radiatoren in een kloosterkamer(?), en de kamer voelt minimaal aangekleed. Al dit haalt je er helaas helemaal uit. Het hintsysteem mag daarnaast duidelijker, door het gebrek aan afwerking was het ons niet duidelijk of dit een hintsysteem was of iets anders. Het was ons ook niet duidelijk hoe we dit moesten benaderen.

Puzzels waren gevarieerd, maar daarnaast helaas meestal frustrerend door alle verwarrende informatie en er zat weinig flow in de kamer, ondanks dat we hem ruim gehaald hebben. De frustratie liep bij een specifieke puzzel (die volgens mij versleten was) erg hoog op.

De service was wel goed. Onze host zat goed in haar rol en was een bekende van de Drukkerij. Leuk om haar weer terug te zien en een beetje bij te praten.

Na de opbouw die we hadden kwamen we best teleurgesteld uit deze kamer. Zo'n vet concept had naar mijn idee veel beter uitgewerkt kunnen en mogen worden. Verder kunnen de afwerking, puzzels, en het hintsysteem beter. Een beginner stoort zich misschien veel minder of niet aan deze dingen, maar deze kamer is duidelijk niet voor mij. Het is jammer dat de makers van een kamer zo vet als De Drukkerij voor mij de plank compleet hebben misgeslagen.


6

Sfeer: 5.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 8.5


Gespeeld in februari 2020

Gespeeld met 5 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Concept
 • Intro
 • Leuke eindfoto
 • Afwerking kan veel beter
 • Puzzels soms frustrerend
 • Hintsysteem kan duidelijker
 • Mag meer uitgewerkt worden

 

Kamer 237

Kamer 237
Geplaatst op: 20 oktober 2020

Een kolos onder mensen

237. De naam is simpel, direct, en befaamd. Een lang eind reizen (ook nog eens met het OV), maar wat krijg je er voor terug!

De ontvangst, het personeel, alles is al in thema! Van begin tot eind klopt het idee dat je in een hotel bent echt. Van begin tot eind is het verhaal perfect afgewerkt met ontzagwekkend oog voor detail. Er is duidelijk zo veel moeite gedaan om de kamer te laten kloppen en daardoor heerst er een sfeer van jewelste. Soms voelde de kamer voor mij een beetje als een filmset, maar dat kan ook het idee zijn geweest.
De intro alleen al bouwt de spanning enorm op. Het gevoel voor tempo is bij 237 perfect. De kamer gaat nooit te snel of langzaam, maar altijd net goed. Er is geen moment dat de flow breekt of stopt. Altijd is er wel iets dat je bezig houdt of verrast. De kamer telt ook een paar indrukwekkende wtf-momenten, zonder dat er met techniek wordt geflext. Sommige ideeën zijn best simpel, maar zijn zo goed uitgewerkt dat het niet nodig is om ze complexer te maken. 237 snapt dat het simpel houden juist goed werkt. Helaas vond ik het einde wel erg abrupt, ik had gehoopt op nog iets meer van een dramatische ontknoping.

Daarnaast is 237 ook nog eens een fantastische puzzelkamer! De man achter 237 is zelf ook een fanatiek speler en dat zie je terug. Puzzel na puzzel is dynamisch, gevarieerd, en bovenal gewoon leuk. Je blijft de hele tijd heerlijk bezig!
Helaas waren er 1 á 2 puzzels in het begin die mij wat minder lagen, maar toen we daar eenmaal langs waren was het weer volop genieten.

Personeel is ook fantastisch en in thema. Je waant je bijna in een echt hotel met deze service. Ze komen over als de echte professionals onder de escape room hosts. Bijvoorbeeld, een van ons vroeg zich af wat de muziek in de kamer was en kreeg de titels er van na de kamer op een viltje aangereikt. Dat soort simpele dingen maken de service zo goed als hij is! En ze maken lekkere cappuccino's.

Ga 237 spelen! Waar wacht je nog op? Speel De Congiërge er zeker ook nog bij, die is op de een of andere manier nog beter.


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in januari 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Personeel
 • Overweldigend oog voor detail
 • Verwerking in thema
 • Joekel van een sfeer
 • Intro
 • Indrukwekkende momenten zonder flexen met techniek
 • Ook nog een puzzelkamer!
 • Paar mindere puzzels in het begin
 • Abrupt einde
 • Voelt soms een beetje als een filmset

 

De Conciërge

Kamer 237
Geplaatst op: 6 augustus 2020

DIT! Dit is wat een 10 betekent!

In de prachtig ingerichte wachtruimte van het hotel bereidden we ons voor op ons sollicitatiegesprek. Als het tijd is krijgen we een intro van het personeel, helemaal in thema en met goede sfeer. Ondanks onze ervaring is met zn 2en ontsnappen toch best spannend, je hebt het eenmaal nog nooit gedaan.

De inrichting is prachtig, stijlvol en af. Er valt simpelweg niks aan op te merken. Verder is de ruimte is goed gebruikt. Het valt op hoe ze met beperkte ruimte een groot, uitgebreid verhaal weten neer te zetten, dat langzaamaan ontwikkeld en ontvouwd. De spanning bouwt en bouwt, tot je zenuwslopend aan het puzzelen bent. Er zit ook een element in waar ik helaas niet over kan beginnen, maar waar ik zo versteld van stond dat ik er stil van was. Ge.wel.dig!

De puzzels zijn echt gebouwd om met zijn 2en te doen en zijn stuk voor stuk leuk, uniek, en duidelijk. Er komen niet veel technische snufjes aan te pas, maar dat hoeft ook niet. Het is lekker puzzelen in een heel mooie en unieke kamer. Dit is een kamer die werkt door zijn simpliciteit. Verwar simpliciteit niet met gemak. Deze kamer is zeker uitdagend en je hebt die 70 minuten absoluut nodig. We stonden met 15 seconden over hijgend buiten, compleet uitgeput.

De service is top! Goed en behulpzaam personeel die de sfeer in thema neer weten te zetten en ook graag een praatje maken. Hints kwamen ook altijd net op tijd, wat een dikke plus is.

Dit is het. Dit is wat een 10 betekent! Doe jezelf een lol en speel De Congiërge zo snel mogelijk. Één van mijn favoriete kamers ooit!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in januari 2020

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  69:45 min


 • Prachtige inrichting
 • Het verhaal en hoe het ontwikkeld
 • Top personeel
 • Spanning
 • Puzzels
 • Focus op 2 personen werkt geweldig!
 • Uitdagend
 • 70 minuten
 • Creatief gebruik van ruimte
 • Absoluut niks

 

De Meisjeskamer

Mama Bazooka
Geplaatst op: 22 oktober 2020

You're NOT helping!

Dezelfde dag als The Dome besloot ik De Meisjeskamer eindelijk te doen. Dit is nog zo een klassieker waar ik veel over gehoord had, maar anders dan meestal mijn ervaring was was hier weer geen woord van overdreven. Wat een titaan van een kamer!

De ontvangst is al ontzagwekkend! Wat een pand en wat een ruimte om lekker te doen en laten wat je wilt terwijl je wacht voor de kamer (en er na). Ik heb mij hier al genoeg kunnen vermaken, voor mijn part had ik daar zelfs nog wat langer kunnen zitten.
De sfeer in de kamer is ook top. De aankleding is tot in de puntjes afgewerkt en er valt vrijwel niks aan op te merken. Het concept achter de meisjeskamer is ook vrij origineel en ging al snel een kant op die ik niet verwachtte. Daarnaast gebruikt De Meisjeskamer veel ruimte die ook nog eens creatief is ingericht. De ervaring gaat maar door terwijl er steeds meer van deze duivelse Rubik's kubus zich onthuld.
De effecten zijn ook goed bedacht en uitgewerkt. Dit bedrijf heeft door hoe ze het tempo in de kamer moeten houden en de effecten de ervaring alleen maar laten versterken.
Naar mijn mening mocht het verhaal wel duidelijker zijn door de kamer heen. Hoe het nu in elkaar zit is dat je voor en na de kamer een verhaal krijgt wat je zelf niet meekrijgt of meemaakt. Je lijkt meer in een lege set van dit verhaal te spelen. Naar mijn idee zou dat nog beter kunnen.

De puzzels zijn ook een goede uitdaging. Lekker veel ruimte in gebruik, fysiek (the magic word), en ook nog eens best wel wat om mee bezig te zijn. Er is altijd wel wat te doen en de kamer flowt boven alles goed. Helaas was er bij de allerlaatste eindpuzzel wat onduidelijkheid waardoor wij hier meer dan 10 minuten op vast liepen. Dit werd heel frustrerend en de hint duurde naar mijn mening te lang om te komen. Desondanks zijn de puzzels verder spot on.

De wat meer onpersoonlijke service viel bij deze kamer bij mij wat minder. Dat is een kwestie van smaak, het werd ingewisseld voor het fantastische idee van je beelden terug kijken op een dikke flatscreen! Het is niet alleen hilarisch en gezellig, het zorgt er ook voor dat de kamer je goed bij blijft. Een vet idee wat ik vaker terug zou willen zien na een kamer.

Kortom, speel deze klassieker! Trek daar ook een beetje tijd bij uit voor de ontvangstruimte...


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in oktober 2019

Gespeeld met 6 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Ontvangst
 • Sfeer
 • Aankleding tot in de puntjes
 • Veel ruimte
 • Creatief ingericht
 • Uitdagende puzzels
 • Vette effecten
 • Beelden terug kijken
 • Uniek verhaal
 • Frustratie bij eindpuzzel
 • Enigszins onpersoonlijke service
 • Verhaal mag duidelijker door de kamer

 

The Dome

Mama Bazooka
Geplaatst op: 6 augustus 2020

Dames en heren! Aanschouw! THE DOME!

Bij ingang valt de enorme ontvangstruimte al op. Wachten is al bijna een luxe, je hoeft je tussendoor en van tevoren zeker niet te vervelen. Na een bombastische intro te hebben gezien begint de kamer.

Wat een aankleding! Alles klopt tot in de puntjes. Er is nergens ook maar een indicatie te zien dat je een kamer doet, je zit gewoon in een andere wereld. De sfeer klopt door en door. Waar je ook bent in deze kamer, er is simpelweg niks op te merken. Alles voelt zó echt! Als je hersenen smelten door de kamer geloof je bijna dat dat echt zo is. De sfeer en het verhaal bloeden tevens naadloos door in de puzzels.

De puzzels zijn in één woord fantastisch. Zulke unieke, prachtige puzzels vind je nergens anders. Daarnaast is de kamer ook nog eens een goede uitdaging. Er voor zorgen dat je goed je hoofd boven water houdt en niet jezelf er in verliest is misschien wel je grootste uitdaging. Ik heb nog nooit hier voor of er na gehad dat ik een kamer uitkwam en zowel mentaal als fysiek uitgeput was. Wat een ervaring!

De service is niks op aan te merken. Van tevoren en er na valt goed te praten met de hosts. Daarnaast kun je je ervaring in de kamer lekker op een flatscreen terug kijken. Het is niet alleen heel leuk, maar helpt ook heel goed met het onthouden van de kamer. Echt ontzettend vet om zelfs nadat de kamer over is nog de ervaring terug te kijken. Ze begrijpen hier heel goed hoe je een prachtige ervaring vormt en het kon gewoonweg niet beter.

Wat Escape Room Bunschoten hier hebben gedaan is onnavolgbaar. Er is niemand die dit ooit gedaan heeft, nog ooit na kan doen. Aanschouw The Dome!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2019

Gespeeld met 6 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Multi-million dollar film ervaring
 • Inrichting en aankleding
 • Unieke en fantastische puzzels
 • Mindmelters
 • Thema is zó goed uitgevoerd
 • Enorm
 • Ontvangstruimte
 • Uniek thema
 • Gaat alle kanten op
 • Uitdagend
 • Geen

 

WO-II: Drukkerij

Project Escape Nijmegen
Geplaatst op: 18 september 2019

Sterke kamer met leuke ideeën

De kamer is prachtig afgewerkt. Vanaf het moment dat je naar binnen mag zit je er in. Het verhaal om de kamer heen is sterk opgebouwd en je waant je in de rol die je toegeschreven wordt. Je wordt door de kamer heen ook scherp gehouden, er waren meerdere momenten dat de kamer niet liep zoals ik verwachtte en dat was geweldig om mee te maken. Het was verbazingwekkend om te zien wat ze met de ruimte gedaan hebben en hoe sterk het allemaal afgerond is. Ik vond wel dat het verhaal in de kamer langs mij heen ging en de kamer heel plots stopte. Het voelde niet echt als een climax.

De puzzels zijn leuk bedacht en meerdere vallen moeilijk als iets te benoemen dat ik echt eerder heb gezien. Natuurlijk heb je wel af en toe codesloten, maar hoe je tot de oplossingen komt van deze sloten is leuk en vaak origineel gedaan. Er waren meerdere momenten dat ik dacht "wauw en dat is nou leuk bedacht". Één stuk specifiek, ik zal niet zeggen wat, was echt mindblowing om te zien voor ons. Er was geen moment dat ik dacht dat iets onduidelijk of moeilijk te begrijpen was.

De service was prima. Onze host was duidelijk, concreet en haar hints waren helder en to the point. Haar timing voor deze hints was ook goed. Na de ervaring kon ze ons nog wat vertellen over de geschiedenis van de kamer. De eindfoto is ook heel leuk gedaan, echt top om te zien!

Jammer dat deze nu weg gaat, maar zeer tevreden dat we hem nog konden doen voor het zo ver was!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.5


Gespeeld in september 2019

Gespeeld met 6 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Goed afgewerkt
 • Mooie eindfoto
 • Sterke ideeën
 • Onverwacht verloop
 • Originele puzzels
 • Stopt ineens
 • Verhaal in de kamer wat vaag

 

Universiteit in Verzet

Universiteit in Verzet
Geplaatst op: 18 september 2019

Verrassend diepgaande kamer, met een teleurstellende host

Het verbaasde mij hoe sterk deze kamer is afgewerkt. Er is oprecht heel veel moeite in gegaan om de kamer mooi af te werken, beide in het uiterlijk en in het geluid. Er waren meerdere stukken waar ik echt versteld stond met hoe mooi iets afgewerkt was en wat voor de indruk de ervaring op me achter liet. Er zaten dingen en puzzels in die ik niet eerder ergens anders heb gezien en hoe ze in het verhaal verwerkt zijn maakt het allemaal zo veel sterker. We hoorden wel soms onze host achter een deur praten.

De puzzels waren erg creatief. Een boel leuke ideeën kwamen voor in de kamer die ik niet eerder heb gezien. Er was ook een groot verschil in wat voor soorten puzzels je tegen komt. Daarentegen waren sommige puzzels soms ook enigzins onduidelijk. Sommige verbindingen waren lastig te leggen en er is één puzzel die ik specifiek te onduidelijk vond en niet inzag hoe je tot de conclusie zou moeten komen.

Ik was helaas niet te spreken over de service. Onze host leek ongemakkelijk, niet betrokken en ongeïnteresseerd. Daarnaast kwam er een moment waarop wij in de kamer op een puzzel vastliepen en de host ons dezelfde hint drie keer gaf, wat iets was dat we sowieso al wisten, en ons niet verder hielp tot een kwartier later. We waren op dit punt allemaal erg gefrustreerd en wilden gewoon door. Ik snap niet waarom het zo gegaan is. Tijdens het (best wel korte) napraten leek hij niet helemaal te begrijpen hoe de kamer werkte. Er werd na deze kamer ook geen foto gemaakt.

Kortom, ik vond het een goede kamer met veel diepgang en helaas een paar kritiekpuntjes in puzzeldesign. Het grootste minpunt was wel de service, van alles heeft dat echt de meeste verbetering nodig.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 2.0


Gespeeld in september 2019

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Nee


 • Diepgaand
 • Prachtig afgewerkt
 • Originele puzzels
 • Unieke ideeën
 • Sommige puzzels zijn onduidelijk
 • Ongeïnteresseerde host
 • Hints konden beter en sneller
 • Geen foto

 

Escape From Wonderland

Escape from Wonderland
Geplaatst op: 22 oktober 2020

Een klein wonder midden in Leiden

De locatie is al opvallend. Midden in een drukke winkelstraat staat de kamer achter een grote glazen etalage te pronken met een prachtige thematische inrichting, zelfs al in de ontvangstruimte. Na een gezellige ontvangst waar duidelijk de tijd voor ons genomen wordt moeten we toch beginnen.

Het verhaal (hoewel natuurlijk zwaar gebaseerd op Alice in Wonderland) is al erg origineel. Er is een leuke twist in bedacht om het te verbinden met de stad Leiden en zoals eerder gezegd is alles in het pand prachtig in thema. Er is een shockerende hoeveelheid aan passie in de kamer gegoten en de inrichting is prachtig. Er is 1 kamer die ik zelf een beetje onovertuigend vond, maar dat komt ook door het thema van die kamer. Sound design vond ik zelf toen ik hem speelde niet erg opvallen en daar zou naar mijn mening juist heel veel uit gehaald kunnen worden gezien het thema.

De puzzels zijn logisch en wederom prachtig in thema, maar niet bijzonder memorabel. Er zit niet erg veel variatie in de soort puzzels en er is 1 heel uitgebreide rekenpuzzel die de flow naar mijn mening best stopte. Pen en papier in een escape room ben ik ook niet echt fan van.

De service van Marieke was evenzeer wonderlijk! Ze is duidelijk enthousiast, gepassioneerd, en trots op haar kamer. Ze neemt echt de tijd voor je en is een heerlijke praatgraag over van alles. Het is werkelijk waar een plezier om ontvangen te worden en tijd te spenderen bij dit bedrijf. Ineens vertrek je een uur later dan je eerst van plan was, gewoon omdat het zo gezellig is. De foto is ook erg leuk en je krijgt er zelfs een persoonlijk mailtje bij! Dan smelt ik al helemaal.

Een leuke ervaring van begin tot eind! De kamer heeft het vooral van zijn aankleding, sfeer, en algeheel beeld. De puzzels en sound design liggen mij daarentegen wat minder. De service is sowieso fantastisch! Ik kom hier graag terug voor een volgende kamer!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in april 2019

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  46:24 min


 • Origineel verhaal
 • Marieke
 • Prachtige inrichting
 • Alles in thema
 • Duidelijk met passie gemaakt
 • Logische puzzels
 • Sfeer en aankleding
 • Leuke eindfoto
 • Persoonlijk
 • Puzzels niet erg memorabel
 • Sound design niet erg memorabel
 • 1 ruimte kwam wat minder uit de verf

 

0 reviews