Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Casturii

Escape Enigma

Offline

Omschrijving

Enthousiast speler met kamers gespeeld in Nederland, België, Duitsland, Tsjechië, Bulgarije, Hongarije, Polen, en Griekenland. Ik hou van ervaringen die de grenzen van het escapen opzoeken en spelers op meerdere manieren uit hun comfort zone halen.

Als je vragen hebt over enige kamers die ik gespeeld of gereviewed heb, stel ze dan gerust!


Persoonlijke Favorieten:

 • Illusion - Epic Escape, Waalwijk
 • De Conciërge - 237, Volkel
 • Lost & Found - 237, Volkel
 • The Vault - Sherlocked, Amsterdam
 • The Dome - Mama Bazooka, Bunschoten-Spakenburg
 • Corpse Inc. - Escape Room Junkie, Baarn
 • DarkPark!
 • Brandon Darkmoor - The Room, Berlijn DE
 • The Secret Elixir - Hidden in Braunschweig, Braunschweig DE
 • I Can Hear You - Entered BE
 • Death Row - No Exit GR
 • Mystic Project - Mystic Corporation GR
 • Don't Take a Breath - Verone GR
 • Chapel & Catacombs - Lockhill GR
 • King Arthur's Dungeons - Exit19.pl PL
 • Abandoned Hotel - Exit19.pl PL
 • Dead Man's Revenge - Dreamscape PL


Verder gespeeld:

-Ciao Dinero - Escape Room Katwijk, Katwijk (Escape To Go)

-Hotel Wonderland - Hotel Wonderland, Slaghoedje (Onderdompeltheater)

-Wasteland Rebellion - DarkPark, Vlaardingen (Lasergame)

-Sector - My Escape Club, Amsterdam (Fysieke opdrachten)

-Real Life Game Wereldhavendagen, Schiecentrale Events ("Escape Room")

-Escape Tour Nijmegen - Escape Tours (City Game)

-Doloris' Meta Maze, Tilburg (Art Maze)


Lid sinds

04-09-2019

Statistieken

Escaperooms

209 reviews

271 kamers gespeeld

99.5% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

6 gespeelde spellen


2 forum berichten

Teams

De Achterbuurt Tjappies

4 teamleden

44 kamers gespeeld

Het Dronkenmansslot

4 teamleden

51 kamers gespeeld

209 reviews

Oh, hi Marc!

Ineens was Horror Stories de grootste horror hype in tijden. Twee kamers die overgekocht zijn uit Athene doen het goed bij het Nederlandse publiek dat smacht om horror. Asylum of Fear is een bewerkte versie van The Sanatorium uit Athene, waar ik (schijnbaar als een van de weinigen) een topervaring had. Ik kwam hier dus met aanzienlijke verwachtingen en wat angstige medespelers.
Bij de deur begint de ervaring, al kan je nog even naar het toilet. Deze ruimte dient als een soort stadsplein voor Floresti, waar deze kamer en volgende kamers zich zullen afspelen. Het is mooi ingericht en zet de toon, al mis ik sfeer vooral qua geluid. Iets van een groep kraaien die overvliegt, klapperende luiken, of onweer in de verte zou al veel doen.

Aangezien ik de originele Sanatorium gespeeld had voor deze kamer lijkt het mij onvermijdelijk dat ik in deze review veel vergelijking zal trekken met die kamer. Ik ging er natuurlijk met een voorbestaand beeld in. De intro is in ieder geval gelijk beter. Een vleugje humor, een mooie manier om het verhaal te vertellen, en meer een reis naar het gekkenhuis toe. De sfeer is beklemmend door de krappe ruimtes en mooi gebruik van licht en rook. De kamer zelf is echt niet groot en dat claustrofobische wordt knap gebruikt om je doodsangsten aan te jagen. Je weet gewoon dat als je een fout maakt je de klos bent.
Desondanks vond ik Sanatorium hier sterker in. Het is hier allemaal wat toegankelijker gemaakt, niet alleen omdat er minder rook is en wat meer licht, maar ook vanwege de designs van de karakters en de thema's. Het is eng, begrijp me niet verkeerd, maar wel meer toegankelijk. Dat geldt ook voor het verhaal, wat in Sanatorium veeeel te complex was voor zijn eigen goed. Hier vind ik het dan weer te simpel. Er is weinig reden voor ons om hier te komen en als we weg gaan weten we precies wat we aan het begin wisten, namelijk dat het gekkenhuis geen zuivere plek is.

Laat het duidelijk zijn dat deze kamer eng is. Dan bedoel ik serieus een stuk enger dan alles wat er nu in de BeNeLux te vinden is. Asylum moet het hebben van zijn acteurs en deze mensen gaan snoeihard. Ik weet niet hoe veel mensen we achter ons aan hebben gehad, maar ik werd helemaal gek. De acteurs hebben verschillende rollen en andere manieren om met ze om te gaan en hoewel dit los goed te doen is, wordt Asylum pas echt eng als je er met meerdere om moet gaan. Dit is een van de meest chaotische enge kamers die ik ooit gespeeld heb, gewoon omdat het spel in een seconde van 0 naar 100 kan gaan en terug. Dit is waar het spel op zijn leukst is en dat werd geweldig aangepakt. Desondanks vond ik één rol iets te makkelijk om aan te pakken. We kregen hier voor mijn gevoel te snel te veel kansen en ze hadden hier wat mij betreft nog wat harder kunnen gaan.

Waar Asylum of Fear een zware verbetering op Sanatorium is is de gameflow. Dit zijn uitdagende puzzels voor het horrorniveau die je uit je comfort zone trekken. De gameflow is echter altijd duidelijk en geeft heldere feedback over wat je moet doen. Van begin tot eind heb ik hier heerlijk gespeeld, al mis ik nog steeds een goed eindspel. Het spel stopt gewoon. Het liefst had ik hier nog een laatste uitdaging gezien. Het gezellige personeel maakt gelukkig alle tijd voor ons vrij om lang na te praten.

Ik kan hier natuurlijk niet geheel onpartijdig zijn. Sanatorium was voor mij een zeer bijzondere ervaring, waar ik nog steeds op terug kijk en denk "Was dat nou echt of was dat maar een nachtmerrie?" Asylum of Fear heeft het verstandig aangepakt door niet te proberen het origineel na te doen. Ik respecteer dat ze hier hun eigen ding doen met de kamer in plaats van klakkeloos te kopiëren. De gameflow is in ieder geval 10 keer beter dan Sanatorium en de sfeer is toegankelijker (al bijten ze hier alsnog met liefde je hoofd er af). Als je eens het idee wil hebben dat je echt in een horror video game zit, dan ben je hier aan het goede adres! Kom spelen, ga naar de getver, en hou je hoofd er bij. Anders pakken ze hem misschien af...


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2024

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Beklemmende sfeer
 • Acteurs gaan hard
 • Heftige horror
 • Hoge kwaliteit puzzels
 • Goede gameflow
 • Super lief personeel
 • Intro
 • Mist een eindspel
 • Een van de acteerrollen was te makkelijk

  MarcMelssvz11anoukMarieke

Het uiterste minimum

Vandaag twee kamers op de planning bij Escape World Tilburg. We beginnen bij Heineken. Gelukkig gaat deze niet over het bier, maar over de Heineken ontvoering. De locatie is goed bereikbaar met het OV, maar voor de auto zul je een parkeergarage moeten pakken. De ontvangstruimte is ruim en leuk ingericht, al bouwt dit verwachtingen op die de kamers niet afleveren. Je zou denken dat als je aangeeft al honderden kamers te hebben gespeeld ze de ellenlange uitleg van tevoren zouden overslaan, maar nee hoor. We krijgen hier letterlijk uitgelegd wat hangsloten zijn want "je weet maar nooit" en ik wil er van door een raam springen. We gaan de kelder in en worden na nog meer uitleg eindelijk de kamer in gestuurd.

De kamer beweert over de Heineken ontvoering te gaan, maar dat kun je eigenlijk wel vergeten. De ontvoering is al geweest, het gaat nu enkel om het losgeld vinden. Dus het is in feit de zoveelste break-in room waarbij je geld moet stelen. Het plot is dus enkel het excuus om je de kamer in te sturen. Er is geen ontwikkeling of opbouw. Hetzelfde geldt voor het decor en de sfeer. Dit is echt het uiterste minimum van wat je met een kamer kan. Een paar kamers, een paar spullen die nodig zijn voor de puzzels, geen verdere aankleding, geen effecten, geen opbouw. De kamer is er puur voor het puzzelplezier.

Hoe is het puzzelen dan? Best prima. We beginnen met een leuk stukje communicatie en kunnen daarna veel parallel puzzelen. Wat doen de puzzels logisch gezien in de kamer? Geen idee, maar ze spelen wel lekker door op een goed niveau. Verwacht niks vernieuwends, menig ervaren speler zal alles hier al eens eerder gezien hebben. Vier spelers lijken me hier perfect. Er komen meerdere stukken terug op zoeken en dat vind ik dan weer wat minder. De een is er goed in, de ander niet. Deze keer wij helaas niet.

Er valt niet veel over te zeggen. Voor mij is dit echt het uiterste minimum van wat je kan vragen van een escape room. Er is hier nauwelijks decor of sfeer, het gaat hier echt om een uurtje lekker puzzelen. En dat is ook wel eens prima.


6.5

Sfeer: 4.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.0


Gespeeld in mei 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  54:27 min


 • Prima puzzelplezier
 • Nauwelijks sfeer of opbouw
 • Extreem karig decor

 

The Game

Escape World Tilburg
Geplaatst op: 13 mei 2024

Spelletjesavond bij oma

De tweede kamer van vandaag bij Escape World. The Game draait rond spelletjes spelen en van tevoren krijg je als verhaal dat je een andere wereld in gaat die alleen maar draait om spelletjes. Enige ontwikkeling of opbouw daar van kun je vergeten. Net zoals bij de andere kamers dient het alleen maar als excuus om je de kamer in te krijgen en daarna wordt er niks meer mee gedaan. We skippen hier gelukkig de lange uitleg en mogen gelijk beginnen.

Het decor ziet er al gelijk wat leuker uit dan Heineken. Speels (letterlijk) en kleurrijk, maar helaas ook wat afgetrapt. Een likje verf of een doekje zou hier al veel doen. Verder kun je niet veel verwachten van de sfeer behalve dat het licht aan staat. Net zoals bij de andere kamers, hier draait het om het puzzelen.

De kamer is praktisch een grote single room en er kan veel parallel gedaan worden. De puzzels zijn allemaal gebaseerd op bekende puzzels en hoewel ze allemaal erg makkelijk zijn is het leuk om te zien hoe al die bekende spelletjes een voor een langs komen. De flow is hier zeer soepel en we staan na iets meer dan een half uur buiten. Dat is vrij kort, maar we hebben in die tijd zeker lol gehad.

The Game is een lekker puzzelkamer met een toegankelijk moeilijkheidsniveau. Ik denk dat beginnende escapers en families het hier vooral leuk zullen hebben. Ervaren spelers zouden denk ik het beste met 2 kunnen komen. Het decor en de sfeer zijn hier minimaal, maar het thema is leuk en de kamer speelt lekker. Simple pleasures.


7

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.5


Gespeeld in mei 2024

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  37:48 min


 • Puzzelflow
 • Spelletjesthema
 • Decor kan een onderhoudsbeurt krijgen
 • Vrijwel geen sfeer
 • Verhaal komt niet verder terug in de kamer

 

Pray

Escape Room Katwijk
Geplaatst op: 07 mei 2024

Pray that you won't become prey

Nederland gaat steeds meer richting de enge kamers met acteur en mij hoor je niet klagen! Toen ik hoorde dat Pray ook deze kant op zou gaan en inspiratie had opgedaan in horrorhoofdstad Athene was ik al helemaal bij. We gaan naar uitvaartcentrum The Last Honor om daar afscheid te nemen van een familielid dat onverwachts is overleden. Echter verloopt de uitvaart niet helemaal zoals verwacht...

We beginnen hier direct in thema (lees svp je mail goed door) en de kamer neemt in het begin mooi de tijd om de spanning op te bouwen. Als je misschien bang bent dat dit een of andere terrorkamer is, heb geen angst. De kamer is vooral atmosferisch en probeert je eigenlijk niet eens bang te maken, meer oncomfortabel. Er heerst een vorm van spanning, maar de kamer is nooit eng te noemen. Wat betreft sfeer schiet Pray volop in de roos. Allerlei subtiele details komen langs met licht en geluid waardoor de kamer levend voelt. Er is bliksem in de verte te zien en je hoort vogels boven je rondvliegen, deze plek leeft.
Het decor en de afwerking zijn hier op enorm hoog niveau. Elke ruimte voelt echt, ingeleefd, en sfeervol. Het speloppervlak is groot, maar gelukkig vallen de details en de afwerking nooit weg. Consistentie is key. Er zitten een soort kleine mindfucks in het spel die eigenlijk niet nodig zijn, maar op eentje na lijken deze me eerder praktische overwegingen die toevoegen aan het spel. Als je het speelt zal je waarschijnlijk begrijpen wat ik bedoel.

Ik was verrast door het verhaal, vooral omdat het hier natuurlijk draait om een acteur. De thema's zijn vrij ingrijpend en ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat lastig zullen vinden. De acteur zelf vond ik helaas een gemiste kans. Hoewel het leven toevoegt aan de kamer en de sfeer versterkt vond ik de rol onderbenut. Er is weinig interactie en de afstand tot het karakter blijft de hele tijd groot, op één moment na. Het voelt altijd alsof hij zo pas écht het spel in gaat komen, maar dat gebeurt helaas nooit. Het is jammer, omdat dit oprecht een leuk karakter is waar je naar mijn idee veel meer mee kan dan nu gedaan wordt. Er mag meer confrontatie zijn met hem.

De puzzelflow is door de hele kamer werkelijk perfect te noemen. Dit is precies die juiste balans tussen uitdaging en constant doorpakken. Genoeg momenten dat je even moet nadenken terwijl de uitdaging nooit te ver doorgaat of inkakt. De feedback van de puzzels is ook uitstekend. Het viel me wel op dat aardig wat puzzels niet (helemaal) in thema zitten en meer 'escaperoomachtig' zijn. Dat vond ik wel jammer, vooral omdat het voor de rest zo'n consistent spel is. De puzzels zijn wel keigoed in het verhaal vertellen en hoe complex het verhaal ook lijkt, je krijgt alles mee.

Ja, moet ik dan ook nog benadrukken hoe het hier altijd een plezier is om na te praten? Johan is een geweldige gastheer en het maakt de ervaring voor ons helemaal af. Het is altijd een feest om hier terug te keren.

Pray is weer een kamer waar Nederland trots op mag zijn. Elke kamer die Johan maakt is beter dan de vorige en ik ben heel benieuwd waar de toekomst van Escape Room Katwijk heen gaat. Het niveau hier is op elk vlak enorm hoog en daarom zou ik graag nog iets meer die zekerheid bij de acteur zien. Geef hem een wat grotere aanwezigheid in het spel en meer interactie, want dat verdient het. Ik ben enorm blij deze kamer uit gekomen en kan iedereen aanraden om hem te spelen. Vind je het toch spannend met acteur? Gewoon doen. I'll pray for you...


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  65:08 min


 • Perfecte puzzelflow
 • Decor en afwerking van idioot hoog niveau
 • Goed verhaal
 • Verhalende puzzels
 • Atmosfeer tot de max
 • Johan!
 • Grote kamer
 • Details
 • Puzzels niet altijd in thema
 • Acteur onderbenut

  Marieke

Panic Room

Escaperoom Putten
Geplaatst op: 27 april 2024

The gimmick is not the game

Vandaag hebben we weer eens drie kamers waar we al een tijdje benieuwd naar waren. We beginnen bij Panic Room, een kamer die kort na openen de aandacht trok vanwege het unieke concept. We zijn hier namelijk bewakers werkzaam bij een cryptobedrijf en we moeten hier juist het pand veilig stellen ipv inbreken. Blijkbaar zou dit een totaal andere uitdaging worden die vooral zou draaien rond communicatievermogen. Dat klinkt voor mij als muziek in de oren!
Als we aankomen is er een poging gedaan om de ervaring bij de voordeur te starten wat schattig is, maar het voelt voor mij nog wat halfhartig. Als je gelijk met je bek in de flyers van andere escape rooms staat haalt het toch wel de immersion weg. Daarnaast ben ik de opzet inmiddels eerlijk gezegd zat. Het is *zucht* natuurlijk weer onze eerste dag bij dit bedrijf en natuurlijk gaat alles tijdens de introductie mis waardoor wij ineens de panic room in moeten. Het is een prima opzet om een kamer mee te beginnen, maar dit is inmiddels al zo vaak gedaan dat elk stapje enorm uitgekauwd voelt. Het bedrijf wordt dus aangevallen en we worden in de Panic Room gezet, tijd voor ons om het pand veilig te stellen!

De vraag die zich waarschijnlijk een vraagtekenvormig gat in je hoofd brandt tijdens het lezen is natuurlijk "Maar wat is die gimmick dan?". Dat valt eerlijk gezegd lastig samen te vatten. We moeten het pand veilig stellen, daarom moeten we door het spel heen steeds meer toegang krijgen tot verschillende delen van het pand om uiteindelijk bij het belangrijke materiaal te komen. "Oh, dus zoals een break-in room?" denk je vast. Ja, het is een break-in room. Waar de gimmick echt begint is dat sommige dingen enkel via communicatie tussen de Panic Room (een soort centrale control room) en de andere ruimtes kan worden opgelost. Deze escape room is vrij groot (ca. 100 m2) dus je kan niet zomaar door een muurtje heen staan roepen naar elkaar. Daar komt ook nog eens bij dat je enkel in de panic room veilig bent voor een alarm dat op tijd af gaat en dat je daarom regulier heen en weer zal rennnen.

Goed, nu dat is uitgelegd. Hoe speelt de kamer? Eerlijk gezegd zijn de eerste 10 minuten van de kamer de highlight. De spanning zit er in, er is veel onduidelijk, en je raakt overweldigd van hoe groot en verwarrend de vele gangetjes wel niet zien. Hierna stagneert de kamer helaas snoeiahrd. Als de layout van de ruimte er in zit dan wordt het getimede alarm enkel een irritatiefactor. Ik vind het vooral jammer om te zien hoe de gimmick dat je een soort control room in de kamer hebt eigenlijk nooit uitgespeeld wordt. Behalve het af en toe heen en weer communiceren voor puzzels wordt er vrijwel niks mee gedaan. Je had hier van alles kunnen doen met een soort centraal bestuurssysteem, taakverdeling, camerabeelden, "indringers" op de camerabeelden, collega's door het donker leiden, maar dat komt er nooit van. De kamer komt dan snel neer op heen en weer rennnen in gangetjes, met regulier escape roompuzzels in een reguliere (grote) break-in room.

Nu we het toch hebben over gangetjes, jemig wat kan deze kamer een decorboost gebruiken. Het is kil en sfeerloos, en mist aankleding die het laat leven. Het moet natuurlijk een cryptofarm voorstellen, maar gigantische serverkasten en technische hoogstandjes kun je vergeten. Wat dacht je van witte afgetrapte gangen en nauwelijks aanwezig decor? Het cryptothema is leuk bedacht, maar je merkt er eerlijk weinig van tijdens het spel.
Het wordt ook niet heel goed aangegeven wanneer puzzels communicatie van en naar de Panic Room vereisen. Hints komen dan vrij droog over de porto. Het helpt niet dat we met drie zijn, mogelijk zien grotere groepen die verbindingen wat sneller omdat er dan meestal wel iemand in de panic room is. De puzzels zijn in het algemeen helaas kwalitatief niet denderend en soms gewoon slecht. Ze zijn of uiterst voorspelbaar of puzzels waar eigenaars inmiddels echt beter over zouden moeten weten om ze niet te gebruiken.

Op zich heb ik me hier wel vermaakt en ik vond het ook leuk om weer eens andere insteek op escapen mee te maken, maar dit is weer zo'n geval dat er niet verder gedacht lijkt te zijn dan de gimmick. Onze host komt na het spel vrij uit de hoogte over als we het over het spel hebben, maar ik snap niet waarom. Een gimmick moet je spel verrijken, niet de hoofdattractie zijn. Ja, een groot speloppervlak is leuk, heen en weer rennen is leuk, een focus op communicatie is leuk, maar dit maakt je escape room niet. Als het decor, de afwerking, de sfeer, en de daadwerkelijke puzzels niet bepaald je van het zijn dan gaat je gimmick daar nooit voor compenseren. Daarnaast had de gimmick zelf al meer uitwerking kunnen gebruiken. Natuurlijk ervaart iedereen escapen anders dus als je zelf benieuwd bent dan is het misschien de moeite waard voor jou om een kijkje te nemen, maar vooral voor de prijs die je betaalt zou ik het eerst goed overwegen.


6.5

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 7.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 3 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Groot
 • Focus op communicatiepuzzels
 • Control room concept
 • Prijzig voor wat je krijgt
 • Lelijk decor en slecht afgewerkt
 • Lage kwaliteit puzzels
 • Gimmick niet goed uitgewerkt

 

Mine Secret Experience

Escape Room Ermelo
Geplaatst op: 27 april 2024

The secret experience is mine

Vanuit de Panic Room gaan we rechtstreeks door naar Ermelo voor Mine Secret. Een mijn als thema vind ik altijd wel iets stoers hebben, maar tegelijkertijd heb ik niemand er ooit het maximale uit zien halen. Het komt vaak neer op vast zitten onder de grond met zuurstof die op raakt. En ja hoor, het plot komt daar ook op neer zoeken we hier een schat die verborgen is door de oude mijners.
De locatie ligt dus echt in, om het op zijn Amerikaans te zeggen, bumf*ck nowhere. Dus als je denkt "waar ben ik?" dan zit je helemaal goed. De kamer bevindt zich in een oude molen. Het is een mooie locatie met een gigantische sfeervolle ontvangstruimte. De kamer is hier twee keer naast elkaar gebouwd zodat grotere groepen tegen elkaar kunnen spelen.
De intro wordt gebracht alsof het een echte mijn is waar we in afdalen en ik vind het enorm schattig gedaan. Helmpjes op, fotootje maken, en het praatje er bij zijn koddig. Ja hoor, de zin zit er in.

Het valt gelijk op dat het decor hier dus echt goed is. De kwaliteit is hoog en op enkele punten na strak afgewerkt. Er is een gebrek aan licht, maar dat is de bedoeling en verhoogt de sfeer zelfs. Het laat de mijn wat meer echt voelen. Het is ook niet om enige gebreken in het decor te verbergen wat wel vaker zo is met weinig licht.
De sfeer mist wat spanning en op het einde na mis ik toch die drive om ons die kamer door te krijgen. De manier waar de tijd mee is aangegeven past gelukkig wel goed in de kamer. Geen schermpjes hier!

Helaas ligt de flow ons hier wat minder. Voor ons mist wel vaker nou net die ene stap die het allemaal wat duidelijker zou maken of ons de logica zou laten zien. Natuurlijk kan dit aan ons liggen, maar vooral het zoeken in deze donkere mijn was niet te doen. De puzzels passen meestal in het thema al past de eindpuzzel totaal niet in het plaatje. De soort puzzel, hoe deze in de kamer zit, en hoe deze er uit ziet voelde voor mij als een enorme clash met de rest van de kamer tot op dat punt. Het decor is ook niet even mooi als tot nu toe. Als we het einde eenmaal bereikt hebben is het gelukkig met die schop onder je kont waardoor je de kamer uit komt rennen.

Mine Secret was een aangename verrassing. Waar de kamer voor ons tekort schoot qua flow werd dit gecompenseerd door het mooie decor en de afwerking. Het personeel was attent en er was zat tijd na het spel voor onze vragen en om nog even met een drankje te zitten. Voor wat je krijgt is de prijs trouwens uitstekend. Wanneer was de laatste keer dat je onder de 100 euro met zijn 3en kon escapen? Als je in de buurt bent, kom dan zeker deze kamer spelen.


7

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 9.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 3 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Eindelijk goed decor!
 • Vriendelijk personeel
 • Goede prijs
 • Haperige flow
 • Statische sfeer
 • Eindpuzzel

 

The Illusionist

Escaperoom Zeewolde
Geplaatst op: 28 april 2024

Dit is niet degene over Marcus Furore

Voor het avondeten op was hadden we besloten dat we nog niet genoeg escapes gehad op één dag. The Illusionist lag het dichtst in de buurt en we konden zeer last-minute nog terecht na de reguliere openingstijden. Enorm fijn! Dit is een bizarre locatie om te komen midden in de nacht. De kamer ligt namelijk op het terrein van een manege. Het was een rare ervaring om in het donker langs de paarden te lopen terwijl er operamuziek uit een nabije stal knalde. De ontvangstruimte is een ruimte die duidelijk enkel in bruikleen is om groepen tijdelijk op te vangen, maar dat maakt de ontvangst niet minder hartelijk. De eigenaar heeft er duidelijk zin in en houdt zelf ook van escapen, altijd een goed teken. Spulletjes opbergen, de basics lekker overslaan, en die kamer in!

Jaren geleden is een befaamde illusionist verdwenen. Aan ons de taak om zijn huis in te gaan om te ontdekken wat er met hem is gebeurd. Dit is al een prima opzet, maar ik vind het goed om te zien dat de wereld waar het verhaal zich in afspeelt nog meer wordt uitgebouwd tijdens het spel. Het is niks mindblowing, maar er zit toch wel meer achter het verhaal dan enkel een gekke goochelaar. Dat ene stapje extra trekt je mee de wereld in.
Het decor is prima, al kan het hier en daar wat liefde gebruiken. Er zijn enkele gebruikssporen en de afwerking kan op meerdere plekken strakker. Dan heb je nog de lelijke hintschermen die in de kamer hangen. Waarom? Het ging net zo goed! Het spel voelt vrij statisch en ik miste net die drive om door te pakken voor de tijd om zou gaan.

Waar het spel voor mij mee uitblinkt is de puzzelflow. De uitdaging is verbazingwekkend hoog en mogelijk niet toegankelijk voor beginners. Er zijn enkele outside of the box momenten, wat leuke nieuwe invalshoeken op bekende puzzels, en zelfs een soort mindfuck die de puzzels en hun aanpak compleet omkeert. Er staat vrij veel decor in de ruimte en toch heb ik nooit last gehad van ruis tijdens het spelen. Uiteindelijk waren we met drie ervaren spelers klaar na meer dan 50 minuten en dat is me al lang niet meer overkomen. Er is na het spel meer dan genoeg aandacht en tijd voor ons om het spel na te bespreken met een drankje.

Dit was een zeer aangename verrassing om de dag mee af te sluiten. The Illusionist is een onverwachts uitdagende puzzelkamer met net die paar stapjes extra om het spel op te krikken. De kamer kan nog wat winnen wat betreft afwerking, maar ik heb me hier goed vermaakt. De service was ten slotte heel netjes. Dit is een kamer die ik iedereen kan aanraden als ze in de buurt zijn.


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 3 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Verrassend uitdagende puzzelflow
 • Kleine touches
 • Verhaal
 • Service
 • Afwerking
 • Gebruikssporen

 

Doe maar een dutje

Het werd tijd om Missionroom uit te spelen. Inmiddels had ik al Los Pollos (voormalig DEA) en SWAT gespeeld, dus bleven alleen nog Christina's Nightmare en die andere kamer met de idioot lange naam over. Kort voordat we komen spelen is Missionroom overgekocht door nieuwe eigenaren en heeft het bedrijf een rebrand gekregen. Het politie-aspect dat Missionroom eerst onderscheidde van andere escape rooms is verdwenen. De ontvangst laat nogal wat te wensen over. We komen binnen en er is...niemand, dus we gaan maar een beetje schaapachtig zitten wachten voordat iemand vraagt of we voor Christina's Nightmare komen. Het lijkt alsof de hosts expres zich er op richten om zo min mogelijk contact met de spelers te hebben. 10 minuten na starttijd worden we meegenomen en uiterst pragmatisch naar de kamer gebracht. Geen small talk, gewoon spullen droppen, en de kamer in waar we een video kijken die het spel uitlegt. Dit zijn natuurlijk alle regels die je inmiddels kan dromen en wat belangrijke info over de kamer. Enige nadeel is dat het scherm niet werkt. Een goed begin...

De sfeer bij Christina is denk ik bedoelt om eng te zijn, maar blijkt vooral verwarrend. De kamer lijkt nooit te kunnen kiezen tussen wat het nou wil doen. Het decor is lelijk en kan niet kiezen tussen enkel de basics van decorbouw te gebruiken of te verzuipen in ruis. Daarnaast snap ik niet wat we hier doen. We zitten in de nachtmerrie van Christina. Wie? Waarom wij? Waarom zouden we haar helpen? Waarom krijgen we hier allemaal vage creepy shit te zien zonder context? De kamer probeert eng te zijn, maar doet tegelijkertijd geen moeite. Er zitten geen scares of wat dan ook in, maar probeert wel een onaangename sfeer neer te zetten door allemaal enge geluiden af te spelen.

Elke escape room heeft natuurlijk zijn eigen stijl, maar Missionroom houdt er een logica op na die mij totaal niet ligt. Meerdere puzzels zijn random, passen niet, vereisen voorkennis, zijn onduidelijk, of bevatten expres red herrings. Waarom maak je in godsnaam een kamer die opzettelijk afleiding bevat? Als ik vraag waarom is het antwoord om een extra uitdaging te zijn. Dat maakt voor mij geen sense. Als je mij expres in de war probeert te maken, dan is dat geen uitdaging. Dat is gewoon irritant. Je kan je wel voorstellen dat de flow daarom niet al te best is. Desondanks zijn we snel klaar, zonder een eurekagevoel.

Christina's Nightmare voelt niet meer van deze tijd. Het decor, de sfeer, de flow, de puzzels, de service, alles is het gewoon niet. Als je bedenkt dat deze kamer 130 euro is dan vraag ik me ten zeerste af waar dat geld heen gaat. Voor mij was dit een frustrerende ervaring en met gemak de minste kamer van Missionroom.


4.5

Sfeer: 5.0

Spelbeleving: 4.0

Service: 6.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Te duur
 • Onpersoonlijke service
 • Slechte flow
 • Red herrings
 • Gebrekkige sfeer en decor
 • Introfilmpje werkte niet

  Marieke

Sterke drank, bittergarnituur, en zure hosts

Deze kamer interesseerde me al een tijdje. Eerst stond deze bekend als Café Voorburg. Een café thema spreekt me altijd wel aan. Er is iets los en gezelligs aan, samen met dat je gewoon veel kan met het thema en de bekendheid die het bij veel mensen heeft. Onlangs is Missionroom overgekocht door nieuwe eigenaren. Dit ging gepaard met een rebrand van het bedrijf en nieuwe namen voor de kamers. Speaking of which, succes met het onthouden van deze.
De ontvangst is niet bepaald gastvrij. Nadat we Christina's Nightmare hebben afgerond worden we in de ontvangst gedropt zonder een verder woord om te wachten tot de kamer af is. Hierna zien we geen personeel meer tot het tijd is (bijna een uur later). Deze host heeft er nog minder zin in dan de andere en brengt de intro van de kamer met een uiterst gebrek aan overtuiging. Het is jammer dat het politie-aspect van Missionroom weg is, dat had bij deze kamer heel leuk gewerkt met een briefing, outfits, en dergelijke. Wederom speelt er een filmpje met alle regels die iedereen die meer dan 5 escape rooms heeft gespeeld al lang en breed weet. Gelukkig werkt het scherm deze keer wel.

Hoewel het decor en de sfeer niet uitstekend zijn zijn ze op zijn minst passend. Props die passen in de setting en authentieke decorstukken helpen behoorlijk mee. Hier wordt gegaan voor een praktische insteek. Vrijwel alles wat er staat wordt gebruikt, maar meer decoratie kun je ook niet verwachten. Er kan qua invulling en sfeer in ieder geval veel meer uit gehaald worden. Het verhaal gaat precies de kant op die je verwacht en biedt verder geen verrassingen. De kamer kan trouwens een stofbeurt gebruiken.

De puzzelflow ligt ons gelukkig beter dan die van Christina's Nightmare. Puzzels hebben op zijn minst een kern aan logica en hebben veel minder de neiging om dwaalsporen in te gaan of je te desoriënteren. Echter hebben we hier ALWEER red herrings! Sleutels die je niet hoeft te gebruiken, iets dat toch echt wat lijkt maar het niet is, en ruis. Waarom? De extra uitdaging, zegt onze host. Nee, dat is gewoon afleiding dat het spel in de weg zit. Haal het weg en zet daadwerkelijk leuke puzzels in de kamer. In het introfilmpje wordt je zelfs iets vertelt dat je niet mag doen, dat je toch echt zal moeten doen om voortgang te boeken in de kamer. Dit is al erg genoeg, maar je wordt vertelt om dit niet te doen voor je eigen veiligheid. Als dit niet de bedoeling was dan had ik mezelf echt kunnen bezeren. Dit zijn de soort dingen waardoor mensen gevaarlijk gaan doen bij andere escape rooms. Haal dit alsjeblieft uit de video en maak duidelijk dat het ding in de kamer bij het spel hoort.

Als we klaar zijn kan onze host ons niet snel genoeg uit de kamer halen om ons vervolgens weg te staren. Ik snap dat je personeel nodig hebt, maar huur dan iemand in die er op zijn minst zin in heeft. Deze jongen veranderde nog net niet in een citroen zo zuur was hij.

De kamer is prima, maar kan verbetering gebruiken wat betreft de red herrings, de gameflow, en de service. Het kost denk ik niet veel om deze kamer nou net dat stukje extra op te krikken. Nu is hij nog iets onder de maat, vooral voor de 130 euro die je betaalt.


6

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 6.0

Service: 3.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels in thema
 • Leuk thema
 • Te duur
 • Chagrijnig personeel
 • Red herrings
 • Stoffig

  Marieke

Een frisse wind waait door de Gouden Kooi

Mijn beeld van de Gouden Kooi was voor deze kamer eerlijk gezegd niet al te goed. Het Geheim van Sint-Rumoldus vond ik leuk, maar totaal niet op het niveau waar het naar opgehyped werd. Een leuke kamer met ambities, maar onder het niveau dat de toppers van Nederland toentertijd hadden. Toen de Wraak van Han werd aangekondigd met een van de meest bizarre trailers en goedkoopste posters ooit (serieus, kijk nou naar dat onding) dacht ik dat de Gouden Kooi helemaal van het padje was gegaan. Ik en mijn teamleden hadden zelfs grappend bedacht dat er een complot moest zijn met al die goede reviews, want dat kon toch niet? We gaan het zelf maar ondervinden!

Ontvangst bij de Gouden Kooi is professioneel en ruim, doch enigszins afstandelijk. We worden geïntroduceerd aan de basisregels die we als ervaren speler echt niet nog een keer hoeven te horen alvorens het spel mag beginnen. De intro is wat knullig, maar ergens lijkt dit ook wel de bedoeling. Het plot is...bijzonder. We gaan voor onze eerste werkdag bij een aircobedrijf een klus klaren op een locatie waar blijkbaar een airco op hol is geslagen. Dat klinkt idioot en het wordt nog idioter, maar als ik je nog meer vertel dan spoil ik alles.

De kamer begint vrij hetzelfde als Rumoldus, maar hier komt het geheel beter over. De toon is luchtig (haha) en de kamer gaat daar met volle overtuiging voor. Subtiele grapjes, rare opmerkingen, en kleine wtf-momentjes geven deze kamer een vreemd sfeertje. De kamer kan wat meer 'levend' voelen en er kan meer met verlichting worden gespeeld dan er nu gedaan wordt, maar dit decor maakt veel goed! De kamer is gigantisch en de setting verandert vaak. Elke ruimte is prachtig gedecoreerd en afgewerkt. De muziek is ook geweldig en klinkt goed, al staat het wat zacht.
De indeling van de ruimte is daarbij briljant. Grote escape rooms worden doorgaans snel lege escape rooms, maar de Gouden Kooi zorgt er voor dat je hier elke centimeter van de kamer gezien en maximaal benut hebt. De kamer kent zelfs een enkele mindfuck, op een manier die zo heerlijk subtiel is. Pas als je er over na denkt vraag je je af hoe ze het nou toch gedaan hebben.

De kamer flowt uitstekend, al komt dat deels omdat de kamer vrij makkelijk is. De puzzels zijn gelukkig erg leuk en zeer creatief. Er is constant wat te doen en de kamer zit stampvol met opdrachten, dus je krijgt hier je geld waard. Veel puzzels werken op communicatie en rolverdeling met een fysiek randje. Drie keer raden wat voor puzzels ik van hou!
Het gebeurt jammerlijk wel vaker dat wat je doet vreemd is in de context. Waarom is hier nu een puzzel? Waarom werkt dit zo? Dit slaat nergens op voor wat het is. Er zijn duidelijk vaker dingen gedaan 'omdat het cool is' zonder te bedenken of dat sense maakt bij wat het moet voorstellen. Denk aan een behendigheidspuzzel bij een alledaagse machine die geen enkele reden heeft om zo te werken.

Het lukt de Gouden Kooi om de kamer ondanks het compleet idiote plot om alles duidelijk te houden. Tot na de zinderende finale worden wij meegezogen in het avontuur en genieten we volop. Het avontuur dat zich voor ons ontvouwt is grappig en wat vreemd, maar het werkt gek genoeg wel. Denk bij deze kamer eerder aan een soort Austin Powers of Johnny English gevoel en dan zit je vrij dichtbij. Dit zou zelfs nog een leuke familiekamer kunnen zijn.

Het lijkt er op dat ik nu ook in het reviewcomplot zit. Wat een topkamer! Op elk punt is de Wraak van Han een verbetering bovenop Rumoldus en de kamer maakt de Gouden Kooi een powerhouse in de Benelux. Prachtig decor, heerlijk spelverloop, uniek plot, en een aparte sfeer staan je hier te wachten. Ik zou graag nog de thematisering wat meer sense zien maken en iets meer sfeer zien qua licht, maar dat moet je absoluut niet tegenhouden. Een van de beste van België!


9.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Creatief spelverloop
 • Uniek plot
 • Luchtige sfeer
 • Originele kamer
 • Prachtig decor
 • Briljante indeling van de ruimte
 • Groot!
 • Kan meer uit belichting worden gehaald
 • Meerdere stukken passen thematisch niet

  Marieke

The Toy Factory

Tales of Torchdale
Geplaatst op: 06 mei 2024

Een antikapitalistische nachtmerrie

België begint een inhaalslag te maken in de escaperoomwereld. Waar enkele jaren terug er nog maar een handvol goede kamers waren stijgt het niveau nu keihard. Toentertijd was voor mij Hunting Season de top van wat ik van de scene had gezien. Kon The Toy Factory dit niveau overstijgen? We gaan het zien.

The Toy Factory begint vanaf de voordeur direct in thema en jemig wat is dit kneitergoed gedaan. De sfeer, het decor, de details, alles klopt. De eigenaar Wout gaat op in zijn karakter met zo'n duivels plezier dat het niet anders kan dan dat je wordt meegenomen in zijn enthousiasme. Het is onze eerste werkdag (ja hoor, we hebben dit plot weer) en we kunnen het maar beter goed doen! Als de intro is afgerond begint onze werkdag dan toch echt.

Het verhaal bij The Toy Factory is natuurlijk dat dit onze eerste dag is bij deze fabriek. Echter is dit niet de meest stabiele werkplek en zijn we niet bepaald professionals in het vak te noemen. Het geniale hier is dat dat precies is waar Toy Factory om draait. Er zijn geen grote onthullingen, geen vreselijke geheimen, geen rare moordenaars, maar gewoon een vreselijke werkplek. De fabriek valt uit elkaar waar je bij staat en dit is waar Toy Factory nog een enorm sterk punt uit haalt: humor. Beeld jezelf in dat je met een paar andere sukkels de hoofdrol speelt in je eigen slapstick film. Alles wat je doet gaat expres hilarisch fout om jou er als idioot uit te laten zien. Ik heb nog nooit een kamer gezien waarbij de humor op deze manier toegepast wordt. Ik heb me hier stuk gelachen en omdat het zo sterk in het spel verweven zit wordt de humor nooit op je afgedwongen, maar komt het voort uit hoe jij het spel speelt. Dit is heel moeilijk te omvatten, maar het is uiterst uniek en ik ben fan!

De puzzels zijn leuk bedacht en volgen knap een rode draad tot aan het einde van de kamer. Er zijn een paar puzzels die een beetje gek zijn en wat uitstapjes maken in kwaliteit, maar over het algemeen speelt de kamer heerlijk. Alle opdrachten zijn goed in thema en worden onderbroken met een paar bijzondere momenten die een unieke twist geven aan het spel. De ideeën zijn vaak doodsimpel, maar werken daarom zo goed!
Sfeer en decor zijn perfect uitgevoerd en ik sta verstelt van het niveau aan detail hier. Het geluid en de muziek zuigen je verder deze wereld in. Ik merk dat dit een van die weinige kamers is waar ik oprecht even vergat hoe de escape room in elkaar zat en veel meer bezig was met het verhaal.

Als ik Toy Factory in het kort moet beschrijven zou ik het een perfect mix noemen tussen een traditionele take op escapen en een speels onorthodoxe onvoorspelbaarheid. Hoewel de opdrachten altijd duidelijk en logisch zijn weet je nooit wat te verwachten. De kamer houdt het simpel en zoekt tegelijkertijd de grens op van wat mogelijk is. De puzzelflow is altijd duidelijk en helder terwijl er constant creatieve unieke momenten zijn die compleet uit het niks komen. The Toy Factory is een must-play in de Benelux en voor iedereen de moeite waard. Uiterst uniek in zijn aanpak!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja


 • Idioot veel details
 • Sfeer to the max
 • Decorrrrrr
 • Simpel, maar toch lekker anders
 • De eigenaar, Wout!
 • Unieke momentjes
 • Duidelijk verhaal
 • Unieke insteek op game design
 • Humor!

  Mariekeslinger13

De Bezetting

ROX Escape Experience
Geplaatst op: 02 januari 2024

Eindelijk wraak na meer dan 4 jaar!

Gelukkig nieuwjaar! Ondanks de kater is het tijd voor een escape room! De Bezetting was voor mij een zeer persoonlijke kamer. Deze kamer stond vroeger op een andere locatie bekend als Universiteit in Verzet en was mijn elfde kamer en allereerste review ooit in 2019. Deze kamer maakte toen indruk op me, maar blijft tot op vandaag een zwarte vlek op mijn lijst van gespeelde kamers. De kamer werd afgrijselijk slecht gehost en ik heb de kamer voor maar 2/3 kunnen spelen. Om nu opnieuw terug te kunnen komen voor wraak voelt buitengewoon goed.

Rox heeft een sfeervolle ontvangstruimte op een bereikbare locatie. Er is zat parkeerplaats en de locatie is een van de meest fotogenieke plekken in Nijmegen. Wij hebben hier serieus op de parkeerplaats al een paar van de hardste groepsfoto's van dit jaar kunnen maken.
Hoewel we helaas niet de basic intro praat bespaard worden maakt de rest van de intro veel goed. Een kleine verrassing gekoppeld met een van de beste introfilmpjes die ik in tijden gezien heb brengt ons in de setting van de tweede wereldoorlog. Wij staan als studenten voor een keuze. Buigen wij onder de Duitse bezetter of niet? Door middel van een mooie overgang de kamer in wordt duidelijk dat er maar één antwoord is. Oranje zal overwinnen!

Het verbaast mij dat WO II als thema zo weinig benut wordt in Nederland. Het thema leent zich uitstekend voor een emotioneel en spannend avontuur, vooral in een stad zoals Nijmegen. Gelukkig is duidelijk dat Rox dit begrepen heeft! Het decor ziet er goed uit met oude houten vloeren, sfeervolle belichting, en mooie touches. De sfeer is zo heerlijk kloppend met het verre onweer en het getik van regen terwijl op de radio oude muziek speelt. De reis die we maken is spannend en voelt kloppend. Alles wat we doen en meemaken past. Er is een enorme focus op authenticiteit en historische nauwkeurigheid bij De Bezetting. Dit alleen al maakt de kamer absoluut de moeite.

Hetzelfde kan gezegd worden voor de puzzelflow. We gaan vrij snel door de kamer heen, al kan ik me voorstellen dat dit voor de meer onervaren groepen een uitdagende kamer zal zijn. Meerdere puzzels vereisen nauwkeurigheid en zijn vrij uitgebreid. Op een punt lijkt de kamer parallel speelbaar, maar gaan de puzzels pas in een zekere volgorde af. Dit kan net zo goed een technische storing zijn geweest.
Er zijn wat puzzels die wat "ouder" aan voelen en je tegenwoordig minder snel in een kamer zou zien, maar dat maakt de kamer er niet zozeer minder om. Wederom zien we hier weer de focus op authenticiteit terug. Het idee van De Bezetting is om je te confronteren met keuzes die jongeren ten tijde van de tweede wereldoorlog ook moesten maken en dat doet het op een slimme manier. De opdrachten en puzzels die je uitvoert zouden logisch gezien passen voor jongeren die destijds in het verzet zaten. Wij ontcijferen verborgen berichten, wij ontkennen het gezag van de bezetter, en wij duiken onder. De kamer eindigt met een duidelijk opbouwende serie aan puzzels en een rebelse conclusie. Naast dat ons persoonlijk vendetta met deze kamer nu eindelijk de wereld uit is is het een zeer passend einde. De kamer vertelt een verhaal door de puzzels en de handelingen die je verricht. Het feit dat dit verhaal vertelt wordt door wat jij doet in plaats van dat je maar moet luisteren of lezen zoals wel vaker bij escapes geeft het impact.

De enthousiaste eigenaar van Rox, Mark, begeleidt ons door de kamer en is ook na het spel aanwezig om met ons na te praten. Wederom merk ik hier de gedrevenheid om alles historisch nauwkeurig te hebben en ik hou daar van. Die gedrevenheid maakt deze kamer zo bijzonder. Blijkbaar hadden ze hier flink wat steun van de Nijmeegse universiteit voor deze kamer en het is vet om te zien wat dat allemaal mogelijk heeft gemaakt.

De Bezetting is een bijzondere kamer. Het was heel fijn om hem na 4 jaar eindelijk af te kunnen maken en hem te kunnen waarderen zoals het hoort. Naast mijn persoonlijke vendetta met de kamer ben ik blij dat een kamer zoals dit bestaat. Een mooi gedecoreerde, sfeervolle kamer met puzzels en opdrachten die allemaal uitstekend passen in de setting. Het tweede wereldoorlog thema wordt niet vaak genoeg in escape rooms benut en Rox doet het gelijk meesterlijk goed. Kom naar Rox en ga genieten!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Verhalend door middel van sperverloop
 • Spannende sfeer door geluid en licht
 • Bijzonder thema
 • Historische nauwkeurigheid
 • Geschiedenis creatief verwerkt in de puzzels
 • Enthousiaste eigenaar, Mark
 • Enkele rare stukken in de gameflow
 • Vrij hoge prijs

  Stefan van HultenMarieke

Een alchemische uitdaging

Mijn eerdere bezoek bij Escape Unlimited voor de Vliegende Hollander was in de smaak gevallen. Aangezien beide kamers hier vanaf 14 januari niet meer speelbaar zijn had ik besloten om er vaart achter te zetten om deze nog mee te pakken.
De locatie is goed bereikbaar met de auto met zat parkeerruimte. Zodra we binnen zijn kunnen we het spel al in. Ik zou je graag vertellen wat het verhaal is, maar ik volg er eerlijk gezegd helemaal niks van. Het spel begint met een (iets te) lange spraakopname om het verhaal te vertellen en we gaan er voor!

Verwacht hier geen steriel laboratorium. Deze kamer gaat namelijk over alchemie! Ik heb altijd wel een zwak voor dit thema omdat het zo veel kansen geeft tot een kleurrijk decor, creatieve verhalen, en leuke puzzels. We krijgen voor we beginnen nog de waarschuwing dat de kamer niet is wat het zou moeten zijn vanwege de onverwachtse sluiting. De kamer is gebouwd in september en kort daarna werden ze al verplicht te sluiten. Afwerking en wat andere feiten zouden dus niet op het gewenste niveau zitten. Het is natuurlijk begrijpelijk, maar tegelijkertijd speelt het wel mee in de ervaring. De afwerking is hier veel minder op niveau dan bij de andere kamer en dat is jammer. De spullen die er staan en de inrichting er van zijn wel van mooie kwaliteit en goed ingericht. Het valt me op dat het decor hier vooral bestaat uit mooie houten kasten en hoewel die heel sfeervol zijn voelen ze ook een beetje 'makkelijk' om ruimte te vullen en spullen in kwijt te kunnen. Daarnaast komen veel van de spullen direct uit de 3D-printer en dat zie en voel je direct. Het is misschien logistiek gezien praktisch, maar het voelt zo goedkoop en past totaal niet in de sfeer.
Het verhaal is onnodig complex. Het spel wordt af en toe stil gelegd voor spraakopnames die ons meer vertellen over wat er nou gebeurt, maar dit gebeurt te vaak. Het verveelt snel en het is veel te lastig voor zijn eigen goed. Als je een kamer over alchemie gaat spelen dan wil je niet een plot over chantage, vreemd gaan, en duivelarij. Zeg gewoon dat onze leermeester er even niet is en we de stoute schoenen aantrekken om goud te maken of zoiets.

Bij de Vliegende Hollander bewees Escape Unlimited een creatieve blik op puzzels te hebben en hoewel dat hier ook het geval is voelde ik me iets minder onder de indruk. De kamer kent wat creatieve uitschieters met wederom een highlight van een puzzel, maar het valt op hoe overeenkomstig de twee kamers zijn. De puzzels zijn niet precies hetzelfde, maar veel van dezelfde spullen en ideeën worden gebruikt. Hoewel hier wat andere dingen geprobeerd worden dan bij de andere kamer hoop ik wel dat voor toekomstige projecten het wat minder safe wordt gespeeld. De kamer mist helaas ook een fatsoenlijke eindpuzzel of finale en eindigt vrij onceremonieel.
Waar de kamers wel in verschillen is de uitdaging, die hier veel groter is dan bij de Vliegende Hollander. Over het algemeen zijn de puzzels veel pittiger en meer diepgaand. Wij zijn met 4 ervaren spelers en hadden na 52 minuten het spel gewonnen. Ik denk dat een groep nieuwe spelers hier flink stuk op kan gaan.

Het laboratorium blijkt een uitdagende en creatieve puzzelkamer die helaas beperkt is door zijn omstandigheden. De kamer toont potentie, dus het is jammer dat dit nooit zal kunnen ontbloeien. De afwerking en het verhaal had ik graag anders gezien en mogelijk zou dit verbeterd zijn als de kamer meer tijd had gehad. Verder zie ik veel overeenkomsten met de andere kamer qua decor en puzzels, dus hoop ik niet dat we hier de grenzen van Escape Unlimited al gezien hebben. De eigenaar heeft inmiddels een nieuwe locatie gevonden in Rosendaal en ik hoop van harte dat hij hier wel mag gaan blijven. Kom in de tussentijd deze en de andere nog snel spelen.


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 10.0


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Uitdaging
 • Creatieve puzzels
 • Enthousiaste eigenaar
 • Mooie decorstukken
 • Veel 3D-geprinte spullen
 • Gebrek aan afwerking
 • Te complex plot
 • Overeenkomsten met de andere kamer

 

Time

VR Escape Room Time
Geplaatst op: 13 december 2023

Vergane Realiteit

Ik weet niet hoe jij je pakjesavond viert, maar als je het niet met een escape room doet dan doe je het verkeerd! Met die instelling staan we deze avond voor de deur bij Time. Hier beweren ze een combinatie te zijn tussen het traditionele escapen en virtual reality. Waar een pure VR kamer mij doorgaans niet trekt maakte de combinatie mij nieuwsgierig. Het heen en weer springen tussen de twee werelden en de belofte van een puzzelflow die daarop in zou spelen klonk zeer interessant. Alvast een waarschuwing. Als je de kamer wil spelen, boek hem dan doordeweeks aangezien in het weekend de prijs veel hoger is. Ik snap een klein prijsverschil, maar van 99 naar 129 euro is wel heel veel!

Er is zat gratis parkeerruimte en een ruime ontvangst, al komt die een beetje uitgeleefd over. Ze hebben hier nog zat andere VR / fysieke escape combispellen en ze richten zich hier meer op grote groepen en bedrijven. We krijgen in de intro uitgelegd hoe de VR brillen werken alvorens een video te kijken die ons het plot uitlegt. Het ziet er prima uit, maar er is behoorlijk in geknipt, vermoedelijk omdat de acteur niet zijn tekst kon onthouden. We zullen moeten tijdreizen naar de toekomst om het einde van de wereld te voorkomen. Hoe precies en waarom? Geen idee, gewoon doen en terug komen. De video kijken we in een aparte kamer alvorens naar de daadwerkelijke kamer geleid te worden wat voor mij heel gek overkomt. Waarom de moeite doen om je te immersen alvorens dat weer helemaal af te breken? Het kan prima in de kamer zelf afgespeeld worden dus ik snap niet waarom dat niet gedaan wordt.

Het kon eigenlijk alleen maar tegen vallen voor Time. Tijdreizen is een ongelofelijk moeilijk thema dat naar mijn ervaring eigenlijk nooit goed gedaan wordt. VR is een unieke blik hier op die mooi uitgevoerd kan worden, maar het wordt al snel duidelijk dat hier niet het budget of de visie is om dat uit te voeren. Eerste indrukken van de kamer bevestigen die vermoedens verder. De kamer is beperkt qua decor en het allegaartje aan props dat er staat heeft onderhoud nodig. De vloer en het plafond zijn kaal, de muren zijn van spaanplaat, en het decor is random. Het is niet duidelijk wat deze kamer nou moet voorstellen. Is dit een abstracte representatie van de tijd of een concrete ruimte? Het maakt als geen van beide sense aangezien de props die er zijn het totaal niet eens met elkaar zijn over wat de toon moet zijn. Verder kan je niks van de sfeer verwachten behalve dat het licht aan staat en dat de Best Of van Hans Zimmer op staat.
Als we eenmaal naar de toekomst reizen gelden dezelfde opmerkingen. Hier komen we ook voor het eerst het VR gedeelte tegen en het is vrij schattig gedaan met een van de meest voorspelbare effecten die je kan verwachten. Als ik je vertel dat je moet gaan zitten met een VR-bril op omdat je naar de toekomst gaat reizen, wat verwacht je dan dat er gebeurt? Juist, dat ja! Naar mijn vermoeden zit de VR er in om dit stuk te rechtvaardigen.

In het daadwerkelijke spelverloop zien we de VR één keer terug en dit kan door maar 1 persoon gedaan worden. De invloed hier van op de rest van de kamer is zeer beperkt en het vormt slechts een fragment van de ervaring. Persoonlijk vond ik dit gedeelte ook totaal niet boeiend. Als je hier komt hopend op een vernieuwende combi tussen VR en traditioneel escapen, dan zal je het hier niet vinden.
Wat er dan nog over is van de gameflow is doorgaans prima, maar tegelijkertijd vrij gek. Je zal alle puzzels of varianten daar van wel kennen, maar daar is in principe niks mis mee. De eindpuzzel is echter een gek uitstapje met een gebrek aan duidelijkheid. Ik vind het idee van deze puzzel heel leuk, maar het mist een essentiële stap om deze intuïtief logisch te maken. Ik zou trouwens een max van 4 spelers aanraden vanwege hoe het spel in elkaar zit. Meer dan dat en het wordt krap.

Helaas erger ik me hier ook aan de begeleiding. Hints en andere vormen van begeleiding worden ons letterlijk verteld door de host over een intercom. Een onderdeel eerder in het spel is kapot, maar dit is in de kamer niet duidelijk dus dat wordt ook maar verteld over de intercom. Later in het spel krijgen we van de host te horen dat hij per ongeluk een belangrijke video heeft overgeslagen en die niet alsnog kan afspelen. Direct daarna slaat hij per ongeluk een puzzel over die we dan ook niet meer kunnen spelen. Hier krijgen we geen excuses voor, terwijl het wel onze ervaring beïnvloedt. Deze jongen benadert het duidelijk gewoon als een bijbaan en de passie ontbreekt bij het napraten, dus we zijn al vrij snel weer weg.

Helaas was Time voor mij niet een heel positieve ervaring. Ik zou de kamer niet vreselijk noemen, we hebben prima gespeeld, maar het kan hier allemaal gewoon zo veel beter. Het daadwerkelijke VR gedeelte is zeer beperkt en wat er staat is niet boeiend of van toegevoegde waarde. De integratie met de fysieke escape kan ook beter. Daarbij kunnen het decor en de sfeer een boost gebruiken, vooral voor een thema zoals dit. Onze host hielp de ervaring helaas niet mee, dat is gewoon pech. Mogelijk zijn de andere spellen die hier de VR / fysieke escape combi maken van betere kwaliteit, maar deze kun je wat mij betreft overslaan. Al helemaal als het weekend is.


5.5

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 4.5


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Prima gameflow
 • Origineel concept
 • Uitwerking VR element is zeer beperkt
 • Slechte begeleiding
 • Ongepassioneerde host
 • Goedkoop decor
 • Statische sfeer

  Marieke

De Vliegende Hollander

Escape Unlimited
Geplaatst op: 03 december 2023

Wij zullen varen!

Last-minutes verlopen soms niet al te soepel. Na iedereen in de regio wel gebeld te hebben en nergens meer terecht te kunnen kwam ik uit bij Escape Unlimited te Zevenbergen. Ongeveer een uur weg, maar het zag er veelbelovend uit en Robin, de eigenaar, was gelukkig meewerkend om het mogelijk voor ons te krijgen. Een uurtje rijden dan maar!
De locatie zit op een industrieterrein en heeft zat ruimte om gratis te parkeren. We worden enigszins gehaast ontvangen en mogen gelijk beginnen met spelen. De eigenaar host twee kamers tegelijk en dat heeft minder mijn voorkeur. Ik snap dat hier wel (financiele) redenen achter zitten, maar alsnog. De kamer begint met een klassieke voice-over. Het is een beetje cheesy, maar goed ingesproken en helder verstaanbaar. We gaan een schatkaart zoeken in het huis van een hoge pief in het VOC-tijdperk. Als we die niet vinden, dan zwaait er wat...

De kamer verbaast me aangenaam qua decor. De decourstukken zijn netjes onderhouden, sfeervol, en passend. Denk aan massief houten kasten, grote kisten, en verbazingwekkend veel kleine decorstukjes. Desondanks die mooie kleine decorstukjes is er nooit een probleem met ruis. Het enige jammere is dat de afwerking van de kamer soms wat gebrekkig is. Dingen zoals de deur naar binnen (een fel witte kantoordeur) kunnen meer in thema en het systeemplafond is soms zichtbaar. Dat haalt je er soms wat uit, maar het is duidelijk dat hier een poging gedaan is om qua decor wat moois neer te zetten.

De kamer is helaas vrij statisch. Er gebeurt niet heel veel spannends en we houden ons vooral bezig met lekker lineair puzzelen. De puzzels zijn bekend, maar kennen net wat twists om ons te verrassen. Een puzzel specifiek stak uit in fun factor in originaliteit. De kamer is wel erg makkelijk. We haasten ons totaal niet, maar zijn toch heel snel klaar. De flow blijft de hele tijd soepel, op een moment na, en we zijn met een recordtijd de kamer uit. Het is toch wel jammer als het zo snel over is terwijl we daar helemaal ons best niet voor doen. De hints kwamen daarbij ook vrij snel en jammerlijk buiten thema. We hadden misschien meer de ruimte mogen hebben. De kamer lijkt me het beste geschikt voor 2 ervaren spelers of een groepje beginners. Meer dan 4 mensen lijkt me hier ook al snel krap.

Na de kamer kunnen we nog even uitgebreid napraten met Robin, die al zijn ambities met ons heeft kunnen delen. Helaas zal hij in december moeten vertrekken van deze locatie. Ik wens het hem van harte toe dat hij een mooie nieuwe plek vindt om zijn passie voort te zetten. Als ik hoor wat hij nog allemaal wil kan hier iets heel vets uit komen!

De Vliegende Hollander zal je een uurtje (of een stuk korter) vermaken met leuke, doch makkelijke, puzzels in een mooi decor. De afwerking mag sterker en het totaalbeeld beter, maar hier zit wel zeker wat leuks. Als Escape Unlimited weer elders zijn deuren opent zal ik van de partij zijn.


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 10.0


Gespeeld in november 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  31:29 min


 • Goede prijs
 • Sfeervol authentiek decor
 • Uniek thema
 • Paar unieke twist in puzzels
 • Enthousiaste eigenaar
 • Erg makkelijk
 • Vrij statisch
 • Kort

 

"Woah, die gast speelt goed boos!" "Nee, das gewoon een andere speler die het niet snapt."

Prison Escape is al jaren een twijfelaartje op mijn wishlist. De ene persoon zegt dat het ongelofelijk is, de andere zegt dat het helemaal niks is. Het is natuurlijk niet traditioneel escapen en meningen kunnen verschillen. Zou het wel werken met zo veel spelers? Wat houdt het spel nou echt in? Na al die jaren twijfel had ik er genoeg van. De verhalen die ik hoorde op de Beyond the Game podcast over Prison Escape klonken toch wel heel vet dus ik nam de gok en ben er met enkele vrienden gewoon voor gegaan.
We komen op tijd op het ophaalpunt aan waar we gratis kunnen parkeren. De hoeveelheid plekken is echter beperkt en er is nauwelijks mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Dit wordt trouwens al helemaal onmogelijk met 130 mensen die wachten om opgehaald te worden dus je kan maar beter onderweg een tankstation of bosje opzoeken. We worden buiten character geïntroduceerd aan wat het spel ongeveer inhoudt waarna het spel pas echt mag beginnen. De bus rijdt voor om ons af te voeren en vanaf dat moment zijn wij allemaal enkel gedetineerden.

Wat is het toch goed bedacht, als je fatsoenlijk een prison escape wil doen, dan heb je een echte gevangenis nodig! De muren van het pand doemen voor ons op en het is duidelijk dat we hier de komende uren als ratten in de val zitten. Het eerste half uur van Prison Escape is werkelijk meesterlijk. Er komt zo veel op je af, maar niks wordt je strot in gedauwd. Als je goed op let zul je allemaal details zien. Dit karakter heeft deze zwakte, die ene heeft een band met die andere, die bewaker heeft dit geheim, enzovoort. Dit kun je ook allemaal missen. Iedereen ziet hier iets anders en dat maakt jouw bijdrage waardevol. Ondanks dat dit enkel opbouw en introductie is zijn de settings en hoe we deze doorlopen verhalend ontzettend sterk. Dit deel kan zo saai zijn, maar werkt hier juist geniaal. Elke acteur is perfect gecast en speelt het hele spel diens rol met volle overtuiging.

En dan gaan we voor mijn gevoel de mist in. Na dat sterke eerste half uur raakt het spel de focus kwijt. We staan vaak stil in een rij te luisteren en toe te kijken in plaats van nou echt wat te doen. We maken veel mee, maar we doen weinig. De stukken dat we vrij zijn om te bewegen (en die zijn er vrij weinig) is het niet duidelijk wat we nou moeten doen. Er is een gebrek aan kadering. Waar mag ik heen? Met wie praat ik? Waarom? Wat zeg ik? Je hebt hier niet één verhaallijn, maar meerdere en het is aan jou om er één te vinden en te volgen. Ik heb geprobeerd meerdere lijnen te volgen en een lijn kon ik niet vinden, een andere was te druk bezet, en de bij de laatste was het niet duidelijk wat ik kon doen. Dit komt deels door het pand. Het is vet om in een echte gevangenis te spelen, maar het zijn veel gangenstelsels met weinig open ruimtes. Het werkt beklemmend, maar je mist het formaat van het geheel. Uiteindelijk kom ik bij een einde terecht wat voor mij geen voldoening biedt. Ja ik ben ontsnapt, maar ik ben er voor mijn gevoel gewoon uit gelaten. Ik miste hier de stijgende lijn. Ik heb niet het idee dat ik naar een finale opbouwde, maar dat ik in de laatste 5 minuten de deur uit gezet ben. Bij navragen hadden meerdere van mijn medespelers ook dit idee.

Naast het probleem met kadering kent Prison Escape een ander groot probleem en dat is het spelersaantal. Wederom, je speelt hier met 130 man. Dat zijn héél veel mensen en je gaat dus nooit die persoonlijke en opbouwende ervaring krijgen van een reguliere escape met acteur. De structuur is hier aangepast om mee om te gaan, maar het is naar mijn mening regulier te druk om het spel goed mee te krijgen. Als je achterin de rij staat terwijl er vooraan iets gebeurt krijg je dat nooit goed mee.

Dan komen we bij het grootste probleem: De andere spelers. Nou bedoel ik niet dat ik iedereen blind haat omdat ik ze niet ken. Veel mensen snappen gewoon niet wat ze komen doen en je hoeft dan maar een paar rotte appels te hebben om het spel compleet te verpesten. Ik vraag mij af of het altijd zo erg is. Mensen klimmen over hekken, duwen acteurs opzij, negeren bevelen, lopen door dramatische scenes heen, breken alle spelregels, het kan niet gek genoeg of het gebeurt. Zo kom ik er zelf nooit in. Er wordt daarbij verbazingwekkend weinig ingegrepen. Als je in een gevangenis staat die genadeloos hoort te zijn en mensen staan hardop door de directeur zijn verhaal heen te praten zonder gevolg dan doet dat gewoon afbreuk aan de ervaring. De acteurs mogen hier veel feller op reageren en dit eerder afstraffen. Laat die mensen push-ups doen of neem ze even apart. Naar mijn mening is het zelfs de beste oplossing om dit soort mensen gewoon uit het spel te halen (vooral gezien hoe veel iedereen betaalt).
De debriefing aan het einde is enorm energiek en het is overduidelijk hoe ontzettend goed doordacht deze ervaring is. De logistiek, de passie, de energie, de liefde, ik voel het allemaal hier, maar dat maakt het ook zo zuur om te bedenken hoe het voor ons verlopen is.

Het is eerlijk gezegd waar ik al bang voor was. Prison Escape is een ontzettend ambitieuze ervaring, met flink wat knelpunten. Dit kan echt ongelofelijk zijn, maar dat was het voor mij helaas niet. Ondanks de vette locatie, de geweldige acteurs, en de vele vette settings kwam ik er niet lekker in. Ik mis kadering in mijn mogelijkheden tijdens het spel en stoor me aan het hoge spelersaantal. Daarnaast mag er veel strenger worden omgegaan met wangedrag tijdens het spel. Blijkbaar zijn er plannen voor een nieuw spel in de nabije toekomst en dan hoop ik dat deze punten worden aangepakt. Ik zou het graag nog een keer een kans geven!


Reactie door Prison Escape Doetinchem

03 november 2023

Bedankt voor je waardevolle review! We zijn erg blij dat je ons concept zo weet te waarderen en zijn dan ook dankbaar dat je deze verbeterpunten met ons deelt. Zo help je ons om deze productie nog beter te maken en om onze nieuwe productie goed van start te laten gaan.


7

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 5.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 9 personen

Ontsnapt: Ja


 • Authentieke locatie
 • Professionele acteurs
 • Debriefing
 • Details en de verschillende verhaallijnen
 • Wangedrag van spelers wordt niet afgestraft
 • Hoog spelersaantal
 • Gebrek aan kadering in spelverloop

 

The Non Believers

Your Escape
Geplaatst op: 10 december 2023

De meest kritische 10 die ik ooit heb geschreven

Eindelijk! The Non Believers, een kamer waar ik welgeteld meer dan 3 jaar op heb zitten wachten, ging open! Ik was al enorm fan van Rebecca toen deze uit kwam en kon toen al niet wachten op iets nieuws van Jordin. Er is veel tijd over heen gegaan dus wie weet wat we konden verwachten. Als je zo lang bouwt moet het wel wat zijn, toch?
Parkeren kan gratis voor de deur. De ontvangst en de weg er naar toe zijn (deze keer wel) netjes aangekleed en zetten een aangename sfeer. We worden warm ontvangen door Melvin en mogen na een toiletbezoek en het opbergen van de spullen beginnen. We bevinden ons in het dorpje Pittleburg. In dit spel nemen wij de rol aan van de kinderen van de lokale pastoor. Pittleburg is een streng gelovig dorpje, maar wij komen niet opdagen voor de zondagsdienst. Wat zou onze vader vinden van deze blamage als hij thuis komt?

Dat plot klinkt misschien niet wereldschokkend, maar geloof me als ik zeg dat deze kamer echt de meest gestoorde kanten uit gaat. De intro is al een gigantische technische flex die eerder doet denken aan een dark ride dan een escape room. Vanaf het eerste moment is The Non Believers vastberaden om jou omver te blazen. Dit is met gemak een van de meest technisch indrukwekkende kamers ter wereld. Je wordt vanaf het begin gebombardeerd met het ene na het andere gigantische effect. Technisch zijn er weinig kamer die hier aan kunnen tippen. Aan het einde van de kamer zijn we allemaal compleet overprikkeld en krijgen we gelukkig even de tijd om alles te plaatsen. Geloof me, je gaat die 5 minuten na de kamer nodig hebben want er komt niks logisch meer uit je mond.

De kamer moet een huis (en nog veel meer) voorstellen en dit is met oog op detail uitgevoerd. Het is gigantisch (zo'n 400-500 m2) en blijft maar gaan. Je bent constant in beweging met het ontdekken van nieuwe ruimtes, effecten, en puzzels. Het prachtige decor is intussen strak afgewerkt en sfeervol ingericht. Soms zijn er wel enkele stukken die ik dan wat minder mooi of enigszins leeg vind. Het is vreemd om te zien dat er sommige ruimtes zo mooi zijn gedaan en dan andere iets minder, maar dit staat misschien nog op de planning.
De muziek in de kamer is vanaf het begin gelijk bombastisch en meeslepend, wat eerst vet is totdat je er na een half uur wel genoeg van hebt. Ik ben iemand die erg op geluid let in kamers en dit was voor mij too much. De muziek is constant zo bombastisch en alomvattend dat je nooit rust hebt. Soms past de intense muziek gewoonweg niet bij wat je doet en is er even behoefte om de kamer wat meer te laten ademen, maar dat komt helaas nooit.
Het verhaal blijft wel goed te volgen. Door middel van professionele stemacteurs wordt onze reis begeleidt leren we meer over de ware aard van Pittleburg. Wat ik dan minder vind is het feit dat je hier mensen anders dan jezelf representeert. Je speelt hier in feite de kinderen en dat maakt het voor mij wat lastiger om in het verhaal te komen.

De spelflow blijft voor ons goed gaan en we zijn er met 100 minuten speeltijd weer uit. De puzzels wisselen tussen een kort en simpel opdrachtje en langere puzzels waar je enkele minuten mee bezig zal zijn. Desondanks zijn er weinig uitdagende puzzels in de kamer, maar is het meer een geval van goed opletten en overzicht houden. Een enorme kracht van de kamer is dat de puzzels het verhaal vertellen en in de sfeer passen. Elke puzzel zit er met een reden in en alles voelt passend. Ik kan dit enorm waarderen, vooral met een kamer die zo verhalend is als dit.

Als we na het spel (totaal overprikkeld) met Melvin aan de bar zitten bij te komen begint het in te dalen. Wtf was dit? Dit kan toch niet? Langzaamaan komen we op gang om over het spel te praten. Er is alle tijd en ruimte voor ons en uiteindelijk we hier nog veels te lang gezeten. Als we het eenmaal over het verhaal hebben krijg ik echter ineens te horen dat mijn interpretatie daarvan niet klopt. Echter voelde die voor mij heel logisch en ik snap niet helemaal hoe het dan zou moeten werken. Ik vond persoonlijk mijn eigen interpretatie zelfs een stuk leuker dan wat er blijkbaar daadwerkelijk gebeurde. Om het zonder spoilers te zeggen, vanaf een zeker punt zijn er meerdere manieren om iets te interpreteren, maar dat is niet de bedoeling. Het is dan jammer om te horen dat mijn ervaring 'verkeerd' is.

Dan is er nog één groot punt waar ik over wil beginnen, namelijk de technische mindfucks in de kamer. Zoals ik al zei gooit de kamer het ene na het andere gigantische effect of technische mindfuck op je af. Dit is vet, maar het komt vaak neer op hetzelfde. Een groot technisch onderdeel van de kamer beweegt, sta stil voor een minuutje, je kan weer door. 10 minuten later los je twee puzzels op en een groot technisch onderdeel van de kamer beweegt, je staat stil voor een minuutje, en je kan weer door. Ja, dit is technisch indrukwekkend en ontzettend knap gemaakt, maar naast dat deze momenten in essentie veel overeen komen doen dit soort gigantische technische dingen gewoon niet heel veel voor mij. Andere vormen van experience liggen mij dan weer meer. Voor mij is het al snel "ja, het grote onderdeel beweegt, en nu?". Er wordt op deze punten weinig tot niks van de speler vereist en aangezien ze in de harde kern zo op elkaar lijken voelt het wel vaker voor mij onnodig. Ik zie in veel reviews dat mensen de mindfucks passend in thema vinden, maar zo heb ik ze zelf doorgaans niet ervaren.

The Non Believers is voor mij een bizarre ervaring geweest. Ik ben namelijk door deze kamer oprecht gaan evalueren wat ik wil van een escape room en of dit dat wel is. Ja, ik ben enthousiast over deze kamer, maar zo enthousiast als alle andere reviewers? Ik zie een andere review dit vergelijken met een pretparkattractie en die vergelijking snap ik. De technische indrukwekkendheid doet voor mij gewoon niet heel veel, terwijl dat wel een van de grote appeals van de kamer is. Waarom dan die 10? Omdat ik niet kan ontkennen dat The Non Believers een wereldschokkende ervaring is en ik het desondanks echt heel tof gehad heb. Het formaat, de duur, de mindfucks, de effecten, de bombast, je gaat dit vrijwel nergens anders vinden. Deze kamer gaat het in de Benelux en internationaal zeer goed doen, dat kan ik je nu al zeggen. De kamer is ongelofelijk en ik heb het hier uitstekend naar mijn zin gehad, iedereen MOET komen spelen. Maar is dit wat ik wil van een escape room? Dat weet ik nou niet...


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja


 • Sfeervolle kamer
 • Bombardement technisch indrukwekkende mindfucks
 • Lang, groot, enorm, gigantisch
 • De host, Melvin!
 • Origineel verhaal
 • Constante afwisseling van settings
 • Lekker gameflow
 • Constante bombastische muziek
 • Verwarring over verhaal
 • Design van technische mindfucks

  Tijn10

Jason's Legacy

OuterGround
Geplaatst op: 10 oktober 2023

Vurig vervolg

Het valt nog steeds moeilijk te geloven wat er met Jason's Curse gebeurd is. Voor de niet-ingewijden, een van de classics van de Nederlandse escape-scene was er na een vreselijke brand ineens niet meer. Niet alleen een ramp voor de scene, maar al helemaal voor OuterGround. Je bent een prachtige kamer en een bron van inkomen kwijt, wat nu? Gelijk een nieuwe bouwen, zeggen ze! Een vervolg op de verhaallijn van Jason Blackwire met wat knipogen in het verhaal naar de brand die de kamer verwoest heeft. Na 7 maanden staat Jason's Legacy, maar is het wat?
We worden zoals gewend netjes ontvangen bij OuterGround. Een uitgebreide uitleg blijft gelukkig achterwege als we melden dat we ervaring hebben. We mogen snel beginnen met een intro die je gelijk op de hoogte brengt van het verhaal van Jason en waarom we hier zijn. We nemen de rol aan van een groep inspecteurs die op zoek gaan naar de psychopathische Jason in het huis van de lokale priester. We worden welkom geheten, de deur valt dicht, en onze zoektocht naar Jason mag beginnen!

Jason's Legacy speelt zich in zijn geheel af in het huis van deze priester en als ik huis zeg, dan meen ik dat. Dit is een grote kamer met veel verschillende ruimtes, die ook nog eens verborgen kunnen zijn. De kamers verschillen vaak van grootte, de ene is hoog en ruim, de ander weer compact. We gaan zelfs de hoogte in en ik kan uiterst waarderen hoe uitgebreid de kamer is.
Het decor is doorgaans van hoge kwaliteit en netjes afgewerkt. Sfeervolle inrichting geeft de kamer vaker de indruk een echt huis te zijn, al zijn er plekken waar de kwaliteit dan weer iets minder is. Denk aan A4'tjes met plaatjes die totaal niet passen bij de mooie houten kast waar ze op geplakt zijn. Zonde, maar laat het de pret niet drukken.
Om het verhaal te vertellen hoor je op vaste stukken audiofragmenten van de priester. Deze en andere fragmenten worden door professionele stemacteurs ingesproken en jongens wat maakt dat een verschil! Het klinkt goed en trekt je mee dat (eerlijk gezegd behoorlijk voorspelbare maar vermakelijke) verhaal in. Ik erger me helaas aan de kwaliteit van het geluid en de speakers in de kamer. Misschien komt het omdat ik hier als muzikant zelf bovengemiddeld veel op let, maar de kwaliteit van het geluid buiten de muziek en de voice-overs is soms verbazingwekkend slecht. Daarnaast zijn de speakers zelf ook niet altijd even best. Er speelt bijvoorbeeld dramatische muziek bij een mooie onthulling en dan kan je het nauwelijks horen omdat er 0 bas in zit of omdat het klinkt als een klein speakertje. Je VOELT de muziek vaak niet en soms dan juist weer iets te veel, misschien is dit nog een aandachtspunt om af te stellen.
De sfeer in de kamer voelt spannend terwijl we jagen op Jason, met mooie effecten en een prachtige onthulling die je, als je goed oplet, zal kunnen zien aankomen. Gek genoeg mis ik toch wat dreiging. Het idee is dat er iets van een kwaadaardige aanwezigheid in het huis is, maar hier merk je vrij weinig van. Naar mijn mening had de kamer nog veel enger gemogen. Niet zozeer dat er meer scares per se in moeten, maar je mag meer voelen dat je hier niet welkom bent. Misschien zelfs een acteur of iemand die kort de kamer in komt, al blijft dat natuurlijk lastig met hoe je mensen informeert.

Jason's Legacy is de eerste kamer van OuterGround die 75 minuten is en dat is voor goede reden. De kamer zit tot de nok vol met dingen om te doen dus je kan lekker aan de bak. Ik denk dat je hier minstens 3 mensen bij nodig hebt en dat grotere groepen zelfs nog hun lol op kunnen. Wij gaan pijlsnel door de kamer heen met 2 hints (die vrij snel komen) en zijn na 69 (haha) minuten pas klaar. De flow is daarbij ontzettend lekker. De vele puzzels zijn verspreid door de ruimtes van het huis en verbinden toch naadloos met elkaar door. Ondanks alle ruimtes en het heen en weer rennen is het nooit onduidelijk wat je moet doen of waar je moet zijn. Mijn respect! De focus ligt in de kamer vooral op veel puzzelen met mooie effecten. Soms is het wel heel typisch escaperoompuzzelen zonder een idee van wat het nou in het verhaal betekent.
De kamer is creatief ingedeeld om grotere groepen allemaal iets te doen te geven zonder dat iedereen op elkaars lip zit. Dit betekent wel dat je bij deze kamer veel fysiek bezig bent en taken zal moeten verdelen. Je gaat hier vaak trappetje op, trappetje af, gangetje door, kamer in, dingetje pakken, en terug. Ik hou daar van, maar dit kan sommige spelers misschien te veel worden.
Ten slotte wil ik credits geven aan onze host Raoul! We praten gezellig na en krijgen een kleine backstage tour waarbij al onze vragen beantwoord worden. Hij straalt passie uit en dat geldt evenzeer voor OuterGround als bedrijf. Daar heb ik alleen maar waardering voor!

Wat een heerlijke kamer! Naast voornamelijk wat issues met de spanning en het geluid ben ik hier uiterst over te spreken. Een uitgebreide, mooi gedecoreerde kamer van (terecht) 75 minuten met een ster van een flow en prachtige effecten. De focus ligt hier echt op die uitgebreide puzzelflow dus als dat je trekt kan je hier je lol op. Voor mij is de kamer niet per se een nieuwe topper van Nederland, maar zeker een mooie toevoeging aan de scene die iedereen moet spelen. Op het moment met gemak de beste kamer bij OuterGround!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Het Dronkenmansslot

Ontsnapt: Ja  69:00 min


 • Ster van een flow
 • Mooi decor
 • Nette afwerking
 • Onze host, Raoul
 • Verwijzingen naar Jason's Curse en de brand
 • Prachtige effecten
 • Custom soundtrack
 • Héél veel te doen
 • Uitgebreid met veel ruimtes
 • Geluidskwaliteit en kwaliteit van de speakers
 • Mist dreiging

 

The Imitation Room

Villa BreTil Escape Rooms
Geplaatst op: 28 september 2023

Goed nieuws van het oorlogsfront!

Laten we eerlijk zijn, de première van de nieuwe kamer van Villa BreTil was zachtjes gezegd stroef te noemen. De reacties waren niet zo positief als gehoopt en de ene na de andere reviewer had er wel iets over te zeggen. Dit maakte mij initieel nogal huiverig om langs te komen, maar nadat de controversie wat leek te bedaren en de reviews wat positiever werden durfden we het wel aan.
De locatie van Villa BreTil blijft prachtig en vooral 's avonds indrukwekkend. Er is zat ruimte om gratis te parkeren en een ruime, gezellige ontvangstruimte compleet met bar. The Imitation Room draait om Idah, de moeder van de familie waar de kamers van de villa om draaien. Ze is een spion die in de tweede wereldoorlog hier op een missie is. Nu zij uitgevallen lijkt te zijn is het aan ons om haar werk af te maken! We krijgen een korte intro die ons mooi in de sfeer brengt en kunnen van start!

Het eerste wat opvalt aan de kamer is hoe mooi het decor is! Het ziet er echt goed uit en de afwerking is ook nog eens heel netjes. We wanen ons al snel in de sfeer en genieten van de kleine details. Een geurtje hier, een mooi lampje daar, er is duidelijk over nagedacht. De muziek en belichting zijn prachtig en dragen bij aan de spionagesfeer terwijl we kasten uitgraven en handleidingen doornemen. Een zeker decorstuk heb ik echter gemengde gevoelens over. Aan de ene kant voegt het wel wat leven toe aan de kamer en aan de andere kant vind ik het compleet onnodig en zelfs een beetje belachelijk.
De kamer is vrij klein en wordt nooit veel groter. 4 is hier écht de max, meer dan dat moet je niet willen. Wij zijn met 4 en het lukt net. Dit zou mogelijk een heel toffe kamer zijn voor een ervaren duo, als je de uitdaging aan durft!

The Imitation Room is een van die kamers waar jouw interesse in het thema waarschijnlijk de doorslag gaat geven of de kamer je ligt of niet. De kamer draait om spionage en dat is in vrijwel elke puzzel doorgevoerd. Vrijwel alles betrekt machientjes, gadgets, en lijstjes. Waar het leuk kan zijn om die ene machine op te starten of het verborgen mechanisme te laten werken kan het ook echt niet je ding zijn. I'm not kidding, je gaat hier meerdere puzzels hebben met manuals en lijstjes afwerken. Wij vinden het gelukkig heerlijk en de kamer houdt er een uitstekende flow op na. In totaal hebben wij 1 hint gekregen voor iets heel simpels en die was compleet terecht.
De kamer eindigt voor mij wel wat spontaan. De kamer heeft een zeker hoogtepunt, maar lijkt daarna wat in te zakken alvorens te eindigen. Iets anders waar ik geen fan van ben is een boekje meegeven aan de groep. Ik snap het idee van een soort spionage-manual, maar dit is zo'n idioot klein ding met zo idioot veel tekst er in dat het niet werkt. Het is met zoiets als dit gewoon nooit duidelijk wanneer je het moet gebruiken en welk deel. We zitten bij elke puzzel waar het niet bij hoort er doorheen te zoeken naar iets dat relevant is of we zijn hem kwijt bij de puzzels waar het wel relevant is.

Mijn grootste issue toen ik de vorige keer bij de villa was was wel de service. Het leuren om reviews gepaard met zenden / niet ontvangen was zacht gezegd niet mijn ding. Gelukkig is dat deze keer ook aanzienlijk beter! Onze host, Björn, is een aangenaam host en laat ons welkom voelen. Bij het napraten gaat hij inhoudelijk in op hoe we de kamer hebben ervaren (en alle domme dingen die we gedaan hebben) en dat getuigt dat hij betrokken mee kijkt. Een aanzienlijke verbetering!

In conclusie ben ik zeer aangenaam verrast door The Imitation Room. De issues die in de eerste golf van reviews vermeld werden lijken inmiddels vrijwel geheel verholpen. De kamer is een prachtig gedecoreerde, doch kleine, puzzelkamer met een goede sfeer en enkele mooie momenten. Kom met maximaal 4 mensen die van het thema houden en je gaat een prachtige tijd hebben.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in september 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  62:58 min


 • Sfeer door muziek, licht, en details
 • Uitdagende puzzelkamer
 • Uniek thema
 • Goede service
 • Lekkere flow
 • Fijne ontvangstruimte
 • Boekje meegeven aan de groep
 • Een zeker decorstuk

  TheekopjePjurn.Marieke

HannaH

Villa BreTil Escape Rooms
Geplaatst op: 29 september 2023

Waarom kan niemand in deze familie gewoon even normaal zijn?

Na onze succesvolle poging tot spionage met mama Idah bij The Imitation Room nemen we een kleine pauze in de ruime ontvangst van de villa alvorens door te gaan naar het volgende verkrekte familielid. We gaan op zoek naar de dochter, Hannah, die zich verstopt op de zolder. Dat klinkt gezellig en totaal niet abnormaal. Het is ook totaal niet gek om als vier volwassen mannen te komen spelen met een klein meisje dat je niet kent dus daar gaan we verder maar niet op in.
De intro is een stuk meliger dan wat ik verwachtte. Het zet een gek sfeertje neer en laat ons ook nog eens keihard lachen. Ik ben er fan van, maar het geluid mag een stuk harder aangezien ik er maar een klein deel van kan volgen. Om dat dan te volgen met een compleet onnodig filmpje snap ik ook niet. De kamer heeft het naar mijn mening niet nodig. Anyway, tijd om Hannah te vinden!

Helaas wordt al snel duidelijk dat HannaH niet is wat ik verwacht had. De kamer is groot en bevat meerdere ruim opgezette stukken, maar het voelt allemaal zo leeg. Het decor is op een paar stukken na helemaal niet zo fraai en de weinige spullen die er liggen voelen meer als oude troep dan bijdragen aan de sfeer. Waar The Imitation Room dat gevoel te pakken heeft dat je echt in de kamer van een daadwerkelijk persoon bent voelt dit voor mij te veel als "de enge escape room". Ik waardeer echter wel de focus op goed gebruik van licht en een banger van een soundtrack. Deze elementen escaleren de sfeer aanzienlijk. De giga schermen in de kamer met de aftikkende tijd zijn dan weer jammer. Ik volg verder eerlijk gezegd maar weinig van het verhaal, al vind ik de conclusie wel satisfying.
Als je trouwens een zwak hart heb, maak je geen zorgen. De kamer is spannend, maar absoluut niet eng te noemen. Op een paar kleine scares na moet de kamer het vooral hebben van de sfeer.

Zoals ik al zei is de kamer groot. Je hebt hier meerdere ruimtes en deze zijn aan de grotere kant, maar werken ook vaker met hoogte. Dit zie je vrij weinig dus ik ben hier zeker fan van! De kamer kent veel puzzels en was voor ons een goede uitdaging. We zijn zo'n 52 minuten bezig terwijl we voor ons gevoel aardig snel gaan. We houden het bij deze kamer op 1 hint en die was zeker gewaardeerd.
Ik moet zeggen dat ik ook op het spelverloop meer van de kamer verwacht had. Er gebeurt weinig verrassends en we zijn vooral lekker aan het puzzelen. Puzzels variëren hard in kwaliteit van "Oh leuk" tot "Oh god niet zo één". De flow is goed, maar ik vraag me regulier af waarom deze puzzels hier zijn en waarom wij die nu doen.
Wederom hebben we hier de begeleiding van Björn met wie we nog lang na hebben kunnen praten. Goede service boost de ervaring en deze jongen doet het zeker goed!

HannaH is een grote, enigszins sfeervolle puzzelkamer, waar ik eerlijk gezegd te hoge verwachtingen voor had. Hoewel ik het zeker leuk heb gehad bij HannaH moet ik zeggen dat ik toch enigszins teleurgesteld de auto weer in stapte. De kamer was leuk, maar ik had er toch veel meer van verwacht qua sfeer, verloop, verrassingen, etc. Als je zo veel reviews hebt met zo'n hoog gemiddeld cijfer dan creëer je een beeld dat je moeilijk waar kan maken. Ditzelfde probleem had ik bij Zahnartzt Schillinger en daarom ben ik blij dat ze hier niet meer zo actief reviews afdwingen. Laat het maar een les zijn dat je kritisch moet zijn op al die cijfers. Ik denk dat de kamer vooral voor grotere groepen en minder ervaren escapers heel tof kan zijn. Kom hier voor The Imitation Room en pak deze lekker mee.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in september 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: De Achterbuurt Tjappies

Ontsnapt: Ja  52:00 min


 • Gebruik van licht
 • De soundtrack gaat hard
 • Grote en hoge ruimtes
 • Goede service
 • Fijne ontvangstruimte
 • Wisselende kwaliteit decor en inrichting
 • Wisselende kwaliteit van puzzels
 • Hintschermen

  Marieke

Een uitdaging voor de Poolse scene

Kamer 27 van de 32 op onze trip in Polen. De laatste dag van onze trip wordt bruut. Vandaag reizen we van Bydgoszcz naar Gdańsk in een overvolle trein (ca. 2,5 uur) en spelen we zes kamers van het bedrijf Escape Time. Nadat we compleet gesloopt aankomen bij onze eerste kamer van de dag stouwen we nog snel een verrassend lekkere burger van SurfBurger naar binnen. Ik weet niet hoe het ze lukt, maar de Polen weten als geen ander hoe ze lekkere burgers moeten maken.
Het bedrijf bevindt zich in een regulier huis in een woonwijk dus we hebben geen idee wat ons te wachten staat. Het ontvangst is verrassend hartelijk en enthousiast. Na onze spullen op te kunnen bergen worden we naar de kamer begeleidt en voor de eerste keer geen waslijst aan instructies meegegeven. Warrior Spirit is een remake van een oude kamer om deze weer mee te laten draaien. Het enige wat we te horen krijgen is dat de kamer draait om het verhaal en we ons vooral daar op moeten richten in plaats van zo snel mogelijk te escapen. Dit is dan wel de 27e kamer die we spelen in Polen, maar dit is de eerste keer dat we dat horen. Let's go!

De intro zet de toon op een energieke manier. Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen zal zijn, maar onze host heeft duidelijk passie voor zijn vak. Onze kapitein instrueert ons om een oud huis waar een seriemoordenaar woonde binnen te vallen om meer bewijs te vinden voor de zaak. We kunnen hem maar beter niet teleurstellen!
Warrior Spirit is geen normale kamer. Alles hier is net een beetje anders. Dit begint al bij het thema: Native Americans. Een gevoelig thema, dat misschien niet heel secuur wordt behandeld, maar zeker uniek is. Ik heb het nog nooit gezien en het werkt echt goed om je een gevoel van vervreemding en spanning te geven.
De kamer ziet er prachtig uit en is netjes afgewerkt. Het decor is ontzettend kleurrijk en duidelijk met liefde ingericht. Gelukkig gaat de sfeer hier goed in mee. We voelen de spanning opbouwen naarmate we dichter bij de conclusie komen en worden meegezogen in het verhaal. Dat verhaal blijft onvoorspelbaar tot op het einde. Wat een teug frisse lucht is het dat het verhaal ook echt uitmaakt en daadwerkelijk goed is! Alles wat ik vertel is een spoiler, dus helaas kan ik hier niet verder op in gaan, maar de manieren waarop dit verhaal wordt vertelt vond ik erg slim gevonden en uniek in Polen.

De puzzels zijn ook wat apart en vereisen een andere manier van denken dan we vaak verwachten. Er zitten enkele stukken tussen die eerder verhalende handelingen zijn. Ze zijn niet de highlight van de kamer, maar ik waardeer de poging om wat anders te proberen. Eindelijk hebben we hier zelfs wat stukken experience! Door middel van verhalende handelingen en toffe effecten bouwt de kamer op naar een spannende conclusie. Het spel na de conclusie is leuk bedacht, maar gaat net wat te lang door waardoor je net met een wat minder gevoel de kamer uit komt. Desondanks zijn we, net zoals onze host, razend enthousiast. Het blijkt dat hij op eigen initiatief de hele kamer bedacht heeft en als dit zijn ideeën zijn, dan vraag ik me af wat hij nog meer kan doen zodra hij echt losgelaten wordt.

In de onsterfelijke woorden van Gordon Ramsay: "Finally. Some good f*cking food!" Dit is waar we al die tijd al naar snakten. Een verhaal om in op te gaan en te beleven in plaats van enkel een prima puzzelkamer. Voor Polen is Warrior Spirit grensverleggend en een teug frisse lucht. Een van de grootste complimenten die ik de kamer kan geven is hoe "anders" het is. Elk element van de kamer heeft wel iets onconventioneels. Onconventioneel voor de Poolse scene, maar ook voor escape rooms in algemeen. Niet alles werkt even goed, maar ik respecteer enorm wat hier door één man is neergezet en kan me voorstellen dat dit veranderingen in de scene teweeg kan brengen. Zou ik hier het vliegtuig voor pakken? Nee, maar in Polen staat deze hoog op mijn lijst van aanraders.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Decor en afwerking
 • Uniek thema
 • Onconventionele opzet
 • Eindelijk wat experience in Polen!
 • Razend enthousiaste host
 • Goede prijs
 • Uniek verhaal
 • Einde gaat net wat te lang door
 • Sommige puzzels zijn minder boeiend

 

Perfume [Pachnidło]

Escape Time II
Geplaatst op: 03 april 2024

Van de top van de berg regelrecht de afgrond in

Kamer 28 van de 32 op onze trip in Polen. Ik zal maar eerlijk zijn, Perfume is voor mij een zwarte veeg waar ik weinig van herinner. Het begon slecht zodra onze euforie na Warrior Spirit werd onderbroken. Perfume was aan de andere kant van de stad, waar we eigenlijk nu al horen te zijn, en er komt maar geen taxi. Uiteindelijk lukt het en komen we 45 minuten te laat aan. We hebben dus een half uur om de kamer uit te spelen. Als dat al niet erg genoeg is heb ik dubbel pech. Ik lijd namelijk aan migraine die willekeurig opkomt en drie keer raden wanneer die koos om langs te komen...

Als we in de kamer worden vastgezet giert de haast door ons heen en bij mij de migraine daarboven op. De rest van de kamer is een vage smeur. De kamer is gebaseerd op de gelijknamige film, maar heeft diens charme en kleurrijke decors niet overgenomen. In plaats daar van heb je de zoveelste 'enge' kamer waar je binnen een uur uit moet komen voordat de moordenaar terug komt. Het decor is schaars, donker, en lelijk. Afwerking is niet van te spreken. Ik heb het gros van de tijd met migraine vanuit een hoekje mijn teamleden zien spelen dus ik heb zat tijd gehad om dat te observeren.

De kamer mist bij ons flow, al valt dit deels te wijden aan de haast. Er zitten wat creatieve puzzels tussen, al zijn die vrij random in de werkplaats van een moordenaar. Waarom heeft hij overal zulke duidelijke puzzels hangen? Sommige puzzels duren wel erg lang voor geen enkele reden. Naarmate de kamer doorgaat verdwijnt bij ons steeds meer het plezier in het spel en komen we ook puzzels tegen die we gewoonweg niet snappen door de slechte vertaling. Hele stukken spel worden overgeslagen vanwege het gebrek aan tijd wat enig gevoel aan overwinning doet verdwijnen. Het is een opluchting als de kamer over is.

Ik vind het moeilijk om Perfume eerlijk te beoordelen, aangezien er veel mis ging bij ons. We hadden natuurlijk veel haast en ik was nauwelijks aanwezig door mijn migraine. Desondanks lijkt dit me niet de beste kamer. Het is de oudste kamer die we van Escape Time spelen en dat valt te merken. Het is gewoon de zoveelste 'enge' kamer over een moordenaar met gebrekkig decor, weinig licht, en slechte afwerking. De puzzels zijn wisselend van kwaliteit en de gameflow kwam er bij ons gewoon niet in. Misschien heb je meer geluk of stoor je je minder. Het lijkt me in ieder geval onmogelijk om het onder slechtere omstandigheden te spelen.


5

Sfeer: 4.5

Spelbeleving: 6.0

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Enkele creatieve puzzels
 • We mochten de kamer veel te laat nog spelen
 • Gebrekkige decors en sfeer
 • Gewoon de zoveelste enge moordenaarskamer
 • Gebrekkige flow

 

Expecto Patronum!

Escape Time II
Geplaatst op: 04 april 2024

Mandragora migraine

Kamer 29 van de 32 op onze trip in Polen. Tot nu toe hebben we bij Escape Time pieken (Warrior Spirit) en dalen (Perfume) meegemaakt. Mijn migraine is nog steeds niet volledig herstelt en vanwege de opgelopen vertraging moeten we direct door naar Expecto Patronum. De kamer is gebaseerd op Harry Potter, een thema je in Polen veel ziet. Wij zijn in Hogwarts en horen dat er Dementors aankomen. We moeten binnen de tijd de spreuk leren om hen te verbannen of we gaan er allemaal aan!
Onze host killt de magische indruk door de meest zielloze intro te doen. Hij leert ons letterlijk toveren met meerdere spreuken, maar hij kan het niet saaier en alledaagser lijken. Dit hoort magisch te zijn en indrukwekkend. Je mag eindelijk naar Hogwarts en al die bekende spreuken doen! Ik snap dat het personeel misschien niet heel blij met ons is omdat we zo laat waren voor Perfume, maar dit is niet leuk zo. Na het spel lijkt hij wat positiever over ons te zijn, maar ook dan wil hij vooral snel door.

Afijn, eenmaal de kamer in kunnen we ons richten op onze opdracht. Het decor ziet er prima uit. Het zijn the usual suspects van toverkamers. Veel boeken, bewegende schilderijen, en kasteelkamers. De kamer is mooi belicht, maar het ontbreekt verder aan enige sfeeropbouw. Er komen Dementors op ons af die letterlijk ons leven uit ons zullen zuigen, maar we voelen die dreiging nooit. Er zijn wat dingen geprobeerd om de kamer de Harry Potter sfeer te geven. Het helpt dat ze hier zich niet laten tegenhouden door copyright. Je hoort letterlijk de muziek en mag alles bij de Harry Potter naam noemen. Dat is wel tof, maar er wordt nooit op voortgebouwd. Het is gewoon bedoeld om herkenbaar te zijn zonder eigen input.

Gelukkig speelt de kamer prima en de flow zit er op enkele momenten na goed in. Enkele puzzels zijn leuk bedacht, maar er zijn een paar die ook echt klote zijn. Een specifieke kan echt ellenlang duren als je hem niet perfect doet. Op een punt staan we 10 minuten te wachten tot iemand eindelijk die puzzel heeft opgelost. De originaliteit van puzzels is me hier minder bijgebleven, al wordt er van alles geprobeerd met magie. Het nadeel aan stokjes meegeven aan de groep en ze laten "toveren" is dat dit in een escape room alleen op vaste momenten kan onder zekere omstandigheden. Dat haalt alle magie weg uit magie en maakt het vrijwel nutteloos. De eindpuzzel is precies wat je verwacht en, ja, het ziet er inderdaad zo belachelijk uit als je denkt.

Dan wil ik nog aandacht richten op een enorm frustratiepunt en trend in de Poolse scene: het gebrek aan Engelse vertaling. De hele kamer is in het Pools, dus we volgen geen hol van wat er gezegd wordt en wat overal staat. Dit reflecteert de Poolse instelling perfect. De puzzels zijn te doen, dus de kamer kan door Engelsen gespeeld worden. Ja, maar we willen ook daadwerkelijk weten wat overal staat en wat er gezegd wordt. Daarom voelen we een afstand tot de kamer en raken we nooit helemaal immersed. Daarnaast vind ik het niet kunnen dat je zegt een Engelse versie te hebben terwijl je die helemaal niet hebt.

Ik heb inmiddels wel genoeg van dit soort kamers hier. Het is weer een prima puzzelkamer, met prima decor en sfeer, maar een gebrek aan verhaal, immersie, en fatsoenlijk Engels. Je merkt hier de beperkingen van het toverthema, al kun je daar weinig aan doen. Als je een zwak hebt voor Harry Potter denk ik dat dit echt tof is, maar voor ons was het de zoveelste prima kamer.


7.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 5.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede gameflow
 • Goede prijs
 • Prima decor en sfeer
 • Een héééél vervelende puzzel
 • Gedesinteresseerde host
 • Geen Engelse vertaling

 

Sectum Sempra

Escape Time II
Geplaatst op: 04 april 2024

Vulnera Sanentur

Kamer 30 van de 32 op onze trip in Polen. Eindelijk rust in de tent. Expecto Patronum hadden we tijdig afgerond dus nu hebben we even om te wachten voor we naar Sectum Sempra gaan. Het bedrijf bevindt zich in een afgelegen pand wat er van buiten afgrijselijk verdacht uit ziet. Het gebouw is vrij klein en de ontvangstruimte is enkel bedoeld om een sfeerloze wachtruimte te zijn. Als mijn migraine dan eindelijk weggezakt is en de haast uit ons lijf is wordt het tijd voor Sectum Sempra! Een kamer waar ik benieuwd naar was omdat het voortbouwt op het verhaal van de films. We ontdekken een tot op heden verborgen kamer van niemand minder dan professor Severus Snape. Wie weet wat we hier aantreffen?

Onze host neemt zijn tijd en doet een sfeervolle intro die spanning opbouwt, maar ook wat humor bevat. Als we binnen staan ziet het decor er fenomenaal uit! Veel authentieke spullen, oog voor detail, net onderhouden, en mooi afgewerkt. Vergeleken met de andere kamers hier is dit een dikke upgrade. Deze kamer is eindelijk wel goed vertaalt en het hintsysteem is schattig in thema, al hebben we hier helaas maar één keer gebruik van hoeven maken. Een verhaal of opbouwende spanning kun je wel vergeten. We hebben onze missie om de kamer te onderzoeken en dat doen we tot we iets vinden.

Op onze zoektocht komen we wat magische obstakels tegen en hier merk je weer de beperkingen van het toverthema. Je kunt in een escape room alleen "toveren" op het juiste moment en dat haalt de magie er af. We hebben een stroef begin, maar pakken het snel terug. De kamer gaat daarna heel snel en we zijn er binnen korte tijd ook weer uit. Het is vrij klein en er is ook niet heel veel te doen, maar de kwaliteit van de puzzels is gelukkig goed. Naarmate we verder komen in het spel lijkt het decor en de afwerking wat minder te worden, maar alsnog ziet het er goed uit.
De kamer eindigt voor mijn gevoel te abrupt, al vind ik het leuk gedaan. Onze host speelt een leuk spelletje en is duidelijk blij met ons. De humor is hier weer aanwezig en dat is welkom na al die serieuze kamers. Het blijkt dat de host die Warrior Spirit heeft bedacht ook een flinke hand had in deze kamer en dat merk je. Het zijn net die paar originele dingetjes en touches die de kamer laten uitblinken.

Sectum Sempra voelt op elke manier als een upgrade op Expecto Patronum. De kamer is daadwerkelijk in goed Engels en ziet er geweldig uit. Er zijn verder wat leuke touches en het totaalbeeld is simpelweg beter. Ik zou echter graag hebben dat het meer was dan enkel een prachtige puzzelkamer, al kan ik daar niks aan doen. Als je een kamer bij deze vestiging speelt, speel deze.


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Prachtig en goed onderhouden decor
 • Oog voor detail met leuke touches
 • Daadwerkelijk goede vertaling
 • Voortbouwend op de films ipv enkel verwijzingen
 • Goede prijs
 • Statische sfeer
 • Beperking van 'magie'

 

"I love you..."

Kamer 31 van de 32 op onze trip in Polen. Voor de een-na-laatste kamer van de trip verplaatsen we naar de volgende locatie van Escape Time. Die bevindt zich in een winkelcentrum of all places! Ik heb veel rare locaties gezien, maar dit nog nooit. Naast de locatie zit een gigantisch food court waar we fatsoenlijk kunnen avondeten dus dat vormt deze keer geen probleem. De twee kamers hier (Steampunk en Seven Rings) zijn spiksplinternieuw en we zijn een van de eerste buitenlandse groepen die komen spelen. We gaan er compleet blanco in en er is niks beter dan dat.
De ontvangst van Maciek is hartelijk en enthousiast. Net zoals bij Warrior Spirit geldt hier dat de kamer draait om het verhaal en we daar vooral op moeten letten. Laat je meeslepen in het spel en probeer niet zo snel mogelijk de kamer uit te zijn. We gaan hier naar een andere werkelijkheid waar de wereld is gebaseerd op stoomkracht in plaats van elektriciteit. Een wereld waar wij een verrassend belangrijke rol zullen spelen...

Steampunk is een hit or miss thema. Het ligt je juist wel of totaal niet en daarnaast kan je het ook goed, maar ook enorm saai uitvoeren. Deze kamer is gelukkig een goede! Vanaf het begin is er een zware focus op het verhaal, wat essentieel is voor je betrokkenheid in de kamer. Het decor vinkt alle goede kwaliteiten aan. Degelijke kwaliteit, netjes afgewerkt, goed onderhouden, al zou ik graag iets meer sfeer in de kamer willen. Het voelt soms nog te artificieel en escaperoomig. Er gebeurt niet heel veel qua highlights.
Het verhaal is een mooie originele take op het thema. Net zoals bij Sectum Sempra wordt er voortgebouwd op het thema in plaats van het enkel als excuus te gebruiken om een kamertje te bouwen. Er zit wat lore aan deze wereld en wij hebben daar een rol in. Op een mooie manier worden we in het verhaal betrokken en meegesleept. Je zou het gek genoeg zelfs emotioneel kunnen noemen. Voor Polen is dit uiterst anders.

Het spel komt verder neer op een vrij recht-toe-recht-aan escape room. De puzzels zijn creatief, lopen lekker, en gebruiken het steampunk thema goed. Vanaf een zeker punt voelen ze wel heel duidelijk aangegeven en begrenst, maar dat vermindert hun kwaliteit niet. Er zijn wat intermissies in het spel aan het begin en het einde die de kamer op een leuke manier net wat meer leven geven. Onze host gaat hier met uiterst plezier in op. Het voelt alsof ze hier net wat meer die experience aftasten en dat hebben we in Polen tot nu toe maar weinig gezien. Nadat we klaar zijn is onze host weer uiterst enthousiast en blijkt dus weer dat de man die Warrior Spirit had bedacht deze ook had bedacht. Oh, wat zou ik toch graag zien dat deze man losgelaten wordt...

Dit is een uiterst vermakelijke kamer die in Polen uitblinkt met een grotere focus op het verhaal en het aftasten van experience. Het daadwerkelijke spel ziet er goed uit en speelt lekker. Ik zou het graag een wat minder statische sfeer zien hebben en het spel heeft verder niet echt 'highlights' om van te spreken, maar alsnog was ik hier aangenaam verrast. Een van de kamers bovenaan mijn lijst voor Polen!


9

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede gameflow
 • Leuk thema
 • Uitgebreide focus op origineel verhaal
 • Goede prijs
 • Enthousiaste gamehost
 • Strak decor
 • Sfeer is vrij statisch
 • Spel kent weinig highlights

 

Ishkhaqwi ai durugnul

Kamer 32 van de 32 op onze trip in Polen. Eindelijk staan we aan de eindstreep! Deze dag alleen al hebben we al 5 kamers gespeeld en Seven Rings is als nummer 6 van vandaag de afsluiter van de trip. De locatie van Escape Time hier blijft vreemd met dat het in een winkelcentrum zit. Op de tijd dat wij kwamen spelen waren de toiletten dicht, dus het was volhouden tot na de room. Voor mij was de spanning sowieso al hoog want ik ben dus echt WEG van Lord of the Rings, waar deze kamer op is gebaseerd. Dit thema wordt niet vaak gebruikt en is eerlijk gezegd ontzettend moeilijk om te doen. De films zijn inmiddels zo iconisch dat je dat nooit van zijn leven na kan doen. Ondanks dat het dus alleen maar tegen kan vallen heb ik er heel veel zin in.
Het plot moet ik even een nerd over zijn, want het gaat om de zeven rings of power van de dwergen. Die zijn kwijt geraakt en het is aan ons om ze terug te vinden. Als je Lord of the Rings kent dan weet je dat er ook negen ringen zijn voor mensen en drie voor de elfen. De zeven ringen van de dwergen zijn de enige ringen waarvan in de films en boeken nooit bekend wordt gemaakt waar ze zijn. Het feit dat deze kamer deze vraag dus gaat beantwoorden is enorm bijzonder. Ik respecteer dat ze ons niet letterlijk het plot van Lord of the Rings of The Hobbit laten spelen, maar een eigen perspectief tonen op een open vraag uit de boeken.

Okee, hoe cool het plot ook is hoe is de daadwerkelijke kamer? Als we beginnen is de intro vrij grappig gedaan met de host, al gaat deze vrij lang door. De rest van de kamer is vrij Pools recht-toe-recht-aan escapen met wat leuke touches. We maken de reis mee door veel verschillende plekken die allemaal een leuk ander sfeertje hebben. Het nadeel is dat die enorme wereld die het moet voorstellen nooit zo over komt als het zou moeten. Als je een deur door gaat en ineens in een compleet andere setting staat en twee stappen zet voor de volgende deur om dan weer ergens anders te staan dan krijg je niet het gevoel dat je een zware reis meemaakt.
Het decor doet wat het moet doen en is telkens mooi gemaakt en netjes afgewerkt. De sfeer blijft vrij statisch al ben ik als fan van het thema al enorm blij om me in die wereld te wanen.

Ik denk dat Seven Rings de makkelijkste kamer van Escape Time is. De gameflow is vrij eenvoudig en vormt nooit een echte uitdaging. De puzzels zullen voor menig speler bekend zijn al zijn er wat leuke touches en twists bedacht. Het helpt dat de Engelse vertaling daadwerkelijk goed is deze keer. De kamer moet het van zijn thema hebben en ik ben daar bij LotR heel vatbaar voor. Ruim is de kamer trouwens niet. Op de site staat max zes mensen, maar ik zou hier echt niet met meer dan vier heen gaan, misschien zelfs drie.
We spelen lekker door en staan voor we het weten bij het einde, waar onze host ons enthousiast komt feliciteren.

De kamer is eigenlijk wat ik er van verwacht had. Je kan nooit van zijn leven eer doen aan de wereld die de films heeft uitgebeeld, dus het zal altijd net niet zijn. Echter denk ik dat ze er hier goed aan gedaan hebben om een origineel verhaal te bedenken in die wereld en weg te blijven van de herkenbare gedeeltes. Ze hebben hier een prima escape room neergezet met een goede flow en mooi decor. Ik denk dat hier vooral families en fans van Lord of the Rings hun lol op kunnen. Ik heb het hier in ieder geval erg leuk gehad, al zou ik hem niet bovenaan mijn lijst zetten. Als je er bent, pak deze lekker mee.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Lord of the Rings!!!
 • Uniek perspectief op het thema
 • Mooi decor
 • Goede prijs
 • Enthousiaste host, Maciek
 • Kan niet tippen aan de verwachtingen
 • Statische sfeer

 

Laad meer reviews