Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Prodigy

Escape Legend

Offline

Omschrijving

Geografische verdeling kamers:


België 88

Nederland 79

Spanje 76

Polen 37 (aanraders: de kamers van Exit 19 in Wrocław, Escapelandia in Poznań en van Wyjście Awaryjne in Bydgoszcz!)

Frankrijk 23

Italië 20 (over het algemeen is het niveau van de kamers niet erg hoog in Italië, dus 'bezint, eer ge begint' en doe goed vooronderzoek, maar wel absolute aanraders zijn Birth Machine en Time Machine in Milaan en 'Alice' van Questhouse in Rome: 'Geheimtipp' als je Rome bent en de beste Alice-in-Wonderlandkamer die ik ooit heb gespeeld.)

Duitsland 15

Australië 10

Ierland 10 (aanrader: S.OS. van Escape Boats in Dublin)

Letland 5

Verenigd Koninkrijk 6

Nieuw-Zeeland 4

Slowakije 3 (mocht je ooit in Košice zijn: de kamers van The Room zijn absoluut een aanrader!)

Roemenië 3

Litouwen 3

Estland 3

Denemarken 2

Mexico 2

Finland 1

Zweden 1

Kroatië 1Lid sinds

26-01-2017

Locatie

Brussel

Statistieken

Escaperooms

223 reviews

223 kamers gespeeld

82.1% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

0 gespeelde spellen


1 forum berichten

Teams

Escapades

3 teamleden

53 kamers gespeeld

Ontsnappje

2 teamleden

65 kamers gespeeld

Cyclo-escapades

2 teamleden

22 kamers gespeeld

DNA

2 teamleden

47 kamers gespeeld

223 reviews

De Waterput

Escaperoom Bree
Geplaatst op: 14 april 2024

Bron van vermaak

Leuke kamer met goed verhaal die we met veel plezier gespeeld hebben. De logica en de diverse en in het verhaal passende puzzels lagen ons wel, dus voor ons zat het met de doorloop ('flow') van de kamer wel goed, we gingen er uiteindelijk hintloos doorheen.

Het sterke verhaal wordt goed opgebouwd en neergezet, maar misschien kan daar nog meer mee, misschien kan in de richting van de ontknoping nog meer in de verf gezet geworden hoe de verhaallijnen bij elkaar komen. Ook zou er wat muziek- en geluidsondersteuning een grote meerwaarde kunnen zijn voor de sfeer.

De ontvangst en de nababbel waren prima en gezellig, maar qua service vonden we het erg jammer dat we drie weken moesten wachten, voordat onze foto op Facebook werd geplaatst (en we zijn sowieso al geen fan van die manier om foto's te delen). Weer goed les voor onszelf: het is soms logistiek wat lastig (je moet eerst je telefoon uit je kluisje gaan halen), maar altijd ook een foto met een eigen toestel laten maken.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 7.0


Gespeeld in maart 2024

Gespeeld met 3 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja  47:05 min


 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal
 • Doorloop
 • Geen achtergrondmuziek
 • Foto verscheen pas na 3 weken op Facebook

 

La Taberna

The City Escape Room | Barcelona
Geplaatst op: 24 februari 2024

Te veel geschreeuw, te weinig wol

La Taberna was dé Catalaanse sensatie van 2023: als nieuwkomer meteen met stip binnengekomen op nummer 9 in de Terpeca's en daarmee de hoogst gerangschikte kamer van Spanje. Ook opvallend was hoe spelleiders van andere kamers vroegen of verwezen naar La Taberna.
Qua vormgeving, aankleding, decoratie en effecten is La Taberna inderdaad verbluffend, maar voor ons was La Taberna echter té: te lang, te veel (over)acteerwerk, te veel spektakel, te harde muziek (waardoor de hints soms moeilijk waren te verstaan), te veel beleving en ook te veel technische haperingen. Langer, groter en spectaculairder betekent niet altijd beter...


8.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in februari 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Aankleding
 • Effecten
 • Scenario
 • Origineel
 • Harde muziek
 • Technische haperingen
 • Te lang

 

11S

Open Mind Room Escape
Geplaatst op: 23 februari 2024

Open mind en open mond

Ik had van tevoren enige twijfels bij het toch gevoelige thema van deze kamer, maar wow: wat een respectvolle manier om 11 september te benaderen en wat een achtbaan van belevingen en emoties! Open Mind is erin geslaagd om je 11 september te laten herbeleven én de herinnering aan de slachtoffers levend te houden door het scenario, de schitterende aankleding en de puzzels te baseren op waargebeurde verhalen van betrokkenen die daarvoor hun toestemming en hun medewerking hebben verleend. Zorg er zeker voor dat je niet te vroeg na de kamer al plannen hebt, zodat je de tijd hebt voor de uitgebreide en aangrijpende toelichting achteraf.

Locatie: opgepast, 11S ligt op de tweede vestiging van Open Mind in Cornellà aan de Carretera d'Esplugues .
Parkeren: niet eenvoudig in dit deel van Barcelona, dus trek daar voldoende tijd voor uit, maar 'Geheimtipp' voor het geval je in tijdnood komt is de Mercadona verder noordwaarts aan diezelfde Carretera d'Espluges (aan de grote rotonde, tien minuten wandelen). Je moet je parkeerkaartje bij vertrek eerst laten valideren aan de kassa en als je voor meer dan €20 koopt, is het parkeren gratis, maar ook bij een geringe aankoop is het tarief nog redelijk.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2024

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Aankleding
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Respectvol

  Marieke

Saving King's Landing

GoT to Escape
Geplaatst op: 20 januari 2024

Klein, maar GoTisch

Parkeren: de kamer ligt in het centrum van Belfast in een wandelstraat boven een Aziatisch restaurant, parkeren kan niet direct in de buurt, dus houd daar rekening mee.

Ontvangst: we worden zeer vriendelijk ontvangen door onze spelleider. GoT To Escape heeft geen echte aparte ontvangstruimte, dus ontvangst en inleiding gebeurt bij een zithoek op een overloop in het trapportaal.

Kamer: de kamer is niet gigantisch, maar ideaal om met twee GoT-liefhebbers lekker te puzzelen voor een aantrekkelijke prijs (omgerekend iets meer dan €50). De aankleding is verzorgd, sfeervol en past in het thema: niet over de top extravagant barok (want met een thema als Game of Thrones kan je met voldoende budget natuurlijk helemaal los gaan), maar laten we zeggen zeer sfeervol GoTisch :-). De kamer moet het niet van haar verhaal hebben, maar vooral van de leuke, diverse (sloten, mechanisch, magnetisch, doe-) en enkele pittige puzzels die goed aansluiten op het thema.8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Prijs-kwaliteitverhouding

 

The Mystique Train Station

Inside
Geplaatst op: 11 januari 2024

I've got the key, I've got the secret

Parkeren: kan voor de deur.

Sympathieke puzzelkamer, zelf bedacht en gebouwd door de eigenaars, met een zeer origineel verlaten-treinstation-meets-90's-thema die het niet van haar verhaal moet hebben, maar van de inventieve situatiegerelateerde puzzels: soms beetje vreemd, maar wel lekker :-). Achteraf nog uitgebreid nagebabbeld met aardige eigenaresse: ondanks het feit dat deze hun meest recente kamer is, zitten er nog aardig wat slotjes in (ook omdat de makers daar zelf van houden), maar ook meer verfijnde mechanische en elektrische systemen.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja  40:41 min


 • Origineel
 • Puzzels
 • Sfeer
 • Goede prijs

 

Maffiagoud

Escaperoom 3910 Seconds
Geplaatst op: 03 januari 2024

Golden oldie!

Toen we in 2017 begonnen met ontsnappen, werd deze kamer ons regelmatig getipt als aanrader, maar op de een of andere manier was het er nooit van gekomen, hoewel ze gunstig lag om met enkele van onze handlangers af te spreken. De kamer bleef op onze radar en ruim zes jaar later kwam het toch nog van. En ik moet zeggen: ik heb ouderwets veel zoek- en puzzelplezier beleefd aan deze kamer! Deze anderhalvegeneratiekamer met zowel sleuteltjes als elektronische mechanismen moet het niet van overdadige aankleding hebben, maar vooral van enkele geniepige zoekelementen, iets wat je tegenwoordig steeds minder vaak aantreft, en van de leuke, soms pittige puzzels, meer moet dat niet zijn.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Enkele uitdagende zoekelementen

 

The Graveyard

Lockdown Ghent
Geplaatst op: 13 december 2023

Grave room :-)

Leuke kamer rond een familiegeschiedenis waar we met zijn drieën heerlijk gepuzzeld hebben. De doorloop en de logica waren heel duidelijk voor ons: we gingen steeds iets voor zich aan de slag en gaandeweg kwamen we dan bij elkaar uit om door te combineren de weg naar de volgende fase te vinden. Alleen in het eerste gedeelte een hint nodig gehad voor een zoekelement dat ons al de hele tijd stond aan te staren. De aankleding en afwerking hadden voor deze prijs misschien nog wat verzorgder of geraffineerder gekund, maar we hebben ons prima vermaakt en daar gaat het om.


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.0


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Verhaal
 • Aankleding had soms wat verzorgder gekund

 

Verfrissende wind door ontsnapland!

Wat een leuk en origineel thema en hoe mooi is het uitgewerkt! Vooral de eerst fases zijn ruimtes waar we uren door zouden willen puzzelen. Het verhaal en de doorloop waren (ijs)kristalhelder, maar op een flessehalsmoment (waar een puzzel opgelost moest worden om verder te kunnen) verloren we door onze eigen schuld wat te veel tijd, zodat we het uiteindelijk net niet binnen de tijd gered hebben (we hadden ook slechts een hint nodig), maar hebben met anderhalve minuut extra tijd overal van kunnen genieten. De laatste fase en enkele puzzels daarin spraken me persoonlijk iets minder aan. Ook zitten er twee behendigheidsopdrachten in die mogelijk zeer repetitief en dus frustrerend kunnen worden, omdat het doel ervan duidelijk is, maar de uitvoering herhaaldelijk kan mislukken.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in november 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Escapades

Ontsnapt: Nee


 • Origineel
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Beleving
 • Diversiteit
 • Verhaal

 

The Courtroom

The Great Escape
Geplaatst op: 04 december 2023

Heerlijke beleving, helaas zonder beeldbewijs...

We hebben genoten van onze rechtszaak (we hoefden gelukkig niet tegelijk met een andere ploeg te spelen) en wisten gelukkig aan een lange opsluiting te ontkomen. Enig pijnpuntje is dat het bewijs daarvan kwijt is geraakt, want achteraf wordt er aan het eind van de laatste spelfase (wanneer je nog 'in tenue' bent en met een belangrijk rekwisiet van die laatste spelfase) een foto genomen door de spelbegeleider (want je kan dan nog niet bij je eigen telefoon) en dan 'op de website geplaatst' zal worden waar je ze zelf mag gaan zoeken. Ik ben al geen fan van dat systeem waar alle foto's gewoon open en bloot worden gepubliceerd. Daar komt nog bij dat onze foto er niet bij stond en ook niet meer getraceerd kon worden. Bovendien is dat niet de eerste keer dat dit gebeurt, bij The Experiment (fantastische ervaring, hopelijk wordt die heropend!) overkwam ons dat destijds ook al, dus als ploeg misschien aandringen op foto met eigen toestel?


Reactie door The Great Escape

04 december 2023

Hoi Prodigy, Dankjewel voor je review! Wat leuk om te horen dat jullie genoten hebben van The Courtroom. Onze excuses voor het zoek raken van jullie foto's! Wij zijn momenteel bezig met het implementeren van een nieuw foto-systeem waardoor dit hopelijk niet meer voor zal komen. Ik begrijp ook goed wat je zegt over dat de foto's open en bloot op de website komen. Als er mensen zijn die dit niet prettig vinden, kunnen zij dit altijd bij ons aangeven en dan sturen we de foto via de mail in plaats van dat we hem op de website zetten. Nogmaals excuses en hopelijk geven jullie ons nog een kans ;)


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in november 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Spannend
 • Origineel
 • Beleving
 • Foto achteraf niet teruggevonden

 

Detective's Office

SmartEscapeRooms
Geplaatst op: 22 oktober 2023

Ideaal voor puzzelparen

De eerste kamer van Smart Escape en hoewel al op en top van de tweede generatie, voelt ze toch al wat ouder en klassieker aan dan Bermuda Bank. Het kader en het verhaal zijn dan ook wat klassieker: inbreken in het bureau van een detective om ontlastend bewijs te vinden. De kamer is was beperkter van opzet in vergelijking met Bermuda Bank, dus ideaal om met zijn tweeën te spelen, als je al wat ervaring hebt. Ook deze kamer is in hoge mate geautomatiseerd, inclusief het automatisch hintsysteem (zodra je te veel minuten achterloopt op een te verwachten kamerdoorloop krijg je een hint voor de volgende puzzel), dat soms tot ongevraagde (en daarvoor irritante) hints kan leiden, maar dat in ons geval precies goed werkte, zodat we de kamer met nog paar minuten op de klok konden verlaten. Ideaal voor tweetallen of voor groepen die al een paar kamers gedaan hebben, zeer ervaren groepen blijven misschien wat op hun honger zitten.
De kamer moet het misschien niet van de aankleding hebben, maar van de leuke en originele puzzels: lekker old school puzzelen, maar dan wel in een modern jasje. Wij hebben er met zijn tweeën van genoten!


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Goede service

 

Alice in Wonderland

Escape Room Deinze
Geplaatst op: 11 oktober 2023

Alice in I Wonder what to do next land

Zeker de moeite waard, als je in de buurt ben en je van het Alicethema houdt. Leuke aankleding (maar haalt het natuurlijk niet bij de topalicekamers, aangezien dit bij uitstek een thema is waar je je al decorateur helemaal kan laten gaan), zeker in het begin, maar de logica/doorloop zijn wel voor verbetering vatbaar. Enkele malen ontbrak het ons aan een subtiele aanwijzing/koppeling tussen een voorwerp en de uiteindelijke puzzel of de volgende stap in het proces. Ook was er een puzzel/mechanisme waar het doel zonneklaar was, maar de uitvoering door een defect aan het mechanisme ons bijna tien minuten heeft gekost.


7

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in september 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: Cyclo-escapades

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Logica/doorloop

 

School of magic

Game Over
Geplaatst op: 07 september 2023

Leuke themakamer voor gezinnen of duo's

Leuke Harry-Potterkamer, ideaal voor gezinnen met kinderen of duo's, want niet heel moeilijk en strikt lineair. De puzzels passen goed in het thema, de aankleding is goed verzorgd en er zitten een paar leuke gimmicks in. Bij een doeopdracht schortte er echter wat aan de doorloop of de techniek: terwijl het ons meteen duidelijk was, wat we moesten doen, gebeurde er niets, toen we die handeling uitvoerde, zodat we aan onze logica begonnen te twijfelen. Uiteindelijk gaf de spelleidster aan dat we wel degelijk goed zaten, gewoon iets langer door moesten gaan en dat er daarna iets veranderd was. Daar zou iets aan gedaan moeten worden waardoor je meteen doorhebt dat er iets veranderd is (bv. d.m.v. een effect of een geluid), zodat je niet zelf hoeft te raden wat er veranderd zou zijn. Er wordt wel een foto gemaakt, maar jammer dat het bijna een week duurt, voordat die op Facebook verschijnt, dus tip: laat de foto (ook) met je eigen toestel maken.


7.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.5


Gespeeld in september 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Puzzels
 • Technische hapering
 • Het duurt lang voordat foto op Facebook verschijnt

 

Jason's Legacy

OuterGround
Geplaatst op: 24 juli 2023

Herrezen als een feniks

De helft van onze ploeg, waaronder ondergetekende, was gezegend met het vergiftigde geschenk dat ze Jason's Curse al gespeeld hadden. Vergiftigd, omdat het allerlei verwachtingen met zich meebracht, maar die zijn letterlijk en figuurlijk ruimschoots overtroffen, want de toon en de sfeer van Jason's Curse worden perfect doorgetrokken, maar dan met veel meer ruimte: lekker veel, perfect in het thema passende puzzels in een suggestief spannende sfeer (zonder dat het echt eng wordt, wat voor ons perfect is, spannender dan dit moet het niet worden, dan gaat het ten koste van ons speel- en puzzelplezier) met de nodige functionele wow-momenten, zonder dat het effectbejag of spektakelzucht wordt!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Puzzels die goed aansluiten bij het verhaal
 • Mechanismen
 • Goede begeleiding
 • Beleving

  Drs-jlc

Deze torent erbovenuit

Het is niet geheel toevallig dat we in een weekend twee kamers met een historisch thema speelden die zijn ondergebracht in een authentieke verdedigingstoren (deze in Leiden en ook de Bagijnetoren in Delft), want die combinatie spreekt ons aan: lekker puzzelen in een authentieke historische locatie met een goed lokaal thema. Daardoor konden we beide kamers goed met elkaar vergelijken en dat 'vergelijkendtorenonderzoek' valt duidelijk uit in het voordeel van dit Rembrandts geheime atelier!
Na een zeer uitgebreide inleiding over de historische achtergrond van de toren die naadloos overging in het verhaal van de kamer en onze opdracht, mochten we mysterieuze ruimte betreden. Deze torenontsnapper is weliswaar compacter, maar heeft, om in tekentermen te blijven, een 'klare lijn': alle puzzels passen goed in het thema en door de tamelijk lineaire opzet was het ons steeds duidelijk wat de volgende stap was of welke elementen met elkaar gecombineerd moesten worden. Ook deze kamer bevatte een digitaal element, maar dat was veel allesbehalve storend of verwarrend.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja  30:10 min


 • Echte eeuwenoude toren als locatie
 • Puzzels passen goed in het thema
 • Sfeer

 

De Bagijnetoren

DelftEscape
Geplaatst op: 24 juli 2023

Trap op, trap af, maar toch heeft deze kamer geen lekkere doorloop

Het is niet geheel toevallig dat we in een weekend twee kamers met een historisch thema speelden die zijn ondergebracht in een authentieke verdedigingstoren (deze in Delft en ook Rembrandts geheime atelier in Leiden), want die combinatie spreekt ons aan: lekker puzzelen in een authentieke historische locatie met goed lokaal thema. Daardoor konden we beide kamers goed met elkaar vergelijken en helaas valt dat 'vergelijkendtorenonderzoek' uit in het nadeel van deze kamer.

Het is zeker een mooie locatie met relatief veel ruimte voor een torenontsnapper, mooie attributen, de puzzels passen goed in het verhaal en het ondersteunende digitale element is grafisch indrukwekkend.

Maar de lijst met werkpunten is helaas wat langer:
- De techniek liet het twee keer afweten: een keer bij een onderdeel waar magnetische krachten aan te pas komen (waar de spelleidster uiteindelijk heeft moeten ingrijpen) en een tweede keer bij een onderdeel waar er na combinatie/interactie met een bepaald soort voorwerpen een klep zou moeten opengaan, maar dat uiteindelijk pas deed na het gebruik van wat naar onze maatstaven duidelijk 'te veel kracht/geweld' was. In beide gevallen heeft ons dat zeker vijf minuten gekost.
- De doorloop zat niet lekker, we vroegen ons een paar keer af wat dan de volgende stap moest zijn of dat we misschien zaken uit twee gedeeltes met elkaar moesten combineren. Bepaalde visuele elementen vormen een soort rode draad die pas later duidelijk wordt, waardoor er veel mee gesleept is.
- Er zit een anachronistische spelpuzzel in die we ook niet goed bij het verhaal vonden passen.
- Het digitale onderdeel hielp daarbij niet, maar stichtte bij ons alleen maar verwarring over het combineren van die visuele elementen.
- In de eindfase van het spel zit een fysiek onderdeel dat me persoonlijk wel aansprak, maar de overige ploegleden hadden toch wel wat vraagtekens bij de toegankelijkheid en veiligheid ervan. Het is maar goed dat maar een ploeglid dit per se hoeft te doen (meer mag ook, maar hoeft niet), want laten we zeggen dat het niet voor iedereen even haalbaar is.
- Het is niet duidelijk hoeveel tijd je nog hebt, het spel is opeens abrupt voorbij: hier hadden we een meelopende klok wel gewaardeerd.

Dit is voor de duidelijkheid geen 'zure' reactie, omdat we de kamer niet gehaald hebben: ondanks de verloren tijd vanwege de technische haperingen hebben we ons nog enkele minuten bezig kunnen houden met de eindpuzzel en hadden in die eindfase een gedachtensprong in het combineren van informatie niet gemaakt, dat is onze fout, maar ook hadden we het net wel gehaald, dan bleven de gemengde gevoelens: leuk thema, mooie locatie, maar de technische en logische uitwerking kan beter.


7

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 6.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Nee


 • Sfeer
 • Locatie
 • Technische haperingen
 • Geen lekkere doorloop
 • Geen klok te zien, wel abrupt einde
 • Digitale toevoeging zorgt voor verwarring

 

Red Het Koninkrijk

DelftEscape
Geplaatst op: 24 juli 2023

Handjes laten wapperen in de Hobbitwereld

Na de wat mindere ervaring bij de Bagijnetoren konden we dezelfde dag ons hart ophalen bij deze kamer: lekker combineren, draaien en keren (veel doe-elementen) in mooi Hobbitwerelden met voortdurend kleine succeservaringen en zeer duidelijke lijn en logische doorloop en een zeer enthousiaste begeleiding. De twee keer dat we hulp van de magiër nodig hadden, lag het echt aan ons, want de visuele aanwijzing voor wat we moesten doen, stond in het volle zicht (wij hadden ze alleen wat anders opgevat). Voor de fanatieke puzzelaars vallen de puzzels misschien wat licht uit.


8.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Beleving

 

Kerkerkruipen voor het hele gezin

In een van de grootste kasteelforten van Europa hebben ze natuurlijk ruimte genoeg om in een onderste gewelven van een van de bastions een kerkerontsnapper te maken. Net als (het bezoek van) het kasteelfort zelf is deze vooral op gezinnen gericht: pure eerstegeneratiekamer waarin uiteraard de link met de geschiedenis van het kasteelfort wordt gelegd: kasteelheer De la Marck heeft zijn legendarische zwaar verborgen in het Koningsbastion en jullie moeten dat vinden. Maar eerst moet je zelf (met een kaart) de ingang van de gewelven zien te vinden en het juiste wachtwoord opgeven zodat de monnik je binnenlaat. Die monnik, je spelleider, zal je de hele tijd begeleiden. In ons geval een meisje voor wie het duidelijk een vakantiebaantje was, dus laten we zeggen dat ze niet echt in haar personage kroop.
Vooral bij een praktische proef dachten we: dit zal erg leuk zijn voor gezinnen met kinderen :-). In een volgende ruimte dachten we dan weer: die kinderen mogen ook niet te jong zijn, want die was letterlijk en figuurlijk wat duister.
De puzzels zijn zeker in het begin erg eenvoudig, later wordt er wat meer combinatievermogen verwacht. Sommige puzzels zijn daar nogal talig en de kamer is alleen in het Frans te spelen.
Kortom: wel aardig als je daar toch bent en zo krijg je ook de onderste ruimtes van zo'n bastion wat te zien.


6.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 6.5

Service: 6.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: Cyclo-escapades

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Alleen in het Frans te spelen
 • Spelleider blijf de hele tijd bij je

 

Le Cartel Colombien

Case Mystère
Geplaatst op: 26 juni 2023

Rumble in the jungle = gerommel in de jungle :-)

Sympathieke anderhalvegeneratieindiekamer: geslaagde combinatie van twee vaker voorkomende thema's die op zich niet bijster origineel zijn, maar samen een paar mooi vondsten opleveren in puzzels en mechanismen.

Locatie: de kamer ligt op een paar minuten wandelen van het station, midden in het autovrije centrum van Louvain-la-Neuve, ideaal voor de treinverbinding, maar trek ruim extra parkeertijd uit, als je met de auto komt.

Case Mystère is een nieuwkomer die sinds maart 2023 geopend is, voorheen waren er, gek genoeg, nog geen fysieke ontsnapkamers in Louvain-la-Neuve, wel VR. Ze lijken zich vooral op het lokale (studenten)publiek lijkt te richten, dus de kamers kunnen momenteel alleen in het Frans gespeeld worden. We hebben het dit keer niet expliciet nagevraagd, maar de makers leken dynamisch en van goede wil, dus wellicht dat er op verzoek in het Nederlands of Engels gespeeld kan worden.

In Le Cartel Colombien moet je dus het cocaïnerecept van een rivaliserende drugsbende stelen uit hun geheime laboratorium in de jungle: geslaagde combinatie van twee vaker voorkomende thema's die ook leuk zijn uitgewerkt in heel diverse en originele puzzels die goed in het verhaal passen. De techniek is een combinatie van analoge (cijfer)sloten met meer verfijnde mechanismen.
Wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld en zijn er niet op tijd uitgekomen (met name in het junglegedeelte hebben we erg aan lopen rommelen, niet helemaal scherp als we waren met een fietstocht van 50 kilometers in de benen :-))), maar de spelleider heeft ons de kamer wel uit laten spelen (er loopt ook geen klok mee), wat hij in de mate van het mogelijke meestal doet: erg sympathiek. Voor ervaren duo's is dit dus een pittige uitdaging, maar enkele paren ogen extra zijn wel welkom, dus ik zou zeker een groep van vier aanraden, maar ook een grotere groep hoeft zich door de parallelle gedeeltes niet te vervelen.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: Cyclo-escapades

Ontsnapt: Nee


 • Puzzels
 • Verhaal

 

Het Testament

Het Geheim Baron Beeckman
Geplaatst op: 01 juli 2023

Met analoog vernuft door het kader

Daar waar sommige topkamers naar steeds meer spektakel, beleving en hightech tenderen, roeit Het Testament tegen de stroom in en bewijst dat je ook zonder hoogtechnologische elektronica en allerlei licht- en geluidseffecten een heerlijke ontsnapervaring neer kan zetten dankzij het sterke verhaal, de ingenieuze analoge (laagtechnologisch zou ik het niet bepaald durven te noemen) oplossingen en de schitterende omkadering (van de ontvangst in personage tot de mooie locatie). Analoog wil niet zeggen ouderwets, want de gebruikelijke denk- en fysieke kaders worden al vrij snel op verfrissende wijze doorbroken.
We hebben ruim een uur genoten door puzzel na puzzel gaandeweg het mysterie ontrafelen; meer genoten, besefte ik achteraf, dan in sommige hightech spektakelkamers waar sommige zaken in de beleving wat aan je voorbij gaan.
Het enige jammere, vind ik persoonlijk, is dat er helemaal geen tijdsindicatie meer is, maar dat is een bewuste keuze om groepen niet onder tijdsdruk te zetten. Omdat je 90 minuten de tijd krijgt en zo druk bezig bent, raak je na een tijd je tijdsgevoel wat kwijt, dus daar had ik een tijdsaanduiding soms juist wel fijn gevonden (ook die zou heel leuk analoog en bij die tijd passend opgelost kunnen worden met een grote zandloper).


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal
 • Vernuftige analoge techniek

  Caro

Harbor Hotel

TheStart EscapeRooms
Geplaatst op: 01 juli 2023

Dieter...

Leuke spannende beleving in het hotel van Dieter en zijn vader waar de kamer je helemaal meeneemt in het verhaal. Spannend, ook door de aanwezigheid van de acteur, maar niet eng. Ik zou zelfs zeggen de ideaal eerste opstap voor ontsnappers die absoluut niet eng houden en eens ietsje meer wil proberen.


Reactie door TheStart EscapeRooms

05 juli 2023

Spannend maar niet eng is inderdaad onze doelstelling. Bedankt voor deze leuke feedback.


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in juni 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving
 • Prijs

  Anthony Teunen

Very Bad Night

One Hour Charonne
Geplaatst op: 29 mei 2023

Very Funny Day After!

Heerlijke funkamer met hilarische attributen waar het plezier niet ten koste gaat van de puzzels die perfect in het dankbare Hangover-verhaal passen met bijbehorende aankleding: je moet de afgelopen nacht reconstrueren door de ruimte te doorzoeken naar aanwijzingen en door de puzzels op te lossen, die dan steeds weer tot nieuwe informatie leidt.

Voor ontsnappers met enige ervaring is dit de perfecte kamer om met zijn tweeën te spelen of anders 3 of maximaal 4, want anders wordt het wat te krap in sommige ruimtes. We hadden maar tweeëneenhalve minuut over, maar dat kwam ook omdat we alle extra (leuke) uitdagingen aangingen die modulair in het spel kunnen worden ingelast of weggelaten.
Dat werd zeer deskundig gedaan door onze enthousiaste en gepassioneerde spelleider Flavien, met wie we van tevoren een leuke babbel hadden gehad over escapen in en buiten Parijs. Hij las ons spel goed en gaf op twee juiste momenten een hint.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Attributen
 • Origineel
 • Logica
 • Humoristisch

 

Omwenteling

Onthaal: Lock Academy is een geoliede machine op twee locaties (dus goed opletten waar je moet zijn) met elk meerdere kamers, die in ons geval tegelijkertijd begonnen. Wat ertoe leidde dat we met drie groepen buiten stonden te wachten om dan tegelijk binnengelaten te worden om daar ook weer even te moeten wachten, niet echt heel persoonlijk dus.

Verhaal: professor Lock besluit opeens de Lock Academy te verkopen aan zijn aartsvijand Jim Key. Zeer merkwaardig en verontrustend, dus als leerling-detectives worden jullie op pad gestuurd om te onderzoeken wat er precies aan de hand is en om die verkoop tegen te houden.

Kamer: je begint bij de werkkamer van professor Lock die stemmig is ingericht in de licht psychedelische stijl van de '70. Daar zitten verhaal en doorloop al meteen goed, want om verder te komen moesten we al snel meer te weten komen over het leven en het verleden van professor Lock waarvan in de werkkamer allerlei sporen en souvenirs te vinden waren. Door goed te communiceren konden we daar de taken verdelen en zo wat tijd besparen om later weer bij een puzzel uit te komen. Dat schommelen tussen lineair en parallel zou wel een beetje de constante van de kamer worden. Ook is deze kamer sterk in de afwisseling in sfeer en thematiek, want later beland je in een heel andere omgeving met dito puzzels en logica. Door een zeker repetitief element vonden we het einde wat minder sterk (ook qua verhaallijn), daar had een aparte finaleruimte of -puzzel de kroon op het werk kunnen zetten.

Conclusie: mooi aangeklede, op en top tweedegeneratiekamer met sterke verhaallijn en zeer uiteenlopende puzzels, mechanismen en attributen


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Escapades

Ontsnapt: Ja  56:46 min


 • Aankleding
 • Diversiteit
 • Sfeer
 • Logica

 

Kerkrazzia's

Escaperoom Nonsense
Geplaatst op: 08 april 2023

Terug naar 1944

Leuke puzzelkamer rond lokaal thema (ontsnappen na Duitse razzia in oktober 1944) en met enkele mooie authentieke attributen. De kamer volgt een duidelijk verhaal: je volgt de verstopte Tjeu in zijn voorbereiding op zijn verdere vlucht en zijn verhaal/aanwijzingen helpen je steeds verder, waarbij moet je aanwijzingen en attributen/puzzelelementen goed met elkaar moet combineren. Een groep van drie of vier lijkt ideaal, zeker niet meer, omdat je elkaar in sommige ruimtes dan in de weg zou staan.
De puzzels zijn origineel en passen goed bij het verhaal/thema en de mechanismen begrijpelijkerwijze (om in de tijdgeest te blijven) hoofdzakelijk analoog, alleen jammer dat bij een bepaalde passage een zekere 'handeling' uitgevoerd moet worden, waarna de spelleider op een knop drukt om een mechanisme te activeren. Dat vond ik in deze setting minder passen en kan wellicht anders opgelost worden.


7.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Ontsnappje

Ontsnapt: Ja  56:50 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Verhaal

 

Loot The Lanes

Pier Pressure
Geplaatst op: 11 juni 2023

Diamant aan onvermoede kroon

Brighton en Pier Pressure bleken in allerlei opzichten niet zozeer een verborgen, maar een 'onvermoede' parel: Brighton bleek hipper en leuker dan gedacht (wat waarschijnlijk ook aan mijn vooroordeel over Britse badsteden lag :-)) en Pier Pressure een echte ontdekking. Soms is een bedrijf met veel kamers een ontsnapfabriek die het moet hebben van schaalvoordelen en een hoge omloop, hier lijkt het een voorbeeld van 'wegens succes uitgebreid': originele, lokaal geïnspireerde en leuk uitgewerkte thema's en zeer gepassioneerde werknemers! Bij binnenkomst heerst er meteen een prettige sfeer, want Pier Pressure heeft de altijd lastige evenwichtsoefening tussen vriendelijke ontvangst en ontvangst als personage opgelost door de ontvangst te laten doen door een vaste (in ons geval zeer enthousiaste) medewerk(st)er en de inleiding als personage door een andere medewerk(st)er.

Loot the Lanes is wel de parel of in dit geval beter gezegd de diamant aan hun kroon. Omdat de kamer wordt geadverteerd voor groep van 4 tot 9 speler, hadden we ze aanvankelijk niet geboekt, maar nadat we 's ochtends aangenaam verrast waren door Pavilion Perplex, hadden we in de leuke nababbel met de medewerkster laten vallen dat erg benieuwd waren naar Loot the Lanes, waarna zij aangaf dat Loot the Lanes ook voor een ervaren duo ook wel te doen is (maar het wel 'aanpoten' kan zijn en daarom voor grotere groepen geadverteerd wordt) en meteen voor ons op zoek ging naar een tijdvak voor 's avonds en daar zelfs een collega iets eerder voor liet komen, topservice dus!

Die avond werden we dus in personage afgehaald door onze spelleider en naar de ontsnaplocatie begeleid. Die locatie is op zich al een voltreffer vanwege de authenticiteit, dan zal je ter plekke wel zien. Door de schitterende aankleding waan je je in een verstilde twintigste-eeuwse premobiele setting. De zeer diverste en ingenieuze puzzels sluiten daar perfect op aan en brengen je geleidelijk naar je einddoel. Een groep van vier of zelfs meer is hier inderdaad ideaal, maar voor op elkaar ingespeelde duo's is het ook een leuke uitdaging, wel flink doorwerken.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja  53:12 min


 • Origineel
 • Lokaal geïnspireerd
 • Aankleding en afwerking
 • Puzzels
 • Goede service

 

Pavilion Perplex

Pier Pressure
Geplaatst op: 13 juni 2023

Aangenaam perplex: lekker negentiende-eeuws puzzelen

Brighton en Pier Pressure bleken in allerlei opzichten niet zozeer een verborgen, maar een 'onvermoede' parel: Brighton bleek hipper en leuker dan gedacht (wat waarschijnlijk ook aan mijn vooroordeel over Britse badsteden lag :-)) en Pier Pressure een echte ontdekking. Soms is een bedrijf met veel kamers een ontsnapfabriek die het moet hebben van schaalvoordelen en een hoge omloop, hier lijkt het een voorbeeld van 'wegens succes uitgebreid': originele, lokaal geïnspireerde en leuk uitgewerkte thema's en zeer gepassioneerde werknemers. Bij binnenkomst heerst er meteen een prettige sfeer, want Pier Pressure heeft de altijd lastige evenwichtsoefening tussen vriendelijke ontvangst en ontvangst als personage opgelost door de ontvangst te laten doen door een vaste (in ons geval zeer enthousiaste) medewerk(st)er en de inleiding als personage door een andere medewerk(st)er.
In dit geval is dat een negentiende-eeuwse dienstmeid die jullie hulp nodig heeft om het beroemde Royal Pavilion van Brighton te beschermen tegen afbraak door koningin Victoria door het terugvinden van een oorkonde. Het interieur is dus een knipoog naar het Royal Pavilion met zijn oosterse invloeden, maar zonder de pracht en praal. De puzzels passen goed bij een negentiende-eeuwse Britse setting van een chic onderkomen met personeel, dus veel (schijnbaar) mechanisme puzzels. Met enkele hints (zoeken :-)) wisten we met zijn tweeën maar net op tijd te ontsnappen, maar hadden het zo naar ons zin gehad dat we voor dezelfde meteen nog twee kamers bij Pier Pressure hebben geboekt.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja  59:37 min


 • Origineel
 • Lokaal geïnspireerd
 • Sfeer
 • Puzzels

 

Southern Dis-Comfort

Hounds
Geplaatst op: 23 april 2023

Y'all fancy some hootch?

Zeer vermakelijke anderhalvegeneratiepuzzelkamer met hoog fun- en belevingsgehalte, erg leuk om met zijn tweeën te doen, als je in de buurt bent!

Ontvangst: daar waar het aspect 'hospitality' elders soms nogal stiefmoederlijk behandeld wordt, maken ze daar hier wel werk van. Nadat je de trap hebt beklommen, wordt je welkom geheten in de de wachtruimte annex bar van Hounds Escape: de Kennel Club :-). Daar kan je tal van drankjes drinken, onder andere varianten van de 'moonshine' die je in Southern Dis-Comfort bij een concurrerent moet stelen. Hier is het dus voor een keer geen enkel probleem, wanneer je veel te vroeg opdaagt.

Kamer: we werden 'in personage' opgehaald door de spelleidster, die ons naar de ingang van de kamer bracht voor de inleiding. Dat deed ze echt heel goed, inclusief accent (ze bleek achteraf ook echt een Amerikaanse te zijn)! In een eerste fase valt er veel parallel te ontdekken, te communiceren en te combineren: de aankleding en de puzzels passen mooi bij een werkplaats in het zuiden van de VS. Geen hi-tech, nogal wat (cijfer)slotjes en sleutels (maar ook meer verfijnde mechanismen), maar dat stoort in deze setting niet. Nadat je uit de eerste fase ontsnapt bent en de zaken van een andere kant kunt bekijken, blijf je dat eerste gedeelte soms nodig hebben. Dus het is niet louter serieel en lineair afwerken van ruimtes wat je daar voor handen hebt, dat vonden we erg leuk. Er wordt in stijl afgesloten met een passende finale.

Conclusie: een kamer die een leuke uitdaging is voor duo's met ervaring of groepen van maximaal van 4 spelers (wat meer spelers is in sommige situaties wel handig voor het communiceren en combineren, maar niet meer dan 4, anders ga je elkaar in de weg lopen). Ik zou er niet speciaal voor naar het VK reizen, maar zeker meenemen als je in buurt bent (kan ook als uitstap vanuit Londen met de trein, de kamer ligt op maar vijf minuten van station Crawley).


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: DNA

Ontsnapt: Ja  44:54 min


 • Sfeer
 • Beleving
 • Origineel
 • Goede service
 • Puzzels

 

Laad meer reviews

0 reviews