Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

Stan

Escape Expert

Offline

Description

Gespeelde kamers die (nog) niet op Escapetalk staan


Polen

Poznan:

Escape Arena - Galaxy of secrets - 10/10

Game Over Escape - Kartel Manoeuvres - 8/10

EXODUS - Alladyn - 7/10


Krakau:

Scary Hostel Krakow - Cela Hannibala Lectera - 7/10


Wroclaw:

Secret Room - Kraina Wiecznej Nocy - 7/10


Spanje

Tenerife:

Island Phobia - Magic School - 7.5/10Member since

13-11-2017

Location

Zuid-Oost Brabant

Statistics

Escaperooms

115 reviews

141 Rooms played

92.2% escapepercentage


Games

0 reviews

0 played games


2 forum posts

Team

Ale Blie 👍🏻

3 team members

9 Rooms played

115 reviews

Voor Grolle!

Op naar de laatste kamer van de dag. We hadden al een goede opwarming gehad in Winterswijk, daar kon het dus niet aan liggen. We stapten vanuit daar de auto in om door te rijden naar Groenlo. Eindelijk kon ik '1627' gaan spelen. Een kamer waar ik al veel over had gehoord, veel over had gelezen en die dus hoog in mijn wishlist stond. Het enige wat me steeds tegenhield, was de lange afstand vanuit het verre Brabant. Eindelijk mocht het ervan komen dat we deze kamer zouden gaan spelen, zin in!

In het centrum van Groenlo bevindt zich een klein pand met daarin deze escaperoom. De binnenkomst was wat gek, er was namelijk niemand aanwezig. Echter zijn er genoeg spelletjes in de ontvangstruimte, dus wij vermaakte ons wel! Na zo'n vijf minuten kwam onze gamehost naar beneden en heette ons van hartelijk welkom. Na even kort gepraat te hebben, kon onze reis in het verleden gaan beginnen.

We beginnen met een prachtige introductievideo die ons het verhaal uitlegt en laat zien wat onze missie is. Deze video zit erg goed in elkaar, daar is echt tijd en moeite in gestoken. Kan ik persoonlijk altijd erg waarderen. Wat ik bovenal tof vond, was dat de video eindigde en dat wij daarop meteen door konden gaan. Eenmaal terug in de tijd, waande we ons in een andere wereld. Wat onwijs gaaf neergezet. Het thema vond ik al tof, maar de uitwerking van dit thema was subliem gedaan. Afwerking heel netjes, wauw!

De puzzels die je tijdens je avontuur tegenkomt, passen over het algemeen goed in thema. We hadden geluk dat we bepaalde elementen al kende, daar hebben we flink tijd mee bespaard. Als je dit wil uitvogelen, ben je wel even bezig. "1627" voelt aan als een nieuwe kamer, in een 1.0 jasje. Niet dat de kamer basic is, maar dat hoort nu eenmaal bij het thema. En dat is in deze kamer zo onwijs goed uitgewerkt!

Er zitten een aantal puzzels in de kamer die vrij pittig zijn en die tot echte frustratie kunnen leiden. Dat gebeurde helaas bij twee van onze teamgenoten. Wat ik dus echt als aanrader kan geven; lukt iets niet, geef het dan meteen door aan een teamgenoot. Er is in deze kamer onwijs veel te doen, dus tijd verliezen is bijna niet mogelijk.

Ik heb me van begin tot het einde afgevraagd hoe ze dit allemaal hebben kunnen doen. Toffe puzzels verwerken in een verhaal, wat ook nog binnen dit thema past. Dat is een vrij lastige opgave, lijkt me. Maar dat is subliem uitgewerkt! Techniek mooi weggewerkt, je waant je echt even in een andere wereld. Wij hebben uiteindelijk Grolle gered, waar ze ons nog lang dankbaar voor zullen zijn. Ik kijk nu al uit naar een eventuele nieuwe kamer die hier wellicht ooit gebouwd gaat worden! Ik rijd met alle plezier weer terug!


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in June 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Zintuigen getest, gelukkig werken ze nog!

Het logeerpartijtje bij opa en oma hadden we inmiddels afgerond en we maakten ons klaar om te kijken of al onze zintuigen nog zouden werken. Op naar Senses dus! Deze kamer zou compleet anders zijn dan de andere twee kamers en zou meer draaien om de volledige 'experience'. Tevens is Senses de nieuwste kamer op deze locatie. Omdat we al groot fan waren van de andere twee, moest dit wel weer een succes gaan worden!

De introductie is uniek in zijn soort, ik vraag me wel af of deze manier echt goed overkomt in de vorm waarvoor is gekozen. Maar dat is meer een smaak dingetje. Wel is het een feit dat je vanaf het eerste moment in het verhaal wordt meegenomen. Senses is een volledig automatische kamer en dat is erg tof. De kamer weet continu waar je mee bezig bent, en dat is een tof effect. De puzzels (lees: opdrachten) zijn leuk gekozen en passen allemaal bij een bepaald zintuig. Sommige delen in deze kamer zijn qua aankleding tof gedaan, bij andere punten is het wel heel 'basic'.

Senses is een kamer die bij je moet passen, ik persoonlijk vond het een toffe kamer. Maar had er op voorhand meer van verwacht (zeker na het spelen van de andere twee kamers). Neemt niet weg dat de flow ontzettend goed zit in deze kamer en dat over het algemeen alles erg origineel is. Er zitten een aantal toffe puzzels in en je samenwerkingsskills worden écht getest.

We werden na het spelen van Senses weer opgewacht door onze enthousiaste gamehost. Wat een feestje was het om met hem deze dag door te brengen! Wij hebben ons onwijs goed vermaakt bij Lock'd en zouden zo weer in de auto stappen als ze nóg drie kamers zouden hebben. Dus als het aan ons ligt; lekker doorbouwen en dan zien we elkaar snel weer!


8.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in June 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Sfeervol logeerpartijtje

We waren, na een uur, inmiddels bijgekomen van onze Hangover op deze locatie en waren inmiddels flink moe geworden. Gelukkig konden we lekker gaan slapen bij opa en oma thuis. Een gezellig logeerpartijtje dus. Hoewel, gezellig? Zo gezellig bleek het allemaal niet.

We liepen naar de andere kant van het pand en daar kon onze tweede escape van de dag gaan beginnen. We kregen weer een leuke introductie van onze host en daarnaast kregen we een introductievideo te zien. Het verhaal was wederom helemaal duidelijk. Logeerpartijtje bij opa en oma omdat onze ouders op zoek waren naar ons zusje. Als snel bleek dat wij de enige waren die ons zusje nog konden redden. Spannend!

Eenmaal in het huis van opa & oma ontvouwde zich het verhaal beetje bij beetje. Steeds meer werd het ons duidelijk wat er nu precies aan de hand was. Overigens zag het huis er onwijs goed uit, afwerking was netjes en bovenal draaide er heerlijke muziek (als je de kamer gespeeld hebt, begrijp je meteen wat ik bedoel). De puzzels die we vinden zijn - grotendeels - in thema en hebben vrijwel allemaal wat met het verhaal te maken. Het hintsysteem is bij vlagen erg tof, anderzijds had dit in sommige gevallen weer beter gekund.

Vlak voor het einde raakte ik de rode draad een klein beetje kwijt, het verhaal gaat daar ineens heel snel. En waar de afwerking van de kamer daarvoor heel tof was, viel het hier dan weer een beetje tegen. Gelukkig was dit echter van korte duur, omdat het einde wel weer leuk bedacht en uitgevoerd was.

Onze verwachtingen voor "The Sleepover" waren na het spelen van "The Hangover" wat gestegen, en gelukkig heeft Lock'd deze verwachtingen geëvenaard. Wat een leuke kamer is The Sleepover! Leuk verhaal, goede puzzels en mooie afwerking. Wederom vermaakt, op naar de volgende!


9

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in June 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

1.0 kamer, maar wel een ontzettend goede!

Het was weer zo ver, we mochten onze verslaving gaan voeden met een heerlijk dagje escapen. Lang in de auto, maar dat is juist een goed excuus om meteen meerdere kamers op een dag te plannen. Onze dag begon in Winterswijk, om de drie kamers bij Lock'd te gaan spelen. Na een lange autorit - en even zoeken naar het juiste adres - konden we gaan beginnen aan onze escapedag.

We werden op locatie onthaald door een enthousiaste gamehost, die gedurende de dag ons door de kamers begeleidde. Nog voordat we onze eerste kamer speelde, hadden we het al uitgebreid gehad over escaperooms en andere toffe belevingen. Gezellig was het in ieder geval zeker! Toen was het tijd om toch écht te gaan starten aan onze eerste kamer: "The Hangover". Onze gamehost waarschuwde ons wel voor deze kamer. De kamer was namelijk al redelijk op leeftijd en we moesten dus echt rekening houden met een 1.0 kamer. Onze verwachtingen zakte dus een klein beetje, maar dat was achteraf juist goed!

Het verhaal van de kamer is duidelijk; je wordt wakker, hebt een kater, zit vast in de gevangenis omdat je een moord gepleegd zou hebben. Aan ons de taak om onze onschuld te bewijzen. Enfin, eenmaal wakker in de cel viel ons op dat de afwerking er stiekem best tof uitzag. Verwacht geen hele heftige thematisering, maar voor een kamer van deze leeftijd, zat het echt wel heel goed. Na wat kleine opstartproblemen binnen ons team, ging de flow voor ons ook zijn werk doen.

Ons avontuur bleef maar doorgaan en we bleven ons telkens weer verbazen over zowel de aankleding, de puzzels en de flow. Want, wat zaten we er lekker in! Het verhaal werd beetje bij beetje duidelijker. Er is tof gebruik gemaakt van de ruimte en er zitten leuke humoristische punten in het verhaal. De puzzels passen allemaal goed in het thema en zijn over het algemeen goed te doen. Ik moet wel zeggen dat wij met vier ervaren spelers, genoeg te doen hadden. Hoewel de kamer over het algemeen vrij linear is, stoort dat in geen enkel opzicht.

Eenmaal ontsnapt, waar het verhaal zich samenvouwt, werden we weer opgewacht door onze enthousiaste gamehost. Wat hadden we hier meegemaakt? We hadden echt even de tijd nodig om alles te laten bezinken. Dit kwam vooral doordat wij er met de perfecte verwachtingen zijn gestart aan dit avontuur (waarvoor dank aan de gamehost). The Hangover is een heerlijke oldschool kamer, maar wel uniek in zijn soort. Ga hier in met de insteek lekker te kunnen puzzelen en te genieten van het toffe verhaal wat is neergezet, dan ga je je zeker vermaken in deze kamer! We konden nu al niet wachten op de volgende twee kamers!


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in June 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

In hogere sferen

Vaak heb je van die kamers die al een tijd op je ‘wishlist’ staan, maar waar het gewoon niet lukt om wat te plannen. Het geheim van Sint Rumoldus was voor mij ook zo’n kamer. De ene persoon had hem al gespeeld, dan was de kamer voor lange tijd vol, dan was het weer te ver rijden, etc. Op een gegeven moment was ik er klaar mee; ik moest en zou die kamer gaan spelen! Snel een team opgetrommeld en nog geen week later zouden we de kamer spelen, eindelijk!

Ik hoorde veel goede verhalen over deze kamer, dat blijft altijd een lastig punt. Je gaat namelijk toch al met een bepaalde verwachting naar de locatie toe. Toch probeerden we die verwachtingen opzij te zetten en gingen we ‘carte blanche’ richting Mechelen. Omdat we vanuit het verre Nederland kwamen, strandden we al snel in de regio van Antwerpen. Zelfs een uur eerder vertrekken was niet genoeg en we dreigden te laat te komen. Meermaals proberen te bellen dat we later zouden zijn, maar geen gehoor. Dan zou het wel goed zijn, toch? Eenmaal op locatie stond een vriendelijke gamehost ons op te wachten en hadden we nog alle tijd om even naar het toilet te gaan, fijn!

Onze ‘experience’ zou gaan beginnen, want dat was deze kamer écht volgens onze host. Alles wat we al wisten van escaperooms konden we links laten liggen omdat Sint-Rumoldus een echte experience kamer zou zijn. Onze verwachting ging toch weer wat omhoog. Mijn verwachtingen stegen zelfs na een nóg hoger niveau na het zien van het introductiefilmpje. Wat zat deze goed in elkaar, mooie filmbeelden en een duidelijk verhaal. Ik had er in ieder geval onwijs veel zin in!

Toen kon ons avontuur dan eindelijk gaan beginnen. Eenmaal binnen in ‘de Experience’ viel ons op dat het decor – tot op zekere hoogte – onwijs tof uitgewerkt was. We begonnen wat stroef, maar kwamen al snel in een heerlijke flow terecht. Kleine spoiler voor ons avontuur: we hadden geen hints nodig. Dat betekent dus dat de kamer simpelweg goed in elkaar zit. We speelden met vier personen en hadden gedurende onze volledige reis genoeg te doen. Zowel alleen, als samen!

De puzzels in deze ‘Experience’ zijn allemaal mooi in thema en versterken het verhaal. Ik zat er volledig in en was daarom erg benieuwd waar dit mysterie allemaal samen zou komen. De sfeer is goed, de puzzels goed, decor was subliem, prachtig!

Alles zat eigenlijk helemaal goed in deze kamer! Waarom is deze kamer voor mij dan toch geen ’10 op 10’? Dat komt – wat mij betreft – door het einde. Waar de volledige experience mij volledig in zijn greep had, was ik op het einde alles kwijt. Het verhaal viel voor mij hier helemaal uit elkaar en was zelfs een beetje teleurgesteld. Het einde leek voor mij alsof alle inspiratie op was en of er een random einde geplakt was achter dit verhaal. Waar ik me tijdens ons avontuur het meeste over verbaasde, was de afwerking van het decor. Dit zag er oprecht netjes uit. Ook dit wordt op het slot volledig losgelaten, jammer!

Het geheim van Sint-Rumoldus was voor mij een prachtige reis. De puzzels goed, decor mooi en de flow bleek top. Maar het einde van ons avontuur bleek een grote domper. Ik moest echt even bijkomen om alles te laten bezinken, maar meer omdat het einde zo random was. Tevens zou ik adviseren om iets minder te focussen op het zijn van een ‘experience’. Wat mij betreft is het geheim van Sint-Rumoldus zeker een experience, maar om aan te geven dat dit écht anders is dan alle andere escaperooms, vind ik persoonlijk wat te veel van het goede. Maar, desalniettemin, raad ik iedereen aan deze kamer zo snel mogelijk te boeken, want je gaat je zeker amuseren in deze toffe kamer!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 8.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  sjephaniedcmarieke

Gemixt gevoel bij dit tandartsbezoek

We hadden vandaag 4 escaperooms op de planning staan. Tijdens onze lunch kwamen we erachter dat er echt nog wel ruimte was voor een extra kamer in de avond. Een flink stuk omrijden, maar je bent fanatiek escaper of niet. Omdat een van onze teamgenoten wat toffe reviews had gelezen over Crazy Mister Hunter, besloten we deze kamer te gaan spelen in Amersfoort. In de middag boeken, in de avond spelen. Prima plan! De eigenaar belde na het boeken nog even op omdat het eigenlijk niet zo goed uitkwam met het personeel, voor ons geen enkel probleem, dan speelden we de kamer gewoon een uurtje later. We wilden uiteraard de volledige experience meemaken.

Eenmaal op de locatie aangekomen, wachtten we buiten even. Ons werd gevraagd om stipt op het afgesproken tijdstip aan te bellen. Dat deden we uiteraard ook. We werden vriendelijk onthaald door de eigenaar van de kamer. De sfeer in de ontvangstruimte was wat creepy, goed om meteen in het juiste gevoel van de kamer te komen dus! Na gezellig gekletst te hebben met de eigenaar over van alles en nog wat, kregen we een korte introductievideo te zien. Hierna kon onze missie beginnen.

De start van de kamer is tof, dit zie je terug bij meerdere grote experiences, maar mede daardoor had ik dat hier niet verwacht. Erg leuk dus! Eenmaal in de kamer merkten we al snel wat voor soort kamer dit zou worden; spannend. De kamer is 16+, dus je weet uiteraard wat je te wachten staat. Daar kies je immers zelf voor. Ikzelf ben een groot liefhebber van horror (mits juist uitgevoerd). Vooral tijdens mijn trip naar Athene heb ik veel toffe horrorkamers gespeeld, ik ben dus inmiddels wel wat gewend.

Hoe de kamer hier ‘eng’ wordt gemaakt ben ik wat minder fan van. Door continu harde muziek af te spelen, raak je volledig uit je flow en kun je je moeilijk bezig houden met de puzzels. Hier en daar rustmomenten zijn – wat mij betreft – een heel stuk beter dan continu opgejaagd te worden. Wat me tevens enorm stoort aan deze kamer is dat de escaperoom zelf erg klein is. Dat is over het algemeen niet eens een probleem. De eigenaar kiest er echter voor om op een bepaalde manier de ruimtes met elkaar te verbinden. Omdat je hier continu mee bezig bent, begint dat op een gegeven moment écht te storen. Toegeven dat je kamer gewoon klein is zou wat mij betreft sterker overkomen dan het op te lossen zoals het nu is gedaan. De scares worden gedurende de kamer niet per se beter, maar voornamelijk irritanter. Je weet inmiddels wat er gebeurt, maar het gebeurt (nogmaals; wat mij betreft) te vaak waardoor je je niet meer kunt concentreren.

Wel moet ik zeggen dat het decor er (met showverlichting aan) netjes uitziet. Verwacht niets geks, maar gewoon prima! Tevens kan ik het onwijs waarderen dat de eigenaar je de kamer uit laat spelen, ook wanneer je er wat langer mee bezig bent.

Crazy Mister Hunter is een kamer die echt wel leuk is om te spelen, ondanks dat ik wat irritatiepuntjes had. Ik zou hier niet per se het hele land voor afreizen, maar als je toch in de buurt bent is het een leuke kamer om mee te pakken. Hier en daar zou ik er zelf alleen voor kiezen om iets minder op het ‘enge’ te gaan zitten en het spannender te maken door bijvoorbeeld doodse stilte. Echter ben ik wel blij deze kamer gespeeld te hebben, al is het maar door het enthousiasme van de eigenaar vooraf en na de kamer. Als we in de buurt zijn kom ik zeker nog eens langs om de nieuwe kamer te spelen!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 9.0


Played in May 2022

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: No

  sjephanieDrs-jlc

The Clinic

Forsaken escape room
Posted on: 2022 May 17

Spanning in de kliniek

Op naar kamer 2 bij Forsaken en kamer 4 van de dag, we zijn inmiddels dus goed opgewarmd en gaan vol goede moed van start bij The Clinic. Na even wat gedronken te hebben (en een potje poolbiljart gespeeld te hebben) konden we van start met ons tweede avontuur. Vluchtig werden de regels even doorgenomen, over het algemeen waren die hetzelfde als bij The Classroom. Wel werd ons verzekerd dat we een totaal andere kamer zouden gaan spelen, erg benieuwd dus.

Dat het een ander soort kamer was, merkten we in het begin al meteen. De kamer is mooi afgewerkt en het is duidelijk waar je bent! De start voor onszelf was iets minder succesvol, laten we het erop houden dat we overdonderd waren dat het er allemaal netjes uitzag! Na een wat valse start van de kamer, konden we gelukkig door.

Het decor is wederom netjes uitgewerkt, al zijn er een paar dingen die ik persoonlijk écht heel lelijk vind. Maar; je waant je wel echt in een kliniek. Flow in deze kamer zit erg goed (toen we deze opgepikt hadden tenminste). De puzzels zijn leuk in thema en passen binnen het verhaal. Dat verhaal is overigens ook een heel stuk duidelijker dan bij de vorige kamer. Waar ik me bij de vorige kamer steeds moest afvragen wat ik aan het doen was, is dat bij The Clinic wel heel duidelijk.

Al snel wordt duidelijk dat het in de kliniek niet helemaal pluis is, wat er precies aan de hand is moet je zelf maar gaan ontdekken! De flow blijft voor ons als groep eigenlijk de gehele kamer goed doorlopen tot één bepaalde puzzel. Deze puzzels zie je vaker terug in escaperooms. Wanneer ik dit soort puzzels doe, begin ik lukraak maar dingen te proberen tot hij uiteindelijk een keer goed is. Dat ging hier wat langzamer dan normaal, hierdoor kakte onze flow helaas wat in.

Gelukkig wisten we dit later in de kamer weer op te pakken en konden we dus weer lekker vlot verder. Richting het einde wordt er veel meer duidelijk over het verhaal en wat er nu precies aan de hand is. Dat in combinatie met een prima uitgewerkte kamer, maakt The Clinic echt wel een toffe room om te spelen. Achteraf wordt er ook nog ruim de tijd genomen om door de kamer te lopen om alle puntjes nog eens goed te bekijken, waardeer dat altijd enorm.

The Clinic is wat mij betreft echt wel de topper op deze locatie. Een leuke kamer met onwijs toffe puzzels, eentje in het bijzonder vond ik zelf heel erg leuk. Het verhaal is vrij simpel, maar wel duidelijk. Tot slot waan je je echt in een kliniek en dat is erg netjes uitgewerkt. Al met al echt wel een kamer die je gespeeld moet hebben!


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in May 2022

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: Yes

 

The Classroom

Forsaken escape room
Posted on: 2022 May 17

Wel een héél oud klaslokaal

Twee escapes gehad in Deventer, nog twee te gaan. Wat voor ons als spelers enorm fijn is, is dat Escape Room Deventer (waar we dus al twee kamers gespeeld hadden in de ochtend) om de hoek zit bij Forsaken! Auto parkeren en lekker vier kamers spelen zou mijn advies dus ook zijn! Net zoals wij deden, op naar Forsaken!

We kwamen aan bij een groot bedrijfspand en werden bij de deur opgehaald. Na een korte sanitaire stop, mochten we door naar de escaperoom zelf. Hier is een ruime ontvangstruimte aanwezig waar je genoeg kunt doen als je nog even op de kamer moet wachten. Na even een drankje gedaan te hebben konden we beginnen met onze eerste kamer; The Classroom.

We verplaatsen ons wat dieper in het pand want daar bevindt zich een afgelegen klaslokaal onderin het pand. Het schijnt daar ook nog eens te spoken, gezellig dus! Na een korte introductievideo (die overigens leuk in elkaar zat) betreden we de bunker om te kijken of de verhalen allemaal kloppen.

Wat ons meteen opvalt is de leeftijd van de kamer. Het valt meteen op dat dit een oude old school escape room is met vrij standaard puzzels. De puzzels zijn – in het begin – wel goed in thema en vertellen iets meer over het verhaal. Het decor is vrij standaard en de afwerking zou hier en daar wat beter kunnen.

Ongeveer in het midden van de kamer zit een stevige puzzel waar wij met z’n drieën echt wel onze hersens voor hebben moeten laten werken. Ik houd wel van dit soort puzzels. Achteraf hoorden we dat ze de kamer kunnen aanpassen in moeilijkheid wanneer groepen met meer/minder personen zijn of wanneer een groep wat meer ervaren is. Goed dus om onze (blijkbaar ervaren) hersens te testen haha.

Het einde van de kamer is voor mij de grootste domper. Een kermis aan puzzels komt voorbij die helemaal niets meer met het thema te maken hebben naar mijn mening. Hier was ik het persoonlijk helemaal kwijt. Het verhaal is niet echt meer duidelijk, maar we weten gelukkig te ontsnappen.

The Classroom is een old school 1.0 puzzel kamer waar je niet al te veel van moet verwachten en die (mijns inziens) niet helemaal meer in dit tijdsbeeld past. Kom je om lekker te puzzelen, zeker deze kamer meepakken! Kom je voor verhaal en een tof decor, dan zou ik hem misschien links laten liggen. Het is net met welke verwachting je binnenkomt. Op naar de volgende!


6

Ambiance: 5.5

Game experience: 6.0

Service: 8.0


Played in May 2022

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: Yes

 

Minder bekend oorlogsverhaal

Op naar de tweede kamer bij Escape Room Deventer. Op voorhand hadden we al contact gehad over deze kamer omdat het niet helemaal duidelijk was of hij nu wel/niet open was. Gelukkig konden ze ons verzekeren dat deze kamer tijdens ons bezoek open zou zijn. Achteraf hoorden we zelfs dat de dag voordat wij kwamen er nog geklust werd aan deze kamer. Heel tof wel dat ze het gereed hebben gekregen voordat we kwamen, topservice!

Een kamer over de tweede wereldoorlog, dat zie je natuurlijk wel vaker, echter werd er bij The Monuments Men een verhaal belicht wat voor mij totaal onbekend was. Ikzelf ben wel een liefhebber van geschiedenis en kan dat dus enorm waarderen. We stappen terug in de tijd om op zoek te gaan naar verloren schilderijen, duidelijke missie!

De start van de kamer ging vrij vlot, we zaten er goed in en gingen vrij snel van start. Alles ademt dat we een stap terug in de tijd hebben gezet, behalve de slotjes die in de ruimte hangen. Dat is natuurlijk detailwerk, maar dat zou het niveau van de kamer nóg beter kunnen maken. Eenmaal verder in de kamer word ik totaal verrast door het decor. Een prachtig uitgewerkte scene waar je als speler middenin staat, heel gaaf! De afwerking kan wel écht een heel stuk beter. Maar omdat er speciaal voor ons hard doorgewerkt was, konden we dat met een korreltje zout nemen!

De puzzels zijn over het algemeen leuk bedacht en prima in thema. Er zitten een aantal hele toffe elementen in de kamer. Richting het einde liep het echter toch wat stroever. Of dat aan de communicatie onderling óf aan de puzzel lag, laat ik in het midden. Het einde van de kamer is wat mij betreft goed gekozen. Een mooie conclusie van wat we allemaal gedaan hebben. Tof bedacht!

Samenvattend vond ik de Monuments Men echt wel een heel toffe kamer. Zeker als ze de komende tijd nog net wat meer aandacht besteden aan de afwerking van het prachtige decor, heb je echt een toffe room te pakken! Leuke puzzels, goed en duidelijk verhaal in een mooi thema. Ik blij! Mocht er nog ruimte zijn voor een nieuwe kamer, komen we in de toekomst graag nog eens terug!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in May 2022

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: Yes

  dcmariekeanouk

Agatha

Escape Room Deventer
Posted on: 2022 May 17

Koffietje pakken bij Agaath

Het is weer zo ver, tijd om een dagje escapen te plannen binnen Nederland. Wat was dat lang geleden (voor mijn doen haha). Aanvankelijk stonden er 4 kamers op de planning in Deventer, maar we zouden geen echte escapers zijn om er nog een vijfde aan toe te voegen in de avond. Enfin, onze dag begon dus in Deventer bij ‘Escape Room Deventer’. Op voorhand hadden we even contact gehad via de mail, omdat een kamer niet te boeken was. Het bleek dat ze aan het verhuizen waren en dat het nog niet helemaal duidelijk was wanneer de andere kamer open zou gaan. Gelukkig wisten ze ons te vertellen dat het op deze dag allemaal zou moeten lukken, dus konden we beiden kamers spelen, top!

In de vroege ochtend kwamen we aan en begonnen we ons avontuur in Deventer bij Agatha. Leuk hoe de gamehosts het verhaal van de kamer weten te koppelen aan de locatie, leuk gevonden. Aan ons de taak om te gaan kijken wat er nu precies aan de hand was in het huis van Agatha. Wat opvalt bij het betreden van de kamer is dat de leeftijd van deze kamer heel duidelijk zichtbaar is. Enerzijds past dit natuurlijk in thema, want het is het huis van een oudere dame. Wanneer je echter net bent verhuisd naar een nieuwe locatie, vind ik het persoonlijk wel jammer om te zien dat het behang aan alle kanten los laat, etc.

De puzzels in de kamer zijn over het algemeen prima in thema en hebben enigszins te maken met het verhaal. De verhaallijn waarvoor gekozen is, is daarnaast niet voor de hand liggend en het plot komt dus best als een verrassing. Wat ik me wel continu afvraag in de kamer is: “Waarom ben ik dit aan het doen?”. Iets wat ik me overigens vaker afvraag in verschillende escaperooms. Ik vind het zelf altijd fijn dat het duidelijk is waarom ik een bepaalde handeling doe, dat dit binnen het verhaal zou passen. Dat had ik hier toch meermaals niet.

Agatha is een lekkere old school escaperoom met prima puzzels. Hier en daar zou de kamer echt nog wel wat liefde kunnen krijgen om hem weer een beetje op te frissen. Echter hebben we ons prima vermaakt met drie personen. Op naar de volgende kamer op deze locatie!


6.5

Ambiance: 5.5

Game experience: 6.5

Service: 8.0


Played in May 2022

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: Yes

 

Echt een stap terug in de tijd

Wanneer je inmiddels 135 kamers gespeeld hebt, moet je steeds verder van huis om nieuwe escaperooms te spelen. Toch is er een escaperoom onder de radar gebleven slechts 2 minuten van mijn ouderlijk huis, letterlijk een dorpje verderop. Tijd om die maar eens te gaan plannen. Gelukkig kwamen een aantal ‘escape-minded’ vrienden bij me eten, perfecte mogelijkheid dus om deze escaperoom te gaan plannen! Met een ervaren team trokken we richting Beek en Donk!

Eenmaal aangekomen op locatie hadden we tijd genoeg om nog even te kletsen en een drankje te doen. Na dit korte rustmoment konden we beginnen aan ons tijdreisavontuur. We zagen meteen toen we de kamer binnenkwamen dat we écht een stap terug in de tijd deden, niet alleen verhaaltechnisch. Time Travelers is een oude 1.0 escape room zonder al te veel verhaal. Het decor is grappig bedacht, maar qua afwerking kunnen ze echt nog wel stappen maken. Deze kamer is simpelweg niet bedoelt om hoog te scoren op afwerking of verhaal. Kom je hier als familie lekker escapen en puzzels oplossen, dan zit je echt wel goed.

Enfin, onze missie is duidelijk; we moeten in de tijdmachine zien te geraken om vanuit daar te gaan reizen in de tijd. Echter starten we onze escape in de prehistorie. Hoe we hier terecht zijn gekomen? Geen flauw idee. De puzzels die we oplossen door de verschillende ruimtes hebben de helft van de tijd niets met het thema te maken en zijn voornamelijk lachwekkend door de knulligheid hiervan. Wel grappig, dat is waar.

Wat mij vooral stoort is het geforceerd dingen moeten doen, terwijl het niets oplost, maar dat de host op dat moment de groep doordrukt. Zeker wanneer je dit meerdere keren moet doen begint dat op je zenuwen te werken. Zeker wanneer we richting de eindpuzzel komen.

Time Travelers is een leuke kamer om met een familie te spelen die nog nooit een escaperoom gedaan hebben óf wanneer je een vrijgezellenfeest hebt en er al flink wat alcohol in hebt zitten. Hoe deze kamer aan zo’n hoog cijfer is gekomen is nog wel het grootste raadsel. Zeker voor ervaren escapers zou ik deze kamer afraden! Maar goed, wel weer een kamer kunnen spelen dicht bij huis, fijn!


5

Ambiance: 4.5

Game experience: 5.5

Service: 7.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Genootschap 5255

Escape Room 0164
Posted on: 2022 May 17

Heerlijke kamer, ook voor twee personen!

Zondagmorgen, niets gepland. Een heerlijk dagje niksen, zou je zeggen. Het was goed weer, mijn vriendin en ik stonden op en ik vroeg: “Wat zullen we gaan doen vandaag?”. Zij kwam met het perfecte antwoord: “Zullen we anders een escaperoom gaan doen?”. Gelukkig hoefde ik het deze keer zelf niet voor te stellen. Onze zoektocht naar een last minute kamer kon beginnen. Berichtje geplaatst in een Facebookgroep en nog geen vijf minuten later hadden we geboekt bij Escaperoom 0164 om Genootschap 5255 te gaan spelen. Deze kamer stond al lang op mijn wishlist, eindelijk kon ik hem afvinken van mijn lijstje. Op naar Bergen op Zoom!

Een paar uur na het boeken kwamen we aan op locatie en werden we ontvangen door onze enthousiaste host (Het is me nu even ontgaan of het Thomas of Wessel was 😉). Na even kort gekletst te hebben kon ons avontuur op deze zondagmiddag gaan beginnen. De escaperoom is gebaseerd op de film ‘Now you see me’, een van mijn favoriete films. Mede hierdoor keek ik onwijs uit naar deze kamer. Meteen bij binnenkomst zien we een aantal leuke referenties naar de film. Er is in het begin sowieso veel te zien, gelukkig gingen we met z’n tweeën gestructureerd te werk.

Ik vind het persoonlijk altijd best spannend om een kamer met twee personen te boeken. Het blijft lastig of het met twee personen goed te doen is. Gelukkig kwamen we er hier snel achter dat de puzzels goed in elkaar zaten, ook voor twee personen. Er was genoeg te doen en konden alles vrij snel oplossen. De puzzels zijn overigens prima in thema net zoals de ruimtes. Verwacht geen hele spectaculaire dingen, maar het klopt simpelweg wel gewoon!

Het verhaal wat door de kamer loopt is duidelijk, dat komt mede doordat ik de film meermaals gezien heb. Er zitten onwijs veel knipogen naar de film in deze kamer, daar houd ik van! Hoe het is als je de film nog niet hebt gezien kan ik dus helaas niet over oordelen.

Positieve aan deze kamer vind ik echt de flow, zeker ook met twee personen. Er is onwijs veel te doen, de puzzels zijn – qua moeilijkheidsgraad – perfect en de ruimtes zien er over het algemeen netjes uit. Als je lekker wil komen puzzelen in een prima thema, dan ga je Genootschap 5255 echt waarderen! Het einde had wat mij betreft wel wat spectaculairder gemogen.

Samenvattend ben ik heel blij deze kamer gespeeld te hebben, zeker met twee personen. Het was heerlijk puzzelen in een prima gedecoreerde kamer. Wij hebben ons onwijs vermaakt. Nogmaals complimenten aan onze host dat we deze kamer zo last minute konden spelen!


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 2 persons

Escaped: Yes

  Wepsie

Phantom of the Opera

De laatste dag van onze escapetrip is helaas alweer aangebroken, 21 escaperooms in 6 dagen en we hadden er nog geen genoeg van. Wat is de tijd voorbij gevlogen. Gelukkig ging onze vlucht naar Nederland pas in de avond. Dat betekent: nog tijd voor een escaperoom in de ochtend! We sloten onze trip af met de laatste (en nieuwste) kamer van Paradox Project. Zoals jullie wellicht hebben gelezen in mijn andere reviews (of de reviews van mijn teamgenoten) hadden we bij Paradox een valse start gehad. Beiden kamers vielen niet in ons straatje en we hadden de dag met een flinke domper afgesloten. Sterker nog; we hebben zelfs getwijfeld om de laatste kamer (The Music Academy dus) te annuleren en een andere escape te boeken. Maar goed, we besloten Paradox toch nog een kans te geven en de laatste kamer ook te spelen.

We verplaatsen ons deze keer naar een andere locatie, omdat we wat vroeg waren besloten we nog even een koffietje te pakken bij het cafeetje tegenover de room. Helemaal fris en vol energie konden we dus gaan beginnen. We staken de weg over en kwamen terecht bij de Music Academy. Een mooi statig gebouw met muziektekentjes in de muren, prachtig afgewerkt! De entree van deze kamer is net wat anders dan bij de andere twee kamers, klassiek. Je wordt onthaald door de GM en krijgt nog wat korte uitleg. Ook is er nog ruimte voor een sanitaire stop. Na een korte introductie, mochten we de kamer betreden.

We komen binnen in de academie en ons valt op dat het er onwijs mooi uit ziet. Het is een mooi gebouw en de details zijn prachtig uitgewerkt. Achteraf bleek dat de eigenaren gewoon geluk hebben gehad met het pand. Het is in het verleden écht een muziek academie geweest, dus alle verwijzingen naar muziekstukken bestonden al. Maar voordeel is wel; je waant je echt in een muziek academie, dat dan weer wel.

In de eerste ruimte starten we met een introductievideo. Een van de schermen was kapot, dus we konden enkel op één scherm de video bekijken. Wat weer opviel was dat de video erg lang was. De eigenaren hebben ervoor gekozen om The Music Academy los te zien van de andere twee kamer, wat mij betreft een prima keuze. Na het filmpje start ons onderzoek. De muziek die start is voor het eerst in thema. Het wisselt af tussen verschillende klassieke muziekstukken. Dank aan onze teamgenoot die nog even een paar noten meepakte van Phantom of the Opera. Hoogtepunt in de kamer! :)

Wederom merken we bij deze kamer dat we in het begin erg lekker gaan. De puzzels zijn uitdagend, maar enigszins logisch. Hierdoor komen we in het begin in een prima flow. Gedurende de kamer merken we wel dat die flow soms wat inkakt, maar over het algemeen blijft er in ieder geval een soort van flow aanwezig. Dat was in de andere kamers niet zo. Het verhaal is wel weer een dingetje. Het is vrij onduidelijk wat we nu precies aan het doen zijn en met wat voor reden.

Richting het einde van de kamer merken we toch dat we wederom iets inkakken. Voor ons werd dus wel duidelijk; 3 uur is echt te lang voor een escaperoom. Wel fijn, in de kamers liggen temperatuur regelaars, dus we konden de verwarming lekker hoog zetten, heerlijk!

Samenvattend vond ik persoonlijk The Music Academy de beste van de drie kamers. Niet zo zeer omdat het thema zo mooi uitgewerkt is, maar omdat de puzzels hier tenminste nog een bepaalde logica bevatten. Maar wederom is het echt geen hoogstaande kamer. Nee, Paradox Project is voor ons een groot raadsel waarom deze zo goed worden beoordeeld.

Wel kijken we terug op een heerlijke trip in Athene. Ik raad echt iedereen aan meteen het vliegtuig te pakken om daar kamers te spelen. Of je Paradox zou moeten spelen laat ik in het midden. Ik zou zeggen, ga lekker de horror kamers spelen. Ookal is dat niet helemaal je ding, je gaat het fantastisch vinden!


6.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 7.0

Service: 6.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Filmtastisch!

Op naar dag 5 van onze escapetrip in Athene, drukke dag voor de boeg. Ondanks dat er ‘maar’ drie kamers op de planning stonden vandaag, zat toch onze hele dag vol. De kamers die we vandaag zouden spelen, duurden allemaal erg lang. We begonnen vandaag bij Verone om Don’t take a breath te spelen. Allereerst meteen compliment naar de eigenaar. We wilden deze kamer erg graag spelen, alleen was deze alleen in de avond te boeken, dat paste echter niet in ons schema. Na wat contact met de eigenaar besloot hij ons in de ochtend te ontvangen, pluspunten voor service! ;)

Eenmaal aangekomen moesten we nog wat dingetjes invullen voor het coronabewijs, geen probleem uiteraard. Het is bij deze kamer zo dat je ervaring meteen start als je de voordeur door bent. Echter moet je hier dus buiten blijven wachten als je nog niet kunt beginnen. Vervelend voor ons, want het regende. Houd daar dus zeker even rekening mee als je deze kamer gaat spelen. Deze kamer is overigens gebaseerd op de film ‘Don’t Breath’, het is écht een aanrader om deze film op voorhand te kijken. Het is oprecht bizar hoe de eigenaar tot in details alles heeft nagemaakt.

Eenmaal binnen krijgen we onze missie uitgelegd, die is duidelijk! We moeten geld gaan stelen bij een blinde ex-militair verderop in de straat. Helemaal prima! We krijgen van onze ‘collega’ wat uitleg over het huis, hij tekent het even voor ons uit. Tof! Via de walkietalkie zouden we contact blijven houden en zouden ze ons in de gaten houden op de camera’s, die waren namelijk gehackt.

Eenmaal ingebroken in het huis van de blinde militair, begint ons avontuur. Deze ‘escaperoom’ (want kun je dit wel echt een escaperoom noemen?) is heel anders dan andere rooms. Je gaat hier echt door een verhaal heen en je volgt een filmscript. Wijk je iets af van dat script? Dan word je teruggefloten, als je je daar aan kunt overgeven, is deze kamer onwijs tof!

De acteur zit onwijs goed in zijn rol en je bent écht in zijn huis. Fotolijstjes, schilderijen aan de muur, alles hangt los. Want dat is in een echt huis immers ook. Ik persoonlijk houd hier enorm van. Gedurende je experience kom je steeds meer te weten van het verhaal, want klopt het allemaal wel wat hier in dit huis gebeurd is?

Ik zou echt heel veel over deze kamer willen vertellen, maar dat is vrij moeilijk zonder iets over de kamer te vertellen. Achteraf hebben we nog gezellig gesproken met de acteur – en tevens de eigenaar – over de kamer. Ik blijf het tof vinden om mensen met een passie te zien. Ik persoonlijk vond deze kamer een echte topkamer juist omdat hij zo anders was dan andere kamers. Kun je je overgeven aan het feit dat je een script volgt? Dan weet ik zeker dat je dit onwijs gaaf gaat vinden. Zet je af van het idee dat je een escaperoom gaat doen, dat is mijn voornaamste tip!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlcanoukdcmarieke

Kleine verbetering

Onze eerste ervaring met een Paradox Project kamer was niet al te best, maar uiteraard gingen we vol goede moed door naar hun tweede kamer. Deze kamer staat in de lijsten het hoogst, dus we gingen ervan uit dat onze ervaring hier een stuk beter zou zijn. Ook bij deze kamer is het zo dat de escape vanaf het eerste moment begint en eigenlijk niemand tegenkomt. Omdat onze QR code bij de vorige kamer al gescand was, was het deze keer ook echt het geval dat we niemand tegenkwamen, erg tof is dat!

We staan voor de gevel van de Bookstore waar we de regels van de kamer nog even doornemen, deze zijn hetzelfde als bij de vorige kamer, dus we konden al snel naar binnen. Wat meteen opvalt is dat het er in The Bookstore een stuk beter uitziet dan in The Mansion. Het is een mooi aangeklede ruimte met toffe thematisering. Goed begin dus! We starten de kamer met een filmpje. Het filmpje start met een korte terugblik naar de vorige kamer, inclusief het einde zoals wij geëindigd zijn. Kleine conclusie vast; dit was ook de enige referentie naar ‘ons einde’, dat valt dus enorm tegen. Na de eerste (wederom té lange) video, kunnen we beginnen met ons avontuur. Tot onze verbazing zitten we meteen in een goede flow, iets wat we in de vorige kamer de gehele 3 uur niet gehad hadden. De puzzels zitten vrij logisch in elkaar en ze volgen elkaar goed op, wow!

Helaas was dit niet van lange duur, na ongeveer 40 minuten zitten we weer compleet vast omdat de puzzels echt onlogisch waren. Ook zien we in de loop van de kamer dat ze de thematisering van de kamers wat hebben laten vallen. Het ziet er nog steeds tof uit, maar het heeft totaal niets meer met het verhaal te maken. Achteraf hoorden we dat we (blijkbaar) in het brein van een persoon zaten en door zijn gedachtespinsels gingen. Dat verhaal was bij geen van ons allen geland.

De totale frustratie slaat toe op ongeveer de helft van de kamer. We staan hier in een ruimte een puzzel op te lossen die je eigenlijk maar met 2 personen kan doen. Hier staan twee personen dus stil. Omdat de communicatie niet helemaal lekker liep met onze GM en omdat de ‘puzzel’ niet zo lekker meewerkte, hebben we onwijs lang staan wachten en was de moed weer totaal in onze schoenen gezakt. Jammer!

Het einde van de kamer is ook wat vaag, het verhaal gaat alle kanten op en er is geen touw aan vast te knopen wat we nu precies aan het doen zijn. Ze proberen het verhaal van de vorige kamer door te trekken, maar zo onduidelijk dat je er uiteindelijk toch niets aan hebt.

The Bookstore is oprecht wel iets beter dan The Mansion, maar het is nog steeds een grote, frustrerende, té lange 1.0 kamer. Het is over het algemeen wel wat mooier uitgewerkt dan The Mansion, maar daar is ook alles mee gezegd. De raadsels van deze kamer hebben we uiteindelijk opgelost, maar het grootste raadsel voor ons blijft toch: Hoe kan deze kamer in de top 10 van de wereld staan? Wij snappen er helemaal niets van.


4.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 4.0

Service: 5.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Slaapwekkende kamer

Ondanks dat we al vijf dagen in Athene zijn, kregen we nog steeds geen genoeg van alle escaperooms. Helaas stonden er op dit punt ‘nog’ maar drie kamers op de planning. Gelukkig stonden deze drie kamers wel garant voor 9 uur escapen. De laatste drie kamers die we zouden spelen, waren de kamers van Paradox Project; een begrip in ‘escapeland’. Kamers die lang zouden duren en écht op het puzzelen gefocust zouden zijn. We hadden tot op heden nog niet echt een échte puzzelkamer gehad. Dus stiekem keken we er best naar uit, zeker omdat de kamers van Paradox ook zo hoog op de TERPECA lijst staan. Op naar de eerste locatie dus!

Normaal is het zo dat je bij deze escape van begin tot eind niemand tegenkomt, geen gamehost, niets. Je start de kamer zodra je binnenkomt. Helaas was dat bij ons niet het geval omdat op voorhand onze QR code nog even gescand moest worden. Ik denk persoonlijk dat het best indrukwekkend is dat je een escaperoom kunt spelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Maar goed, ons avontuur startte in The Mansion. Deze kamer moet je spelen om de andere kamer (The Bookstore) te kunnen spelen. Het einde van The Mansion zou namelijk op verschillende manieren kunnen aflopen en zo zou The Bookstore dan weer beginnen. Leuk concept, benieuwd naar de uitwerking!

Eenmaal aangekomen in The Mansion valt op dat we echt in een ‘Mansion’ zijn. We hebben een volledig huis ter beschikking. Dus ook inclusief bar met wat drinken en een toilet, handig! We starten in de ruimte waar we zijn binnengekomen met een (iets te lange) introductie video. We krijgen een telefoon mee waar we contact kunnen houden met onze ‘oom’. Hij zou ons op de hoogte houden tijdens ons avontuur. De video is afgelopen, de muziek gaat aan en onze escape kan gaan beginnen.

Die muziek is meteen een opvallend dingetje, ze hebben niet per se gekozen voor muziek wat binnen het thema van het huis past. De eigenaren hebben gekozen voor een ‘grappigere’ insteek en een playlist aangezet met filmmuziek. Wat mij betreft totaal niet passend en daardoor frustrerend. Zeker omdat je 3 uur aanwezig bent in deze escape, hoor je de muziek meermaals voorbij komen.

Van begin af aan zijn er twee grote ruimtes toegankelijk, echter heb je in het begin nog maar één ruimte over. Wat resulteert in veel zoekwerk in ruimtes waar je op dat moment nog niets mee kan. Ook dat frustreert enorm. De puzzels zijn over het algemeen totaal onlogisch en wij keken elkaar vrij snel aan met de vraag: “Waarom staat deze kamer zo hoog op alle lijsten?”.

Ik spring meteen naar het einde van de kamer in mijn review, want wat een langdradige kamer was dit. De puzzels bleven onlogisch, de muziek irritant, het verhaal te lang, deze kamer was ronduit slaapverwekkend. Dat de kamer zo lang duurt heeft ook totaal geen toegevoegde waarde. Het eindfilmpje liet zien hoe we geëindigd waren, benieuwd hoe dit terug zou komen in de volgende kamer.

The Mansion is – wat mij betreft – een grote, old school, 1.0 kamer met onlogische puzzels en een veel te slaapverwekkend verhaal. Het jammere is dat (op het moment dat wij hem speelden) je The Mansion gespeeld MOET hebben voordat je The Bookstore kan doen. Voor ons was de eerste kamer van Paradox Project een hele grote domper. Hopen dat de volgende kamer beter zal zijn!


3

Ambiance: 2.0

Game experience: 2.0

Service: 5.5


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Wake Up

Station 33
Posted on: 2022 May 16

Less is more!

Door naar de laatste kamer van de dag. We hadden inmiddels drie kamers gespeeld en er was uiteraard nog ruimte voor een kamer. Omdat we vandaag nog geen ‘horror’ kamer gespeeld hadden, moesten we uiteraard afsluiten met een engere kamer, daarom stond Wake Up op het programma. Ook bij deze locatie was het weer even zoeken naar een parkeerplek, maar eenmaal gevonden konden we naar de escaperoom wandelen. Het is best een zoektocht waar je nu precies moest zijn, zeker in de avond. Plan daar dus wat extra tijd voor. Maar goed, als echte escapers uiteraard de locatie gevonden en we konden beginnen!

Het verhaal van Wake Up vond ik erg tof! Je bent gestrand met de trein en bent dus op zoek naar een slaapplaats voor de nacht. Alle hotels zijn al vol. De vreemde conducteur van de trein kan ons gelukkig nog helpen, wij kunnen bij zijn moeder thuis slapen in een oud huis. Tof verhaal dus, erg benieuwd. Na het aanbellen worden we, in thema, ontvangen door een host in badjas. We hadden haar wakker gemaakt, excuses! We mochten gelukkig toch naar binnen om daar te overnachten. Van het verhaal met de trein en de conducteur is niets meer over, dat was een beetje vaag. Een van onze teamleden moest nog naar het toilet. Gelukkig kon dat nog. Echter schoot onze host toen volledig uit karakter en begon gezellig met ons te kletsen. Verhaaltechnisch natuurlijk niet de beste keus, maar goed.

Na een korte sanitaire stop, konden we in het pand naar beneden. Dat was de plek waar haar moeders huis was en daar mochten wij overnachten. Via een zelfgeknutseld systeem daalden we af in het pand. Toen een teamgenoot en ik terug naar achter keken hoe wij bevestigd zaten, vroegen we ons al af of dit wel volledig veilig was. Maar goed, dit was de start van de kamer. Dus het zou allemaal wel goed zijn. Nog geen seconde later kwamen we wederom in een situatie terecht waar we ons allemaal aankeken of dit wel veilig was. We hebben letterlijk uitgesproken: “Dit is voor het eerst dat ik me echt onveilig voel in een escaperoom”. We besloten toch door te gaan.

Het verhaal werd volledig overboord gegooid en alle ‘enge’ dingen kwamen wel voorbij. Van het huis van de moeder was geen spoor meer en we vroegen ons echt af wat we aan het doen waren. Wat echter nog het meeste stoorde waren de acteurs. Over het algemeen hebben we elke kamer met acteurs beschouwd als toffe toevoeging. Bij Wake Up hebben ze de term ‘Less is more’ echt gemist. De acteur laat continu iedereen ‘schrikken’, ze slaat niemand over. Wanneer je echter in een ruimte naast elkaar staat, schrik je de eerste keer. Maar de overige vier keer niet meer. Dan stoort het meer.

De puzzels zijn over het algemeen ook niet ‘je van het’. Wij kozen voor de ‘intelligent mode’ bij deze escaperoom. De puzzels zouden dan nog moeilijker zijn. Moeilijker is in Athene vaak echter ook onlogischer. Dat is erg jammer. Het ultieme onveilige gevoel kwam een stukje verder in de kamer waar een teamgenoot letterlijk opgesloten werd en wij moesten heb bevrijden. Mocht hier brand uitbreken, dan zit je zwaar in de problemen.

Wake up is qua verhaal vooraf enorm interessant, maar wat mij betreft mag je deze kamer links laten liggen. Hij is onveilig, de acteurs gaan soms te ver en de puzzels zijn niet altijd even logisch. Gemiste kans dus!


6

Ambiance: 6.0

Game experience: 4.0

Service: 1.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Experimentum X

Trapped - Chalandri
Posted on: 2022 May 16

The Dome, maar dan van AliExpress

Twee kamers gehad vandaag, door naar de volgende! We hadden gelukkig nog wat tijd om even wat te eten om de hoek bij de nieuwe locatie waar we naartoe zouden gaan. Uiteraard doken we weer een lokaal Gyros tentje in. Van verbazing staan we steeds te kijken hoe die gyros toch steeds lekkerder wordt. Ook na vier dagen nog. Maar goed, mocht je daar meer over willen lezen, moet je ergens een gyrostent-reviewsite vinden. Flauwekul, op naar de nieuwe locatie. Na een korte rit in de auto kwamen we aan bij de volgende escaperoom. Hier zouden we Experimentum X gaan spelen.

Omdat we iets vroeger waren, konden we plaatsnemen in de ontvangstruimte die zich naast de inkomstruimte bevond. We werden onthaald door een hele enthousiaste gamehost. Wat mij betreft net iets té enthousiast haha. De deur werd dicht geduwd zodat we even rustig konden wachten, er kwam op dat moment een groep uit een andere kamer. Na he zien van de ontvangstruimte, stelden we onze verwachtingen al wat bij. Plafondplaten, waterplekken, etc. Heel benieuwd.

Nadat we een korte introductie hadden gehad, mochten we de kamer eindelijk betreden. Het verhaal is wat vaag. Wij kwamen langs in een soort laboratorium om het een en ander uit te testen, wat wij als ‘lab rats’ natuurlijk goed zouden moeten doen. Toen we de eerste kamer betraden, was het al duidelijk wat voor type kamer dit zou gaan worden. Een kamer waarin je niet echt puzzels oplost, maar waar je bezig bent met wat grotere opdrachten. Een beetje zoals The Dome, alleen dan heel goedkoop uitgewerkt. Het toffe aan deze kamer was wel dat je je door verschillende ruimtes beweegt en voor elke ruimte heb je een bepaalde tijd om te ontsnappen. Lukt dat niet? Gaat er een ‘leven’ vanaf.

Experimentum X was een lollige kamer, maar het is ook een kamer die we snel weer vergaten. Het is niet super bijzonder en over het algemeen vrij simpel uitgewerkt. Hij is vrij recht toe recht aan zonder al te gekke dingen. Van oorsprong zou deze kamer wat langer moeten duren, er staat twee uur voor deze kamer. Wij kwamen echter vrij snel uit deze escaperoom. Wat overigens ook een van de weinige keren was dat we echt snel ontsnapten.

Experimentum X is een kamer die je moet spelen om gewoon even lekker te lachen en als je gewoon wat opdrachtjes uit wil voeren. Er zitten niet echt hele flinke puzzels in. We hebben in ieder geval gelachen, dat is het belangrijkst!


6.5

Ambiance: 5.5

Game experience: 7.0

Service: 6.5


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Leuke (twee persoons) puzzels

Na een mindere ervaring bij de eerste kamer die we bij Escapolis speelden, was het tijd voor de tweede kamer die we op deze locatie zouden spelen: The Creepy Store and the lost souls. In de ontvangstruimte mochten we even uitrazen over de vorige kamer, nadat alle emoties gezakt waren, gingen we vol goede moed door naar de nieuwe kamer.

Het idee was simpel; het is Halloween en we gingen naar The Creepy Store om snoep te halen. Wel moesten we opletten, want er waren daar wel eens kinderen verdwenen. Dapper als we waren, gingen we uiteraard gewoon naar binnen! Eenmaal binnen zien we wederom een mooi uitgewerkte winkel. Wel is de vraag wat ze hier nu precies neer probeerden te zetten. We gingen namelijk terug in de tijd, maar toch zien we heel moderne spullen in de winkel. Maar goed, dat zijn kleine dingen. We startten ons avontuur vrij soepel, de eerste dingen werden opgelost. Het enige probleem was hier wederom; je kunt veel puzzels ‘maar’ met twee personen doen. De andere twee staan op dat moment dan om zich heen te kijken. Het was bij ons letterlijk: “Oke, goed opgelost. Nu gaan wij een puzzel oplossen”.

De kamer communiceert ook niet helemaal lekker. Je ziet bij binnenkomst bepaalde dingen waarvan je 100% zeker weet dat je die nodig hebt op een bepaald slot. Echter hoort dat helemaal niet bij elkaar. Mij is het dan ook een raadsel waarom dit zo naast elkaar geplaatst is. Het hintsysteem is in deze ruimte niet mooi weggewerkt, maar gelukkig wel (iets beter) verstaanbaar. We kunnen dus daadwerkelijk iets met de hints die gegeven worden, fijn!

Het verhaal wat in deze kamer centraal staat is over het algemeen vrij oppervlakkig en rammelt aan alle kanten. Ze hebben echt geprobeerd wat tofs neer te zetten, alleen is het voor mij continu ‘net niet’. Dat gecombineerd met puzzels die heel duidelijk handmatig doorgezet moeten worden, is dat soms wat storend.

Het einde van de kamer vond ik persoonlijk niet zo heel sterk, zowel verhaal- als puzzeltechnisch. Hier valt veel meer uit te halen. Mocht je overigens last hebben van allergieën zoals hooikoorts (zoals ik), slik voordat je gaat een allergiepil. Je zult me dankbaar zijn!

Samenvattend is The Creepy Store and the lost souls best een prima kamer. Ik denk dat wanneer je deze kamer met twee personen speelt, je ervaring een stuk beter is omdat je dan niet continu stilstaat. Het thema is een stuk beter uitgewerkt en de puzzels zijn over het algemeen prima. Waar we het in ieder geval over eens zijn, is dat we met te hoge verwachtingen naar deze kamer zijn gegaan. Jammer, maar dat kan gebeuren.


6.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 6.5

Service: 7.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Gustave Eiffel

Escapepolis - Galatsi
Posted on: 2022 May 16

Tweiffelachtige kamer

De vierde dag van onze escapetrip naar Athene was aangebroken en er stonden weer vier kamers op ons te wachten vandaag. Omdat we vandaag wat later zouden beginnen, hadden we nog even de tijd genomen om daadwerkelijk wat cultuur op te snuiven in de ochtend. We konden nu thuis goed verantwoorden dat we niet alleen maar escaperooms gedaan hadden! Enfin, in de middag vervolgden we dus ons escaperoom avontuur.

Met de auto reden we naar Escapolis, na een flinke zoektocht hadden we eindelijk een parkeerplek gevonden en konden we ons begeven naar de locatie zelf. We zouden op deze locatie twee kamers spelen, te beginnen bij Gustave Eiffel. Dit was misschien wel een van de kamers waar ik het meeste naar uitkeek tijdens de trip. Ik vond de website er onwijs gaaf uitzien, maar bovenal het artwork van de kamers zag er subliem uit. Dit wekte meteen mijn interesse! Eenmaal binnen op de locatie werd ik alleen maar meer benieuwd naar de kamers. De ontvangstruimte zag er onwijs netjes uit. Wederom mooie art, toffe fotolocatie, hele mooie merchandise lijn, gaaf. Dit moest wel top gaan worden!

Nadat we even gewacht hadden, konden we eindelijk gaan starten aan ons eerste avontuur. We reisden af naar Parijs om te gaan kijken wat er met Gustave Eiffel gebeurd was. Zijn secretaris had ons die kant op gestuurd. Wanneer je de kamer binnen stapt, stap je echt in een Parijs kantoortje in de Eiffeltoren. De uitwerking hiervan was erg leuk gedaan. Niet heel revolutionair of iets dergelijks, maar gewoon netjes. Iets wat we bij veel andere kamers toch wel mistte.

Het geld wat de eigenaren beschikbaar hadden is goed uitgegeven op bijna alle fronten. Afwerking is netjes, artwork is mooi, etc. Er is echter één punt waar op bezuinigd was: een microfoon om door te praten. Het Engels van onze host was al niet best, maar gelukkig wel te begrijpen. Wanneer je echter de persoon niet kan horen omdat de microfoon van verschrikkelijke kwaliteit is, gaat dat je storen. Zeker wanneer je vastloopt omdat soms de logica ver te zoeken was. De aardige man probeerde nóg duidelijker (lees: harder) te praten waardoor wij hem totaal niet verstonden. Jammer!

Iets wat ons in de kamer opviel, was dat veel van de puzzels écht maar met twee personen te spelen zijn. De andere twee (in ons geval) stonden dus maar een beetje te kijken. Echte eureka momenten heb ik in deze kamer ook gemist. Bij elke puzzel liepen we wel vast en hadden we hints nodig (die we dus niet verstonden). Alle frustratie van deze kamer kwam samen bij de eindpuzzel; logica die wij totaal niet begrepen én een schreeuwende host die we niet konden verstaan. De frustratie liep zo hoog op dat we eigenlijk besloten te stoppen met de kamer.

Zo zie je maar dat een toffe website en mooie artwork niet altijd wat wil zeggen. Samenvattend is Gustave Eiffel een mooi uitgewerkte kamer. Maar mijns inziens onspeelbaar met dit hintsysteem. Ik persoonlijk zou deze links laten liggen. Fingers crossed dat de volgende kamer beter is!


4

Ambiance: 7.0

Game experience: 2.0

Service: 2.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

El Exorcista

No Exit - Ilioupoli
Posted on: 2022 April 21

Freeze, Flight, Fight. Dat eerste!

Je hebt soms van die escape rooms die gewoon niet zo goed bij je passen. Dat kan liggen aan het type puzzels, de flow, maar ook het thema. Ik persoonlijk ben niet zo bang aangelegd. Sterker nog, tijdens enge escape rooms ga ik vaak voorop. Echter wist ik voordat we deze escape room gingen spelen: “dit wordt niet mijn thema”. Op de een of andere manier heb ik niets met exorcisme als thema. Maar goed, deze kamer werd heel hoog aangeschreven, dus ik was uiteraard wel heel benieuwd naar deze kamer!

El Exorcista is gebaseerd op de film ‘The Excorcist’. Deze film vond ik vroeger al doodeng, laat staan om deze film zelf mee te gaan maken. Tijdens deze escape room ga je letterlijk door de gehele film heen. Alle bekende scenes worden hier wel nagespeeld, dat voorspelt veel goeds voor mij.

De start van de escape room is onwijs goed gedaan. Vanaf het eerste moment zit je meteen in de sfeer en toen voelde ik me al niet zo op mijn gemak. Even later komen we oog in oog te staan met de plaatselijke priester. Hij vraag of wij hem kunnen helpen om het huis binnen te treden om te helpen met het uitvoeren van een exorcisme. Het liefste had ik gezegd: “Nee geen zin in, doei”. Maar uiteraard was ik mans genoeg om met lood in de schoenen naar binnen te gaan.

Hier begint het schouwspel van deze kamer. We stonden al snel oog in oog met de acteur in deze kamer. Zij neemt de rol aan van het meisje wat ook in de film speelt. Als je angst ervaart heb je drie dingen die je kunt doen: Freeze, Flight of Flight. Voor het eerst in mijn leven was ik een ‘freeze’. Ik verstijfde en heb letterlijk 1,5 uur niets kunnen doen. Doodeng dus, maar daardoor ook wel onwijs goed neergezet.

Ik persoonlijk kan dus vrij weinig zeggen over deze kamer. Het is letterlijk een film waar je doorheen loopt met onwijs gave effecten, (te) harde muziek, goed gebruik van licht en veel gave ontmoetingen met de acteur. De puzzels zijn allemaal goed in thema, al heb ik deze niet echt opgelost.

De kamer eindigt met een groots spektakel waar de acteur perfect voor gecast is, wat was dit gaaf gemaakt (nog steeds doodeng, maar wel gaaf). Uiteindelijk komen we bij de ontknoping en dat had wat mij betreft veel beter gekund. Het einde was voor mij een beetje een anticlimax. Maar desalniettemin was deze kamer onwijs goed neergezet.

Nog nooit ben ik zo bang geweest en nog nooit heb ik me zó nutteloos gevoeld in een escape room. Wat dus betekent dat deze escape room onwijs realistisch opgezet was. Ik denk dat deze kamer erg goed te doen is. De scares zijn goed en goed gedoseerd. De acteur was simpelweg geniaal. Het was gewoon het thema wat mij niet zo aanstond. Maar wauw, wat een spektakel! Na onze ervaring hebben we nog een geruime tijd nagepraat met de eigenaresse. Er staan dit jaar nóg twee kamers op de planning. Een humoristische Cowboy saloon én een Jigsaw kamer. Wij gaan dus zeker nog terugkeren bij No Exit. We waren de twee slechte kamers van het begin van de dag alweer vergeten.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlc

Death Row

No Exit - Ilioupoli
Posted on: 2022 April 21

De beste gevangenis escape tot nu toe!

Na twee negatieve ervaringen bij No Exit, moesten we nog twee kamers spelen van dezelfde maker. Ditmaal op een andere locatie verderop in de stad. We hadden over deze twee escape rooms goede verhalen gehoord. Maar na de twee onwijs slechte kamers hiervoor, hadden we onze verwachtingen wel wat bijgesteld. Gelukkig hadden we nog wat tijd over voordat we zouden beginnen met onze escape. Na de auto geparkeerd te hebben, gingen we even wat eten en drinken bij een tentje om de hoek. Nadat we een goede bodem hadden gelegd, was het tijd om naar de tweede locatie van No Exit te gaan. Fingers crossed dat dit beter zou gaan worden dan de eerste twee escape rooms.

Binnen zat de enthousiaste eigenaresse van No Exit al op ons te wachten. We waren nog geen seconde binnen en toen zei ze al: “I heard that you didn’t like the other rooms?”. Ze begreep volkomen dat wij de andere kamers niet zo tof vonden. Deze twee kamers stonden ook op de lijst om gesloopt te worden. Toch nog wat positief nieuws over deze twee kamers dus. ;)

Enfin, ondanks dat wij een toffe groep escapers waren, bleek er toch wat mis te zijn gegaan met ons als groep. We werden namelijk verwacht in de gevangenis en er stond een vervelend lot op ons te wachten; de doodstraf. We zouden een voor een geëlektrocuteerd gaan worden. Gezellig! We werden opgewacht door een strenge, maar tevens gezellige gevangenisbewaarder. Al snel werd duidelijk dat deze gevangenisbewaarder een gespleten persoonlijkheid had. Het ene moment was hij in voor grapjes, maar een opmerking kon ook in het verkeerde keelgat schieten. Deze acteur zat onwijs goed in zijn rol!

Eenmaal in de kamer bleek er van alles mis te zijn in de gevangenis en moest de bewaker snel weg. Daar kregen we dus een kleine kans om uit deze gevangenis te gaan ontsnappen. En dat deden we uiteraard ook. Daarna volgde er een volledige reis door de gevangenis. Klimmen, kruipen, alles kwam voorbij. Wat een immense totaalbeleving was dit!

De puzzels in deze kamer zijn allemaal in thema en versterken het verhaal nog meer. Later in de kamer komt de beveiliger terug de gevangenis in. Hij was allesbehalve blij dat wij wilde ontsnappen. Daar volgde een hilarisch schouwspel, waarna we onze ontsnappingspoging konden vervolgen.

De kamer eindigt in een gaaf slotspel waar alles van deze kamer samenkomt. Wat een beleving! Death Row is oprecht de beste gevangenis escaperoom die ik tot op heden gespeeld heb (en er staan er al flink wat op de lijst). Ze hebben hier een onwijs realistische gevangenis neergezet. De toevoeging van de acteur is heir onwijs goed en versterkt het verhaal echt heel erg. In de ontvangstruimte moesten we echt even bijkomen van deze beleving.

Het enige wat mij echt zorgde was het volgende: de kamer van Death Row was goed geïsoleerd. Echter hoorde we vanuit daar alsnog de groep naast ons schreeuwen in ‘El Exorcista’ en deze moesten we nog gaan spelen. Doodsbang dus weer! :( Maar na Death Row wel heel veel zin in!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlc

Route 666

No Exit - Neos Kosmos
Posted on: 2022 April 21

Na deze kamer moet je echt even bijtanken

Na een dramatische start bij No Exit, moesten we nog een kamer spelen op deze locatie. Onze gamehost had na de eerste kamer al gevraagd wat we van The Mansion vonden. Daar waren wij niet heel positief over. Echter verzekerde onze gamehost dat we deze kamer wellicht toffer zouden vinden omdat deze een stuk nieuwer was dan de andere kamer. Laten we dat dan maar hopen.

We kwamen de kamer binnen en zagen dat de decoratie inderdaad al iets beter was dan in de vorige kamer. Weliswaar nog steeds niet per se van deze tijd. Maar toch, beter dan The Mansion (wat ook niet heel moeilijk was). Tot onze verbazing was de gameflow ook nog eens top (in het begin). Maar na nog geen twintig minuten begon de blamage weer.

Wanneer je in een kamer water moet koken om een puzzel op te lossen óf bijvoorbeeld een volledige brandblusser uit elkaar moet schroeven, dan weet je dat er iets niet goed zit. Laat staan als beiden factoren in één kamer zitten. Het voordeel van deze dramatisch slechte kamer is wel dat we er zo melig van werden, dat we alsnog veel lol hebben gehad.

Het verhaal van deze kamer rammelt ook nog eens van alle kanten en er klopt letterlijk niets van wat we aan het doen zijn. In het tweede gedeelte van de kamer komen alle rariteiten bijeen. Onlogische puzzels, het verhaal wat helemaal niet meer klopt, puzzels die niet gereset of defect zijn. Een echte ramp dus.

De eindpuzzel was een puzzel die leuk is, maar niet met meer dan twee personen te doen is. Samenvattend eenzelfde conclusie als bij The Mansion. Sla deze kamer maar lekker over. Hij is iets beter te doen dan de andere kamer, maar nog steeds dramatisch slecht. En dan moeten we nóg twee kamers van deze eigenaar. Gaat dit wel goed komen?


2

Ambiance: 2.0

Game experience: 2.0

Service: 7.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Mansion

No Exit - Neos Kosmos
Posted on: 2022 April 21

Versleten oude meuk

Nadat we eindelijk onze auto hadden geparkeerd én na het eten van wat gyros, stonden er nog 4 kamers op de planning vandaag. De planning was strak, maar het was wel fijn om de dag af te sluiten bij één escaperoom; No Exit. We zouden hier alle vier hun kamers gaan spelen verspreid over twee locaties. We hadden voornamelijk goede dingen gehoord over de andere locatie. Maar als je die twee dan toch speelt, dan spelen we alles maar meteen.

Nadat we werden onthaald door onze gamehost, kregen we wat uitleg over No Exit als bedrijf maar ook over de twee kamers die we op deze locatie zouden spelen. We zouden eigenlijk starten met Route 666, maar onze gamehost had de kamers voor ons omgewisseld. We zouden dus gaan starten met The Mansion.

Toen we de kamer binnenstapten hebben we ons af moeten vragen of we nu in een escaperoom waren of in de plaatselijke kringloopwinkel. Wat een bij elkaar geraapt zooitje was dit. Deze kamer stamt echt uit de prehistorie. Afwerking is niet aanwezig, je ziet overal kabels lopen. Ook zie je precies wat er gaat gebeuren later in de kamer omdat er simpelweg geen afwerking aanwezig is. Ze hebben zelf geprobeerd losliggende kabels te laten verdwijnen onder een stukje afgeknipt tapijt. Echt niet oke.

Verder zijn de puzzels in de kamer allemaal nietszeggend en zijn qua logica ver te zoeken. Voornamelijk de taalbarrière was hier een ding. Je moet hier bijvoorbeeld voorkennis hebben van het Griekse alfabet. Tevens zijn er bepaalde puzzels waar je een handeling voor moet doen, maar als je die handeling hebt gedaan en toevallig van tevoren niet hebt opgelet. Dan kan je de puzzel niet meer oplossen.

Ik kan over deze kamer niets anders zeggen dan; lekker wegblijven! Hopen dat de overige kamers beter zijn!


1

Ambiance: 1.0

Game experience: 1.0

Service: 7.5


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Prometheus

Clock Escaperooms
Posted on: 2022 April 21

Technisch hoogstandje (voor Griekse begrippen)

Door naar de volgende kamer! De planning was strak, maar daar houden we als ervaren escapers wel van. Vroeg in de ochtend beginnen, laat in de avond eindigen. Heerlijk! Nadat we zojuist The Cursed Willy hadden gespeeld, mogen we door naar Clock Escaperooms om daar Prometheus te gaan spelen. Volgens de website en de foto’s van de kamer moest dit een wat technischere kamer zijn. Dit is tevens de enige ‘technische’ kamer die we spelen. Deze zie je simpelweg niet zo veel in Griekenland. Mede daarom keken we best uit naar deze kamer.

Na een vriendelijk ontvangst van onze gamehost, mochten we de kamer gaan betreden. En hetgeen wat we dachten was inderdaad waar; het is een futuristisch thema en zo ziet de kamer er ook uit. Onze missie is duidelijk; we worden aangevallen en moeten snel de ruimte verlaten. De druk dat we aangevallen worden voelen we totaal niet gedurende de kamer. Maar het idee is leuk verzonnen.

Deze kamer is (voor Griekse begrippen) echt een technisch hoogstandje. Veel technische puzzels die echt wel tof zijn om te doen. De flow zit er gedurende de kamer ook best goed in. Er zitten wat originele effecten in deze kamer die je nodig hebt voor puzzels. De eigenaren hebben hier waarschijnlijk willen laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Of dat de puzzels ten goede komt laat ik in het midden.

Het hintsysteem (in de eerste ruimte) is grappig gekozen en dat houdt deze kamer ook luchtig. Richting het einde wordt de druk van ontsnappen wel groter, er wordt dan ook beter gebruik gemaakt van geluidseffecten. Voornamelijk de einddeur vind ik hier erg leuk gekozen.

Ik kan over deze kamer eigenlijk vrij weinig zeggen. Prometheus is een leuke puzzelkamer waar de flow echt wel goed in blijft zitten. Dit in combinatie met een thema wat je hier niet veel ziet, maakt het echt wel een leuke kamer om te spelen. Verwacht geen grootste dingen, maar als je lekker wil komen puzzelen, kan je deze kamer echt wel meenemen! We hebben ons hier echt wel vermaakt. We kwamen vrij vlot uit deze kamer, wat op zich wel fijn was. Onze planning was zo strak, dat we geen tijd meer hadden om te eten deze dag. Omdat we zo goed in de flow zaten bij deze kamer, konden we gelukkig op de route naar de volgende kamer nog even wat Gyros meepakken. Top dus! ;)


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

The Cursed Willy

Sherlocked Homes
Posted on: 2022 April 21

Op bezoek bij d’n Willy

Een nieuwe dag is aangebroken in Athene, vandaag stond er een drukke planning voor de boeg. Maar liefst 6 kamers zouden we vandaag gaan spelen. Of we tijd hadden om te eten? Niet echt, dat wordt dus sneller escapen om zo tijd te kunnen maken voor wat voedsel. Hoort erbij! ;) We beginnen onze dag bij Sherlocked Homes om ‘The Cursed Willy’ te gaan spelen.

We hadden op voorhand al voorpret over de naam van deze kamer. Wat zouden we hier allemaal wel niet gaan zien? In de ochtend komen we aan bij Sherlocked, in een mooie ontvangstruimte worden we welkom geheten. Een ontvangstruimte zoals je die bij ons ook kent. Plek genoeg om even rustig te gaan zitten, naar het toilet te gaan en je spullen op te bergen. Dat zie je hier in Athene niet veel! Na een korte inleiding, mochten we naar de kamer toe!

Geblinddoekt in een treintje werden we de kamer in geleid, spannend! Een zware mannenstem vertelde ons hoe de vloek van Willy zich had voortgedaan en dat wij de uitverkorene waren om hier wat mee te gaan doen. Toen we eenmaal onze blinddoeken af hadden gedaan, stonden we best versteld van het decor. Dit zag er oprecht prima uit! Dit komt waarschijnlijk ook omdat we zonder verwachtingen deze kamer in zijn gegaan. Echter merken we vrij snel dat het hier gaat om een grotere 1.0 single room. Lekker puzzelen dus.

Wat we echter ook snel merken is dat de puzzels weer onnodig moeilijk zijn. Het lekt hier simpelweg aan eureka momenten. Je bent op een gegeven moment blij wat gevonden te hebben, echter kun je dat pas later gebruiken. Op het moment dat je erachter komt dat je dat bepaalde onderdeel kunt gebruiken, unlock je weer wat nieuws. Opgelost! Nee, toch niet. Je hebt deze twee onderdelen weer nodig om een derde onderdeel vrij te spelen. Al met al zijn er simpelweg weinig momenten waar je écht blij bent wat opgelost te hebben.

Daarnaast is het hintsyteem in deze kamer niet al te best. Onze gamehost spreekt door een slecht verstaanbare microfoon in gebrekkig Engels. Om de sound toch wat meer in thema te laten lijken, hebben ze een echo toegevoegd aan haar stem. Hierdoor wordt het alleen maar onduidelijker.

De eindpuzzel slaat wat ons betreft alles. Een combinatie tussen een onlogische puzzel, te moeilijk zoekwerk en een hele lange reeks onthouden. Indien je één foutje maakt, mag je helemaal opnieuw beginnen. Verschrikkelijk.

Aan iedereen die in Athene is, je mag je bezoekje aan Willy echt uitstellen. Lekker links laten liggen! ;)


5

Ambiance: 6.0

Game experience: 4.0

Service: 7.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Other Side

Escaped
Posted on: 2022 April 19

Vreemdere dingen

Tijd voor de tweede kamer van de dag. Nadat we ons kapot hebben gelachen bij Ice Tiki, verplaatsen we ons naar de volgende locatie. Hier spelen we ‘Other Side’ gebaseerd op de serie ‘Stranger Things’. Ik keek zelf best uit naar deze kamer omdat ik zelf een groot fan van de serie ben. Echter weet ik ook dat kamers die zich verschuilen achter populaire series of films vaak tegenvallen (uitzonderingen daar gelaten uiteraard). Maar goed, op naar Hawkins!

We starten in het huis van de familie Byers, precies zoals in de serie. Uiteraard mogen de iconische lampjes op de muur hier niet ontbreken. Ons onderzoek start hier in de woning omdat Will verdwenen is. Het huis is op het eerste zicht prima afgewerkt, maar verder is het niets speciaals. De puzzels in deze ruimte zijn goed te doen en onze flow start daarom erg goed. Zoals de titel van de kamer al zegt, is er een moment waar je naar ‘the other side’ gaat. De uitwerking hiervan is niet echt goed gelukt. Het is een tof concept waar je veel uit zou kunnen halen, echter laten ze hier wat smerige natte doeken naar beneden vallen, gaat er een blacklight aan en that’s it.

Verhaal technisch komt dan mijn grootste struikelblok. Vanuit het huis van de familie Byers, klimmen we via een luik omhoog met een hele steile trap om daar uit te komen op een pleintje voor de Hakwins Universty. Verhaal technisch dus niet top. Hier stuitten we echter op een punt waar we vaker tegenaan zijn gelopen in Athene; de gameflow. Blijkbaar vinden ze het in Griekenland leuk om onwijs onlogische puzzels te maken waardoor de volledige flow uit de kamer wordt gehaald, zo ook in ‘Other Side’.

Gelukkig weten we richting het einde de flow weer enigszins op te pakken om toch met een goed gevoel te ontsnappen. Heel veel meer dan dit kan ik over de kamer niet echt zeggen. Hij was niet heel bijzonder, maar gewoon prima om te doen als je er toch bent. Achteraf gezien moet ik ook zeggen dat dit de kamer is die het snelst weggevaagd was uit onze gedachten. Niets bijzonders dus.

Samenvattend; Other Side is dus een prima kamer om te spelen. Verwacht niets bijzonders, maar gewoon lekker puzzelen met leuke knipogen naar Stranger Things. Voor deze kamer moet je zeker niet het vliegtuig in stappen, maar als je toch niets te doen hebt, is het een leuke kamer om nog even mee te pakken.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Ice Tiki

Way Out Escaperooms
Posted on: 2022 April 18

Helden op sokken

De tweede dag van onze Griekenland escapetrip in Athene is aangebroken. Vandaag starten we met een kamer waar we allen erg benieuwd naar waren; Ice Tiki. Deze kamer staat hoog in de TERPECA ranglijst, dus dit moest wel een hele goede kamer gaan worden. Wat we hoorden was dat deze kamer voornamelijk fun zou zijn. Op zich wel fijn na de horror van gisterenavond. Op naar Way Out Escape!

Eenmaal aangekomen hebben we onze verwachtingen al wat bij geschaafd. We komen binnen in een wat amateuristisch en knullige ontvangstruimte. Het valt hier meteen op dat de eigenaar het voornamelijk gewoon leuk vindt om dingen te bouwen en dat afwerking er niet toe doet. Houten planken in overvloed! Echter werden we door de eigenaar en de gamehost van dienst wel onwijs hartelijk ontvangen.

Na even gekletst te hebben met onze host, is het tijd om aan ons avontuur te beginnen. Zoals gewoonlijk moeten we persoonlijke items inleveren, die mogen niet mee de kamer in. Spullen als: telefoons, horloges, smartwatches & je schoenen. Wat? Je speelt deze kamer op je sokken. Benieuwd waar dit vandaan komt. We lopen door een smal gangetje via een zelf geknutselde trap richting de escaperoom. Onze host vertelde ons dat we naar een schip zouden gaan. Een maal in de kamer – net voordat de host de deur dicht trok – vermeldde ze nog heel even: “oh ja, jullie schip is overigens wel gestrand. Succes!”.

We starten ons avontuur op het schip. Het aanzicht van de ontvangstruimte wordt doorgetrokken in de kamer zelf. Het is allemaal wat knullig opgebouwd, afwerking is slecht (lees: eigenlijk niet aanwezig), teksten met stift op de muur, etc. Echter (spoiler); we hebben ons enorm vermaakt in deze kamer! Zoals we online al gelezen hebben is deze kamer een en al fun. De puzzels zijn over het algemeen erg goed te doen en we hebben (qua puzzels) een erg lekkere flow.

Wat maakt deze kamer nou zo tof? De hosts en eigenaren zien de kamer zelf ook als fun. De flauwe muziekjes en geluidjes vliegen je om de oren. De ene meme na de andere meme komt voorbij. Het is lang geleden dat ik zó gelachen heb in een escaperoom als hier. Als groep werden we er ook ontzettend melig van. Het einde van de escaperoom bevindt zich in een ballenbak (wat je ook op alle groepsfoto’s online ziet). Ook hier hebben we in een scheur gelegen. Niet omdat de kamer zo goed was, maar gewoon omdat de kamer zó ontzettend flauw was.

Uiteindelijk ‘ontsnapten’ we net na een uur en zetten we een nieuw record neer. De gamehost was een beetje overdonderd, terwijl wij niet echt het gevoel hadden heel snel te zijn. We hebben onwijs gelachen tijdens deze kamer. Maar waarom deze kamer zo hoog staat op de TERPECA lijst, is voor mij echt een raadsel. De kamer is echt leuk om te spelen, maar zeker niet van wereld niveau. De afwerking alleen al is onwijs slecht. Enfin, we hebben gelachen!


8

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.0

Service: 8.5


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmariekeDrs-jlc

Woman in Black

Coven Escaperooms
Posted on: 2022 April 21

Opnieuw; pure angst

We waren deze dag gestart met twee kamers die geen ‘eng’ thema hadden. Griekenland staat – wat betreft escaperooms – bekend om de spannende experiences. Omdat we dus vrij ‘tam’ gestart waren vandaag, moesten we dat recht trekken met twee heftige horror escapes in de avond. Zin in!

We starten onze avond bij Coven om daar ‘Woman in Black’ te gaan spelen. Het toffe aan deze kamer (en aan veel andere kamers in Athene) is dat je experience meteen start zodra de voordeur opengaat, zo ook bij Woman in Black. We krijgen kort de tijd om even wat water te drinken en naar het toilet te gaan, maar dan begint ons avontuur toch echt.

We worden volledig in thema onthaald door een enthousiaste medewerker. Onze missie is duidelijk; we moeten een testament gaan ophalen uit een huis wat vervloekt is. Klinkt weer gezellig. Vol goede moed starten we met onze missie. Om bij het vervloekte huis te komen, stappen we een sfeervol dorpje binnen. Op de een of andere manier zijn ze fan van dorpjes hier in Griekenland. Totaal niet erg, want de totale sfeer die in zo’n dorpje hangt is top. Tevens komt het totale verhaal daardoor een stuk realistischer over.

Al snel zien we om welk huis het gaat en treden we dit huis binnen. Vanaf het eerste moment merken we inderdaad dat dit huis vervloekt is. Woman in Black is – wat mij betreft – een perfecte combinatie tussen een klassieke escaperoom met puzzels en een spookhuis met professionele en hoogstaande ‘scares’. Het verhaal is wederom top uitgewerkt en we weten precies wat ons telkens te doen staat.

De acteurs zitten overigens perfect in hun rol in deze kamer. Ze zijn overal aanwezig om je te laten schrikken, maar zijn ook niet aanwezig om de angst juist groter te maken. De puzzels zijn in deze kamer over het algemeen goed te doen. Hoewel er een aantal onwijs moeilijke puzzels tussen zitten. Dat is in een kamer als deze erg jammer omdat je simpelweg door wil in het verhaal. Het einde van de kamer komt theatraal bijeen, een prachtig einde!

Woman in Black is een kamer waarvoor je echt het vliegtuig in moet stappen om te gaan spelen. De combinatie tussen een klassieke escaperoom en een spookhuis (zoals je die kent in bijvoorbeeld Walibi Holland) is onwijs goed uitgevoerd. Het decor is juist en de scares zijn groots en theatraal. Woman in black is een echte topkamer!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

The Sanatorium

Lockhill
Posted on: 2022 April 21

Psychische horror

Tijd voor de laatste kamer van onze tweede escapedag in Athene. Dit is de kamer waar we allen het minst naar uitkeken denk ik. Terwijl we allemaal toch ook heel veel zin hadden in deze kamer. We hadden al van veel mensen gehoord dat dit de engste kamer in Griekenland zou moeten zijn. Aangezien we al twee hele heftige ervaringen hadden gehad bij Chapel & Catacombs & Woman in Black, waren we heel benieuwd wat ons hier te wachten stond.

Voordat we deze kamer gingen spelen, waren we al aan het fantaseren wat er zou kunnen gebeuren. Zouden ze ons geblinddoekt vastbinden? Ons opsluiten in losse kooien? Zouden ze ons gaan martelen? Enfin, we gingen in ieder geval al doodsbang de kamer binnen. Wat tevens goed is om te weten; je kunt The Sanatorium in verschillende varianten spelen. Wij kozen (uiteraard) weer voor de heftigste variant, de midnight modus. Zin in (not)!

Het begin van de kamer is (gelukkig) vrij tam, je kunt hier nog lekker puzzelen en komt hier meer te weten over wat voor soort wezens zich in het Sanatorium bevinden. Elk personage heeft zijn eigen rol en consequenties als je deze tegenkomt. Dit was dus voor het eerst dat er écht consequenties waren als je gepakt zou worden.

We spelen een horrorkamer in de midnight modus, dus wij gingen ervan uit dat het pikdonker zou zijn. Niets was minder waar. Lockhill kiest er juist voor om te werken met mooie decors in sfeervol licht. Of ja, sfeervol… In thema, laten we het daarop houden. Je waant je in deze ruimtes écht in een psychiatrische inrichting, doodeng dus. De acteur die zich in deze kamer bevinden, zitten prima in hun rol. Het engste is echter als zij juist niet aanwezig zijn. In elk hoekje kunnen ze natuurlijk verscholen zitten.

De angst zat er bij onze groep zó in, dat we in het begin echt getwijfeld hebben om te gaan spelen zonder acteurs. Maar ach, we zijn bikkels. Even doorzetten en leren hoe de acteurs hun werk gaan. Toen we dat eenmaal doorhadden, viel het eigenlijk wel mee. De angst zat voornamelijk tussen onze oren omdat we ons zo gek hadden gemaakt.

De puzzels in de kamer zijn over het algemeen prima in thema. Ook hier zie je echter dat sommige puzzels zo onlogisch zijn, dat je af en toe té lang vast zit op een bepaalde puzzel. Wat voornamelijk frustreerde in deze kamer is dat je totaal niet weet wanneer een puzzel opgelost is. Dat resulteerde er bij ons in dat we een puzzel al lang opgelost hadden, terwijl wij nog hard aan het puzzelen waren.

Het einde had voor mij beter gekund. De spanning in deze kamer was zo intens hoog en het einde was daardoor een beetje een anticlimax.

The Sanatorium is echter wel een onwijs goede kamer. Goed gebruik van licht, geluid, decor en dat met prima acteurs die je doodsbang maken. We hebben achteraf echt even bij moeten komen. Gelukkig zijn alle restaurants in Athene tot laat open. Dus onder het genot van een Souvlaki spies, hebben we nog even nagepraat over deze kamer. Op naar de volgende dag!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.5


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmariekeanouk

Chapel & Catacombs

Lockhill
Posted on: 2022 April 16

Pure angst in de catacomben

Nadat we de eerste twee kamers gespeeld hadden bij Lockhill, was het nu tijd voor de derde kamer. Ditmaal op een andere locatie. Omdat de eerste twee kamers wellicht wat tegenvielen, waren onze verwachtingen niet per se heel hoog. Eenmaal op locatie hadden we wederom een onwijs gave ontvangst in thema. Echter wil dit niet meteen altijd wat zeggen hadden we gisteren al gemerkt bij de andere kamers.

Om in de catacomben te kunnen betreden, begint je reis in het dorpje ‘Lockhill’. Hier vervolgen we ons onderzoek waar we eerder deze dag al waren begonnen. Het is een mooi uitgewerkt dorp waar we binnenkomen. Langs onder andere de bakkerij en verschillende huisjes lopen we met onze dorpsbewoner mee naar de plaatselijke bar. Hier krijgen we nog wat uitleg over wat ons te wachten staat en worden daarna het dorp ingestuurd. Na de toffe interactie die in de steegjes van het dorp volgt, was het ons gelukt om de ingang van de plaatselijke kapel te vinden. Wat hier overigens meteen opviel, was dat de acteur in deze kamer onwijs goed in zijn/haar rol zat. Dit beloofde veel goeds.

Enfin, onze échte missie begint op dat moment eigenlijk pas echt, we kunnen de kapel betreden. Vanaf het eerste moment dat we de kapel betreden weten we: “Dit gaat een stuk beter zijn dan de andere twee kamers die we vandaag gespeeld hebben”. De spanningsboog is vanaf het betreden van de kamer onwijs hoog, er is continu dreiging. Sterker nog; voor mij zelfs – af en toe – té veel dreiging. De kamer duurt 2,5 uur, maar wij hebben in totaal 2 uur en 45 minuten in de kamer gezeten zonder enig rustmoment. De acteurs zitten continu op je hielen, na 2 uur was mijn energie écht op, maar dan moet je nog een heel stuk.

Een ander minpuntje in deze kamer is dat de puzzels voor een kamer van dit kaliber en type echt té zwaar waren. Het waren echt hardcore puzzels die je moest oplossen. Dat is natuurlijk geen probleem voor een ervaren team als ons ;). Echter wordt het wel een probleem als er verschillende acteurs je continu opjagen.

Echter vallen deze twee kleine minpunten totaal in het niet bij deze enorme experience. De totale oppervlakte van de ‘kamer’ is 500 m2 en van die ruimte maak je ook écht gebruik. Ze maken tevens heel slim gebruik van de oppervlakte die ze hebben. De afwerking is over het algemeen echt heel erg goed. Er is mooi gebruik gemaakt van licht en geluid en de overige effecten in deze kamer zijn ook subliem. Ik durf gerust te zeggen dat dit een van de tofste experiences is die ik ooit gespeeld heb.

Nadat wij flink opgejaagd zijn geweest door onze reis, komt er dan uiteindelijk toch een einde aan onze beleving. We verplaatsen ons terug naar het dorp om daar te ‘ontsnappen’. Het einde is wat mij betreft geniaal gekozen en een toffe knipoog naar de nieuwe kamer die zich op deze locatie gaat openen. Alles komt samen tot een mooi eind.

Chapel & Catacombs is een van de engste dingen die ik ooit gedaan heb, maar tevens ook een van de tofste dingen die ik ooit ervaren heb. Voor kamers als deze MOET je direct het vliegtuig in stappen om het zelf te ervaren. Ik kijk nu al uit naar de volgende Athene trip om de nieuwe kamer te gaan spelen. Wauw!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  sjephanieanoukJohan Le VanDrs-jlc

The Voodoo Shop

Lockhill
Posted on: 2022 April 15

Voodooshop?

Na even bijgekomen te zijn van onze eerste kamer van onze escapereis in Athene, was het tijd voor de tweede kamer van de avond. Wederom bij Lockhill op dezelfde locatie als waar the Lockwood Manor was. Het toffe aan deze kamers is dat alle kamers een doorlopend verhaal hebben, dit wordt echter op voorhand niet echt gecommuniceerd. We hadden met deze twee kamers dus het ‘geluk’ dat we de juiste volgorde speelden.

Het verhaal vervolgde zich naar de Voodooshop van het dorpje Lockhill; een thema wat je natuurlijk onwijs gaaf aan kan kleden. Ik keek daarom erg uit naar deze kamer. Door het gaaf aangeklede steegje in de ontvangstruimte, verplaatsen we ons met onze host naar de voodooshop. Al snel is duidelijk dat de hoofdentree van de voodooshop gesloten is en dat we ons naar binnen moeten zien te krijgen via een andere route. Er wordt gekozen voor het magazijn.

In het magazijn wordt de deur achter ons dichtgetrokken en kan ons avontuur beginnen. Qua aankleding kan ik hier heel kort over zijn; slecht. Dit is zo’n typische kamer die je zelf op je eigen zolder zou kunnen bouwen. Neem een paar standaard ‘kant en klare‘ puzzels, hang wat juten zakken aan de muur en tadaaa; een escape room. De tweede ruimte is dan de daadwerkelijke voodooshop. Je verwacht allerlei voodoopoppetjes en vreemde attributen. De juten zakken zijn echter gewoon doorgetrokken naar deze ruimte. Echt een gemiste kans.

Ook bij The Voodooshop heb ik wat moeite met het verhaal te begrijpen. Je krijgt het verhaal mee door verschillende lappen tekst die verspreid over de kamer liggen. Niet echt een puzzel en vooral frustrerend. Veel ‘puzzels’ in deze kamer waren enkel kleine verschijningen. Klinkt heel vaag, maar een algemeen voorbeeld; til met een magneet wat op en daaronder staan een cijfer. Deze kamer is écht te omschrijven als een 1.0 kamer met puzzels die – over het algemeen – niets met het thema te maken hebben.

Het einde van de kamer is wederom een vage bedoeling. We moeten ons meermaals afvragen; waar zijn we in godsnaam mee bezig? En plots was daar; het einde. Via de toffe ontvangstruimte komen we in een kleine ruimte waar we het verhaal nogmaals meekregen. Wederom; weinig van meegekregen.

Samenvattend was The Voodooshop een tegenvallende kamer. Wil je de kamers van Lockhill meekrijgen en genieten van de ontvangstruimte; speel dan Lockwood Manor en laat de Voodooshop lekker links liggen.


5

Ambiance: 4.0

Game experience: 4.5

Service: 8.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlc

The Lockwood Manor

Lockhill
Posted on: 2022 April 15

Versleten Manor

In Nederland hoor je vaak: “We hebben alle escaperooms in de buurt al gehad, dus we moeten steeds verder van huis”. Dit hebben wij met vier personen heel letterlijk genomen en besloten een escapereis te organiseren naar Athene. Het land van de prachtige gebouwen, de goede gyros, maar vooral; de vele escaperooms. Zes dagen, 21 escaperooms; gaaf! Na lang voorpret kon onze reis dan eindelijk gaan beginnen.

Op de aankomstdag hadden we een ruime planning, we zouden vroeg landen in Athene en in de avond onze eerste drie kamers spelen. Na 4 uur vertraging te hebben gehad door een defect vliegtuig, landen we dan eindelijk in Athene. Na een vlugge hap verplaatsen we ons naar de eerste locatie van Lockhill. Hier zouden we vanavond twee kamers gaan spelen.

In een wat vervallen kantoorpand lopen we naar de tweede verdieping, daar bevindt zich de voordeur van Lockhill. We belden als team aan en de deur viel open. Onze mond viel meteen van verbazing open. Wat een decor! En dan hadden we alleen de ontvangstruimte nog maar gezien. Je waant je hier echt in een andere wereld.

Onze gamehost onthaalde ons volledig in thema en gaf aan dat we nog even naar het toilet konden. Daarna was het voor ons de tijd om de Manor te gaan betreden na de brand die er 100 jaar geleden had plaatsgevonden. De prachtige voordeur van de Manor ging open en we stapten binnen. Hier was meteen duidelijk om wat voor kamer het zou gaan. Op het eerste oog vooral: een kamer die wel wat liefde kon gebruiken. Ontzettend veel slijtage en de lappen tekst vlogen je om de oren.

Mede doordat het onthaal zo onwijs gaaf is, viel de kamer grotendeels erg tegen. Het verhaal van de kamer is erg zwaar. Je moet écht moeite doen om het verhaal te kunnen begrijpen. De puzzels zijn over het algemeen vrij basic en hebben weinig met het verhaal van doen. De ‘acteur’ die in deze kamer toegevoegd is, had wat mij betreft ook achterwege gelaten kunnen worden. Deze had vrij weinig met het verhaal van doen.

Achteraf krijgen we van onze gamehost een volledige uitleg over het verhaal. Hier bleek wel dat we de grote lijnen echt wel mee hebben gekregen, maar dat het verhaal veel te zwaar weegt op deze kamer. Ben je in Athene en wil je even lekker puzzelen? Ga dan zeker deze kamer spelen! Maar ga niet met de verwachting van de entree ook de escaperoom in.


7

Ambiance: 6.0

Game experience: 7.0

Service: 8.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlcanouk

Stay in the Dark

DarkPark Vlaardingen
Posted on: 2022 April 3

Immense beleving

Op de valreep kon ik mijzelf aansluiten bij een groepje om ein-de-lijk Stay in the Dark te gaan spelen (waarvoor dank aan Darkpark, top service). Het is lang geleden dat ik me zó heb verheugd om een kamer/experience te spelen, kan het mijn hoge verwachtingen wel treffen?

Zoals gewoonlijk begint de voorpret (en het speculeren over het verhaal) al voordat je de kamer gaat spelen. Tof dat je op voorhand al een eigen draai aan het verhaal kunt geven. Eenmaal op locatie valt ons op dat de locatie echt immens groot is. Nadat we werden opgehaald door onze host zat de sfeer er al goed in en word je meteen meegenomen in de experience. De toon is gezet!

Nadat we het immense gebouw betraden, begon onze experience. In het begin is het nog wat aftasten. Ik kende maar twee mensen uit onze groep en de rest had ik letterlijk 10 minuten daarvoor pas ontmoet. De experience heeft een wat spannender thema, je hoort muziek, ziet licht, al met al; de spanning zat er goed in. Uiteraard, vol goede moed, begonnen we aan ons avontuur. En wauw, wat een avontuur was dit zeg!

Het fijne aan Stay in the Dark, wat ik bij andere soortgelijke horror experiences had, is dat je hier duidelijke rustpunten hebt. Wat oprecht heel fijn is als je bezig bent met opdrachten. Je wordt opgejaagd, maar je kunt (voor je gevoel) ook even op adem komen op bepaalde momenten. Qua engheid vond ik het reuze meevallen. Qua totaalbeleving heeft het mijn verwachtingen echt overtroffen. Wat een immersive beleving was dit! Als ik dan toch een klein kritiekpunt moet geven, zou voor mij het verhaal net wat duidelijker verwerkt kunnen worden. Ik mistte af en toe een kleine update over wat we nu precies aan het doen waren. Neemt niet weg dat iedereen deze experience meteen moet gaan spelen uiteraard!

Naderhand was er nog genoeg ruimte om na te praten met onze host en hebben we alle puntjes even rustig doorlopen. Kan het altijd erg waarderen als er écht de tijd voor je wordt genomen. Al met al zijn mijn hoge verwachtingen volledig overtroffen. Ik heb nu al zin in mijn tweede bezoekje! ;)


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 6 persons

Escaped: Yes

  cinzanoMarccasturiisjephanieDrs-jlc

Het Papieren Huis

Escape Zwolle
Posted on: 2022 March 16

Gemiste kans

Nadat we de kou hadden getrotseerd in Expeditie Arctic, konden we ons gaan voorbereiden op onze nieuwe missie in het 'papieren huis'. Als groot liefhebber van de serie, keek ik natuurlijk onwijs uit naar escape. Ook bij deze escape kregen we weer een introductie met het bijbehorende verhaal en kregen we wat handige tools mee. Ik moet zeggen dat ik de insteek van deze 'escape' goed gevonden vind, niet het standaard verhaal wat je zou verwachten.

Het begin van deze escape is leuk gevonden. Wel valt hier meteen op dat het decor erg simpel is, wat mij niet écht het verhaal in krijgen. Puzzels zijn over het algemeen erg tof gevonden. Met name één puzzel in het bijzonder. Echter klopt er verhaaltechnisch helemaal niets van deze kamer. De insteek van het verhaal is, zoals gezegd, erg tof gekozen. Echter is het wel zo dat de puzzels hier totaal niet in ondersteunen. Ik heb me meermaals afgevraagd: "Waarom zijn we ... aan het doen terwijl we moeten ontsnappen?". Deze vraag kwam bij mij al helemaal naar voren bij onze laatste 'puzzel'. Dit moet het huzarenstukje zijn op de kamer, de grote reden waarom wij kunnen ontsnappen uit 'het papieren huis'. Ik ken weinig personen die op deze manier (in wat voor pand dan ook) zijn ontsnapt.

Het papieren huis is over het algemeen een prima kamer om te spelen als je wil puzzelen. Kom je als liefhebber van de serie óf kom je voor het decor en verhaal, dan is het papieren huis - wat mij betreft - een gemiste kans. Onze host nam wel weer ruim de tijd om alles na te lopen, wat erg fijn was. Aan het enthousiasme heeft het zeker niet gelegen!


8

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in March 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Expeditie Arctic

Escape Zwolle
Posted on: 2022 March 16

De kou trotseren in Emmen

Nadat we een goede opwarming hadden gehad met ons team, reden we door naar Zwolle om daar de rest van onze middag te besteden. We waren veel te vroeg aanwezig op locatie, maar konden buiten heerlijk in het zonnetje zitten! Nadat de groep, die op dat moment de kamer aan het spelen was, klaar was, werden we vriendelijk onthaald door onze enthousiaste host van deze middag. Binnen hadden we nog even tijd om te kletsen voordat onze expeditie zou gaan starten.

In de korte introductie kregen we het verhaal mee en kregen we passende items mee om richting de Noordpool te gaan, spannend! Eenmaal aangekomen op ons station, zien we al snel dat dit een vrij 'basic' kamer gaat zijn. Decor is over het algemeen prima, de puzzels zijn goed te doen en het verhaal volgt zichzelf. Afwerking in de kamer kan hier en daar echt wel beter. Zeker wanneer je gaat twijfelen over bepaalde puzzels omdat de afwerking anders had gekund. We gingen met onze groep over het algemeen vrij vlot door de kamer en hadden eigenlijk geen echte hints nodig. De flow in deze kamer zit dus wel echt erg goed!

Het einde was voor mij wat vaag, dit had verhaal technisch wellicht anders gekund. Wel werd er nadat we de kamer gehaald hadden ruim de tijd genomen om alles met ons na te lopen. Onwijs fijn als een host hier de tijd voor neemt. Al met al is Expeditie Arctic een prima kamer als je simpelweg voor de puzzels komt en niet te veel aandacht besteed aan decor en afwerking.


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 10.0


Played in March 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Pandora's Box

Escape Room Elst
Posted on: 2022 March 16

Lekker puzzelen

Omdat we vandaag een aantal kamers gingen spelen die voor ons wat dieper in Nederland lagen, zochten we een kamer die we 'onderweg' konden spelen. Elst lag op de route en dus besloten we Pandora's Box te gaan spelen. Op een industrieterrein in Elst vonden we de escape room. Na onze spullen in de kluis opgeborgen te hebben, kregen we een korte standaard introductie en kon onze escape gaan beginnen.

Het verhaal van Pandora's Box is er natuurlijk eentje die vrijwel iedereen kent, ik was erg benieuwd hoe dit verhaal toegepast zou gaan worden in de kamer. Bij binnenkomst valt meteen op dat het decor er daar netjes uitziet, het is vrij duidelijk waar de puzzels zich bevinden en er zijn hier en daar meteen wat dingen waar je mee aan de slag kan gaan. De puzzels zijn (op een enkele na) allemaal erg leuk en niet al te moeilijk. Het enige waar ik me aan 'stoor' is dat de puzzels vrijwel niets met het verhaal te maken hebben. Wat zijn we nu precies aan het doen?

De grootste verrassing volgt wanneer je vordert tijdens je escape. Decor is prima, maar er is goed gebruik gemaakt van de ruimte die ze hebben op deze locatie. Ook hier stoor ik me alleen aan puzzels die niets te maken hebben met het verhaal, maar vooral aan het gebruik van geluid en muziek. Die hoort hier simpelweg niet thuis! De eindpuzzel in deze kamer is er eentje die al snel gaat frustreren. Verder hadden we met een specifieke 'puzzel' een klein probleem, dit had - wat mij betreft - op voorhand gemakkelijk opgelost kunnen worden. We ontsnapten echter vrij vlot en hadden echt heerlijk gepuzzeld met z'n vijven.

Pandora's Box is oprecht een kamer waar je dus 'gewoon' lekker kunt puzzelen, verwacht geen groots decor of een goed verhaal waar je doorheen loopt. Kom je langs om even lekker te puzzelen? Dan ga je je zeker amuseren!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in March 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  dcmariekeanouk

Chernobyl

TheStart EscapeRooms
Posted on: 2022 March 9

Spanning in Chernobyl

Om ons escapedagje in het verre België goed af te sluiten, besloten we Chernobyl te boeken. Op voorhand heb ik mijn best moeten doen om twee van onze teamleden over te halen deze experience te spelen. Na flink aandringen was het gelukt en kon ik deze kamer gaan afvinken van mijn wishlist. Eenmaal onderweg (vanaf Duzele naar Rans) kregen we een telefoontje van de eigenaar of we niet misschien wat eerder konden beginnen. Dat was voor ons geen enkel probleem. Na even snel wat gegeten te hebben, reden we naar de start en kon onze experience beginnen.

Na even kort gebabbeld te hebben met onze host, kregen we een uitgebreide uitleg. Deze uitleg was vrij algemeen, maar erg duidelijk. De échte introductie van de experience start daarna pas. Je wordt hier vanaf het begin meteen in het verhaal opgezogen en meegenomen naar Chernobyl. Duidelijk is meteen dat er dreiging is en dat wij moeten gaan kijken wat er nu precies aan de hand is. De spanning zat er goed in toen we aan onze missie konden gaan beginnen.

Wat opvalt is dat - over het algemeen - de ruimtes er goed in thema uitzien. Al snel is tevens duidelijk wat onze eerste opdracht wordt, daar gaan we dan ook mee aan de slag. Wat ik mij hier al snel afvraag is waarom wij een bepaalde handeling moeten doen op een punt waar we heel duidelijk nog langs af moeten? Het struikelgehalte kan hier dus erg hoog zijn. Zeker met het donkere sfeertje wat er hangt. Enfin, de spanning schiet meteen omhoog wanneer we oog in oog staan met onze acteur. Echter leer je in het spel heel snel wat deze persoon komt doen en hoe hij zichzelf gedraagt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je spel rustig kunt puzzelen. De puzzels zijn overigens over het algemeen vrij simpel, weliswaar zijn deze puzzels wel prima in thema. Het einde is voor mij hetgeen waar deze experience wat steken laat vallen, dit had grootser en nog theatraler gekund. Ook is de echte dreiging op dit moment al verdwenen als je het aan mij vraagt.

Na onze experience namen de hosts nog ruim de tijd om met ons na te praten, dat is iets wat ikzelf altijd onwijs kan waarderen. Samenvattend hebben we ons prima vermaakt. Zelfs de twee personen die ik heb moeten overhalen, waren blij deze experience gespeeld te hebben. Wij komen zeker terug voor de andere kamers!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in March 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  StanTheStart EscapeRoomsAnthony Teunen

Pharma Edderkoppen

Lockfree
Posted on: 2022 February 26

Pharmtastisch!

Toen ik op de website van Lockfree terecht kwam, om onze teamfoto te bekijken van onze vorige escape in Mol, verbaasde ik mijzelf dat er in de tussentijd een nieuwe kamer was geopend. Uiteraard twijfelde wij geen moment en hebben we meteen geboekt om Pharma Ederkoppen te gaan spelen. Wij hadden ons al onwijs geamuseerd tijdens ons vorig avontuur op deze locatie, dat moest dus deze keer ook zeker weer goed komen!

Eenmaal in Mol aangekomen werden we vriendelijk begroet door de gezellige eigenaren. We kregen meteen te horen: "Welkom terug", onwijs leuk dat ze dit onthouden hadden! Het was ook duidelijk te zien dat deze twee eigenaren het onwijs waardeerde dat wij weer langskwamen, de passie straalt er vanaf. Dat is iets wat ikzelf onwijs kan waarderen. Nadat we even naar het toilet waren gegaan, kregen we een introductie over wat ons vandaag te wachten zou staan.

Na deze introductie verplaatsen we ons naar een ander punt waar we - net als vorige keer - een uitlegvideo kregen. Deze video kan wat mij betreft (zeker als je 100+ kamers gespeeld hebt) veel korter worden gemaakt. Mij is onduidelijk waarom dit zo ontzettend lang moet duren, dat vroeg ik mezelf vorige keer al af. Enfin, de introductie naar de kamer is (ook hier; net als vorige keer) onwijs leuk gevonden.

We verplaatsen ons naar Pharma Ederkoppen en vanaf het eerste moment zit je meteen volledig in het verhaal. De decoratie is goed en de puzzels in lijn met het verhaal. Iets waar ik me bij de andere kamer aan stoorde was dat ik me meermaals moest afvragen: "wat ben ik in godsnaam aan het doen?". Dat is bij deze kamer compleet anders! Het verhaal is van begin af aan duidelijk en de puzzels dus echt in lijn met het verhaal. De puzzels zijn overigens erg tof gevonden. Zeker met twee personen is het flink aanpoten.

Er zijn hier en daar wat dingen in de kamer die ik persoonlijk anders zou doen omdat deze opdrachten simpelweg erg veel tijd kosten (aan eenzelfde puzzel stoorde ik me vorige keer ook enorm), maar over het algemeen is deze kamer erg tof! Het is lekker old school puzzelen en de hersenen laten kraken. Dat aangevuld met een leuk verhaal in een goed gethematiseerde kamer. Mooie bijkomstigheid is dat deze kamer rekening houdt met het aantal spelers. Dit betekent dat je voor een erg schappelijke prijs lekker met twee personen kunt escapen.

Al met al is Pharma Ederkoppen echt een toffe room om te spelen en een mooie stap vooruit kijkend naar de vorige kamer. Wij kunnen niet wachten om snel weer langs te komen als er een nieuwe kamer zou openen op deze locatie!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in February 2022

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

Flight815

Escape World Tilburg
Posted on: 2022 February 16

Klassieker met wat kinderziektes

Eindelijk was het zo ver om een echte escape klassieker te mogen spelen. Als echte Brabanders waren we natuurlijk onwijs trots dat een kamer als deze richting ‘ons eigen’ Tilburg zou komen. De kamer was nog geen week geopend of we moesten hem natuurlijk al gespeeld hebben! Omdat we op de dinsdagavond nog niets gepland hadden, boekte we meteen Flight 815!

Ofja, boekten meteen, dat is niet helemaal waar. Iets waar ik me al vaker aan gestoord heb (en wat ik ook van andere escapers gehoord heb) is dat de betaalfunctie bij Locked op hun website erg slecht werkt. Net als de vorige keer dat ik hier kwam escapen, kreeg ik een foutmelding waardoor mijn reservering weer open zou komen te staan na 15 minuten. Echter gebeurt dat niet en staat je reservering toch vast. Eindstand; weer bellen om te vragen of het nu goed gegaan is. Niet dat dit heel vervelend is, maar omdat dit vaker voorkomt, is dit wel een verbeterpunt.

Enfin, wat meteen opvalt is dat de ontvangstruime ook een flinke upgrade heeft gekregen, gaaf! Na een korte introductie konden we de kamer gaan starten. Een ding wat ons wel opviel, is dat onze gamehost hier meerdere groepen tegelijk draait. Ikzelf ben daar over het algemeen niet zo’n fan van. Maar dat mocht de pret niet drukken uiteraard.

Het verhaal van de kamer was bekend en de introductie in de kamer is dus helemaal in thema. Afwerking kan hier en daar echt nog wel beter. Uiteraard weten we dat de kamer pas net open is, maar losse schroeven op de grond (door de hele kamer) stoort dan toch wel. Het begin van de kamer ging bij ons onwijs snel en we zaten meteen in een lekkere flow. Het decor ziet er verder top uit!

Ongeveer op een kwart van de kamer begon voor ons echter de frustratie, er zitten in de kamer echt nog wel wat kinderziektes. Nogmaals, je weet op voorhand wanneer een kamer open is dat dit kan gebeuren. Wat ik echter wel vervelend vind, is dat wij op een moment vast kwamen te zitten door een van die kinderziektes en dat we hier pas na een aantal minuten geholpen worden (had de gamehost het te druk met de andere groep?). De gamehost probeerde nog een hint te geven, maar de schermen waren in alle ruimtes ook uit. Helaas zat er dus niets anders op dan bij ons de kamer binnen te komen. Dit kan gebeuren, maar is natuurlijk wel jammer.

We probeerde de flow daarna weer op te pakken, maar dit werkte echter niet helemaal super. We hadden het idee dat we een puzzel al goed opgelost hadden, maar er gebeurde nog niets in de ruimte. Pas minuten later (zonder dat we wat deden) gebeurde hetgeen wat – volgens ons – veel eerder had moeten gebeuren. Wederom heb je hier dan het gevoel dat de gamehost wat handmatig moet triggeren maar even niet op zat te letten.

De puzzels die hierna kwamen konden we allemaal snel doorlopen, de flow zit (als je dus geen last hebt van storingen) verder echt wel goed. Het thema is goed, de puzzels leuk en het decor echt subliem. Echter was het einde voor ons weer pure frustratie; we konden de laatste puzzel niet oplossen omdat een cruciaal onderdeel niet werkte. Hierdoor heeft onze gamehost ons de code moeten geven.

Ik weet zeker dat Flight 815 een echte topkamer is, echter was het op dit moment echt niet de beleving die je zou willen in een kamer als deze. Wat simpelweg zonde is. Nadat we klaar waren met de kamer was er helaas ook geen ruimte om na te spreken of feedback te geven omdat de gamehost natuurlijk verder moest met de andere groep die nog in de andere kamer aan het spelen was. Ik hoop oprecht dat er met dit punt wat gedaan wordt, want dit komt helaas wat onpersoonlijk over. Locked heeft echt een topkamer in handen, maar zelf zou ik nog een aantal maanden wachten met reserveren totdat alles écht helemaal goed werkt.


8

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 5.0


Played in February 2022

Played with 2 persons

Escaped: Yes

  joost_van_puijenbroekjoelle_zweersdcmariekeElise Dalleu

CORPSE INC.

Escaperoom Junkie
Posted on: 2022 February 16

Een ware beleving in het mortuarium!

Omdat ik zelf in een escaperoom werk, wordt je wishlist van escaperooms alsmaar langer. Zeker wanneer je verschillende groepen hebt die dezelfde kamer aanbevelen. Corpse Inc. was zo’n kamer waar iedereen het over had. Eindelijk was de tijd daar om deze kamer zelf te gaan spelen.

De navigatie stuurt je een vreemd weggetje in richting wat loodsen, zeker wanneer je hier in de avond bent, is deze locatie erg luguber en spooky. Top voor deze beleving natuurlijk! De introductie is volledig in thema en hier wordt snel je missie uitgelegd. De introductie van de kamer, die je daarna zelf uitvoert, is geniaal gevonden. Je zit meteen volledig in het verhaal om je missie uit te voeren.

Het gave aan deze kamer is de interactie die je hebt met de acteur die zich in de kamer bevindt, maar ook met elkaar. Je moet goed nadenken wat je precies gaat doen en hoe je de verschillende opdrachten uit moet voeren. De acteur zat erg goed in zijn rol en heeft het ons knap lastig gemaakt. De spanning was daarnaast gedurende onze hele missie lekker hoog!

De kamer zelf ziet er overigens goed uit in thema en de puzzels passen over het algemeen ook goed in thema. Het verhaal wat je doorloopt is ook duidelijk en mondt uit in een toffe finale. Corpse Inc. is een unieke escape room die je, mijns inziens, gespeeld moet hebben!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in February 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  dcmariekeElise Dalleu

The Toy Factory

Escaperoom Antwerp
Posted on: 2022 February 16

Wat gebeurt er allemaal in deze fabriek?

Wat hebben we een geluk in ‘Escaperoom wereld Benelux’, verschillende nieuwe kamers poppen op en de reviews hier op Escapetalk liegen er niet om. Uiteraard waren wij meteen getriggerd om Toy Factory te gaan spelen in Zoersel. Een aantal maanden eerder waren we al erg verrast bij Hunting Season, dit moest dus wederom een spektakel gaan worden!

De start van deze kamer is heerlijk, je zit meteen vol in het spel. Wat mij betreft de tofste intro voor een escaperoom die ik ooit heb gehad. Op voorhand had ik de trailer van de kamer al gekeken en die riep bij mij voornamelijk vraagtekens op. Echter wordt tijdens het spelen alles duidelijk!

Ik vind Toy Factory een lastige kamer om in details te treden zonder te spoilen. Het decor is onwijs goed, je waant je echt in een speelgoedfabriek. De puzzels zijn allemaal erg goed in thema en heel origineel. Het gebruik van geluid en licht is overigens ook van hoog niveau bij deze kamer. Tijdens je avontuur eindigt alles helemaal logisch en is voor je gevoel het verhaal rond.

Achteraf was er nog tijd om na te praten en om de kamer nog eens door te lopen. Altijd fijn als een enthousiaste eigenaar/gamehost hier tijd voor maakt. Wij waren allemaal omvergeblazen door de kwaliteit van deze kamer. Fingers crossed dat er hier nog plek is voor een derde kamer!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  synthia94Wout VsjephanieDrs-jlcWepsiedcmarieke

Klassiek puzzelen in Wonderland

Eindelijk stond Escape from Wonderland op de planning. Nadat ik deze kamer al meermaals geboekt had (steeds verzet door die verschrikkelijke pandemie), was eindelijk de dag daar dat we de kamer konden gaan spelen met twee personen.

Na geparkeerd te hebben bij de dichtstbijzijnde parkeergarage, liepen we door het centrum van Leiden richting de kamer. De escape room is dus centraal gelegen in het centrum op loopfastand van verschillende parkeergarages. Nadat we even al onze favoriete escape rooms hadden doorgenomen met onze gamehost, was het eindelijk tijd om aan ons avontuur te gaan beginnen.

Op voorhand werd ons al verteld dat het met twee personen flink aanpoten was in deze kamer, en dat bleek later ook! In het begin kwamen we wat stroef op stoom, maar toen we eenmaal bezig waren, gingen we vrij vlot door de kamer heen. Het decor is over het algemeen erg netjes en je waant je echt in Wonderland. Echter vind ik het begin (waar de kamer start) wat vaag en had wat mij betreft anders gekund.

Escape from Wonderland is een echte puzzelkamer met veel klassieke escaperoom puzzels. Niet altijd even origineel, maar puzzelplezier heb je hier zeker! Er zitten veel kleine grapjes verstopt in deze kamer, wat het lekker luchtig houdt. Daar vraag het thema uiteraard ook wel een beetje om. Het einde van de kamer resulteerde bij ons in totale chaos, wat ook wel weer goed in het thema en de ruimte zelf past.

Samenvattend waren we erg blij dat we deze kamer eindelijk gespeeld hebben. Wij hebben ons dan ook prima vermaakt en ruim een uur lekker kunnen puzzelen. Ook na de kamer hebben we nog gezellig gekletst en is er ruimte voor een toffe foto, volledig in thema. Een goed begin van onze avond hier in Leiden!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 9.5


Played in February 2022

Played with 2 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlcElise Dalleu

Here I Am

Escape Room Katwijk
Posted on: 2022 February 16

Waanzinnig gevangenis spektakel!

Omdat we vanuit het verre Brabant toch al in de buurt waren, we hadden net Escape from Wonderland gedaan, dachten we dat het een goed idee was om maar meteen Here I Am te boeken. De voorpret begon voor ons meteen na het boeken, want we hebben snel de eerste paar afleveringen van Vis a Vis gekeken. Ikzelf had Bella Ciao op deze locatie ook al gespeeld, wat overigens ook een topkamer is, dus ik was erg benieuwd wat Here I Am ons zou gaan brengen.

De introductie van de kamer is meteen in thema, vanaf het eerste moment zit je volledig in het verhaal en vraag je je af wanneer je nou precies bent begonnen. De toon is gezet, gaaf! Het begin was voor ons onwijs stroef, mede door de indrukken die we meteen kregen van deze kamer, heeft het begin voor ons erg lang geduurd. Opstartproblemen, zeggen we maar.

Het decor van deze kamer is overigens prachtig! Je waant je echt in een gevangenis en de adrenaline stijgt al erg snel. De puzzels zijn allemaal erg goed in thema, met kleine knipogen naar de serie. Wij hadden slechts vier afleveringen gezien van de serie (omdat we de kamer enigszins last minute boekte) maar dit was echter al genoeg om alle knipogen te begrijpen.

Het is lang geleden dat ik in een escaperoom totaal geen idee had waar ik was of waar ons avontuur naartoe zou gaan. Dit is voor mij voornamelijk het sterkste punt van deze kamer. Daarnaast was de finale van deze breakout room ook echt subliem. Al met al wederom een echte topkamer in Katwijk!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2022

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  slinger13 Drs-jlcdcmariekeElise DalleuJohan Le Van

The Dome

Mama Bazooka
Posted on: 2022 February 8

Nummer 100! En wat voor een!

Eindelijk was het zo ver; het moment waar ik al maanden naartoe heb gewerkt. Mijn honderdste kamer! Toen ik driekwart jaar geleden op 25 kamers zat, kreeg ik het escape virus te pakken. Al snel merkte ik dat mijn honderdste kamer steeds dichterbij kwam, dan moest nummer 100 ook wel echt een bijzondere kamer gaan worden. Al snel had ik mijn zinnen gezet op 'The Dome' als nummer honderd. Na een strakke planning (wat erg moeilijk was met de verschillende lockdowns), was het moment dan eindelijk daar, escape room nummer 100.

Nadat we een goede warming-up hadden gehad bij Rock City escape, trokken we naar Bunschoten om bij Mama Bazooka te gaan spelen. We waren erg vroeg aanwezig omdat we meteen doorgereden waren. Ik wist nog van mijn vorige bezoek dat de ontvangstruimte genoeg vertier biedt om onszelf mee te vermaken. We werden meteen vriendelijk onthaald en hebben gezellig gekletst met onze gamehost. Zij gaf aan dat de kamer al gereed was, dus als wij er klaar voor waren, dan konden we al gaan spelen.

Op de een of andere manier was ik nog nooit zo 'zenuwachtig' voor een kamer als voor deze. Ik hoorde veel verschillende verhalen over deze kamer. De een vindt hem helemaal geweldig, de ander juist wat minder. Naast dat wilde ik mijn jubileumkamer uiteraard wel halen! Enfin, nadat we eenmaal binnen waren door de enorme toegangs-gate, wist ik meteen dat dit een groots avontuur zou worden. Dat is wat deze kamer het beste beschrijft; groots!

Het is tijdens het schrijven van een review altijd lastig wat je wel en niet kan zeggen over een kamer. Dat is bij The Dome nóg lastiger. Het is een groot avontuur waar je bezig bent met grotere opdrachten. Ik blijf me tijdens het verloop van deze kamer steeds weer verbazen. De puzzels (lees: opdrachten die je uitvoert) zijn allemaal erg tof en goed in 'thema'. Het verhaal is wat vaag, maar is weliswaar goed terug te koppelen aan het thema wat gekozen is. Tevens is de flow erg goed, ik had het idee dat wij als groep overal erg rap doorheen zijn gegaan (op een puzzel na). Echter hadden we 'maar' 7 minuten over op het einde. Het is dus flink gasgeven als je deze kamer gaat spelen.

The Dome is in mijn ogen een echte topkamer. Het is weer eens wat anders dan een 'standaard' escaperoom waar je puzzels oplost. The Dome is in zijn grootsheid uniek en dat is wat ikzelf onwijs goed vind aan deze kamer. Al met al heel bij dat dit mijn honderdste kamer is geworden! Op naar de volgende honderd! :)


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlcdcmarieke

Soup du Jour

Rock City Escape
Posted on: 2022 February 8

Luguber restaurantbezoek

Nadat we een goede opwarmer hadden gehad bij Bloody Mary, hadden we gelukkig tijd om even bij te komen. Hier werd ons al gevraagd of we van soep hielden. Dat was immers de specialiteit van de chef in het klooster. Enfin, nadat we even wat hadden gedronken, was het aan ons de taak om te onderzoeken wat er met de verdwenen nonnen gebeurd was. Spannend!

Ik ga in deze review hetzelfde schrijven als bij mijn review van Bloody Mary, ik houd onwijs van de manier hoe Rock City haar gamehosts inzet! Vanaf het moment dat we binnenkwamen, was het van onthaal tot we uit de kamer kwamen volledig in thema, wat hier erg goed past. Zo ook bij Soup du Jour! De introductie was weer top en we waren klaar om het mysterie op te gaan lossen!

Wat meteen opvalt in deze kamer is de afwerking en thematisering; erg netjes! Vanaf het eerste moment waan je je écht in een restaurant. Ook bij Soup du Jour valt meteen op dat de kwaliteit van beeld en geluid hier erg goed zijn. Wat in deze kamer overigens echt van meerwaarde is! De puzzels bij Soup du Jour zijn allemaal leuk in thema en passen daarom erg goed. De flow zit erg lekker en er zitten een aantal hele leuke effecten in deze kamer!

Het enige wat voor mij anders had gemogen, was het einde. Ik vond het einde wat oppervlakkig en vaag vergeleken met de rest van de kamer. Het voelde - op de een of andere manier - wat goedkoop aan. Het einde is dan wel weer in thema.

Soup du Jour is een echte topkamer die je gespeeld moet hebben. Al doe je het maar om even helemaal opgesloten te zijn binnen een thema op een prachtige locatie. Must do dus!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in February 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  sjephanieDrs-jlc

Bloody Mary

Rock City Escape
Posted on: 2022 February 8

Goede kamer op een toplocatie!

Vandaag was een bijzondere dag voor mij, ik zou eindelijk mijn honderdste kamer gaan spelen. Op deze heugelijke dag stonden er drie kamers op het programma. En wat een line up hadden we vandaag: Bloody Mary, Soup du Jour en the Dome. Dit moest wel een topdag gaan worden! In de vroege ochtend trokken wij naar Amersfoort om te gaan starten bij Rock City Escape.

Allereerst; wat een locatie! Wauw. Vanaf het moment dat je het terrein op komt gereden, zit je meteen in de goede sfeer voor deze escape room. Het onthaal, het kletsen vooraf, de introductie van de kamer, allemaal volledig in thema. Hier houd ik zo van! Onze gamehost wist ook meteen in te spelen op de situatie toen iemand in onze groep schrok en vloekte. Dat hoort natuurlijk niet op een locatie als deze. Heerlijk op ingespeeld! Ik had hierdoor alleen maar nog meer zin in de kamer.

Dan de kamer zelf; over het algemeen zien de ruimtes er erg netjes uit. Hier en daar zou wat mij betreft de afwerking wat beter kunnen (voornamelijk het wegwerken van beeld- en geluidsmateriaal stoorde ik me in sommige gevallen aan). De puzzels zijn prima in thema hoewel ik sommige puzzels weer niet helemaal lekker verhaaltechnisch vind kloppen. Het 'verhaal' wordt echter wel onwijs goed verteld, wat uiteindelijk resulteert in een gaaf einde van de kamer. Dit einde had ikzelf niet verwacht. De kwaliteit van het beeld- en geluidsmateriaal is overigens van goede kwaliteit, iets wat ik persoonlijk erg kan waarderen. De spanning zit er gedurende de kamer ook steeds goed in. Al met al was Bloody Mary voor ons een hele goede start van deze escapedag! Op naar de volgende!


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in February 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlc

The Dentist

DarkPark Delft
Posted on: 2022 January 31

Akelig tandartsbezoek

Voor ons de laatste kamer van de dag én tevens de laatste DarkPark kamer om te spelen. Wij sloten met ons groepje af bij de 'oudste' kamer; The Dentist. Mede doordat de kamer het oudste was, verwachtten we er als groep vrij weinig van. Daarnaast ben ik persoonlijk niet zo'n fan van de tandarts, dus ook escape rooms met dit thema vind ik doorgaans niets ;-). Toch was ik wel erg benieuwd naar het niveau wat DarkPark hier destijds heeft neergezet.

De intro van de kamer is weer erg leuk gedaan; je voelt je oprecht zenuwachtig omdat je naar de tandarts moet. Eenmaal begonnen aan de escape hadden we allen wel meteen door dat het een echte 1.0 kamer was. Echter was dit wel een goede 1.0 kamer! Decor is prima, geluid aanwezig. Puzzels in thema, etc. Echter merk je wel dat de puzzels over het algemeen erg simpel zijn en niet écht vernieuwend zijn. Helemaal logisch overigens ook voor een kamer met deze leeftijd. Hier en daar zitten er wat leuke effecten in de kamer. De laatste puzzel was voor ons de verschrikkelijkste, hier dachten we simpelweg te moeilijk! ;-) Al met al waren we erg blij dat we deze 'klassieker' hebben mogen spelen. Als je gewoon even lekker wil puzzelen, nadat je een andere kamer / meerdere kamers hebt gespeeld, is The Dentist echt een prima kamer!

Wij hebben een heerlijke escapedag gehad bij DarkPark. Een groot nadeel; mijn DarkPark avontuur zit er nu bijna op. Alleen Stay in the Dark moet nog gespeeld worden. Met alle impressies die ik deze dag heb gekregen, kijk ik daar nóg meer naar uit!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 9.0


Played in January 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  Wepsie

The Freakshow

DarkPark Delft
Posted on: 2022 January 31

Topkamer met een heerlijk thema!

Na even snel een broodje gegeten te hebben in het centrum van Zoetermeer, moesten we door naar Delft om daar de volgende twee kamers te gaan spelen op de DarkPark locatie. Nadat we een goede 'warming-up' hadden gehad bij The Orphanage en The Honeymoon Hotel, stond The Freakshow op het programma. Dit was voor mij de kamer waar ik het meest naar uitkeek! Voornamelijk omdat het thema van deze kamer mij erg aansprak. Vol goede moed begonnen we dus aan onze ontsnapping.

Ook hier, ik ga het weer zeggen, is de intro van de kamer geniaal. Je zit vanaf de eerste seconde meteen in het verhaal én het is meteen duidelijk waarom je moet ontsnappen. Het decor zag er ook al top uit, de toon was dus vanaf het eerste moment gezet. Al snel waren we door de intro van de kamer heen en zetten we de eerste stappen binnen het verhaal. De kamer is vrij linear, maar dat stoort in dit geval niet. Het fijne is hier vooral dat er telkens een kleine bevestiging zichtbaar is wanneer je een stap verder bent. Het decor is prachtig en in een heerlijke stijl, ik geniet daar persoonlijk erg van.

Het is moeilijk wat over deze kamer te zeggen zonder het een en ander te spoilen. Wat mij erg aansprak was het thema, het verhaal wat vanaf moment één duidelijk was, de puzzels die in thema zijn, maar bovenal de intro én het einde van de kamer. Ik heb me nog nooit zo geamuseerd tijdens de finale van deze kamer. The Freakshow is een absolute topkamer die je gespeeld moet hebben!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in January 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  Wepsie

The Honeymoon Hotel

DarkPark Zoetermeer
Posted on: 2022 January 31

Top hotel escape!

De volgende kamer die op de planning stond was 'The Honeymoon Hotel'. Inmiddels zijn we wat betreft het hotelthema redelijk verwend in Nederland. Omdat ik al veel hotelkamers gespeeld heb, zie je daarin vaak overlappen, etc. Ik was daarom erg benieuwd wat ik zou aan treffen bij The Honeymoon Hotel.

Ook hier, net als bij alle andere escape rooms bij DarkPark, is het begin weer erg tof, meteen zit je in het verhaal en begint het spektakel direct. Meteen was ik overdonderd door het decor van de ruimte, ook hier waan je je echt in een hotel. Wat me tevens opviel (na inmiddels drie DarkPark kamers gespeeld te hebben) is de flow. Ook hier zaten we in een heerlijke flow en gingen we er erg vlot doorheen, dat speelt simpelweg heerlijk.

Totdat we in de volgende ruimte kwamen. Hier stuitten we op een probleem waarvan wij dachten: "Waarom is er voor deze specifieke 'puzzel' gekozen in deze specifieke vorm?". Het kon simpelweg niet zo zijn dat wij de eerste groep waarbij dit fout ging. Omdat je hier in een relatief kleine ruimte staat, kun je als groep weinig doen op dat moment. Het heeft voor ons ruim 10 minuten geduurd voordat er ingegrepen werd. Voor ons was de flow, wat tot op dat punt een van de sterkste punten van de kamer was, volledig weg. Erg jammer!

Gelukkig word je daarna weer volledig in het verhaal (en decor) meegezogen en zaten we er gelukkig snel weer in. Ook in deze kamer kun je je helemaal verdiepen in het verhaal, wat er zich heeft afgespeeld in dit hotel. Ondanks dat dit voor mij de zoveelste hotelkamer was, heb ik me erg vermaakt. Vooral omdat je jezelf zo in het verhaal kan verdiepen. Toffe kamer! Op naar de volgende!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in January 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

 

The Orphanage

DarkPark Zoetermeer
Posted on: 2022 January 31

Wat een spektakel!

Je hebt soms van die kamers die al lange tijd op je 'wishlist' staan, maar waarbij het gewoonweg niet lukt om ze te plannen. Zeker wanneer het coronavirus dan ook nog eens om de hoek komt kijken, maakt het dat plannen nóg lastiger. In mijn gedachte was het dagje escapen bij DarkPark wederom verzet, echter kregen wij de dag van tevoren te horen dat alles weer open mocht, ein-de-lijk kon ik de kamers van DarkPark gaan spelen!

Wanneer een locatie meerdere kamers heeft, probeer ik de kamers altijd van 'oud naar nieuw' te spelen. Bij sommige locaties is dit echter niet mogelijk door de grote populariteit van de kamers. Zo ook bij DarkPark. Wij speelden de kamers precies in tegengestelde richting. The End had ik al gespeeld, dus voor vandaag stond op de planning: The Orphanage, The Honeymoon Hotel, The Freakshow en The Dentist.

We begonnen onze escape-dag dus bij 'The Orphanage'. De voorpret van deze kamer begint al vroeg, ik had mede daarom onwijs veel zin om deze kamer te gaan spelen. De intro van de kamer is erg leuk, wij werden door onze gamehost meteen in het verhaal meegezogen en zaten meteen in een goede sfeer. Wat meteen opvalt als je aan je 'escape' begint, is dat deze kamer er qua decors prachtig uit ziet! Je waant je echt in een oud weeshuis.

De puzzels in deze kamer zijn over het algemeen erg goed te doen. Ze zijn niet te moeilijk, maar allemaal erg goed in thema en erg origineel. Wat ik zelf erg waardeer aan de kamers van DarkPark is dat je jezelf écht eventjes in een andere wereld waant. Dat je echt onderdeel bent van een verhaal. Gedurende de kamer wordt het verhaal dan ook steeds duidelijker. Het einde mondt uit in een mooie finale. Ook de flow in deze kamer was top, net het record niet verbroken. De toon was gezet, op naar de volgende kamers!


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in January 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  Wepsie

The Traveler

Lockfree
Posted on: 2021 December 27

Op de valreep!

Op de valreep hadden we deze kamer geboekt in België, nadat er nieuwe strenge maatregels werden aangekondigd, dachten wij dat wij onze laatste escape room van 2021 wel konden vergeten. Omdat de nieuwe maatregels pas later in het weekend in zouden gaan, konden wij op de valreep deze kamer dus nog spelen!

Eenmaal binnen werden we warm onthaald en namen we plaats in de grote - en vooral mooie - ontvangstruimte. Nadat we daar even rustig op ons gemak konden wachten, was de kamer klaar voor ons en konden we gaan beginnen. Na een korte introductie van de enthousiaste gastheer en -vrouw, mochten we mee naar een andere ruimte waar we een nieuwe introductie kregen via een video. Deze video duurde wat bij betreft veel te lang. Zeker wanneer er op voorhand wordt gevraagd of we al ervaring hadden met escape rooms, is een video waarin het concept 'escape rooms' wordt uitgelegd heel irritant. Enfin, na de video gezien te hebben, kon ons avontuur beginnen. De 'start' van deze escape room is leuk bedacht en had ik nog nooit eerder gezien.

Al snel werd duidelijk wat onze valkuil zou gaan worden in deze kamer; zoeken! Dat was simpelweg niet ons sterkste punt. De puzzels waren over het algemeen leuk bedacht en prima in thema. Weliswaar heb ik me wel meermaals afgevraagd: "Wat zijn we nu eigenlijk aan het doen?". Het hinstysteem mag er wat mij betreft direct uit, ik weet zeker dat hier wat beters voor gevonden zou kunnen worden, wat beter in thema past. Uiteindelijk ontsnapten we op de valreep!

Samenvattend is het een prima old-skool kamer met leuke puzzels voor een heel fijn prijsje. Het decor van de kamer is over het algemeen ook prima. Wel was ik na een paar minuten het volledige verhaal kwijt, dat was voor mij wat te 'random' en heb ik me te vaak af moeten vragen wat we nu eigenlijk gedaan hadden. Wanneer je in de buurt bent is het echt wel een toffe kamer om te spelen. Blij dat wij met deze kamer mochten afsluiten in 2021!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in December 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

The Graveyard

Lockdown Ghent
Posted on: 2021 December 13

Onderzoek naar de familie Dubois

Nadat we een goede opwarming hadden gehad bij The Push Mystery, trokken we verder naar Gent om daar onze volgende kamer te gaan spelen, bij Lockdown. The Graveyard stond op de planning. Eenmaal aangekomen kregen we een korte introductie en konden we eigenlijk vrij snel starten met de kamer. Zoals je ook leest in de omschrijving van deze kamer, moet je onderzoek gaan doen in een testament. Ons onderzoek startte in de kapel.

Qua decor waan je je ook daadwerkelijk in een kapel, weliswaar een wat kleine sobere kapel, maar de sfeer hier was netjes neergezet. Echter stuitte we hier al heel snel op een klein probleem (wat later in de kamer steeds vaker voor kwam); hier en daar ontbreekt simpelweg de logica, of gaat het heel erg om interpretatie. Hierdoor merkte wij dat de flow van deze kamer steeds stil kwam te staan. Wij ervaarde hierdoor wat weinig ‘aha-momenten’. Een subtiele hint hier en daar zou in dit geval goed kunnen werken. Wanneer je echter merkt dat de flow voor jezelf niet helemaal lekker gaat en er op dat moment ook nog gevraagd wordt: “willen jullie een hint?”, trekt dat je helemaal uit het verhaal.

De sfeer in de ruimte is echter wel netjes neergezet. Wat voor mij persoonlijk totaal onduidelijk was, was het ‘ontgrendelen’ van de eindpuzzel. Ik mis de logica hier volledig, maar dat kan wat persoonlijks zijn. The graveyard is een prima kamer om te spelen, maar verwacht geen topkamer. Ondanks dat de flow voor ons niet helemaal lekker zat, hebben we ons wel geamuseerd!


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 8.5


Played in December 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Houdini's Workshop

The Push Mystery Rooms
Posted on: 2021 December 13

Ontsnappen bij de ‘meester ontsnapper’

Naarmate je meer escape rooms hebt gespeeld, moet je steeds verder van huis om kamers te gaan spelen. Zo stonden de kamers van ‘The Push Mystery’ al een tijdje op mijn wishlist. Weliswaar heb je dan wel meteen een goede reden om een nieuwe escape dag te plannen. Zogezegd zo gedaan! Wij startten onze dag vroeg in het verre Brugge om daar de twee kamers te gaan spelen. Na een heel warm ontvangst door eigenaar Anthony, mochten we gaan starten met de eerste escape: Houdini’s Workshop.

Houdini staat natuurlijk bekend als de ‘meester ontsnapper’, hoe gaan wij ooit uit zijn werkplaats ontsnappen? Vol goede moed gingen we zijn werkplaats echter binnen. Meteen valt op dat de ruimte er onwijs mooi uitziet. Mooie decors en fijn gebruik van licht en geluid. Al meteen werd duidelijk dat dit geen gemakkelijke klus zou zijn. We hadden immers niet anders verwacht van Harry Houdini! Het toffe aan deze kamer is dat de puzzels helemaal opgaan in het thema. Daarnaast wordt gedurende het spelen van de kamer steeds duidelijker wat voor mysterie zich hier heeft voortgedaan.

Wanneer je een tijdje in de kamer zit, zet het verhaal zich voort. Ik persoonlijk moest even schakelen om het verhaal weer te laten landen. Wanneer dit gebeurt, leg je meteen de linken in het verhaal en is het plots weer duidelijk. Er zitten in deze room onwijs toffe details, die je echt niet allemaal gaat zien tijdens het spelen van deze kamer. Wanneer je achteraf echter hoort waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn, valt het kwartje. Erg tof!

Al met al is Houdini’s Workshop een hele toffe kamer. Mooi in thema, leuke puzzels, goed gebruik van muziek en licht, prima verhaal en buiten al een hele enthousiaste eigenaar! Nadat we het verhaal samen nog eens waren doorgelopen, kregen we even de tijd om alles te laten bezinken. Op naar de volgende room!


Response by The Push Mystery Rooms

2021 December 13

Dag Stan, bedankt voor de mooie review. Het was heel leuk jullie gamehost te zijn! Tot de volgende ergens in escape land ;-)


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in December 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlcbroeder_viktorlouiseboelaertdcmariekeanthony_boelaert

Steampunk Sabotage

Atrium Mortis
Posted on: 2021 December 13

Teleurstellend met matige flow

Onze laatste twee kamers van de dag zouden de kamers bij Atrium Mortis gaan worden. Na het lezen van de vele goede reviews over beiden kamers, keken we dan ook uit om deze beide kamers te gaan spelen. Het was even een zoektocht naar de ingang van het pand, maar eenmaal gevonden, konden we vrij snel gaan beginnen met de eerste room: Steampunk Sabotage.

Na een vluchtige intro van de eigenaar, mochten gaan beginnen aan onze ‘break in’. We kregen een wat onhandig kistje mee die we mogelijk nodig zouden hebben tijdens onze missie. We stapten binnen in een sfeervolle ruimte, met het eerste obstakel voor ons. Al snel losten we de eerste puzzel op en konden we verder met onze inbraak. Tot dit punt zaten we er lekker in, vanaf dit punt was het met de flow echter gedaan. Een stem vertelde ons wat onze volgende opdracht zou moeten gaan worden. Automatisch focus je jezelf dus volledig op hetgeen wat je moet doen. Wat echter niet wordt verteld is dat er een aantal stappen voorafgaand nodig zijn om je doel op dat moment te bereiken. Er is hier geen enkele logica aanwezig waarom je hetgeen moet doen wat je moet doen. Achteraf blijkt dat het hier gaat om een ‘plan B’ oplossing omdat er een defect in de kamer was.

Het was een klein defect waarvoor gemakkelijk een betere oplossing was geweest dan de oplossing die nu werd gegeven. Hierdoor liepen wij volledig stuk en waren we vanaf dat moment de gehele flow kwijt. Overigens is de sfeer van de kamer op dit moment ook wat minder. Een simpele ruimte waar het een en ander aan de muur is gehangen. Wat muziek p de achtergrond zou hier al onwijs veel schelen, hier was de eigenaar echter wel mee bezig vertelde hij. De frustratie die vanaf dit moment in de kamer opbouwde, kwam samen in de eindpuzzel. Een puzzel die mij persoonlijk gewoon niet zo lag, wat ik dus zeker niet de kamer wil aanrekenen. Toen we uiteindelijk toch ontsnapt waren, spraken we in de kamer nog even na met de eigenaar. Wij gaven aan waar onze struikelpunten zaten in de kamer, hier werd echter weinig mee gedaan. Jammer, want het is wel een kamer met een tof thema die zeker potentie zou hebben. De eigenaar begreep ook onze frustratie om de defecte puzzel, maar verzekerde ons dat wij ons meer zouden amuseren in de andere kamer die ons nog stond te wachten! Kleine tegenvaller dus deze room, maar gelukkig hadden we nog een kamer te spelen!


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 6.0


Played in December 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

In Flanders Fields

Atrium Mortis
Posted on: 2021 December 13

Prachtig decor

Na een wat tegenvallende ervaring bij Steampunk Sabotage, hadden we gelukkig de topkamer op deze locatie nog voor ons in het verschiet. Na het zien van de website, het lezen van de reviews, moest dit wel een topervaring gaan worden. Wederom kregen we een vluchtige intro om uiteindelijk te starten met onze missie. Die missie was duidelijk; samenwerken om uiteindelijk een aanval uit te voeren. De kapitein legde deze missie ons nogmaals uit, volledig in thema. Dat thema is overigens hetgeen wat mij écht aansprak, onwijs origineel gevonden. We wisten wat ons te doen stond, op naar onze missie!

We stapten die missie in en waren meteen omvergeblazen door het decor van deze kamer, subliem! Je kunt jezelf in het begin echt verliezen in de grootsheid van dit decor. Echter valt daarna wel al snel op dat het hier om een ‘grote single room’ gaat. Nogmaals; het decor is werkelijk prachtig, echter ben je hier na 15 minuten aan ‘gewend’ geraakt en dan is dat ‘wauw-effect’ weggeëbd. De puzzels die wij tegenkomen tijdens onze missie zijn bijna allemaal goed in thema, echter mist op sommige punten wel wat logica. Bij een puzzel merkte we zelfs op dat er een fout in zat. Hier was weliswaar na even goed kijken wel duidelijk wat bedoeld werd. Deze fout houd je dus niet volledig tegen tijdens je missie.

Het is erg moeilijk wat inhoudelijks over deze kamer te zeggen zonder spoilers te vermelden. Ondanks dat het decor erg mooi is, mis ik hier en daar wat sfeer. Ik mistte vooral de échte dreiging van de tegenstander, of een bepaalde consequentie als je je niet aan de regels houdt. Je bevindt je midden in een oorlog, dat zou op verschillende vlakken wat beter uitgevoerd kunnen worden. Sowieso vond ik persoonlijk het ‘verhaal’ wat vlak en het mistte een ‘echte’ grande finale.

In Flanders Fields is een leuke kamer om te spelen met een prachtig decor. Deze kamer eindigt echter niet in mijn toplijst omdat hij op te veel vlakken nog wat steken laat liggen. Wat daarnaast een stuk beter kan op deze locatie, is de gastvrijheid. Wij hadden het gevoel dat we zo snel mogelijk weg moesten zijn, zodat de eigenaren de zaak konden sluiten en naar huis konden gaan. Ook stond onze gamehost vrijwel niet open voor onze feedback. Wij bedoelde dit erg goed, omdat wij allen ervan overtuigd zijn dat In Flanders Fields echt een topkamer zou kunnen worden met wat kleine aanpassingen. Een fout in een puzzel kan bijvoorbeeld bij een echte topkamer niet. Conclusie; een kamer met een tof thema, mooi decor, maar hij kon helaas de hoge verwachtingen niet overtreffen.


8

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 6.0


Played in December 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  anoukdcmarieke

The Movies

The Push Mystery Rooms
Posted on: 2021 December 13

Een feest der herkenning

Nadat wij weer helemaal bijgekomen waren van ons mysterie in de werkplaats van Houdini, was het voor ons tijd om naar de volgende kamer te gaan. Dit was een kamer waar ik onwijs veel zin in had. Als groot filmliefhebber ging ik dan ook met hoge verwachtingen de kamer in, dit kan vaak alleen tegenvallen. Fingers crossed dat dat hier goed zou gaan!

Na een korte introductie van de enthousiaste eigenaar, stapten we de lobby van de cinema binnen. Meteen wist ik: dit gaat mijn verwachtingen overtreffen! Ik kan hier heel kort over zijn: wauw! Je hebt hier echt het gevoel of je een bioscoop binnenstapt. Prachtige decors, wederom goed gebruik van licht, geluid en special effects, een goed introfilmpje, etc. Zoals je verwacht in een bioscoop, vind je genoeg herkenning naar alle films die je hebt gezien. Nogmaals, als echte filmliefhebber een feest der herkenning! Echter weet ik zeker dat wanneer je géén filmliefhebber bent, je nog steeds omvergeblazen wordt door deze kamer.

De puzzels zijn allemaal perfect in thema, ook binnen de puzzels zie je veel leuke verwijzingen naar de films. Echter is voorkennis, uiteraard, niet nodig! Naarmate je vordert in de kamer, word je volledig in het verhaal gezogen. Wat mij betrecht een echte immersive beleving! Ik kan verder weinig over de inhoud van de kamer vertellen zonder spoilers te doen over de kamer. De finale in de kamer is ook erg mooi, het wordt dan ineens duidelijk wat zich in deze bioscoop heeft afgespeeld.

Als filmliefhebber ging ik met enorm hoge verwachtingen naar deze room toe, het is dan vaak moeilijk deze verwachtingen te overtreffen. Echter is dat hier zeer zeker gelukt, mijn verwachtingen zijn zelfs overtroffen. Dit is de lange rit meer dan waard! Na het spelen van de kamer nam Anthony, de eigenaar, ruim de tijd om nog met ons na te kletsen, wat een passie! Deze kamer behoort inmiddels echt tot mijn toplijst, een ware must do om te gaan spelen. Enige nadeel is nu wel: we hebben de kamers hier nu gespeeld. ;-)


Response by The Push Mystery Rooms

2021 December 13

THANX STAN! Wat een knaller van een review en dat van iemand met jouw ervaring. Daar kan ik alleen maar blij van worden ;-) DIKKE MERCI!!!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlclouiseboelaertdcmariekeanthony_boelaert

Triplicate Institute

Escape Room The Cube
Posted on: 2021 December 8

Psychiatrische inrichting, toch?

We hadden alweer 3 dagen geen escape gespeeld, het werd dus tijd om er weer eentje te spelen! Wederom werd het deze keer voor mij een kamer die al langer op mijn wishlist stond; Triplicate Institute. Ons team moest vanuit alle hoeken van Nederland komen, maar dat mocht de pret niet drukken in Hellevoetsluis. Eenmaal aangekomen op locatie, hebben we geruime tijd met de eigenaar - en tevens onze host - gekletst. Tof om te zien dat hijzelf ook een échte liefhebber is. Enfin, na even gekletst te hebben, mochten we de psychiatrische inrichting gaan betreden om de ontsnapte patient te gaan zoeken.

We speelden deze kamer met vier ervaren escapers. Veel mensen vragen altijd aan mij: "Als je zoveel kamers gespeeld hebt, dan wordt het toch steeds makkelijker?", ik probeer dit soort mensen altijd uit te leggen dat niet elke escaperoom hetzelfde is. Weliswaar zie je over het algemeen verbanden sneller. Tijdens het begin van deze kamer, leek het wel of we alle vier nog nooit een kamer gespeeld hadden; een echte valse start voor ons. Dit lag overigens helemaal aan onszelf, niet aan de kamer! Wel was ons duidelijk dat het qua sfeer en thema erg goed in elkaar zat.

Gedurende de kamer raakte we steeds meer op elkaar ingespeeld en kwam de flow er goed in te zitten. Je waant je in deze escape echt in een psychiatrische inrichting! Sterker nog, je begint je steeds meer dingen af te vragen over de dingen die je daar ziet. De puzzels zijn over het algemeen niet heel verbluffend of 'nieuw', wel zijn ze allemaal prima in thema. Ik denk dat we tegenwoordig ook gewoon verwend zijn geraakt met de hoeveelheid kamers die we spelen.

Het verhaal van de kamer wordt - hoe langer je bezig bent - steeds duidelijker, wat uiteindelijk allemaal samenkomt op het einde. Ik het oprecht een toffe escape om te spelen. Veel leuke kleine 'wtf-momenten', zelfs dingen die je hebt meegemaakt waar je later (tijdens het napraten) pas achterkomt. Al met al zeker een aanrader om te spelen!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Wepsieanouk

Het Gulden Recept

Mystery 19
Posted on: 2021 December 6

Toffe locatie, daar blijft het helaas bij

Nadat we inmiddels waren bijgekomen van onze horror experience bij Entered, trokken we uiteraard door om nog een escape room te gaan spelen. 'Het Gulden Recept' bij Mysterie 19 stond voor ons op de planning. In het donker was het even zoeken waar het precies was, maar wat een toffe locatie!

We melden ons in het winkeltje dat tegen het café aan lag (op deze locatie wordt namelijk bier gebrouwen), in het wat krappe winkeltje hebben we om en nabij de 10 minuten moeten wachten voor onze GM ons kwam ophalen. Hij nam ons mee naar buiten om zo naar de escape room te gaan. Ook hier, wederom een korte shout-out naar de locatie! Het schemerde inmiddels, had net geregend en het was koud, echter kwamen we hierdoor helemaal in de stemming voor deze kamer. We liepen een oude ijzeren poort door om zo richting het kasteel te gaan, hier wakkerde een kaarsje boven de deur, aan de sfeer kan vanaf de buitenkant niets gezegd worden.

De totaalbeleving houdt hier echter helaas op voor mij. Eenmaal binnen krijgen we een standaard praatje over de kamer en over escapen in het algemeen. We bevinden ons in een kasteel, techniek heeft hier dus niets te zoeken. Mede daarom moeten we al onze spullen in een grote kast deponeren. Wanneer we echter de kamer betreden, is het eerste wat mij opvalt een grote beamer die vanuit de muur wat projecteert. Enfin, al snel werd ons duidelijk dat dit een echte old school 1.0 kamer is. Veel mechanische 'puzzels' en veel zoekwerk. De logica is gedurende de gehele kamer wat mij betreft erg ver te zoeken. Er zat dus helaas totaal geen flow in deze kamer.

Het verhaal is erg vaag en we moeten ons telkens de vraag stellen: "Wat hebben we nu eigenlijk zojuist gedaan?". Er is (te) veel afleiding in de kamer en er is vrijwel geen sfeer omdat er geen gebruik wordt gemaakt van muziek of iets dergelijks. Nadat we een redelijk aantal hints hebben ontvangen, ontsnapten we ruim voor het verstrijken van de tijd. Je krijgt uiteindelijk wel een leuk aandenken mee!

De locatie is erg tof, de kamer voor mij persoonlijk wat minder. Wat erg jammer is, want ik ben ervan overtuigd dat er veel meer uit te halen valt. Dikke tip overigens op deze locatie; het café is erg gezellig! Daar hebben we na deze escape dan ook nog de tijd genomen om hier alles te laten bezinken!


6

Ambiance: 6.0

Game experience: 4.0

Service: 7.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

I can hear you

Entered
Posted on: 2021 December 6

Heftig ziekenhuisbezoek

Na wekenlang spanning opbouwen, was het eindelijk zo ver; we mochten 'I can hear you' gaan spelen. Dit zou voor mij de eerste horror experience zijn die ik zou gaan spelen. De voorpret begon al vanaf het boeken, ik had er onwijs veel zin in! Toen ik echter de podcast hoorde van 'Beyond the game' & na het aanhoren van de verhalen van mede enthousiastelingen, wist ik niet of ik er nog zoveel zin in had. Een ding is zeker: de spanning zat er op voorhand al goed in!

Tijdens de autorit naar Maaseik toe, bouwde de spanning goed op. Om nog beter in de sfeer te komen, luisterde ik nog even een true crime podcast, ik was er klaar voor! Eenmaal aangekomen op locatie, waan je je meteen in de juiste sfeer. Een luguber verlaten ziekenhuis op een regenachtige zaterdagmiddag, beter hadden we het niet kunnen treffen. Nadat we binnen een korte inleiding hadden gekregen, was het aan ons om aan de slag te gaan.

Wauw, wat een ervaring! Achteraf vond ik het qua 'engheid' wel meevallen, maar de spanning in deze experience is niet normaal hoog. Ik persoonlijk ben iemand die niet gemakkelijk bang te maken is of die snel schrikt, maar dat is ze bij deze experience wel degelijk gelukt. Voor mij persoonlijk klopte alles tijdens deze experience, de spanning was hoog, locatie en sfeer zijn perfect in thema, geluid en special effects zijn aanwezig, etc. Het is onwijs knap wat ze hier hebben neergezet.

Wij gingen met onze groep van 4 personen als een speer door het verhaal heen, ondanks dat de spanning bij ons allemaal onwijs hoog was, hebben we wel het volledige verhaal goed meegekregen. Door middel van verschillende opdrachten komt de conclusie van het gehele verhaal steeds dichterbij, wat uiteindelijk uitmondt in een spannend einde. Toen we eenmaal terug waren in de ontvangstruimte, hebben we allemaal even de tijd moeten nemen om alles te laten bezinken, wat een spanning!

Deze experience was onwijs gaaf om te doen! Ik ben dan ook erg blij dat we dit nog hebben kunnen doen voordat deze locatie noodgedwongen moet sluiten. Iedereen die deze review dus leest; ga boeken, nu het nog kan! Ondanks dat dit GEEN escape room is (knoop dat goed in de oren), was het een experience om niet te vergeten!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  sjephaniedcmarieke

Puzzelend achter de dader komen

Wat ga je doen als je een maandagmiddag niets te doen hebt en je je verveeld? Juist! Een escaperoom doen. Ik had de luxe dat ik werd gevraagd of ik zin had om een escape te doen, daar hoef ik geen twee keer over na te denken. Na een telefoontje naar Rijswijk, stapten we meteen de auto in om weer een nieuwe kamer te spelen bij Escape Room Rijswijk. Voor mij zou, na Jasons Curse en The Execution, the Mystery of Whitechapel de derde kamer worden van deze locatie. De vorige twee kamers waren goed bevallen, dus ik had uiteraard weer veel zin om een kamer te gaan spelen.

Wat al snel duidelijk was, was dat dit een wat oudere kamer was. Wat we daarnaast snel merkte, was dat we snel wisten dat we hier wel lekker een uur konden gaan puzzelen! Het verhaal wat je doormaakt, is wat tam en oppervlakkig. Echter zijn de puzzels die nodig zijn om tot de 'climax' te komen, wel allemaal redelijk in thema. Afwerking van de kamer kan hier en daar echter wel wat beter.

Als twee ervaren escapers, gingen we als een speer door de kamer. Tot de laatste puzzel, hier mistte we even een extra brein die dit vanuit een ander perspectief zou bekijken. Hier hebben we dan ook wat tijd verloren. Toen eindelijk het kwartje viel, ontsnapten we ruim binnen de tijd.

Verwacht bij the Mystery of Whitechapel geen hoogstaande technieken of diepgaande verhalen. Wil je lekker een uurtje puzzelen, dan is dit best een leuke kamer. De puzzels zijn prima in thema, hier en daar mistte ikzelf misschien wat logica. Verder is de decoratie prima. Al met al dus een lekkere oldschool kamer!


8

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.5

Service: 9.0


Played in November 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

HannaH

Escaperoom Villa Bretil
Posted on: 2021 November 29

Samen spelen met HannaH

Onze laatste kamer van de dag. Dit was de kamer die al het langst op mijn verlanglijstje stond om te gaan spelen. Van iedereen hoorde ik dat HannaH een onwijs toffe kamer was. Mijn verwachtingen waren dus al aan de hoge kant. Het is en blijft altijd erg lastig om met een bepaalde verwachting naar een kamer te gaan. Maar deze verwachting kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Na even uitgerust te hebben na ons bezoek bij de tandarts, gingen we via de trap naar Hannah's kamer.

De intro van deze kamer is - in mijn ogen - al geniaal. Je zit meteen in het verhaal en in de belevingswereld van Hannah. Eenmaal in haar kamertje wordt het verhaal rondom Hannah steeds duidelijker. Waar het in het begin nog wat vaag is wat we nu precies komen doen, wordt dat gaandeweg steeds duidelijker. De kamer van Hannah, en de overige ruimtes waar je komt, zien er netjes gedecoreerd uit.

Het gave aan deze escape is dat je maar door blijft gaan, er lijkt geen einde aan te komen. De puzzels zijn over het algemeen leuk in thema. Hier en daar zijn ze wat vaag, maar door alle druk die je voelt (omdat er zo veel te doen is), vergeet je dat heel snel. Het is moeilijk om in detail te treden in een review zonder wat over de inhoud van de kamer zelf te zeggen, maar ik kan zeggen dat mijn hoge verwachtingen geëvenaard waren.

Het was voor ons het huzarenstukje op onze escape dag, een heerlijke afsluiter! Inmiddels schemerde het ook al buiten, dus hebben we het prachtige pand ook in het donker mogen aanschouwen. Het is echt de moeite waard om af te reizen naar Rijen om deze twee kamers te spelen. We kijken dan ook erg uit om de derde kamer op deze locatie in de toekomst ook te gaan spelen!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in November 2021

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: Yes

  dcmariekeDrs-jlcsjephanie

Zahnarzt Schillinger

Escaperoom Villa Bretil
Posted on: 2021 November 29

Ander tandarts bezoek dan anders

De laatste twee kamers die wij speelden op deze escape dag, waren de kamers bij Villa BreTil, deze kamers stonden al lang op mijn lijstje. Erg fijn dus dat we de kamers 'gewoon' konden spelen met wat verschuivingen gezien de huidige corona maatregels op dat moment. Wat een prachtige locatie heeft Villa BreTil. We vonden het zonde dat we deze kamer overdag speelde, ik kan begrijpen dat deze locatie nóg duisterder is in de schemer! Na even kort gekletst te hebben, mochten we de eerste kamer gaan spelen!

De introductie van deze kamer is erg leuk gedaan, je zit hierdoor meteen in het verhaal! We kwamen op bezoek bij de tandarts, hij was echter nog niet aanwezig, dus we mochten de ruimte vast betreden, hij zou later komen. Al snel werd duidelijk dat deze tandarts meer op zijn kerfstok had. De special effects en de muziek/geluid in deze kamer is erg tof, dit zorgt ervoor dat je echt helemaal in het verhaal gezogen wordt.

We merkten al wel dat dit voor ons een erg lastige kamer was, dat heb je soms. We zagen de logica in sommige gevallen niet en bleven daarom veel steken in de kamer. Hierdoor was onze flow niet optimaal. Of dit nu aan de kamer zelf lag of aan ons als groep, laat ik in het midden haha. Helaas hebben we deze kamer niet gehaald omdat we er zelf gewoon niet zo lekker in zaten. De tandarts kwam eraan en we moesten dus snel het pand verlaten, hij mocht ons niet zien. Leuk in thema, alleen wel erg jammer dat we niet de mogelijkheid hebben gehad om de kamer na te spreken of te kijken wat er nu precies misging.

Al met al een prima kamer om mee te starten op deze locatie. Ik zou deze kamer spelen met max 3 à 4 personen. Op naar de volgende kamer op deze locatie!


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 8.0


Played in November 2021

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: No

  Drs-jlcsjephanie

De Uitdaging van de Snip

Escaperoom Tilburg
Posted on: 2021 November 29

Biljarten bij de Snip!

Na onze eerste kamer gespeeld te hebben in Tilburg, konden we de tweede kamer gaan spelen. Dit werd de uitdaging van de Snip, even snel checken wat onze gereserveerde tijd ook alweer was. Shit! Een uur verkeken in de tijd, hierdoor zou onze hele planning in de soep lopen. Gelukkig konden we bij de Snip wat eerder beginnen, onwijs fijn dat ze zo flexibel waren!

We hadden al onwijs veel voorpret om deze Brabantse kamer te gaan spelen! We wisten, na het lezen van reviews, dat het een lastige klus zou gaan worden, zeker met 3 personen. Maar wij zouden die 'verrekte Snip' wel even een lesje gaan leren! Wat onwijs tof is, is dat deze kamer zich écht bevindt in een snookercentrum, beter in thema kan dit dus niet. De kamer stond al klaar en we konden dus meteen gaan beginnen!

De intro voor deze kamer is heerlijk Brabants, nog meer zin om te gaan starten! Zodra je binnen bent zit je meteen in het verhaal. In een mooi gedecoreerde kamer, ga je op zoek naar het mysterie rondom deze 'Snip'. Wij gingen als een speer en waren binnen mum van tijd door het begin van de kamer heen. De flow zat er heerlijk in! Echter begon voor ons toen het lastigste gedeelte.

Richting het einde van de kamer liepen wij volledig vast. We hoorde al snel dat we nog een half uur hadden om te ontsnappen, stress. Dit is ons, helaas, net niet gelukt. Ik persoonlijk vind het geen enkel probleem om niet te ontsnappen, zo lang ik maar plezier heb gehad, vind ik alles best! Echter kregen we achteraf een tip die ons goed had kunnen helpen! Erg jammer dat we dit dus pas achteraf hoorde, niet tijdens het spelen van de kamer. Dit had ons perfect in de flow gehouden. De manier van tijdsbepaling vind ik in deze kamer wel ‘jammer’. Wij hadden het gevoel dat we door deze specifieke manier van tijdsbepaling de kamer net niet gehaald hebben. Dit zou ik persoonlijk anders gedaan hebben.

Samenvattend is de uitdaging van de Snip echt wel een toffe kamer om te spelen! Voor drie personen erg pittig, maar zeker niet helemaal onhaalbaar!


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.0

Service: 9.0


Played in November 2021

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: No

  Drs-jlcsjephanie

Het geheim van Schrobbelèr

Locks & Keys
Posted on: 2021 November 29

Oldschool puzzelen

Het was weer eens tijd voor een escapedag, dit maal wat dichterbij huis. Een dag waarin wat kamers gespeeld werden, die al langer op het lijstje stonden. We begonnen bij Locks & Keys om het geheim van Schrobbelèr te gaan ontrafelen. Als echte Brabanders, kennen we het drankje uiteraard. Nu kijken of we ook achter het geheime recept kunnen komen.

Al snel werd duidelijk dat dit een wat oudere escape room is, wat overigens geen probleem is! Je waant je echt in een oud huis, wat dus goed in thema past. De puzzels in de kamer zijn niet altijd in thema. Meermaals heb ik me afgevraagd wat ik nu precies aan het doen was. Wat me vooral stoort is dat je puzzels al op kan lossen, voordat je (cruciale?) informatie over die puzzel kan vinden. Je speelt dan later in de kamer wat vrij, wat je dus niet meer kan gebruiken, omdat je dit al opgelost hebt. Daarnaast zijn de personen in de kamer naast deze kamer ook goed te horen. Tot slot is er erg veel slijtage in de kamer te zien, de kamer kan dus hier en daar wel wat liefde gebruiken.

Over het algemeen is het een gemakkelijke - maar prima - kamer om te spelen. Verwacht zeker geen hoogstaande technieken of spectaculaire effecten. Als je 'gewoon' even lekker wil puzzelen, is dit een prima kamer om mee te nemen. Omdat we voor het verstrijken van de tijd waren ontsnapt uit de kamer, kregen we - uiteraard - een shotje Schrobbelèr. Al met al, 3 blije Brabanders! :)


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 5.5

Service: 8.5


Played in November 2021

Played with 3 persons

Team: Ale Blie 👍🏻

Escaped: Yes

  sjephanie

Nova Zembla

Unlock Adventures
Posted on: 2021 November 25

De kou van Nova Zembla trotseren

De laatste kamer van de dag werd Nova Zembla. Het was al een koude winterachtige dag, laat staan wat we dan op Nova Zembla aan zouden moeten treffen. De wachtruimte is leuk in thema, en er hangt een puzzel op de muur die we vast kunnen oplossen. Na deze puzzel opgelost te hebben, mochten we het schip gaan betreden. Complimenten hier meteen voor het decor, je waant je echt op een schip.

Het is fris op Nova Zembla, speel je deze kamer in de winter, dan zou ik zeker aanraden om een trui aan te doen! De puzzels zijn over het algemeen goed te doen, zeker wanneer je al wat meer ervaring hebt. Wel zijn de puzzels leuk gedecoreerd in thema. Het verhaal wordt verteld aan de hand van korte filmpjes. Deze zijn echter van slechte kwaliteit en het geluid was niet erg hard. Deze hebben wij dus volledig gemist. Echter was het voor ons wel duidelijk wat we aan het doen waren. Eigenlijk is er over deze kamer niet heel veel meer te vertellen. Het is een prima kamer voor beginners en families. Wanneer je al wat meer ervaring hebt, zou deze kamer wat gemakkelijker kunnen ogen. De flow is daardoor wel prima. Wanneer je even lekker wil puzzelen, is deze kamer daar zeker geschikt voor.

Overigens werd er ook de tijd genomen om nog even door de kamer te lopen. Wat me wel stoorde was dat er tegelijkertijd meteen gereset werd door 2 andere hosts. Wij waren vrij snel de kamer uit, dus er was tijd genoeg om dit te doen als we ons kleine rondje gedaan zouden hebben. Tot slot kregen we, omdat we een top 5 tijd hadden neergezet, ook nog een tof aandenken mee. Al met al hebben we ons best vermaakt. Ik zou deze kamer echter niet boeken als je al flink wat ervaring hebt. Hij is wel prima als opvulling van je dagje escapen.


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 6.0

Service: 7.5


Played in November 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Room 1803

Escape Ede
Posted on: 2021 November 25

Verborgen parel

De tweede kamer die we op deze dag speelde werd Room 1803 in Ede. We verplaatsen ons richting een groot bedrijfspand. In eerste instantie vroegen we onszelf af of we wel op de juiste plek waren. Maar gelukkig zagen we al snel het bordje 'Escape Ede' boven een deur staan. Je gaat de 'kelder' van het bedrijfspand binnen, dat is waar de escape zich bevindt. Ik hoor mezelf nog denken: "Dit kan niet veel soeps zijn". Toen we de deur doorliepen en terecht kwamen in de ontvangstruimte, nam ik die woorden meteen terug. Wat een contrast, onwijs gaaf! Na even gekletst te hebben met de eigenaar en onze gamehosts, konden we bijna beginnen. We kregen echter nog een kleine uitleg over de kamer van de gamehost. Dit was meteen een puntje wat ik jammer vond. Er werd ons hier al verteld dat er een 'mindfuck' in de kamer zit. Dit is toch al een kleine 'spoiler' die je op voorhand al verklapt. Dat mocht echter de pret niet drukken, vol goede moed gingen we de kamer binnen.

Een vloek in een hotelkamer, dat principe kennen we natuurlijk inmiddels in de 'escape-wereld'. Echter vind ik de uitvoering hier erg netjes gedaan. Je waant je echt in een hotel, waar een apart sfeertje hangt omdat er hier het een en ander plaats heeft gevonden. Het verhaal is duidelijk en de puzzels zijn leuk gevonden. Inmiddels heb ik heel wat hotelkamers gespeeld, maar toch zaten er hier weer wat dingetjes in die ik nog niet eerder had gezien. De 'mindfuck' waar onze gamehost het over had, was leuk, maar niet dermate groot/revolutionair om daar op voorhand al over te beginnen. Verder zit de flow er goed in en worden er op subtiele wijze hints gegeven.

Achteraf wordt er nog voldoende de tijd genomen om door de kamer te lopen, alle kleine details worden hier getoond. Vol enthousiasme wordt hier over de kamer (en over de kamer die nog gaat komen) gesproken. Dat is iets wat ik persoonlijk heel erg waardeer. Wij hebben ons hier heel goed vermaakt. Als je het pand ziet zou je denken "dit kan niet veel goeds zijn". Maar wij waren getuige van een echte verborgen parel! Wij komen zeker terug voor de nieuwe kamer!


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 8.5


Played in November 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Parijse kunstroof

Escaperoom Kootwijkerbroek
Posted on: 2021 November 25

Kootwijkerbroek; de stad van de liefde

Op de vroege morgen trokken wij vanuit het verre Brabant naar Kootwijkerbroek om daar onze eerste kamer van de dag te bezoeken. De rit naar de escape room is al een beleving op zich. Je waant je in het plattelandleven van Kootwijkerbroek. 'Bestemming bereikt' gaf het navigatiesysteem aan, klopte dit wel? Tussen de weilanden en de boerderijen verschuilt deze escape room zich. We waren heel benieuwd wat zich binnen deze muren af zou gaan spelen. Na even kort gewacht te hebben (we waren erg vroeg) mochten we naar binnen.

We werden onthaald door een gezellige gamehost, die de kamer al snel voor ons gereed had gemaakt. We konden dus gaan beginnen aan onze missie! Na het kijken van een (wat amateuristisch) introductie van de kamer, mochten we richting het metrostation, daar zou onze missie immers gaan beginnen. Vanaf het eerste moment waan je je écht in een metrostation. Dit hebben ze hier onwijs goed neergezet. Hier en daar kan de afwerking weliswaar beter, maar over het algemeen ziet het er erg netjes uit. De missie - het zoeken van schilderijen - is wellicht wat afgezaagd, maar het klopt wel in thema.

De flow was voor onze groep erg goed. De afwisseling tussen de verschillende puzzels is prima. Verwacht hier geen grote technische spectaculaire dingen. Wat je wel kan verwachten is dat je met een groep van 3 à 4 personen hier lekker kan puzzelen. De puzzels zijn allemaal prima in thema. Het is over het algemeen een prima kamer om mee te pakken als je toch in de buurt bent. Het enige waar ik me echt aan stoorde - zoals al eerder genoemd - was de afwerking. Hier en daar kijk je letterlijk tegen spanplaten aan. Met wat kleine aanpassingen in de kamer, zou dit allemaal nóg beter zijn. Wij hebben ons hier zeker vermaakt!


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 9.0


Played in November 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The End

DarkPark Zoetermeer
Posted on: 2021 November 17

Wat een ervaring!

Inmiddels heb ik 75 kamers gespeeld in totaal. De afgelopen tijd heb ik het 'escape virus' echt flink te pakken. De laatste 50 kamers heb ik namelijk in de afgelopen 4 maanden gespeeld. Eindelijk was de grote dag dan eindelijk daar, ik mocht mijn eerste DarkPark kamer gaan spelen! En niet de minste om mee te starten, mijn eerste DarkPark kamer zou voor mij 'The End' worden. Niet alleen mijn eerste DarkPark kamer, maar tevens de eerste kamer die ik zou gaan spelen met een acteur erin. Ik houd zelf enorm van belevingen, zeker ook met acteurs (lees: Halloween events). Hoe gaat deze koppeling in escape rooms zijn? Ik was heel benieuwd, maar had er vooral heel veel zin in.

Na uitgebreid gekletst te hebben in de nette ontvangstruimte, mochten wij ons avontuur gaan beginnen. Van begin af aan zit je meteen vol in het verhaal. Je waant je in een spannend avontuur, komt in ruimtes die netjes gedecoreerd zijn en dat gepaard met passende muziek maakt het voor mij echt helemaal af. De spanning is vanaf het eerste moment ook meteen goed te voelen. Wat mij voornamelijk verbaast is de sfeer die in de kamer hangt, die hebben ze onwijs goed neergezet. Een ongemakkelijke/a-relaxte sfeer, wat juist heel goed in dit verhaal past. Heerlijk!

Het eerste weerzien met de acteur was ook erg spannend. Wat gaat deze persoon precies doen? Via deze weg overigens mijn oprechte complimenten hoe deze acteur in zijn rol zat, wauw! Naarmate je vordert in deze kamer, wordt het verhaal steeds duidelijker. Het is net mysterieus genoeg om er zelf een interpretatie van te maken. Het einde is ook subliem! Toffe opbouw qua special effects, muziek, show, etc. Voor mij echt het huzarenstukje van deze kamer!

Zonder al te veel te spoilen is deze kamer echt een must-do voor iedereen die ook maar een beetje van escaperooms houdt! Het verhaal, het decor, de acteur, genoeg puzzels, special effects, muziek en ga zo maar door. Voor mij een kamer die in mijn toplijstje komt te staan. Erg blij dat ik ein-de-lijk mijn eerste kamer van DarkPark mocht doen, op naar de overige kamers!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in November 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  sjpg68annacasturiidcmariekeTheekopje

Verdieping 13

Escape Experience
Posted on: 2021 November 15

De laatste bezoekers van Dhr. Ravestein

Wij werden gewezen op het feit dat de kamers bij Escape Experience zouden gaan sluiten / dat een kamer zou gaan verhuizen. Voor ons werd het dus hoog tijd om verdieping 13 eens te gaan bezoeken, the Artifact zouden we dan kunnen doen op de nieuwe locatie. We moesetn dus snel een gaatje vinden in onze agenda om nog een afspraak te kunnen plannen bij Arend Ravestein.

In de laatste week dat de dertiende verdieping toegankelijk was voor publiek, trokken wij met vier personen naar deze mysterieuze locatie om te kijken wat er zich nu precies afgespeeld heeft op deze verdieping.

Al snel werd ons duidelijk dat er iets niet helemaal pluis was. We stapten de kamer van Arend binnen en we wisten gelijk dat er wat mysterieus gebeurd was daar. De kamer van Arend was overigens sfeervol ingericht! Door middel van toffe puzzels werd ons steeds duidelijker wat er nu precies gebeurd is op die locatie. Het was voor ons lekker puzzelen met een prima flow! Na een korte pauze, omdat duidelijk was dat Arend er écht geen zin meer in had, losten wij het mysterie op.

Verdieping 13 was een leuke kamer waar je heerlijk met 4 personen kon puzzelen. We zijn erg blij dat we deze kamer nog gespeeld hebben. We hopen dan ook dat we the Artifact snel kunnen gaan spelen op zijn nieuwe locatie!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 9.5


Played in November 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Christina’s droom of nachtmerrie?

Na al flink wat escape ervaring opgedaan te hebben, vonden wij ons capabel genoeg om ons aan te melden bij Missionroom om een van hun onopgeloste zaken op te gaan lossen. Wij trokken met een team van vier man sterk naar Leidschendam om Christina te gaan helpen met haar nare dromen.

Eenmaal aangekomen zagen we meteen dat alles in thema was. De medewerkers volledig in uniform, met wapens, erg gaaf gedaan! Ons onthaal was echter wat vluchtig, we werden meegenomen naar de tweede verdieping en werden daar in het diepe gegooid. Succes!

Toen we begonnen met ons onderzoek, werd het al snel duidelijk waar de dromen van Christina over gingen. Aan ons de taak om deze dromen te verdrijven. Christina’s droom is een toffe kamer met veel leuke elementen, grappige effecten en een prima storyline. Echter zijn er een aantal ‘puzzels’ waar je voorkennis bij nodig moet hebben (of je moet gaan gokken), dat was een minpuntje aan deze kamer. Het hinstysteem in deze kamer is geniaal!

Wij gingen erg vlot door ons onderzoek heen zonder al te veel input van buitenaf te krijgen, de flow was dus erg goed! Het einde was wat vluchtig, maar stoorde niet. Nadat we een tof aandenken hadden gekregen, was het voor ons ook ineens ‘over’. Er was weinig persoonlijke aandacht en zijn toen maar gegaan.

Christina’s droom is een leuke kamer waar je lekker doorheen gaat, zeker als je al wat escape ervaring hebt. Ik zou de kamer spelen met 3 à 4 personen.


Response by Missionroom Leidschendam

2021 November 15

Hi Stan, Dank voor je review. Vind het erg vervelend te lezen dat onze gastvrijheid niet is geweest wat het moet zijn! Helaas kan ik je speeldatum niet terugvinden zou je mij die kunnen mailen? Dan kan ik kijken wat en waar het mis is gegaan en hopelijk zorgen dat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Groeten Rogier


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 7.0


Played in November 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

The Curse Of Captain Kidd

Escape Adventure
Posted on: 2021 November 2

Cijfersloten draaien op het schip

Na een mindere ervaring bij de andere kamer op deze locatie, zouden we de tweede kamer (voor ons ook de laatste kamer vandaag) ook nog gaan spelen. Deze kamer stond al een tijdje op mijn verlanglijst omdat ik hier goede verhalen over had gehoord. Nadat de zatte feestende groep was vertrokken, kregen wij het verhaal te horen in een kantine die nog grondig werd schoongemaakt. De locatie van deze escape room ligt op een paar meter lopen van deze ruimte. Gezien de vorige ervaring, stapten we dus weer zonder al te hoge verwachtingen deze kamer binnen.

Tot mijn verbazing zag deze kamer er onwijs goed uit! Je waant je echt op het dek van een schip, dat hebben ze hier onwijs goed neergezet. Wat mij echter ook weer opviel (net als in de vorige kamer) is de hoeveelheid aan cijfersloten. Dat is over het algemeen niet per se een minpunt, als je maar weet waar je de codes in moet vullen, dat was bij de vorige kamer totaal niet. Fingers crossed dat dit hier beter gedaan zou zijn.

Spoiler alert: dat was helaas niet het geval. The Curse of Captain Kidd is een grote kamer met onwijs veel puzzels. Echter ben je ook hier voornamelijk bezig met het draaien van cijfersloten omdat je totaal geen idee hebt waar je de codes in kan vullen. Sommige puzzels passen niet in thema en het hintsysteem is ook merkwaardig te noemen.

Het is een kamer waar echt veel potentie in had gezeten. De kamer ziet er onwijs goed uit, echter zijn de puzzels (en het lukraak invullen van cijfersloten) een te groot minpunt waardoor deze kamer voor mij ook geen aanrader is. Ook Captain Kidd is niet echt meer van deze tijd en daardoor aan vervanging toe!


5.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 4.0

Service: 7.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Escape from Machu Picchu

Escape Adventure
Posted on: 2021 November 2

Hardcore tempel escape

Na in de morgen drie kamers in regio den Haag te hebben gespeeld, keerden we terug naar het prachtige Brabant ;). Na wat gegeten te hebben, sloten we onze escape dag af met de twee kamers bij Escape Adventure in Best. Op voorhand wisten we al dat dit wat oudere kamers waren, dus we gingen eigenlijk zonder enige verwachting naar Best. Eenmaal op locatie, was het even zoeken waar de escape room zichzelf bevond. In de verte zagen we een locatie, maar daar kwam discolicht en harde muziek vanaf, dat kon het toch niet zijn? Ik besloot me binnen, tussen de feestende jongeren, maar te melden bij de bar om te vragen waar wij moesten zijn. Het bleek dat we wel degelijk daar moesten zijn.

De ontvangst was in een donkere kantine naast de ruimte waar hard gefeest werd, een beetje vreemd. We kregen een korte uitleg wat we kamen doen, wij zouden onszelf zo gaan begeven in een tempel; Machu Picchu. We liepen via een trap naar boven om de tempel te gaan betreden. Eenmaal in de tempel, begon de teleurstelling. Ondanks dat we wisten dat het een oudere kamer was, is het niveau van deze kamer echt onvoldoende. Het is al lastig om een tempel te creëren, maar het lijkt of ze hier niet eens de moeite hebben gedaan. Maar waar ik me nog het meest aan stoorde; de harde hardcore muziek van het feest wat bezig was. Dit is echt niet acceptabel als je een kamer speelt.

Over de kamer kan ik erg kort zijn; slotjes! De kamer is volledig lineair, er is geprobeerd de puzzels in thema te steken, maar je weet eigenlijk amper waar je mee bezig bent. Steeds wanneer je een puzzel oplost, kom je uit op een code. Het is echter niet te zien waar je deze code in moet vullen. Samenvattend ben je in deze kamer dus voornamelijk heel vaak dezelfde cijfercode aan het proberen.

We gingen al zonder verwachtingen deze kamer spelen, maar zelfs deze verwachtingen waren nog te hoog. Deze kamer is echt niet meer van deze tijd. De druppel voor mij was wel de onwijs harde hardcore die we in de tempel hoorde. Niet de moeite om deze kamer te spelen.


4.5

Ambiance: 3.0

Game experience: 3.0

Service: 7.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Save the kingdom

DelftEscape
Posted on: 2021 November 2

Escapen in Hobbit stijl

Tijd voor kamer drie op deze escapedag; Red het Koninkrijk. Ook naar deze kamer was ik onwijs benieuwd na het lezen van de velen goede reviews. We verplaatsen ons van Rijswijk naar het centrum van Delft. Deze kamer bevindt zich in hartje centrum in een monumentaal pand. We stapten het prachtige grachtenpand binnen en we bevonden ons meteen in een mooie nostalgische wachtruimte. Na een enthousiast gesprek met onze gamehost, was het tijd voor een korte proef alvorens we met onze Quest konden beginnen. Het was immers belangrijk om te kijken of we wel waardig genoeg waren om aan deze quest te starten.

We werden in een – iets minder sfeervolle – ruimte geplaatst om een reeks van puzzels opte lossen. Dit haalde mij persoonlijk meteen weer uit de sfeer. De puzzels hebben niets met het verhaal van de kamer te maken en ik vraag me ook echt af waarom ze ervoor hebben gekozen dit toe te voegen. Ik denk dat er veel meer mogelijkheden zouden zijn om de kamer velen malen mooier te introduceren.

Enfin, na wat kleine frustraties, mochten we dan eindelijk gaan beginnen aan onze Quest. Het monumentale pand past perfect bij het thema van deze kamer! Echter was dit voor mij (1.91m lang) meteen het grootste nadeel van deze kamer. Het oude pand heeft namelijk onwijs lage plafonds. Nogmaals, heel tof in thema. Voor mij was dit echter totaal niet werkbaar, na 10 minuten met je nek gedraaid te staan omdat je anders echt niet rechtop kan staan, had ik oprecht al last van mijn nek.

De kamer ziet er verder wel onwijs tof uit. De puzzels zijn mooi verwerkt in het thema, maar over het algemeen niet heel lastig. De flow in deze kamer is daardoor wel erg goed. Ik heb de Tolkien films in een ver verleden een keer gezien, maar het verhaal wat in de kamer zit, was voor mij wel duidelijk. Na een dik half uur, stonden wij weer buiten. Samen met de gamehost liepen we de kamer nog even door om alles nogmaals eens goed te bekijken.

Samenvattend is dit best een leuke kamer om te spelen met families. Voor wat meer ervaren escapers zal deze kamer wellicht wat makkelijk zijn. Zeker gezien de prijs die je voor deze kamer betaald, is het best ‘jammer’ als je dan na een half uur alweer buiten staat. Daarnaast raad ik iedereen van 1.80m of groter echt af om deze kamer te spelen. Op veel momenten in de kamer ben ik gaan zitten omdat ik zo’n last van mijn nek had. Voor vier personen is er genoeg te doen in de kamer, maar idealiter speel je hem met drie personen.


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 8.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

The Execution

The Escape Room Rijswijk
Posted on: 2021 November 2

Spektakel in de gevangenis

Onze tweede kamer die we speelde op deze dag. The Execution stond ook al een geruime tijd op mijn verlanglijst. Echter vond ik het een beetje spannend om deze kamer te gaan spelen. We speelden hiervoor namelijk Molly’s Game een kamer die onze verwachtingen zo had overtroffen, dat we wellicht bang waren dat alle andere kamers die we die dag zouden spelen, daardoor misschien zouden tegenvallen. Binnen een kwartiertje kwamen we aan in Rijswijk, klaar voor the Execution!

Eenmaal binnen in de ontvangstruimte, wisten we meteen waar in het pand onze kamer zich zou bevinden. De gevangenis, waar wij langs zouden gaan om een executie te gaan bekijken, was namelijk goed zichtbaar (en zichtbaar beveiligd, spannend!). Een gevangenis kom je uiteraard niet zomaar binnen, na het delen van wat gegevens mochten we de gevangenis gaan betreden om de executie te gaan aanschouwen. De start van deze escape is erg leuk en origineel op zijn eigen manier. Hier wordt dan ook meteen duidelijk wat je komt doen en waarom je zo snel mogelijk de gevangenis uit moet komen.

Een ander punt waar ik op voorhand niet heel huiverig over was, was het thema. ‘Ontsnappen uit een gevangenis’; een wat afgezaagd thema als het aan mij ligt. We hebben dit al vaak gezien in ‘escape land’, waarin de uitvoering niet altijd even best was in het verleden. Echter hebben ze hier in Rijswijk een onwijs goede gevangenis neergezet met een geheel andere insteek om de gevangenis te ontsnappen. Dit was boven verwachting goed! Je waant je écht in een gevangenis.

De flow in de kamer is erg goed, er is voor vier personen genoeg te doen. De puzzels zijn uitdagend, maar niet onmogelijk. De gehele totaalbeleving is erg goed, je waant je echt in een gevangenis. Dat is hier erg goed neergezet! Voor mij had alleen het einde wat beter gekund. Je staat voor je het weet ineens buiten en dan ben je ontsnapt.

De passie was bij onze gamehost goed te zien en te horen! We hebben nog lang na gekletst, de vragen die wij hadden werden uitgebreid beantwoord, de techniek van de kamer mochten wij nog zien, er werd een toffe foto gemaakt en we kregen nog een aandenken mee naar huis. Het was een onwijs toffe ervaring hier in Rijswijk! Voor mij een echte aanrader dus! Ik heb gelukkig nog wat kamers te spelen bij Escaperoom Rijswijk, ik kom dus snel weer terug!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Molly's Game

DOWN THE HATCH
Posted on: 2021 November 2

Alle verwachtingen overtroffen!

Het was alweer even geleden dat ik een escaperoom gespeeld had (lees; 3 weken geleden), het was daarom hoog tijd om weer een escapedag te plannen. De eerste kamer die we deze dag speelden, was er eentje die al ontzettend lang op mijn lijstje stond. Ein-de-lijk was het zo ver dat we Molly’s Game konden spelen. De valkuil is natuurlijk dat je met torenhoge verwachtingen naar een kamer toe gaat, dan kan het alleen maar tegenvallen zou je zeggen.

Vanuit het verre Brabant vertrokken we al erg vroeg om op tijd in Voorburg te kunnen zijn. Wij zouden om 10:00 uur de kamer gaan spelen. Om rekening te kunnen houden met mogelijke files, vertrokken we al op tijd. We waren daarom wat vroeg op de locatie. De kamer was echter al gereed, dus wij mochten daarom eerder starten, onwijs fijn gezien onze strakke dagplanning.

De ontvangstruimte op de locatie is simpelweg prachtig, wat een sfeer wordt hier al neergezet, en dan moet het avontuur nog beginnen. Na even kort gekletst te hebben met onze host, kon ons avontuur dan echt gaan beginnen. Doorgaans ben ik altijd goed ingelezen in de kamer. Ik weet vaak al goed wat we komen doen, wat het thema is en hoe het verhaal start. Dat was bij Molly’s game niet het geval. Er is eigenlijk nog vrij weinig bekend, dat is dan ook meteen wat deze kamer zo goed maakt. Je stapt volledig blanco het verhaal in en via puzzels en raadsels wordt steeds duidelijker wat zich precies heeft afgespeeld.

De start van de kamer is erg tof, je zit meteen in het verhaal en zet je eerste stappen in je eigen avontuur. Het is erg moeilijk om wat over de kamer te vertellen omdat de kracht hem écht zit in het feit dat je nog niets weet van tevoren. De opbouw is erg logisch, de flow goed, leuke effecten en bovenal prachtige muziek. Een aantal ‘wtf-momenten’ maken deze kamer echt compleet. Het einde van de kamer is duidelijk, maar – voor mij – wat saai na alles wat je hebt meegemaakt. Weliswaar wordt hierdoor het verhaal wel duidelijk.

We verplaatsen ons weer naar de ontvangstruimte, we hadden echt even wat tijd nodig om alles te laten bezinken. We waren tevens ons tijdsbesef helemaal kwijt; doordat we zo vroeg waren begonnen, hebben we tien minuutjes extra gekregen om ons avontuur af te ronden. Toen alle prikkels wat gezakt waren, kregen we van onze gamehost nog een korte overhoring over het verhaal; het bleek dat dit verhaal voor ons helemaal duidelijk was! Heel tof dat je door middel van het oplossen van puzzels en raadsels steeds meer te weten komt van het verhaal, wat zich in de finale uit in een logisch einde.

Met torenhoge verwachtingen trokken wij naar Voorburg om ein-de-lijk Molly’s Game te spelen. Zoals ik al aangaf, kan het dan alleen maar tegenvallen… Niets was minder waar, onze verwachtingen waren volledig overtroffen! Het totaalplaatje van deze kamer klopt gewoon. Een echte topper in Nederland en voor ons een geweldige start van onze escapedag!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 3 persons

Escaped: No

  down-the-hatchdcmarieke

LAB13

Live Escape
Posted on: 2021 October 12

Vertalen, vertalen, vertalen

De laatste kamer op de locatie die we zouden spelen, was LAB13. We zouden een Russisch lab gaan betreden, spannend! De intro van deze kamer is oprecht erg spannend en er hangt meteen weer een erg spannende sfeer. Maar daar is, wat mij betreft, ook alles mee gezegd.

Deze kamer is – wat betreft minpunten van de vorige kamers – eenzelfde opsomming van dezelfde punten: Logica is ver te zoeken, het is niet duidelijk waar je nu precies mee bezig bent. Het geluid wat je hoort vanuit andere kamers. Puzzels die je in de andere kamers ook al bent tegengekomen, met een soortgelijk antwoord. En wat ik erg jammer vind met kamers met een Russisch thema (of Aziatisch bijvoorbeeld), dat je woorden moet gaan vertalen. Iets wat niet uitdagend is, het is geen puzzel te noemen, maar het vreet wel tijd. Het lijkt dan ook of dit soort ‘puzzels’ alleen zijn toegevoegd om tijd te rekken.

Over het algemeen zijn de puzzels in deze kamer vrij goed te doen. De enige lastige factor is het licht, puzzels worden extra lastig gemaakt omdat het zo onwijs donker is. Je creëert een spooky sfeer, dat zeker, maar voornamelijk ook frustratie binnen de groep. Het einde van deze kamer is ook weer erg vaag, wat hebben we nu gedaan en waarom begint ineens het Russisch volkslied te spelen? Vraagtekens alom weer.

Samenvattend was LAB13 een beetje de teleurstelling van de dag. Na de kamer hebben we deze punten ook teruggekoppeld aan de GM, het leek niet echt of er daadwerkelijk wat mee gedaan zou worden. Over het algemeen was persoonlijke begeleiding niet echt aanwezig. Het was erg druk op de locatie, wat ik uiteraard alleen maar toejuich! Echter vind ik het erg jammer dat wanneer je 4 kamers speelt, je geen persoonlijke begeleider krijgt voor die dag. Zelfs een eindfoto na vier kamers werd niet gevraagd. Toen we deze zelf maar wilde gaan maken met een timer, werd ons gevraagd: “Oh zal ik anders een foto van jullie maken?”. Beetje zonde. De kamers op deze loctie zijn kamers waar echt potentie in zit. Net wat meer bevestiging en logica waar je mee bezig bent, zou al onwijs veel schelen.


6.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 6.5

Service: 6.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Boilerroom

Live Escape
Posted on: 2021 October 12

Strijden tegen elkaar! Toch!?

Na twee kamers gespeeld te hebben, is het tijd voor de laatste twee kamers. The Boilerroom werd de volgende voor ons. De GM vroegen ons of we de kamer met 4 personen wilde spelen, of dat we zouden opsplitsen zodat we tegen elkaar konden spelen, in ‘battle vorm’. Dit leek ons onwijs gaaf, dus we besloten dat te doen!

We daalden af op de locatie naar de boilerrooms, daar was een ongeluk gebeurt en aan ons de taak te onderzoeken wat hier nu precies gebeurd is. We splitsten de groep op in 2x2 personen en starten het onderzoek. Vanaf de eerste seconde was de strijd tussen de groepen meteen gaande. Voor het eerst op deze locatie voelde ik écht een druk om te ontsnappen. Niet zo zeer door de spanning, maar we zouden toch niet gaan verliezen hier?

De ruimte is klein, en dat al voor twee personen. Ik zou ook zeker niet aanraden om met meer dan twee personen in één ruimte te spelen. De puzzels zijn echter wel leuk gevonden. We hoorden hints vanuit de andere kamer, die wij al lang gevonden hadden. We lagen dus voor op schema (dachten we). Achteraf hoorde we dat de andere groep dacht dat de hints voor ons waren. Het is voor ons dus een raadsel waarom de hints gegeven werden.

De grootste teleurstelling volgde daarna, we kwamen in een volgende ruimte, waar we de andere groep konden zien. We moesten hier ineens samenwerken om het onderzoek te voltooien. Maar het was toch een battle room? Achteraf hoorde we ook dat de andere groep letterlijk stond te wachten tot wij hen konden helpen, zij konden hier dus niets.

Het is een potentieel goede kamer, maar mist hier en daar wederom bevestiging en logica. Zeker op het punt waar je weer moet samenwerken om het onderzoek op te lossen. Er is wat vreselijks gebeurt in de boilerrooms, echter wordt dat niet echt duidelijk. We hadden het gevoel dat we alles op ons gemakje konden doen. Het begin van de kamer was dus erg leuk, de flow was erg goed. Het einde was voor ons een wat mindere ervaring.


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 6.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Room 1409

Live Escape
Posted on: 2021 October 12

Geestig hotelbezoek

Nadat we even mochten bijkomen na onze ontsnapping uit The Safehouse, was het voor ons tijd om het hotel op deze locatie te gaan betreden. Het zou een hotel zijn waar het zou spoken, specifiek in kamer 1409, spannend! Aan ons de taak om te onderzoeken wat hier allemaal aan de hand was.

We starten de kamer in een simpele ruimte, maar die prima in thema past. Na een kort onderzoek in deze ruimte, konden we de daadwerkelijke hotelkamer gaan betreden. De hotelkamer ziet er creepy uit en de spanning is duidelijk te voelen. Wat meteen opvalt is dat we verschillende type puzzels uit de vorige kamer tegenkwamen. Sterker nog; sommige uitkomsten zijn zelfs hetzelfde, dat is erg jammer. Tevens kunnen we ook in deze room andere groepen uit andere kamers erg goed horen, dat haalt je meteen uit de sfeer.

Ik weet niet zo goed wat ik van deze kamer moet zeggen. Het is een kamer met veel cliche puzzels, een slap verhaal en een matig einde. Het feit dat sommige puzzels hetzelfde zijn als in de andere kamer, vind ik erg jammer. De kamer in het hotel zou vervloekt zijn met geesten, dat sfeertje leek heel goed neergezet te zijn. Wanneer er ineens harde muziek aan gaat, schrik je daarvan, leuk! Wanneer dit echter 5/6 keer herhaald wordt, is dit louter irritant te noemen. Je kent het trucje inmiddels. Deze kamer was wat teleurstellend, vooral omdat het totaal niet duidelijk is wat de links is tussen de puzzels. Je hebt iets opgelost, wat iets anders zou triggeren, maar wat wijst ons daar naartoe? Een en al vraagtekens voor ons. Maar; we zijn pas op de helft, op naar de andere twee kamers!


6.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 7.0

Service: 6.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Safe House

Live Escape
Posted on: 2021 October 12

Veilig in het safehouse!

Het was weer tijd voor een dagje escape rooms spelen, ditmaal trokken we naar Rotterdam om alle vier de kamers bij Live Escape te spelen. Van tevoren had ik ditmaal weinig research gedaan naar de kamers, ik zou me dus goed laten verrassen!

Wij startten onze dag bij ‘The Safehouse’. We kregen van de GM een korte uitleg over het verhaal van deze safehouse. Kort en krachtig, meteen duidelijk wat we daar kwamen doen! We stapte de kamer binnen en onze escape kon gaan beginnen. Wat meteen opvalt is dat deze ruimte erg ‘kaal’ aanvoelt, dat gecombineerd met het feit dat er geen muziek of omgevingsgeluid is, valt het allemaal wellicht wat tegen. De puzzels in deze ruimte zijn ook niet van erg hoog niveau.

Al snel volgt het hoogtepunt van de kamer, de spanning is in de groep goed te voelen! De ruimte die volgt, ziet er qua sfeer wel erg tof uit, hier zijn gelukkig wel omgevingsgeluiden aanwezig. De puzzels hier zijn simpel, maar wel leuk in thema. Wat vooral belangrijk is in deze ruimte, is ‘zoeken’. Iets wat niet onze sterkste kant bleek te zijn. Het einde van de kamer had wat mij betreft spectaculairder gekund. Hier komen er bij mij wat vraagtekens omhoog wat betreft het verhaal.

Samenvattend is het een prima kamer, zeker richting het einde. Waar ik me wel erg aan stoorde, was het geluid vanuit andere kamers wat we erg goed konden horen. Deze kamer zat qua prima in elkaar, we wisten wat we kwamen doen en hoe we dat moesten doen. Wat betreft puzzels mis ik hier en daar wat uitdagende puzzels en over het algemeen zijn het er niet super veel. Echter was deze kamer een prima start van onze dag en we keken dan ook erg uit naar de volgende kamers op deze locatie!


7

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 6.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Een spannende achtervolging!

Eindelijk was het zo ver; Catch me if you can was een kamer die al héél lang op mijn wishlist stond. Iedereen om mij heen had deze kamer echter al gespeeld. Omdat ik de laatste tijd zo veel kamer heb gespeeld, kreeg ik een berichtje van een vriend met de vraag: "Kan ik eens een keer mee gaan escapen?". Dit was mijn kans, ein-de-lijk kon ik Catch me if you can gaan spelen!

Wij speelde de kamer met vier personen; ik met +/- 65 gespeelde kamers, de andere drie teamleaden hadden nog nooit een escape room gespeeld. Leuke samenstelling dus, erg benieuwd hoe we dit zouden gaan doen!

Na een gezellige introductie, starten we met onze zoektocht. Het was van begin af aan erg duidelijk wat onze missie was. Onze missie was over het algemeen niet té lastig voor startende escapers maar ook niet té gemakkelijk voor ervaren escapers. Doordat je veel kunt doen, is er voor ieders wat wils tijdens deze missie. De kamer ziet er darnaast erg netjes in thema uit! Het begin van onze zoektocht ging erg vlot en we zaten al snel op het juiste spoor. We konden voor ons gevoel dan ook al snel door naar de volgende locatie.

Ook hier zag alles er weer netjes uit in thema en was het weer duidelijk wat we moesten doen. De flow van deze kamer is hierdoor erg fijn. Je kunt veel dingen samen doen, maar opgesplitst te werk gaan is in sommige gevallen ook zeker mogelijk. Zeker voor mensen die voor het eerst een kamer spelen, is dit erg fijn! Enig kritiekpunt in deze ruimte, is dat het resetten van de vorige ruimte goed te horen is, dat trekt je wel een beetje uit het verhaal.

Daarna gaan wij door naar de grande finale van onze missie. Het einde van de kamer is spectaculair, er is veel te doen en paralel te werk gaan is hier echt een vereiste. Dit was voor onze groep dan ook waar wij redelijk wat tijd verloren hebben. Gelukkig kregen we hier en daar fijne duwtjes in de rug waardoor we onze missie wel af konden maken.

Ik ben erg blij dat ik deze kamer eindelijk heb kunnen spelen! Het is een kamer die perfect in thema is, er is veel te doen en de flow is voor zowel ervaren als onervaren spelers erg fijn. De puzzels zijn over het algemeen prima, maar niet erg vernieuwend. Zeker ervaren escapers zullen veel 'standaard' escape room puzzels tegenkomen. Weliswaar zijn er ook weer puzzels die ikzelf nog nooit gezien had. Een mooie afwisseling dus. De effecten en muziek zorgen ervoor dat deze kamer nóg beter in sfeer is. Al met al, een echte must do voor iedere escaper!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: No

 

Operation Submarine

The Circle Escaperoom
Posted on: 2021 October 4

Heerlijke flow in de onderzeeër

Nadat we onze escape trip waren gestart bij de Kolenmijn in Dieren, verplaatsten we ons naar Veenendaal om de kamers bij The Circle te gaan spelen. We werden ontvangen in een grote ontvangstruimte. Na een kort bezoek aan het toilet, konden we niet wachten om de eerste kamer te gaan spelen.

Wij begonnen bij The Circle met ‘Operation Submarine’. Na een wat oppervlakkige introvideo, stapten we de onderzeeër binnen en konden we beginnen met onze operatie. Al snel viel op dat we als groep erg lekker door de kamer gingen, dat voel je vrij snel. De flow was goed en we hebben heerlijk gepuzzeld. Het is een kamer die qua look en feel ‘oké’ zijn. Een realistische onderzeeër maken is natuurlijk ook erg lastig. Wat wel jammer is, is dat de afwerking hier en daar erg slecht is. Daarnaast is er al flinke slijtage te zien op verschillende onderdelen.

Ook hadden we te maken met een kleine technische storing waardoor een puzzel ‘meteen’ goed was. Dit was erg jammer, maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Met nog ruim een kwartier op de klok, verlieten we de kamer.

Over deze kamer is eigenlijk weinig te vertellen. Het is simpelweg gewoon een prima kamer; niet al te veel poespas, gewoon lekker puzzelen. Voor ervaren escapers voelt deze kamer wellicht wat gemakkelijk aan. Het was een prima start; op naar de volgende kamer bij The Circle.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 6.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  anouk

De Kolenmijn

De Kolenmijn
Posted on: 2021 October 4

Rekenen in de mijn

Het was voor ons weer tijd om een escapetrip te plannen. Vandaag stonden vijf kamers op de planning, waar we dus begonnen bij de Kolenmijn. Een kamer die voor een aantal van ons al een geruime tijd op de wishlist stond.

Tijdens ons kopje koffie, werden we al aangesproken door de mijnopzichter. Volledig in mijnjas en helm met lamp, leuk! Hij gaf aan dat we onze koffie even konden opdrinken en dat we dan konden starten met onze afdaling. Erg leuk in thema. Echter liep deze gamemaster daarna de hoek om, zette zijn helm af en ging als ‘zichzelf’ aan de bar zitten. Dit is ook meteen hoe onze escape tijd was, een afwisseling tussen dingen die leuk in thema zijn en andere zaken die je volledig uit het verhaal van de mijnafdaling trekken.

Zo liepen we na onze koffie naar de ontvangstruime van de mijn/kamer. Enerzijds zie je een mooie deur van een lift richting de mijn, gaaf! Daarnaast staat echter het bureau van de GM met zijn computer, wat dan weer helemaal niet in thema past. Enfin, wellicht zijn we ook wat verwend met alle experiences die we tegenwoordig kunnen spelen.

Na een langdradige uitleg, daalden we af naar de mijn. Toen we nog geen stap in de mijn hadden gezet, ging de telefoon al (je proeft de frustratie van het geluid van deze telefoon wellicht al). Ook hier begon het gesprek leuk in thema; echter werd er daarna meteen over ‘puzzels’ & ‘kamers’ gepraat, wat dus thematisch niet klopt. Het zijn kleine dingetjes, maar dit had onze beleving veel toffer gemaakt. Wat vooral erg zonde is, is dat de GM verschillende dingen verklapt die je op dat moment nog niet weet (bijvoorbeeld wat je moet gaan doen of waar er bijvoorbeeld een deur open zal gaan).

Wat wel gezegd moet worden is dat de kamer er thematisch werkelijk prachtig uit ziet! Je waant je echt in een mijn. Wat betreft special effect kan het hier en daar nog wat spectaculairder, maar overall ziet het er erg mooi uit! De puzzels zijn soms wat vaag, maar op zich redelijk leuk gevonden. Niet allemaal volledig in thema en ook niet allemaal heel logisch, maar best vermakelijk. Het meest frustrerende voor ons was die telefoon die we continu bleven horen. Wij werden door de GM echt door de kamer heen geleid, wat erg jammer was.

Samenvattend, de kamer ziet er erg gaaf uit. Erg mooi in thema. De puzzels zijn wat oppervlakkig, de logica is soms ver te zoeken, maar over het algemeen best prima. Het meest vervelende voor ons was dat wij van begin tot eind zijn begeleid aan het handje door de GM, die ons daarnaast ook telkens uit het verhaal haalde. Erg jammer. Het is en blijft natuurlijk een momentopname. Het is zeker een kamer die je gezien mag worden, want de kwaliteit van de decors zijn prachtig. Maar voor ons niet die topkamer die we verwacht hadden.


6.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 5.5

Service: 5.5


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Potentieel goede kamer met een verschrikkelijke technische fout

Na even bijgekomen te zijn met een drankje na onze operatie in de onderzeeër, was het voor ons de tijd om in te breken in een datacenter. Een geheel ander thema dan de eerste kamer, maar toch was er een bepaalde overlap tussen de kamers (en ook in de derde kamer die we nog zouden spelen). Leuk dat ze in de kamers een kleine rode draad verstopt hebben.

Het toetreden tot het datacenter is erg spectaculair en we zaten daarom meteen perfect in de sfeer van het inbreken! Het begin van de kamer ziet er erg leuk in thema uit. De eerste puzzel die we zouden moeten oplossen, bevatte echter een technische storing waardoor we een aantal minuten aan onszelf hebben staan twijfelen. Normaal is dat geen probleem, maar omdat dit in de vorige kamer ook al gebeurde, voelde het extra vervelend. Het was echter wat kleins, dus geen probleem.

We gingen verder de kamer in om uiteindelijk het datacentrum te bereiken. De kamer heeft een logische opbouw, met puzzels in thema. Zeker de eindpuzzel is leuk verzonnen. Al met al – tot dat punt – een erg leuke kamer. Echter liep het voor ons daar helemaal mis.

De kamer heeft dus een goede opbouw, een leuke eindpuzzel en uiteindelijk zou je uitkomen bij een slotstuk wat het verhaal rond zou maken. Het slotstuk van deze kamer, is echter ook het begin van een andere kamer op deze locatie. Je komt dus uit op een soort T-splitsing met een deur die de ene kamer afscheidt van de andere kamer. Door een technische fout, konden wij niet verder, maar de andere kamer kon daardoor juist weer terug naar het begin. Wij zagen dus de andere groep en zij zagen ons, wat ons beiden meteen volledig uit het verhaal trok. Wat een enorme domper! Wij waren volledig uit het verhaal getrokken. We werden uit de kamer gehaald door een GM met de tekst: “oh, dit had niet moeten gebeuren”. “Neem plaats, pak een drankje”, that’s it. Het volledige einde van deze kamer hebben wij dan ook gemist.

Het bleek een technische fout te zijn die ineens was opgetreden. Nogmaals, dit kan natuurlijk gebeuren, maar dit was voor ons al de derde technische fout op deze locatie en dan moesten we nog een kamer.

Operation Source Code is een kamer die echt potentie heeft een goede kamer te zijn. Echter moet er net wat meer aandacht geschonken worden aan de techniek. Met dit soort grove fouten kom je simpelweg niet weg. Zowel voor onze groep, als voor de andere groep was de beleving volledig weg. Tevens zaten er in de kamer ook nog een aantal reset fouten die tijdens het spelen nog van buitenaf werden aangepast. Dat gaat je op een gegeven moment frustreren. Goed, nog één kamer te spelen op deze locatie. Alle hoop op de laatste kamer!


7

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 6.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  anouk

Operation Agent 159

The Circle Escaperoom
Posted on: 2021 October 4

En dat is drie (technische fouten)

Na een flinke domper te hebben gehad bij de vorige kamer op deze locatie, was het tijd voor operation Agent 159. Vol goede moed stapten we de kamer binnen. De kamer begint met een korte introductie, echter werd tijdens dit filmpje het beeld zwart en begon het filmpje weer van voor af aan (een soort stilstaand beeld tot de deur dicht wordt gedaan zodat het filmpje start). We zaten dan ook maar te wachten, het filmpje startte niet opnieuw, dus besloten we zelf maar door te gaan. Zeker gezien we tijdens de voorgaande kamers al flink wat technische problemen hebben gehad, voelt het erg rot om WEER te moeten starten met een fout.

Doordat het filmpje later tóch weer wel startte, hoorden we verschillende geluiden door elkaar, wat weer voor verwarring zorgde. Toen kwamen we op het punt van de T-splitsing (lees even mijn review terug van Operation Source Code om te begrijpen waar dit over gaat). Ons werd verteld dat het een eenmalig probleem was, wat meteen opgelost was. Echter was het probleem nog steeds aanwezig toen wij in de kamer waren. Hier is gewoonweg niet naar gekeken.

Agent 159 begint qua puzzels best prima, zodra je verder de kamer in komt, worden de puzzels steeds onsamenhangender en minder logisch. Klap op de vuurpijl voor ons was dat we een ruimte in kwamen waar uitgang gewoon nog open stond. Voor de derde kamer op rij hadden we dus te maken met technische/reset fouten. Dat het één keer gebeurt, kan natuurlijk gebeuren. Twee keer is al wat vervelender. Maar als je drie kamers op rij steeds te maken hebt met dit soort fouten, zit er gewoonweg iets goed fout. Voor ons was vanaf dat moment de koek dan ook een beetje op.

De eindpuzzel in deze kamer heeft – wat ons betreft – niets te maken met het thema. Omdat wij al zagen waar het einde was, was de beleving ook een beetje weg. We kwamen de kamer uit en we kregen vanuit de GM helaas weinig terugkoppeling over wat er nu precies gebeurd was. Sterker nog, binnen een minuut stonden we weer buiten. De kamers bij The Circle hebben echt wel potentie, maar onze escape ervaring op deze locatie was een hele zware teleurstelling!


6

Ambiance: 6.5

Game experience: 6.5

Service: 4.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Kamer 13

Escape Room Appeltern
Posted on: 2021 October 4

Wat zijn we nu eigenlijk aan het doen?

De laatste kamer van onze escape trip vandaag was in Appeltern (of all places ;)). De escape room is gelegen naast het restaurant ‘Moeke Mooren’, wat overigens een heerlijk restaurant is, echt een aanrader om voorafgaand (of erna uiteraard) aan de escape room te bezoeken.

We meldden ons bij de receptie van het restaurant na gegeten te hebben. Een jonge gast werd uit het restaurant geplukt en werd met schort en al met ons meegestuurd naar de escape room. Daar stond ook een andere groep te wachten die een andere kamer ging spelen. De introductie werd gedaan aan twee groepen, iets waar mijn nekharen al van omhoog gaan staan. Zeker als je als GM hoort dat een groep erg ervaren is, en een groep nog nooit een escape room heeft gedaan. De uitleg over hoe een cijferslot werkt, werkte mij voornamelijk op mijn zenuwen. Over het enthousiasme van onze GM maar niet te spreken.

Goed, wij gingen de kamer binnen en we stapten een prachtig opgezette hotellobby binnen. Erg groots opgezet, wellicht misschien wat te groot. Al snel werd duidelijk wat we in deze kamer nodig hadden, de kunst om heel erg goed te kunnen zoeken. Maar dan ook HEEL erg goed. Dat is wat deze kamer samenvat in twee woorden: zoeken & cijfersloten. De kamer is overgoten met cijfersloten. Niet dat dat erg is, maar het is wel vervelend dat de opgeloste puzzels NUL communiceren waar je deze cijfers moet invullen. Je bent dus voornamelijk bezig met tien keer dezelfde code invoeren tot hij eindelijk een keer goed is.

Na een tijdje in de hotellobby te hebben gehangen, gingen we door naar een nieuwe ruimte. Waar we eigenlijk weer hetzelfde moesten doen; zoeken & cijfersloten. Er bleek daarna ook nog een cruciaal element in de kamer vergeten te zijn door ons. Hierdoor konden we een latere puzzel niet oplossen. Dit had door de GM erg gemakkelijk opgelost kunnen worden, erg jammer dus. Het einde was voor ons ook een groot vraagteken. Wij hebben ons dus eigenlijk continu afgevraagd; wat zijn we nu eigenlijk aan het doen?

Samenvattend; prima gedecoreerde kamer, puzzels zijn oke maar het ontbreekt hier aan logica. Voornamelijk de logica wat je met opgeloste puzzels moet doen.


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  anouk

Prachtige queeste in Emlia

Tijdens een lange autorit naar mijn werk, luisterde ik de podcast ‘Beyond the game’, deze aflevering bevatte een interview met Nicole, de eigenaar van Emmelocked. Ik was meteen geënthousiasmeerd om Levenswater te gaan spelen. Toen ik een berichtje kreeg met de vraag of ik Levenswater mee wilde gaan spelen, hoefde ik dan ook niet na te denken. Op naar Emmeloord!

Na het zien van de imposante gevel van het pand, liepen we richting de ingang. De deur gaat open en je zit meteen in de beleving. Wat een prachtige ontvangstruimte, volledig in thema. Nadat uitgelegd werd wat wij tijdens deze queeste moesten gaan doen, was het tijd voor ons om Emlia te gaan redden van de bloedmaan.

Even een tip; als je start tijdens je queeste, neem even de tijd om even stil te staan. Om even rond te kijken en alles in je op te nemen. Wat een prachtige kamer is hier neergezet! Je proeft de liefde die in deze kamer zit, abnormaal! Tijdens je queeste word je meegenomen in het verhaal en door middel van puzzels kom je steeds dichter bij je einddoel. Dat in combinatie met mooie muziek en een prachtig decor, maakt dit een echte topkamer! Door het hintsystyeem, wat niet aanvoelt als een echt hintsystyeem, is de flow in deze kamer ook erg goed.

Enig puntje van kritiek voor mij waren de luidruchtige buren in het pand ernaast. Dit is vanuit de kamer erg goed te horen. Zeker wanneer je volledig in het verhaal zit, haalt dat je een beetje uit de beleving.

Samenvattend is dit een echte topkamer was de twee uur durende autorit meer dan waard was! De kamer ziet er prachtig uit, de puzzels zijn leuk gevonden, de flow is erg goed én het napraten was erg gezellig. Een absolute topkamer die elke escaper gedaan moet hebben!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  emmelockeddcmariekeDe Milde Dictator

Patiënt X

Escaping Breda
Posted on: 2021 September 22

Prima beginnerskamer

In een prachtige ontvangstruime komen wij binnen. Dit is een heerlijke plek om de tactiek even voor te bespreken (ideaal wanneer je speelt met 3 teamgenoten die nog nooit een kamer gespeeld hebben). Na even voorgesproken te hebben, is het tijd om de kamer te betreden. We kregen een korte introductie over het verhaal. Wat fijn is, is dat de gamemaster aan ons vroeg wat wij wilde m.b.t. hints. Hier gaven we aan: laat ons maar lekker puzzelen, alleen als je ziet dat we écht heel erg struggelen, dan is het goed om een klein duwtje in de rug te geven. Het was nu tijd om de kamer te gaan betreden!

De ruimte voelt wat steriel aan, wat overigens wel in thema past, al snel weet je dat de eerste ruimte volledig linear is. Opsplitsen is amper mogelijk. Wat hier echter wel goed werkt, is dat je na elke puzzel een klein succesmomentje hebt zodat je door kunt in het verhaal. Zeker voor beginners is het erg fijn om te weten dat je op het juiste spoor zit. De puzzels zijn simpel en niet heel origineel, voor beginners echter wel weer erg leuk gevonden. Waar ik me vooral aan stoorde, was de laatste puzzel in de eerste ruimte. Na onze eerste poging (die net fout was), werden we meteen doorgeduwd en werd de puzzel goedgekeurd. Erg jammer want we lagen erg voor op schema.

De volgende ruimtes zagen er een stuk beter uit in thema, wederom ga je hier verder linear te werk. Voor beginners is dit erg fijn, maar wanneer je met 2/3 personen aan één puzzel bezig bent, staan de andere personen op dat moment niets te doen. Het 'verhaal' werd hier beetje bij beetje duidelijker, hoewel het vrij oppervlakkig is. De puzzels richting het einde van de kamer zijn leuk en in thema. Het einde was wat slapjes en had wat bombastischer gemogen.

Samenvattend is het een prima kamer. Voor beginnende escapers weet ik zeker dat dit een topervaring is! Veel verschillende puzzels, leuke effecten en een hele goede flow. Voor escapers die wat meer ervaring hebben, voelt de kamer wellicht wat gemakkelijk aan. Wij hebben in ieder geval 45 minuten lekker gepuzzeld met een heerlijke flow!


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 8.5


Played in September 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Houdini's Academy

Keyhouse
Posted on: 2021 September 17

Waar ben ik mee bezig (in goede zin)?

Na een goede opwarmer in de tombe van Amenhotep, waren we klaar voor Houdini’s Academy. Wanneer je normaliter meerdere kamers bij één eigenaar speelt, zie je veel overeenkomsten, zelfde type puzzels, etc. Ons werd verteld door de eigenaren dat Houdini’s academy een geheel andere kamer was dan Amenhotep. Voor we de kamer in gingen werd ons nog verteld: “Niet is wat het lijkt”. Met die insteek gingen we de kamer in.

De kamer begint erg spectaculair en je zit meteen volledig in thema. We merkten al snel dat deze kamer inderdaad anders is dan Amenhotep. Sterker nog; deze kamer is zo anders dan alle andere kamers die ik gespeeld heb. Telkens moet je jezelf afvragen: waar ben ik mee bezig? Wat moet ik nu doen? En uiteindelijk word je volledig in de maling genomen en moet je tóch het andere doen. Dat is onwijs tof uitgevoerd!

Overigens zie de kamer er onwijs goed uit! Er is veel aandacht besteed aan het aankleden van de kamer. Het enige wat de sfeer nóg beter had gemaakt was muziek gedurende het hele bezoek in de kamer + een hintsysteem wat echt in het thema past (hetzelfde ‘probleem’ als bij Amenhotep). Het einde van de kamer was tevens wat tam en had nog bombastischer gekund.

Wij kwamen volledig verward de kamer uit. Wat hebben we nu gezien? Wat hebben we eigenlijk gedaan? Dit is onwijs goed neergezet. Het is volledig anders dan wat je bij andere kamers gewend bent. De volgorde Amenhotep – Houdini is (naar mijn mening) de juiste! Er zijn hier twee onwijs toffe kamers neergezet, ik kan niet wachten om een eventuele derde kamer te spelen én om nóg langer na te kletsen met de eigenaren! ;)


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  De Milde Dictatordcmarieke

Amenhotep

Keyhouse
Posted on: 2021 September 17

Mooie tombe met prima puzzels

Na een goede opwarmer gehad te hebben in Geel, reden we door naar Mol om de twee nieuwe kamers bij Keyhouse te spelen. Al voor we de eerste kamer speelde, hadden we al gezellig gekletst met de eigenaren. Wij speelde de tempel van Amenhotep als eerste, dat was volgens de eigenaren ook de meest logische volgorde. Aan ons de taak om achteraf te vertellen of wij het daarmee eens waren.

We stapten met drie personen een mooi vormgegeven tombe binnen. Ik vind het bij tempels en tombes altijd erg lastig te zeggen wat ik daar nu echt van vindt. Het is namelijk erg lastig hier een realistisch beeld van te creëren, Echter hebben ze dit bij Keyhouse erg knap gedaan! De sfeer en vormgeving binnen is erg tof!

Het verhaal in de kamer is wat slapjes, maar het is wel duidelijk wat je komt doen. De puzzels zijn over het algemeen wel prima. Niet heel revolutionair, maar (bijna) alle puzzels passen in het thema. Toch zijn er twee dingen die me stoorde, de eindpuzzel is een vervelende. Je moet hier heel secuur te werk gaan, maar dat is niet altijd mogelijk (je zult in de kamer zien wat we bedoelde). Je hebt hier meer het gevoel dat je aan het ‘gokken’ bent dan dat je daadwerkelijk een puzzel aan het oplossen bent. Tevens vind ik het hintsysteem erg afleiden. Ik weet zeker dat er veel betere mogelijkheden zouden zijn die perfect in het thema zouden passen.

Maar over het algemeen hebben we ons zeer vermaakt in de tombe! Het is een kamer die voor ervaren escapers wellicht wat gemakkelijk zou kunnen zijn. De kamer ziet er oprecht netjes uit en de puzzels zijn over het algemeen prima en in thema. Op naar de volgende kamer!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 9.0


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Till death do us part

The Missing Link
Posted on: 2021 September 17

Doorlopen van een spannend verhaal

Het was op deze avond tijd voor drie kamers. De eerste kamer van de avond werd Till death do us part… Zonder mezelf al te veel ingelezen te hebben – en dus zonder verwachtingen – stapten we de kamer in. We komen terecht (na een korte introductie) in een mooi vormgegeven kamer. Hier begint het verhaal voor ons.

Het is over het algemeen een mooi vormgegeven kamer met veel leuke originele puzzels. Gedurende de room kom je beetje bij beetje meer te weten over het verhaal, iets wat ik zelf altijd erg tof vindt. Voor twee personen is er onwijs veel te doen gedurende je bezoek. De spanning bouwt goed op, aangevuld met mooie muziek. Qua afwerking laten ze hier en daar wel wat steken vallen.

Na ongeveer 60 minuten is voor ons het verhaal duidelijk en weten we eindelijk wat er nu precies gebeurd is. Het verhaal sluit in deze escape room dus ook erg mooi af. Dit aangevuld met toffe effecten.

Mede doordat ik zonder verwachtingen deze kamer in ging (überhaupt op deze locatie, want ik heb Jumanji ook nog niet gespeeld), werd Till dead do us part een leuke verrassing. Goed verhaal, originele puzzels en een prima algemene sfeer in de kamer. Zeker wanneer de afwerking op sommige plekken nog verbeterd wordt, hebben ze hier een onwijs goede kamer op deze locatie! Was de rit van ruim een uur zeker waard!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in September 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

De Meisjeskamer

Mama Bazooka
Posted on: 2021 September 6

Blijvende spanning in de meisjeskamer

De zesde en laatste kamer kon gespeeld worden; de meisjeskamer. We gingen gespannen de kamer in. Vanaf het eerste moment dat je in de kamer bent, is de spanning goed te proeven. Het is heel duidelijk wat er is gebeurd en hoe je door de kamer moet gaan. Er zijn onwijs veel puzzels aanwezig en voor ons vier was er veel te doen. Zeker gezien de leeftijd van de kamer, zaten er veel leuke puzzels en effecten in. De slijtage van de afgelopen jaren is echter wel heel goed te zien, de kamer kan in dat opzicht wel wat liefde gebruiken. Deze kamer stond al heel erg lang op mijn lijstje en ben erg blij dat ik hem ein-de-lijk kon spelen. We werden begeleid door een onwijs enthousiaste medewerker, tijdens het terugkijken van de beelden hebben we nog een geruime tijd nagekletst. Ook de meisjeskamer is een echte must voor iedere escapeliefhebber.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in September 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

De laboratoriumkamer

Mama Bazooka
Posted on: 2021 September 6

Must do klassieker

Na al vijf kamers gespeeld te hebben op de zondag, gingen we voor onze laatste twee kamers. Ein-de-lijk was het voor mij tijd om de labratorium- en meisjeskamer te spelen, wat keek ik hier naar uit. We begonnen met de oudste kamer uit de Benelux; de labratoriumkamer. Al snel werd duidelijk dat het écht een klassieker is, maar nog steeds een prima kamer voor deze tijd. Erg knap hoe hoog ze de standaard hebben gelegd in die tijd! De flow in de kamer is erg goed, er is echter een puzzel die voor ons wat onlogisch in elkaar zat, waardoor we veel tijd verloren. Verder weinig op- of aan te merken op deze kamer. Prima puzzels, leuke schrikeffecten. Het einde is echter wel heel abrupt, waardoor het verhaal een beetje kwijt is. En de kamer is wel heel smerig (ondanks dat dat in het thema past). Ook werkte het hintsysteem ons op een gegeven moment flink tegen. Verder leuk onthaal door enthousiaste medewerkers, ook tijdens het terugkijken van de beelden. Een echte klassieker die iedere escaper gespeeld moet hebben!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 8.5


Played in September 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  AJBerghmansdcmarieke

Runaway Train

EscapeTales
Posted on: 2021 September 6

Bloederig avontuur

Na een goede warming up te hebben gehad (lees: 3 kamers gespeeld op een andere locatie), kwamen we aan bij Escapetales om onze vierde kamer van de dag te spelen. Na gezellig gekletst te hebben met de eigenaren, konden we beginnen aan ons avontuur. Al snel werd duidelijk dat dit een bloederig avontuur zou worden. De kamer ziet er in thema perfect uit! De puzzels zijn in thema en zorgen ervoor dat het ‘verhaal’ wat duidelijker werd. De flow zat voor onze groep erg goed in de kamer. We zagen de verbanden erg snel en gingen daarom erg rap door de kamer heen. De meeste puzzels zijn erg standaard en niet per se vernieuwend. Echter zitten er wel een aantal leuke dingen in deze kamer. Zeker gezien de leeftijd van deze kamer. Na een hele snelle tijd neergezet te hebben, hebben we nog gezellig nagekletst en onze beelden teruggekeken. Alle highlights waren onthouden en werden uiteraard getoond op het grote beeld. Twee ontzettend enthousiaste en gastvrije eigenaren waar de passie vanaf spat. Wij komen snel terug voor de nieuwe kamer!


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.5


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

De Tempel van Hunahpu

Escape Mijdrecht
Posted on: 2021 September 6

Prachtige tempel met potentie

De laatste kamer op de locatie werd voor ons de tempel van Hunahpu. Ook hier stapten we binnen in een mooie kamer waar de flow – tot een bepaald moment – er erg goed in zat. Het hinstysteem is perfect en past helemaal in het thema. Persoonlijk vind ik tempel thema’s niet heel interessant. Wat ze hier echter qua kamer neer hebben gezet is heel netjes! Op sommige plekken kan de afwerking in de kamer echt beter. Dit is echter gedeeld en er werd ons dezelfde middag nog medegedeeld dat dit al aangepast zou gaan worden. Helemaal top! De kamer zit leuk in elkaar en heeft leuke puzzels. Echter zit er op het einde wederom een erg lastige puzzel waar wij heel wat minuten verloren hebben. Dit doet echter niets af aan de kamer. Het is over het algemeen echt wel een leuke kamer om te spelen!


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Het Koninkrijk

Escape Mijdrecht
Posted on: 2021 September 6

Leuke kamer voor gezinnen

De tweede kamer die we speelden op deze locatie, was het Koninkrijk. We stapten binnen in een erg mooi gethematiseerde kamer. Wanneer je echter op detailniveau gaat kijken, kan de afwerking soms beter. Al snel wisten we bijvoorbeeld wat we moesten doen, omdat we dat al ‘konden zien’. De flow in deze kamer is echter erg goed! Het is snel duidelijk wat er gedaan moet worden, waardoor we erg snel door deze kamer heen gingen. De kamer heeft verder een simpel thema en het verhaal is wat vlak. Het is een prima kamer voor gezinnen, voor gevorderde escapers wellicht wat gemakkelijk.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 7.5


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

ISS Black Out

Escape Mijdrecht
Posted on: 2021 September 6

Prima kamer met één tijdrovende puzzel

Met onze groep van drie (later op de dag vier) hadden we een flinke route uitgestippeld om zes kamers te spelen. In eerste instantie zouden we twee kamers spelen bij Escape Mijdrecht. “Waarom dan niet alle drie?” vroegen we ons al snel af. Omdat we een strakke planning hadden, paste een extra kamer er amper tussen. Echter was het voor Escape Mijdrecht geen probleem om speciaal voor ons eerder open te gaan zodat we de andere kamer ook konden spelen, grote waardering daarvoor!

Omdat we alle drie de kamers zouden gaan spelen, lieten we de volgorde voor ons bepalen. We begonnen met ISS Black Out. ISS Black Out is een nette gethematiseerde kamer, echter is het verhaal is ons niet helemaal duidelijk. Waarom zitten we bijvoorbeeld in een ruimteschip en wat moeten we gaan doen? De puzzels zijn over het algemeen prima. Er zit één puzzel in de kamer die ontzettend veel tijd kost. De flow was tot die puzzel erg goed, maar we werden er door die puzzel helemaal uitgehaald. Tot frustrerend toe. Daarna volgt er nog een puzzel die niet logisch in het verhaal past.

Na het oplossen van de verschillende puzzels staan we weer buiten. Het is over het algemeen een prima kamer met leuke puzzels, alleen die ene puzzel heeft ons helemaal uit de flow gehaald. Kamer ziet er echter qua sfeer erg goed uit!


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  anoukdcmarieke

Engine Room

Breakout Rotterdam
Posted on: 2021 September 3

Prima kamer met veel puzzels

Wij speelden twee kamers bij Breakout, we begonnen (met twee personen) bij de Engine Room. Na een leuk onthaal van de twee enthousiaste eigenaren, stapten we de kamer in. Al snel werd duidelijk dat we met een oudere kamer te maken hadden, wat overigens helemaal niet verkeerd is! De kamer is leuk in thema met veel puzzels. De een wat gemakkelijker dan de ander. Het hintsysteem is ook leuk gevonden, maar past niet helemaal binnen het thema. Battle idee is leuk gevonden, echter speelde er geen andere groep tegelijkertijd, maar kan begrijpen dat dit net wat meer toevoegt aan de kamer. Verder is het dus vooral een old school puzzelkamer. Prijs kwaliteit verhouding is ook dik in orde!


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 9.5


Played in September 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

The Caretaker

Breakout Rotterdam
Posted on: 2021 September 3

Spannende kamer met perfecte flow

Na zojuist ontsnapt te zijn uit de Engine Room, sloot ons extra teamlid aan en konden we met drie personen gaan ontsnappen in 'The Caretaker'. Wat een toffe kamer is dit! De kamer is perfect speelbaar, leuke en originele puzzels, prima verhaal en bovenal goed gebruik gemaakt van de ruimte die aanwezig is. Dit was zo'n escape-avond waar alles goed liep (bij de tweede kamer althans), we zagen alles erg snel en gingen daarom als een speer door de kamer heen. Het enthousiasme van de eigenaren van de kamer is erg aanstekelijk en we hebben na het spelen van de kamer nog lang nagepraat. Ze hebben hier - wat mij betreft - echt wat moois neergezet!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in September 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Hunting Season

Escaperoom Antwerp
Posted on: 2021 August 30

Spanning gedurende de hele kamer

Een kamer die al lang op mijn lijstje stond. Ik keek er dan ook echt naar uit om Hunting Season eindelijk te spelen. Eigenlijk was de kamer niet te reserveren (waarschijnlijk vakantie), maar na contact via de mail was het toch mogelijk om de kamer te spelen. Allereerst meteen; Chapeau dat dit mogelijk was!

Vanaf moment 1 zit de spanning er meteen goed in. Het 'doel' van de kamer is nog niet meteen duidelijk, maar het is wel degelijk duidelijk dat je voorzichtig moet zijn. Na het zien van de intro begint de kamer en konden we aan de slag. We gingen over het algemeen vrij vlot door de puzzels heen. Het zijn - veelal - originele puzzels die ik nog niet eerder had gezien. Sommige puzzels wat ver gezocht, andere weer heel logisch.

Het enige waar ik me écht aan stoor is als er tijdens het spel de kamer gereset wordt. Het maakt in feiten niets uit als je niet meer op een bepaalde plek komt, dat was hier echter wel het geval. Spullen waren al terug op hun plek gelegd terwijl we nog aan het spelen waren. Ook was op een bepaald punt in het spel zelfs te zien hoe de gamemaster het spel aan het resetten was. Dat neemt je meteen weg uit het verhaal.

Maar; dat neemt niet weg dat dit een zeer goede kamer is van hoog niveau. Gaaf verhaal, toffe puzzels en een goede spanning gedurende de kamer. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe kamer. We reizen dus graag nog eens af naar Zoersel!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 8.5


Played in August 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Drs-jlcdcmarieke

Heerlijk old school (en mechanisch) escapen

Na het zien van het imposante landgoed, rijden we een kleine parkeerplaats op en staan we voor de locatie. Netjes afgewacht tot de tijd die in de email stond om de kamer te starten. Wat een onthaal! Onwijs leuk met een enthousiaste gastheer. Met een flinke dosis humor konden we de kamer starten. Al snel werd ons duidelijk dat we te maken hadden met een leuke old school kamer. Klassieke puzzels die allemaal mechanisch werken, ik houd er wel van. Het verhaal in de kamer is over het algemeen duidelijk en de puzzels zijn hier een leuke toevoeging op. Enige minpunt in deze kamer vind ik persoonlijk de tijdsklok die totaal niet in het beeld past. Over het algemeen is dit een prima kamer die je mee terugneemt naar het old school escapegevoel. Overigens is de locatie prachtig en zijn de gastheer en -vrouw onwijs gezellig.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 9.5


Played in August 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Het Brabantse Lab

Escaperoom Schijndel
Posted on: 2021 August 24

Brabantse themabeleving

Dit was de derde en laatste kamer die wij speelden. Ik ging met gemixte gevoelens richting Schijndel omdat ik veel verschillende reviews las. Wat ik wel meteen terugzag op escapetalk, was dat er recent nog van eigenaar was geswitcht. Heel benieuwd wat deze kamer ons dus ging brengen.

De locatie is, zacht uitgedrukt, apart te noemen. Al tijdens het spelen van de kamer, past deze locatie perfect in het plaatje en is daardoor geniaal! Iets wat ik in voorgaande reviews had gezien, was dat het verhaal van de kamer niet helemaal duidelijk was. Wij werden in een losse ruimte geplaatst om een introductievideo te bekijken. Deze video was van hoge kwaliteit en het verhaal werd meteen duidelijk. We wisten meteen dat de nieuwe eigenaren hier veel tijd en moeite in gestoken hebben. De verwachtingen schoten dus omhoog!

Eenmaal in de kamer begon ons avontuur. De échte Brabantse gezelligheid (hoog New Kids gehalte) was meteen duidelijk, tof! Je wordt doormiddel van puzzels perfect door het verhaal genomen. De spanning stijgt ook naarmate je langer in de kamer zit. Iets wat ik in vorige reviews ook teruglas, was dat het hintsystyeem niet optimaal was. Dit hebben de nieuwe eigenaren ook aangepakt. Het hinstsysteem is top en volledig in thema!

Ik vond het een leuke kamer om onze dag mee af te sluiten. Kloppend verhaal, puzzels in thema en de aankleding in de kamer was ook in orde!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in August 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  EscapiepanDe vlugge jagerdcmarieke

Kitchen Disaster

Escaperoom Sliedrecht
Posted on: 2021 August 24

Leuk onderdeel van een dagje escapen

In een 'kantoorpand' op een industrieterrein, verschuilt Escaperoom Sliedrecht zich. Voor ons was dit de tweede escaperoom van de dag. Na het lezen van de leuke reviews en het zien van de website, hadden we erg veel zin in deze kamer! Na een warm ontvangst door de twee hosts, werden we naar een kamer geleid waar een introductiefilm te zien kregen. Voor mij had deze video achterwegen gelaten kunnen worden. De video vertelt in grote lijnen waarom je aanwezig bent op de locatie. Omdat ik zelf in de videowereld zit in mijn dagelijks leven, stoor ik me er bijvoorbeeld aan dat de acteur niet in de camera kijkt. Dit zijn uiteraard miniscule punten, maar voor mij had de video weinig toegevoegde waarde. Zeker omdat er na de video nog verschillende dingen toegevoegd werden door de hosts. Zij waren overigens allebei erg enthousiast, ik had het verhaal liever vanuit hen gehoord! :)

Eenmaal in de kamer, wisten we wel meteen wat ons doel was. De kamer ziet er over het algemeen erg netjes uit (in sommige gevallen net té perfect voor een keuken). Door verschillende puzzels op te lossen, kom je beetje bij beetje bij het einddoel. Sommige puzzels erg leuk, andere wat vaag en vergezocht. Enig puntje waar ik me echt aan stoorde, was het hintsysteem (wat ik al vaker had teruggelezen in de reviews). Sommige hints die we kregen, hadden we al lang gevonden. Of waren zo vaag, dat we er niets mee konden. Hier zou ik dus zeker nog wat aanpassingen in maken.

Samenvattend is het best een leuke kamer om te spelen. Het is een leuk onderdeel van een dagje escapen. Veel leuke effecten in de kamer zonder heel vernieuwend te zijn. Toffe toevoeging aan mijn lijstje en zeker het spelen waard als je meerdere kamers op een dag gaat spelen!


8

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.5

Service: 8.5


Played in August 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  escaperoom-sliedrechtdcmarieke

Anna's Dollhouse

Anna’s Dollhouse
Posted on: 2021 August 24

Spannende opbouw aangevuld met puzzels

Onze escapedag begon bij Mindescape om Annas Dollhouse te spelen. Zeker gezien het thema van de kamer, was de spanning al aanwezig vóór we de kamer in gingen. Na het zien van het introductiefilmpje, begon het verhaal wat tam. Gedurende de escape, werd het verhaal steeds duidelijker en werd het beetje bij beetje een stuk spannender. Het verhaal werd steeds duidelijker, mede door de puzzels die volledig in thema waren. Wij speelde de kamer met drie personen, er was voor ons genoeg te doen en konden allemaal paralel te werk gaan. De kamer heeft een mooie afwerking, spannend verhaal, goede opbouw en leuke puzzels. Zeker een aanrader én een goede start van ons escape dagje.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in August 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  dcmarieke

Jason's Curse

The Escape Room Rijswijk
Posted on: 2021 August 13

Spannende kamer met veel puzzels

Onze ‘mini escape trip’ werd afgesloten bij Jasons Curse. Deze stond voor ons beiden hoog op de wishlist. Eindelijk was het zo ver om de kamer te spelen. Na even zoeken waar nu de ingang was, werden we onthaald door een jonge gamemaster. Achteraf hoorde we van hem dat dit pas de derde keer was dat hij de kamer alleen draaide. Complimenten hoe hij deze kamer gedraaid heeft! De flow zat er perfect in en hints werden op de perfecte momenten gegeven. Buiten dat ook een enthousiasteling over escape rooms, extra gezellig! Na onze wishlist van escape rooms doorgenomen te hebben, konden we de kamer betreden. Vanaf moment 1 zit de spanning goed in de kamer. Je loodst jezelf door het verhaal heen door middel van puzzels die helemaal in thema zijn. Ondanks dat het verhaal voor ons niet helemaal tot in de puntjes duidelijk was, begrepen we de grote lijnen wel. Minpunt bij deze kamer is (voor mij) de grote klok die continu zichtbaar is. Een subtielere klok (in thema) zou hier beter passen. Maar Jasons Curse is een absolute topkamer, zeker kijkend naar de leeftijd van de room! Ik ben dan ook erg benieuwd naar de andere kamers van Escape Room Rijswijk.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in August 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

Inferno

Timed Adventures
Posted on: 2021 August 13

Wat een beleving

Onze tweede kamer van de doordeweekse ‘mini escape trip’ was Inferno. We hadden hier beiden al verschillende verhalen over gehoord. We waren dus erg benieuwd wat deze kamer ons te bieden had. Voordat we de kamer starten, hadden we het al uitgebreid gehad over escape rooms. Wat een enthousiasme was er al te proeven bij de eigenaar. Daarna begint de beleving, en wat voor een! Je wordt meteen in het verhaal meegenomen. Mooi gedecoreerde kamers in thema en onwijs veel puzzels. Zeker voor twee personen! Over alle puzzels moet goed nagedacht worden, maar zijn niet té moeilijk. Het leuke aan deze kamer was dat wij in zware tijdsnood zaten op het einde, wat alleen maar zorgde voor nog meer spanning. Wat natuurlijk nog meer eer doet aan de beleving bij de brandweer. Een van de special effects hadden wij minder goed meegekregen. Nadat wij ontsnapt waren, nam de eigenaar alle tijd om dat nogmaals te laten zien voor ons. Inferno komt dan ook meteen in mijn toplijst te staan wat betreft escape rooms. Een echte aanrader!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in August 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

Prima puzzelkamer

Op een doordeweekse avond hebben we met twee personen een 'mini escape trip' uitgestippeld. Onze eerste kamer was Rembrandts Geheime Atelier in Leiden. Doordat we uit het ‘verre Brabant’ kwamen, waren we iets te laat, maar we konden wel meteen de kamer binnen. Wat een imposante locatie! De kamer is daardoor ook meteen helemaal perfect in thema. Voor ons gevoel gingen we onwijs hard met de puzzels, helaas hebben we het mysterie echter net niet ontrafeld. De puzzels zijn origineel, maar niet heel vernieuwend. Het verhaal klopt in grote lijnen ook. Struikelblok voor ons was de laatste puzzel. Oplossing was daar (voor ons) wat te ver gezocht. Deze singleroom is een prima puzzelkamer om tussendoor te spelen. Drie personen is (wat mij betreft) wel de max voor deze kamer.


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in August 2021

Played with 2 persons

Escaped: No

 

Nemo: De Reis Naar De Bron

Dolfijn
Posted on: 2021 August 9

Prima kamer met een aantal frustraties

Na een mindere ervaring bij de andere kamer, speelden we NEMO als tweede kamer. Toen we de kamer binnenstapten, waren we al een stuk enthousiaster. Een prima kamer in thema! Ook het verhaal bij deze kamer is enigszins logisch. Uitdagende puzzels voor twee personen. Enige wat mij meteen uit deze toffe ervaring haalde, waren de geluiden van buiten de kamer. Je zit in een onderzeeër, goed gethematiseerd en helemaal in het verhaal. Wat wel gek is, is dat je in een onderzeeër harde Macklemore muziek hoort én dat je steeds bowlingkegels om hoort vallen. Een klein beetje isolatie had deze kamer daardoor al een heel stuk beter gemaakt. Verder is het een prima puzzelkamer. Zeker voor de prijs die je voor deze kamer betaalt!


6

Ambiance: 6.5

Game experience: 6.0

Service: 6.0


Played in August 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Thema
 • Puzzels
 • Geluiden van buitenaf

 

Escape: Hotel Akasaka

Dolfijn
Posted on: 2021 August 9

Onvoldoende

Hotel Akasaka is een kamer die oprecht potentie heeft een goede kamer te worden. Er zijn simpelweg een aantal dingen waar ik me persoonlijk té erg aan stoor waardoor deze kamer voor mij net op een onvoldoende uitkomt. De deur waardoor je het hotel naar binnengaat, is van glas, naast de deur hangen twee siergordijnen. Wanneer je dus in het hotel staat en naar buiten kijkt, kijk je recht naar de arcadehal en ben je dus helemaal uit het verhaal. Simpele oplossing is om de gordijnrails door te trekken en het gordijn te sluiten wanneer een groep de kamer binnengaat. Verhaaltechnisch heb ik ook mijn vraagtekens bij deze kamer. Maar voor mij het dieptepunt van deze kamer was het volgende: wij liepen bij één (vrij onlogische) puzzel vast. Via de walkietalkie vroegen we dan ook om een hint. Op dat moment zegt de gamemaster: "Oke ik kom eraan". De gamemaster komt de kamer binnen om de puzzel uit te leggen, terwijl dit ook gemakkelijk door de walkietalkie had gekund. Erg jammer! Verder ziet de kamer er best oké uit. Met wat kleine aanpassingen in het verhaal, de totaalbeleving en de afwerking, kan dit echt een kamer zijn met potentie!


5

Ambiance: 5.5

Game experience: 4.5

Service: 5.5


Played in August 2021

Played with 2 persons

Escaped: No


 • Sfeer
 • Gamemaster die de kamer binnenkomt
 • Zicht op arcadehal buiten de kamer
 • Verhaal
 • Onlogische puzzels
 • Afwerking

 

The Concierge

Kamer 237
Posted on: 2021 August 1

Solliciteren 2.0

Kamer 237 was voor mij de kamer waar de liefde voor escape rooms begon. Ik keek er dan ook naar uit om terug te keren naar Volkel om te solliciteren op de vacature van conciërge. Na een warm ontvangst en wat uitleg over de geschiedenis van de directeuren van het hotel, mochten we naar de ruimte waar onze sollicitatie plaats zou vinden, daar begon ons avontuur. Wat een toffe beleving was deze kamer! Leuke, unieke puzzels aangevuld met een tof verhaal. De interactie met de huidige directeur is ook erg leuk. Ondanks dat wij helaas net niet zijn aangenomen, was dit voor mij de tofste sollicitatie die ik heb gedaan in mijn carrière! ;-) Een echte aanrader voor elke escape liefhebber om hier eens een kijkje te gaan nemen. Op naar kamer 3!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in July 2021

Played with 2 persons

Escaped: No


 • Verhaal
 • Aankleding
 • Interactie
 • Puzzels

 

Reactor 5

This is escape Breda
Posted on: 2021 August 1

Een kamer met potentie

Na een wat chaotische binnenkomst, werden we door de eigenaar van de kamer uitgedaagd om de nieuwe kamer te spelen. Als fanatiek escapers, wilden we die uitdaging natuurlijk graag aangaan. Vol goede moed stapten we de netjes gethematiseerde kamer binnen en gingen aan de slag met de reactor. Al vrij snel kwamen we erachter dat deze kamer - op dit moment - nog te lastig is. Het verhaal en de kamer zien er erg goed uit, maar logica tussen de puzzels was in sommige gevallen ver te zoeken. Het meest frusterende was dat we na het 'oplossen' van een puzzel geen bevestiging kregen. Om verder te kunnen in de kamer, moet je meerdere puzzels oplossen. Maar was die eerste puzzel nu al goed opgelost? Of was het toch de tweede die nog niet juist was? Enige bevestiging had hier frustratie kunnen voorkomen. Samenvattend is het een kamer waar echt potentie in zit. Het kan een kamer zijn die zelfs voor ervaren escapers een pittige opdracht is. Momenteel is het geen pittige opdracht, maar een onmogelijke opdracht. Zeker een kamer om te gaan bezoeken wanneer er wat kleine aanpassingen zijn gedaan!


6

Ambiance: 7.0

Game experience: 4.5

Service: 8.0


Played in July 2021

Played with 3 persons

Escaped: No


 • Thema en sfeer
 • Hintsysteem
 • Geen samenhang van puzzels
 • Geen bevestiging na oplossen puzzel

  dcmarieke

Family Secrets

Breakout Room
Posted on: 2021 July 26

Familie mysterie opgelost!

Wat een taak voor ons om als buitenstaanders een familie kwestie te gaan onderzoeken, maar gelukkig met succes! Wat een toffe kamer heeft Breakout Room hier weer. Leuke sfeer, prima puzzels, leuk thema met een toffe twist maar bovendien ook een verhaal wat kloppend is. Veel mogelijkheden binnen de kamer om zowel linear te werk te gaan, maar ook paralel puzzelen is in deze kamer zeker mogelijk. 3 à 4 personen is (wat mij betreft) wel het meest ideaal voor deze kamer. Zeker een aanrader om deze kamer eens te gaan spelen!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in July 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Thema
 • Sfeer
 • Verhaal kloppend en rond na 60 minuten
 • Service!

  dcmarieke

Le Prince

Escaping Belgium
Posted on: 2021 July 22

Verwachtingen overtroffen

Na Erzsebet gespeeld te hebben in de eerste lockdown, werden we al warm gemaakt voor de nieuwe aanstaande kamer. Eindelijk mochten we weer en besloten dan ook meteen vanuit Nederland af te reizen naar Retie. De verwachtingen waren hoog en die verwachtingen zijn toch weer overtroffen. Prachtige kamer met leuke en originele puzzels. Dat in samenhang met een goed verhaal én leuke easter eggs naar andere kamers, maakt Le Prince echt een nieuwe must do bij Escaping Belgium! Enige puntje ter verbetering voor ons was het ontvangst. Het voelde vrij haastig en we werden snel richting de kamer gestuurd, dat terwijl we ruim op tijd (lees: dik 15 minuten) te vroeg waren. Maar dat is uiteraard compleet te verwaarlozen met zo'n kamer! Uiteraard na de kamer wel nog enthousiast nagepraat!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in July 2021

Played with 5 persons

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Unieke puzzels
 • Easter eggs naar andere kamers
 • Verhaal
 • Haastig onthaal

 

Bella Ciao

Escape Room Katwijk
Posted on: 2021 July 10

Top kamer met leuke verwijzingen naar de serie

Na veel goede verhalen te hebben gehoord over deze kamer, besloten we hem met twee personen te spelen. Ondanks dat de andere persoon nog weinig kamers heeft gespeeld, toch (op het nippertje) ontsnapt uit deze kamer.

Kamer zit erg goed in elkaar en heeft leuke verwijzingen naar de serie. Absoluut geen must om de serie gezien te hebben, maar wel erg leuk. Uitdagende puzzels, mooi vormgegeven room, al met al toffe kamer om te spelen!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 9.0


Played in July 2021

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Verwijzingen naar serie

 

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Posted on: 2021 June 9

Omvergeblazen!

Het was alweer even geleden dat we een escape room hadden gedaan. Maar eindelijk mochten we weer. De laatste twee escape rooms die we hadden gedaan, waren van een torenhoge kwaliteit. Illusion moest dat niveau dus vast weten te houden of zelfs overtreffen. Lang verhaal kort, de verachtingen die ik had zijn volledig overtroffen! Na redelijk wat kamers gespeeld te hebben in binnen- en buitenland, is deze kamer mijn nieuwe nummer 1!

Wat deze kamer bijzonder maakt is het spannende en meeslepende verhaal waar je van begin af aan in meegezogen wordt. Wat overigens ook zeker komt door het enorme enthousiasme van de beiden gastheren! Eenmaal in de kamer blijf je je telkens verrassen: het prachtige decor, het verhaal wat gedurende het ontsnappen steeds duidelijker wordt, de leuke (uitdagende puzzels) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het thema van de kamer is tot de puntjes uitgewerkt, alles klopt! Puzzels zijn overigens uitdagend maar niet té lastig. Onze groep bestond uit ervaren escapers maar Illusion was ook de eerste kamer van een van ons. Allen moesten even bijkomen toen we ontsnapte! Gaaf!

Samenvattend; deze kamer is een echte must do voor alle escaperoom liefhebbers! Zeker wanneer je houdt van een totaalbeleving mét storytelling is deze kamer een topper.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in June 2021

Played with 5 persons

Escaped: Yes


 • Volledige themabeleving
 • Storytelling perfect uitgewerkt
 • Uitdagende puzzels, maar niet té lastig

  StanEpic Escape Waalwijk

0 reviews