Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

Stan

Escape Master

Offline

Description

Hey, hoi, hallo! Welkom op mijn profiel (soort Hyves intro dit).

Ik ben Stan en ben inmiddels ook besmet met het 'escape-virus'. In 2016 speelde ik mijn eerste escaperoom en was eigenlijk meteen verkocht. Over de eerste 25 kamers heb ik een flinke tijd gedaan, zo'n  5 jaar. Maar sinds 2021 is het aantal flink gaan lopen en ben ik ook fanatiek gaan reviewen. 


Inmiddels zijn we heel wat kamers verder en heb al onwijs veel toffe kamers mogen spelen in binnen- en buitenland. Maar er is gelukkig nog genoeg te spelen! 


Totaal aantal gespeelde kamers: 303


Favoriete kamers (in willekeurige volgorde):

- Chapel and Catacombs (Lockhill, Athene)
- Stay in the Dark (DarkPark, Vlaardingen)

- Illusion (Epic Escape, Waalwijk)

- The Toy Factory (Escaping Antwerp, Zoersel)

- The Movies (The Push Mystery Rooms, Dudzele)

- Molly's Game (Down the Hatch, Voorburg)

- Brandon Darkmoor (The Room, Berlin)

- Don't take a breath (Verone, Athene)

- The Dome (Mama Bazooka, Bunschoten)

- The Non Believers (Your Escape, Leiden)Mocht je vragen hebben over: mijn reviews, escape tripjes die ik heb gemaakt, mijn lievelingseten, schoenmaat, etc. kun je me altijd een berichtje sturen! :)


*Einde bericht*Ja echt, hier staat niets meer!


Member since

13-11-2017

Location

Gemert

Statistics

Escaperooms

262 reviews

270 Rooms played

93.5% escapepercentage


Games

0 reviews

7 played games


6 forum posts

Team

Ale Blie

3 team members

42 Rooms played

262 reviews

The Texas Massacre

Find a Way
Posted on: 2023 december 07

Doe maar gewoon niet

Er staat weer een nieuwe dag op het programma vol met kamers, heerlijk! We starten de dag met horrorkamer, iets wat uniek is tijdens onze trip. ‘The Texas Massacre’ zegt natuurlijk al onwijs veel, ik verwacht er vanaf het begin af aan weinig van, want dit soort horror is niet per se voor mij weggelegd. Persoonlijk vind ik het altijd een beetje goedkoop, maar wie weet gaat dit wel een verborgen parel zijn.

Nou spoiler; dat was het zeker niet. Dit gaat ook geen hele lange review worden, want om hier überhaupt nog tijd in te steken is eigenlijk al jammer. De locatie bevindt zich in een vervallen pand, er is ruimte om naar het toilet te gaan, spullen op te bergen, etc. Na even gewacht te hebben met onze host, die er volgens mij niet heel veel zin in had, mochten we naar de kelder van het pand.

Daar stappen we de kamer binnen, we staan in een lelijke ruimte vol bloed, plastic schermen, kettingzagen, gereedschap aan de muur, etc. We stappen echt een goedkope horror ruimte binnen. Van het decor moeten ze het niet hebben, wellicht het verhaal dan? Welk verhaal? Het is absoluut niet duidelijk wat we nu eigenlijk aan het doen zijn. Waar kan de kamer zich dan nog redden? De puzzels; die waren inderdaad aanwezig, maar daar is ook alles mee gezegd. Deze kamer is vanaf het begin af aan onduidelijk. De puzzels passen binnen dit thema, dat wel, maar daar is ook alles mee gezegd. Wat een verschrikking was dit.

Gelukkig had onze host een resetfout gemaakt, waardoor we zeker 4 à 5 puzzels gemist hebben, maar daar waren we eigenlijk best blij mee. Tijdens het napraten hebben we aangegeven dat een kamer als deze eigenlijk echt niet meer kan. Achteraf bleek ook dat er een acteur in de kamer had moeten zitten. Maar omdat onze hosts amper Engels spraken, was die er ook maar uitgehaald.

Ik ga echt geen woorden vuil meer maken over deze kamer, heb je ruimte over tijdens je trip? Ga lekker op een terras zitten en sla deze kamer alsjeblieft open. Je zult me dankbaar zijn!


3

Ambiance: 2.0

Game experience: 3.0

Service: 5.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Connoisseur [Koneser]

Dreamscape
Posted on: 2023 december 07

Heerlijk klassiek

We speelden de tweede kamer bij Dreamscape, waar we gisteren hun nieuwe kamer mochten testen (wat uiteindelijk de beste kamer van de trip bleek te zijn), was het nu tijd om ‘Connoisseur’ te spelen; hun oudste kamer. De verwachtingen waren aanwezig, maar die werden door de host wel wat getemperd. Dat we echt wel wat anders moesten verwachten dat wat we de dag daarvoor hadden gezien. We wisten in ieder geval dat ze bij Dreamscape genoeg in hun mars hadden om een goede kamer neer te zetten. Onwijs benieuwd dus naar deze kamer!

We startten de kamer met een leuk onthaal door onze host, zij hostte ons de avond ervoor ook. Dat was een gezellig weerzien, waar ze de dag ervoor nog een chagrijnige piraat was, was ze nu een leuke nette dame. Na wat korte instructies, konden we eigenlijk meteen beginnen in de kamer.

Ons doel was duidelijk; wij waren een groep agenten die een schilderij moesten gaan stelen. We mochten geen alarmen triggeren, etc. Een standaard break in room dus. Vanaf begin af aan zie je wel dat dit inderdaad een wat oudere kamer is. Ik zou het zo onwijs waarderen als meer Poolse kamers wat zouden doen aan onderhoud aan de kamer. Het is zo jammer om te zien dat het behang van de muren komt, delen van puzzels kapot zijn, etc.

Maar dat buiten kijf gelaten, moet ik zeggen dat ik Connoisseur oprecht een leuke kamer vond om te spelen. Deze kamer moet het wat minder hebben van zijn decor en verhaal, maar vooral van zijn puzzels. En eerlijk is eerlijk, de puzzels waren oprecht heel tof. Ze passen allemaal erg goed binnen het verhaal en voelen heerlijk old school aan. Sommige puzzels lijken op het eerste oog erg afgezaagd, maar bij vrijwel elke puzzel zit een erg leuke twist. We pakken van begin af aan een heerlijke flow op, die we tot het einde van de kamer vast weten te houden. Het speelde simpelweg erg fijn, omdat de kamer zo goed in elkaar zit.

Ga deze kamer spelen met de juiste verwachtingen. Verwacht hier geen technische hoogstandjes, een geweldig decor of een zwaar verhaal. Ga deze kamer spelen met de verwachtingen dat je gewoon even heerlijk een uurtje puzzelt, dan ga je deze kamer 100% met een glimlach uit!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Golden Heist [Golden Hajs]

Clueroom Poznań
Posted on: 2023 september 08

Una mattina mi sono alzato

Dag twee van onze Polen trip staat op de planning! 32 kamers in 8 dagen, let’s go! Dit is kamer 3/32. We startten onze dag op een bijzondere locatie. We startten namelijk bij ‘CluERoom’, deze locatie bevindt zich in ‘Escapelandia’; een groot gebouw waar verschillende escaperooms hun kamers huisvestten. Meteen een dikke tip; buiten dit gebouw staat een klein keetje met burgers, elke escaperoom heeft hier zijn eigen burger. Dus ga zeker even langs bij ‘Escapeburgers’ als je de tijd hebt, want deze burgers zijn geweldig!

Enfin, we verplaatsen ons naar de derde verdieping van het gebouw. Daar worden we ontvangen door onze host, kunnen we onze spullen opbergen en mogen we plaatsnemen in de ontvangstruimte van deze kamer. De naam van deze kamer geeft het misschien al weg, maar ‘Golden Heist’ is een kamer met een ‘La Casa de Papel’ thema. Een thema wat je natuurlijk vaker ziet in escape rooms. Heel benieuwd dus hoe ze dit hier gaan toepassen.

We hebben gemerkt dat ze in Polen onwijs fan zijn van het ‘geblinddoekt in een polonaise naar binnen gaan’ van een kamer. Zo ook hier. We staat kort daarna in een bank. Aan ons de taak om het goud te stelen. Het ‘decor’ ziet er oké uit, maar daar is ook alles mee gezegd. Telkens weer bij dit soort tripjes in het buitenland denk ik weer: wat hebben we het goed in Nederland en België met onze kamers.

Wel moet ik zeggen dat de puzzelflow van deze kamer erg goed zat. De puzzels zijn leuk in thema en er zitten oprecht een aantal originele dingen in deze kamer. Qua verhaal blijft het allemaal wat oppervlakkig. Maar het is met dit thema ook lastig om een tof verhaal neer te zetten. Je valt bij een thema als dit toch snel terug op de standaarddingetjes. Wat overigens helemaal prima is.

Wat ik persoonlijk erg fijn vond aan deze kamer, is de vele eureka momentjes die je hebt. Het moment waar je denkt vast te lopen, hadden we continu dat moment van: “Zouden we dit misschien moeten doen?”. Daarnaast is er een logische opbouw van de kamer, de puzzelflow blijven we tot het einde behouden. Dat speelt gewoon heel lekker. De kamer bouwt echt toe naar een einde, en dat hebben ze hier best netjes neergezet. Wel moet ik zeggen dat ik het absolute einde een beetje jammer vond. Hier had denk ik wat meer spanning toegevoegd kunnen worden.

Golden Heist was oprecht een prima kamer om te spelen. Ik denk dat het (voor Nederlandse begrippen) een perfecte beginnerskamer is. Hij is qua puzzels best gevarieerd, het decor is oké en de spelflow is oprecht goed. Al met al dus een prima kamer om de dag mee te beginnen!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Grandpa's Secret [Sekret Dziadka]

Fun4Brain
Posted on: 2023 september 08

Opa heeft een geheimpje

Door naar kamer twee van de dag, dit zou kamer 4/32 worden op onze Polen trip. 32 kamers in 8 dagen, let’s go! We verplaatsen van locatie naar ‘Fun4brain’, dit escape bedrijf bevindt zich op dezelfde locatie als de kamer die we hiervoor speelde. Escapelandia is een groot pand waar verschillende kamers zich huisvesten. Hier kun je je dus gemakkelijk 2 dagen vermaken. Ga ook zeker even naar ‘Escapeburgers’ om een burger te pakken!

Enfin, we worden bij Fun4brain hartelijk ontvangen door onze host. We kunnen plaatsnemen in een kleine ontvangstruimte, hier kunnen we even wat water drinken, nog naar het toilet, etc. Na even gewacht te hebben komt onze host naar ons toe voor een uitleg over de kamer en kort daarna kunnen we al starten.

Onze host gaf voordat we de kamer betraden aan: je gaat nu naar het schuurtje van je opa, let dus goed op want je hebt niet alles nodig wat in de kamer staat. Daar zit denk ik meteen een beetje het pijnpunt van de kamer. De kamer is namelijk zo realistisch mogelijk neergezet, maar hierdoor merk je wel dat hij hier en daar wat chaotisch aanvoelt. We starten dan ook vrij stroef, de uitkomst van een bepaalde puzzel (die meteen je aandacht trekt als je binnenkomt) heb je pas véél later nodig.

Ondanks dat we stroef beginnen, merkte ikzelf dat ik vrij snel in een fijne flow terecht kwam. We zijn als team snel opgesplitst en zijn aan de slag gegaan. Grandpa’s Secret is een uitzondering op alle andere Poolse kamers die we gespeeld hebben. Over het algemeen is het niveau van de puzzels namelijk vrij gemakkelijk. Maar bij Grandpa’s Secret zitten een aantal goed doordachte dubbel laagse puzzels. Ik houd daar wel van! Zeker een puzzel in het bijzonder was een heerlijk eureka-moment toen we doorhadden hoe hij werkte.

Waar ik daarnaast heel erg goed op ga, is het plot van deze kamer. Het is zo bizar en zo stom, dat ik dat juist heel erg kan waarderen. Voornamelijk het einde, waar alles samenkomt is zo stompzinnig. Ik houd ervan! De kamer bouwt goed op en heeft een grappig einde. Uiteindelijk kwam ik dus best positief uit deze kamer, ondanks dat hij best pittig was. Het ligt er hier wel heel erg aan welke puzzelroute jij kiest. Dat bleek achteraf ook toen we hoorde dat onze teamgenoten iets minder enthousiast waren.

Samenvattend vond ik persoonlijk dat Grandpa’s secret echt wel een leuke kamer was. Het decor van de kamer was over het algemeen best prima. De puzzels zijn soms wat random, maar passen wel allemaal binnen het thema. Wat mij vooral amuseerde was het plot van deze kamer. Deze komt zo uit het niets, heerlijk! Toch stoorde ik me hier en daar heel erg over het feit dat de kamer nogal chaotisch is, waardoor je flow af en toe net wat inkakt. Al met al zou ik deze kamer zeker aanraden, alleen al omdat het een echte diehard-puzzelkamer is, dat zie je in Polen niet heel veel.


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Funeral Home [Dom Pogrzebowy]

Fun4Brain
Posted on: 2023 november 12

Was dat het al?

Tijd voor de volgende kamer alweer. We hadden wat gemixte feelings over de eerste kamer die we hier speelden. Maar goed, we waren helemaal ready voor de volgende kamer. Funeral Home stond op de planning, een kamer waar ik zelf heel benieuwd naar was. Een thema wat natuurlijk snel ongemakkelijk en op het randje kan zijn. Spannend dus.

We beginnen in een ruimte die er voor de Poolse begrippen eigenlijk best oke en netjes uit ziet. Dat blijft gedurende de kamer ook echt wel zo. Het ziet er allemaal netjes uit. Waar deze kamer vooral in uitblinkt is puzzelflow, dat was allemaal dik voor elkaar. Je kunt in deze kamer als groep vanaf het begin meteen parallel puzzelen, daardoor kwamen we meteen in een perfecte flow terecht.

Dat resulteerde voor ons echt wel weer in een: “Huh, zijn we nu al klaar?”-moment. Binnen het half uur stonden we al buiten en hadden we het vorige record met minuten verpletterd. Wel moet ik zeggen dat ik me echt vermaakt heb in deze kamer. Het verhaal is simpel, maar duidelijk. Het decor zag er prima uit. De puzzels waren prima in thema en we hadden dus een perfecte flow. Dit is zeker geen hoogvlieger, maar wel een kamer die ik zeker mee zou pakken. Succes met het verpulveren van ons record! ;)


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Dwarves [Krasnoludy]

Clueroom Poznań
Posted on: 2023 november 12

Deze lag mij gewoon wat minder

We gaan door naar het volgende escaperoombedrijf om de volgende kamer te gaan spelen. Voor ons was dit erg fijn, want deze bevindt zich wel op dezelfde locatie als de vorige. ‘Escapelandia’ is een verzamelgebouw met verschillende escape rooms erin. Wanneer je dus meerdere kamers speelt, kun je lekker blijven hangen. We gaan nu ‘Dwarves’ spelen, een kamer die qua thema best interessant zou kunnen zijn.

Het intro van deze kamer is erg leuk gedaan. Het verhaal wordt duidelijk en er is, zeker voor Poolse begrippen, een unieke introductie voor de kamer. Eenmaal in de kamer merkte ikzelf meteen op dat dit niet mijn kamer zou worden. Ik weet niet waarom, maar van begin af aan heb ik de kamer simpelweg “niet gevoeld”. Het was de combinatie tussen de puzzels, thema en het decor wat me gewoon niet lag.

Ik kwam er dus niet helemaal lekker in, maar mijn teamgenoten vonden de kamer erg tof. Het verhaal is wat simpel, de puzzels voorspelbaar en het decor niet echt interessant. Een enkele puzzel die aanwezig was, daar dacht ik van: “dit is echt wel tof”. Maar verder bleef je, wat mij betreft, te veel hangen in de dingen die je vaker zou zien bij dit thema.

Al met al kan ik best begrijpen dat Dwarves echt een toffe kamer voor je kan zijn, voor mij was het dat op dat moment gewoon niet. Ik denk vooral dat er veel meer uit te halen was met deze kamer.


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Topper van de trip

Door naar alweer de laatste kamer van de dag; een kamer waarvan we niet eens zeker wisten of we deze konden spelen. Dat zit namelijk zo; wij speelden de kamers van dit bedrijf allemaal en we wisten dat ze bezig waren met een nieuwe kamer. Het zou erom spannen of deze kamer af zou zijn in het Engels als wij in Polen zouden zijn. Fingers crossed dus maar. We kregen vrij kort voor vertrek het bericht of wij het tof zouden vinden om de kamer, als eerste Engelse groep, te komen testen. Daar zeggen we als echte ‘escape wappies’ natuurlijk geen nee tegen!

We komen aan op locatie, worden binnengelaten en kunnen onze spullen opbergen, naar het toilet, etc. Daarna worden we door onze host, in thema, opgehaald. Dat is overigens iets wat je in Polen – althans de kamers die wij deze trip speelden – niet heel veel ziet. Daar springt deze kamer er voor ons dus al uit.

We starten de kamer met een tof en duidelijk verhaal, daarnaast ziet het decor er ook nog eens prima uit. Na de introductie van het verhaal te hebben gekregen, kunnen we meteen van start met de puzzels. Daar staat meteen een stevige puzzel op ons te wachten. Dat werd ook meteen een van de tofste puzzels tijdens deze trip, en heel eerlijk; misschien wel een van de tofste puzzels die ik in een escape room heb gezien. We zaten er van begin af aan meteen onwijs goed in.

Waar Polen erg goed is in basic kamers opzetten, is deze kamer écht wat anders. Meer richting de Nederlandse en Belgische standaard. Een kamer met een verhaal, waarin je echt een reis aflegt. Dat is iets wat deze kamer in Polen echt onwijs onderscheidt. Je komt steeds meer te weten over het verhaal en waant je helemaal in de piratenwereld. De kamer heeft veel leuke grapjes en op een zeker moment zélfs een ‘wtf-moment’. Iets wat je in Polen vrijwel nooit ziet.

Hoewel wij de kamer hebben getest, was er eigenlijk vrijwel niets aan te merken op deze kamer. De puzzels waren van begin tot het eind erg tof, goed in thema en de flow was erg goed. Het decor zag er netjes uit, het verhaal was leuk. Maar waar deze kamer het voor mij won, was richting het einde van de kamer. Je hebt hier geniale interactie met een acteur, die het hele spel voor ons nóg leuker maakte. Wat hebben we hier gelachen. Tot slot moet ik deze kamer echt props geven voor het hintsysteem; wat onwijs geniaal is dit bedacht!

Waar deze kamer nog nét wat op verbeterd kan worden, is afwerking (let wel; wij testten deze kamer, dus daar kunnen al flink wat verbeteringen hebben plaatsgevonden). Daarnaast denk ik dat het einde van de kamer sterker had gekund, je verwacht dat er iets bombastisch gaat gebeuren, maar dat blijft een klein beetje uit.

Ben je in Polen, dan is deze kamer een absolute ‘must-play’ wat mij betreft. Deze mag je echt niet overslaan. Deze kamer komt heel dicht in de buurt bij de standaard die wij in de Benelux gewend zijn, dat is echt wat unieks in Polen. Gaan spelen dus!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Galaxy of Mysteries

Escape Arena
Posted on: 2022 june 29

Tweede keer toch wat minder

Dag één van onze trip in Polen staat op de planning! 32 kamers in 8 dagen, let's go! We begonnen onze trip met een kamer die ik al gespeeld had. The Galaxy of Mysteries van EscapeArena in Poznan. In 2019 speelde ik deze kamer met mijn toenmalige vriendin. Ik had 0 verwachtingen, want dit was mijn 15e kamer die ik speel. Deze kamer is mij altijd bijgebleven omdat ik hem oprecht heel tof vond. Ik was daarom ook heel benieuwd hoe ik deze kamer, 4 jaar (en bijna 300 kamers) later, zou ervaren. Omdat mijn ervaring ano 2023 toch wat anders was, heb ik besloten deze review te herschrijven.

EscapeArena bevindt zich op een aparte locatie, zo'n locatie waarvan je denkt: zijn we wel op de juiste plek. Een flink stuk buiten de stad, in een vervallen garage bevindt deze locatie zich. We werden door onze host vriendelijk ontvangen en we konden plaatsnemen in de ontvangstruimte, wat niets meer is dan een woonkamer. Wel staat er een pooltafel, wat leuk is als je tussen de kamers even moet wachten. Na even kort gewacht te hebben, konden we beginnen aan ons mysterie!

Waar ik in 2019 de intro naar het verhaal heel tof vond, viel dat nu wat tegen. We hadden destijds een host die je meteen in het verhaal meenam, dat was nu wat minder. Na een korte introductie konden we eigenlijk meteen beginnen. Eenmaal in de kamer zag ik meteen dat ik, qua escape rooms, inmiddels wat meer gewend ben gaan worden. Waar ik in het verleden echt wel het gevoel had dat we op een ruimteschip waren, stonden we nu eigenlijk gewoon in een ruimte die heel slecht afgewerkt is. Het zijn wat printplaten die tegen de muur zijn geschroefd en dat was het wel.

Ook de puzzels in het begin van de kamer lagen me wat minder. De kamer zit vrij lineair in elkaar en wanneer je met vieren speelt, zie je toch verschillende momenten waar je niets staat te doen. De puzzels zijn over het algemeen prima in thema, maar verhaaltechnisch is het allemaal een beetje vaag wat je aan het doen bent. Qua onderhoud kan deze kamer ook wel wat liefde gebruiken. Puzzels die niet niet lekker werken, decor wat er vervallen uitziet, etc.

Op de helft van de kamer zit een tof effect, ik weet nog dat ik dat in 2019 best indrukwekkend vond, en dat vond ik ook nu nog steeds erg tof. Ook weet ik dat ik de tweede helft van de kamer destijds beter vond dan het begin. Ook nu is dat nog steeds het geval. Er is daar meer ruimte tot paralel puzzelen en de puzzels liggen me daar gewoon wat beter. Wel is het jammer dat er een flinke resetfout in de kamer zat, waardoor we eigenlijk al meteen richting de eindpuzzel hadden kunnen gaan.

We hebben ons echt wel vermaakt tijdens deze room, het is wat dat betreft een prima kamer om je trip mee te beginnen. Niks geks, gewoon lekker puzzelen. Ik moet ook wel zeggen dat ik een echte sucker ben voor het Star Wars thema. Dat maakt het voor mij ook wel een leukere ervaring dan voor iemand die niks met dit thema heeft. Ik zou hedendaags deze kamer niet per se aanbevelen, maar als je toch de moeite neemt om naar EscapeArena af te reizen, dan zou ik hem gewoon lekker meepakken!


7

Ambiance: 6.5

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Vikings - Amulets of Power

Escape Arena
Posted on: 2023 august 28

Hello Vikings!

Door naar kamer 2/32 van onze Polen trip. We hadden zojuist een prima opwarmer gehad op deze locatie, de verwachtingen waren eerlijk gezegd wel wat gedaald na het spelen van de eerste kamer op deze locatie. Nadat we klaar waren bij de eerste kamer, gaf onze host aan dat hij ongeveer 15 minuten nodig had om de volgende kamer te resetten en dan konden we meteen beginnen. Dat kwartiertje werd iets langer, na ongeveer 45 minuten wachten konden we dan echt gaan beginnen. Even een tip; neem wat te drinken / eten mee mocht je tussen de kamers moeten wachten. De locatie bevindt zich in de middle of nowhere. En drankjes kopen op locatie is nergens echt mogelijk.

Enfin, na dus even gewacht te hebben konden we gaan beginnen met onze tweede kamer hier. We werden door onze nieuwe host enthousiast meegenomen naar de kamer. Je merkte hier vanaf het eerste moment wel meteen dat deze host oprecht gepassioneerd was over escaperooms, dat kan ik altijd wel waarderen. Ook zagen we hier meteen dat de introductie en het decor een stuk beter was dan bij de vorige kamer. We werden door de host meegenomen naar een ruimte waar we een introductie van het verhaal kregen. Deze verhalende introductie was in de vorm van een ingesproken bericht, het bleek een tendens in Polen dat deze geluidsfragementen vaak onwijs moeilijk verstaanbaar waren. Enerzijds door het Engels met een zwaar Pools accent, maar ook omdat de geluidsboxen kwalitatief niet goed waren.

Ons spel start vrij vlot, we hebben continu erg snel door wat we moeten doen en komen daardoor eigenlijk van begin af aan meteen in een goede flow. Het decor in deze kamer is over het algemeen best netjes. De Poolse standaarden liggen simpelweg wat lager dan wat wij in de Benelux gewend zijn. Maar hier hebben ze echt wel hun best gedaan om iets tofs in thema neer te zetten.

Waar deze kamer wat bij betreft in uitblinkt, is het gebruik van de host in deze kamer. Het verhaal en missie van de kamer is vrij simpel. Wel krijgen we van onze host een belangrijke boodschap mee. We zullen tijdens onze reis contact hebben met Loki, maar we moeten goed kijken of we hem wel kunnen vertrouwen. Al snel bleek dat Loki totaal niet te vertrouwen was, wat zorgt voor veel leuke elementen in de kamer. Helaas voor ons hadden we een technisch mankement in de kamer waardoor dit allemaal net niet lekker tot zijn recht kwam, maar het idee was erg tof.

Eigenlijk valt er over Vikings - Amulets of Power heel weinig te zeggen. Het is oprecht een prima kamer om mee te pakken. De puzzels zijn over het algemeen prima in thema. Wat ik wel heb gemerkt in Polen is dat alles vrij rechttoe rechtaan is. "What you see is what you get" is vaker de norm dan een uitzondering. Dat is bij deze kamer ook. Ze hebben echt wel geprobeerd wat tofs neer te zetten en dat is ze in sommige punten ook echt wel gelukt. Maar als je dit dan gaat vergelijken met de standaarden die wij gewend zijn, dan valt het hier en daar wel wat tegen. Ik denk dat deze kamer wel een goede maatstaaf zijn voor de kwaliteit in Polen. Dus mocht je ze mee willen pakken, plan ze dan lekker aan het begin van je vakantie!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Sugar & Sweets

Outdoor Overloon
Posted on: 2023 august 19

Wat een spanning in de kamer

Tijd om weer eens lekker in de buurt te gaan escapen! Een tijd geleden zag ik een review voorbijkomen van ‘Sugar & Sweets’. Op nog geen 25 minuutjes van mijn huis weer eens escapen, heerlijk. Het perfecte verjaardagscadeau om iemand cadeau te geven. Op naar Overloon dus!

Sugar & Sweets bevindt zich op een soort evenement locatie. Een locatie waar je ook e-choppers kan huren, etc. Dus tussen de elektrische fietsen door loop je de ontvangstruimte in. Hier heb je alle ruimte om je spullen op te bergen, naar het toilet te gaan en om eventueel nog wat te drinken. Hier werden we ook hartelijk ontvangen door onze host. Na een korte introductie was het tijd om naar de snoepwinkel te gaan.

In de kamer kregen we nog een ‘introductie filmpje’ te zien. Dit was een korte slideshow met het verhaal en wat laatste regels. Het verhaal is eigenlijk heel simpel: “Kom uit de snoepwinkel” haha. Het filmpje bevat leuke muziek, na de korte introductie verschijnt de klok in beeld en kunnen we gaan beginnen. Daar begint voor mij meteen het grootste nadeel van de kamer; sfeer. Ik vind het thema echt heel leuk bedacht, maar de kamer mist echt een bepaalde sfeer. Het ziet er allemaal heel leuk en vrolijk uit. Maar ik mis hier écht een muziekje op de achtergrond. Omdat de wandjes nogal dun zijn, hoor je bijvoorbeeld de radio van buiten de kamer. Dat er file staat op de A2 is niet heel interessant om te horen in de kamer bijvoorbeeld. Gooi hier wat muziek aan en dat scheelt al een hoop.

De puzzels in de kamer zijn allemaal vrij random gekozen. Wel passen ze binnen het hele ‘snoep thema’, maar als je jezelf nu gaat afvragen: “wat staan we te doen?”, sorry daar kan ik geen antwoord op geven. Daarnaast is het heel onduidelijk in de kamer wat je moet doen met de dingen die je oplost, de kamer mist hier en daar wat sturing. Het begin op een gegeven moment écht te frustreren als je een 8 cijferige code hebt gevonden, die je op verschillende touchpads moet proberen.

De flow in de kamer zit wel erg goed, de puzzels zelf zitten logisch in elkaar en zijn best leuk. Een puzzel in het bijzonder mogen ze wat mij betreft echt meteen uit de kamer schrappen. Een puzzel (wat eigenlijk niet echt een puzzel is), die onwijs veel tijd kost. Zo’n puzzel die op een gegeven moment echt frustreert omdat je hem ‘weer opnieuw moet doen’. Verder zit het qua puzzels eigenlijk best goed.

Tsja; Sugar & Sweets, wat moet ik ervan zeggen. Het is echt wel een leuke kamer om te spelen. Ga hem vooral lekker met je gezin spelen, of speel hem als je niet heel veel ervaring hebt. Ik denk oprecht ook wel dat er nog best veel uit deze kamer te halen valt. Met wat kleine aanpassingen, kun je deze kamer echt wel naar een hoger niveau tillen. De prijs voor deze kamer is ook erg netjes, dus de prijs-kwaliteitverhouding zit wel goed hier. Wat ook uitnodigt om lekker met twee personen te spelen. Met zo’n 45 minuten op de klok wisten we te ontsnappen. Ga deze kamer gewoon lekker spelen met het idee lekker te gaan puzzelen als je toch in de buurt bent.


6.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 6.5

Service: 7.5


Played in August 2023

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

Scoutinguitje

Na de lovende reviews voorbij te zien komen over de kamers in Wuppertal, was het eindelijk zo ver om deze kamers te gaan spelen. De twee kamers die ze momenteel hebben bij Escape Stories (Horror Stories), zijn twee kamers die zich ook in Athene bevinden. Een van deze kamers had ik al gespeeld in Athene (Sanatorium / Asylum of Fear), maar The Dark Forest was volledig nieuw voor mij. Een perfecte kamer dus om de dag mee te starten!

Het parkeren in Wuppertal kan wel een dingetje zijn, reken daar dus wat extra tijd voor! De introductie van de kamers is echt ‘op z’n Atheens’, iets wat we hier in de Benelux eigenlijk amper krijgen. De ervaring start eigenlijk meteen vanaf het begin. Wel is er hier in Wuppertal nog uitgebreid de mogelijkheid om je spullen op te bergen, naar het toilet toe te gaan etc. Maar daarna… start je ervaring meteen. Ik houd ervan!

Het begin van The Dark Forest is goed! We komen binnen in een mooi gedecoreerd huis en hebben daar meteen toffe interactie met de acteur. Hij vindt het nog steeds een vreemd idee dat wij het bos in willen gaan, om een stel bloggers terug te vinden, maar hey; wij zijn dapper en gaan uiteraard met alle liefde het bos in! De sfeer is hier vanaf het begin af aan meteen erg goed. Creepy, maar wel goed uitgevoerd. Dat met geweldige special effects (die in feiten heel simpel zijn), maakt het de start meteen heel bijzonder.

Dan gaan we ‘echt’ de kamer in, de manier waarop dit gebeurt, ben ik niet zo’n fan van. Maar ik denk dat ze hier niet anders kunnen. Eenmaal op onze plek, kan de experience gaan beginnen. De start van deze kamer is waanzinnig. Het decor ziet er op het eerste oog tof uit, de sfeer is aanwezig, etc. Het jammere vind ik dat de ‘horror’ in deze kamer een beetje goedkoop aanvoelt. Het is weer het schreeuwerige wat je in Athene ook veel ziet. Ik vind het vaak veel toffer als dit wat genuanceerder gedaan wordt.

Enfin, de kamer zelf; het decor ziet er eigenlijk best netjes uit. Als je wat dieper gaat kijken, dan merk je wel dat de afwerking hier en daar stukken beter kan. Maar je waant je wel echt in een bos, dat is erg knap neergezet. Echter hebben ze qua decor hier bepaalde dingen gedaan, waarvan ik denk: waarom? Zo bevindt een bepaald decorstuk zich op een groot betonblok midden in de kamer. Zo’n punt waar je continu rondloopt en dus vaker overheen struikelt. Niet heel handig. Ook qua licht, etc. hadden ze hier wel meer uit kunnen halen.

Waar deze kamer wat mij betreft echt minder op scoort, zijn de puzzels. In feiten zitten er maar twee echte puzzels in de kamer (die ook niet per se heel leuk waren). Verder ben je eigenlijk alleen maar bezig met kleine opdrachten uitvoeren, waarvoor je continu op en neer loopt. Hierdoor is de spanning ook heel snel van de kamer, omdat je de ruimte heel snel kent. The Dark Forest is eigenlijk gewoon een grote verkapte single room. Daar hadden ze denk ik meer uit kunnen halen. Ook kijkend naar het verhaal, wat soms wat vaag was, kan hier en daar duidelijker.

Begrijp me niet verkeerd, The Dark Forest is echt wel een toffe kamer. Ik denk dat ik er gewoon met te hoge verwachtingen naartoe ben gegaan. Het decor ziet er echt wel heel goed uit. Dat is niet iets wat je hier in de buurt snel tegen zult komen. Maar ik denk dat er nog heel veel te halen valt in deze kamer. Zowel op het gebied van verhaal, puzzels, gebruik van acteurs, etc. Desalniettemin, denk ik wel dat The Dark Forest écht een kamer is die je gespeeld moet hebben.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Eigenlijk niet in het Engels te spelen

Vandaag speelden we de twee kamers van Escape Stories (Horror Stories) in Wuppertal. Omdat we tussen de twee horrorkamers flink wat tijd hadden (en omdat het ver-schrikkelijk weer was), leek het ons een goed idee om nog een andere kamer te gaan spelen in die tussentijd. Nu heeft dezelfde eigenaar; Escape Stories, ook verschillende kamers op een andere locatie. Deze kamers hebben geen horror thema, maar uiteenlopende thema’s van Harry Potter tot aan Aladdin. Wij besloten de laatste kamer te spelen; het geheim van de Wonderlamp.

De ontvangstruimte van deze locatie ziet er onwijs tof uit, je waant je in een soort steampunk thema. De kassa/receptie is een oude pipowagen. Je ziet hier meteen dat deze escaperoom eigenaren heel goed weten wat decoreren is. Wel valt meteen op dat deze locatie echt een ‘fabriek’ is. Het is een komen en gaan van mensen en hier en daar voelt het wat chaotisch aan. Vooral als we op een gegeven moment wat moeten tekenen, wat eigenlijk niet in het Engels beschikbaar was. Vol vertrouwen dus getekend en na eventjes wachten konden we de kamer in.

Een Aladdin kamer dus, heerlijk in de Egyptische sferen. Ik moet wel zeggen dat de kamer er qua decor nog best netjes uit zag. Je waant je wel echt in de Aladdin vibe. Het verhaal is ook simpel. Wij moeten de wonderlamp vinden om Aggrabah te bevrijden. Al snel werd het ons duidelijk dat deze kamer een echte beginners/familiekamer is. We gingen er als een speer doorheen.

De puzzels zijn allemaal prima in thema. Het decor ziet er prima uit. Wel mist de kamer wat sfeer (kijkend naar muziek en geluid). Waar voor mij vooral het nadeel van deze kamer ligt, is het feit dat je deze kamer in het Engels kunt boeken en spelen. Maar dat hij eigenlijk niet volledig in het Engels te doen is. Een bepaalde puzzel is namelijk volledig gebaseerd op Duitse tekst, en die tekst kunnen ze niet aanpassen. Uit voorzorg laten ze die puzzel dus links liggen. Maar alle facetten van deze puzzel zijn nog wel in de kamer te vinden. Dat zorgt voor ruis én frustratie, want je hebt het idee dat je niet alles hebt kunnen doen.

Met zo’n 35 minuten op de klok stonden we dan ook alweer buiten. Dat is enerzijds omdat we deze puzzel mistten, maar ook omdat de kamer over het algemeen vrij gemakkelijk en vrij ‘recht toe recht aan’ was. Toch hebben we ons in deze kamer echt wel vermaakt. Heb je nog niet zo veel ervaring, dan is dit een perfecte beginnerskamer. Voor ons, met drie ervaren spelers, was hij nét wat te makkelijk. Maar daar betaal je ook voor, de prijs kwaliteitverhouding is hier echt wel in orde!


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Sanatorium 2.0

Door naar de derde en laatste kamer van de dag. Een kamer waar ik onwijs naar uitkeek! The Asylum of Fear is namelijk een exacte kopie van ‘Sanatorium’ in Athene. Een kamer die ik al gespeeld had. Een kamer die me destijds de stuipen op het lijf jaagden. Echt een kamer die me altijd bij is gebleven. Ik was dus enorm benieuwd wat deze kamer zou doen als je hem op een andere locatie zou spelen. Hij is immers in Athene gebouwd zoals de bouwers dat wilde, op een andere locatie moet het allemaal maar net passen, etc. Erg benieuwd dus.

De start is weer heerlijk in thema. Vanaf het allereerste moment zit je meteen volledig in de beleving. Er is op voorhand nog de mogelijkheid om naar het toilet te gaan, daar kwamen we echter al oog in oog te staan met iemand. Tof! The Asylum of Fear is qua kamer een 1:1 kopie van de kamer in Athene. Wel hebben ze het ontvangst wat aangepast. Ik ben enorm enthousiast met wat ze hier aan het neerzetten zijn. Het deed me heel erg denken aan Chapel & Catacombs van Lockhill (ook Athene). Al hun nieuwe kamers spelen zich namelijk af in Floresti (een dorpje). De ontvangstruimte van the Asylum of Fear, wordt ook de ontvangstruimte van alle kamers die nog komen gaan. Ik ga daar heel goed op.

Tijd voor ons om als groep naar het Asylum toe te gaan. Plots staan we weer even in Athene voor mijn gevoel. Iets minder gespannen dan de vorige keer wel. De start van de kamer is hetzelfde en alle herinneringen kwamen weer terug. Hoe je het Asylum moet betreden is erg tof gedaan, je krijgt er oprecht meteen de kriebels van. Sterker nog, even later stonden we daadwerkelijk IN het Asylum. En ondanks dat ik de kamer al gespeeld had en wist wat er ging gebeuren; had ik wéér die kriebels. Meteen ook weer de gedachten: deze plek is insane, wij mogen hier niet zijn. Dat is zó knap dat ze dat hier hebben neer weten te zetten.

Het decor ziet er topfijn uit, ik vond in Athene de kamer heel vies en goor. Dat zit hier een heel stuk beter. De kamer is natuurlijk hier pas net open, dus het is even afwachten of ze hun onderhoud een beetje in orde hebben. Maar wauw, wat voelde ik me weer benauwd. Een van onze teamgenoten vond het zo heftig dat ze besloot te stoppen. Daar reageerden de hosts snel op en plots waren we dus nog maar met twee personen. De spanning schoot dus omhoog!

Maar wat vond ik nou van de kamer? Spoiler; ik vond hem beter dan in Athene! Waarom? Dat ligt aan een aantal dingen. In Athene was er onwijs veel ruis in de kamer omdat je in verschillende modi kunt spelen. Dat is in Wuppertal niet. Je speelt één versie, dus alle puzzels die je tegenkomt, die heb je ook nodig om te kunnen ontsnappen. Daarnaast zit er hier in Duitsland véél meer sturing in de kamer. Het is veel logischer wat je moet doen en dat mistte ik in Athene heel vaak. Maar waar de variant in Duitsland het meeste verschilt van degene in Athene, zijn de acteurs. Waar de acteurs in Athene op verschillende momenten ‘alleen aanwezig waren’, had je hier continu je interacties met de verschillende acteurs. En wauw, wat zaten zij er goed in. Ongemak, spanning, angst, alle emoties zijn weer voorbijgekomen.

Het is denk ik al duidelijk aan de hand van mijn review, maar ik vond The Asylum of Fear een absolute topkamer! Toch is het voor mij geen ‘10’ omdat ik verhaaltechnisch echt totaal geen idee heb wat we nou aan het doen waren. Dat vond ik in Athene al, dat hebben ze hier helaas niet kunnen verbeteren. Maar verder; ga deze kamer boeken en ga hem spelen. Want wauw, wat is dit een goede kamer!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  Brawljeff

The Haunted Office

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 august 07

01101100 01100101 01101011 01101011 01100001 00100000 01100110 01101100 01101111 01110111

Het werd wel weer eens tijd voor een dagje escapen. Wanneer je met een groepje gaat spelen waar iedereen 200+ kamers heeft gedaan, is het qua locaties vaak best een zoekwerk. Limburg zou een interessante kunnen zijn, daar hadden we allemaal nog vrijwel niets gespeeld. Na even rondspeuren in de 'Wishlist', kwamen we bij Escape Centrum Limburg uit. Als we dan toch dat hele stuk gaan reizen, kunnen we net zo goed alle kamers meepakken, let's go!

Zoals al in meerdere reviews is gezegd, ligt deze escaperoom in het centrum van Sittard. Reken dus even wat extra tijd om te parkeren, etc. Na een klein stukje wandelen kwamen we aan op locatie, hier kun je niet omheen! De ontvangstruimte is groots opgezet en je hebt hier genoeg te doen (mocht je wat vroeger zijn, of tussen de kamers door). We werden vriendelijk ontvangen door onze host en konden eigenlijk vrij snel beginnen.

Wat ik altijd heel fijn vind, is wanneer een host aanvoelt hoe hij/zij zijn uitleg kan doen. Na de vraag: hebben jullie al veel kamers gespeeld? Werd het hele intro praatje aangepast en konden we meteen naar de kamer toe. Voordat we de kamer binnengingen, kregen we een video te zien die deze kamer introduceert. Ik moet zeggen; de video(s) zijn op deze locatie zijn van hoge kwaliteit en daardoor kom je meteen in de juiste sfeer van de kamer. Maar juist dat is ook meteen een struikelblok voor me. Ná het zien van de toffe video's, word je door de host meegenomen de kamer in en krijg je nog wat laatste uitleg in de kamer zelf. Dat haalt je meteen weer uit die toffe beleving en het is - naar mijn mening - overbodig om dit te doen.

Enfin, we staan in de Haunted Office. Het verhaal gaat erover dat de computer alles heeft overgenomen en dat het onze taak is om deze computer uit te schakelen. De kamer zelf; je reist terug in de tijd en staat in een old school kantoorruimte. De printplaten en Binary vibe is real! Daar blijft het voor mij ook wel een beetje bij qua decor. Het ziet er geleefd uit, is rommelig en de afwerking is op veel plekken echt ondermaats. De kamer mist echt wat sfeer.

We moesten echt even inkomen, maar toen we eenmaal de flow te pakken hadden, bleef deze over het algemeen best oké. De puzzels zelf zijn niet heel vernieuwend en passen prima binnen het thema. Wel vraag ik me vaak af wat we nu eigenlijk aan het doen zijn? Het is duidelijk te zien dat dit een old school kamer is zonder al te veel nieuwigheden. Wel moet ik zeggen dat er op een bepaald moment best een tof effect in deze kamer zit.

De service bij Escape Centrum Limburg is erg netjes. Wanneer je meerdere kamers geboekt hebt, krijg je na het spelen een drankje. Uiteraard wordt er nog een toffe foto (of GIF'je) gemaakt en kun je daarna ontspannen in de ontvangstruimte en wachten op de volgende kamer.


6

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.0

Service: 8.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

 

Helstraat 666

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 august 09

Spannend hoor!

Door naar kamer twee van de dag. Nadat we net opgewarmd waren bij 'The Haunted Office', was het tijd om de tweede kamer op locatie te gaan spelen. Dat zou voor ons 'Helstraat 666' worden. Een kamer met een wat spannender thema. Dat ligt ons altijd best goed, dus ik was heel benieuwd naar deze kamer.

Net zoals bij de andere kamers krijg je vóór het spelen van de kamer een video te zien. Deze video laat zien wat het verhaal van de kamer is. Zoals ik ook in mijn andere reviews heb gezet; de video's voor de kamers op deze locatie zijn echt goed. Het verhaal is duidelijk, beeld van hoge kwaliteit, etc. Het enige nadeel is dat de hoge kwaliteit video's een beetje haaks staan op de kwaliteit van de kamer.

Want als we dan de kamer binnen stappen (samen met de host weer), valt meteen op dat het decor minimaal is. Er is leuk over nagedacht. En er zitten wat leuke aspecten in. Maar wanneer je wat beter gaat kijken naar wat er nu precies staat, dan valt dat een beetje tegen. Ook de puzzels in deze kamer zijn op sommige punten niet echt passend. Als je dan echt verhaaltechnisch gaat kijken naar: "wat zijn we aan het doen?", dan kom je niet veel verder dan: "gewoon wat random puzzels oplossen".

De kamer heeft wel een duidelijke opbouw, je werkt verhaaltechnisch wel naar een soort einde toe. Ik denk dat dit een heel stuk spectaculairder had gekund, maar ze hebben wel wat geprobeerd neer te zetten. Waar deze kamer nog veel te halen valt, is wat mij betreft een stukje sfeer. Ik mistte toffe muziek, gave geluidseffecten, etc. Nu voelde het allemaal een beetje somber.

Heel veel meer valt er niet te vertellen over Helstraat 666. Ik denk dat het een leuke instapkamer is met een 'iets spannender thema'. Dus voor mensen die nog niet heel veel ervaring hebben met escape rooms. Verder moet ik wel weer zeggen; de service bij Escape Centrum Limburg is erg netjes. Na de kamer werden we meteen weer vriendelijk ontvangen, konden we nog even op de foto en mochten we een drankje pakken. Op naar kamer 3 hier!


6.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.5

Service: 8.5


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

 

The Lost Wizard

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 august 14

En toen was er geen Rudimir

Door naar kamer drie op deze locatie. Om heel eerlijk te zijn was ik het meest benieuwd naar de laatste twee kamers die we hier zouden spelen. Dat is ook de reden waarom ze op mijn wishlist waren beland. De eerste twee kamers die we hier speelden, waren ‘prima’ maar niet heel bijzonder. Heel benieuwd of de laatste twee kamers daar verandering in zouden brengen.

De introductie is eigenlijk hetzelfde als bij de andere kamers. We kregen een introductievideo te zien die ons een inleiding gaf in het verhaal. En ook hier weer; de video is van enorm hoge kwaliteit. Dat neemt je meteen goed mee in het verhaal. Echter moet ik wel zeggen dat het bij de vorige twee kamers daardoor in de kamer zelf wel wat tegenviel.

Niets is minder waar bij ‘The Lost Wizard’, meteen toen we de kamer binnenstapten, zag je heel goed dat het (qua decor) echt een heel stuk beter was dan bij de andere kamers. Er zit oprecht veel detail in deze kamer. Daarnaast moet ik ook wel zeggen dat ik wel een ‘sucker’ ben voor dit thema. Enfin, het decor was in ieder geval erg netjes. Benieuwd wat de rest van de kamer ons brengt.

The Lost Wizard is de moeilijkste kamer op deze locatie, daar kwamen we zelf ook heel snel achter. Op de een of andere manier kwamen we er niet heel lekker in. Hoewel we tijdens de start van de kamer een lekkere flow te pakken hadden, kakte die op een gegeven moment toch in. We zagen het simpelweg niet. Dat bleef eigenlijk de gehele kamer wel zo. Sterker nog, ik heb een beetje het gevoel of we in de kamer vrij weinig zelf hebben opgelost. Eigenlijk hadden we overal wel hints voor nodig om eruit te komen.

Het decor blijft in de kamer erg netjes en de kamer ademt echt een fijne sfeer. Waar ik persoonlijk minder fan van ben, zijn puzzels die heel duidelijk handmatig getriggerd worden. Dat is een smaak dingetje, maar mij ben je dan een beetje kwijt. De puzzels in de kamer vallen heel mooi binnen het ‘magische’ thema, dat doen ze erg goed. Zeker met het oog op de eindpuzzel, een goede gelaagde puzzel. Heel netjes gedaan!

The Lost Wizard was voor mij de eerste kamer op deze locatie waarvan ik dacht: ja hier hebben ze tijd en moeite in gestoken. Op de een of andere manier was het toch niet helemaal mijn kamer, voornamelijk door de puzzels. Maar over het algemeen zag het er erg netjes uit. Verhaaltechnisch vraag ik me nog steeds een beetje af wat we gedaan hebben. Hou je van een flinke puzzeluitdaging? Dan is The Lost Wizard echt jouw kamer.


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 8.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

 

Face Down

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 august 14

Platte pannekoek

Op naar alweer de laatste kamer hier in Sittard en dan zit ons avontuur bij Escapecentrum Limburg er alweer op. Face Down was een kamer waar ik heel nieuwsgierig naar was. Vooral omdat ik totaal niet wist wat ik moest verwachten van dit thema. Omdat we alle kamers op locatie speelden, konden we na elke kamer even rustig wat drinken. Top service. Na bijgekomen te zijn van The Lost Wizard, konden we gaan beginnen aan onze laatste missie.

Ook bij deze kamer zit de introductie erg goed in elkaar. Je krijgt wederom aan de hand van een video te zien waar de kamer over gaat. Deze video zit erg goed in elkaar. Op dus naar de kamer!

We starten in een sfeervolle ruimte en vanaf het allereerste moment hebben we als team een hele fijne flow te pakken. Qua thema moet ik zeggen dat ik alles in deze ruimte al eens gezien heb. Dat blijft wel een dingetje met ‘dit thema’, je valt vaak terug in puzzels die je in veel andere kamers met dit thema ook al gezien hebt.

Het verhaal neemt even verderop wel een leuke wending, dat kan ik persoonlijk altijd wel waarderen. Wel moet ik ook hier zeggen dat het overkoepelende thema hier wederom een beetje afgezaagd is. Waarom moet het nou altijd bij dit soort thematieken terecht komen? Dat vond ik persoonlijk een beetje jammer.

Waar deze kamer echt in uitblinkt, zijn de puzzels. De puzzels zijn over het algemeen goed in thema (verhaaltechnisch moet ik wel zeggen dat ik totaal geen idee heb wat we nu eigenlijk aan het doen waren). Verder zit er een heerlijke natuurlijke flow in deze kamer, die we tot het einde weten vast te houden.

Voor mij persoonlijk was Face Down de beste kamer op deze locatie. Dat had voornamelijk te maken met de flow van de kamer en de puzzels die me gewoon goed lagen. Toch mist deze kamer wel wat belangrijke punten. Ik mis op de een of andere manier toch wat sfeer. Alles voelt vrij kil aan. Ook qua afwerking kunnen ze in deze kamer nog veel winst behalen. Buiten dat is Face Down echt wel een leuke kamer om mee te pakken als je in de buurt bent!


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

  Sem

The Curse

My Escape Club
Posted on: 2023 july 31

Vervloekt

Hoe lekker is het om op je vrijdagavond het weekend in te luiden met twee escaperooms! Dat was dan ook ons plan, in de ochtend belde een van de escaperooms af wegens een technisch mankement in de kamer. Als die hard escapers moet je dan natuurlijk meteen op zoek naar een vervanger. We kwamen terecht bij My Escape Club, hier kun je last minute nog reserveren (altijd +1 als dit mogelijk is). Uiteindelijk kozen we ervoor om 'The Curse' te gaan spelen. Omdat we allemaal wel van een 'eng tintje' houden. Op naar Amsterdam dus!

My Escape Club bevindt zich midden in het centrum, reken dus wat extra tijd (en geld) om te parkeren. Wij parkeerden in een van de zijstraatjes en konden lopend naar de kamer. Toen kwamen we aan op de locatie. Laten we beginnen met het ontvangst. Tsja, hoe moet ik dit zeggen? Het ontvangst is 'op zijn Amsterdams'. Althans; het onvangst bij (de meeste) Amsterdamse kamers. We werden hier (in het Engels) ontvangen. Toilet, kluisje, beginnen.

We krijgen van de host wel nog een korte uitleg over het verhaal van de kamer. We dalen af naar de kelder van het pand, daar zouden de meest verschrikkelijke dingen gebeuren. Aan ons de taak om hier niet vervloekt uit te komen. Tijdens deze introductie horen we de andere groepen onwijs hard schreeuwen in de andere kamers, hopelijk valt dit in de daadwerkelijke kamer mee... We dalen af via een stijl trapje en komen door een grote houten deur binnen.

Dan staan we in de kamer, op het eerste oog moet ik zeggen dat het 'decor' er eigenlijk nog best prima uit zag. Wel mis ik meteen vanaf het eerste moment een bepaalde sfeer. Er wordt geen muziek afgespeeld. Heel af en toe hoor je een geluidseffect, maar deze staan zo zacht, dat je er eigenlijk niets van hoort. Gedurende de kamer wordt er op sommige plekken gebruik gemaakt van toffe elementen (qua decor). Denk hierbij aan grote krakende houten deuren, flinke ijzeren sloten, etc. Dat past erg goed bij dit thema en ziet er erg tof uit. Daar houdt het helaas wel een beetje op.

De flow voor ons zit er onwijs goed in. Dat komt niet omdat de puzzels zo logisch zijn, maar eigenlijk omdat er niet echt puzzels in zitten. Het zijn meer kleine opdrachtjes die je moet uitvoeren, zonder een echte moeilijkheidsgraad. We speelden met 4 ervaren spelers en stonden ook binnen 35 minuten weer buiten. Dat vind ik vrij vlot voor een kamer van 75 minuten. Het verhaal is ook allemaal maar vaag; wat zijn we nu eigenlijk aan het doen? Zeker richting het einde, dat typeerde te kamer het beste. Er is hier geprobeerd iets tof te doen met een bepaald effect. Dat effect is zo slecht afgewerkt dat je meteen ziet wat er gaat gebeuren. Het grappige is dat dit uiteindelijk niet eens werkte.

We hebben ons echt wel vermaakt in deze kamer, maar ik denk gewoon dat de Amsterdamse kamers niet echt mijn ding zijn (uitzonderingen daargelaten). Alles voelt gewoon een beetje aan als een 'tourist trap'. Zo ook toen we klaar waren met spelen. De host komt naar ons toe: "Do you want a picture. Here you can pay. See you next time". Dat alles binnen 2 minuten. Je mist echt een stukje service en passie. Nee deze kamer was niet echt mijn ding.


6.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 6.0

Service: 4.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Never trust money more than gold

Het is weer tijd om een kamer te spelen die al een tijdje om mijn wishlist staat. Nadat ik de eerste review van Aurum - Order of Gold tegenkwam, was ik geïnteresseerd in deze kamer. Toen hij daarna ook nog werd genoemd in de podcast 'Beyond the Game', moest hij op de planning. Omdat we toch al in Amsterdam waren, besloten we Aurum dus mee te pakken. Backspace bevindt zich buiten het centrum van Amsterdam en heeft genoeg parkeergelegenheid voor de deur (na 19:00 uur zelfs gratis), dat is wel echt een verademing in Amsterdam!

Eenmaal op locatie, start je ervaring meteen. Op voorhand krijg je namelijk een mailtje waar je wat informatie krijgt over de missie die je gaat uitvoeren. Sterker nog; je krijgt als het ware een bepaalde rol bij het betreden van de locatie. Ik persoonlijk vind het altijd heel tof om hier een soort interactie te hebben met je host. Dat zat bij ons dan ook meteen goed, we speelden lekker mee. Wel kan ik me voorstellen, dat wanneer je de mail toevallig niet hebt gelezen, dat het heel moeilijk is om dan in de sfeer van de kamer te komen. Enfin, na een kort praatje met de host, konden we naar de kamer toe.

We starten in een soort kleine ontvangstruimte waar we een introductievideo krijgen. De ruimte ziet er onwijs goed uit! Het decor en afwerking zijn hier van hoog niveau! Buiten dat is ook de film die we te zien krijgen van goede kwaliteit (en bevatten een aantal leuke grapjes). Maar waar deze kamer echt in uitblinkt is de muziek, wauw! Na de introductiefilm kunnen we gaan beginnen. We worden op een bepaalde manier richting de kamer begeleidt. Om heel eerlijk te zijn vond ik dit niet zo tof, het past niet helemaal lekker in het verhaal en de manier waarop vind ik persoonlijk altijd heel 'lame'. Je ziet dit namelijk bij meerdere kamers.

Enfin, we staan in de kamer en ons avontuur kan gaan beginnen. Van begin af aan merk je gewoon dat er onwijs veel aandacht is gestoken in de totaalbeleving van deze kamer. Het decor is eigenlijk op vrijwel alle vlakken erg tof. De afwerking kan hier en daar wat beter, maar je waant je echt in een andere wereld. De muziek die door de kamer heen wordt gebruikt is subliem. Er wordt gebruik gemaakt van leuke effecten en en licht speelt ook een belangrijke factor in deze room. Top!

Waar deze kamer, wat mij betreft, nog meer op uitblinkt, zijn de puzzels. Op de website en in de mail word je ervoor gewaarschuwd dat Aurum geen typische escape room is. Ik ben het daar wel mee eens. Er zitten puzzels in deze kamer, maar allemaal net wat anders dan je zou verwachten. Samenwerking is van een groot belang en ik hou van dat soort puzzels! Daarnaast differentiëren de puzzels heel fijn. Je leert eerst hoe de puzzel werkt, daarna komt er een stukje samenwerking bij kijken en tot slot wordt de mechanic van de puzzel veranderd waardoor hij net een tikkeltje moeilijker wordt. Buiten dat, zitten er een aantal hele originele puzzels in deze kamer!

In Aurum wordt er gebruik gemaakt van een bepaald soort techniek. Iedereen die de kamer gespeeld heeft, zal begrijpen wat ik met dit stukje techniek bedoel. Het is heel leuk hoe ze hier een twist hebben gegeven aan het spelen van escape rooms. Ondanks dat de kamer je bijvoorbeeld helemaal niet ligt, heeft iedereen toch zijn eigen eureka momentjes. Samenvattend is Aurum dus echt een toffe room! Decor ziet er goed uit, goed gebruik gemaakt van licht en geluid, leuke effecten, verhaal is logisch, top dus!

Is er dan echt niets aan te merken op deze kamer? Jawel! Ondanks dat ik echt lovend ben over alle verschillende facetten van deze kamer, kwamen we toch met een gemixt gevoel buiten. Deze kamer mist hier en daar nog wat. Aurum wordt aangeboden als een kamer van 75 minuten, wij stonden met een kleine 33 minuten alweer buiten. Dat wringt toch een beetje. Als je dat gaat afzetten tegen de prijs die je normaal betaalt (wij speelden met een discount code), dan is het wel veel geld voor wat je krijgt. Ik denk dat er hier en daar nog wat dingen toegevoegd moeten worden aan de kamer, zodat de beleving voor iedereen tof is. Ik raad zeker aan om Aurum te gaan spelen! Heb je ervaring? Puzzel dan écht rustig op je gemak. Of neem gewoon vrienden mee die nog niet zo veel ervaring hebben!


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  anouk

Rebecca

Your Escape
Posted on: 2023 july 23

Rebecca kan wat liefde gebruiken

Omdat Leiden best een stukje rijden is vanuit het verre Brabant, hebben we best lang gewacht met het boeken van deze kamer. We wilden er zeker van zijn dat de nieuwe kamer van Your Escape open zou zijn. Toen de presale tickets van de nieuwe kamer in verkoop gingen, zijn we dan ook meteen gaan boeken. Als een van de weinigen 'die hard escape fans' moesten we Rebecca nog spelen (voor mijn gevoel). Op naar Leiden dus!

Your Escape ligt op een industrieterein en is gemakkelijk te bereiken, voor de deur parkeren en naar binnen! Binnen viel meteen op dat het pand volledig gedecoreerd is. Dat kan ik altijd erg waarderen. Eenmaal boven in de ontvangstruimte werden we netjes onthaald, konden we even rustig plaatsnemen, de spullen opbergen en vrij snel daarna konden we gaan beginnen met ons eerste avontuur: Rebecca!

De kamer start geweldig! Je wordt meteen in het verhaal opgezogen door middel van een fantastische voice over, die meteen het verhaal even voor je uitlegt. Je zit er dus meteen in. De manier hoe je de kamer betreedt vond ik overigens ook tof gedaan. Dan staan we ineens in het huis waar Rebecca vermoedelijk zou zijn. Wat ik meteen erg goed vind, is dat je voor je gevoel in een écht huis staat. Het is groots opgezet en dat neemt je meteen mee in de beleving. Het is daarnaast meteen duidelijk waar we kunnen starten en de flow zit er van het begin af aan daardoor goed in.

De kamer zelf dan, daar zit voor mij meteen het pijnpunt van deze kamer. Rebecca is een hele lieve meid, maar ze kan wel echt wat liefde gebruiken. Je merkt dat deze kamer al een aantal jaartjes oud is en dat zie je helaas ook, dat is heel erg jammer. Het behang komt los van de muren, plexiglas bij bepaalde puzzels wat kapot is, veel slijtage, etc. Ook merk je dat de afwerking in deze kamer op sommige plekken wat minder is. Je staat toch af en toe nog tegen een spaanplaat te kijken, boxen die half weggewerkt zijn, etc. Het voelt af en toe een beetje houtje touwtje. Wat overigens geen probleem hoeft te zijn hoor!

Enfin, de kamer blijft zijn natuurlijke flow heel erg goed vasthouden, wat onwijs fijn speelt. Mede daardoor gaan we ook vrij vlot door de kamer heen. De puzzels voelen soms wat random aan, maar zijn allemaal goed te doen. Hier en daar heb ik wel mijn vraagtekens bij het verhaal tijdens het spelen, wie zijn wij nu precies, wat komen we doen, etc. Achteraf werd dat ons wel duidelijk gemaakt, maar tijdens het spelen snapte ik het niet altijd even goed.

Rebecca is een toffe kamer om te spelen, het verhaal neemt een leuke wending, de puzzels zijn niet allemaal goed in thema, maar zijn goed te doen en hebben een hele fijne flow. De kamer is groots opgezet en de decors zien er (op verschillende afwerkingspunten na) best netjes uit. Ik kan erg goed begrijpen dat Rebecca ten tijden dat ze open ging een onwijs goede kamer was. Momenteel zijn we gewoon net wat meer verwend en valt de kamer daarom niet helemaal perfect meer in mijn straatje. Desalniettemin heeft Your Escape hier voor mij een prima eerste indruk achter gelaten en daarom keek ik nóg meer uit naar The Non Believers!!!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

 

The Non Believers

Your Escape
Posted on: 2023 july 23

Fe-no-me-naal!!!

Eindelijk was het dan zo ver, na zojuist Rebecca gespeeld te hebben, was het dan ein-de-lijk tijd om The Non Believers te gaan spelen. Sinds de kamer open is, druppelden de reviews mondjesmaat binnen. Vanaf het eerste moment had ik meteen het idee: deze MOET ik gaan spelen. Het thema en het verhaal spraken me zo aan, zoiets mysterieus, gaaf! Nadat we even wat hadden gedronken (en waren bijgekomen van Rebecca), keerden we terug naar Your Escape. Hier werden we ontvangen door eigenaar Jordin. Je merkt vanaf het eerste moment dat Jordin een onwijze liefhebber is van escape rooms, dat kan ik bij een eigenaar altijd erg waarderen. Na meerdere malen te zijn afgedwaald tijdens onze gesprekken, was het dan eindelijk tijd om te gaan starten met The Non Believers.

Ik vind het altijd zo spannend om een kamer te spelen waar mijn verwachtingen hoog van zijn, want dit kan natuurlijk zo immens tegenvallen. Kleine spoiler; dat was hier zeer zeker niet het geval. Mijn verwachtingen waren torenhoog, maar The Non Believers heet me omver geblazen. Oke, de start van de kamer, ge-wel-dig! Je wordt weer meteen in het verhaal gezogen door een prachtige vertelstem die je het verhaal vertelt. De manier hoe je hier de kamer betreedt, wauw! Dat ondersteund met prachtige muziek en toffe lichteffecten, kippenvel! En dan waren we nog amper 5 seconde in de kamer.

Het verhaal is duidelijk; wij moeten naar het huis van de pastoor en zijn familie om te kijken wat hier allemaal gaande is. En ja, je staat wederom in een echt huis. Het decor is prachtig, de muziek is subliem, de puzzels zijn geweldig in thema, zijn logisch, volgen elkaar goed op, versterken het verhaal en de flow zit er meteen vanaf het begin in. Alleen al in de eerste ruimte waren mijn verwachtingen overtroffen. Maar gaat de kamer dit vasthouden?

Het antwoord daarop is simpel: JA! Wat fijn is in deze kamer is dat vrijwel alle puzzels in thema zijn en ze ondersteunen het verhaal. De loopt als het ware door een heel verhaal heen en hoeft geen moeite te doen om dit verhaal volledig te snappen. Dat vind ik als speler altijd erg fijn. Een logisch en duidelijk verhaal wat je meekrijgt zonder lappen tekst te hoeven lezen. Daar is deze kamer heer en meester in. Een ander pluspunt in de kamer vind ik de muziek. Deze is filmisch en ondersteunt de sfeer in de kamer. Kleine kanttekening; de muziekmix kan hier en daar wel beter. De loopjes zijn af en toe erg kort en hier en daar zitten er 'harde knippen' in. Daar is de eigenaar zich van bewust en is hard aan het werk om dat nog te verbeteren. Maar dat is enkel muggenzifterij.

Technisch zit The Non Believers ook geweldig in elkaar. Je staat een aantal keer echt te kijken van: wtf gebeurt hier nou eigenlijk. Voor mijn gevoel kan dit in een escaperoom altijd twee kanten op gaan. Enerzijds kan dit mega gaaf zijn omdat dit heel goed past in het verhaal. Anderzijds kan het ook voelen als: 'de eigenaar wil even laten zien waar hij technisch toe in staat is'. Bij The Non Believers is het eerste van toepassing. De effecten in deze kamer zijn zó onwijs goed én passen ook nog eens perfect in het verhaal. Ook hier heb ik op twee specifieke momenten serieus kippenvel gehad. Het is een combinatie van gave technische hoogstandjes, die geweldige bombastische muziek en dat in samenspel met gebruik van licht, wow!

De puzzelflow blijft voor ons perfect en we spelen heerlijk door de kamer heen. Alles wat je in deze kamer meemaakt komt uiteindelijk samen in een meesterlijk einde. Tijdens het spelen kom je steeds meer te weten over het verhaal en dat verhaal komt dus samen in het einde. Ik weet het; ik ben een stoere gast van 26 jaar oud, maar ik heb op het einde oprecht even een traantje gelaten. Wat ze hier hebben neergezet is echt een meesterwerk!

Dan openen de deuren naar de ontvangstruimte, na die enorme reis die je hebt afgelegd. Het enige wat ik op dat moment kan doen is klappen. Ik wist oprecht niet wat ik moest zeggen op dat moment. Je hebt zo veel meegemaakt en je moet echt even alles laten bezinken. Wat tof is, is dat Jordin en zijn vriendin zich hiervan bewust zijn. We konden dus even rustig gaan zitten om alles te laten zakken. Zonder meteen de vragen te krijgen als: "Hoe vonden jullie het?", etc. Hierin kun je zien dat zij beiden zo begaan zijn met wat ze hier hebben neergezet. Mooi was ook om te zien dat Jordin zichtelijk aangedaan was omdat wij het zo tof hebben gevonden, de passie straalt er hier echt vanaf.

Ja zoals je aan deze review al merkt is The Non Believers echt een kamer die voor mij in mijn toplijst terecht komt. Het is een fantastisch samenspel tussen verhaal, beleving, puzzels, muziek, effecten, etc. Het totaalplaatje klopt gewoon. Het feit dat ik (als nooit geteste adhd'er) minutenlang stil was, omdat ik gewoon écht niet wist wat ik moest zeggen, zegt denk ik genoeg. Ga deze kamer boeken!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

  Maaike Suijkerbastiaan_vissjephanieKrullebolGijssambeekTheekopjeanoukWepsieyour-escape

Opheffingsuitverkoop

Omdat het toch kermis was in Tilburg, konden we net zo goed een escaperoom meepakken. Voor mij de laatste kamer die op de planning stond bij Escape World Tilburg. De kamers op deze locatie hebben me geen van allen omver geblazen. Maar over het algemeen heb ik wel altijd plezier gehad voor een hele schappelijke prijs. Voor nu dus voor de laatste keer naar Tilburg om The Secret Sister Society te gaan spelen.

Eenmaal op locatie is het een beetje hetzelfde riedeltje als normaal, we werden vriendelijk welkom geheten, mochten plaatsnemen in de ruime ontvangstruimte, konden onze spullen opbergen, kregen een lange uitleg over alle slotjes die in de kamer zouden zitten en daarna konden we eigenlijk al meteen starten.

En dan, de kamer, tsja... wat kan ik hier nu van zeggen. De kamer speelt zich af in een kledingwinkel, Maar dan wel in een kledingwinkel waar een opheffingsuitverkoop heeft plaatsgevonden. Ik ken weinig kledingwinkels met zó weinig items in de winkel. De kamer is erg kaal en mist sfeer. Maar goed, ik had ook zeker geen hoogstaande decors verwacht hier. Enfin, we konden gaan puzzelen. Tsja, die puzzels, ze zijn allemaal best oke en prima. Maar ze hebben vrijwel niks met het thema te maken. Het zijn daarnaast ook allemaal 1.0 puzzels die we natuurlijk allemaal al kennen.

Dat blijft eigenlijk de gehele kamer zo, de puzzels zijn prima, niet passend in het verhaal, maar de flow zit er eigenlijk best wel goed in. Het is steeds - over het algemeen - best duidelijk wat we moeten doen. Dan volgt er op het einde nog een leuke puzzel waar je voorkennis voor nodig hebt, komt Hans Klok nog een kijkje nemen in de kamer en staat een paar seconde later de host er weer om ons terug welkom te heten.

Het was weer een innoverende avond in Tilburg! Nee even zonder grappen, we hebben ons oprecht vermaakt. En dat voor €65,- voor 3 personen (we hadden nog een kortingsbonnetje gekregen van de vorige keer), is echt heel netjes. Verwacht hier geen gave technieken, toffe decors, sublieme puzzels.. nee, verwacht hier gewoon een uurtje (of in ons geval half uurtje) puzzel plezier en lachen met z'n allen. Ik ben in ieder geval uitgespeeld bij Escape World in Tilburg, en moet misschien wel stiekem bekennen dat ik daar een prima gevoel bij heb.


6.5

Ambiance: 5.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

  sjephanie

Jason's Legacy

OuterGround
Posted on: 2023 july 19

Guess who's back? Jason's back!

Eindelijk was het dan zo ver, zo'n beetje iedereen had me al aangeraden om Jasons Legacy te gaan spelen bij Outergrounds. Jasons Curse was een van de eerste kamers die ik speelde en waardoor mijn liefde voor escaperooms is gegroeid. Tijd dus om te gaan kijken of Jasons Legacy een waardige opvolger zou zijn, met hoge verwachtingen reisden we naar Rijswijk.

Eenmaal op locatie is het als vanouds, genoeg ruimte om even rustig te kunnen zitten. Er is een mogelijkheid om even wat te drinken en naar het toilet te gaan. Nadat we onze spullen hadden opgeborgen in het kluisje, konden we eigenlijk meteen beginnen. We kregen in de ontvangruimte nog wat standaard regels over escaperooms en toen mochten we naar een aparte ruimte om een introvideo te kijken.

Deze video ziet er goed uit, je krijgt een introductie tot het verhaal (met hier en daar al een leuke knipoog naar Jasons Curse). Het enige waar ik me hier aan stoorde was enerzijds dat de ruimte niet per se heel mooi is en anderzijds dat het geluid heel slecht was. Enfin, na het filmpje zouden we door de deur mogen om te gaan starten met ons onderzoek. In de kamer word je ook in thema ontvangen, helaas voor ons was dat dezelfde persoon als onze host. Waar onze host hiervoor nog een gezellige gast was, was hij nu wat chagrijnig. Omdat het heel duidelijk dezelfde jongen is, kom ik dan niet helemaal lekker in mijn verhaal.

Goed, we staan inmiddels in de kamer, wat opvalt is dat het hoofddecor er onwijs goed uitziet, maar de ruimte eromheen is amper afgewerkt. Gelukkig ben je hier niet heel lang, maar dat stoorde me wel een klein beetje. Eenmaal in de kamer kon het puzzelen gaan beginnen. Het decor ziet er erg netjes uit, hier en daar moet ik zeggen dat afwerking wel beter kan (camera's vol in het zicht, etc.). Wat mij van het begin af aan heel erg opviel, was de muziek; wauw! De muziek past zo onwijs goed bij deze kamer, soms hoor je zelfs kleine dingetjes uit puzzels terugkomen in de muziek, gaaf!

Het verhaal wat zich ontvouwt in de kamer is logisch en goed te volgen en wordt ondersteund door licht, geluid en special effects. Wel moet ik zeggen dat de effecten die gebruikt worden niet vernieuwend zijn én dat de techniek op sommige momenten wel héél zichtbaar is (magneten, etc.). Maar al met al zit de kamer qua sfeer erg goed in elkaar! Op één bepaald punt in de kamer heb ik zelfs wat kippenvel gekregen door een bepaald doorkijkje, dat vond ik onwijs goed gedaan.

Dan de puzzels, ik moet zeggen dat deze mij een beetje tegenvielen. Ik hoopte heel erg dat Jasons Legacy weer wat vernieuwends zou brengen, maar qua puzzels is dat helaas niet het geval. Alle puzzels vallen terug op klassieke escaperoom puzzels die we al kennen. Persoonlijk vond ik er twee leuke puzzels tussen zitten en de rest was het voor mij allemaal net niet. De flow is wel onwijs goed moet ik zeggen, de puzzels volgen zichzelf logisch - en in een fijn tempo - op. Maar toch dacht ik elke keer: "leuk, maar dit kennen we al".

Tot slot hebben we best wat technische mankementen gehad; beamers die niet werken (grote error melding die niet weg gaat), deuren die klemmen waardoor je niet terug kan naar een andere ruimte, etc. Uiteraard is Jasons Legacy een nieuwe kamer en kunnen er nog wat kinderziektes in voor komen, maar dit haalt je steeds nét uit die beleving. Wat ik wél echt heel goed vind aan de kamer, zijn alle verwijzingen naar Jasons Curse én naar andere escape room eigenaren. Ik kan dat soort kleine grapjes altijd erg waarderen.

Dus al met al, Jasons Legacy is een toffe kamer. Het decor is over het algemeen erg netjes, op hier en daar wat afwerking na. De puzzels en flow zijn erg goed, al mis ik wel wat vernieuwends. De sfeer in de kamer is ook erg goed neergezet, met name door de onwijs goede muziek. De special effects die aanwezig zijn, zijn leuk, maar ook hier; niets wat we nog niet kennen. Samenvattend heb ik me echt onwijs goed vermaakt in deze kamer, maar had ik er op voorhand misschien toch net wat meer van verwacht. Zeker omdat deze kamer zo snel in de toplijsten terecht is gekomen. Het verhaal van Jason leeft voort, wat gaat zijn volgende avontuur zijn?


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Harbor Hotel

TheStart EscapeRooms
Posted on: 2023 july 17

Dieter, loop nou eens door met je kapotte enkel

Het was weer eens tijd om te gaan escapen! Omdat we laat in de avond een kamer zouden spelen, was er nog ruimte om een extra kamer te spelen. Al snel waren we het ermee eens dat dit 'Harbor Hotel' zou worden. Een kamer die al best lang op mijn wishlist staat. Zoals in in meerdere reviews teruglees, was bij mij ook de prijs het punt waarom ik deze kamer nog niet gespeeld had. Enfin, hij stond eindelijk geboekt, dus we konden hem gaan spelen!

Zoals gewoonlijk bij The Start werden we vriendelijk ontvangen en werd ons verteld dat de kamer nog gereed gemaakt werd. Er was nog ruimte om wat te drinken en we konden plaatsnemen in de ruime ontvansgruimte. Na even gewacht te hebben, werden we opgehaald om onze spullen op te bergen. Hier kregen we meteen wat uitleg over het hotel waar we naartoe zouden gaan. Dit verhaal was duidelijk en we wisten dus meteen wat onze misie was in het hotel. Daarna was het eindelijk zo ver; op naar het Harbor Hotel!

Oke, de kamer dus. We starten als groep meteen vrij vlot. In het begin had ik persoonlijk wat moeite met in komen omdat ik eerst even rustig rond wilde kijken. Ik moet zeggen dat de ruimte waar we ons in bevonden er erg netjes uit zag! Hier en daar mis ik wel wat afwerkingspunten (camera's in zicht, kabels die je ziet hangen, etc.), maar dat zou in een hotel ook zo kunnen zijn. Dus niet per se heel storend. De puzzels waren allemaal vrij logisch en volgden elkaar in logische volgorde op. We vlogen dan ook door de eerste puzzels heen.

Verhaaltechnisch heb ik me in de kamer wel vaker afgevraag: "waarom doen we dit en wat draagt dit bij aan het verhaal?". Met name een bepaalde 'puzzel' waar een teamlid de hoofdrol in speelt. Ik vond dit wat vergezocht en de techniek die hiervoor gebruikt wordt is niet mooi / onlogisch. De puzzels blijven zich in rap tempo opvolgen en we hadden de flow goed te pakken. De puzzels die in deze kamer gestopt zijn, waren niets nieuws. Allemaal vrij standaard puzzels die we vaker hebben gezien. Met name een bepaalde ruimte (met eigenlijk maar 2 puzzels) is een ruimte die je bij bepaald soort kamers vaker ziet.

Het is ook geen geheim dat er in deze kamer een acteur zit. Om heel eerlijk te zijn; ik zie de meerwaarde van de acteur in deze kamer niet echt in. Hij had prima zonder acteur gekund. Met name achteraf, wanneer je je beelden terugkijkt, is het leuk om te zien. Maar tijdens het spel voor mij absoluut geen meerwaarde.

Met ongeveer een uurtje stonden we weer buiten en hadden we het mysterie in het Harbor Hotel opgelost. Wat vond ik nou van deze kamer? Ik moet zeggen dat ik me echt wel vermaakt heb in deze kamer! De puzzels waren niet heel venieuwend, maar wel leuk om te doen. De flow was goed. Kamer zag er over het algemeen best oke uit. Licht en geluid was prima. Dus over het algemeen was Harbor Hotel best wel tof. Dan ga ik toch weer het puntje 'prijs' aanhalen... Deze kamer is veel te duur voor wat hij is. Zeker als je gaat vergelijken met andere kamers. Nogmaals, Harbor Hotel is best een leuke kamer. Maar voor hetzelfde/goedkoper tarief speel je o.a. Molly's Game, Illusion, The Toy Factory of de kamers bij DarkPark. En om heel eerlijk te zijn, daar kan Harbor Hotel echt niet aan tippen.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Spierpijn - The Game

Eindelijk was het voor mij zo ver; Demise of the Gricers stond op de planning. Ik was door meerdere mensen die hem al gespeeld hadden zo immens opgehyped, dat ik zo blij was hem eindelijk te kunnen spelen. Omdat dit zo'n bijzondere ervaring zou moeten zijn, heb ik hem precies zo gepland dat dit mijn 250e kamer zou zijn. Een jubileumkamer dus, en wat voor eentje!!

De ervaring begint eigenlijk al zodra je de auto parkeert. Een beetje hetzelfde zoals Entered dat had bij 'I Can Hear You'. Je staat echt even rond te kijken en denk bij jezelf "zou dit echt de locatie zijn?". Nogmaals even de briefing gecheckt die we via de mail hadden gekregen, we bleken écht op de juiste locatie te zijn. Op naar het punt waar we opgehaald zouden worden.

We speelden de kamer om 22:00 uur 's avonds, wat ook meteen mijn eerste tip is: boek de kamer in de avond. Dat draagt echt bij aan een nóg toffere beleving. Gedurende onze introdutie werd het namelijk steeds donkerder en nóg mysterieuzer. Nadat we een introductie hadden gehad van onze host (die overigens perfect in zijn rol zat, chapeau) én nadat we ons hadden omgekleed, was het tijd om op onderzoek uit te gaan!

Tijdens je tocht naar de 'kamer' krijg je het verhaal en je missie mee. De manier hoe dit gedaan is, is geweldig. Sowieso het stukje techniek wat hierachter zit, wat je tijdens het gehele spel nodig hebt, is echt subliem. Ik was heel erg bang dat dit niet goed zou werken, maar wauw wat werkte dit goed. Na een korte zoektocht kwamen we aan bij het beginpunt van onze experience. We kregen hier nog wat extra uitleg en een korte training en toen was het tijd om te gaan starten.

Demise of the Gricers heeft gekozen voor een geniaal systeem hoe je jij kunt bewegen binnen het verhaal. Dit klinkt heel vaag, maar als je de kamer gespeeld hebt ga je meteen begrijpen wat ik bedoel. Een manier die enerzijds heel goed in thema past en anderzijds je ook onwijs kan laten stressen. Tijdens het begin van het spel heb je onwijs veel informatie gekregen en ik vroeg me steeds af of ik dit allemaal zou onthouden. Gelukkig zit de locatie (en de verloop van het spel) heel logisch in elkaar en wordt het steeds duidelijker wat je moet doen.

De locatie, laten we het daar nog even over hebben, wauw! Het ziet er onwijs gaaf uit wat ze hier hebben neergezet. Een locatie die door zijn grootsheid me de stuipen op het lijf jaagt. Je weet dat hier iets niet pluis is. En dat bleek ook, want even later stonden we al oog in oog met een gedaante. De acteurs in deze experience zitten onwijs goed in hun rol en weten je echt tot het uiterste te drijven. Persoonlijk vond ik DotG een stuk minder eng dan I Can Hear You, maar qua intensiteit was dit een heel stuk heftiger.

De experience zelf zou ik het meeste vergelijken met een Call of Duty video game. Met je team doorloop je het gehele verhaal en krijg je allemaal de hoofdlijnen mee, maar toch heeft ieder zijn eigen losse verhaaltjes of toffe momenten. Dat maakt het napraten onwijs tof. Daarnaast vond ik het heel tof om de 'speelmap' zelf te ontdekken en nieuwe dingen vrij te spelen. Je wil zelf ook steeds verder gaan om dingen te behalen. Dat resulteerde in 2 dagen lichte spierpijn. Want weet dus goed; deze kamer is vrij intensief! Zeker wanneer je speelt op een warme dag.

Is er dan helemaal niets aan te merken op deze experience? Dat wel! Voor mij zijn er twee dingen die DotG voor mij geen 'tien' maken. Enerzijds is dat het verhaal. Het verhaal van deze experience is tof en zit erg goed in elkaar. Wat mij betreft zelfs té goed. Het is namelijk best een stevig verhaal om mee te krijgen. De manier van het meekrijgen van het verhaal gebeurt tijdens je spel. Als jij net bezig bent met een missie óf opgejaard wordt door een acteur, krijg je daar niets van mee. Daarnaast denk ik dat het 'middenstuk' van de kamer te repetitief is. Je bent continu dezelfde handelingen aan het uitvoeren en het duurde mij misschien net wat te lang voordat we aan wat 'nieuws' konden beginnen.

Maar verder is deze experience echt de moeite waard! De locatie, de acteurs, het licht en geluid, de service, aan alles is gedacht! Twee kleine tips dus; speel de kamer in de avond voor die extra mysterieuze look-and-feel én speel de kamer liefst niet als het té warm is. Verder raad ik iedereen aan om na het lezen van deze review de website van Entered te openen en DotG meteen te boeken. Op naar de volgende Entered Experience!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 5 persons

Escaped: Yes

  Mariekeanouk

Ik zal vaeren, al is het tot het einde der tijde!

Een nieuwe kamer die ineens 'op-popte' op Escapetalk, mede door de naam van deze kamer kwam hij meteen op mijn wishlist te staan. Ikzelf ben een geschiedenis freak en vooral de tijden van de VOC vind ik persoonlijk erg interessant. Wel moet ik zeggen dat 'zeevaart' een thema is wat moeilijk is neer te zetten in een escaperoom. Zonder al te hoge verwachtingen trokken we naar Zevenbergen om 'De Vliegende Hollander' te gaan spelen.

We werden onthaald door een vriendelijke host (bleek achteraf ook de eigenaar te zijn) en liepen de trap op naar de ontvangstruimte. De kamer is slechts een aantal maanden open en de eigenaren zijn inmiddels zelfs bezig met de bouw van een tweede kamer. Hierdoor loop je een beetje door de rommel naar de ontvangst, maar dat moet je voor lief nemen. De ontvangstruimte is klein, maar knus. Na een korte introductie van onze host, konden we van start met de kamer.

Ondanks dat het moeilijk is om een 'zeevaart' thema neer te zetten, hebben de eigenaren echt hun best gedaan om deze kamer leuk te thematiseren. Op het eerste oog ziet het er echt wel leuk uit. Waar vooral nog veel te winnen valt, is de afwerking van de kamer. Overal zijn nog kabels zichtbaar, het systeemplafond is op sommige plekjes nog zichtbaar, etc. Maar de sfeer is op zich best netjes neergezet. Het verhaal start met een wat knullige spraakopname, maar ik vind dat altijd wel grappig.

Dan start ons echte puzzelavontuur. Bij veel thema's zie je vaak dezelfde soort puzzels terugkomen, nu moet ik zeggen dat je bij een zeevaart kamer natuurlijk niet om een kompas of iets dergelijks heen kunt. Maar waar deze kamer vooral goed op scoort, is originele puzzels. Je ziet in deze kamer veel puzzels met een bepaalde invalshoek die je al kent, maar dan nét met een andere twist. Een aantal keer heb ik echt gedacht: "dit is echt een toffe puzzel". Ook de flow in de kamer zit echt heel goed. Zonder hints (wat overigens jammer is, want het hintsysteem is geniaal), wisten we te ontsnappen.

Al met al is 'de Vliegende Hollander' echt wel een toffe kamer om te spelen, mits je hier met de juiste verwachtingen naartoe gaat. Ga deze kamer niet spelen om de geweldige special effects of de sublieme afwerking. Maar ga hier vooral naartoe om gewoon eventjes lekker te puzzelen in een leuk thema. De eigenaar die we hebben gezien wat heel enthousiast over de kamer en ze blijven steeds wat dingetjes aanpassen. Ik denk dat er qua aanpassignen op het gebied van afwerking nog veel te halen valt. Wij komen in ieder geval zeker terug voor de nieuwe kamer!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in June 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes

 

Load more reviews