Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

Drs-jlc

Escape Legend

Offline

Description

Dag allemaal,


Mijn naam is Job (A.K.A. Drs. J.L.C.). Naast mijn passies; cabaret, film, muziek, de Efteling en schrijven heb ik een grote passie voor escape rooms. Dit is begonnen op 18 maart 2018 toen ik samen met mijn familie mijn eerste kamer speelden. Vanaf toen gingen de remmen los!


Ik houd van het spelen en bedenken van escape rooms, maar ook van het erover praten en het waarderen ervan. Mijn passies ‘schrijven’ en ‘escape rooms’ kan ik goed bevredigen op fora en op onze eigen website roomrunners.nl. Inmiddels heb ik 200+ kamers gespeeld en vind ik – als de snob die ik ben – dat ik er wel wat over mag vinden en schrijven ?.


Bij het schrijven van reviews probeer ik een positieve invalshoek gebruiken. Daarbij vind ik het ’t aller belangrijkste dat de lezers van de review er iets aan hebben. Daarom probeer ik middels mijn reviews mensen te enthousiasmeren en te adviseren over de escape room die ik heb gespeeld. Natuurlijk probeer ik zo objectief mogelijk te blijven, maar helaas lukt dat niet altijd. Het gaat tenslotte toch over wat ik vind en hoe ik iets ervaren heb. Ik probeer het wél altijd erbij te benoemen wanneer iets echt subjectief is en volledig berust op mijn eigen smaak.


Hieronder een lijstje van mijn favoriete escape rooms binnen de Benelux (top 8 persoonlijke favorieten van 1 naar 8):


 • Demise of the Gricers: ‘Deception of Babak’ (Entered; As, BE)
 • The Dome (Mama Bazooka/Escaperoom Nederland; Bunschoten-Spakenburg, NL)
 • The Movie’s (The Push Mystery Rooms; Dudzele, BE)
 • The Non Believers (Your Escape; Leiden, NL)
 • Molly’s Game (Down The Hatch; Voorburg, NL)
 • De Conciërge (Kamer 237; Volkel, NL)
 • CORPSE INC. (Escaperoom Junkie; Baarn, NL)
 • Jason’s Legacy (OuterGround, Rijswijk, NL)

En nog een lijstje met mijn meest favoriete escape rooms buiten de Benelux (top 6, persoonlijke favorieten van 1 naar 6):


 • The Litchver Woodland Theory III (Ban Bang Theory; Athene, GR)*
 • Chapel and Catacombs (Lockhill; Athene, GR)
 • Don’t Take A Breath (Verone; Athene, GR)
 • Monika’s Diary Theory I (Ban Bang Theory; Athene, GR)
 • The Sacrifice (Dissapear Escape Rooms; Athene, GR)
 • Abandoned Hotel (Exit19; Wrocław, PL)

*= persoonlijke nummer 1 escape room of all time.


Ik vind het leuk om gesprekken te voeren over escape rooms, dus wil je eens iets kwijt óf een leuke discussie voeren schroom dan niet om me aan te spreken. Dit geldt overigens ook als je het niet eens bent met mijn reviews óf met mijn waarderingen. Spreek het uit richting me én wie weet breng je me op andere gedachten (óf ik jou ?). Ohja: Ik ben altijd opzoek naar mensen om samen escape rooms mee te spelen, dus stuur me ook daarvoor gerust een berichtje!


Leuk dat je de moeite genomen hebt om dit te lezen én wellicht treffen we elkaar een keer in ons prachtige escape-landschap.


Groeten,

Drs. J.L.C. (Job)


Member since

28-11-2021

Location

Helmond

Statistics

Escaperooms

185 reviews

209 Rooms played

84.9% escapepercentage


Games

0 reviews

7 played games


6 forum posts

Teams

Verblauwkes

4 team members

15 Rooms played

Ale Blie

3 team members

42 Rooms played

Nicht die Kinder!

5 team members

16 Rooms played

De Drie Duitsers

3 team members

70 Rooms played

185 reviews

The Safe House

Live Escape
Posted on: 2023 september 12

Ad & Mike en het mysterie van de doorgeklikte puzzel

Voor een fanatieke escaper is er niets erger dan te laat komen bij een escape room. Dit gebeurd ons ook bijna nooit, maar vandaag helaas wel. Ik en mijn vriendin reden van Brabant naar Rotterdam om te gaan escapen met twee andere teamleden die uit die buurt komen. We hadden even geen rekening gehouden met de files in de randstand. Laat ik deze review dan ook maar openen met een lofzang voor hoe fantastisch de medewerkers van Live Escape Rotterdam om zijn gegaan met onze onzorgvuldigheid. Ze bleven super vriendelijk en bewogen geweldig mee, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet mag verwachten als je zelf zo de fout in gaat. Grote klasse!

Parkeren kan betaald in een parkeergarage in de buurt. Vervolgens zit Live Escape Rotterdam gevestigd aan een drukke straat midden in het centrum van Rotterdam. Als je binnen komt, kom je in een ruime ontvangstruimte waar je naar het toilet kunt en waar je nog wat kunt drinken voor of na het spel. Onze twee medeteamleden hebben daar ook gebruik van gemaakt, terwijl ze moesten wachten op ons.

We - vier personen in totaal - gingen bij Live Escape Rotterdam de kamer The Safe House spelen. We kregen een introductie en instructie van de gamehost. Wij zijn belangrijke getuigen die ervoor kunnen zorgen dat de gevaarlijke criminele Ad en Mike achter slot en grendel komen te zitten. Voor onze eigen veiligheid worden we op een geheime locatie ondergebracht, zodat Ad en Mike ons niet kunnen vinden.

In het begin is het spelconcept van deze kamer best grappig en zowat het tegenovergestelde van wat een escape room eigenlijk is. De puzzels zijn grotendeels lineair op te lossen. Dit betekent dat je eerst het ene op moet lossen en daarna pas door kunt met het volgende. Het begin ging ontzettend snel bij ons. Misschien zaten wij nog in de rush van het haasten, maar van het begin heb ik vrij weinig meegekregen. Voor mijn gevoel heeft de gamehost ook bepaalde puzzels doorgeklikt, wat betekend dat we iets nog niet goed op hebben gelost, maar dat er wel al iets open gaat of iets wordt geactiveerd. Er gebeurde namelijk van alles en ik had sterk de indruk dat we daar zelf niets voor hadden gedaan. Dat zou ook zo kunnen zijn, omdat we te laat waren en ze het spel een beetje wilde versnellen.

Het tweede deel van de kamer is me wat beter bijgebleven. Hier zitten op zich wel leuke puzzels in, maar ook wat dingen die een beetje frustrerend kunnen zijn. Zo moet je iets vinden op een plek waarvoor je heel de kamer opnieuw moet meubileren. Dat is niet iets wat je uit jezelf bedenkt om te doen. De puzzels zijn ook redelijk bekend als je vaker een escape room speelt. Verder zie je veel gebruikssporen op en rondom de puzzels zitten. Dit is jammer en doet ook wat af aan de spelbeleving.

Het verhaal wordt goed doorgevoerd in de kamer. Onder andere door middel van speciale effecten en video’s. De sfeer mist wel een beetje door het gebrek aan licht- en geluidseffecten. Er is ook geen achtergrond muziek. Het decor is net als sommige puzzels toe aan grondig onderhoud en afwerking. Desalniettemin is telkens wel duidelijk wat de setting is. Dus de potentie is er zeker.

Al bij al; The Safe House is denk ik meer een kamer voor mensen die niet vaak een escape room doen óf hun eerste escape room willen gaan spelen. De ideeën en concepten van deze kamer zijn super tof. De uitvoering is wat minder. Het is duidelijk een kamer potentie. Echter op dit moment zou ik niet persé aanraden om hiervoor helemaal naar Rotterdam te reizen. Speel deze als je weinig escape ervaring hebt en alleen als je in de buurt bent.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met twee of drie personen i.v.m. voornamelijk lineair puzzelen;
- Zoek grondig in alle hoeken van de kamer;
- Speel deze vooral als je weinig escape ervaring hebt én als je in de buurt bent.

Beste mensen van Live Escape Rotterdam, bedankt voor het meebewegen en jullie vriendelijkheid en gastvrijheid. Wellicht komen we nog eens terug voor de andere kamers.


6

Ambiance: 6.0

Game experience: 5.5

Service: 9.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Verhaal
 • Speciale effecten
 • Meedenkende en meebewegende gamehosts

 

Book Of Mystery

Escape010
Posted on: 2023 september 12

Een open boek

Met een team van vier personen waren we in Rotterdam om twee escape rooms te spelen op een vrijdagavond. De tweede en laatste kamer zou Book of Mystery worden van Escape010. We liepen van de eerste escape room naar de andere met lichte haast, want we hadden onze tijdsloten krap op elkaar zitten. Bij Escape010 kun je in de buurt betaald parkeren in een parkeergarage, want deze locatie zit midden in het centrum van Rotterdam en daar is parkeren nou eenmaal een ding.

Eenmaal aangekomen bij Escape010 werden we vriendelijk ontvangen in een mooie, sfeervolle ontvangstruimte. We konden direct beginnen. Je zou hier nog wat kunnen drinken vóór óf na het spel. De gamehost gaf ons de instructies voor de escape room en in de kamer zouden we de introductie krijgen middels een audiofragment.

Het verhaal van Book of Mystery is een beetje vaag en je merkt dat de kamer vooral gefocust is op puzzels. We treden binnen bij iemand die een mysterieus en magisch boek heeft verstopt. Aan ons de taak om het boek te vinden en het geheim te ontrafelen.

Book of Mystery ziet er prachtig uit. Het decor is mooi, authentiek en passend bij het mysterieuze thema. De authenticiteit kan ik erg waarderen. Je ziet dat er veel eigenhandig en met veel passie en liefde is gemaakt. Daarnaast dragen licht- en geluidseffecten bij aan de mysterieuze sfeer. De kamer is flink gethematiseerd en daarmee bedoel ik: het staat vol met spullen. Hierdoor is het ooit lastig overzicht bewaren en moeilijk om te zien óf iets onderdeel is van een puzzel óf er gewoon ter verfraaiing van de ruimte is.

Het is best een pittige puzzelkamer. De puzzels zijn ten eerste moeilijk om te ontdekken en ten tweede ook vaak gelaagd, waardoor je altijd net nog een stapje verder moet denken. Dit is een leuke insteek voor een escape room. Voor ons was het lang geleden om weer eens zo uitgedaagd te worden. Af en toe zijn de puzzels wel wat repetitief en doe je hetzelfde óf moet je werken met dezelfde aanwijzingen als bij de andere puzzels. Dit gaat vooral opvallen richting het einde van het spel.

Je kunt in deze escape room goed parallel puzzelen. Dit betekent dat je met meerdere puzzels tegelijkertijd bezig kunt zijn. Het nadeel hiervan vind ik altijd dat het voor kan komen dat je niet alles meekrijgt in een kamer. Desalniettemin hebben wij redelijk ‘puzzel voor puzzel’ gespeeld en hebben we veelal dingen samen opgelost.

Zeer nipt binnen de tijd wisten we het boek te vinden en het mysterie op te lossen. Vóór ons vertrek bij Escape010 werden we vriendelijk te woord gestaan door onze gamehost, die ons nog wat laatste toelichting verschafte over het spelverloop. Altijd fijn als daar tijd en ruimte voor wordt gemaakt. Tijd voor ons om deze escapeavond af te blussen met een lekker drankje in Rotterdam.

Al bij al; Book of Mystery is een uitdagende puzzelkamer met een toffe, mysterieuze sfeer. Als je in Rotterdam bent dan kun je deze zeker meepakken, vooral als je houdt van puzzelgeoriënteerde escape rooms.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met drie/vier personen i.v.m. parallel puzzelen;
- Speel deze kamer vooral als je houdt van een uitdagende puzzelkamer;
- Laat je niet te veel afleiden door alle thematisering in de kamer.

Escape010, bedankt voor jullie gastvrijheid en vriendelijkheid. Wij komen zeker nog terug voor jullie andere kamer. We hebben een fijne avond gehad.


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 6.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Uitdagende puzzels
 • Thematisering
 • Decor

  anouk

Asylum

EXIT19.PL 1
Posted on: 2023 september 04

Gekkengetal

Tot nu was de escapetrip naar Wrocław leuk, maar we hadden nog niet echt het bevredigende gevoel gehad van: ‘Kijk, hiervoor zijn we naar Polen gegaan!’. Gelukkig wist Asylum van Exit19 daar wat verandering in te brengen.

Het was dag vier van onze trip en we – De Drie Duitsers (3 personen) - gingen ’s middags de eerste kamer van de dag spelen wat onze elfde escape room (vandaar de titel) van de reis zou worden. Hiervoor moesten we naar locatie 1 van Exit19 (Ofiar Oświęcimskich 19) en dit zou onze laatste kamer worden op deze locatie. Exit19 heeft elf escape rooms (toen wij er waren in augustus 2023) en heeft deze kamers verdeeld over twee locaties. Deze locaties liggen ongeveer op twintig minuten loopafstand van elkaar af. Locatie 1 is goed te voet te bereiken. Mocht je met de auto zijn, dan kun je in de buurt betaald parkeren.

Via een grote houten poort kom je op een terras dat je over kunt steken. Vervolgens kun je met een trap de kelder in en hier bevindt zich de ontvangstruimte waar je vriendelijk word verwelkomt door een gamehost. Exit19 verwacht dat je stipt op de gereserveerde tijd aanwezig bent. Vroeger komen heeft geen zin, want er is geen gelegenheid om te wachten. Houd er rekening mee dat je pas een kwartier tot twintigminuten na de gereserveerde tijd echt begint met het spel. Voorafgaand krijg je een lange uitleg over de veiligheidsregels én de introductie op het verhaal.

Eindelijk een wat spannendere kamer, na alle luchtige kamers die we speelden bij Exit19. We mogen het verlaten asylum gaan onderzoeken, nadat dit veertig jaar geleden gesloten is. De grote baas van het asylum en zijn dochter zijn na de sluiting nooit meer gezien. Men beweerd dat ze nog altijd binnen zitten. Aan ons de taak om dat uit te gaan zoeken.

Ze zijn in Wrocław fan van een bepaalde manier om een escape room te starten, want dit doen ze bijna bij iedere kamer zo. Ik ga niet spoilen welke manier, maar om het toch te kunnen vermelden, noem ik het maar even op z’n Pools naar binnen gaan. Ons team werd opgesplitst en twee van ons mochten op z’n Pools naar binnen, waaronder ikzelf. Het andere teamlid ging later op een andere manier naar binnen. Het splitsen hebben we vaker meegemaakt in Polen, maar hier vond ik het echt meerwaarde hebben i.v.m. de puzzels die hierna volgden en de spanningsopbouw.

Laat ik meteen maar aangeven dat de kamer een spannend thema heeft, maar helemaal niet eng is. Er is geen dreiging, er zijn geen scares en je hoeft eigenlijk geen moment op je hoeden te zijn. Toch middels het decor en licht- en geluidseffecten wordt er een ‘spannende’ sfeer gecreëerd. Voor mij persoonlijk had dit véél enger gemogen, maar voor iemand die bang is aangelegd is het heel fijn, want die kan deze kamer gewoon spelen. Op bepaalde dagen tijdens bepaalde tijdsloten kun je deze kamer spelen mét acteur. Ik vraag me af of dit van toegevoegde waarden is. Het zal daardoor wel een stuk spannender worden wellicht. Wij hadden niet het geluk om de kamer mét acteur te kunnen boeken, dus wij moesten het doen zonder extraatje.

Het decor is fenomenaal. Het is écht heel mooi gemaakt en je waant je daadwerkelijk in een asylum. Dit is ook weer één van de weinige kamers bij Exit19 die ruim is opgezet en waar je verschillende ruimtes doorloopt. Bij Nederlandse escape rooms zou ik dit niet zo snel benoemen, maar bij escape rooms in Wrocław is dit een unicum en zijn de meeste kamers single rooms.

De puzzels zijn super tof, divers en in de meeste gevallen in thema. Om alle puzzels te laten aansluiten bij het verhaal is nog net iets te veel gevraagd, maar dat hier een poging is gedaan kan ik al erg waarderen. De escape room is grotendeels lineair, waardoor je eerst de ene puzzel op moet lossen voordat je door kunt naar de andere. Op een bepaald moment kun je ook meerdere puzzels tegelijkertijd oplossen. De spelflow is in deze kamer ook ontzettend goed. Het is logisch hoe je van het een naar het ander gaat, zonder dat je daar bergen hints voor nodig hebt.

Hoewel sommige puzzels volledig random zijn en het verhaal een beetje de vrije loop laten, speelt het verhaal op de achtergrond toch een grote rol in deze kamer. Je kunt hier het verhaal prima meekrijgen en er zit zelfs een toffe plottwist in. Asylum is een escape room die nog steeds erg puzzelgeoriënteerd is, maar al steeds meer belevingsaspecten bevat dan de kamers die we eerder speelden bij Exit19. Dus dat maakt deze kamer voor mij ook meteen een stuk leuker dan de andere kamers.

We gingen als een speer door Asylum. Dit betuigt opnieuw van een goede natuurlijke spelflow. Uiteindelijk wisten we binnen een uur te ontsnappen, terwijl de kamer 90 minuten duurt. Mijn advies zou zijn, neem hier de tijd en probeer ook vooral van de sfeer en het decor te genieten. Wij speelden hierna nog vier kamers (waarvan twee van Exit19). Als je alle kamers van Exit19 zou gaan spelen, zou ik je aanraden om Asylum als voorlaatste kamer te spelen voor de beste opbouw. Ik vind Asylum de op één na beste kamer van Exit19.

Al bij al; Asylum schuurt tegen het randje aan van het advies: ‘hiervoor moet je naar Polen’. Laat ik zeggen dat je Asylum sowieso moet spelen als je in óf nabij Wrocław bent. Het is een mooie, sfeervolle kamer met een super spelflow en er is zelfs een verhaal wat je goed kunt volgen. Het is nog net niet de beleving waarvoor je echt naar het buitenland moet wat mij betreft, maar het komt er wel bij in de buurt. Als ik alle elf kamers van Exit19 zou rangschikken, zou Asylum op nummer 2 komen staan. Dus ik beschouw deze als een van de betere escape rooms van Exit19.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met drie/vier personen i.v.m. splitsing in het begin;
- Laat je niet afschrikken door het ‘spannende’ thema, de kamer is geen moment eng;
- De kamer is hartstikke tof zonder acteur, dus ik zou ‘m ook spelen zoals ‘ie is: zonder acteur;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een goede kamer om richting het einde van de trip óf dag (specifiek: als voorlaatste kamer) te spelen qua opbouw.

Exit19, bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze geweldige kamer. We hebben ervan genoten. Do widzenia.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Decor
 • Puzzels
 • Natuurlijke spelflow
 • Goede prijs

 

Necromancer

EXIT19.PL 2
Posted on: 2023 september 04

Necromanticus

Tja, de verwachtingen waren wellicht te hoog en de volgorde van spelen was ongetwijfeld niet zo goed in dit geval. Het is waarschijnlijk daarom dat Necromancer mij wat tegenviel. Desalniettemin een redelijke kamer, maar gewoon niet wat ik ervan had verwacht.

Met het team De Drie Duitsers (3 personen) waren we op onze vierde dag van onze escapetrip in Wrocław op weg naar locatie 2 van Exit19. Hier zouden we namelijk Necromancer gaan spelen en dit zou onze twaalfde kamer van de trip worden én tweede kamer van de dag. We kwamen van locatie 1 af en moesten twintig minuten wandelen om bij locatie 2 (Pawła Włodkowica 21) te komen. Exit19 heeft elf escape rooms (op het moment dat wij er waren), die zijn verdeeld over deze twee vestigingen.

De tweede locatie ligt aan een straat waar ook wat horeca is gevestigd. In de buurt zou je betaald je auto kunnen parkeren, maar voor ons was dat niet nodig, want wij waren te voet. Nadat we hadden aangebeld, konden we doorlopen naar de eerste etage. Hier werden we vriendelijk verwelkomt door onze gamehost. De ontvangstruimte is klein en ze gaan er bij Exit19 ook vanuit dat je pas komt op de tijd dat je gereserveerd hebt. Daarna krijg je wél nog een heel relaas over de veiligheidsinstructies en regels. Dit kan een kwartier tot twintig minuten duren, dus houd er rekening mee dat je flink wat later begint met het daadwerkelijke spel in het geval van een strakke planning.

Per abuis hebben wij de kapel van de Necromancer blootgelegd. Deze Necromancer schroomt het niet om mensen te offeren om zo het eeuwige leven te verkrijgen. In de kapel wacht de geest van Gaston Renault ons op met een verzoek. Kunnen we hem bevrijden uit de klauwen van deze vervloekte spirit?

Ik zal beginnen met zuurpruimen en daarna positief afsluiten. Het intro van de kamer is middels een video. Ook gedurende het spel wordt het verhaal via video verteld. Echter deze video’s zien er niet zo best uit. Het lijkt heel amateuristisch gemaakt. De acteur in de video spreekt gebrekkig Engels, waardoor het verhaal ook nog eens slecht te volgen is.

Waar ik enthousiast ben over de decors van alle escape rooms van Exit19, vind ik het bij Necromancer écht heel erg tegenvallen. Ook het decor heeft een zeer amateuristische uitstraling en is met momenten zelfs erg houtje-touwtje. De algehele sfeer is: mweh. Je verwacht met zo’n thema en verhaal enige spanning en sensatie, maar die sfeer heerst er absoluut niet. De muziek draagt niets bij en ook met licht is niks gedaan als alleen maar functioneel ingezet om iets te kunnen zien.

De puzzels zijn wél goed in deze kamer en hier en daar zelfs in thema. Je hebt een grote gelaagde puzzel tijdens het spel die zelfs verhalend is, dus die ook een stukje van het verhaal vertelt. Dat heb ik niet veel gezien bij Exit19 en daar heb ik grote waardering voor. De kamer is grotendeels al dan niet volledig lineair. Dit betekent dat je puzzel voor puzzel op moet lossen én niet tegelijkertijd met meerdere puzzels bezig kunt zijn.

Ook de natuurlijke spelflow is prima. Je hebt weinig hints nodig en de kamer geeft uit zichzelf prima de sturing die je nodig hebt om te weten wat je volgende stap gaat zijn. Zodoende wisten we ook snel het geheim te ontrafelen en te ontsnappen aan de Necromancer. Nogmaals, mijn verwachtingen lagen hoog door het thema wat me erg aansprak én we hadden zojuist een van de topkamers van Exit19 gespeeld, dus dat doet wat met je verwachtingspatroon. Hadden we deze kamer in het begin van de trip gespeeld, dan was ik er misschien wat enthousiaster uitgekomen… of toch niet.

Al bij al; Necromancer is absoluut niet een reden om naar Polen te reizen. Het is een echte middenmoter met duidelijke plussen (de puzzels en spelflow) en minnen (sfeer, video’s en decor). Als je in de buurt bent en je hebt niets anders wat je kunt doen, dan zou je deze mee kunnen pakken. Ga dan wel met de juiste verwachting: geen beleving, maar wel een uurtje lekker puzzelen.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met twee/drie personen i.v.m. lineair puzzelen en bewegingsruimte;
- Ga met de juiste verwachtingen: geen beleving, maar wel een uurtje lekker puzzelen;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een kamer om in het begin van je trip of dag te spelen qua opbouw.

Beste mensen van Exit19, zoals mijn vriendin zou zeggen: je kunt niet altijd zes gooien. Ondanks dat toch bedankt voor het ontvangen van ons. We hebben het naar ons zin gehad. Do widzenia.


7

Ambiance: 6.5

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Natuurlijke spelflow
 • Goede prijs

 

Rechts leeuwen, links leeuwen, in de middeleeuwen

We – De Drie Duitsers (3 personen) – waren op escapetrip in Wrocław om alle kamers van een grote escape roomuitbater in Polen te spelen. Het was onze laatste dag en we hadden een groot gat tussen de geplande escape rooms. Hierom besloten we dat we nog twee extra kamers gingen spelen bij Let Me Out Wrocław, want hier konden we gemakkelijk last minute reserveren. Als eerst zouden we Death Penalty spelen. Dit zou onze dertiende kamer van de trip worden én onze derde kamer van deze vierde en laatste dag.

We wandelden van de vorige escape room naar Let Me Out Wrocław. Mocht je met de auto willen gaan, dan kun je in de buurt betaald parkeren. We kwamen aan bij een groot flatgebouw, waar we helemaal naar boven moesten lopen. Er was geen lift, dus dat werd trappenlopen tot we zouden bezwijken. Helemaal uitgeput kwamen we binnen in de ruime, maar lege ontvangstruimte. Het duurde even voordat we opgemerkt werden. Uiteindelijk kregen we een gamehost toegewezen die ons voorzag van de instructie en introductie van de kamer.

Op z’n Pools (= een manier van binnengaan die bijna bij iedere escape room in Wrocław gebruikt wordt, maar die ik niet spoilerfree kan toelichten) mochten we de kamer betreden. Het verhaal is mega eenvoudig: Over een uur worden we door de beul afgeslacht. Dat willen we natuurlijk niet, dus we moeten ontsnappen uit deze middeleeuwse dodencel. Het thema ‘middeleeuwen’ en ‘martelkamer’ had ik niet verwacht bij de naam Death Penalty, dus dat zorgde voor een verrassing toen we eenmaal in de kamer waren.

Omdat we hele lagen verwachtingen hadden vooraf, waren we blij verrast over de kamer. Het decor ziet er netjes uit. Je waant je daadwerkelijk in een middeleeuwse kerker. Dit is wel de enige sfeermaker, want met licht en geluid is niets gedaan op een klein beetje achtergrond muziek na. De puzzels zijn prima. Er zit niets wereldschokkends tussen, maar het aanbod is divers en over het algemeen vermakelijk. Je kunt af en toe tegelijkertijd verschillende puzzels oplossen, maar in de meeste gevallen moet je eerst de ene puzzel oplossen alvorens je door kunt met de volgende.

De spelbegeleiding viel een beetje tegen. We hebben één keer een hint nodig gehad, omdat we (achteraf gezien) iets niet helemaal op de goede manier openmaakte. Voor die hint hebben we onderhand heel ons spelverloop moeten beschrijven voordat we te horen kregen dat we net een andere beweging moesten maken om een kistje open te krijgen. Dit kan met de taalbarrière te maken hebben gehad, maar ik heb sterk het vermoede dat er gewoon niemand aan het opletten was.

Heel abrupt waren we uit de kamer en stonden we in de ontvangstruimte. Het duurden een tijd voordat de gamehost opmerkte dat we al ontsnapt waren. Op die ongemakkelijkheden na, vond ik de kamer niet tegenvallen en hebben we best plezier gehad met de puzzels. Snel even wat drinken en door naar de volgende.

Al bij al; Death Penalty is een eenvoudige, doorsnee gezinsescape room die je prima kunt spelen met de juiste verwachtingen (een uurtje puzzelen zonder poespas). Dit is absoluut geen reden om naar Polen te gaan en je mist er ook niets aan als je ‘m tijdens je tripje Wrocław links laat liggen, maar het is ook geen super slechte kamer. Alleen doen ter opvulling van je trip, anders kun je ‘m beter overslaan.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met twee/drie personen i.v.m. voornamelijk lineaire puzzels;
- Dit is een gezinskamer, dus ook prima om te spelen met jongere kinderen;
- Schroom niet en vraag op tijd om hulp, want er wordt niet zo goed op je gelet;
- Speel deze alleen met de juiste verwachtingen: uurtje puzzelen, zonder poespas.

Let Me Out Wrocław, bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze kamer. We hebben het naar ons zin gehad. Pożegnanie.


6

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.0

Service: 6.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Decor
 • Puzzels
 • Goede prijs

 

Correct deze kamer maar!

Waar we bij de vorige kamer van Let Me Out Wrocław positief verrast waren, waren we na het spelen van Correctional Facility negatief teleurgesteld.

Met het team De Drie Duitsers (3 personen) waren we in Wrocław voor een escapetrip. Last minute hebben we twee kamers aan onze trip toegevoegd van Let Me Out Wrocław, omdat we deze heel eenvoudig online last minute konden reserveren. Het was de vierde en laatste dag waarop we escape rooms gingen spelen in Polen en Correctional Facility zou onze veertiende escape room worden van de trip en vierde van de dag.

We waren al bij Let Me Out Wrocław, omdat we hier zojuist een andere kamer hadden gespeeld. We gingen even naar buiten om van het weer te genieten en wat te drinken. Echter het naar binnen en naar buitengaan hier is een workout op zich. Hiervoor moet je maar liefst honderduizend trappen lopen, want de ontvangstruimte is gevestigd op de bovenste verdieping van een flat, waar ze geen lift hebben. De vestiging zelf is goed te bereiken. Mocht je met de auto zijn, zou je in de buurt betaald kunnen parkeren.

Uitgeput kwamen we weer de ontvangstruimte binnen. Deze ruimte is groot en leeg, want de gamehosts verstoppen zich hier graag. Dit is onderdeel van de experience… denk ik. Uiteindelijk hadden we er een gevonden die ons spel wel wilde ‘begeleiden’. Meteen hebben we hem gebuut. Opnieuw kregen we een hele riedel over de veiligheidsinstructies, maar ook over hoe we cijfersloten moesten invullen. Dat was echt ontzettend handig. Op z’n Pools mochten we vervolgens naar binnen. Wat een manier van een escape room beterden is, die in bijna alle kamers in Wrocław gebruikelijk is, maar die ik niet spoilerfree kan toelichten.

Het intro van de kamer bestaat uit een audiofragment wat ze hebben laten inspreken door de meest Britse Brit van Groot Brittannië. Het verhaal en doel is ontzettend simpel. We zitten in de gevangenis en moeten daaruit zien te ontsnappen. Nou, lets go Britney!

Waar we bij de vorige kamer verrast waren over het decor, viel het hier zo ontzettend tegen. Ja, je ziet dat je in een gevangenis zit, maar dat is het dan ook wel. Daarnaast waren er veel gebruikssporen en zag je aan alles dat onderhoud voor deze kamer niet de hoogste prioriteit heeft gehad. Heel in de verte hoorde we wat achtergrondmuziek, maar meer sfeermakers waren er gewoon niet. Er is niets gedaan met licht en er is niets gedaan met geluid.

De puzzels, tja, leuk misschien als je voor het eerst een escape room speelt. Er zat niks in deze kamer wat ik nog niet eerder heb gezien. Dat hoeft niet persé iets slechts te zijn, maar alles is heel random en verstaand van het thema en verhaal en dat maakt het gewoon minder interessant. Je speelt deze kamer grotendeels lineair, wat inhoudt dat je eerst de ene puzzel op moet lossen voordat je door kunt met de volgende.

Het niveau van deze kamer is gemakkelijk, want als ik het me goed herinner hebben we geen hints nodig gehad en waren we er binnen een zucht en een scheet weer uit. Onze gamehost zoeken om te zeggen dat we weg gingen, daar hebben we langer over gedaan dan over het spel. Misschien zijn wij ook niet de doelgroep en is dit een kamer die gezinnen met jonge kinderen moeten spelen. Maar zelfs dan zou ik aan die gezinnen aanraden om een andere kamer te gaan doen.

Al bij al; Nee, dit was ‘m niet zo. Bij Correctional Facility is de sfeer het grootste pijnpunt, want het decor ziet er slordig uit en er is niets gedaan ter sfeerbevordering. De puzzels zijn random en veel voorkomend in escape rooms. Daarnaast is deze kamer misschien iets te gemakkelijk. Ik zou deze overslaan als je in Wrocław bent en je moet hier al helemaal niet voor naar Polen reizen.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met twee/drie personen i.v.m. voornamelijk lineaire puzzels;
- Dit is meer een gezinskamer, dus beter om te spelen met jongere kinderen;
- Speel bij voorkeur een andere kamer bij Let Me Out Wrocław.

Ondanks dat deze kamer ons een beetje tegenviel, wil ik Let Me Out Wrocław hartelijk bedankt voor het ontvangen van ons. Pożegnanie.


5.5

Ambiance: 5.0

Game experience: 6.0

Service: 6.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Britse voice over
 • Uitleg over cijfersloten
 • Verstoppertje spelen met gamehost

 

Abandoned Hotel

EXIT19.PL 2
Posted on: 2023 september 07

Vijf-sterren hotel

Dé kamer waarvoor we – De Drie Duitsers (3 personen) - naar Polen zijn gekomen, hebben we natuurlijk tot het laatst bewaard. Vandaag op dag vier, de laatste dag van onze escapetrip naar Wrocław, sloten we onze dag af met de vijfde kamer van de dag én de vijftiende kamer van de trip: Abandoned Hotel van Exit19. Deze kamer staat (op het moment dat wij hem speelden in augustus ‘23) op nummer zeven van TERPECA (= de ranglijst van beste escape rooms van de wereld volgens escape room enthousiastelingen). De vraag bij hoog aangeschreven escape rooms is natuurlijk altijd: is dat terecht? Laat ik daar nu antwoord op hebben in deze laatste review van onze escapetrip in Wrocław.

Exit19 is een escape roombedrijf dat elf escape rooms uitbaat die verdeeld zijn over twee locaties in Wrocław. Abandoned Hotel is gevestigd op hun tweede locatie (Pawła Włodkowica 21). Mocht je met de auto zijn, kun je in de buurt betaald parkeren. Wij waren te voet en ook dan is de vestiging prima te bereiken. De locatie is gevestigd aan een weg waar ook wat terrasjes zitten. Je moet aanbellen en doorlopen naar de eerste verdieping. Daar wordt je – in ons geval althans - vriendelijk ontvangen door een goed Engelssprekende gamehost.

Voorafgaand aan het spel krijg je alle veiligheidsinstructies en regels uitgelegd. Dit duurt ongeveer een kwartier tot twintig minuten en dit doen ze pas na het tijdstip waarop je gereserveerd hebt. Dus mocht je nog andere plannen hebben na het spelen van de kamer, houd er dan rekening mee dat je uit kunt lopen.

Het spel start weer op z’n Pools. Zo ben ik deze manier van een escape room betreden gaan noemen, omdat dit bijna bij iedere kamer die we hebben gespeeld in Polen de manier was om binnen te komen. Echter wil ik de pret niet verpesten en er geen spoiler over geven. Vandaar dat ik het maar ‘op z’n Pools’ naar binnen gaan heb genoemd. Qua verhaal zijn we verdwaalt en staan we voor de voordeur van een verlaten Victoriaans hotel. Er bestaat enige twijfel over hoe verlaten deze plek daadwerkelijk is. Desalniettemin besluiten we toch naar binnen te gaan.

Abandoned Hotel is oprecht de mooiste escape room die ik ooit heb gespeeld. Het decor is weergaloos. Je kunt op de website foto’s zien van bepaalde stukken van het decor én zo ziet het er ook écht uit. Sterker nog, in het echt is het nóg mooier. Tot in detail is de kamer afgewerkt en komen patronen óf stijlen terug. Je moet je voorstellen dat zelfs de kruipruimtes en doorgangen, waar je enkel maar snel doorheen loopt om van de een naar de andere ruimte te gaan tot in detail zijn gedecoreerd.

Daarnaast is er in deze kamer ook ontzettend goed gebruik gemaakt van licht- en geluidseffecten en special effects. Zo speelt het verhaal zich af tijdens een storm en dat merk je gedurende je hele verblijf. Ik ga er verder niet over in detail treden, maar concluderend is de algehele sfeer fenomenaal. Ik denk oprecht dat ik van alle tweehonderd escape rooms die ik gespeeld heb, de sfeer hier het beste uit de verf vind komen, door decor, licht, geluid en special effects.

De kamer is volledig lineair, wat betekent dat je puzzel voor puzzel moet oplossen. Dat vind ik ontzettend fijn, want hierdoor kun je het verhaal goed meekrijgen. In tegenstelling tot de andere kamers van Exit19 is er bij Abandoned Hotel echt goed nagedacht over de spelbeleving en over hoe ze puzzels kunnen laten aansluiten bij het verhaal en thema. Vooral in het begin zijn het logische dingen die je doet op de plek waar je bent en dat is waar ik heel goed op ga bij het spelen van escape rooms. Ik denk dat in Abandoned Hotel mijn nieuwe favoriete puzzel aller tijden zit. Wat dan misschien ook nog grappig is om te vermelden, is dat eigenlijk alle kamers van Exit19 puzzelgeoriënteerde kamers zijn, maar dat ik bij de enige iets wat meer belevingsgeoriënteerde kamer (deze kamer) de puzzels het beste en leukste vind. Waarschijnlijk is dat zo, omdat ze zo goed aansluiten bij het thema/verhaal.

Ik ben euforisch over deze kamer, maar ik moet daarnaast wel redelijk en eerlijk zijn en hoewel dat de meeste puzzels wél in thema zijn en vaak ook goed bij het verhaal passen, zitten er nog steeds wat random puzzels in die weer wat afdoen aan het verhaal. Dit is vooral richting het einde het geval. Het einde past ook niet zo goed qua niveau bij de rest van de kamer. Dit is natuurlijk een smaak-dingetje, maar voor mij was het einde niet de apotheose waar we voor mijn gevoel naartoe aan het werken waren. Ook het grootste pluspunt van de kamer, het decor, zwakt wat af aan het eind.

Nu ik toch kritiekpunten aan het opnoemen ben, kan ik direct benoemen dat ik de acteur van minder toegevoegde waarden vind in deze kamer. De acteur zit er niet persé in om je bang te maken, maar waarom zit ‘ie er dan wel in? Hij heeft wél een functie, maar dit is verhaaltechnisch een beetje onlogisch op sommige momenten. Daarnaast ziet de acteur er niet zo geweldig uit. Zijn uiterlijk voelt een beetje goedkoop aan. Voor mij was de kamer nóg beter geweest zonder acteur. Het lijkt er een beetje op alsof Exit19 heel graag een kamer wilde met acteur, maar niet goed nagedacht heeft over de toegevoegde waarden ervan, naast dat het tof klinkt om een escape room met acteur te hebben. Dit vul ik zelf in, maar toch wil ik dit gedachtenspinsel graag delen om aan te geven dat meer én heftiger niet altijd beter is.

De kamer is overigens totaal niet eng. Er zitten geen schrikmomenten in en ook voel je weinig van een dreiging of spanning. De acteur is ook geen scare-actor. Dus mocht je twijfelen om Abandoned Hotel te gaan spelen, omdat je de kamer misschien te eng zult vinden, dan wil ik graag die twijfel bij je wegnemen.

Binnen de gegeven tijd wisten we uit de kamer te komen. Het napraten was een beetje vluchtig, want wij waren de laatste groep en de gamehosts wilde graag naar huis. We hebben expres rustig aan gedaan tijdens het spelen, want anders waren we er doorheen gevlogen. Dit betuigd van een goede spelflow. Daarentegen zou ik toch adviseren om net als ons de tijd te nemen om te genieten en rond te kijken. Deze kamer is zo goed door hoe het eruit ziet en dat moet je dus goed in je opnemen als je er bent.

Al bij al; Ja, Abandoned Hotel is dé reden om naar Wrocław af te reizen. Het is by far de mooiste kamer ooit met het mooiste decor dat ik ooit heb gezien. Alleen daarvoor al moet je deze gaan spelen. Deze kamer staat terecht in de top 10 van TERPECA wat mij betreft en je moet deze gewoon gespeeld hebben als je liefhebber bent van escape rooms.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer met maximaal vier personen i.v.m. lineaire puzzels;
- Laat je niet afschrikken door het ‘spannende’ thema of de acteur, de kamer is geen moment eng;
- Vergeet niet te genieten en rond te kijken en doe bij voorkeur gewoon rustig aan;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een goede kamer om aan het einde van de trip óf dag (specifiek: als grande finale) te spelen qua opbouw.

Beste mensen van Exit19, bedankt voor het bouwen en onderhouden van jullie escape rooms. Wij hebben een super toffe tijd gehad in Wrocław. Abandoned Hotel is een pareltje en ik zal iedereen aanraden om daarvoor naar jullie te komen. Bedankt en do widzenia.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels / spelflow
 • Decor
 • Goede prijs

 

Curse of the Mayan Treasure

EXIT19.PL 1
Posted on: 2023 august 30

Hou toch sTillman!

Dag drie van onze escapetrip in Wrocław is aangebroken. Met het team De Drie Duitsers (3 personen) zijn we een aantal dagen in Polen om alle elf kamers van escape roombedrijf Exit19 te spelen en nog wat andere kamers in de regio. Curse of the Mayan Treasure wordt onze zevende kamer van de trip en eerste van de dag.

Exit19 heeft haar elf escape rooms verspreid over twee locaties. Curse of the Mayan Treasure bevindt zich op locatie 1 (Ofiar Oświęcimskich 19). Deze locatie is te voet goed te bereiken als je – net als ons – in het centrum van Wrocław verblijft. Ga je met de auto, dan kun je nabij betaald parkeren. Je moet even wat borden volgen, door een grote houten poort lopen, een terrasje over steken en met de trap naar beneden de kelder in om in de ontvangstruimte te komen.

Het heeft géén zin om te vroeg te komen, want in de kleine ontvangstruimte kun je niet wachten. Daarbij starten ze bij Exit19 echt pas op de gereserveerde tijd. Je wordt vervolgens meegenomen naar een aparte ontvangstruimte voor de Curse of the Mayan Treasure en daar krijg je uitleg over het verhaal en een hele rits aan veiligheidsinstructies en regels. Dit alles duurt zeker een kwartier tot twintig minuten, dus houd daar rekening mee als je daarna nog een escape room (of een andere afspraak) op de planning hebt staan.

We staan op het punt om de Tempel van The Great Jaguar te betreden. Volgens een legende raakte professor Tillman tijdens zijn onderzoek naar de drie krachtige harten in de tempel vermist. Men beweert dat dit komt door een boosaardige Maya vloek. Aan ons de taak om het werk van professor Tillman af te maken en de drie harten te verzamelen.

Tja, weet je wat het is met tempelkamers, als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien. Ik loop niet warm voor het thema, maar dat heb ik vaker gehad en vaker hebben ze me weten te verbazen. Helaas was voor mij de verbazing niet groot genoeg om deze tempelkamer meer te waarderen dan een andere. Het zijn vaak dezelfde soort puzzels die je bij tempelkamers tegenkomt en decoratie en thematisering is vaak net niet geloofwaardig genoeg.

Om met de puzzels van deze kamer te starten; die zijn leuk om te doen en divers. Je kunt een klein beetje parallel puzzelen in het begin (= meerdere puzzels tegelijkertijd oplossen). Daarna wordt de spelstructuur lineair (= puzzel voor puzzel oplossen). Er zitten zelfs wat puzzels in de kamer die een link hebben met het verhaal en met het thema en dat kan ik altijd erg waarderen. Echter het gros van de puzzels is totaal willekeurig en zie je vaker terugkomen in tempelkamers. Bij sommige puzzels is zelfs niet eens de moeite genomen om ze helemaal passend te thematiseren en dat vind ik dan weer jammer.

Het decor van Curse of the Mayan Treasure is mooi gemaakt. Je waant je in een tempel. Echter, wat bij bijna alle tempelkamers een probleem blijft is het geloofwaardig maken van zo’n tempel. Dat is ontzettend moeilijk en je ziet dat daar veel aandacht naar uit is gegaan, maar het vervalt al snel in een cartoonachtige tempel in plaats van een realistische.

Er is een originele manier in deze kamer om de overgebleven tijd te laten zien. Dat is wel grappig gedaan. Voor ons was de tijd bijzaak, want uit deze kamer wisten we ruim binnen de tijd te ontsnappen. Ofja, de drie harten te vinden en het werk van professor Tillman af te maken. Dit heeft niet alleen met ons puzzeltalent te maken (zeg ik met sarcasme), maar ook met de goede natuurlijke spelflow in de kamer, want we hebben ook bijna geen hints nodig gehad.

Al bij al; Misschien ben ik te bevooroordeeld vanwege het thema wat me niet aanspreekt, maar deze kamer vond ik minder dan de rest van Exit19. Dit maakt het overigens géén slechte kamer. De kamer is mooi gedecoreerd en de puzzels zijn leuk om te doen. Als je van tempelkamers en/of puzzelkamers houd, vind je deze wellicht geweldig. Je moet deze kamer echter niet spelen voor de beleving of het verhaal. Wil je een uurtje puzzelen in een net decor, dan kun je je prima vermaken met Curse of the Mayan Treasure. Ik zou er alleen niet speciaal voor naar Polen vliegen.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met twee/drie personen i.v.m. bewegingsruimte;
- Vooral spelen als je houd van puzzel georiënteerde escape rooms;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een prima kamer om in het begin te spelen qua opbouw.

Beste mensen van Exit19, dank jullie wel voor het ontvangen van ons. We hebben een top tijd gehad in al jullie kamers.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Originele tijdweergave
 • Spelflow
 • Goede prijs

 

Betrayal in Breslau

EXIT19.PL 1
Posted on: 2023 august 30

Op de Breslau springen voor Klaus

Oke, deze had ik even niet aan zien komen. Misschien is Betrayal in Breslau wel dé verborgen parel van Exit19.

We waren met het team De Drie Duitsers (3 personen) op escapetrip in Wrocław om onder andere alle elf escape rooms van Exit19 te spelen. Het was dag drie van onze trip en we speelden de tweede kamer van de dag en alweer de achtste kamer van de gehele trip. Exit19 heeft haar kamers verdeeld over twee locaties in Wrocław en voor Betrayal in Breslau mochten we blijven op locatie 1 (Ofiar Oświęcimskich 19) waar we zojuist ook al een andere kamer hadden gespeeld.

De locatie is wandelend goed te bereiken als je logeert in de stad. Mocht je met de auto zijn, kun je in de buurt betaald parkeren. Je moet via een houten poort een binnenplaatsje op wandelen waar ze een terrasje hebben opgesteld. Vervolgens kun je naar achter doorlopen en met de trap de kelder in. Daar zit de ontvangstruimte van Exit19. Echter heeft Betrayal in Breslau een eigen ontvangstruimte waar je door de gamehost mee naartoe genomen wordt als het de tijd is waarop je gereserveerd hebt. Het heeft géén zin om vroeger te komen, want de riedel met uitleg van het verhaal en veiligheidsvoorschriften wordt pas verteld nadat het de tijd is waarop je hebt gereserveerd. Ik kom hier later nog op terug.

Het thema en verhaal vind ik origineel voor een escape room, want ik heb nog nooit een kamer gespeeld met dit onderwerp. Als privédetectives zijn we ingehuurd om een kijkje te gaan nemen in het appartement van Gunter Wolf. Het is 1938 en Klaus is bang dat zijn vrouw Inge een affaire heeft met Gunter. Hoewel dit het verhaal is waarmee je naar binnen gaat in de kamer, wordt al heel snel duidelijk dat er veel meer speelt. Dit is de eerste kamer die we spelen in Polen, die volledig verhaalgedreven is. Je doorloopt een verhaal en komt steeds meer te weten over de situatie. Persoonlijk vond ik de plotwendingen ook ontzettend gaaf en goed bedacht. Ze zijn origineel, passend en niet over de top, maar toch verrassend genoeg om af en toe een moment te hebben van; ‘aah, zo zit dat dus…’.

We moesten teams maken en met drie personen betekent dat al snel dat iemand alleen komt te staan. Ik en een teamgenoot mochten als eerst naar binnen, maar wel op z’n Pools (= een manier van een escape room betreden die veel voorkomt in Wrocław, maar die ik niet spoilerfree nader kan toelichten). Vervolgens mocht onze derde teamgenoot op de normale manier naar binnen lopen.

Het begin van het spel is een kwestie van communiceren en samenwerken. Bij ons ging dat niet helemaal goed, waardoor we veel tijd verloren. Ook was er een kleine resetfout, waardoor we een lange tijd vastliepen én uiteindelijk de gamehost de kamer in moest komen om een sleuteltje af te geven. Desalniettemin heeft dat voor mij niet veel afgedaan aan de spelbeleving.

Ik vond de puzzels leuk om te doen. Het zijn puzzels die voor een groot deel passen in het verhaal en bij het thema. Af en toe een uitschieter daargelaten. Het is met momenten best een pittige kamer. Je kunt in deze kamer parallel te werk gaan, wat betekent dat je meerder puzzels tegelijkertijd kunt oplossen. Er zijn ook wat stukken waarop je lineair moet werken, waardoor je dus niet door kunt naar het volgende als je het eerdere niet hebt opgelost. Af en toe was dit wat verwarrend, maar door middel van een hint kwamen we uiteindelijk op het goede spoor. Een nadeel aan de spelbegeleiding vind ik wel dat wij in Polen altijd zelf om een hint moesten vragen en dat de gamehost nooit uit zichzelf een hint gaf als dat nodig was. Dit belemmerde onze spelflow soms.

De sfeer van Betrayal in Breslau vind ik ontzettend goed neergezet. Er is heel subtiel gebruik gemaakt van licht- en geluidseffecten, maar wat ik hier vooral heel goed vind is het realistische decor wat met échte materialen is gemaakt. Vaak in escape rooms zie je duidelijk dat iets geschilderd is op een gipswandje en dat kan ooit heel mooi zijn. Echter nog meer waardeer ik het als er gebruik is gemaakt van authentieke materialen; steen, staal en hout. Dat is bij deze kamer ontzettend goed gedaan.

Helaas wisten we niet binnen de gegeven tijd uit de kamer te ontsnappen. We mochten een paar minuten doorspelen om het spel tot het einde mee te maken en dat is super netjes. Doordat we in het begin zeker twintig minuten later zijn begonnen, door de uitgebreide uitleg, waren we helaas wel te laat voor de volgende kamer die we zouden gaan spelen op de andere locatie van Exit19. Gelukkig kon er wat geschoven worden en hebben we die kamer niet hoeven missen. Maar wel een les voor ons: houd er in je planning rekening mee dat je, doordat je pas later begint met het spel, lang kunt uitlopen.

Al bij al; Bij Betrayal in Breslau doorloop je een verhaal en dat is ontzettend tof. Vooral ook, omdat het verhaal origineel en verrassend is. De puzzels passen – in de meeste gevallen – goed bij het verhaal. De sfeer van de escape room vind ik goed en dit komt vooral door het mooie decor. Ik vond dit de grote verrassing van onze trip. Het is géén kamer waarvoor je in het vliegtuig stapt, maar het is absoluut de moeite waard om deze mee te pakken als je in Wrocław bent. Als ik alle elf kamers van Exit19 zou rangschikken, zou Betrayal in Breslau op nummer 3 komen staan. Dus ik beschouw deze als een van de betere escape rooms van Exit19.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met vier personen i.v.m. parallel puzzelen;
- Bedenk goed, als dat nodig is, wie je ‘alleen’ zet in het begin. Kies de meest communicatievaardige persoon;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een goede kamer om richting het einde van de trip óf dag te spelen qua opbouw.

Beste mensen van Exit19, wij hebben genoten van deze kamer. Bedankt voor het bouwen en onderhouden hiervan.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: No


 • Verhaal
 • Sfeer
 • Decor
 • Goede prijs

 

King Arthur's Dungeons

EXIT19.PL 1
Posted on: 2023 september 03

We dine well here in Camelot. We eat ham and jam and spam a lot.

Het bedrijf waarvoor we naar Wrocław zijn gekomen voor een escapetrip, met elf escape rooms verspreid over twee locaties, bestempelt King Arthur’s Dungeons als een van hun betere kamers. Voorafgaand aan onze reis hadden we aan de eigenaren gevraagd wat de beste volgorde van spelen was voor alle kamers en ze gaven aan dat deze kamer het beste bewaard kon blijven voor het einde van een dag óf de trip. Helaas liepen we – De Drie Duitsers (3 personen) – uit bij de vorige kamer en konden we de eigenlijk geplande kamer niet meer spelen op die tijd. Met wat verschuivingen is het gelukt om alsnog alle kamers te spelen, maar daarom speelden we King Arthur’s Dungeons als derde kamer van de derde dag en als negende kamer van de volledige trip in Polen, tegen het advies van de eigenaren in.

King Arthur’s Dungeons bevindt zich op locatie 1 (Ofiar Oświęcimskich 19) van Exit19. Je kunt hier te voet goed komen door goed de bordjes met ‘Exit19’ erop te volgen die leiden naar de kelder waarin de ontvangstruimte gevestigd is. Als je met een auto komt, kun je betaald parkeren in de buurt. Je wordt stipt op de gereserveerde tijd verwacht en krijgt dan nog een heel arsenaal aan veiligheidsinstructies en de introductie op het verhaal in een aparte ontvangstruimte voor deze kamer. Dit duurt een kwartier tot twintig minuten en dan pas begint het spel. Dit is de reden geweest dat we bij de vorige escape room die we hier speelden zo ver zijn uitgelopen, dus houdt daar rekening mee als je een strakke planning hebt.

Door middel van een list van Sir Lancelot zijn we in de dungeons terecht gekomen. We moeten hieruit ontsnappen en onze onschuld bewijzen aan Koning Arthur, voordat we worden geëxecuteerd. Dit is het verhaal waarmee je de kamer in gaat, maar dit mag je meteen vergeten. King Arthur’s Dungeons is een pur sang puzzelkamer. Het thema wordt absoluut eer aangedaan, maar het verhaal is nergens meer terug te vinden na de start.

De escape room ziet er wel fantastisch uit. Het decor is hier heel mooi gemaakt. Je waant je daadwerkelijk in de dungeons van King Arthur. Ook de thematisering en de sfeer door middel van licht en geluid is passend. Weliswaar subtiel, maar genoeg aanwezig om een mooi geheel te creëren. Voor het eerst tijdens onze trip – richting het einde van de kamer – wordt er zelfs (heel minimaal) gebruik gemaakt van special effects.

Het draait in deze kamer om de puzzels. Wat dan weer een beetje afdoet aan de sfeer, is dat je dat ook direct ziet. Zo staan er in een prachtig gedecoreerde ruimte drie blokken met daarin behendigheidspuzzels. Hoewel het wel gethematiseerd is, vind ik dit toch jammer en had ik graag gezien dat de puzzels meer opgenomen zouden zijn in het decor en in het verhaal. De puzzels lagen ons in deze kamer ook veel minder goed, dan in de andere kamers. Iemand die van oud Hollandse spellen houdt, kan hier wellicht wél zijn hart ophalen. Het waren niet alleen maar zulk soort puzzels, maar deze hadden wel de overhand.

De kamer is parallel te spelen, wat betekent dat je meerdere dingen tegelijkertijd kunt oplossen. Wij hebben deze kamer ook zo gespeeld en daardoor heb ik bepaalde puzzels gemist. Op een zeker moment kun je niet meer parallel spelen en moet je samen puzzel voor puzzel op gaan lossen. Dat heeft altijd meer mijn voorkeur. Ten slotte – en dat is vrij uniek bij Exit19 – is King Arthur’s Dungeon een vrij ruim opgezette kamer met meerdere ruimtes. Ik vind dat een pluspunt, want anders zou de kamer minder interessant zijn 90 minuten lang.

In Wrocław zijn ze er fan van om je telkens om een hint te laten vragen in plaats van het spel begeleiden en aanvoelen wanneer een hint gepast zou zijn. Dat heeft bij deze kamer tot veel frustratie geleid. Desalniettemin met redelijk wat hints, wisten we toch binnen de gegeven tijd te ontsnappen en onze executie te voorkomen.

Onze gamehost wil ik nog wel even speciaal noemen. Wat een verademing was dit! Bij Exit19 hebben we veel verschillende gamehosts gehad en hoewel ze allemaal vriendelijk waren, miste we toch vaak de passie voor het escapen en voor het bedrijf Exit19 zelf. Misschien kwam dit door de taalbarrière óf omdat ze het druk hadden. Echter deze jongeman heeft alles goed gemaakt. Ik baalden ervan dat we nu maar zo kort hadden om na te praten, want dat was met deze kerel waarschijnlijk een hele gezellige avond geworden.

Al bij al; King Arthur’s Dungeons is een hele mooie puzzelkamer. Hoewel de puzzels ons niet zo goed lagen, waren het toch prima puzzels om te doen en kun je hier waarschijnlijk een hele goede spelflow hebben. Ondanks dat het decor écht ontzettend mooi is, is en blijft het een puzzelkamer. Het gaat om de puzzels en niet om de beleving hier. Ik zou hier vooral naartoe gaan als je houdt van puzzelgeoriënteerde kamers. Moet je ervoor naar Polen reizen? Nee, maar je kunt ‘m goed meepakken als je er bent. Als ik alle elf kamers van Exit19 zou rangschikken, zou King Arthur’s Dungeons op nummer 5 komen staan. Dus ik beschouw deze als een van de betere escape rooms van Exit19.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met drie/vier personen i.v.m. parallel puzzelen;
- Speel deze kamer vooral als je houdt van puzzelgeoriënteerde kamers;
- Speel deze kamer vooral als je fan bent van behendigheidsspellen e.d.;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een goede kamer om richting het einde van de trip óf dag te spelen qua opbouw.

We hebben het weer erg naar ons zin gehad in deze kamer. Bedankt, Exit19 en speciale dank aan onze gepassioneerde gamehost. Do widzenia.


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Decor
 • Meerdere ruimtes
 • Thematisering
 • Goede prijs

 

Volcano in Madagascar

EXIT19.PL 2
Posted on: 2023 september 03

In lachen uitbarsten

Volcano in Madagascar wordt gezien als de ‘grappige’ kamer van Exit19. Ik denk dat dat ook wel klopt, maar humor is natuurlijk altijd persoonlijk. Zo wilde ik een woordgrap maken over een vulkaan in het begin van deze review, maar te veel mensen vonden het op het randje.

Met het team De Drie Duitsers (3 personen) waren al drie dagen in Wrocław op escapetrip om onder andere alle elf kamers van Exit19 te spelen. Vandaag speelden we onze tiende kamer van de trip, vierde kamer van de dag én tevens de afsluiter van deze enerverende derde dag. Hoewel het eigenlijk niet zo was gepland, werd Volcano in Madagascar de dagafsluiter. Hiervoor moesten we van locatie 1 naar locatie 2 (Pawła Włodkowica 21) van Exit19 wandelen. Dit is een wandeling van ongeveer 20 minuten.

Locatie 2 is goed bereikbaar. Als je met de auto komt kun je in de buurt betaald parkeren. Wij waren te voet en konden gewoon aanbellen en naar de eerste etage lopen. Hier werden we vriendelijk verwelkomt in de kleine ontvangstruimte. Je hoeft er pas te zijn op de gereserveerde tijd, want je kunt niet echt wachten in de ontvangstruimte. Na de verwelkoming komt er wel nog een hele uitleg over de regels, veiligheid en over het verhaal. Dus je start altijd een kwartier tot twintigminuten later met het spel, dan de tijd waarop je hebt gereserveerd.

Op z’n Pools mochten we weer de kamer betreden. Zo ben ik de manier van een escape room binnen gaan in Polen gaan noemen, want dit is een bijzondere manier waar ze hier in Wrocław ontzettend fan van zijn. Echter ik vind het niet prettig om te zeggen hoe precies, in verband met spoilers. Plots zitten we vast in Madagaskar en moeten we van de Volcano Spirit een opdracht uitvoeren om onze vrijheid terug te krijgen. We moeten een beeldje vinden van een bepaalde god en deze offeren binnen een uur.

Tja, wat moet ik nu over deze kamer zeggen. De puzzels zijn prima. Er zitten leuke vindingen in die ik nog niet eerder heb gezien. Daarnaast zijn ze divers en is er letterlijk voor ieder wat wils in deze kamer. Je kunt ook met meerdere puzzels tegelijkertijd bezig zijn. Het decor is ook prima. Het is passend en dat komt ook omdat je alles met een korrel zout mag nemen. De kamer doet erg haar best om grappig te zijn en soms slaagt ze daar ook in. Er zitten grappige geluidjes in de kamer en er wordt af en toe wat met licht gespeeld, dus qua sfeer is het ook prima.

Ik heb nu het woord ‘prima’ al een aantal keer gebruikt om Volcano in Madagascar te beschrijven en dat is waarschijnlijk ook de beste samenvatting van deze kamer. Je gaat je hier niet verbazen en je gaat niet iets zien of doen wat je leven gaat doen veranderen, maar je kunt hier best een leuke tijd hebben, lol maken en een goed gevoel overhouden aan een lekkere spelflow en toffe puzzels. Het is een gezinskamer, dus met kinderen is het wellicht nog leuker dan met drie volwassen en verbitterden escapegekkies.

Al bij al; Het is absoluut niet de moeite om voor Volcano in Madagascar naar Polen te vliegen of rijden, maar als je in Wrocław bent en je hebt behoefte aan een wat luchtiger thema dan kun je deze best meepakken. Het is absoluut geen slechte kamer, maar verwacht ook absoluut geen topper.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met drie/vier personen i.v.m. parallel puzzelen;
- Deze kamer is zeer geschikt voor gezinnen en dus ook voor jongere kinderen;
- Speel deze kamer vooral als je eens iets met een wat luchtiger thema wilt spelen;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een prima kamer om in het begin te spelen qua opbouw.

Bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze kamer, Exit19. We hebben het naar ons zin gehad. Do widzenia.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Diversiteit
 • Goede prijs

 

Identity

EXIT19.PL 1
Posted on: 2023 august 24

Warflashbacks

Het is dag twee van onze escapetrip naar Wrocław en we – De Drie Duitsers (3 personen) - staan ’s middags op het punt om onze derde kamer van de trip te spelen. Gisteren hebben we twee kamers gespeeld van andere escape roombedrijven. Echter zijn we naar Polen gekomen om alle kamers van escape roomuitbater Exit19 te spelen en dit wordt dus de start van de reden waarom we in het vliegtuig zijn gestapt.

Exit19 heeft 11 escape rooms (op het moment dat wij er waren) verdeeld over twee locaties. Voorafgaand aan onze reis hebben we aan de eigenaren advies gevraagd over de beste volgorde van spelen volgens hen en dit hebben we (bijna) helemaal nagevolgd. We beginnen met Identity een post-apocalyptisch gethematiseerde kamer die gaat over een oorlog op aarde en wij – als soldaten - die onze identiteit moeten bevestigen om aan een bombardement te ontsnappen. Het klinkt misschien wat minderwaardig, maar het komt neer op een leger/oorlog-gethematiseerde kamer.

Identity bevindt zich op locatie 1 van Exit19 (Ofiar Oświęcimskich 19). In de buurt kun je betaald parkeren, maar wij konden er vanuit onze verblijfaccommodatie lopend komen. Via een grote poort kun je een binnenplaats oplopen waar een terrasje is opgesteld en als je dan de borden volgt als een soort speurtocht kom je uiteindelijk uit in een kelder waar zich de ontvangstruimte bevindt van de eerste locatie. De ontvangstruimte is klein en je kunt er niet echt wachten. Er wordt daarom verwacht dat je precies op de gereserveerde tijd komt en bij voorkeur niet vroeger. We werden vriendelijk ontvangen door een goed Engelssprekende gamehost.

Bij alle elf kamers hebben we hetzelfde lange intropraatje gehad met alle veiligheidsvoorschriften. Het is opvallend dat je niet eerder terecht kunt dan de gereserveerde tijd, maar dat je vervolgens een kwartier tot twintig minuten bezig bent met veiligheidsvoorschriften en introductie op de kamer, waardoor je altijd veel later dan de gereserveerde tijd start. Houd hier dus rekening mee, als je een strakke planning hebt.

Op z’n Pools betreed je de kamer. De manier van beginnen kan ik niet spoilerfree vertellen, maar bij bijna alle kamers in Wrocław zijn we op die manier begonnen, vandaar de term: ‘op z’n Pools’. Het valt direct op dat de kamer er netjes onderhouden uitziet. Het decor is prima en door middel van licht- en geluidseffecten wordt een passende sfeer gecreëerd. De kamer is wél heel klein. Je zou kunnen spreken van een kleine single-room. Ik denk dat je onder andere hierom de kamer ook niet met meer dan vier personen kunt spelen.

Identity bleek de enige volledige 2.0 kamer van Exit19. Je hoeft hier geen oplossingen van puzzels in te voeren op sloten, want alle puzzels worden automatisch getriggerd doormiddel van techniek. Dit is ook de enige kamer waarbij het hintsysteem afwijkt en passend is gemaakt in het thema van de kamer en dat is super tof gedaan. Echter in Nederlandse escape rooms is dit wel vaker voorkomend, dus het was niet volledig nieuw voor ons.

De puzzels waren leuk om te doen en qua spelflow zat het goed. Af en toe mis je een beetje sturing vanuit de kamer zelf, want als je vastloopt en dan uiteindelijk door een hint weet wat je moet doen, kun je je afvragen hoe je dat uit jezelf had moeten weten. De kamer is volledig lineair wat betekent dat je eerst het ene oplost en dan pas door kunt met het volgende. Dit is fijn, want dan krijg je alles mee van de puzzels.

De puzzels passen bij het thema, maar vertellen niet echt een verhaal. Dus alles is gethematiseerd, maar waarom je bepaalde dingen doet is gedurende een lange tijd niet duidelijk. Je lost gewoon puzzels op in een legerbunker. De eindpuzzel is dan weer wél passend bij het verhaal, dus dat is mooi. Ruim binnen de gegeven tijd wisten we onze Identity te bevestigen en hadden we de kamer voltooid.

Al bij al; Identity is een prima gethematiseerde puzzelkamer voor kleine groepen, misschien zelfs wel het meest geschikt voor twee personen. Als je een uurtje lekker wilt puzzelen, zonder dat je te veel bezig wilt zijn met een verhaal of beleving dan is dit een prima kamer om te gaan spelen. Ik zou het een middenmoter willen noemen. Je hoeft hiervoor absoluut niet het vliegtuig naar Polen te nemen, maar als je er bent kun je ‘m best meepakken.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met twee personen i.v.m. lineair puzzelen en bewegingsruimte;
- Kom niet te vroeg, want je kunt niet wachten in de ontvangstruimte;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een prima kamer om in het begin te spelen qua opbouw.

Exit19, bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze kamer. We hebben het naar ons zin gehad. Do widzenia.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Hintsysteem in thema
 • Goede prijs

  sjephanie

Murder at the Office

EXIT19.PL 2
Posted on: 2023 august 24

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Murder at The Office was een opvallende kamer tijdens onze escapetrip naar Wrocław. Dit heeft alles te maken met het spelconcept dat afwijkt van een standaard escape room. Met ons team De Drie Duitsers (3 personen) waren we in Polen om alle kamers van escape roombedrijf Exit19 te spelen (en nog wat andere kamers in Wrocław). Het was onze tweede dag en Murder at The Office zou de tweede kamer van de dag worden en de vierde kamer van onze trip.

Op het moment dat wij in Polen waren (augustus 2023) heeft Exit19 elf escape rooms die zijn verdeeld over twee locaties. Voorafgaand aan onze reis hebben we aan de eigenaren advies gevraagd over de beste volgorde van spelen volgens hen en dit hebben we (bijna) helemaal nagevolgd. Murder at The Office bevind zich op locatie 2 (Pawła Włodkowica 21) en aangezien we net een escape room hadden gespeeld op locatie 1, moesten we van 1 naar 2 lopen. Dit is een wandeling van 20 minuten.

De tweede locatie van Exit19 bevind zich aan een weg waar ook wat terrasjes zitten. Je zou je auto een eindje verderop betaald kunnen parkeren, want dat kan niet voor de deur, mocht je met de auto willen komen. Je moet aanbellen en dan naar de eerste verdieping lopen. Hier is een kleine ontvangstruimte. Ook bij deze locatie verwachten ze dat je precies op de gereserveerde tijd komt, want er is geen wachtfaciliteit, mocht je vroeger zijn. Het duurt ook bij deze kamer lang voordat je daadwerkelijk gaat beginnen, want de gamehost is bijna een kwartier tot twintig minuten bezig met het vertellen van de regels en veiligheidsvoorschriften.

Na de lange uitleg volgt de introductie van de kamer en dit gebeurd door middel van een video. Het verhaal gaat over het hoofd van de belastingdienst in Polen die wellicht banden zou hebben met de maffia. Om dit te onderzoeken is er een undercoveragent gestuurd en die is vermoord. Aan ons is het nu de taak om uit te zoeken wie hem heeft vermoord en wie er nu daadwerkelijk de leider is van de maffia.

Het verhaal is al vrij complex voordat je moet beginnen en dat zorgt ervoor dat deze kamer gemixte gevoelens bij me oproept. Je gaat niet ontsnappen óf een mysterie oplossen, maar je gaat bewijzen zoeken om uiteindelijk te kunnen vaststellen wie ‘de dader’ is. Je lost in deze kamer dus niet alleen puzzels op, maar alles wat je vind, hoort en ziet moet je gebruiken om de zaak op te lossen aan het einde. Dit spelconcept spreekt me ontzettend aan en vind ik heel tof bedacht.

Echter toen we de kamer betraden hadden we nog te veel het gevoel dat we een escape room aan het doen waren. We stortten ons vol op de puzzels en vergaten belangrijke dingen te noteren. Het was fijn geweest als we eerder beseft hadden dat we een onderzoek aan het doen waren in plaats van een escape room, want door ons té vlotte begin hebben we belangrijke momenten van het verhaal gemist. Daarbij wordt het plot steeds complexer. De Poolse namen vliegen je om de oren en negen van de tien keer heb je geen idee over wie iets gaat.

Het spelverloop is voornamelijk lineair, wat betekent dat je het verhaal stap voor stap volgt. Hier en daar kun je wel tegelijkertijd met bepaalde zaken bezig zijn, maar ik zou dat afraden, want als je met meerdere ogen naar iets kijkt kun je meer zien. De puzzels zijn in deze kamer redelijk goed verwerkt in het verhaal en thema. Maar af en toe merk je dat je toch nog steeds wat random puzzels aan het oplossen bent om verder te komen. De puzzels zijn over het algemeen leuk om te doen en divers.

Het decor ziet er verder prima uit en de sfeer is ook goed neergezet met passende effecten. Het is niets bijzonders, maar wel passend. Deze kamer is misschien wel de meest belevingsgeoriënteerde kamer van Exit19. Dit komt voornamelijk door het verhaal en spelconcept. Vraag me niet hoe, maar uiteindelijk wisten we ook gewoon de juiste dader aan te wijzen en de zaak tot een goed einde te brengen. Dat is tevens een dingetje: tijd is onbelangrijk in deze escape room. Je haalt Murder at The Office alleen als je aan het einde de juiste dader aan kunt wijzen. Iets wat ons dus – per ongeluk - gelukt is.

Al bij al; Murder at The Office heeft een tof spelconcept, maar de uitvoering komt niet altijd geweldig goed tot zijn recht (door een té complex verhaal en puzzels uit thema). Je moet hier scherp in gaan en beseffen dat je niet alleen maar puzzels moet oplossen en dan kan dit een toffe kamer voor je zijn. Even totaal iets anders is het wel. Ik zou ‘m als middenmoter willen bestempelen. Je kunt ‘m meepakken als je houd van een uitdaging, maar je hoeft hier niet speciaal voor naar Polen te vliegen wat mij betreft.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met drie personen i.v.m. lineair spelverloop;
- Let meteen vanaf het begin af aan goed op en probeer het verhaal zo goed mogelijk te volgen;
- Probeer zoveel mogelijk lineair te spelen, zodat iedereen alles goed mee kan krijgen;
- Kom niet te vroeg, want je kunt niet wachten in de ontvangstruimte;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een prima kamer om in het begin te spelen qua opbouw.

Beste mensen van Exit19, bedankt voor het ontvangen van ons. We vonden het leuk. Do widzenia.


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Spelconcept
 • Origineel
 • Verhaalbeleving
 • Goede prijs

  sjephanie

Prison Escape

EXIT19.PL 1
Posted on: 2023 august 27

Laat hem maar zitten

Exit19 – de escape roomuitbater voor wie wij in augustus ’23 een escapetrip naar Wrocław hebben gemaakt, om al hun kamers te spelen – houdt ervan om bijna bij elk van hun elf escape rooms een afwijkend spelconcept te gebruiken. Ook bij Prison Escape, de kamer die we – De Drie Duitsers (3 personen) – op dag twee van de trip gingen spelen als derde kamer van de dag en vijfde kamer van de totale trip. Dit was een kamer waarvoor we lage verwachtingen hadden, maar die ontzettend leuk bleek te zijn.

We waren op locatie 2 van Exit19, omdat we daar net een andere escape room hadden gespeeld. Voor Prison Escape moesten we terug wandelen naar locatie 1 (Ofiar Oświęcimskich 19) waar we in het begin van de middag waren afgetrapt. De wandeling van locatie 2 naar 1 duurt ongeveer 20 minuten. De eerste locatie is goed te bereiken. Wel moet je even een kleine speurtocht doen en wat borden volgen om uiteindelijk in een kelder uit te komen waar de ontvangstruimte is. Als je met een eigen auto komt, kun je die in de buurt van de escape room betaald parkeren.

Prison Escape heeft een aparte ontvangstruimte waar je pas met de gamehost naartoe gaat als het de tijd is waarop je gereserveerd hebt. Eerder komen heeft bij Exit19 geen zin, want je begint altijd pas op je gereserveerde tijd. Houd er wel rekening mee dat je dan ook nog alle veiligheidsinstructies en regels uitgelegd krijgt, dus het duurt zeker een kwartier tot twintig minuten voordat je daadwerkelijk start met het spel.

Het verhaal is super simpel. Je moet iemand helpen ontsnappen uit de zwaarst bewaakte gevangenis ter wereld. Dit keer gaat maar één iemand uit het team op z’n Pools naar binnen (= een manier van een escape room betreden die veel voorkomt in Wrocław). Één persoon van je team wordt dus afgesplitst van de groep én het is ontzettend belangrijk dat je hiervoor de juiste persoon kiest. Pak de meest communicatievaardige persoon (tip!). De andere teamleden gaan gewoon naar binnen. Ik was in dit geval degene die apart zat en ik heb dan ook een hele andere spelbeleving van de kamer gehad dan mijn teamleden, maar wel heel leuk.

Wat is dan het afwijkende spelconcept? Ik ga dat natuurlijk niet helemaal spoilen, maar je kunt het wellicht al wel raden. Laten we het houden op dat je in Prison Escape gedwongen wordt om samen te werken. Meer nog dan in een reguliere escape room. Doordat dit spelconcept net wat afwijkend is, maakt het de kamer erg verfrissend en was het voor ons ontzettend leuk en uitdagend om te spelen.

De kamer is lineair. Dat betekent dat je maar met één puzzel tegelijkertijd bezig kunt zijn. Echter je moet continu samenwerken, dus niemand hoeft zich te vervelen. De puzzels zijn allemaal random en hebben weinig tot niets met het thema of verhaal te maken, maar toch zijn ze leuk om te doen en ooit verrassend. Door o.a. de lineaire opbouw is de flow ontzettend goed in deze kamer. Telkens vind je weer iets waarmee je verder kan en je kunt lekker ongehinderd doorspelen.

De sfeer in deze kamer is prima. Het decor is gewoon passend, maar niets bijzonders. Licht en geluid is sfeervol afgesteld, maar ook hierbij geen bijzonderheden. Prison Escape moet je zien als een echte puzzelkamer, waarbij de sfeer prima is en vooral tof is door het samenwerkingsprincipe in de kamer.

In no time waren we ontsnapt met de gevangene. Het spel hadden we tot een goed einde gebracht. Hoewel de kamer zo simpel is gebouwd, het decor eenvoudig is, het verhaal niet complex is en de puzzels allemaal volledig willekeurig zijn, hebben we ontzettend genoten van Prison Escape door de goede spelflow en het net iets afwijkende spelconcept.

Al bij al; Prison Escape is leuk om te spelen. Het is een puzzelkamer waarbij je samenwerkingsvaardigheden op de proef worden gesteld voor kleine groepen (2 of 3 personen). Ik zie deze kamer als middenmoter en ik zou er niet helemaal voor naar Polen reizen, maar je kunt ‘m best meepakken als je er bent én als je houdt van puzzelen en wat minder belang hecht aan thema, verhaal en beleving.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met twee/drie personen i.v.m. bewegingsruimte;
- Laat de meest communicatievaardige persoon als eerst naar binnen gaan;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een prima kamer om in het begin te spelen qua opbouw.

Exit19, bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze kamer. We vonden het een toffe kamer en hebben plezier gehad.


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Spelconcept
 • Puzzels
 • Decoratie
 • Goede prijs

 

Lastige Leo

De naam van deze escape room is wellicht een beetje een catfish, maar dat neemt niet weg dat dit alsnog voor ons een van de betere kamers is van Exit19.

Met het team De Drie Duitsers (3 personen) waren we in Polen om in de stad Wrocław vijftien escape rooms te gaan spelen waarvan elf kamers van escape roomuitbater Exit19. Het was dag twee van onze trip en we speelde onze vierde en laatste kamer van de dag. Dit was tevens de zesde escape room van de hele trip.

Time Machine: The Secret of Leonardo is gevestigd op de eerste van de twee locaties van Exit19 (Ofiar Oświęcimskich 19). De locatie is goed te vinden als je de bordjes volgt met de bedrijfsnaam erop. Echter moet je wel ‘opzoek’ naar de ingang van de kamer, als je je hebt gemeld in de ontvangstruimte. Dit is op zich wel een grappige gimmick. Mocht je niet wandelend, maar met de auto komen dan kun je die in de buurt betaald parkeren.

Je bent pas welkom bij Exit19 op de tijd dat je daadwerkelijk gereserveerd hebt. Alle zaken zoals spullen opbergen, naar het toilet, uitleg, regels en voorschriften behandelen, ect. gebeurd na die tijd. Houdt er dus rekening mee dat je pas echt een kwartier tot twintig minuten later begint aan de kamer zelf.

Time Machine is de enige kamer van Exit19 met een ondertitel, namelijk: The Secret of Leonardo. Wat mij betreft zou de ondertitel de naam van de kamer moeten zijn, omdat de tijdmachine enkel in het begin en aan het einde van het verhaal een rol speelt. Het is Exit19 gelukt om op basis van bouwtekeningen van Leonardo Da Vinci een tijdmachine te bouwen. Echter kan deze tijdmachine alleen maar mensen terug in de tijd sturen. De machine kan na gebruik niet meer terug keren naar het heden. Hiervoor is een verborgen en geheim onderdeel nodig dat in 1500 gebouwd is door Da Vinci zelf en dit heeft hij verstopt in zijn werkplaats destijds. Aan ons de taak om terug te keren naar die tijd, het onderdeel te vinden in zijn werkplaats en met de tijdmachine terug te keren naar het heden.

Hoewel de tijdmachine dus enkel de manier is waardoor je de kamer betreed, is deze wel ontzettend mooi gemaakt. De hele kamer is überhaupt ontzettend sfeervol en prachtig gedecoreerd en gethematiseerd. Je keert voor je gevoel daadwerkelijk terug naar de zestiende eeuw. De attributen in de kamer zijn passend en doen ook direct aan Da Vinci denken. De licht- en geluidseffecten zijn passend afgesteld. Af en toe is het misschien net iets té donker, maar dat is dan ook weer adequaat aan de tijdsgeest.

De kamer is parallel te spelen, met af een toe een lineair stukje. Dit betekent dat je bijna gedurende de gehele kamer meerdere puzzels tegelijkertijd op kunt lossen. De puzzels zijn ontzettend divers en verschillen ook in niveau. Sommige zijn gelaagd en uitdagend. Andere zijn weer heel simpel en geven direct resultaat. Je kunt Time Machine het beste omschrijven als een uitdagende puzzelkamer, want echt een verhaal beleven doe je niet. Je lost diverse toffe puzzels op om het geheime onderdeel te vinden en meer is het niet qua beleving.

De puzzels zijn grotendeels passend bij het thema en opgenomen in het decor. Wat ik echter jammer vind is dat ze hier tevens niet schromen om het thema los te laten en bijvoorbeeld met stift ergens een puzzel op hebben geschreven. De puzzel is dan op zich wel leuk om te doen, maar het doet toch wat af aan de spelbeleving.

Wij hebben rustig aan gedaan en hebben bijna de volle 90 minuten nodig gehad om deze kamer te halen binnen de tijd met drie personen. Wellicht zou een paar extra ogen geen overbodige luxe zijn bij deze toch wel uitdagende puzzelkamer.

Al bij al; Time Machine: The Secret of Leonardo is een uitdagende en sfeervolle puzzelkamer. Als je wat minder waarden hecht aan verhaal en beleving en wat meer houdt van een goede spelbeleving in een mooi decor, dan is deze kamer een aanrader. Ik beschouw deze kamer als ‘meepakker’. Het is niet een reden om naar Polen te vliegen, maar je krijgt geen spijt als je deze meepakt wanneer je er toch bent. Als ik alle elf kamers van Exit19 zou rangschikken, zou Time Machine op nummer 4 komen staan. Dus ik beschouw deze als een van de betere escape rooms van Exit19.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer bij voorkeur met vier personen i.v.m. parallel puzzelen;
- Verwacht vooral een mooi gedecoreerde, sfeervolle en uitdagende puzzelkamer;
- Houd rekening met dat je een kwartier tot twintig minuten later begint als je een strakke planning hebt;
- Als je alle kamers bij Exit19 gaat spelen, is dit een goede kamer om richting het einde van de trip óf dag te spelen qua opbouw.

Exit19, bedankt voor het aanbieden van deze toffe kamer. We hebber er ontzettend van genoten.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Sfeer
 • Decoratie en thematisering
 • Goede prijs

 

Midnight Killer MK II

Piwnica Quest
Posted on: 2023 august 23

Bom! Dit is MK II. Na deze gekke track zet jij ‘m op replay…

Omdat onze escapetrip in januari naar Athene goed was bevallen, besloten we – De Drie Duitsers (3 personen) – dit jaar (2023) nóg een escapetripje te maken in augustus en wel naar de stad Wrocław in Polen. Het doel was om alle kamers van een grote escape roomuitbater te gaan spelen die gevestigd is in Wrocław, maar als je dan toch een tripje maakt kun je net zo goed wat meer escape rooms meepakken. Toch?

We trapte onze trip af (dag 1, kamer 1) met Midnight Killer MK II van Piwnica Quest. Deze kamer gaat over een copycat (vandaar wellicht de ‘II’?) van een bekende seriemoordenaar: The Midnight Killer. Wij gaan als detectives op onderzoek uit in zijn huis om bewijslast te vinden om hem daarmee te kunnen arresteren. De kamer kun je in twee modi spelen: Modus 1. Moeilijk (hierbij krijg je 70 minuten voor de kamer) en Modus 2. Gevorderd (hierbij krijg je 90 minuten voor de kamer). We hebben hier niet echt over nagedacht en gewoon de eerste modus gekozen van 70 minuten. Op de website wordt niet echt uitgelegd wat het verschil is naast de duur van het spel.

Wij zijn bij deze locatie door een taxi afgezet. Als ik het goed gezien heb kun je hier ook gratis parkeren voor de deur, mocht je met de auto zijn. Vervolgens is het even zoeken waar je moet zijn. Je moet een kelder in lopen en daar ergens in een zijgang zit een ontvangstruimte voor de escape room. Toen we onze assertiviteit bij elkaar hadden geraapt en eens rond gingen lopen in de kelder, vonden we de ontvangstruimte. Onze host ontving ons een beetje matjes en was niet echt enthousiast dat we er waren. Er was geen ruimte voor een gezellig praatje. Ik schuif dit maar even op de taalbarrière. Desalniettemin konden we direct beginnen en dat heeft natuurlijk ook zijn charme.

Alvorens we de kamer mochten betreden werd er aan ons gevraagd of we de groep konden opsplitsen in een passieve groep (2 personen) en een actieve groep (1 persoon). Ik kwam in de passieve groep terecht. Het is héél belangrijk dat je hier de beste puzzelaar/zoeker in de actieve groep zet, want anders ben je écht lang passief als passieve groep. Passief in dit spel betekent ook letterlijk: wachten op de actieve groep. Ik heb gedurende het halve spel niets anders kunnen doen dan wachten in een niet zo geweldige houding. Door deze splitsing zou ik aanraden om deze kamer altijd met vier personen te spelen, zodat je in iedere groep 2 personen hebt. Later loop je elkaar wel een beetje in de weg, maar voor het begin is twee keer twee ideaal.

De puzzels in deze kamer zijn voornamelijk lineair, wat betekent dat je eerst het ene moet doen voordat je door kunt met het ander. Hierdoor komt het af en toe voor dat je moet kijken naar hoe jouw teamlid een puzzel aan het oplossen is. Ik heb hier nooit zoveel moeite mee, maar ik begrijp dat sommige spelers dit frustrerend vinden. De puzzels lagen ons niet echt. Als we eenmaal wisten waar we naartoe aan het werken waren ging het wel, maar vaker liepen we een beetje doelloos rond opzoek naar een volgende stap. De kamer mist een natuurlijke spelflow. Tel daarbij op dat de kamer het niet altijd goed aangaf als we iets juist hadden opgelost en je krijgt dat het spel voortdurend inkakt.

Om hints/tips moet je in Wrocław altijd zelf vragen, zo leerden wij tijdens onze trip. Dus ook hier bij Piwnica Quest. Het kwam er uiteindelijk op neer dat we na iedere puzzel weer een hint moesten vragen en dat maakte de spelbeleving voor ons wat minder geslaagd. Ik denk dat je als de puzzels je hier beter liggen je wat meer kunt genieten van het spel, dan wat wij nu hebben gedaan.

Het decor van de kamer ziet er op zich prima uit. Wel zie je dat het een oude kamer is en mag de kamer hier en daar wat beter onderhouden worden. Het is basic, dus verwacht niet dat je met open mond door de kamer heen loopt (behalve als je het saai vind en de hele tijd aan het gapen bent). Er wordt hier en daar gebruik gemaakt van licht- en geluidseffecten. Ook hierbij geldt het is basic, maar prima. Het geeft net voldoende sfeer. De kamer is overigens totaal niet eng, geen moment, en omdat we een beetje op een spannende kamer gehoopt hadden viel ons dat ook wat tegen.

De puzzels passen niet echt in het thema of verhaal. Na het intro komt het verhaal eigenlijk niet meer terug en ben je gewoon random puzzels aan het oplossen tot het einde. Helaas voor ons, was onze tijd op voordat we daadwerkelijk ontsnapt waren. Wél mochten we uit de kamer op de manier zoals je eruit gaat als je het spel wél binnen de gegeven tijd voltooid. Het einde pakt weer terug op het verhaal en is daardoor wel gaaf. Een mooie epische conclusie. Ook tof dat we dit alsnog mochten meekrijgen.

Al bij al; Het was niet zo onze kamer qua puzzelflow en dat lag deels aan ons en deels aan de kamer zelf. De kamer blinkt nergens in uit (puzzels, beleving, sfeer), maar is ook op deze vlakken niet super slecht. Als je al in Wrocław bent en je hebt écht niets anders te doen, dan kun je Midnight Killer MK II meepakken. Zo niet, dan zou ik ‘m overslaan.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer met vier personen i.v.m. splitsing in het begin;
- Ga jezelf niet te lang blindstaren, vraag op tijd hints;
- Zet de beste puzzelaar/zoeker altijd in de actieve groep.

Beste Piwnica Quest, bedankt voor het ontvangen van ons. Pożegnanie.


6.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 6.0

Service: 6.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: No


 • Decor
 • Goede prijs
 • Het einde (als je het haalt)

  sjephanie

Prosektorium

Secret Room & Brain Code
Posted on: 2023 august 23

Om je voeten bij af te vegen

Soms is het beter om ‘nee’ te zeggen tegen een extraatje. Toen we – De Drie Duitsers (3 personen) – onze escapetrip naar Wrocław boekte om alle kamers van een grote escape roomuitbater daar te gaan spelen, miste we een beetje de horror gethematiseerde escape rooms. Na wat zoeken kwamen we uit bij Secret Room & Brain Code met de kamer Prosektorium om als extra kamer te spelen op onze trip. Wij zouden deze kamer op een woensdag gaan spelen (onze aankomst dag in Polen) én op woensdagen tijdens de laatste tijdsloten biedt Secret Room & Brain Code de mogelijkheid om een acteur toe te voegen aan het Prosektorium. Dit om de kamer spannender te maken. Daar hadden wij als horrorjunkies wel oren naar en we boekte deze kamer mét acteur.

We werden door de taxi afgezet bij de locatie en we moesten echt even goed op de borden kijken om te weten waar we precies moesten zijn. Secret Room & Brain Code bevindt zich helemaal achterin een doodlopende steeg waar je enkel toegang tot hebt als je door een grote houten poort loopt. Als je denkt dat je een hostel binnen wandelt zit je goed. Parkeren zou langs de weg kunnen, maar wel tegen betaling mocht je met een eigen auto komen.

Eenmaal bij de voordeur duurden het even voordat de bel gehoord werd en kwam er na een telefoontje vanuit ons met de mededeling dat we voor de deur stonden een vriendelijke gamehost die ons meenam naar de tweede verdieping. Echter was dit alleen maar om even naar het toilet te gaan en mochten we daarna weer mee naar buiten om de garage naast de vestiging te betreden. We kregen een hele uitgebreide uitleg over wat wél en niet mag bij escape rooms en vooral wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Vervolgens moesten we een document tekenen om op eigen risico te mogen deelnemen aan het spel. Dit alles zorgde ervoor dat we extra werden opgehypet voor de horrorbeleving die ons te wachten stond.

We zouden het Prosektorium (= Pools voor mortuarium) betreden van Dr. Iwanov, die hier vroeger geheime experimenten uitvoerden. Laat ik positief beginnen: het verhaal krijgt op zich wel een leuke wending en wordt heel letterlijk aan je vertelt middels filmpjes die gedurende het spel worden afgespeeld. Het is jammer dat puzzels en de rest van de beleving niet zo goed aansluiten bij het verhaal.

De ‘beleving’ begint op z’n Pools (= zo noem ik maar even een specifieke manier van beginnen die héél veel voorkomt bij escape rooms in Wrocław, maar die ik niet spoilerfree kan benoemen). Daarna sta je in de lege garagebox waar hier en daar wat attributen zijn neergezet die doen denken aan een laboratorium of een mortuarium en er zijn wat bloedspetters op de muren gezet (zie groepsfoto). Tot zover de decoratie en thematisering. Het licht was eerst uit en moest door middel van een puzzel worden aangezet. Hierdoor kwamen we uit bij een lichtschakelaar die de TL bakken aan het plafond aanzetten. Tot zover de sfeerverlichting. Muziek? Tja, het zou kunnen dat ze door de speakers het geluid van zoemende airco afspeelden, maar het kan ook heel goed van de airco zelf af zijn gekomen. Met andere woorden er was gewoon géén muziek. Concluderend kan worden gesteld dat de kamer aan sfeer te kort schoot. En dat voor een horrorkamer, voelde wel als een teleurstelling.

De puzzels staan in het Prosektorium op de voorgrond. Het zijn geen hele vooruitstrevende puzzels en ze zijn ook niet altijd passend bij het verhaal óf thema. Echter zijn ze wel divers en soms vermakelijk. De structuur van hoe je de puzzels moet oplossen staat op een groot whiteboard in de kamer, waardoor je precies ziet welke puzzels je tegelijktijdig op kan lossen én welke na elkaar opgelost kunnen worden. Dit neemt wel wat weg van het ontdekken, wat in een escape room erg leuk kan zijn. De kamer heeft deze manier van structuur bieden niet echt nodig wat mij betreft. Het maakt het spel gemakkelijker.

En dan natuurlijk de grote vraag: hoe was het extraatje met een acteur? Nou, de acteur stond op een bepaalde plek in de ruimte achter gordijnen en kwam af en toe achter de gordijnen vandaan rennen. Dit deed ze niet enkel om te laten schrikken, maar ook om ons hints te geven. Hierdoor kwam de bizarre situatie voor dat een teamlid van ons samen met de acteur die ons de stuipen op het lijf zou moeten jagen een puzzel op stond te lossen. Het voegde niets toe aan de ervaring en maakte de hele situatie lachwekkend in plaats van eng.

Binnen de gegeven tijd wisten we het mysterie op te lossen. Onze gamehost nam ons nog even mee door het spel en verhaal. Wel had ze hierbij haar jas al aan en tas bij zich, wat niet een geweldige gastvrije indruk wekte.

Al bij al; Nee, dit is ’t niet. Deze moet je lekker links laten liggen als je naar Wrocław gaat. Prosektorium is sfeerloos en qua puzzelkamer een dertien in een dozijn. Er zijn genoeg andere leuke kamers in deze regio.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer zonder acteur, want dit voegt helemaal niets toe;
- Speel de kamer met twee of drie personen i.v.m. moeilijkheidsgraad;
- Als je ‘m dan toch echt gaat spelen, ga dan met de verwachting dat je een paar kwartier random puzzels op gaat lossen in een sfeerloze ruimte.

Secret Room & Brain Code, bedankt voor het ontvangen van ons. Jammer dat de kamer niet heeft voldaan aan onze verwachtingen. We hebben wel ontzettende lol gehad (vooral naderhand), maar de kamer heeft daar niet echt aan bijgedragen, helaas. Wellicht zijn jullie andere kamers beter en meer geschikt voor ons. Dziękuję.


5

Ambiance: 4.5

Game experience: 5.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Prijs
 • Verhaal
 • Sfeer
 • Puzzelflow
 • Acteur (geen toegevoegde waarden)

  sjephanie

Geen boerkameneer met smartphone. Wel een clown…?

In januari 2023 waren we in Griekenland en speelden daar The Sanatorium van Lockhill. Niet lang nadat we terug waren in Nederland hoorden we dat er een kopie van deze kamer in het Duitse Wuppertal zou komen met de naam Asylum Of Fear. The Sanatorium was voor ons een grote tegenvaller en is één van de weinige kamers in Athene die ik echt niet leuk vond om te spelen. Echter zag ik toen wel de potentie én ergens had ik de hoop dat ze in Duitsland de kamer zouden plussen én dat het wél een hele toffe ervaring zou worden. Om te bekijken of de Duitsers dat gelukt was moeste we natuurlijk naar Wuppertal om Asylum Of Fear te gaan spelen bij Escape Stories (afdeling: Horror Stories). We stelde een team samen van vier personen en reden naar Wuppertal.

Met een beetje geluk kun je gratis voor de deur parkeren. Met pech duurt het wellicht even voordat je een parkeerplaats gevonden hebt dus trek daar wat extra tijd voor uit. Asylum Of Fear begint vervolgens meteen. Je staat voor de deur en bij de deur hangt een brief die je zelf moet lezen met daarin de regels en voorwaarden voor het spel. Ook staan er kluisjes waar je je waardevolle spullen in op kunt bergen. Je moet ten slotte een formulier tekenen, op de deur kloppen en dan begint je avontuur. Ik vind dit ontzettend gaaf én deze manier van starten brengt een bepaalde spanning met zich mee. In deze regio (lees: Benelux/Duitsland) zie je dit bijna nooit en is er altijd een ontvangstruimte met een gamehost die nog even wat babbelt. Dus dit maakt de start al best uniek. Overigens kun je nog wél naar het toilet, nadat je binnen bent.

We wandelen het dorp Floresti binnen én het dorp voelt al direct sinister en grimmig. We zijn opzoek naar het Floresti Asylum wat al sinds de jaren 80 gesloten is. Er gaan geruchten rond dat vroeger Dokter Sterling onmenselijke experimenten uitvoerden in deze instelling. Wij zijn benieuwd óf dat waar is en of we meer geheime kunnen ontdekken in het verlaten illustere gebouw.

Wat direct opvalt én wat tevens een groot verschil is met The Sanatorium in Athene is het decor. Het decor is bij Asylum Of Fear prachtig. Het dorp, waar je enkel doorheen loopt, is al super mooi gemaakt én vervolgens is de kamer zelf zeer gedetailleerd gethematiseerd en gedecoreerd. Daarbij draagt het gebruik van licht en geluid bij aan de spannende sfeer én dat is uitzonderlijk goed gedaan hier. Waar in Athene de muziek gewoon oorverdovend hard staat en de hele kamer volgespoten wordt met mist waardoor je géén hand voor ogen meer ziet, is hier in Duitsland heel subtiel gebruik gemaakt van muziek en rookeffecten, waardoor de sfeer écht veel spannender, realistischer en gewoonweg passender is.

De spanning is groot en dat komt ook omdat je weet dat je ongure figuren tegen gaat komen in het asylum. Er wordt een beroep gedaan op je interactievaardigheden, want de verschillende figuren hebben een andere aanpak nodig en hierover wordt je in het begin gebrieft. De acteurs zitten ontzettend goed in hun rol en jagen je de stuipen op het lijf. Ik denk dat deze manier van acteren/bangmaken in een escape room de engste is die je in deze regio tegen kunt komen én dat het het dichtst in de buurt komt van horror escape rooms, zoals deze in bijvoorbeeld Griekenland voorkomen. Persoonlijk vind ik dat in Asylum Of Fear beter en origineler wordt gescared en geacteerd dan in The Sanatorium, maar dat zou ook een momentopname kunnen zijn geweest. Daarbij is de kans dat je ‘gepakt wordt’ bij The Sanatorium minimaal én hier bij Asylum Of Fear loop je een héél groot risico om ‘gepakt’ te worden, dus tip: speel mee en houdt je aan de interactieregels.

Wat een minpunt blijft voor beide kamers is de puzzels wat mij betreft. Bij zowel The Sanatorium als Asylum Of Fear worden ongeveer dezelfde puzzels gebruikt. Op de beginpuzzels na zijn deze volledig uit thema en verhaal. Het voelt gewoon als wat random puzzels die je moet oplossen en dat doet wat mij betreft ontzettend af aan het belevingsgehalte van de kamer. Daarnaast – en dat is smaak – vind ik ze gewoon niet leuk om te doen. Veel is trial and error, zoeken en ‘als-die-naast-die-zit-mag die-niet-naast-die’-achtige puzzels en dat zijn gewoon niet zo mijn puzzels. Als jij dit wél leuk vind, dan is dit wellicht nog meer jouw kamer.

De spelflow is wél een heel stuk beter bij Asylum Of Fear dan bij The Sanatorium. Dit heeft alles te maken met de sturing die de kamer zelf geeft en de feedback als je een bepaalde puzzel hebt opgelost vanuit de kamer zelf. In The Sanatorium waren we ooit een kwartier bezig met een puzzel en liepen we naar het hintsysteem om te vragen wat we fout deden. Vervolgens gaf het hintsysteem aan dat we de puzzel al 10 minuten goed hadden opgelost en dat er ergens in stilte een kastje was opengegaan. Dat is hier bij Asylum Of Fear niet het geval. Het word direct duidelijk als je iets goed hebt opgelost én wat er dan opengaat óf gebeurd.

Je speelt Asylum Of Fear volledig lineair wat betekent dat je eerst de ene puzzel moet oplossen voordat je door kunt met de volgende puzzel. Dit maakt dat ik aan zou raden om deze kamer niet met meer dan vier personen te spelen. Wij stonden al vaak te kijken naar hoe een teamgenoot een puzzel aan het oplossen was en hoewel ik dat niet zo’n ramp vind, weet ik dat veel escapers dat niet zo chill vinden. Daarbij zijn de ruimtes hier zeer klein in sta je elkaar al snel in de weg. Tel daarbij op dat er nog meer mensen dan alleen jouw team in de kamer zijn, dan wordt het al snel een drukke boel.

Binnen de gegeven tijd wisten we uit Asylum Of Fear te ontsnappen en hebben we nog kort nagepraat met onze acteurs/gamehosts. Het napraten is wat kortaf en er is niet écht een napraatruimte óf gelegenheid om wat te drinken. Dat is dan weer een beetje jammer. Desalniettemin hebben een hele toffe ervaring gehad én dat is natuurlijk super.

In deze review heb ik vooral veel de vergelijking gemaakt tussen de kopie (Asylum Of Fear) en het origineel (The Sanatorium). Concluderend, zou ik vooral mee willen geven dat je beter Asylum Of Fear kunt gaan spelen dan The Sanatorium, want de kopie is beter dan het origineel (helaas). Wat ik begrepen heb van onze gamehost gaan ze in de toekomst Asylum Of Fear nog meer plussen en dus ook de puzzels aanpakken én dat zou dus helemaal geweldig zijn.

Al bij al; Asylum Of Fear is een super spannende en gave beleving, die je absoluut moet gaan doen als je van horror-belevingen houdt. Het decor en de sfeer (door o.a. licht en geluid) zijn geweldig. Deze kamer is, denk ik, het engste wat je in deze regio kunt krijgen en daarom zou ik zeker aanraden om deze te gaan spelen, zodat je dit eens kunt ervaren (je moet geen angsthaas zijn).

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met niet meer dan vier personen i.v.m. lineair spelverloop en bewegingsruimte;
- Speel deze kamer i.p.v. het origineel (The Sanatorium van Lockhill in Athene);
- Speel deze vooral als je van horror-belevingen houdt;
- Lees je vooraf goed in, want je begint direct en krijgt niet écht een introductie van het verhaal;
- Houd je tijdens het spel goed aan de interactieregels, want anders wordt je écht gepakt.

Escape Stories (afdeling: Horror Stories), bedankt voor het bieden van zo’n toffe horrorbeleving zo dicht in de buurt. We hebben het erg naar ons zin gehad bij jullie.


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Decor
 • Licht en geluid
 • Spanning
 • Acteurs
 • Interactie met acteurs
 • Beleving

  sjephanie

Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en ?

Met een team van vier personen waren we in Wuppertal (Duitsland) om twee kamers te spelen bij Escape Stories (afdeling: Horror Stories). Zojuist hadden we al een kamer gespeeld en eigenlijk direct daarna konden we al beginnen aan de tweede en laatste kamer: The Dark Forest.

The Dark Forest is een kopie van mijn favoriete escape room in Athene met de naam The Litchver Woodland (Theory III) van Ban Bang Theory. Ik was ontzettend benieuwd óf deze kamer in Duitsland ons hetzelfde gevoel zou kunnen geven als wat we ongeveer een half jaar geleden hebben gehad toen we in Griekenland waren en deze kamer speelden (januari 2023).

Parkeren kan gratis voor de deur bij Horror Stories, maar als je pech hebt zijn de parkeerplaatsen vol en moet je in de buurt gaan zoeken naar een plekje. Trek hier dus wat extra tijd voor uit. De kamer begint direct op de gereserveerde tijd. Er is géén ontvangstruimte óf praatje vooraf met de gamehost. Je staat buiten voor de deur en moet wachten tot deze open gaat. Bij de deur vindt je een brief en een formulier met de spelregels en voorwaarden en nadat je deze ondertekent hebt, mag je naar binnen. Je kunt binnen nog wél je waardevolle spullen opbergen en even naar het toilet. Ik vind zo’n begin ontzettend gaaf en uniek, want dit tref je niet veel in deze regio (lees: Benelux/Duitsland).

Onze vrienden zijn verdwenen. Het laatste wat we van ze vernomen hebben is dat ze het donkere bos bij Floresti zijn ingetrokken. Iedereen heeft ons gewaarschuwd om niet naar het bos te gaan, maar toch besloten we aan te kloppen bij het huisje aan de rand van het bos om te gaan informeren wat er met onze vrienden is gebeurd.

Dit verhaal speelt zich dus af in een bos en dat hebben ze ontzettend goed weten te reproduceren in deze escape room. Vooral in het begin (na het intro) voelt het aan alsof je daadwerkelijk in een bos bent. Als je eenmaal wat langer door het bos dwaalt, dan merk je dat de ruimte best klein is én gaat het je ook opvallen dat de ‘bosrand’ niet zo geweldig past bij de setting. Dit vind ik jammer, want bij de originele kamer in Griekenland hadden ze hier een hele toffe en creatieve oplossing voor die kennelijk niet mee over is genomen.

De sfeer in The Dark Forest is onheilspellend en spannend. Door goed gebruik gemaakt te hebben van licht- en geluidseffecten wordt er een realistische storm nagebootst. Het misteffect in deze kamer vind ik misschien wat te veel aanwezig en dit zorgde er bij ons voor dat we zo weinig zagen dat we de gave showmomenten soms niet volledig meekregen. Daarbij is er af en toe voor gekozen om met lichten een bepaalde sfeer te creëren, waardoor de realistische setting van het bos wegvalt. Dit doet op die momenten een beetje af aan de beleving.

De kamer is absoluut spannend te noemen en je kunt hier ook goed aan je trekken komen als je van schrikmomenten houd. Wel vind ik het af en toe wat schreeuwerig en daar ben ik nooit zo fan van. De acteurs zitten goed in hun rol en weten je op de juiste momenten te laten schrikken. Persoonlijk vind ik de andere kamer bij Horror Stories enger/spannender, maar ook deze komt redelijk in de buurt van het niveau van engheid van horror escape rooms zoals deze in bijvoorbeeld Griekenland voorkomen.

De puzzels zijn bij The Dark Forest compleet anders dan de puzzels uit The Litchver Woodland en dat is jammer, want nu zijn de puzzels van The Dark Forest random puzzels en sluiten ze niet zo goed aan bij het verhaal óf thema. Je lost nu gewoon wat random puzzels op in een bos en daarnaast is er het verhaal en de spannende sfeer. Dit doet voor mij best wel wat af aan de spelbeleving. De puzzels zijn verder wel vermakelijk, logisch en divers. Doordat het verhaal en de puzzels los staan van elkaar en je door de dichte mist niet alles goed kunt zien, is het ontzettend moeilijk om het verhaal goed mee te krijgen. De grote lijnen zijn op zich wel duidelijk.

Je doorloopt het spel volledig lineair en volgens een bepaald patroon waar je niet van af kunt wijken. Middels dit verloop los je ook de puzzels op. Het is niet de bedoeling dat je ‘vrij’ door het bos heen gaat lopen, dus je wordt continu van locatie naar locatie gestuurd. Dit gebeurd soms onder begeleiding van de acteurs die je de goede kant in proberen te scaren en soms door een puzzel die letterlijk zegt: ‘je moet dáár heen’. Dit vind ik een hele toffe manier van het beleven van een spel. Daarentegen maakt het lineaire The Dark Forest minder geschikt voor grote groepen. Ik zou aanraden om deze kamer met maximaal vier personen te spelen. Anders wordt het té veel kijken naar een teamlid, die een bepaalde puzzel aan het oplossen is.

Nadat we uit het bos ontsnapt waren, mochten we bepaalde beelden terugkijken. Dit vind ik ontzettend tof en een leuke manier om na te bespreken. Het was wel een beetje snel snel en onpersoonlijk. Er is géén ruimte om na te praten en om nog wat te drinken. Ook mochten we nog even door het decor lopen in het licht. Dat was gaaf om te zien.

In deze review maak ik al een aantal keer een vergelijking tussen de kopie (The Dark Forest) en het origineel (The Litchver Woodland). De kamers lijken op elkaar en de The Dark Forest is een hele toffe escape room waarin ik me prima heb vermaakt, maar The Litchver Woodland blijkt niet te kunnen worden geëvenaard. Als je ooit van plan bent om naar Athene te gaan om (onder andere) The Litchver Woodland te spelen, dan zou ik je aanraden om NIET eerst The Dark Forest te spelen. Hier zitten bepaalde spoilers in voor The Litchver Woodland, die je niet wilt weten voordat je dat gaat ervaren. Speel dus eerst Litchver en daarna pas The Dark Forest, anders gaat dat mogelijk afbreuk doen aan de ervaring in Griekenland en dat gun ik je absoluut niet.

Al bij al; The Dark Forest is een super gave horror escape room, die je zeker moet spelen als je van (horror)belevingsgeoriënteerde kamers houd.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met niet meer dan vier personen i.v.m. lineair spelverloop;
- Speel deze vooral als je van horror-belevingen houdt;
- Als je nog ooit van plan bent om naar Athene te gaan, wacht dan met het spelen van deze kamer.

Escape Stories (afdeling: Horror Stories), ontzettend bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze kamer. Wij hebben een heerlijke ochtend gehad bij jullie.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Spannend
 • Acteurs
 • Decor/Setting
 • Beleving

  sjephanie

Goeiesmorgens Juffrouw Jannie!

ENNE? Nou, vandaag waren we met het team Ale Blie (3 personen) weer eens eropuit. Om precies te zijn bij Escape Centrum Limburg in Sittard. We gingen hier alle vier de escape rooms spelen en we trapte ’s ochtends vroeg af met The Haunted Office.

Je kunt bij Escape Centrum Limburg zelf niet parkeren, want dit ligt midden in het centrum. Wél is er een parkeergarage zeer dichtbij de locatie, waar je tegen betalen je automobiel kunt stallen. We werden ontvangen in een ruime ontvangstruimte, waar je ook nog even naar het toilet kan én wat kan drinken. Als je een kamer gespeeld hebt, krijg je daarna een gratis drankje ?.

Onze gamehost voelde prima aan dat ze ons géén ellelange uitleg hoefde te geven over hoe een cijferslotje werkt, dus we konden direct beginnen. Het intro bestaat uit een mooie epische video. Het verhaal is redelijk simpel en lijkt een beetje op het verhaal van de film De Lift van Dick Maas. Er zitten ook toffe referenties naar deze film in de kamer. Kortom: er is een ‘bezeten’ computer in een kantoor én jij gaat met je team onderzoek doen naar hoe dit is gebeurd en nog belangrijker; hoe je dit kan stoppen. Wat ik een beetje jammer vond, was dat we na de intro nog een recap kregen van de belangrijkste regels van de gamehost in de kamer zelf. Dit doet wat af aan het belevingsaspect.

De decoratie en thematisering geeft je het gevoel dat je in een jaren 80/90 kantoor staat, maar daar blijft het ook wel bij. De afwerking van het decor had wat mooier en beter gekund. Ook zorgt de ‘rommel’ in het kantoor voor veel ruis bij het puzzelen. Het geheel ziet er hier en daar wat houtje touwtje uit. Echter hoorde we later dat dit ook een van de oudere kamers is, dus dat verklaard wel het een en ander.

De puzzels in de kamer zijn voornamelijk lineair, wat betekent dat je eerst de ene puzzel oplost voordat je door kunt met de volgende puzzel. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je moet kijken hoe één persoon uit je team een puzzel aan het oplossen is. Hierom zou ik aanraden om deze kamer met een zeer kleine groep van maximaal drie personen te spelen. De puzzels zijn op zich prima om te doen en vermakelijk, maar ze voelen wel een beetje random aan soms. Het is pas op het einde dat de puzzels écht ondersteunend zijn aan het verhaal én dan zitten er zelfs nog wat rare uitstappen in. Ik kan hier natuurlijk niet te veel over uitweiden in verband met spoilers.

We wisten binnen de gegeven tijd uit de kamer te ontsnappen én ons onderzoek af te ronden. De groepsfoto’s die vervolgens gemaakt worden zijn ontzettend leuk én krijg je ook als GIF mee naar huis. Een tof aandenken kan ik altijd ontzettend waarderen. We dronken nog wat en maakte ons vervolgens op voor de volgende kamer bij Escape Centrum Limburg.

Al bij al; The Haunted Office is een eerste generatie escape room en dat zie je duidelijk terug. Het decor valt hierdoor wat tegen. De puzzels zijn op zich wel leuk om te doen en divers, maar niet heel vernieuwend en vaak uit thema. Je kunt deze kamer best spelen als je in de buurt bent én als je nog niet zoveel escape rooms hebt gespeeld.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met maximaal vier personen i.v.m. lineaire puzzels;
- Speel deze kamer vooral als je nog niet veel escape rooms hebt gespeeld;
- Als je alle escape rooms op deze locatie wilt spelen, is dit een goede kamer om mee te starten.

Escape Centrum Limburg, bedankt voor het ontvangen van ons. We hebben een leuke dag gehad in Sittard.


6.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.5

Service: 7.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes


 • Diversiteit
 • Puzzels (afzonderlijk van elkaar)
 • Foto/GIF
 • Moeilijkheidsgraad

  sjephanie

Helstraat 666

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 july 31

Pastoor ik je?

HAIJE! Vandaag waren we met het team Ale Blie (3 personen) bij Escape Centrum Limburg in Sittard om al hun escape rooms te spelen. Zojuist hadden we al één kamer gespeeld en we zaten klaar voor de tweede kamer: Helstraat 666 ?.

Je kunt niet bij Escape Centrum Limburg parkeren, want deze locatie ligt midden in het centrum van Sittard. Echter kun je in de buurt betaald je auto in een parkeergarage zetten. De ontvangstruimte is groot en voorzien van een toilet en de mogelijkheid om wat te drinken. Als je een kamer gespeeld hebt, krijg je zelfs een drankje van het huis.

Onze gamehost was geïnformeerd dat we al een kamer hier gespeeld hadden en sloeg daarom zijn instructiepraatje over. We kregen direct de introductie door middel van een mooie video. Er gebeuren rare dingen in Sittard en men vermoed dat Pastoor Jean hier iets mee te maken heeft. Aan ons de taak om tijdens de mis eens te gaan rondsnuffelen in zijn studeerkamer. Na het intro liep de host de escape room in en benoemde nog wat belangrijke regels. Dit vind ik jammer, want dit haalt je een beetje uit het verhaal en maakt alles een stuk minder echt.

We staan in de studeerkamer van Pastoor Jean en het valt op dat het decor er redelijk netjes uitziet. Hier en daar zie je wél duidelijk gebruikssporen en kan de afwerking veel beter. Je ziet ook de techniek goed zitten en dat haalt toch wat van de beleving weg. Desalniettemin is de sfeer, door licht en geluidseffecten, best spannend.

De puzzels zijn divers en op zich vermakelijk, alleen zijn ze niet echt origineel. Het zijn een beetje de standaard puzzels die je in iedere gemiddelde escape room tegenkomt. Daarbij dragen ze ook niet echt bij aan het verhaal en voelt het allemaal heel willekeurig. De kamer speel je grotendeels lineair. Dit houdt in dat je puzzel voor puzzel oplost. Hierdoor kan het voorkomen dat je even zelf niets te doen hebt én moet kijken hoe een ander met een puzzel bezig is. Ik zou aanraden om met een kleine groep van maximaal vier personen Helstraat 666 te spelen.

Binnen de gegeven tijd wisten we uit de kamer te ontsnappen. We mochten weer een leuke foto maken, die je ook als GIF mee naar huis krijgt. Ik vind het heel tof dat aan het aandenken extra aandacht is besteed ?. Vervolgens dronken we nog wat en gingen we even lunchen in Sittard om straks weer met een goed gevulde maag de andere escape rooms van Escape Centrum Limburg te gaan spelen.

Al bij al; Helstraat 666 is een kamer die ik aan zou raden aan groepen die nog weinig tot geen ervaring hebben met escape rooms én voor mensen die er niet té ver voor hoeven te reizen. De puzzels zijn standaard en willekeurig, maar toch leuk om te doen en divers. Het decor is prima, maar mist afwerking en onderhoud.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met maximaal vier personen i.v.m. lineaire puzzels;
- Speel deze kamer vooral als je nog niet veel escape rooms hebt gespeeld;
- Als je alle escape rooms op deze locatie wilt spelen, is dit een goede kamer om als tweede óf eerste te doen.

Bedankt, Escape Centrum Limburg, voor het ontvangen van ons. We hebben het naar ons zin gehad bij jullie.


6.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 6.5

Service: 7.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes


 • Moeilijkheidsgraad
 • Foto/GIF
 • Diversiteit
 • Spannend

  sjephanie

The Lost Wizard

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 july 31

Wij hebben toverkracht… maar wie is To?

WABLIEF? Nou, wij – Team Ale Blie (3 personen) - waren dus in Sittard bij Escape Centrum Limburg om daar alle vier hun kamers te spelen. We hadden er al twee gespeeld en kwamen net terug van een heerlijke lunch om de laatste twee te ondergaan. The Lost Wizard zou de eerstvolgende kamer zijn die we zouden gaan spelen.

Laat ik eerst even wat praktische zaken doornemen: Je kunt niet parkeren bij Escape Centrum Limburg, maar je kunt wél betaald parkeren in een nabijgelegen parkeergarage. Bij deze escape locatie kun je een drankje nuttige in de ruime ontvangstruimte én krijg je zelfs een drankje nadat je een kamer gespeeld hebt ?. Je kunt ook gebruik maken van de sanitaire voorzieningen voor en na ieder spel mocht dat nodig zijn natuurlijk.

The Lost Wizard begint met een mooie epische video waarin het verhaal wordt verteld. Kortom is tovenaar Rudimir kwijtgeraakt in de vierde dimensie tijdens een onderzoek hiernaar. Wij – als zijnde zijn studenten – moeten gaan kijken in zijn studeerkamer om hem hopelijk te kunnen helpen terug te keren naar onze wereld. Ook bij deze kamer liep de gamehost mee de escape room in om binnen nog wat regels te vertellen. Dit vind ik jammer, want door de film zit je helemaal in het verhaal en hierdoor wordt je er weer een beetje uitgehaald.

Desalniettemin viel direct na het betreden van de studeerkamer op dat hier het decor er ontzettend goed uitzag. De kamer ademt meteen het tovenaarsthema en er is veel oog voor detail geweest bij het plaatsen van alle thematisering en attributen. Door het goede gebruik van licht- en geluidseffecten wordt de sfeer in de kamer nog magischer. Dit is heel goed gedaan en, naar mijns inziens, het beste gedaan bij deze kamer t.o.v. de andere kamers bij Escape Centrum Limburg. Aan het einde van het spel zit op het gebied van decor een leuke verrassing en ook dit vind ik weer ontzettend goed gedaan. Ik kan er niet te veel over uitweiden i.v.m. mogelijke spoilers.

De puzzels en met name de puzzelflow viel in deze kamer wat kouder op ons dak. Het is ooit onduidelijk wat de volgende stap is en daardoor kun je wat gaan dralen. Vooral door soms wat minder sturing vanuit de kamer zelf is dit een zeer pittige kamer. Dat is niet erg als je van een uitdaging houdt, maar het kan wat frustrerend werken als je een mindere spelflow hebt. Afgezien daarvan zitten er puzzels in The Lost Wizard die origineel zijn en zijn de puzzels vaak ondersteunend aan het thema en verhaal. Je kunt in deze kamer parallel puzzelen, wat betekent dat je meerdere puzzels tegelijkertijd op kunt lossen. Echter raad ik aan om dat misschien toch te laten, want dan kun je het overzicht wel eens kwijtraken hier. Met name de eindpuzzels vonden we heel tof in deze kamer door hoe goed ze een conclusie vormen voor het verhaal.

We wisten nét binnen de gegeven tijd uit de kamer te ontsnappen. Persoonlijk vond ik dit de leukste kamer van de dag bij Escape Centrum Limburg, maar dat heeft wellicht ook met smaak te maken. We mochten aan het einde weer een groeps-GIF maken én ik benoem het iedere review weer; ik vind het heel tof dat er extra aandacht wordt besteed aan het aandenken bij Escape Centrum Limburg. Complimenten daarvoor ?.

Al bij al; Bij The Lost Wizard komt het tovenaarsthema goed tot zijn recht, zowel in sfeer (decor, licht en geluid) als door de puzzels. Het is hierom een leuke kamer om eens te gaan spelen als je er niet al te ver voor moet reizen. Doordat de kamer zelf wat minder sturing geeft, kan dit een uitdagende kamer zijn op puzzelgebied. Ik zou deze kamer daarom ook zeker aanraden aan mensen die van puzzelgeoriënteerde escape rooms houden. Op het gebied van spektakel/beleving is dit een middenmoter.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met maximaal drie óf vier personen i.v.m. bewegingsruimte;
- Speel deze kamer vooral als je houdt van een uitdaging op puzzelgebied;
- Bewaar goed het overzicht in deze kamer en speel zoveel mogelijk lineair;
- Als je alle vier de kamers speelt op deze locatie, is dit een goede afsluiter.

Beste mensen van Escape Centrum Limburg, bedankt voor het bouwen en onderhouden van deze escape room. We hebben het naar ons zin gehad.


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 6.5

Service: 7.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal/thema

  sjephanie

Face Down

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2023 july 31

Ass up

AUCH ENNE! Oke, we – Ale Blie (3 personen) - waren dus al een hele dag in Sittard bij Escape Centrum Limburg om daar al hun kamers te spelen. We hadden onze auto geparkeerd bij een parkeergarage in de buurt (betaald) en we zaten wat te drinken in de ruime ontvangstruimte alvorens we zouden gaan starten met de laatste kamer daar en van de dag: Face Down.

Onze gamehost was dezelfde als bij de vorige kamer, dus ze wist dat ze ons niet opnieuw hoefde te voorzien van de standaard escape roomregels ?. Ze nam ons mee naar een videoscherm en daar kregen we ter introductie op het verhaal een mooie video te zien. Wij mochten onderzoek gaan doen in Café Down Town, want daar had de politie een aanwijzing gevonden voor een geheime organisatie, die ook gekoppeld kon worden aan de vreemde gedragingen van wereldleiders.

Toen we het café betraden liep de gamehost nog even mee de kamer in om wat laatste regels door te nemen. Dit vind ik jammer, want na de epische film zit je helemaal in het verhaal én hierdoor wordt je er dan toch weer een beetje uitgehaald. Desalniettemin zien we direct dat we in een mooi aangekleed café staan en kan ons onderzoek beginnen.

De puzzels in deze kamer zijn voornamelijk lineair (= puzzel voor puzzel oplossen) met af en toe een parallel uitstapje (= meerdere puzzel tegelijkertijd oplossen). Hierdoor is er voor iedereen continu voldoende te doen in de kamer, maar er is ook de gelegenheid om even rond te kijken.

Bij ons zit de spelflow er goed in en we gaan als een speer door deze kamer. Dit neemt niet weg dat we voor ons gevoel louter puzzels aan het oplossen zijn en niet echt bezig zijn met het verhaal en het verloop daarvan. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat het verhaal een beetje op de achtergrond aanwezig is én dat je niet echt middels de puzzels het verhaal ontrafeld. Hierdoor hebben we tijdens het spelen ook geen idee wat we waarom aan het doen zijn. We lossen gewoon puzzels op.

De puzzels op zich zijn leuk om te doen en divers. Met name de wat grotere gelaagde puzzel richting het einde vond ik heel tof. Op het einde worden de puzzels iets meer ondersteunend aan het verhaal, dus dat is heel fijn voor de storytelling. Ik vind het ergens jammer dat het verhaal niet voortdurend de boventoon heeft gevoerd, want naar wat ik ervan mee heb gekregen is het een origineel en gaaf verhaal.

Het decor is prima en ziet er op zich mooi uit, maar op het gebied van afwerking valt er nog wat te halen (wegwerken van techniek, gebruikssporen e.d.). Voor mijn gevoel zitten er weinig licht- en geluidseffecten in deze kamer en het ontbreekt af en toe aan een sfeer die – naar mijn idee – dreigend zou moeten zijn.

We wisten ruim binnen de gegeven tijd uit de kamer te ontsnappen. Volgens mij hadden we zelfs een maandrecord te pakken. Dat is natuurlijk super. We kregen nog een gratis drankje, want dat krijg je bij Escape Centrum Limburg altijd na het spelen van een kamer én er wordt een super toffe GIF/foto gemaakt die je mee naar huis krijgt. Het is ontzettend tof dat er extra aandacht is besteed aan het aandenken.

Toen we ons drankje op hadden was er niemand meer in de ontvangstruimte. We hebben nog ‘houdoe’ geroepen, maar kregen geen reactie. Achteraf gezien verstaan Limburgers dat natuurlijk niet én hadden we ‘haije’ moeten zeggen. Uiteindelijk zijn we met stille trom vertrokken ?. Jammer dat we zo zijn moeten weggaan na een hele dag leuke ervaringen.

Al bij al; Face Down is een middenmoter die ik vooral aanraad om te spelen als je weinig ervaring hebt met escape rooms én/óf als je toevallig in de buurt bent van Sittard en lekker wat wilt puzzelen. Decor en puzzels zijn prima, maar er zit niet écht een wauw-factor in de kamer. Dat hoeft natuurlijk ook niet als je gewoon een keertje lekker wilt puzzelen, dus daarvoor is Face Down dan ook prima geschikt.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met maximaal vier personen i.v.m. combinatie lineair en parallel puzzelen;
- Speel deze kamer vooral als je nog niet veel escape room ervaring hebt óf als je toevallig in de buurt bent en lekker wat wilt puzzelen;
- Als je alle kamers op deze locatie speelt, is deze kamer leuk om een beetje in het midden óf richting het einde te spelen (als no. 3 óf 4).

Beste mensen van Escape Centrum Limburg, bedankt voor het ontvangen van ons. Wij hebben het naar ons zin gehad in jullie kamers.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Diversiteit
 • Spelflow
 • Logica

  sjephanie

Rebecca

Your Escape
Posted on: 2023 july 26

Rebecca’s Thrillerke

Ein-de-lijk speelden we dan Rebecca bij Your Escape in Leiden. Volgens mij waren wij nog zo’n beetje de enige fanatieke escapers die deze escape room nog niet hadden gespeeld. Rebecca staat voor mijn gevoel al jaren op mijn wishlist, maar we bleven geduldig wachten tot de nieuwe kamer van Your Escape zou openen, zodat we beide kamers na elkaar zouden kunnen spelen. Twee keer op en neer rijden naar Leiden is ook weer zo’n gedoe. Vandaag was het de dag dat we met een combinatie van de teams De Drie Duitsers en Ale Blie (4 personen) na zo lang Rebecca zouden trotseren.

Your Escape is gevestigd op een industrieterrein en je kunt gratis voor de deur parkeren. Eenmaal binnen worden we vriendelijk welkom geheten in de sfeervolle ontvangstruimte door onze gamehost. Later blijkt ze de vriendin van de eigenaar te zijn. We bergen onze spullen op, doen nog snel even een angstplasje en zetten ons neer aan tafel voor het intro.

De politie heeft de zaak na jaren opgegeven en staakt het zoeken. De ouders van het meisje niet. Zij denken zelfs te weten waar het meisje wordt vastgehouden. Ze vragen ons óf wij mee willen gaan naar het huis om te kijken of hun vermiste dochtertje daar nog zal zijn.

Het intro vind ik al direct ontzettend gaaf. Lees je vaker reviews van mij, dan weet je dat ik erg hou van suggestieve storytelling. Met andere woorden houdt dat in: niet letterlijk uitgebeeld (bijvoorbeeld een video), maar dat factoren als geluid en setting zorgen dat je het verhaal meekrijgt. Dit gebeurd niet alleen tijdens het intro, maar gedurende het gehele spel. Ik vind dat altijd een groot pluspunt, want hierdoor wordt je helemaal meegenomen in het verhaal.

Door het intro blijkt ook al direct dat er in deze kamer goed gebruik gemaakt is van licht, geluid en technische (speciale) effecten. Vooral licht speelt in de gehele kamer een belangrijke rol én is tevens je leidraad. Hierdoor heb je niet het idee dat je hints krijgt óf gestuurd wordt, maar weet je toch waar je moet zijn/kijken als dat soms onduidelijk is. Dit is een ontzettende prettige manier voor het creëren van natuurlijke spelflow.

De puzzels zijn soms ondersteunend aan het verhaal, maar vaak ook niet en zelfs betrekkelijk willekeurig. Desalniettemin zijn ze vermakelijk en divers. De kamer is voornamelijk lineair, wat betekent dat je puzzel voor puzzel op moet lossen. Hierdoor heeft het niet veel zin om Rebecca met een grote groep te spelen, want dan kan het voorkomen dat er spelers even niets kunnen doen. Vier personen óf minder is perfect voor deze escape room.

Het decor is mooi en passend. Je waant je daadwerkelijk in een oud huis. Echter de afwerking is écht een minpunt. Je ziet gebruikssporen, kabels en technieken die niet zijn weggewerkt. Dat is jammer, maar nu de nieuwe kamer bij Your Escape af is zal er tijd zijn voor de eigenaar om Rebecca zogezegd ‘een likje verf’ te geven. In de escapecommunity noemen we dit een kamer die wat liefde nodig heeft én ik heb er alle vertrouwen in dat als Rebecca deze ‘liefde’ krijgt ze weer prima mee kan draaien in de top, want de potentie is er absoluut.

Door een goede spelflow (o.a. vanuit de kamer zelf), wisten we zonder hints netjes binnen de tijd uit de kamer te ontsnappen. Gezien er een groot gat tussen Rebecca en de volgende kamer zat, zijn we tussendoor even ergens wat gaan eten. Rebecca had ons positief verrast en we hebben het erg naar ons zin gehad. We hebben nu de verwachtingen hoog liggen voor de volgende kamer bij Your Escape.

Al bij al; Rebecca is zeker een kamer waarvoor je wat verder mag reizen. De kamer heeft een hele prettige natuurlijke spelflow (door o.a. het follow-the-light-principe), daarnaast zitten er leuke effecten in, is de sfeer prima en is het verhaal tof om te doorlopen. Absoluut een aanrader.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met maximaal vier personen i.v.m. lineaire puzzels;
- Als je beide kamers op de locatie speelt, speel dan absoluut deze als eerste;
- Volg het licht ?;
- Ben je wat banger aangelegd? Deze kamer is prima te doen qua engheid.

Your Escape, bedankt voor het ontvangen van ons. We hebben van jullie escape rooms genoten. In mijn review van de andere kamer zal ik jullie nog uitgebreider bedanken, want over de hele avond gezien hebben we het echt héél gezellig gevonden bij jullie. Keep up the good work!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Team: De Drie Duitsers

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Follow-The-Light-Principe
 • Verhaal
 • Licht en geluid
 • Special effects
 • Natuurlijke spelflow
 • Diversiteit

  sjephanie

The Non Believers

Your Escape
Posted on: 2023 july 26

Ongelofelijk

Ik ben ooit met reviewen begonnen om mensen te enthousiasmeren en te informeren over mijn hobby; escape rooms spelen. Wat is het dan toch heerlijk als je weer eens helemaal los mag gaan in je enthousiasme. Het voelt als een eer om na 180+ gespeelde escape rooms toch weer blij verrast te mogen worden door een nieuwe topkamer in Nederland. Zie deze review dan ook maar als een lofzang voor de fantastische ervaring die wij hebben gehad.

Vandaag gingen we met een combinatie van de teams Ale Blie en De Drie Duitsers (4 personen) naar Leiden om twee kamers te spelen bij Your Escape. Your Escape bevindt zich op een industrieterrein en je kunt hier gemakkelijk gratis voor de deur parkeren ?. Wij hadden hier al een kamer gespeeld deze avond en zijn tussendoor even wat gaan eten. Toen we terug kwamen voor de tweede kamer werden we ontzettend vriendelijk verwelkomt door de eigenaar en zijn vriendin. Zij zouden onze gamehosts zijn vanavond voor The Non Believers.

The Non Believers is een splinternieuwe kamer bij Your Escape. Het verhaal is eenvoudig: Een strenggelovige vader van vijf kinderen is al een tijdje niet meer gezien in de kerk en bij de laatste mis was het pas écht mis, want hier waren ook de kinderen niet aanwezig. Aan ons de taak om bij het gezin thuis te gaan kijken hoe en wat.

Deze escape room heeft me een aantal keer omver weten te blazen. Direct in het begin al tijdens de introductie, maar later in de kamer nog véél vaker. Er zitten in deze kamer regelmatig momenten waarop je doormiddel van technische effecten verbaasd wordt. Als er dan zoiets wonderlijks gebeurd in combinatie met de epische muziek en de perfect afgestelde lichteffecten, dan weet je mij goed te raken.

Het zijn niet alleen de special effects die The Non Believers tot een topkamer maken voor mij. De algehele sfeer is geweldig en passend bij het verhaal. Het decor ziet er prachtig uit. Het past ook telkens perfect bij het gedeelte van het verhaal waarin je je bevind. Je maakt als het waren een reis door en telkens wordt meer duidelijk hoe dingen in elkaar zitten qua verhaal. Het is een intense beleving, waarbij de effecten telkens ondersteunend zijn aan de storytelling. Dit is gewoon geweldig goed gedaan hier én verdient alle mogelijke lof voor de bouwers van deze kamer.

Dan moet er natuurlijk ook nog gepuzzeld worden. De puzzels zijn over het algemeen goed in thema én net als de effecten vaak ook ondersteunend aan het verhaal. De kamer is voornamelijk lineair (= puzzel voor puzzel oplossen), met af en toe een parallel uitstapje (= meerdere puzzels gelijktijdig oplossen). Hierom komt The Non Believers, mijns inziens, het best tot z’n recht als je ‘m met maximaal vier personen speelt. Zo blijft iedereen het gevoel houden wat te kunnen bijdragen. De puzzels zijn divers en leuk om te doen. Er zijn redelijk wat puzzels waar je een lange tijd mee bezig kunt zijn, maar gelukkig krijg je daar in deze kamer ook de tijd voor en is het (in ieder geval in ons geval) geen enkele keer frustrerend geweest.

Net als bij de andere escape room van Your Escape zit het hier goed met de natuurlijke spelflow, doordat je gestuurd wordt door de kamer zelf en dan met name via het licht. Dit follow-the-light-principe werkt ontzettend fijn en creëert op een hele natuurlijke manier de sturing die je soms nodig hebt, zonder dat de hints en tips je om de oren vliegen.

Je merkt aan alles dat de bouwers van deze kamer escape-roomliefhebbers zijn. Er zit zoveel liefde in The Non Believers en je ziet gewoon hoe hard hieraan is gewerkt. The Non Believers laat perfect zien dat een escape room ook een medium is waarmee je een verhaal kunt vertellen, net zoals een lied óf een film daarvoor dienst doet. Hierom kwamen we ook applaudisserend uit de kamer met natte ogen. De reis die we hier hebben meegemaakt is er een waar nog lang over nabesproken gaat worden.

Toen we uit de kamer kwamen stonden de eigenaar en zijn vriendin (de bouwers van de kamer) ons op te wachten, om te horen hoe wij hun meesterwerk hadden ervaren. We hebben nog tot in de late uurtjes nagepraat over deze topkamer, maar daarnaast ook gewoon gezellig geklets over van alles en nog wat. Je komt het maar af en toe tegen dat gamehosts zo gastvrij en gepassioneerd zijn, dus dat kan ik alleen maar ontzettend waarderen. Dit maakte voor ons de totale beleving tot een topbeleving. Wat hebben wij genoten in Leiden én wat gun ik iedereen deze ervaring.

Al bij al; Ga The Non Believers nu nog boeken, als je ‘m nog niet geboekt hebt. Je gaat een ongelofelijke reis doormaken met prachtige epische momenten. Bij deze kamer ga je niet door een verhaal lopen, maar een verhaal beleven.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met maximaal vier personen i.v.m. voornamelijk lineaire puzzels;
- Neem de tijd om te genieten van de kamer, want je hebt tijd genoeg voor de puzzels;
- Laat je verwonderen;
- Ben je angstig aangelegd? Deze kamer is absoluut niet eng, dus laat je daardoor niet tegenhouden.
- Als je beide kamers op deze locatie speelt, bewaar dan deze ‘de beste’ voor het laatst;
- Ga ‘m maar gewoon spelen, je krijgt hier absoluut géén spijt van.

Beste mensen van Your Escape, Jordin en Claudia, wat hebben wij een topavond gehad in Leiden én wat ben ik toch blij als escape room eigenaren mij weer zó enthousiast weten te krijgen voor het escapen door het creëren van zo’n geweldige ervaring. Wees trots op wat jullie hebben neergezet, want dat mogen jullie écht zijn. Jullie hebben een topervaring neergezet én dat zal ook snel beloond worden door een plekje in de top 5. Bedankt voor jullie gastvrijheid en vriendelijkheid en wellicht tot snel (want dan kom ik ‘m nog een keer spelen ?).


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes


 • Goede service
 • Sfeer
 • Technische effecten
 • Special effects
 • Licht en geluid
 • Follow-The-Light-Principe
 • Verhaal
 • Beleving
 • Natuurlijke puzzelflow
 • De eigenaren/bouwers
 • Liefde/passie voor escape rooms
 • Origineel
 • Spannend

  Wepsiesjephanie

Lekkah Flow

Het was kermis in Tilburg en wij – Ale Blie (3 personen) – besloten hier eens een kijkje te gaan nemen. Echter een activiteit met ons team MOET gepaard gaan met een bezoek aan een escape room, zo luiden de ongeschreven regels. Al snel kwamen we uit bij Escape World Tilburg en werd Secret Sister Society last minute geboekt.

Bij Escape World Tilburg kun je gratis voor de deur parkeren (als tenminste de poort wordt geopend ?). Vervolgens kom je in de ruime ontvangstruimte, waar je nog naar het toilet kunt gaan én eventueel een drankje kunt nuttige. Het was niet de eerste keer dat we hier waren en dit maakte we ook kenbaar. Echter onze gamehost vond het toch prettig om nog even alle slotjes door te nemen alvorens we konden starten. Zo konden we goed voorbereid aan ons illustere avontuur beginnen.

Miss Michelle is de eigenaresse van de Secret Sister Society Shop en naast dat dit een vrouwenboetiek is, is het ook het hoofdkwartier van de gelijknamige Secret Sister Society. Welk secret verbergt deze Secret Sister Society? Aan ons de taak om dit uit te zoeken door een kijkje te gaan nemen in deze obscure winkel.

Toen we in de winkel stonden viel direct op dat de aankleding aan de magere kant is. Er is net voldoende thematisering om het geheel op een kledingwinkel te laten lijken, maar dat is het dan ook. Ook met licht en geluid is weinig tot niets gedaan. Er is wél wat muziek, maar dit lijkt gewoon een random afspeellijstje te zijn. Door dit alles ontbreekt het een beetje aan sfeer. Echter sfeer kun je natuurlijk zelf maken door de Hans Klok in jezelf naar boven te halen en je teamgenoten te trakteren op een staaltje illusies van ongekende hoogte en kwaliteit ?. Hoe doet ‘ie dat toch!?

Secret Sister Society is een eenvoudige 1.0 kamer. Dit is een eerste generatie escape room, waarbij je oplossingen van puzzels invoert op hang- en cijfersloten. De puzzels zijn voornamelijk lineair, wat betekent dat je eerst het ene op moet lossen voordat je door kunt met het andere. Op zich zijn de puzzels leuk om te doen, maar hebben ze weinig met het thema óf verhaal te maken. Desalniettemin waren ze vermakelijk, divers én was de natuurlijke spelflow prima, want we wiste zonder hints in een redelijk tempo door de kamer te jakkeren. Het was telkens duidelijk wat de volgende stap zou zijn. Het enige storende was in het begin, dat je niet goed wist op welk slot je welke oplossing in moest voeren. Hierdoor moet je op alle aanwezige sloten oplossingen invoeren en dat kan zeer frustrerend zijn.

Na een ongeveer een halfuurtje wisten we uit de kamer te ontsnappen. Dus naast Hans Klok konden we ook al door voor Harry Houdini. We werden vriendelijk te woord gestaan door onze gamehost én konden met een ego boost (omdat we er zó snel uit waren) naar de booster op de kermis.

Al bij al; Ben je in Tilburg en heb je zin om voor een klein prijsje een uurtje te puzzelen dan is Secret Sister Society zeker een optie.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel deze kamer met nier meer dan vier personen i.v.m. lineaire puzzels;
- Ga met de juiste verwachtingen naar deze kamer (een uurtje puzzelen, zonder poespas);
- Speel deze kamer vooral als je weinig escape rooms hebt gespeeld.

Escape World Tilburg, bedankt voor het ontvangen van ons. Wij hebben het naar ons zin gehad bij jullie en wij vonden het vooral: Lekkah Flow!


6

Ambiance: 5.5

Game experience: 6.5

Service: 6.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: Yes


 • Goede prijs
 • Puzzelflow
 • Diversiteit
 • Gratis parkeren voor de deur

  sjephanie

Load more reviews