Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

Le Prince

Retie , Belgium

Open now

Top #7

90 minutes

2 - 6 (Recommended: 4)

12 year

Read reviews

More about Le Prince

Louis Le Prince was een Franse uitvinder, die bekend staat als één van de pioniers op het gebied van film. Veel filmhistorici zien hem als dé vader van de film.

Le Prince bracht zijn jeugd door in de fotografiestudio van zijn vaders vriend, Louis Daguerre. Hier leerde hij de mechanische en chemische processen van de fotografie.

Le Prince wilde echter verder gaan dan één enkel beeld vast te leggen op foto; hij wilde ook een manier vinden om bewegende beelden te kunnen vastleggen. Eerst ontwikkelde hij een camera met 16 lenzen die elk achter elkaar een foto namen en zo dus samen een film van 16 beelden konden maken. Na vele verbeteringen en verdere ontwikkelingen aan dit toestel, kwam hij als eerste tot een camera met één enkele lens.

Voor deze bijzondere uitvinding moest en zou hij een patent gaan aanvragen in New York. Hij moest wel snel zijn want hij had al enkele weken het gevoel gevolgd te worden, alsof iemand hem constant in de gaten hield…

Le Prince besluit zich te haasten en zo snel mogelijk naar het station te gaan. Eenmaal op het perron aangekomen, merkt hij dat hij zijn prototype wel bij zich heeft maar zijn plannen is vergeten.

Zelf durft hij niet meer naar het atelier te gaan dus neemt hij contact op met de enigen die hem kunnen helpen: jullie!

Hij vraagt jullie onopgemerkt naar zijn atelier te gaan om zijn plannen te vinden en deze naar hem te brengen alvorens de trein vertrekt.

Themes

Adventure

History

Mystery

Properties

Airco available

Pregnant friendly

No wheelchair access

Epilepsy friendly

NLEN

Toilet available

PIN-payment possible

Free parking

Drinks available

Escapetalk.nl statistics

123 likes

1022 visitors

93.8% escaperate

Based on escapetalk.nl visitors

Website

Visit website

Address

Kasteelstraat 67
2470, Retie
Belgium

Route

Route

Calculate costs

No right may be derived from the prices mentioned on this website since they can be changed at any given moment.

292 reviews

The total score of a review doesn't have to be the average of your subscores. Sometimes a room feels like it should deserve a higher (or lower) rating than the exact sum of its parts.

Write a review

A must play voor elke escaper!

Het is van februari 2019 geleden dat ik nog eens bij escaping belgium was.

Erzsébet was voor België grensverleggend, hoog tijd om te kijken of Le Prince hetzelfde doet.Onthaal:

Escaping Belgium ligt op een domein.

Parking: aanwezig - niet privaat - gratis
Van daaruit is het een klein stukje wandelen naar het gebouw waarin de room zich bevind.
Ontvangstruimte : basic
Wc : aanwezig

Kris en Steven (eigenaars) ontvingen ons erg hartelijk en waren duidelijk trots op hun nieuwste room. We popelden dan ook om te starten.Kamer:

Veel had ik expres vooraf niet gelezen over de room en buiten de naam en het feit dat het iets met film/foto's te maken had, wist ik niks. Net omdat ik wou zien of de kamer mij het verhaal kon doen vertellen.

De start gebeurd in een aparte kamer waar je de introfilm te zien krijgt. Waar de intro van Erzsabet nog echt een product was van zijn tijd, zag ik hier plots een intro van hoge kwaliteit. En dat helpt je natuurlijk om in de juiste stemming te komen, om de kamer net dat tikje geloofwaardiger te maken.
Wat het filmpje, afgezien van de kwaliteit, nog goed doet is ons heel duidelijk maken wat ons doel is in deze room. Het kan dus toch…  

En dan gaat er een schitterende deur voor je open, een deur letterlijk naar een andere wereld. Binnen de eerste 10 seconden riep ik al hardop wauw en zat ik in de sfeer van de kamer. Over een start gesproken. En die sfeer zou me niet meer loslaten.
De makers hebben dankbaar gebruik gemaakt van het gekozen thema en het komt overal terug.
De puzzels bleven maar komen en gaande weg begon ik te beseffen waarom deze room momenteel niet speelbaar is in 75 minuten (op het moment van schrijven kregen wij 90 minuten) Alleen al met te kijken naar alle details in het decor verlies je 15 minuten :-)

Links en rechts merkte ik al snel kleine knipogen op naar andere rooms, heerlijk van die toffe easter eggs. Het geeft zo net dat fijne gevoel van een grapje moet kunnen.
De puzzellijn wisselt lekker af en hoewel ze in het begin nog niet veel raakvlak hebben met ons eigenlijke doel, veranderd dat ook steeds meer naar mate je verder geraakt.

Le Prince speel je best met 4 ervaren spelers. De puzzels zijn vaker parallel als lineair. Maar ondanks dat geeft het je vooral de rust om te genieten van de schitterende details in deze room, de easter eggs en het decor.
Conclusie:

Het is lang geleden dat ik nog eens een room in België had waar ik echt trots op was. Een kamer die ik met plezier met iedereen deelde, van ga deze spelen en bedank me later maar.
Wat ben ik blij dat te kunnen zeggen over deze kamer!

Le Prince is geniaal in zijn eenvoud. Le Prince wil helemaal niet de meest vernieuwde kamer van de benelux zijn, de meeste wtf momenten bevatten of 250m2 groot zijn.
Het is een grandioze puzzelkamer, een volwaardige 2.0 zonder 1 hang of cijferslot, maar tot de max gedreven. Geluid, sfeer, geur, effecten, maar bovenal decor , verhaal en puzzels.

En daarvoor maak ik een diepe buiging.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  JosterkeSylfariTijs Grevinkmar_loesEpic Escape Waalwijkmaarten_dingsMariekeanoukTheekopjeWepsiedown-the-hatch

MoessMoessEscape LegendMember since: 2018 March 18 (282 rooms played)
Posted on: 2021 october 13

Le Roy!

Vanaf eind 2017 al uitgekeken naar een nieuwe kamer van Escaping Belgium. Daar was die dan, Le Prince, en wat was het het wachten waard.

We kregen als eerste een filmpje te zien waarin het verhaal werd verteld. Een supermooi filmpje die je nog enthousiaster maakt om de kamer in te gaan. We mochten na het filmpje door de prachtige deur naar binnentreden en wat we daar aantroffen was prachtig! Wat een realistisch, prachtig decor, waar je niets anders kan dan kijken, kijken, voelen en nog eens kijken. Maar goed, ik had natuurlijk ook de reviews gelezen en dacht twee personen voor Le Prince... dat gaat pittig worden, dus aan de slag!

Het begon meteen met een fijne puzzel. Een puzzel die goed te doen is, je zelfvertrouwen voedt en waarbij je aan de slag kan met meerdere personen, mocht je het met meer doen. De kamer is prachtig, maar echt prachtig aangekleed. Het is een enorm sfeervolle kamer vol fantastische details. Dit betekent natuurlijk ook ruis in de kamer, maar ik moet zeggen dat je goed wordt geholpen in de kamer om een goede flow te pakken te krijgen.

De puzzels waren eveneens prachtig uitgewerkt, van hoge kwaliteit en passend in de kamer. Sommige puzzels gingen ons goed af en sommige puzzels vonden we een echte uitdaging en hadden we er graag een derde persoon bij gehad om net even een andere denkwijze te geven of iemand die wel wat beter kan kijken dan wij. Ik denk dat met meer dan twee personen het net wat comfortabeler spelen is, zowel gericht op de puzzels als het staren naar alle details van de kamer.

Het zal je niet verbazen dat ik deze kamer een must play vind en iedereen aanraad om de auto in te springen om misschien wel de beste kamer van België te spelen.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 2 persons

Team: JacLoe

Escaped: Yes  76:05 min

  SylfariMarieke

TheekopjeTheekopjeEscape ExpertMember since: 2019 September 23 (160 rooms played)
Posted on: 2021 august 31

Marcus! Jumanji! Conductor! 237! Hunting! ....

Geparkeerd en wel kwamen wij aan op de... tja, aparte locatie. Vooraf was ons al verteld dat zodra je het gebouw in loopt direct aan de rechterkant een grappig, interactief mini-showtje zat verstopt. Een soort etalage waarbij je met knopjes het een en ander kan aansturen. Dit prachtige stukje interactie beloofde veel voor de kamer zelf! Eenmaal beneden in de kelder werden we vriendelijk ontvangen door de host, borgen we onze spullen op en konden we van start gaan.

Vanaf de allereerste ruimte is er direct 1 ding duidelijk: deze kamer is buitengewoon mooi, sfeervol, en afgewerkt. Het decor, de belichting, de geluiden en de geuren zuigen je als speler op naar een compleet nieuwe wereld. De eerste puzzel is meteen prachtig verwerkt in het thema. En buiten dat niet al te lastig op te lossen waardoor je direct in een bepaalde flow terecht komt. Le Prince neemt je vervolgens mee door een verhaal vol details. Het is ongelofelijk hoe deze makers zo veel detail in hun ruimtes hebben verwerkt zonder dat het afleid van de puzzels. Je weet als speler ondanks de vele decoratie exact wat een puzzel is en wat niet. En dan nog word je richting het einde duidelijk dat er tussen al die details nog clue's en aanwijzingen zitten voor een van de latere puzzels, briljant!

De puzzels in Le Prince zijn stuk voor stuk in thema en goed uitgedacht. Er is voor iedereen wat wils. Waar de ene puzzel mij persoonlijk wat minder lag, vond een ander teamlid die weer geweldig. Er is een mooie afwisseling van de nodige denk puzzels versus de fysieke puzzels. Le Prince bevat daarnaast 1 van mijn favoriete puzzels of all time! Zo simpel, maar zo leuk bedacht. De eindpuzzel vond ik persoonlijk wat minder. Het vereiste weinig samenwerking en was meer een kwestie van op elkaar wachten + kijken naar wat de ander doet. Het voelde niet aan als een ontknoping, ondanks mooi verwerkt in thema. De puzzel ervoor voelde meer als een einde/slotstuk.

Dit allemaal gezegd hebbende hoop ik duidelijk te makend dat Le Prince hoogstwaarschijnlijk een van de mooiste puzzelkamers van België is. De echte puzzelliefhebbers gaan hier met plezier uitkomen. Spelers zoals ik, die iets meer houden van het belevingsaspect van een kamer , gaan hier misschien met een ander gevoel naar buiten komen. Ik kan deze kamer niet anders dan een hoog cijfer geven, maar daarbij wil ik dus wel gezegd hebben dat ik persoonlijk een stukje beleving miste, een stukje spanning en/of een stukje adrenaline. De kamer is gewoon erg puzzelgericht met weinig beleving. Maar dat is deels een persoonlijke noot. Ik raad iedereen deze kamer met liefde aan en kijk uit naar het volgende project van Escaping-Belgium.


9

Ambiance: 8.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in August 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Decor (VOL met details)
 • Afwerking (vakmanschap)
 • Sfeer (je waant je in een andere wereld)
 • Belichting
 • Geluid + muziek
 • Puzzels, puzzels, puzzels
 • Flow
 • Service!
 • Verwijzingen naar andere kamers
 • Mist beleving en spanning
 • Heel erg puzzelgericht

  Casturiibilipe

BlobalexBlobalexJunior EscaperMember since: 2023 July 19 (9 rooms played)
Posted on: 2023 august 04

Prachtig en creatief gemaakt

Het is duidelijk waarom "Le Prince" zo hoog staat in de escaperooms. Het decor is geweldig mooi, ook zijn de geluidseffecten toepasselijk en leuk. Verder zijn de puzzels van deze kamer zeer creatief opgesteld. Ook is het verhaal duidelijk gemaakt en door heen heel de escaperoom terug te vinden.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 5 persons

Escaped: Yes  79:52 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Diversiteit
 • Spannend
 • Verhaal
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Logica

  hipyxl

RaRa, wie ben ik?

Vandaag gingen we op pad met een grote groep, we gingen beide kamers spelen bij ‘Escaping Belgium' en deelde ons zelf op in 2 verschillende teams. Ik heb beide kamers gespeeld met 3 personen wat voor mij daarbij ook aanvoelde als het perfecte aantal, meet 4 personen zou ook geen issue zijn.

Parkeren is hier top! Zat plek en lekker op wandel afstand. Nadat we op deze locatie de andere kamer hadden gespeeld was het tijd voor ‘'Le Prine'' een kamer die al ontzettend lang op mijn wish-list staat en vandaag was de dag.

We kregen een filmpje op voorhand van de kamer en deze dat ongekend goed in elkaar, het zag er allemaal super goed uit en daarvoor alle liefde. Ik zei halverwege het filmpje nog ‘'als de kamer half zo goed is word het top'' en ik kan je verzekeren dat het ZEKER half zo goed was.

De eerste stap die we binnen zetten in de ‘'kamer'' was ongekend, we waren even verbaasd over wat ons werd voorgeschoteld. De afwerking en decor stukken in deze kamer zijn merkwaardig en fantastisch ik heb zelfde zulke mooie kamers en zulke mooie opgezette kamers gezien. Dit blijft sterk van begin tot eind.

Het verhaal van de kamer is heel creatief en speelt in een bepaald tijdperk waarna de kamer ook volledig gebouwd en gedecoreerd is. Je doel is vanaf het begin duidelijk en weet dus welk pad je moet gaan bewandelen.

De puzzels zijn super leuk ik heb me hier geen enkel moment geërgerd aan een puzzels, alles had zijn eigen charme en denkwijzen teamwork is hier een echte must. Het is een kamer met erg veel decor en je loopt daarmee vaak het risico op vervelende ‘'ruis'' echter is dit hier ontzettend goed opgepakt. Je weet precies wat je wel en niet nodig hebt en dat is ontzettend fijn, hierdoor was onze flow in de kamer hier ook prettig.

Effecten en verassingen in deze kamer zijn awesome, ik heb hier ontzettend van genoten. Vooral van de ‘'kleinere'' dingen die gebeurde waar we ook om hebben kunnen lachen.

Al met al,
Een super kamer die iedereen moet spelen, pak meteen lekker de andere kamer op deze locatie mee want die wil je ook niet missen. Deze kamer zijn sterke punten zijn afwerking en puzzels en raad aan om het met 3 of 4 man te spelen.

Mensen van Escaping Belgium super bedankt voor de leuke ervaringen en gast vrijheid ik hoop jullie nog een te treffen wie weet bij een nieuwe kamer??


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede prijs
 • Logica
 • Afwerking

  Larsschimmel

Goed bedachte puzzels

De puzzels waren erg goed bedacht en de sfeer is geweldig


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in March 2023

Played with 3 persons

Team: De dozy's

Escaped: No


 • Goede service
 • Verhaal
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Heeft onderhoud nodig
 • Moeilijkheidsgraad

  Pierre-is-kaas

dayennexdayennexJunior EscaperMember since: 2019 August 31 (18 rooms played)
Posted on: 2022 may 27

WAUW

Op 26 mei zijn we met twee stelletjes deze escaperoom gaan spelen.
Mijn eerste indruk van de kamer was wow!
Wat is hier veel tijd en liefde in gestoken! Na de intro waan je je direct in de juiste sfeer.
Je hebt echt teamwork nodig om de eerste puzzel op te lossen. Ik vond het ook prettig dat de kamer niet lineair was en iedereen dus bezig kon blijven.
Er zaten leuke verrassingen in de kamer en ik raad ook zeker iedereen aan om hem eens te spelen.

Wij konden ontsnappen met nog dik twaalf minuten op de klok.

De host was vriendelijk en wist ook veel te vertellen over zijn eigen kamers & andere kamers die hij gespeeld had. Ik kom zeker nog eens terug voor erzebet!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Verhaal
 • Diversiteit
 • Puzzels
 • Logica

  anouk

Fantastisch!

Ontzettend gave ervaring met heel erg veel oog voor detail. Vakmanschap komt heel erg naar voren en de puzzels en het design zijn heel erg goed uitgedacht. Echt niets op aan te merken, de flow was ook perfect!

Ook de ontvangst en service waren uitstekend en fijn. Super kamer en locatie!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 3 persons

Escaped: Yes  71:44 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Beleving
 • Verhaal
 • Goede begeleiding

  anne_ter_horst

Drs-jlcDrs-jlcEscape LegendMember since: 2021 November 28 (205 rooms played)
Posted on: 2022 january 17

Filmisch!

Samen met mijn vriendin (2 personen) ben ik naar Retie afgereisd om daar bij Escaping Belgium twee escape rooms te gaan spelen. We sloten af met de kamer: ‘Le Prince'. Een kamer die gaat over de uitvinder van de film; ‘Louis le Prince'. We waren al in-ge-escaped door de ander kamer te spelen van Escaping Belgium, dus we konden niet wachten om te beginnen aan dit nieuwe avontuur.

We kregen een introfilmpje te zien van hoge kwaliteit. Je kon zien dat we te maken hadden met een ‘filmmaker'. Ik was hier positief verrast over, want vaak zijn de filmpjes bij escape rooms niet zo fantastisch. Door deze goede film, zaten we meteen in het verhaal. Wat ook heel prettig was, was dat je een duidelijk taak kreeg. Het doel – en daarmee hoop ik niets te spoilen – was de kluis vinden en openmaken. Ik hou ervan als het doel van een kamer duidelijk is, zodat je ook echt weet waar je naartoe werkt.

Toen we daadwerkelijk de kamer binnengingen, viel mijn mond open. Dit had ik niet verwacht! Wat een prachtige decoratie. Het was haast alsof je door het sprookjesbos van de Efteling wandelende, zo idyllisch en verfijnd. Het duurde ook even voordat we daadwerkelijk aan het puzzelen gingen, want ik wilde dit goed in me opnemen.

Later in het spel wordt de decoratie zeker niet minder verbazingwekkend. Alles is zo verfijnend en gedetailleerd. Je hebt aan twee ogen niet genoeg om alles in je op te nemen. De puzzels zijn ook mooi verwerkt in de decoratie. Daarnaast zijn de licht- en geluidseffecten ook zeer passend en goed gedaan. Over het effect in het begin hebben we het nog lang gehad op onze terugweg 😂

De puzzels zijn variërend, voornamelijk lineair en echt een uitdaging 😁…. Ik geef het niet graag toe, maar het was voor ons even zweten in de kamer. Vaak als een kamer zo mooi gedecoreerd is, is er minder aandacht geschonken aan de puzzels. Dit is bij ‘Le Prince' zeker niet het geval. We hadden veel hints nodig en die kregen we gelukkig ook. Net als bij de andere kamer voelde de host ons perfect aan.

Het was voor ons geen verrassing dat we er niet uit zouden komen. We blijken toch beter te functioneren in een wat grotere groep. Maar daar gaat het ons ook niet om. We hebben enorm genoten van ‘Le Prince'. We hebben onze ogen uitgekeken en we hebben vaak hardop ‘Wauw!' en ‘Wat leuk gedaan!' kunnen roepen. Na het spelen hebben we ons enthousiasme lang en breed besproken met de host die ons weer heel vriendelijk te woord stond. Zeer attente en vriendelijke mensen bij Escaping Belgium! Dat is altijd een dikke plus.

Al bij al; Een prachtig gedecoreerde kamer met pittige puzzels. Zeker een aanrader.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Als je een uitdaging houdt qua puzzels is dit helemaal jouw ding!
- Perfecte groepsgrote is, naar mijn idee, 3 á 4 personen (voor ons was 2 te weinig, maar je loopt hier elkaar waarschijnlijk wel snel in de weg i.v.m. bewegingsruimte en lineaire puzzels).
- Als je beide kamers speelt op deze locatie, speel dan eerst de andere (als opwarmertje) en daarna deze… Ik beloof je dat je dan helemaal een wauw-factor hebt, omdat je dit niet verwacht 😉

Escaping Belgium, bedankt voor jullie vriendelijkheid en gastvrijheid. Dit is een ware topkamer! Ik ben heel blij dat we dankzij jullie dit hebben mogen ervaren.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in October 2021

Played with 2 persons

Escaped: No


 • Sfeer
 • Goede service
 • Origineel
 • Verhaal
 • Beleving
 • Decoratie
 • Details
 • Easter eggs
 • Goede begeleiding

  sjephanie

xoxo Kittyxoxo KittySenior EscaperMember since: 2021 September 27 (40 rooms played)
Posted on: 2021 october 31

Wat een decor!

Dat ze weten wat ze doen was meteen duidelijk. Het decor was gewoonweg fantastisch. Ik had het gevoel dat ik in een wachtrij van Disney stond. Een echte aanrader voor elke Escape fan! Wij komen binnenkort ook jullie andere kamer spelen!

Onthaal was zeer vriendelijk en ze namen echt de tijd om al je vragen te beantwoorden! Gewoonweg fantastisch!!!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Team: De Badeendjes

Escaped: Yes  81:56 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Origineel
 • Goede prijs
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Diversiteit
 • Spannend

  Astradid

WAUW! Mag ik hier blijven slapen?

Hoe ik genieten kan van deze kamer! Misschien ligt het aan mijn passie voor interieur want interieurarchitect is mijn hoofdberoep maar hoe ongelooflijk geweldig het was om doorheen deze kamer te lopen... Gewoon top!

We wisten niets over Le Prince en hadden als team zelfs onderling gegokt waarover het zou kunnen gaan. Ik dacht een arabische prins en verwachtte dus een 1001 nacht interieur. :-) Dat was het dus niet.

Bij het binnenkomen in de eerste kamer krijg je al meteen een klein voorproefje van hoe de afwerking van de rest eruit zal zien. Compleet met geur-, sound- en lichttechnieken die je meteen meenemen in het verhaal.

Mijn team moest me wel vaker wakker schudden om te focussen op de puzzels want ik vergat vaak dat ik in een ER was. Gewoon elk hoekje, elk detail in deze kamer is af. Eén van de eigenaars is dan ook interieurarchitecte en dat valt ook meteen op.
Als je je net zoals ik kan storen aan een room waar b.v. het thema zich afspeelt in een ver verleden en dan zie je moderne witte hanglampen of fel gekleurde cijfersloten dan ben je hier aan het goeie adres. Elk detail klopt.

De puzzels zelf waren ook heel slim in elkaar gezet en ik mag hopen dat de spelers ook even stil staan bij het ENORME werk dat hier verzet is om sommige puzzels in elkaar te steken. Toen ik dan ook vroeg aan Steven hoe lang ze hier aan gewerkt hadden verschoot ik ook niet toen ik vernam dat dit een project van 2,5 a 3 jaar was.

Wel team Escaping Belgium, echt CHAPEAU! Bedankt om de Belgische ER scene om hoog te krikken!

( Kom hier maar eens kijken beste Nederlandse vrienden ;-) )


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in August 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • ongelooflijke details
 • ontvangst
 • verhaallijn
 • geur
 • licht
 • soundeffects
 • interieur !!!!!!!
 • ALLES

  Marinde

mitch2304mitch2304Escape GuruMember since: 2018 November 26 (200 rooms played)
Posted on: 2021 august 22

Wat een toffe Escape

Een hele leuke en toffe Escape waarin je je volledig in een andere wereld bevind.

Puzzels zijn goed in thema en de sfeer in de Escape is met oog voor detail uitgewerkt!

Dikke aanrader!

Erg leuk dat de eigenaar mij nog herkende! Ze zijn altijd ontzettend vriendelijk en erg gastvrij bij dit bedrijf!

Kom maar op met de 3de escape!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in August 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Decor
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Eigenaar

  bilipe

Prinselijke escape room

Le Prince is een absolute topkamer waar de kracht ligt in het oog voor detail en de leuke, uitdagende puzzels.

Met name de mechaniek achter de puzzels zit heel goed in elkaar en alles is naadloos op elkaar afgestemd. Het is in deze kamer niet zoeken naar spullen die nodig zijn om sloten open te maken. Slotjes zijn er niet en alles is volledig mechanisch, zoals vele van de modernere escape experiences. Maar deze kamer heeft dat aspect echt tot in de perfectie uitgewerkt.

Daar komt dus bij dat het oog voor detail heel erg goed zichtbaar is. Le Prince geeft je een oprecht gevoel dat je in een andere tijd leeft en laat je dit verhaal heel realistisch beleven.

De puzzels zitten ook uitstekend in elkaar en je wordt met lichtsignalen ook heel goed geleid, zodat je niet onnodig lang op zoek bent naar waar je heen moet om verder te gaan. Hierdoor word je ook niet uit je spelbeleving gehaald. Je zult ook versteld staan van het vernuft dat achter sommige puzzels zit.

Na afloop hadden we ook het geluk dat er ruim de tijd was om samen met de bouwer/eigenaar door de kamer heen te gaan en bij sommige hoogstandjes achter de schermen te kijken. Dat gaf een extra dimensie aan de kamer die we zojuist succesvol hadden afgerond.

Zeker terecht dat deze kamer zoveel goede recensies krijgt!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes  64:12 min


 • Goede service
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Beleving
 • Goede begeleiding

 

Prachtige kamer, geweldige ervaring

Een schitterende kamer met puzzels die met wat denkwerk en een enkele hint goed te doen zijn. Ontzettend vriendelijke eigenaar, met verstand van zaken.
Dit is een heel fijne ervaring, absoluut aan te bevelen voor iedereen. Ervaring is prettig.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes  80:23 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede prijs
 • Beleving
 • Logica
 • Goede begeleiding

 

SannneSannneJunior EscaperMember since: 2023 August 17 (19 rooms played)
Posted on: 2024 february 15

Wat een TOPkamer!

Alles was tot in de puntjes verzorgd: het verhaal, de decoratie en zelfs de ontvangt. De puzzels waren allemaal logisch en goed te doen (met af en toe een klein beetje hulp). Het was een geweldige ervaring.

We speelden met 4 personen en dat was naar onze mening de perfecte groepsgrootte.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Goede service
 • Sfeer
 • Logica
 • Goede begeleiding
 • Beleving
 • Verhaal

 

Aline (10 rooms played)
Posted on: 2024 february 08

Geweldig

Wat een geweldig mooie kamer. Heel veel details, aankleding, leuke puzzels, … echt top! Je komt na een leuke intro in een echte wereld terecht. We hebben ons heel goed geamuseerd en iedereen kon iets doen! Een echte aanrader!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

DolledemonDolledemonJunior EscaperMember since: 2023 May 29 (56 rooms played)
Posted on: 2024 february 09

Le Prince: Picture Perfect

Met z'n vieren trokken we richting Retie om Le Prince te spelen. De sfeer zat er alvast goed in en we hadden er zin in!
Eenmaal de auto achtergelaten op de ruime parking, traden we het gebouw binnen, alwaar we een trap moesten afdalen om naar de ontvangstruimte te gaan. Dit stuk voorspelde al veel goeds, want het was een aangename en cleane ontvangstruimte (en het woord 'ruim-te' mag je alvast letterlijk nemen), waar duidelijk aandacht was besteed aan het in de watten leggen van de gasten. Het mag duidelijk wezen dat je als gast niets tekort mag komen, en dat je je het vooral ook gezellig mag maken. Zo gezellig dat je bijna zou vergeten dat je nog moet gaan spelen!

Oké, focus en back to business, en tijd dus om aan het spel te beginnen. Onze - overigens supervlotte en vriendelijke - host leidde ons naar binnen, alwaar we een filmpje te zien kregen, waarin duidelijk moest worden wat onze missie was. Na de uitnodigende ontvangstruimte van daarnet, bleek ook dit filmpje met de nodige zorg gemaakt, dus dit kon niet anders dan een weerspiegeling zijn van wat we in de kamer zélf nog te zien zouden krijgen.

En zowaar. Deze algemene lijn trekt zich inderdaad door tot in de kamer: meteen bij het binnengaan kan je het niet laten om met verbazing rond te kijken, en valt er meteen één ding op: alles is perfect en tot in de puntjes afgewerkt, met het gebruik van mooie (en bijwijlen duurzame!) materialen. Tel daar nog het nodige klank- en lichtspel bij op, en dan weet je dat het goed is. Ook je reukorgaan wordt getriggerd ;)
Ondergetekende was vooral onder de indruk van het perfectionisme dat werd tentoongesteld in afwerking en detail van zowat àlles. Hier en daar zijn er prachtig mooie en verfijnde tafereeltjes zeg maar, waarvan je beseft: hier is tijd en liefde in gestoken. In de kamer staan heel veel dingen waar je naar wil kijken en blijven kijken, maar net dàt kan een klein nadeel zijn in die zin dat het misschien wat afleidt, en je niet altijd weet, wat is nu van belang voor het spel en wat niet. Maar laat dat toch een compliment zijn :)
Hier en daar zijn er ook knipoogjes naar concullega's, maar ontdek die vooral zelf ;)

Het spel zelf verloopt (chrono)logisch, en zeer subtiel word je geguide naar de volgende stap, wat zeker niet stoort en misschien wel nodig is, gezien er dus wel wat afleiding kan zijn. We speelden het spel met z'n vieren, en dat is volgens mij ook het maximum, anders zit je misschien wat op elkaar en zijn er misschien een paar teamleden af en toe wat technisch werkloos.
In ieder geval blijft de missie van het spel duidelijk, en werk je ernaartoe.

Conclusie: het is een kamer die mee is met z'n tijd, qua design, qua materiaalgebruik, qua technische snufjes, qua niét gebruik van de klassieke slotjes, en ga zo maar door. De enthousiaste en gepassioneerde host maakt het alleen maar af. Heerlijk om hem bezig te zien, en te horen praten met trots. Zoals hij zelf zei: "probeer vooral gewoon te genieten." Oké, de missie is duidelijk!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 4 persons

Team: Jonahold

Escaped: Yes


 • Goede service
 • Logica
 • Beleving
 • Sfeer
 • Goede begeleiding
 • Puzzels

 

Geniaal!

We werden hartelijk ontvangen door een host die duidelijk met passie zijn werk doet. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk! Dankzij het introductiefilmpje word je helemaal in het verhaal gezogen. Knap staaltje acteerwerk. ;-) Eenmaal het spel gestart was, waren we met zen allen onder de indruk van het decor. We waren even vergeten dat we in een spel zaten. Het was genieten gedurende het hele spel! Zeer benieuwd naar meer van deze makers..


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

In één woord fantastisch

Deze stond al lang op onze wishlist. Zoals we gewoon waren van bij Erzebet, werden we weer fantastisch goed ontvangen. Vanaf het moment dat je de kamer binnenstapt waan je, je in een andere wereld. Alle zintuigen worden hier echt geprikkeld en alle details kloppen. Veel oehs en aahs (verbazing) momenten. We werden gewoon meegesleurd in het verhaal en het klopte helemaal. Een absolute aanrader. En het bewijs dat een escape room niet altijd ontzettend spannend (lees eng) hoeft te zijn om leuk te zijn.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 5 persons

Escaped: Yes


 • Ambiance
 • Great service
 • Puzzles
 • Experience
 • Storyline
 • Diversity
 • Great host
 • Logic
 • Original
 • Difficulty
 • Exciting

 

queenie4everqueenie4everEscape ExpertMember since: 2018 October 28 (84 rooms played)
Posted on: 2024 january 30

Hoge verwachtingen die zeker waar gemaakt zijn!

Nadat we eerst Erzsebet gespeeld hadden, hadden we hoge verwachtingen voor deze kamer. En die zijn zeker waar gemaakt!

Het begin van de kamer is al erg leuk gedaan, er wordt mede een beroep op je zintuigen gedaan. Vervolgens kom je in een prachtige ruimte waarbij aan elk detail gedacht is. De puzzels zijn afwisselend en houden een team van 4 personen goed bezig. De passie van de makers spat gewoon van deze kamer af.

Het verhaal is ook tijdens het spelen continu aanwezig, wat ik erg leuk vind omdat ik dat meestal niet zo door heb tijdens het spelen.
Moeilijk om veel over deze kamer te zeggen zonder te spoileren, dus ik hou het kort: deze kamer moet je echt spelen! En als je er dan toch bent: neem Erzsebet dan ook meteen mee, zeker de moeite waard.

We hadden ook een erg leuke host, die vol passie vertelde over de kamers die hij met twee andere gebouwd heeft. Achteraf liet hij nog diverse verwijzingen naar andere escaperooms zien in deze kamer, wat ook erg leuk gedaan is.

Wat mij betreft terecht een topkamer op Escapetalk!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 10.0

Service: 9.5


Played in January 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Beleving
 • Verhaal
 • Goede begeleiding
 • Aankleding kamer
 • Details kamer

 

Nathalie2Nathalie2Escape ApprenticeMember since: 2024 January 14 (1 room played)
Posted on: 2024 january 14

Heel origineel en leuke puzzels

Het was een heel mooie kamer met prachtige details en een heel ingenieus systeem.
Alles werd goed en enthousiast uitgelegd.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in January 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes  84:59 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Verhaal

 

LenekeLenekeEscape ApprenticeMember since: 2023 October 04 (6 rooms played)
Posted on: 2024 january 06

Top kamer

Zeer mooie kamer, toffe puzzels, gezellige ontvangst


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in January 2024

Played with 4 persons

Team: A Night Out

Escaped: Yes  85:15 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Spannend

 

AndreaAndreaEscape ExpertMember since: 2016 August 23 (101 rooms played)
Posted on: 2024 january 04

Tot in de puntjes verzorgd

We terug in Retie deze keer voor Le Prince.
Zodra je de trap naar beneden komt kom je in een zeer gezellige ontvangstshal.
De kamer zelf is van begin tot eind top afgewerkt, alles lijkt alsof het er hoort. Je kunt zien dat er alles met veel of voor detail is ontwikkelt.
We waren met z'n drieën en bleven hier en daar hangen, ik denk dat je met 6 personen de kans loopt dat je elkaar in de weg loopt.
Een puzzel in het bijzonder wilde niet klikken en er werd na afloop verteld dat men deze puzzel heel binnenkort gaat aanpassen....
Verder vond de puzzels van hoog niveau maar niet te moeilijk als je goed kijkt en de rust bewaard. Er zit best wat techniek in de kamer maar dat is heel goed verwerkt waardoor je jezelf toch in de 18 eeuw waant.
Ik vindt het een van de beste kamers van Nederland en ze hebben met Le prince de lat nog iets hoger gelegd dan reeds bij Erzebet het geval was.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in January 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes  88:45 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Verhaal
 • Kans dat je elkaar voor de voeten loopt

 

Anachronisme: technologische kamer uit 1800 ...

Ik had hoge verwachtingen, omdat ik in 2017 Erzsébet heb gespeeld en dat toen een next level escape ervaring vond...

Ook Le Prince is SUBLIEM wat betreft decor en beleving! Een lust voor het oog en dan ook nog eens heel knap gebruikt voor originele puzzels. Er is geen enkel klassiek slot en de puzzels zijn uitdagend. Je moet goed kijken en redeneren. Ik had persoonlijk een beetje moeite met het loskomen van 'typische' logica als je naar een slot toe werkt... Dat vergde wat opwarming. Verschillende puzzels vereisen samenwerking en organisatie - heel leuk! Ik ben erg fan van de manier waarop licht en geluid feedback geven na een opgeloste puzzel. Ook op andere manieren brengen licht en geluidseffecten sfeer en verhaal in het prachtige decor.

We hebben de kamer met 5 gespeeld. Dat zorgt voor een beetje chaos en minder betrokkenheid per speler. Bovendien staat er wel eens iemand in de weg van de belichting, die een belangrijke rol speelt. Dat vind ik achterafgezien wel jammer.

De spelmaster heeft ons nadien een puzzel laten herspelen, omdat we deze eigenlijk per toeval hadden opgelost. De begeleiding en ruimte voor nabespreking en vragen stellen, appreciëer ik.

Aanrader? Zeker! Ga met een team van 4.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in January 2024

Played with 5 persons

Escaped: Yes  71:24 min


 • Sfeer
 • Verhaal
 • Goede begeleiding
 • Beleving
 • Puzzels

 

PonksPonksJunior EscaperMember since: 2023 December 31 (29 rooms played)
Posted on: 2023 december 31

Absolutely wonderful in all aspects

Easily one of our favourites. The hosts urge you to take your time and take it all in and for good reason: the room is simply gorgeous.

The room delivers in all aspects, not limited to but including set design, puzzles, lightning, sound design, technology, and even smell. The theme and story are wonderfully original as well. Most importantly perhaps, the room has some of our favourite puzzles to this date, something that unfortunately is neglected in many modern rooms that put more emphasis on being an experience rather than a puzzle room. And yet, this room manages to be both a modern "escape experience" as well as a top-notch, more "classic" escape room. Did I mention that it also feels like a museum?

We played Erzsébet on the same day and both times the hosts walked with us through the respective room again and were happy to talk about all the little details, highlighting once again how much thought and love went into everything. Highly, highly recommended.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes  65:00 min


 • Ambiance
 • Great service
 • Puzzles
 • Original
 • Difficulty
 • Experience
 • Storyline
 • Great host
 • Exciting
 • Logic

 

RicardoVD90RicardoVD90Escape ExpertMember since: 2021 July 17 (60 rooms played)
Posted on: 2024 january 02

Wauw!

Wij wilden deze kamer, na dat we Erzsébet gespeeld hadden, heel graag spelen. Alleen besloten wij altijd vrij last minute dat we dit wilden doen, maar dit lukte niet. We besloten om een datum te kiezen waar we konden en hem gewoon in te plannen. En 30 december was het zo ver! We mochten eindelijk beginnen aan Le Prince!

Onthaal:
We waren hier al eens eerder geweest (2 jaar geleden) dus we wisten waar we naartoe moesten. Eenmaal aangekomen stond wel de parking volledig vol met dezelfde soort auto's. We hebben daarom even naast de parking onze auto gezet. We waren optijd vertrokken, maar kwamen ook maar net optijd aan. Daarom met een korte intro gingen we gelijk aan de kamer beginnen.

Kamer:
Ik ben normaal niet heel erg van de intro filmpjes, maar wat was deze van hoog niveau. Ik zat meteen in het filmpje en kon niet wachten om aan de kamer te beginnen. Eenmaal toen het filmpje klaar was mochten we beginnen. En hier begon het gelijk al, wat een prachtige kamer met geweldig effecten is dit. Het begin was prachtig en even vergat ik dat we ook puzzels op moesten lossen. Maar even terug naar de realiteit en gingen we puzzelen! De eerste puzzels werd al vrij duidelijk en was al snel opgelost. Met de nodige effecten kwamen we weer verder en bleef alles prachtig aangekleed. De puzzels waren vrij duidelijk alleen de oplossing niet altijd. Ik bleef ook vaak veel te lang naar de details kijken en verdronk er soms een beetje in. Ik moest puzzels oplossen, maar het liefste was ik eerst heel de kamer afgegaan om te kijken hoe alles afgewerkt was. Maar we moesten verder en na wat puzzels hadden we toch wat hints nodig om verder te komen. Er was een systeem waardoor het allemaal wat duidelijker was, maar dat viel ons pas vrij laat op. Maar met de nodige hints kwamen wij toch vrij vlot door de kamer. Tot we bij een puzzel kwamen en zelfs met heel wat hints duurde het vrij lang tot we erachter kwamen wat nou de bedoeling was. Achteraf heel logisch, op dat moment? Totaal niet. Lag dit aan de puzzel? ik vind van niet, het probleem leek mij meer dat wij te moeilijk dachten. Maar na de puzzel toch opgelost te hebben kwamen we steeds verder. En hierdoor losten we steeds meer puzzels op. De puzzels waren niet alleen prachtig aangekleed, maar ook enorm goed verwerkt in het thema. Hierdoor wist je vaak niet of het nou aankleding was of onderdeel van een puzzel. Maar beetje bij beetje kwamen we steeds verder en de effecten bleven geweldig. We hadden uit eindelijk gevonden waar we voor kwamen en wilden naar buiten, maar we waren nog niet klaar? Er was nog een laatste puzzel die vrij lastig was, maar wel heel logisch. Hierna waren we ontsnapt uit de kamer en stond onze host ons al op te wachten! Met nog ongeveer 5 minuten op de teller waren we ontsnapt! De host was ook zeer vriendelijk en heel enthousiast. Hij heeft ons nog een puzzel uitgelegd die wij per ongeluk opgelost hadden. En hij heeft de vele referenties uitgelegd die in de kamer waren, ik had er veel herkend maar zeker niet allemaal. We hebben nog hartstikke leuk na gepraat en zijn uit eindelijk ( jammer genoeg) weer richting huis gegaan.

Conclusie:
Het is een prachtige kamer! Zeker qua aankleding, maar ook qua puzzels. De host had aangegeven dat een van de puzzels veranderd zou worden en liet ons ook zien wat er voor in de plek komt. Ik ben zeer benieuwd voor de eigenaren hoe dit uit gaat pakken. Veel meer kan je niet over de kamer zeggen. Alleen dat waar je ook bent, je makkelijk 1,5 a 2 uur kan rijden en nog geen spijt zal hebben als je deze kamer heb gespeeld. Ik kan met zekerheid zeggen dat op dit moment Le Prince mijn nieuwe favoriete kamer is!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2023

Played with 2 persons

Team: Team Dreamwork

Escaped: Yes


 • Goede service
 • Puzzels
 • Goede prijs
 • Verhaal
 • Sfeer

 

Load more reviews