Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

De milde dictator

Escape Legend

Offline

Description

Dag Allemaal

Wij bezoeken op frequente basis escape rooms waar we kunnen.

Soms met een goede planning, soms (meestal) last minute.

Ik probeer me steeds positief op te stellen tegen elke room en een review te schrijven die opbouwend werkt. Niet elke kamer is even oud of met een even groot budget gebouwd, maar dat wil niet altijd iets zeggen over de beleving. Afkraken is steeds zo makkelijk, maar met opbouwde kritiek bereik je zoveel meer en de meeste goede eigenaars met passie voor het vak doe er echt iets mee.

Reviews blijven een momentopname en iets best persoonlijk.

Vind je een review van me leuk, doe dan even een duimpje omhoog. Het motiveert om er steeds weer een te schrijven.


  • www.want2escape.be
  • www.beyondthegame.be


Escapecounter : 316


Gespeeld maar niet op escapetalk

Polen-Krakau :

Exitroom - Prison Break 57 minuten 6.5/10  ontsnapt

Exitroom - Amber Gold 35 minuten 6/10 ontsnapt

België :

Pop-up Saw escape room Antwerpen 3.5/10  niet ontsnapt

De pop-up had de eerste waarschuwing moeten zijn, maar deze kamer was niet door mij geboekt. Zeer magere kamer met discutabele puzzels en nul thema. Member since

18-11-2018

Location

Neerpelt

Statistics

Escaperooms

311 reviews

335 Rooms played

91.3% escapepercentage


Games

1 reviews

1 played games


55 forum posts

Teams

Gamblers

1 team members

7 Rooms played

Beyond the Game

2 team members

33 Rooms played

Kelly & Yves

2 team members

18 Rooms played

311 reviews

Manifesto

Dark Vision Project
Posted on: 2024 april 22

Een diepe buiging

Dit was een van die kamers die op elk lijstje wel stond van ben je in Athene, pak hem dan even mee. Maar ondanks die lijstjes trok me de tekst die ze gebruiken eigenlijk meer: Cinematic Horror.

Onthaal:

Op het moment van schrijven was het ff zoeken naar de ingang van deze kamer, want enkel op de bel was een piepklein stickertje te vinden. Puzzel 1 opgelost :-)
Boven worden we welkom geheten door een of andere gekke professor die ons maar al te graag in zijn tijdmachine wilt duwen, waar, volgens hem, nog nooit iets mee mis is gegaan.
Op naar ons jaartal naar keuze, als dat maar goed gaat.
Net omdat het vaak ook niet kan: je kan hier nog naar de wc voor je gaat spelen.

Kamer:

Toen ik de tijdmachine zag dacht ik 2 zaken.
1: ik hoop dat ze het rustig aan gaan doen en 2: als dit het niveau van de kamer is, wordt het een lange 100 minuten.

Nee, dit stukje zou ik meteen naar een nieuw niveau brengen, maar het doet wat het moet doen en helaas voor ons gaan we niet naar ons jaartal.

De eerste blik op de kamer geeft me heel veel moed, zou het dan toch? Decor in Athene…

En hoewel de kamer nog lang niet op het niveau zit dat we in België en Nederland gewoon zijn, is het beter dan een donkere kelder vol rook.

Het verhaal draai om een theatergezelschap in 1940 en aan ons om uit te zoeken wat er juist gebeurde en waarom.
En oh wat heeft dit thema potentie en in je hoofd vorm je dan al een bepaald beeld van wat het zou kunnen zijn.
Het slagen van een kamer kan dus voor een deel ook afhangen hoe dicht dit beeld grenst aan jouw fantasie.

Nu waar ik verwacht had om weer de zoveelste horror-room te spelen waar je random scares krijgt en 0 idee waarom, verraste mij de kamer enorm.
Eerlijkheid gebied dat hier natuurlijk scares inzitten die beter uitgevoerd kunnen worden, want op een bepaald moment moet toch iemand eens iets beter bedenken als een schreeuwende vrouw, maar tegelijkertijd kwamen die kippenvel momenten ook door simpel, maar goed acteerwerk zonder het schreeuwen.

Maar waar ik het meeste van onder de indruk was, was net het uitbeelden van het verhaal. Dit was voor mij van een ander niveau dan wat ik al eerder heb gezien. Ze hebben hier niet de lokale meid uit de straat gevraagd, maar echt mensen die gevoel hebben voor timing en expressie.
Het voelde echt als een film aan die voor je ogen uitgebeeld werd.

En uiteraard zitten er puzzels in deze kamer en opnieuw raken ze hier een stukje waar ik dol op ben, interactie. Je hebt de acteurs, gebruik ze dan ook.

Naar het einde toe lijkt alles tot een hoogtepunt te komen en het is zo tof, dat het averechts werkt, je wilt niet gaan :-)
Het kan allemaal veel mooier en beter afgewerkt worden, maar opnieuw laten ze zien dat ze beter willen doen als al die eenheidsworst wat je er nu vindt.

En dan moest het echte einde nog komen, een klein stukje twijfel was genoeg om met klappende handen de mensen te bedanken voor deze show.

Conclusie:
Ja ja ja, dit zijn de kamers waarvoor ik speel, die kleine geluksmomentjes wanneer een kamer je biedt waar je op hoopt en zelfs nog overstijgt.
Een deel van onze groep vond deze kamer niet zo bijzonder en wij net wel.
En zo zie je maar hoe persoonlijk het kan zijn.

Misschien verwacht je nu teveel door mijn review, maar tegelijkertijd verdienen de makers en de kamer het niet om hier expres minder over te gaan schrijven.
Ga mee in het verhaal, geniet van wat je ziet, dompel je onder in de sfeer, de muziek en de stijl en je gaat naar mijn gevoel een spannende, maar mooie 145 minuten hebben.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Lethal Decision 2

EscapeClue Athens
Posted on: 2024 april 24

Halloweenhuis met raadsels

Dit vond ik een hele moeilijke kamer om te beslissen of ik hem wilde spelen.
De eerste reden was wel dat ik al wat gehoord had van de eerste versie en dat bleek al scare factor 10 te zijn.
Nu zonder stoer te willen klinken ben ik niet snel bang in een kamer, alleen heb ik het niet begrepen op zwaar fysiek contact.

Tegelijkertijd was ik ook nieuwsgierig wat het nu allemaal juist was. Na contact gezocht te hebben met de overigens zeer toffe eigenaar, bleek er geen fysiek contact te zitten in deze room. Tja, boeken maar dan.

Onthaal:
Als je deze room mist, dan zou ik maar voor een bril gaan. Dit is het grootste billboard dat ik ooit bij een escape heb gezien denk ik.
Het ontvangst is grappig en spannend tegelijkertijd.
Je kan nog even naar de wc en veilig je spulletjes opbergen, altijd fijn voordat je afdaalt naar de hel :-)

Wat het intro praatje en de manier waarop nu juist met de kamer te maken heeft is me nog steeds een raadsel, maar het was wel tof.

Kamer:

Ik had werkelijk op het ergste voorbereid, wat dat ook mag zijn. Het begin maakte me meteen duidelijk dat ik hier niet voor de verfijning moest zijn. Het is fel, in your face en non stop.
Lethal Decision 2 is eigenlijk een halloweenhuis met puzzels en die puzzels zijn echt goed te doen. Ze wisselenen lekker af, je moet samenwerken en zijn met momenten pittig, zeker gezien de omgeving. Maar wat ze niet doen is passen in het verhaal, laat staan een link hebben met het thema. Het voelt zo random aan dat je dat stukje mag loslaten.

Het decor is…. Met momenten ok, met andere momenten echt van de pot gerukt. Heel de kamer bestaat eigenlijk uit ruimtes die werkelijk niks toevoegen of toch geen cohesie bevatten. Het is je dik 2 uur bezig houden tot het einde waar de kamer wonderbaarlijk teruggrijpt naar het verhaal waar je mee begon.
En daar gaat het net geteld 3 minuten goed voor ze teruggrijpen naar 1 van de zaken die ik het meest haat in een escape room.

Ik ga er voor de rest niet teveel woorden aan vuil maken en meteen door naar de conclusie.

Conclusie:

LD2 is net als Paradox gemaakt voor een bepaald publiek. Het is een you hate it or love it verhaal. Sommige mensen gaan dit tof vinden, andere waarschijnlijk niet.
Waar LD1 nog extremer is hierin, lijkt LD2 niet te kunnen kiezen waar het bij wilt horen.
Persoonlijk was het niet mijn room om verschillende redenen.
Vooral het totale gebrek aan een reden waarom alles gebeurt, de scares die zo vaak komen dat het op een bepaald moment meer vervelend wordt dan eng, de rook, het einde en de talloze ruimtes die zo random aanvoelen… nee er zijn halloweenhuizen waar een beter verhaal in zit dan deze room en ik snap de hype rond de Lethal Decision kamers niet zo. Een deel van onze groep speelde 1 trouwens en hoewel het niks voor mij zou zijn, snapte ik daar wel van hoe het iets voor een bepaalde doelgroep kan zijn.

Dit was niet wit of zwart en dat maakt hem net minder sterk.


6.5

Ambiance: 5.0

Game experience: 6.0

Service: 10.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Terug in de bak, maar niet voor lang

Moet je Prison Escape nog eens spelen als je de eerste keer een geweldige ervaring hebt gehad?
Dat gaan we uitzoeken want samen met 9 anderen was ik op de première van Prison Escape Utrecht.

Onthaal:

Waar Doetinchem nog vrij eenvoudig was (je parkeert gratis en wandelt richting een bistro en stapt op de bus) is het in Utrecht net iets anders.
We vertrekken namelijk vanuit de binnenstad en dat is minder praktisch.
Parkeren deden wij in de Vaartsche Rijn (aan het station) en van daaruit is het ongeveer 7 minuten wandelen.
Aangekomen zie je de herkenbare gele bussen en krijg je duidelijke instructies wat je mag verwachten.
Zorg in ieder geval dat je je aansprakelijkheidsformulieren hebt ingevuld en dan is het enkel een kwestie van op de bus stappen en het spel kan beginnen.

Kamer:

Eens op de bus start ook hier je ervaring. Persoonlijk vond ik de rit in Doetinchem strenger en daardoor dus realistischer en ondanks dat de aankomst daar erg goed was, heeft het wel iets indrukwekkend om achteruit het Pieter Baan Centrum ingereden te worden.
De inleiding is vlot en lijkt al wat kansen te bieden.. maar schijn bedriegt.

We merken al vrij snel dat je eigen spel pas kan beginnen op een later tijdstip, ergens een beetje logisch ook, maar toch blijft het mij storen dat de verhalen en mogelijkheden te sterk zijn afgelijnd.
Na een korte toespraak van de directeur, kan ons spel beginnen.
We worden onderverdeeld in secties en gaan naar onze cellen.

Nu ik ben geen voorstander om iedereen te laten ontsnappen. Voor mij zou het meer de uitzondering moeten zijn en een soort bekroning voor je sluwheid. Maar de vraag is dan: hoe geef je iedereen die blijft een leuke tijd?
Je moet dus wat geluk hebben met je verhaallijn die je gaat volgen, bewust of niet.
Net als vorige keer had ik deze keer geluk en vond ik met een paar anderen een zeer toffe rol, namelijk die van stagiair cipier. Echt super gaaf om aan die kant van het spectrum te kunnen staan, maar het zorgt ook voor verwarring. Sommige spelers hadden namelijk niet eens door dat wij mede gevangenen waren….
Nu ik geniet van zo een rol en het was echt heerlijk om er voluit voor te gaan.
De acteurs waren in ons geval enorm goed. Hier en daar merkte je wel het verschil tussen een doorwinterde acteur en een nieuwkomer, maar ik moet zeggen dat ik genoten heb van de interacties.

Maar ondanks deze interacties, al mijn pogingen tot manipulatie, merkte ik hier sneller dan in Doetinchem dat mijn speelwereld erg klein is en dat wat je ook probeert, die wereld pas groter wordt op een bepaald tijdstip. Het free roaming gevoel wordt daardoor wat de kop ingedrukt en dat is jammer.
Uiteindelijk ontsnappen we met een beperkt groepje en komen we samen in de bar met alle anderen.

Conclusie:

Ik begrijp heel goed dat 130 mensen een goede tijd geven een enorme opgave is en niemand doet het hun na. Daardoor vervalt het individuele en wordt het meer mainstream.
Voor mij mag Prison Escape extremer worden, strenger, geloofwaardiger, want net als de vorige keer bouwen ze hier goed op en zijn de eerste 20 minuten misschien wat passief en saai te noemen, maar wel geloofwaardig.

Doordat iedereen moet ontsnappen, belast je ook de acteurs met teveel spelers en vervalt hun rol als cipier volledig. Er heerst een soort van totale chaos en als je dan 6 mensen sloten ziet kraken vol in het zicht van een cipier, dan ben je mij kwijt.
Voor mij bestaat de kunst erin om mensen een geloofwaardig verblijf te geven met de nodige taken zodat ze kunnen ervaren wat het is om een gevangene te zijn. De personen onder ons die inventief, sluw of manipulatief genoeg zijn, kunnen misschien ontsnappen.
Dat zou voor mij meer een beloning zijn, dan samen met 130 man buiten te staan.

Maar dat is mijn mening en eerlijk is eerlijk, hoedje af voor Rik en zijn team wat ze elk weekend +/-8 keer doen.
Ondanks dat ik het liever extremer en strenger zou willen hebben, hebben we ons opnieuw ongelofelijk geamuseerd.
Heb je nog niet gespeeld, ga en beleef het, wees niet bang, probeer een tof verhaal of rol vast te krijgen, want je kan hier deels in sturen, beeld je even in dat je een echte gevangene bent en baan je een weg naar buiten.


Response by Prison Escape Utrecht

2024 April 16

Wat leuk dat je weer van de partij was en bedankt voor je enthousiasme en eerlijkheid! Door reacties als de jouwe kunnen we de productie steeds beter maken.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in April 2024

Played with 10 persons

Escaped: Yes

 

Stolen Symphony

Stolen Symphony
Posted on: 2024 april 06

Een wereld van ongeëvenaarde frustratie

"Stap in een wereld van ongeëvenaard mysterie en exclusiviteit. Laat je innerlijke detective los terwijl jij en je groep aan een reis beginnen die de gewone escape rooms overstijgt. Stolen Symphony biedt een sfeer als geen ander, zorgvuldig ontworpen om je onder te dompelen in een rijk van muziek, puzzels en opwinding."

Met deze gevleugelde woorden geeft de maker aan wat ons te wachten staat.
Op naar Gent dan maar om eens te kijken wat ons te wachten staat!

Onthaal:
De escape ligt in een buitenwijk van Gent. Je kan hier in de straat parkeren gratis parkeren (hoop ik)
De escape room zelf is matig aangegeven, enkel een papiertje op de brievenbus laat weten dat we wel degelijk juist zijn, want dit is gewoon een appartementsgebouw, wat anno 2024 een beetje vreemd aanvoelt.
De eigenaar staat ons in ieder geval al op de te wachten in het halletje en spreekt ons vriendelijk, in het Engels, toe.
Hou er dus rekening mee dat alles in deze room in het Engels is.
De ontvangstruimte, tja dat is een uitgeklede woonkamer met een bank en een grote tv.

"Bij de Stolen Symphony laten we je je ervaring naar een hoger niveau tillen met gratis drankjes die een vleugje luxe toevoegen aan je escapade."

We krijgen idd een drankje dat inbegrepen zat in de boeking en een woordje uitleg dat dit geen simpel avontuur gaat zijn. Op die manier was de kamer al een paar keer in de media gekomen en ik moet zeggen dat ik hier mijn bedenkingen bij had. Het is een dunne grens tussen moeilijke puzzels en vergezocht of onlogisch. Maar goed, we hebben wat ervaring en een leuke uitdaging is altijd leuk.
Na het bekijken van het beetje vreemde intro filmpje kon onze 60 minuten beginnen.

Kamer:

De eerste indruk van de ruimte is goed. Dit ziet er echt uit als een muziekstudio.
En om meteen maar de verwachtingen wat bij te stellen, het is een single room.
En dit bovenstaand stukje was het goede nieuws, want alles wat hieronder komt te staan gaat erg negatief klinken en dat heeft meerdere redenen.

Het eerste stuk is de verwachting waarmee je naar de kamer gelokt wordt.
Woorden als:
- ongeëvenaard mysterie en exclusiviteit.
- Dompel jezelf onder in de betoverende wereld van melodieën en mysteries

Het 2de is de prijs want deze kamer kost, zonder korting, maar liefst 180 euro voor 4 en 220 euro voor 5 mensen.
Dat zijn serieuze prijzen en die mag je ook vragen, alleen komt deze kamer nog niet in de buurt van de kwaliteit, beleving, verhaal en vooral plezier wat je bij de collega krijgt.
Als je die 2 zaken combineert, dan verwacht je als verwende speler wel iets.
En begrijp me niet verkeerd, ik kan een goede puzzelkamer enorm waarderen.
Zeker als er passie inzit en dat stukje benoem ik nu misschien te weinig. Deze man heeft zeker passie voor wat hij gebouwd heeft. Alleen slaat hij nu de plank wel erg mis. Maar goed, terug naar de room zelf.

Dat deze room moeilijk is klopt helemaal, maar het is niet een leuke manier van moeilijk.
De hele kamer barst van de hangsloten, red herrings en zoeken heeft deze kamer naar een Olympisch niveau getild. Er zit zoveel ruis in deze kamer, zoveel afleiding, zoveel zaken waarvan wij dachten: hoe hadden we dit moeten weten, waarom zouden we daar moeten zoeken.
Nergens is aanleiding voor en als dat nog niet erg genoeg is zitten er zaken bij die gewoon voorgezegd worden en puur gokken is.
Stel je hebt een hangslot met 4 cijfers, dan krijg je in deze room een voorwerp met nummers op. En dan mag jij gaan gokken tot je de 4 cijfers hebt. En dat noemen we dan moeilijk…
Ook het zoeken… ja we hebben nog net niet de bureaustoel uit elkaar gedraaid. Ik heb er geen probleem mee dat je wat beter moet kijken, maar we hebben als speler 0 richting of reden om ergens beter te kijken of zoeken. En opnieuw is dat de moeilijkheidsgraad.

Op een papier vol noten staat misschien ergens een boodschap 1 mm groot, ergens tussenin. Waanzin!
Ik kan nog zinnen doorgaan hoe je hier continue het frustratiegevoel krijgt van HUH? Why?

We hadden op een bepaald moment de tafel vol liggen met puzzelstukken (niet letterlijk), sleutels, die we dan op elk mogelijk slot mogen gaan proberen en als we dan eindelijk, na 20 minuten ploeteren is deze wereld van ongeëvenaard mysterie en exclusiviteit, iets open kregen, dan was het niet belonend, maar frustrerend.

"Immerse yourself in the enchanting World of melodies. "

Yep die regel mag ook meteen van de site, want deze kamer heeft 0 sfeer en gek genoeg doodse stilte op een paar momenten na. Opnieuw hebben we een muziekkamer die niks met muziek doet..

De hints in deze kamer, die je broodnodig gaat hebben, want er is geen mens op aarde die deze room in 60 minuten kan spelen zonder hulp, moet je vrijspelen. Maar de site geeft al aan: max 2 hints van de GM… Waarom? Omdat het al niet frustrerend genoeg is?
Nu week hij daar in ons geval gelukkig vanaf, maar toch. Je zou maar 220 euro betaald hebben voor 60 minuten plezier.

Conclusie:
Pfff wat is de gimmick? Ik bouw een super moeilijke kamer die niemand haalt?
Dat is gelukt, zonder twijfel.
Dit is ook echt de enige reden waarom je deze kamer moet spelen, om jezelf uit te dagen en te kijken hoeveel frustratie je aankan.
Na het spelen krijg je een filmpje waarin alle stappen doorlopen moeten worden en net daarom schrijf ik zo een slechte review.
Ik durf best toe te geven als iets aan mezelf ligt, dat ik het niet zie, een slechte dag heb of dat het gewoon niet mijn kamer is. In zo een filmpje moet je dan een aha moment krijgen en denken, shit ik heb dat niet goed aangepakt. Maar wat je dan ziet is allemaal zo vergezocht, zo absurd dat ik totaal dichtsloeg, geen zin meer had om vragen te stellen en gewoon weg wou.

Ik ben echt benieuwd wat andere reviewers van deze kamer vinden.
Maar als je dit leuk vindt, zijn er in Athene nog 3 van deze rooms onder de naam Paradox.

Na het plaatsen van de review kregen ik en elke andere speler die iets van kritiek gaven op deze kamer een reactie van de eigenaar.
Dat mag natuurlijk, want net zoals wij zijn product beoordelen, mag hij zich ook verdedigen.
Alleen spreekt de manier waarop wel boekdelen.

Om een aantal punten te benoemen:
- De toon die wij als spelers te verwerken krijgen is neerbuigend en je wordt nog net niet voor dom uitgemaakt.

- En ja ik weet wat een trailer is, alleen gaat het over de inhoud ervan. De stem versta je slecht, het verhaal is vreemd en er wordt in de kamer totaal niks meer mee gedaan...

- Het is fijn dat je puzzels gebaseerd zijn op games uit Zweden, maar we zitten in België. Je komt binnen in een sector die al bestaat en je
had denk ik beter wat marktonderzoek gedaan. Het is echt prima dat je iets anders wilt doen als de rest, maar je moet wel begrijpen
dat mensen dit boeken en spelen om in de eerste plaats plezier te hebben.
Als jij een kamer bouwt voor een niche van een niche, dan ga je gewoon veel mensen hebben die geen leuke tijd gaan hebben.
Ga je alle spelers die iets van kritiek durven sturen zeggen: tja dan is deze kamer niks voor jou?

- Je reactie op dat er geen muziek is gaat misschien wat verloren in de vertaling. Er is geen muziek aanwezig in de kamer, maar sommige
puzzels zijn inderdaad weldegelijk gelinkt aan het muziekthema.

- Nergens wilt het aantal kamers dat je gespeeld hebt iets zeggen over hoe slim je bent, dat klopt, maar dat beweer ik ook nergens.
Wat dat wel wil zeggen is dat ik het leuk vind om rooms te spelen of ik ze nu haal of niet. Maar wat je wel weet na zoveel rooms, is of iets
lekker aanvoelt, wat je kan nuanceren, dat je een groot referentiekader hebt om te vergelijken. En ja dat heb ik wel en zeker als die
parameters de verkeerde kant uitslaan tussen wat je betaald en wat je krijgt, dan kan ik dat onder woorden brengen in een review.

Het gaat er trouwens ook niet om of ik je durf te bellen, maar of ik daar zin in heb, want dat antwoord is nee.
Aan alles laat je gewoon zien dat je niet open staat voor feedback en je spel opnieuw spelen heeft geen nut als je na het spelen te zien
krijgt wat je nog had moeten doen.
Je kamer geeft me gewoon geen plezier en dat is nu net de reden waarom ik speel.

Ik wens je oprecht veel succes met je kamer. Spelers die een puzzel uitdaging zoeken zijn aan het goede adres en dan bepalen ze zelf
maar of hun de prijs waard vinden.


Response by Stolen Symphony

2024 April 08

Okay, so if it feels strange, why even bother to visit.. You see on google maps how it look it says on our website a living room escape room. The info is super clear before you even make a decision. It's called a trailer, not a strange video. Please provide us with the videos for your rooms! If frustration was what you felt, well, the this room is simply not for you. The are different levels of cognitive, and at least half of the puzzles in Stolen Symphony is Pure Basic puzzles on games in Sweden, where I am from and have most experience from. Nothing to do with music isn't true, it has if you figure out how to activate things, play with the instruments an do on. If you do that the game is something else, but if you stand still and do nothing, well, of course nothing happens. So again, it says on our website that IT IS difficult. To have 300 rooms experience does not mean that you are highly skilled in what Stolen Symphony offers. But since we are good people here, we say like this.. If you dare to call us you can come and play again - for free.


1

Ambiance: 1.0

Game experience: 1.0

Service: 1.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: No

  sarahgPjurn.Theekopje

Real Life game to the max

Om verschillende redenen kwam het er maar niet van om de nieuwste horror beleving van Entered te spelen.
I can hear you was een van de spellen die me tot op de dag van vandaag is bijgebleven door zijn intensiteit van 100% van bijna het begin tot einde.
Reden genoeg eigenlijk om eindelijk naar As af te zakken en me onder te dompelen in de wereld van the Gricers!

Onthaal:

Voor je begint krijg je de nodige info te verwerken. Het lijkt op het eerste inzicht erg veel, maar als je het goed bekijkt is het grotendeels common knowledge. Lees het in ieder geval goed door, anders begint je spel al met vertraging (free tip)
Parkeren kan op het terrein en is gratis.
We ontmoeten ons contactpersoon van de Red Eye op een afgesproken plaats en van daaruit start onze opdracht. Je spullen kan je veilig achterlaten en je kan nog even naar de wc voor je start.
Gelukkig voor ons voorziet de organisatie ons van een overal, knielappen en de nodige apparatuur om deze missie tot een goed einde te brengen!

Kamer:

Of beter gezegd spel. Want dat is wat dit is, het is een game die wij echt gaan beleven.
Vergeet dus even wat je weet van escape rooms en ga met een open mind naar binnen.
Wij spelen dit spel overdag en voor de betere beleving zou ik iedereen adviseren om hem ’s avonds te spelen. Het geeft een extra dimensie aan je beleving.
Net als in een game leer je al doende hoe dit spel en deze wereld werkt, wat het doel is en hoe je dat kan bereiken. En waar ICHY nog 100% spanning was over de volledige ervaring, kun je hier spreken over gelaagdheid. Net als een goed spel of film, bouwen we op in spanning, moeilijkheidsgraad en komen we meer te weten over de wereld van de Gricers.
De game mechanic waarop dit spel draait is simpel maar geniaal en vooral uniek. Het geeft tegelijkertijd een gevoel van veiligheid en stress en je vervloekt het vaker dan je zou willen. Maar eens je het onder de knie hebt, bied het ook mogelijkheden.
De wereld van de Gricers is ruim in opzet en vooral authentiek. Je zal als team moeten werken om die wereld groter te maken en zo te ontdekken wat er juist allemaal gebeurd.

Ik moet in dit geval wat vaag blijven over wat je juist moet doen, maar ik kan een paar zaken vertellen.

- De makers hebben niet gelogen als ze zeggen dat je fysiek in orde moet zijn. Dit is echt een fysiek spel en ik zou 2 keer nadenken om dit in een dag te duwen waar je nog kamers moet spelen of hebt gespeeld.

- Qua engheid valt het wel mee, zeker als je ICHY gespeeld hebt. Ze kijken hier goed mee en sturen de acteurs goed aan. Ik had in ieder geval continue een goed gevoel van progressie in de game, iets wat ik wel kan waarderen.

- Wees niet bang om op ontdekking te gaan, het gaat je spel net vooruit helpen ipv op veilig te spelen.

- Laat los wat je weet van escape rooms. Progressie kan hier aanvoelen als hints, maar niks is minder waar. Jij bepaald hoe het spel loopt, enkel met jouw info gaat het spel verder.

- Hoe je het ook doet, iedereen haalt het einde (of toch bijna iedereen ;-) ) Maar de weg er naar toe is voor elke groep uniek. Het einde dat jij meemaakt kan dus anders zijn dan dat van een andere groep.

De 3 uur zijn echt voorbij gevlogen en de opdracht waar we mee naar binnen gingen, daar zijn we in geslaagd!

Conclusie:

Net als bij Stay in the Dark en I can year you moet je hier niet zijn voor de puzzels of raadsels.
Waar Stay in de Dark een film is, is dit een game.
Ik denk oprecht dat de wereld die Entered hier geschapen heeft, zo in een boek zou passen, zo uitgebreid is de verhaallijn uitgewerkt. Is dat teveel info voor een “horror” game? Ja misschien wel.
Maar het zorgt er wel voor dat voor elke vraag een antwoord is, voor elke actie een reden en dat kan ik waarderen.

We hadden iemand in ons team die nog niet veel ervaring had met enge ervaringen met acteurs en ook voor haar is het super meegevallen. Laat je dus niet tegenhouden als je iets banger bent aangelegd.

Opnieuw zet Entered zich op de kaart met een unieke gameplay in een super vette setting.
En ja dit is niet voor iedereen, daarvoor verwachten teveel van ons nog net iets teveel een escape room pur sang. Ik kan enkel zeggen, laat het even los, vergroot je visie en geniet van elke minuut.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in March 2024

Played with 5 persons

Escaped: Yes

 

Ten Colours

Just Escape
Posted on: 2024 february 11

Kleurrijk puzzelen

Een bezoekje aan Amaze in Amsterdam en nog wat tijd in de avond over?
Kamertje boeken dan maar. Ten Colours had ik al voorbij zien komen, maar ik wist ook goed dat dit niet de kamer was waar je speciaal voor in de auto moest springen. Maaaaar nu we toch in de buurt zijn had ik wel zin in de uitdaging.

Onthaal:

De kamer ligt op een klein industrieterrein en beschikt over eigen parkeerplaatsen. (tevens met laadpaal)
Ze hebben hier een ruimte en gezellige ontvangstruimte, kluisjes en uiteraard een wc.
Het ontvangst is echt hartelijk, alsof we hier al 10 keer geweest zijn.
Na een babbel over onze favoriete hobby konden we met de juiste verwachtingen de kamer in.

Want laat ons duidelijk zijn, dit is geen kamer die je moet bezoeken om een verhaal of decor. Je speelt dit om te puzzelen en jezelf te testen tov je mede escapers met de hoop dat je verder dan hun geraakt ;-)

Kamer:

10 kamers, 10 puzzels. Soms hoeft het leven niet moeilijker te zijn. Elke kamer is anders in opzet, moeilijkheidsgraad en thema. Niks heeft met elkaar te maken, er is geen rode draad en er is maar 1 puzzel.
Niet geheel onlogisch is dit dus ook een kamer die je met 2 a 3 mensen speelt, want er is ook niet meer te doen.

Door de eerste 5 kamers zul je als ervaren escaper wel vliegen, pas bij 6/7/8/9 merk je plots dat de puzzels meer lagen bevatten en een stukje moeilijker worden om tot de oplossing te komen.
De puzzels zijn niet echt bijzonder en alles heb je al wel eens eerder gezien, misschien in een andere uitwerking.
En dat het vlot ging, dat zal ook moeten, want voor de laatste puzzel heb je echt tijd nodig.

Conclusie:

Ja veel valt er over de kamer niet te vertellen. De uitwerking is simpel en goedkoop en op zich is daar niks mis mee. Er zit zelfs geen plafond in de kamer :-)
Je boekt en speelt deze kamer als beginnend speler om eigenlijk te leren escapen. De kamer neemt je meer door verschillende lagen logica, verbanden leggen en bepaalde zaken te combineren en net los te laten.
Als ervaren speler boek je deze room om jezelf te testen hoe ver je geraakt.
Bij sommige puzzels zit de moeilijkheidsgraad ook een stukje in het outside the box denken en niet alle verbanden zijn even logisch. Meermaals moesten we iets doen waar we van dachten dat we dit zonder hint nooit zo gedaan zouden hebben. Maar wat voor de een moeilijk is, is voor de ander vanzelfsprekend en iedereen zal in deze kamer wel iets hebben waarop hij min of meer vastloopt.
En die hints krijg je ook iets sneller dan je normaal verwacht. Net doordat je echt door moet puzzelen en er slechts 1 puzzel is, zijn die hints ook wel nodig.

Nadien hebben we nog lekker na gekletst en hoorde we dat er nog een nieuwe kamer op komst is. We zijn benieuwd!


Response by Just Escape

2024 February 19

Super bedankt voor de mooie uitgebreide review! Het was ontzettend leuk jullie in de kamer te zien spelen. Wij kijken er naar uit jullie terug te zien in Colours of Art!


7

Ambiance: 4.0

Game experience: 7.5

Service: 10.0


Played in February 2024

Played with 2 persons

Escaped: Yes

  JustEscape

R.I.P.

LOCk US Escape Room Sint-Truiden
Posted on: 2024 february 04

Puzzelen in de crypte

Rip is de nieuwste kamer van Lock Us en tevens ook de laatste want ik vernam dat de eigenaar er binnenkort mee stopt.
Nog snel even Rip meenemen nu het nog kan!

Onthaal:

Op een zondag is parkeren hier niet zo een punt, het is gratis doorheen de stad.
Op andere momenten trek je hier best een minuut of 5/10 extra voor uit want de escape room ligt in een galerij in het centrum.

We worden hartelijk ontvangen door de eigenaar en na een gezellige babbel kunnen we aan onze laatste room hier beginnen.

Kamer:
Je merkt meteen dat dit hun nieuwste kamer is. De start is meteen "anders" en in thema.
En ook binnen in de kamer merk je duidelijk een verschil in afwerking tov de vorige rooms.
Zoals jullie al vaker gelezen hebben is dit een kleinere kamer.
Dat is het ook en het is misschien wel de kleinste room die ik ooit gespeeld heb. Maar tegelijkertijd doet het niks af aan het puzzelplezier en die zitten er voldoende in. Ik denk oprecht dat de eigenaar elke cm2 benut heeft die hij maar kon vinden voor deze room en door de lineariteit van de puzzels valt die beperkte oppervlakte nog wel mee.

Qua flow zit deze kamer wel goed in mekaar. Wij haalden hem in 38 minuten zonder hints en dat voor een room waar 50 minuten voor staat. Ook sfeer, verhaal en effecten waren echt prima en zijn opnieuw een verbetering tov de vorige "oudere" kamers.


Conclusie:

Dit is een leuke 2 persoonskamer als je lekker wat puzzelplezier wilt hebben.
Ja de kamer is klein in oppervlakte, maar of dat nu echt een bepalende factor is voor een betere beleving...
De kamer heeft een lekkere flow, werkt volautomatisch, maar verwacht geen gekkigheden ofzo.
Ga er dus heen met de juiste verwachtingen en je hebt een prima puzzelkamertje erbij met een goed verhaal.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in February 2024

Played with 2 persons

Escaped: Yes

 

The Non Believers

Your Escape
Posted on: 2024 january 16

Niet te geloven

Het is niet vaak dat er een kamer bij komt waar zoveel om te doen is.
Zowat mijn volledige kring van escape vrienden had deze kamer ondertussen gespeeld. Ik denk dat het erg lang geleden is dat ik nog zoveel enthousiaste en positieve vlogs, berichtjes en voice clips kreeg over een room.

We hadden met Beyond the Game een interview staan met Jordin en maakten van de gelegenheid dankbaar gebruik om meteen zijn nieuwste kamer te spelen.

Onthaal:

Ja van een metamorfose gesproken! De laatste keer dat ik hier was (2019) stoorde ik me nog aan zoveel zaken (waar moeten we zijn, een grote, lege open ruimte, de afwerking, etc). Maar eerlijk is eerlijk, hier is werk verzet.
We banen ons een weg naar binnen toe en ontmoeten Jordin in een gezellig barretje.

Het ontvangst is hartelijk en gemoedelijk. We hebben nog rustig de tijd voor een drankje en een bezoekje aan de nieuwe, mooie wc’s.
Maar links van ons loert iets nieuws! Een gezellige patio trekt onze aandacht en ondanks dat het super gezellig is, neemt de nieuwsgierigheid toch de bovenhand.

Na 7 maanden iedereen erover bezig te horen wilde ik zelf graag eens gaan ervaren wat deze kamer allemaal in petto heeft voor ons.


Kamer:

Wat
Een
Start!

Op een werkelijk unieke manier worden we onderdeel van het verhaal.
Een verhaal dat vorm gegeven wordt door goede stemacteurs (de kamer is in het Engels).
En meteen valt het decor op. Zoveel detail, zo geloofwaardig, ja dit belooft.

We zijn met z’n 4-en en we hebben vanaf minuut 1 een lekkere flow te pakken. Nergens jagen we, alles gaat gewoon vlot en van de eerste keer juist.
De puzzels staan wat mij betreft op zichzelf en hebben niet direct een link met het verhaal op een paar uitzonderingen na. Ze passen in de ruimte of het thema, maar soms voelen ze ook wat random aan.
Bij sommige puzzels kan ik me ook voorstellen dat ze snel irritant kunnen worden als je ze opnieuw moet doen, dus blijf rustig en neem je tijd zou mijn advies zijn.

De kamer is naar mijn mening een grote verbazing en ik snap heel goed waar de bewondering voor deze kamer van komt. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn.

Het verhaal zit goed in mekaar en hoe verder we in de kamer geraken, hoe meer info we krijgen.
Maar ergens op 90% van de room begin ik me af te vragen of de kamer niet beter gestopt was.
Het verhaal wordt vanaf dit punt voor mij onduidelijk en we lijken een beetje over ons hoogtepunt heen.

Maar dat mag de pret niet drukken, want al puzzelend lossen we alles met het grootste gemak op en met een brede glimlach verlaten we de kamer.

Conclusie:
Ja, ik snap het. Ik snap de hype en die is ook terecht.
Jordin en zijn team hebben alles uit de kast gehaald voor deze kamer. Ik denk dat er weinig ideeën in de prullenbak zijn beland, maar dat werkelijk alles in deze kamer zit.

Of dit nodig was, laat ik in het midden, want op een bepaald moment denk je letterlijk: tuurlijk, waarom niet, maar dan in de meest positieve zin.

Wat je los mag laten is de link van bijna alle zottigheid met het verhaal en dat geldt ook een groot deel voor de puzzels.
En hoewel ik denk dat het verhaal beter kan, vooral naar het einde toe, zie ik wat voor bloed, zweet en tranen deze room gekost heeft.

Opnieuw verlegt deze kamer een stuk de grens op wat een escape room zou kunnen zijn, want we gaan bijna naar een soort attractie.
Persoonlijk denk ik niet dat dit de nieuwe bakermat moet worden. Kamers als dit moeten de uitzondering blijven om het haalbaar te houden voor iedereen.
Eens om de zoveel tijd komen er gewoon kamers bij die de grens opzoeken van wat mogelijk is en dit is er een van.

Ik had destijds wat kritiek op Rebecca, maar eerlijk is eerlijk, het team van Your Escape heeft me erg positief verrast!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Spuit 11kamer237markgoedegebuure

Verfrissend leuk!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze kamer. 

Hij is al een tijdje open, maar op een of andere manier kwam het er maar niet van.

Steeds meer mensen beginnen dan over de kamer in de veronderstelling dat ik hem al gespeeld heb en dan wordt het spoilerknopje helaas wel eens overgeslagen. 


Snel spelen dus voor ik de volledige kamer te weten kwam ;-) Onthaal:Parkeren kan vlakbij bij Lamot, maar betaalbaarder is het bij Indigo. Van daaruit is het ongeveer nog 5 minuten wandelen tot aan de Gouden Kooi. 

De ontvangstruimte is iets kleiner geworden t.o.v. de vorige keer, maar met goede reden. 

Wc's, kluisjes, drankjes, dat is hier allemaal dik in orde, net als het ontvangst op zich. 

Ik kon niet wachten om te beginnen spelen, dus we gaan snel door naar de kamer. 
Kamer:


Ja de ontvangst is wat kleiner geworden, dat komt omdat je op deze manier een betere inleiding krijgt in het verhaal en onze opdracht. 
We zitten lekker apart van de grote ruimte en krijgen een inleiding in thema. 

We hadden op voorhand het filmpje thuis al gekeken en ook dat zag er goed en professioneel uit. 


Bij de Gouden kooi start in een soort hub waar je een intro filmpje te zien krijgt.
Wat een verbetering t.ov. Rumoldus, echt heel goed gedaan en een mooie start van de kamer! Ik was oprecht benieuwd hoe ze het thema en het verhaal in de kamer gingen verwerken, want origineel is het woord dat wel bij me opkwam. 
Het decor is in ieder geval al dik ok. De ruimtes zijn leuk aangekleed, komen geloofwaardig over en barsten van de detail met hier en daar een knipoog of een grapje.

Ook voor 4 personen is er genoeg te doen en de flow is enorm goed.
De kamer barst van de kleine geluksmomentjes en zelfs met onze lekkere flow is het niet dat je hier met een supertijd buiten staat. 

De puzzels doorheen de kamer wisselen wat af van doe, behendigheid en denk en zijn leuk, snel en voldoende aanwezig, zelfs voor een groep van 4. Ook is er een lekkere afwisseling tussen parallel en lineair.

En hoewel ze echt mooi in thema zijn, zitten er een paar bij waar ik toch een beetje het idee had van: wat doet dit hier (zoals qua ruimte, als in het verhaal als qua uitvoering)

Het verhaal en onze opdracht wordt duidelijk door de filmpjes en de inleiding, maar die opdracht komt weinig of niet terug in de kamer wat jammer is.
Zelfs op het punt waar meer duidelijk wordt kun je je nog steeds de vraag stellen waarom wij dit allemaal als speler ondernemen. De opdrachten die we uitvoeren hebben geen echt link met onze initiële opdracht, maar meer met de ruimte waarin we ons bevinden.
Je kunt je dan afvragen of het niet beter was geweest om ons als speler een andere opdracht te geven waardoor alles wat logischer aanvoelt.

Maar dat mag de pret niet drukken.
Het doelpubliek van de Gouden Kooi zijn gezinnen en die gaan zich hier prima vermaken en die stellen niet de vragen die ik me stel. 

Het einde was echt een verrassing, maar miste voor mij net dat tikje extra. Net niet genoeg geluid, niet genoeg dreiging, alles net niet op van de grote apotheose te spreken. Conclusie:


Ja dit behoort tot de top van wat België te bieden heeft en je ziet de enorme stap die de makers gemaakt hebben van Rumoldus naar Han. 

Het verdient een pluim qua originaliteit, want dat is het verhaal wel. 
De filmpjes zijn echt van topkwaliteit en het belooft een lekkere thriller/actiefilm te worden als je dit zo ziet. 

Ik denk dat het verhaal op dit moment net iets te ver gezocht is en wat te complex en daardoor minder geloofwaardig aanvoelt.
Ook zijn er bepaalde puzzels die misschien een hoog fun gehalte hebben, maar qua thema en verhaal wat vloeken. 

Prima te doen met 3 a 4 spelers. Wij speelden hem met een lekkere flow en hintloos in 55 minuten.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in November 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Bijna echt.

Na jaren het op een afstandje bekeken te hebben, terwijl het iets is wat mij enorm trekt, was het dan afgelopen zaterdag zover: Prison escape.

Hoewel me de versie in Breda het meeste aansprak, heb ik niet veel keuze meer en wordt het Doetinchem.

Ik ben vooral benieuwd naar het gevangenisgevoel, het niveau van realisme en in hoeverre ik meegenomen wordt in een verhaallijn.

Onthaal:
Afpreken doen we bij Café De Tol. Parkeren Kan er iets verder, is volledig gratis en is goed aangegeven.
Bij het café merk je al snel dat het hier een bottlenek wordt. Het is slecht weer, binnen is vol en buiten is er niks voorzien om 100/130 mensen op te vangen.
Na het aanmelden krijgen we een gekleurd kaartje in ons handen gedrukt en niet veel later, terwijl de helft van ons nog op de wc aan het wachten is, wordt de gele groep plots gevraagd om wat verderop naar een te kleine tent te komen. De uitleg begint terwijl nog lang niet iedereen aanwezig is.

Het probleem hier is tijd en communicatie. Als speler weet je op dit moment van niks een een beetje feedback als in: om dit uur moeten jullie bij de tent zijn voor de uitleg van de dag, was al voldoende.

Nadat de uitleg afgerond is worden we met bussen richting de gevangenis gebracht en van dit moment af lijkt het echt begonnen.

Kamer:
De kamer is in dit geval natuurlijk de Kruisberg gevangenis van Doetinchem.
Wat vet dat deze beleving hier door kan gaan. Realistischer wordt het niet, zeker niet door het goede acteerwerk en de manier van inchecken.

Alles op dit moment ademt de sfeer die ik verwacht had. De strengheid van de bewakers, de kilheid, de stiltes, zelf het gure regenweer past.
Zeker de eerste 30 minuten zijn fantastisch en hoewel daar je eigen inbreng onbestaande is, zet het de sfeer enorm goed neer.

Nu snap ik enorm goed dat je 130 mensen allemaal een kans wilt geven om hun eigen avontuur te geven, alleen nam het verhaal hierdoor een beetje chaotische wending.

Waar je aan het begin nog het idee krijgt dat je streng in het gareel dient te lopen en elke stap, net zoals in een echt gevangenis, moet kunnen verantwoorden, lijkt het haast of iedereen van de gedetineerden aan het rondwandelen is.
Ik merk vaak dat meerdere mensen hetzelfde aan het doen zijn, waardoor je vaak aan de zijlijn lijkt te staan. Het is moeilijk om door al die ruis een eigen verhaallijn op te zoeken, want er zijn er zat, alleen dien ze zelf te focussen op 1 specifieke en je niet te vaak laten afleiden.

Maar zelfs als je dat doet lijkt het erop dat sommige acteurs werkelijk overspoelt worden met verhaallijnen, terwijl anderen dat net totaal niet hebben. Op zich geen probleem, maar het realisme zakt wel erg snel als je met 20 mensen plots voor 1 acteur staat, terwijl je als gedetineerde eigenlijk daar niks te zoeken hebt.
Een ander storend punt is, en ik denk dat dit vooral komt doordat dit echt een mainstream event is, dat de acteurs wel erg ver gaan in hun uitleg. Waar je verwacht dat je met de nodige stealth, omkoperij of vleierij aan de broodnodige info kan geraken, lijken de acteurs haast een open boek en delen ze die info aan iedereen die er maar om vraagt.

Uiteindelijk lukt het me om toch een verhaallijn te vinden waar ik in een niet te grote groep zit, maar zelfs hier voelt het “te” aan. We ontsnappen wel met een goede reden, maar ook hier nekt de massa dat effect.
Op een of andere manier is ontsnappen uit een gevangenis helemaal niet zo speciaal als je 50 mensen voor je ziet staan… nat in de regen, uitpuilend uit een te klein tentje.

Conclusie:

Allereerst is dit een ongelofelijke organisatie, want doe het maar ff, 130 mensen een geloofwaardige fijne, veilige tijd geven!
De acteurs zaten allemaal ongelofelijk in hun rol en het lijkt ook echt een toffe bende bij elkaar die dit echt met passie doen.
Ik hoorde achteraf niks als lof van ieder van ons die meedeed over hun interacties.

Ik voelde me echt even een held in mijn eigen verhaal en dat si dankzij deze fantastische mensen, dus kudos voor hun!

Ik snap dat een event als dit betaalbaal blijft door de massa, maar tegelijkertijd is dat ook meteen het probleem.
Diverse verhaallijnen verliezen hun geloofwaardigheid, net door de hoeveelheid spelers die hem proberen mee te pakken, maar ik snap ook heel goed dat je geen 130 verhaallijnen kan uitzetten.
De vraag is vooral, moeten er wel zoveel spelers ontsnappen? Ben je enkel een held indien dat gebeurd?
Ik persoonlijk vind dat het ontsnappen het ultieme doel is, maar slechts bereikt kan worden voor een beperkt aantal die het spel juist spelen. Dan zou het realistischer zijn, specialer en het zou voor mij een bepaalde vorm van herhaalbaarheid realiseren waardoor ik het nog eens wil proberen.
Nu voelde het niet speciaal aan…

Het regime in de gevangenis kon vele malen strenger, eigenlijk wat de eerste 30 minuten doet. Eens dat werd losgelaten, voelde het niet meer als een gevangenis aan voor mij.
Dat in combi met de acteurs die te makkelijk teveel info weggaven en anderen gevangenen die bijna de toekomst konden voorspellen, maakte dat ik te weinig moeite moest doen om aan de nodige info te geraken.

Maar dat zal de prijs zijn om iedereen een fijne tijd te geven.


Response by Prison Escape Doetinchem

2023 November 20

Bedankt voor je mooie en uitgebreide review! We willen inderdaad iedereen een fijne tijd geven en daarom kunnen we zeker wat met jouw feedback. Door mensen zoals jij, kunnen we de ervaring blijven verbeteren!


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in November 2023

Played with 10 persons

Escaped: Yes

  MissDTheekopje

The Imitation Room

Escaperoom Villa Bretil
Posted on: 2023 october 17

Klein maar fijn.

Het heeft een tijd geduurd voor ik het aandurfde om deze kamer te gaan spelen.
Tenzij ik gevraagd word om een kamer te testen, probeer ik de eerste paar weken van een room te mijden.
Je weet als fervente speler dat een kamer een levend iets is, dat er kinderziektes uitkomen.
Dat in combo dat je een kamer normaal maar 1 keer speelt, maakt dat je ooit beter even wacht.
Aan de reviews te zien verliep de opstart van deze room allesbehalve vlot en hoewel ik geloof dat de waarheid altijd ergens in het midden ligt, kon je wel afleiden dat er het een en ander niet echt goed ging.
Maar oordelen doe ik liever zelf, dus alle vooroordelen even langs de kant en met frisse moed richting Villa Bretil.

Ontvangst:
Parkeren kan hier gratis voor de deur. De weg van de parking naar de voordeur wordt begeleid door een leuk stukje muziek. Wij vonden dit al meteen een toffe toevoeging en sfeer versterkend.
Binnen voelt het toch een beetje of de tijd heeft stil gestaan. Een heerlijk gevoel van nostalgie.
Er hangt hier een fijne huiskamersfeer en onder het genot van een drankje, escape room(s) en een portie bitterballen kan je hier een prima tijd hebben.
Na een kort babbeltje met de eigenaren komt de GM ons halen voor mijn laatste avontuur hier.

Kamer:
Het verhaal van Imitation Room zit verweven met de andere verhalen hier in Villa Bretil. Je hoeft de andere rooms niet gespeeld te hebben om hem te spelen, maar je krijgt wel een hoop info te verwerken.
Onze taak is in ieder geval om het werk van Idah Schillinger af te maken voor de Duitsers ontdekken waar ze mee bezig was.
Het thema van deze kamer is natuurlijk gebaseerd op de gelijknamige film. Coderen, oorlog en spionnen.
3 thema’s die heel snel saai kunnen zijn. Ik was oprecht benieuwd hoe zit dit zouden neerzetten.

Al snel staan we in de kamer en ik moet zeggen dat het decor erg mooi is. Er is duidelijk veel tijd en energie gegaan om deze kamer zo authentiek mogelijk te maken.
Ons “uitzicht” draagt bij aan de beleving en brengt het verhaal en de kamer meer tot leven. Een extra soort van dynamiek die later in de kamer echt voor een meerwaarde zorgt. De uitwerking kon realistischer, maar we begrijpen de praktische keuze.
Ik blijf het waarderen dat puzzels verwerkt worden zodat je op het eerste zicht er amper een ziet en 20 minuten later er 5 hebt opgelost.
We spelen met 4 en dat is meteen ook het maximum van deze kamer. Terecht naar onze mening. De kamer is niet erg groot en vooral de puzzels accommoderen ons niet als groep. Veelal kan 1 persoon iets uitvoeren en staat de rest er een beetje bij. Er is beperkte parallelliteit in de kamer aanwezig, maar dan moet je een beetje geluk hebben dat je het wel ziet. Nadeel is dan weer meteen dat er veel tegelijkertijd gebeurt en dat de anderen het dan weer missen .

Ondertussen geeft de kamer zich weer wat meer prijs en het decor blijft me wel verbazen. Ook de gebruikte attributen, de techniek, geluid en effecten zijn echt van een goed niveau. Buiten dat je de camera’s ziet, is alles tot in de puntjes weggewerkt of verborgen.

De kamer leeft ook op verschillende manieren en dat kan ik enorm waarderen. Door slim gebruik te maken van verschillende technieken kreeg je echt het gevoel dat we moesten opletten voor de Duitsers.

We hebben als team een goede flow te pakken en in sneltempo wordt de ene puzzel na de andere opgelost. Waar het eerste deel van de kamer puzzels had die linken naar het thema, gaat deel 2 echt verder op het verhaal en de technieken. Het toestel voor het ontcijferen is werkelijk indrukwekkend en ik vond het zonde dat we er zo weinig mee gedaan hebben. Verhaaltechnisch zal het heus wel kloppen, maar het voelt haast als zonde aan dat dit wondertje van techniek niet meer tot zijn recht komt.

Zeker omdat het einde erg plots was voor ons en voor we het goed en wel besefte was de kamer klaar terwijl 2 van ons niet eens door hadden dat we de “eindpuzzel” hadden opgelost.

Conclusie:
Wel 1 conclusie kan ik echt wel trekken en dat is dat er op basis van jullie feedback echt aanpassingen zijn gebeurd.
De flow die er volgens veel van jullie ontbrak, was er voor ons althans nu wel aanwezig.

Het is slim dat ze de aantal spelers van 6 naar 4 aangepast hebben, want dat trekt deze kamer echt niet. Zelfs 4 is aan de hoge kant en hoewel ik begrijp dat dit geen goedkope room was om te bouwen, is 135 euro dan weer veel voor 2 spelers.
Wij amuseerden ons prima hier en de meeste pijnpunten zijn aangepakt.
Naar mijn gevoel loopt het spaak op de grootte van de kamer versus het aantal spelers bezig houden en de meeste puzzels zorgen niet dat je gaat samenwerken. Veelal moet of kan 1 persoon het uitvoeren en kijkt de rest er naar. Daar zit nog wat potentie naar mijn mening.
Het einde is te plots en je weet ook niet dat het hierna stopt. Wij voerden het simpelweg uit met het gedacht dat er nog iets zou volgen, niet dat hierna de kamer zou stoppen.

Verhaaltechnisch klopt het wel, begrijp me niet verkeerd, alleen ligt het gevoel waarmee je wilt eindigen voor dit punt.
Het mist dat bombastische, het heroïsche, de overwinning, het gevoel dat je de Duitsers hebt verslagen, dat door ons de oorlog gewonnen kan worden. Het mist dat je als team in 1 ruimte gedwongen wordt om samen het mee te maken, hoe klein dan ook. Je wil niet naar de andere ruimte moeten roepen: jongens we zijn klaar…

Maar zoveel spelers, zoveel meningen en je gaat nooit voor iedereen kunnen goed doen.
De eigenaren hebben geluisterd naar de feedback en hebben de nodige aanpassingen gedaan en wij kunnen alleen maar zeggen dat het een fijne kamer was om te spelen.


8.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in October 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  MariekeNomi-deBruijnTheekopje

Locked In Time

Escape-Quest.be
Posted on: 2023 september 16

Prima puzzelkamer voor 2

Escapen met 2 kan een kostelijke bedoeling zijn en kamers vinden onder de 100 euro begint steeds moeilijker te worden.
Als je dan nog eens een room tegenkomt die leuke reviews krijgt en op minder dan een uurtje rijden ligt, dan kan het niet lang duren eer we hem spelen.

Onthaal:

De escape room ligt zowaar in het centrum, maar er is prive parking.
Eens binnen is er een ruime ontvangstruimte met de mogelijkheid tot een drankje en uiteraard kan je hier naar de wc.

Het ontvangst zelf is zeer hartelijk en het duurt niet lang voor we bijna vergeten waarom we hier eigenlijk zijn.
De gebruikelijke uitleg wordt geskipt en met het verhaal duidelijk op zak kunnen we beginnen.

Kamer:

Ga terug in de tijd door de machine te herstellen en zoek uit wat er met de professor gebeurd is. Zo simpel kan het zijn.

Met ze’n 2 kan je hier lekker aan de bak. De puzzels volgen elkaar in sneltempo op en zijn volledig lineair opgebouwd. Zeker met 2 hoeft dat niet erg te zijn, maar dit is geen kamer voor 4 ervaren spelers (of meer überhaupt).

Voor ons zat er echt een heerlijke flow in de puzzels en enkel op het einde lopen we een beetje vast. Nu komt dat ook door wat ervaring die we hebben en ik denk dat dit voor beginnende spelers echt wel een uitdaging kan worden. Vooral het stukje herkenning en loslaten op bepaalde momenten kan in je voordeel spelen. Een verbeterpunt voor de kamer zou hier feedback kunnen zijn in de vorm van licht en geluid. Een knop die oplicht, een geluidje, een knipperende lamp, meer heb je ooit niet nodig.

Ondanks dat wij best logisch speelden hadden we nog maar 5 minuten over op de klok. Maar ik jaag me niet snel op in een room en ben geen goede zoeker ;-)

Qua sfeer en onderdompeling is ruimte voor verbetering. De verlichting is niet erg gezellig of sfeer versterkend, sommige meubels lijken zo uit Ikea te komen en hier en daar zie je de techniek op een te knullige manier liggen. (Papiertje over kabels)
Maar dit is de eerste room van deze eigenaar en het moet gezegd, alle techniek werkte, de kamer was netjes en de kamer heeft een correcte prijs voor wat hij bied.

Conclusie:
Ik heb me hier prima geamuseerd voor 85 euro. 55 minuten lang hebben we met ons 2 heerlijk gepuzzeld en daar doen we het toch gewoon voor.

Tijdreizen is een moeilijk thema om goed te brengen en als je het goed doet kan het heel vet zijn. Ik vond het hier niet goed gedaan om meerdere redenen.

1 het is een thema dat net goed tot zijn recht komt door effecten, rook, geluid en dat mist deze room nu net.

2 er vanuit gaan dan het kan is tijdreizen al complex genoeg. Een deur die open gaat en je staat in 2050… terwijl je ook nog wat op en neer kan wandelen tussen de ruimtes is voor mij iets te makkelijk.

Vaak wordt vergeten om de spelers ook te laten terugreizen om zo het verhaal, waar hier best wel wat aandacht aan gegeven wordt, ook compleet te maken.
Het was haalbaarder geweest om de bureau, de werkplaats en de machine te bouwen en dat wij als spelers de geheimen van de professor moeten achterhalen en zo de machine weer aan de praat te krijgen.
Dat had nog een mooi einde met de GM gegeven en het stukje tijdreizen achterwege te laten.

Kom hier lekker puzzelen aan een betaalbare prijs, stel je verwachtingen wat bij qua aankleding en effecten en je hebt een prima uur en achteraf nog een toffe babbel met een passionele eigenaar.


8

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in September 2023

Played with 2 persons

Team: Kelly & Yves

Escaped: Yes

 

Don't go outside...

Eindelijk nog eens een escapetripje op de planning!
Dit keer gaat de reis naar Wuppertal en met wel een goede reden. Escape Stories is een naam die tot nu toe niks "bijzonder" te melden had, tot ze kamers van Athene ging uitbaten.
Onder de naam Horror Stories zijn ze van plan om een eigen wereld te creëren met daarin verschillende verhaallijnen (kamers). Hun mosterd halen ze duidelijk bij Lockhill, maar dit hoeft niks negatief te zijn.

Beide enge rooms die ze hebben zijn afkomstig uit Athene, The Dark Forest is eigenlijk The Litchver Woodland en Asylum of Fear is natuurlijk het Sanatorium.

Ik heb zelf door omstandigheden helaas The Litchver Woodland versie niet gespeeld, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal, van Sanatorium kan ik jullie wel wat meer de details geven, maar dat is voor de andere review.

Onthaal:

Parkeren kan op straat, ma/za betaald, zondag gratis. Je moet wat geluk hebben of je ergens in de zijstraten kan staan, trek hier een minuut of 10 extra voor uit.
Er is geen ontvangstruimte, je komt aan, tekent een papier, bergt je spullen op en je kan nog naar de wc en van daaruit start het spel meteen.
Hun website geeft aan dat deze kamer in het Engels te spelen is, maar het gaat een beetje zoals het boeken zelf, je moet er wat geluk mee hebben. Hoe vaak je ook op Engels klikt, alles blijft zowat in het Duits, net zoals de bevestigingsmails.

Kamer:
Ja dit herkennen we wel van Athene, meteen start het spel. Onze acteur zit goed in zijn rol en spreekt goed Engels. De ruimte is mooi, sfeervol en zet meteen de toon.
Maar al dat goed smelt als sneeuw voor de zon als we daadwerkelijk de kamer in moeten. Dit had zoveel toffer gekund als deze onhandige, tijdrovende manier die je tevens uit het verhaal haalt. Ik had dit zo graag anders gezien, maar hier zal best een reden voor zijn waarom het niet zou kunnen.

Eens dat het spel begint moet ik toegeven dat het echt een bos is waar je terecht komt. De bomen, de grond, de sfeer, alles zet de toon van een eng, mysterieus bos.
Uiteraard is dit geen gewoon bos en zit er van alles verscholen achter de bomen wat je beter niet te pakken krijgt.
Hoewel het spel zich goed terug oppakt en meteen een goede toon neerzet, hadden ze voor mij veel langer de mysterieuze kaart mogen spelen.
Dit is ook iets wat ze in Athene maar niet willen snappen, dat de verbeelding van spelers veel sterker is dan een acteur die je volledig ziet.
Het zwakke punt momenteel is het verhaal vs de puzzels. Sowieso zijn puzzels in een room als deze raar en passen opdrachten veel beter.
Eerst en vooral loop je te vaak doelloos te zoeken naar een slot. Uiteraard worden de opdrachten en puzzels gebruikt om je van A naar B te laten gaan, maar de reden was te vaak vaag. Ook hebben ze amper een link met het verhaal wat opnieuw een gemiste kans is. Ook hier weer troffen we Duitse teksten aan, terwijl dit prima in het Engels had gekund. Ook audio boodschappen die nog niet vertaald waren waardoor je je afvraagt of deze kamer wel volledig in het Engels te spelen is momenteel.
Naar het einde toe zit je eigenlijk met meer vragen dan we toekwamen en ontsnappen we op een vrij simpele 2015-achtige manier.

Conclusie:
The Dark forest heeft heel veel in zich om echt een toproom te zijn, maar laat op dit moment steken vallen.
Onze acteurs deden het goed en volgde duidelijk hun script, alleen mist dat script echt gelaagdheid.
Er is geen echte opbouw en ze kunnen veel meer spelen met: zag ik nu net iets of niet…
Ik gooide momenteel echt alle opdrachten en puzzels eruit, 1 in het bijzonder en zou de kamer echt wat meer reden geven, vooral naar de opdracht in het midden die nu wel heel matig wordt geïmplementeerd. Hier is veel ruimte voor verbetering.
De start zal helaas niet anders kunnen, wat dood jammer is en echt een opwaardering zou zijn qua wauw factor.

Achteraf kun je ff fijn napraten met de acteurs die je ook een blikje geven in het bos met het licht aan. Ook tof zijn de beelden die je ff terug mag kijken van de hoogtepunten van je verblijf in het bos.

Dit doe je trouwens in een klein “bioscoopzaaltje” waar de mensen die niet mee binnen willen tegen betaling mee kunnen kijken.
Dit is de minst enge room van de 2 op dit moment en ondanks mijn kritiek, is het zeker een prima opstapkamer voor de horror-escape-fans in wording.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 7.5

Service: 8.5


Played in August 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Beter dan het origineel

Eindelijk nog eens een escapetripje op de planning.
Dit keer gaat de reis naar Wuppertal en met wel een goede reden. Escape Stories is een naam die tot nu toe niks "bijzonder" te melden had, tot ze kamers van Athene ging uitbaten.
Onder de naam Horror Stories zijn ze van plan om een eigen wereld te creëren met daarin verschillende verhaallijnen (kamers). Hun mosterd halen ze duidelijk bij Lockhill, maar dit hoeft niks negatief te zijn.

Beide enge rooms die ze hebben zijn afkomstig uit Athene, The Dark Forest is eigenlijk The Litchver Woodland en Asylum of Fear is natuurlijk het Sanatorium.
Ik heb zelf The Sanatorium in Athene 2 keer gespeeld in Midnight modus (2.5 uur-je kan die kamer in 3 modi spelen)
Hier hebben ze maar 1 modus van 75 minuten, dus je kan helaas niks kiezen qua engheid.
Ik was vooral benieuwd wat ze juist aangepast hadden en anders deden en dat lezen jullie hier terug.

Onthaal:
Parkeren kan op straat, ma/za betaald, zondag gratis. Je moet wat geluk hebben of je ergens in de zijstraten kan staan, trek hier een minuut of 10 extra voor uit.
Eens daar loop je via de bordjes naar boven, vul je opnieuw een papier in en ga je naar binnen. Het stadje wat ze aan het bouwen zijn komt hier echt tot zijn recht, al ziet het er momenteel nog heel kaal en kil uit. Ik ga er ook vanuit dat dit work in progres is want echt sfeer schepte het nog niet.

Kamer:
De start is in ieder geval al anders dan in Athene en ik denk dat ik deze wel iets leuker vind.
Nog voor we het goed en wel beseffen staan we weer terug op de plek waar ik voor het eerst echt getwijfeld heb: wil ik dit wel doen. Dit is een van de enige kamers die me echt de kriebels gaf en dat komt vooral door wat er niet is vs het decor.
Voor een van onze teamleden was het al snel duidelijk dat dit niet de kamer voor haar was en na een dikke 10 minuten waren we nog met 2 over.

De kamer is echt een kopie van Athene, qua vloerplan dan toch. Wel zijn er toch zaken anders, maar die ervaarde ik enkel als positief. Waar ze in Athene met een room zitten die in 3 modi gespeeld moet kunnen worden, is het hier 1 versie, wat eigenlijk beter tot zijn recht komt.
Ze skippen het ingewikkelde middenstuk dat veel te veel ruis bevatte en blijven bij de kern. Ook hier weer is het verhaal en de meeste puzzels het zwakke punt, want de opdracht waarmee we binnen gestuurd worden, komt niet meer terug en het zal eerder puur toeval zijn dat je hier info over vindt dan dat de kamer het zelf geeft.

Wat enorm goed zat waren 3 zaken:

1: De acteurs. Mijn god wat hebben we hier onze handen vol mee gehad. Ze zaten echt fantastisch in hun rol en deden er echt alles aan om ons het leven zuur te maken. Waar ik in Athene de grens opzocht om gepakt te worden, wat eigenlijk nooit gebeurde, moest ik er hier niet veel moeite voor doen.
2: Het grootste nadeel van deze kamer in Athene was voor mij hoe vies deze room was. Ze werken met rook, maar mijn god, zoveel rook dat werkelijk alles nat was van die rook, wanden, vloer, alles wat je vast pakte was nat. Dat is hier niet en het grappige is, het maakt qua sfeer amper iets uit.
3: De flow. De kamer is logischer, makkelijker en daardoor is er meer tijd voor het betere acteerwerk. Dat kwam ook terug en je merkte hoe dit Asylum echt tot leven kwam daardoor.
Maar opnieuw ontsnap ik met vraagtekens. We hebben verschillende zaken opgelost en niks mee gedaan en bepaalde zaken ook totaal niet benut.
Je gaat dus naar buiten met de vraag: waarom kan ik ontsnappen, waar is plots iedereen heen en wat heb ik al die tijd dan eigenlijk gedaan?

Conclusie:
Het is grappig om te zeggen dat de kopie beter is dan het origineel. Ik zou het helemaal grappig vinden moest deze room straks bij Terpeca hoger eindigen dan de versie in Athene.
Maar het is wel zo. Door de beperktere tijd, het betere acteerwerk en continue de spanning, is dit veel intensiever dan 2.5 uur in midnightmodus. Daar voelde ik geen pakkans, had ik vaak de indruk dat we alleen waren en begonnen de puzzels gewoon te irriteren.
Dat in combi met de nettere kamer maakt het voor mij dat deze kamer beter scoort dan het origineel.
Ja vergeet het verhaal en wat je aan het doen bent, maar geniet van een echte top horrorkamer die de meeste van jullie echt uit hun comfortzone gaat trekken.

Echt napraten kan je hier, ondanks het stadje, niet en we merkten aan alles dat het een beleefdheidspraatje was , foto en wegwezen.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in August 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Agrabah in the Mall

Eindelijk nog eens een escapetripje op de planning.
Dit keer gaat de reis naar Wuppertal en met wel een goede reden. Escape Stories is een naam die tot nu toe niks "bijzonder" te melden had, tot ze kamers van Athene ging uitbaten.
Om die reden waren we ook daar, maar door het schitterende zomerweer dat voorspeld was, besloten we toch maar om een kamer toe te voegen.
Met al het horrorgeweld, leek het ons wel leuk om een iets vrolijker thema op te zoeken: Het Geheim van de Wonderlamp of met andere woorden: Aladdin.

Onthaal:
Parkeren kan op straat, ma/za betaald, zondag gratis. Je moet wat geluk hebben of je ergens in de zijstraten kan staan, trek hier een minuut of 10 extra voor uit.
Let op dat het hier een andere locatie betreft dan de horrorkamers. De room zelf ligt in een wandelgebied dus je zal niet voor de deur kunnen parkeren.
De escape room heeft een steampunk-achtige ontvangstruimte. Voor de hoeveelheid kamers die ze hier hebben is hij niet erg groot en het is duidelijk niet de bedoeling dat je hier te vroeg bent of blijft napraten.
Het ontvangst zelf is vriendelijk en onze host spreekt prima Engels.
Al snel botsten we hier ook weer op het probleem dat niet alles vertaald is zoals het zou moeten zijn. We moeten op een tablet iets tekenen (geen idee waarom voor een simpele room als dit, ma bon) maar de Engelstalige vertaling blijkt foetsie te zijn. Ff later blijkt hij niet te bestaan, dus moeten we het met de Duitse versie doen.

Kamer:
De traditionele uitleg wordt ons gelukkig bespaard en de medewerker neemt ons in karakter mee naar de room die in het kleine winkelcentrum langs de escape ligt. Wel een beetje grappig dat je in de kille gang van een leeg winkelcentrum het verhaal te horen krijgt dat je in Agrabah de boel mag gaan redden. Van alle keren dat een intro in de kamer zou mogen, is dit wel de keer :-)
Voor we in de kamer gaan krijgen we nog snel een woordje uitleg dat een puzzel niet perfect op te lossen is in het Engels en dat er een soort van oplossing voor komt.

De kamer ziet er in ieder geval wel oosters uit. Ze hebben echt moeite gedaan om de oosterse sfeer goed neer te zetten en het systeemplafond te verbergen. De puzzels zijn leuk in thema, maar voegen verhaaltechnisch niks toe.
Wel wordt snel duidelijk dat dit geen kamer is voor meer dan 3 spelers. Daarvoor is de kamer te lineair en zijn de ruimtes toch aan de krappe kant. Maar de flow zit goed, dat moeten we toegeven.
De oplossing voor het taalprobleem blijkt minder ingenieus dan gedacht, gewoon overrulen die handel. Doodzonde voor zo een kamer.
Voor we het goed en wel beseffen blijkt de kamer klaar te zijn. 36 minuten met 1 hint en 2 puzzels die we overgeslagen hebben door het taalprobleem.

Conclusie:
Dit is een brave puzzelkamer die prima is voor een gezin of als opwarmer. Maar voor 109 euro bleef ik toch wat op mijn honger zitten.
Ik vind dit een ongelofelijk thema waar je met geuren, muziek en zoveel herkenbare attributen iets mee kan. Ik zou zo graag meer van dit soort kamers zien.
Net als bij hun andere kamers loopt Escape Stories zich zelf wat voorbij op dit moment en geven ze maar al te graag aan dat de kamers in het Engels te spelen zijn terwijl dat eigenlijk niet zo is.
Zeker als we dan ook nog eens buiten komen met een snelle tijd en er puzzels overruled worden, dan heb je aan mij geen gelukkige mens.
De kamer op zich was echt prima en de afwerking en flow zeker prima te noemen.
Speel hem met max 3 mensen en verwacht niks schokkend.


7

Ambiance: 8.0

Game experience: 6.5

Service: 7.0


Played in August 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Gedwongen samenwerken

Langs verschillende wegen kreeg ik steeds vaker de naam Aurum te horen. Beetje het verborgen parel principe.
Tevens zou deze kamer het een beetje anders aanpakken, wat ze zelf natuurlijk ook aangeven. Niet de conventionele puzzelkamer dus, maar wat dan wel? Tijd om het te gaan uitzoeken.

Onthaal:
Escape room, Amsterdam.... tijd voor lening nummer 8 om te kunnen parkeren? Gelukkig deze keer niet. De escape room ligt dan wel in Amsterdam, je hoeft gelukkig niet het hartje van de stad in. Parkeren kan voor de deur aan 2.5 euro/uur (enkel door de week tot 19 uur, weekend en avond zijn gratis)
De ontvangst is klein, maar prima. Er is de mogelijkheid voor een drankje en je kan uiteraard naar de wc.

Het onthaal zelf was vriendelijk maar wat vreemd, niet dat hun expres onvriendelijk deden, maar wij hadden dus een mail niet ontvangen/gelezen, waardoor we geen idee hadden wat de mevrouw allemaal van ons verlangde.

Aan de ene kant is het leuk als de voorpret een paar dagen op voorhand al begint met mails, chatbots etc. maar het gevaar is wel steeds dat je het niet leest of deelt en dat je team daardoor met niet alle info aan de start verschijnt. Ja dat hadden wij dus :-)

Uiteindelijk is het daar netjes opgelost en kon de room als nog beginnen.


Kamer:
Vanaf het moment van binnenkomst zie ja dat dit een mooie kamer is. De sfeer zit goed, de soundscape is er, de opdracht is duidelijk.
De kamer neemt ons mee naar de geheimen van de Order of the Golden Dawn en aan ons om uit te zoeken of het hun gelukt is om goud te "maken".

Stap voor stap laat de kamer ons kennis maken met de mechaniek achter deze kamer en meteen wordt duidelijk dat dit niet de standaard puzzels zijn. Samenwerken is echt nodig en een bepaalde intuïtie kan je hierbij wel bij helpen.
Voor mij waren de puzzels echt wel logisch en je hoeft nergens te gokken, maar opnieuw is hier samenwerken echt wel van toepassing.
Het systeem zorgt er ook voor dat iedereen even de hoofdrol krijgt of dat net iedereen ook continue moet bijdragen. Dat wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, maar ik persoonlijk vond dat systeem wel leuk.

De puzzels voegen voor mij niet veel toe aan het verhaal, maar unlocken eerder zaken waardoor je verder kan. Ik miste daardoor wel wat feedback waarom we zaken juist deden, eerder als, we doen het maar, er gebeurt iets en we gaan domweg verder.
De sfeer blijft voor mij iets te lang op hetzelfde niveau. Het voelt wat te eentonig aan en mag echt wel een betere hoofdrol krijgen.
Een is een leuk middenstuk wat de spanning wat opdreef, maar buiten dat blijft de kamer wel erg braaf doorgaan.

Of het waar is dat het genootschap echt goud kon maken moet ik je helaas schuldig blijven. Wij zijn gelukkig ontsnapt en moesten zelf ook een belangrijke beslissing nemen, maar dat mag je zelf gaan ontdekken ;-)

Conslusie:
Ja Aurum is echt een toffe kamer en het klopt inderdaad dat ze geen standaard escape room zijn.
De ruimtes zijn mooi gemaakt, de puzzels zijn parels en als groep komt iedereen aan de beurt dankzij het systeem dat ze toepassen.

Zelf zou ik wat zaken anders aanpakken, zeker het begin met de onhandige mail lijkt me nergens voor nodig, want ook het begin van de kamer is een beetje vreemd verhaaltechnisch. Die 2 zaken hebben met elkaar te maken en zouden naar mijn gevoel beter kunnen.
De afwerking is redelijk top, maar de techniek kan beter weggewerkt worden.
Voor de kamer staat nu 75 minuten, maar als ervaren groep gaan je hier nooit aan geraken. Ik denk dat een puzzel die in moeilijkheid varieert of wat extra puzzels geen kwaad zouden kunnen.

Maar ben je in de buurt van Amsterdam, pak deze kamer lekker mee!
9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Mindcrime

Backspace Escape Rooms
Posted on: 2023 september 16

Mijn gedacht

Escape room, Amsterdam.... tijd voor lening nummer 8 om te kunnen parkeren? Gelukkig deze keer niet. De escape room ligt dan wel in Amsterdam, je hoeft gelukkig niet het hartje van de stad in. Parkeren kan voor de deur aan 2.5 euro/uur (enkel door de week tot 19 uur, weekend en avond zijn gratis) 
De ontvangst is klein, maar prima. Er is de mogelijkheid voor een drankje en je kan uiteraard naar de wc.

Onthaal:
Naast Autumn of gold speelde we ook deze kamer hier nog.
Starten doen we op de traditionele manier, de medewerker is vriendelijk en de uitleg prima.

Kamer:

“In het verhaal zijn jullie een stel mind hackers. Jullie werken voor Cortex en achterhalen geheimen door in te breken in iemands gedachten. Jullie laatste opdracht is in te breken in de gedachte van dhr. Jacobs. Een voormalig medewerker van Cortex, waarvan men vermoed dat hij iets van plan is.”

Op zich een leuk verhaal dat een stuk moeilijker realistisch neer te zetten is en vooral een excuus lijkt om absurde ruimtes een reden te geven.
En voor we het weten staan we in een gang en zitten we al in de gedachten van Dhr. Jacobs.
Van daaruit mogen we lekker gaan puzzelen en achterhalen wat zijn plan wel niet is. De puzzels zijn goed verdeeld tussen zijn gedachten en de methode om in zijn gedachten te komen. Waar de puzzels in zijn gedachten ook echt linken hebben met zijn snode plan, hebben de puzzels dat buitenaf totaal niet. Goed gedaan dus.

De puzzels zelf zijn vrij simpel van aard en hebben ook ooit een beetje voorkennis nodig. Met ze’n 4 hebben ze ons wel bezig gehouden, maar een echte uitdaging was het niet, wat dan weer goed is voor de flow en frustratie :-)

Aangezien deze kamer herbouwd is in 2022 had ik net iets meer verwacht als wat er nu staat. Zeker door wat ze laten zien met Aurum.

Conclusie:

Moeilijke dit om een conclusie te trekken want ik wil eigenlijk schrijven: qua prijs prima met 2 spelers (75 euro) maar ik denk dat de kamer best pittig is met 2. 3 is misschien het beste aantal, maar deze kamer is met 6 echt een afrader. 135 euro en het is geen room voor 6.

Qua verhaal en sfeer kan het allemaal net wat beter en zeker de start zou wat meer inleiding mogen hebben. Het is iets te makkelijk nu.
Maar gezien de regio (er zit echt een hoop zooi in Amsterdam waar je meer geld kwijt bent voor minder plezier) is dit eigenlijk wel een goede opwarmer.
Zeker als je met 2 of 3 gaat spelen escape je zeer betaalbaar en krijg je lekker wat puzzelplezier.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Jason's Legacy

OuterGround
Posted on: 2023 august 24

Back to the roots

Het nieuws van de brand bij Jason kwam bij veel mensen hard aan. Vele van ons hadden toch erg goede herinneringen aan deze room en uiteraard is dit iets wat je nooit wilt horen.
Ik kan me alleen maar voorstellen hoe je als eigenaar machteloos moet toekijken terwijl de kamer die je op de kaart gezet heeft als bedrijf er plots niet meer is.

Gelukkig bleef het team van Rijswijk niet bij de pakken zitten en klonken de eerste geluiden als snel van een nieuwe Jason.
Aan de ene kant een mooie hommage, aan de andere kant ook gevaarlijk omdat mensen toch met weemoed gaan vergelijken.

Ontvangst:
Als we dan toch een voordeel mogen benoemen bij heel deze ramp is het wel dat de nieuwe kamer mooi bij de rest zit. Dit komt het bedrijf echt ten goede.
De ontvangstruimte is groot genoeg voor de groepen die ze er kunnen wegdraaien en zoals altijd is het ontvangst hartelijk en gezellig.
Een nieuwe ingang kijkt ons aan en ook de manier van starten is aangepast.
Kluisjes, wc, drankje, dat is hier prima geregeld.

Kamer:
Ja we starten dus op een andere manier met een introfilmpje in een centrale ruimte. De ruimte oogt nog wat kaal en het geluid staat te zacht, maar ik begreep dat ze hier nog wat aan gaan doen.

De deur gaat open en we mogen beginnen aan ons nieuwe Jason avontuur.
Dit stuk is tegelijkertijd indrukwekkend en voor verbetering vatbaar. Maar dat vergeef ik deze gasten. Ze hebben alles op alles gezet om Jason af te krijgen met het budget wat ze hadden. Ze weten wat er nog beter kan en na verloop van tijd zal dit heus wel in orde komen. De focus lag op de kamer en die is in orde.

En dan gaat de deur opnieuw open en mogen we echt beginnen. Ik hou van echte zaken, geen trap die in een plafond verdwijnt, deuren die nooit open kunnen etc. , maar dat is hier niet het geval en dat is gewoon top. De puzzels zijn tof om te doen maar hebben niet altijd een echte link met het verhaal, althans zo ervaarde ik het.
Halverwege de kamer wordt ook meer duidelijk hoe Jason in dit alles past, zowel vroeger als nu. Tof gevonden en het past prima. Het enige wat ikzelf hier miste was de dreiging die daarbij komt kijken. Er ontbreekt iets naar mijn mening waardoor de cadans nu wat spaak loopt. Maar dat is iets persoonlijk en ik kan me best inbeelden dat voor de gemiddelde bezoeker het al best allemaal spannend genoeg is.

Het is aan ons om zo snel mogelijk de kamer tot een goed einde te brengen en opnieuw worden we met een groep van 4 goed bezig gehouden.
Dat is sowieso het sterke punt van deze kamer: je krijgt het verhaal goed mee en er is puzzelplezier voor 4 personen.

Conclusie:
Rekening houdend met een beperkte bouwtijd en budget is het enorm knap wat het team van Rijswijk hier gebouwd heeft.
Je wenst niemand zo een tegenslag toe en ik wil daarom ook niet te kritisch zijn.
Het is op dit moment nog geen 9.5 of 10 en dat is omdat zowel mezelf als hun zien dat er nog ruimte is voor verbetering.

Ik denk zelf dat deze kamer veel enger had gemogen. Het is nu een spannende kamer dat zal voor het grote publiek beter zijn.
De dreiging mocht voor mij veel feller aanwezig zijn, misschien zelfs tot acteur aan toe.
Maar dat is persoonlijke smaak, maar wel waardoor ik een beetje op mijn honger bleef zitten.
De kamer mist wat vernieuwing in totaliteit, maar dat wilt niet zeggen dat wat er nu staat slecht is, allesbehalve.
Geen Competition rooms meer en meer van dit aub!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in July 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  EscapElineMarieke

Room Service

Collabyrinth
Posted on: 2023 june 07

Time to prevent

Eindelijk nog eens een room spelen!
Dit keer in het verre Lokeren.

Onthaal:
Parkeren kan hier wel in de buurt en met wat geluk bijna voor de deur. Anders zijn parking kerkplein (8 min wandelen) en parking Vagevuur (1 min wandelen) een goede oplossing.

De escape zelf kan je niet missen. Het ontvangst is hartelijk. De ruimte is niet erg groot en vrij basic.
Er is uiteraard de mogelijkheid tot een drankje en je kan nog even naar de wc gaan.

Kamer:

Dit is niet de standaard escape room.
Voor je begint krijg je de uitleg hoe het systeem juist werkt.
We gaan namelijk terug in de tijd naar 1977 en daar niet 3 moorden op te lossen, maar juist verhinderen. Verfrissend idee!
De kamer zelf werkt met een score systeem verdeeld in 2 delen.
1: hoeveel moorden kunnen we verhinderen
2: hoeveel side quests kunnen we oplossen.

Heb je alles vlot binnen de tijd opgelost, dan telt je overgebleven tijd ook nog mee voor een bepaalde score.
Nu, ik ben nooit bezig met de snelste tijd of een high score, ik wil 60 minuten puzzelen, dus ik was er niet echt mee bezig.

De kamer zelf voelt aan alsof je idd terug in 1977 bent compleet tot het stof toe :-)
Dit is geen enorm grote kamer en ik zou zelf max 3 spelers zeggen.

Het verhaal is lekker simpel en het is echt goed opletten, kijken en puzzelen om alles aan elkaar te linken. Dat vraagt wat rust om het overzicht te behouden, maar tegelijkertijd is er nu ook niet heel veel ruis.
De kamer zelf ziet er goed onderhouden uit en daagt met momenten goed uit qua puzzels.
Ik miste wat consistentie doorheen de kamer want waar een deel van de puzzels en opdrachten mooi verwerkt zitten in het thema, zijn andere dat absoluut niet.
Doordat je feedback krijgt over je progressie is er ook geen echt einde en beslis je zelf wanneer je ermee stopt, of de missies nu geslaagd zijn of niet.

Conclusie:
We hebben met ons 3 gewoon lekker gepuzzeld, 3 moorden voorkomen en 9/10 nevenopdrachten vervuld, lekker op ons gemakje.
De score van momenteel 9.5 is heel lief bedoeld, maar schept een verkeerde verwachting. Een die de kamer helaas met alles wat er op de markt speelt, niet kan waarmaken.
Dat is ook niet erg want de prijs is prima, het decor leuk gedaan, de opdracht origineel en het wordt uitgebaat door passionele gasten die je echt een leuke tijd willen geven. Ga met de juiste verwachtingen hier heen en puzzel lekker een uurtje weg.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.5

Service: 10.0


Played in June 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Purge this

Onze laatste kamer van de trip.
Deze room is gebaseerd op The Purge. Iets wat we vaak teruggezien hebben in onze Barcelona trip, kamers gebaseerd op een film.
Ik persoonlijk ben er niet dol op, je gaat het automatisch toch vergelijken met de gelijknamige film en uiteraard kan een room daar bijna nooit aan tippen. Benieuwd wat ze er hier van gemaakt hebben.

Onthaal:

Stipt op tijd gaat de deur naar de kamer open. Er is de mogelijkheid om je spullen op te bergen (zonder slot) maar naar de wc gaan kan hier niet meer.
De ruimte waarin we ons bevinden ziet er saai, goedkoop en kaal uit. Toch lijkt dit het begin van de kamer.
Het rolluik zakt en ons avontuur kan beginnen.

Kamer:
Ja als dit de voorbode van de kamer is.... dat belooft.
Het valt meteen op dat alles in het Spaans is, net terwijl zij in het Engels geboekt hebben. Sommige puzzels zijn gelukkig niet taal afhankelijk, maar inloggen op een computer blijkt toch een ding.
We hebben dan ook al snel hulp nodig, net door dit taalprobleem. Die hulp haalt je meteen uit de beleving want zo blijkt, de eigenaar spreekt geen Engels en heeft een vriend gevraagd om te vertalen. Je zou dan denken dat je enkel de vertaling te horen krijgt, maar hun vonden het handiger om hun hele conversatie in het Spaans te laten horen en dan de vertaling er boven op.

Ach ja, we geraken verder in ieder geval.
Wat we nu net gedaan hebben, geen idee, maar de deur gaat open en we staan werkelijk in een schitterend decor.
Er zitten hier echt leuke elementen in en de puzzels zijn mooi verwerkt in alles wat we zien.
Ook het acteerwerk is op dit punt nog goed en we maken een mooie progressie zonder al teveel hulp.

Maar halverwege de kamer loopt het fout. Plots moeten we een opdracht volbrengen voor een groep gansters, maar dit gaat op dezelfde amateuristische manier als de hint geven. De opdracht is onduidelijk en hetgeen wat we begrijpen slaat totaal nergens op, maar we spelen het spel mee.
Niet veel later krijgen we de kans om het spel te herpakken en begint op te vallen dat buiten 1 heel mooi gedeelte, het geld voor het decor ook duidelijk op was.
Echt terug in de sfeer geraken we helaas niet meer, daarvoor zit er nu teveel ruis op de puzzels, is het acteerwerk niet veel meer als wat scares en mis je totaal een doel.
Met een sleutel in onze hand zoeken we minuten lang de kamer af om de uitgang te vinden dat was het dan ook.

Conclusie:

Wat hebben we hier in godsnaam gedaan? Ik heb echt geen idee. Ik ken The Purge en ze hadden 2 keuzes. We horen bij de groep die goed gaat profiteren van de wetteloosheid of we horen bij de groep die slachtoffer gaat worden.
Hier konden ze duidelijk niet kiezen en horen we het ene moment bij de ene groep en ff later bij de andere.

De start is te triestig voor woorden, een tafel die van ellende uit mekaar valt en voor de rest weinig tot geen decoratie.
Het stuk dat volgt hebben ze, zo bleek achteraf, laten doen door een bedrijf dat decors voor tv reeksen maakte en dat zag je echt terug. Je zag teven ook goed terug wat hun zelf gedaan hadden, want dat stak er dan weer op een negatieve manier bovenuit.

Deze kamer is helemaal niet bedoelt voor mensen die geen Spaans spreken, dat werd pijnlijk duidelijk en je kan maar zoveel vertalen lang een microfoon. Het werkt ook storend, net terwijl wat tekst vertalen op een stukje papier toch niet zo moeilijk kan zijn.

Nee dit was niet de afsluiter waar ik op hoopte en het bevestigde nogmaals dat dit soort kamers vaak te fel leunen op de film en uiteindelijk het niet kunnen waarmaken.

Persoonlijk zou ik hem overslaan.


5.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 4.5

Service: 6.0


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Nathael

Cubick Mataro
Posted on: 2023 april 10

Geen idee wat we gedaan hebben, maar het was wel leuk.

Nathael is een kamer waar je helemaal niks van weet als je hem boekt.
Er is geen verhaal, geen uitleg, maar wat speel je dan?

Het enige wat we wel weten is dat we een papier digitaal moeten tekenen, volledig in het Spaans...
Een horrorkamer en een papier tekenen, dat kan niet veel goeds beloven.

Onthaal:

De kamer is duidelijk van op straat aangegeven en mooie visuals staren ons toe.
Plots de deur open: Guys, you have to sign te papers, want natuurlijk tekenen we dat niet.
Wij terug aankloppen: Hey, we don't want fysical contact, is that possible? en van achter de deur komt: Of course not!

Ach ja, wat is het ergste wat er kan gebeuren. We tekenen en mogen niet veel later naar binnen.

Kamer:

Ach ik was er zo klaar mee op dit moment. Ik had zo gehoopt dat het niet weer pikkedonker zou zijn met zo een lullig lampje voor een groep en ja hoor.
We staan in volledige duisternis met een haperende zaklamp en de communicatie via een portofoon. We lopen overal tegenaan de uitleg die we krijgen is frustrerend en onduidelijk en alles in me riep: stop ermee, ga lekker buiten in de zon zitten.

Maar plots blijken we niet verkeerd gelopen te zijn en krijgen we hulp van een oude bekende, of zo leek het toch.
We krijgen de stroom terug aan de praat en het decor ziet er best vet uit.
De kamer barst van de spanning, de sfeer zit goed en de scares.... zijn er niet. Althans dat weten we niet, maar ze bouwen lekker op.

We komen niet veel later bij een item dat gaat bepalen wat onze opdrachten zijn en afhankelijk hoe lang we erover doen zouden we er tot 7 kunnen vervullen. Origineel gemaakt en goed uitgevoerd.

Sommige opdrachten zijn wat cliché en daar maken we ook kennis met onze acteur die nogal hardhandig met ons omgaat.
Zoals jullie ondertussen weten is dat niet ons ding en geven we dit ook meteen aan.
Net als bij andere rooms wordt dit netjes gerespecteerd.

Maar dat doet niks af aan de spanning die langs alle kanten lijkt te komen. Sommige puzzels zijn echt geniaal goed, zeker in deze setting. Simpel, realistisch en iedereen moet meehelpen. En dat meerdere keren, dat kon ik echt wel waarderen.

Als je me nu vraagt wat het verhaal is, ik heb totaal geen idee. Niks in de kamer geeft je antwoorden en alles lijkt eigenlijk random te zijn. Je krijgt max 7 losse opdrachten in een verlaten huis waar entiteiten zich bevinden met hun eigen karakter.
Het einde is net zo. We hebben geen idee waarom we dit moeten doen en wat het betekent, maar plots is de kamer ook weer gedaan. Onze opdrachten zijn vervuld.

Conclusie:

Ik ben blij dat ik gebleven ben, dat zeker. De kamer zet je in het begin op een irritant dwaalspoor, maar expres.
Wat volgt is een sfeervolle beleving met een prachtig decor, originele puzzels en opnieuw een leuk hintsysteem.
De persoon die deze kamer draait doet alles alleen en hoe hij dat doet is ongelofelijk. Als je tegen mij gezegd had dat ze met 3 geweest waren, had ik je ook geloofd. Diep respect voor deze man.

Ook was het goed van ons om te melden dat we niet van fysiek contact hielden want toe we zagen wat nog zou volgen....

Ik mis wel een verhaal of een reden waarom we hier zijn en waarom we deze opdrachten uitvoeren. Het hoeft niks moeilijk te zijn, maar nu voelde het wel erg makkelijk aan.
Het einde was voor mij het minste stuk en hoewel het theatrale wel tof is, stopt het daar ook.
Het napraten was tof, maar opnieuw geen mogelijkheid om iets te drinken en de wc was ook nog eens stuk.

Ik denk dat de maker er wel goed aan doet om aan te geven dat er wel degelijk fysiek contact is, en flink ook, en misschien de gast wel de keuze te geven.
Iets tekenen wat je niet verstaat is nooit slim, dus ook daar kan wat verbeterd worden.

Pak deze kamer wel mee op je trip, want ondanks het ontbreken van een echt doel, was de kamer zeker het spelen waard.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 8.5


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Ellebanna

Estrategy
Posted on: 2023 march 16

Beste hintsysteem ever

Ellebanna...
Die naam kwam me nog bekend voor.
Een foto op internet van een paar gasten die amper nog kledij aanhadden, hun hoofden bespoten met verf, wenkbrauwen weg.. Ik ga stoppen.

Laat me duidelijk zijn dat dit een eenmalig event was voor halloween en niks met de kamer te maken hebben.

Onthaal:

Parkeren kan hier wat tricky zijn, wij kwamen er door te laat, trek er dus extra tijd voor uit.
De room herken je van op straat en is mooi vorm gegeven.
Ook hier weer (het begint afgezaagd te worden) geen ontvangst en geen toiletbezoek mogelijk.

Kamer:

Wel je hebt de keuze uit 3 modi.
Mystery - Terror - Realistic

Wij kozen oorspronkelijk voor realistic maar zijn daar achteraf op teruggekomen en wat waren wij blij dat we dat gedaan hebben.

We gaan op bezoek bij het Warren museum om de echte Annabelle pop te ontmoeten en een beetje van de geschiedenis van de Mullins familie te ontdekken.

De start zet hier meteen de toon, maar op een minder goede manier. De uitleg van een bepaalde handeling tijdens het spel blijft maar duren, zo lang dat je afvraagt of je het er niet beter uit zou laten. Maar het concept ervan is wel tof en het zorgt ervoor dat niet steeds dezelfde persoon alles mag gaan doen. We zijn hier lekker woke want iedereen komt aan de beurt :-)

Wat we ook mee krijgen is ons hintsysteem en eerlijkheid gebied dat ik me enorm goed heb geamuseerd met Lucas :-)
Het is ook enkel door dit dat deze kamer beter scoort dan hij eigenlijk zou moeten want zonder dit gedeelte is het echt niet goed.

De kamer is eigenlijk helemaal niet in het Engels te spelen namelijk. Alles in de kamer is Spaans en je bent afhankelijk van de GM om het vertaald te krijgen. Dat geeft frustraties, het is niet leuk en het werkt verwarrend als je iets Spaans hoort en tegelijkertijd iemand het in het Engels staat te vertellen.

De kamer blinkt totaal niet uit op vlak van afwerking of het verbergen van techniek en de flow is redelijk ok, zolang het maar niet iets is wat met de taal te maken heeft.
Verder zijn de puzzels ok in Mystery modus maar te moeilijk voor de engere modi.

Nu ff over die engere versies. Denk goed na voor je voor deze kiest want net als bij andere kamers in Barcelona en Athene, gaan ze hier een stuk verder dan wat wij gewoon zijn in BE en NL. Fysiek contact Yep, je "bijten" Yep...

De kamer zelf is redelijk ruim opgezet en heeft een simpel verhaal. Het einde valt enorm tegen qua design en alles doet je gewoon vermoeden dat deze kamer veel beter tot zijn recht zal komen in de terror of realistische modus.

Conclusie:

Aankleding, mwa gaat wel
Flow, niet geweldig omdat je het gewoon niet verstaat.
Modi, kies aub niet realistisch
Hintsyteem, geweldig. Ik heb nog nooit zoveel gelachen in een kamer als hier. Maar je moet geluk hebben met je GM.

Ik zou hem zo nog eens spelen alleen daarvoor, maar daarvoor speel je eigenlijk geen room.
Dus ik weet het niet goed. Wat ik wel weet is dat ook het hintsysteem aangepast wordt op de modus en de humor dus ook verdwijnt naar mate je enger wilt spelen.

Wil je lachen en kijk je door de taalproblemen heen, pak dan Mystery modus
Wil je schrikken, taalproblemen hebben en niet lachen, neem dan Terror modus.


6.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 5.0

Service: 8.0


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Marieke

Poison

Kadabra Escaperooms
Posted on: 2023 march 19

Why so serious?

Gek genoeg heb je bij bepaalde kamers totaal geen verwachting en hoop je stiekem toch op die verborgen parel. Zo een kamer die nog niet echt in de lijstjes staat, maar eigen wel zou moeten.

Poision is precies dat!

Onthaal:
Het wordt een standaard ding vrees ik, geen ontvangst. Je komt in een enorme lege ruimte terecht waar je een keuze moet maken.
Van daaruit splits je je op in 2 teams, blauw en rood.

Naar de wc gaan kan helaas niet, parkeren kan met wat geluk in de straat.

Kamer:
Toen de kamer begon had ik een enorm gevoel dat we weer een psychiatrische instelling gingen spelen. Weeral, verdomme.
Maar niks was minder waar.
Hoewel de kamer nog vrij sober start, is het echte puzzelplezier volop aanwezig. Oprecht leuke puzzels, beetje samenwerken, goed communiceren, geen gekke dingen.
Maar zodra we verder gaan in deze kamer, vallen we van de ene verbazing in de andere.
De leuke puzzels blijven maar komen, maar het decor is echt boven verwachting.

Het verhaal is wat povertjes en buiten het feit dat we de joker zijn spel moeten dwarsbomen moet je er niet te fel over nadenken.

Het einde is een beetje plots en kan epischer zodat je tenminste door hebt dat dit ook echt het einde is.

Conclusie:

Ja er zijn verbeterpunten, absoluut. Het verhaal houdt niet echt steek en het einde kan beter, maar wat heeft deze kamer mij verrast.
Het decor is echt ongelofelijk mooi en hoewel het misschien net allemaal te netjes is, ademde het nu al sfeer.
Dit is nu eens een kamer die je echt niet mag overslaan, puur voor het puzzelplezier, het decor en de pure passie die vader en zoon hier ingeduwd hebben.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  Tijn10

The Brewery

Enigmik
Posted on: 2023 march 22

Salud!

Bier en escapen? Boeken maar.

Onthaal:

Stipt op tijd worden we ook hier binnen gelaten.
Het ontvangst is vriendelijk en je kan nog even naar de wc.

Je krijgt een korte uitleg hoe het spel juist werkt en nadat je bent ingelogd mag je het café betreden.

Kamer:

De kamer start met een filmpje. Dat is iets wat ik tot nu toe niet gezien had in Barcelona.
Maar het filmpje is duidelijk goed gemaakt, maar duurt net wat te lang. Zeker omdat je al in de kamer staat, moet ieder van ons zich echt beheersen om niet te beginnen.

Maar eens je kans beginnen te puzzelen, laat deze kamer je niet meer los.
Alle puzzels hebben wel iets met het thema, het product of de techniek erachter te maken. Het decor is zeer netjes en goed onderhouden.
Er is gezorgd dat iedereen wat te doen krijgt en ook samenwerken is belangrijk.
Die afwisseling zorgt voor een goed groepsgevoel en tegelijkertijd krijg je ook wat mee over het brouwen van bier.

Wij speelden deze kamer hintloos en hadden echt oprecht een leuke tijd. Alles werkt, nergens zie je slijtage en ik was verbaasd hoeveel je op het eerste zicht mist en daarna pas dingen ziet die je op dat moment nodig hebt.
Ze hebben zoveel "verstopt" in deze ruimte, maar net opdat het allemaal echt aanvoelt, valt het niet op.

Conclusie:

Meepakken als je er bent. Veel puzzelplezier en op het einde een fris biertje. Wat wil een mens nog meer?


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  markgoedegebuureMarieke

Awaken

Red Dopamine
Posted on: 2023 march 30

Triestige bedoeling

Awaken voelt een beetje aan als 13 in een dozijn.
Een niet bijzonder thema of een bijzonder verhaal.

Onthaal:

Om te starten moeten we naar een andere locatie om daar een QR code te scannen. Beetje bijzonder want we stonden al voor de ingang van de escape room. De hoop was er dan ook dat de QR ons zou leiden naar een verborgen ingang. Helaas, het blijkt niets meer dan een introfilmpje om dan de aanwijzing te krijgen om terug naar de plaats te gaan vanwaar we kwamen...

Wat we ook konden kiezen na het scannen was onze modus. Deze room heeft 3 verschillende modi en hoewel we dit tijdens het reserveren al gedaan hadden, bleek het nu opnieuw te kunnen. Iets waar we dankbaar gebruik van maakten aangezien we een beetje klaar waren met duisternis en goedkope scares.

Kamer:
Terug aangekomen in de kamer valt meteen op dat we niet teveel op het decor moeten gaan letten. De helft hangt hier van pure ellende nog aan mekaar.
We hadden ondertussen voor de adventure modus gekozen, een beetje een kindvriendelijke versie.
Maar onze actrice die de inleiding verzorgde had deze boodschap duidelijk niet meegekregen. Om zeker te zijn spraken we haar er dan maar op aan en meteen werd ook duidelijk dat de wijziging in de modus niet zo was over gekomen.

Wat volgde was pure chaos en een die wij veroorzaakt hadden.
Maar later daarover meer.

We konden in ieder geval de kamer in adventure modus spelen.
De kamer zelf valt tegen op elk vlak. Het is duidelijk dat je deze kamer niet moet spelen zonder scares, laat staan met voldoende licht.
Alles ziet er afgeleefd uit, deuren staan open die niet open mogen staan, techniek is volop zichtbaar en de kamer blinkt op geen enkel vlak uit.
Het is echt een geval van meeliften op het succes van anderen en als het maar eng is + acteurs, dan komen mensen wel.

Als je me vraagt wat we nu eigenlijk gedaan hebben, zou ik het je niet durven zeggen. Het voelt continue als random puzzels met een traject wat je niet kan volgen. Misschien brengen de acteurs meer duidelijkheid, maar gezien hoe ze de rest hebben aangepakt, verwacht ik hier ook niks wereldschokkend van.

Het einde was matig, de effecten minimaal, net als de sfeer.

Conclusie:

Nee, laat deze maar links liggen, je mist niks. Het zou kunnen dat d kamer in een andere modus net wat beter is, maar zoals wij hem gespeeld hebben sla je hem beter over.

Over de verwarring in het begin moet ik nog wat toelichten.
Na het scannen van de QR code moeten wij een modus doorgeven. Wij dachten dus dat wij daar een keuze moesten maken, maar dat bleek niet zo te zijn. Je moest er namelijk je modus ingeven die je eerder gekozen had en kreeg daarop een ander introfilmpje.
De crew en d enamor stond dus klaar om ons te ontvangen in pure horrormodus ipv adventure en dat was onze fout.

Ze hebben daarop razendsnel de kamer aangepast, iets wat begrijpelijk voor stress zorgde.
Achteraf hebben we dit ook netjes uitgelegd waarom het verwarrend was en ons ook geëxcuseerd hiervoor.

Nu hoor ik jullie denken, waarom speel je een horrorkamer als je uiteindelijk de horror eruit laat halen?
Wel omdat niemand van onze groep op echt fysiek contact zit te wachten. Waar het plots zo fout is gegaan dat elke horrorkamer plots denkt dat ze dit moeten toevoegen zonder dit te melden weet ik niet, maar voor ons is het een reden om het op voorhand te vragen of de modus aan te passen.


5

Ambiance: 4.0

Game experience: 5.5

Service: 6.0


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Wisselend op elk vlak.

Deze room komt van dezelfde bouwer als Cybercity.
Hoewel dat niet alles wilt zeggen, verwacht ik ondertussen wel iets van het interieur.

Onthaal:

Wel van dat fantastisch interieur merk je bij de ontvangst in ieder geval niks van.
We staan in een muffe witte gang bezaaid met rommel.
Opnieuw mag je heir om een of andere reden niet naar de wc en ik snap werkelijk niet waarom.
Je hebben het daar in hun hersenpan gehaald dat elke kamer moet straten bij de deur, of het nu iets toevoegt of niet. En jazeker ooit voegt dat wat toe, maar hier totaal niet.

Om het dan maar compleet te maken mogen we braaf met de oogjes toe in een treintje naar de kamer wandelen.
Een van ons stoot ff zijn hoofd ook nog ff goed tegen een balk, want daarvoor waarschuwen ze je nadat je er tegen bent gelopen uiteraard.

Ik wordt zo ontzettend melig van dit soort inleidingen. Nee ik houdt mijn ogen niet dicht, ja ik zie de verschrikkelijk lelijke gang/controleroom waar we doorlopen. Aub maak je boel in orde zodat we zelf de kamer kunnen binnenlopen.

Kamer:
En als het allemaal nog niet cliché genoeg is worden we in de kamer ook met 1 handboei vast gezet. :-)
Zucht, dit kan zoveel beter, maar eerlijk is eerlijk, de ruimte waarin we ons bevinden ziet er fantastisch uit. Echt ongelofelijk mooi.
Zo mooi dat ik nog bozer ben op hun lelijke gang :-)

Maar goed, ff over die handboei. Ja we zitten vast, maar wel vast aan een kleefmagneet. Dus kudos voor de veiligheid! wordt gewaardeerd.

Ff goed samenwerken om vrij te komen en dan pas kunnen we deze ruimte pas echt waarderen.
Er hangt een lekker spannende sfeer in deze kamer. We moeten continue goed samenwerken om verder te geraken en ze hebben echt geprobeerd om alles in het thema te gieten.
Dat lukt ook, maar een aantal zaken gaan niet zo goed. De techniek laat het duidelijk een aantal keren afweten en als je ff later ziet hoe die techniek werkt en gemaakt is, is dat niet zo raar. In een gat waar we met onze handen in moeten heb je letterlijk de kabels incl kroonstenen vast. Nu hebben wij nog het verstand om hier af te blijven, maar dit is not done.
Wat ook wegvalt is de flow. Het begin van de kamer loopt als een trein, maar verderop wordt het steeds vager wat er van ons verwacht wordt. Je kan als speler zelf op en neer, maar als je het doet wordt je terug geroepen. Net terwijl de symbolen je op de oren vliegen.

We werken wel duidelijk naar een verborgen deel toe, ook een waar je nog niet heen mag voor het echt mag. Jammer dat ze dit niet beter onder controle hebben.
Er zit best een fysiek stukje in deze kamer, een stuk dat je niet 1 keer maar 2 keer mag doen tot groot jolijt voor 2 van ons :-)
Een puzzel in het bijzonder vonden wij erg leuk, het nadeel is dat hij maar door 1 persoon uitgevoerd kan worden.

Het interactief stukje met de acteur valt tegen en stelt bitter weinig voor. Opnieuw een deel waardoor je als bezoeker iets teveel verwacht.

Het einde doet wat het moet doen en echt ontsnappen doe je helaas niet, de gm komt de kamer binnen en de muziek stopt.

Conclcusie:

Wat is dit een mooie room als je het in delen bekijkt.
De inleiding is doodzonde. Het is slecht uitgevoerd, het is lelijk en staat zo in contrast met hetgeen wat hun kunnen.
Ontvang ons gewoon, laat mensen naar de wc gaan en ruim je rommel aub op.
De flow zat niet helemaal goed in deze kamer, maar toch zou je hem mee mogen nemen wat mij betreft.
Daarvoor blinken de goede stukken zo goed uit dat je het niet wilt missen.
Verwacht weinig of niks van het stukje met de acteur en dan ga je met wat betere verwachtingen naar deze kamer.

Er zouden meerdere opties zijn om deze kamer te spelen en ja dat is tof gevonden, maar het geeft geen herhalingswaarde aan deze kamer.


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Load more reviews