Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

Marieke

Escape Enigma

Offline

Description

Hi!


Welkom op mijn profiel :-)


Inmiddels de 400 kamers gepasseerd en steeds vaker in het buitenland te vinden om mijn escaperoom-honger te stillen.

Ik word heel blij van escaperoomtripjes met mensen die net zo escape-verslaafd zijn als ik, lekker spelen, gezellig wat eten en drinken tussendoor, love it! Afgelopen jaren veel leuke mensen ontmoet.


Met mijn reviews hoop ik de verwachtingen van andere spelers een beetje richting te geven, en spelers te voorzien van wat nuttige, praktische informatie. Ik ben niet de beste schrijver, maar ik doe mijn best zullen we maar zeggen.


Happy Escaping!


Marieke


Op de planning:

- Lyon / Milaan /  Bamberg (tijdens mijn zomervakantie)

- Athene, voor de tweede keer (oktober 2024)---------------

April 2024

Parijs

We speelden alle Terpeca kamers


December 2023

20 kamers

Hamburg, o.a. Big Break, Skurrilum, Hidden in Hamburg


Oktober 2023

24 kamers

Polen, o.a. Exit19, Emergency Exit


Juli / Augustus 2023 - Zwitserland

Trip Trap Geneve, Time Maze, Next Level Escape, Trapgame


Maart 2023 - Spanje 

Barcelona (17 kamers) https://www.beyondthegame.be/afleveringen/aflevering-23-escapen-in-barcelona

Noord-West Spanje (5 kamers waaronder Tu También Sonoras) https://www.beyondthegame.be/afleveringen/bonusaflevering-de-weg-naar-mayto-kingdom


December 2022 - Duitsland (route naar Berlijn)

14 kamers:

Enigmania - Duisburg

Salzufler Unterweld - Bad Salzuflen

Hidden in Braunsweig 

The Room, Final Escape, Miraculum - Berlijn

Escapegame Bielefeld


November 2022 - Sofia, Bulgarije

17 kamers gespeeld waaronder de Sawrooms, Atlantis, Blue Lab, Kingsrooms, Room66 en Horrorhouse.


November 2022 - Duitsland omg. Düsseldorf: 

Rätselraum Ruhrpot, Almapark, Limbus, The Code Agency.


April 2022 - Athene, Griekenland

o.a. Lockhill, Paradox, No Exit, Coven, Verone, Escapolis

https://escapetalk.nl/nieuws-artikelen/op-reis-escape-rooms-in-athene-april-2022/

https://www.beyondthegame.be/afleveringen/aflevering-17-escapen-in-athene


Oktober 2021 - Praag, Tsjechië

o.a. Questerland, The Padlock, Mindmaze, The Chamber

https://www.beyondthegame.be/afleveringen/aflevering-21-escapen-in-praag


Member since

02-03-2020

Location

Etten-Leur

Statistics

Escaperooms

138 reviews

447 Rooms played

97.8% escapepercentage


Games

0 reviews

12 played games


15 forum posts

138 reviews

The Crystal Maze

The Crystal Maze
Posted on: 2024 may 04

"Mag ik deze doen!?"

In de jaren 90 was The Crystal Maze in Engeland, net als Ford Boyard bij ons, een bekend televisieprogramma.
Je bent met een team (wij waren met 3 en speelden alleen, maar ik las dat ze ook teams samenstellen als er meerdere boekingen zijn op een bepaald tijdstip) en je probeert zoveel mogelijk kristallen te verzamelen. Dit doe je door bepaalde spellen binnen de tijd te voltooien. Eén teamlid gaat naar binnen, de rest mag toekijken en helpen.
Bij The Crystal Maze in Londen hebben ze geprobeerd je zoveel mogelijk de echte beleving van toen te krijgen. Inclusief de presentator, die ook de hele tijd met je mee gaat. Onze gamehost (Ollie) was echt superleuk en enthousiast. De gamehost kiest de kamers uit die je speelt in de vier zones; Aztec, Medieval, Industrial and Futuristic. Je hebt vier soorten uitdagingen: mental, physical, mystery and skill. Hoe meer kristallen je verzamelt, hoe langer je tickets kan vangen in de Dome; een glazen bol waar de tickets in het rond vliegen.
Mede door de host een superleuke ervaring! Je voelde je echt een deelnemer in een Ford Boyard-achtig televisieprogramma.
Er worden heel veel foto's gemaakt van je team en tijdens het spelen van de verschillende spellen. Die mag je dan kopen aan het einde: £15 voor één foto of £35 voor allemaal. Niet gedaan dus.

Zeker met kinderen is dit een hele leuke activiteit in Londen!


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in May 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

"Snel, hij komt eraan!"

Mijn verwachtingen van escaperooms in Londen zijn niet hoog; geen enkele kamer heeft Terpeca-rank boven de 300. Maar aangezien we bijna een week in Londen zijn, moeten er toch wat kamers meegepakt worden natuurlijk. Omdat ik met mijn kinderen was wilde ik niets spannends spelen, zij vinden het al spannend als het alleen donker is. Mijn oog viel op Escape Plan; ze staan met 1 kamer op 369 èn ze hebben net een nieuwe kamer open. Wij speelden eerst The Adventure Begins en daarna Pushed for Time, de nieuwe kamer.

Deze escaperoom ligt in een verzamelgebouw, Rich Mix. Je kan wachten op de gamehost in het centrale halletje. Hier is ook een toilet aanwezig.
De enthousiaste gamehost haalde ons op, beneden bij de kamer konden we onze spullen opbergen in de kluisjes.
Na een iets te lange uitleg konden we naar binnen. We liggen onder vuur in een luchtmachtbasis en we moeten hier zo snel mogelijk weg!

Dit is een klassieke 1.0 escaperoom. Er was geen electronica aanwezig, behalve de geluidseffecten ;-) Als je niet van slotjes houdt moet je hier niet zijn dus. De aankleding is wat je verwacht bij dit thema, kamer zit er oke uit. Ze doen alleen minder moeite om electronica weg te werken. Het hintsysteem was gewoon de gamehost over de speaker, niet in thema o.i.d.
De puzzels waren leuk bedacht en goed in thema. Puzzels zijn parallel te doen. De gameflow is erg goed. Het is duidelijk welke code je op welk slot moet gebruiken, dat speelt erg fijn. Alhoewel dit hun oudste kamer is, is dit niet te zien aan slijtage o.i.d, de kamer is netjes onderhouden.

Gewoon, een leuke kamer om te spelen, echt niks bijzonders.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Pushed for Time

Escape Plan London
Posted on: 2024 may 04

"Oh, ik zie die man daar zitten!"

Mijn verwachtingen van escaperooms in Londen zijn niet hoog; geen enkele kamer heeft Terpeca-rank boven de 300. Maar aangezien we bijna een week in Londen zijn, moeten er toch wat kamers meegepakt worden natuurlijk. Omdat ik met mijn kinderen was wilde ik niets spannends spelen, zij vinden het al spannend als het alleen donker is. Mijn oog viel op Escape Plan; ze staan met 1 kamer op 369 èn ze hebben net een nieuwe kamer open. Wij speelden eerst The Adventure Begins en daarna Pushed for Time, de nieuwe kamer.

Deze escaperoom ligt in een verzamelgebouw, Rich Mix. Je kan wachten op de gamehost in het centrale halletje. Hier is ook een toilet aanwezig.
De gamehost haalde ons op, we volgden de gamehost door het gebouw om bij de nieuwe kamer uit te komen. Bij de ingang van de kamer (ruimte gamehost achter een gordijntje, beeldscherm aan de muur, de lift voor het tijdreizen naast je, wanden zijn open aan de bovenkant, systeemplafond) krijgen we de instructies en kunnen we beginnen. Alhoewel het filmpje er goed uit ziet, is de ruimte waar we ons bevinden typisch voor wat ons verder te wachten staat.

We beginnen in het kantoor van Riditure & Co, 's werelds eerste en enige tijdreisbureau. We zijn in 1926 en moeten terug zien te komen in 2024.

Waar ik aan het begin al bang voor was: dit is het decor hier. Het voelt als een hobby project. De afwerking is ondermaats, kaal, en de kamer heeft muren tot 2 meter, daarboven is de ruimte open (op enig moment kan je over de muren heen kijken en zie je de gamemaster zitten) en een systeemplafond. Ook kan je in de tijdmachine door de kieren naar buiten en naar boven kijken en zie je dat de deur voor een andere ruimte gedraaid wordt.
Er zitten meerdere elementen in die extreem gevoelig zijn, mijn verwachting is dat hier constant zaken kapot zijn.

Wel is het verhaal leuk bedacht, maar de uitwerking gewoon erg matig. Er zitten leuke puzzels in, sommigen heb ik al veel vaker gezien, en eentje vond ik echt heel goed bedacht en leuk gedaan. Sommige puzzels zijn leuk, passend in thema, maar de meeste puzzels zijn vrij random en overduidelijk een puzzel. Ik vind het persoonlijk leuker als de puzzels meer in het decor verwerkt zijn. Wat jammer is is dat ze een bepaald soort slot 100 keer terug laten komen, ook al in de andere kamer. Het is in feite een cijferslot, maar dan anders gebruikt.
Er wordt hier in één bepaald gedeelte erg leuk gebruik gemaakt van techniek, maar daar blijft het ook bij.

Hoewel de kamer lekker speelde; ik heb me zo geërgerd aan de afwerking, zó zonde, dit kan zoveel beter!
Ondanks dat deze kamer splinternieuw is... ook deze nieuwe kamer is gewoon een leuke kamer om te spelen, niets bijzonders.


7.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

"Oh, man. Dit thema. -2."

One Hour ligt in het 11de arondissement, in de buurt zijn veel leuke horecagelegenheden.
Let wel op, want er zijn twee lokaties van One Hour, Voltaire en Charonne (dichtbijzijnde metrostation heeft dezelfde naam, handig).
Je wordt pas binnengelaten op het exacte tijdstip van de boeking. Als je wat te vroeg bent sturen ze je gewoon weg om later terug te komen, ik vind dit altijd zo raar overkomen... maargoed. Gamehost zijn super vriendelijk en blijken zelf ook internationale spelers te zijn, altijd leuk. Ze verontschuldigen zich voor hun "bad English" maar ze zijn prima te volgen. Er zijn toiletten en kluisjes voorhanden.

We zijn avonturiers die op zoek zijn naar verloren ontdekkingsreizigers in een oude mijn.
We krijgen een helm op, en als Stan erbij geweest was had hij kniebeschermers gekregen. We krijgen een tas mee waar we diamanten in kunnen verzamelen, een leuke side-missie. Zaklamp mee en de lift in, richting de mijn.
Uiteindelijk beland je in een decor waar ik al 100 keer in gezeten heb, -1. Meestal stikt het in dit soort kamers van de ruis, maar ik moet zeggen dat ze dat hier top op orde hebben. De gameflow is heerlijk, en het stikt van de puzzels. De afwerking is ook erg netjes moet ik zeggen.
Deze kamer is niet rolstoel-toegankelijk zeg maar, in tegendeel. Er moet gekropen en geklommen worden, ik vind dit altijd heel leuk, een beetje fysiek.

Een leuke (iets fysieke) puzzelkamer met een heerlijke gameflow!


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 7.5


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

Slaughterhouse

One Hour Voltaire
Posted on: 2024 april 27

“Die hebben wel gelachen in de controlroom”

One Hour ligt in het 11de arondissement, in de buurt zijn veel leuke horecagelegenheden.
Let wel op, want er zijn twee lokaties van One Hour, Voltaire en Charonne (dichtstbijzijnde metrostation heeft dezelfde naam, handig).
Je wordt pas binnengelaten op het exacte tijdstip van de boeking. Als je wat te vroeg bent sturen ze je gewoon weg om later terug te komen, ik vind dit altijd zo raar overkomen... maargoed. Er zijn toiletten en kluisjes voorhanden.
Na een beperkt intro praatje met de vriendelijke gamehost die niet best Engels sprak, gaan we gelijk slachthuis binnen. Of we de host wilden helpen, vrienden waren verdwenen nadat ze hier binnen gegaan waren, hij had een geheime ingang gevonden, maar hij durfde niet alleen. In het donker gaan we binnen, en als het licht aan gaat blijken we gescheiden te zitten. Het wordt al snel duidelijk dat we de slager te slim af moeten zijn, willen we zelf niet het volgende slachtoffer zijn van deze sadistische slager.

De sfeer is één van de sterke punten van deze kamer. Decor en geluid zijn heel goed, Het is spannend, maar niet eng, en er zit een acteur in, maar dit is goed gedoseerd, ook voor mensen die dit spannend vinden denk ik.
De puzzels zijn origineel en wisselen lekker af. Ook zijn ze goed in het thema/decor verwerkt. Helaas hier en daar wat ruis, maar dit is vooral door de taalbarrière. Er zitten ook wel wat grappige dingetjes in.

Leuke kamer die wel op je Parijs-wishlist mag.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

"Hier wordt ik nu blij van!"

Secrets Hunters ligt aan het drukke metrostation Nation. Ze hebben hier drie kamers, Tivoli Funfair is hun oudste kamer. Wij speelden eerst The Disappearance of the Zanetti Train, wat echt de verkeerde volgorde is. Ook boekten wij als derde kamer hun nieuwste kamer Fabergé's Lost Treasure, maar deze was nog (net) niet speelbaar in het Engels.
Je moet jezelf met de code van het hek binnenlaten op de binnenplaats. Op het tijdstip van de boeking wordt je binnengelaten door de gamehost. Gamehosts zijn erg vriendelijk en spreken goed Frans. Er is tijd om naar het toilet te gaan en de spullen op te bergen in de bankjes. Er zijn geen afgesloten kluisjes.

We gaan... tijdreizen. Kort maar krachtig, goed gedaan met een kwalitatief goede video. Door een tijdtunnel komen we terecht in 1911 waar een luxe trein inclusief de 104 passagiers verdween. Aan ons de taak om uit te zoeken wat hier gebeurd is. (Het leuke is dat dit verhaal is gebaseerd op een ècht nieuwsbericht uit die tijd.)

Wanneer je de kamer binnenstapt wordt je direct blij; wow. Decor en sfeer is echt heel goed, hier hou ik van! De gameflow is top, de puzzels zijn leuk om te doen. Niet altijd vernieuwend, maar wel leuk in thema. Een klein WTF momentje maakt de kamer compleet. Er moet wat gelezen worden, maar op een of andere manier is dat hier niet storend. De kamer is super afgewerkt en we balen dat we Fabergé's Lost Treasure niet kunnen spelen, als dit is wat ze hier kunnen.

Een must play in Parijs.


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Live Thriller

Borderlive Concepts
Posted on: 2024 april 23

"In Dutch we say paspop."

The Live Thriller... kan je dit wel een escaperoom noemen. Het is in ieder geval een meeslepend avontuur van 2,5 uur. Wij speelden in de avond, en dit maakt het nog spannender denk ik.

The Live Thriller is gemaakt door drie gasten met een passie voor film, videogames en kunst, en dat is te zien ook. De intro video en de video's die je gedurende het spel te zien krijgt zijn van uitmuntende kwaliteit. Zo goed dat zelfs ik het niet erg vond om ze te kijken. Het was ergens ook wel een fijn rustmoment in het spel.

Vooraf krijg je het bericht dat je op een bepaalde tijd op een kruising moet staan (vlakbij metro Jules Joffrin, 18de arondissement), waar je nieuwe collega je meeneemt naar de briefing room. Je kan hier ook naar het toilet. Je spullen neem je mee, want je moet op pad. Ze vragen of je je telefoon wel uit wil zetten. Je krijgt een walkie talkie en een telefoon mee.
Er is een psychopaat aan de gang in Parijs, hij laat de plaats delicten op een vreemde manier achter, paspoppen in de kleding van de slachtoffers, maar de slachtoffers zijn onvindbaar.
Tijdens je onderzoek zul je verschillende gebouwen moeten verkennen, suspects moeten achtervolgen op straat. Nou, dat gaat leuk worden!

Het grootste deel van dit avontuur draait het om jezelf, je moet op onderzoek uit, je moet proactief zijn, je moet zelfs getuigen ondervragen, en dat zijn niet altijd de meest frisse types ;-) De decors zijn geloofwaardig, je ziet natuurlijk wel dat er wat gedaan is met licht en geluid etc, maar ik vond dit niet storend. Ze hebben een playlist van de soundtracks op Soundcloud/Spotify.
De acteurs waren echt héél goed. Ze spelen goed in op situaties en (wat achteraf bleek) moeten ook heel goed kunnen inproviseren. In andere reviews lees ik over dat je er maar bij staat, maar wij werden echt wel betrokken in de scene.
Het verhaal kent meerdere eindes, afhankelijk van hoe je het als team doet of welke keuzes je maakt.
Er zijn maar een paar puzzels. Niet ingewikkeld, wel leuk. Iedereen heeft wat te doen ook, dat hebben ze leuk gedaan.

Dit is geen escaperoom, maar een film, wel een film die je moet zien als je in Parijs bent! (Niet als je heel bang bent aangelegd)


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

"We moeten bloed aftappen jongens!"

Een van de laatste escaperoombedrijven die we aandoen tijdens onze Parijs-trip, Quest Factory. Deze kamer stond op nummer 1 op de lijst van Escaperoomers.de. Dit doet wat met de verwachtingen, al zijn de meningen natuurlijk altijd verdeeld.
Quest Factory ligt dicht bij Gare du Nord, in een druk stuk van Parijs. Le Fléau du Druide is hun derde kamer. De gamehost is weer ontzettend vriendelijk en enthousiast. Vantevoren kan je nog wat drinken, naar het toilet, en je spullen berg je op in de kluisjes.

Tijdens werkzaamheden hier in de kelder ontdekten ze een muur waarin een Gallische tekst was gegraveerd. De deskundige die het bestudeerde, was ervan overtuigd dat hij de ingang van het graf van een angstaanjagende druïde had gevonden. Het probleem is alleen, dat deze meneer is verdwenen. We moeten hem vinden.

We belanden in het hol van een druïde. Op de muren staan ​her en der inscripties in het Gallisch. Ik krijg hier aanvankelijk een beetje een graftombe-vibe bij, met bijbehorende puzzels, niet helemaal mijn soort puzzels. Later in het spel trekt dit gelukkig bij!
De puzzels zijn erg afwisselend en de gameflow is heel goed.
Het hintsysteem is geweldig, we raken wat aan het hintsysteem gehecht.
Het acteerwerk is goed, de sfeer is wat grimmig, maar de grapjes die in de kamer zitten maken het dan weer wat minder grimmig.
Verschillende leuke of spannende momenten en effecten wisselen elkaar af, er gebeurt vanalles in deze kamer. Er wordt gebruik gemaakt van een bepaald lichteffecten, wat heel tof is, maar het wordt hier wel heel erg uitgemelkt.
Het einde is een ontknoping van het verhaal zonder dat er wat gelezen hoeft te worden, dit is echt ontzettend leuk gedaan, wauw. Ook weer voorzien van de nodige effecten.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik deze kamer ga waarderen. Ik ben ook best nieuwsgierig worden naar hun andere kamer; Cannibal Island (TERPECA finalist in 2020).

The Druid's Bane zou ik zeker spelen als je in Parijs bent.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

The Far West

The Game - Saint-Michel
Posted on: 2024 april 24

"Man, wat een lùcht hier"

The Game: een van de grootste escaperoombedrijven van Parijs. Ze hebben 12 kamers, verspreid over twee lokaties. Van sommige kamers hebben ze zelfs 4 dezelfde. Als je denkt ik boek hier even last minute; vergeet het maar, ze zitten gewoon het hele weekend volgeboekt! Omdat het zo'n fabriek is, met komen en gaan van spelers, èn door de eerdere ervaringen in Parijs waren mijn verwachtingen laag.

We worden hartelijk ontvangen door een vriendelijke gamehost, die prima Engels spreekt. De ontvangtstruimte oogt verzorgd, en de toiletten zijn naar Parijse normen ontzettend schoon. Spullen kunnen we helemaal aan de start van de kamer achterlaten.

We belanden in een saloon in Molly Town (whats in a name) om goud te gaan zoeken in de mijn in de buurt.
In deze kamer zitten zoveel leuke momenten, de puzzels zijn leuk om te doen en zijn logisch en intuïtief. De ruimte is slim gebruikt, er valt een hoop te ontdekken, overgangen zijn heel natuurlijk en de kamer is mooi afgewerkt en erg goed onderhouden. Later vertelde de host dat ze de kamers constant upgraden naar de huidige maatstaven, ook de oudere kamers.
De kamer heeft meerdere eindes, je kan jezelf uitdagen of voor de moeilijke weg gaan.

Wat heeft The Far West mij positief verrast! Hiervoor niet speciaal naar Parijs, maar te leuk om niet mee te pakken.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Secret Mission

The Game - Saint-Michel
Posted on: 2024 april 24

"We zoeken een trouwpak voor hem..."

The Game: een van de grootste escaperoombedrijven van Parijs. Ze hebben 12 kamers, verspreid over twee lokaties. Van sommige kamers hebben ze zelfs 4 dezelfde. Als je denkt ik boek hier even last minute; vergeet het maar, ze zitten gewoon het hele weekend volgeboekt! Omdat het zo'n fabriek is, met komen en gaan van spelers, èn door de eerdere ervaringen in Parijs waren mijn verwachtingen laag.
De buurt waar deze kamer ligt is ontzettend leuk, vlakbij de Notre-Dame, en het stikt hier van de crêperies.

We moeten op de afgesproken tijd op iemand wachten op een adres vlakbij The Game. Er komt een man op ons af die een zwarte envelop in onze handen drukt. Onze "secret mission" kan beginnen.

Op de website is "secret mission" ook echt een geheime missie, want er is gewoon 0 informatie, heel grappig gedaan. Een beetje nieuwsgierig word ik hier wel van.

De intro is een stukje interactie, wat erg goed en origineel gedaan is. Wat de secret mission is is gelijk duidelijk, en helaas is deze missie zelf dan weer helemaal niet origineel. De uitvoering wel! Jassen en tassen laten we achter weer in de kamer zelf. Je kan gewoon tijdens het spelen van de kamer gebruik maken van het toilet want die zit ín de kamer.

Het is al direct duidelijk dat het decor hier top is, ook qua afwerking en onderhoud. Goede licht- en geluidseffecten. Het hintsysteem past hier ook weer helemaal in.

Er zitten hele leuke momenten en effecten in deze missie. De gameflow is top en de puzzels zijn leuk om te doen, logisch, parallel, linear en je moet samenwerken. Sommigen passen niet helemaal in het thema, maar omdat ze zo mooi in het decor verwerkt zijn zijn ze wel weer heel erg leuk.

De finale viel ons een beetje tegen. Er zijn weer meerdere eindes mogelijk. Door onze eigen fout (ruimte niet goed genoeg bekeken en een paar zeer belangrijke elementen gemist) was ons einde iets minder euforisch. Ik denk als we die paar elementen niet over het hoofd gezien hadden, dat we er juichend uitgekomen waren ;-) Maargoed, ik kan dat snel naast me neerleggen als het onze eigen fout is, en niet komt door bv onlogische of frustrerende puzzels.

Een aanrader!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"Je moet klimmen!"

Pandore ligt in een druk stukje Parijs, heel goed te bereiken met de metro, en in de buurt verschillende plekken om nog wat te eten en/of te drinken. Gamehost is vriendelijk, sprak redelijk goed Engels, er zijn kluisjes en toiletten.
Je komt overigens niet bij een escaperoom, maar in een pakhuis voor sprookjesobjecten. Als je zegt dat je komt escapen reageren ze of ze van niets weten. ;-)

Pandore et Associés heeft best een goede naam in de escaperoom-wereld, ze hebben verschillende prijzen gewonnen en staan al jaren op de TERPECA-lijst met hun eerste kamer Fairy Tale Regulations (Règlement de Contes).

Je begint in een niet-sprookjesachtige setting waar je bij wijze van test wat sprookjes moet fixen, daarna wordt je de sprookjeswereld in gestuurd.
Fairytale Regulations is een uitgebreide escaperoom, er zijn veel ruimtes te verkennen en elke ruimte is anders gethematiseerd. Ik heb het idee dat we er niet superveel puzzels gedaan hebben. De flow was best goed, kan me niet herinneren dat we veel hints kregen. Het verhaal is me niet helemaal goed bijgebleven.
Er zitten wat grappige stukjes in en één ruimte vond ik echt heel leuk, die was wat fysieker.
De kamers zijn erg gehorig, je hoort vaak andere mensen in de ruimtes ernaast. Hoe zeer ze ook hun best doen je in een sprookjeswereld te laten voelen, als je andere mensen in de ruimte ernaast hoort ben je er gelijk weer uit... jammer. Het is ook best druk met spelers omdat er elke 40 minuten een nieuwe groep kan starten. Je merkt dat sommige puzzels zo gemaakt zijn dat ze niet gereset hoeven te worden, en dat ze afgesteld kunnen worden op de snelheid van de spelers, om zo de stroom van teams een beetje te kunnen managen.
Net als de intro voelde de finale niet helemaal passend bij de rest van de kamer. De puzzel was niet bijster origineel en ze hebben er expres wat dingetjes in zitten om verwarring te zaaien, wat alleen maar frustrerend is.

Ik was niet heel erg onder de indruk van deze kamer. Het is een wereld van herkenning, dat is leuk, het puzzelde lekker weg, maar de wow-factor ontbrak wat mij betreft. Misschien had het ook wat met verwachtingen te maken, dat kan. Ondanks dit alles moet je deze kamer wel gespeeld hebben denk ik, zeker als je wat met sprookjes hebt.

Spelers die graag meerdere kamers op een dag plannen; houd er rekening mee dat je naast de speeltijd nog een half uur extra op de lokatie bent! (Geldt overigens bij bijna alle kamers in Parijs.)


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in April 2024

Played with 3 persons

Escaped: Yes

 

"Je voelt gewoon dat je niet alleen bent!"

Panikroom is gelegen in het centrum van Parijs, vlakbij het Louvre. Op het exacte tijdstip mag je je melden aan de deur en wordt je direct in het spel gezogen. Je wordt ontvangen door de expert in het occultisme, die de zoektocht naar de geesten in het voormalige huis van de familie Deveaux begeleid. Er is nog mogelijkheid om naar het toilet te gaan, en er is altijd iemand van je team die in de controlekamer bij je spullen blijft. Deze experience is uniek. Vergeet ook alles wat met escaperooms te maken heeft, want dit is totaal anders.
Onze missie is om een aantal artefacten van de familie Deveaux te verzamelen. Deze voorwerpen vertellen gaandeweg het verhaal en onthullen wie er in het landhuis rondspookt.
Je teamleden gaan één voor één, alleen en geblinddoekt het landhuis binnen. Je krijgt een GoPro op je hoofd, zodat je team kan meekijken, een walkietalkie om je nek zodat je teamleden je kunnen begeleiden (je kan niet terug praten)… en een blinddoek.
Ik weet niet wat spannender is, de controlekamer of het huis zelf. In de controlekamer wordt de spanning enorm opgevoerd door het goede acteerwerk van de gamehost. Je ziet wat er zich rond je teamgenoot in het huis afspeelt. Maar als je blind door het huis loopt hoor en voel je vanalles…
Wat ik al zei: dit is geen escaperoom, dit is een experience. Communicatie is ontzettend belangrijk. Je moet volledig vertrouwen op de aanwijzingen van je teamgenoten.
Mijn tip: laat de persoon die dit het meest eng vindt als eerste gaan. Mocht je ècht niet durven, dan kan je eventueel beslissen om het huis niet in te gaan en een teamgenoot in jouw plaats te laten gaan.
Nadat we de kwade entiteit verwijderd hadden, mochten we nog door het landhuis lopen, met het licht aan. Ook kan je tegen betaling van 30 euro de beelden kopen, met het geluid van de walkie talkie, èn het geluid uit de kamer erbij. Vond ik erg leuk, omdat je je eigen toch zo met de beelden erbij kan bekijken.
Originaliteit: +1, acteur: +1.
Wat mij betreft een van de toppers van Parijs en een must play als je van enge kamers houdt.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Tivoli Funfair

Secrets Hunters
Posted on: 2024 april 23

"Nog twee keer in de 1000 punten!"

Secrets Hunters ligt aan het drukke metrostation Nation. Ze hebben hier drie kamers, Tivoli Funfair is hun oudste kamer. Wij speelden eerst The Disappearance of the Zanetti Train, wat echt de verkeerde volgorde is. Ook boekten wij als derde kamer hun nieuwste kamer Fabergé's Lost Treasure, maar deze was nog (net) niet speelbaar in het Engels.
Je moet jezelf met de code van het hek binnenlaten op de binnenplaats. Op het tijdstip van de boeking wordt je binnengelaten door de gamehost. Gamehosts zijn erg vriendelijk en spreken goed Frans. Er is tijd om naar het toilet te gaan en de spullen op te bergen in de bankjes. Er zijn geen afgesloten kluisjes.

Dit was voor ons de minst leuke kamer die wij speelden in Parijs. De aankleding was kaal en sfeerloos (terwijl je zóveel kan met dit thema) en de gameflow was niet best. Ook zijn we bijvoorbeeld 10 minuten verloren door een haperend slot, terwijl de code die we eerste instantie hadden al de juiste was. Een deel van het team was ook geen fan van de (behendigheids)spellen, ik persoonlijk vond dat wel grappig en het past ook op een fun fair natuurlijk.
Kortom; je mist niets als je deze overslaat. Niets bijzonders.


6.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.0

Service: 8.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"Was jij het gewoon!!??"

The One Escape ligt in het centrum van Parijs. Ze hebben twee kamers en zijn bezig met de derde. Je mag niet eerder binnen dan het geboekte tijdstip (zó niet gastvrij, maar het zou zijn vanwege spoilers...). Ondanks dat we 10 minuten buiten op straat mochten wachten was de gamehost erg vriendelijk en sprak goed Engels. De ontvangstruimte is ruim en netjes, je kan er water pakken, gebruik maken van het toilet en de kluisjes.

We gaan weer eens een moord oplossen, maar deze keer is het anders. De moordenaar bevindt zich namelijk onder de spelers.

Het is de winter van 1934, 23.42 uur. De Orient-Express vervolgt zijn reis richting Istanbul. Elke passagier is hier om een ​​reden. Plotseling geschreeuw gevolgd door een dof geluid uit de hut van Samuel Lioretti... hij blijkt dood in zijn hut te liggen, vermoord. Maar hoe kan dit als de cabine van binnenuit gesloten is...
Wij zijn (samen met de gamehost, die bij ons op de trein blijft, want hoe moet ze er nu uit, nu de trein vertrokken is) de enige passagiers in deze trein, de moordenaar kan alleen onder ons zijn. Je krijgt allemaal een rol, ieder heeft een persoonlijk doel (want het blijft tenslotte een escaperoom), een reisdoel en een alibi. We moeten onze onschuld bewijzen en ontdekken wie er achter de moordenaar zit voordat de politie het bij je volgende halte overneemt.

Escaperoom meets moordspel! Dit concept ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Parijs blinkt uit in bijzondere vormen van escaperooms.

Het decor is ontzettend realistisch, de trein is echt. Het landschap flitst voorbij de ramen en de trein rammelt alsof hij echt rijdt. De gamehost (die dus de hele game bij ons blijft) doet het geweldig. Je moet ook regelmatig de interactie met haar opzoeken, en als je dat niet doet, doet ze het zelf wel. (Tip: onthoud ten minste wat de naam van je karakter is.)
Er zijn puzzels, niet heel vernieuwend, maar wel goed in thema, en zo gemaakt dat dit de rode draad van het spel vormt. Door ze op te lossen krijg je bewijsmateriaal in handen.

Wat heel grappig is is dat je iedereen wantrouwt in dit spel, iedereen lijkt een dubbele agenda te hebben. Achteraf bij de ontknoping blijkt het hele verhaal echt heel goed in elkaar te zitten, hoe krijgen ze het voor elkaar.

Neem wel de tijd voor deze kamer, de intro duurt erg lang, en de nabespreking ook. Wij waren bijna 2 uur bezig met deze kamer.

Als je alleen wil puzzelen en niet van acteurs of interactie met acteurs houdt moet je deze kamer overslaan. Ik ben hier niet perse een grote fan van, maar ik heb me echt heel goed vermaakt. Een dikke aanrader.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"Breaking into a laboratory? It will be fine girl, we have done it so many times."

The One Escape ligt in het centrum van Parijs. Ze hebben twee kamers en zijn bezig met de derde. Je mag niet eerder binnen dan het geboekte tijdstip (zó niet gastvrij, maar het zou zijn vanwege spoilers...). Ondanks dat we 10 minuten buiten op straat mochten wachten was de gamehost erg vriendelijk en sprak goed Engels. De ontvangstruimte is ruim en netjes, je kan er water pakken, gebruik maken van het toilet en de kluisjes.

Bij deze kamer waren mijn verwachtingen misschien iets te hoog, vanwege de poster ;-) ik vind die echt heel mooi.

In de kelder verandert onze host plots in onze mede-student aan de universiteit. Ze heeft geruchten gehoord over vreemde experimenten op de campus in het laboratorium van Dr. Grant. Hij zou aan een molecuul werken dat de intellectuele capaciteit vertienvoudigt. Oke. Thema, -1. Onze missie: breek in in het laboratorium van de dokter en steel het molecuul.

Aan het begin is de ruimte en zijn de puzzels leuk en origineel. Het middenstuk echter is echt niet mijn ding, het flowt wat minder lekker en ik vind de ruimte sfeerloos. Je bent aan het hallucineren, maar er is niets wat dat inleidt. Je stapt gewoon de ruimte in, er is geen overgang.
Ondanks dat de kamer heel oud aanvoelt is er toch geen enkel cijferslot te bekennen. Het einde van het spel is gelukkig leuker en sfeervoller.

Dit is een kamer die je best kan missen.


7

Ambiance: 6.5

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

“Ze vraagt om het typenummer?”

Lock Academy is een grote drukke escaperoom waar meerdere kamers te spelen zijn. Ze hebben twee locaties in de stad, Châtelet en Sébastopol, een kwartiertje lopen van elkaar. Je wordt ontvangen door gamehosts die goed Engels spreken, je kan je spullen opbergen, en wordt naar je briefingroom (die er supermooi uit ziet) gebracht, hier kan je ook gebruik maken van het toilet.
Alhoewel ze veel kamers hebben scheiden ze de groepen goed, je komt bijna geen andere spelers tegen. Het tempo zit er lekker in hier. Moet ook wel, ze zitten ook bijna altijd vol in het weekend. Dat het zo'n fabriek is, doet wat met de verwachtingen, maar deze kamer viel me echt niet tegen.

We komen ons afstudeerexamen doen. De test staat onder toezicht van een A.I. assistent EVA en beoordeelt verschillende vaardigheden, toevallig wat vaardigheden die je goed kan gebruiken in een escaperoom. Ook dit vind ik weer een beetje een makkelijke manier van puzzels verwerken in een escaperoom. Maar… niets is wat het lijkt, want onze A.I. assistent EVA heeft andere plannen met ons ;-)

Ook bij deze kamer is het eerste deel mwa, het decor is wat makkelijk en niet al te sfeervol. Ook weer dezelfde herhalende puzzels, op zich leuk, maar dit soort puzzel lijkt hier in iedere kamer te zitten. Maar de hoogtepunten komen later (wat mij betreft het middenstuk). Het laatste deel vond ik wat minder, omdat de flow hier iets minder goed was, de stappen die doorlopen moesten worden waren niet altijd heel logisch. Wel wordt The Examination gaandeweg wat spannender, dat vond ik leuk. Ook qua decor ziet het er een stuk beter en sfeervoller uit.

Van de twee kamers die wij hier speelden vond ik dit de beste.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Nautilus

Unleash Escape
Posted on: 2024 april 22

"Ik heb nog nooit zó'n realistische onderzeeër gezien!"

Unleash Escape ligt in een leuk stukje Parijs, er is genoeg te eten en drinken in de buurt. Ontvangst is allervriendelijkst. Je kan naar het toilet voordat je begint. Wij blijken wij per ongeluk in Frans geboekt te hebben in plaats van Engels. Onze gamehost spreekt bijna geen Engels, maar we hebben gelukkig een Frans-sprekend teamlid bij. Helaas begint hij supersnel te praten als hij doorheeft dat ze hem verstaat, maar hij vergeet even dat de rest er he-le-maal niets van snapt. Een ding is zeker; deze man is zéér gepassioneerd over zijn kamer, en over het verhaal erachter, gebaseerd op de boeken van Jules Verne.

Dit verhaal is wat de kamer nekt voor mij persoonlijk. Er is zóveel gesproken en geschreven verhaal, en je wordt ook steeds gestoord door een intercom op de gang waar onverstaanbaar Engels uit komt (of Frans als er wat verduidelijkt moet worden). Door de keuzes die je maakt zijn er ook verschillende eindes mogelijk. Achteraf blijken we maar één hint te hebben gekregen, maar het voelt alsof ze je constant willen sturen. Delen tekst zijn ook echt onderdeel van de puzzels. Ze willen gewoon veel te veel vertellen. Is superleuk, misschien voor beginners, of Jules Verne fans. Voor mij persoonlijk was het een behoorlijke flow-killer.

Maar dit hele punt kan ik ze bijna vergeven, want dat decór! Wauw! Een mooiere onderzeer dan deze heb ik nog nooit gezien. Alles klopte, afwerking, licht, geluid. Ik heb mijn ogen uitgekeken.

Ondanks de matige gameflow was dit voor mij toch een van de hoogtepunten van onze Parijse escapetrip.
Daal hier af in de Nautilus met de juiste verwachtingen, lees en luister aandachtig, je kan er gewoon voor gaan zitten, want de tijd verdien je terug, en geniet van dit geweldige decor. Reken wel even +45 minuten dat je binnen bent bij Unleash. Er is behoorlijk wat voor- en napraten bij deze enthousiaste (ik denk) eigenaar.


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 6.0

Service: 9.5


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"Auw mijn kop!" (3x)

Masterio; gelegen in het 14e arrondissement. Je mag weer pas binnen op het exacte tijdstip van boeking, want o, o, o, wat kan er gespoilerd worden. Omdat we ruim op tijd waren zijn we maar wat gaan drinken in een barretje in de buurt. Er is hier een vrij grote ontvangstruimte, maar door hun entreebeleid zit er toch maar één groep binnen. De gamehost is (samen met haar twee hondjes) over-enthousiast over escapen, en kan bijna niet stoppen met praten.

In de grot, hier onder in de kelder, zou de mythische "lightstone" zich bevinden. Hou je van schatjagen, dwergen en goblins enzo, dan ben je hier aan het juiste adres.
Voor het betreden van de kelder krijgen we allemaal een rol (ik heb meerdere malen “Dungeons and Dragons” horen vallen) bard, magiër, bankier etc.

Enfin, we moeten een mysterieuze verlaten kerker moeten betreden en de lightstone opnieuw activeren. Er zijn twee side-quests: verzamel zoveel mogelijk zakken met gouden munten, en open vervolgens een schatkist.
De grot is ook echt een grot, het plafond is laag, en er is niets vierkant. Er is bijna geen licht. Verwacht hier verder geen WTF's of totale plottwists.
Bij de puzzels wordt veel gebruik gemaakt van symbolen. Bij een enkele puzzel moet er flink gelezen worden, en is door de taalbarrière de oplossing niet altijd even duidelijk. Er moet ook behoorlijk gezocht worden, maar dat vind ik altijd wel leuk.

Aan de hand van je score mag je aan het einde een kadootje uitzoeken, een pen, een beker, een magneet, een munt. Altijd leuk als je een aandenken mee krijgt.

Voor deze kamer hoef je niet perse naar Parijs te komen, maar als je van Dungeons and Dragons-achtige dingen houdt is deze zeker leuk om mee te pakken!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"De Goblin-shop?"

Pandore et Associés heeft best een goede naam in de escaperoom-wereld, ze hebben verschillende prijzen gewonnen en staan al jaren op de TERPECA-lijst met hun eerste kamer Fairy Tale Regulations (Règlement de Contes). Dit jaar openen ze een nieuwe kamer: L'Entrepôt Fantastique. Op de website staat dat hij alleen nog in het Frans te spelen is, maar wij speelden hem in het Engels.
Pandore ligt in een druk stukje Parijs, heel goed te bereiken met de metro, en in de buurt verschillende plekken om nog wat te eten en/of te drinken.
Gamehosts zijn vriendelijk, er zijn kluisjes en toiletten.
Je komt niet bij een escaperoom, maar in een pakhuis voor sprookjesobjecten. We zijn uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding door het magazijn. Een unieke kans om alle magische objecten en wezens te ontdekken.

Ik heb in deze kamer meerdere malen het idee gehad dat ik de verkeerde kamer geboekt had, dit zou toch de nieuwste kamer zijn? Zo ziet het er niet uit. Is dit expres zo? Gaat het dan zo beginnen? Het lijkt een briefing/intro te zijn waar geen eind aan komt.
Je maakt hier een hele aparte reis mee. Komt op verschillende plekken, komt verschillende karakters tegen, je mag wat interacteren hier en daar. Het verhaal is op sommige plekken goed te volgen, en dan zijn er weer stukken dat ik denk, huh, wat heeft dit ermee te maken. Alsof ze verschillende leuke ideeen hadden en die aan elkaar geplakt hebben, een beetje die vibe. Vond het een beetje verwarrend allemaal.

Op zich hebben we een leuke tijd gehad, er zitten echt wel leuke dingen in deze kamer. Als je in de buurt bent pak hem mee, maar niet met de verwachting dat dit de nieuwste topkamer in Parijs is.

(Tip voor escapers die een dagplanning hebben; houd er rekening mee dat je naast de speeltijd (90 min) nog een half uur extra op de lokatie bent!)


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 8.5


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"Heerlijk puzzelen hier."

Lock Academy is een grote drukke escaperoom waar meerdere kamers te spelen zijn. Ze hebben twee locaties in de stad, Châtelet en Sébastopol, een kwartiertje lopen van elkaar. Je wordt ontvangen door gamehosts die goed Engels spreken, je kan je spullen opbergen, en wordt naar je briefingroom gebracht, hier kan je ook gebruik maken van het toilet. Alhoewel ze veel kamers hebben scheiden ze de groepen goed, je komt bijna geen andere spelers tegen. Het tempo zit er lekker in hier. Moet ook wel, ze zitten ook bijna altijd vol in het weekend. Dat het zo'n fabriek is, maakte ook dat mijn verwachtingen niet top waren, en dat klopte ook wel.
Lock Academy is een detectiveschool, en dit is ook wat de kamers bindt. De intro van L.A. (dus Lock Academy, niet Los Angeles) begint op een originele manier.
Het decor van deze kamer oogt wat makkelijk. Het is eenvoudig, niet speciaal sfeervol. Dit wordt weer gecompenseerd door een heerlijke gameflow en logische puzzels. Er zitten weer wat puzzels in die we vaker in Parijs zagen, en die vermakelijk zijn, maar die ook kunnen worden ingezet om een groep te versnellen of te vertragen. De wisseling in setting is best wel verrassend, ik had dit hier niet verwacht. Daarentegen is dit decor weer heel “makkelijk” om spellen in te verwerken en niet erg origineel.
Er zitten wat leuke effecten in de kamer, maar of deze heel hoog op mijn TERPECA ranking komen valt te betwijfelen.
Leuke middenmoot kamer, kan je meepakken maar zeker geen must play.


7.5

Ambiance: 6.5

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Botanist Manor

Escape Rush
Posted on: 2024 april 14

Glimmend nieuw

Escape Rush ligt in een drukke buitenwijk van Brussel. Je kan in de straat parkeren (betaald) maar je moet hier echt even tijd voor uittrekken.
Eerder speelde ik al de andere kamers. In het geheim bouwde EscapeRush al twee jaar aan deze kamer, maar maakten dit nog niet zo lang geleden bekend omdat ze al vreesden hun eigen deadline niet te halen, en dat bleek ook zo te zijn.
Het nadeel is wel de prijs, wij speelden met 4 personen voor €200. Je speelt topkamers als Molly's Game, Pray, de Wraak van Han etc goedkoper.

De ontvangstruimte is erg mooi, wel even kijken of je op de juiste plek bent, want dit is een tailorshop, de dekmantel van Lord Ravenswood. Het ontvangst is snel en zakelijk en niet in thema. Er zijn namelijk vier groepen tegelijk binnen, dus er moet doorgewerkt worden. Omdat dit het Franstalige deel van Belgie is spreken ze dus Frans, of Engels. Kluisjes zijn er niet, je mag je spullen achterlaten aan en in de kastjes van de kapstok, maar de deur blijft gewoon open. (Omdat ik hier eerder was geweest wist ik dat er een soort van kluisjes waren in de briefing room, en toen ik vroeg of ik de kostbare spullen daar mocht achterlaten was dat ook prima. Tipje.)

Mijn favoriete onderdeel... de briefing en de spelregels. Hiervoor heb ik maar 2 woorden: duurt lang. Zeker als je hier meerdere kamers speelt en ze dit steeds opnieuw herhalen.

Eindelijk kunnen we van start in Kirkwall. Ook hier wordt al snel duidelijk dat achter deze facade iets schuil gaat, we gaan op ontdekkingstocht, en een hele leuke ook.
Het decor is hier heel erg mooi (en gloednieuw, dat straalt er ook vanaf, waardoor het wat klinisch oogt). Je zou denken, eerste weekend, kinderziektes... maar neehoor, alles liep heel goed, gameflow zat er lekker in, het is duidelijk wat er van je verwacht wordt.
De puzzels zijn leuk, en een paar zijn héél erg leuk, maar niet allemaal even vernieuwend. Er wordt veel gebruik gemaakt van techniek/schermen, ook voor de puzzels. Bij een andere kamer van EscapeRush voelde het aan als random computerspelletjes, hier is dat een stuk beter uitgevoerd. We komen een paar hele leuke puzzels tegen, en wat special effects die in het huidige escapelandschap al niet heel "special" meer zijn, maar wel heel tof!

Wat mij betreft een must play!


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  BSEmarkgoedegebuure

Dystopia

Dystopia Escape Game
Posted on: 2024 april 14

Never judge a book by its bokkie wokkie cover

Ik denk dat Dystopia op mijn wishlist beland is omdat ik hem nieuw bij de TERPECA-nominaties (4x) voorbij heb zien komen. Omdat we toch naar EscapeRush gingen, pakten we deze kamer mee.
Dystopia ligt dus vlakbij EscapeRush in een drukke buitenwijk van Brussel. Je kan in de straat parkeren (betaald) maar je moet hier echt even tijd voor uittrekken.

De escaperoom is gelegen in de oude wapenopslag van een voormalige kazerne, een terrein waar voorop gebouwd wordt. De gamemaster komt tegelijk met ons aangelopen en laat ons binnen. Dit is het Franstalige deel van België, dus we spelen in het Engels.
Een entree, een toilet en kluisjes zijn er niet. Alleen een klein gangetje met 2 stoelen en een kapstok. Om de sfeer te beschrijven: De ruimte van de gamemaster wordt afgeschermd met een gordijntje, en er zijn wat houten platen met electronica tegen de muur geschroefd.
Het verhaal is iets met de wereld redden en kunstmatige intelligentie. De taak is eenvoudig: breng "the PEACE" in veiligheid. We krijgen een veel te langdradig intro filmpje te zien en we kunnen beginnen. Dit belooft wat...

De kamer zelf is slecht afwerkt, smoezelig en versleten, er is eigenlijk amper decor. Wat deze kamer op de TERPECA-lijst doet; geen idee. Na de eerste ruimte en eerste puzzels denk ik dat het hem niet gaat worden, maar hierna worden de puzzels heel leuk om te doen! Alles is technologie, er zijn 0 cijfersloten, maar alles flowt heerlijk en er is veel samenwerking nodig. Ik heb me hier prima vermaakt.

Ik zou hiervoor niet naar Brussel komen, maar als je in het buurt bent, stap met de juiste verwachtingen binnen en je hebt een hele leuke tijd!


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 5.0


Played in April 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  veerle

*Something in Dutch*

Dit thema is zó leuk, hier kan je zoveel leuke dingen mee, dus ik was ontzettend benieuwd naar deze kamer, zeker omdat hij een paar dagen voor ons vertrek naar Hamburg op nummer 14 van Terpeca kwam. Dit terwijl deze kamer pas een half jaar open is.

Big Break ligt in een verzamelgebouw in een druk deel van Hamburg, en er is een parkeergarage tegenover. Er zijn voldoende restaurantjes etc vlakbij waar je wat kan eten/drinken.

Eerder speelden we al Insomnia, de kerstversie (waar ze punten gescoord hadden met de verwijzingen naar Home Alone!) en Time Travel. Deze kamer ligt samen met Jailbreak op een andere etage in het gebouw. Er is een simpele maar gezellige ontvangstruimte waar je wat kan drinken. Je kan er naar het toilet en je spullen in de kluisjes stoppen.

De intro van de kamer was héél erg tof. Er valt al direct wat te doen/te puzzelen voordat je echt de kamer zelf in gaat, en de manier waarop heb ik nog nooit eerder meegemaakt. We moesten namelijk wel eerst toegang krijgen tot de speelgoedwinkel.

Eenmaal in de kamer kijk je je ogen uit... hier valt zóveel te ontdekken en te puzzelen, en wàt een leuke gevarieerde puzzels! De logica zit hier ook zó goed en de flow is super.
Op een gegeven moment hebben we echt tegen elkaar gezegd dat we ook echt even stil moesten staan om een kijkje in het decor te nemen, zo mooi, zo gedetailleerd, de sfeer is hier ook heel goed neergezet, hier moet ontzettend veel tijd in gezeten hebben. Ik ga hier heel goed op. Overigens ook een feest van herkenning als je tussen al dat speelgoed en al die spelletjes staat, zeker als ze ook nog onderdeel van de puzzels blijken te zijn.

De "opdracht" die we hebben loopt eigenlijk constant met ons mee in de kamer, je ziet waar je bent en het is duidelijk wat er moet gebeuren. Dit is ook uniek en heb ik nog niet eerder op deze manier gezien.

Dit is een van de beste kamers die ik gespeeld heb. Dank aan Big Break, voor dit geweldige avontuur!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 9.5


Played in December 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

POD83

Pauze / Play - St. Georg
Posted on: 2024 january 02

"Een naaktkat!"

Van dit escaperoombedrijf was nog niet veel bekend, en omdat we toch meerdere dagen in Hamburg waren, wilden we wel eens kijken of hier nog verborgen pareltjes waren. De website zag er goed uit en het mailcontact met de eigenaar was gezellig. We kregen gratis drankjes en korting, superlief.
We besloten Die Jagdhütte te spelen (random keuze) en Spurlos Verschwunden, deze was in aanbouw ten tijde van het boeken. Helaas bleek deze nog niet klaar te zijn en kozen we ervoor hun andere nieuwste kamer te spelen; POD83. Een "immersive Abenteuer" in een farmaceutisch lab. Niet helemaal mijn thema, maar dat immersive spreekt ons aan.

Pauze|Play heeft twee locaties dus het is even opletten hoe je ze boekt.

Beide locaties liggen midden in een druk deel van Hamburg, vlakbij het Hauptbahnhof.
Er is een kleine ontvangstruimte, met toiletten, kluisjes en een Fritz-koelkast. In de buurt een hoop cafés en restaurants.

We krijgen een briefing van onze taak van de gamemaster. Gelukkig gaat hij vrij snel door de veiligheidsmaatregelen heen, maar wat we komen doen wordt van een A4-tje opgelezen in het Engels, zelfde tekst als van de website... laat dat dan achterwege.

Op de homepage staat dat je omgaan met consumentenelektronica en computers niet onbekend mag zijn voor het team, en daar hebben ze wel een punt. Je hebt vanaf het begin veel te maken met een computer. Hierdoor is het wat lastig een beginnetje te vinden, omdat dit wat afwijkt van het normale escapen wat we gewend zijn. Er zaten wel wat leuke puzzels in, maar ook wat saaie, repeterende puzzels, die je ook thuis op je telefoon speelt.
Naarmate we een beetje door hebben hoe het hier werkt krijg je ook steeds meer mee van het verhaal. De beslissingen die we nemen worden onderdeel van het verhaal, en kan de afloop dus ook beïnvloeden.
Dat deze kamer een thriller is vond ik wel meevallen, het was totaal niet eng of spannend.

Ondanks dat dit niet mijn thema is (te licht, te steriel, teveel computer) vond ik het toch een leuke kamer. Ik denk dat dit voor veel mensen echt wel heel erg leuk is. Je kan deze kamer ook in battle modus spelen, dus mocht je met 6+ man toevallig in Hamburg zijn is dit wellicht een goede optie!


8

Ambiance: 6.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in December 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

"Godsamme die zag ik niet aankomen"

Van dit escaperoombedrijf was nog niet veel bekend, en omdat we toch meerdere dagen in Hamburg waren, wilden we wel eens kijken of hier nog verborgen pareltjes waren. De website zag er goed uit en het mailcontact met de eigenaar was gezellig. We kregen gratis drankjes en korting, superlief.
We besloten eerst Die Jagdhütte te spelen (random keuze) en POD83.

Pauze|Play heeft twee locaties dus het is even opletten hoe je ze boekt.

Beide locaties liggen midden in een druk deel van Hamburg, vlakbij het Hauptbahnhof.
Deze locatie ligt in een groot verzamelgebouw. Er zijn op deze lokatie vijf kamers dus het is een komen en gaan van spelers. De ontvangstruimte is groot en gezellig. Er zijn toiletten, kluisjes en de welbekende Fritz-koelkast. Personeel is erg vriendelijk en spreekt goed Engels.

We krijgen een intro van de gamemaster, gelukkig niet te lang over de veiligheidsmaatregelen. Het verhaal (wat we al kennen van de site) wordt opgelezen van een A4-tje, top. Maar niet heus.

We komen binnen in de kamer en ik ben enthousiast! Wat sfeervol, leuke puzzels, fijne flow, ik heb het idee dat we door de kamer racen. Het verhaal ontvouwt zich naar mate de kamer vordert, alleen na 10 jagershutten weet je wel hoe het afloopt. Spoiler: iets met moord, en lichaamsdelen.
De kamer is wat old school, maar goed onderhouden. Er zijn redelijk wat (cijfer)sloten. Ook is het niet heel erg uitgebreid of groot, dus temper de verwachtingen.

Helaas hebben we ons ontzettend gefrustreerd over de eindpuzzel, het was heel veel lezen, we misten wat (fout door ons zelf, slechte communicatie over wat we gevonden hadden) en de gamehost liet ons letterlijk tien minuten aansukkelen tot we de eerste hint kregen, dat was jammer zo net voor het einde. Met de kennis achteraf was de eindpuzzel toch wel logisch gelukkig.

Je krijgt als aandenken je teamfoto geprint mee in een envelop, en later ook op de mail.

Deze kamer is leuk om mee te pakken als je in Hamburg bent.


8

Ambiance: 9.0

Game experience: 7.5

Service: 9.5


Played in December 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The Secret Chapel

Escapediem
Posted on: 2024 january 03

"Gebeurt er nu wat?"

Escapediem ligt in een levendig deel van Hamburg.
Ontvangstruimte is netjes maar niet heel sfeervol. Gewoon wachten op een bankje. Gamehosts zijn erg vriendelijk.
Wij speelden hier eerst The Secret Chapel en daarna Jigsaw.

Secret Chapel is een hele sfeervolle kamer, je bent echt in een kapel, incl vloer, plafond, geur en geluid (en de peuken).
Onder deze kapel ligt een geheim verborgen, wat ontdekt is door de schoonmaakster, op de plek waar ze altijd ging roken. Nu is de schoonmaakster verdwenen en als journalisten volg je haar spoor. Hier volgt uiteraard weer een bijzondere plottwist.
Helaas was de gameflow hier wat minder en zaten we vaak wat langer vast. Een voorbeeld is een puzzel die je moest oplossen in een ruimte waar het donker was, terwijl het in een andere ruimte licht was. Sommige dingen waren wat vergezocht, zeker voor beginnende spelers denk ik. Je ziet wat de bedoeling is, maar hóe het moet is niet duidelijk. Hier zullen vaak hints gegeven moeten worden, maar gelukkig doen ze dat wel heel leuk in thema, en de walkietalkie (!) paste hier ook wel.

De sfeer is hier top, de gameflow bij ons groepje minder. Wellicht hebben andere groepen hier een top ervaring, want deze kamer was genomineerd voor de Terpecas.


7

Ambiance: 9.0

Game experience: 5.5

Service: 8.0


Played in December 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Load more reviews

0 reviews