Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

The Imitation Room

Rijen , Netherlands

Closed now

75 minutes

2 - 4 (Recommended: 3)

16 year

Read reviews

More about The Imitation Room

Idah Schillinger heeft geheimen.

Geheimen voor haar echtgenoot. Geheimen voor haar landgenoten.

Wie is die Engelsman waar ze steeds contact mee heeft? En waar dient die enorme machine met al die gekleurde ronde schijven voor? Verbergt Idah zich voor de waarheid of is het juist de waarheid waardoor zij haar ware identiteit verborgen moet houden?

The Imitation Room is de derde Escape Room belevenis in Villa BreTil. Een verborgen tweede leven, een ultra geheime codering machine en een verbinding met Alan Turing in Engeland gaan deze kamer tot een uniek spionage avontuur maken. Een avontuur dat je absoluut niet zal willen missen!


Themes

Adventure

Detective

History

Mystery

Spy

Properties

Pregnant friendly

No wheelchair access

Epilepsy friendly

NLEN

Toilet available

PIN-payment possible

Free parking

Food available

Drinks available

Escapetalk.nl statistics

16 likes

240 visitors

92.1% escaperate

Based on escapetalk.nl visitors

Website

Visit website

Address

Julianastraat 8
5121 LR, Rijen
Netherlands

Route

Route

Calculate costs

No right may be derived from the prices mentioned on this website since they can be changed at any given moment.

101 reviews

The total score of a review doesn't have to be the average of your subscores. Sometimes a room feels like it should deserve a higher (or lower) rating than the exact sum of its parts.

Write a review

StanStanEscape MasterMember since: 2017 November 13 (278 rooms played)
Posted on: 2023 april 11

Op dit moment véél te chaotisch

Het is weer tijd om af te reizen naar Rijen om de nieuwe kamer te gaan spelen bij Villa BreTil. Wat heb ik naar dit moment uitgekeken! The Imitation Room is natuurlijk een kamer die al lang in aanbouw was, mede daardoor had ik hier hoge verwachtingen van. Als we het ‘geruchtencircuit' mochten geloven, moest dit heel tof gaan worden. We speelde de kamer vrij snel na openingsdatum. Enerzijds is dit natuurlijk risicovol; want kinderziektes, etc. Maar aan de andere kant denk ik: de kamer is open én je betaalt de volle mep voor de kamer, dan moet hij goed zijn, toch? Enfin, op naar Rijen om de nieuwe kamer te gaan doen!

Eenmaal aangekomen zit de sfeer er goed in, dat is ook niet moeilijk met zo'n toffe locatie en zo'n mooie ontvangstruimte. Het is gezellig druk en we worden verzocht plaats te nemen aan een tafel achter in de kamer. Na even gezellig gekletst te hebben, kunnen we na een tijdje beginnen aan ‘The Imitation Room'.

De start van de kamer is top! Je zit meteen volledig in het verhaal. Ik moet zeggen, dat doen ze bij BreTil goed. Ik kreeg meteen ‘Hannah vibes', ik weet nog dat het bij die kamer ook meteen goed zat. Een specifiek onderdeel van de start vind ik persoonlijk heel tof gedaan. Dan komen we al snel aan bij 'de eerste puzzel'. Die liep voor ons wat stroef, wat achteraf volledig onze eigen schuld bleek te zijn. Valse start, laten we het daarop houden. Na wat gestuntel, komen we uit in de ‘hoofdruimte' van de kamer.

Deze ruimte ziet er netjes gedecoreerd uit, afwerking is over het algemeen erg goed en de sfeer in deze ruimte is goed neergezet. Helaas moet ik wel zeggen dat het hier voor ons ook ophield. Vanaf dit moment (lees: +/- 5 à 10 minuten bezig), hebben we niets meer zelf opgelost. Er zitten echt wel toffe elementen en puzzels in deze kamer, maar de flow is dramatisch. Niets in de kamer wijst je op dingen die je op dat moment moet doen. Er zitten een aantal steengoede puzzels in, die echt heel tof gemaakt zijn. Maar om tot dat punt te komen is bijna niet te doen.

Dan kom ik bij het volgende frustratiepunt; de hints. Er wordt gebruik gemaakt van vooraf ingesproken hints, altijd tof, want je hebt zo meteen hints in thema. Het nadeel is alleen dat er op dit moment véél te weinig hints zijn om je goed door de kamer te kunnen begeleiden. Wanneer je een bepaalde puzzel bijvoorbeeld écht niet ziet, kunnen ze max. 2 hints geven. Om je toch ‘de goede kant' uit te sturen, laten ze deze hint 10x horen. Wanneer je een puzzel echt niet ziet, gaat dit enorm frustreren. Zeker wanneer dit vaker dan één keer gebeurt.

Dan komen terecht in de ‘eindfase' van de kamer. Voor mijn gevoel zaten we op dit moment al ruim over onze tijd heen. Het decor is wederom tof en er zitten hele toffe effecten in deze ruimte. Chapeau daarvoor. Maar helaas is het qua puzzel'plezier' hier precies hetzelfde als het traject hiervoor. Er is simpelweg te veel ruis aanwezig, ze blijven je sturen met bepaalde hints die je al lang hebt gevonden. Omdat ze je blijven sturen, blijf je je doodstaren op een bepaald onderdeel. Daar vinden we dan eindelijk wat en dat blijk je dan niet nodig te hebben. Ook zijn de puzzels in deze fase van de kamer écht te onduidelijk. Wederom weinig hints, want die zijn nog niet opgenomen, etc. Uiteindelijk hebben we de kamer ‘ineens' opgelost en staan we buiten.

Onze host kwam enthousiast naar ons toe en vroeg of we nog vragen over de kamer hadden. Vragen waren er genoeg, maar laten we eens beginnen met de eindpuzzel. Hoe hadden we deze op moeten lossen? We krijgen een warrige uitleg van de host, alsof hij er zelf ook weinig van begreep. We besloten maar terug te gaan naar de ontvangstruimte om alles even te laten bezinken.

Gelukkig kwam de eigenaar van de kamer nog even bij ons zitten om onze ervaringen te bespreken. Helaas was onze ervaring wat minder en dat probeerde we uit te leggen. Wat volgde was een soort defensief gesprek waar de kamer volledig verdedigd werd en waar continu werd gezegd dat wij het steeds niet zagen. Dat kan uiteraard, je hebt soms van die momenten dat je het een en ander niet ziet. We stonden er zelf heel erg voor open om onze feedback te delen om de kamer eventueel naar een hoger niveau te tillen, want de potentie is er! Alleen leek het alsof ze hier niet voor open stonden. Enfin, met een kleine teleurstelling gingen we terug naar huis.

Achteraf spraken we met een vriend, die de kamer een aantal dagen eerder óók had gespeeld. We wilde even checken of de frustratie nu echt een ons lag. Daar bleek het toch allemaal wat anders te zitten. Wij liepen bijvoorbeeld vast op een bepaalde ‘puzzel', hier zijn wij onwijs lang mee bezig geweest omdat niets in de kamer zelf wijst op hetgeen wat je moet doen. Daar hebben we – denk ik – zo'n 30 minuten mee rondgelopen. Een hint was hier op zijn plaats geweest, maar dat terzijde. Ik vond de uiteindelijke uitleg van deze ‘puzzel' niet zo heel sterk. Maar goed, dat kan smaak zijn. Achteraf hoorde we van onze vriend dat er op dat moment nog een andere puzzel in zat, waardoor de ‘oplossing' een stuk duidelijker zou zijn geweest. Deze puzzel zat er bij ons niet in, is deze er dus uitgehaald? Dit was met meerdere punten zo in de kamer. Wat voor ons resulteerde in een onwijs zure nasmaak aan deze kamer.

The Imitation Room is een kamer waar echt wel potentie in zit. Momenteel is de kamer simpelweg niet goed genoeg. Enerzijds omdat de flow echt slecht is. Anderzijds omdat de kamer nu gewoon niet goed te hosten is met de huidige opgenomen hints. Daarnaast is er echt té veel ruis aanwezig in de kamer. Op voorhand was ons al gewaarschuwd, dat we even moesten wachten om deze kamer te spelen. Maar zoals ik in mijn intro al zei: ik vind persoonlijk dat wanneer een kamer open is én je de volle prijs betaalt, dat een kamer dan goed moet zijn. Dat is op dit moment helaas niet het geval.


6

Ambiance: 8.0

Game experience: 4.0

Service: 6.0


Played in April 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: No

  villa-bretilemmabolkpsmuldersElise DalleuHeyArianSteven2919DreablirdSemDrs-jlcGijssambeekWepsiemarkgoedegebuureanouksjephanie

sjephaniesjephanieEscape GuruMember since: 2021 August 12 (205 rooms played)
Posted on: 2023 april 11

The Imitation Hints

Een poos geleden hoorden we over een nieuwe kamer bij Villa BreTil. Nice! Voornamelijk HannaH was in de smaak gevallen en ik was dan ook benieuwd naar The Imitation Room op deze sfeervolle locatie.

Een relatief nieuwe kamer spelen is altijd een risico. Ik heb dan ook begrip voor eventuele ‘foutjes' of dingen die nog ge-finetuned moeten worden. Anderzijds mag je natuurlijk ook wat verwachten voor de volle prijs. Ach, we gaan het meemaken. We knallen er een dagje Efteling tegenaan (altijd goed) en sluiten af in Rijen.

We stappen binnen en worden vriendelijk ontvangen. Na een tijdje wachten kunnen we beginnen en start er een toffe introductie. Love it! Ik ben fan van dit soort creatieve suggesties en onze host deed het geweldig. +1!

De zin om te starten is op dit punt dus alleen maar groter. Als we dan écht starten, loopt het een klein beetje stroef, maar goed. Tot dusver mogen we niet klagen. We staan in een mooi decor. Het ziet er écht allemaal kei netjes uit. De kamer ademt sfeer en er zit toffe techniek in verwerkt. Soms subtiel, soms ook niet. Ik waardeer het in ieder geval.

Nu komt helaas het mindere nieuws: ik heb werkelijk waar geen flauw idee wat we gedaan hebben. De flow kakt vrijwel direct in en die vinden we helaas ook nooit meer terug. We lopen tegen het eerste nadeel van een nieuwere kamer aan, namelijk de hints. Deze waren er op het moment van spelen niet voldoende aanwezig, waardoor je herhaaldelijk hetzelfde krijgt tot ieders grote frustratie. Ik heb ook het idee dat we niets zelfs opgelost hebben.

Richting het einde van de kamer wordt de frustratie en verwarring alleen maar groter. We zijn het helemaal kwijt. Er is ontzettend veel ruis en helaas helpen wederom de hints hier ook niet echt mee. Het is onduidelijk wat we nu nodig hebben en wat er van ons verwacht wordt. Veel puzzels zijn in ons opzicht multi-interpretabel. Dus dat er wellicht meerdere manieren zijn om tot op een oplossing te komen waardoor de puzzellijn niet te volgen is. Uiteindelijk komen we de kamer uit met ontzettend veel vragen waar onze host niet direct een antwoord op heeft.

Gelukkig wordt er naderhand de tijd genomen om even samen te zitten met de eigenaresse. Hopelijk krijgen we wat duidelijkheid. Nu wil ik even een kanttekening maken dat het absoluut niet de bedoeling is vanuit onze kant om maar random wat frustratie te spouwen. Misschien lag het écht aan ons dat we niet mee hebben gekregen wat de maker bedoeld heeft. Helaas voelde de nabespreking een tikkeltje defensief, waardoor er antwoord kwam op onze vragen, maar niet de duidelijkheid die we gehoopt hadden.

Uiteindelijk begrijp ik goed waarom die niet kwam. Van een groepje andere spelers hoorden we dat zij zowat een andere kamer hebben gespeeld. Oke, dat is overdreven, maar wel andere puzzels waardoor ineens alles op z'n plek valt. Waarom is hier dan niet over gecommuniceerd? We hebben nu zeker twee puzzels gemist waardoor het logisch is het dat het voor ons niet te volgen was. Super jammer!

The Imitation Room is een kamer met potentie. Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar hier valt zoveel meer uit te halen. Ik begrijp dat er nog veel aangepast gaat worden, maar wij hebben daardoor naar mijn idee niet de ervaring gehad die we horen te krijgen.


6

Ambiance: 9.0

Game experience: 4.0

Service: 6.0


Played in April 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: No

  Tobylexvilla-bretilpsmuldersDrs-jlcElise DalleuDreablirdSemGijssambeekWepsieStanmarkgoedegebuureanoukSteven2919

Drs-jlcDrs-jlcEscape LegendMember since: 2021 November 28 (209 rooms played)
Posted on: 2023 april 12

Een meningsverSchillinger

Na ooit met het team Ale Blie (3 personen) zo wat te zijn begonnen bij Villa BreTil Escape Rooms, konden we na zo'n klein anderhalf jaar weer terugkeren naar Rijen voor een nieuwe escape room; The Imitation Room. De kamer zou gebaseerd zijn op de film The Imitation Game uit 2014 én daarbij ook aansluiten op de verhalen van de andere kamers bij Villa BreTil Escape Rooms.

Parkeren kan bij dit bedrijf gratis voor de deur 👌. Het ontvangst bij Villa BreTil Escape Rooms blijft geweldig. Tussen de bedrijfspanden doemt een klein en ouderwets huisje op waar je naar binnen mag en mag plaatsnemen in de huiskamer. Alsof je bij je oma op bezoek bent is deze ontvangstruimte gedecoreerd en gethematiseerd. Je kunt hier rustig wachten en eventueel (vóór óf na het spel) wat drinken in een authentieke omgeving.

Op een gegeven moment wordt je door de gamehost opgehaald en naar de kamer gebracht. De introductie en instructie wordt in thema door de gamehost verzorgt. Ik vond dit ontzettend goed gedaan dankzij de acteer-skils van onze game host 👍. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van suggestieve technieken om een bepaalde setting te creëren én ik hou daar ontzettend van; niet letterlijk tonen wat er gebeurd, maar het toch dusdanig presenteren dat het nét is alsof het gebeurd. Ik kan dit helaas niet nader toelichten in verband met spoilers. Qua verhaal gaan we in ieder geval de geheime van de moeder des huizes proberen te achterhalen én dat moet ongezien en ongehoord.

Wat direct opvalt is dat de kamer prachtig gedecoreerd is. De kamer lijkt sprekend op wat het moet voorstellen. Je ziet haast niet dat het een escape room is. Ook wordt er heel goed gebruik gemaakt van verschillende technieken en speciale effecten. Op een zeker moment heb ik echt even met een open mond en een snel kloppend hart in de kamer gestaan, door een fantastisch special effect 🤩. Daarnaast komt het verhaal ontzettend goed terug in de kamer. Al direct bij de introductie wordt de link gelegd met de andere kamers bij Villa BreTil Escape Rooms en kleine Easter eggs verwijzen gedurende het spel ook naar de andere kamers. Je kunt deze kamer overigens ook prima los spelen van de rest.

Waar het deze kamer echter aan ontbreekt is natuurlijke spelflow. Dit heeft te maken met een aantal zaken. Allereerst is het decor en de thematisering zó goed, dat je niet goed ziet wat onderdeel is van de decoratie én wat onderdeel kan zijn van de puzzels. Dit is op zich géén probleem, maar het veroorzaakt ontzettend veel ruis en de kamer an sich geeft eigenlijk geen richting. Je staat rond te kijken naar alle mooie dingen, maar je hebt géén idee wat je moet gebruiken om verder te komen. Daarbij zijn bijna alle puzzels in de kamer multi-interpretabel. Dit betekent dat je bijvoorbeeld twee elementen hebt - element A en B - die je op een bepaalde manier moet combineren om de puzzel op te lossen. Echter zijn er wél vijftig manier om A en B te combineren en één daarvan is de juiste. Als je geluk hebt, pak je direct de juiste manier en kun je door. Wij hadden dat geluk helaas niet. De kamer gééft nergens een clue over de manier waarop je A en B moet combineren. Doordat dat ontbreekt én wij niet het geluk hadden om direct de goede manier toe te passen, viel de flow bij ons dood.

Hoewel ik van mening ben dat een kamer zelf die sturing zou moeten geven, is er hier bewust voor gekozen om de manier waarop je zaken moet combineren te duiden via hints. Dit zou betekenen dat je de kamer niet hintloos kan spelen óf dat je gewoon geluk moet hebben dat je uit jezelf de goede manier vindt uit de legio mogelijkheden om iets te combineren. Daarbij waren bij ons de hints niet bepaald helpend. We kregen telkens dezelfde hint. Maar na acht keer horen dat je op een bepaalde plek moet zoeken en er dan nog niets vinden, dat gaat frustreren. Hierom hebben wij de kamer ook als minder leuk ervaren. Vooral omdat dit lang duurden, meerdere keren gebeurden en we erachter kwamen dat er uiteindelijk op die plekken waar de hints naar verwezen ook niets te vinden was.

Voor ons gevoel zaten we ruim over de tijd én na een aantal keer hardop te hebben uitgesproken dat we liever zouden willen stoppen, was de kamer in een keer gehaald...? Het einde (ook al hadden we nog niet alles ‘goed' opgelost) voelde ontzettend abrupt aan. De gamehost (een andere dan die onze intro verzorgde) kwam vragen óf we nog vragen hadden én die hadden we genoeg. Echter had hij niet genoeg tijd om alles uit te leggen, want de volgende groep was al binnen. Snel probeerde hij de puzzel waar we op het einde mee bezig waren uit te leggen, maar dit werd zo'n warrig verhaal dat het alleen maar onduidelijker werd.

Gelukkig nam de eigenaresse wel even tijd om met ons na te bespreken in de ontvangstruimte. We kregen van haar uitleg over hoe de puzzels opgelost hadden moeten worden. Vervolgens benoemde we wat in deze review beschreven staat; het ontbreken van natuurlijke flow door ruis, multi-interpretabele puzzels en het ontbreken van sturing vanuit de kamer zelf én de hints. Dit was volgens haar absoluut niet waar én ze gaf heel duidelijk aan dat het écht aan ons lag dat we vast liepen. Wij zouden de kamer niet goed begrepen hebben. Ze gaf aan dat ze pas nog een groep hadden gehad die de kamer precies speelde zoals de bedoeling was. Dat kan natuurlijk ook, want je kunt het geluk hebben dat je direct de goede manier van combineren kiest. Maar moet je het daarvan af laten hangen?

Uit de voornamelijk verdedigende reactie van de eigenaresse begreep ik dat ze niet de intentie hebben om de spelflow aan te passen. Volgens haar is de kamer zó goed. Wij waren er ook niet als testgroep óf om feedback te geven, maar gezien de kamer gloed nieuw is, zou je in acht kunnen nemen dat deze nog gefinetuned moet worden. Echter gaat de kamer waarschijnlijk zo blijven als het nu is.

Ten slotte vind ik de prijs van de kamer te hoog. Al zou alles aangepast worden om wél een natuurlijke flow te creëren, dan nog betaal je de hoofdprijs voor een middenmoter. Er zijn topkamers die om en nabij hetzelfde bedrag vragen én wat meer ‘body' hebben. Wij hebben nu ongeveer € 50 per persoon betaald en dat vond ik het niet waard.

Al bij al; De decoratie en thematisering, special effects en storytelling zijn tof. De kamer verliest op de natuurlijke spelflow door té veel ruis, multi-interpretabele puzzels en het niet bieden van sturing zowel door de kamer zelf als door hints. Daarbij vind ik de kamer overpriced én dus té duur voor wat je er voor terug krijgt.

Enkele tips voor mensen die interesse hebben om deze kamer te willen spelen:
- Speel de kamer met maximaal 3 personen i.v.m. bewegingsruimte óf speel ‘m met 6 om de koste te drukken;
- Speel de kamer vooral als je van mooie decors en technieken houdt;
- Als je alle kamers op deze locatie wilt spelen, speel deze dan als eerste voor een opbouw in kwaliteit.

Beste mensen van Villa BreTil Escape Rooms, bedankt voor het ontvangen van ons. Mijn advies zou zijn om te heroverwegen óf jullie toch niet bepaalde aanpassingen zouden willen doen om de spelbeleving te veranderen (en daarmee te verbeteren, mijns inziens). Mochten jullie bij nader inzien tóch feedback willen ontvangen, dan mogen jullie mij altijd een berichtje sturen.


6.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 4.5

Service: 7.0


Played in April 2023

Played with 3 persons

Team: Ale Blie

Escaped: No


 • Sfeer
 • Intro
 • Verhaal
 • Decoratie en thematisering
 • Techniek

  markgoedegebuureDrs-jlcpsmuldersElise DalleuSemEscapElineanoukGijssambeekStansjephanie

mar_loesmar_loesEscaperMember since: 2017 January 15 (70 rooms played)
Posted on: 2023 april 01

Wauw alles klopt in deze kamer!

Als eerste escapers deze kamer spelen was echt een beleving. Je gaat terug in de tijd en voelt je een echte spion. Een uitdagende kamer die je zeker moet gaan spelen!


Response by Villa BreTil Escape Rooms

2023 April 01

Als er ooit spionnen nodig zijn, weet ik wie ze moeten vragen!! :-)


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in April 2023

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Spannend
 • Origineel
 • Afwerking
 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede service
 • Verhaal

  anne_ter_horstPjurn.villa-bretilNomi-deBruijnmariska_van_der_bruggen

Klein maar fijn.

Het heeft een tijd geduurd voor ik het aandurfde om deze kamer te gaan spelen.
Tenzij ik gevraagd word om een kamer te testen, probeer ik de eerste paar weken van een room te mijden.
Je weet als fervente speler dat een kamer een levend iets is, dat er kinderziektes uitkomen.
Dat in combo dat je een kamer normaal maar 1 keer speelt, maakt dat je ooit beter even wacht.
Aan de reviews te zien verliep de opstart van deze room allesbehalve vlot en hoewel ik geloof dat de waarheid altijd ergens in het midden ligt, kon je wel afleiden dat er het een en ander niet echt goed ging.
Maar oordelen doe ik liever zelf, dus alle vooroordelen even langs de kant en met frisse moed richting Villa Bretil.

Ontvangst:
Parkeren kan hier gratis voor de deur. De weg van de parking naar de voordeur wordt begeleid door een leuk stukje muziek. Wij vonden dit al meteen een toffe toevoeging en sfeer versterkend.
Binnen voelt het toch een beetje of de tijd heeft stil gestaan. Een heerlijk gevoel van nostalgie.
Er hangt hier een fijne huiskamersfeer en onder het genot van een drankje, escape room(s) en een portie bitterballen kan je hier een prima tijd hebben.
Na een kort babbeltje met de eigenaren komt de GM ons halen voor mijn laatste avontuur hier.

Kamer:
Het verhaal van Imitation Room zit verweven met de andere verhalen hier in Villa Bretil. Je hoeft de andere rooms niet gespeeld te hebben om hem te spelen, maar je krijgt wel een hoop info te verwerken.
Onze taak is in ieder geval om het werk van Idah Schillinger af te maken voor de Duitsers ontdekken waar ze mee bezig was.
Het thema van deze kamer is natuurlijk gebaseerd op de gelijknamige film. Coderen, oorlog en spionnen.
3 thema’s die heel snel saai kunnen zijn. Ik was oprecht benieuwd hoe zit dit zouden neerzetten.

Al snel staan we in de kamer en ik moet zeggen dat het decor erg mooi is. Er is duidelijk veel tijd en energie gegaan om deze kamer zo authentiek mogelijk te maken.
Ons “uitzicht” draagt bij aan de beleving en brengt het verhaal en de kamer meer tot leven. Een extra soort van dynamiek die later in de kamer echt voor een meerwaarde zorgt. De uitwerking kon realistischer, maar we begrijpen de praktische keuze.
Ik blijf het waarderen dat puzzels verwerkt worden zodat je op het eerste zicht er amper een ziet en 20 minuten later er 5 hebt opgelost.
We spelen met 4 en dat is meteen ook het maximum van deze kamer. Terecht naar onze mening. De kamer is niet erg groot en vooral de puzzels accommoderen ons niet als groep. Veelal kan 1 persoon iets uitvoeren en staat de rest er een beetje bij. Er is beperkte parallelliteit in de kamer aanwezig, maar dan moet je een beetje geluk hebben dat je het wel ziet. Nadeel is dan weer meteen dat er veel tegelijkertijd gebeurt en dat de anderen het dan weer missen .

Ondertussen geeft de kamer zich weer wat meer prijs en het decor blijft me wel verbazen. Ook de gebruikte attributen, de techniek, geluid en effecten zijn echt van een goed niveau. Buiten dat je de camera’s ziet, is alles tot in de puntjes weggewerkt of verborgen.

De kamer leeft ook op verschillende manieren en dat kan ik enorm waarderen. Door slim gebruik te maken van verschillende technieken kreeg je echt het gevoel dat we moesten opletten voor de Duitsers.

We hebben als team een goede flow te pakken en in sneltempo wordt de ene puzzel na de andere opgelost. Waar het eerste deel van de kamer puzzels had die linken naar het thema, gaat deel 2 echt verder op het verhaal en de technieken. Het toestel voor het ontcijferen is werkelijk indrukwekkend en ik vond het zonde dat we er zo weinig mee gedaan hebben. Verhaaltechnisch zal het heus wel kloppen, maar het voelt haast als zonde aan dat dit wondertje van techniek niet meer tot zijn recht komt.

Zeker omdat het einde erg plots was voor ons en voor we het goed en wel besefte was de kamer klaar terwijl 2 van ons niet eens door hadden dat we de “eindpuzzel” hadden opgelost.

Conclusie:
Wel 1 conclusie kan ik echt wel trekken en dat is dat er op basis van jullie feedback echt aanpassingen zijn gebeurd.
De flow die er volgens veel van jullie ontbrak, was er voor ons althans nu wel aanwezig.

Het is slim dat ze de aantal spelers van 6 naar 4 aangepast hebben, want dat trekt deze kamer echt niet. Zelfs 4 is aan de hoge kant en hoewel ik begrijp dat dit geen goedkope room was om te bouwen, is 135 euro dan weer veel voor 2 spelers.
Wij amuseerden ons prima hier en de meeste pijnpunten zijn aangepakt.
Naar mijn gevoel loopt het spaak op de grootte van de kamer versus het aantal spelers bezig houden en de meeste puzzels zorgen niet dat je gaat samenwerken. Veelal moet of kan 1 persoon het uitvoeren en kijkt de rest er naar. Daar zit nog wat potentie naar mijn mening.
Het einde is te plots en je weet ook niet dat het hierna stopt. Wij voerden het simpelweg uit met het gedacht dat er nog iets zou volgen, niet dat hierna de kamer zou stoppen.

Verhaaltechnisch klopt het wel, begrijp me niet verkeerd, alleen ligt het gevoel waarmee je wilt eindigen voor dit punt.
Het mist dat bombastische, het heroïsche, de overwinning, het gevoel dat je de Duitsers hebt verslagen, dat door ons de oorlog gewonnen kan worden. Het mist dat je als team in 1 ruimte gedwongen wordt om samen het mee te maken, hoe klein dan ook. Je wil niet naar de andere ruimte moeten roepen: jongens we zijn klaar…

Maar zoveel spelers, zoveel meningen en je gaat nooit voor iedereen kunnen goed doen.
De eigenaren hebben geluisterd naar de feedback en hebben de nodige aanpassingen gedaan en wij kunnen alleen maar zeggen dat het een fijne kamer was om te spelen.


8.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in October 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  MariekeNomi-deBruijnTheekopje

CasturiiCasturiiEscape EnigmaMember since: 2019 September 04 (265 rooms played)
Posted on: 2023 september 28

Goed nieuws van het oorlogsfront!

Laten we eerlijk zijn, de première van de nieuwe kamer van Villa BreTil was zachtjes gezegd stroef te noemen. De reacties waren niet zo positief als gehoopt en de ene na de andere reviewer had er wel iets over te zeggen. Dit maakte mij initieel nogal huiverig om langs te komen, maar nadat de controversie wat leek te bedaren en de reviews wat positiever werden durfden we het wel aan.
De locatie van Villa BreTil blijft prachtig en vooral 's avonds indrukwekkend. Er is zat ruimte om gratis te parkeren en een ruime, gezellige ontvangstruimte compleet met bar. The Imitation Room draait om Idah, de moeder van de familie waar de kamers van de villa om draaien. Ze is een spion die in de tweede wereldoorlog hier op een missie is. Nu zij uitgevallen lijkt te zijn is het aan ons om haar werk af te maken! We krijgen een korte intro die ons mooi in de sfeer brengt en kunnen van start!

Het eerste wat opvalt aan de kamer is hoe mooi het decor is! Het ziet er echt goed uit en de afwerking is ook nog eens heel netjes. We wanen ons al snel in de sfeer en genieten van de kleine details. Een geurtje hier, een mooi lampje daar, er is duidelijk over nagedacht. De muziek en belichting zijn prachtig en dragen bij aan de spionagesfeer terwijl we kasten uitgraven en handleidingen doornemen. Een zeker decorstuk heb ik echter gemengde gevoelens over. Aan de ene kant voegt het wel wat leven toe aan de kamer en aan de andere kant vind ik het compleet onnodig en zelfs een beetje belachelijk.
De kamer is vrij klein en wordt nooit veel groter. 4 is hier écht de max, meer dan dat moet je niet willen. Wij zijn met 4 en het lukt net. Dit zou mogelijk een heel toffe kamer zijn voor een ervaren duo, als je de uitdaging aan durft!

The Imitation Room is een van die kamers waar jouw interesse in het thema waarschijnlijk de doorslag gaat geven of de kamer je ligt of niet. De kamer draait om spionage en dat is in vrijwel elke puzzel doorgevoerd. Vrijwel alles betrekt machientjes, gadgets, en lijstjes. Waar het leuk kan zijn om die ene machine op te starten of het verborgen mechanisme te laten werken kan het ook echt niet je ding zijn. I'm not kidding, je gaat hier meerdere puzzels hebben met manuals en lijstjes afwerken. Wij vinden het gelukkig heerlijk en de kamer houdt er een uitstekende flow op na. In totaal hebben wij 1 hint gekregen voor iets heel simpels en die was compleet terecht.
De kamer eindigt voor mij wel wat spontaan. De kamer heeft een zeker hoogtepunt, maar lijkt daarna wat in te zakken alvorens te eindigen. Iets anders waar ik geen fan van ben is een boekje meegeven aan de groep. Ik snap het idee van een soort spionage-manual, maar dit is zo'n idioot klein ding met zo idioot veel tekst er in dat het niet werkt. Het is met zoiets als dit gewoon nooit duidelijk wanneer je het moet gebruiken en welk deel. We zitten bij elke puzzel waar het niet bij hoort er doorheen te zoeken naar iets dat relevant is of we zijn hem kwijt bij de puzzels waar het wel relevant is.

Mijn grootste issue toen ik de vorige keer bij de villa was was wel de service. Het leuren om reviews gepaard met zenden / niet ontvangen was zacht gezegd niet mijn ding. Gelukkig is dat deze keer ook aanzienlijk beter! Onze host, Björn, is een aangenaam host en laat ons welkom voelen. Bij het napraten gaat hij inhoudelijk in op hoe we de kamer hebben ervaren (en alle domme dingen die we gedaan hebben) en dat getuigt dat hij betrokken mee kijkt. Een aanzienlijke verbetering!

In conclusie ben ik zeer aangenaam verrast door The Imitation Room. De issues die in de eerste golf van reviews vermeld werden lijken inmiddels vrijwel geheel verholpen. De kamer is een prachtig gedecoreerde, doch kleine, puzzelkamer met een goede sfeer en enkele mooie momenten. Kom met maximaal 4 mensen die van het thema houden en je gaat een prachtige tijd hebben.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in September 2023

Played with 4 persons

Team: De Achterbuurt Tjappies

Escaped: Yes  62:58 min


 • Sfeer door muziek, licht, en details
 • Uitdagende puzzelkamer
 • Uniek thema
 • Goede service
 • Lekkere flow
 • Fijne ontvangstruimte
 • Boekje meegeven aan de groep
 • Een zeker decorstuk

  TheekopjePjurn.Marieke

anoukanoukEscape MasterMember since: 2018 November 16 (224 rooms played)
Posted on: 2023 july 25

Mooie kamer met goed verhaal en haperende flow

The imitation room stond al een hele tijd op mijn wishlist en toen de kamer eindelijk open was wilde ik eigenlijk gelijk boeken, maar al snel kreeg ik te horen dat de kamer echt nog niet klaar was om te spelen en dat ik beter even kon wachten. Na een tijdje kreeg ik 'groen licht'. Er zou veel gedaan zijn aan de puzzels en de flow van de kamer. Er is natuurlijk maar een manier om daar achter te komen dus samen met twee vriendinnen trok ik naar Villa Bretil om dan toch the imitation room te gaan spelen.

We werden heel vriendelijk ontvangen door onze host en na wat gedronken te hebben, konden we beginnen. De intro van de kamer is ontzettend leuk en je zit gelijk in het verhaal. Ik vind het ontzettend leuk dat alle kamers hier met elkaar verbonden zijn en allemaal bij elkaar horen. De intro is ook helder en ondanks dat hij toch wel even duurt, krijg je niet overdreven veel informatie over je heen waardoor het verhaal goed te volgen is. We starten soepel en staan al snel in de volgende ruimte, maar hier zakt de flow eigenlijk gelijk weg. Na mega goed zoeken, vonden we de flow weer even terug maar die kakt al snel weer in. En zo gaat het eigenlijk de hele kamer. De flow hapert nogal en ik denk dat dit niet alleen lag aan dat wij de puzzels niet snapten, maar ook dat sommige linken niet helemaal logisch zijn om te leggen. Tegen het einde komt ook vrij veel informatie gelijk op je af waardoor we daar ook vaak door de bomen het bos niet meer zagen. De kamer ziet er wel echt fantastsich uit en geloof ook echt dat er heel wat liefde in de kamer zit en dat de nodige dingen al zijn aangepast, maar ik denk dat de flow van de kamer nog steeds niet je van het is en dat hier nog meer uit te halen valt. Tijdens het napraten viel al heel vaak dat de kamer heel pittig is en weet je dat mag ook. Je hoeft niet door iedere kamer fluitend heen te gaan, maar de puzzels moeten wel logisch zijn en linken moeten wel te leggen zijn. En dat ontbrak af en toe in deze kamer.
Ik zou zeggen, blijf de puzzels en de flow finetunen, want voor de rest is het een kamer met een goed verhaal, leuke intro en mooie aankleding.


7.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 6.0

Service: 8.0


Played in July 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • goede intro
 • goed te volgen verhaal
 • flow

  sjephanieStanDrs-jlc

DvdVaartDvdVaartJunior EscaperMember since: 2022 June 12 (29 rooms played)
Posted on: 2023 april 30

Als volleerd spionnen het mysterie opgelost!

We hoorden dat Idah Schillinger verdwenen was en wel wat hulp kon gebruiken bij het voltooien van haar onafgeronde zaken. Daarvoor was onze hulp ingeschakeld. Belangrijk was wel dat we vooral heimelijk te werk gingen en niet ontdekt zouden worden door de bezetters.

Bij aankomst werden we door het geven van een vooraf afgesproken signaal subtiel naar de ruimte geleid waar Idah haar werk deed. Haar man (de tandarts) was thuis, maar deze hebben we gelukkig kunnen vermijden. Na een spoedcursus spionage en het opvolgen van de juiste instructies zijn we niet gezien of herkend, en hebben we op tijd ons werk kunnen doen. We hebben daarbij ook nog hulp uit onverwachte hoek gekregen.

Het was duidelijk dat Idah haar kamer met heel veel zorg en liefde heeft ingericht. Ze heeft precies voldoende hulp geboden door achtergelaten berichten en een mysterieuze stem in de ruimte.

Kortom, we zijn een hele mooie ervaring rijker. We vonden het leuk om tot slot ook met het derde lid van de familie Schillinger kennis te maken.


9

Ambiance: 8.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in April 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Verhaal
 • Puzzels
 • Goede service
 • Origineel
 • Beleving

  DvdVaartvilla-bretilNomi-deBruijn

Hier had meer in kunnen zitten

Toen deze kamer werd aangekondigd was ik in eerste instantie erg enthousiast. Ik kende de film waarop de kamer gebaseerd werd en HannaH was mij zeer goed bevallen. Daarom besloten wij (met vijven dit keer tussen de 20 en 80 kamers ervaring) om zodra het mogelijk was deze kamer te boeken. We zaten bij de eerste tien boekers en op 10 maart zouden we dan eindelijk komen spelen, maar helaas ging dat niet door want er miste nog onderdelen waardoor de kamer niet open ging. Dit is natuurlijk mogelijk en het vergrootte onze zin om te komen spelen want wat zou er dan wel niet in de kamer zitten waardoor we zo lang hebben moeten wachten?

Helaas kwamen al snel de slechte reviews binnen op escapetalk en hebben ook wij getwijfeld of we de kamer nog wel wilde spelen. Uiteindelijk hebben wij er voor gekozen om dan toch op 16 april de kamer te spelen en ons te laten verrassen door the imitation room.

Ontvangst:

Het ontvangst bij Villa BreTil viel tegen dit keer, dat was ik niet gewend van de laatste keer dat ik daar HannaH en Zahnarzt Schillinger kwam spelen. Even los van het ontvangst snap ik nog steeds niet waarom er geen bestraat pad van de parkeerplaats naar de kamer is, want met het huidige Hollandse drekweer loop je door de modder richting de locatie. Eenmaal binnen zat er nog een groep en de aandacht van de twee personeelsleden ging ook daar naar uit en wij werden compleet genegeerd, terwijl wij toch netjes 15 minuten voor starttijd aanwezig waren. Na enkele minuten kregen wij dan een formulier onder ons neus geschoven en dat was het dan tot de starttijd aanbrak. Een wat kille ontvangst, terwijl er toch genoeg personeel aanwezig was?

De kamer:

Toen we eenmaal konden beginnen, werden we meegenomen richting de voordeur voor een kleine acteersessie. Buiten het feit dat dit acteerstuk weinig toevoegt aan de beleving, lijkt het mij ook niet logistiek efficiënt aangezien er op dat moment niemand naar binnen kan want daar sta jij als groep. Hierna krijg je een voorwerp en wordt je naar boven gestuurd en daar begint de escaperoom, nouja eigenlijk buiten de room want je moet zelf nog je weg naar binnen banen. Dat voorwerp wat je krijgt is totaal niet logisch, want wij vonden de oplossing van de puzzel om binnen te komen, pas ergens nadat we al ruimschoots in de kamer stonden.

Eenmaal aangekomen in de kamer valt mij meteen het prachtige decor op, daar krijgt deze room dan ook pluspunten voor. Alles is prachtig aangekleed en ook de voorwerpen die je tegenkomt zijn indrukwekkend. Toch wordt dit niet doorgezet in de puzzels, want deze zijn soms alles behalve logisch. Er is in de kamer 1 puzzel in het bijzonder die helemaal niet logisch is en waar je vrijwel altijd een hint voor zult krijgen. Deze puzzel voelt ook niet lekker aan, maar meer om een lollig moment te creëren in de kamer. Helaas is het ook niet duidelijk wanneer je een puzzel goed hebt opgelost. Er is nergens een audiovisuele impuls wat aangeeft dat je een puzzel goed hebt afgerond en dat frustreert de flow.

Nadat je deze puzzel hebt opgelost kan echter mijn tweede stoorpunt beginnen aan de kamer, zijnde het geforceerd wachten. Al met al hebben wij op een moment in de kamer ruim 5 minuten staan wachten voordat we weer verder konden en dat irriteert mij enorm. Dit wordt versterkt door het feit dat dit geen kamer is voor 5 personen, laat staat voor 6. De ruimtes zijn krap en er zijn ook niet voldoende puzzels om iedereen bezig te houden. Zelfs met 4 personen gaan sommige personen zich hier vervelen omdat ze niets staan te doen. De kamer is naar mijn mening dan ook meer geschikt voor 2/3 personen.

Verder wil ik het nog even hebben over het hintsysteem en de veiligheid in de kamer. Om maar met die eerste te beginnen, het zijn allemaal gesproken hints en dat is super leuk. Het probleem is echter dat het geluid van de hints veel te zacht staat en deze kamer altijd in het Engels staat. Mocht je dus niemand in je groep hebben die lekker Engels kan, dan ga je in deze kamer vastlopen. Verder ben je ook beperkt tot de vooraf ingesproken zinnen, dus als je een hint niet begrijpt heb je pech want er is geen mogelijkheid om de hints te verduidelijken. Dan nog de veiligheid en wie mijn review van HannaH gelezen heeft, weet dat ik toen in die kamer al een veiligheidsissue aanstipte omdat meerdere mensen zich er aan bezeerd hadden. Dat was in deze kamer weer het geval, gezien op een gegeven moment er wat onderdelen openschieten. Dit kwam met dermate kracht naar buiten dat een teamgenoot er blauwe plekken op haar been aan over hield. Verder bevond zich bij ons in het sieradendoosje een enorm scherpe speld die iemand al snel in zijn vinger had zitten. Dit is gewoon onveilig en dat kan eigenlijk niet echt.

Napraten en conclusie:

Uiteindelijk lukte het ons om na 47 minuten buiten te staan en op moment van spelen is dit de recordtijd. Je krijgt voor deze kamer 75 minuten de tijd, maar ik kan mij niet inbeelden dat je al die tijd nodig hebt en zelfs niet als onervaren speler. Het aantal ruimtes valt tegen en daardoor hadden wij naar 47 minuten ook niet het gevoel dat we 'ontsnapt' waren, maar eerder een gevoel van 'was dit het?'. Hierna was het wel mogelijk om nog na te praten onder het genot van een drankje en nu had het personeel wel alle aandacht voor ons.

Concluderend was dit echt een grootte tegenvaller en dat was even onverwachts. Deze kamer voldoet naar mijn mening gewoon niet aan de standaarden die de huidige escaper stelt aan een kamer en het niveau wat Villa BreTil zelf heeft gezet met HannaH. De ruimtes zijn klein, krap en er zijn er gewoon te weinig. Dat wordt gecombineerd met een matige flow, onlogische puzzels en veel wachten. Helaas viel de service aan het begin tegen en waren er weer onveilige dingen aanwezig in de kamer. Het feit dat ik deze kamer een 6,5 geef, komt met name door het prachtige decor. Het is tevens goed om te weten dat ik deze kamer heel prijzig vind voor wat je er voor terugkrijgt. Kortom, als je deze kamer komt spelen dan doe je dat het best met 2 of 3 personen en stel je je verwachtingen bij want het haalt niet het niveau van HannaH.


6.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 5.5

Service: 6.0


Played in April 2023

Played with 5 persons

Team: Eftelscapers

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Prachtig decor
 • Puzzels
 • Beleving
 • Prijs
 • Onlogische puzzels
 • Alleen in het Engels te spelen
 • Geen duidelijke aanwijzing als puzzel goed is
 • Te klein voor 4-6 personen
 • Onveilige voorwerpen in de kamer
 • Veel geforceerd wachten

  DreablirdNina007psmulders

SemSemEscape MasterMember since: 2018 June 15 (223 rooms played)
Posted on: 2023 december 11

Wat een details..

#196 The Imitation Room

Smorgensvroeg om 11:15 zouden we hier gaan escapen. Dat betekende uiteraard weer dat ik vroeg uit Limboland moest vertrekken, maar goed, dat hebben we er wel voor over. De ontvangst was heel goed en leuk. Alles ging snel en deels al in thema.

Het verhaal van deze kamer is redelijk rechtlijnig, maar sluit wel goed aan bij de voorgaande kamers.

De puzzels vond ik echt heel goed in deze kamer. Na veel ervaringen van anderen gehoord te hebben, had ik hier wat vrees voor, maar dit heeft BreTil de laatste tijd echt goed opgepakt. De puzzels zijn soms heel subtiel in het decor verwerkt wat ervoor zorgt dat ze moeilijk zijn en je goed moet kijken. Heel erg leuk en sommige ook echt moeilijke puzzels. De flow was hierdoor heel erg goed, ondanks 2 kleine resetfoutjes, heel knap gedaan!

De beleving van de kamer vond ik goed, vooral door het decor. Het decor is prachtig en laat het thema goed uit de verf komen. Bijna alles is goed afgewerkt en doet je opgaan in het verhaal. Het thema komt hierdoor goed uit de verf. Enige nadeel was dat de groep in de andere kamer bizar luid aan het spelen was. De Gamehost gaf ook aan dat dit normaal niet zo extreem is, goed dat zien we dan door de vingers.

Ik zou deze zeker gaan spelen, eerst Schillinger, dan Hannah en deze als finale. Lekker old-school puzzelen in een mooi gedetailleerd decor!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in December 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  SemPjurn.

MariekeMariekeEscape EnigmaMember since: 2020 March 02 (430 rooms played)
Posted on: 2023 december 12

"Shit, daar zul je de Duitsers hebben!"

Zoals hier al vaker gezegd is; deze kamer had geen beste start. Nu er voornamelijk goede berichten zijn gaan we deze kamer ook spelen! Met getemperde verwachtingen, dat ontcijferen en decoderen is niet mijn ding, het zou klein zijn, en moeilijk. Ik ben benieuwd!

De intro naar de kamer is leuk, of we gevolgd zijn, want we zijn Engelse spionnen en moeten Idahs klus afmaken. We kunnen vrij snel de kamer in, en wow wat ziet dit er goed uit. De sfeer, het decor, de afwerking, de muziek, de geluidseffecten. De leuke puzzels zó mooi in het decor verwerkt, de gameflow, ik hou hier van.
Wij hadden een resetfout die achteraf denk ik heel goed geweest is. Iets met héél veel lezen, en dit item hadden wij als groep slechts voor 1 laatste puzzel nodig, terwijl je dit item al redelijk aan het begin krijgt. Ik hou helemaal niet van veel moeten lezen in een kamer, dus dit kwam eigenlijk wel goed uit. (Ook was het lezen allemaal in het Nederlands, aanvankelijk was alles in het Engels vertelde de gamehost, dus ook dit is aangepast.) Dit is geen kamer voor beginners, of je moet het niet erg vinden om constant geholpen te worden.

Wat heeft deze kamer mij blij verrast!
Zoals eerder genoemd in andere reviews; de feedback is goed opgepakt.
De flow was top, wij speelden met drie zo goed als hintloos in 54 minuten. Meer dan drie zou ik hier denk ik ook niet aanraden, laat staan 6!

Een mustplay!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 8.0


Played in December 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes

  Pjurn.markgoedegebuure

Een kamer voor gevorderde spelers!

We spelen vandaag The Imitaion room.
Heel eerlijk... We hebben er best even mee gewacht gezien de moeizame opstart van de kamer.
Maar, zoals ''de milde dictator'' ook al benoemd. Het lijkt er op dat de meeste feedback goed is verwerkt in het spel. Want zoals je aan het cijfer kunt zien, we hebben er ontzettend van genoten :)

Ontvangst:
Het was lekker druk. De ontvangst ruimte zat goed vol, maar toch werden we netjes welkom geheten door de gastvrouw. Fijn begin! Na een kort praatje, even naar het toilet en de spullen opbergen werden we mee genomen om de spionage klus van Ida af te maken.

Kamer:
De intro was leuk, alleen was de jongeman niet echt overtuigend met zijn spel. Hier werd het een tikje ongemakkelijk van, maar ik zie zeker wat de bedoeling is. Het is een leuke start van de kamer. Eenmaal begonnen kunnen we lekker snel door, we hebben vrij snel door wat er gedaan moet worden.

Even credits naar het decor. Het ziet er op en top uit. De ruimte ademend de juiste sfeer en alles is zeer passend in de tijdgeest. Wat ook gelijk opvalt... Waar zijn de opdrachten/puzzels? Deze zitten zo goed in het decor etc verwerkt dat je echt moet zoeken wat je kunt en moet doen. Juist daarom is deze kamer een andere manier van puzzelen dan je wellicht gewend bent. Wij vond het super en hebben het spel met maar 2 hele kleine hints gehaald. De flow zat er voor ons goed in en alles was ook logisch en duidelijk...

Moet ik wel zeggen dat in mijn ogen deze kamer ABSOLUUT niet geschikt is voor beginnende spelers. Het is serieus uitdagend en je moet echt wel wat ervaring hebben om deze kamer zonder al te veel hulp te spelen als beginner. Wij hebben met 3 personen gespeeld, dit wil ik ook iedereen aanraden. Voor ons gevoel had er niet 1 meer of minder moeten zijn!

Het enige wat ik een beetje jammer vond is dat alle tekst in het engels was... Had het mooier en ook qua spel prettiger gevonden als het gewoon in het Nederlands was. Ik snap dat het klopt met het verhaal, maar je moet toch best wat dingen lezen en dat is niet voor iedereen prettig in het engels.
Buiten dit heb ik eigenlijk maar weinig op te merken!

Conclusie:
Laat even het ''klassiek'' spelen los en ga deze kamer spelen met in je achterhoofd dat je een spionage missie uitvoert. De kleinste details zijn van toepassing en alles wat je tegen komt KAN een puzzel zijn. Houd je goed vast aan wat je ziet en vind in de kamer en onthoud dat je het werk van Ida af moet maken. Op deze manier heb je denk ik de beste speel ervaring en wens ik iedereen veel succes die deze kamer gaat spelen. Stroop de mouwen maar op, het is een flinke uitdaging!

Dank voor de mooie ervaring Villa BreTIl!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 7.5


Played in November 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving
 • Verhaal
 • Prijs

  Nomi-deBruijnEvelyne

PerryPerryEscape GuruMember since: 2017 October 17 (184 rooms played)
Posted on: 2023 april 23

(L)imitation Room

Nadat wij de andere kamers bij Bretil al eens hadden mogen ervaren waren wij erg nieuwsgierig naar de nieuwste kamer op deze locatie. Bij binnenkomst was het echt heel erg druk. In totaal zaten er 5 groepen in 1 ontvangstruimte. Iedereen aan een eigen tafeltje met zijn eigen verhalen. Dit zorgde voor ons wel direct voor een "fabrieks gevoel". Het is prettig als je bij escaperooms komt en die persoonlijke aandacht ervaart. Dit was hier helaas niet het geval. Uiteraard weet je dat er meerdere kamers tegelijk draaien maar uit ervaring kan ik zeggen dat het dan nog mogelijk is om alles te scheiden en dat persoonlijke gevoel te blijven behouden. Na het invullen van wat documentatie waren we dan aan de beurt om onze escape te gaan beleven. We werden opgehaald door een jonge dame welke goed in haar karakter bleef zitten. We waren hier om de code te kraken en vooral niet gesnapt te worden door de Duitsers. Na de introductie mochten wij naar boven en begonnen we aan ons avontuur. Dit avontuur start "buiten de kamer" maar al vlot stonden wij binnen in de hoofdruimte. De aankleding binnen is prima verzorgd en je bent echt even een stukje terug in de tijd. Wij waren met een groep van 5 personen en gedurende het spel hadden wij wel door dat dit aantal echt teveel is voor deze kamer. Door de soort puzzels en opdrachten zou je hier prima met zijn 2-en of maximaal met 3 personen kunnen escapen. Een grotere groep is al gauw teveel en is dus zeker niet aan te raden. Als groep waren we het er wel unaniem over eens dat de puzzels / opdrachten wat teleurstellen. Zeker 1 opdracht in het bijzonder vonden wij niet echt in een escaperoom horen. Dit was vooral omdat we de toegevoegde waarde van de opdracht niet echt konden plaatsen. Misschien zijn er groepen die dit element toch als grappig zullen ervaren maar wij vonden dit juist een teleurstelling. Pas toen wij verder kwamen in het verhaal kregen we het gevoel dat we echt iets aan het oplossen waren en dus aan het escapen. Er zitten best leuke elementen in de escape maar we hebben geen moment het gevoel gehad dat we echt wisten waar we mee bezig waren. Het einddoel was duidelijk maar de opbouw van het verhaal was niet altijd even pakkend. De begeleiding tijdens de escape was prima verzorgd en we hebben nergens vast gestaan wat voor frustratie had kunnen zorgen. Maar we hadden helaas na het ontsnappen allemaal niet echt een euforisch gevoel maar meer de vraag wat we nu eigenlijk allemaal hadden gedaan? We werden wel weer netjes opgevangen en hebben in de ontvangstruimte nog even een drankje gedronken. Helaas ook hier niet dat gezellige napraten en als tip zou ik willen meegeven om de kamer achteraf nog een keer met de groep door te lopen om alles te begrijpen. Dit zorgt er daarnaast voor dat je toch die persoonlijke begeleiding kan geven en direct kan napraten over de kamer. Dus zeker een win-win situatie om dit in het vervolg te gaan doen. Ondanks dat de kamer voor ons wat teleurstelde hebben we alles bij elkaar nog een leuk avondje gehad. Er is zeker potentie als er wat zaken zouden worden aangepast.


6

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.0

Service: 6.0


Played in April 2023

Played with 5 persons

Escaped: Yes


 • Goede service
 • Goede begeleiding
 • Goede prijs
 • Puzzels
 • Gebrek aan verhaal
 • Onlogische puzzels

  Nina007psmulders

GJvHGJvHEscape ApprenticeMember since: 2023 April 10 (6 rooms played)
Posted on: 2023 april 10

Echt een beleving!

Wauw, wat een gave kamer! Ze hebben hier heel veel zorg en details aan besteed en dat zie je terug in deze kamer.
Ok, misschien zijn er wat veel rekwisieten aanwezig die je helemaal niet nodig hebt. En je pakt toch alles beet en gaat bedenken waar je het nodig voor kan hebben , wat uiteindelijk verloren tijd is. Maar als ze alleen dingen neerleggen die nodig zijn, dan is dat ook niet leuk natuurlijk.
Dus wij vonden hem echt top en is het zeker een aanrader om deze te doen!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 9.5


Played in April 2023

Played with 6 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Origineel
 • Spannend
 • Prachtig gemaakt
 • Verhaal
 • Beleving
 • Goede begeleiding

  villa-bretilmariska_van_der_bruggen

DreablirdDreablirdJunior EscaperMember since: 2019 January 23 (45 rooms played)
Posted on: 2023 april 11

Tja.. zonde

Door Hannah had ik wel een hoge verwachting van deze kamer.

Het begin begon goed, er word een goede sfeer neer gezet. Maar op een gegeven moment loop je vast.

De hulp is minimaal omdat er met vaste hints word gewerkt. Op een zeker moment stonden we met z'n allen maar om ons heen te kijken van mjaa.. en nu dan? Er volgt geen hint of iets. De plezier en logica was compleet weg.

De kamer hebben we behaald maar geen idee hoe precies. De logica was compleet weg qua puzzels en dan hou je daar toch geen euforisch gevoel aan over. En we bleven met genoeg vragen over.

De aankleding is prachtig gedaan maar dat is ook weer een zwakte van de kamer omdat er ook té veel ruis is door aankleding en props.

Doordat er geen flow is, slechte begeleiding door vaste hints en ruis, maakt dit geen goede kamer.

De ontvangst is sfeervol en origineel. Een leuke babbel gehad met de host maar daarna zakte het echt in. Na het spelen van de kamer waren er dus nog genoeg vragen en ik kreeg niet echt het gevoel dat het een samenhangend verhaal qua antwoorden op onze vragen.

Ik had een hoge verwachting, door eerdere ervaring en de positieve reviews hier. Maar dat viel echt tegen. Die positieve reviews begrijp ik dan ook niet zo goed.

De kamer heeft zeker potentie maar heeft echt een valse start. De prijs is best aan de hoge kant en betalen deed best wat pijn.


5.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 5.0

Service: 6.0


Played in April 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Flow
 • Slechte begeleiding
 • Puzzels
 • Prijs
 • Veel ruis

  psmuldersGijssambeek

Alsof je een echte spion op de vlucht bent!

Vermommen, verstoppen en constant op je hoede voor de Duitsers.
Als je de film hebt gezien wordt je meteen weer meegezogen in het verhaal!
Rondsluipen en constant bang om opgepakt te worden, houd je cover story maar klaar voor het geval je ontdekt wordt!


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in March 2023

Played with 4 persons

Escaped: No


 • Sfeer
 • Moeilijkheidsgraad
 • Spannend
 • Verhaal
 • Beleving
 • Origineel
 • Goede service

  Trickmaster013villa-bretil

GE-WEL-DIG!

Vanaf het moment dat we richting de kamer liepen kwam de spanning er al in... We hadden voldaan aan de, via de mail gestuurde vraag.
De game master liep de trap op en draaide zich na de eerste treden om, en daar begon al direct het spel ...
Zonder al teveel prijs te willen geven; het was toen al spannend. We zaten direct in het spel en dat werd alleen maar versterkt door zijn verhaal, de geluiden, de reuk en in de kamer zelf werd dit door de aankleding en verzorging alleen nog maar versterkt. Alles klopte, de aaaah's en de oooooh's werden regelmatig geroepen, maar ook hebben wij (4 dames) keihard gegild! (En daarna gegiecheld van de zenuwen)
Kortom een geweldige belevenis. Een echte aanrader,!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in March 2024

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Beleving
 • Verhaal
 • Goede begeleiding
 • Spannend
 • Moeilijkheidsgraad
 • Puzzels
 • Origineel
 • Logica
 • Diversiteit
 • Goede prijs
 • Puzzels die horen bij het verhaal

  Pjurn.

EvelyneEvelyneEscaperMember since: 2023 February 21 (67 rooms played)
Posted on: 2023 november 06

The name is Schillinger... Idah Schillinger

In september heb ik Hannah gespeeld en nu was het tijd om met een ander team deze kamer te spelen. Het wordt aangeraden om met niet meer dan 4 te spelen en dat kan ik zeker beamen (met drie was kwa puzzels en ruimte precies goed)! Maar... Kom wel met ervaren spelers, anders wordt dit een hele moeilijke klus.

Het ontvangst is vriendelijk en we kunnen al snel van start.
Het begin is al erg leuk gedaan en zorgt ervoor dat je in de juiste stemming komt.
Het decor helpt hier ontzettend bij! Het ziet er heel goed uit en daardoor is het ook uitdagend om de puzzels te vinden. Je moet met andere ogen kijken naar een alledaagse kamer. Je ziet bijna niet waar de volgende uitdaging verstopt zit. Heel tof!
Er is alleen een onderdeel van het decor/puzzel waar ik me best pijn aan heb gedaan. Ik was daar ook een beetje van geschrokken. Ik hoop dat ik daarin een "uniek geval" ben, maar als dit vaker gebeurt moet er wel iets aan gedaan worden! Maar dat is het enige wat ik op het decor te merken heb. :)
De puzzels zijn zeer uitdagend en hebben een leuke afwisseling tussen denken en doen. Hier zitten leuke verrassings effecten in en zorgt ervoor dat je geen enkel voorwerp meer vertrouwt. Het is geen beginnerskamer en dus juist geschikt voor mensen die al aardig wat kamers gespeeld hebben.
Het verhaal zit ook goed in elkaar en is ook duidelijk. Hierin is wel lastig dat een vrij essentieel deel alleen in het Engels is. Nu kan ik goed Engels, maar ik ken genoeg mensen waarvoor dit het onnodig lastig zou maken (en zij zouden dan ook onderdelen niet helemaal goed meekrijgen). Het klopt in het verhaal, maar een Nederlandse versie hiervan zou denk ik wel een goede optie zijn voor mensen die geen/gebrekkig Engels kunnen.
Verder is het een onwijs leuke en uitdagende kamer om te spelen! Het einde vind ik ook leuk gevonden en daarbij is slim gebruik gemaakt van de ruimte. Er zit leuke verassende effecten in de kamer en de puzzels zijn heel leuk gevonden!

Zeker spelen dus! Complimenten voor iedereen die meegewerkt heeft aan deze kamer!!


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 8.5


Played in November 2023

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Diversiteit
 • Logica
 • Verhaal

  markgoedegebuure

Melissa MaesMelissa MaesJunior EscaperMember since: 2019 January 24 (29 rooms played)
Posted on: 2023 october 06

Gave kamer met creatieve puzzels

Na de tandarts kamer en ook Hannah was nu dan toch eindelijk het verhaal van Ida aan de beurt. Het begint eigenlijk al meteen goed, voor dat je überhaupt al aanwezig bent word je een beetje meegenomen in het verhaal. Eenmaal aangekomen wordt de kamer op een hele leuke manier geïntroduceerd en ga je van start. De aankleding is mooi, de afwerking is heel goed. Een slotje zal je in deze kamer eigenlijk niet vinden. Het speelt zich af in de tijd van de tweede wereldoorlog (altijd gaaf vind ik). Je waant je door de aankleding ook echt in die tijd. We hadden voor deze kamer anderhalf uur de tijd, en de tijd was nergens te bekennen. Wat het minder een race maakt en meer een ervaring op zich. Wij hebben hem met zijn vieren gespeeld en ik denk dat dat ook wel een perfecte teamgrootte is. De effecten in de kamer zijn heel leuk, en het gevoel dat je een beetje achterna wordt gezeten wordt heel realistisch weggezet. Naderhand was er ruim de gelegenheid voor uitleg/vragen van in de kamer en nog een gezellig napraatje over welke kamers we gespeeld hadden en wat zij ons aanraadde. Dat maakt de ervaring toch altijd wel compleet voor mij. Voor eventuele mensen die het spannend vinden, eng is ie in ieder geval niet. Wij wachten met smacht af op een volgende kamer van villa BreTil.


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in September 2023

Played with 4 persons

Team: Escaperoomies

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal
 • Goede begeleiding
 • Logica
 • Beleving

  Nomi-deBruijn

Yuri KoolhoutYuri KoolhoutEscape ExpertMember since: 2022 August 07 (76 rooms played)
Posted on: 2023 september 25

Opdracht Volbracht!

# 40
Vandaag stond er weer eens na enige tijd een escaperoom op de planning. Namelijk The Imitation Room in Rijen bij Villa Bretil.
Dit zou voor mij hier de laatste kamer worden aangezien ik al een speeluurtje met Hannah erop had zitten en ook al een bezoekje bij de tandarts had gehad.

Bij Villa Bretil is een fijn parkeerterrein waar je vrijwel voor de deur de auto goed, fatsoenlijk en gratis kwijt kan wat altijd erg fijn is.
Bij binnenkomst werden we zeer vriendelijk ontvangen door onze enthousiaste host Nomi. Na een korte introductie en bezoekje aan het bekende toilet daar konden we aan de gang om te starten met onze missie.

The Imitation Room is een leuke escaperoom die je even het gevoel geeft dat je een echte Spion bent die een plan aan het smeden is om een boodschap door te sturen naar het verzet om zo de oorlog mogelijk te winnen. Het kan handig zijn om de film gezien te hebben namelijk: The Imitation Game want dan weet je enigzins wat je precies aan het doen bent. Verder was het decor van de kamer erg mooi en kon je overduidelijk zien dat het een vrij nieuwe kamer was weer veel mooie technische snufjes in verwerkt waren. Helaas vond ik hem wel wat onduidelijk en wist zowel ik als mijn gezelschap gewoon echt niet waar we moesten zoeken of moesten kijken om te puzzelen. Nou is het een Spionnen kamer waar je alles in het geheim doet maar toch had er van mij wel wat meer duidelijkheid in de kamer mogen zitten.

Conclusie: The Imitation Room is zeker een escaperoom die de moeite waard is om te spelen en die ook goed te combineren is met de andere 2 kamers. Mocht je nieuw zijn bij Villa Bretil raad ik aan om te starten met de Tandarts kamer, dan The Imitation Room en als afsluiter Hannah. Puur eigen smaak natuurlijk.

Nogmaals onze extra complimenten voor onze lieve enthousiaste zorgzame host Nomi die het weer prachtig verzorgd had voor ons :)


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in September 2023

Played with 3 persons

Team: Team Daredevil

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Goede begeleiding
 • Verhaal
 • Origineel
 • Beleving

  Nomi-deBruijn

Fantastische kamer!

Ik heb echt genoten van deze kamer. Het verhaal klopt, de aankleding is heel erg mooi en de flow in deze kamer is juist erg goed en logisch vind ik. Het is de juiste balans tussen verhaal, beleving, sfeer, puzzel plezier, het is moeilijk genoeg maar wel te doen, het is ook spannend maar niet over de top. Ik vind ook dat er echte originele aspect in deze kamer zitten. Ik zei in de auto tegen mijn vriend: het lijkt wel een Volkel kamer. En ik denk dat dat in deze wereld een compliment is :-)


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 9.0


Played in September 2023

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Verhaal
 • Goede prijs
 • Spannend
 • Logica
 • Goede begeleiding
 • Diversiteit

  Pjurn.

AlexremiAlexremiEscaperMember since: 2022 March 25 (33 rooms played)
Posted on: 2023 september 25

Wat een toewijding!

Tot in de puntjes verzorgd. Je waant je echt even in 1943.

Je waant je in je rol als verzetsstrijder!

Je ziet hoeveel werk de bouwers eraan besteed hebben.

Een echte “Volkel” kamer.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in September 2023

Played with 2 persons

Escaped: No


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Verhaal
 • Goede begeleiding
 • Spannend
 • Logica

  Nomi-deBruijn

AlexdebontAlexdebontJunior EscaperMember since: 2023 August 12 (18 rooms played)
Posted on: 2023 august 12

Nieuwe escape ervaring

Wauw. Na een aantal escape rooms gespeeld te hebben, is dit een hele toffe kamer en een zeker een must voor iemand die vaker escape rooms doet.

Laat ik beginnen dat dit een hele andere ervaring is dan je standaard escape room. Je wordt veel meer in het verhaal gezogen en dat begint al gelijk bij binnenkomst en introductie van de kamer die beide heel goed uitgedacht zijn. De host laat gelijk voelen waar je voor komt, als spion de ruimte betreden en de Duitse berichten onderscheppen. Met dat in ons achterhoofd betreden we de ruimte en worden er ruim 70 minuten meegenomen in de wereld van de tweede wereld oorlog in Rijen.

De host stuurt ons de nodige hints om ons in de juiste richting te sturen, maar de flow van de kamer is goed. Van te voren had ik de reviews gelezen dat hij in het begin nog niet perfect was, maar daar is nu niks meer van te merken. De kamer is zeker niet makkelijk, het verreist zeker enige ervaring.

Al met al een top ervaring en wat mij betreft zeker een voorbeeld voor wat escape rooms echt moeten zijn.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in August 2023

Played with 2 persons

Escaped: Yes  72:15 min


 • Ambiance
 • Great service
 • Original
 • Storyline
 • Experience
 • Exciting

  Pjurn.

Thijs (4 rooms played)
Posted on: 2023 may 06

Super beleving

Alle kamers hier gespeeld het verhaal sluit aan op elkaar
Spanning en sensatie


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2023

Played with 4 persons

Escaped: Yes

  villa-bretil

Gave beleving

Na paar jaar weer eindelijk een kamer gespeeld.
Wat een gave beleving!!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2023

Played with 2 persons

Team: Knuffelbeertjes

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede service
 • Origineel
 • Beleving
 • Goede begeleiding

  villa-bretil

Geweldig

Een unieke, spannende en mooi in elkaar gezette kamer.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2023

Played with 4 persons

Escaped: No


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Beleving
 • Verhaal

  villa-bretil

Load more reviews

Write your review

Pro's and con's

Additional info

Score

Finishing

1
Review
2
Pro's and con's
3
Additional info
4
Score
5
Finishing

Your review

Your experience in one sentence*
Tell some more about your experience*

Prositives of the room

Ambiance
Great service
Puzzles
Original
Difficulty
Great price
Experience
Storyline
Diversity
Great host
Logic
Exciting

Negatives of the room

Ambiance
Bad service
Puzzles
Not really original
Difficulty
Cost
Experience
Lack of story
Illogical puzzles
Bad host
Needs maintenance
Decor

More info

Date of visit*
Persons*
Escaped?*
Time needed to escape? (Optional)

Ambiance

Game experience

Service

Total

Score

Rate the escape room you've played with grades

Ambiance

How was the decoration and theming of the room? Did they make use of effects in the room?

Game experience

Were the puzzles/tasks challenging enough, achievable and in balance and did they fit the story and the experience?

Service

How did you get welcomed and guided before, during and after the escape?

Total

The scoring total doesn't have to be the average of the partial grades. Sometimes an escape rooms deserves a higher or lower total score.

6

Ambiance: 6

Game experience: 6

Service: 6

Fine: A pretty average room, fine to play, but don't expect an amazing room.

Why do I see this?

At the of 2021, we put together a standard explanation of the scores, based upon input from our visitors. This can help to put your score in context.

Name


6

Ambiance: 6

Game experience: 6

Service: 6


More information

Played in

Played with

Team:

Escaped:

Time (mm:ss) (optional)


Pros

Cons

Place without account

We will send you a mail to confirm your email.
Your review will only become visible after you have confirmed your email adress and we have approved the review.

Fill in your name
How many escape rooms have you played already
Fill in your email

Thanks!

You're great