Found a bug?

Receive notifications?

Do you want to receive notifications?

Notifying Pim

Prodigy

Escape Master

Offline

Description

Geografische verdeling kamers:


België 78

Nederland 68

Spanje 59

Polen 37 (aanraders: de kamers van Exit 19 in Wrocław, Escapelandia in Poznań en van Wyjście Awaryjne in Bydgoszcz!)

Frankrijk 19

Duitsland 15

Italië 15 (over het algemeen is het niveau van de kamers niet erg hoog in Italië, dus 'bezint, eer ge begint' en doe goed vooronderzoek, maar wel absolute aanraders zijn Birth en Time Machine in Milaan en 'Alice' van Questhouse in Rome: 'Geheimtipp' als je Rome bent en de beste Alice-in-Wonderlandkamer die ik ooit heb gespeeld.)

Australië 10

Ierland 8 (aanrader: S.OS. van Escape Boats in Dublin)

Letland 5

Verenigd Koninkrijk 4

Nieuw-Zeeland 4

Slowakije 3 (mocht je ooit in Košice zijn: de kamers van The Room zijn absoluut een aanrader!)

Roemenië 3

Litouwen 3

Estland 3

Mexico 2

Finland 1

Zweden 1

Denemarken 1

Kroatië 1Member since

26-01-2017

Location

Brussel

Statistics

Escaperooms

198 reviews

198 Rooms played

81.3% escapepercentage


Games

0 reviews

0 played games


1 forum posts

Teams

Escapades

3 team members

52 Rooms played

Ontsnappje

2 team members

53 Rooms played

Cyclo-escapades

2 team members

19 Rooms played

DNA

2 team members

39 Rooms played

198 reviews

Very Bad Night

One Hour Charonne
Posted on: 2023 may 29

Very Funny Day After!

Heerlijke funkamer met hilarische attributen waar het plezier niet ten koste gaat van de puzzels die perfect in het dankbare Hangover-verhaal passen met bijbehorende aankleding: je moet de afgelopen nacht reconstrueren door de ruimte te doorzoeken naar aanwijzingen en door de puzzels op te lossen, die dan steeds weer tot nieuwe informatie leidt.

Voor ontsnappers met enige ervaring is dit de perfecte kamer om met zijn tweeën te spelen of anders 3 of maximaal 4, want anders wordt het wat te krap in sommige ruimtes. We hadden maar tweeëneenhalve minuut over, maar dat kwam ook omdat we alle extra (leuke) uitdagingen aangingen die modulair in het spel kunnen worden ingelast of weggelaten.
Dat werd zeer deskundig gedaan door onze enthousiaste en gepassioneerde spelleider Flavien, met wie we van tevoren een leuke babbel hadden gehad over escapen in en buiten Parijs. Hij las ons spel goed en gaf op twee juiste momenten een hint.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in May 2023

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Attributen
 • Origineel
 • Logica
 • Humoristisch

 

Omwenteling

Onthaal: Lock Academy is een geoliede machine op twee locaties (dus goed opletten waar je moet zijn) met elk meerdere kamers, die in ons geval tegelijkertijd begonnen. Wat ertoe leidde dat we met drie groepen buiten stonden te wachten om dan tegelijk binnengelaten te worden om daar ook weer even te moeten wachten, niet echt heel persoonlijk dus.

Verhaal: professor Lock besluit opeens de Lock Academy te verkopen aan zijn aartsvijand Jim Key. Zeer merkwaardig en verontrustend, dus als leerling-detectives worden jullie op pad gestuurd om te onderzoeken wat er precies aan de hand is en om die verkoop tegen te houden.

Kamer: je begint bij de werkkamer van professor Lock die stemmig is ingericht in de licht psychedelische stijl van de '70. Daar zitten verhaal en doorloop al meteen goed, want om verder te komen moesten we al snel meer te weten komen over het leven en het verleden van professor Lock waarvan in de werkkamer allerlei sporen en souvenirs te vinden waren. Door goed te communiceren konden we daar de taken verdelen en zo wat tijd besparen om later weer bij een puzzel uit te komen. Dat schommelen tussen lineair en parallel zou wel een beetje de constante van de kamer worden. Ook is deze kamer sterk in de afwisseling in sfeer en thematiek, want later beland je in een heel andere omgeving met dito puzzels en logica. Door een zeker repetitief element vonden we het einde wat minder sterk (ook qua verhaallijn), daar had een aparte finaleruimte of -puzzel de kroon op het werk kunnen zetten.

Conclusie: mooi aangeklede, op en top tweedegeneratiekamer met sterke verhaallijn en zeer uiteenlopende puzzels, mechanismen en attributen


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 8.0


Played in May 2023

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  56:46 min


 • Aankleding
 • Diversiteit
 • Sfeer
 • Logica

 

Kerkrazzia's

Escaperoom Nonsense
Posted on: 2023 april 08

Terug naar 1944

Leuke puzzelkamer rond lokaal thema (ontsnappen na Duitse razzia in oktober 1944) en met enkele mooie authentieke attributen. De kamer volgt een duidelijk verhaal: je volgt de verstopte Tjeu in zijn voorbereiding op zijn verdere vlucht en zijn verhaal/aanwijzingen helpen je steeds verder, waarbij moet je aanwijzingen en attributen/puzzelelementen goed met elkaar moet combineren. Een groep van drie of vier lijkt ideaal, zeker niet meer, omdat je elkaar in sommige ruimtes dan in de weg zou staan.
De puzzels zijn origineel en passen goed bij het verhaal/thema en de mechanismen begrijpelijkerwijze (om in de tijdgeest te blijven) hoofdzakelijk analoog, alleen jammer dat bij een bepaalde passage een zekere 'handeling' uitgevoerd moet worden, waarna de spelleider op een knop drukt om een mechanisme te activeren. Dat vond ik in deze setting minder passen en kan wellicht anders opgelost worden.


7.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in April 2023

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  56:50 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Verhaal

 

Southern Dis-Comfort

Hounds
Posted on: 2023 april 23

Y'all fancy some hootch?

Zeer vermakelijke anderhalvegeneratiepuzzelkamer met hoog fun- en belevingsgehalte, erg leuk om met zijn tweeën te doen, als je in de buurt bent!

Ontvangst: daar waar het aspect 'hospitality' elders soms nogal stiefmoederlijk behandeld wordt, maken ze daar hier wel werk van. Nadat je de trap hebt beklommen, wordt je welkom geheten in de de wachtruimte annex bar van Hounds Escape: de Kennel Club :-). Daar kan je tal van drankjes drinken, onder andere varianten van de 'moonshine' die je in Southern Dis-Comfort bij een concurrerent moet stelen. Hier is het dus voor een keer geen enkel probleem, wanneer je veel te vroeg opdaagt.

Kamer: we werden 'in personage' opgehaald door de spelleidster, die ons naar de ingang van de kamer bracht voor de inleiding. Dat deed ze echt heel goed, inclusief accent (ze bleek achteraf ook echt een Amerikaanse te zijn)! In een eerste fase valt er veel parallel te ontdekken, te communiceren en te combineren: de aankleding en de puzzels passen mooi bij een werkplaats in het zuiden van de VS. Geen hi-tech, nogal wat (cijfer)slotjes en sleutels (maar ook meer verfijnde mechanismen), maar dat stoort in deze setting niet. Nadat je uit de eerste fase ontsnapt bent en de zaken van een andere kant kunt bekijken, blijf je dat eerste gedeelte soms nodig hebben. Dus het is niet louter serieel en lineair afwerken van ruimtes wat je daar voor handen hebt, dat vonden we erg leuk. Er wordt in stijl afgesloten met een passende finale.

Conclusie: een kamer die een leuke uitdaging is voor duo's met ervaring of groepen van maximaal van 4 spelers (wat meer spelers is in sommige situaties wel handig voor het communiceren en combineren, maar niet meer dan 4, anders ga je elkaar in de weg lopen). Ik zou er niet speciaal voor naar het VK reizen, maar zeker meenemen als je in buurt bent (kan ook als uitstap vanuit Londen met de trein, de kamer ligt op maar vijf minuten van station Crawley).


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.5


Played in April 2023

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  44:54 min


 • Sfeer
 • Beleving
 • Origineel
 • Goede service
 • Puzzels

 

Le Motel

Locked Up Arlon
Posted on: 2023 march 02

Pittige en spannende puzzelkamer met veel potentie

Op doorreis in een opwelling deze kamer geboekt, omdat er opeens een nieuwe uitbater in Aarlen was bijgekomen, die nog maar een paar weken open was!

Ontvangst: de kamer ligt midden in het centrum (dus parkeren voor de deur zit er niet in) letterlijk naast het postkantoor waardoor je in de gang voor de deur staat te wachten en mensen je soms vragen of je in de rij staat voor het postkantoor :-). Op het afgesproken tijdstip gaat de deur dan open en je wordt heel leuk in character ontvangen.

Na een uitgebreide ontvangst mogen we dan beginnen in een eerste ruimte, waarover ik niet zal uitweiden, maar die wat mij betreft weggelaten had kunnen worden... De motelkamer zelf is zeer 'mooi' tijdsgetrouw aangekleed, de puzzels zijn origineel en inventief en passen goed in het sterke spannende scenario. Het schoentje wringt echter in de doorloop van de kamer, daar is nog wat werk aan, want hoewel we maar met zijn drieën speelden en zeker zaken over het hoofd hebben gezien, hebben we de kamer zelfs met de nodige hints niet gehaald en we hadden nog een aantal stappen te doorlopen. En we bleken niet de enigen, sterker nog: de uitbater liet zich erop voorstaan dat in de paar weken dat de kamer open is, nog maar een groep de kamer binnen de tijd had uitgespeeld... Eigenlijk zou er wel 75 minuten voor deze kamer uitgetrokken mogen worden, ook gelet op de prijs die ervoor gevraagd wordt.


8

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in February 2023

Played with 3 persons

Team: Escapades

Escaped: No


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Te veel te doen voor de beschikbare tijd

 

The Lost Treasure of Alden Biesen

Trèscape
Posted on: 2023 january 03

Wegens succes verlengd!

Omdat (goede) ontsnapkamers dun gezaaid zijn in dit gedeelte van Limburg, was ik aangenaam verrast, toen ik op Facebook eind augustus 2022 iets voorbij zag komen over een tijdelijk project in de Landcommanderij van Alden Biesen. De verrassing was echter van korte duur, toen ik door kreeg dat het tijdelijke project, dat de hele zomer had gelopen, eind augustus ook weer zou stoppen. Maar gelukkig was het zo'n succes gebleken dat het inmiddels al twee keer verlengd is en dat er nog verlengingen in het verschiet zitten!

Toegang: parkeren kan op de ruime parkeerplaats van Alden Biesen. De kamer bevindt zich in de kelder van het kasteel, dus eerst richting hoofdingang: als je van de parkeerplaats komt en met je gezicht naar kasteel staat, linksaf (Kasteelstraat die Reekstraat wordt) en vervolgens het eerst paadje rechts, de Maastrichterallee, inlopen. De hoofdingang bevindt zich circa 100 meter verder aan de rechterkant: door de poort, over het binnenplein (met aan de linkerhand de toeristische dienst), over de gracht en daarna rechtsaf naar het eigenlijke kasteel. Ook daar moet je op de binnenplaats zijn, op de deur naar de kelder staat een poster van de escaperoom. Er staat ook bordjes, maar die willen blijkbaar wel eens omwaaien of verdwijnen.

Na een inleidend filmpje met een naast de camera kijkende ridder, mogen ook wij op zoek naar de monstrans van de Duitse Ridderorde. Want dat is het doel, dus het is geen klassieke ontsnapkamer, maar wat ze in het Duits zo mooi een 'Rätselraum' noemen.
Lekker old school puzzelen in de echte kelder van Alden Biesen als schitterende locatie, daar moet deze kamer het van hebben. De puzzels en eerstegeneratiemechanieken passen goed in het kader en het thema en de sfeer wordt verder vervolledigd door eigen themamuziek. Juist daarom valt één puzzel uit de toon door de ons inziens onnodige inzet van moderne technologie: het effect daarvan is leuk, maar het jammer van het anachronisme dat zo ontstaat in een kamer die zich verder in de middeleeuwen afspeelt. Maar los van deze historische haarkloverij hebben we precies gekregen waarvoor we kwamen: ouderwets lekker puzzelen op een mooi aangekleden, historische locatie. Chapeau voor dit jonge dynamische team dat dit hier heeft neergezet!


8

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in December 2023

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Authentieke locatie
 • Aankleding
 • 1 anachronisme in middeleeuwse kamer

 

Die Gasse

Rätselraum Ruhrpott
Posted on: 2022 december 28

Hij-die-niet-genoemd-mag-worden

Subliem gedaan: een volledige kamer in HP-thema maken, zonder dat het H-woord ooit genoemd wordt. In deze beleving ben je namelijk een zwarte tovenaar die zijn waardigheid moet bewijzen aan de allerdonkerste der zwarte tovenaars, wiens naam uiteraard ook niet vermeld wordt. Maar eigenlijk is dat allemaal bijzaak en een mooie aanleiding om lekker te puzzelen in een schitterend HP-decor, namelijk de Wegisweg (of Winkelgasse in het Duits, vandaar Die Gasse). Het hintsysteem is geheel in stijl in de vorm van een wezen dat goed in dat universum past en zich ook zo gedraagt, erg leuk gedaan! Alleen jammer dat het einde zo abrupt is, daar hadden we nog wel een eindbeproeving kunnen smaken.
Een absolute aanrader voor HP-fans, want de sfeer is bijzonder goed getroffen!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in December 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Puzzels
 • Origineel
 • Hintsysteem

 

Hekates Tränen

The Code Agency
Posted on: 2022 december 28

We moeten verder, of we willen of niet...

Het ingewikkelde fantasyverhaal achter deze kamer is een kapstok om zeer verschillende omgevingen munten te verzamelen die je dan aan het einde in kan ruilen tegen toverdrankjes. Dat geeft aanleiding tot uiteenlopende, mooi aangeklede decors en zeer gevarieerde puzzels. Verfrissend is ook dat je prestatie niet afgemeten wordt aan de tijd die nodig hebt, maar aan de hoeveelheid toverdrankjes die je weet te verzamelen.
Om de geoliede ontsnapmachine draaiende te houden, hebben ze hier echter gekozen voor het 'dwangsluissysteem', waarbij je een ruimte na een bepaalde tijd moet verlaten (of daar nu klaar bent of niet) om door te gaan naar de volgende en zonder mogelijkheid terug te keren. Op die manier kunnen medewerkers de eerste ruimte alvast weer klaarmaken en kan de volgende groep de eerste ruimte betreden, zodra de vorige groep de laatste ruimte verlaten heeft. Niet echt een systeem waar we fan van zijn, want het leidt onvermijdelijk tot frustratie en daarnaast dragen opruimgeluiden niet echt bij tot de beleving; bovendien kan het dwangelement vermeden worden door te werken met vrije tempokeuze, maar door terugkeer naar eerdere ruimte vanaf bepaalde punten onmogelijk te maken. Tekenend was ook dat er een onderdeeltje ontbrak en iets technisch niet helemaal goed werkte, waarvan men op de hoogte leek, maar nog niet de tijd had gehad om het recht te zetten.
Uit de eerdere besprekingen zal wel duidelijk geworden zijn dat je niet naar Code Agency moet komen voor de persoonlijke benadering en de uitgebreide babbel: het is een geoliede ontsnaplocatie-annex-bar, waar je dus ervoor of erna meteen wat kan drinken, maar waar het soms vrij druk kan zijn.


8.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 7.0


Played in December 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Decor
 • Puzzels
 • Sfeer
 • 'Dwangsluissysteem'
 • Korte omlooptijd: ontsnapmachinegevoel

 

Zepter des Lichts

The Code Agency
Posted on: 2022 december 28

Lichtend voorbeeld

Daar waar ze bij Code Agency voor Hekates Tränen gekozen hebben voor een modulair 'dwangsluissysteem' (zie bespreking daar), bewijst hun Zepter des Lichts dat ze ook zonder zo'n systeem een schitterende kamer neer kunnen zetten. Ook hier is het wat gekunstelde verhaal een voorwendsel en kapstok om zeer uiteenlopende ruimtes en decors met dito puzzels te verkennen. Thematisch kon niet elke ruimte me evenzeer bekoren (vooral het middelste gedeelte stak er voor mij bovenuit), maar het voordeel van deze benadering is dat er zo uiteindelijk voor elk wat wils is.
Uit de eerdere besprekingen zal wel duidelijk geworden zijn dat je niet naar Code Agency moet komen voor de persoonlijke benadering en de uitgebreide babbel: het is een geoliede ontsnaplocatie-annex-bar, waar je dus ervoor of erna meteen wat kan drinken, maar waar het soms vrij druk kan zijn.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in December 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Diversiteit
 • Aankleding
 • Puzzels
 • Sfeer
 • Korte omlooptijd: ontsnapmachinegevoel

 

Dragon Magic

The Right Escape
Posted on: 2022 december 16

Visueel mooie kamer met werkpuntjes

Anderhalvegeneratiekamer van indiebouwer die relatief weinig ontsnapervaring had voordat hij met zijn eigen kamers begon en zijn eigen ding doet. Daar waar dat in hun eerste kamer 'Alternatieve Werkelijkheid' leidt tot een zeer aparte, originele en sfeervolle kamer waar een duidelijk lijn in zit, is het resultaat in de Magie van de Draak wat wisselender qua opbouw, afwerking, thematiek en verhaal. De aankleding is erg mooi, maar niet altijd even consistent en soms had de afwerking nog iets beter gekund. De thematische koppeling tussen puzzels en verhaal komt niet altijd uit de verf. Het kan aan ons liggen, maar bij twee puzzels zagen wij de logica niet, ontbrak het voor ons aan een visuele of tekstuele aanwijzing tussen de onderdelen of naar het einddoel van de puzzel.
Wij hebben de kamer in het Frans gespeeld, maar de kamer is zeer taalonafhankelijk en kan ook in het Engels of Nederlands gespeeld worden (de eventuele tips verschijnen op een scherm). Achteraf krijg je een polaroidfotootje als leuk aandenken.


8

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in December 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Sfeer
 • Logica van sommige puzzels

 

Al Capone

Best Escape
Posted on: 2022 december 10

Cheers!

Passieproject voor de gepassioneerde puzzelaar: voor een redelijke prijs 75 minuten lang heerlijk puzzelen in toffe anderhalvegeneratie-indiekamer met dus zowel slotjes als meer verfijnde mechanismen en ook enkele verrassende wow-momenten! De kamer moet het vooral hebben van haar originele denk- en ook doepuzzels die goed in het verhaal passen en die bij het oplossen ook voor een leuk eurekamoment kun zorgen op het moment dat je de juiste verbanden hebt gelegd, want wat het 'puzzelmateriaal' is, is na enige tijd wel duidelijk. De lijn en de doorloop van de kamer lagen ons wel, want hoewel we op een paar momenten (waar we verschillende puzzelelementen hadden, maar het verband niet zagen) even stokten, konden we er uiteindelijk door overleg en redeneren hintloos uitkomen!
Qua afwerking is het geen gelikte en gelakte prefabkamer waar elke cm2 afgedekt of beschilderd is, maar de decoratie past zeker in de jaren '30-sfeer en bevat enkele originele elementen. Ter sfeerverhoging zouden muziek en/of geluiden niet misstaan hebben (zonder dat het meteen een spannende of enge kamer moet worden).
Achteraf nog een lange gezellige babbel met eigenaar Didier!


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in December 2022

Played with 3 persons

Escaped: Yes  53:27 min


 • Puzzels
 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Origineel
 • Sfeer

 

The Mine

Level Up Gent
Posted on: 2022 november 24

Uitdagende 'erbij-kamer' voor twee personen met werkpuntjes

Level up biedt vooral VR-ervaringen en op hun huidige locatie daarnaast ook een fysieke anderhalvegeneratie ontsnapkamer die een redelijke prijs-kwaliteitverhouding biedt voor ontsnapduo's (€25 p.p.).

Bij onze aankomst waarschuwt de spelleider, die tegelijkertijd ook een groepje VR'ers in het oog moet houden, dat het een pittige kamer is met een slagingspercentage van 30% en dat we dus niet moeten aarzelen om hints te vragen, als we vastzitten. Dat hints vragen moet helaas via walkie-talkie.

Na een korte en zakelijke inleiding mogen we al snel de mijn in, waar we de mijnlift weer aan de praat moeten krijgen om te ontsnappen. Het duurt aanvankelijk even, voordat we op gang komen en we hebben al meteen een hint nodig, maar we blijven de oplossing van het eerste probleem nogal 'proefondervindelijk' vinden zonder een logica die je uit die eerste ruimte af kan leiden. Daarna gaat het beter en komen we beter in de 'mijnsfeer', al kan de afwerking op bepaalde plaatsen beter. Storend is dat een puzzel, die duidelijk tot het spel behoort, in reparatie is en dus maar in opgeloste stand staat en dat er aan een puzzelonderdeel alleen maar een vrij essentieel touwtje ontbreekt en dat men niet de moeite had genomen dat te herstellen. Een van de cijfersloten beweegt bijzonder moeizaam en blijkt achteraf een vervanging te zijn voor een slot dat per ongeluk door een deelnemer is meegenomen. De mechanismen zijn een combinatie van slotjes en magneetmechanismen
Het lijkt een kamer die ze erbij hebben gemaakt, omdat ze toch nog wat ruimte over hadden. Die beschikbare ruimte wordt wel heel slim gebruikt, zodat het totaal groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Het blijft de proporties van een mijngang houden, dus ideaal voor tweetallen: we zouden niet aanraden om de kamer met zijn vieren te spelen, want je loopt elkaar onvermijdelijk in de weg.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.0

Service: 7.0


Played in November 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  58:02 min


 • Goede prijs
 • Puzzels
 • Heeft onderhoud nodig
 • Logica van sommige puzzels
 • Spelleider moet ook VR-spellen in het oog houden

 

Magische queeste

Heerlijke magische queeste in uitbundig fantasyachtig decor op basis van sterk verhaal, waarbij je geholpen en gestuurd wordt door de licht- en geluidseffecten. De queeste is niet eng of een adrenalineachtbaan, maar lekker puzzelen in een magische en mysterieuze middeleeuwse omgeving. Er valt behoorlijk wat de ontdekken en op te lossen, maar sommige ruimtes zijn wat kleiner, dus een team van vier lijkt ons ideaal.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in November 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Verhaal
 • Beleving
 • Verhaal

 

Clemens Geheimnis

Senfmühle Monschau
Posted on: 2022 september 30

Een duik in de geschiedenis (van het escapen)

Als deze 'raadselruimte' het nog een paar jaar uitzingt, is ze over een paar iets voor de liefhebbers van vintagekamers en voor de historiografen van het escapen want het is of je teruggekatapulteerd wordt naar 2015 :-).
In deze raadselruimte ben je een concurrerende mosterdproducent die niet op kan tegen de succesvolle mosterds van Clemens en dus in zijn bureau inbreekt om diens mosterdrecept te stelen: eerder een inbreek- dan een ontsnapkamer dus.

Taal: de kamer kan alleen in het Duits gespeeld worden en bevat ook aardig wat tekstfragmenten.

Ontvangst: de raadselruimte bevindt zich niet bij de historische mosterdmolen aan de rand van Monschau, maar midden in het historische centrum van de stad in een van de historische panden van de familie Breuer. Dat historische centrum is volledig autovrij, dus als je met de auto komt, moet je aan de rand van de stad parkeren en te voet verder, dus trek daar voldoende tijd voor uit. We werden er vriendelijk ontvangen door een telg uit de Breuerfamilie.

De raadselruimte zelf is een puur eerstegeneratieproduct vol sleutels en cijfersloten. Dat is op zich geen probleem, maar daar waar de ruimte aanvankelijk zeer parallel aandoet, omdat je tal van aanknopingspunten aantreft, is het wel degelijk een lineaire kamer, maar dan zonder enige logische indicatie welk spoor je als eerste moet volgen en welke code aan welk slot gekoppeld kan worden. Je hebt en krijgt echter niet de tijd om alle sporen te verkennen, want je wordt door de zeer aanwezige spelbegeleidster al snel in de goede richting geduwd. Deze is gewend minder frequent spelende groepen te begeleiden en is, als je haar niet intoomt, dus nogal trigger happy met de aanwijzingen :-). Anderzijds heb je die aanwijzingen op enkele momenten ook wel nodig, omdat de logica van de puzzels soms wat multi-interpretabel is en aanknopingspunten voor de invalshoek ontbreken.
We hebben de ruimte met zijn tweeën gespeeld, maar werden bij het boeken al gewaarschuwd dat het voor twee personen erg uitdagend is: we hebben het recept dan ook niet binnen een uur weten te stelen, maar de spelbegeleidster laat iedereen standaard wel doorraadselen tot je het gevonden hebt (maar vertelde achteraf dat ze na enige tijd het aantal aanwijzingen wel opschroeft). Daarom raadt ze aan de kamer met minstens vier te spelen, maar door het lineaire karakter en de 'gedachtensprongen' die van spelers soms gevraagd worden, betwijfel ik of meer dan vier spelers in zo'n ruimte echt productief is (het zou wel eens tot meer verwarring kunnen leiden).
Niet bepaald een kamer waar je speciaal een reis voor onderneemt, maar wat wij wel erg waardeerden was de historische verankering ervan (de locatie en enkele rekwisieten die echt van de voorouders komen). Voor twee personen betaalden wij €60, wat een correcte prijs is.


6.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 6.0

Service: 8.0


Played in September 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No


 • Origineel
 • Historische context en verankering
 • Locatie
 • Kamer uitspelen na verstrijken tijd
 • Rammelende logica
 • Zeer aanwezige spelbegeleidster

 

Time Machine

Mad Machines
Posted on: 2022 september 17

Beleving die je de tijd bijna doet vergeten!

Mad Machines is in 2019 meteen met twee belevingskamers geopend door een jong en dynamisch stel ontsnapfanaten en passie, ervaring en spelvreugde lees je meteen aan de kamers af!

Ontvangst: parkeren kan direct voor de kamer op het binnenpleintje. Daarna heb je een tijdvenster van 10 minuten (5 minuten voor en na het tijdstip van de afspraak) om de ontvangstruimte te betreden, waar je als groep meteen 'in thema' wordt klaargemaakt voor de beleving.

Time Machine: voordat je in contact komt met Doctor Mad(era) en zijn tijdmachine, maak je eerst op ludieke wijze kennis met zijn assistenten, een leuke vingeroefening ter voorbereiding op het echte ontsnapwerk dat daarna volgt. Via grappige filmpjes begeleidt Dr. Mad je vervolgens op je tijdreis en staat ook klaar met raad en daad, mocht iets niet helemaal verlopen, zoals gepland was... Meer wil ik er inhoudelijk niet over verklappen, maar het verhaal zit zeer goed en logisch in elkaar en wordt met aankleding, licht en geluid ook schitterend vormgegeven, zodat het voor ons steeds glashelder was wat we moesten doen (alleen duurde het soms even, voordat we uitgevogeld hadden hoe en of waar we dat moesten doen). Door die duidelijke rode draad te volgen en met de aanwijzingen van Dr. Mad (zijn onderdeel van het spel), slaagden we er in onze tijdreis succesvol af te ronden. Hoewel de puzzels ons iets moeilijker leken dan in Birth Machine, zijn ze ook hier ontworpen om perfect te passen in het sterke verhaal en de beleving, die centraal staan, waardoor niet alle puzzels even moeilijk zijn, maar wel allemaal erg leuk om te doen, want de lichte toon staat voorop. Een behendigheidspuzzel tegen het einde vonden we nodeloos frusterend, maar die kan met een kleine technisch aanpassing gemakkelijk wat toegankelijker gemaakt worden.

Een absolute tien voor service, want hoewel ze op ons wenstijdstip (einde middag op een weekdag) normaal nog niet open waren (en wij alleen rond die tijd in de buurt waren, omdat we alleen langs Milaan reden, aangezien we 's avonds elders werden verwacht), waren ze na een vriendelijk e-mailtje niet alleen bereid de kamer vroeger te openen, maar boden ze ook aan om beide kamers achter elkaar te spelen: top, ragazzi!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in September 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Beleving
 • Verhaal
 • Aankleding
 • Humor
 • Logica

 

Birth Machine

Mad Machines
Posted on: 2022 september 22

Deze superoriginele beleving moet je gespeeld hebben!

Mad Machines is in 2019 meteen met twee belevingskamers geopend door een jong en dynamisch stel ontsnapfanaten en die passie, ervaring en spelvreugde spat van de kamers af! Na het spelen van Birth Machine vroegen we af ons wie er meer lol heeft gehad: wij tijdens het spelen of het ontwerpteam tijdens het bedenken van deze beleving, want dat moeten hilarische sessies geweest zijn! :-))

Ontvangst: parkeren kan direct voor de kamer op het binnenpleintje. Daarna heb je een tijdvenster van 10 minuten (5 minuten voor en na het tijdstip van de afspraak) om de ontvangstruimte te betreden, waar je als groep meteen 'in thema' wordt klaargemaakt voor de beleving.

Birth Machine: voordat je je (weder)geboorte mag beleven, maak je eerst op ludieke wijze kennis met de assistenten van Dr. Mad, een leuke vingeroefening ter voorbereiding op het echte ontsnapwerk dat daarna volgt. Dr. Mad maakt in het begin en aan het eind nog even een cameo, maar speelt een minder prominente rol dan in Time Machine. Birth Machine is absoluut geniaal door de combinatie van humor, aankleding en de zeer uitlopende en toch perfect inpassende puzzels: de beleving schommelt van bedrieglijk eenvoudig met een duidelijk doel en lineaire opbouw, zodat je bijna ongemerkt een hele rest puzzels oplost die perfect in de logica en de verhaalopbouw passen, tot een barokke overdaad in aankleding en parallelle puzzels die goede coördinatie en ploegspel vergen. Rode draad of in dit geval de navelstreng zijn de humor en de lichtheid: van subtiele knipogen tot minder subtiel en over the top hilarisch! :-))

Een absolute tien voor service, want hoewel ze op ons wenstijdstip (einde middag op een weekdag) normaal nog niet open waren (en wij alleen rond die tijd in de buurt waren, omdat we alleen langs Milaan reden, aangezien we 's avonds elders werden verwacht), waren ze na een vriendelijk e-mailtje niet alleen bereid de kamer vroeger te openen, maar boden ze ook aan om beide kamers achter elkaar te spelen: top, ragazzi!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in September 2022

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Superorigineel
 • Altijd humoristisch, bij vlagen hilarisch
 • Zeer diverse puzzels
 • Beleving
 • Verhaal
 • Logica
 • Goede service

 

Who is Max Winckler?

Mysterious Rooms
Posted on: 2023 march 17

Droomkamer

Absolute aanrader voor liefhebbers van dromerige thema's!
Hoewel de Muveszet-kamer (zie daar) in het algemeen het hoogst wordt aangeschreven bij Mysterious Rooms, is deze kamer mijn persoonlijke favoriet daar, vanwege het hoogst originele onderwerp en de unieke sfeer: aankleding, licht en geluid creëren een licht sinistere droomsfeer met de lokale toets als achtergrond (negentiende-eeuwse Poolse stad). Voor de duidelijkheid: het is zeker geen enge kamer, er zitten geen acteurs of flitsschrikeffecten in, maar er hangt soms wat dreiging in de lucht. De puzzels zijn niet spectaculair, maar passen wel goed in het droomthema.
Zoals wel vaker in Polen met zijn levendige ontsnapgemeenschap was de spelleider een zeer sympathieke, enthousiaste jongen, waar we nog een tijd mee hebben staan napraten (daar waar je in andere Oost-Europese landen soms begeleid wordt door werknemers die duidelijk alleen maar plichtmatig hun werk aan het doen zijn) en die ons enthousiasmeerde om later die dag ook nog de Muveszet-kamer te spelen.
Puur vanwege de sfeer waar ik zo van genoot, zou ik zelf de kamer wel een 9 geven, maar objectief bekeken is geen grootse noch spectaculaire kamer, dus om geen valse verwachtingen te creëren een 8,5.


8.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 9.5


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  48:40 min


 • Sfeer
 • Origineel
 • Goede begeleiding

 

Zinsbegoochelend

Natuurlijk is de goochelaarswereld al vaak gebruikt als ontsnapthema, maar toch heeft deze kamer me aangenaam verrast, niet zo zeer door het verhaal (alweer iets met gestolen juwelen), maar door de uitwerking in de originele, inventieve en geniepige puzzels die met je zinnen spelen. Ook enkele indrukwekkende mechanismen. De sfeer vond ik persoonlijk soms wat opgeklopt, dan liever de ingetogen mysterieuze droomsfeer van Max Winckler. We speelden de kamer met zijn tweeën en hadden onze handen vol, vier handen en ogen erbij waren welkom geweest. Leuke twist was ook dat je wel degelijk slechts een uur de tijd had, maar dat er niet overal een klok te zien was (om de magie niet te doorbreken) en dat er een duidelijk moment is waarop de klok stopt (en dus niet gemanipuleerd kan worden door de spelleider): groot was dan ook onze verbazing toen we zagen dat we nog precies een seconde over hadden!
Zeer sympathieke begeleider die zelf ook enthousiast escaper was!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 9.5


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  59:59 min


 • Puzzels
 • Beleving
 • Sfeer

 

In Da Club

Escapelandia
Posted on: 2022 july 30

Topclub voor een spotprijs!

Ontvangst: Escapelandia, het ontsnapwalhalla van Poznań, is ondergebracht in een uitgeleefd communistisch kantoorgebouw aan de rand van de stad waar enkele ontsnapondernemers de handen in elkaar hebben geslagen en nu ieder in een eigen deel van het gebouw ruimte genoeg hebben om hun ding te doen. Vertrouw dus je navigator, want dit is weer zo'n geval waar je goed zit, als je denkt dat je verkeerd gereden bent :-).
Voor de 'serieontsnappers': bij ons bezoek in juli 2022 was er buiten een koffie- en burgergelegenheid gevestigd (Escape Burgers), zodat je tussen de kamers door geen grote omzwervingen hoeft te doen om wat te drinken of te eten. Geen idee of die er het hele jaar door staan, maar anders liggen er twee supermarkten vlak in de buurt.

Het verhaal is een soort clubversie van The Hangover, dus een variatie op een thema dat elders ook al wel eens is verkend, maar het is schitterend uitgewerkt waarbij je al puzzelend en ontdekkend in zeer verschillende ruimtes steeds meer te weten komt. De aankleding en afwerking zijn zeer goed verzorgd en de ingenieuze en soms geniepige puzzels passen perfect in het verhaal en bij de ruimte waar je je dan bevindt. Vooral de beginruimte vonden we geniaal gevonden!
Wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld en zijn er met drie hints met nog 7 minuten over ontsnapt, maar er valt veel gelijktijdig te doen en te genieten van deze kamer, dus ik zou een groep van vier adviseren.

'Goede prijs-kwaliteitverhouding' is op bijna elke Poolse kamer wel van toepassing, maar deze kamer overtrof echt alles, want in juli 2022 betaalden wij twee voor 90 minuten topontsnapvermaak maar €35!! En dan is het door de week nog iets goedkoper en voor grotere groepen slechts gering duurder, wat betekent dat je met zijn vieren door de week voor een kleine veertig euro even helemaal van deze wereld kan zijn! :-)


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 10.0

Service: 9.0


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding
 • Sfeer
 • Mooie aankleding en afwerking
 • Origineel
 • Beleving
 • Moeilijkheidsgraad

 

Test- en puzzelparcours voor goed op elkaar ingespeelde ploegen!

Het concept is inmiddels bekend: een reeks zeer uiteenlopende minikamers achter elkaar waarin telkens een andere vaardighed getest wordt en waarvoor je telkens 9 minuten de tijd hebt. Om toegelaten te worden tot de beroemde undercovereenheid van de politie (met alle voordelen van dien ;-)), moet je echter minder dan 69 minuten over alle proeven doen (zodat je minder goede tijden kan compenseren met betere).

Elke kamer bevat duidelijk een hoofdpuzzel die goede communicatie en samenwerking vereist: eens je de aard van de puzzel achterhaald hebt, is het vaak een kwestie van uitvoeren, wat soms neerkomt op goed (voor)lezen en redeneren.
Het is duidelijk dat er mensen uit de computerspelwereld aan de ontwikkeling mee hebben gewerkt, want de aankleding is zeer verzorgd en de kamerdoorloop is zeer logisch.

Vanwege de tijdsdruk is het geen beginnerskamer, maar bij uitstek geschikt voor teams die al wat ervaring samen hebben opgedaan en zichzelf willen testen!


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 10.0

Service: 9.5


Played in July 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Diversiteit
 • Logica
 • Origineel

  TheStart EscapeRooms

Heerlijke rockende indiekamer voor goed op elkaar ingespeelde ontsnapbands!

Heerlijke indiekamer in echte voormalige muziekstudio met echte instrumenten! Verwacht hier geen 'geautotunede', tot in de puntjes afgewerkte ruimtes met een niet te missen lineair parcours, maar ruimtes met wat rockrafels en vooral een schat aan uiteenlopende en zeer originele muziek(wereld)gerelateerde puzzels die je naast elkaar kan doen en die je geleidelijk aan tot de conclusie brengen. De koppeling met het introductieverhaal had nog wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar wij hebben een klein uur lang heerlijk gepuzzeld in een authentieke setting.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in July 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  49:51 min


 • Origineel
 • Sfeer
 • Puzzels

  fingertriggerescaperoompeerprodigy

Pharma Edderkoppen

Lockfree
Posted on: 2022 july 24

Schitterende kruidenierszaak met meer potentieel, maar nog enkele conceptuele knelpunten

Nadat we twee jaar geleden bijzonder aangenaam verrast waren door nieuwkomer The Traveler van Lockfree, stond hun tweede kamer al een tijd op ons verlanglijstje.
Ontvangst: kom zeker op tijd of zelfs wat te vroeg om te kunnen genieten van de schitterende ontvangstruimte die heerlijk ouderwets barok is ingericht, waar de uitdossing van de uitbaters goed bij past.
Na weer een zeer uitgebreide introductiefilm van Albert Zweistein, konden we alweer onze kamer gaan zoeken, nog zo'n leuke en goed Lockfreetraditie die in ere is gehouden: je wordt niet zo maar een deur door gestuurd, maar moet eerst zelf de ingang zien te vinden...
Eenmaal binnen in deze oude kruidenierszaak waan je je als kinderen in een ontsnapsnoepwinkel: zo mooi ingericht, zoveel te zien en te ontdekken! Al ontdekkend sloegen we lekker aan het puzzelen, wat goed leek te vlotten, maar geleidelijk aan belandden we aan bij een 'puzzelfuik' waarin veel samenkwam en waar elke onnauwkeurigheid funest kan zijn. Blijkbaar waren we niet helemaal geconcentreerd genoeg, want hadden we een paar zaken niet helemaal nauwkeurig gedaan en waren sommige puzzels ook niet helemaal waterdicht, alleen werd dat in dit systeem pas duidelijk aan het eind van de puzzelfuik en niet in eerder stadium, waardoor er controle via de spelleider nodig was om 'het lek boven te krijgen', wat jammer en ook wat frustrerend is.
Verderop hadden we de rode draad weer te pakken, zowel in het verhaal, dat nu duidelijker werd, als in ons spelverloop. Dat kwam weer piepend en krakend tot stilstand bij de eindpuzzel, die geen ontknoping is waarin alles samenkomt, maar een anticlimax, want de puzzel is van die aard dat je hem of vrij snel oplost of er pakweg tien minuten over doet (zelfs met vrij expliciete hulp).
Conclusie: mooi vormgegeven kamer, maar bij ons overheerste achteraf een onvoldaan gevoel: de door de vorige kamer vrij hooggespannen verwachtingen werden niet ingelost vanwege die twee conceptuele knelpunten, die o.i. makkelijk verholpen zouden kunnen worden, waardoor ook deze kamer naar het niveau van The Traveler getild kunnen worden. Verder waarderen we de ambachtelijke benadering en de aandacht voor detail van Lockfree, dus we komen zeker terug voor kamer nummer drie.


7.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.0

Service: 9.5


Played in July 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: No


 • Sfeer
 • Aankleding en inrichting
 • Origineel
 • Ontvangsruimte
 • Twee conceptuele knelpunten in het spelverloop

 

Ontsnappen uit echte kerkers en martelkamers!

Deze kamer is zeer lastig te beoordelen, want dat oordeel zal sterk afhangen van je voorkeuren en het belang dat je aan comfort hecht.

Parkeren + ontvangst: het kasteel heeft een eigen parkeerplaats en je wordt hartelijk in personage en in kostuum ontvanger door, in ons geval, de kasteeldame, de dochter van de grootinquisiteur die jullie over een uur komt martelen, als jullie niet uit zijn kerkers ontsnapt zijn.

Kamer of beter gezegd kerkers: want je wordt opgesloten in de echte kerkers van het vervallen kasteel van Picquigny! Ook qua spelelementen houdt men het authentiek, want er komt geen elektronica aan te pas: alles is puur analoog en vooral zoekwerk met zeer uiteenlopende sloten en sleutels. Het is echter niet zo dat je al na een halfuur al buiten staat, want er zitten enkele geniepigheden in.
Achteraf nog uitgebreid nagebabbeld en toen te horen gekregen dat in die ruimtes circa 700 jaar geleden echt Tempeliers zijn opgesloten en gemarteld! Je ziet her en der dan ook inkervingen in de muur.

Door die historische context en de authentieke locatie hadden wij een schitterende ervaring, maar als je die met een klassieke ontsnapper vergelijkt, is het allemaal vrij spartaans: veel zoekwerk en van sleutel naar slot, geen drankgelegenheid en ook geen toilet.

Taal: wij hebben de kamer in het Frans gespeeld en nagevraagd of Engels ook mogelijk zou zijn. Voor een keer waren de spelbegeleiders niet het probleem, want dat zijn enthousiaste jongeren die wel een mondje Engels willen spreken, maar de uitbater heeft de gebruikte teksten nog niet laten vertalen. Dus mocht je in de buurt zijn en de kamer willen spelen, kan je altijd contact opnemen en desnoods vragen of ze die teksten vrij basic op een klein papiertje vertalen.


8

Ambiance: 9.5

Game experience: 7.0

Service: 9.0


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes


 • Echte kerkers en martelkamers
 • Grotendeels techniek uit die tijd
 • Origineel
 • Sfeer
 • Geen toilet

 

Originele indiekamer

Parkeren: geen grote eigen parkeerplaats, maar de kamer bevindt buiten het centrum, dus parkeren in de buurt lijkt niet erg lastig.

Ontvangst: we werden hartelijk ontvangen en hebben van te voren en zeker ook achteraf leuk gebabbeld over het escapen in de regio (zo veel buitenlandse en/of regelmatige escapers krijgen ze niet).

Kamer: je hoort een merkwaardig geluid in de tuin van buurvrouw Zoë, kan je nieuwsgierigheid niet bedwingen en probeert over de scheidingshaag een kijkje te nemen in haar tuin, wanneer je een klap op je kop krijgt... en wakker wordt in de garage van die schattige buurvrouw Zoë, die blijkbaar een vleesetende planten aan het kweken is en over een uur zijn jullie de volgende maaltijd...
Door originele thematiek, puzzels en inrichting duidelijk een zelfbouwproject met alle voor- en nadelen van dien: enkele zeer originele puzzels, sommige erg pittig. Verder is de aankleding van de eerste garageruimte wat schaars, daar hadden ze iets meer werk van kunnen maken. We hadden geen hoge verwachtingen, maar waren al bij aangenaam verrast door de hoge originaliteit van de kamer.

Taal: wij hebben de kamer in het Frans gespeeld en we hebben het even nagevraagd bij de makers/spelleiders. Op voorafgaand verzoek kan de kamer in het Engels gespeeld worden: de teksten in de kamer kunnen ze wel daar het Engels vertalen, de communicatie via walkie-talkie voor de hints kan dan misschien wat moeizamer, want hun Engels is niet zo goed.


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No


 • Origineel
 • Sfeer
 • Moeilijkheidsgraad
 • Decor van eerste ruimte

 

Mooie, lokaal verankerde kamer op authentieke locatie

Parkeren: voor ons geen probleem, want we waren op de fiets, maar de kamer ligt midden in Chimay, dus parkeer je het best aan de rand van de stad, bijvoorbeeld op de grote Place Léopold.

Taal: de kamer kan in het Frans, Nederlands of Engels gespeeld worden, een mooie en slimme service! Dat komt erop neer alle teksten, aanwijzingen en ook hints vertaald zijn, maar niet per se dat de spelleider drietalig is.

De kamer bevindt zich in de echte keldergewelven van het oude stadhuis, waar volgens een dorpslegende een schat verborgen zou liggen. Mooie, authentieke locatie dus met leuke, soms pittige puzzels die onder andere te maken hebben met het Chimaybier. Uit de toon van die serene, analoge wereld valt het hintsysteem met een tablet, waarop je de lettercode in kan geven die op elke puzzel geplakt is. Een puzzel in de bureauruimte vonden we te veel neerkomen op in het wilde weg wat proberen.


8

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 7.5


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No


 • Sfeer
 • Origineel
 • Locatie
 • Hintsysteem

 

Le Bureau

Escape Game Courquain
Posted on: 2022 july 10

Voor fans van de film Rien à déclarer

De kamer bevindt zich pal op de grens (die je nu niet eens meer ziet) in wat het voormalige Frans douanekantoor van Courquain lijkt, maar in werkelijkheid de laatste resten zijn van de filmset van 'Rien à déclarer, een Frans-Belgische komedie uit 2010 over het verdwijnen van de permanente grenscontroles in 1993 en de gevolgen daarvan voor het fictieve grensdorpje Courquain en met name voor de douanediensten.

Ontvangst: toen we zeven minuten te laat in zeven haasten op onze fietsen aan kwamen scheuren en ons verontschuldigden voor de vertraging, kwam de typisch Franse en voor wie escapen in de Benelux gewend is zeer verfrissende reactie: "jullie hadden toch om vier uur geboekt en het is nu vijf over vier, dus dan zijn jullie toch perfect op tijd?" :-). Met andere woorden: de ontvangst en zeker de nababbel was bijzonder hartelijk, waarbij de enthousiaste vrijwilliger ons het gebouw met originele rekwisieten liet zien en uitlegde hoe het filmdecor er destijds uitzag (waar ook nog een filmpje over is). Online viel de kamer alleen maar vanaf drie spelers te boeken, maar toen de spelleider zag dat we maar met zijn tweeën waren, liet hij ons maar €45 ipv €60 betalen!

Tot zo ver het goede nieuws: de kamer zelf (waarbij je de sleutels van de patrouillewagen uit een douanekantoor moet stelen om de douane dwars te zitten) blijft in hetzelfde thema, maar heeft wat minder om het lijf. Veel zoeken en enkele keren in het wilde weg proberen, waarbij een mechanisme niet werkte, waardoor de spelleider de kamer in moest komen. Daarnaast werken ze met een bizar geautomatiseerd systeem dat om de vijf minuten, of je het wilt of niet, een hint op het scherm geeft (soms dus voor zaken die je al hebt opgelost). Daarnaast bleef onze enthousiaste spelleider regelmatig door de portofoon tetteren of wij nu antwoordden of niet :-).

Kortom: de kamer vooral leuk en een aanrader als je de film gezien hebt en voldoende Frans begrijpt en spreekt voor communicatie via een 'talkie-walkie', zoals ze dat ding in Frankrijk noemen.


7

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 10.0


Played in July 2022

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  54:44 min


 • Origineel
 • Sfeer
 • Prijs
 • Geautomatiseerd hintsysteem met hints om de 5 min.
 • Werking van sommige puzzels

 

MegaChef

Clue Hunter
Posted on: 2022 may 27

Culinaire competitie

MegaChef is wat ze in Spanje een 'escape hall' noemen, dat wil zeggen dat alles zich afspeelt in een grote ruimte. In dit geval de studio van MegaChef, waar er vier kookeilanden achter elkaar staan opgesteld in de richting van het strenge jurylid dat je de instructies geeft: je moet drie gerechten maken, zelf daarvoor de recepten vinden en door te puzzelen de juiste ingrediënten kiezen, en die gerechten aan het eind van het uur presenteren en verdedigen voor de jury. De kookbrigade (want je speelt tegen elkaar) met de meeste punten, wint. Tussendoor zijn er ook nog drie speciale proeven uit te voeren.

De kamer kamer kan in Engels gespeeld worden, alleen was de vaste spelbegeleider voor het Engels ziek en het Engels van zijn invaller was wat aarzelend (waarvoor hij zich bij voorbaat verontschuldigde), waardoor een deel van de gimmick wegviel, namelijk die van een onverbiddelijke jury die je streng toespreekt en streng beoordeelt. Ik ben meestal niet zo'n fan van competitiekamers, omdat je daar je tegenstanders vaak ook kan tegenwerken, maar dat is hier geenszins het geval het werkt een beetje zoals bij de kookprogramma's op tv: je kan bij elkaar afkijken (maar weet je zeker dat je buren het wel goed doen? :-)) en elkaar zelfs helpen. In theorie kan je de kamer met maar liefst 12 mensen spelen (vier kookeilanden met drie aspirant-chefs), maar dan wordt het erg druk en chaotisch, vrees ik, en loop je elkaar te veel in de weg. Een groep van zes lijkt me ideaal (twee kookploegen van drie of drie van twee). Kom liefst wel met een even aantal, want een speler meer of minder in een kookploeg maakt een groot verschil, aangezien de puzzels parallel uitgevoerd kunnen worden. Alle puzzels pasten uiteraard ook in het culinaire thema: ze niet allemaal even moeilijk (het zijn er vooral veel), maar sommige zijn verraderlijk door enkele duivelse details. Het presenteren en verdedigen van de gerechten voor de jury is leuk, daar hebben we goed gelachen.

Kortom: leuke, gezellige feelgoedkamer met een competitie-element, zonder dat het echter al te serieus wordt.

Parkeren: de kamer ligt buiten het centrum, dus met wat zoeken valt er in de wijk wel een parkeerplaats te vinden, maar trek er toch wat extra tijd voor uit.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in May 2022

Played with 5 persons

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Sfeer
 • Beleving

 

Escapenirvana in de tuin van Boeddha!

Taal: Wij hebben de beleving in het Spaans meegemaakt en toen was dat ook de enige optie; ondertussen is het ook mogelijk ze in het Engels te spelen, maar dan moet dat van tevoren duidelijk worden aangevraagd.

Parkeren: geen eigen parkeergelegenheid, maar de kamer ligt buiten het centrum, meestal valt er in de buurt wel een parkeerplaatsje te vinden, maar neem daar wat extra tijd voor.

Dan de beleving zelf, want dat is het woord wel. Naar goede Spaanse gewoonte begint die, op het moment dat je op de bel drukt. Of niet... Je denkt als gentle(wo)men-inbrekers het dekmantelrestaurant van de leider van de lokale Aziatische maffia te beroven: wat zou daar nu mis kunnen gaan? :-)
Verder zal ik niets verklappen, maar wat volgt is een topbeleving die niet eng is, maar soms wel wat spannend: de zeer logische puzzels passen goed in de schitterende aankleding (alleen al de restaurantzaal zou elders een kamer op zichzelf kunnen zijn) en bij de sterke verhaallijn. Het is zo'n beleving waar de 90 minuten voorbijvliegen en waar je zo nog een uur in had kunnen doorbrengen!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Sfeer
 • Beleving
 • Puzzels
 • Verhaal
 • Logica
 • Goede begeleiding

 

Toilet Escape

Locus Fugae
Posted on: 2022 may 26

Vastzitten op een toilet was nog nooit zo leuk!

Hilarische tweepersoonsontsnapper met een uniek thema die voorlopig alleen in het Spaans gespeeld kan worden.

Voorbereiding: zoals van tevoren gewaarschuwd wordt, is op straat parkeren in de buurt erg moeilijk, maar erg zijn genoeg parkeergarages in de omgeving, dus trek daar wat extra tijd voor uit. Zorg er ook voor dat je al naar het toilet geweest bent, want ironisch genoeg beschikt Toilet Escape niet over een werkend toilet ;-).

Taal: wij hebben de kamer in het Spaans gespeeld en op de website staat dat ook expliciet als enige mogelijkheid. De communicatie met de 'reisbegeleider' via luidsprekers zal misschien op verzoek wel in het Engels kunnen (onze spelleider sprak ook wel een woordje Engels), maar een van de twee moet wel redelijk Spaans kunnen lezen voor de opschriften en schriftelijke instructies in de kamer (o.a. namen van tal van voorwerpen/onderdelen die je in zo'n setting tegen kan komen).

Verhaal: jullie hebben met zijn tweeën een busreis naar Cuenca geboekt, omdat jullie altijd al eens Cuenca hebben willen bekijken ;-), en moeten je daarvoor op het aangegeven tijdstip melden bij de busmaatschappij. Je wordt dus bij aankomst meteen verwelkomd door je 'reisbegeleider' die de formaliteiten voor de reis even met jullie doorneemt en jullie, aangezien de capaciteit van het toilet op de bus beperkt is, aanraadt voor vertrek nog even van het toilet gebruik te maken. Maar dan gaat er iets mis en blijken jullie vast te zitten op het toilet en jullie bus naar Cuenca vertrekt over 50 minuten!

De kamer maakt optimaal en zeer origineel gebruik van de mogelijkheden van zo'n o zo herkenbare en zeer banale setting. En juist die herkenbaarheid maakt het soms verraderlijk, omdat je daardoor dingen over het hoofd ziet. Verder moet je uiteraard goed samenwerken en anders kan je reisbegeleider je via het luidsprekersysteem altijd nog tips geven.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in May 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Grappig

 

Expedición Maldita

Mythos Escape
Posted on: 2022 may 24

Enerverende expeditie

Omdat piramides en farao's een van de meest uitgemolken ontsnapthema's zijn, is het moeilijk in dat domein nog origineel te zijn, dus zodra je enige ontsnapervaring begint op te bouwen, zie je in dat soort kamers steeds dezelfde elementen terugkomen. Daarom kijken we inmiddels wel drie keer uit voor we een Egyptische kamer boeken, maar deze kamer stond bovenaan allerlei Spaanse ontsnapranglijsten voor de regio, dus besloten we het toch te wagen.

Parkeren: de kamer ligt in een voorstad van Murcia, dus parkeren in de omgeving is geen probleem.
Ontvangst: naar goede Spaanse gewoonte begint je ervaring meteen, zodra je de deur opent, want er is geen spelleider te bekennen, maar je wordt welkom geheten door de stem van de mysterieuze collega-archeoloog die je naar daar gesommeerd heeft voor deze gevaarlijke opdracht en die je vertelt wat je moet doen om je klaar te maken. Je krijgt een digitaal aftelscherm mee, waarop ook hints kunnen verschijnen en daarnaast een portofoon voor eventuele nadere communicatie. De kamer kan zowel in het Spaans als in het Engels gespeeld worden.

Het verhaal is, zoals wel vaker bij Egyptische kamers, wat dun en komt neer op een excuus om je toch in het binnenste van een piramide te wagen: een excentrieke archeoloog die blijkbaar druk op je kan uitoefenen, sommeert je naar daar om voor hem een voorwerp uit de grafkamer van de farao te halen en je bent blijkbaar niet de eerste die het geprobeerd heeft.
De kamer zelf is in zijn genre echt top: avontuurlijk, een beetje spannend (maar niet eng), leuke aankleding en zeer logische doorloop met enkele pittige puzzels die goede samenwerking vereisen. Wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld en zijn er met twee hints uitgekomen met nog slecht 10 seconden op de klok (we waren de tijd was uit het oog verloren)! De kamer is niet-lineair, dus een groep van vier lijkt ons ideaal.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in May 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  74:55 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Beleving

 

Escape Motel

Escape Motel
Posted on: 2022 may 24

Back to the fifties!

Schitterende, onlangs geopende retrokamer van een jonge en enthousiaste maker die voorlopig alleen nog in het Spaans gespeeld kan worden (daarvoor volstaat het dat een groepslid voldoende Spaans beheerst voor radiocommunicatie met de spelleider), maar we durven er toch een bespreking van te publiceren: a) omdat we enorm van de kamer hebben genoten; b) omdat de eigenaar van plan is Engels te leren en de kamer over enige tijd misschien in het Engels te spelen valt. Hoe dan ook is hij van zeer goede wil, dus ook al staat het over enige tijd niet op zijn website, je kan er altijd een e-mailtje aan wagen om te zien of hij het aandurft om de kamer in het Engels te doen.

De kamer bevindt zich in de buurt van het (nieuwe) centrum van Granada, dus parkeren is niet altijd makkelijk, trek daar de nodige tijd voor uit (zaterdagmiddag en zondag kan je gratis in de parkeervakken naast de straat parkeren, door de week niet, maar er zijn ook genoeg parkeergarages in de omgeving).

Het verhaal: door een tijdmachine reis je terug naar Motel Arizona in 1954, omdat uit te zoeken wat er daar gebeurd is.
Je krijgt een uitgebreide, maar niet overbodige briefing, want daarin krijg je de toedracht en je missie te horen (en later zal blijken dat die briefing nog voor iets anders nuttig is).
De kamer zelf is weer zo'n visueel snoepje: je waant je echt terug in de jaren '50 in de VS, alleen al daarom is het voor de liefhebbers een genot om zo'n kamer te spelen. Wij speelden de kamer met zijn tweeën (voor slechts €44!) en dat was flink aanpoten, want er valt veel te zien, ontdekken en genieten, dus kwam de radioverbinding met het heden soms goed van pas. Op één bepaald punt begon ik die radio door zijn 'zenddrang' een beetje een 'stoorzender' te vinden ;-), maar achteraf bleek dat we er anders niet op tijd uit waren gekomen! Een groep van drie of vier lijkt me daarom ideaal.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  59:55 min


 • Origineel
 • Aankleding
 • Sfeer
 • Puzzels
 • Goede prijs

 

Locutorio Sergey

Locutorio Sergey
Posted on: 2022 may 24

Opgewarmde Koude Oorlog met een twist

De kamer bevindt zich in de buurt van het (nieuwe) centrum van Granada, dus parkeren is niet altijd makkelijk, trek daar de nodige tijd voor uit (zaterdagmiddag en zondag kan je gratis in de parkeervakken naast de straat parkeren, door de week niet, maar er zijn ook genoeg parkeergarages in de omgeving).

Het avontuur begint al eerder op de dag, wanneer je nadere informatie krijgt over je afspraak. Volg die aanwijzingen en ga dus niet al naar het adres van de kamer dat online makkelijk te vinden is. Wij moesten wachten op een aangename locatie en kregen daar verdere instructies, die ons uiteindelijk naar de kamer leidden, de 'locutorio' (belwinkel) van Sergey die een dekmantel zou zijn van de Russische geheime dienst en die je moet infiltreren, omdat er eerder een geheim agent verdwenen is...

Meer zal ik verder niet verklappen, maar ik verraad niets wanneer ik zeg dat er een acteur bij betrokken is, want deze kamer heeft onlangs bij de Spaanse 'Escape Room Awards' de prijs voor het beste acteerwerk van 2021 gekregen! Dat was voor ons ook de reden om er langs te gaan en hoewel we er bij de reservering niet specifiek om gevraagd hadden, bleken we achteraf de eerste groep te zijn die de kamer in het Engels gespeeld heeft. De acteur speelt echt goed en is echt een toevoeging aan het spel! Om eventuele twijfelaars en acteursceptici over de streep te trekken: er zitten wel enkele spannende elementen is, maar het is zeker geen enge kamer, integendeel, zou ik bijna willen zeggen. Verfrissend is ook dat er nergens een klok aftikt, omdat tijd niet de belangrijkste factor is. We hebben geen flauw idee hoe lang we binnen zijn geweest, maar het was zeker meer dan een uur lang genieten, dus voor de €50 voor twee spelers weer een schitterende prijs-kwaliteitverhouding.
Wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld: dat is zeker te doen, maar een iets grotere groep zal waarschijnlijk nog meer uit de kamer halen.

Tot slot (gelet op de actualiteit van 2022): deze kamer is volledig bedacht en gebouwd in het voorjaar van 2021.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Sfeer
 • Acteerprestatie
 • Beleving

 

Utopiae

Create Your Escape
Posted on: 2022 may 20

Pittig parallel ploegpuzzelplezier!

Dit volledig sleutelloos tweedegeneratie zelfbouwproject moet het vooral hebben van de originele en uitdagende puzzels, die het samenwerkingsvermogen van je ploeg op de proef stellen, ook door de parallelle opzet.
Het verhaal vonden we wat minder sterk, dus dat bood ook wat minder houvast bij het oplossen van de puzzels.


8

Ambiance: 7.5

Game experience: 9.0

Service: 8.5


Played in May 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Originele en uitdagende puzzels
 • Goede prijs
 • Verhaal

 

The Toy Factory

Escaperoom Antwerp
Posted on: 2022 may 20

Speel-goede fabriek die aan de lopende band gelukkige grote kinderen produceert! :-)

Dit is zo'n beleving waar je met een grote glimlach uitkomt en die nog uren had mogen duren, want alles klopt gewoon: een pakkende inleiding die je meteen meesleept in de beleving en in het ijzersterke verhaal, waar de mooie en originele puzzels dan weer thematisch perfect in passen. Dat alles in een uitgekiend en mooi uitgewerkt bijpassend decor dat je door licht- en geluidseffecten mee door de beleving loodst (je moet zelf wel nog even de puzzels oplossen ;-)).
Complimenten, Wout, voor dit staaltje vakwerk van de bovenste plank waar de liefde voor het ontsnappen van afspat!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Origineel
 • Verhaal
 • Beleving
 • Logica
 • Aankleding

 

Houdini's Academy

Keyhouse
Posted on: 2022 may 20

Boeiende kamer!

Boeiende kamer waarin niets is wat het lijkt en die het samenwerkingsvermogen van je team danig op de proef zal stellen, zeker een aanrader!
Enig minpuntjes is dat de kamer door de inrichting, enscenering en de verhaaltoon soms wat 'kil' overkomt (misschien ook, omdat ik bij Houdini wat warmere circusassociaties heb). Ook de eindpuzzel had wat spectaculairder gemogen.


Response by Keyhouse

2022 June 07

Dank je wel voor je review. Leuk om te lezen dat je al bij al toch een leuke escape hebt meegemaakt. Ik kan me wel voorstellen wat je bedoelt met de warmere toon die je verwachtte. Bij Houdini's Academy is dat inderdaad net iets anders ;)


8.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in May 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Pittige, verraderlijke puzzels
 • Sfeer

 

Here I Am

Escape Room Katwijk
Posted on: 2022 may 02

De gevangenisontsnapper die verder gaat dan alle andere

Ontsnappen uit een gevangenis is uiteraard een zeer dankbaar ontsnapthema, zodat je het onvermijdelijk meerdere keren tegenkomt naarmate je meer kamers gespeeld hebt, maar dit is de beste gevangenontsnapper die ik ooit gespeeld heb, het is een volledige ontsnapervaring, die veel verder gaat dan alleen maar uit je cel zien te geraken. Dat is te danken aan het mooi uitgewerkte en originele verhaal dat gebaseerd is op de alweer Spaanse serie Vis a Vis, dus voor diegenen die die serie gezien hebben, vormen bepaalde details herkenbare knipogen.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving
 • Verhaal
 • Spannend

  Johan Le Van

The Dome

Mama Bazooka
Posted on: 2022 may 02

Fantastische derdegeneratie puzzel- en opdrachtenqueeste... totdat de tijd voorbij is

Onthaal: kom vooral ruim op tijd, want dan kan je alvast acclimatiseren en genieten van de schitterende gigantische ontvangstruimte vol spelletjes (tafeltennis, reactiedrukknoppenspel, airhockey, computerspellen enz.)! We werden enthousiast ontvangen, kregen de tijd om onze jassen en tassen op te ruimen, naar het toilet te gaan en wat spelletjes te spelen.

The Dome: uiteraard met niets te vergelijken wat we eerder gespeeld hadden! Het vrij dunne achterliggende verhaal is vooral een aanleiding om je op een fantastische puzzel- en opdrachtenqueeste te sturen. Geen klassieke ontsnapper, maar een achtbaan aan verschillende ervaringen, die hoogtechnologisch begint, maar zich zeker niet alleen in een laboratoriumachtige omgeving afspeelt. De 60 minuten speeltijd beginnen overigens pas te lopen, wanneer je iets in de testfaciliteit hebt geactiveerd.

Nazorg: we hadden hier wel twee uur in door kunnen brengen, maar na 60 minuten is de tijd onverbiddelijk voorbij en dan stopt ook meteen alles: je mag de vorige ruimtes niet terugkijken voor een nabespreking en al zeker niet doorspelen of de volgende ruimtes bekijken. In plaats van een nabespreking kan je je eigen ontsnapervaring op video terugkijken, maar enkelen van onze ploegleden vinden het niet leuk zichzelf op beeld terug te zien, dus stonden we weer in de ontvangstruimte en hebben we aan een van de daar aanwezige collega-ontsnappers dan maar gevraagd een herinneringsfoto voor de ingang The Dome te maken.

Kortom: een fantastische ontsnapervaring, maar het op een hoge omloopsnelheid gerichte bedrijfsmodel zorgt niet bepaald voor maatwerk, zodat je je als groep als een radertje in een ontsnapfabriek voelt.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 6.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No


 • Decor
 • Beleving
 • Sfeer
 • Origineel
 • Diversiteit
 • Hoge omloop, dus geen tijd voor nabespreking
 • Gespeelde ruimtes mogen niet teruggekeken worden
 • Prijs

 

The End

DarkPark Zoetermeer
Posted on: 2022 may 10

Louterende ervaring

Als fervente puzzelaars hoefden 'enge kamers' voor ons team nooit zo: niet dat we er absoluut tegen waren, maar bij sommige eerdere ervaringen vonden we dat de (schrik- en belevings)effecten en de duisternis ten koste. gingen van de puzzelkwaliteit. Maar om een topper als Dark Park kan je moeilijk heen: werd regelmatig aangeraden (ook door niet die-hard horrorfans) en heeft maar liefst vijf kamers in de top 50 van Escapetalk, dus als je wilt proeven van de beste kamers van de Benelux, moet je ook daar minstens een keer heen. Onze keuze viel op een van nieuwere ervaringen, The End, omdat we gehoord hadden dat die anders was, niet alleen maar een enge kamer.

'Engheid'
Voor andere twijfelaars dus meteen iets over de 'engheid' (zonder iets weg te geven). Persoonlijk ben ik heel blij dat ik de kamer gespeeld heb! Voor mij was het soms een enge kamer, maar vanwege het verhaal zeker geen horrorkamer, en het was vooral ook veel meer dan alleen maar een enge kamer. Mensen die claustrofobisch zijn, kunnen de kamer misschien beter niet spelen, een van onze ploegleden kreeg daar een beetje last van. Mijn vriendin, die absoluut niet van schrikeffecten houdt, is ook blij dat ze de kamer gespeeld heeft, want ze vond de spanningsopbouw en het wachten nog het ergste, eenmaal voorbij enkele passages, kon ze meer van het spel genieten en ook van het Einde, waar ik persoonlijk van genoten heb, een louterende ervaring.

Zoals gezegd is dit niet alleen een enge kamer, haar grote kracht schuilt in de sterke, dragende verhaallijn en de wijze waarop die wordt uitgewerkt in zeer verschillende omgevingen met goed daarop aansluitende, zeer diverse puzzels! Alleen al de beginruimte zou een escaperoompje op zich kunnen zijn.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in May 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No


 • Sfeer
 • Beleving
 • Origineel
 • Verhaal
 • Zeer diverse, goed op verhaal aansluitende puzzels

 

Molly's Game

DOWN THE HATCH
Posted on: 2022 may 03

Zinderende achtbaan

Zinderende achtbaan aan ervaringen en emoties met de nodige schrik- en wow-momenten, gekaderd in en voortgestuwd door een ijzersterke verhaallijn! Erg verfrissend is ook dat er geen uit de toon vallende aftelklokken te zien is, zodat je volop op kan gaan in de ervaring. Klein nadeel is dat je elk besef van (speel)tijd kwijt bent en zonder het te beseffen de kamer misschien net niet haalt (ook al mag je ze dan wel uitspelen).
Voor twee van onze ploegleden was dit de absolute favoriet in een weekend waarin we ook The Dome, The End en Here I Am hebben gespeeld, maar het verhaal sprak me persoonlijk iets minder aan, een variatie op elders ook al verkende thema's.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  59:49 min


 • Beleving
 • Spannend
 • Sfeer
 • Aankleding

  down-the-hatch

The Box

The Box
Posted on: 2022 april 28

Zeer vernuftig in elkaar gebokst! ;-)

Onthaal: we werden vriendelijk en enthousiast onthaald. Omdat we op een weekdag geen handlangers hadden weten te ronselen, hadden we besloten de kamer toch maar met zijn tweeën te proberen (het minimum is eigenlijk drie spelers en die kan je inderdaad wel gebruiken, ik zou een groep van vier of zelfs vijf adviseren) en daarom was de uitbater zo vriendelijk ons een kwartier extra tijd te gunnen.
Parkeren kan gratis naast de locatie bij de Pizzahut.

Kamer: anderhalf uur lang puzzelen en genieten! Eigenlijk krijg je hier twee kamers voor de prijs van een, want naast het ontsnappen en en passant ontdekken waarom je opgesloten was, kan je ook proberen de mysterieuze box te openen: dubbel genieten dus! Daarom en omdat de kamer niet lineair is, hoeft zelfs bij een groep van vijf niemand met zijn/haar duimen te staan draaien, want twee spelers kunnen alleen al met die raadselachtige kist even zoet mee zijn.
Om niet te verraden waar en waarom je ontwaakt (wat deel is van de charme van de kamer), moet ik ook vaag blijven over waarom we zo van deze kamer genoten hebben. Laat ons zeggen dat we het originele thema echt fantastisch vonden en vooral hoe dit zeer praktisch en inventief was uitgewerkt in de puzzels, zowel hi- als low-tech, waarbij je regelmatig 'out of the box' moet denken op manieren die in andere kamers juist niet aangemoedigd worden: zolang je niets breekt, mag alles... Hoewel de kamer niet lineair is, zat er voor ons toch een duidelijke lijn is, want de paar keer dat we niet opschoten en van de goed meedenkende en niet te opdringerige spelbegeleider een zet in de juiste richting kregen, wisten we meestal waar het aan schortte, maar hadden we letterlijk weer iets over het hoofd gezien :-). Door dat coherente geheel van origineel verhaal, mooie aankleding en inventieve puzzels heeft de kamer voor mij net dat beetje extra, al kan ik me voorstellen dat mensen die minder affiniteit met het thema hebben er misschien minder enthousiast over zijn. Ik speel veel liever zo'n kamer dan de zoveelste Egyptische, Maya-, gevangenis- of laboratoriumkamer.


Response by The Box

2023 May 25

Na een jaartje toch nog even reageren op deze immens deugddoende review. Een top escape team als jullie dat al zo veel kamers speelde en onze kamer weet te waarderen tussen al de geweldige escape rooms die er te vinden is in de benelux. Daarvoor doen we het!! Groetjes, Nathan


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in April 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Origineel thema
 • Mooi uitgewerkte aankleding
 • Goed in het verhaal passende puzzels
 • Sfeer
 • Goede service
 • Verhaal
 • Goede begeleiding

  The Box Gent, Nathan

The Bar

The Bar
Posted on: 2022 april 24

Leuke en ludieke manier om Maastricht te verkennen!

Sympathieke eerstegeneratiekamer en leuke gelegenheid voor een middagje Maastricht.
Je begint met een soort speurtocht van een uur, want voordat je uit de Bar kan ontsnappen, moet je hem eerst zien te vinden. Het is aan te raden dat eerste gedeelte bij daglicht te spelen, omdat je onderdelen van gebouwen nodig zijn hebt...

Nadat je de Bar gevonden hebt, is er tijd voor een rustmoment, een welverdiend drankje en eventueel toiletbezoek. Vervolgens heb je ook daar weer een uur om eruit te ontsnappen, daarin zonodig mee- óf tegengewerkt door dezelfde barman die je een drankje heeft ingeschonken en die de hele spelduur zijn Bar blijft bemannen.

Hoewel de kamer voor ons niet van een leien dakje liep (wat geheel aan onze gebrekkige zoekkwaliteiten te wijten was) en we enkele subtiele en minder subtiele vingerwijzingen van de barman nodig hadden, heb ik genoten van de sfeer en van enkele ingenieuze puzzels. Enig minpuntje is dat alle schriftelijke informatie alleen in het Engels gegeven wordt dat vooral in de speurtocht soms wat 'crackymicky' Engels ;-). Je kan het Nederlands er soms duidelijk doorheen lezen, dus moet het toch een kleine moeite zijn om ook een Nederlandse versie te maken.

Kortom: verwacht geen wereldschokkend avontuur of etagevullende belevenis, maar een toffe middag. Ik zou er ook niet speciaal voor uit Brussel of Amsterdam voor af komen reizen, maar als je toch Maastricht wilt bezoeken, is het een ideale combinatie om de stad te verkennen en een goede kamer te spelen, ook al gezinsactiviteit.Response by The Bar

2022 November 07

Hi Prodigy, So sorry for my bad English... Hahaha dank je wel voor de mooie recensie!! We gaan het gebruikte Engels toch nog maar eens laten controleren.... Dank je wel voor je bezoek en feedback!!


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in April 2022

Played with 3 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  00:34 min


 • Sfeer
 • Origineel
 • Schriftelijke informatie alleen in het Engels

 

Steampunk Chronicles

Troll
Posted on: 2022 april 19

Steampunk die rockt!

Schitterende kamer met een oogstrelende aankleding waarin de puzzels goed aansluiten op het verhaal. Die puzzels zijn niet altijd even moeilijk, maar hoewel de kamer lineair is opgebouwd, is door de overdadige decoratie is niet altijd even duidelijk wat de puzzel nu precies is, al word je door licht- en geluidseffecten op het goede spoor gezet. En anders kan je met het meegebrachte koffertje altijd om een hint vragen. Een puzzel vraagt wat behendigheid, maar mag overgeslagen worden, als hij te frusterend wordt, maar kan bij vingervlugheid een attentie achteraf opleveren...

De locatie ligt in het centrum, vlakt bij een metrohalte, dus is het gemakkelijkst per openbaar vervoer of te voet te bereiken, trek anders voldoende tijd uit om te parkeren, iets wat overdag in het centrum van Boekarest niet eenvoudig is.

Leuk onthaal en nabespreking met enthousiaste spelbegeleider die zelf ook een fervent ontsnapper is.


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in April 2022

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Verhaal
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

 

The Amulet

Locked Up
Posted on: 2022 april 19

Fantastische en originele indykamer

Parkeren: wij zijn komen wandelen, de kamer heeft geen eigen parkeerplaats en parkeren in Boekarest kan zeker overdag lastig zijn, dus voorzie daar wat extra tijd voor.

De ontvangst was hartelijk door de enthousiaste spelbegeleider die zelf ook een hartstochtelijk ontsnapper is en waar we achteraf nog een tijd doorgebabbeld hebben over zijn ervaringen in de regio en de buurlanden.

Het thema van de kamer valt moeilijk in een woord te vangen, maar misschien komt 'Mexicaanse western meets fantasy' een beetje in de buurt. Het verhaal is dan ook niet de sterkste kant van deze kamer, die het vooral van zijn zeer originele puzzels en leuke aankleding moet hebben. De kamer is niet niet lineair en kan dus het beste met een groep van drie of vier gespeeld worden (bij meer zit je elkaar in sommige ruimtes wat in de weg, vrees ik), al kwamen wij er met zijn tweeën ook vlot uit.
Het hintsysteem is bijzonder origineel: als je een hendel overhaalt, wordt er in een put een hint geprojecteerd. Enige maar: het hintsysteem is geautomatiseerd, dus het systeem heeft een hint voor de puzzel die het meest essentieel is om vooruit te komen, maar omdat de kamer niet lineair is, zou dat in theorie een puzzel kunnen zijn, waar je nog niet aan begonnen bent. Bij onduidelijkheid is er verder nog altijd de goed volgende spelbegeleider die met briefjes communiceert. Wanneer je een puzzel correct hebt opgelost of een handeling correct hebt uitgevoerd, wordt dan met een licht- of geluidseffect bevestigd, wat de speldoorloop vergemakkelijkt, wel zo prettig in een niet-lineaire kamer.

Kortom: absolute aanrader!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in April 2022

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Zeer origineel
 • Leuke puzzels
 • Beleving
 • Goede service
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

 

Dracula

Obscuria
Posted on: 2022 april 19

Origineel cliché

Een Draculakamer en dan ook nog Brașov: dat doet vrezen voor een toeristenval... Maar de kamer was ons aangeraden door een local, dus hebben we toch maar de gok gewaagd en het ons zeker niet beklaagd, want in tegenstelling tot het zogenaamde Draculakasteel van Bran bleek het geen toeristenval en overtrof ze ruimschoots onze (niet al te hoge) verwachtingen.

De locatie ligt op 15 à 20 minuten wandelen van het centrum, heeft geen eigen parkeerplaats, maar het is waarschijnlijk ook geen probleem om in de omliggende wijk te parkeren. Het is geen enge kamer, maar als het donker is, heeft de locatie wel een gezonde creepy sfeer.

Het onthaal en de napraat was gezellig en professioneel. Brașov is geen ontsnapmetropool en het locatie ligt niet zodanig dat je er toevallig voorbijwandelt, dus toeristen die boeken, spelen hier meestal niet hun eerste kamer, waar de introductie dan ook meteen aan werd aangepast.

Ook het uitgangspunt is verfrissend: je hoeft niet om zoek naar (knof)lookstrengen, kruisen of houten staven om dracula te doden, maar je wilt hem juist weer tot leven wekken en daarvoor moet je drie kristallen vinden.
Verder geen irriterende aftelklok, maar per kwartier licht er boven een deur een doodskistje op. Hints kunnen gevraagd worden door aan een touw te trekken en verschijnen dan op een scherm.

De lineair opgebouwde kamer maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en is in hoge mate geautomatiseerd: steeds wanneer je een puzzel oplost of handeling correct uitvoert, merk je dat door een licht- of geluidseffect, wat zorgt voor een duidelijke kamerdoorloop. De kamer is soms letterlijk wel wat donker, maar zeker niet eng: onze lokale informant wist te berichten dat een groep twaalf- en dertienjarigen de kamer met veel plezier had uitgespeeld.
De puzzels zijn niet wereldschokkend origineel, maar zitten goed in elkaar en passen mooi in het thema.

8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in April 2022

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Origineel

 

The Innkeeper’s Son

Dragonborn Vitoria
Posted on: 2022 december 09

Fantastische queeste

Zeker aanrader, vooral voor liefhebbers van middeleeuwachtige fantasysettings, met naast het vinden van de herbergierszoon nog een nevenopdracht. Schitterende aankleding en mooi in het tijdskader passende, schijnbaar analoge opdrachten en technologieën.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in February 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Sfeer
 • Beleving
 • Verhaal

 

Noche de Perros / Dogs Night

Distrito Siete
Posted on: 2023 january 17

Wow, wat een nacht!

Wat een heerlijke achtbaan aan ervaringen, ruimtes en emoties was dit! We zijn ruim een uur bezig geweest (er hangen geen klokken, zie verderop), maar hadden hier zo nog een uur kunnen doorbrengen. Deze ervaring is niet eng (er zitten acteurs in maar die zijn echt een functioneel onderdeel van het verhaal en kunnen je ook helpen), maar wel er hangt voortdurend wat spanning/dreiging in de lucht. Die dreiging is een aanleiding om allerlei verschillende ruimtes bezoeken en daarin schuilt de grote kracht van deze ervaring: soms vrij alledaagse omgevingen zijn schitterend neergezet in de aankleding en op een geniale manier uitgewerkt in zeer originele en in de context passende puzzels.
Het is een ervaring in de Spaanse traditie, die vrijwel meteen begint en waar ook geen klok meeloopt. Het resultaat wordt dus niet in een tijd uitgedrukt, maar in met hoeveel hulp je het parcours doorloopt: je hebt 90 minuten de tijd, maar ik vermoed dat ze proberen iedereen de hele ervaring te laten doorlopen.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2022

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving

 

Orginele loopgravenoorlogservaring

Parkeren: geen eigen parkeerplaatsen, maar Cerdanyola is geen Barcelona, wij ondervonden geen enkel probleem om in de buurt te parkeren.

De beleving begint naar goede Catalaanse gewoonte weer eens, zodra je, precies op de gereserveerde tijd, aan het hek op de bel drukt en letterlijk groen licht krijgt om het strijdperk te betreden zonder ooit een spelleider te hebben gezien. Over het verdere verloop zal ik niet te veel verklappen, maar het is geen verrassing dat het zich in de loopgraven in Normandië afspeelt en dus grotendeels 'ondergronds'. De leuke puzzels passen goed in dit zeer originele en fraai uitgewerkte thema, waar de nadruk iets sterker op de beleving ligt, omdat er door verschillende effecten de nodige spanning wordt ingebouwd, zonder dat het overigens ooit eng wordt. Er is nergens een aftelklok te zien, we hebben dus geen flauw idee hoe lang we erover gedaan hebben: de spelleider zei dat we nog binnen te tijd zaten, maar is geen manier om dat te controleren. Zoals ook wel vaker in Catalonië is dus het geen klassieke ontsnapkamer, maar een ervaring waarvan ze iedereen zo veel mogelijk willen laten meekrijgen.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in January 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Beleving
 • Sfeer
 • Origineel
 • Spannend

 

Cybercity 2049

Escape Barcelona
Posted on: 2022 may 28

Dystopisch stadsavontuur

We hadden net voor corona genoten van Akasha, dus toen we zagen en hoorden dat de nieuwste creatie van Escape Barcelona wijd en zijd bejubeld werd, zijn we die meteen gaan spelen, toen we twee jaar en x besmettingsgolven later weer naar Barcelona konden.

Daar waar de ontvangst bij Akasha destijds meteen de goede, kalme, maar duistere toon zette, viel dat dit keer wat tegen en werden we onnodig 'opgejaagd'.
Maar na de instructies mochten we dan eindelijk de kamer in. Wow, het eerste gedeelte is meteen fantastisch neergezet als een dystopische stad uit 2049 met alle bijbehorende puzzels! Van dat eerste gedeelte hebben we qua decor en puzzels het meest genoten, daarna vonden we de beleving wat minder worden en dat lag zowel aan de puzzels, de aankleding en de rol van de acteur: het wordt allemaal wat rommeliger en chaotischer. Er is veel te doen, dus een groep van vier lijkt ons ideaal. Wij speelden de beleving met zijn tweeën (waar in het spelverloop rekening mee werd gehouden, zodat we niet te zeer opgejaagd werden), maar denken niet dat spelen met vier ons spelplezier in het tweede gedeelte significant vergroot zou hebben, want het zou misschien nog alleen maar chaotischer worden. Tegelijkertijd zien we terdege in dat andere groepen dit thema en hoe het uitgewerkt wordt, fantastisch kunnen vinden, maar bij ons 'pakte' het dus helaas wat minder. Treffend voor het thema is dat de tijd wat fluïde is en geen aftelklok meeloopt: het is vooral een beleving waarvan je moet genieten en het gaat er niet om om binnen een bepaalde tijd ontsnapt moet zijn.

Kortom: zeker een topbeleving als je van het dystopische thema en de uitwerking met een acteur houdt.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in January 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Origineel
 • Aankleding
 • Spannend
 • Bij momenten chaotisch ook door acteur

 

Misterios de Kemet

Misterios de Kemet
Posted on: 2022 june 02

Piramideontsnapper van hoog niveau

Het thema van de piramidekamer is natuurlijk een dankbaar en veel gebruikt ontsnapthema en daardoor ook verraderlijk, want de aankleding en uitwerking moeten echt wel in orde zijn, anders ziet het er al snel wat kunstmatig en/of armzalig uit.
Misterios de Kemet is een kamer waar duidelijk veel werk van is gemaakt: je wordt 'in personage' ontvangen, zodat je even later al goed in de sfeer zit, als je de verschillende ruimtes betreedt . Voor de fobofoben: die sfeer is overigens raadselachtig, maar zeker niet eng. De aankleding is verzorgd en de puzzels passen goed bij het thema, dus zeker een aanrader.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in January 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Goede prijs

 

Massage voor je lachspieren

Parkeren: de kamer heeft geen eigen parkeerruimte, maar op vijf minuten wandelafstand is een openbare parkeerplaats waar je voor enkele euro's een dag lang kan parkeren.

Ontvangst: zoals wel vaker bij de Catalaanse topkamers begint ook hier je ervaring, zodra de deur opengaat. Goed om te weten, is dat je hier meteen erg makkelijk naar het toilet kan. In dit geval is het een hartelijke, maar 'onpersoonlijke' ontvangst, omdat je niemand te zien zal krijgen, maar instructies krijgt via een luidspreker. Dus omdat een dergelijk begin voor ons ontsnappers uit de Benelux wat ongebruikelijk/onwennig is: go with the flow en volg de instructies op.
Je zal onder andere gevraagd worden je om te kleden (er is een omkleedruimte) en een kimono aan te doen en naar een volgende ruimte te gaan. Verder zal ik niets verklappen, maar ik vermeld dit wel om praktische redenen (ontsnappers die de kamer in de zomer spelen en mensen die zich liever niet te bloot geven, kunnen dan van tevoren nadenken over hun (onder)kledingkeuze ;-)).

Over wat er daarna gebeurt, wil ik het liefst zo min mogelijk vertellen: laat het over je heenkomen en geniet ervan! Het een heerlijke, maffe beleving, zoals we die nog nooit gespeeld hadden: we hebben genoten, gelachen en en passant ook nog wat puzzels opgelost. :-)

Kortom: deze kamer moet je gespeeld hebben! Zelfs al je al in Barcelona bent, moet je er nog 50 km voor reizen, maar dat is het absoluut waard.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in December 2022

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Beleving
 • Aankleding
 • Humor

  Marieke

Sleep over - junior

Trapped In Houthalen
Posted on: 2021 december 27

Leuke kennismakingskamer voor kinderen met enkele verbeterpunten

Een bevriend gezin met drie kinderen van 7, 10 en 12 jaar zocht een leuke gezinsactiviteit rond de kerstdagen en zo kwamen we bij deze kamer uit, want ontsnapkamers die ook geschikt zijn voor kinderen zijn niet dik gezaaid. Deze eerstegeneratiekamer is voor jongeren goede kennismaking met enkele verschillende sloten, puzzels en ontsnaptechnieken, al blijft het nog vrij analoog. De puzzels waren wel goed op niveau, want de kinderen hebben ze met wat voorzetjes van de volwassenen ruim op tijd op kunnen lossen. We hebben de kamer met vier volwassenen (die zich in het ontsnappen terughoudend opstelden) en drie kinderen gespeeld, wat qua ruimte te veel was: vier of vijf spelers lijkt me optimaal. Het verhaal vonden we niet echt sterk, noch goed uit de verf komen en ook de afwerking kon wat verzorgder (raam naar buiten dat duidelijk herkenbaar was, inrichting die niet echt aansloot bij een zolder van een grootouderlijk huis). Leuk was wel het gepersonaliseerde aandenken aan het avontuur dat je achteraf meekreeg.

Parkeren: de kamer ligt vrij centraal in Houthalen, maar is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving.


7.5

Ambiance: 7.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in December 2021

Played with 7 persons

Escaped: Yes  41:56 min


 • Moeilijkheidsgraad toegesneden op jongeren
 • Aandenken achteraf
 • Verhaal komt niet echt uit de verf
 • Afwerking/inrichting

 

The Basement

#ANT Escape Rooms
Posted on: 2021 december 19

Niets is wat het lijkt

Parkeren: geen enkel probleem, want Escape De Kelder is gevestigd in de kelders van de voormalige Eskimofabriek aan de rand van Gent met ruime parkeergelegenheid op het voorplein.

Onthaal en begeleiding: we werden vriendelijk verwelkomd door onze spelleider (een van de bouwers), wiens enthousiasme zeer aanstekelijk was, wat al snel leidde tot een gezellige babbel over escapen, die ook na de kamer nog even doorging.. Aangezien De Kelder niet over een ontvangstruimte beschikt, gebeurt de inleiding in de kamer zelf: dit als waarschuwing voor de 'haters', ons stoorde het geenszins, zo kunnen we ons al wat vertrouwd maken met die eerste ruimte. Complimenten voor de natuurlijke manier waarop een babbel over de onstaansgeschiedenis vloeiend overgaat in de inleiding op de kamer! Ook de begeleiding was zeer attent zonder onnodig 'pushen', maar op twee momenten wel een cruciale zet in de goede richting, zodat we nog net op tijd konden ontsnappen.

De kamer zelf is een inventieve, authentieke indiekamer die bedrieglijk eenvoudig/low tech kan lijken, maar verraderlijker is dan je op het eerste gezicht misschien denkt: niets is wat het lijkt. Erg mooi om te zien hoe alle puzzelstukjes naar het eind toe op hun plaats vallen! Escape de Kelder vraagt om met minimaal drie spelers te komen, wat ik kan begrijpen: voor ervaren en goed op elkaar ingespeelde duo's kan de kamer wel te doen zijn, maar aangezien ze een niet-lineaire kamer is waar aardig wat te ontdekken en combineren is, geniet je er met vier waarschijnlijk meer van.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  58:14 min


 • puzzels
 • goede begeleiding
 • inventiviteit
 • originaliteit
 • geen ontvangstruimte

 

Pablo Escobar

Escape Room Namur
Posted on: 2021 december 10

Plata o plomo

Parkeren: de locatie is makkelijk met de auto bereikbaar aan een uitvalsweg ten oosten van Namen en beschikt over eigen parkeergelegenheid of ligt op een klein halfuur stappen van het station van Namen.

Verhaal: je team DEA-agenten is tijdens het doorzoeken van een geheime schuilplaats van Pablo Escobar verrast, door de mand gevallen en gevangen gezet en jullie hebben een uur om te ontsnappen.

Anderhalvegeneratiekamer met zowel (cijfer/letter)slotjes als magnetische/elektrische systemen, enkele coole effecten en een paar pittigere puzzels. De kamer is niet erg taalafhankelijk (weinig taalelementen in de kamer) en kan ook in het Engels gespeeld worden. Helaas wel wat slijtage (we hebben enkele hallucinante verhalen van de spelleidster gehoord over groepen die wanneer ze de puzzels niet op weten te lossen, dingen beginnen te slopen...), maar ze wordt wel degelijk onderhouden, alleen soms iets te goed, zo bleek achteraf, toen we een puzzel bespraken in de eerste ruimte die we minder logisch vonden (en waar we ook een hint voor nodig hadden) en waar we eigenlijk een aanknopingspunt misten: bij het onderhoud bleek een strook met aanwijzingen te zijn overschilderd! :-)) De attente spelleidster meldde dit meteen aan de eigenaar die ons later die middag terugbelde om zich te verontschuldigen en een kortingsbon van 25% voor de volgende kamer aan te bieden!


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in December 2021

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Heeft onderhoud nodig

 

Paranormal Activity

Escape Room Namur
Posted on: 2021 december 11

Samenspel in het donker

Parkeren: de locatie is makkelijk met de auto bereikbaar aan een uitvalsweg ten oosten van Namen en beschikt over eigen parkeergelegenheid of ligt op een klein halfuur stappen van het station van Namen.

Deze kamer zou hun engere kamer moeten zijn, maar ze is absoluut geen horrorkamer, eerder een donkere kamer met enkele typische engekamerattributen, maar zonder schrikeffecten. Zoals wel vaker bij wannabe-horrorkamers moet deze kamer het niet hebben van het flinterdunne verhaal of de smoezelige aankleding (ook hier wat slijtage), maar wel van de puzzels en het samenspel. Goede samenwerking is erg belangrijk, aangezien je aan het begin gescheiden wordt en goed moet samenwerken om weer samen te komen. Sommige ruimtes zijn wat kleiner, dus ik zou ze met maximaal vier spelen. Voor ervaren ontsnapduo's is deze kamer een mooie uitdaging in samenspel, want ze bevat enkele pittige puzzels en momenteel is zelfs de snelste groep er maar in 49 minuten uit ontsnapt.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in December 2021

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes


 • Samenspelelement
 • Gebrek aan verhaal
 • Slijtage

 

Virus

Escape Room Mol
Posted on: 2021 december 06

Aanstekelijk

Alweer het derde hoofdstuk uit het leven van Kika Van Hoof dat we hier zijn komen spelen: een levensgevaarlijk virus dat uit een laboratorium ontsnapt en een pandemie veroorzaakt, wie verzint er zoiets vergezochts? ;-)
Omdat de kamer zich in een laboratorium afspeelt, is de aankleding vrij clean en strak, waardoor wij minder afgeleid werden en meestal snel doorhadden wat de puzzels waren.
We hebben de kamer alleen gespeeld, dus niet in een competitieve modus tegen de 'buren', waarbij je elkaar dwars kan zitten (maar ook zou kunnen helpen, is niet verboden): voor groepen die elkaar kennen, kan dat leuk zijn, maar dat sabotage-element lijkt me persoonlijk wat minder leuk.


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  51:53 min


 • Puzzels
 • Verhaal
 • Lokale knipoog

 

Le Prince

Escaping Belgium
Posted on: 2021 december 19

(Prins)Heerlijk!

Niet te veel besprekingen lezen, gewoon spelen deze kamer! :-)


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Verhaal
 • Origineel
 • Paaseitjes

 

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Posted on: 2021 december 11

Meeslepende ervaring

Schitterende ervaring met een sterk verhaal annex scenario als leidraad die je aan de hand van licht-, geluid- en beeldeffecten meeneemt door de kamer waardoor je uiteindelijk de ontknoping te weten komt.
Ik moet vooropstellen dat mijn ploeggenoten lyrisch waren over deze ervaring! Ook ik ben blij dat ik ze gespeeld heb en ik kan ze zeker aanbevelen, maar als persoonlijke minpuntjes vond ik dat de enscenering er iets te dik bovenop lag en de overhand kreeg over de puzzels. Die puzzels waren er zeker - en sommige pittig ook - maar naar mijn smaak had het iets meer puzzels en iets minder enscenering mogen zijn. Ook onderdelen van het sterk aangezette verhaal spraken me wat minder aan, maar dat is uiteraard zeer subjectief.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in December 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  71:31 min

 

Alice In Wonderland

Let Me Out
Posted on: 2021 november 30

Wonderwel!

Parkeren: de locatie heeft geen eigen parkeerplaats, maar ligt aan het Vrijheidsplein in welke buurt je zeker in het weekend wel een parkeerplaats kan vinden, maar houd dus wel rekening met enige parkeertijd.

Onthaal en begeleiding: het is voor uitbaters niet makkelijk de drietalige (FR/NL/EN) Brusselse markt naar ieders tevredenheid te bedienen (goede drietalige werknemers zijn dun gezaaid en gegeerd), dus petje af / chapeau / hats off voor onze jonge, perfect drietalige spelleider, die ons gastvrij ontving, goed begeleidde en achteraf uitgebreid de tijd nam om de kamer door te nemen.

Kamer: Ik kende de keten Let Me Out uit Polen van degelijke maar niet spectaculaire eerstegeneratieslotjeskamers, maar daar blijkt dit bedrijf alleen het naamgebruik van te hebben gekocht om daarna hun eigen ding te kunnen doen. Alice in Wonderland was een van hun eerste kamers, die ze recent verbouwd en aangepast hebben. Ook hier hebben ze de beschikbare ruimte optimaal gebruikt voor een mooi aangeklede en zeer creatieve kamer die verder ook de speelsheid heeft die je van een Alicekamer mag verwachten, ook in de talrijke puzzels. Er zitten ook enkele doe-opdrachten in, waardoor de kamer me ook leuk lijkt voor gezinnen. Vanwege de beschikbare ruimte zou ik aanraden de kamer met een groep van drie of maximaal vier te spelen, aangezien ze redelijk lineair van opzet is en de nadruk iets minder op zoeken en iets meer op goede communicatie ligt, waardoor meer spelers de communicatie misschien niet bevorderen. Voor ervaren spelers is de kamer een leuke uitdaging om met zijn tweeën te spelen, ook omdat er een bonuspuzzel in zit.

Kortom: voor €60 voor 2 / €75 voor 3 / €80 voor 4 spelers krijg je hier uiteraard geen eindeloze ontsnapervaring, maar wel een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!


8.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.5


Played in November 2021

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes  52:00 min


 • Aankleding
 • Prijs-kwaliteit
 • Goede service
 • Perfect drietalige spelbegeleider

 

Pirate Ship

Exitgame: COMBINATOR
Posted on: 2022 june 12

Ahoy!

Vermakelijke scheepsontsnapper en samen met het Beest van Krakau blijkbaar een van betere kamers van Krakau, waar de kamers niet de hoge toppen scheren, zoals ze in sommige andere Poolse steden wel doen.

Zoals vaker bij piratenkamers is het verhaal van ondergeschikt belang. De goed bij het thema puzzels zijn een combinatie van hoog- en laagtechnologische mechanismen: er wordt goed gebruik gemaakt van de ruimte en van het deels houten decor voor elke doepuzzels. De aankleding had wat verzorgder kunnen zijn.


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 8.5


Played in November 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels

 

Go West

The Room Berlin
Posted on: 2021 october 31

Go West, in the open air / Go west, where the skies are blue / Go west, this is what we're gonna do!

Je bent het leven in de DDR beu, hebt een tip gekregen dat er via een van de huizen een doorgang naar het westen zou zijn, maar de Stasi zit je op de hielen. Gelukkig is er net een militaire parade bezig, waardoor je een uur te tijd hebt om weg te komen!
Wat een genot om in Berlijn zo'n typisch Berlijns thema te kunnen spelen en zeker als de aankleding en inrichting zo mooi zijn uitgewerkt (vooral het DDR-gedeelte)! Deze hoofdzakelijke eerstegeneratiekamer gaat al enige jaren mee, maar persoonlijk speel ik een dergelijke goed uitgewerkte lokale themakamer liever dan de zoveelste hightech Egypte- of Mayakamer. De puzzels zijn soms grappig en inventief, maar niet van het moeilijkste soort, het is eerder het zoeken dat verraderlijk kan zijn.
Onze 'Fluchtbegleiter' kon ons niet horen, maar wel zien, maar lette desondanks goed op (want had gezien dat we een bepaald zoekonderdeel al wel gevonden hadden, maar nog niet gebruikt voor een puzzel) en vroeg eerst of we wel een hint wilden.


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in October 2021

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving

 

Blue Hotel

Let Me Out
Posted on: 2021 october 24

Inventief en creatief hotelmoordmysterie

Parkeren: de locatie heeft geen eigen parkeerplaats, maar ligt aan het Vrijheidsplein in welke buurt je zeker in het weekend wel een parkeerplaats kan vinden, maar houd dus wel rekening met enige parkeertijd.

Onthaal: niet echt persoonlijk, want de introductie werd samen met een andere groep gedaan, waarbij elk type slot nog eens overlopen werd... Ook na de kamer stonden we zonder foto (zelf ook niet aan gedacht) al weer snel buiten.

Kamer: Ik kende de keten Let Me Out uit Polen van degelijke maar niet spectaculaire eerstegeneratieslotjeskamers, maar daar blijkt dit bedrijf alleen het naamgebruik van te hebben gekocht om daarna hun eigen ding te kunnen doen.
Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door hun meest recente hotelkamer, waar ze zeer inventief met de beschikbare ruimte zijn omgesprongen en zeer creatief zijn in de soorten puzzels. De kamer is lineair omgebouwd, er zit een goede flow in die mooi door het verhaal ondersteund wordt.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 7.0


Played in October 2021

Played with 2 persons

Escaped: No


 • Creatief
 • Origineel
 • Sfeer
 • Puzzels die goed aansluiten op het verhaal
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Uitleg met twee groepen
 • Spelleider lijkt twee groepen tegelijk te volgen

 

The White House

Escape Rush
Posted on: 2021 october 20

Grijp deze kans om het Oval Office te betreden!

Parkeren: de locatie heeft geen eigen parkeergelegenheid, dus houd rekening met enige parkeertijd in de buurt. Wij hadden op een zondagochtend geen enkel probleem vlakbij een parkeerplek te vinden, maar we vermoeden dat het op andere momenten drukker is.

Onthaal: Escape Rush is schitterend verkleed als een typische Britse kleermaker, Ravenswood, die dient als dekmantel voor hun geheime operaties. We werden in stijl en dus kostuum ontvangen door onze spelleider, die een stuk spraakzamer en enthousiaster was dan zijn ochtendcollega en waarmee we ook achteraf nog een tijd gebabbeld hebben.

Kamer: na een mooi introductiefilmpje en het in stijl achterlaten van je bezittingen, mag je de tijdmachine in en wordt je naar de kelder van het Witte Huis waar je een uur de tijd hebt om een stuk seleniet uit de geheime ruimte van het Witte Huis te stelen. De aankleding en afwerking zijn nog verzorgder dan hun Submarine Bunker: vooral het Oval Office zelf is verbluffend realistisch! Daar waar de puzzels in Submarine Bunker wat achterbleven, kunnen deze in The White House wel gelijke tred houden met het hoge decoratieniveau en passen ze ook perfect in het verhaal.

Conclusie: een goed op elkaar afgestemde en in elkaar grijpende combinatie van een tot in de puntjes verzorgde aankleding, een doortimmerd verhaal en goede puzzels die je niet mag missen!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  51:57 min


 • Sfeer
 • Inrichting
 • Beleving
 • Kan niet in het Nederlands gespeeld worden

 

Submarine Bunker

Escape Rush
Posted on: 2021 october 20

Duik onder in deze indrukwekkende bunker

Parkeren: de locatie heeft geen eigen parkeergelegenheid, dus houd rekening met enige parkeertijd in de buurt. Wij hadden op een zondagochtend geen enkel probleem vlakbij een parkeerplek te vinden, maar we vermoeden dat het op andere momenten drukker is.

Onthaal: Escape Rush is schitterend verkleed als een typische Britse kleermaker, Ravenswood, die dient als dekmantel voor hun geheime operaties. We werden in stijl en dus kostuum ontvangen door onze spelleider, maar niet bepaald 'in character', want onze spelleider was niet overdreven spraakzaam of enthousiast en het was ons niet helemaal duidelijk of dat aan zijn Engels (de kamer kan alleen in het Frans of Engels gespeeld worden), zijn karakter of de vroege zondagochtend heeft gelegen :-). Ook na het spelen van de kamer stonden we na de foto al heel snel weer buiten.

Kamer: na een mooi introductiefilmpje en het in stijl achterlaten van je bezittingen, mag je de tijdmachine in en wordt je naar de Russische duikbootbunker getransporteerd waar je een uur de tijd hebt om de lancering van kernraketten te voorkomen. Door de beschikbare oppervlakte, de inrichting en afwerking zijn de ruimtes indrukwekkend en zetten ze de sfeer goed neer. De puzzels zijn zeker in thema, maar zijn niet van het niveau van de inrichting, want ze bestaan vooral uit doe-opdrachten die je moet volgen. Zonder ons te haasten en ook zonder hints stopten we de lancering met nog 26 minuten op de klok (en het record staat nog tien minuten scherper), dus ervaren ontsnappers komen hier met goed gevoel naar buiten, maar blijven puzzeltechnisch misschien op hun honger zitten als ze uit België komen of komen niet echt aan hun trekken, als ze uit Nederland komen ;-).

Conclusie: deze kamer is zeker de moeite waard vanwege de indrukwekkende inrichting en haar ruimtelijkheid, maar geniet er vooral van en verwacht geen wereldschokkende puzzels.


8

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.0

Service: 6.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  33:57 min


 • Sfeer
 • Inrichting
 • Beleving
 • Onthaal
 • Kan niet in het Nederlands gespeeld worden
 • Relatief duur

 

Zotmans

60 Tour
Posted on: 2021 october 19

Spannende en uitdagende bier(bre)inbreker!

Parkeren: je kan niet echt gratis parkeren voor de buur, maar tegen betaling wel onder de deur, want de kamer ligt aan het Zand, waaronder de parkeergarage ligt. Als je er een kwartier wandelen voor over hebt, kan je ook gratis parkeren in de Magdalenastraat.

Na de hartelijke ontvangst door de eigenaresse en gezellige babbel over hun bedrijf en de escapesector in het algemeen, werden we met een koffertje en aantekeningen het huis van de familie Zotmans ingelaten om hun eeuwenoude bierrecept te stelen.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door deze moderne inbreekkamer die verraderlijker is dan aanvankelijk misschien lijkt. Dat komt ook door de aantekeningen van je handlanger Xavier die je als hulp meekrijgt en die gaandeweg steeds minder nuttig worden. De kamer bevat zeer uiteenlopende mechanismen en technieken en ook de settings veranderen sterk. Er zitten nogal wat doe-elementen in de puzzels en samen met de interactie met de bewaker zorgt dat voor een dynamische en spannende, maar zeker niet enge kamer.
Bij ons verliepen de meeste puzzels vrij vlot, maar ik kan me voorstellen dat een of twee behendigheidspuzzel soms voor frustratie kunnen zorgen, omdat na een tijd de bedoeling wel duidelijk is, maar de uitvoering lang in beslag neemt. Daar waar de aankleding van de huiskamer van de Zotmans je nog echt meeneemt in de sfeer van een oud familiehuis, is ze elders wat spaarzamer/strakker, wat een beetje als een stijlbreuk voelt.
Maar grosso modo dus leuke inbreekkamer die ik iedereen kan aanraden!


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  50:00 min


 • Beleving
 • Spannend

 

The Movies

The Push Mystery Rooms
Posted on: 2021 october 21

Koop snel een (gouden) kaartje en laat je meesleuren in en door deze filmqueeste!

Deze ervaring moet je hebben meegemaakt! Omdat Dudzele iets minder centraal ligt in het Nederlandse taalgebied, is dit avontuur nog een beetje onder de radar gebleven, maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen, dus zeker voor de weekends zou ik zeggen: koop nu snel een kaartje, voordat ze voor de komende maanden zijn uitverkocht!

De coronalockdowns waren voor vele bestaande kamereigenaren een zware dobber die sommige uitbreidingsprojecten aanzienlijk vertraagd hebben, maar enkele anderen boden ze de tijd om hun nieuwe project in alle rust te verwezenlijken en tot in de puntjes bij te schaven. Dat geldt bij uitstek voor de The Push Mystery Rooms, de verrassende en spannende nieuwkomer die een jaar geleden kort voor de tweede lockdown opende en al snel over de tongen ging onder Belgische escapers.

Zodra het in 2021 weer kon, zijn we dus met zijn tweeën Houdini's Workshop gaan spelen en wisten toen meteen dat we met versterking terug moesten en zouden komen om The Movies te spelen. Dat was toen al een hele belevenis, maar is tijdens de zomer van 2021 verbouwd en uitgebreid tot een heuse 'ervaring' van maar liefst 100 minuten. Die dan ook €150 kost, maar dat dubbel en dwars waard is, want daarvoor zit je niet alleen op de eerste rang, maar ook middenin een fantastische queeste door filmland.
Wow, wat een verbluffend visueel snoepgoed en schier eindeloos spektakel krijg je hier voorgeschoteld tijdens je reis door de filmwereld! Aan het eind van de rit konden we de neiging om te applaudisseren niet onderdrukken en we zijn waarschijnlijk niet de enigen. 'This is Spinal Tap!' indachtig zou je het criterium sfeer hier graag met een 11 belonen ;-).
De kamer is zeker ook met zijn tweeën te spelen, maar ik zou adviseren om met een groep van vier te komen om vier paar ogen te hebben om al dit visueel snoepgoed in je op te nemen én er samen van te kunnen genieten. Het record najagen zou namelijk zonde zijn van deze immersieve ervaring. Regelmatig bevatten de uiteraard geheel thematische puzzels meerdere ingangen of vingerwijzingen en dankzij Arthus James weet je dat je op het goede spoor zit. En mocht het je door al die cinematografische knipogen duizelen en je niet meer weten waarnaar je op weg was: vervolg rustig je queeste, want op het einde zal je beloond worden en zal alles duidelijk worden!

Niet alleen het spelen van deze ervaring is een genot, ook het gezellig voor- en napraten met een gedreven ontsnapliefhebber én perfectionistische kamerontwerper en -bouwer als Anthony, die voor elke kamer uitgebreid de tijd voor een groep neemt (die dus zijn onverdeeld aandacht heeft) en in zijn streven naar perfectie constructieve reacties van spelers ter harte neemt. Dus als jullie nog verbeterpuntjes zien of details in de afwerken, aarzel niet het te vermelden.
Response by The Push Mystery Rooms

2021 October 21

Wauw Mister Prodigy! Ik weet niet wat zeggen :-) Het was mij een waar genoegen om jullie te ontvangen en oprecht bedankt voor de prachtige review!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in October 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Aankleding
 • Puzzels
 • Goede service

  kristel_caenberghslouiseboelaertbroeder_viktoranthony_boelaert

Western Escape

Production Pirates
Posted on: 2021 october 02

Gezocht: op elkaar ingespeeld ontsnapduo/trio voor uitdagende westernkamer!

Aangenaam verrast door deze uitdagende tweedegeneratiewesternkamer!
Een ontsnaplocatie die op een industrie- of bedrijventerrein is gevestigd, is in mijn beleving vaak een goed voorteken, want je ziet dan regelmatig dat de eigenaars het geld dat ze uitsparen omdat ze geen dure centrumlocatie hoeven te huren of kopen, investeren in een mooie kameruitvoering. Bovendien is parkeren zelden een probleem, zo ook hier niet.

Bij aankomst krijg je al een indruk van de beperkte omvang van de kamer, wat altijd een beetje jammer is en mijn verwachtingen vooraf wat temperden. Die scepsis verdween in de kamer als sneeuw voor de zon, want de kamer is zeer mooi en geheel in thema aangekleed en zit boordevol puzzelelementen, zodat de relatief beperkte ruimte nooit stoorde. Wat ons ook erg aansprak, was dat de puzzels en mechanismen zeer divers waren: sleutels, cijfersloten, lettersloten, doepuzzels, optische, akoestische, magnetische en elektrische systemen enz.
De kamer is niet-lineair en met name in het begin word je overweldigd door alle aanknopingspunten en mogelijkheden die je tegenkomt. De enthousiaste individuele spelbegeleidster volgde goed en gaf ons op het juiste moment aanwijzingen, zodat we nog net op tijd konden ontsnappen! Maar als toch aardig op elkaar ingespeeld duo hadden we er onze handen vol aan, dus deze kamer is echt een mooie uitdaging voor ervaren duo's. Het was wellicht ook leuk geweest om deze kamer met een ploeg van vier te spelen, zodat je met zijn tweeën aan een puzzel kan werken in plaats van alleen (nu probeerden ons steeds zo veel mogelijk op te splitsen) en misschien ook iets meer van de kamer kan genieten, want nu hadden we voortdurend haast, dus we hadden misschien graag wat meer tijd gehad om alles rustig te kunnen overdenken en doorzoeken. Anderzijds kan je elkaar met zijn vieren soms fysiek wat in de weg lopen, dus misschien is een 'crew' van drie ideaal.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in October 2021

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Diversiteit
 • Logica
 • Beperkte ruimte

 

La Carte de Rackham

In The Room
Posted on: 2021 october 20

Mooi voorgegeven en (soms nodeloos) uitdagend piratenavontuur

Onthaal: de locatie ligt aan een doorgaande weg in Frameries, beschikt niet over een eigen parkeerterrein, maar langs die weg zijn er meestal wel parkeerplaatsen te vinden of anders in de buurt. De ontvangstruimte loopt niet over van gezelligheid, maar is wel functioneel met enkele canapés om rustig te zitten. Er zijn geen drankjes te krijgen. De ontvangst was verder vrij standaard ("hebben jullie al eerder een escaperoom gespeeld?" ;-)), niet echt een babbel over het escapen.

Kamer: het sterke punt van deze tweedegeneratiekamer is de aankleding waardoor je goed in de sfeer en het verhaal komt: als spion van de Britse marine moet je de kaart stelen waarop piraat Jack Rackham heeft aangegeven waar hij zijn buit verborgen heeft. Daarvoor moet je tal van verschillende puzzels en mechanismen overwinnen, die meestal mooi in het verhaal ingepast zijn. We kozen met zijn tweeën bewust voor de moeilijke variant en hebben het dan ook niet gehaald, wat zeker aan ons lag, maar ook aan de logica achter sommige puzzels. Bij een puzzel (het stuurwiel) vonden we de reactie van het mechanisme wat contra-intuïtief waardoor we verkeerdelijk dachten verkeerd bezig te zijn, terwijl we wel op het goede spoor zaten. Ook de puzzel met de passer vonden we nogal misleidend: daar leek de ontwerper ons iets te veel uit de gaan van zijn eigen logica van de goede oplossing, zonder rekening te houden andere, misleidende 'mogelijkheden'.

Met €80 voor twee personen redelijk aan de prijs (de tarieven voor meer personen zijn meer standaard), maar als je op de dag zelf reserveert per telefoon, krijg je 10% korting. Ten overvloede: de kamer kan alleen in het Frans gespeeld worden.


7.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 7.5

Service: 7.0


Played in September 2021

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No


 • Aankleding
 • Verhaal
 • Diverse puzzels en technieken
 • Logica van sommige puzzels

 

Zuster Emerentia

Escape Room Kerkrade
Posted on: 2021 september 26

Volg de klassieke rode (puzzel)draad...

#204 Sympathieke, ongecompliceerde en degelijke eerstegeneratieontsnapper die thematisch goed inhaakt op de locatie, het kloostercomplex Rolduc: een ideale instapkamer! In een van de voormalige kamers moet je namelijk op zoek naar de geheime wolvoorraad van de over(n)ijverige Zuster Emerentia. Bij het complex zijn in overvloed gratis parkeerplaatsen.

De lineaire en vooral analoge puzzels in de in ouderwetse stijl ingerichte ruimte sluiten aan op het thema en leiden tot sleutels en cijfer- of lettercodes, met andere woorden: volg de rode puzzeldraad tot de geheime wolvoorraad :-). De kamer is positief en zeer kindvriendelijk (dat wil zeggen: niet enge of donkere), dus voor jong en oud een goede kennismaking met het ontsnappen.

Persoonlijk heb ik een zwak voor dergelijke thematische lokale indiekamers en puur qua persoonlijk spelplezier zou ik de kamer wel een 8 of 8,5 geven, maar dat zou niet eerlijk zijn in vergelijking met kamers die ingenieuzer, verrassender en overdadiger ingericht zijn.


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.0

Service: 9.0


Played in September 2021

Played with 5 persons

Escaped: Yes  46:48 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Goede prijs

 

Nautilus

Enygma
Posted on: 2021 august 23

Schitterende Sub!

Dit is de meest recente kamer van Enygma op hun nieuwe vestiging, waar als alles goed gaat, in het najaar van 2021 de School of Wizardry (Harry Potterkamer) geopend zou worden. Nautilus is daar meteen in drievoud gebouwd (voor competitie- en teambuildingmodus).

Je hebt als team een uur om de nieuwe superonderzeeër Nautilus te stelen. De grote kracht van deze kamer schuilt in de aankleding en de techniek die duidelijk een stap hoger ligger dan hun eerdere kamers, voor een zeer realistische sfeer (voor een moderne remake van een negentiende-eeuwse onderzeeër) zorgen en garant staan voor veel diverse mechanismes en handelingen.
De verhaalopbouw zit goed in elkaar, maar de doorloop kan nog wat gestroomlijnd worden. De kamer bevat zowel parallelle als lineaire gedeeltes en tijdens sommige lineaire stukken stonden twee ploegleden soms wat met hun duimen te draaien en bovendien was het voor ons niet altijd even duidelijk wat de onderzeeër van ons wilde.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in August 2021

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Aankleding en decoratie
 • Techniek
 • Kamerdoorloop

 

Space Alert

Escape Prod
Posted on: 2021 july 05

Far out!

#190 De meest recente en voor mij ook de leukste kamer van Escape Prod. Escape Prod ligt letterlijk op een steenworp van Manneken Pis, maar is zeker geen toeristenval die met een paar middelmatige kamers snel binnen willen lopen, maar een ontsnapcentrum dat ik buitenlandse ontsnappers die meteen ook wat van de stad willen zien, altijd met een gerust hart kan aanbevelen. Het is (waarschijnlijk vanwege de hoge vastgoedprijzen in het centrum) in niet-coronatijden echter wel een 'lopendebandlocatie' met een omlooptijd van anderhalf uur, dus verwacht geen uitgebreide nabespreking, wel een leuke foto die je zelf met rekwisieten mag maken in hun eigen cabine en waarvan je meteen een afdruk meekrijgt. In het weekend kunnen kamers ook in het Nederlands gespeeld worden, door de week alleen in het Frans of het Engels.

De grote kracht van deze kamer schuilt in de verzorgde aankleding en afwerking, waardoor je je ongeloof graag even opschort en je al iets makkelijker kan voorstellen dat je echt in een ruimteschip zit. De puzzels passen inhoudelijk en vormen allemaal goed bij het thema, zijn makkelijk identificeerbaar, alleen kan de uitvoering soms even in beslag nemen.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in June 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Sfeer en aankleding
 • Ruimteschipgerelateerde puzzels
 • Door de week niet in het Nederlands

 

Rammelend verhaal en rammelende kettingen...

#187 Voor je de kamer ingaat, krijg je ter inleiding een mooi filmpje te zien, alleen... is dat hetzelfde filmpje als op hun site staat en als je een paar dagen van tevoren toegemaild krijgt, dus met een beetje pech, heb je het inmiddels al een paar keer gezien... Ik snap dat ze dat mooie filmpje als 'lekkermaker' willen uitspelen, maar misschien hadden ze voor het betreden van de kamer dan nog een ander, iets concreter filmpje kunnen maken, waar je als detective inmiddels al in Oostenrijk bent en op het punt staat de hut te betreden.

Eenmaal binnen is het op een paar attributen na ook niet heel duidelijk dat die hut in Oostenrijk staat: het hadden even goed de Ardennen kunnen zijn. De kamer bevat enkele originele puzzels en mechanismen, maar de afwerking is soms wat slordig en het einde vonden we teleurstellend.


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.0

Service: 8.0


Played in June 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Maya-hí, maya-há, maya-mwahmwah (vrij naar O-Zone ;-))

#188 Ook hier weer mooi introductiefilmpje, dat we echter al kenden van de site en van de herinneringsmail. Nu moet ik toegeven dat Mayakamers niet mijn favoriet zijn: aangezien Maya- of Egyptische thema's vaker voorkomen, zie je regelmatig dezelfde vormelijke en inhoudelijke elementen terugkeren in de puzzels en moeten ze het dus vaak van hun aankleding en speciale effecten hebben. En op dat laatste punt werd ik niet echt van mijn sokken geblazen in deze kamer: veel cijferslotjes, een mechanisme dat niet helemaal goed werkte en ook de aankleding had wat exuberanter gekund.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 8.0


Played in June 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

The music in space is a bliss ;-)

#186 Weer schitterend introductiefilmpje, dat we echter al op de site en in de e-mail gezien hadden en dat verwachtingen wekte die niet helemaal werden ingelost, omdat we het minder goed vonden aansluiten op de uiteindelijke opdrachten in de kamer.

Ruimteontsnappers vergen hoe dan ook een flinke portie 'suspension of disbelief' (en de 'ingetogen' aankleding maakt dat niet makkelijker), maar eens je die gedachtensprong in het heelal hebt gemaakt, krijg je hier een aantal leuke puzzels die goed ploegenspel vereisen. En ook goede muziek daar in de ruimte ;-).


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in June 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes

 

Meesterlijk...tot vlak voor het einde...

#189 Net als bij alle kamers van de Gouden Kooi ook hier weer een professioneel gemaakt introductiefilmpje, dat je echter al op de website en in de herinneringsmail gezien hebt.
Van de vier gewone kamers van de Gouden Kooi (Het geheim van Sint-Rumoldus is een klasse apart) steekt deze er persoonlijk wel bovenuit door de wat verzorgdere afwerking en aankleding, de op het verhaal afgestemde puzzels en de effecten die een inbraaksfeer creëren. Daarom is het des te betreurenswaardiger dat het einde wat rommelig en chaotisch is: zonder iets te verraden, zou dat wat 'waterdichter' gemaakt kunnen worden.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in June 2021

Played with 4 persons

Escaped: Yes  38:46 min

 

Kasteelheer-lijk!

#184 Kasteelheer-lijke onderdompeling in een negentiende-eeuws koetshuis!
De grote kracht van deze kamer schuilt voor ons in de sfeer en het origine lokale thema: een authentieke locatie in combinatie met aankleding, ontvangst en verhaal (waar enkele authentieke elementen voor zijn gebruikt!), waar de puzzels goed op aansluiten.
Dat de techniek volledig eerste generatie is, stoort door het historische thema (dat zich in de negentiende eeuw situeert) niet, alleen de elektrische klok valt daardoor wat uit de toon, die had misschien vervangen kunnen worden door een analoge oplossing (bv. zandloper?).


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in June 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  55:01 min


 • authentieke locatie
 • sfeer
 • lokaal thema
 • ontvangst
 • digitale klok

  Caro

Jumanji

The Missing Link
Posted on: 2021 june 27

Avontuur!

#185 Kamers maken rond het thema Jumanji of ook Alice in Wonderland is altijd riskant, want die wekken bij ons - en wij zullen vast niet de enigen zijn - altijd hoge verwachtingen vanwege de letterlijk en figuurlijk fantastische beelden die de verhalen en films oproepen, verwachtingen die dan soms niet ingelost worden in de kamer. Het zijn kamers die je of meteen groots en goed moet doen, of niet.
Wel, bij Missing Link zijn onze verwachtingen ruimschoots ingelost: toen we weer buiten stonden, hadden we echt het gevoel een klein avontuur te hebben beleefd (zonder dat het overigens eng is), de aankleding is zeer sfeervol en de puzzels sluiten goed aan bij het thema!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in June 2021

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  49:43 min


 • avontuur
 • sfeer
 • aankleding

 

Elixir

Wintertuin Experience
Posted on: 2021 june 13

Semper virens

#183 De tien voor sfeer heeft de kamer deels te danken aan de unieke historische locatie: de Wintertuin, oftewel de meer dan honderd jaar oude tropische kas die ook decennia lang dienst heeft gedaan als botanisch tuin. Wat een kas in een kas lijkt, blijken de kamers te zijn, waar de je dus in het zicht van de andere gasten (de Wintertuin is ook een lunchgelegenheid) aan de slag gaat! Helemaal spannend lijkt ons de battlemodus, want de kamer is twee keer parallel gebouwd, zodat je kan zien hoe ver de andere groep staat!
Na een inleiding 'in character' ga je de kas in om binnen een uur met de koningin-van-de-nacht het levenselixir te maken. De puzzels en mechanismen zijn zeer divers (van een sleuteltje of cijferslot via mechanische constructies tot elektromagnetische sloten) en sluiten goed aan bij het verhaal. Samenwerking is wel vereist, want met zijn tweeën is het een race tegen de klok (die we uiteindelijk niet gehaald hebben), dus eigenlijk had we er graag nog een paar aspirant-botanici bij gehad: 4 of 5 lijkt ons ideaal (ook gelet op de forfaitaire prijs).
De begeleiding verliep ook 'in character' via slechts een telefoon en was eenrichtingsverkeer in de zin dat je alleen opgebeld kon worden, maar zelf de hulplijn niet kon bellen.


9

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 8.5


Played in June 2021

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Unieke historische setting
 • Zeer diverse puzzels en technieken
 • Origineel thema
 • Forfaitaire prijs

 

Mission Museum

Escape Prod
Posted on: 2021 june 12

Mission Impossible (not quite) meets Night at the Egyptian Museum

In Mission Museum ben je een gespecialiseerde dievenbende die uit het Egyptisch museum een waardevol object moeten stelen voor een van de medewerkers. Je krijgt daarvoor een kofferkistje mee met enkele zaken die van pas kunnen komen en waar op het deksel de nog resterende tijd aftelt en eventuele boodschappen van die medewerker verschijnen (hints): inventieve oplossing om niet in elke ruimte een sfeerdoorbrekend scherm op te moeten hangen.
Wat op het eerste gezicht en ook bij binnenkomst een hoogtechnologische op en top tweedegeneratiekamer lijkt, blijkt na enige tijd echter meer oude wijn in nieuwe zakken oftewel eerstegeneratiepuzzels met een tweedegeneratiesausje erover. Ik moet het vaag houden om niets weg te geven, maar verwijs dan met name een bepaald centraal element waar veel puzzels (een beetje te duidelijk) aan gerelateerd zijn en wat wij een beetje een zwaktebod vonden. Voordeel ervan is wel dat de kamer niet-lineair is en dus ook geschikt voor iets grotere groepen, die zich dan kunnen opsplitsen.
De kamer heeft zeker enkele spectaculaire effecten, maar wist het aanvankelijke wow-effect niet helemaal waar te maken: met dit thema zat er meer in qua spelverloop, hadden we het gevoel.


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in June 2021

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Speciale effecten
 • Afgedrukte teamfoto
 • Op weekdagen niet in het Nederlands beschikbaar

 

Boeiende kamer! :-)

Deze zeer inventieve indiekamer is gebouwd door een binnenhuisarchitect die enkele jaren geleden zo zwaar besmet raakte met het goedaardige neefje van corona, namelijk het ontsnapvirus, dat hij besloot zijn creativiteit in de strijd te gooien om van zijn hobby zijn nevenberoep te maken.
Onthaal: de kamers zijn gelegen in het ruime werkpand waar heel slim ook een mooie en intieme bar annex ontvangstruimte is voorzien voor een rustige inleiding.
Kamer: de kamers bevat - niet toevallig - een bonte mengeling aan laag- en hoogtechnologische mechanismen en puzzels die vaak goed i het verhaal passen. Het mag niet verrassen dat de inrichting en aankleding zeer goed verzorgd waren! Het enige kleine storende detail in dat opzicht zijn (of waren, want vermeld in feedback, dus misschien worden ze een dezer dagen vervangen) de stickertjes die aangeven dat een voorwerp wel mag worden aangeraakt, maar geen onderdeel is van het spel: goed bedoeld en ook nuttig, aangezien er in sommige delen vele fraaie decoratieve attributen staan, maar ze doorbreken de 'magie' (om in het thema te blijven :-)) wel een beetje.
Wij speelden de kamer met zijn tweeën en zijn er - met de nodige hints - maar net op tijd uitgeraakt en hadden de indruk dat we nog wel twee paar handen en ogen extra konden gebruiken (zodat we ook iets meer tijd zouden hebben om van de kamer te genieten, omdat je minder onder tijdsdruk staat), dus we kunnen niet wachten om de andere kamer(s) te komen spelen, maar dan brengen we wel versterking mee.
Conclusie: maar liefst 70 minuten langs de meest uiteenlopende puzzels mogen doen in een schitterend ingerichte kamer voor slechts €70 (voor twee personen): topdeal!


Response by The Push Mystery Rooms

2021 October 18

Hi Mister Prodigy! ;-) Ik was vrij zeker dat ik al gereageerd had maar nu bij nazicht zie ik dat dit niet zo is. Very strange. Maar anyway, bedankt voor de mooie review en zoals je ondertussen al weet zijn de stickertjes verwijderd en is er ondertussen nog meer ingezet op licht, decoratie, verhaallijn en allerhande details dus kom zeker eens terug om te her-evalueren! ;-) Groetjes!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in June 2021

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Inrichting en aankleding
 • Diversiteit aan puzzels en mechanismes
 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Barretje voor inleiding en nabespreking

  anthony_boelaertlouiseboelaertbroeder_viktor

Patiënt X

Escaping Breda
Posted on: 2020 december 14

Patient slaat terug

Indrukwekkende volautomatische kamer waar geen slotje of sleuteltje aan te pas komt! Als proefpersonen van een experimenteel geneesmiddel moet je je gekke opdrachtgever-medicijnmaker te slim af zijn door op tijd allerlei opdrachten te vervullen. De kamer is lineair opgezet, dus geschikt om met tweeën te spelen, maar dan moet je wel doorwerken, want je kwelgeest maakt het je niet makkelijk...

Zeer diverse mechanismen en meestal niet superingewikkelde puzzels die goed aansluiten op het thema. Klein nadeel van het volautomatisch karakter vond ik persoonlijk dat je na verloop van tijd ook automatisch een audiovisuele hint krijgt (ook bv. als je net op het punt staat het raadsel op te lossen).

Ruime en gezellige ontvangstruimte met bar waar het in niet-coronatijden waarschijnlijk gezellig 'antichambreren' of nakaarten is :-).


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in December 2020

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Geen slotjes of sleutels
 • Puzzels sluiten mooi aan op themas
 • Ontvangstruimte
 • Automatische hints

 

Pluk ze, die Holleeder & Co!

In Heineken Part II kruip je in de huid van inspecteurs Evers en Oerlemans, die de Heineken-ontvoerders en hun losgeld te dicht op het spoor zijn gekomen en daarom in hun schuilplaats zijn opgesloten. Leuke en originele kamer die veel van de samenwerkings- en communicatievaardigheden van je team vergt. Vanwege corona hebben we deze kamer met zijn tweeën gespeeld en dat was voor ons ontoereikend, dus ik zou deze kamer zeker met zijn vieren spelen. Wij zijn dan ook niet op tijd ontsnapt, maar hebben elke seconde genoten, ruim een uur lang, want de goed volgende en meedenkende spelleidster probeerde ons niet met veel hints koste wat het koste door de kamer te 'jagen', maar liet ons nog even lekker verder puzzelen.

De aankleding is functioneel (valt ook niet zoveel eer aan te behalen in een ontvoeringskamer) en de meeste puzzels sluiten goed aan op het verhaal. Er was een behendigheidspuzzel die we wat minder geslaagd vonden (want de bedoeling was duidelijk, maar de uitvoering nam lang in beslag) en die gebaat zou zijn bij een krachtiger object om die puzzel uit te voeren.

Service was dik in orde: toen ik pas de avond van tevoren twee kamers wilde boeken, lukte dat niet meer met de boekingsmodule, maar kort na een berichtje via werd de reservering keurig per e-mail bevestigd. De ontvangst en de begeleiding door de spelleidster was enthousiast en attent: hints op de juiste momenten (niet te vroeg en niet te laat), zodat we de hele tijd lekker hebben kunnen puzzelen en in ons eigen ritme (zij het niet op tijd) de kamer uit hebben kunnen spelen!

Ook erg prettig is het budget- en coronavriendelijke tarief van €54 voor twee personen, waardoor we meteen twee kamers hebben geboekt.


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in December 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Uitdagende kamer
 • Goed voor teamwork
 • Toegankelijk tweepersoonstarief
 • Service en begeleiding

 

It's a man's world

Stoere puzzelkamer die het vooral moet hebben van de sfeervolle aankleding en de vele originele 'mannelijke' puzzels die zeer goed in het thema passen! Het verhaal (je wil je aansluiten bij een populaire motorbende en moet daarvoor als initiatierite hun 'uitdagingen' oplossen) komt wat minder uit de verf, het is gewoon heerlijk puzzelen rond typisch mannelijke onderwerpen.

Een puzzel met een auditief element vonden we wat minder geslaagd, omdat het veel tijd kan kosten, ook als de bedoeling duidelijk is.

Service was dik in orde: toen ik pas de avond van tevoren twee kamers wilde boeken, lukte dat niet meer met de boekingsmodule, maar kort na een berichtje via werd de reservering keurig per e-mail bevestigd. De ontvangst en de begeleiding door de spelleidster was enthousiast en attent: hints op de juiste momenten (niet te vroeg en niet te laat), zodat we de hele tijd lekker hebben kunnen puzzelen en in ons eigen ritme (zij het niet op tijd) de kamer uit hebben kunnen spelen!

Ook erg prettig is het budget- en coronavriendelijke tarief van €54 voor twee personen, waardoor we voor die dag meteen twee kamers hebben geboekt en tussendoor bij de koffiezaak ernaast een koffie zijn gaan drinken.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in December 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Sfeervolle aankleding
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Attente begeleiding

 

Gloeiend genieten voor Aliceadepten

Als je van Alice in Wonderland houdt, is dit een knus sfeervol puzzelhol dat baadt in door UV-licht aangestraalde bonte kleuren. De puzzels volgen de onderdelen van het verhaal en die progressie wordt ook visueel weergegeven op een scherm. De mechanismen zijn grotendeels automatisch, maar vaak wel via een eerstegeneratieomweg, omdat veel codes ingetoetst moeten worden op dezelfde telefoon (die aan het scherm gekoppeld was). Voor diegenen die het verhaal niet kennen, kan het verwarrend zijn dat de bijbehorende audiofragmenten soms weerklinken nadat een puzzel was opgelost (en opgevat kunnen worden als aanwijzing voor iets wat je al gedaan hebt).

Een hint vragen kost twee minuten speeltijd, maar hints die de spelleiders uit eigen initiatief geeft, zijn 'gratis'. De inleiding wordt in de kamer zelf gegeven: sommigen houden daar niet van, maar wij vinden het wel fijn, omdat je dan visueel al even kan wennen aan de kamer. De kamer ligt op een bedrijventerrein (altijd een goed teken :-) ), dus parkeren is geen probleem.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in December 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Bonte kleuren die oplichten in het UV-licht
 • Verhaal komt erin terug
 • Makkelijk parkeren voor de deur
 • Logica van sommige puzzels/spelverloop

 

De Bokkenrijders

Parkhoeve de Middelt
Posted on: 2020 november 21

Authentiek aangeklede zoek- en puzzelkamer

De kamer zit een tweehonderd jaar oude Limburgse hoeve, een kader en omgeving waar het verhaal en de aankleding goed op inspelen: omdat boer Pierre vreest voor een overval van de Bokkenrijders die de streek teisteren, heeft hij zijn geldschat goed verborgen en jullie hebben anderhalf uur om die te vinden.

De kamer is ideaal voor wat grotere groepen, want - en hier verklap ik niets mee, want wordt ook al in de inleiding gezegd - je begint in een gemeenschappelijke ruimte, maar kan je na verloop van tijd opsplitsen om de bijruimtes te verkennen en op te lossen en dan samen weer terug te komen voor de eindpuzzel. Bovendien is de kamer niet lineair en is er zeker in het begin veel te ontdekken.

De puzzels zelf zijn vooral zoek- en combinatiepuzzels van de eerste generatie, dus veel cijferslotjes, maar de grote charme van de kamer zijn de authentieke aankleding en rekwisieten waarmee gepuzzeld moet worden.

De spelleidster volgde goed, voelde het spelverloop goed aan en kwam op het juiste moment met de twee hints die we uiteindelijk nodig hadden om eruit te komen.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in November 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  74:00 min


 • Authentieke aankleding
 • Anderhalf uur
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Veel cijferslotjes

 

Lost Testament

de Ketelfabriek
Posted on: 2020 november 21

Aangenaam verrast

De kamer huist in een vermaakcentrum waar je niet alleen uit maar liefst acht kamers kan ontsnappen, maar ook kan poolen, droogcurlen, luchthockeyen, karaoken enz. Nu moet ik toegeven dat ik bij dergelijke complexen altijd het vooroordeel heb dat het daar meer om kwantiteit dan om kwaliteit te doen is en om het snelle gewin, maar we werden hier aangenaam verrast door een moderne, veelzijdige kamer van niveau!

De inleiding op de kamer krijg je in de kamer zelf in de vorm van een filmpje: diegenen die daar absoluut niet van houden (omdat het de sfeer doorbreekt en te afleidend werkt), kunnen zich daar al mentaal op voorbereiden :-). Persoonlijk vind ik het juist wel fijn, omdat je dan visueel vertrouwd kan raken met de kamer.
Op het verhaal zal ik niet ingaan, want dat is eigenlijk niet van belang voor het spelen van de kamer en daarmee ook de zwakke plek van de kamer, aangezien er vrij weinig verband is tussen het verhaal, de kamerdoorloop en de puzzels. Op basis van de aanwezig spelonderdelen zou men het verhaal dus wat beter kunnen laten aansluiten op het spelverloop en de puzzels.
Dat gezegd zijnde hebben we genoten van de veelzijdige puzzels en mechanismen, de aankleding en de soms verrassende spelontwikkeling!

Erg verfrissend was ook dat elke gevraagde hint twee minuten van de tijd kost, terwijl hints op initiatief van de spelleider (bv. wanneer het duidelijk is dat een groep door heeft wat de bedoeling is bij een puzzel, maar te voorzichtig is bij de praktische uitvoering) 'gratis' zijn. Uiteindelijk hadden we die niet nodig, want toen we eenmaal op gang waren, zeilden we in recordtijd door de kamer, waarna we in de resterende tijd - en omdat het centrum toch verlaten was - nog een potje droogcurling mochten doen!


8

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in November 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  31:11 min


 • Aankleding
 • Diverse puzzels en technieken
 • Hints vragen kost 2 min, gegeven hints zijn gratis
 • Verhaal komt niet echt uit de verf

 

Escape Game

Château de Moha
Posted on: 2020 november 02

Sfeervol ontsnappen uit een echt middeleeuws kasteel!

Aangename verrassing, deze ontsnapper op een zeer authentieke locatie, want ondergebracht in een van de ruimtes van de ruïnes van het middeleeuwse kasteel van Moha! De kamer is in februari 2020 in samenwerking met een Luikse kamerbouwer opgezet door de organisatie die het toerisme in en rond het kasteel probeert te bevorderen. Door corona hebben ze een vrij langzame start gekend en momenteel kan de kamer alleen in het Frans gespeeld worden, maar ze sluiten niet uit dat ze in toekomst ook andere taalversies zullen aanbieden (ook afhankelijk van de andere activiteiten). Zorg er dus voor dat ten minste een ploeglid zich in het Frans verstaanbaar kan maken voor de communicatie met de spelleider.

Terwijl je samen met je in een monnikspij getooide spelleider van de ontvangstruimte onderaan het kasteel naar boven wandelt, vertelt hij iets over de geschiedenis van het kasteel en waarom de prins-bisschop van Luik een beroep op jullie heeft gedaan (let daarbij goed op, want informatie-elementen uit zijn toelichting komen van pas in de kamer). Nadat het kasteel geplunderd was door het rivaliserende Huy/Hoei, gebruikte een Hoeise monnikenorde de kapel en beweerde dat een tienjarig jongetje wonderbaarlijk genezen was om daarmee hun aanspraak op de burcht te versterken. De prins-bisschop twijfelt aan dat wonder en heeft jullie gevraagd bewijzen tegen die wonderbaarlijke genezing te vinden voordat de grootinquisiteur, die het niet zo op 'twijfelaars' begrepen heeft, aankomt.

Na een eerste intropuzzeltje om de juiste ruimte te vinden, sta je bovenop de indrukwekkende ruïne van de burcht en ga je 'bibliotheek' van monnikenorde in, waar de bewijzen te vinden zouden moeten zijn. De ruimte is schitterend verlicht met kaarsen en sfeervol middeleeuws ingericht. Je spelleider blijft in een hoek achter een lessenaar staan om een oogje in het zeil te houden en om je op het juiste spoor te zetten door middel van nuttige documenten die hij uit zijn verzameling op kan diepen. In het begin voelt zo'n aanwezige spelleider misschien wat vreemd aan, maar het werkte uiteindelijk heel goed, want we hadden duidelijke afspraken gemaakt (geen ongevraagde hints, maar vragen of we een hint willen, als hij dacht dat we vast zaten) en vergaten hem in de beginfase, toen er veel te doen en ontdekken was. Als je wel een aanwijzing nodig hebt, is de communicatie veel gemakkelijker dan portofoons: hij verklapt zeker niet te veel een eens, maar geeft je extra aanwijzingen op papier.

De kamer zelf is zeker geen pure slotjeskamer, maar bevat uiteenlopende analoge en digitale technieken. De puzzels zijn zeer divers en sluiten zeer goed aan op het onderwerp. Bij twee puzzels wordt er echter heel zichtbaar gebruik gemaakt van elektriciteit: spijtige anachronismen die misschien anders opgelost hadden kunnen worden. In combinatie met de informatie vooraf voelde alles logisch aan en gingen we redelijk vlot door de kamer, al zou er op sommige punten nog wat gesleuteld kunnen worden aan de kamerdoorloop.

Na afloop wordt uitgebreid de tijd genomen om de kamer nog even te doorlopen en krijg je als smaakvolle beloning bovendien een lokaal abdijbier mee.


8.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 8.0

Service: 8.5


Played in October 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Ruimte in echte middeleeuwse burcht
 • Sfeervolle aankleding
 • Diverse puzzels en technieken
 • Alleen in het Frans

 

Escape Retie: "Château Elize"

Escape Retie
Posted on: 2020 october 24

Leuke indiepuzzelkamer met potentieel

#175 Sympathieke, knusse indiepuzzelkamer met uiteenlopende technieken (zowel mechanisch, magnetisch als elektronisch) en enkele originele puzzels. De afgewerkte aankleding, voldoende verlichting en de nodige licht- en geluidseffectjes die je op het juiste spoor zetten of bevestigen dat je iets correct hebt opgelost, zorgen voor een prettige sfeer.

Ik zal niet te diep ingaan op het verhaal, want aan de doorloop van de kamer en de koppeling met de puzzels moet en zal waarschijnlijk nog wat gesleuteld worden.

De kamer is letterlijk en figuurlijk coronacompatibel met uiteraard het nodige ontsmettingsmateriaal en handschoenen om te spelen, maar ook budgetvriendelijke tarieven voor groepen van twee of drie spelers.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 8.5


Played in October 2020

Played with 2 persons

Escaped: No


 • Sfeer
 • Afwerking
 • Tarieven
 • Koppeling speldoorloop - puzzels

 

Four Elements

Quarantine Live Escape Games
Posted on: 2020 october 21

Lekker gepuzzeld, maar uitvoering kamer kon beter

Persoonlijk heb ik deze puzzel- en doekamer met veel plezier gespeeld (meer dan je zou vermoeden op basis van de score), maar objectief veel er helaas wel het een ander op de kamer aan te merken:
- Het verhaal (je bent opgesloten in een Egyptische graftombe) komt niet echt terug in inhoud en thematiek de puzzels, die vaak wat te modern zijn voor het thema.
- De aankleding is een gemiste kans, want met dit thema viel meer te doen, en het materiaal vertoonde soms wat schade/slijtage of kwam te makkelijk los.
- Bij twee puzzels vonden we de logica een beetje rammelen.

Persoonlijk sprak het praktische en laagtechnologische karakter van de kamer me aan: lekker ongecompliceerd puzzelen en uitvoeren met enkele inventieve doe-elementen.
Je kan op drie manieren aanwijzingen krijgen: via de portofoon, via het scherm of door op een apart klein schermpje op de video's van verschillende puzzels te drukken (als er bij een puzzel een cijfer in een vierkant staat, verwijst die naar een hulpvideo, die cijfers zijn verder geen onderdeel van het spel). Wij kozen voor de competitieve modus, waarbij je meestrijdt voor het klassement, geen spontane aanwijzingen van de spelleider krijgt, maar erom moet vragen en er per gevraagde aanwijzing drie minuten bij je ontsnaptijd wordt opgeteld. De kamer kan alleen in het Frans of het Engels gespeeld worden, niet in het Nederlands.
Wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld, hebben (achteraf gezien) bij een puzzel te lang gewacht met het vragen van een aanwijzing en zijn dan ook niet ontsnapt, maar voor ervaren spelers het is zeker een leuke uitdaging om te kamer met zijn tweeën te spelen. Vanwege een praktisch onderdeel zou ik echter eerder aanraden de kamer met zijn drieën of vieren te spelen.


7

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 7.5


Played in October 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Inventieve doe-elementen
 • Meervoudig hintsysteem
 • Aankleding en slijtage aan materiaal
 • Anachronisme in puzzels
 • Gebrek aan uitwerking verhaal

 

The Museum

Great Escape
Posted on: 2020 september 26

Om in te lijsten

Leuke, technisch goed in elkaar zittende kamer met een paar frustrerende details.
De kamer is onderdeel van het Kinepoliscomplex en je krijgt het originele introductiefilmpje dan ook in stijl in een eigen filmzaaltje te zien! Daarin krijg je de opdracht om 1) in het museum in te breken; 2) vier specifieke schilderijen te stelen; 3) met die schilderijen te ontsnappen. Vooral de aankleding van het museumgedeelte is mooi aangepakt, waardoor je echt het idee hebt dat je in een museum bent.
De puzzels zijn mooi vorm gegeven, sluiten goed aan bij het museumthema en zeer divers in techniek (mechanisch, magnetisch, elektrisch). Op een paar punten vonden we de wijze waarop je informatie moest combineren om tot de oplossing te komen wat minder logisch, maar dat kan ook aan ons gelegen hebben :-).
Zonder te veel te willen verklappen, was er ook een terugkerend element dat voor ons (we speelden maar met twee) uitdagend en frusterend bleek en dat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat we het museum niet met waardevolle schilderijen, maar met handboeien verlieten :-). Daarom kunnen we aanraden om deze kamer minstens met zijn vieren te spelen.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 8.5


Played in September 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Leuk introductiefilmpje
 • Mooie aankleding
 • Variatie in puzzels en technieken
 • Logica van sommige puzzels

 

Sympathieke, (geen ge)zeik-doekamer :-)

Sympathieke puzzel- en doekamer met tal van ingenieuze mechanismen. De puzzels zijn niet de moeilijkste, dus de kamer is bij uitstek geschikt als kennismakingskamer of om met kinderen te spelen.
Goed hintmechanisme: je mag zelf niet om hints vragen, maar als de spelleider vindt dat je wel een hint kan gebruiken, omdat je anders krap in de tijd komt te zitten, klinkt er een telefoongeluid. De hint zelf verschijnt echter pas op het scherm, nadat je zelf op een knop hebt gedrukt, dus geen ongevraagde hints!
Wij hebben de kamer in het Frans gespeeld, maar ze kan ook in het Engels en het Nederlands gespeeld worden: de weinige teksten in de kamer zijn drietalig en waarschijnlijk wordt er met standaardhints gewerkt. Ook goede prijs-kwaliteitverhouding, want omdat we op de dag zelf boekten, betaalde we voor twee personen maar €51.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in September 2020

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Ingenieuze mechanismen
 • Goed hintsystemem

 

Visite de la mine

Ludo 'Scape
Posted on: 2020 september 20

Mijn()favoriet in Charleroi

#170 Toffe indiekamer van de tweede generatie rond origineel lokaal thema: een steenkoolmijn waarin wat waardevollers is aangetroffen dan steenkool... Zeer gevarieerde mechanismen en puzzels, mooi interieur: echt leuk om te spelen! De beste kamer die ik in Charleroi gespeeld heb (nu zijn er anno september 2020 ook nog maar drie over), beslist aanrader als je daar toch ben, want de kamer kan ook in het Engels gespeeld worden.
We hebben de kamer met de zijn tweeën gespeeld en mochten er daarom 75 minuten over doen in plaats van 60 (voor nog steeds maar €64, dus uitstekende prijs-kwaliteitverhouding), maar die 75 minuten hadden we ook nodig, want het was flink aanpoten.
Er werd uitgebreid genomen voor inleiding en nabespreking, maar toch een technisch minpuntje voor de begeleiding, omdat die geschiedde per portofoon (op zich al wat minder ideaal) en er interferentie op de lijn bleek te zitten, waardoor we op een bepaald moment stemmen en contactgeluiden van andere portofoons hoorden.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 8.5


Played in September 2020

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Origineel lokaal thema
 • Aankleding
 • Kan in het Engels gespeeld worden
 • Voordelig tarief voor twee spelers
 • Portofoons

 

Kalikazan

Charlerooms
Posted on: 2020 september 26

In het duister tasten

Het uitgangspunt van deze kamer is origineel: je moet levensboom Kalikazan van de dood redden in het pikkedonker! Verwacht dus geen klassieke escaperoom, mooie aankleding of uitdagende visuele raadsels: in deze eerstegeneratiekamer met een hoog 'doegehalte' tast je letterlijk in het duister en moet je een beroep doen op je andere zintuigen...
Vanwege de audiogedeeltes en de belangrijke rol van de ons goed volgende spelleider kan deze kamer waarschijnlijk alleen in het Frans gespeeld worden (we hebben niet gevraagd of het ook in het Engels kon). We hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld en zijn er met de nodige hints wel uitgekomen, maar een paar extra handen was welkom geweest, dus een groepsgrootte van drie of vier lijkt me ideaal (maar ook niet meer, want dan ontstaan er al snel communicatieproblemen, omdat je alles moet beschrijven). Leuke kamer voor gezinnen. Met €80 voor twee personen voor slechts 45 minuten vond ik de kamer aan de dure kant.


6.5

Ambiance: 6.0

Game experience: 6.0

Service: 8.0


Played in September 2020

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Origineel uitgangspunt
 • Beleving
 • Toegankelijke beginners- of gezinskamer
 • Alleen in het Frans
 • 45 minuten
 • Prijs-kwaliteitverhouding

 

Gouden E(euw)scape!

#167 Als liefhebbers van lokale, originele en liefst niet-enge thema's hebben we elke seconde genoten van deze ingenieuze kamer waar aankleding en puzzels perfect aansluiten op het originele zeventiende-eeuwse thema! Knap introductiefilmpje waar veel werk van is gemaakt, geen cijfersloten of zichtbare elektronica dus en veel ingenieuze mechanismen. Bijna jammer dat we ontsnapt waren, want we hadden graag nog een uur lang soortgelijke puzzels opgelost!
Ook leuk nagepraat met de enthousiaste spelleiding.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in August 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  43:26 min


 • Origineel lokaal thema
 • Mooie aankleding in thema
 • Leuke bijpassende puzzels
 • Ingenieuze mechanismen

 

Senses

Lock'd - Escape Room Winterswijk
Posted on: 2020 august 30

Zinneprikkelend!

#166 Geen klassieke escaperoom, maar heerlijke, niet-enge belevenis waarbij je zintuigen en je samenspel- en communicatievaardigheden op de proef worden gesteld! Een logica die ons goed lag, want we vlogen erdoorheen en hadden stiekem nog op een eindpuzzel met alle vijf de zintuigen of zelfs een zesde zintuig gehoopt.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in August 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  51:44 min


 • Origineel uitgangspunt
 • Originele puzzels
 • Mooie aankleding
 • We hadden nog wel een eindpuzzel gelust :-)

 

WW-II: Press Room

Team Trapped
Posted on: 2020 august 31

Leuk Verzetje!

#165 Leuke kamer die de verzetssfeer goed weet te treffen met de aankleding en de opdrachten! Deze kamer stond als de De Drukkerij in Nijmegen al een tijd op ons verlanglijstje, maar we hadden te lang gewacht en de kamer was in 2019 opeens gesloten... Groot was dan ook onze vreugde, toen hij weer in Venlo opdook! Het enige minpuntje vond ik het gebruik van enkele cijferslotjes, die ik niet zo goed bij die periode vind passen en spelinhoudelijk niet altijd een verrijking zijn.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in August 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  44:00 min


 • Sfeervolle aankleding in thema
 • Bijpassende puzzels
 • Leuk einde
 • cijferslotjes (passen minder goed bij die tijd)

 

The Galaxy of Mysteries

Escape Arena
Posted on: 2022 july 10

Space!

Wij hebben deze kamer als tweede gespeeld, nadat we zeer aangenaam verrast waren door hun Vikingkamer (de derde hebben we niet gespeeld), die we van die twee duidelijk de betere vonden. Aangenaam verrast, omdat we, zoals Stan ook al schreef, bij aankomst op de wat afgelegen en onderkomen locatie aan de rand van de stad onze verwachtingen niet erg hoog hadden gelegd, maar uiterlijke schijn bedriegt, want binnen liggen er wel degelijk drie mooie kamers en een ontvangstruimte. Parkeren kan voor de kamer.

Het is een echte indiekamer met enkele zeer originele puzzels en effecten, voor Star Warsliefshebbers zeker een aanrader. Bij een thema als Stars Wars ligt de lat voor mij echter wel erg hoog en dat kan deze kamer qua aankleding, uitwerking en hoogtechnologische effecten niet helemaal waarmaken (je blijft je in een loods/garage voelen en niet in een ruimteschip, iets waar sommige meer gelikte dure decors van professionelere kamers wel in slagen), daarvoor blijft het te veel een zelfbouwproduct.
Wel zeer enthousiaste en aardige eigenaars die hun kamers destijds pas net hadden aangepast voor Engelse groepen.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 9.5


Played in August 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving

 

Heerlijke, kindvriendelijke en beetje maffe indiekamer!

Tijdens de 'coronapauzezomer' van 2020 waren we in Polen beland, dat naast de mooie steden ook zeer goede en betaalbare escaperooms heeft te bieden, dus dan hoef je zelfs met zijn tweeën niet op een kamer meer of minder te kijken en kan je al eens een gokje wagen. We hadden deze kamer gevonden op Lockme.pl, het Poolse Escapetalk, omdat we liever geen enge of horrorkamers willen spelen (en met een thema als Vikingen kan je alle kanten op, ook een wat engere kant) en we elders in Polen hadden gehoord dat enge kamers nu net de specialiteit van Poznań is ;-). Maar de besprekingen daar stelden ons gerust, dus hebben de gok gewaagd en die pakte bijzonder goed uit.

Ontvangst: laat je niet misleiden door de wat onderkomen locatie aan de rand van de stad, binnen zit er wel degelijk een professioneel ontsnapbedrijf met ontvangstruimte. We werden vriendelijk ontvangen met bij voorbaat excuses voor het Engels, aangezien ze de kamer nog niet zo vaak in het Engels hadden gedaan en sommige mooie teksten vervangen waren door wat eenvoudigere uitvoeringen in het Engels.

Kamer: we hebben erg veel plezier gehad in deze mooi afgewerkte indiekamer! De inleidende tekst hier op Escapetalk is van hun casinokamer, maar het komt erop neer dat je een amulet te pakken moet zien te krijgen om een machtsovername door de boze goden tegen te gaan. Het verhaal is hoe dan ook minder belangrijk, maar een aanleiding voor enkele leuke en soms grappige Vikinggerelateerde ruimtes met enkele originele puzzels en mechanismen. De kamer is dus zeker niet eng (op een bepaald punt wel wat donker) en misschien voor de adrenalinezoekers wat tam, maar wat ons betreft een van de beste niet-enge kamer van Poznań en dus zeker een aanrader.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in August 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Originele puzzels en mechanismen
 • Aankleding
 • Sfeer

 

Asylum

EXIT19.PL 1
Posted on: 2022 august 30

Goed gek!

Op vakantie in Polen hebben we in de zomer van 2020 ook enkele dagen in Wrocław doorgebracht. Nu maken ontsnapbedrijven met 11 kamers (wel op twee locaties) me vanuit Beneluxperspectief altijd wat wantrouwig, maar ook in 2019 stond Exit19 al met twee kamers in de TERPECA's, dus hadden we al even van tevoren Betrayal in Breslau geboekt. Maar onmiddellijk na het spelen van die kamer hebben ter plekke nog drie andere kamers gereserveerd, want Exit19 is zo'n voorbeeld van 'wegens doorslaand succes verlengd'! De jonge spelbegeleiders waren op beide locaties telkens aanstekelijk enthousiast en praatten graag na met buitenlandse bezoekers.

Asylum was de vierde die we bij Exit19 speelden. Nu spelen a priori liever geen enge of 'vieze' kamers, we genieten liever van ingenieuze puzzels en een sterk verhaal in een mooi decor. Maar Asylum was toen de best aangeschreven kamer van Exit19, dus na Betrayal in Breslau en de verzekering van de medewerkers dat er echt geen acteur in zit (alleen op bepaalde dagen, zegt de website inderdaad, maar het zou niet de eerste keer in Polen zijn dat de aanwezigheid van een acteur wordt verzwegen ;-)), wilden we ook deze ervaring absoluut meemaken en hebben het ons geen moment beklaagd.

Engheid: de versie zonder acteur is zeker geen horrorkamer, maar vooral een spannende kamer, waarin door de locatie (een verlaten psychiatrische inrichting) en de effecten treffend een dreigende sfeer wordt neergezet. Hoe eng je ze vindt, hangt van de je eigen gevoeligheid af, maar ik zou zeggen 1 à 1,5 op een schaal van 10 (10 = absolute horror waarbij acteurs je ook aanraken enz.). Eigenlijk de perfecte kennismaking met een een-beetje-enge topkamer, waar de engheid niet ten koste van de puzzels gaat. Die puzzels zijn namelijk erg ingenieus en divers en maken goed gebruik van de ruimtes. Ook hier weer een origineel begin, waardoor je meteen in het diepe wordt gegooid.
Of het kwam, omdat we de logica van Exit19 inmiddels wat beter aanvoelden of omdat we ons hier minder aan de schitterende decors konden vergapen en iets meer haast hadden om die decors te verlaten, weten we niet, maar dit keer geen geklungel, dus stonden we met een hint en nog ruim 15 minuten op de klok weer buiten.


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in August 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving

 

King Arthur's Dungeons

EXIT19.PL 1
Posted on: 2022 august 30

Topqueeste

Op vakantie in Polen hebben in de zomer van 2020 ook enkele dagen in Wrocław doorgebracht. Nu maken ontsnapbedrijven met 11 kamers (wel op twee locaties) me vanuit Beneluxperspectief altijd wat wantrouwig, maar ook in 2019 stond Exit19 al met twee kamers in de TERPECA's, dus hadden we al even van tevoren Betrayal in Breslau geboekt. Maar onmiddellijk na het spelen van die kamer hebben ter plekke nog drie andere kamers gereserveerd, want Exit19 is zo'n voorbeeld van 'wegens doorslaand succes verlengd'! De jonge spelbegeleiders waren op beide locaties telkens aanstekelijk enthousiast en praatten graag na met buitenlandse bezoekers.

King Arthur's Dungeons was de derde kamer die we bij Exit19 speelden. Zoals altijd bij Exit19 zijn aankleding en afwerking weer tot in de puntjes verzorgd, alleen is het verhaal wat minder dragend dan bij Betrayal in Breslau, maar meer een aanleiding om je een kerker vol ridderlijke raadsels te laten oplossen. Die goed op het thema aansluitende puzzels zijn wel weer van grote klasse: kenmerkend voor deze kamer en goed in het analoge tijdperk passend zijn de vele doeopdrachten. Het is een grootscheepse kamer waar veel te ontdekken en te doen valt, dus speel ze het liefst met minstens vier spelers. Wij waren met twee, hebben in het begin weer vrolijk lopen te klungelen, maar zo van de kamer genoten dat we lang geen hints vroegen. En aangezien we niet van ongevraagde hints houden, liet de spelleidster ons vrolijk doorklungelen, zodat we meer dan 100 minuten van deze kamer hebben mogen genieten!


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in August 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Aankleding & afwerking
 • Puzzels
 • Goede service
 • Sfeer
 • Goede prijs

 

Tijdreizen was nog nooit zo mooi

Op vakantie in Polen hebben we in de zomer van 2020 ook enkele dagen in Wrocław doorgebracht. Nu maken ontsnapbedrijven met 11 kamers (wel op twee locaties) me vanuit Beneluxperspectief altijd wat wantrouwig, maar ook in 2019 stond Exit19 al met twee kamers in de TERPECA's, dus hadden we al even van tevoren Betrayal in Breslau geboekt. Maar onmiddellijk na het spelen van de kamer hebben ter plekke nog drie andere kamers gereserveerd, want Exit19 is zo'n voorbeeld van 'wegens doorslaand succes verlengd'! De jonge spelbegeleiders waren op beide locaties telkens aanstekelijk enthousiast en praatten graag na met buitenlandse bezoekers.

Dit was de tweede kamer die we bij Exit19 speelden en dit was duidelijk een van hun recentere kamers, want decor en afwerking waren tot in de puntjes verzorgd en de puzzels pasten weer goed in het thema. Deze kamer steunt dan weer wat minder op het verhaal, maar vooral op het visuele snoepgoed en de effecten, waardoor ze op mij soms wat 'gelikt' overkwam. De kamer is absoluut niet eng, dus is ideaal voor ontsnappers die in een schitterende, rustige en goed verlichte omgeving gave puzzels willen oplossen (in plaats van schemer, spanning en sensatie waar ze in Polen ook erg goed in zijn ;-)).


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in August 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Decor
 • Afwerking
 • Puzzels
 • Goede service

 

Betrayal in Breslau

EXIT19.PL 1
Posted on: 2022 august 30

Zeven jaar oud, maar de binnenkomer van Exit19 in nog steeds van goud!

Op vakantie in Polen hebben we in de zomer van 2020 ook enkele dagen in Wrocław doorgebracht. Nu maken ontsnapbedrijven met 11 kamers (wel op twee locaties) me vanuit Beneluxperspectief altijd wat wantrouwig, maar ook in 2019 stond Exit19 al met twee kamers in de TERPECA's, dus hadden we al even van tevoren Betrayal in Breslau geboekt. Maar onmiddellijk na het spelen van de kamer hebben ter plekke nog drie andere kamers gereserveerd, want Exit19 is zo'n voorbeeld van 'wegens doorslaand succes verlengd'! De jonge spelbegeleiders waren op beide locaties telkens aanstekelijk enthousiast en praatten graag na met buitenlandse bezoekers.

Dat doorslaande succes begon allemaal met Betrayal in Breslau in 2015: ongelofelijk dat ze hier in 2015 al zo'n kamer hebben weten neer te zetten! Dat de kamer al uit 2015 stamt, merk zelfs jaren later niet, omdat de kamer zich afspeelt in een appartement in de jaren '30 (toen Wrocław nog tot Duitsland behoorde en Breslau heette) én toch tal van moderne mechanismen bevat. De mechanismen en effecten in sommige van hun latere topkamers zijn misschien nog spectaculairder, maar toch is Betrayal in Breslau mijn persoonlijke favoriet van Exit19 (NB: ik hun laatste creatie, Abandoned Hotel, nog niet gespeeld) door de manier waarop dit lokaal verankerde onderwerp is uitgewerkt in decor, puzzels en afwerking, door de sfeer die daarmee gecreëerd wordt en door het fenomenale begin, waar ik en waar iedere recensent heel vaag over moeten blijven, want het zou zonde zijn, als het verklapt wordt. Het is geen gimmick, maar paste volgens ons goed in het sterke verhaal dat de kamer mee draagt. Je wordt dus midden in dat verhaal gegooid en in het begin hebben we wat lopen klungelen, voordat we de juiste lijn te pakken in dat niet-lineaire web van aanknopingspunten. Daardoor verloren we veel tijd en omdat we maar met twee waren, hebben we de kamer niet gehaald, maar er uiteindelijk wel ruim 80 minuten vol van genoten, want de spelleider zag dat we daarna wel op dreef kwamen en liet ons de kamer verder uitspelen. De kamer stopte dus niet abrupt net voor het einde en we werden er evenmin op het eind niet met een stortvloed aan hints 'doorgeduwd', ook een verademing in vergelijking met andere ervaringen.
Speel deze kamer dus liefst met een groep van minstens spelers, want er valt behoorlijk wat te doen en te combineren. Als je ze toch met zijn tweeën speelt, besef dat het een uitdagende kamer kan zijn en maak eventueel goede afspraken met de spelleiders over hints en tijdbeheer.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in August 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • Sfeer
 • Decor en afwerking
 • Origineel
 • Verhaal
 • Goede service
 • Goede prijs

 

The Beach

Break Free
Posted on: 2020 july 14

Op een onbewoond eiland...

#148 Duidelijk onze favoriet van de twee kamers van Break Free vanwege de sfeer in het eerste gedeelte en enkele originele doe-puzzels verderop. We hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld, maar dat was een uitdaging, want deze kamer is meer geschikt voor een wat grotere groep: zeker vier, maar ook vijf of zes. Je moet wel lenig zijn, dus minder geschikt voor minder valide of dynamische personen.
Het is een 'anderhalvegeneratiekamer' met aanvankelijk vrij veel slotjes, maar ook enkele originele praktische puzzels en elektrische mechanismen. Je begint in een leuke eilandvibe met echt zand, maar verderop had de aankleding soms wat verzorgder/afgewerkter gekund. Goede spelleiding die ons spel goed 'las', waardoor we uiteindelijk slechts een hint nodig hadden.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in July 2020

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Leuke eilandvibe met echt zand
 • Budgetvriendelijk tarief voor 2 spelers
 • Je moet lenig zijn

 

The Traveler

Lockfree
Posted on: 2020 july 05

Duik in de schatkamer!

#146 Kom zeker wat te vroeg of voorzie achteraf genoeg tijd om te genieten van de schitterende ontvangstruimte die je meteen helemaal in de sfeer brengt! Zo'n ruimte bouw je niet voor maar een kamer, dus dat belooft wat, want de eerste kamer was al om van te smullen!

Het introductiefilmpje is grappig, maar zeker voor de ervaren ontsnappers na een tijd wat langdradig.
Dan de kamer zelf (en zonder iets weg te geven): je moet bepaalde voorwerpen zien op te sporen uit de collectie van wereldreiziger en verzamelaar Ferdinand Memphis. De kamer voelt dan ook aan als een lange (je hebt maar liefst 75 minuten de tijd) schattenjacht met een hoog Goonies-gehalte die op tal van vaardigheden een beroep doet...
Leuk hint- en volgsysteem met knop om hints te vragen en tablet waarop de hints dan verschijnen.

Zeer vriendelijke ontvangst en accurate begeleiding door gastvrouw en -heer wier tenues helemaal aansluiten bij de negentiende-eeuwse sfeer van de ontvangstruimte.

Kortom: aanrader, we zijn benieuwd naar de volgende kamers!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in July 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  58:23 min


 • 75 minuten
 • mooie aankleding
 • zeer diverse puzzels en opdrachten
 • uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • heerlijke ontvangstruimte

 

Ad Fundum

Escape Room Mol
Posted on: 2020 july 05

Io Vivat 2.0!

#147 Weer een episode uit de serie met het levensverhaal van Kika Van Hoof als paraplu en kapstok: haar studententijd. Je moet inbreken in de studentenvereniging van Kika en hun schild stelen. Net als bij Wanted is niet zo zeer het verhaal van belang (dat dient als kapstok), maar vooral de sfeer, want die is echt een schot in de roos voor een Belgisch studentencafé van rond de eeuwwisseling!

Op en top tweedegeneratiekamer waar bijna geen analoog slotje aan te pas komt en die dus veel van je denk- en associatievermogen eist. Zeer originele en inventieve puzzels en mechanismen! Ik zal niets verklappen, maar ook de wauw-factor ontbreekt niet...!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in July 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  50:09 min


 • Goed getroffen sfeer en aankleding
 • Originele puzzels
 • Bijna volautomatische kamer

 

Chicago 1930

Evasion Room
Posted on: 2020 july 04

Leuke indiekamer!

#144 Misschien geen grote spektakel kamer die je met wauw-effecten van je sokken blaast, maar zeer solide en inventieve indiekamer met leuke puzzels, wat ons betreft zeker de moeite waard.
Ook originele en grappige introductievideo waarin de gebruikelijke regels 'handmatig' aanschouwelijk worden gemaakt. Sympathieke en enthousiaste eigenaar spelleider die zich verkleed voor introductie en wat moeite doet voor de inleiding. Wij speelden de kamer in het Frans, ze kan ook in het Engels gespeeld worden.
We hebben de kamer met twee personen gespeeld (budgetvriendelijk tarief van €60) en zijn er net niet uitgekomen (door een stomme aanname op het eind met een handboek), maar groepen van twee, drie of vier spelers lijkt ons de ideale grootte.. Grotere groepen van vijf of zes lopen elkaar hier misschien voor de voeten.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in July 2020

Escaped: No


 • Inventieve puzzels
 • Leuk introductiefilmpje
 • Budgetvriendelijk tarief voor 2 spelers

  tsu

Schijn bedriegt...

Een van de beste kamers die ik in Wallonië gespeeld heb. Anderhalvegeneratiekamer neergezet door een indiebouwer zonder heel veel ontsnapervaring, dus volgt niet de gebaande paden en heeft originele ingevingen. Ik wil niet te veel verklappen, maar 'schijn bedriegt' is de rode draad, zonder dat er echt een verhaal is, maar dat stoort absoluut niet. De eerste ruimte is al meteen betoverend en dat is pas het begin... De kamer moet het vooral hebben van de gecreëerde sfeer en de originele puzzels en opstellingen.
Wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld en dat is te weinig voor zo'n kamer (dan ook niet gehaald), ik zou de kamer zeker met een groep van vier of vijf spelen. Wij hebben de kamer in het Frans gespeeld, maar de kamer zelf is vrij taalloos en de hints komen op scherm, dus als ze die vertaald hebben, kan de kamer misschien ook in het Nederlands gespeeld worden (de site heeft alvast een Nederlandstalige versie), maar anders zeker in het Engels. Vriendelijke ontvangst en leuke polaroidfoto als aandenken


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in July 2020

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No


 • Taalloos
 • Mooie en diverse aankleding
 • Sfeer

 

Bank Job

Escape The Room in 60 minutes
Posted on: 2020 july 01

Good Job

#143 Aangenaam verrast door deze pittige en mooi uitgewerkte kamer. De twee thema's en het verhaal zijn al vaker gebruikt, maar de puzzels (en bijbehorende ontsluitingsmechanismen)zijn divers, origineel en sluiten goed aan op het verhaal en ook de aankleding is dik in orde. Omdat de kamer lineair is en sommige ruimtes wat kleiner zijn, lijkt ze me minder geschikt voor grotere groepen: twee, drie of vier lijkt me ideaal. Voor ervaren spelers is het zeker een leuke uitdaging om de kamer met zijn tweeën te spelen (ze hebben budgetvriendelijk tweepersonentarief): wij hebben het net niet gehaald, maar dat was te wijten aan onze onhandigheid.
Goed hintmechanisme: je mag zelf niet om hints vragen, maar als de spelleider vindt dat je wel een hint kan gebruiken, omdat je anders krap in de tijd komt te zitten, klinkt er een telefoongeluid. De hint zelf verschijnt echter pas op het scherm, nadat je zelf op een knop hebt gedrukt, dus geen ongevraagde hints!
Wij hebben de kamer in het Frans gespeeld, maar ze kan ook in het Engels en het Nederlands gespeeld worden: de weinige teksten in de kamer zijn drietalig en waarschijnlijk wordt er met standaardhints gewerkt.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in June 2020

Escaped: No


 • Diverse en originele puzzels
 • Mooie aankleding
 • Budgetvriendelijk tarief voor 2 spelers

 

Heerlijke puzzelkamer

#141 Na een leuke en duidelijke introductievideo (met de gebruikelijke do's en dont's, maar ook met handige informatie over waar je niet hoeft te kijken, wat veel tijd bespaart), mag je de kamer in en krijg je daar ook in videovorm het verhaal en je opdracht te horen en begint je tijd meteen te lopen. Sommigen houden daar niet van (omdat ze zich misschien niet kunnen bedwingen om mentaal al te gaan zoeken en puzzelen in de kamer), maar wij vinden het wel fijn om eerst een paar minuten met de kamer kennis te maken, zonder dat je al koortsachtig moet gaan zoeken en, in dit geval, puzzelen, want daar moet deze kamer het van hebben, haar zeer diverse en enkele originele puzzels.
Ook de (ont)sluitingsmechanismen zijn divers: de meeste mechanisch, maar ook wat meer verfijnde technieken. Het verhaal is niet het origineelste dat we ooit gehoord hebben, maar de puzzels sluiten er redelijk goed op aan.
We hadden de flow van de kamer al snel te pakken en op die flow zeilden we hintloos door kamer!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in June 2020

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Duidelijke introductievideo
 • Budgetvriendelijk tarief voor 2 spelers

 

Pam-pam-padadada-pam-pam, hooggeëerd publiek...

#142 Na een leuke en duidelijke introductievideo (met de gebruikelijke do's en dont's, maar ook met handige informatie over waar je niet hoeft te kijken, wat veel tijd bespaart), mag je de kamer in en krijg je daar ook in videovorm het verhaal en je opdracht te horen en begint je tijd meteen te lopen. Sommigen houden daar niet van (omdat ze zich misschien niet kunnen bedwingen om mentaal al te gaan zoeken en puzzelen in de kamer), maar wij vinden het wel fijn om eerst een paar minuten met de kamer kennis te maken, zonder dat je al koortsachtig moet gaan zoeken en puzzelen.

Het is erg subjectief, maar wij werden helemaal blij van het circusthema van al zijn kleuren, geluiden en puzzels van dien. Veel beter dan in de Hunterkamer sloten sfeer, aankleding, puzzels en verhaal mooi op elkaar aan. Het is meer een zoekkamer dan Hunter, maar de puzzels zijn daarentegen wat makkelijker: de ideale kennismakingskamer.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in June 2020

Team: DNA

Escaped: Yes


 • Aankleding en thematiek
 • Verhaal
 • Budgetvriendelijk tarief voor 2 spelers

 

Citadelle de Namur

Enigma Lock
Posted on: 2020 june 20

Kamer voor doordenkers

#140 Sympathieke eerstegeneratiekamer voor puzzelaars. Je wordt niet van je sokken geblazen door verbluffende techniek, want die is puur eerste generatie, slotjes bij de vleet dus. De decoratie is redelijk sober, dus geen geniepig zoekwerk, het is meestal betrekkelijk duidelijk wat de puzzels zijn en daar moet de kamer het van hebben, want die zijn origineel en naar ons aanvoelen soms behoorlijk pittig (maar misschien is dat subjectief en doorgrondt een groep van vier een puzzel waar wij met zijn tweeën tien minuten op hebben staan kijken, in een oogopslag ;-) ).
Het verband tussen verhaallijn, puzzel en locatie (de Citadel van Namen) had wat beter in de verf gezet kunnen worden.
De kamer kan alleen in het Frans gespeeld worden, maar de meeste puzzels zijn niet al te taalafhankelijk, het kan ook volstaan dat een iemand uit de groep voldoende Frans begrijpt om de biografieën van de verdachten door te lezen. Wij hebben de kamer met twee gespeeld (voor slechts €64, want de tarieven zijn afhankelijk van het aantal spelers), hadden 3 hints nodig en hadden een kleine drie minuten over, dus met zijn tweeën is het een uitdaging.
Sympathieke spelbegeleider die je niet zal bombarderen met hints en je dus rustig ruim tien minuten laat worstelen op een moeilijke puzzel, zolang je nog voldoende tijd hebt, maar ook wel de klok in de gaten houdt om te voorkomen dat je onvoldoende tijd hebt voor de rest van de kamer.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in June 2020

Played with 2 persons

Escaped: Yes


 • Uitdagende en originele puzzels
 • Budgetvriendelijke tarief voor 2 spelers
 • Kan alleen in het Frans gespeeld worden
 • Verband tussen puzzels en verhaallijn is wat dun

 

Face Down

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2020 june 14

Door de puzzels het verhaal soms niet meer zien

#139 Nu we na drie maanden eindelijk voorzichtig lijken te ontsnappen uit de maatschappelijke grootschalige escaperoom die corona heet, waren we blij dat we ons weer eens ergens anders konden laten opsluiten dan in ons eigen huis :-). Duchtig ontsmet, behandschoend en bemaskerd gingen we dus vol verwachting de kamer in, nadat we eerst een spannende introductievideo hadden gezien.

We waren zeer te spreken over de grote verscheidenheid aan puzzels, technieken en decors, maar konden de lijn in het verhaal niet heel goed ontwaren (maar misschien lag dat aan ons en waren ze na drie maanden niet zo scherp meer): inhoudelijke elementen uit de video kwamen zeker terug in de kamer, maar het ontbrak ons soms aan de logische lijn in het verhaal en daarmee soms aan de 'flow'.


8.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in June 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Veel puzzels
 • Uiteenlopende decors
 • Diverse technieken
 • Logische lijn in verhaal

 

Live Or Die

Break Free
Posted on: 2020 march 14

Leuke indiekerker

#138 Zeker de meer donkere kamer van de twee met een zeer inventieve verscheidenheid aan slotjes, mechanismen en puzzels! We hebben de kamer met zijn tweeën 's avonds gespeeld, dus misschien lag het aan ons en waren we niet scherp, maar we konden de logische flow niet altijd vinden (bv. welke informatie-elementen we voor welk slot nodig hadden).
De setting is natuurlijk geen stofvrij laboratorium, maar de aankleding/afwerking had wat verzorgder gekund.
Budgetvriendelijke tarieven op basis van het aantal spelers, dus ideaal om met zijn tweeën (€60) of drieën (€81) te spelen.

Absolute 10 voor service en inzet, want we hadden 's middags pas gebeld en konden 's avond op tijdstip naar keuze terecht. Bij aankomst bleek de door ons gekozen Beachkamer door de overvloedige regen van de afgelopen dagen lichtjes onder water te staan - o ironie :-) - dus konden we deze kamer met korting spelen!


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.5

Service: 10.0


Played in March 2020

Team: DNA

Escaped: No


 • originele puzzel en mechanismen
 • maar €60 als je met twee speelt
 • enkele kleine technische haperingen
 • afwerking/aankleding

 

La Entrevista

Cubick Mataro
Posted on: 2022 june 07

Verrassend!

De inleiding op de website en ook bij de kamer zelf zijn bewust wat summier (een groot, goed betalend bedrijf dat anoniem wenst te blijven, heeft opeens enkele vacatures waar jullie op solliciteren), want de kracht van de ervaring zit juist in de plotwendingen, dus daar kan ik niet te veel over uitweiden, maar wij vonden de verhaallijn, de opbouw, de doorloop en de bijbehorende puzzels allemaal zeer coherent en goed te volgen, want we navigeerden hintloos door de verschillende ruimtes.
Goed uitgewerkte tweedegeneratiekamer die zeker niet eng is (dat kan ik wel verklappen), hooguit misschien een beetje spannend.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal

 

Abduction 3: The Exam

Abduction
Posted on: 2022 june 12

Unieke mentale en fysieke beproeving!

Parkeren: Badalona is gelukkig geen Barcelona, dus wij ondervonden geen problemen om in de buurt een parkeerplaats te vinden.

Begin (want ontvangst kan je het niet noemen): zoals wel vaker in Catalonië begint de beleving, zodra de deur opengaat. Een anonieme stem vertelt je wat je moet doen en laat je in een soort wagon plaatsnemen die je naar het begin van je avontuur zal brengen. Soms is zo'n anonieme ontvangst nodeloos onpersoonlijk en omineus, maar hier paste het wel in de sfeer van een streng testcentrum.
Verwacht dus inderdaad geen klassieke ontsnapervaring, maar meer een testcentrum waar je als team en individueel zowel mentaal als fysiek uitgedaagd wordt. Vooral de fysieke proeven zijn onderdelen die we in de Benelux nauwelijks tegenkomen in de ontsnapwereld, dus erg verfrissend, maar op sommige punten (ik denk dan met name aan de proef met de lasers) wel echt fysiek: ze vergen wat lenigheid en zijn dus niet geschikt voor minder mobiele ontsnappers.
Wij hebben alvast genoten van de zeer originele en uitdagende proeven: absolute aanrader, want zoiets vind je in de Benelux (nog) niet!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 10.0

Service: 9.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Beleving
 • Uitdagende fysieke proeven
 • Sfeer

 

Spannende piramideklimmer

Parkeren: de kamer ligt in een buitenwijk van Barcelona, wij vonden snel een parkeerplaats in de buurt.

Ontvangst: zoals wel vaker in Spanje, begint de beleving, zodra de deur opengaat, je een donkere instapt en in personage ontvangen wordt. De toon en de sfeer worden meteen gezet.

Kamer: zoals bijna altijd bij Egyptische kamers is het verhaal een bijzaak en een voorwendsel om een (in dit geval duistere) piramide te betreden. Het Egyptische thema is mooi in de aankleding uitgewerkt (wij speelden de kamer in februari 2020 en zagen nog geen slijtage) en de puzzels passen er goed bij. De beleving moet het echter vooral hebben van de actie- en doe-elementen (lees: nogal wat klauterwerk) en van de opgebouwde spanningsboog, want de keuzes die je maakt, hebben gevolgen voor het verloop van het spel. Dat spanningsniveau geven de maker zelf treffend weer op hun website formuleren: het een spannende beleving, maar geen horrorbeleving.

Kortom: een behoorlijk fysieke en spannende kamer, zoals we die in Benelux bijna niet hebben, absolute aanrader, als je in Barcelona bent.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Spannend
 • Avontuurlijk klimwerk

 

The Brewery

Enigmik
Posted on: 2022 june 01

Bruisende bierbeleving!

Ook in de Benelux vind je wel kamers met een bierthema, maar dit is veruit de beste die ik ooit gespeeld heb! Geen toeval, als je hoort dat de brouwerij Estrella Damm, waarvan het het oude brouwerijgebouw inderdaad in de buurt ligt, bij de kamer betrokken is. En het is dus ook geen toeval dat je na een succesvolle beleving kan genieten van welverdiend fris biertje.

Kamer: meesterbrouwer Josep vraagt je hulp om het oude bierrecept te achterhalen dat verloren dreigt te gaan. Deze beleving scoorde voor mij op alle fronten: een lokaal thema, mooi aankleding, een logische doorloop en hoog- en laagtechnologische puzzels die daar goed bij passen en die bovendien een goede samenwerking vergen! Gelet op het grote aantal spannende en/of actiekamers in Barcelona vonden we het - om in het thema te blijven - zeer verfrissend dat het dit keer een licht en positief thema was, zonder misdaad/bloed/mysterie/donkere ruimtes/licht- en geluidseffecten enz.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Sfeer
 • Beleving
 • Puzzels
 • Logica

 

Roomanji

Ilusium Roomescape
Posted on: 2022 june 15

Jumanji op zijn best!

De beste Jumanjikamer die ik ooit gespeeld heb! Ontvangst in personage, schitterende inrichting en decoratie, gave effecten, leuke in het verhaal passende puzzels, avontuur en een tikje spanning: als je van het thema houdt, moet deze kamer absoluut spelen!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Inrichting en decoratie
 • Beleving
 • Sfeer
 • Spannend

 

Toegankelijk mijnavontuur

Leuke, mooi aangeklede en avontuurlijke kamer die absoluut niet eng is (het blijft wel een mijnomgeving en geen helderwit lab(o) dat baadt in het licht), dus ook zeer geschikt voor de jongere ontsnappers! Des te meer omdat er ook wat doeopdrachten inzitten en hier niet nader te verklappen fysieke speltransitie die jong én oud zeer aanspreekt. Het verhaal wordt misschien wat onnodig opgeklopt, want meer dan een excuus om in een verlaten mijn op zoek te gaan naar waardevolle ertsen heeft de meeste ontsnapaficionado niet nodig :-). Wij stonden met zijn vieren met nog 26 minuten op de klok buiten met een klein hintje (we waren eens wat de voorzichtig, bang iets stuk te maken), maar zonder dat we ons verveeld hebben of elkaar in de weg stonden, dus van de topkamers in Barcelona leek dit een van de makkelijkere.

Echt een product uit de Unreal-stal (een van hun eerdere kamers, geloof ik), dus de aankleding en de inrichting zijn zeer goed verzorgd en valt veel te beleven. Soms wint die beleving het van de puzzelaccuratesse, ook door het 'botonazo-effect', waarbij de spelleider met een druk op een knop vanuit de controlekamer een mechanisme activeert/opent, als hij/zij vindt dat de je de opdracht of handeling goed uitvoert (in plaats van dat de handeling precies goed moet zijn om aan de vereisten van het mechanisme te voldoen).


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Beleving
 • Sfeer
 • Fysieke elementen

 

Sherlock

Enygma
Posted on: 2020 february 21

Mooie speurkamer!

#129 Mooie 1.5-kamer met zowel slotjes als meer verfijnde mechanismes en uitdagende puzzels die goed speur- en redeneerwerk vereisen. De puzzels sluiten ook goed aan op het logische verhaal en er zit een goede flow in de kamer.

De tekst in de kamer zijn drietalig, maar begeleiding in het Nederlands is niet altijd mogelijk (wij hebben de kamer in het Frans gespeeld).


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in February 2020

Played with 3 persons

Escaped: Yes


 • Puzzels
 • Aankleding
 • Modulaire tarieven

 

Koempel Kamer

Room Escape Heerlen
Posted on: 2020 february 17

Sfeerkamer voor samen met je 'Kumpels'

#128 Leuke kamer met uniek mijnthema die het vooral van de puzzels en de sfeer moet hebben. Een aanrader als in (Zuid-)Limburg woont, maar ik zou er alleen voor uit Amsterdam of Brussel komen rijden, als je graag eens een kamer in dat thema speelt of affiniteit met de steenkoolmijnen hebt.

Uiteraard ga je geen echte mijn in (dat zou erg cool zijn, maar ook veiligheidsnachtmerrie wanneer er echt iets mis gaat), maar omdat de kamer in de kelders zit en door de aankleding van de omkleedruimte zit je wel meteen goed in die sfeer.

De sfeer en het gebruik van originele attributen zijn de sterke punten van deze kamer. De puzzels (een combinatie van eerste en twee generatie, dus zowel hang- en cijfer- of lettersloten, als magneetsloten) zijn zeker dik in orde, maar de koppeling tussen puzzels en verhaal (het feit dat je uit de mijn moet ontsnappen, omdat de zuurstof opraakt) had wat beter uitgewerkt kunnen worden.

Het leuke van deze kamer is ook dat je het in twee groepen tegen elkaar op kan nemen die ook nog eens willekeurig (door de gezamenlijke beginfase van de kamer) samengesteld worden en uiteindelijk weer bij elkaar uitkomen.

Helaas liet onze spelleidster, voor wie het de eerste dag was, een paar steken vallen: ze kon ons niet horen (er hangen wel microfoons) en moest ze, toen we onze enige hint vroegen, noodgedwongen meteen een code als oplossing geven, omdat ze over die passage geen aantekeningen had. Wat ook betekent dat ze de kamer zelfs niet gespeeld heeft. De site heeft geen boekingsmodule, maar de eigenaar reageerde snel en flexibel via Facebook, want het voordeel is dat je niet aan vaste tijdsblokken vastzit, maar soms wat met de begintijd kan schuiven.
7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 6.0


Played in February 2020

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  46:13 min


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Verhaal
 • Begeleiding

 

Cortez's Hold

Get Out Brussels
Posted on: 2020 february 10

Coco wants a cracker

#127 Leuke piratenontsnapper, waarbij je uit de kajuit van piratenkapitein Cortez moet ontsnappen en een Brits kroonjuweel moet terugroven. Daarvoor moet je allerlei nautisch geïnspireerde puzzels oplossen om zowel klassieke hang-/cijfer-/lettersloten te openen als magneetsloten bij het juist uitvoeren van een handeling. De brutale papegaai Coco houdt een oogje in het zeil en begeleidt je daarbij als hulp annex stoorzender :-).
We hebben de kamer in het Frans gespeeld (Engels kan ook, Nederlands is niet mogelijk) en weten dus niet hoe grappig of ad rem Coco in het Engels uit de hoek kan komen.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 7.5

Service: 8.5


Played in February 2020

Escaped: Yes

 

70's Hold-Up

Evasion Room
Posted on: 2020 february 06

Cool!

#125 Coole inbreek- ipv ontsnapkamer in een jaren '70-jasje. Je moet een diamant stelen uit een bank met jaren '70-aankleding en -technologie. Leuk introductiefilmpje (al zijn het de gebruikelijke waarschuwingen) en coole inleiding door de spelleider.
Erg fijn en budgetvriendelijk zijn de tarieven op basis van het aantal spelers. Op hun site staat dat de kamer voor 3-6 personen is, maar wij hebben de kamer met zijn tweeën gespeeld (je betaalt dan wel alsof je met zijn drieën speelt, dwz €66) en ook dat is doenbaar. Een teamgrootte van drie of vier lijkt ons ideaal, bij vijf of zes spelers zou het in sommige ruimtes wat druk kunnen worden.
De kamer kan ook in het Engels gespeeld worden en onze enthousiaste spelleider (tevens mede-eigenaar) sprak een paar woorden Nederlands.8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in February 2020

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  51:49 min

 

The Mystery of Hikikomori

Evasion Room
Posted on: 2020 february 06

Klein, maar zeer fijn en pittig: ideaal voor twee personen!

#126 De kamer heeft een zeer origineel uitgaanspunt, namelijk een hikikomori: een jongere die zich in zijn kamer opsluit en nauwelijks nog contact heeft met de buitenwereld. Als onderzoekers moet je erachter zien te komen waarom hij zich zo opsluit en wat zijn geheim is.
De inrichting en aankleding is geheel in thema: klein, maar fijn! De Japanse huisvestingstraditie getrouw is het uiteraard geen erg grote kamer, maar de puzzels zijn origineel, pittig en sluiten goed aan op het thema. Ideale kamer voor twee personen (en daarvan zijn er niet zo veel), met bijbehorende prijs: €59.
Leuk introductiefilmpje (al zijn het de gebruikelijke waarschuwingen) en coole inleiding door de spelleider. De kamer kan ook in het Engels gespeeld worden.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in February 2020

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  57:28 min

 

Le Cabinet de Maître Hembise

Charlerooms
Posted on: 2020 january 02

Van je notaris moet je het hebben?

#115 De kamer heeft een origineel verhaal en uitgangspunt: een corrupte notaris zou het octrooi op het monopoliespel verduisterd hebben van zijn klant, een overleden familielid en als erfgenaam heb je een uur om het terug te stelen uit zijn kantoor. Het is een echt kantoor in de zin dat er soms klanten bellen en de notarisklerk soms binnenkomt om te waarschuwen hoe lang je nog hebt, voordat de notaris terugkomt, wat de spelflow soms wat verstoort. Leuke en paar pittige puzzels waar we met twee soms wat hulp bij nodig hadden.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 8.0

Service: 7.5


Played in December 2019

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  55:00 min

 

The Execution

OuterGround
Posted on: 2019 december 13

Adrenalineachtbaan en toch niet eng!

#114 Petje af: deze escaperoom is een lange adrenalineachtbaan zonder (horrorachtig) eng te zijn, daar houden we van! Een meer technisch puzzelelement lag ons wat minder, maar deze topkamer mag niet ontbreken op het lijstje van de regelmatige escaper.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in December 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • harde achtergrondmuziek

 

Snoepwinkel voor volwassenen

#112 We zijn niet ontsnapt binnen 60 minuten, maar waren erg blij dat we 5 minuten extra kregen, zodat we de hele kamer uit konden spelen, want we hebben van elke minuut genoten! Met Alice in Wonderland als dankbaar thema is dit qua puzzels en aankleding letterlijk en figuurlijk een droomkamer geworden! Erg fijn en verfrissend dat ook eens een topkamer is gemaakt van een 'niet eng' thema.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

Bella Ciao

Escape Room Katwijk
Posted on: 2019 december 13

¡La sala que todos los aficionados de la serie tienen que jugar!

#113 Deze kamer is een absolute must voor iedereen die La Casa de Papel gezien heeft en van escapen houdt! En omgekeerd is het voor alle escapers die de kamer gaan spelen en de serie nog niet gezien hebben, echt een meerwaarde qua beleving om ten minste de eerste aflevering te bekijken!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

  ivanavandelft

Transcendentaal goed!

#111 Weer een topkamer in België die maar blijft duren met puzzels en aankleding die volledig aansluiten op het thema!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in December 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

 

De Erfenis

Project Escape Wijchen
Posted on: 2019 november 25

Ouderwets gezellig ontsnappen

#109 Heerlijke feelgoodkamer die baadt in een jaren '50-sfeer en waar voor een keer geen bloed, moord of duivelse krachten aan te pas komen. Een ideale kwaliteitsvolle kennismakingskamer en een mooi uithangbord voor het moderne ontsnappen met een combinatie van sleutels, cijferslotjes, modernere technieken en puzzels die goed in het verhaal passen!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in November 2019

Escaped: Yes

 

Ram Raid

ROX Escape Experience
Posted on: 2019 november 25

Gezocht: geoliede ploeg voor een gesmeerde kraak.

#110 Wow, wat een belevenis is deze kamer! De coöperatieve en communicatieve vaardigheden van je team worden danig op de proef gesteld, dus geen beginnerskamer, maar een leuke uitdaging voor ploegen (van idealiter 4) die op elkaar zijn ingespeeld. De puzzels passen inhoudelijk niet altijd even goed bij het verhaal, maar dat verhaal is wel heel sterk en spannend opgebouwd.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in November 2019

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes

 

Alice

Quest House
Posted on: 2023 february 17

Van verwondering in verwondering

De beste Alicekamer die ik ooit gespeeld heb: natuurlijk leent hen Aliceverhaal zich bij uitstek voor vrolijke, kleurrijke, kindvriendelijke kamers, maar deze op en top tweedegeneratieversie is een volwassen Alicekamer met (soms ook letterlijk) een donkerder kantje, zonder dat ze echter eng wordt.
Alice in Wonderland is natuurlijk een dankbaar thema, maar de afwerking en aankleding waren tot in de puntjes verzorgd, alles was uitstekend afgewerkt.
We hebben de kamer in 2019 gespeeld: destijds was de kamer op verzoek wel in het Engels te spelen en waren sommige aanpassingen wat ad hoc, maar inmiddels is dit een standaardoptie.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in October 2019

Played with 3 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Aankleding & afwerking
 • Beleving
 • Origineel (binnen het genre)
 • Puzzels
 • Goede prijs

 

Infected

Quest House
Posted on: 2023 february 17

Visionair...of gelukkig toch niet zo :-)

"In 2019 wordt de mensheid getroffen door een vreselijke epidemie", is de premisse van deze kamer: de bouwer van deze kamer zal zich achteraf ook verbaasd hebben over de accuraatheid van het eerste deel van zijn voorspelling. Gelukkig is deel twee, dat van die bloeddorstige zombies, niet uitgekomen :-).
Gelukkig had professor Radkevich al snel een vaccin gevonden, maar verdween voordat hij, voordat hij het openbaar kon maken, dus moeten jullie op onderzoek uit én het vaccin redden.
Een kamer met een hoog Russisch laboratoriumgehalte dus: kil, soms duister, maar niet actief eng, het is geen horrorkamer, want daar houden we absoluut niet van. Naarmate je meer verkent, ontdekte en vordert ontrafel je het verhaal, waar de puzzels mooi op aansluiten. Ook hier was de aankleding goed verzorgd, maar zo'n kille bunker sprankelt natuurlijk wat minder dan hun Alicekamer.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in October 2019

Played with 3 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Goede prijs
 • Beleving

 

The Concierge

Kamer 237
Posted on: 2019 september 30

Hogere Hotelontsnapschool

#100 Mijn honderdste kamer moest natuurlijk in stijl gevierd worden en de hoge verwachtingen werd ruimschoots ingelost. Ze hebben het weer geflikt: een topkamer in een ouderwetse hotelsetting met een twist waarin een ijzersterke verhaallijn, een schitterende aankleding en leuke lowtech puzzels naadloos op elkaar aansluiten! De kamer wordt echt gedragen door het verhaal, dat dient als ruggengraat voor de opbouw en verloop en als kapstok voor de puzzels. Hoewel dit op en top een tweedegeneratiekamer is, kom je toch een paar sleuteltjes tegen ;-). De goede begeleiding verloopt geheel in stijl en subtiel via geluidsboodschappen van de conciërge zelf of elegante kattebelletjes.
We kunnen niet wachten op de volgende kamer(s)!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in September 2019

Played with 2 persons

Team: DNA

Escaped: No


 • IJzersterke verhaallijn
 • Ouderwets hotelsfeer en aankleding
 • Subtiel en elegant hintsysteem

 

Wanted

Escape Room Mol
Posted on: 2019 september 11

Gezocht: uitdagende westernkamer zkt. goed samenwerkende escapebende :-)

Leuke puzzelkamer opgehangen aan verhaallijn die zich over alle kamers uit zal strekken en waardoor een westernverhaal in de Kempen wel degelijk 'pakt'. Geen sleuteltjes, veel magnetische sloten.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 9.0

Service: 8.0


Played in August 2019

Played with 3 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  51:52 min


 • Puzzels passen goed bij verhaal en aankleding
 • Veel magnetische sloten

 

Blacksad - Private Detective

Escape Prod
Posted on: 2019 august 23

Verrassend leuke puzzelkamer

#98 Escape Prod ligt letterlijk op een steenworp van Manneken Pis, maar is zeker geen toeristenval die met een paar middelmatige kamers snel binnen willen lopen. Het is (waarschijnlijk vanwege de hoge vastgoedprijzen in het centrum) echter wel een 'lopendebandlocatie' een omlooptijd van anderhalf uur, dus verwacht geen uitgebreide nabespreking, wel een leuke foto die je zelf met rekwisieten mag maken in hun eigen cabine en waarvan je meteen een afdruk meekrijgt!

Door de week kunnen de kamers niet in het Nederlands gespeeld worden, alleen in het Frans of het Engels, maar een van de Franstalige medewerkers hoorde dat we Nederlandstalig waren en schakelde meteen over op Nederlands. De inleiding is op beginnende escapers gericht (je krijgt 3 'tips': zoeken, communiceren, nadenken :-) ), maar maak daarna duidelijke afspraken over de hints (zo wilden wij geen ongevraagde hints, maar zodra zij dachten dat we er een nodig hadden of achterliepen op schema, de vraag of we een hint zouden willen en het duurde even voordat dat duidelijk was).

De kamer zelf moet het vooral hebben van de zeer inventieve en originele doe- en combinatiepuzzels die zijn opgehangen aan het verhaal, dat dus vooral dient als thematische achtergrond. Dit is hun meest uitdagende kamer van de drie, er valt behoorlijk wat te doen en te combineren, dus doorwerken is het devies. We waren met zijn drieën, hebben twee keer een vastgezeten (een keer kwamen we er zelf uit en een hint nodig gehad) en zijn uiteindelijk met nog maar een minuut over ontsnapt.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 7.5


Played in August 2019

Escaped: Yes


 • Originele en inventieve puzzels
 • Afgedrukte foto mee
 • Omlooptijd van anderhalf uur

 

Escape Through Time

No Escape Uden
Posted on: 2019 july 31

Op het nippertje ontsnapt

Blijkbaar op de laatste avond dat dat in Uden nog mogelijk was, ontsnapt uit 1943. Atypische escaperoom waarbij ontsnappen niet hoofddoel is, met aantal verrassende twists!


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in July 2019

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Verrassend verloop
 • Verhaal 'rammelde' soms

 

The Experiment

The Great Escape
Posted on: 2019 july 28

Zinderende ervaring!

#96 Fantastische belevingskamer waarin je met je team goed moet samenwerken om je een weg door een psychiatrische instelling te puzzelen! Creatieve puzzels en verrassende effecten, nooit griezelig, maar wel een zeer intense kamer, waar we wel een uur voor nodig hadden om ervan te bekomen (dus advies aan 'seriële ontsnappers' om misschien niet te kort na deze kamer een volgende te plannen).


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  11:11 min


 • Beleving
 • Aantal ruimtes

 

Casino Mortale

Sky High escape rooms
Posted on: 2019 july 28

Spannende tweedegeneratiekamer van de bovenste plank!

#95 Spannende tweedegeneratiekamer waar de voorpret al enkele dagen van tevoren begon, wanneer je op leuke wijze wordt herinnerd aan en voorbereid op je afspraak om duidelijk te maken dat het serious business en je stipt op tijd moet zijn ;-).
De leuke puzzels en de tot in de puntjes verzorgde aankleding passen perfect in het ijzersterke verhaal, dat echt de ruggengraat van deze kamer is en dat samen met de tijdsdruk ook voor de nodige spanning zorgt (zonder dat het overigens eng wordt).De kamer is niet-lineair is opgebouwd en je missie is behoorlijk uitdagend, dus de communicatieve en samenwerkingsgaves van je team worden op de proef gesteld.
De eigenaresse nam achteraf uitgebreid de tijd om de kamer te overlopen en voor de nabespreking!


Response by Sky High escape rooms

2019 July 28

Bedankt voor deze geweldige review! Jullie hebben het echt super gedaan. en was een feestje om jullie te begeleiden, of niet eigelijk! jullie hebben het helemaal zelf opgelost. Hopelijk tot de volgende spannende experience die we aan het maken zijn.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  54:55 min


 • IJzersterk verhaal
 • Puzzels passen daar perfect in
 • Aankleding is 'af'

  EDJE_BClausEricBelle KingsmaKarindijkMaaike86Donnykaibergersandre76timboomariannegroenivangroenVerwijderde gebruikereddydroomjoep45

Nuclear Power Plant

Disaster Escape
Posted on: 2019 july 28

Fantastische beleving!

#94 Op en top tweedegeneratiekamer rond een kerncentrale met zeer inventieve en diverse puzzels en doeopdrachten! De kamer is niet-lineair, dus de communicatieve en samenwerkingsgaves van je team worden op de proef gesteld.
Ook erg fijn dat de eigenaar/spelleider achteraf uitgebreid de tijd nam om de kamer en alle puzzels te overlopen!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in July 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  15:10 min


 • Beleving en sfeer
 • Inventieve en diverse puzzels
 • Aankleding

 

Le Dernier Rempart

Atypik Games
Posted on: 2019 july 25

Aangename verrassing!

#93 Zeer inventieve kamer over twee verdiepingen van een oude toren met een combinatie van eerste- en tweegeneratietechnieken die het vooral van haar puzzels moest hebben. Ook mooie aankleding/attributen, maar het verhaal leek meer opgehangen aan de puzzels en de aankleding dan omgekeerd.
Ook complimenten voor de service: we hadden de kamer aan het eind van de middag geboekt, maar omdat we de fiets kwamen en het een beetje warm begon te worden (zie speeldatum ;-) ), verzetten de uitbaters (een jong enthousiast stel voor wie dit een avondactiviteit is) een afspraak om om eerder op de middag te kunnen laten spelen!
De kamer kan momenteel alleen in het Frans gespeeld worden.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in July 2019

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No

 

I've got the key, I've got the secret :-)

#92 Leuke ontdekking in het plaatsje Beauraing: drie zeer originele kamers van enthousiaste onafhankelijke uitbaters die de kamers zelf gebouwd hebben en zich daarbij lieten inspireren door waargebeurde feiten! Wij speelden de Charles Hobbs Experience: je opdracht bestaat erin iets te stelen van de negentiende-eeuwse meesterslotenmaker Hobbs, dus is het geen verbazing dat deze kamer tjokvol met sloten en sleutels zit: in allerlei vormen en maten, want geen enkele sleutel is dezelfde (in Le Retour de Notre Dame zit dan naar verluidt dan weer geen enkel sleuteltje).
Het is een niet-lineaire kamer waarin je veel informatie-elementen door elkaar krijgt, dus een ploeg van vier lijkt ons wel aangeraden. Wij speelden de kamer met zijn tweeën en dat was flink aanpoten! Maak duidelijke afspraken over het hintsysteem (wanneer en hoe), want ik voelde me persoonlijk soms wat gestoord in mijn 'spelflow' (omdat er zoveel te doen is in de kamer).
De kamer kan in het Frans of in het Engels gespeeld worden.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.5


Played in July 2019

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes

 

Escape Cruise

Au Plaisir
Posted on: 2019 july 24

All off board!

#91 Aangename verrassing tijdens een fietsreis door Wallonië! Je bent als onderzoeksjournaliste Nelly Bly betrapt en opgesloten in een kajuit van een cruiseschip. De techniek is puur eerste generatie, maar we misten de high-tech niet; aangezien de kamer niet-lineair is, valt er genoeg te doen, omdat je tal van verhaalelementen met elkaar kan combineren. We hebben wel wat tijd verloren met een priegelpuzzel waarbij de bedoeling ons wel duidelijk was, maar de uitvoering nog al wat tijd in beslag nam.
Achteraf nog leuk nagepraat met de enthousiaste tweetalige eigenaars die de kamer zelf bedacht en gebouwd hebben. De kamer kan dus zeker in het Nederlands gespeeld worden (wat in Wallonië niet altijd het geval is).


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in July 2019

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  00:42 min

 

Bermuda Bank

SmartEscapeRooms
Posted on: 2019 july 23

Bankelijk!

#90 Op en top tweedegeneratiekamer met zeer sterke verhaallijn die bijzonder goed aansluit op de puzzels en de aankleding! Er valt behoorlijk wat te doen, dus ik zou de kamer niet met twee of drie spelen, een groep van vier lijkt me ideaal.
De kamer heeft een automatisch hintsysteem dat hints begint te geven, wanneer je 'achterloopt op schema', maar die zijn dan niet altijd even gericht. Achteraf genereert het computersysteem mooie statistieken over je ontsnapping.
De kamer was op de dag dat wij ze wilden spelen oorspronkelijk niet open, maar na contact met de eigenaars konden we toch komen.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in July 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Aankleding
 • Goed doorgetrokken verhaallijn
 • Minder gericht automatisch hintsysteem

 

Leichenschmauschmaus

66 Minuten
Posted on: 2022 june 07

Spannend slagerfestival!

Mooi aangeklede en spannende anderhalvegeneratiekamer met veel slotjes, maar ook andere mechanismen, waarin de leuke puzzels goed aansluiten op het sterke verhaal!
Engheid: het is zeker geen horrorkamer, dus je hoeft niet bang te zijn voor een donkere ruimte waarin pakweg opeens iemand met een bebloed mes voor je springt, maar mede door de bijdrage van een acteur wel spannend. Misschien is het juist een ideale opstapkamer voor diegenen die willen proeven van het spannendere werk.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in July 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Verhaal
 • Puzzels

 

Hunting Season

Escaperoom Antwerp
Posted on: 2019 june 29

Opgejaagd wild

Schitterende en uitdagende op en top tweegeneratiekamer met bijna geen slotjes, maar tal van ingenieuze puzzels en mechanismen!
Heerlijk dat er ook geen gedoe is met walkie-talkies of dat je moet wachten op hints op een scherm, maar op de eerste plaats word je door de lichten de goede kant op gestuurd en als je dan nog een zetje in de goede richting nodig hebt, krijg je een hint van via de luidsprekers van de alomtegenwoordige spelleider (er hangen overal microfoons en luidsprekers en ze volgen je op de voet).
Wij hebben te lang over bepaalde puzzels en mechanisme in het begin gedaan en wisten dus helaas niet aan de jager te ontsnappen, maar vonden het juist goed dat je dan niet met een spervuur aan hints door de kamer wordt gejaagd om ze koste wat het kost te halen. Een passage waar nogal wat lenigheid werd vereist, vonden we echter wat minder comfortabel en veilig.
De eigenaars zijn zelf een escapefanaten en dat merk aan het oog voor detail, de ingenieuze puzzels en het feit dat er achteraf ruimt te tijd werd genomen voor de nabespreking.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in June 2019

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No


 • Bijna geen slotjes
 • Inventieve puzzels
 • Mooi afgewerkte aankleding
 • Uitstekende spelbegeleiding
 • Een minder comfortabele passage

  Wout V

Ideale kennismakingskamer van niveau: reclame voor de beginnende escapers!

#72 Kamer gespeeld met drie anderen die nog niet of nauwelijks geëscapet hadden en daarvoor is ze ideaal, want ze laat goed zien dat kamers ook wel wat inventiever kunnen zijn dan alleen slotjes, sleuteltjes en codes. Ook de speler die twee middelmatige kamers had gedaan, was aangenaam verrast en vond deze een stuk beter. Duidelijk verhaal, enkele originele puzzels en leuke doeopdrachten die samen met de aankleding (ook letterlijk, want je mag Dalton-shirts aan) goed aansluiten op het thema!
De kamers kunnen alleen in het weekend in het Nederlands gespeeld worden, maar door de week ook in het Engels. Achteraf mag je in groot pasfotohok een groepsfoto maken en krijg je een afdruk mee. Van de Dalton- en de Blacksad-kamers zijn er telkens twee, die tegelijk beginnen, zodat je samen met andere groep gebriefd wordt, wat iets minder persoonlijk is.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in April 2019

Escaped: Yes


 • Originele puzzels
 • Leuke doeopdrachten
 • Verhaal, aankleding en puzzels sluiten mooi op elk
 • Ook leuk voor kinderen
 • Briefing samen met andere groep

 

Leuke indie puzzelkamer!

#71 Leuke, door eigenaar zelf gebouwde kamer met zowel hightech- als inventieve lowtechelementen, maar vooral zeer diverse puzzels! Met drie spelers was het flink doorwerken, dus vier of vijf spelers lijkt ons ideaal in deze kamer, want er is genoeg te doen! Sfeervolle entrée van de kamer. Geen forfaitprijs voor de kamer, maar gemoduleerde tarieven op basis van het aantal spelers, dus voor wie het aandurft om de kamer met twee of drie te spelen, is de kamer zeer budgetvriendelijk.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 8.0


Played in April 2019

Played with 3 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Leuke en diverse puzzels
 • Budgetvriendelijke tarieven voor 2 of 3 spelers

 

Room 1308

House of Locks
Posted on: 2019 april 15

Griezelig goed

#70 Geweldige kamer die met veel liefde gebouwd is en waarin decor, verhaal en puzzels goed op elkaar aansluiten! Van de schitterende locatie (kasteel Limbricht) is goed gebruik gemaakt. De bedenkster en spelleidster is zeer enthousiast, denkt goed met de teams mee (zo willen wij liever geen ongevraagde hints krijgen en daar hield ze goed rekening mee) en nam uitgebreid de tijd voor een nabespreking. En als uitsmijter kan je achteraf nakaarten in het restaurant onder het genot van een borrelplank die bij de kamer zit inbegrepen. In het begin leken we even vast te zitten, maar toen we eenmaal op stoom kwamen, vlogen we erdoorheen en stonden zonder hints in een recordtijd buiten.

Absolute aanrader, ook voor doorgewinterde escapers (op een 'big weekend' in Zuid-Limburg zeker meepikken samen met Sittard, Valkenburg en Meerssen)!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in April 2019

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  37:15 min


 • Decor en verhaal sluiten goed op elkaar aan.
 • Schitterende locatie, sfeer en service
 • Borrelplankje achteraf

 

Le four

L'omalienne
Posted on: 2019 april 13

Gratis ontsnappen uit sfeervolle, maar koude oven

#69 Uitgangspunt voor mijn beoordeling is dat we 'Le Four' gratis mochten spelen, omdat we ook in L'Omalienne overnachtten (en anders was het nog maar €10 p.p. geweest). Je moet zonder hulp of tips uit een ovenruimte van deze voormalige bakkerij ontsnappen, want er is geen camera- of communicatiesysteem. Pure eerstegeneratiekamer met aantal creatieve zoek- en puzzelelementen waar we niet meteen op bedacht waren. Decorelementen pasten goed bij de de authentieke, ongepolijste en wat creepy sfeer van de ruimte.

Helaas is er geen verwarming en is dat gedeelte van het complex slecht geïsoleerd (kou zal vroeger niet het belangrijkste probleem zijn geweest in een ovenruimte :-) ), dus kleed je op frisse dagen goed aan! Voor ons was het geen probleem, maar er zitten enkele talige elementen in de kamer die alleen in het Frans zijn, dus is het wel handig als ten minste een van de ontsnappers wat Frans kent (maar anders vindt de uitbater het geloof ik ook geen probleem dat je je telefoon mee naar binnen neemt om zaken op te zoeken).

Met 36'38 hebben we nipt het record voor twee personen verbeterd, maar hebben links en rechts een paar minuten verspild, dus misschien is een tijd onder het halfuur wel mogelijk...


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.0

Service: 7.0


Played in April 2019

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: Yes  36:38 min


 • Gratis bij overnachting
 • Koud in winter
 • Alleen in het Frans

 

Hotelkamer 21

Time's Up Escape Room Genk
Posted on: 2019 april 08

Bangelijk!

#68 Heerlijk creatieve en originele eerstegeneratiekamer waar het bouwplezier van de maker van afspat! Leuke combinatie van zoek-, redeneer-, puzzel- en doe-elementen! We vlogen erdoorheen en wisten zonder hints te ontsnappen.
Zeer hartelijke ontvangst en nog een kleine puzzel+verrassing achteraf. Goede prijs-kwaliteitverhouding en tof dat de prijzen gemoduleerd zijn afhankelijk van de groepsomvang, zodat het ook betaalbaar blijft om de kamer met 2 of 3 te spelen (maar er is ook genoeg ruimte en spelinhoud voor grotere groepen, 4 of 5 lijkt me ideaal).


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in April 2019

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  45:34 min


 • Originaliteit
 • Ontvangst en attentie achteraf
 • Prijs-kwaliteitverhouding

 

The Game

Escape World Tilburg
Posted on: 2019 february 18

Speelkamer waar we blij van werden, totdat we eruit waren...

#67 Leuke positieve doekamer waar je met kinderlijk plezier lekker kan puzzelen! We hebben de kamer met een groep van vier gespeeld, maar ze bevat ook genoeg bewegingsruimte en opdrachten voor zes personen.

Het grote manco in ons geval was wat er achteraf gebeurde: onze spelleider was in geen velden of wegen te bekennen, de klok binnen liep gewoon door (pas 4 min later gestopt) en we konden ook naar binnen lopen bij een aangrenzende andere kamer op die locatie waar net een andere groep uit was gekomen...
Toen de spelleider even later opdook (andere groep aan het begeleiden?), had hij een laconieke opmerking over een element tegen het eind van de kamer waar we even hebben lopen zoeken. Toen we de kamer nog even wilden nabespreken, liep hij met ons mee naar de kamer, maar liet ons daar weer alleen, zodat we onszelf mochten evalueren :D. We hoeven zeker geen hielenlikkende en rozenblaadjesstrooiende spelleiders, maar het is wel fijn dat een spelleider de kamer nog even met je bespreekt (ook al hadden we geen hints nodig) en je niet aan je lot overlaat, want dat was na de leuke kamer wel een anticlimax...


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 9.0

Service: 5.0


Played in February 2019

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Positieve, vrolijke sfeer
 • Veel puzzels
 • Eigen parkeerplaats
 • Erg betaalbaar
 • Opvang/nabespreking achteraf (onbestaand)

 

Outbreak

Epic Escape Waalwijk
Posted on: 2019 february 18

#66 Borrelend van het (puzzel)plezier!

Heerlijke doe- en puzzelkamer, waar van alles te doen valt, ook voor grotere teams. De puzzels en de aankleding sluiten perfect aan op het verhaal! Door de niet-lineaire benadering sta je elkaar niet in de weg of op de vingers te kijken, maar kan je in duo's aan verschillende opdrachten werken (maar natuurlijk wel goed blijven communiceren ;-) ). Een onderdeel werkte bij ons niet en op een doepuzzel hebben we wel 5 à 10 min staan priegelen, wat een beetje jammer is.

Service en begeleiding zijn top: we hadden gevraagd geen hints te geven, totdat we erom vroegen, maar op het moment dat we erom gingen vragen, wist de spelleider al precies wat we gingen vragen en wat we nodig hadden (teken dat hij ons echt goed gevolgd had). Achteraf nam hij uitgebreid de tijd om de kamer met ons na te bespreken, wat we altijd erg fijn vinden.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in February 2019

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Puzzels passen perfect bij verhaal en aankleding
 • Goede begeleiding

 

The Attic

Team Trapped
Posted on: 2018 december 29

Betoverend

Net als The Blind Tiger zeer sfeervolle kamer, met leuke en originele puzzels. Het verhaal sprak me persoonlijk zelfs wat meer aan dan The Blind Tiger.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 8.5


Played in December 2018

Played with 6 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Ontvangstruimte wat karig (ook geen drankjes)

 

The Conductor

The Riddle Room
Posted on: 2018 december 29

Een dolle treinrit!

Goed uitgewerkt en doorgetrokken verhaal waar de puzzels goed op aansloten. Er is wel weer een vorm van misdaad in het spel, maar het is geen 'vieze' of enge kamer: ze is zeer stijlvol en periodegetrouw aangekleed, dat waardeerden we zeer!
Een genot dus om zo'n mooie kamer te spelen, maar net geen tripel 10-score, want de absolute wow-factor ontbrak een beetje: we werden nooit compleet verrast door de puzzels en ook de indeling van de kamer liet zich van te voren al een beetje 'aflezen'.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in December 2018

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  52:44 min


 • Goed doorgetrokken verhaal
 • Aansluitende puzzels en aankleding
 • Foto achteraf in de kamer!

  koenzieThe Riddle Room

La croisière infernale

Leave in Time
Posted on: 2022 july 13

Ahoi!

Ik heb deze kamer inmiddels al drieënhalf jaar geleden gespeeld tijdes een ontsnapweekend in Parijs, dus wij hebben de metro genomen en hebben er een wandeling in Montmartre aangeknoopt; parkeren in die buurt lijkt me niet makkelijk.

Goed en mooi uitgewerkt nautisch thema met mooie aankleding en bijpassende puzzels. Destijds was het de eerste keer dat we zo'n belevingachtige scheepsontsnapper speelde, dus hebben we onze ogen uitgekeken. Je bent passagier op een groot cruiseschip dat zware averij heeft opgelopen en waar het bevel tot evacuatie is gegeven. Het is zeker geen enge of benauwde kamer, maar gelet op het thema uiteraard wel eentje met de nodige druk en stress die een beroep doet op de communicatieve en samenwerkingsvaardigheden van je ploeg.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in December 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  57:09 min


 • Sfeer
 • Origineel
 • Puzzels passen goed in het thema
 • Beleving

 

Très chouette chambre

Voor een lang ontsnapweekend in Parijs hadden we op basis van besprekingen (onder andere gekozen voor vijf locaties van vier verschillende bedrijven om zo veel mogelijk te spreiden. Nu zouden we waarschijnlijk veel meer kamers bij Lock Academy spelen, want daar waar een organisatie met zes kamers in de Benelux soms wijst om een uitmelkfabriek waar het meer om kwantiteit dan om kwaliteit draait, gaat het bij Lock Academy om een succesvol doorgetrokken lijn van kwalitatief hoogstaande kamers met zeer enthousiast personeel. Ze zijn op twee locaties gevestigd, dus controleer goed waar je moet zijn!

Vier van hun kamers kaderen in hun Lock-tetralogie die bestaat uit drie op zichzelf staande kamers (Très Cher Lock, L.A. Confidentiel, Révolte à la Lock: ook de speelvolgorde die ik zou aanbevelen, als je de tijd hebt) waarin je het in zeer verschillende settings telkens opneemt tegen hun aartsvijand Jim Key (snap je hem? ;-)). Die drie kamers kamen dan samen in L'Examen, waarin je al je vaardigheden moet laten zien en aspecten van elke kamer weer terugkomen.

In Très Cher Lock (de woordspeling gaat wat verloren in Little Miss Lock, misschien hadden ze er beter Very Sure Lock van gemaakt ;-)) onderzoek je de verdwijning van de briljantste studente en dochter van de oprichter van de Lock Academy en daarvoor mag je haar kamer doorzoeken naar aanwijzingen voor wat er met haar gebeurd is. Zonder verder iets weg te geven biedt die verhaallijn tal van mogelijkheden voor zeer verschillende soorten hoog- en laagtechnologische puzzels en mechanismen die je verder meenemen in het verhaal. Misschien iets minder groots en spectaculair dan de volgende kamers in de tetralogie, maar de zachtere toets van het studentenkamergedeelte viel bij ons erg in de smaak!


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.5


Played in December 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Aankleding
 • Enthousiast personeel

 

Mission possible!

Voor een lang ontsnapweekend in Parijs hadden we op basis van besprekingen (onder andere gekozen voor vijf locaties van vier verschillende bedrijven om zo veel mogelijk te spreiden. Nu zouden we waarschijnlijk veel meer kamers bij Lock Academy spelen, want daar waar een organisatie met zes kamers in de Benelux soms wijst om een uitmelkfabriek waar het meer om kwantiteit dan om kwaliteit draait, gaat het bij Lock Academy om een succesvol doorgetrokken lijn van kwalitatief hoogstaande kamers met zeer enthousiast personeel. Ze zijn op twee locaties gevestigd, dus controleer goed waar je moet zijn!

Vier van hun kamers kaderen in hun Lock-tetralogie die bestaat uit drie op zichzelf staande kamers (Très Cher Lock, L.A. Confidentiel, Révolte à la Lock: ook de speelvolgorde die ik zou aanbevelen, als je de tijd hebt) waarin je het in zeer verschillende settings telkens opneemt tegen hun aartsvijand Jim Key (snap je hem? ;-)). Die drie kamers kamen dan samen in L'Examen, waarin je al je vaardigheden moet laten zien en aspecten van elke kamer weer terugkomen.

We hebben deze kamer eind 2018 gespeeld en naar onze maatstaven van destijds zou ze een 10 krijgen: beetje spannend (maar zeker niet eng, want badend in het licht), avontuurlijk en boordevol zeer originele en uiteenlopende hoog- en laagtechnologische puzzels, spellen en tal van plotwendingen in een zeer mooi afgewerkt decor. Voor een tienscore anno 2022 ontbreekt misschien het mondopenvallende wow-moment en is de techniek inmiddels ingehaald door nog spectaculairdere mechanismen, dus voor de zekerheid een 9,5.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in December 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Diversiteit
 • Origineel
 • Enthousiast personeel

 

Verdwijning van Rita Jacobs

Escape Hotel
Posted on: 2018 october 22

237's neefje

#52 Heerlijke, sfeervolle hotelontsnapper die qua sfeer aan Kamer 237 deed denken dankzij de mooi uitgewerkte aankleding. Ook de puzzels sloten mooi aan op het verhaal. Kamer van tweedegeneratieniveau met nog wel enkele cijfersloten, maar ook enkele ingenieuze wtf-momenten! De kamer lijkt ons vooral leuk voor escapers met al een beetje ervaring, want je moet wel goed doorwerken.

Chapeau voor de enthousiaste makers die dit na zelf slechts twee kamers gespeeld te hebben, voor elkaar hebben weten te krijgen!

Met €80/ 4p. uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.5


Played in October 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Prijs-kwaliteitverhouding

  Escape Hotel

De Binnenpoort

Escape Room De Binnenpoort
Posted on: 2018 october 20

Gemiste kans

#51 Het grote pluspunt van deze kamer is het verhaal (dat ik nog nergens elders ben tegengekomen) en hoe dat in sommige puzzels/opdrachten verwerkt is: leuk! Dat het verloop van de kamer ook daardoor wat atypisch is, vind ik wel verfrissend. Alleen jammer dat dat originele uitgangspunt/verhaal niet systematischer is doorgetrokken in de aankleding, daar had wat meer werk van gemaakt kunnen worden. Verder is er geen scherm voor de hints en verloopt de communicatie met de spelleider via walkie-talkies. Ook leuk dat je de echte poort achteraf meteen op het aangrenzende plein kan gaan bezoeken.

De grote makke zijn echter twee behendigheidsopdrachten waarvan voor iedereen duidelijk is wat de bedoeling is, maar de uitvoering door het hoge 'priegelgehalte' vaak onnodig veel tijdsverlies oplevert, omdat je het steeds opnieuw moet proberen. Met name de tweede (dus niet de opdracht waarbij water een rol speelt) mag inmiddels wel als een ontwerpfout betiteld worden: het idee is origineel, maar de uitvoering ervan moet echt aangepast/verbeterd worden (kleinere sleutel misschien?), want het komt blijkbaar regelmatig voor dat ploegen alleen op die opdracht 10 à 15 minuten verliezen (zoals ook bij ons het geval was) en soms moet de spelleider met een reservesleutel binnenkomen (wat ons ook werd aangeboden).


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 6.0

Service: 7.0


Played in October 2018

Escaped: No


 • Origineel verhaal/uitgangspunt
 • Twee onnodige priegelige doepuzzels
 • Aankleding
 • Communicatie door walkie-talkies

 

The Lost Wizard

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2018 october 07

Magisch!

#50 Pittige puzzelkamer met een duidelijke lijn en logica in puzzels en mooie aansluitende aankleding en attributen, die goed op het verhaal aansluiten! Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, want topentertainment voor maar €92 voor een team van vier (ook op zaterdagavond en inclusief een drankje) en als je al van hun andere kamers gespeeld hebt, krijg je 10% korting! Gelukkig pikten we die rode draad al vrij snel op, vlogen we door de kamer en hadden we maar een hint nodig. Uiteindelijk tot onze verbazing zelfs het record verbroken, maar de kamer is pas negen maanden open, dus dat record zal nog wel verbroken worden. Er moeten behoorlijk wat opdrachten volbracht worden, goed doorwerken dus, maar toch lijkt een gezelschap van vier lijkt ons de ideale teamgrootte voor deze kamer, omdat je elkaar anders in de weg kan lopen. Schitterende ontvangstruimte met allerlei spelletje en flipperkasten.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 10.0

Service: 9.5


Played in October 2018

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes  45:12 min


 • Duidelijke lijn in puzzels
 • Passende aankleding en attributen
 • Leuke ontvangstruimte

 

Bloody Dentist

Breakout Room
Posted on: 2018 september 18

Ideale instapkamer om mensen warm te maken voor het escapen

#49 Niet bepaald de ideale kamer als nummer 49, maar wel een uitstekende 'instapkamer', wat precies was wat we zochten, aangezien er twee 'ontsnapmaagden' ingewijd moesten worden in het escapen en daar is deze kamer wel ideaal voor! De schijnbare overzichtelijkheid is bedrieglijk (want de twee ervaren escapers in de groep dachten te snel dat ze alles bekeken hadden, maar we hadden toch weer wat over het hoofd gezien), maar goed voor beginners, want de aankleding is authentiek en sluit goed aan op het thema, maar is niet zo overdadig dat je onnodig tijd kwijtraakt met dwaalsporen. Het stapsgewijze proces is goed te volgen, met een paar leuke puzzelvondsten, die duidelijk maken dat escapen meer is dan van sleuteltje/code naar (cijfer)slotje rennen.
NB: we hebben nog de kamer in de oude stijl gespeeld, ze zal binnenkort sluiten om te worden opgefrist en opgewaardeerd.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in September 2018

Played with 5 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Authentieke aankleiding
 • Overzichtelijkheid
 • Enthousiaste ontvangst

 

Ongrijpbaar geniaal!

#48 Het is van Kamer 237 geleden dat we nog zo compleet verrast en overdonderd waren door een geniaal totaalconcept waarin de puzzels naadloos aansluiten op de verbluffende aankleding en het verhaal echt mee dragen! Samen met Kamer 237 is dit de beste kamer die ik tot nu gespeeld heb uit de huidige top 10! Een absolute must voor de serieuze escaper! (Voor diegenen die nog niet eerder op die locatie waren: voor het verhaal is het wel leuker eerst de Verdachte Boerderij te spelen.)

Ook complimenten voor service en communicatie: hoewel er volledig door onze schuld iets mis was gegaan met de boeking, reageerde men heel snel op mails en een telefonisch bericht en kon er nog op de dag zelf een oplossing gevonden worden! Zoals het een topkamer betaamd was er achteraf de gelegenheid om de kamer na te bespreken met de attent volgende en actieve spelleider.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in September 2018

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Verrassend
 • Verbluffende aankleding
 • Puzzels passen perfect bij verhaal en aankleding

 

Chapter 1

Virtual Room Brussel
Posted on: 2018 september 23

Geestverruimend

#47 Onze eerste compleet virtuele kamer. Je wordt elk in afzonderlijke ruimtes van (ong. 3,5 X 3,5 m) geplaatst en krijgt daar een VR-bril op, maar in het spel zit je wel in een ruimte en moet je samenwerken om naar de volgende ruimtes te komen. De puzzels/opdrachten in dit eerste spel zijn nog vrij eenvoudig, maar dat stoorde geenszins, omdat je enige tijd nodig hebt om je vertrouwd te maken met het bewegen en pakken van zaken in de VR-wereld en je gewoon ook wilt genieten van de indrukwekkende grafische vormgeving (waarbij de kleine VR-onderdelen in klassieke kamers onze enig vergelijkingsmateriaal is). Als je de opdrachten in een bepaald(e) ruimte/scenario niet op tijd hebt voltooid, ga je toch automatisch door naar de volgende (zo werd ons verteld), maar dat vertaalt zich dan wel in een lagere eindscore. Het enige jammere is de ruimtelijke beperking van de ruimte waar je je in bevindt, die zich ook vertaalt in een bewegingsbeperking in het spel (er duikt dan opeens een rood raster op).


8.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 7.5

Service: 7.5


Played in August 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Indrukwekkende grafische vormgeving
 • Voelt zeer levensecht aan
 • Ruimtelijke beperking bewegingsvrijheid
 • Maar max. 45 min. daadwerkelijke speeltijd

 

Erzsébet

Escaping Belgium
Posted on: 2018 june 26

Griezelig goed!

Ze heeft haar reputatie helemaal waargemaakt: inderdaad de beste kamer die we ooit in België gespeeld hebben! Fantastische eerstegeneratie puzzelkamer met bijzonder originele, vooral mechanische puzzels, schitterende aankleding en mooie licht- en geluidseffecten die ook nog eens het spel ondersteunen. Het spelverloop voelde voor ons heel logisch en natuurlijk aan: niet dat de puzzels te makkelijk zijn, maar het was wel vrij duidelijk wat tot puzzels/spel behoort en wat niet. Bij de enige puzzel waar we zelf niet uit zijn gekomen en een hint nodig hadden, bleek dan ook dat we een informatie-element gemist hadden.

De supervriendelijke bedenker en spelleider volgde bijzonder attent, nam een gemist element achteraf nog even met ons door en had tal van tips voor andere goede indiekamers.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in June 2018

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • aankleding
 • originele puzzels
 • lekkere en logische 'flow'

 

Mythische speurtocht

Mooi aangeklede, betaalbare anderhalvegeneratiekamer met veel slotjes, maar ook enkele originele, niet-elektrische mechanismen. Bepaalde zaken vonden wij contra-intuïtief (maar misschien denken wij daarvoor te weinig lateraal), waar we veel tijd aan kwijt waren. Het gebruik van niet-aanraaktape voegde voor ons weinig toe (de betrokken onderdelen leken ons hoe dan ook vast genoeg te zitten en het deed afbreuk aan de verder mooie aankleding) en leidde soms alleen maar tot nodeloze terughoudendheid in het zoeken.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 6.0


Played in May 2018

Escaped: No


 • Mooie aankleding
 • Leuke mechaniek
 • Verwarrend gebruik niet-aanraaktape
 • Contra-intuïtieve elementen

 

Flight 815

DOWN THE HATCH
Posted on: 2018 may 21

Een van de beste van Nederland!

Een lange adrenalineachtbaan van maar liefst 80 minuten waarin je van de ene verbazing in de andere valt! Suberbe aankleding die naadloos op het verhaal aansluit! We kunnen niet wachten op de derde kamer van Down The Hatch! Heel fijn en professioneel dat de attent volgende spelleider achteraf uitgebreid de tijd nam uit te leggen en te laten zien wat we allemaal gemist hadden!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

Jason's Curse

OuterGround
Posted on: 2018 may 20

De 'Jongenskamer'

Oftewel een soort jongensvariant van de Meisjeskamer, maar dan beter, want hier sloten verhaal, puzzels, aankleding en sfeer perfect op elkaar aan en val je van de ene verbazing in de andere, zonder dat alleen de belevingsfactor de overhand krijgt. Absolute topkamer, een van de beste van Nederland! De spelleider volgde bijzonder attent en nam achteraf uitgebreid de tijd om de kamer door te nemen en punten waar het voor ons fout was gegaan, toe te lichten.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

THE COOPER CASE

DOWN THE HATCH
Posted on: 2018 may 21

Een van de beste van Nederland!

Absolute topkamer waar je maar liefst 80 minuten lang kan genieten van puzzels, verhaal en aankleding die perfect op elkaar aansluiten! Erg fijn en professioneel dat de (attent volgende) spelleider achteraf uitgebreid de tijd neemt om de kamer met je door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in May 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

  skeepdown-the-hatch

Moordkamer!

Origineel uitgangspunt, bijzonder sfeervol uitgewerkt met zeer diverse puzzels die zowel logisch als om-een-hoekje nadenken vergen. Spelleider volgde zeer attent en gaf goede hints op maat die je op het goede spoor zetten, zonder onmiddellijk de clou van een puzzel al (weg) te geven. Aanrader!


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in March 2018

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Origineel uitgangspunt
 • Sfeervol uitgewerkt in aankleding
 • Zeer diverse puzzels
 • Attente spelleiding

 

The Blind Tiger

Team Trapped
Posted on: 2018 february 25

Heerlijk sfeervol puzzelen!

Zeer sfeervolle kamer: gebouw, aankleding, verhaal en originele puzzels (hoofdzakelijk mechanisch) pasten allemaal in de negentiende-eeuwse sfeer! Dat er geen beeldscherm met een aftelklok was, stoorde ons geenszins (wel zo rustig) want er hangt wel analoge staartklok. Klein slordigheidje: bij binnenkomst zal er nog een sleutel op een van de sloten.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 8.5


Played in February 2018

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Aankleding
 • Verhaal
 • Gehorig
 • Ontvangstruimte wat karig (ook geen drankjes)

 

The Compass (VR)

Indizio Aachen
Posted on: 2022 june 03

Dromerig en verwarrend, service ondermaats.

Voorbehoud: wij hebben deze kamer in februari 2018, dus wellicht is ze ondertussen aangepast en is de bedrijfsvoering verbeterd.

Kamer: de titel is een verwijzing naar het fantasyboek The Golden Compass van Philip Pullman, dus kan het handig zijn om je van te voren vertrouwd te maken met het concept 'daemon' (geen duivel, maar een dierlijk alter ego). Zo'n fantasyverhaal valt natuurlijk moeilijk in een kamer te gieten en misschien hadden ze dat voor een keer wat minder hard moeten proberen, omdat zo'n moeilijk grijpbaar verhaal toch verloren gaat. Het dromerige en fantasyaspect hebben ze proberen te vangen door een VR-onderdeel, dat inderdaad zeer indrukwekkend is. Ook in de aankleding komt het dromerige goed uit de verf. Er zitten zeker enkele leuke puzzels is, zowel laag- als hoogtechnlogisch, waarbij opnieuw gebruik wordt gemaakt van VR, alleen vonden we die tweede inzet wat minder geslaagd: de opdracht was ons niet helemaal duidelijk en het leek een beetje VR omwille van de VR.
De begeleiding tijdens de kamer was niet goed: de spelleider volgde ons niet, want de drie keer dan we een hint nodig hadden, moesten we eerst uitleggen waar we precies waren in het spel.


Ontvangst en uitgeleiding: haastige en stressige ontvangst en vooral haastige uitgeleiding. Onvoldoende tijd voor rustige nabespreking, de kamer werd zeer snel overlopen. Na betaling hadden we nog vragen over de andere kamers, maar daar hadden ze geen tijd voor, want de volgende groep zou er zo aankomen. Misschien kwamen we net op een slechte dag (medewerk ziek of zo), maar de indruk was die van een te korte omlooptijd (anderhalf uur, vermoed ik), waardoor het aanvoelde als lopendebandwerk. De website leert nu dat de omlooptijd inmiddels 1u45 is, dus dat zou iets meer tijd moeten geven. Ook de betaling bleek achteraf te gehaast gebeurd, want het bedrag was twee keer van mijn kredietkaart afgeboekt en ik heb twee keer moeten bellen om dat recht te zetten.

Kortom: dromerige kamer voor wie eens iets anders wilt en van fantasie houdt, koester niet te hoge verwachtingen, als je erheen gaat en geniet vooral van de enscenering en de ervaring.


7

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 4.0


Played in February 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Origineel
 • Beleving
 • VR
 • Slechte begeleiding
 • Stressige ontvangst
 • Haastige uitgeleiding

 

The Asylum Revealed

Mystery House Valkenburg
Posted on: 2018 february 07

Krankzinnig goed!

Weer een voltreffer van Mysterie House, geïnspireerd op waargebeurde feiten. Verhaal, aankleding, puzzels: alles klopt en sluit op elkaar aan. Heerlijke combinatie van slimme low-tech (met de soms eenvoudige ('think like a child'), soms kronkelige logica) en ook de laatste snufjes. We zullen dezelfde 'lunatieke logica' gehad hebben, want wisten zonder hints te ontsnappen. We kunnen niet wachten op de volgende!

Absolute 10 voor service en sfeer, ook voor de ontvangs(ruimte)! De makers hebben in dat opzicht de locatie optimaal benut, door veel in de oorspronkelijke staat te laten of elementen uit die periode te gebruiken, zodat het echt een 'Mystery House' is. En ze gebruiken die mysterieuze sfeer ook voor de professionele inleiding op de kamers. Ook is het altijd erg fijn dat de spelleider achteraf de moeite neemt om de kamer nog even te overlopen om de gemiste details uit te leggen.


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in February 2018

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  46:24 min


 • Goed uitgewerkt verhaal, mooie aankleding.
 • Goede mix low- en high-tech
 • Sfeer en service in de ontvangst(ruimte).

 

Electric Escape

Electric Escape
Posted on: 2018 february 08

Leuke puzzelkeet

Leuke en inventieve puzzels die goed in het verhaal passen, maar ik miste nog wat ruimtelijke verrassingen. Bovendien is de aankleding wat basic, waardoor je steeds de indruk blijft houden dat je in een container zit.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in December 2017

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes


 • enkele inventieve puzzels
 • aankleding
 • sfeer

 

Malvinis Vermächtnis

Skurrilum
Posted on: 2021 november 25

Aardige kamer, maar niet zinsbegoochelend

Dit is zo'n geval waar een op zich prima kamer wat verbleekt door al het betoverends en 'geils' dat deze locatie nog meer te bieden heeft, want mijn advies zou luiden om op deze locatie eerste de twee ervaringen rond Geisterjäger Ernie Hudson en dan het lokale Reperbahnthema 'Guschis Geile Grotte' te spelen.

In deze kamer ga je het geheim onderzoeken van magiër Edgar Malvini, die zoals wel vaker bij dit thema, de grens tussen magie en het occulte bewandelde. Zeer solide kamer met enkele leuke puzzels; we kunnen haar zeker aanbevelen: geen kamer waar je speciaal een reis voor maakt, maar een kamer die je speelt, als je daar toch al bent.


8.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.5

Service: 8.0


Played in December 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Ontvangst(ruimte)

 

Beestig goed!

Ik heb deze ervaring vier jaar geleden meegemaakt: destijds noemden wij alles nog een 'kamer', maar achteraf kan je stellen dat dit de eerste 'ontsnapervaring' was die ik ooit gespeeld heb. Samen met haar zusterkamer 'Die weinende Frau' belandden ze dan ook prompt in mijn top vijf aller tijden en ook vier jaar na dato staan ze nog steeds in mijn top top tien!
Inmiddels zijn er ongetwijfeld nog grotere technologische hoogstandjes, maar de hoorspelopzet is zeer innovatief en zelden kom je zo'n aandacht voor verhaal en enscenering tegen!

Namens Geisterjäger Ernie Hudson moet je in opdracht van je klant onderzoeken wat er niet pluis is in de gesloten dierentuin Sandy Bay, waar 's nachts rare geluiden worden gehoord. Voor de gevoelige geesten onder ons: dit is zeker een spannende, maar geen heel enge ervaring. Ons detectiveteam houdt niet van horror en voor ons was dit nog goed te doen, maar de omgeving is soms letterlijk en figuurlijk wat duister, dus als je daar helemaal niet van houdt, kan je beter Die weinende Frau spelen. Het hoorspel loodst je door de ervaring heel (maw: geeft je volgende opdracht en de basisinformatie om die tot een goed einde te brengen, maar uiteraard is er ook een hulplijn), dus zolang het hoorspel niet verder gaat, weet je dat je je opdracht nog niet volbracht hebt. Ook zeer verfrissend is dat er geen aftellende klokken in beeld zijn en dat het niet om de overgebleven tijd draait (ik kan me niet herinneren dat we een tijd te horen hebben gekregen), maar om de ervaring.

Minpuntje vond ik destijds de wat onpersoonlijke, seriematige ontvangst, ontvangstruimte (of het gebrek eraan) en de mogelijkheden om achteraf een groepsfoto te maken.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 8.0


Played in December 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Originele hoorspelopzet
 • Verhaal
 • Sfeer
 • Enscenering
 • Ontvangst(ruimte)

 

Überkoole ervaring

Ik heb deze ervaring vier jaar geleden meegemaakt: destijds noemden wij alles nog een 'kamer', maar achteraf kan je stellen dat dit de eerste 'ontsnapervaring' was die ik ooit gespeeld heb. Samen met haar zusterkamer 'Der Zoo dest Todes' belandden ze dan ook prompt in mijn top vijf aller tijden en ook vier jaar na dato staan ze nog steeds in mijn top top tien!
Inmiddels zijn er ongetwijfeld nog grotere technologische hoogstandjes, maar de hoorspelopzet is zeer innovatief en zelden kom je zo'n aandacht voor verhaal en enscenering tegen!

Namens Geisterjäger Ernie Hudson moet je in opdracht van je klant onderzoeken wat er niet pluis is in de villa van Mrs. Bunbury waar dus geluiden van een huilende vrouw worden gehoord. Het hoorspel loodst je door de ervaring heel (maw: geeft je volgende opdracht en de basisinformatie om die tot een goed einde te brengen, maar uiteraard is er ook een hulplijn), dus zolang het hoorspel niet verder gaat, weet je dat je je opdracht nog niet volbracht hebt. Ook zeer verfrissend is dat er geen aftellende klokken in beeld zijn en dat het niet om de overgebleven tijd draait (ik kan me niet herinneren dat we een tijd te horen hebben gekregen), maar om de ervaring. Deze ervaring is letterlijk en figuurlijk wat lichter van opzet (al onderzoek je natuurlijk wel een macaber mysterie) met ook wat humoristische knipoogjes in het hoorspel: in het Duits kwam de toon van een 'campe' Duitse jaren '70 detective naar Amerikaans model (deed denken aan de manier waarop detectives en stoere films in het Duits werden nagesynchroniseerd) goed uit te verf inclusief in het decor! Onze Mannschaft van überkoole Geisterjäger heeft genoten van die hele sfeer, toon en enscenering, maar misschien dat de diehard puzzelfans hier een beetje 'leer ausgehen' (op een houtje moeten bijten/op hun honger blijven zitten).

Minpuntje vond ik destijds de wat onpersoonlijke, seriematige ontvangst, ontvangstruimte (of het gebrek eraan) en de mogelijkheden om achteraf een groepsfoto te maken.


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 8.5


Played in December 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Sfeer
 • Beleving
 • Verhaal
 • Originele hoorspelopzet
 • Ontvangst(ruimte)

 

Mr Fogg's Residence

Enygma
Posted on: 2018 february 08

Niet-lineaire eerstegeneratiekamer met hoofdzakelijk (cijfer)slotjes, maar dat stoorde niet door de thematische aankleding (19e-eeuwse reisobjecten) en sommige low-tech vondsten. Kamer kan wel in het Nederlands gespeeld worden, maar de begeleiding is in het Engels of het Frans. Toen we een halfuur voor het begin van de kamer aankwamen, leek men ons aanvankelijk te willen vragen over kwartier weer terug te komen, maar mochten toch in de gezellige ontvangstruimte gaan loungen. De bestelde drankjes hebben ons door de drukte (met andere groep) nooit bereikt.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.5

Service: 7.0


Played in December 2017

Escaped: Yes

 

Box Of Mysteries

Exitroom Leuven
Posted on: 2018 february 08

Originele technologische puzzelkamer

Originele, spitsvondige puzzelkamer, waar het haasten is van puzzel naar slotje of effect. Van het verhaal en de aankleding is echter wat minder werk gemaakt.


7

Ambiance: 7.0

Game experience: 7.5

Service: 8.0


Played in November 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

 

Fort Knox

Exitroom Leuven
Posted on: 2018 february 08

Solide schattenjacht

Klassieke lineaire schattenjacht (dit keer met Fort Knox als thema) met uiteraard veel kluisjes en sleutels.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 7.5

Service: 9.5


Played in November 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

 

The Haunted Office

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2018 february 08

Computer says Yes!

Goed uitgewerkt thema met stortvloed aan computergerelateerd materiaal waar je je hoofd er goed bij moet houden. Eindfase vonden we wat overdreven, maar past zeker in het verhaal, dus dat is gewoon een kwestie van smaak. Goede ontvangst en mooie loungeruimte.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 10.0


Played in September 2017

Played with 4 persons

Team: Ontsnappje

Escaped: Yes

 

The Launch - Escape Mission

Noordkade Uitjes
Posted on: 2018 february 08

Een hele beleving!

Kamer met een mooi uitgewerkt verhaal, schitterende aankleding die optimaal gebruik maakt van de locatie en dus een hoge belevingsfactor. De puzzels vielen echter wat tegen (veel zoekwerk) en soms verspil je kostbare tijd, omdat je moet wachten op een verhaalonderdeel/technisch proces.


7.5

Ambiance: 7.5

Game experience: 5.0

Service: 8.0


Played in September 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

Pandora's Box

Escape Room Elst
Posted on: 2018 february 08

Lekker lang genieten

Inventieve kamer met zowel slotjes als meer high-techonderdelen. Fijn dat er 75 minuten lang van kan genieten: we hadden er uiteindelijk maar 65 minuten nodig, maar het is een geruststelling dat je niet onmiddellijk hoeft beginnen te stressen, wanneer een puzzel niet meteen lukt. Ook hoge belevingsfactor, maar dan niet echt door het overkoepelende verhaal, want dat is vrijwel afwezig.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in August 2017

Played with 5 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • 75 min de tijd ipv 60 min
 • originele elementen
 • verhaal komt minder uit de verf

 

Kamer 237

Kamer 237
Posted on: 2018 february 08

Schitterend, shinend, super!!!

Schitterende, Shinende, schier eindeloze seventies supertotaalervaring met tot in details uitgewerkt Shininghotelthema! Ik heb ook al kamers gespeeld in België, Spanje en Duitsland, maar dit is de beste die ik ooit gespeeld heb!


10

Ambiance: 10.0

Game experience: 10.0

Service: 10.0


Played in July 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  55:30 min

 

Granny's Room

Breakout Room
Posted on: 2018 february 08

Weer even terug naar vroeger

Heerlijke kamer met hoge feelgood-belevingsfactor. Leuke opstap naar de pittigere Seven Sins of balsem op de ziel als je die niet gehaald hebt. Het voor- en nakaarten met gastvrouwe Jessica is altijd een genot: je krijgt meteen zin om terug bij Breakout Room en alle concullega's die ze iedere keer ook warm aanbeveelt.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in July 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  42:54 min

 

The Curse Of Captain Kidd

Escape Adventure
Posted on: 2018 february 08

Ahoy!

Schitterend aangeklede, ruime kamer, het scheepsthema is tot in de puntjes uitgewerkt. We vonden niet alle puzzels even logisch (maar misschien waren wij gewoon niet slim genoeg :-) ) en voor een team van vier is het behoorlijk aanpoten om er uit te komen, dus ik zou anderen aanraden zeker een vijfde en zelfs zesde ontsnapper mee te brengen, want er is genoeg te doen en ook genoeg ruimte. Omdat er tegelijk een grote groep begon aan een teambuildingevement, was de ontvangst wat gehaast en ook de begeleiding tijdens het spelen wat pover (we moesten zelf zeggen waar we (vast) zaten), de spelleider had ons duidelijk niet gevolgd.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 6.0


Played in July 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

Santé/Cheers/Proost!

Mooi uitgewerkt barthema, enkele zeer inventieve puzzels. Geen airco, dus in de zomer kan het er warm zijn. Niet alle medewerkers spreken goed Nederlands, dus maak duidelijke afspraken over de taal waarin de hints gegeven worden. Wel enthousiaste spelleider die ons (omdat we de laatste groep waren) nog tien minuten door liet spelen en achteraf de tijd nam om de kamer toe te lichten.


8

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in June 2017

Escaped: No

 

Helstraat 666

Escape Centrum Limburg
Posted on: 2018 february 08

Sfeervol aangeklede en uitgewerkte kamer, leuke puzzels! Eerste keer dat ik een kamer met zes speelde, me geen moment verveeld, maar wel ruim een kwartier over, dus misschien iets geschikter voor groepen van vier of vijf.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 9.0


Played in May 2017

Played with 6 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  41:30 min

 

De Meisjeskamer

Mama Bazooka
Posted on: 2018 february 07

Overweldigend

Zeer spannende, schitterend aangeklede kamer met een enorme belevingsfactor. Sommige puzzels viel echter wat tegen in de zin dat de bedoeling onmiddellijk duidelijk was, maar de uitvoering nogal wat 'gepriegel', waar je mogelijk veel tijd mee kan verliezen. Ook jammer dat we achteraf niet nog eens door de kamer mochten lopen om te zien wat sommigen van ons ontgaan in de hectiek ontgaan was.


8.5

Ambiance: 8.5

Game experience: 8.5

Service: 7.5


Played in May 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

Illuminati Headquarters

One Hour Lockup
Posted on: 2018 february 07

Top tweedegeneratiekamer

Schitterende kamer met tal van technische snufjes zonder ook maar een klassiek slotje! Ook topservice met mooie foto als aandenken achteraf!


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in May 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

 

Se7en Sins

Breakout Room
Posted on: 2018 february 08

Seven Sin-derende escape-ervaring!

Schitterende, bijzonder uitdagende kamer van het hoogste niveau, in allerlei opzichten. Het verhaal is perfect uitgewerkt in de puzzels. Je ziet aan alles dat deze kamer met veel liefde is gemaakt door echte ontsnappaholics! De aankleding was wat soberder, maar gelukkig ook wat minder luguber dan verwacht.
Het voor- en nakaarten met gastvrouwe Jessica was een genot, ze deed ons allerlei tips aan de hand voor goede indykamers in de ruime omgeving.


9.5

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in May 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

Dracula's Bedroom

Escaperoom Oss
Posted on: 2018 february 08

Draculakamer waar je blij van wordt!

Top eerstegeneratiekamer met dus veel slotjes, maar wel bijzonder originele en gevarieerde puzzels om ze te openen. Goed uitgewerkt thema (maar gelukkig ook niet te eng/bloederig), mooie aankleding, schitterende finale, enthousiaste gastheer.


9

Ambiance: 9.5

Game experience: 8.5

Service: 9.0


Played in May 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

 

De Uitdaging van de Snip

Escaperoom Tilburg
Posted on: 2018 february 08

Schitterende en sfeervolle uitdaging!

Niet gehaald, maar zo'n kamer waar je graag nog een kwartier langer in was gebleven om ze toch vooral uit te kunnen spelen. Zeer originele en bijzonder gevarieerde puzzel en schitterende aankleding die helemaal in het thema past!


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 9.0


Played in March 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No

 

De Bank

Locks & Keys
Posted on: 2018 february 08

Puzzel je buit bij elkaar

Verfrissend: hier draait het voor een keer niet om het ontsnappen, maar om de hoeveelheid geld waarmee je weet te ontsnappen. Extra prikkel is de echte jackpot die ergens in het spel verborgen zit. Veel kleine puzzels om je buit te bemachtigen, niet iedereen in ons team vond al die puzzels even origineel of boeiend.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 8.0

Service: 9.0


Played in March 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes

 

CELL BLOCK 9

Best Escape
Posted on: 2018 february 08

Klassieke gevangenisontsnapper, maar goed uitgewerkt, staat garant voor leuk teamwork. Ontvangst(ruimte) blijft wat kil en sfeerloos.


7.5

Ambiance: 8.0

Game experience: 8.0

Service: 6.0


Played in March 2017

Escaped: Yes

 

The Master Mind

Mystery House Valkenburg
Posted on: 2018 february 07

Gat in de markt

Gat in de markt voor als je een kamer wilt spelen en maar met zijn tweeën bent: natuurlijk kan je dan een vierpersoonskamer met zijn tweeën spelen (wat vaak behoorlijk pittig is), maar deze kamer is ook echt ontworpen voor duo's. Razend spannend en een heerlijke uitdaging, die wij helaas net niet gehaald hebben.
Absolute 10 voor service en sfeer, ook voor de ontvangs(ruimte). De makers hebben in dat opzicht de locatie optimaal benut, door veel in de oorspronkelijke staat te laten of elementen uit die periode te gebruiken, zodat het echt een 'Mystery House' is. En ze gebruiken die mysterieuze sfeer ook voor de professionele inleiding op de kamers.


9

Ambiance: 9.0

Game experience: 9.0

Service: 10.0


Played in February 2017

Played with 2 persons

Team: Cyclo-escapades

Escaped: No

 

The Lost Flight

Mystery House Valkenburg
Posted on: 2018 february 07

Feelgood flow: we vlogen er doorheen!

Wat we vooral waardeerden in onze groep was dat het voor de verandering eens een heerlijk 'positieve' kamer was waar je een goed gevoel aan overhield: voor een keer gaat het niet om moord/misdaad/gevangenissen/duistere krachten enz., maar om het vinden van iemand. Bijzonder origineel thema, leuk en origineel uitgewerkt in de puzzels met de typerende vindingrijkheid. We vlogen erdoorheen en konden zonder hints ontsnappen!

Absolute 10 voor service en sfeer, ook voor de ontvangs(ruimte). De makers hebben in dat opzicht de locatie optimaal benut, door veel in de oorspronkelijke staat te laten of elementen uit die periode te gebruiken, zodat het echt een 'Mystery House' is. En ze gebruiken die mysterieuze sfeer ook voor de professionele inleiding op de kamers. Ook is het altijd erg fijn dat de spelleider achteraf de moeite neemt om de kamer nog even te overlopen om de gemiste details uit te leggen.


9.5

Ambiance: 10.0

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in January 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes  43:26 min


 • Positieve kamer (geen moord/misdaad/duisterheid)
 • Schitterende locatie, sfeer en service

 

The Zodiac Letter

Mystery House Valkenburg
Posted on: 2018 february 07

Zinderende ervaring

Je hoeft de film zeker niet gezien te hebben, maar voor kleine puntjes van herkenning (niet nuttig voor het spel) is dat wel leuk. Letterlijk en figuurlijk een donkere kamer met bijzonder originele zowel low-tech- als high-tech-elementen waarin je als team flink door moet werken: beslist een aanrader!

Absolute 10 voor service en sfeer, ook voor de ontvangs(ruimte). De makers hebben in dat opzicht de locatie optimaal benut, door veel in de oorspronkelijke staat te laten of elementen uit die periode te gebruiken, zodat het echt een 'Mystery House' is. En ze gebruiken die mysterieuze sfeer ook voor de professionele inleiding op de kamers. Ook is het altijd erg fijn dat de spelleider achteraf de moeite neemt om de kamer nog even te overlopen om de gemiste details uit te leggen.


9.5

Ambiance: 9.5

Game experience: 9.5

Service: 10.0


Played in January 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: Yes


 • Goed uitgewerkt verhaal, originele puzzels.
 • Goede mix van low- en high-tech
 • Sfeer en service in de ontvangst(ruimte).

 

Sky Shaker

Best Escape
Posted on: 2018 february 08

Kamer met potentie, service en techniek schoten te kort

De service en de techniek lieten het afweten: gehaaste ontvangt, ook omdat er - zo hoorden we medewerkster in de gang aan telefoon zeggen - een technisch probleem was met een van de kamers. Inderdaad liet de techniek het in onze kamer ook afweten, waardoor we tijd verloren. Ik wil niet gezegd hebben dat we anders de kamer wel gehaald zouden hebben, want ze was pittig. Jammer van die onvolkomenheden, want als alles het doet, kan dit een leuke uitdaging zijn met een aantal originele puzzels/vondsten/mechanismen!


5.5

Ambiance: 5.5

Game experience: 7.5

Service: 4.0


Played in January 2017

Played with 4 persons

Team: Escapades

Escaped: No


 • Origineel verhaal
 • Uitdagende kamer
 • Sfeer
 • Haastige ontvangst
 • Technische haperingen

 

0 reviews