Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Marinde

Escape Master

Offline

Omschrijving

Al van jongs af aan speel ik graag bordspellen en houd ik ervan om raadsels op te lossen, mijn allereerste kamer speelde ik in 2015 en sinds 2019 ben ik fanatiek en speel ik regelmatig een kamer. Ik speel kamers in verschillende teams, met vrienden en familie. Ik word enthousiast van uitgebreide kruip-door-sluip-door kamers, waarin je meegenomen wordt in een verhaal en in de afwerking aan alle details gedacht is. Ik houd van uitdagende en afwisselende puzzels, puzzels die logisch in het verhaal passen, gebruik van techniek en verwijzingen binnen een kamer. Daarbij vind ik het leuk als er samenwerking en communicatie nodig is. Ook vind ik het leuk als je parallel puzzels op kunt lossen, al ben ik tegelijkertijd veel te bang om iets van de kamer te missen.


Te reviewen kamers

- In the Shadow of the Pyramids [Bydgoszcz, Polen]

- Superheroom [Bydgoszcz, Polen]

- Freakshow [Bydgoszcz, Polen]

- School of Magic: Year One [Bydgoszcz, Polen]

- Prison Escape [Wroclaw, Polen]

- Curse of the Mayan Treasure [Wroclaw, Polen]

- Asylum [Wroclaw, Polen]

- Betrayal in Breslau [Wroclaw, Polen]

- King Arthur's Dungeons [Wroclaw, Polen]

- Time Machine [Wroclaw, Polen]

- Murder at the office [Wroclaw, Polen]

- Volcano in Madagascar [Wroclaw, Polen]

- Necromancer [Wroclaw, Polen]

- Abandoned hotel [Wroclaw, Polen]

- Egypt [Gliwice, Polen]

- Tortuga [Gliwice, Polen]

- Location [Gliwice, Polen]

- Silent night [Gliwice, Polen]

- Moriarty [Katowice, Polen]

- Jason's legacy

- The End

- The Illusionist


Geplande kamers 

- The Lost Ones

- Judgement day

- Steampunk adventure

- The non believers


Lid sinds

10-08-2019

Locatie

Den Haag

Statistieken

Escaperooms

173 reviews

196 kamers gespeeld

98.3% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

7 gespeelde spellen


10 forum berichten

Teams

Girls on a mission

4 teamleden

64 kamers gespeeld

#DreamTeam

3 teamleden

24 kamers gespeeld

"Nu denk je te moeilijk"

2 teamleden

74 kamers gespeeld

173 reviews

Sterk decor en uitdagend puzzelen

#172 Op basis van een tip planden we ons escape weekend met z'n tweeën dit jaar naar Polen, we gingen met de auto, verbleven op drie plaatsen en speelden in totaal 21 kamers. De start was in Bydgoszcz waar we voor het eerst kennismaakten met Poolse escape rooms.

Mocht je ook in oktober gaan, wees voorbereid, ze zijn hier fan van halloween! Absoluut geen probleem, maar we stonden toch even vreemd te kijken toen we ontvangen werden door een non en een duivel die ons naar de metro brachten. Het ontvangst was enthousiast, het niveau Engels voldoende en de uitleg helder. Een beetje vreemd hoe we in de eerste ruimte nog een toelichting van de gamemaster kregen, dan sta je toch al snel om je heen te gluren maar daardoor konden we daarna wel direct aan de slag terwijl we via de boxen een aanvullend intro verhaaltje hoorden.

De kamer begint compact en is misschien wat krap voor meer spelers maar dat komt later helemaal goed. Het sfeertje is een beetje duister en rauw, en de puzzels zijn daar perfect in verwerkt. De kamer is uiteindelijk lekker uitgebreid en de sfeer heel erg goed, het klopt gewoon helemaal en er is goed nagedacht over materiaalgebruik, kleuren en geluiden. De afwerking en aankleding is goed, en aan elk detail is gedacht. Enig minpunt op dat vlak is dat het omroepsysteem van de metro Engels spreekt met een zwaar Pools accent en dit het spel moeilijk maakt daar waar je het echt nodig hebt.

De puzzels zijn afwisselend eenvoudig en uitdagend, en deze zijn goed in het thema en verhaal verwerkt. Ik vind het tof hoe je bij een aantal puzzels meerdere elementen moet combineren om tot het eindresultaat te komen of waar de aankleding en puzzels één worden. Het puzzelen kan veelal parallel, is in veel gevallen technisch of mechanisch en een leuke mix van zoeken, combineren, doen, redeneren en samenwerken. Er is veel te doen, de flow is goed en we hebben veel lol gehad bij het puzzelen.

Ik vond deze kamer echt heel gaaf, ik houd wel van een rauwe uitstraling en ik heb genoten van de puzzels. Groot nadeel, maar dat gold voor alle drie de kamers die we hier speelden, was dat áls je hulp nodig hebt je gewoonweg met je gamemaster aan het praten bent via de camera's en boxen: dat haalt je wel uit de beleving en het verhaal. Verder dikke aanrader en wat mij betreft de leukste van de drie die wij gespeeld hebben (Sea Tales en In the Shadow of the Pyramids).


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  65:00 min


 • Aankleding, afwerking en sfeer
 • Uitdagende en afwisselende puzzels
 • Puzzels verwerkt in het thema
 • Puzzels met meerdere elementen
 • Hintsysteem

 

Nog geen volledig spel in het Engels

#173 Op basis van een tip planden we ons escape weekend met z'n tweeën dit jaar naar Polen, we gingen met de auto, verbleven op drie plaatsen en speelden in totaal 21 kamers. De start was in Bydgoszcz waar we voor het eerst kennismaakten met Poolse escape rooms en dit was de tweede kamer die we speelden.

De kamer borduurt voort op een oudere kamer in piraten thema, maar gezien onze krappe planning hebben wij die overgeslagen. Gelukkig maakt dat voor het spel en je beleving niets uit. Het verhaal was sowieso wat lastig te volgen en ik had vooral herkenning uit een bekende film.

De aankleding en afwerking is erg goed, de thematiek en setting wordt hier heel goed neergezet en onze gamemaster praatte nog graag met ons na waarbij hij vertelde welke elementen allemaal in corona-tijd zijn toegevoegd in de aankleding. De sfeer is goed en de puzzels passen hierbij, de ene keer volledig verwerkt in het decor en de andere keer meer opzichtig aanwezig.

De puzzels zijn afwisselend en soms uitdagend. Het was een mengeling van doen, combineren, uitproberen en beredeneren. Dit laatste was volgens de gamemaster de moeilijkste puzzel van de kamer, maar losten wij met logisch redeneren en een beetje geluk super snel op. Wat ik persoonlijk eigenlijk jammer vond. Maar mede hierdoor hebben we de kamer wel binnen de tijd weten te halen.

Dit is oprecht een kamer van 1,5 uur, er is gewoon onwijs veel te doen en het zit bomvol puzzels. Ook hier houdt het hintsysteem wat te wensen over omdat je gewoonweg via de camera's en microfoon communiceert, daarnaast moet je ook echt om een beetje hulp vragen want anders liet onze gamemaster onze groep gewoon verder strugglen en over de tijd heen gaan.

De kamer is goed in het Engels te spelen, maar op bepaalde spel- en verhalende elementen is het enkel in het Pools. Dit is jammer en maakt het puzzelen extra moeilijk als je niet direct door hebt welke bevestiging je ontvangt. Aan een compleet Engelse versie wordt gewerkt en dat maakt deze kamer wel echt af..

Kortom een leuke en mooie kamer bomvol puzzels, zeker een aanrader wat ons betreft, al vond ik persoonlijk Operation Metro nog leuker. De score op de 91e plek van de TERPECA 2022 is naar mijn mening wat te hoog..


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  88:00 min


 • Sfeer
 • Aankleding en afwerking
 • Hoeveelheid puzzels
 • Afwisselende puzzels
 • Napraten met de gamemaster
 • Ingewikkeld verhaal
 • Elementen enkel nog in het Pools beschikbaar

 

Vaudeville

Escape Room 076 Breda
Geplaatst op: 23 oktober 2023

'Oh nooo....Lionel'

#170 Voor een verjaardagscadeautje gingen we met z'n vijven escapen in Breda en daarbij viel het oog op Vaudeville door het thema en de goede beoordeling. Na een vriendelijk ontvangst, een duidelijk instructiefilmpje met de regels en een kleine introductie in het verhaal mochten we de woning van de waarzegster betreden.

De kamer is sfeervol ingericht, de aankleding past precies en de afwerking is netjes. Ik vond het niveau hierbij aan het begin van de kamer hoger liggen dan daarna, maar de sfeer wordt goed vastgehouden en de verlichting ondersteunt dit. Gedurende het spel wordt het verhaal duidelijk en de puzzels vind ik hier goed in passen.

De puzzels zijn leuk om te doen en passen goed in het thema. Het is wel echt een zoek-kamer, maar op een positieve manier naar mijn mening. Het zoeken werkt namelijk helemaal niet frustrerend en wordt op verschillende manieren toegepast. We hebben de kamer hintloos kunnen spelen en dat zegt best wat voor niet zulke goede zoekers (sorry teamgenoten :p). Naast het zoeken richten de puzzels zich op een stukje combineren, redeneren, doordenken en doen.

We hebben lol gehad en met name genoten van de thematiek. Leuk om naderhand nog een keer de kamer te doorlopen met de gamemaster en na te kunnen praten in de bar.


Reactie door Escape Room 076 Breda

24 november 2023

Dank voor de mooie feedback!


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 5 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  37:57 min


 • Thematiek en verhaal
 • Op een leuke manier zoeken
 • Sfeer en aankleding
 • Puzzels in thema

  markgoedegebuure

Het Borgesius Mysterie

Immersive Escapes Breda
Geplaatst op: 23 oktober 2023

Nieuw record!

#171 Na Vaudeville speelden we als verrassing in Breda ook Het Borgesius Mysterie. In eerste instantie afgeschrikt door de wisselende reviews waren we ondertussen wel nieuwsgierig naar deze puzzeluitdaging, en ik ben blij dat we deze kamer zijn komen spelen.

We werden vriendelijk ontvangen en moesten na een korte introductie plaatsnemen in het straflokaal, waar ons avontuur kon beginnen :) Ik vind de thematiek van de middelbare school leuk, origineel en ook erg goed en overtuigend uitgevoerd. De mix met de duistere krachten had voor mij niet gehoeven en vond ik niet het sterkste deel van de kamer, maar het puzzelen maakte dat helemaal goed in deze uitgebreide kamer. Wel vond ik het soms erg stil en miste ik middelbare school geluiden of een radio op de achtergrond o.i.d.

De bouwer is enthousiast en trots dat hij in de kamer veel gebruik heeft gemaakt van verhalende elementen. Dit wordt duidelijk geïntroduceerd en zorgt ervoor dat je er voldoende aandacht aan besteed. Persoonlijk vond ik deze elementen echter net te lang duren en had ik moeite om ons fanatieke spel en de goede puzzelflow te pauzeren.

In tegenstelling tot de negatieve reviews hebben wij in deze kamer een goede puzzelflow ervaren, ik weet niet of dit te maken heeft met aanpassingen maar wij hebben zo goed als hintloos gespeeld. Enkel in het begin hebben we een bevestiging ontvangen van de gamemaster juist op het moment dat het hintsysteem nog (net) niet beschikbaar was, ik ben het er wel mee eens dat het briefje onder de deur je te bewust maakt van de aanwezigheid van de gamemaster maar ik heb me daar toen niet aan gestoord. De kamer kon verder hintloos gespeeld worden en zit bomvol puzzels. Leuk hoe je door het verhaal puzzelt waarbij je afwisselend met z'n allen en parallel puzzelt. De kamer bevat een grote afwisseling aan puzzels waarbij je goed op het verhaal moet letten, maar ook zoeken, combineren, communiceren en samenwerken, met een leuke dosis uitdaging en de meeste puzzels in thema.

Alles bij elkaar wisten we ons snel naar buiten te puzzelen en het record te verbeteren met twee minuten, dit tot verrassing/verbazing van onze gamemaster (de meeste groepen ontsnappen in de laatste 5 minuten). We hebben nog even leuk nagepraat over de kamer, het verhaal en de puzzels. Ik vind deze kamer een aanrader om te spelen.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  68:00 min


 • Leuk en origineel thema
 • Bomvol puzzels
 • Goede puzzelflow
 • Afwisselende puzzels
 • Meeste puzzels in thema
 • Lange verhalende elementen
 • Hints aan het begin
 • Stilte/gebrek aan achtergrondgeluid

 

Jailbreak

Big Break Hamburg
Geplaatst op: 16 oktober 2023

Puzzelkamer

#166 Onze derde en laatste escape dag in Hamburg speelden we de zevende van tien kamers en de eerste bij Big Break.

We werden hier vriendelijk ontvangen en na een heldere introductie opgesloten voor onze prison escape.

De ruimte was passend gedecoreerd maar in een cel is dat natuurlijk altijd wat kaal. Verderop in het spel vond ik de ruimtes soms wat eenvoudig gedecoreerd, de verlichting wel ondersteunend en de muziek soms afwezig.

Ik vond in de kamer een aantal leuke elementen en originele puzzels zitten, maar niet heel uitdagend. Het was vooral goed zoeken, combineren en een stukje samenwerken. In het begin parallel en daarna lineair.

De kamer was logisch en liep daardoor lekker, maar bevatte naar mijn smaak te weinig puzzels waardoor het erg snel voorbij was (zeker als we sneller gezocht hadden).

Wel super leuk dat we door de gamemaster daarna mee werden genomen naar de oorsprong en het achterliggende verhaal van elementen en codes in de kamer.

Leuk om mee te pakken als eerste kamer bij Big Break em vooral voor teams van twee personen.


7

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  38:49 min


 • Originele elementen
 • Puzzels in thema
 • Niet zo uitdagend
 • Niet zoveel puzzels

 

Heel goed uitgevoerd thema

#167 Onze derde en laatste escape dag in Hamburg speelden we de achtste van tien kamers en de tweede bij Big Break. Bij het boeken gingen we af op Escaperoomers.de en toen stond The Toy Maker nog niet op de lijst, maar gelukkig wees de eigenaar ons hierop toen we contact opnamen want ondertussen staat deze kamer terecht op de eerste plek van de Escaperoomers.de ranking!

Na het spelen van Jailbreak werden we na een drankje vriendelijk doorgeleidt naar The Toy Maker. De intro die vervolgens volgt is heel origineel, ontzettend leuk en het past perfect bij deze kamer. Toen we eenmaal 'echt' konden beginnen stonden we daardoor helemaal aan en was het optimaal genieten!

Ik ben heel enthousiast over het thema van deze kamer, je kunt er veel mee en daar hebben ze alles uitgehaald! De aankleding is tot in detail aanwezig, de sfeer is goed en de afwerking top. Het is knap gedaan hoe overdadig (op een positieve manier) de aankleding is en tegelijkertijd hoe duidelijk het is wat wel en niet onderdeel van het spel is. Het is een heerlijk uitgebreide kamer die ons heeft verrast en doen verbazen.

De puzzelflow is super goed, het was logisch, soms even zoeken maar nergens nodig om een hint te krijgen. De puzzels zijn (in tegenstelling tot veel kamers in Hamburg) uitdagend, het zijn er veel en ze zijn zeer afwisselend. Alle puzzels waren logisch in het thema verwerkt. Ik vond met name de doe-puzzels erg leuk, maar ook het zoeken, combineren, communiceren, samenwerken en redeneren. Heel leuk hoe dit langzaam aan toe werkte naar de ontknoping. We hebben echt lol gehad :)

Een absolute top kamer, waarbij je nog een aandenken meekreeg met je gescoorde punten (285 uit mijn hoofd). Enig minpuntje is dat de techniek achter de kamer soms net een paar seconden langer duurde dan je graag zou willen. Tegelijkertijd vond ik dan wel altijd duidelijk dat je iets gedaan had en dus even moest wachten, dus ervaar het als wat extra seconden om de kamer te bewonderen en je hebt een top ervaring!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  43:54 min


 • Uitgewerkt thema
 • Aankleding, sfeer en afwerking
 • Uitdagende puzzels
 • Veel en afwisselende puzzels
 • Puzzels in thema
 • Beetje trage techniek achter de kamer

 

Time Travel

Big Break Hamburg
Geplaatst op: 17 oktober 2023

Oudere maar leuke puzzelkamer

#168 Onze derde en laatste escape dag in Hamburg speelden we de negende van tien kamers en de derde en laatste bij Big Break. Door een uitgevallen kamer in de planning voegden we deze later toe en speelden we deze daardoor na Jailbreak en The Toymaker ondanks dat deze ouder is. Big Break heeft alle vier de kamers in één gebouw met twee verschillende ontvangstruimtes, dus we moesten even verplaatsen voor Time Travel.

Dat het een oudere kamer is kun je er wel aan af zien, dat zit met name in de afwerking van de verschillende ruimtes en de gekozen aankleding. Qua puzzels en sfeer doet deze niet onder voor bijvoorbeeld Jailbreak. Ik vond deze zelfs leuker dan Jailbreak en dat zat 'm in de puzzels.

In Hamburg zijn ze dol op tijd reizen en de wereld van de ondergang redden, dus daar gingen we mee aan de slag. Leuk element in het verhaal vind ik dat je eerst de geschiedenis moet herstellen, dit heeft vervolgens niks met het redden van de wereld te maken maar je wordt gedurende het spel zo wel in verschillende situaties ondergedompeld. Dit vind ik leuk gedaan en de sfeer weten ze goed over te brengen en de puzzels passen hierbij.

Het puzzelen is overwegend parallel, maar je moet niet vergeten samen te werken. Ik vond de puzzels in deze kamer iets uitdagender (dan bijvoorbeeld Jailbreak) en ze waren leuk en afwisselend om uit te voeren. Ik zou wel afraden om de kamer met meer dan vier personen te spelen, dit in verband met de hoeveelheid puzzels maar ook de grootte van de ruimtes. De logica was goed en daarmee de flow waarin we gespeeld hebben, slechtst op één punt hadden we een klein setje nodig.

Leuk hoe naderhand ook bij deze kamer de achterliggende historie werd verteld en daarmee de betekenis van cijfercodes e.d. die we gebruikt hadden.


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  36:14 min


 • Afwisselende puzzels
 • Puzzels in thema
 • Sfeer die wordt neergezet
 • Afwerking en gekozen aankleding

 

Tof thema maar ik hoopte op meer

#169 Onze derde en laatste escape dag in Hamburg speelden we de laatste van tien kamers. Helaas de enige bij Skurrilum omdat we de week voor vertrek gebeld werden dat 'die weinende Frau' waterschade had en onspeelbaar was, helaas want dit zou de mooie afsluiting van ons weekend worden. Met de 100e plek op de TERPECA lijst van 2022, hadden we echter ook hoge verwachting van 'der Zoo des Todes'.

Ik heb nog niet eerder opgesloten gezeten in een kamer met een dierentuin thema en ik was ontzettend benieuwd. De kamer is op dit vlak heel erg goed gebouwd, er hangt een leuk sfeertje, het thema is goed uitgewerkt en de aankleding klopt. In het verdere verloop van de kamer vond ik dit helaas wat minder worden en werd de aankleding en afwerking in mijn ogen wat magerder. Wat dat betreft had ik het leuker gevonden als enkel aan het dierentuin thema was vastgehouden en het verhaal niet gemengd werd met een geestenvanger, dit maakt het onnodig complex. Hoe het verhaal verder is opgebouwd als een soort luisterboek, vind ik wel heel leuk gedaan.

Deze kamer is zeer geschikt voor vier personen, door de beschikbare ruimtes en ook qua puzzels denk ik dat zes te veel is. In het begin kan er wat parallel gepuzzeld worden, maar later werd het meer lineair. Soms was het echt wel even zoeken en niet helemaal logisch wat je moest doen, maar zo gauw dit helder was vond ik de puzzels juist weer erg gemakkelijk. Er zitten echt een aantal hele leuke en grappige elementen in die zelfs inspelen op ons als groep, maar helaas ook een aantal puzzels die je echt al wel eerder gezien hebt.

We hebben hier lekker gespeeld, maar ik had van Skurrilum meer gehoopt/verwacht. Overall in Hamburg vond ik The Toy Maker en The Golden Skull veel beter, maar wie weet staan die in 2023 op de TERPECA lijst.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  47:00 min


 • Dierentuin thema
 • Mooi gebouwd
 • Originele elementen
 • Op delen persoonlijk
 • Luisterboek
 • Zonde van de geestenvanger
 • Standaard puzzels
 • Niet zo uitdagend

 

The Golden Skull

Hidden in Hamburg
Geplaatst op: 16 oktober 2023

Super sterke kamer

#162 Onze tweede dag in Hamburg speelden we de derde van tien kamers en de eerste bij Hidden in Hamburg. Even opletten hier dat de kamers van deze organisatie over twee schepen verspreid liggen, maar ze liggen op loopafstand van elkaar.

De plek in de romp van het schip, de leuke manier van binnen komen en de gezellige ruimte begonnen al goed, de ontvangst was vriendelijk en toen moesten we nog beginnen.

We werden op een ontzettend leuke manier naar de kamer begeleid en dit zorgde ervoor dat we direct helemaal in het verhaal zaten, super! Het verhaal is duidelijk en al puzzelend kom je steeds een stapje dichter bij de ontknoping.

De aankleding is super goed, ze weten hier echt een sfeer neer te zetten en de afwerking, de belichting en de geluidseffecten maken het helemaal af. Het is mysterieus spannend, maar zeker niet eng.

We hebben ontzettend genoten van deze uitgebreide kamer. Er was ontzettend veel te doen en dit kon op veel plekken parallel. De puzzels waren afwisselend, pasten perfect in het thema en waren lekker uitdagend (in tegenstelling tot veel andere kamers in Hamburg, kwamen we later achter). De kamer is logisch, heeft een lekkere flow en we hebben enkel op één moment gehaperd en op één punt een klein setje in de goede richting nodig gehad, en zo ook de tijd gehad om alle drie de bonuspuzzels op te lossen.

Ik heb deze kamer echt als een heel leuk avontuur ervaren, alles klopte, het zat thematisch goed in elkaar en bevatte leuke verwijzingen.

Een dikke aanrader en super goed te spelen in het Engels (zowel wat betreft de kamer als de gamemasters). Ik vond deze de beste van deze organisatie :)


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  51:00 min


 • Thematisch sterk
 • Sfeer en aankleding
 • Afwisselende puzzels
 • Uitdagende puzzels

 

The forbidden game

Hidden in Hamburg
Geplaatst op: 16 oktober 2023

Een spel als rode draad

#163 Onze tweede dag in Hamburg speelden we de vierde van tien kamers en de tweede bij Hidden in Hamburg. Even opletten hier dat de kamers van deze organisatie over twee schepen verspreid liggen, maar ze liggen op loopafstand van elkaar.

Na een super sterke ervaring bij The Golden Skull viel deze kamer ietsjes tegen. Dit hadden we niet verwacht want op Escaperoomers.de stond/staat The Forbidden Game en Neptuns Curse juist hoger.

Het doel is helder en het spelen van het spel staat centraal in deze kamer, dat is heel goed en duidelijk gemaakt. Verwacht hier, in tegenstelling tot het verhaal, echter geen setting van een verlaten vila
want die is vrij ver te zoeken.
De ruimtes zijn passend voor het spel, sfeervol en goed verlicht. Het is allemaal wat creepy en er zitten leuke schrikeffecten in. Persoonlijk vond ik niet iedere ruimte even geslaagd en eigenlijk de laatste het leukst, en ook het verhaal rondom het spel heb ik al spelende niet helemaal meegekregen.

De puzzels zijn een stuk eenvoudiger dan in The Golden Skull en het zijn er ook een stuk minder. Daar voor in de plaats zijn er meer verhalende elementen in het donker. Je kon veelal parallel puzzelen waarbij je vaak iets bij elkaar moest zoeken. Helaas ook een paar herkenbare elementen uit de andere kamer in een nieuw jasje.

Een leuke kamer met een lekkere flow waar we ons prima vermaakt hebben, maar minder een uitdaging. Ook deze kamer is goed in het Engels te spelen wat betreft spelelementen en begeleiding.


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  43:00 min


 • Spanning
 • Schrikmomenten
 • Afwerking
 • Goede flow
 • Minder uitdagend
 • Geen verlaten vila

 

Neptuns Curse

Hidden in Hamburg
Geplaatst op: 16 oktober 2023

Hele toffe locatie

#164 Onze tweede dag in Hamburg speelden we de vijfde van tien kamers en de derde bij Hidden in Hamburg. Even opletten hier dat de kamers van deze organisatie over twee schepen verspreid liggen, maar ze liggen op loopafstand van elkaar dus voor deze liepen we iets verder naar het oudere schip.

Na een super sterke ervaring bij The Golden Skull viel deze kamer ietsjes tegen. Dit hadden we niet verwacht want op Escaperoomers.de stond/staat Neptuns Curse juist hoger. Ik ben het wel met Escaperoomers.de eens dat deze kamer hoger scoort dan The Forbidden Game.

Ze maken bij deze kamer super goed gebruik van de setting op het schip en de beschikbare ruimte. Daarmee is de sfeer en aankleding super passend voor de plek waar je je bevindt en klopt het helemaal met het verhaal. De belichting en afwerking maken dit af.

Het verhaal is duidelijk en je puzzelt je weg door het schip om de missie te voltooien. De puzzels passen heel goed in de thematiek en zijn gemaakt van mooie materialen.

De puzzels zijn afwisselend maar niet heel uitdagend (terugkerend element in Hamburg), en soms herhalend na het spelen van de andere kamers bij deze organisatie. De flow en logica is goed, en de puzzels een leuke mix van zoeken, combineren, redeneren en samenwerken.

Jammer dat één puzzel niet goed gereset was waardoor we 'm twee keer moesten doen, maar anders hadden we nog eerder buiten gestaan. Aanrader deze kamer, beetje gemakkelijk maar hele toffe locatie!


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  35:00 min


 • Toffe locatie
 • Thematisch sterk
 • Goede puzzelflow
 • Afwisselende puzzels
 • Gemakkelijk

 

2141: The World's Future

Team Breakout Games
Geplaatst op: 16 oktober 2023

Doe deze NIET (gekochte kamer)

#165 Onze tweede dag in Hamburg speelden we de zesde van tien kamers. Dit was de enige kamer die we bij Team Breakout speelden en we hadden deze geboekt omdat de kamer destijds op de 5e plaats stond van Escaperoomers.de.

Slechte keus!

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik sterk afraad om deze kamer te spelen. Ze hebben hier The White Mission uit Boedapest gekocht en dat nergens vermeldt staan! Hierdoor heb ik deze kamer voor de tweede keer gespeeld en ook nog eens voor 100 euro meer. Toen ik de gamemaster hiermee naderhand confronteerde kon hij het alleen maar bevestigen, hij wist ook niet waarom het niet op de site stond...

Ik heb hier een officiële klacht over ingediend.
Toevoeging: ik heb inmiddels een nette reactie ontvangen, de organisatie is ons tegemoet gekomen en de website zal worden aangepast. Ik heb mijn cijfer voor de service hierop aangepast.

Ook als je die kamer in Boedapest nog niet gespeeld hebt, raad ik het af om deze te boeken. Aan de kamer zijn twee ruimtes toegevoegd met weinig aankleding en een mager verhaal.

De grootste frustratie zat echter in het gebrek aan logica en de slechte begeleiding. Bij een heel aantal puzzels was niet duidelijk wat de bedoeling was en bleek er in grote mate een geluksfactor (= dom proberen) in te zitten, daar houden wij niet van. En ook toen we, in het Engels, heel duidelijk hadden gemaakt dat we super gefrustreerd waren, kregen we nog steeds geen bruikbare hints.

Domper van ons weekend.


1

Sfeer: 1.0

Spelbeleving: 1.0

Service: 7.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  57:00 min


 • Gekochte puzzels
 • Nette oplossing voor onze vervelende ervaring
 • Gekochte kamer zonder te vermelden
 • Onlogische toegevoegde puzzels
 • Geluksfactor/dom proberen
 • Slechte begeleiding

 

Kamer met potentie

#160 Dit was de eerste van 10 kamers die we speelden in Hamburg. Oorspronkelijk bij het boeken op de 7e plek van escaperoomers.de en slechts één review op Escapetalk, we waren benieuwd! De organisatie is inmiddels overgenomen door de franchise Team Escape en de kamers zijn hernoemd, maar niet gewijzigd.

Het ontvangst was vriendelijk en we konden vlot beginnen. De intro was leuk gedaan door een filmpje dat het verhaal introduceerde en je werd even meegenomen in het thema tijdreizen. Een origineel thema en ook leuk uitgevoerd, maar er mankeerde flink wat aan onze spelervaring.

Ik houd er al niet zo van als je een walkie talkie meekrijgt, maar in dit geval werd er ook veel te veel met ons gepraat. We kregen in het begin al zoveel hints of letterlijke suggesties wat te doen, dat we het gevoel kregen achter te lopen.
Daarnaast was de kamer op verschillende punten slecht gereset, waren elementen in het Duits terwijl we Engels gevraagd hadden, was het niet duidelijk dat een puzzel buiten werking was en lette de gamemaster niet goed op terwijl zij ons wel moest doorgeleiden naar volgende ruimtes.

De aankleding was leuk, afwerking netjes en de puzzels afwisselend. Je moest goed kijken, samenwerken, communiceren, combineren en doen, en dit kon veelal parallel.

Als de kamer op sommige elementen nét wat intuïtiever was en je had kunnen spelen zoals het bedoeld is, dan had het een leuke kamer kunnen zijn van een 7,5 maar nu viel het ons tegen. Wel positief dat de gamemaster open stond voor feedback en direct een defect noteerde.


6.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 7.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  54:30 min


 • Aankleding en afwerking
 • Thematiek
 • Afwisselende puzzels
 • Slecht gereset
 • Niet volledig in Engels
 • Te veel hints in begin
 • Gamemaster lette niet op

  Marieke

Volop puzzelen

#161 Onze tweede kamer van de tien in Hamburg en de tweede bij Team escape, de nieuwe naam en eigenaar van deze locatie. Na onze mindere ervaring bij Time Doctors, waren we benieuwd wat deze kamer ons ging brengen. 6e op Escaperoomers.de ten tijde van boeken.

Fijn dat er bij deze kamer geen walkie talkie mee hoefde, we lekker zonder hints hebben kunnen spelen en de kamer volledig in het Engels was.

Het verhaal is vrij mager en er zitten twee momenten in dat je echt even niks kan door het verhaal, maar tegelijkertijd was je opdracht wel helder.

De kamer zit bomvol puzzels die je veelal parallel kunt oplossen. Er is veel te zien en te doen, niet altijd even intuïtief waar je verder kan maar wel helder of er nog iets moest of niet.
De thematiek is niet helemaal mijn ding (wat saai), maar de aankleding en sfeer is kloppend en best leuk gedaan. De puzzels passen goed in het thema en zijn leuk, afwisselend en ook origineel. Een mooie mix van kijken, uitvogelen, samenwerken en doen.

We hebben ons hier goed vermaakt :) Er werd gezegd dat we de eerste groep waren die de nieuwe verhaallijn speelden na de renovatie, maar we weten niet wat er gewijzigd was.


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  42:00 min


 • Afwisselend puzzels
 • Veel puzzels
 • Originele puzzels
 • Overtuigende sfeer
 • Niet mijn thema

 

De Maffioso kamer

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 11 oktober 2023

Leuke thematische puzzelkamer

#159 Na Triplicate Institute had ik de Maffioso kamer op mijn wishlist laten staan en omdat Hellevoetsluis niet naast de deur ligt heeft het even geduurd totdat ik terug was, maar vanavond ben ik met twee collega's op stap gegaan en hebben we onze krachten gebundeld om de Maffioso baas te bestelen.

Ik was me er van bewust dat dit een oudere kamer was dan Triplicate Institute en ook de reviews hier zijn wisselend, maar elke lichte twijfel over het spelen van deze kamer was onterecht. Als je verwacht dat het een iets oudere kamer is, minder uitgebreid, maar wel lekker puzzelen en dat goed in thema: dan zit je hier goed!

Het begon al met de goede service om een kamer te draaien op een avond dat de boekingsmodule op de website uit stond en ook de ontvangst was heel vriendelijk en enthousiast. Na de mondelinge toelichting volgde ook een introductiefilmpje en konden we vervolgens van start.

Ik vond de start van de kamer goed gedaan, je treed op deze manier op een leuke manier het kantoor binnen van de Maffioso baas. De aankleding en afwerking zijn netjes, het had nog iets meer kunnen zijn maar de setting wordt goed overgebracht en ademt de juiste sfeer. De puzzels zijn hier op een leuke manier in verwerkt, niet te opvallend en passend binnen de ruimte.

De puzzels zijn vervolgens lekker afwisselend van (goed) zoeken naar combineren, (goed) lezen en (goed hoofd)rekenen, maar ook lekker doen en uitproberen. De puzzels zijn goed verwerkt in het thema/je missie en volgen elkaar logisch op. Hierbij kon je het e.e.a. parallel oplossen, maar ook met relatief lineair puzzelen hebben we ons met z'n drieën niet verveelt. Op één klein onderdeeltje bleven even haken (toch verkeerd gelezen), maar verder zat er een lekkere flow in de kamer en was het logisch.

Met nog ruim 11 minuten over zijn we met de buit weten te ontsnappen, best netjes voor de eerste keer met dit team én één teamlid met de eerste escape ervaring. Ik vind de kamer best prijzig, maar verder nog steeds een aanrader als een leuke thematische puzzelkamer.


7.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  48:29 min


 • Afwisselende puzzels
 • Puzzels in thema
 • Lekkere puzzelflow
 • Service
 • Prijzig

 

The Master Mind

Mystery House Valkenburg
Geplaatst op: 01 oktober 2023

Uitdaging gehaald

#158 The Master Mind in Valkenburg stond al enige tijd op mijn wishlist, maar ook al enige tijd met een twijfel. We zijn ontzettend gek op puzzelen en escapen, maar daarbij willen we wel graag ontsnappen en niet vast komen te zitten of gefrustreerd raken. We wisten dat deze kamer een flinke uitdaging zou zijn, dus we zijn de uitdaging pas aangegaan toen we met ons team van twee geen 100% slagingspercentage meer hadden, dan komt het toch wat minder hard aan als je het niet haalt :p

We werden heel vriendelijk ontvangen, maar ook direct wel op scherp gezet doordat meermaals werd benoemd dat het slagingspercentage hier slechts 6% (!) is! We durfden dan ook niet te zeggen dat we normaal wel lekker kunnen puzzelen en een goed team zijn, toch even een slag om de arm voor wat deze kamer ons ging brengen.

De gamemaster was wat lang van stof maar heel enthousiast en sloot ons, na de nodige huishoudelijke en verhalende instructie, in thema op: origineel, overtuigend en het brengt je direct in het thema!

De kamer was, zoals verwacht, niet groot maar ziet er leuk uit en is sfeervol aangekleed. Voor de leeftijd van de kamer was het ook nog netjes verzorgd, enkel wat stoffig en slechts op één punt echt slijtage. De kamer zit vol met informatie en puzzels. Waar ik even bang was dat je super veel zou moeten lezen (voor niets), viel mij dat reuze mee en wordt je echt goed door de kamer geleidt.
De puzzels zijn afwisselend en passend in het thema. Via verschillende soorten sloten, goed zoeken, gericht informatie lezen en een stukje doen en techniek puzzel je de weg door deze kamer. Hierbij kon je op veel vlakken parallel aan de slag, maar hebben wij het lekker lineair en met z'n tweeën gedaan. Omdat je weet dat het een uitdagende kamer is, zet je toch een tandje bij en zijn we lekker fanatiek aan de slag gegaan. De puzzels zijn niet super ingewikkeld, maar het zijn er best wat in de 45 minuten die je hebt en je moet wel de rust bewaren om logisch te kunnen blijven redeneren. De waarschuwing dat je richting het eind met een denkfout je eigen ontsnapping kunt dwarsbomen maakte mij zenuwachtig, maar dat was nergens voor nodig want in de kamer is super helder waar je maar één kans krijgt en dat zorgt er automatisch voor dat je even extra checkt of je het beiden zeker weet.

Gelukkig kan ik zeggen dat we op geen enkel punt vast hebben gezeten en om een hint verlegen zaten. Richting het eind, toen mijn oog weer op de klok viel, werd ik wel nog even zenuwachtig maar dat kwam vooral omdat je weet dat je geen hints kan en zult krijgen en daarmee ook de mogelijkheid wegvalt van iemand die signaleert of je achter loopt en in tijdnood komt. Dat zijn we dan ook niet geweest en met tien minuten over, hebben we de kamer voltooid!

We werden met veel enthousiasme uit de kamer gehaald en kregen nog voldoende tijd en ruimte om een aantal elementen van de kamer na te lopen, altijd leuk! Ik vond het een geslaagde ervaring en raad aan om deze kamer te spelen.


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in september 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  34:45 min


 • Uitdaging zonder hints
 • Puzzels in thema
 • Manier van opsluiten
 • Eind puzzel
 • Prijs-kwaliteit
 • Overzichtelijke kamer

 

Dream

Escape2Win
Geplaatst op: 08 september 2023

Nieuw record, maar uitvoering wat kaal

#156 Algés ligt tegen Lissabon aangeplakt en is een soort wijk die met de trein goed te bereiken is vanuit Belém en het centrum. We kozen ervoor om hier twee kamers te spelen om toch tijdens onze vakantie nog wat van de Portugese escape rooms mee te krijgen. De keuze viel op deze organisatie door de aanbevelingen op Facebook, de locatie in relatie tot onze reisplannen en de goede kamerprijs.

We gingen zonder hoge verwachtingen spelen en hadden via de mail al afgesproken dat we Dream en The Basement aansluitend aan elkaar konden spelen. Na een vriendelijk ontvangst werden we naar de kamer gebracht en even later startte de kamer op een leuke manier.

Het verhaal is vrij eenvoudig, maar wel op een leuke manier gedaan waardoor het heel duidelijk is wanneer je gaat dromen en wanneer je weer wakker wordt. Wat ik vooral heel leuk vond is hoe het hintsysteem hierop is ingericht.

Omdat in een droom eigenlijk alles mogelijk is en niet iets onlogisch kan zijn, vind ik het lastig te zeggen of de puzzels hierbij aansloten. De puzzels waren niet lastig (dit is bewust hoorden we later omdat ze in Portugal veel meer eenmalige escape room bezoekers krijgen) maar waren wel leuk afwisselend, gericht op het gebruik van de zintuigen en de samenwerking. Zeker in het begin gingen we heel lekker, maar een stukje later hebben we toch even vastgezeten omdat we niet zagen wat de bedoeling was en richting het einde hadden we bij een puzzel de logica niet helemaal te pakken. Desalniettemin hebben we de recordtijd gebroken met maar één setje in de goede richting.

We hebben het hier naar onze zin gehad en voor de prijs van 50 euro voor twee personen kun je hier leuk puzzelen, maar overall vond ik de kamer niet heel sterk. Dit had vooral te maken met de beperkte aankleding en afwerking. Ze hebben hier misschien ook niet de gemakkelijkste ruimtes/thema's gekozen maar dat zorgt er wel voor dat het een rechthoekige ruimte blijft met aankleding.

Alles bij elkaar zou ik deze kamer in Lissabon overslaan, The Basement daarentegen was wel erg leuk en mijn interesse voor Haunted diner (uitdagender) werd ook nog gewekt.


7

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  37:21 min


 • Afwisselende puzzels
 • Hintsysteem
 • Goede prijs
 • Aankleding en afwerking

 

The Basement - Escape Hotel

Escape2Win
Geplaatst op: 08 september 2023

Nieuw record, spannend (met acteur)

#157 Algés ligt tegen Lissabon aangeplakt en is een soort wijk die met de trein goed te bereiken is vanuit Belém en het centrum. We kozen ervoor om hier twee kamers te spelen om toch tijdens onze vakantie nog wat van de Portugese escape rooms mee te krijgen. De keuze viel op deze organisatie door de aanbevelingen op Facebook, de locatie in relatie tot onze reisplannen en de goede kamerprijs. Na het spelen van Dream konden we met een paar minuten pauze direct door naar The Basement, hele fijne service!

Hiervoor daalden we letterlijk af naar de kelder, die later een oude kinderdagopvang bleek. Ze hebben hier de oorspronkelijke ruimtes super goed gebruikt waardoor het heel echt overkomt en je duidelijk de creepy verlaten kelder ervaart. Het verhaal is mager en heeft weinig met een 'escape hotel' te maken, maar dat deed voor ons niet af aan de beleving. Je komt simpelweg ergens terecht waar je niet wil zijn en je probeert te ontsnappen. En dat hebben we geweten!

Op Escapetalk had ik gelukkig gelezen dat de kamer een acteur bevat en spannend is, en dit hebben wij ook zeker zo ervaren. De acteur heeft weinig tekst en spreekt prima Engels waardoor wij dit niet als barrière hebben ervaren. Wij hebben al wel eens vaker met acteurs gespeeld, maar zijn niet zozeer van de enge kamers. We vonden het dan ook flink spannend om achterna gezeten te worden.

Zonder acteur hadden we vele malen sneller kunnen puzzelen, maar ondanks de verlamming en het voorzichtig om ieder hoekje gluren gingen we super lekker en hebben we hintloos gespeeld en ook hier een recordtijd gebroken. De puzzels zijn niet per definitie passend bij het willen ontsnappen uit ruimtes, maar vanuit het verhaal dat een engerd je uitdaagt om te ontsnappen 'en dat lukt je lekker toch niet', past het er zeker bij!

De puzzels zijn afwisselend en bevatten leuke en originele elementen, die ik soms ook nog niet eerder had gezien. De puzzels zijn niet moeilijk, en hadden uitdagender gemogen, maar zetten je toch even aan het denken en dagen je uit om samen te werken.

De sfeer is kloppend en de aankleding en afwerking sluiten hier goed bij aan. Her en der zijn wel wat goedkope props, maar daar heb ik mij niet zo aan gestoord. De 'niet aanraken' stickers vond ik dan meer jammer. De acteur deed het super overtuigend en heeft ons meermaals enorm laten schrikken, en de rest van spanning en dreiging vult je eigen emotie in :)

Vol adrenaline zijn we uit de kamer ontsnapt, waarna we kennismaakten met de acteur, ze enorm enthousiast waren over het breken van het record en we nog heel erg leuk na hebben kunnen praten over deze kamer en de escape room branche in Europa. Aanrader wat ons betreft!


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  38:55 min


 • Spanning door de acteur
 • Afwisselende puzzels
 • Leuke en originele elementen
 • Goede prijs
 • Goedkope props

 

Een uitgebreide ervaring

#154 We werden door de gamemaster in thema ontvangen en dat deed hij super goed, hij nam ons helemaal mee in de klus die ons te wachten stond en verstopte de standaard instructie in zijn verhaal. Waar een introductiefilmpje op de site of mail vaak herhaalt wordt in/bij de kamer zelf, was dat hier niet het geval en is het echt leuk deze vooraf te bekijken. Want even professioneel krijg je ter plaatse weer net een ander onderdeel als introductie te zien.

Het verhaal is vrij complex maar wordt heel helder overgebracht tijdens het spel en het puzzelen. Wat dat betreft maak je echt een reis door deze enorm uitgebreide kamer, echt super tof als ik terugdenk aan wat we allemaal hebben meegemaakt en wat ik op basis van het verhaal van te voren niet voor mogelijk had gehouden. De kamer is heel netjes afgewerkt en de aankleding overtuigend, alleen als ik heel kritisch ben zou ik opmerken dat het soms wat 'netjes' of klinisch oogt (waardoor je minder het gevoel hebt dat er net iemand is weggelopen).

De puzzels zijn goed in het thema verwerkt en zijn logisch in het verhaal. De puzzels zijn zowel parallel als lineair en zijn lekker afwisselend. Ik heb genoten van de combinatie van zoeken, rekenen, verbanden leggen, communiceren, doen en samenwerken. Op één punt na, waar ik het ons veel ingewikkelder maakte dan nodig, verliep de kamer super intuïtief en goed. De puzzelflow was onwijs goed en we hebben de kamer in minder dan een uur hintloos uit kunnen spelen.

We kwamen zo echt super enthousiast en stuiterend uit de kamer, en super leuk als je dan met hetzelfde enthousiasme door de gamemaster wordt ontvangen. Echt genoten! We hebben begrepen dat ze zelfs als bezig zijn met de derde experience, dus wij komen zeker nog terug :)


10

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  50:57 min


 • Uitgebreide kamer
 • Verhaal dat zich ontvouwd
 • Afwisselende puzzels
 • Onwijs goede puzzelflow

 

Het Testament

Het Geheim Baron Beeckman
Geplaatst op: 13 augustus 2023

Uniek en fantastisch

#155 Na hele goede ervaringen bij het toetreden tot het genootschap van Baron Beeckman waren we vandaag terug om de tuinman te gedenken. En dit stelde absoluut niet teleur! Het ontvangst was weer even goed en misschien zelfs wel beter dan de vorige keer, waarbij onze gastheer/gamemaster goed in de rol van zijn personage bleef.

Met een duidelijke opdracht van de baron vertrokken we richting de woning van de tuinman, in de... ...tuin, de boomgaard bij de varkens om specifiek te zijn. Waar andere nieuwe kamers vol techniek zitten, is dat hier niet het geval maar zit het mechanisch super strak in elkaar. Dat past niet alleen bij de setting en de sfeer van de kamer, maar daar zijn ze hier in Molenstede gewoon ook verdraaid goed in.

De kamer is lekker uitgebreid en de thematiek sluit leuk aan bij de eerste kamer. Deze locatie is heel speciaal en daar wordt op een slimme manier gebruik van gemaakt, waardoor ik de kamer echt uniek wil noemen. Het verhaal zit vervolgens leuk in elkaar en de puzzels sluiten hier goed bij aan. De puzzels passen bij het thema en het uitvoeren van de puzzels zijn logisch in het verhaal. De sfeer, aankleding en afwerking is overtuigend en goed uitgevoerd.

De puzzels zijn leuk en afwisselend. Super leuk hoe je hier bij bijna iedere puzzel meerdere dingen met elkaar moet combineren om iets op te lossen, dat maakt het een echte puzzel uitdaging. De puzzels zijn een leuke combinatie van zoeken, combineren, verbanden leggen, lezen, doen en samenwerken. Dit gaat op stukken parallel en soms lineair, maar altijd met een puzzelflow waar je u tegen zegt :)

Wij hebben enorm genoten van het spelen van deze kamer: heerlijk uitgebreid, leuk verhaal, onwijs veel puzzelplezier en super uniek in zijn soort. Het open-einde doet nu al uitkijken naar de volgende kamer op deze locatie en ook het napraten smaakt naar meer. Dikke aanrader!


10

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  74:00 min


 • Groot puzzelplezier
 • Afwisselende puzzels
 • Unieke kamer
 • Lekker uitgebreid
 • Verhaal, aankleding en sfeer
 • Goede puzzelflow

  Caro

The Imitation Room

Villa BreTil Escape Rooms
Geplaatst op: 09 augustus 2023

Thematisch sterk

#153 Na Hannah en de tandarts keerden we terug bij Villa BreTil voor The Imitation Room, op het moment dat de reviews weer uit hun dal kropen. De locatie is fantastisch en ze hebben hier een duidelijke thematiek neergezet met de kamers, maar ik vind het wel een groot nadeel dat ze op verschillende wijzes de kamers bouwen waardoor je niet goed weet wat je moet verwachten. Na het spelen van Hannah viel ons de tandarts tegen, en deze kamer zit daar wat mij betreft tussenin.

De intro van de kamer werd erg leuk gedaan en met enige vertwijfeling en voorzichtigheid vertrokken we naar boven. Deze spanning wordt tijdens het spel goed vastgehouden, waardoor je continu de dreiging van ontdekking door de Duitsers ervaart. Dit is wat mij betreft echt heel leuk en goed gedaan.

De kamer is mooi en sfeervol aangekleed in de tijdsgeest. Dit is overtuigend en de afwerking is goed. De kamer bevat veel details, soms zelfs net iets té waardoor je denkt dat iets een aanknopingspunt is waar dit niet het geval is (moet je nagaan hoe dit eerst was toen de kamer nog voller stond met aankleding).

De kamer kan grotendeels parallel gespeeld worden en is daardoor zeer geschikt voor 4 personen. Je kunt echter ook lineair spelen, zoals wij per ongeluk gedaan hebben. Groot voordeel hiervan is dat je alles meekrijgt, nadeel is dat je soms wat naar elkaar staat te kijken. Maar wat ik er vooral jammer aan vond is dat we niet goed door hadden dat je op verschillende plekken kunt beginnen en dan krijg je de situatie dat je iets oplost in de hoop daarmee verder te kunnen, en dan moet je toch op zoek naar een nieuw beginnetje, je lost het op en opnieuw moet je op zoek naar een andere puzzel. Dit is misschien gewoon wat ongelukkig van onze groep, maar een defect essentieel lampje hielp hier ook niet bij. Zelf ben ik daarnaast ook niet zo enthousiast over het meegeven van naslagwerk, dat is altijd net te veel en te zinloos om te lezen maar blijk je dan toch nodig te hebben voor een goede flow. Jammer onderdeel.

Door genoemde elementen was onze puzzelflow niet zoals we die graag zien en heb je net wat minder plezier bij het spelen. Dat is jammer, want de kamer zit vol leuke, uitdagende en soms ook echt originele puzzels. De puzzels zijn goed verwerkt in het thema en vragen om goede communicatie.

De kamer is niet heel uitgebreid, maar van de ruimte wordt op een slimme manier gebruik gemaakt en verhalend is het logisch. Ter voorbereiding had ik de film The Imitation Game gezien en dat vond ik voor de herkenning van elementen een leuke toevoeging. Met deze voorkennis had ik echter ook een te hoge verwachting van een bepaald element van de kamer die daardoor wat tegenviel en waar meer uitgehaald had kunnen worden.

Al met al is het een hele mooie kamer die verhalend leuk in elkaar zit, maar waar bij ons de lekkere puzzelflow ontbrak en we voor ons gevoel 'opeens klaar waren'. Wel altijd leuk om de kamer dan nog even na te lopen met de gamemaster en na te praten en escape ervaringen uit te wisselen in de bar.


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Girls on a mission

Ontsnapt: Ja  64:32 min


 • Thematiek en sfeer
 • Aankleding en afwerking
 • Afwisselende puzzels
 • Uitdagende puzzels
 • Niet zo'n uitgebreide kamer
 • Naslagwerk dat je mee krijgt

 

The Competition

OuterGround
Geplaatst op: 02 augustus 2023

Leuke battle voor met collega's

#152 Vandaag ging ik voor het eerst escapen met collega's. Best een uitdaging om in de buurt van Den Haag nog een kamer te vinden die ik niet gedaan had en waar je met een grotere groep terecht kon. Zo kwamen we uit bij de battle kamer in Rijswijk. Hier gingen we uiteindelijk in twee teams van vijf de strijd met elkaar aan.

De kamer viel me tegen en was echt anders dan de andere kamers op deze locatie, maar dat had ik door de reviews al verwacht. Je komt hier echt om te puzzelen en te strijden, en als je dat met een groep onervaren escapers gaat doen dan is deze kamer daar heel geschikt voor. Mijn collega's waren enthousiast en ik vond het battle element waarbij je elkaar op een gegeven moment kon zien en kon zien wie er voorop lag erg leuk. Dat zorgt er dan toch voor dat je een activiteit doet met z'n tienen i.p.v. twee groepjes van vijf, en dat je de rivaliteit ervaart en wat extra druk toevoegt.

De kamer zelf is met zwart en wit wat klinisch en leeg. De aankleding is functioneel, maar de afwerking is prima en het onderhoudsniveau redelijk. De kamer is lineair opgezet en er waren maar enkele momenten dat je parallel al iets kon uitvogelen of voorbereiden. De puzzels zijn afwisselend en bevatten op zich een leuke mix van zoeken, combineren, communiceren, doordenken en doen.

Wat mij vooral tegenviel was dat er hints gegeven moesten worden om de kamer te kunnen spelen, zonder was echt niet mogelijk en dat is een gemiste kans. Van te voren was gezegd dat je elementen vaker moet gebruiken, maar elke vorm van aanwijzing die je op het juiste been zou kunnen zetten ontbrak. Dit had heel makkelijk gekund met een symbooltje, lichten of iets anders wat aan of open zou gaan. Jammer, want de hints die we kregen van de gamemaster (die bijna letterlijk zei wat je moest doen) aan het begin van het spel geven toch het gevoel alsof je iets niet goed doet of achter loopt. Ik hoop dat ze dit nog gaan aanpassen.

Ook de 'verhalende' elementen tussendoor met licht en geluid vond ik weinig toevoegen en daardoor eigenlijk alleen maar lang duren. Wat dat betreft vond ik het tweede deel van de kamer het leukst, hier waren de puzzels naar mijn idee wat uitdagender. Alles bij elkaar vond ik dat we erg veel tijd over hadden en hadden onze beide groepen dus wel wat meer puzzels aangekund.

We zijn verder super vriendelijk geholpen en hebben een leuk uitje gehad met collega's, daar was deze kamer zeer geschikt voor. En niet onbelangrijk: mijn groep heeft de battle gewonnen! Voor ervaren escapers raad ik deze kamer echter niet aan, daarin doet ie erg onder voor andere kamers en ook andere kamers op deze locatie.


6.5

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2023

Gespeeld met 10 personen

Ontsnapt: Ja  36:36 min


 • Battle element
 • Afwisseling in puzzels
 • Noodzaak tot hints
 • Letterlijke hints
 • 'Verhalende' elementen

 

The Dentist

DarkPark Delft
Geplaatst op: 01 augustus 2023

Puzzelen met schrikeffecten

#151 Door de tweepersoonsprijs vonden we het interessant om ook voor de allereerste kamer van DarkPark, en de derde van Nederland, terug te komen. Wetende dat we voor een klassieke puzzelkamer kwamen, hadden we het juiste verwachtingsmanagement om deze kamer te gaan spelen. We werden enthousiast onthaald en konden al snel plaatsnemen in de wachtkamer van de tandarts.

Leuk hoe de kamer online omschreven wordt en hoe je daardoor heel bewust de sfeer en geluiden ervaart bij de start waardoor bij mij de spanning direct aanwezig was. Om met de deur in huis te vallen, van de aankleding en afwerking moet je hier niks verwachten. Wat dat betreft is de wachtkamer nog het meest aangekleed terwijl je hier het kortst bent. Maar qua sfeer en puzzels maakt de kamer het helemaal waar en zijn we echt onder de indruk wat hier in 2015 al is neergezet.

De kamer is niet eng, maar wel spannend en heeft best een aantal schrikeffecten. Wij zaten echt in het thema en in het verhaal waardoor we een paar keer flink zijn geschrokken en gegild hebben. Het verhaal is niet heel uitgebreid, maar het is toch een onheilspellend sfeertje waarin je speelt.

De puzzels zijn leuk en afwisselend. Je puzzelt lineair waardoor deze kamer zeer geschikt is voor twee personen. De ene puzzel vonden we logischer en zagen we sneller dan de ander, maar overall was de puzzelflow goed en hadden we slechts twee duwtjes in de goede richting nodig. De puzzels waren grotendeels in het thema verwerkt en relatief eenvoudig, maar een goede hoeveelheid en afwisselend. Vergeleken met nieuwe kamers is het bij de eerste cijfercode wel echt een kwestie van alle slotjes proberen maar dit wordt steeds beter als je er meer open hebt gemaakt.

Al spelende ontdek je wat er hier zich afspeelt. Daarmee werkt de kamer niet echt naar een ontknoping toe, maar je bent je wel heel bewust als je de eindpuzzel aan het maken bent.

We werden enthousiast opgehaald door de gamemaster en hebben nog heel leuk nagepraat over de kamer en andere escape ervaringen. Door een technisch mankement was de kamer extra uitdagend voor ons. We hebben hier weinig hinder van ondervonden, maar het was wel heel netjes dat hier naderhand een drankje voor werd aangeboden. Na nog ruim een half uur napraten, kijken we terug op een hele leuke escape ervaring. Wetende dat het een oudere kamer is, vind ik het nog steeds een aanrader voor duo's om de sfeer die wordt neergezet en het puzzelplezier.


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 9.5


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  49:41 min


 • Sfeer en spanning
 • Puzzelplezier
 • Napraten
 • Tweepersoonsprijs
 • Aankleding en afwerking
 • Compacte kamer

 

Till death do us part

The Missing Link
Geplaatst op: 11 juni 2023

Een waardig jubileum

#150 Als 150e kamer en ter gelegenheid van onze eerste trouwdag, boekten we Till death do us part: goed aangeschreven én een toepasselijk thema (al liep onze trouwdag gelukkiger af). Dit is een hele goede keuze gebleken, want we hebben het ontzettend naar onze zin gehad.

Met vriendinnen speelde ik Jumanji, een mooie, leuke en uitgebreide kamer waar de afwerking soms wat te wensen overliet maar een absolute aanrader was. Dus ik was heel erg benieuwd wat Till death do us part ons ging brengen. We werden heel vriendelijk ontvangen in het bordspellen café en konden na een sanitaire stop mooi op tijd aan de kamer beginnen.

De kamer begint mysterieus en sfeervol, en dat weten ze de hele kamer goed vast te houden. De kamer is spannend, een beetje griezelig en op enkele moment echt even eng. De sfeer is goed neergezet met mooie aankleding, licht en geluid. In de afwerking is het soms iets slordig of schijnt er ergens licht tussendoor waar dat niet helemaal de bedoeling is, maar dat is minimaal. Tof hoe je langzaam aan ontdekt hoe het verhaal in elkaar steekt, wat hier gebeurd is en tot slot wat jouw opdracht hierin is.

De puzzels zijn afwisselend, met cijfersloten en techniek, en uitdagend in de samenwerking. Maar waar de kamer echt in uitblinkt, naar onze mening, is de puzzelflow. Het was logisch, het liep lekker en we rolden van de ene puzzel in de andere, met soms een geluidsfragment of filmpje tussendoor. Ik vond het heel prettig dat vooraf gezegd was dat je voor deze elementen 15 minuten extra krijgt, dat schept de goede verwachting (dat het niet 75 minuten aan puzzels is) en de rust om van deze onderdelen te genieten.

Kritisch kijkend naar de kamer had je wel echt de filmfragmenten nodig om het verhaal te begrijpen, en kon je de puzzels duidelijk in de kamer zien zitten. Ik vind het nog sterker als je de puzzels meer ontdekt en daarmee ook het verhaal ontvouwd, maar dat dit hier niet was heeft tegelijkertijd waarschijnlijk bijgedragen aan onze goede puzzelflow.

Met slechts 1 hint hebben we de kamer uit kunnen spelen en het verhaal rond gemaakt. Het is een mooie uitgebreide kamer, lekker spannend en met een goede puzzelflow. Een aanrader!


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.5


Gespeeld in juni 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  53:26 min


 • Goede puzzelflow
 • Lekker spannend
 • Afwisselende puzzels
 • Samenwerking
 • Klein stukje afwerking

 

The Dame and the Diamond

Studio Escape
Geplaatst op: 11 juni 2023

Nieuw record

#147 Met één nachtje in Osaka en al veel vol geboekte tijdsloten, konden we helaas maar één kamer boeken bij Studio Escape, een locatie die werd aangeraden door internationale spelers en waarvan de website er heel gelikt uitziet. Toch is het altijd even spannend wat je in het buitenland kunt verwachten, maar die spanning was nergens voor nodig want deze kamer had ook zo in Nederland kunnen staan en was verhalend super sterk!

We werden super vriendelijk ontvangen en mocht, na de schoenen voor sloffen wissel, plaatsnemen aan de bar. Bij de boeking konden we heel eenvoudig aangeven dat we in het Engels wilden spelen en daardoor was de Britse eigenaar en bouwer aanwezig bij ons spel. Ondanks dat hij zelf niet super veel kamers gespeeld heeft, was het wel een echte enthousiasteling voor het spel en het bouwen ervan. En zo hadden we nog voordat we begonnen waren al een leuk gesprek en het aanbod om buiten de openingstijden die avond ook de andere twee kamers te spelen, mits deze eerste beviel.

Voor de introductie van het verhaal kregen we een professioneel filmpje te zien, dat op een leuke manier de regels vertelde, maar vooral de sfeer zette en ons een duidelijke opdracht meegaf. Vanaf begin tot einde leidt het verhaal je door de kamer. Het decor is netjes afgewerkt, de aankleding kloppend in de tijdsgeest en de sfeer wordt aangevuld met licht en geluid. De puzzels zijn afwisselend, niet heel uitdagend maar met een hele lekkere puzzelflow.
Heel tof in deze kamer vind ik de manier waarop het verhaal zich ontwikkeld en spelenderwijs zich ontvouwd, waarbij de spanning wordt opgebouwd en er echt een beleving wordt neergezet. Alsof je in een film uit de jaren 40 speelt. Het is helder wat je aan het doen bent en de vooral technische puzzels zijn mooi in de ruimtes verwerkt. Origineel is de hoeveelheid humor die in de kamer verwerkt is, we hebben echt af en toe hardop moeten lachen. Hier is aan elk detail gedacht.

Al puzzelend vlogen we door de kamer heen en hebben we een nieuw record gezet, en dat op een hele positieve manier: waarbij je het gevoel hebt veel gedaan te hebben en het veel langer voelde dan het was. Leuk om naderhand nog na te praten en ook even achter de schermen te mogen kijken.

Dit was een super goed begin van de avond, we boekten vervolgens namelijk ook de andere twee kamers :)


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  37:00 min


 • Verhalend heel sterk
 • Filmische ervaring
 • Sfeer uit de jaren 40
 • Logisch en goede puzzelflow
 • Afwerking en aankleding
 • Had uitdagender gekund

 

For Queen & Country

Studio Escape
Geplaatst op: 11 juni 2023

James Bond ervaring

#148 Na The Dame and The Diamond spraken we spontaan af met de eigenaar ook For Queen & Country te spelen. Nog vol adrenaline van de vorige kamer, stapten we met ons avondeten achter de kiezen een verdieping hoger bij deze kamer binnen. Als test was de eigenaar nu niet aanwezig om ons te ontvangen, maar stonden enkel de sloffen klaar. We verwisselden onze schoenen en namen voorzichtig plaats. Onwijs tof hoe je zo direct aan staat, vol verwachting en lichte spanning. De telefoon ging over en MI7 vertelde ons hoe we de briefing konden starten.

Ook deze kamer zit qua verhaal, sfeer en afwerking goed in elkaar. Je waant je echt in een film en krijgt als een ware James Bond je gadgets toegewezen. De kamer heeft een leuke spanning, een heldere missie en is lekker uitgebreid. De puzzels waren afwisselend, gericht op samenwerking en erg origineel. Deze kamer was nog beter als The Dame and The Diamond in de manier waarop de puzzels en je handelingen logisch in het verhaal pasten en de puzzels ook een stuk uitdagender waren.

Het verhaal en de setting zijn geloofwaardig neergezet, waarbij de aankleding, het licht en geluid helemaal kloppend zijn. Heel erg leuk hoe ook in deze kamer humor verstopt zit, die je oprecht aan het lachen maken. Echt een totaalbeleving in een hele technische kamer met toffe elementen, die ik niet had willen missen. Dikke aanrader en opnieuw leuk nagepraat met de super enthousiaste eigenaar!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 2 personen

Team: "Nu denk je te moeilijk"

Ontsnapt: Ja  50:00 min


 • Verhalend sterk
 • Uitgebreide kamer
 • Filmische ervaring
 • Originele en uitdagende puzzels
 • Humor
 • Geen toilet aanwezig

 

Laad meer reviews

0 reviews