Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Debby roukens

Escaper

Offline

Omschrijving

Verslaafd sinds de eerste gespeelde escape room.


Lid sinds

22-01-2019

Statistieken

Escaperooms

51 reviews

51 kamers gespeeld

92.2% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

0 gespeelde spellen


51 reviews

HannaH

Villa BreTil Escape Rooms
Geplaatst op: 19 mei 2022

Heerlijk ochtendje spelen

De introductie bij Hannah is geweldig. Geen filmpje, geen saai verhaaltje, iets veel beters. De kamer die je daarna betreedt is echt de kamer van een jong meisje. De puzzels zijn leuk, daarna komen er nog een paar verrassingen en voor je het weet is iedereen overal tegelijk bezig. Net als bij de andere kamer zou het juist daarom wel een toevoeging zijn als de kamer na afloop nog even doorgelopen kan worden. We vinden het altijd erg leuk te zien welke puzzel/actie tot welk gevolg leidt. Ook hier hielden we ongeveer 15 minuten over, maar we kwamen zeer voldaan naar buiten.

Mijn 50e kamer.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in mei 2022

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Verhaal
 • Beleving
 • Diversiteit

 

Behandeling van 3 kwartier

Villa Bretil is een naam die bij tal van andere kamers opduikt in de vorm van foldertjes. Hij werd ook regelmatig genoemd als aanrader, dus op het verlanglijstje. We doen eigenlijk nooit kamers overdag, deze speelden we zowaar in de ochtend. Ik kan me voorstellen dat het pand nog meer in stijl is in het donker, maar eenmaal binnen maakt het daglicht voor de beleving niet uit. Alles zit toch dicht, haha.
Gezien de hogere beoordeling van Hannah speelden we eerst deze tandarts. De kamer wordt leuk geïntroduceerd, de sfeer zit er gelijk goed in. We merken wel dat we een dagje ouder worden, het gebrek aan licht speelde ons hier en daar wat parten. De sfeer van de kamer is leuk. Niet eng, net spannend genoeg. Als er een hint komt wordt dat met een toepasselijk geluid aangekondigd. We vonden sommige puzzels niet helemaal logisch, maar het merendeel was erg origineel. Ons eindcijfer zit hem toch vooral in het feit dat je tegenwoordig meerdere kamers achter elkaar verwacht. We kwamen uiteindelijk met ongeveer een kwartier over buiten, die tijd hadden we liever binnen in een opvolgende ruimte besteed. Het lijkt ons dat dat in het verhaal en in het pand ook best te verwezenlijken is. We waren nu een beetje teleurgesteld dat het onverwacht afgelopen was met relatief veel tijd over.

nb de foto is genomen in de ontvangstruimte, dus geen spoiler!


Mijn 49e kamer


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in mei 2022

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Het is er maar 1

 

Jumanji

The Missing Link
Geplaatst op: 26 april 2022

Ietwat verouderde jungle

We speelden deze kamer na Till death do us part. Die eerste kamer verraste ons, deze viel helaas wat tegen. Zoals al meer mensen hebben geschreven; de kamer is prachtig aangekleed, maar sommige puzzels zijn niet duidelijk en meerdere dingen werkten net niet lekker. De kamer voelde wat verouderd aan. Als dat aangepast wordt gaat Jumanji zeker richting de 9,5/10, nu maakt de kamer in onze ogen de 9,4 (waar hij op dit moment op staat) echt niet waar.
NB: Voor je met het complete team aan de slag gaat wordt 1 persoon in een donkere ruimte apart gehouden. Misschien wel aardig om van te voren te weten. Ik was blij dat we een dappere dodo in ons midden hadden, ik geloof niet dat ik het zelf zonder trauma's gered zou hebben.

Mijn 48e kamer


8.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in april 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Verhaal
 • Diversiteit
 • Beleving
 • Heeft onderhoud nodig
 • Onlogische puzzels

 

Till death do us part

The Missing Link
Geplaatst op: 26 april 2022

Verrassende bonus

We gingen eigenlijk naar Geel voor Jumanji. Zoals wel vaker; als het een eind rijden is doen we er liefst gelijk twee en dat was ook nu het geval. Till death do us part speelden we als eerste en dat was een aangename verrassing. Het begin is gelijk al origineel, niet een gewone kamer in, maar net even anders. Geen gewoon startfilmpje, maar op originele wijze toegesproken. De sfeer was goed, lekker duister maar niet té, de aankleding goed en het verhaal ook duidelijk. Een paar puzzels die we nog niet eerder hadden gezien, dat is natuurlijk ook altijd een pré. Aardig wat slotjes, maar niet op een vervelende manier. Gewoon een leuke kamer die voor mijn gevoel wat abrupt afgelopen was, maar erg de moeite. We stonden tevreden buiten, met nog aardig wat tijd op de teller over.
Helaas geen doorloop van de kamer na afloop en ook geen foto. Dat zijn kleine dingen maar simpele dingen die net dat extra geven.

Mijn 47e kamer.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in april 2022

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Logica
 • Verhaal
 • Geen doorloop achteraf
 • Geen foto

 

The Movies

The Push Mystery Rooms
Geplaatst op: 7 april 2022

MA-GI-STRAAL

We waren nog vol van Houdini toen we ons aan het filmavontuur waagden. Bizar. Ongelofelijk. Geweldig. Geen woorden voor. Letterlijk, we zijn nog nooit zo stil terug naar huis gereden, we moesten alle indrukken gewoon even laten bezinken. Maar geen zorgen, daarna hebben we er nog heel, heel veel over gepraat. Dit is een kamer die tot in het kleinste detail klopt, zelfs aan de geuren is gedacht. Lief, spannend, eng, alles komt voorbij. Net als in de echte bioscoop. Maar ja, dit is dan ook zo echt als een bios kan zijn. En heerlijk als een film verrassend eindigt. In mijn andere beoordeling gaf ik al alle lof aan de bedenker/maker/eigenaar die zo veel liefde in zijn kamers heeft gestoken, hier is deze liefde nog veel beter te horen, zien, ruiken en voelen. Ik wil deze kamer een 12 geven, maar dat kan helaas niet. En de derde kamer die er ooit gaat komen staat nu al bovenaan onze wensenlijst!

Mijn 46e kamer.


Reactie door The Push Mystery Rooms

7 april 2022

Dag Debby, je maakt mijn dag compleet ;-) hartelijk dank voor deze mooie woorden! Vele groetjes aan je leuke gezinnetje!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Alles Alles Alles Alles Alles Alles

  anthony_boelaert

Houdini's Workshop

The Push Mystery Rooms
Geplaatst op: 7 april 2022

Een en al liefde

We hebben nog lang geen honderden kamers op onze naam staan, maar man, wat zijn we verslaafd. Over The movies hadden we mooie dingen gehoord en gelezen dus daar wilden we zeker naartoe. En ja, als de tweede kamer op dezelfde locatie ook zo'n mooi cijfer heeft dan moet je die natuurlijk ook gelijk doen. Helaas konden we er geen heel weekend van maken, maar een hele dag is ook heel leuk. Dus vooraf even Brugge in, heerlijk lunch gegeten op een terrasje in de zon en toen door. De verwachtingen waren hoog gespannen. Toen kwamen we aan in Dudzele. Eh, dit klopt niet. Nog een keer het adres opgezocht. Het klopte dus wel, maar het zag er in deze rij woonhuizen helemaal niet uit als de entree van een escaperoom. We belden aan en vanaf dat moment stapten we in een andere wereld. De roldeur ging omhoog, er kwam een heel plein tevoorschijn, gevolgd door een basketbalveld en een kamer uit een woonblad. En gastheer Anthony. Die interieurarchitect blijkt te zijn. En dan eentje die maniakaal goed is in zijn werk. Alles, maar dan ook echt ALLES is met liefde gemaakt. Geen saai kluisje om je telefoon in te leggen (wat wel zeg ik natuurlijk niet), geen stoffige ontvangstruimte maar een kamer van glas met planten en strakke stoelen. alle tijd voor uitleg en dan naar binnen.
Als je ogen gewend zijn aan het licht heb je eigenlijk geen zin om te puzzelen, meer om op je gemak om je heen te kijken en te genieten. Maar goed, je komt om te ontsnappen en dat is wat we deden. Ik zou van alles willen vertellen over deze kamer, maar je moet hem gewoon zelf doen. Een dik verdiende tien van ons. En toen moesten we The Movies nog doen....

Mijn 45e kamer.


Reactie door The Push Mystery Rooms

7 april 2022

Heerlijk dit te lezen :-) Ik krijg al zin om nog een room te bouwen ;-) Groetjes!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • ALLES
 • Maar vooruit: de gastheer
 • de bijna sprookjesachtige sfeer
 • beleving
 • leuke hints
 • Heel origineel
 • de aankleding
 • dus: ALLES

  anthony_boelaert

Metro

SS Rotterdam
Geplaatst op: 7 april 2022

(Te) korte trip down memory lane

Omdat de corona regels hier nogal streng werden nageleefd werd ons bezoek meerdere keren uitgesteld. Uiteindelijk met vier volwassenen en twee kinderen toch kunnen spelen. De locatie is natuurlijk uniek. We gingen aan boord en hadden gelijk zin om richting Engeland te varen voor een korte vakantie. Na even gewacht te hebben in de bar (waar je ook eten en drinken kunt bestellen) werden we opgehaald door de metrocontroleur. Na een zigzag wandeling door heel veel gangetjes kwamen we uiteindelijk aan bij een prachtig zwembad (er hebben duidelijk rijke mensen met deze boot gereisd) en toen waren we er. Na nog wat gangetjes dan. Het leuke is dat je inderdaad alleen aan je lichaam voelt dat je niet echt in een oude metro bent, je loopt constant toch een beetje scheef. Het perron en de metro zijn overtuigend echt en ook de binnenkant deed bij mij oude tijden herleven. Ik was even weer terug in mijn tienerjaren toen ik heel wat keren van Rotterdam Zuidplein naar het centrum ging met de metro. De puzzels waren leuk en origineel maar toen, huh? Was dit het? We hadden meer dan 20 minuten over. Ik realiseer me dat we na het spelen van heel wat top kamers wat verwend zijn, maar deze kamer is echt te beperkt, al is hij nog op zo'n geweldige locatie gevestigd. Als ze prijs wat naar beneden zouden schroeven zou het misschien iets 'eerlijker' voelen, maar dan nog, er had echt meer in gezeten.

Mijn 44e kamer.


7.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 7.0


Gespeeld in maart 2022

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Origineel
 • Prijs
 • Te weinig ruimtes
 • daardoor te snel klaar

 

Missie naar Mars

Escape TU Delft
Geplaatst op: 17 maart 2022

Ik blijf maar op de aarde...

We stuitten op een oproep om een escape room te testen. In Delft ook nog! Dat laten we ons als oud-inwoners van deze geweldige stad natuurlijk geen tweede keer zeggen. We reden er naartoe met 4 volwassenen en 2 kinderen. Klein pluspuntje dat verder losstaat van de kamer: twee parkeergarages vlakbij, dus parkeren geen probleem.
De ontvangst was zeer vriendelijk en na wat uitleg gingen we los. Met een paar aardig technisch onderlegde teamleden vonden we het toch nog een behoorlijk pittige kamer. Laat ik het zo zeggen; het is duidelijk dat de TU Delft er achter zit. Waarmee ik ook gelijk wil waarschuwen; dit is geen kamer voor beginners! Wij hadden aardig wat hints nodig om op tijd te ' ontsnappen'. Missie naar Mars zat eerst op een andere plek. De verhuizing is gebruikt om het een en ander te vervangen en verbeteren aan de kamer. In de huidige vorm zitten er een paar hele originele puzzels in maar ook nog een paar dingetjes die aangepast zouden kunnen/moeten worden om hem op een nog hoger niveau te tillen. Zo zou de ontvangst beter buiten de kamer zijn om gelijk in het verhaal te komen. Misschien kan er plek gecreëerd worden voor een paar stoelen en wat kluisjes. De rest gaan we hier niet opschrijven om spoilers te vermijden, maar ook om niets af te doen aan de kamer. Zoals hij nu is vonden we hem een 8,5. Met wat aanpassingen moet een 9 zeker haalbaar zijn.
Voor de mensen van Escape TUDelft: hartelijk dank dat we de kamer mochten testen. We gaan jullie nog een mailtje sturen met wat suggesties. Puur opbouwend bedoeld, we hebben een hele leuke avond gehad!

Mijn 43e kamer.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in maart 2022

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Origineel
 • Diversiteit
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Vanwege testfase noemen we die niet

 

Bloody Mary

Rock City Escape
Geplaatst op: 17 maart 2022

'Oudere' maar leuke kamer

Een vriendin van ons begon keer op keer over deze kamer. Het was haar eerste en hij had diepe indruk gemaakt. Omdat Amersfoort een aardig eind rijden is kwam het er alleen steeds niet van. Maar in combinatie met Soup du Jour vonden we het wel een ritje waard.
We begonnen met Bloody Mary en hoewel dat voor het verhaal geen must is was het wel leuk, aangezien Soup du Jour een vervolgkamer is (maar zeker de moeite om los te spelen, daarover in een andere review meer). We werden werkelijk geweldig ontvangen, bovengemiddeld. Niet gewoon de gebruikelijke riedel, maar geheel in stijl. Het kostte soms moeite niet heel hard te gaan lachen, maar gelukkig durfden we dat niet. Want streng was de ontvangst ook. En uitgebreid. Maar nogmaals; geweldig.
De kamer zelf is leuk maar wel duidelijk wat ouder. Denk vooral aan veel slotjes. Er zaten leuke elementen in en een gaaf einde. Desondanks vinden we een 9,4 waar de kamer nu op staat in vergelijking tot nieuwere kamers wel aan de hoge kant. Een leuke kamer, zeker als je de tweede kamer er achteraan speelt, maar hij gaat niet in onze lijst met favorieten.

Mijn 41e kamer.


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2022

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • De gastheer!!
 • Sfeer
 • Goede service
 • Diversiteit
 • Veel slotjes
 • Wat ouder

 

Soup du Jour

Rock City Escape
Geplaatst op: 17 maart 2022

Deze soup smaakt naar meer!

Na een halfuurtje bekomen van Bloody Mary gingen we met Soup du Jour verder. Onze gastheer Matthijs had afscheid genomen. We werden daarna begroet door... gastheer Matthijs. Of gezien het accent moeten we misschien Matthieu zeggen. Hoe dan ook; wat een kers op de taart zo'n gastheer. Briljant, geweldig, leuk, fantastisch. Dat klinkt misschien overdreven, maar hij gaf echt meerwaarde aan de kamers. We hopen voor Rock City Escape dat alle hosts zo geweldig zijn!
Soup du Jour is een kamer van hoog niveau. Origineel, sfeervol, gedetailleerd, niets dan lof. Hij is niet eng, maar er zitten wel een paar bloederige details in die misschien niet voor iedereen geschikt zijn. Maar geen angst voor hevige schrikmomenten; die zijn er niet. We hebben genoten en zeggen met een gerust hart: ga hem spelen!

Mijn 42e kamer


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2022

Alleen gespeeld

Ontsnapt: Ja


 • de gastheer!!
 • Origineel
 • Beleving
 • Puzzels
 • Goede begeleiding
 • Verhaal
 • Sfeer

 

Escape De Kelder

#ANT Escape Rooms
Geplaatst op: 17 februari 2022

Deels verrassend, deels frustrerend

Met zijn drieën gezellig naar Gent voor een weekend. Van Gent zelf weinig gezien, want we hadden twee escaperooms op het schema en zondag was alles helaas dicht. Vanwege het hoge cijfer besloten we naar De Kelder te gaan. Het werd een ietwat frustrerende ervaring. De kamer heeft geen technische hoogstandjes of visueel oogstrelende ruimtes. Dat geeft op zich niet, maar als puzzels niet werken terwijl je weet wat de bedoeling is en 'het' ook goed uitvoert wordt het erg frustrerend. Iets dat klemt en door de host moet worden open geduwd, iets met 39 van de 40 kogels nodig hebben... Echt jammer. Er zaten ook wel hele verrassende elementen in, puzzels die we nog niet eerder gezien hadden. Over het geheel genomen vonden we het een aardige kamer die hier en daar wat onderhoud kan gebruiken.

Mijn 40e kamer.


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in februari 2022

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Origineel
 • Puzzels
 • Heeft onderhoud nodig

 

The Box

The Box
Geplaatst op: 17 februari 2022

Eindelijk op kot/kamers

Tegenwoordig gaan we nergens meer heen zonder eerst even te kijken of er een goede escaperoom in de buurt is. Deze had zulke mooie beoordelingen dat we ons weekendje weg in België naar Gent besloten te boeken. We zijn niet teleurgesteld! We speelden de kamer met zijn drieën terwijl we normaal meestal met vijf spelen, dus dat vonden we best spannend. Gelukkig heb je in deze kamer wat meer tijd. En die heb je nodig ook! Persoonlijk heb ik nooit op kamers gewoond (of op kot, zoals ze hier zo mooi zeggen), maar ik kan me voorstellen dat het er zo uitziet. Misschien iets rommeliger en viezer, haha. We hebben de kamer in een rustig tempo gespeeld. Gelachen en genoten. Wat is sfeer toch belangrijk. Een kamer hoeft niet per se spectaculair te zijn met special effects, als alles maar klopt. En dat deed het hier. Eigenlijk is die kist waar de kamer naar vernoemd is een van de weinige dingen die niet echt logisch zijn voor een studentenkamer, maar het was een leuke puzzel om je in vast te bijten. We hebben genoten. Zulke originele puzzels, zo'n leuk thema. Fijn dat een klein onderdeel voor ons als Nederlanders iets was aangepast, dat scheelde een heleboel hoofdbrekens. We zijn net niet ontsnapt, maar we mochten het toch afmaken. Genoten. Als je naar België gaat of er woont zou ik deze zeker een keer gaan doen!

Mijn 39e kamer


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in februari 2022

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Nee


 • Sfeer
 • Supre leuk thema
 • Origineel
 • Puzzels
 • Verhaal
 • Diversiteit
 • Beleving

 

INFERNO

Timed Adventures
Geplaatst op: 2 februari 2022

On fire!

Een kamer over de brandweer op de eerste verdieping... Dat wordt langs een paal naar beneden glijden! Maar nee, die verwachting kwam niet uit. Wel gebeurden er dingen die we juist helemaal niet verwacht hadden. Wat een originaliteit in deze kamer en wat een knallende ontknoping. Echt een aangename verrassing die je (zoals meestal) aan de buitenkant van het pand helemaal niet verwacht. We hadden helaas de pech dat er een puzzel redelijk aan het begin niet werkte. En dat was nou precies de puzzel waar de anderen een vervolg op waren. De spelleider/eigenaar loste dit goed op, maar het gaf toch een beetje een onbevredigend gevoel. Achteraf met uitleg snapten we het, maar tijdens het spel zelf bleven we met een soort vraagteken in ons hoofd rondlopen en dat haalde toch een klein beetje de logica en vaart uit de kamer en het verhaal. Super jammer.
Het gaat nog een tijdje duren begrepen we, maar de ideeën voor een nieuwe kamer zijn er. Als het zo ver is zijn we weer van de partij!

Mijn 38e kamer.


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in januari 2022

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Diversiteit
 • Pech met een weigerende puzzel

 

Kitchen Disaster

Escaperoom Sliedrecht
Geplaatst op: 19 januari 2022

Chaos van de Zweedse eh Italiaanse chef

In het gebouw van een bedrijf voor BHV (Bedrijfs Hulp Verlening) verwacht je niet direct een escaperoom en we hadden het gevoel dat onze hosts ook nog een beetje in hun nieuwe rol moeten groeien, maar dat maakte allemaal niets uit. We werden zeer vriendelijk ontvangen en begeleid en we hebben echt een hele gezellige avond gehad. Wat een super origineel thema, heel leuk gebruikt in de puzzels en wat leuk om deze met je gezin te spelen. We gingen als een speer van start maar liepen bij een spelonderdeel dat blijkbaar erg gevoelig is een beetje vast. Toch naar buiten met nog bijna een kwartier over op de klok. Leuk dat je 5 kwartier hebt en leuk dat je allemaal wel ergens mee bezig bent. De kamer schijnt uit Zweden te komen waar hij niet zo goed liep. We vinden dat hij hier meer publiek verdient.
We sluiten ons wel aan bij de andere mensen die kritiek hebben op het hint systeem. De kamer is volledig geautomatiseerd, wat betekent dat de hints niet op logische / goede momenten komen en soms zelfs helemaal niet nodig zijn. Als dat op de een of andere manier kan worden aangepast zijn de kleine frustraties (zoals bij het vastlopen op een puzzel) verleden tijd en dat komt de kamer echt ten goede.
Leuke bonus: als je de beste tijd neerzet (ons helaas niet gelukt) krijg je een escape room spel als beloning!

Mijn 37e kamer


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in januari 2022

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Hint systeem

 

Anna's Dollhouse

MindEscape
Geplaatst op: 19 januari 2022

Lekker spelen. Maar niet met poppen

Een tijd geleden alweer speelden we de andere kamer op deze locatie (Expeditie) en die vonden we erg leuk. Dat we deze gingen spelen stond daarom al lang vast, alleen was het nog even een goed moment zoeken. Nu we eindelijk weer wat mogen na die ellendige lockdown wisten we dan ook snel waar we naartoe gingen.
We merkten aan de eigenaresse die ons ontving dat ook zij het spelen erg gemist had. We werden heel enthousiast ontvangen en hebben zowel vooraf als achteraf uitgebreid over onze gedeelde passie gepraat.
De kamer was voor mijn gevoel hoe een kamer moet zijn. Lekker puzzelen, niet alleen maar slotjes, leuke sfeer en ook wel weer wat puzzels die we nog niet eerder tegengekomen zijn. Zeer tevreden met iets meer dan 4 minuten over kwamen we naar buiten. We zijn daarna de kamer nog helemaal opnieuw doorgelopen, echt een bonus wat ons betreft. Ook heel fijn dat we van te voren mochten aangeven hoe snel we hints wilden.
Deze kamer gaat op termijn verdwijnen werd ons verteld. De nieuwe kamer klonk veelbelovend, maar ook wel zonde dat ' Anna' weggaat, Als je hem nog niet gespeeld hebt zou ik dat toch nog echt even snel gaan doen...

Mijn 36e kamer


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.5


Gespeeld in januari 2022

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Goede service
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Moeilijkheidsgraad
 • Origineel

 

The Toy Factory

Escaperoom Antwerp
Geplaatst op: 19 december 2021

Met stip op 1

Een tijdje geleden bezochten we Hunting Season. Geweldig! Aan The Toy Factory werd op dat moment nog gewerkt, we konden de eerste ruimte van buiten bekijken en die zag er al zeer veelbelovend uit. We keken dan ook regelmatig op de website of nummer twee al open was en ineens... JAAAAA. Eigenlijk gaan we nooit naar kamers die nog amper reviews hebben, laat staan niet één (dat was het geval toen we de kamer ingingen) maar in dit geval durfden we de gok zonder meer te wagen.
De eigenaar van de kamers vertelde ons bij ons eerste bezoek dat hij naar Molly's Game was geweest tijdens het bouwen van deze speelgoedfabriek en dat hij zich realiseerde dat hij de lat wat hoger moest leggen. En manman, wat is hem dat gelukt. Hij heeft al onze verwachtingen overtroffen. De originaliteit van de puzzels, de schoonheid van de kamer, de tot in de puntjes uitgedachte details, de geweldige geluidseffecten, het verhaal en de muziek... Zelfs de wc werd betrokken in het verhaal. We raken er maar niet over uitgepraat. Sterker nog, we hebben besloten binnenkort in andere teamsamenstelling nog een keer te gaan. Gewoon om nog eens te genieten.
Wat vinden we het ook een enorm pluspunt dat er geen intro filmpje was en dat de kamer na afloop nog helemaal doorgelopen wordt. Niet met een scherm, maar gewoon in de ruimte zelf. Echt, ga deze kamer doen. Na meer dan 30 kamers waarvan heel veel top-kamers is dit mijn nieuwe nummer 1.

Kamer 35 voor mij.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2021

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal
 • Beleving
 • Moeilijkheidsgraad
 • Diversiteit
 • Goede begeleiding

  BoudewijnWout V

Bella Ciao!

Escape Room Katwijk
Geplaatst op: 15 december 2021

Bella kamer

Na aflevering 1 van de serie afgehaakt, dus dat was niet de reden dat we deze kamer graag wilden doen. De hoge beoordelingen natuurlijk wel. En wat ons betreft zijn die zeker terecht. We vonden het een gave kamer. Die ook nog eens lekker rook. Dat voegde wat ons betreft niet per se iets toe, maar wel grappig die luchtjes. We begrepen trouwens dat er over de geuren (welke/waar) ook was nagedacht, maar we hebben ze niet helemaal ervaren zoals ze bedoeld waren. Maakt niet uit. We kwamen tevreden binnen de tijd weer naar buiten. De volgende kamer komen we zeker ook doen.

Mijn 34e kamer.


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in december 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Beleving

 

THE ARTIFACT

Escape Experience
Geplaatst op: 15 december 2021

Te goed om gesloten te zijn

We speelden deze kamer in de laatste week dat hij open was. Jammer, hij is zeker de moeite. Leuke puzzels, veel samenwerken. Een cijferslot was helaas niet gereset waardoor we een puzzel konden overslaan. Het verhaal was wat dun en had na onze ontsnapping nog geen logische ontknoping. Als deze kamer ergens een doorstart maakt zouden we hem iets minder 'droog' maken. Tuurlijk, het gaat om een werkplek, maar iets meer spullen (een plant, een koffiezetapparaat?) zou het wat meer het gevoel geven dat er daadwerkelijk mensen gezeten en gewerkt hebben. We hebben ons een uur goed vermaakt.

Mijn 33e kamer.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 7.0


Gespeeld in november 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad

 

De Meisjeskamer

Mama Bazooka
Geplaatst op: 15 december 2021

lastig...

We boekten de Meisjeskamer omdat we naar The Dome gingen en onze toch wat pittige reistijd nuttig wilden besteden. Gezien het hoge cijfer van deze durfden we dat uiteraard zonder twijfel aan. Het is inmiddels al weer een ruime maand geleden, maar nog steeds gemengde gevoelens als we aan deze kamer terug denken.
We liepen in de eerste ruimte echt vast, daarna ging het gelukkig beter. De sfeer van de kamer is echt heel goed neergezet. De puzzels zijn overwegend tof en we vinden het ook wel leuk als je heen en weer moet tussen ruimtes om verder te komen. Waarom dan toch dat dubbele gevoel? De kooi in de kamer had daar mee te maken. Hij staat op de foto dus het is geen spoiler. We vonden hem in het verhaal niet logisch en de ontsnapping vonden we ook vreemd. Dat was geen ontsnapping. Moeilijk uit te leggen als je hem niet gespeeld hebt, maar dat haalde het 'geweldig' gevoel er voor ons helaas af.

Mijn 32e kamer.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving

 

The Dome

Mama Bazooka
Geplaatst op: 15 december 2021

Mijn eerste trip ooit

Met de hoge notering van The Dome was de wens er al heel lang een keer richting Bunschoten te rijden. Niet echt om de hoek, dus gelijk de Meisjeskamer er ook maar bij geboekt. De aankomst was wat apart. Grote parkeerplaats maar daar mag je niet parkeren omdat de onderburen anders lastig gaan doen. Bij de voordeur en binnen word je aangesproken door middel van een filmpje. En eenmaal echt binnen denk je dat je in een speelhal terecht bent gekomen in plaats van bij een escaperoom. We vonden het eerst wat onpersoonlijk, maar daarna vonden we het eigenlijk prima. Onconventioneel, maar wel erg leuk je tijd te vullen tot je de kamer in mag. We zijn helemaal los gegaan met al die speeltjes. En toen... eindelijk... The Dome..!
Slimme zet om deze kamer te baseren op een trip. Ik heb er nooit een gehad, maar kan me voorstellen dat het zoiets moet zijn. Niet weten wat er om de hoek volgt, geen logica, geen thema... In een escaperoom kun je daar natuurlijk alle kanten mee op. We vonden de kamer indrukwekkend. Gaaf gemaakt, geweldige originele puzzels en aankleding. Zeker de rit waard! Aanrader en wat ons betreft terecht hoog op de ranglijsten!

Mijn 31e kamer


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in oktober 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Origineel
 • Sfeer
 • Moeilijkheidsgraad
 • Puzzels

 

Hunting Season

Escaperoom Antwerp
Geplaatst op: 10 oktober 2021

Volg het licht...

'Hopelijk is het wel de moeite van de rit', zat ik onderweg een beetje te mopperen. Eigenlijk was ik nogal gaar van de week en was een avondje bank hangen verleidelijker dan een trip naar België. Na een vriendelijke ontvangst de kamer in, waar we gevoelsmatig snel in het verhaal zaten, maar waar we voor ons gevoel toch niet echt op gang kwamen. Ineens kregen we de flow te pakken en gingen we van de ene in de andere 'aaahhh'. We zijn nog geen pro's, maar met dertig kamers op de teller hebben we inmiddels echt wel het een en ander meegemaakt. In niet veel kamers hebben we zo veel originele foefjes en nieuwe puzzels gezien. Wat een origineel hint-systeem. En wat fijn dat die hints niet te snel gegeven werden, we moesten er echt voor werken. Met 2 minuten over kwamen we stijf van de adrenaline weer naar buiten. Het was de rit meer dan waard! Het uur terug konden we mooi benutten om alle details nog een keer en nog een keer en nog een keer door te spreken. Een dikke vet 10 van ons en met stip de top 3 binnen gevlogen. We kunnen niet wachten tot The Toy Factory opent! Tot snel dus! Tegen zo'n kamer kan geen avond bank hangen op.

Kamer 30 voor mij.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Verhaal
 • Diversiteit
 • Origineel
 • Spannend
 • Beleving
 • Goede service
 • Goede begeleiding
 • Echt helemaal niets

 

The Freakshow

DarkPark Delft
Geplaatst op: 2 oktober 2021

Freaky goed

In nog geen 40 minuten renden we deze kamer uit. We hadden er graag nog 20 minuten langer van genoten, want wat was ie gaaf! Deze hele kamer is een aaneenrijging van originele puzzels. De decors zijn uiteraard zoals we van DarkPark gewend zijn prachtig en geluid en muziek vullen het ook hier weer mooi aan. He, wat jammer dat het voorbij is. We hebben genoten!

Mijn 29e kamer.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Beleving
 • Spannend
 • Moeilijkheidsgraad

 

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Geplaatst op: 2 oktober 2021

Een mini Efteling vlakbij de Efteling

De Efteling is hier al meerdere keren genoemd en dat is heel begrijpelijk. En terecht. Zoals ze daar sprookjes weten neer te zetten, doen ze dat in Waalwijk ook. De muziek is een geweldige toevoeging in deze kamer, de decors zijn van sprookjesachtig niveau en zelden hebben we een kamer gespeeld waarin het verhaal zo duidelijk en begrijpelijk was. Toch knaagde er een klein gevoel van onbehagen aan ons na afloop. Nu een weekje later weten we waar dat gevoel in zat. De eindpuzzel was erg eenvoudig en daardoor was het voor ons gevoel te abrupt afgelopen. Dat is dus jammer, maar tegelijkertijd eigenlijk ook een compliment. We hebben van alles wat aan dat eind-gedeelte vooraf ging namelijk enorm genoten. Er gebeurt iets in deze kamer wat we nog nergens meegemaakt hebben. Alleen daarvoor al zou ik zeggen: doen! Deze kamer zal zeker weten hoog op veel lijstjes komen en blijven staan.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in september 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Beleving
 • Logica
 • Diversiteit

 

The Orphanage

DarkPark Zoetermeer
Geplaatst op: 2 oktober 2021

Niet een zin maar een woord: geweldig

The Orphanage was de laatste in Zoetermeer van DarkPark die we nog 'moesten' doen. En oh, wat was ie gaaf! Er is iets veranderd aan het begin, je gaat nu gelijk de kamer in (voor mensen die net als ik altijd van tevoren moeten plassen wel een dingetje) en je zit gelijk in de sfeer. De entree naar de kamer is origineel en helemaal in thema, de ontvangst trouwens ook. Wat een prachtige aankleding, wat een goede sfeer en wat ben ik blij dat ik die ene opdracht niet hoefde te doen... Altijd moeilijk een review te schrijven zonder iets te verklappen, maar dit is zonder meer een aanrader. Spannend, niet te eng, mooi verhaal, geweldig uitgewerkt. Een van mijn favorieten.

Mijn 27e kamer.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in september 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Origineel
 • Logica
 • Verhaal
 • Spannend
 • Diversiteit
 • Moeilijkheidsgraad

  annaGertDeGoudviscasturiicinzanoKooijv3chtereduarddouwesdekker

Stay in the Dark

DarkPark Vlaardingen
Geplaatst op: 12 september 2021

HOLY F...

Wat een feest, mijn broer die net zo gek is op escape rooms als wij dat zijn is terug naar Nederland gekomen na jaren in het buitenland te hebben gezeten voor zijn werk. Natuurlijk hadden we het bij zijn terugkomst over escape rooms, over het hoge niveau daarvan in ons kikkerlandje en ook over die nieuwe die er aan zat te komen die maar tijdelijk zal zijn. Tja, een enorme fan, dus gelijk naar de website gegaan om te kijken wanneer we konden boeken. Wat! Nog maar twee plekjes. Dan maar gelijk boeken. Dan maar 3-4 maanden wachten.

De tijd vliegt en zo naderde die bewuste zondag begin september. Drie keer naar de wc van te voren, want vanuit verschillende hoeken had ik gehoord dat hij best eng is. Daar was geen woord van gelogen. Vooral als je net begint en weet dat er iets gaat gebeuren. Maar niet precies wat. Niet precies wanneer. Niet precies waar... De term klotsende oksels komt vast van iemand die ooit een vergelijkbare ervaring heeft gehad. Het is lastig iets te vertellen zonder te veel weg te geven, maar het was een compleet nieuwe ervaring. Bizar. Eng. Geweldig.

Mijn 26e en bijna laatste. Veel meer kan m'n hart niet hebben...


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 10.0


Gespeeld in september 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Geweldige (grote!!) locatie
 • de acteur
 • de (geluids-) effecten

  eduarddouwesdekker

Jason's Curse

The Escape Room Rijswijk
Geplaatst op: 24 augustus 2021

Ja, clowns zijn eng

Eigenlijk hoor je ze omgekeerd te spelen, maar voor de belevenis maakte het niet uit. We konden Jason's Curse niet spelen op het door ons gewenste tijdstip, daarom speelden we eerst The Execution. En omdat we nog helemaal stijf stonden van de adrenaline en het mogelijk was deden we daarna alsnog Jason. Hij stond al heel lang op ons verlanglijstje en nu weten we dat dat terecht was. Wat een heerlijke kamer met creepy sfeertje (maar niet echt eng, geen zorgen voor mensen die niet tegen schrikeffecten kunnen). Zulke originele puzzels, zo gaaf uitgewerkt. We hebben genoten. We vlogen er trouwens ook doorheen, we hadden flink wat tijd over. Misschien kwam dat ook doordat we met z'n vijven waren; we waren constant allemaal bezig. Respect voor mensen die dit soort kamers met z'n tweeën doen.
Als we toch een piepklein minpuntje moeten geven zou dat het Engels zijn dat aan het begin gebezigd wordt. Laat dat door een native speaker doen, dat maakt het echt helemaal af.

Mijn 25e kamer.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Goede puzzels
 • Leuke ontknoping
 • Taalfouten in boekje

 

The Execution

The Escape Room Rijswijk
Geplaatst op: 24 augustus 2021

Adrenaline adrenaline adrenaline

Jason's Curse stond eigenlijk hoger op onze wensenlijst, maar die was helaas op het door ons gewenste tijdstip al geboekt. Deze leek ons ook niet verkeerd, dus op naar Rijswijk. De ontvangst was ontspannen en vriendelijk door een nog vrij 'verse' medewerker die helemaal geen haast had. Lekker relaxt starten dus. En dan de kamer in. We kregen helemaal aan het begin -ondanks het thema- bijna de slappe lach, maar zodra het spel echt begon (lastig te omschrijven zonder iets te verklappen) stonden we allemaal strak als een snaar. De behoorlijk harde opjagende muziek had daar ongetwijfeld ook mee te maken. We hoefden die dag geen van allen meer naar de sportschool, je maakt heel wat meters in deze kamer. Originele puzzels, iets met stoom en met een paar minuten over weer buiten. Dat zijn eigenlijk de leukste; optimaal genieten en nog stuiterend naar buiten. We hadden twee probleempjes onderweg (er ging onbedoeld een deur open en een essentieel onderdeel bleek verdwenen) maar dat mocht de pret niet drukken. Sobere kamer maar man man wat gaaf. En als toetje gingen we onverwacht gelijk daarna alsnog door naar Jason's Curse!

Mijn 24e kamer.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Gave uitwerking van een bekend thema
 • Hoe je als team onderdeel wordt van het verhaal
 • Leuke puzzels
 • Misschien kurken vervangen door ballen?
 • Noodknoppen afschermen of hoger hangen

 

Het Marlequi-Mysterie

Escape Room Warmenhuizen
Geplaatst op: 24 augustus 2021

Super origineel!

Voor we een weekje op vakantie zouden gaan in het noorden van ons eigen land natuurlijk eerst even gekeken of er een leuke escape room in de regio was. We stuitten op deze en nieuwsgierig geworden door de reviews en het hoge cijfer besloten we voor dit mysterie te gaan. Met zijn vieren gingen we voor de verandering nu eens niet in de avond, maar in de ochtend op pad. En dat was het niet het enige dat anders was vergeleken met andere escape rooms.
Voor je binnenloopt heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonnebloemen te kopen. Daarna wandel je een kas binnen. De eigenaar van het bedrijf is ook gelijk de spelleider. Een ontzettend vriendelijke enthousiaste man die het een en ander doorneemt terwijl je een kopje koffie drinkt. De kamer zelf is echt een kamer, je wordt niet losgelaten in de kas wat we eerst dachten. We werden aangenaam verrast. Wat ontzettend origineel je bedrijf en familie zo in een escape room te verwerken. Daarbij hebben we echt wat puzzels gezien die we nog niet kenden. Geen spectaculaire, maar wel originele. Geen schrikeffecten, geen eng verhaal, eigenlijk de meest normale realistische escape room die we tot nu hebben gespeeld. Zeker voor families een aanrader. Wij hadden in ieder geval een super start van onze dag en vakantie.

Mijn 24e kamer.


9

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Heel origineel thema
 • Vriendelijke ontvangst door zeer aardige eigenaar
 • Leuke puzzels
 • Alle tijd vooraf en achteraf
 • Kopje koffie, dan voel je je gelijk thuis
 • Ruim en gratis parkeren voor de deur

 

School of Magic

Escape-Skillz
Geplaatst op: 12 juli 2021

Aanrader voor Harry Potter fans

We hadden spontaan zin in een escape room en deze was beschikbaar en goed aan te rijden, dus op naar Roosendaal. Met twee kinderen (bijna 17 en bijna 10) sprak het thema ons erg aan, dus de keuze was snel gemaakt. Het reserveringssysteem werkt(e) door omstandigheden niet, maar gelukkig werd er snel op onze mail gereageerd. Wat we nogal vreemd vonden was dat er vanwege de aanwezigheid van kinderen iemand voor toezicht mee de kamer in moest, ook al hebben ze beiden inmiddels al behoorlijk wat speelervaring. Eenmaal in de kamer begrepen we de reden (de inrichting is voor een groot deel opgebouwd uit kwetsbare materialen), maar het voelde wel wat onwennig.
We kwamen slecht op gang, wat ook wel een beetje kwam door de lineaire puzzels; als je de eerste niet oplost kom je ook niet bij de tweede enz. Zoals eerder door iemand genoemd was het eind geen echte ontsnapping, maar dat vonden we niet storend. De decors zijn echt heel mooi en al met al vonden we het een leuke kamer met wat onderdelen die we nog niet eerder gezien hadden. Harry Potter fans worden denk ik heel gelukkig van deze kamer. En je mag zelf ook nog een beetje toveren!

Kamer 22 voor mij.


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in juli 2021

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Aardige ontvangst
 • Mooie decors
 • Paar originele details/puzzels
 • Voldoende ruimte om voor de deur te parkeren
 • Leuke polaroid foto na afloop
 • Lineaire puzzels
 • Verplichte supervisie met kinderen
 • (nog) geen reserveringssysteem

 

De Maffioso kamer

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 8 augustus 2021

Zoals een escaperoom hoort te zijn

Hoewel The Triplicate Institute een hoger cijfer heeft vond ik deze persoonlijk leuker. Het begint in een leuk 'kamertje' en wat volgt is ook allemaal leuk. Leuke puzzels, leuke aankleding, gewoon een kamer zoals hij moet zijn. Verwacht geen high tech puzzels, dan beleef je een hele plezierige avond bij de maffia.

Mijn 23e kamer.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in juli 2021

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Aardige ontvangst
 • Drankje en napraten
 • Paar originele details/puzzels

 

Bijzonder maar geen escape room

Dit is het niet voor mij. Daar begin ik maar mee, want de meningen binnen ons gezelschap waren erg verdeeld over deze ervaring. Ik ben gek op escape rooms, maar dit ís geen escape room. Je moet wel iets oplossen, maar het is echt wezenlijk anders dan een 'gewone' kamer waar je aan het puzzelen bent om te ontsnappen. Ik vond het erg leuk om een keer VR mee te maken in deze kwaliteit (bizar dat je hoogtevrees kunt hebben terwijl je weet dat je met beide voeten op een hele stevige vloer staat), maar ik vond het toch een beetje onbevredigend. Het is vrij snel afgelopen (er waren maar twee levels) en het maakt niet uit hoeveel meteorieten je op je afgevuurd krijgt want je kunt toch niet 'af'. Waar ik ook niet blij van werd was de sterke sigarettengeur die in de kamer hing. Ik weet niet of er iemand voor de (open) deur had staan roken of binnen, maar geen fijne binnenkomst.
Om het eerlijk te houden middel ik mijn mening met die van de rest van de groep, ik vind het niet fair het totaalcijfer alleen vanwege mijn mening naar beneden te trekken.
Ik houd het voortaan bij gewone kamers. Maar ben je nieuwsgierig naar VR dan kan ik je deze zeer zeker aanraden. Je waant je echt in een andere wereld.

Nummer 22 voor mij.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 9.5


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Geweldige kwaliteit VR
 • Bonusspel na afloop
 • Heel vriendelijke gastvrouw
 • Drankje en napraten
 • Filmpje en foto's om jezelf bezig te zien
 • Maar 2 levels en daardoor erg snel afgelopen
 • Sigarettenlucht in de ruimte

 

Triplicate Institute

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 5 juli 2021

Een beetje gek... maar wel leuk!

Kamer 20 voor mij. Ik merk dat ik deze lastig te beoordelen vind. De aankleding was heel basic -wat past bij het thema-, maar dat maakte voor mij het wow-gevoel wat minder. Er zitten een paar hele leuke dingen/effecten in maar een deel daarvan hadden we al in andere kamers gezien. We zijn gewoon verwend met escape rooms als Molly's Game, The Conductor, The End enz. die juist heel veel sfeer en details hebben. De laatste 'puzzel' om te ontsnappen was er een die we gelijk door hadden maar nog nooit hadden gezien. Al met al gewoon een hele leuke kamer met zeer vriendelijke eigenaren. Compliment voor de uitgebreide mogelijkheid om na (en trouwens ook voor) te praten.


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Vriendelijke ontvangst door zeer aardige eigenaar
 • 1 voor ons hele nieuwe puzzel
 • Tijd om uitgebreid voor en na te praten
 • Ruime parkeerplaats achter de escape room
 • Drankje na afloop
 • Eenvoudig wat betreft aankleding

 

Kamer 237

Kamer 237
Geplaatst op: 20 november 2020

Helaas maar 1 overnachting mogelijk

Voor mijn verjaardag had ik niet 1, maar lekker 2 escape rooms cadeau gevraagd. Ook een beetje omdat het best een eind rijden was. Ik had me geen beter cadeau kunnen wensen. Eerst met het hele gezin Kamer 237 en daarna met m'n man De Conciërge. Bij aankomst was het even schrikken toen we hoorden dat de kamer voor 18 jaar en ouder was. Onze jongste is 9, de oudste 16. Uiteindelijk bleek het erg mee te vallen, ze hebben allebei net zo genoten als wij. Want wat een originaliteit! Dat met die kamer en dat met die andere kamer en en... Uiteraard wil ik niets verklappen, maar er zitten hele leuke verrassingen in. We hebben nu zo'n 20 kamers gespeeld en we zagen toch weer hele nieuwe andere puzzels. De Conciërge aansluitend gespeeld en daarna met een zeer tevreden gevoel anderhalf uur terug naar huis. Konden we lekker uitgebreid napraten. We wachten met smart op de derde kamer!


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in november 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Prachtig gemaakt
 • Goede sfeer
 • Oriniginele decors

 

De Conciërge

Kamer 237
Geplaatst op: 20 november 2020

De reis waard

Omdat De Conciërge al heel lang op mijn lijstje stond bedacht ik dat het het perfecte verjaardagscadeau zou zijn. En dat was het! Ik vond het heel spannend met m'n man samen een kamer te doen. Vooral omdat we met ons min of meer vaste groepje altijd ruzie krijgen in escape rooms. Daar hadden we het nu gelukkig veel te druk voor. Ik kan weinig toevoegen aan alle andere positieve recensies. De kamer is prachtig gemaakt, met originele puzzels, een originele wijze van hints geven, helemaal af. We hadden het aan ons eigen veel te ingewikkelde denken te danken dat we het net niet haalden, maar zelfs dat was niet erg, we hebben genoten. Omdat je een verjaardag goed moet vieren (zeker in deze rare tijd waarin wij toevallig ook nog de allerlaatste spelers waren voor de tweede lockdown) hebben we Kamer 237 ook gespeeld. Maar daarover meer in een andere review.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.5


Gespeeld in november 2020

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Nee


 • Gedetailleerde mooie kamer
 • origineel thema
 • zeer originele puzzels
 • leuke hints

 

The Conductor

Riddle Room
Geplaatst op: 7 september 2020

Trein = fijn

Ken je het Diorama in de Efteling? Dat is een beetje het gevoel dat je krijgt in deze kamer, alleen dan niet in miniatuur maar op normaal formaat. Je stapt door een deur zo een treinstation in en je waant je gelijk ook in een andere tijd (wat ook de bedoeling is, het verhaal speelt zich af in 1924). De kamer is duidelijk met liefde gemaakt, mooi aangekleed en helemaal in stijl. Hoewel van te voren verteld was dat deze kamer met actie-reactie werkt hadden we even wat tijd nodig om in het spel te komen. Daarna gingen we... tja, als een trein! We hielden niet veel tijd over mede door die trage start, maar we hebben van het begin tot het eind genoten. Ook echt heel leuk om met een gezin te doen. Onze jongste is 9 en die vond het geweldig. Leuk ook dat de spelleidster na afloop de kamer met ons doornam. Dan kun je pas goed zien welke actie tot wat leidde.

We waren overigens bijna te laat omdat we het pand niet konden vinden. In verband met maatregelen in het park waar de escape room zich bevindt rondom Corona is er een pad gesloten. Het pad waar je nu overheen loopt komt niet langs de borden. Kunnen de mensen van de Riddle Room niks aan doen. Hopelijk is het snel weer 'normaal'.

(datum gespeeld: zondag 6 september 2020, kalender van de website doet het niet)


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Aankleding/sfeer
 • Leuk verhaal
 • Niet eng dus speelbaar voor alle leeftijden
 • Doorloop na afloop
 • Puzzels die we niet eerder gezien hadden

  koenzieThe Riddle Room

Wonderschoon

Nog maar heel kort geleden speelde ik Molly's Game. Het risico is dan groot dat andere kamers tegenvallen. Maar... escape rooms kun je net zo slecht vergelijken als appels met peren. Of zoals in dit geval; net zo slecht als klokken met taartjes.
We verheugden ons enorm op deze kamer en dat bleek helemaal terecht. Wat een sprookje. Wat een liefde voor detail en wat een zalige escape room om te spelen. We waren met zijn vijven en we hadden genoeg te puzzelen. De puzzels zijn origineel, lief en grappig. Toen we ontsnapt waren zijn we gelijk terug gerend om nog even goed in ons op te nemen wat we allemaal gezien en gedaan hadden. Een absolute aanrader. Voor het hele gezin trouwens. De ontvangst door Marieke was heel gezellig en wat leuk dat we alle tijd hadden om voor en na te praten. Ga hem maar gewoon doen, je krijgt geen spijt!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Fijne ontvangst
 • Gezellige ontvangstruimte
 • Geen gehaast voor of na het spelen
 • Nu weten we hoe het voelt in een sprookje
 • Niks nada noppes

 

Molly's Game

Down The Hatch
Geplaatst op: 6 juli 2020

Tien, tiener, tienst

Na een dag ben ik nog steeds zo vol van deze kamer dat ik niet goed weet waar ik moet beginnen... Wat een briljante kamer. Wat jammer dat we nu alle drie de kamers van Down the Hatch gespeeld hebben. Wat was het mooi en overweldigend. Wat was het het wachten waard. Loran verdient wat mij betreft een oeuvreprijs. Kunnen we die speciaal voor hem instellen?


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • ALLES
 • NIKS!

  down-the-hatch

Expeditie

MindEscape
Geplaatst op: 9 maart 2020

Dol door de jungle

Vanwege het originele thema (je ziet toch wel erg veel banken, kluizen en gevangenissen) hadden we deze al een tijdje in ons hoofd zitten. Met twee kinderen van wie er eentje echt panisch is voor schrikeffecten bleek deze kamer prima te doen. Leuk om nu eens op een hele andere manier het verhaal uitgelegd te krijgen. Uiteraard verklappen we niets, maar het was niet het standaard filmpje op een tv. Daarna snel aan de slag. We waren met zes personen en dat vonden wij voor de ruimte die er was wat aan de hoge kant. Er wordt dan ook terecht 4 personen geadviseerd.
De puzzels waren erg afwisselend en het waren er ook lekker veel. We hadden aan het eind een paar hints nodig omdat we een cruciaal deel van een puzzel gemist hadden. Met nog 21 seconden over renden we de jungle weer uit. Het was een erg leuk uur dat omvloog. Trek wel iets makkelijks aan dat vies mag worden, want je komt niet helemaal schoon naar buiten :0)


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in maart 2020

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja  59:39 min


 • Erg leuke aankleding
 • origineel thema
 • geschikt voor kinderen
 • Hele aardige gastvrouw
 • Puzzels zijn heel afwisselend
 • Gezellige ontvangstruimte

 

Willy's Chocolate Factory

Escaperoom Berkel
Geplaatst op: 25 januari 2020

Sentiment met de oempa loempa's

Sjakie en de chocoladefabriek was vroeger mijn favoriete boek en de film met Gene Wilder vond ik ook geweldig. Toen we van deze kamer hoorden wisten we dan ook zeker dat we hem een keer zouden doen. Mooi bijkomend voordeel is dat het een zeer geschikte kamer is om met kinderen te spelen. Er wordt niemand ontvoerd/gevangen/vermoord/vermist, het is gewoon allemaal lief en leuk. We sleepten oma ook mee en zo gingen we met zijn vijven de strijd aan. Het ging allemaal lekker voorspoedig. De puzzels zijn eenvoudig maar wel origineel dus leuk om te doen. Iedereen was lekker afzonderlijk aan het zoeken of puzzelen en hier en daar moest je samenwerken. Eén puzzel lukte niet omdat hij vast zat. Althans, te vast om aan te draaien zonder enige kracht te zetten en aangezien dat precies is wat altijd van te voren wordt gemeld lukte die pas nadat we een hint kregen waaruit bleek dat wat we deden wel degelijk goed was. Al met al een leuke kamer. Snelste tijd maar vanwege de hints geen record.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in januari 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Originele overgang tussen de kamers
 • Leuk thema
 • Geschikt voor kinderen/gezinnen

 

Heerlijke familiekamer

Dit waren drie verrassingen op rij: locatie, kamer en eten. We zijn niet bekend in Vlaardingen en de aanrijroute dwars door een woonwijk maakte de uiteindelijke plek des te verrassender. Een soort park met zeer originele speelplekken, slaapplaatsen en een super gezellige ruimte waar je kan eten en drinken.
De escaperoom zelf is in een aparte ruimte buiten. Verwacht geen spectaculaire technische hoogstandjes, maar wel verrassende, afwisselende puzzels en een origineel verhaal. We hebben lang moeten zoeken naar een kamer die geschikt is met (jonge) kinderen en dat is gelukt, deze is daar echt perfect voor. We vinden het geen kamer om te spelen zonder kinderen, daar is hij te eenvoudig voor (of je moet helemaal geen ervaring hebben en kennis willen maken met het fenomeen escaperoom). We waren in 23 minuten klaar, maar ontdekten dat we de eind puzzel te vroeg hadden opgelost. De overgebleven puzzels vervolgens ook nog gedaan, toen waren we in 30 minuten klaar. Dit is geen kritiek, maar meer om aan te geven dat je deze kamer vooral lekker met kinderen moet spelen en die kinderen zo veel mogelijk zelf moet laten doen.
We hebben echt heel veel plezier gehad in de kamer, hij is heel origineel.
Dan volgt deel drie van de verrassingen; er staat een gereserveerde tafel voor je klaar met een drankje dat in de prijs is inbegrepen. Super! We hebben er (ongepland) een lunch aan vastgeplakt en heerlijk gegeten. De kaart is net zo verrassend als de locatie en de kamer. Al met al een hele leuke middag. Deze kamer verdient een groter publiek.
En dan een oordeel.. Als je hem beoordeelt als een 'gewone' kamer zou ik op een 8 uitkomen. Vanuit de kinderen bezien een 9, hoewel ons zoontje riep dat hij het een 10 vond. Maar eerlijk is eerlijk; hij heeft geen vergelijkingsmateriaal.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  00:30 min


 • Origineel verhaal
 • Leuke afwisselende puzzels
 • Aardige ontvangst en drankje na afloop
 • Geweldige locatie
 • Kleine verrassing voor de kinderen
 • De ontknoping kan te snel opgelost worden

 

The Cooper Case

Down The Hatch
Geplaatst op: 30 december 2019

Lekker puzzelen

Na Flight815 -waar we stuiterend uitkwamen- kwam The Cooper Case gelijk bovenaan ons wensenlijstje te staan. Gisteren was het moment daar. Dit was een hele andere kamer werd ons toen we naar binnen gingen verteld, en inderdaad, dat was het. Met een tiener in het gezelschap die schrik effecten vreselijk vindt bleek het een iets engere kamer te zijn dan Flight. Niet té eng, wel onverwacht, dus dat was even schakelen. Sowieso is het lastig kamers te vergelijken, maar dat gaat automatisch. Flight815 voelde wat meer als een verhaal en ervaring, hier was het vooral veel puzzelen en dat is ook gaaf. Voor iedereen die nog gaat en een leesbril gebruikt: die heb je nodig! Er is niet heel veel licht en er komen aardig wat slotjes voorbij.
Compliment opnieuw voor de creativiteit van de bedenker. We hebben een super avond gehad en 80 minuten is echt heel fijn spelen. Die tijd heb je trouwens ook hard nodig. Met wat hints op tijd naar buiten, even leuk nagepraat en nu maar wachten op kamer drie: Molly!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Veel puzzels
 • Beetje donker

 

The Honeymoon Hotel

DarkPark Zoetermeer
Geplaatst op: 31 juli 2019

Blij dat ik mijn huwelijksreis al achter de rug heb!

We speelden vandaag met zijn zessen The End en daar kwamen we zo hyper uit dat we spontaan besloten er nog een te doen. Met dank aan de flexibiliteit van de mensen van Dark Park kon dat gelukkig ook (hoezo, last minute?!) We gingen mede door de instructies redelijk zenuwachtig de kamer in en na wat gehannes liepen we vrij snel helemaal vast. Met een hint konden we verder en toen kwamen we gelukkig ook op dreef. Mooie puzzels en verrassende elementen, hier en daar helaas niet voor iedereen tegelijk iets te doen maar toch echt heel erg genoten. Wat zijn de kamers van Dark Park prachtig aangekleed, aan alle details is gedacht. De Orphanage en de kamers in Delft staan nog op onze verlanglijst!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in juli 2019

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • De details
 • Op een gegeven moment wel heel erg warm

 

The End

DarkPark Zoetermeer
Geplaatst op: 31 juli 2019

Inderdaad, het einde!

Wat kan ik nog schrijven dat niet al door anderen is geschreven... Misschien dat het een kamer die je niet als (een van de) eerste moet doen, om de simpele reden dat de lat voor de kamers daarna dan wel erg hoog ligt. Wat een geweldige beleving was dit. We hadden het gevoel dat we al anderhalf uur bezig waren toen het (redelijk abrupte maar oh zo gave) einde kwam, maar we bleken 8 minuten over te hebben. Inderdaad minder puzzelen dan bij de 'klassieke' escape room, maar wat een bijzondere en originele puzzels waren het! We waren zo hyper dat we daarna ook nog spontaan The Honeymoon Hotel hebben gedaan. Met dank aan de flexibiliteit van de mensen van Dark Park!


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in juli 2019

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Alles klopte tot in detail

 

Geen aanrader

Nog geen week na ons bezoek aan de prachtige Juwelier van de Onderwereld in Bergen op Zoom gingen we naar De Kelder van de Maagd. Ik vind het vervelend om de eerste te zijn die een recensie schrijft voor deze kamer, omdat het geen positieve is. Als er reviews geweest waren vermoed ik dat we echt niet zouden zijn gegaan. We hadden kaarten via een kortings-site en daar waren we blij om, want voor meer dan 100 euro zouden we echt gebaald hebben.
We moesten door de andere kamer van deze locatie om in de kamer te komen, we vonden de puzzels niet logisch, soms zelfs niet eens kloppen, de techniek (voor zover die er was) was te simpel en er zaten geen verrassingselementen in. Het verhaal over de vermiste toneelspeler had geen enkele rol in de kamer, behalve dan dat het thema in musicals/theater is. Aanwijzingen werden door het trapgat geroepen. De eigenaar is een aardige man en ik gun hem het beste, maar dit voelde een beetje aan als een zelfgemaakte kamer. Hij mist professionaliteit.


5.5

Sfeer: 5.0

Spelbeleving: 5.0

Service: 6.0


Gespeeld in juli 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

Een briljantje

Wat een mooie kamer. Je waant je echt bij een juwelier. We speelden deze kamer met 5 beginners en 8 man totaal. We waren bang dat we elkaar in de weg zouden lopen, maar er was zo veel te doen en te ontdekken dat dat geen probleem bleek. Een klein technisch probleem werd op een goede manier opgelost waardoor het gelukkig niet storend was. We kwamen met bijna 13 minuten over op de klok naar buiten, ons persoonlijk record. Een aanrader deze kamer!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in juni 2019

Gespeeld met 8 personen

Ontsnapt: Ja


 • Mooie kamer, helemaal in stijl en thema
 • Mooie locatie
 • Zeer aardige spelbegeleider die ook goed oplette
 • Wc was niet zo fris

 

Flight 815

Down The Hatch
Geplaatst op: 29 maart 2019

Meer!!!

We zijn nog geen enorm door de wol geverfde 'escaperoomers', maar we durven net als alle voorgangers wel te zeggen dat je deze kamer gedaan moet hebben. Sommigen van ons groepje hadden Lost wel gezien, anderen niet, maar dat maakte niet uit. Wat een geweldige sfeer, goede verrassende puzzels en variatie! Ik zit nog helemaal te stuiteren. We speelden later op de avond, anders hadden we graag de andere kamer er achteraan gedaan. 80 minuten vlogen om en met 1 minuut en 1 seconde over kwamen we er uit. Die extra 20 minuten maken het ook extra gaaf. Niks dan goeds hier, we willen alleen maar meer. We zijn benieuwd naar de derde kamer die hier bijkomt en de Cooper Case gaan we zeker ook nog een keer doen.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2019

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Langer de tijd dan een uur
 • Origineel en goed uitgewerkt
 • koeling!
 • Leuke enthousiaste begeleiders
 • Goede en goed werkende puzzels
 • niks dan lof!
 • geen

 

The Class Room

Real Escape Room
Geplaatst op: 22 januari 2019

Toch iets geleerd op school

Na de stress van/voor onze tienerdochter in the Precious Room hadden we de begeleider beloofd nog een keer terug te komen voor the Class Room en zaterdag was na lang verheugen het moment daar. Ook in deze kamer hier en daar een klein schrikeffectje, maar prima te doen. Als je twee kamers doet bij dezelfde aanbieder ga je vanzelf vergelijken en deze vonden we wat minder helaas. Bij de allereerste puzzel waren we al drie keer klaar met rekenen toen we het missende puzzelstukje kregen. Dat was geen hint zoals we eerst dachten, we waren blijkbaar gewoon te snel.
Er zitten verder grappige dingen in de kamer, maar er gebeurde iets met een sleutel wat we echt raar vonden. En zoals in een eerdere review gemeld staat in één ruimte het geluid zo hard dat interactie met de andere spelers onmogelijk was. Complimenten voor degene die het spel begeleidde. Deze kamer is interactief en we konden merken dat er goed opgelet werd. Al met al een leuke kamer, leuke aankleding en idee, maar toch... niet geweldig.


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 7.0


Gespeeld in januari 2019

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Begeleiding kijkt goed mee

 

De vloek van Dracula

The Fear Schiedam
Geplaatst op: 22 januari 2019

Nee...

De minste kamer voor ons tot nu toe... Het pand lijkt op instorten te staan, je moet sluip-door-kruip-door via een soort buitenom-ingang naar binnen. De ontvangstruimte is net zo koud als buiten dus jas aan houden tot je naar binnen kunt. Na het drama in Polen vragen we ons serieus af hoe het met de veiligheid in dit pand gesteld is. Het thema van de kamer is leuk, maar er zou wel wat meer geïnvesteerd mogen worden in de details. De boeken die in de kamer staan vallen uit elkaar, het lampje was leeg, dat soort dingen. We kregen een hint voor een puzzel die we al hadden opgelost, het was het allemaal net niet. Uitleg vooraf was minimaal en (misschien doordat we het gehaald hadden) nabespreking ontbrak. Breng deze kamer over naar een ander pand en haal wat nieuwe 'props' bij de kringloop, dan wordt het een prima escaperoom.


6

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 5.5


Gespeeld in december 2018

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja

 

The Precious Room

Real Escape Room
Geplaatst op: 22 januari 2019

Yes!

We wilden eigenlijk The Classroom doen, maar die was op het gewenste tijdstip al bezet waardoor het deze werd. Voor de enige tiener in het gezelschap was dit een onaangename verrassing, die houdt namelijk helemaal niet van schrikeffecten. Het welkomstpraatje door een gastheer die zich heel goed in zijn rol inleefde maakte het alleen maar erger. Ontzettend aardig dat hij beloofde dat onze dochter de kamer mocht verlaten als ze het echt te eng zou vinden en dat wij dan gewoon door zouden mogen spelen. We vonden het een gave kamer met lekker veel tempo. Veel puzzelen, iedereen was druk bezig. Dom dat we niet in onze oren geknoopt hadden dat het vinden van de schat niet hoefde, dat heeft ons veel tijd gekost die we uiteindelijk nodig bleken te hebben. We kwamen ver, maar redden het net niet. Omdat onze dochter het volgehouden had kreeg zij de schat toch. Erg sympathiek, wij vinden het een aanrader.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in november 2018

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Nee


 • Super personeel

 

The Ghost Ship

Search & Escape
Geplaatst op: 22 januari 2019

Leuk voor jong en oud

We hebben deze kamer met drie jonge meiden en drie volwassenen gespeeld. We vonden de aankleding prachtig, helemaal in stijl, en de puzzels erg leuk. Iedereen werkte aan iets anders, af en toe werkten we met zijn allen samen. Een van de puzzels (met de kaart) werkte niet helemaal ideaal, maar met wat geduld lukte het toch die opdracht goed af te ronden. Complimenten voor de maker van deze kamer; een jonge enthousiaste man die op alle fronten erg zijn best deed.
Inmiddels al een jaar geleden dat we hem speelden maar we kijken er met veel plezier op terug.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in december 2017

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Mooie aankleding

 

Leuke kennismaking met het fenomeen escaperoom

Met een paar collega's voor het eerst opgesloten in een escaperoom. Geen idee wat je te wachten staat en misschien mede daardoor niet ontsnapt. Wel een erg leuke ervaring. Enige jammere was dat er duidelijk werd gezegd dat we geen dingen hoefden weg te halen of los te maken terwijl dat op een gegeven moment juist wel nodig was om verder te komen. Hoe dan ook een hele leuke avond gehad en de verslaving voor de escaperooms was geboren!


7

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in november 2015

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Nee


 • Meerdere kamers met verschillende sfeer

 

0 reviews