Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Koen en mieke

Junior Escaper

Offline

Omschrijving

In 2022 zijn wij na het spelen van onze eerste escaperoom op slag verslaafd geraakt aan deze nieuwe hobby.

In verschillende samenstellingen rijden we inmiddels heel Nederland en België door op zoek naar pareltjes.

In onze reviews proberen we zo veel mogelijk opbouwend en constructief te zijn, en onze mening te geven over o.a. de flow, ideale doelgroep/groepsgrootte en niveau van de puzzels.


Lid sinds

10-12-2022

Statistieken

Escaperooms

30 reviews

30 kamers gespeeld

86.7% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

0 gespeelde spellen


Teams

Team de niet-prutsers

2 teamleden

14 kamers gespeeld

Team de prutsers

2 teamleden

4 kamers gespeeld

30 reviews

Verdwijning van Rita Jacobs

Escape Hotel
Geplaatst op: 16 april 2024

Rita?

Met ons driepersoons escape team, Team de Niet-Prutsers, reisden we nog een keer af naar Geel. Dit keer te kijken hoe ons verblijf zou zijn in het bekendste hotel van Geel. Ondanks dat dit hotel niet op booking.com te vinden is, hoorden we er goede verhalen over.

Wij werden hartelijk, maar ook wat mysterieus ontvangen door de conciërge van het hotel. Het hotel was al een geruime tijd gesloten, maar omdat wij bereid waren om te ontdekken wat er zich in het hotel afspeelde na de verdwijning van Rita, mochten wij toch inchecken. Vol goede moed gingen wij met onze spullen naar binnen, benieuwd wat we binnen aan zouden treffen.

De puzzels van de escaperoom waren leuk in thema en bij momenten werden we ook echt verrast door de originaliteit van de puzzels en de gebruikte technieken daarvoor. Ondanks dat we al meerdere kamers hadden gespeeld met een hotelthema, kwamen we hier puzzels tegen die we in de andere kamers met hetzelfde thema niet eerder hadden gezien. Ook het decor was realistisch (het voelde als een écht hotel), en de ruimtes volgden elkaar (chrono)logisch op.

De puzzels waren logisch en overwegend lineair te spelen. De hoeveelheid puzzels had wellicht wat meer mogen zijn, al verschillen daar de meningen binnen het team over. Het niveau van de puzzels was mooi in balans: soms een eenvoudige, soms een doordenker. Wij vonden de flow erg fijn, het is echt een kamer die ‘lekker puzzelt’. Op basis van het aantal puzzels en de beschikbare ruimte in de kamer vinden wij een team van 3 personen het meest passend. Meer ervaren spelers kunnen naar ons idee ook met 2 personen uit de voeten. Wat ons betreft komt deze kamer in ieder geval het best tot zijn recht met een team dat niet groter is dan 4 personen.

Een enkele puzzel was niet geheel in de oude stijl die het hotel uitstraalt, maar dat hebben wij tijdens het spelen niet als storend ervaren. Daarnaast correspondeerde één puzzel niet met het vooraf vertelde verhaal, maar ook dat is ons pas na het spelen van de kamer opgevallen.

De kamer bevat grappige special effects en hier en daar mogelijk wat schrikmomentjes. De escape room is echter zeker niet eng en daarom naar ons idee ook goed te spelen voor de wat angstigere escaper.

Met nog iets meer dan vijf minuten op de klok wisten we weer uit te checken. Vervolgens hebben we nog meerdere uren gezellig gekletst met de conciërge, wie tevens een van de eigenaren bleek te zijn. Hij stond erg open voor feedback en kon gepassioneerd, uitgebreid en eerlijk vertellen over de kamer. Absoluut een compliment waard.

Al met al hebben we genoten van deze puzzelkamer. De aankleding was erg leuk gedaan en de puzzels ook mooi verwerkt in het thema en decor van de kamer. Er is geen spektakel en dat pretendeert de kamer ook niet. Dit is een authentieke kamer, die humor bevat en charme uitstraalt. Ook de eigenaar is gastvrij en schept een goede sfeer. Natuurlijk zijn er enkele verbeterpunten, maar dit alles maakt dat wij met een fijn gevoel terugkijken op onze ervaring bij het Escape Hotel in Geel.

Mocht er in de toekomst een nieuwe kamer komen, dan checken wij zonder twijfel graag opnieuw in.


Reactie door Escape Hotel

17 april 2024

Beste Koen en Mieke, De conciërge hier, fijn dat jullie suite in de smaak viel! Willen jullie misschien mij een privéberichtje op ET of aan [email protected] iets meer toelichting willen geven over "Een enkele puzzel was niet geheel in de oude stijl" en "Daarnaast correspondeerde één puzzel niet met het vooraf vertelde verhaal"? Alvast bedankt, De conciërge


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  54:28 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Decor

 

Een coole ervaring

Op oudejaarsdag gingen we met ons driepersoons escape team De Niet-Prutsers naar Mechelen om eerst de Wraak van Han te spelen, en vervolgens Het geheim van Sint Rumoldus. Parkeren kon gratis en op 10 minuutjes lopen van de locatie, die zich midden in het centrum bevindt. We hadden het eerste tijdslot van de dag en waren aan de vroege kant. Gelukkig konden we wachten in de nette ontvangstruimte terwijl onze host de kamer gereed maakte.

We waren erg benieuwd wat we konden verwachten van de kamer. Behalve dat we een dag mee zouden komen draaien als aircomonteurs wisten we verder niets en dit vinden wij altijd erg tof. De introductie was leuk in thema. Wel was het jammer dat de algemene regels van een escaperoom niet in de introductie van de kamer waren verwerkt en dat er een wat ongemakkelijke switch van escaperoom hosts was: de ene host kwam de algemene escaperoom-regels doornemen, waar de ander vervolgens de thema-introductie kwam verzorgen.

Ter introductie werd ons tevens een filmpje getoond. Dit beginfilmpje is van erg hoge kwaliteit en brengt je goed in de sfeer van de kamer. Dit filmpje sloot mooi aan bij het filmpje dat we een dag eerder via e-mail hadden ontvangen.

De kamer zelf was echt heel mooi gemaakt. De afwerking is mooi en realistisch. Ook over kleine details is goed nagedacht en gedurende de kamer wordt goed gebruik gemaakt van licht en geluid.

Het verhaal is heerlijk luchtig, humoristisch en niet te moeilijk, wordt gedurende de kamer steeds duidelijker en komt tot een leuke climax aan het einde. De kamer is daarmee ook goed te spelen voor angstige escapers.

De kamer heeft bovendien een hele goede flow. De puzzels zelf zijn duidelijk. Ze zijn niet bijzonder moeilijk, maar dat heeft de kamer wat ons betreft – gezien het verhaal – ook niet nodig. Dit heeft als voordeel dat de kamer ook goed te spelen is voor minder ervaren escapers en families/gezinnen met kinderen.

Er is een leuke afwisseling van denk- en doepuzzels, waardoor er voor vrijwel iedereen wat wils in zit. De meeste puzzels in deze kamer zijn lineair, waardoor wij aanraden deze kamer met maximaal vier personen te spelen. Hoewel alle puzzels mooi waren verwerkt in de ruimte, vonden wij ze niet allemaal in het thema van de kamer passen. Zo vroegen we ons wel eens af waarom we een bepaalde puzzel aan het doen waren en hoe dit aansloot bij het doel waarmee wij de kamer in werden gestuurd.

Al met al hebben we ons goed vermaakt tijdens het spelen van de Wraak van Han. De sfeer die in deze kamer is neergezet is erg goed en ook de flow zat er bij ons goed in. Hoewel de puzzels niet de moeilijkste zijn en niet allemaal in thema waren, waren ze bijzonder origineel en leuk om te doen voor zowel jong als oud. Wel misten we het ‘wauw’-effect in deze kamer. De kamer had volgens ons net niet dat beetje extra, net niet de impact en net niet de onderbouwing in de puzzels voor een topnotering. Dat neemt niet weg dat we veel hebben gelachen en we met een goed gevoel terugkijken op onze eerste werkdag als aircomonteur.


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  65:41 min


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving

 

Gemengde gevoelens

Na een geslaagde sollicitatie als aircomonteur bij Aircotech, mochten we met 3 personen priester Albay helpen bij de raadselachtige gebeurtenissen in de Sint-Rumolduskerk. Wat ons betreft is dit op het gebied van moeilijkheidsgraad ook de beste volgorde waarin je deze kamers van De Gouden Kooi kunt spelen: de moeilijkheidsgraad van Het Geheim van Sint-Rumoldus ligt namelijk wat hoger.

Het thema wordt veelbelovend geïntroduceerd: een bevestigingsmail die je in de juiste sfeer brengt en een ijzersterk en professioneel introductiefilmpje ter plaatse. In die context vonden wij het verwarrend dat het verhaal in het intropraatje van de host (wat komen wij hier precies doen?) afweek van het verhaal in de mail en in het introductiefilmpje. Als tip zouden wij willen meegeven om de verhalen uit de bevestigingsmail, het introfilmpje en het intropraatje van de host te stroomlijnen.

Desalniettemin stapten wij vol goede moed de kamer binnen. De sfeer werd op dat punt erg goed neergezet. De grootte van de kamer helpt hierbij. Ook de spelflow zat er in het begin goed in. Mooie start dus!

Naarmate we verder kwamen in de kamer liepen wij echter toch tegen wat puntjes aan die ons uit de beleving hebben gehaald en/of waarvan wij dachten: dit had beter gekund.

Een voorbeeld hiervan is het decor. Wij merkten op dat enkele technische elementen, zoals stopcontacten en geluidsboxen, duidelijk zichtbaar aanwezig waren in de kamer op plekken waar dat naar ons idee niet zou mogen/nodig had hoeven zijn. Daarnaast vonden wij de aankleding in het slotgedeelte van de kamer beperkt. Hier had meer mee gedaan kunnen worden. Buiten deze punten was de aankleding van de kamer mooi, realistisch en groots: precies zoals het thema doet vermoeden.

Over de puzzels hebben wij wisselende gedachten. Lineaire en parallelle puzzels wisselen elkaar af in deze kamer en de puzzels afwisselend van aard. Dat vinden wij altijd prettig spelen. Ook was er genoeg te doen door de kamer heen. Sommige puzzels waren ook echt origineel. Aan de andere kant vonden wij dat sommige puzzels vergezocht en/of niet altijd even logisch waren. Bovendien leverde een enkele puzzel vanwege zijn wat (naar ons idee) onhandige opzet frustratie bij ons op en vroegen wij ons op sommige momenten af “wat moeten wij doen, waarom zijn wij dit aan het doen en wat voegt dit toe aan het thema?”. Hierdoor werd de gameflow en de beleving bij ons helaas minder.

De puzzels lijken ons voornamelijk geschikt te zijn om met twee personen te spelen. Wij vonden dit met ons relatief kleine team geen probleem, omdat wij de teamleden goed konden afwisselen in de puzzels en ook de derde persoon zich goed kon bezighouden. In dit kader is het wellicht wel goed om in je teamsamenstelling hier rekening mee te houden voor deze kamer (bijvoorbeeld door met een klein team te gaan (dat kan hier prima) of een team samen te stellen met een even aantal spelers). Een team van 3-4 personen lijkt ons om die reden ideaal voor deze kamer. Ervaring in deze kamer is handig, maar niet per se vereist. Ook voor wat angstige escapers is deze kamer overigens prima te doen, al kunnen sommige effecten wellicht als (ietwat) spannend worden ervaren.

Wat wij jammer vonden, is dat het vooraf in de mail geïntroduceerde verhaal en (de typische elementen in) het zo sterke introductiefilmpje nauwelijks terugkomen in de kamer. Het filmpje en het in de mail geïntroduceerde thema bieden naar ons idee daarnaast veel mogelijkheden voor een origineel, spannend en meeslepend einde. Wij vonden het einde echter niet sterk: vergezocht en niet passend in het geheel. Dit is uiteraard een kwestie van smaak en we begrijpen dat andere spelers hier anders over kunnen denken. Wij misten persoonlijk een climax, een heroïsche afsluiting met een heilig tintje dat recht doet aan het thema. Een gemiste kans als je het ons vraagt.

Wel willen wij graag nog opmerken dat buiten deze verbeterpunten, wij zeker (puzzel)plezier hebben gehad in de kamer. Vooral het begin van de kamer en het introductiefilmpje stralen naar ons idee kwaliteit uit. Ook de ontvangst bij De Gouden Kooi is zeer vriendelijk en de begeleiding en service zijn goed. Kortom: een kamer met plussen en minnen, waar naar ons idee meer uitgehaald had kunnen worden.


7.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.5


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  65:10 min


 • Sfeer
 • Goede begeleiding
 • Einde
 • Flow
 • Decor

 

The Movies

The Push Mystery Rooms
Geplaatst op: 23 december 2023

Luxe experience

We zijn inmiddels fanatiek in de “hoe minder je vooraf weet, hoe leuker het is”-kamers gedoken. The Movies kan hier vanzelfsprekend niet in ontbreken. Omdat onder andere de beperkte informatie vooraf een van de grote pluspunten van deze kamer is, proberen we deze review kort te houden.

Om met de deur in huis te vallen: met het boeken van The Movies geef je jezelf een cadeautje. Een cadeautje dat je nooit gaat vergeten.

Anthony is allereerst een echte ambassadeur voor de escaperoom-branche. Naast dat hij met The Movies een fantastische escaperoom heeft gemaakt, biedt hij service van het allerhoogste niveau. De beleving die je krijgt, voelt luxe en exclusief aan. Het is persoonlijk, het is betoverend, het is 100% af. Je boekt geen kamer; je boekt een totaalbeleving vanaf de aankomst op de locatie tot het verlaten ervan. Anthony is ook met recht een echte gastheer te noemen. Wij hebben ons ontzettend welkom gevoeld en er is totaal geen haast. Alles staat in het teken van het bieden van een unieke en bijzondere ervaring aan de spelers. Bij ons popte op een bepaald moment zelfs de gedachte op: wij, en alleen wij, hebben op dit moment het privilege om deze prachtige beleving te mogen ervaren.

De kamer zelf straalt zo veel passie en kwaliteit uit. De liefde die in deze kamer is gestoken zie je terug: kosten noch moeite zijn gespaard om de kamer tot in de kleinste details af te werken. Ook bevat de kamer meer dan genoeg (afwisselende) puzzels, die wij wat betreft de moeilijkheidsgraad perfect passend vonden. Niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk. De kamer speelt lekker vloeiend door en alle puzzels zijn logisch en in thema. Ook het verhaal is helder.

Wij speelden deze kamer met twee personen, en dat is goed haalbaar. Je hebt ook met twee personen voldoende gelegenheid om tussendoor even stil te staan en rond te kijken/te waarderen wat hier is gebouwd. En doe het ook gewoon: sta even die minuut stil. Kijk om je heen. Bewonder het. Om tijdens het spelen voldoende rust te kunnen nemen om dit daadwerkelijk te doen is het naar ons idee overigens wel fijn om al enige ervaring (ca. 15 kamers) te hebben.

Eén van ons is wat angstig aangelegd. Ondanks dat zij tijdens het spelen wel wat angstige momenten heeft beleefd, heeft zij er achteraf geen spijt van dat ze de Full Experience heeft gespeeld. Wellicht is het wel goed om met angstige escapers te overwegen om de Lite-versie te spelen. Wij zijn ervan overtuigd dat je met de Lite-versie net zo goed een onvergetelijke ervaring krijgt.

Al met al zouden we willen dat we de klok een tijdje konden terugdraaien om de ervaring die we bij The Movies hebben gekregen opnieuw voor de eerste keer te mogen beleven. Onze tip is dan ook om The Movies te bewaren voor die ene speciale gelegenheid. Laat de ervaring van The Movies over je heen komen. Speel hem met je team waarmee je het liefste speelt en bedank jezelf na afloop dat je jezelf de ervaring van The Movies hebt gegund. Het is zo de moeite waard.


Reactie door The Push Mystery Rooms

24 december 2023

Wauw Mieke en Koen, oprecht bedankt voor deze prachtige review! Kerst is goed ingezet ;-) Groetjes!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Uitstekende service
 • Beleving
 • Logica
 • Spannend
 • Diversiteit
 • Goede begeleiding

  anthony_boelaert

Escape Retie: "Château Elize"

Escape Retie
Geplaatst op: 22 december 2023

Leuke compacte escape room

Allereerst is het natuurlijk erg charmant dat dit een escape room is die zich in het tuinhuis van de uitbater bevindt. Leuk om te zien dat het bouwen van deze kamer een uit de hand gelopen hobby is van een gepassioneerde escaper.

Wij reisden met 2 personen af naar Escape Retie. In de ontvangstruimte van het tuinhuis kregen wij de introductie en de opdracht waarmee wij de kamer in werden gestuurd. Die opdracht was kort en helder: ontdek het geheim van het chateau en kom te weten wie Daniel is.

Eenmaal in de kamer viel ons op dat er veel op je af komt. Het was voor ons even zoeken waar we moesten beginnen, want ondanks dat de kamer parallel te spelen lijkt, zit er wel echt een volgorde in de puzzels. Daardoor hadden wij in het begin wat moeite met de flow. De flow werd gedurende de kamer wel echt beter.

Daarnaast ontdekten wij een klein ‘foutje’ in een van de puzzels. Wij liepen op één puzzel vast, waarbij we ook met de juiste oplossing de logica nog niet konden ontdekken. Er bleek één deel van de puzzel niet te corresponderen met het andere deel, waardoor wij tijdens het spelen niet op de juiste oplossing kwamen. Wij hebben dit, in het achteraf doorlopen van de kamer samen met de uitbater, nog even kort benoemd. Wij begrepen dat deze puzzel in de loop der tijd is aangepast om een logischere gedachtegang erin aan te brengen. Met de aanpassing is an sich niets mis, maar het is dan wel essentieel om alle elementen die je voor de puzzel nodig hebt mee aan te passen. Gelukkig betreft dit slechts een kleine aanpassing die eenvoudig kan worden doorgevoerd.

De puzzels waren overigens echt verrassend en origineel. Ook waren ze grotendeels in thema. Wij hebben in deze kamer veel puzzelplezier gehad, met de nodige uitdagingen. Daarnaast is de kamer mooi en gedetailleerd aangekleed, erg mooi om te zien hoe veel liefde in deze kamer is gestoken. De kamer maakt gebruik van zowel klassieke als verrassende technieken. Deze combinatie van technieken leverde veel geluksmomentjes op.

Het is een compacte kamer, waarin veel te zien en te doen is. Om die reden lijkt ons een team van 3 spelers hier ideaal, al is de kamer ook goed te doen voor 2 wat meer ervaren escapers.

Het verhaal is origineel en wordt gedurende de kamer steeds duidelijker. Het verloop van het verhaal mondt uit in een heldere conclusie.
De kamer is niet eng, en daarom goed te doen voor de angstige escaper. Ook voor de escaper met nog niet zo veel ervaring is de kamer erg leuk en tevens een mooie uitdaging.

De uitbater begeleidt de groepen altijd zelf, wat wij persoonlijk erg kunnen waarderen: we kregen dan ook een leuke nababbel, met uitleg over hoe de kamer is ontstaan en hoe bepaalde puzzels technisch werkten. Wij kregen ook nog wat leuke tips mee wat betreft verborgen pareltjes in escape room-land, die we zeker gaan benutten.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 9.0


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  58:31 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Goede prijs

 

Molly's Game

Down The Hatch
Geplaatst op: 17 december 2023

Superlatieven schieten tekort

Waar wij normaal graag uitgebreid zijn in onze review over de kamer, gaan we dat hier niet doen. Bij deze kamer geldt: hoe minder je van te voren weet (of leest!), hoe leuker je beleving gaat zijn. En die beleving is hier echt heel bijzonder.

Het is allereerst natuurlijk prachtig dat we op 19-11-’23, exact 52 jaar na die ene bewuste dag in ’71, Molly’s Game mochten komen spelen.

Vanaf het moment dat je het pand van Down the Hatch betreedt, stap je uit de realiteit. Tot op het moment dat je het pand weer verlaat, blijft dit zo. Wat ons betreft is dat ook het ultieme doel van escaperooms: voor een tijdje ontsnappen aan de werkelijkheid. Sterker nog, wij hebben nog dagenlang deze escaperoom herbeleefd. Erg knap hoe Down the Hatch een dergelijke totaalbeleving heeft weten te creëren.

Er zit zo ontzettend veel kracht in het feit dat je van te voren nauwelijks iets weet van het verhaal. Je gaat daardoor onbevangen de kamer in, je laat de kamer over je heen komen. Dat maakt de impact alleen maar groter.

Het verhaal is diepgaand en minutieus uitgedacht. De gehele kamer, alle puzzels, alle decorstukken, alle effecten: ze zijn er volop en staan in dienst van, vertellen, versterken het verhaal. Je vraagt je geen enkel moment af waarom je iets aan het doen bent of wat een decorstuk in de kamer doet. Alles in de kamer, tot en met het kleinste detail, is er met een reden.

Ook de gameflow is subliem. Je loopt nergens vast en de puzzels zijn logisch. De balans tussen storytelling en ‘ouderwets goed’ puzzelen was perfect. De kamer is zó compleet. Het was anderhalf uur puur genieten.

Alles bij elkaar maakt dit Molly’s Game een meesterwerk. Een kamer die het beste tot zijn recht komt als hij wordt gespeeld door een vast team van 4 personen dat al wat meer (ca. 25+ kamers) ervaring heeft en niet té angstig is aangelegd.

Ten slotte willen we ook graag opmerken dat Loran een echte gastheer is. Hij is vriendelijk, gepassioneerd, weet hoe hij groepen moet begeleiden, biedt uitstekende service en een gezellige nababbel, en hij heeft een goede en onderbouwde filosofie over hoe een escape room moet worden gerund.

Wij begrepen dat vannacht bekend is gemaakt dat deze kamer de #1-positie heeft bemachtigd op de TERPECA wereldranglijst voor 2023. Wij kunnen niet anders zeggen dan dat deze uitslag recht doet aan het niveau van deze kamer.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in november 2023

Gespeeld met 4 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  87:03 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Verhaal
 • Gameflow
 • Goede service
 • Beleving

  down-the-hatch

The Mystic Cabin

Riddle Room
Geplaatst op: 10 december 2023

Leuk avontuur in het boshuisje

Na eerder in het jaar al The Conductor te hebben gedaan, was het voor ons tweeën op een zaterdagochtend in oktober de beurt aan The Mystic Cabin. De escaperoom is gelegen op hetzelfde terrein als een oorlogsmuseum en daardoor is er meer dan voldoende parkeergelegenheid. De ontvangst was, net de vorige keer weer, heel erg hartelijk. Margot, eigenaresse van de kamer en altijd enthousiast, maakte eerst weer gezellig een praatje voordat we aan de slag gingen. Zij was ook onze (uitstekende!) host bij The Conductor, dus we wisten dat we in goede handen waren.

De kamer mag dan al wat ouder zijn, het is een heerlijke puzzelkamer met een uitstekende flow. Het was duidelijk en logisch wat we telkens moesten doen, en er zaten een aantal verrassende puzzels tussen. De puzzels waren zowel parallel als lineair te spelen en de afwisseling van verschillende soorten puzzels vonden wij goed. De puzzels zijn niet echt moeilijk, maar uitdagend genoeg om ook de (iets) ervarener escaper aan het denken te zetten. De kamer geeft ook duidelijke feedback wanneer een puzzel is opgelost en biedt daarmee veel geluksmomentjes.

De techniek die in de kamer aanwezig was, was functioneel en goed. De kamer was mooi aangekleed en het thema was duidelijk terug te zien. Je merkt daarmee dat de kamer is gebouwd door echte liefhebbers die zelf ook veel escapen. Het verhaal van deze kamer komt overigens niet super duidelijk naar voren, maar dat hinderde ons niet. De focus van deze kamer ligt naar ons idee echt op de puzzels – en dat is prima uitgewerkt.

Met nog iets meer dan vier minuten op de klok wisten we uit de kamer te ontsnappen.

Al met al is dit een goede, degelijke puzzelkamer, waar zowel beginnende als wat ervarener escapers puzzelplezier aan kunnen beleven. De kamer is compact, en om die reden raden wij aan om deze kamer met maximaal 3 – 4 personen te spelen. Voor de iets ervarener escaper is het ook leuk om deze kamer met twee spelers te doen, de puzzels lenen zich daar goed voor. Het is ook bij uitstek een kamer waarin je als beginnend escaper het escapen kunt ‘leren’. Geen nadruk op verhaal en beleving, maar lekker ‘ouderwets’ puzzelen – dat vonden wij erg verfrissend. De kamer is ook totaal niet eng, dus ook de angstige escaper kan hier veel plezier beleven.

Achteraf was er weer ruim voldoende gelegenheid voor een drankje en een gezellige nababbel – dat kunnen wij altijd erg waarderen.
Beide kamers die The Riddle Room aanbiedt zijn absoluut de moeite waard om te spelen. Qua volgorde zouden wij adviseren om eerst The Mystic Cabin te doen, en daarna The Conductor. De moeilijkheidsgraad van The Conductor ligt wat hoger en je merkt dat The Conductor met net een slag meer ervaring is gebouwd. Dat neemt niet weg dat beide kamers op het lijstje van de fanatieke escaper thuishoren.

Wij willen The Riddle Room hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en bij een nieuwe kamer komen wij zeker terug.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  55:52 min


 • Puzzels
 • Goede service
 • Goede prijs

 

Jumanji

The Missing Link
Geplaatst op: 19 november 2023

Verdwaald in de jungle

We begonnen de dag met ons driepersoons escaperoomteam in Geel, om Jumanji hopelijk succesvol te kunnen voltooien. De kamer is gelegen op een industrieterrein, waardoor je prima voor de deur kunt parkeren. De escaperoom is tevens een bordspelcafé met leuke spellen. Het is daarom zeker geen straf hier na de escaperoom nog even te blijven hangen om een spelletje te spelen.

We waren door het verkeer wat aan de late kant, dus na een korte uitleg gingen we meteen van start.

De puzzels zijn erg origineel, leuk om te doen en in thema. Het is een grappige kamer en totaal niet eng, en daardoor is de kamer ook voor de angstige escaper goed te doen.

In het eerste gedeelte van de kamer was de volgorde van de puzzels duidelijk. Ook waren de puzzels goed verwerkt in het decor. Het was naar het einde toe echter niet altijd duidelijk voor ons welke puzzels eerst moesten worden opgelost, terwijl er wel een volgorde was aangebracht. Dit zorgde bij ons voor een mindere spelflow.

Wij speelden de puzzels grotendeels lineair, dus een voor een, en dit is volgens ons ook de beste manier om deze kamer te spelen. Wij zouden om die reden deze kamer dan ook niet aanraden aan een groep van groter dan vier personen. Een groep van 3 tot 4 is perfect.

De kamer was heel leuk aangekleed, met originele en verrassende elementen. Helaas was het (wederom naar het einde toe) voor ons niet altijd duidelijk welke decorstukken wel en niet functioneel waren in de kamer.

Er is hier echt geprobeerd om een mooi decor te bouwen en dat is ook zeker gelukt. Er kan echter nog wel worden gewerkt aan de afwerking, zoals het beter wegwerken van kabels en elektronica – dit haalde ons soms even uit het verhaal. Daarnaast konden we een puzzel al eerder oplossen dan de bedoeling was, doordat een afwerkingsonderdeel in de kamer (dat zeer eenvoudig kan worden hersteld) kapot was. Het decor voelde vaak fragiel aan, dat is jammer.

We hebben daarom gemengde gevoelens overgehouden aan de kamer. Het decor en het thema zijn heel origineel en zie je niet zo snel ergens anders terug. Ook de puzzels waren echt leuk en origineel bedacht. De spelflow was voor ons daarentegen wat minder: deze begon erg goed maar werd minder naarmate de kamer vorderde. Daarnaast is de afwerking van het decor een verbeterpunt. Het decor is prachtig, maar kan wat finesse en onderhoud gebruiken. Kortom: een kamer met plussen en minnen.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  68:57 min


 • Origineel
 • Puzzels
 • Sfeer
 • Heeft afwerking en onderhoud nodig

 

Houdini's Academy (XP)

Exit Games Mol
Geplaatst op: 19 november 2023

Niets is wat het lijkt

Als afsluiter van onze Belgische escape-dag, besloten we te proberen om Houdini’s Academy te volbrengen.

We werden welkom geheten door onze enthousiaste host. Aan het intropraatje merkten we gelijk dat deze kamer totaal anders zou worden dan de kamers die we eerder hebben gespeeld. Ons vermoeden bleek te kloppen: een bijzondere en originele start, waarbij echt wordt verwacht dat je out-of-the-box denkt.

Dat out-of-the-box denken bleef niet bij het begin: door de kamer heen werden we steeds uitgedaagd om een ‘niets is wat het lijkt’-bril op te zetten. Putten uit ervaring is hier niet van toepassing.

De puzzels zijn lineair van aard, goed bedacht, zeer origineel en – op een enkeling na – in thema. De kamer bevat echt de nodige breinbrekers. Vanwege de start en de lineaire puzzels lijkt ons een groep van 3 tot 4 personen de juiste grootte om deze kamer te spelen.
Wellicht is wat ervaring wel fijn zodat je weet wat er van je wordt verwacht in een escape room in het algemeen, maar zoals hierboven reeds gezegd, qua puzzels maakt het niet echt uit of je veel ervaring hebt of niet. De kamer is niet eng. De kamer kan wel een beetje als spannend worden ervaren, maar is over het algemeen wel goed te doen voor de ietwat angstige escaper.

De kamer is ruim opgezet, maar doet wel wat ‘kil’ aan: het decor was zeer eenvoudig en minimalistisch. Wij vonden dat dit wat afbreuk deed aan de beleving. De kamer had wat ons betreft dan ook wat meer aangekleed mogen zijn. Daarnaast stond de muziek soms wat (te) hard.

We hebben helaas wel weer bewezen niet goed te zijn in out-of-the-box denken. Het is ons net niet gelukt om binnen de tijd uit de kamer te komen. Gelukkig kregen we, naast een ontzettend leuke nababbel, wat extra tijd van onze lieve host. Het is ons daarmee gelukt om toch de gehele kamer te volbrengen.

Een (groot!) punt van kritiek is wat ons betreft wel de begeleiding. Wij begrepen dat Keyhouse is overgenomen door (het meerdere vestigingen tellende) Exit Games. Onze host heeft haar uiterste best gedaan om ons goed te begeleiden (en dat is haar ook zeker gelukt!), maar wij begrepen dat gamehosts hier sinds de overname twee kamers moeten begeleiden. Dat vinden wij een no-go, en ook onze host was zichtbaar teleurgesteld daarover. In de escape room branche vinden wij één-op-één begeleiding echt een must. Ondanks dat wij hier zelf geen last van hebben gehad, gaat wat ons betreft de kwaliteit van een escape-bedrijf hard achteruit wanneer een host verplicht wordt meer dan één kamer te begeleiden.

Al met al hebben we een leuke tijd gehad in deze kamer, maar wij hopen dat Exit Games overweegt weer terug te gaan naar de één-op-één begeleiding. Dat verdient de kamer en zal de kamer ook opwaarderen.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Origineel
 • Geen één-op-één begeleiding

 

Hunting Season

Tales of Torchdale
Geplaatst op: 28 oktober 2023

Soepele jacht

Na een knotsgek avontuur in de speelgoedfabriek op dezelfde locatie, besloten wij met ons grote escape team “De Prutsers” (normaliter 5 personen) wederom af te reizen naar Zoersel. Dit keer om Hunting Season te spelen. Helaas kon 1 teamlid onverhoopt niet mee, dus zijn wij met 4 personen naar het jagershuisje gegaan. Dat is overigens naar ons idee ook het beste aantal personen om deze kamer mee te spelen. Iedereen had wat te doen gedurende het hele spel, zonder dat het te veel was. Ook met 3 (wat meer ervaren) spelers lijkt deze kamer ons goed te doen.

Onze host ontving ons vriendelijk in de kleine maar functionele ontvangstruimte. De intro die zij ons gaf toen we met de kamer mochten starten, maakte meteen dat de spanning er al goed in zat en de noodzaak om te ontsnappen gelijk duidelijk werd. De kamer wordt overigens nooit echt eng, maar door de licht- en geluidseffecten kan de kamer wel als spannend worden ervaren.

De puzzels waren grotendeels lineair, origineel van aard, logisch en in thema. Deze kamer heeft een ontzettend goede flow, zonder dat je dat zelf door hebt tijdens het spelen. Je hebt nergens het idee dat je echt hard moet werken, maar je krijgt ook niet het idee dat je te snel gaat. Dat werkt heel fijn. Dat maakt dat je helemaal op kunt gaan in het verhaal, wat eindigt in een duidelijke (en persoonlijke!) conclusie. De puzzels zijn wellicht wel iets aan de makkelijke kant voor de wat meer ervaren spelers.

De kamer ademde sfeer, kwaliteit en is prachtig gedecoreerd! In deze kamer is gebruik gemaakt van verschillende soorten ‘technieken’ om de sfeer neer te zetten, en dat is naar ons idee erg goed gelukt. Alles wat in deze kamer stond hoorde in het verhaal, en had daarnaast ook nog eens een functie. Je had het decor en de techniek daarin op een hele leuke manier nodig om de puzzels op te lossen, en dat maakt dat deze kamer één samenhangend geheel is. Je ziet dat deze kamer vakwerk is. De kamer draait naar onze mening dan ook terecht mee in de top, ondanks dat de kamer al wat ‘op leeftijd’ is.

Met nog ruim een kwartier over kwamen wij uit de kamer. Waar wij eerst het gevoel hadden dat de kamer wel heel snel was afgelopen, overheerste bij ons later het gevoel dat dit gewoon het resultaat was van een kamer met een ontzettend goede flow. Dat is knap gedaan.

Een paar kleine opmerkingen bij de kamer:
• Eén puzzel zat zo in elkaar dat je niet de gehele puzzel nodig had om hem op te lossen; en
• De kamer klopt chronologisch niet helemaal. Je begint naar ons idee niet op de juiste locatie in de kamer.

Na het spelen was er nog tijd voor een praatje met onze vriendelijke host en mochten we nog even de kamer doorlopen. Altijd een pluspunt dat een host de tijd neemt voor een groep.

Al met al hebben wij twee erg leuke kamers gespeeld in Zoersel. Wij hebben de Toy Factory eerder gespeeld dan Hunting Season, maar dat vonden wij niet storend. Het zijn twee verschillende kamers met ieder echt een andere focus. De volgorde waarin je de kamers op deze locatie speelt, maakt wat ons betreft dan ook niet uit.

Zodra Escaperoom Antwerp een nieuwe kamer opent, zijn wij zeker weer van de partij.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  54:22 min


 • Sfeer
 • Spannend
 • Flow
 • Decor

 

Patiënt X

Escaping Breda
Geplaatst op: 29 oktober 2023

Patiënt die aan de beademing moet

Met zijn tweeën hadden we zin in nog een escape-uitdaging in de avond na een succesvol escape-avontuur eerder op de dag. Dit keer zochten we het dichter bij huis: het werd Patient X in Breda.

De escape room zit in het centrum en de ontvangst is ook een bordspelcafé. Dat zag er erg gezellig uit. Wij kregen bij binnenkomst gelijk te horen dat de kamer al gereed was, en als we wilden, we gelijk mochten gaan spelen. We hadden er zin in!

Het intropraatje was duidelijk en we gingen vlot van start. Het begin zat erg leuk in elkaar: de puzzels waren in thema en lineair te spelen. Wellicht niet de meest originele puzzels, maar ze gaven een goed gevoel met voldoende succesmomentjes. De flow zat er dan ook lekker in.

Dit bleef bij ons echter niet zo tot het einde. Hoewel we op een bepaald punt dachten dat we een puzzel goed hadden opgelost, gebeurde er niets. Achteraf hoorden we dat de betreffende puzzel al de gehele dag kapot was. Kan gebeuren natuurlijk. Wat ons daarbij verbaasde, is dat wij niet goed werden begeleid op dit punt in de kamer, ondanks dat men zich bewust was van het feit dat deze puzzel dus niet zou werken. Deze foute puzzel heeft ons echt uit het spel gehaald en hierdoor verloren we veel tijd. Wij kregen hierdoor ook het idee dat we niet goed in de gaten werden gehouden gedurende het spel. Dit werd versterkt door de ‘hints’ die niet accuraat (en vaak zelfs achterhaald) waren: hints zagen vaak op dingen die we reeds hadden uitgevonden of zelfs nog moesten uitvinden. De timing van de hints kan wat ons betreft dan ook beter.

De puzzels bleven door de gehele kamer heen in thema en lineair. Dat vinden wij met twee personen fijn spelen. Vanwege de lineaire structuur van de kamer vinden wij een team tussen de 2 en 4 spelers hier het best passen. Door de niet te hoge moeilijkheidsgraad van de puzzels leent deze kamer zich ook voor de minder ervaren escaper. Wij vonden het wel jammer dat een bepaald ‘type’ puzzel meerdere malen voorkwam in de kamer. Hier had naar ons idee wel wat meer afwisseling in mogen zitten.

Op enkele schrikmomentjes na is de kamer niet eng – volgens ons zou ook de ietwat angstige escaper deze kamer prima kunnen doen.
In deze kamer is veel gebruik gemaakt van filmpjes. Waar dat in bepaalde kamers echt goed de sfeer versterkt, was dat hier naar onze mening niet het geval. Integendeel zelfs: het stoorde ons juist, het haalde ons uit de flow (de tijd tikt immers gewoon door) en ook de filmpjes waren soms achterhaald. De kamer heeft al een duidelijk verhaal van zichzelf en heeft ons inziens geen filmpjes nodig.

Wat ons persoonlijk het meest stoorde, is dat er een volautomatische timer op de puzzels zit, die niet kan worden ‘overruled’ door het personeel. Dit betekent dat wanneer je een puzzel niet binnen een (vooraf vastgestelde en ons niet bekende) tijd haalt, de software van de kamer de puzzel automatisch ‘doorklikt’. Dit gebeurde bij ons 1 keer, en haalde ons ontzettend uit het verhaal en uit de focus. Deze systematiek lijkt ons ingegeven door het businessmodel van het bedrijf: er kunnen en worden twee teams tegelijkertijd in deze kamer gedraaid. Dat is naar onze mening echt niet bevorderlijk voor de escape-ervaring.

We hebben de kamer net niet binnen de tijd gehaald, maar van de host kregen we nog een extra minuut, waarna we alsnog zijn ontsnapt. Ook kregen we van onze host een drankje aangeboden vanwege de kapotte puzzel. Dat is erg attent. Onze host stond overigens echt open voor feedback, complimenten daarvoor.

Al met al hebben wij een wat frustrerende nasmaak aan de kamer overgehouden. De kamer heeft echt leuke puzzels, en met wat verbeteringen hier en daar kun je met je groep hier een hele leuke tijd hebben. Het grootste pijnpunt was voor ons eigenlijk het businessmodel. Een naar onze mening te duidelijke commerciële insteek zorgt ervoor dat wij de liefhebberij en passie missen – iets wat wij erg belangrijk vinden in een escape room.

Kortom: een kamer die wat liefde en aandacht kan gebruiken.


6

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 5.0

Service: 6.0


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja


 • Businessmodel
 • Begeleiding
 • Filmpjes
 • Herhaling in de puzzels

 

Family Secrets

Breakout Room
Geplaatst op: 04 november 2023

Lekker gepuzzeld bij oma

Het was alweer even geleden dat we op bezoek waren geweest bij oma, dus ze zou vast wel benieuwd zijn naar onze vakantieverhalen. Op een zaterdagmiddag in oktober gingen we daarom met zijn tweeën naar Den Bosch om oma te bezoeken. Vanwege de hoge kosten in de binnenstad woont oma tegenwoordig op een industrieterrein, waardoor het wel makkelijk parkeren is voor de deur. Bij aankomst werden we echter goed opgeschrikt: oma was vorige week overleden. We werden opgewacht door de notaris die ons mededeelde dat oma recent haar testament had gewijzigd. Zelf durfde hij het huis van oma niet meer in omdat daar gekke dingen leken te gebeuren. Wij voelden ons altijd wel thuis bij oma, dus wij gingen naar binnen.

Je waant je ook – zeker in het eerste gedeelte – echt bij oma thuis. Het oude meubilair past goed bij de sfeer van de kamer. Naarmate we vorderden in de kamer vonden we de aankleding van de kamer echter wat aan de kale kant: buiten het eerste gedeelte om, had de kamer wat ons betreft meer aangekleed mogen zijn. Dit geldt ook voor de gang tussen de ontvangstruimte en de kamer.

De puzzels passen goed bij het verhaal en waren leuk. Vanaf het begin valt er genoeg te doen en heeft de kamer een goede flow. De meeste puzzels waren lineair te spelen, maar op sommige punten in de kamer zijn puzzels ook parallel te doen; prima balans vonden wij. Hierdoor is de kamer ook leuk voor een groep van 4 personen. Dat vinden wij wel het maximale aantal personen voor deze kamer gezien de bewegingsruimte. De ideale groepsgrootte lijkt ons, kijkend naar de bewegingsruimte en de hoeveelheid en het niveau van de puzzels, 3 personen. Ook met 2 personen is deze kamer goed haalbaar, al is de uitdaging dan echt een stuk groter.

De puzzels zijn logisch maar soms best pittig. Om die reden is dit is naar ons idee een kamer voor de iets ervarenere speler, en zeker als je deze kamer met 2 personen speelt. De kamer bevat een combinatie van automatische en slotenpuzzels. Dat speelt voor ons altijd het prettigst. Tips kunnen worden gevraagd en worden ook in thema gegeven, dat is leuk. De kamer heeft leuke special effects, die ons echt hebben verrast.

Met nog drie seconden op de klok wisten wij het mysterie van oma te ontrafelen en konden we uit de kamer komen. Achteraf hebben we nog gezellig gekletst in de nette ontvangstruimte met het vriendelijke personeel. Zij zijn zelf ook fanatiek escapers, dat is altijd fijn! Iedereen nam de tijd om ons wat tips te geven voor nieuwe kamers, waarvan wij dankbaar gebruik maken.

De kamer is totaal niet eng en ook te doen voor de angstig aangelegde escaper.

Al met al hebben wij een uur echt lekker gepuzzeld bij oma en komen wij zeker terug voor de andere kamers van Breakout Room.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  59:57 min


 • Goede service
 • Puzzels
 • Diversiteit
 • Moeilijkheidsgraad
 • Decor (buiten eerste spelgedeelte om)

 

Het Testament

Het Geheim Baron Beeckman
Geplaatst op: 16 juli 2023

Uitdagend in zijn eenvoud

Na in de ochtend met ons vaste 3-persoons escape team te zijn toegetreden tot het genootschap van de baron, waren we vereerd te zijn uitgenodigd om het personeel te komen helpen zoeken naar de schat van wijlen Valere Bex. De vorige tuinman van de baron woonde op het landgoed. Nu we toch op het landgoed waren, mochten we eens gaan kijken in het huisje of de schat waar Valere naar verwees echt bestond, en zo ja, waar deze ergens verstopt lag.

Na het oprijden van het prachtige landgoed, wordt je stipt op tijd en zeer gastvrij ontvangen in stijl en thema. Het verhaal is helder en het is duidelijk wat je komt doen.

Eenmaal binnen in de kamer stonden wij versteld van de authenticiteit die de kamer uitstraalt. Het oogde echt en oud, zoals een huisje van een oude tuinman eruit zou zien. Het was compleet en af, alsof de tijd heeft stilgestaan in de jaren ’50. Het decor paste (mede vanwege het gebrek aan hedendaagse technische snufjes) volledig binnen het thema en de omgeving. Ieder decorstuk, ieder detail, alles had ook een reden om daar te zijn. Het was allemaal verklaarbaar.

Wel een tip voor als je hier binnen stapt: vergeet alles wat je weet over escape rooms. Het is totaal niet vergelijkbaar met andere kamers en ook de puzzels die je hier vindt ga je nergens anders tegenkomen. Je kunt hier niet putten uit je kennis die je in eerdere kamers hebt opgedaan. Dat kan wel frustrerend zijn.

Voor ons was het dan ook daadwerkelijk frustrerend. Wij kwamen niet in een flow. Wij hadden de logica totaal niet te pakken en voelden ons met regelmaat dom in deze kamer. En als je vanaf moment 1 de logica van de puzzels in deze kamer niet hebt, kom je er ook niet meer in. Wij hebben de kamer dan ook niet gehaald. Dit lag overigens totaal niet aan de kamer. Je denkt snel te moeilijk, en dat maakt de kamer echt pittig in zijn eenvoud. Dit was onze valkuil. Toen wij achteraf de uitleg van de puzzels kregen, hadden wij bij geen enkele puzzel het idee dat deze te ver gezocht was – integendeel zelfs. Wij zochten het te ver.

Wij raden aan om hier met een ervaren team heen te gaan. Niet alleen omdat je dan meer kunt waarderen wat hier is gebouwd, maar ook omdat er veel moet gebeuren in 90 minuten. Héél veel. 3 tot 4 ervaren personen is perfect, mede gezien de grotendeels lineaire puzzels en het feit dat de kamer mentaal veel van je vraagt. De kamer is overigens totaal niet eng, juist heel aandoenlijk en kneuterig/schattig, waardoor de kamer bij uitstek geschikt is voor de angstig aangelegde escaper.

Ondanks dat wij de kamer niet hebben gehaald, is de host (tevens uitbater) zo attent geweest om het deel van de kamer dat wij hebben gemist met ons samen te doorlopen, zodat het verhaal voor ons rond was. Achteraf hebben wij nog gezellig kunnen babbelen met de deze gepassioneerde en uiterst vriendelijke eigenaar in de authentieke ontvangstruimte.

Het is ontzettend knap dat je zonder ingenieuze software een kamer kunt maken die zich nestelt tussen de absolute topkamers van de Benelux. Deze kamer heeft met recht een topnotering. De makers zijn dicht bij zichzelf en hun eigen kwaliteiten gebleven en hebben een kamer gemaakt met karakter, een kamer die zich onderscheidt. Ze hebben er duidelijk voor gekozen om een kamer te maken die niet iedereen binnen de tijd weet te volbrengen, zoals het ons inziens hoort. Dit alles verdient een diepe buiging.

Al met al is dit een kamer waar je je verwachtingspatroon en je team goed op moet afstellen. Verwacht geen hoogtechnologische kamer. Verwacht 90 minuten flink te moeten werken en uitgedaagd te worden om steeds simpel te blijven denken en rustig te kijken. Ga met een ervaren klein team, waarbinnen iedereen verschillende kwaliteiten heeft en echt blanco een kamer in kan gaan. Dan gaat de kamer je verrassen in zijn eenvoud.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Nee


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Decor
 • Prijs

  Caro

Het Genootschap

Het Geheim Baron Beeckman
Geplaatst op: 16 juli 2023

Terug in de tijd met een charmante puzzelkamer

Na veel goede verhalen gehoord te hebben over Het Genootschap, inclusief alle voordelen die daarbij komen, wilden wij met ons vaste 3-persoons escape team graag de uitdaging aangaan om ook toe te treden tot dit illustere gezelschap.

We begonnen de dag vroeg. We hadden namelijk vernomen dat de Baron ook wat hulp kon gebruiken met een testament. Dat was voor latere zorg; eerst toetreden tot Het Genootschap. Dit is ook de volgorde waarin je de beide kamers op deze locatie ons inziens zou moeten spelen: eerst deze, dan Het Testament.

De ontvangst was erg hartelijk. We werden welkom geheten door de eigenaresse van de kamer, wie ook onze host werd. Na een korte intro kon onze test beginnen.

De kamer ziet er erg mooi uit en past goed in de stijl van het landgoed. De puzzels pasten allemaal erg mooi in het thema en de decoratie van de kamers versterkte dit. Heel mooi hoe in deze kamer gebruik is gemaakt van de bestaande omgeving.

We zaten meteen in een goede flow. Je moet erg goed doorpuzzelen; er was veel te doen en je hebt daarom weinig tijd om fouten te maken. De puzzels zijn grotendeels lineair, dus een voor een, op te lossen. Ook zijn de puzzels origineel. De puzzels zijn wel aan de pittige kant, dus ervaring is naar ons idee een must.

Net binnen de tijd wisten we onze testen te volbrengen en konden we als beloning toetreden tot Het Genootschap.

Na afloop hebben we nog gezellig kunnen kletsen met onze enorm vriendelijke host. Ze gaf ons tevens een tip voor een heel leuk plekje in de buurt waar we wat konden lunchen.

We hebben deze kamer gespeeld met drie personen en dat is volgens ons het perfecte aantal spelers, met name door de veelal lineaire puzzels. Wij zouden deze kamer daarom niet aanraden voor groepen van meer dan vier personen.

Dit is een echte puzzelkamer. Verwacht hier geen kamer vol technische snufjes, maar dat is juist de kracht en charme van deze escape room. De kamer is niet eng en daardoor voor iedereen geschikt. Hints waren gethematiseerd en zorgden op de juiste momenten voor een zetje in de goede richting.

Nu we zijn toegetreden tot Het Genootschap is het tijd om de Baron te helpen met een testament dat hij heeft gevonden.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Prijs

  Caro

Lost and Found

Kamer 237
Geplaatst op: 10 juli 2023

We kwamen voor een koffer, maar gaan naar huis met een onvergetelijke ervaring

Afgelopen december waren we onze koffer vergeten bij onze (helaas onsuccesvolle) sollicitatie. Het heeft even geduurd, maar op een zonnige dag in juli was het dan zover: met ons vijf-persoons escapeteam mochten we onze koffer komen ophalen.

De ontvangst was – zoals gebruikelijk bij Kamer 237 – in thema. Na even wat gedronken te hebben waarbij de sfeer er steeds beter in kwam, was het dan zover: Harold had onze koffer gevonden en wij mochten hem gaan ophalen bij de Lost & Found afdeling.

De kamer begint imposant. De kamer is groots opgezet en de sfeer van de kamer komt echt tot leven. Die sfeer wordt versterkt door het mooie introfilmpje. Je waant je echt op de Lost & Found afdeling van een echt hotel. Over details is echt nagedacht en dat zie je.

Het verhaal van deze kamer is erg bijzonder, zoals we dat nog nergens anders hebben meegemaakt. Het is ontroerend, het raakt je. Naarmate je verder in de kamer komt, wordt dat verhaal steeds een stukje duidelijker. Ieder detail dat is aangebracht in de kamer staat ook in verbinding met het verhaal. Sommige details zijn zo subtiel verwerkt dat wij ze pas na afloop zagen. Ons advies is dan ook om soms even met puzzelen te stoppen, om naar de details in de kamer te kijken en om over het verhaal na te denken – wat heeft zich hier afgespeeld en waar gaat dit naartoe?

Zoals we dat bij Kamer 237 gewend zijn, was er veel te puzzelen. De flow van de puzzels zat er bij ons vanaf het begin goed in. Net als bij De Conciërge vereisen de puzzels het nodige denkwerk. Het niveau van de puzzels is hoog en de puzzels waren grotendeels in thema. Voor de afwisseling zaten er ook wat makkelijkere puzzels tussen. Gezien het niveau van de puzzels lijkt het ons wel fijn om al wat ervaring te hebben voordat je deze kamer gaat spelen.

De puzzels zijn grotendeels parallel van aard. Parallelle puzzels betekent dat de kamer goed te doen is met een wat grotere groep, maar dat wellicht niet iedereen alle puzzels meekrijgt.

Wij speelden deze kamer zelf met vijf personen en iedereen kon zich de hele tijd bezig houden. Wel denken we dat dit de maximale groepsgrootte is voor deze kamer. Net als bij andere kamers lijkt ons vier personen hier de ideale groepsgrootte.

De kamer is niet eng en daardoor ook goed te doen voor angstige escapers. Sommige special effects kunnen echter wel een schrikeffect geven.

Dat deze kamer draait om de ervaring en het verhaal blijkt ook uit het feit dat je nergens een klok tegenkomt met de resterende tijd. Je komt je koffer ophalen en of je dit weet te doen na 60 of na 80 minuten maakt minder uit. Dit was erg fijn. Wij hebben de tijd optimaal benut – 77 minuten en een onuitwisbare en tastbare herinnering verder stond onze koffer klaar.

Al met al heeft Kamer 237 weer een prachtige kamer weten neer te zetten, die terecht meedraait in de top. De aankleding is echt subliem en doordacht, met name het begin. Verwacht een echte puzzelkamer met een ijzersterk en origineel verhaal, waarbij op het einde alles op zijn plaats valt.

Nu we onze koffer hebben gevonden, kunnen we eindelijk gaan inchecken in Kamer 237.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  77:00 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Verhaal
 • Moeilijkheidsgraad
 • Origineel
 • Beleving

 

Kamer 237

Kamer 237
Geplaatst op: 11 juli 2023

Klassieke topper

Nadat we onze koffer weer hebben teruggekregen bij de Lost & Found afdeling van het hotel, was het tijd om in te checken met ons escape-team van 5 personen. Een tip van ons: je koffer komen ophalen bij de Lost & Found afdeling terwijl je nog niet eerder bent ingecheckt in dat hotel is misschien niet de meest logische/handige volgorde – eerst inchecken dus ;). Tussen het inchecken en het ophalen van je koffer, is het trouwens een ideaal moment om te solliciteren bij het hotel.

Zoals we dat gewend zijn bij Kamer 237 was ook de afwerking van deze kamer weer van een hoog niveau. Vooral het begin was erg origineel bedacht en vonden wij hilarisch! Ook leuk dat het hintsysteem in thema was. Daarnaast bevat de kamer enkele leuke special effects, subtiele verwijzingen naar de andere kamers en hele toffe persoonlijke details, die echt iets toevoegen aan de ervaring. De kamer is overigens niet eng, maar kan bij momenten als spannend worden ervaren.

Ook in deze kamer stonden de (voornamelijk parallelle) puzzels weer als een huis. Ze waren duidelijk, logisch en volledig in thema. Er was genoeg te puzzelen voor 5 personen en de puzzels waren afwisselend wat betreft moeilijkheidsgraad. De balans tussen makkelijkere en moeilijkere puzzels was perfect. In deze kamer is 5 personen een prima aantal, de kamer heeft daar ook genoeg ruimte voor. Wij vonden de kamer ook prima geschikt voor de wat minder ervaren escaper die een echte uitdaging zoekt. De kamer lijkt ons ook prima te spelen met 4 personen, al lijkt het ons in dat geval, gezien de hoeveelheid puzzels en het niveau daarvan, goed om al wat ervaring te hebben opgedaan.

Je merkt aan de leeftijd van de kamer dat het verhaal niet de belangrijkste rol speelt. Verder heeft de kamer een wat minder duidelijk verhaal dan de andere twee kamers op deze locatie. Dat stoorde ons persoonlijk niet vanwege de hoeveelheid puzzels, maar toont wel dat de kamer wat betreft beleving en dynamiek inmiddels wat is ingehaald door nieuwere kamers. Dat neemt niet weg dat de kamer nog voldoende kwaliteit heeft om mee te draaien in de top.

Al met al vormt deze kamer het uitgangspunt van wat een escape room hoort te zijn, echt zoals escapen ooit bedoeld is geweest: een degelijke en uitdagende puzzelkamer. Wij geloven dat deze kamer zijn tijd destijds ver vooruit was en op dit moment nog terecht tussen de top escaperooms te vinden is. Wellicht niet de meest ultieme beleving die je vandaag de dag kunt krijgen in een escape room, maar een kamer die zeker niet op het lijstje van de echte escape-liefhebber mag ontbreken.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  64:00 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Logica

  kamer237

CORPSE INC.

Escaperoom Junkie
Geplaatst op: 11 juni 2023

Bloedstollend avontuur waar we lijkbleek uitkwamen

Corpse Inc., onze eerste kamer met een acteur. En wát een ervaring was dit.

De kamer werd ons aangeraden als zijnde ‘instapkamer' met een acteur. Met een team van 3 besloten wij dan ook onze angst te overwinnen en deze escape room te boeken.

Je komt hier met een missie: een lichaam stelen uit het mortuarium. Klinkt luguber, is het ook.

De toelating tot het mortuarium is ‘in thema' – erg leuk bedacht. De eigenaresse, tevens onze host, zat erg goed in haar rol. Instructies voor de start zijn kort, maar krachtig. We wisten wat we moesten doen en wat (wie) het je moeilijk zou maken.

We werden gelijk in het diepe gegooid bij de start, die verrassend en realistisch was neergezet. Er werd veel van onze creativiteit en improvisatie-skills gevraagd, en dat maakt alleen al de start top en spannend. Het was ons gelijk duidelijk dat deze kamer anders zou worden dan andere kamers die we hadden gespeeld.

Je voelt je vanaf het moment dat je start al ongemakkelijk, doordat je iets komt doen waarvoor je niet gepakt mag worden. Die spanning laat je gedurende het spel ook niet meer los, mede door de bewaker die het mortuarium (en jou) scherp in de gaten houdt.

De toevoeging van een acteur maakt deze escape room tot een onvergetelijk avontuur; dat past erg mooi in het verhaal hier. Onze acteur zat onwijs goed in zijn rol en wist goed op ons in te spelen als groep. Je eigen handelen heeft invloed op het gedrag van de acteur en op het spel zelf, en dat maakt deze escape room echt bijzonder. Je wordt echt een verhaal ingezogen dat vanaf het begin tot het eind geloofwaardig en sterk overkomt – mede door de acteur. Wij vonden de interactie met de acteur overigens precies genoeg en de wijze waarop de interactie met de acteur plaatsvond vonden wij passend in het verhaal.

Daarnaast complimenten voor het gebruik van het decor. Deze escape room is erg groot en er is hier goed gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Het decor was realistisch (zelfs de temperatuur!, ook al hadden we dat zelf tijdens het spelen door de spanning helemaal niet door) en bleef ruimte na ruimte verrassen.

Ook de puzzels waren leuk – er was genoeg te doen voor 3 personen en er is goed rekening gehouden met het feit dat je door de constante spanning dat je gepakt kunt worden ook wat langzamer door de puzzels heen gaat. De puzzels waren daarmee wellicht niet de meest spectaculaire en complexe puzzels, maar wel passend van niveau. Ook waren de puzzels variërend van aard (doe/denk-puzzels), en de steeds veranderende omstandigheden waren van invloed op het niveau daarvan. De puzzels zijn grotendeels lineair, met hier en daar een parallelle puzzel ertussen. Die balans was perfect.

Naargelang je vordert in het spel wordt het verhaal waarom je aan het doen bent wat je doet steeds duidelijker, met een spetterend en onvergetelijk einde!

Met nog enkele seconden op de klok zijn wij geslaagd in onze bijzondere en avontuurlijke missie. Na afloop hebben wij nog gezellig mogen kletsen met de lieve eigenaresse en kwam ook de bewaker nog langs om ons mee door de kamer te nemen. Wij mogen de top service van deze gepassioneerde mensen niet onvermeld laten – je merkt dat zij er alles aan doen om spelers een leuke ervaring te bieden en een positief gevoel te geven! Ook de angstige spelers van ons team kijken daardoor met veel plezier terug op het avontuur in deze escaperoom.

De kamer is naar ons idee het meest geschikt voor 4 spelers, die al wel wat ervaring hebben en niet te bang zijn aangelegd – de kamer wordt bij momenten wel echt spannend, maar wel op een leuke manier.

Wij hebben nog niet eerder zó veel gelachen om onze acties in een escaperoom als bij Corpse Inc. Het getuigt van echt vakwerk om een dergelijke ervaring als deze te kunnen creëren. Deze kamer biedt het totaalplaatje, van begin tot eind. De kamer heeft zich weten te onderscheiden van anderen en heeft een onvergetelijke (positieve!) indruk achtergelaten. Dat verdient alleen maar complimenten.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2023

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja  74:25 min


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving
 • Spannend
 • Goede service

 

Oké escaperoom, met de nodige verbeterpunten

Deze kamer aangeraden gekregen vanwege het feit dat het ook grappig is om te escapen in blacklight. Gelukkig was de kamer Alice, escape out of Wonderland dichtbij en konden we last-minute nog boeken.

Op de locatie zelf wordt je ontvangen in een horecaruimte, waar alle groepen die tegelijkertijd een escaperoom op deze locatie gaan spelen worden verzameld voor een algemeen intropraatje. Bij het algemene intropraatje in het horecagedeelte wordt gevraagd of je al wat ervaring hebt. Ook als de gehele groep daar bevestigend op heeft geantwoord, krijg je op een naar ons idee nog vrij kinderlijke wijze te horen wat de (standaard) regels zijn in de kamers. Wij vonden dat dit beter/netter kon.

Wat we daarnaast jammer vonden is dat het intropraatje van Alice in de kamer zelf plaatsvindt. Dat ging niet per sé over het verhaal, maar meer over de manier waarop de gevonden oplossingen moesten worden verwerkt. Dat deed voor ons wat af aan de beleving en was volgens ons ook niet nodig. Wanneer dit in het algemene intropraatje zou worden gedaan, zou de beleving beter zijn.

De kamer is vrij compact en het was voor ons ook moeilijk voor te stellen dat deze kamer ook wordt gepresenteerd als speelbaar door groepen van 8 personen. Wij speelden deze kamer met zijn tweeën en dat was prima te doen. Wij zouden deze kamer met niet meer dan 3 personen spelen, ondanks dat vrijwel alle puzzels parallel te doen zijn.

Er zijn veel puzzels te doen in de kamer en hierbij maakt het niet uit in welke volgorde je de puzzels oplost. Doordat er geen logische volgorde in de puzzels zat, miste deze kamer ook de flow. Ook zorgde dit met regelmaat dat je op een dood punt terecht kwam. De puzzels zijn ook niet echt origineel, dus verwacht hier zeker geen ‘wauw'-momenten. Het einde was wat abrupt, maar had een leuke verrassing. Ook vonden we de meeste puzzels grappig om te doen.

Wij vonden in het algemeen de puzzels aan de eenvoudige kant. Dit is volgens ons om die reden ook meer een kamer voor de beginnende escaper of voor families met kinderen. Het is geen spannende of enge kamer.

Daarnaast hebben we nog een puzzeltechnisch feedbackpunt: Een keer kregen we een hint, terwijl het duidelijk was wat we moesten doen. Hierbij werd ook meteen de halve oplossing gegeven. Wij begrepen dat de hint die over deze puzzel ging betrekking had op een puzzel die op meerdere manieren opgelost kon worden, waarbij slechts één antwoord een oplossing opleverde die werd goedgekeurd door het systeem. Dit kan frustrerend werken, waardoor wij als tip willen meegeven om deze puzzel aan te passen, zodat slechts 1 antwoord kloppend is.

Met nog 2 minuten op de klok zijn we uit de kamer ontsnapt.

Kortom: Er is nog wat werk aan de winkel voor deze kamer op het gebied van flow en puzzels. Ook kan de introductie beter. Desalniettemin was het een leuke ervaring om te escapen in blacklight.


6.5

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 6.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  57:55 min


 • Blacklight
 • Intropraatje
 • Gebrek aan verhaal
 • Beleving
 • Moeilijkheidsgraad (te eenvoudig)

 

Spannend tandartsbezoek

Na eerder op de dag al een escaperoom te hebben gespeeld, hadden we de smaak te pakken en waren op zoek naar nog een kamer waar we last minute konden komen puzzelen. Gelukkig had Zahnarzt Schillinger van VillaBreTil nog gaatje voor ons drieën in zijn agenda, waardoor we snel in de auto zijn gesprongen naar Rijen. Dank aan de tandarts voor de flexibiliteit: speciaal voor ons werd zijn tijdschema aangepast zodat wij niet te lang hoefden te wachten op de nieuwe shift.

De ontvangst was erg leuk. VillaBreTil is gevestigd in een oud pand aan het begin van Rijen. De aankleding van de ontvangstruimte draagt ook zeker bij aan de sfeer van de kamers, top! We werden erg vriendelijk te woord gestaan en na een gezellig praatje konden we door naar de tandarts.

De introductie van de kamer is in thema. Dit is erg goed en leuk gedaan en brengt je meteen in de grimmige sfeer. Achteraf hebben we hier erg om kunnen lachen.

De kamer zelf oogde wat simpeltjes. Verwacht hier geen grootse ruimtes, maar wel een kamer waarin details op een leuke manier zijn verwerkt. Aan alles is duidelijk te merken dat je hier bij de tandarts bent – zelfs aan de geur. Ook de sfeer van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt is goed neergezet.

De puzzels zijn grotendeels parallel te spelen. Ook vonden wij de puzzels origineel, goed van niveau en ze passen allemaal erg goed in het thema van de kamer. Er ook zitten wat verrassende en leuke effecten in de kamer.

Wij vonden echter de flow van de kamer niet geweldig. Je krijgt soms veel informatie op je af, die pas nodig is voor latere puzzels, of je krijgt informatie die in het geheel niet nodig is. Tegelijkertijd heb je soms juist niet alle informatie die nodig is om een puzzel op te lossen. Het was voor ons dan ook niet altijd duidelijk waar we ons op moesten focussen, ook omdat de puzzels niet echt een bepaalde volgorde hadden. Soms kwam je daarmee op een dood punt terecht.

Met nog een minuut op de klok zijn wij uit handen weten te blijven van de tandarts. Wij weten niet of onze angst voor de tandarts hiermee minder is geworden (het is een spannende kamer en vooral de intro kan, hoewel erg leuk en goed gedaan (!), als spannend worden ervaren), maar het was een erg waardevolle ervaring.

Al met al hebben we een wisselend gevoel bij deze kamer. Dat komt mede door de prijs. Die vonden we aan de hoge kant voor deze compacte kamer. De flow van de kamer voelde voor ons helaas ook minder, doordat je soms werd overspoeld met informatie waarvan het niet altijd duidelijk was bij welke puzzels deze hoorde, of er juist informatie ontbrak die je nodig had. Ook de volgorde van de puzzels was voor ons niet altijd duidelijk. Wij speelden deze kamer met 3 personen en dat was prima. We raden aan om deze kamer met maximaal 4 personen te spelen, omdat er niet genoeg te doen is voor meer spelers.

Wij willen graag onze grote complimenten geven over de service: die was echt top! Er werken hier echt gepassioneerde escaperoom liefhebbers en dat is te merken. Onze enthousiaste host voelde ons ook goed aan en gaf ons op de juiste momenten een zetje in de goede richting. Achteraf was er voldoende tijd om met de medewerkers over de kamer na te praten. We hebben lang nagekletst en veel leuke tips gekregen over andere leuke escaperooms, waar we inmiddels al dankbaar gebruik van hebben gemaakt.


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  59:21 min


 • Goede service
 • Goede begeleiding
 • Spannend
 • Flow
 • Prijs

 

Erzsébet

Escaping Belgium
Geplaatst op: 11 juni 2023

Puzzelkamer met veel kwaliteit

Na eerder al Le Prince te hebben gespeeld op dezelfde locatie, besloten we om nogmaals om met een team van 3 naar Retie af te reizen voor Erzsébet. Men raadt doorgaans aan om eerst Erzsébet te spelen, en dan pas Le Prince. Natuurlijk is Erzsébet al wat ouder en minder technisch, toch doet dit niet af aan de beleving. Het maakt voor ons qua volgordelijkheid dan ook niet uit welke kamer je eerst speelt.

De ontvangst was weer erg hartelijk en na een kort praatje gingen we meteen van start. Door het introfilmpje (dat wellicht iets verouderd was) kom je goed in de sfeer van de kamer, en gedurende de volle 60 minuten weet de kamer deze sfeer vast te houden. Het decor past echt heel goed bij het verhaal en aan de details is gedacht. De licht- en geluidseffecten versterken dit.

Wij vonden dat de puzzels erg sterk in elkaar staken. De meeste puzzels zijn lineair te spelen en hadden volgens ons een goede moeilijkheidsgraad: niet te moeilijk, niet te makkelijk. De puzzels zijn vanaf het begin meteen van een goed niveau, variërend van aard, origineel (ook na 7 jaar!) en passen allemaal goed in het thema. Heel goed ook hoe je het decor moest gebruiken voor de verschillende puzzels, top! Onze host voelde ons goed aan het gaf ons met een tip op het juiste moment een duwtje in de goede richting.

Hoewel dit een zogenaamde “1.0 kamer” is, viel de hoeveelheid slotjes voor ons erg mee, en waar ze wel werden gebruikt, vonden wij dat zeker niet storend. Wij vonden de kamer nog steeds van een erg hoog niveau; de kamer heeft de tand des tijds goed doorstaan en kan zich nog steeds goed staande houden tussen de nieuwere kamers. Wetende dat deze kamer al 7 jaren oud is, kan het niet anders dan dat deze kamer destijds zijn tijd ver vooruit was.

Op precies de exacte 60 minuten wisten we nét op tijd uit de kamer te ontsnappen.

De kamer is zeker niet eng, en daardoor ook geschikt voor angstige spelers. 3 tot 4 spelers lijkt ons het ideale aantal voor deze kamer. Wellicht is ietwat ervaring wel fijn voordat je aan deze kamer begint.

Erzsébet wordt erg ruim ingepland (ten tijde van ons bezoek twee uur per tijdslot), waardoor er meer dan voldoende tijd was om met onze host, tevens mede-eigenaar, na te praten. Prachtig ook om het enthousiasme bij hem terug te zien. We gaven aan graag in de buurt nog een kamer te willen spelen en hij heeft ook nog zijn best gedaan om dit voor ons mogelijk te maken, dank daarvoor!

Erzsébet is echt een degelijke kamer die terecht nog steeds meedraait in de top. We hebben een uur heerlijk gepuzzeld en hebben ons verrast over kamer zelf en de puzzels. Daarnaast is de prijs van de kamers bij Escaping Belgium ook zeker goed. Mocht hier in de toekomst een nieuwe kamer openen, dan rijden wij met veel plezier weer naar Retie.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2023

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  60:00 min


 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Goede begeleiding

 

Genootschap 5255

Escape Room 0164
Geplaatst op: 11 juni 2023

Niet de originaliteitsprijs, maar leuke ervaring!

Met ons 5-persoons escaperoomteam besloten we eens langs te gaan in Bergen op Zoom om het Genootschap 5255 te spelen. Online hadden we gelezen dat deze escaperoom prima te spelen is met 5 personen en dat klopt ook wel. We denken dat 4 of 5 personen het ideale aantal is om deze kamer mee te spelen.

De escaperoom ligt in het centrum van Bergen op Zoom, waardoor je ideaal nog in het centrum wat kan gaan drinken na je escape avontuur. Bij Escape Room 0164 is die mogelijkheid er vrijwel niet. De volgende groep staat namelijk alweer snel voor de deur. Daarnaast kan de ontvangstruimte gezelliger worden ingericht: het is op dit moment een witte en kleine ruimte die niet uitnodigt om even lekker te blijven hangen. Ook het toilet en de route daarnaartoe mag naar ons idee netter en schoner zijn.

Voordat we van start mochten, introduceerde onze host het verhaal duidelijk en leuk. Vervolgens werd ons een lijstje aan waarschuwingen gegeven over wat we wel en niet mochten doen in de kamer, en (ongeacht of je wel of geen ervaring had) wanneer en welke sancties daarop stonden. Alhoewel het uiteraard logisch is dat de regels van een escape room moeten worden uitgelegd en moeten worden gerespecteerd, vinden wij het jammer dat een dusdanig rigide waarschuwingspraatje kennelijk nodig is. Dit deed voor ons erg af aan de beleving, nog voordat we van start mochten.

Zoals vaker hier vermeld is de kamer gebaseerd op een film. Hoewel het vooraf kijken van deze film de beleving wel versterkt, is het zeker niet nodig om alles mee te kunnen krijgen. Sommige teamleden vonden het juist leuk dat ze de film niet vooraf hebben gezien.

Voor ons gevoel is de kamer in het begin eenvoudig afgewerkt, maar dit wordt steeds mooier naarmate de kamer vordert. Het einde is prachtig vormgegeven.

Wij kwamen meteen in een goede flow. Voor iedereen was er genoeg te doen, aangezien veel puzzels parallel konden worden gespeeld. Het was vrij duidelijk voor ons wat er moest gebeuren. De puzzels waren grappig bedacht en maakten goed gebruik van het decor. Sommige puzzels waren verrassend in hun aard en uitvoering, maar de meeste puzzels kun je ook in andere kamers tegenkomen. De puzzels waren wel allemaal in thema.

Samenwerken is in deze kamer belangrijk en dat maakt het des te leuker. Af en toe hebben we enorm gelachen bij het uitvoeren van sommige puzzels. Communicatie is in deze kamer erg belangrijk.

De host voelde ons tijdens het spelen goed aan. Hij gaf ons op de juiste momenten met een goede hint een duwtje in de juiste richting. De hoeveelheid hints was zeker niet te veel, waardoor wij zeker het gevoel hadden de kamer grotendeels op eigen kracht te kunnen volbrengen. Uiteindelijk wisten we de kamer met nog ongeveer 5 minuten op de klok te ontsnappen.

Na het spelen mochten we met onze host nog een keer door de kamer heen lopen, ook om te zien waar in de kamer verwijzingen naar de film terugkwamen – dat was erg leuk.

We hebben ons zeker vermaakt tijdens het spelen van de kamer en de puzzels zaten goed in elkaar. Verwacht hier niet de meest originele puzzels of wauw-effecten, maar wel 70 minuten puzzelplezier voor iedere doelgroep: minder of meer ervaren escapers, jong en oud, angstige escapers, families, etc.

Kortom: prima kamer!


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 7.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  65:10 min


 • Logica
 • Verhaal
 • Intropraatje
 • Ontvangstruimte

 

The Conductor

Riddle Room
Geplaatst op: 11 juni 2023

Een erg vermakelijke treinrit

Op een bijzondere locatie in Best werden we met ons team van 2 verwacht om Scotland Yard te helpen bij het zoeken naar de buit die de conducteur heeft verstopt.

Wij hebben deze kamer redelijk last-minute geboekt (avond van te voren) –fijn dat dit mogelijk was!
We werden ontvangen door de gezellige eigenaresse, die tevens onze gamehost was. De ontvangstruimte is niet groot, maar grappig ingericht, met alle faciliteiten aanwezig.

Na een kort intropraatje buiten de kamer mochten we van start. We kregen gelijk een opdracht mee en het was dan ook duidelijk wat er moest gebeuren.
Eenmaal binnen hebben wij ons verwonderd over het prachtige decor – van begin tot eind. Erg knap hoe ontzettend realistisch dit is neergezet. In deze kamer is daarnaast ook erg goed gebruik gemaakt van geluidseffecten. Je ziet de liefde die de eigenaars in ieder detail van de kamer hebben gestopt. De stijl die is neergezet past precies bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De techniek die de (volautomatische) kamer bevat is daarbij absoluut niet storend en werkt perfect.

Er was ook genoeg te puzzelen! De puzzels waren leuk om te doen, divers van aard, origineel en goed van niveau – dat maakte de flow ook goed. De meeste puzzels waren ook in thema. De puzzels zijn voornamelijk parallel (los van elkaar te spelen), maar je kunt ze ook lineair spelen.

Het is geen enge of spannende kamer, dus ook goed te doen voor escapers met angst voor enge thema's. De kamer is goed te doen met 2 personen, maar ook 3 personen zouden in deze kamer genoeg te doen hebben. Zowel beginnende escapers als meer ervaren escapers kunnen zich goed vermaken in deze kamer – al is het wellicht fijn om al enkele escape rooms te hebben gedaan voordat je aan deze begint, zodat je ook af en toe kunt stilstaan en rondkijken naar het moois dat hier is neergezet.

Complimenten ook voor onze gamehost en hoe zij ons hints gaf – het is fijn dat eerst wordt gevraagd of je een hint zou willen krijgen.
Met nog ca. 40 seconden op de teller zijn wij ontsnapt. Wij hebben echt genoten van de tijd die wij in deze escaperoom mochten doorbrengen. Achteraf hebben wij nog wat kunnen drinken en gezellig kunnen napraten met de gepassioneerde eigenaresse – erg leuk dat zij uitgebreid de tijd nam om met ons te kletsen over de kamer en dat we ook nog even met haar door de kamer heen mochten. Het was ook erg leuk om te horen uit welk idee deze kamer is ontstaan!

Na het grappige fotomoment weer voldaan huiswaarts gekeerd. Het was een geweldige ervaring en wij kijken uit naar de volgende kamer op deze locatie.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  59:18 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede prijs

 

The Toy Factory

Tales of Torchdale
Geplaatst op: 10 juni 2023

Een shift om nooit te vergeten

Op basis van de hoge score op EscapeTalk besloten we ons met een team van 5 aan te melden voor een shift in de Toy Factory. In deze tijden van stijgende prijzen is het namelijk nooit verkeerd om wat geld te kunnen bijverdienen.

Na een rit naar België, kwamen we aan bij de fabriek, die in een woonwijk is gelegen. We hadden gelezen dat de fabriek er wat vervallen bij lag, maar dit was ook zeker te merken. Stipt op tijd meldden we ons voor onze shift.

De ontvangst was geweldig goed in thema en was de start van een knotsgek avontuur. De sfeer en de aankleding van de kamer zijn perfect neergezet. Je waant je echt in een speelgoedfabriek die op omvallen staat, en dit zie je terug in alles. Daarnaast is de techniek en bouwkundige kwaliteit van deze kamer echt van een enorm hoog niveau. Af en toe hebben we echt met verbazing staan kijken hoe mooi deze kamer is gemaakt. Ook bevonden zich leuke special effects in de kamer.

De flow van deze kamer was goed en de dynamiek in de puzzels was verrassend. Vanaf moment één zit je er goed in en dit blijft de rest van de kamer zo. De hoeveelheid puzzels is goed, er zijn veel doe-puzzels en voor iedereen is er altijd voldoende te doen. Wij vonden de puzzels soms wel wat aan de makkelijke kant. Dit laat onverlet dat de puzzels wel origineel en verrassend zijn en allemaal perfect in het thema passen. Vooral de eerste puzzel komt nog regelmatig ter sprake.

Deze kamer is een echte experience, en niet zozeer een kamer waaruit je echt zou moeten (of willen) ontsnappen. De kamer heeft echt veel humor.

Hoewel de puzzels wat aan de makkelijke kant zijn, wordt dit dubbel en dwars goed gemaakt door de sfeer, het decor en de techniek van de kamer. We hebben ons enorm verwonderd over hoe dit allemaal is bedacht en gemaakt, geweldig! Onze host heeft deze ervaring alleen maar beter gemaakt en hij nam na afloop ook de tijd om met ons de kamer te bespreken.

Deze kamer is geschikt voor ervaren én niet-ervaren escapers, escapers die wat bang zijn aangelegd (de kamer is niet eng!) en voor families en vriendengroepen.

Dit avontuur hadden we echt niet willen missen en we zouden dan ook iedereen aanraden om een shift mee te draaien hier in de fabriek.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.5


Gespeeld in januari 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja  68:22 min


 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving
 • Decor
 • Verhaal

 

Le Prince

Escaping Belgium
Geplaatst op: 10 juni 2023

Kamer die perfectie benadert

Op basis van de goede reviews en het “niet-enge” thema besloten om de met een team van 3 de reis te maken naar Retie om Le Prince te gaan spelen. Dat lijkt ons overigens ook het ideale aantal om deze kamer mee te spelen – hoewel een team van 4 ook goed zou passen.

De escape room is gelegen op een afgelegen, bijna verlaten uitziend vakantiepark, in de kelder van het hoofdgebouw. De ontvangstruimte is daarentegen erg netjes en ook groot. Wij werden vriendelijk verwelkomd door een van de eigenaars – wie tevens onze host was.

Wij zijn wat later moeten starten door een technisch elementje dat zoek was, maar wel nodig was voor één van de puzzels. Gelukkig heeft onze host het toch gevonden en konden wij alsnog van start.

Die start was al gelijk indrukwekkend. We kregen een goed en realistisch introfilmpje, waarin ons gelijk duidelijk was wat het verhaal was en wat ons te doen stond. Na het introfilmpje kom je een omgeving en een verhaal binnen waar je alleen maar ‘wauw' tegen kunt zeggen. De sfeer, het thema, de bouwkundige kwaliteit, de details in iedere kamer, ook de puzzels en zelfs de geur – alles klopte, alles was tot in de perfectie uitgewerkt. Leuk ook de verwijzingen naar andere escaperooms die in deze kamer zijn verwerkt.

De kamer is volautomatisch en alles werkte zoals het zou moeten. Ook waren er enkele leuke bijzondere special effects in de kamer te vinden.

De hints die we van onze host kregen waren goed – duwtjes in de goede richting op het juiste moment.

Puzzels in overvloed, perfect van niveau naar onze mening (niet te moeilijk, niet te makkelijk - al begrijpen we wel dat beginnende escapers ze wellicht aan de moeilijke kant vinden), verrassend in hun uitvoering, echt op details gericht, passend in het thema en variërend van aard (doe/denk/zoekpuzzels, parallel en lineair). Ondanks dat we alle puzzels lineair hebben gespeeld om zo alle drie alle puzzels mee te krijgen, zijn we op tijd uit de kamer weten te komen. De puzzels evolueren mee met het verhaal. Je stapt vanaf het begin in de beleving en daar raak je niet meer uit tot het einde.

De tijd staat gelukkig ruim. De volledige tijd heb je niet per sé nodig om alle puzzels op te lossen, maar die ruime tijd was wel uiterst welkom om soms even stil te staan, rond te kijken en te aanschouwen wat voor pareltje hier is neergezet. Af en toe hebben we echt met open mond staan kijken hoe prachtig alles was gemaakt, een ervaring die we niet eerder hebben gehad. Wellicht is het, mede om die reden en vanwege de hoeveelheid puzzels, ook wel goed om al wat kamers aan ervaring op de teller te hebben voordat je deze kamer gaat spelen.

Na afloop was er helaas vanwege de verlate start iets minder tijd om na te kletsen, maar we zijn nog wel met onze host even de kamer in geweest om nog eens terug te kijken naar het prachtige avontuur, de verwijzingen naar de andere kamers en de mooie details in het decor die we in het puzzelen soms over het hoofd hebben gezien.

Deze kamer verdient niet anders dan een 10.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2022

Gespeeld met 3 personen

Team: Team de niet-prutsers

Ontsnapt: Ja  87:22 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede prijs
 • Beleving

 

Een escaperoom waar je niet uit wilt ontsnappen

Ons was al door meerdere escape hosts gezegd dat je voor een prachtige escaperoom waar je niet uit zou willen ontsnappen naar Escape from Wonderland in Leiden moet gaan.

Eind december was het dan gelukkig zover. Op een regenachtige vrijdagochtend reden we met zijn tweeën naar het centrum van Leiden om Escape from Wonderland te spelen.

De escaperoom ligt in het centrum, waardoor dit perfect te combineren is met een dagje Leiden.

De ontvangst was erg hartelijk en de ontvangstruimte was schattig ingericht. We kregen netjes wat te drinken voordat we gingen starten met ons avontuur.

De kamer ziet er echt fantastisch uit. Aan alle details is gedacht, inclusief geur, en dit brengt de kamer echt tot leven. Dit is inderdaad echt een kamer waaruit je niet zou willen ontsnappen omdat hij zo mooi is.

Verwacht echt een klassieke kamer, en geen kamer vol met technische snufjes: het is puzzelkamer met veel slotjes, maar daardoor niet minder leuk. De meeste puzzels waren in thema en in het algemeen goed van moeilijkheid. De kamer sluit niet echt aan op het verhaal dat wordt gepresenteerd - maar deze kamer heeft naar onze mening ook geen verhaal nodig.

We kwamen meteen in een goede flow en het was duidelijk wat we moesten doen. De flow werd wel minder werd naarmate de kamer vorderde. Hoewel deze kamer met zijn tweeën te doen is voor de meer ervaren escapers, kwamen wij later (als minder ervaren escapers) in de kamer meermaals een paar ogen en handen tekort. Hierdoor zijn we veel tijd verloren. Ook richting het einde was er een puzzel waarbij we het antwoord lang niet zagen. Dit zorgde voor enige frustratie.

De puzzels zijn goed parallel te spelen. Volgens ons is, net als voor veel andere escaperooms, 4 personen het ideale aantal om deze kamer mee te spelen. De kamer is erg goed te doen voor bange mensen; hij is totaal niet spannend, vooral gewoon erg mooi!

Ondanks dat we 10 minuten meer kregen omdat we de kamer met 2 personen deden, was het helaas niet genoeg om op tijd de kamer uit te komen. Gelukkig liet onze lieve host ons de kamer wel afmaken, zodat we wel de hele ervaring hebben meegekregen.

Na afloop hadden we gelukkig genoeg tijd om even rustig na te kunnen praten met onze host over ons avontuur dat we zojuist met de nodige hobbels hadden weten af te ronden, een avontuur waar we het de rest van de dag nog over hebben gehad.


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.5


Gespeeld in december 2022

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Nee


 • Decor
 • Goede service
 • Sfeer

 

De Conciërge

Kamer 237
Geplaatst op: 10 december 2022

Verrassend en origineel

We waren op zoek naar een escape room speciaal voor twee personen.

Afgaande op de goede recensies op EscapeTalk, besloten wij daarom te solliciteren voor een baan als conciërge in het hotel van de heer Anton Maltzahn.
We hadden ons goed voorbereid op ons sollicitatiegesprek en op verzoek van het hotel, ook onze cv's opgestuurd.

De gastvrije ontvangst door het personeel van het hotel was geheel in thema - net als de ontvangstruimte. Na een korte uitleg, onder andere over de wijze waarop de heer Anton Maltzahn benaderd diende te worden en de geschiedenis van het hotel, was het dan eindelijk zo ver: onze sollicitatie kon beginnen!

Eenmaal begonnen bleek de sollicitatie iets anders te lopen dan dat we ervan hadden verwacht. De opdrachten/puzzels waren origineel (allemaal goed passend in het thema!), afwisselend en uitdagend, waarbij samenwerking centraal stond. We moesten wel flink doorwerken en konden ons weinig fouten veroorloven - maar dat hoort uiteraard ook bij een baan als conciërge in een dergelijk vooraanstaand hotel. Voor ons gevoel heeft het dan ook erg geholpen dat we al wat ervaring hadden met escape rooms (ca. 4/5 kamers).

Alle puzzels waren volledig duidelijk, passend voor 2 personen en klopten voor 100%. Daardoor hebben we alle puzzels met heel veel plezier gespeeld. De puzzels zijn zowel parallel als lineair te spelen.

Eigenlijk besef je je pas achteraf hoe goed de kamer en de puzzels in elkaar zitten.

De kamer heeft vanaf het begin een goede flow (met verrassende wendingen richting het einde) en het was voor ons gelijk duidelijk wat er van ons werd verwacht en waar we mee aan de slag konden gaan. Ook het verhaal en de reden van ontslag van de vorige conciërge werden gedurende het spelen steeds duidelijker.

De kamer was prachtig aangekleed (voornamelijk het begin!) en volledig in de sfeer van het hotel, met veel oog voor detail. Het is echt de moeite waard om af en toe even stil te staan en te kijken naar alle mooie details in de aankleding van de kamer.

Wij werden begeleid door Puk. Zij was erg vriendelijk en voelde ons goed aan tijdens het sollicitatiegesprek. Zij gaf op de juiste momenten passende hints om ons een duwtje in de goede richting te geven, zonder oplossingen te verklappen. De hints waren tevens in thema - dat maakt de beleving echt af.

Achteraf was er in de hotelbar ook nog de mogelijkheid om wat te drinken en na te praten (ook met de begeleider) over de bijzondere ervaring.

De kamer is niet eng en daarom ook voor bange mensen te doen.

Ondanks dat wij het idee hadden dat de sollicitatie goed ging en we zelfs anderhalve minuut vóór de geplande eindtijd alle opdrachten hadden voltooid, kregen we een paar dagen later een terugkoppeling van het hotel dat we toch niet zijn aangenomen. Waarschijnlijk was het beginnen over de reiskostenvergoeding toch niet zo'n goed idee...

Overigens zijn wij onze koffer vergeten in het hotel. Deze komen we graag met ons 5-persoons escape team een keer ophalen.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2022

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja  73:09 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Beleving
 • Logica

  Koen_en_MiekeJustYourikamer237

Laad meer reviews

0 reviews