Over mij

Groot escape fan en altijd op zoek naar nieuwe escape-ervaringen. Met wisselende teams speel ik maandelijks kamers in Nederland, België en verder overal waar ik de kans krijg. Ik heb escape trips gemaakt naar Budapest en Praag (als je twijfelt tussen beiden, kies Praag). Inmiddels zal ik zo'n 90 kamers gespeeld hebben. 

De ideale kamer is voor mij gericht op beleving, heeft een zich ontwikkelend verhaal, een paar grote verrassingselementen, in het thema passende, logische puzzels, veel samenwerking en voelbare tijddruk. Daarnaast moet er voor vier personen altijd iets te doen zijn. 

 

Locatie

Eindhoven


Statistieken

 • Kamers gespeeld: 59
 • Reviews geplaatst: 32
 • Ontsnappingspercentage: 90.6%
 • Forum berichten: 0
 • Lid sinds: 10-07-2017

Reviews

Sorteer kamers op:

Bezoekdatum Score Reviewdatum OntsnaptTeam Tijd

Bijzonder genieten

We waren aan de late kant en daarom was er geen tijd voor de ons bekende bad cop act van het personeel. De introductie was razendsnel (op een positieve manier) en toen werden we gelijk in het ongewisse gelaten. De GM verdween...en toen? Vanaf het moment dat het spel aanvangt tot aan het einde vielen we van de ene verbazing in de andere. Ik heb persoonlijk een voorkeur voor beleving boven puzzels en de beleving in deze kamer is waanzinnig! Ik heb zelf ook genoten van de puzzels, die prachtig geïntegreerd zijn in het verhaal en logisch aanvoelden. Dat verhaal is overigens subliem uitgewerkt, tot aan het einde toe. De effecten in de kamer zijn subliem en zeer ondersteunend bij de totale beleving. Over kleine details zoals het hintsysteem is goed nagedacht. Met vier personen hoefde niemand zich te vervelen; ik zou niet met meer mensen willen spelen omdat je dan delen van het spel en daarmee het verhaal zou kunnen missen. Eén speler uit ons team had niet zoveel met een acteur tijdens het spelen, maar ik vond het geweldig. Het paste gewoon volledig bij het spel en het verhaal. Complimenten ook voor de manier waarop deze in zijn rol bleef. Als ik één verbeterpunt moet geven, dan is het dat we tegen het einde van het spel voor ons gevoel nog een puzzel misten. Het ontsnappen voelde daardoor minder aan als een prestatie, terwijl de ontknoping wel subliem was. Achteraf was het echt even bijkomen. De ontvangstruimte doet ineens een beetje braafjes aan als je net The End uit komt lopen. Hier duurde het even voordat we konden gaan, omdat er geen personeel te bekennen was. De groep vóór ons liep tegen hetzelfde probleem aan; ik vermoed dat de kamer opgeruimd wordt vóórdat een team wordt weggestuurd zodat er geen sleutels kwijtraken, maar dit is voor spelers alleen maar irritant. Dus dat is toch een tweede verbeterpunt(je). Verder is The End zeer geslaagd en een absolute aanrader.

 • Vol verrassingen
 • Superspannend
 • Vet verhaal
 • Complete belevenis
 • IJzersterke effecten
 • Ontknoping mist een puzzelelement
 • Personeel kwijt als je wil vertrekken

Vrolijk vermaak

De ontvangst was hartelijk en na een rondje drinken en snoepjes (voor de glucose natuurlijk) werden we snel op stoom gebracht met een heldere introductie zonder al te veel poespas. In de kamer volgt nog een grappige introductie in het verhaal en daarna sta je al snel in een prachtig ingerichte ruimte. De kamer is met veel aandacht voor details uitgewerkt en bevat een aantal leuke en afwisselende puzzels, die niet altijd de originaliteitsprijs wonnen maar vooral in presentatie uitblinkten. Dat gezegd hebbende zijn we wel een paar keer op een manier verrast waar iedereen goede zin van zou krijgen. De puzzels pasten vooral visueel bij het thema. Het in de introductie gegeven verhaal wordt niet echt verder uitgediept en de puzzels konden daarom alle kanten op die ze maar wilden. Het meest bijgebleven waren de enthousiaste GM en de visuele presentatie in de kamer. Met vier personen was altijd wel iets te doen, maar meer dan dat zou ik wel afraden. Verbeterpunt is het hintsysteem: deze is wat onhandig omdat de monitor waar de hints op verschijnen niet altijd te zien is. Hier zou een wat krachtigere auditieve melding mogen worden toegevoegd.

 • Visueel sterk
 • Vrolijke verrassingen
 • Enthousiaste GM
 • Geen verhaalontwikkeling
 • Onhandig hintsysteem

Uitermate voldoenende belevenis

Als ik daags voor het spelen een mail krijg die al helemaal aansluit bij het thema, dan word ik al blij. Ook de ontvangst, door het hotelpersoneel, is goed doordacht en sluit perfect aan bij het verhaal. Heerlijk om een keer níét te horen te krijgen dat je geen kracht hoeft te gebruiken en nergens op hoeft te klimmen. De kamer is prachtig afgewerkt. Ik kon geen enkel element vinden dat afbreuk deed aan het thema. De puzzels zijn erg tof en passen goed in het verhaal. Met z'n tweeën spelen was voor ons nieuw, maar de kamer is hier echt goed op ingericht. Soms kun je de taken verdelen en soms heb je goed teamwork en communicatie nodig om verder te komen. In de kamer is goed gespeeld met effecten en het was constant spannend hoe we verder konden en wat ons te wachten stond. Het was geen gemakkelijke kamer en we hebben deze dan ook nét niet gehaald. Achteraf was er ruimte voor uitleg en er is een gezellige (weer volledig in thema ingerichte) bar om nog even wat te drinken en een praatje te maken met de enthousiaste medewerkers. Bij Kamer 237 begrijpen ze als geen ander hoe belangrijk de beleving rond een escape room is. Naast het feit dat De Conciërge gewoon een hele gave kamer is, doen ze hier even fijntjes voor hoe je van een escape room een belevenis maakt die je niet snel vergeet. Complimenten!

 • Totaalbeleving
 • Enthousiast personeel
 • Prachtige afwerking
 • Goede effecten
 • Mooie en originele puzzels

Gave heist!

Mooie grote ontvangsthal met enthousiaste dame, die de vaste intro oversloeg voor ons ervaren spelers (pluspunten!). De kamer doet wat kaal aan, maar dat heeft vooral te maken met het thema. Het hintsysteem is origineel en past bij de setting. De puzzels waren uitermate goed geïntegreerd in het verhaal en de setting. Sommige vergden wat zoekwerk, waar ik persoonlijk niet zo'n fan van ben, maar in algemene zin is er goed over de kamer nagedacht. Goede effecten tijdens het spel en de finale is zoals je je een bankroof voorstelt. De optimale groepsgrootte is 4 personen.

 • Goede ontvangst
 • Goed geïntegreerde puzzels
 • Spannende finale
 • Origineel hintsysteem
 • Je moet soms echt goed zoeken

Fraaie en sfeervolle kamer

Een kleine maar nette ontvangstruimte. De host is aardig en enthousiast en weet de sfeer goed op te bouwen. Het introfilmpje ziet er onderhouden uit en draagt ook goed bij aan de sfeer. De kamer zelf ziet er zeer verzorgd uit. Alle puzzels zijn netjes geïntegreerd en passen bij het thema en de beleving. Ze voelen logisch aan. De kamer is volledig lineair, wat voor ons inhield dat er regelmatig iemand niets stond te doen. Drie mensen is genoeg om de kamer optimaal te beleven. Met diverse effecten wordt de sfeer goed bewaakt en is het hele spel lekker spannend. De verlichting wordt slim ingezet om de groep de juiste kant op te sturen. Prima kamer voor een kleine groep.

 • Mooie afwerking
 • Leuke en afwisselende puzzels
 • Spannend
 • Bij groepen >3p niet voor iedereen iets te doen

Niet meer van deze tijd

Netjes weggestopt op een industrieterrein, zoals het hoort bij een escape room. De ontvangsthal is netjes en groot genoeg om op het gemak op te warmen. De game master is zelf enthousiast over escape rooms, altijd een pluspunt. De instructies mogen van mij overgeslagen worden als we aangeven ervaren spelers te zijn. De introductie van het verhaal in de kamer zelf was wat onhandig; natuurlijk begonnen we met goed rondkijken en stiekem alvast aan wat kastjes morrelen, terwijl de GM probeerde om ons geboeid te houden bij zijn verhaal. De kamer ziet er ok-ish uit. Ik kreeg niet echt het gevoel dat ik in een piratennest was beland, door het laminaat en de simpele afwerking. Het is duidelijk dat de kamer gebouwd is met een bescheiden budget. Dat zagen we ook terug in de special effects, die schitterden door afwezigheid. Geen licht- of geluidseffecten of andere hulpmiddelen om je in de sfeer te brengen. De puzzels waren leuk bedacht en de eigenaar heeft zijn best gedaan om de puzzels in het verhaal te integreren. Dat is maar deels gelukt; ik kreeg nergens het gevoel dat we bezig waren met een ontsnapping of de ontrafeling van een mysterie. De puzzels zelf zijn leuk bedacht en voelen logisch aan. Het hintsysteem (een walkie talkie) vind ik echt een dooddoener; er wordt niet eens geprobeerd om dit in thema aan te bieden. Ik stel me voor dat deze kamer een jaar of vier geleden gebouwd is en toen prima mee kon. Het aanbod in escape room land heeft zich in een paar jaar tijd echter met sneltreinvaart geëvolueerd en de Ghost Ship is helaas niet mee gegroeid. Een 1.0 kamer waar ik alleen mensen heen zou sturen die nog niet eerder een room hebben gespeeld.

 • Ruime ontvangsthal
 • Enthousiaste ontvangst
 • Leuke, logische puzzels
 • Introductie in de kamer
 • Matige sfeer
 • Geen special effects
 • Saai hintsysteem

Meeslepende ervaring

De ontvangst was pretting, op de mooie nieuwe locatie van The Great Escape. De akoustiek in de ontvangstruimte laat nog ruimte voor verbetering, maar verder is het stijlvol ingericht en uitnodigend om iets met elkaar te drinken voordat het avontuur begint. De speluitleg is zoals ik deze graag heb: kort en bondig. Daarna begint de introductie, die fantastisch is. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat hier zo veel energie in is gestoken bij een escape room. Of eigenlijk: een escape-ervaring, want dat benadrukken ze zelf graag. En terecht, want door de introductie en de perfecte afwerking voelt alles levensecht. Je wordt volledig opgezogen in het verhaal en de adrenaline vliegt je om de oren. De puzzels zijn uitsluitend in thema uitgevoerd en voelen logisch. We merkten met zijn vieren wel dat er niet altijd voor iedereen iets te doen was, een grotere groep dan dat zou ik dan ook niet aanraden. Eén opmerking bij de puzzels is dat op enig moment een luisterend oor nodig is. Als je mist wat er gezegd wordt, dan kun je niet verder in het spel. Ik zou hier graag een geschreven boodschap zien, zodat het spel niet stuk loopt als er teveel rumoer is. Wat vaker is geschreven over de kamer is dat het einde vrij abrupt is en dat gevoel hadden wij ook een beetje. Misschien dat een hint naar het spelverloop ergens halverwege dat af zou kunnen vangen. Groot verbeterpunt is de nazorg: na het spelen was er sterk behoefte aan wat uitleg over puzzels, gezien het feit dat je niet alle puzzels hoeft op te lossen om te ontsnappen. We hebben hierdoor enkele oplossingen gemist en het zou fijn zijn geweest om dit te kunnen bespreken met een spelleider. Dat een ervaring wordt aangeboden staat als een paal boven water. Er is duchtig geïnvesteerd in de kamer en de beleving en dat werpt zijn vruchten af. Met een paar kleine aanpassingen wordt deze kamer een van de grote jongens in escape-land.

 • Fantastische intro
 • Hoog afwerkingsniveau
 • Eén groot avontuur
 • Informatie tijdens het spelen mag uitgebreider
 • Nazorg ontbreekt

Sfeervolle 1.0 room

Ontvangst was prima in orde. Aan de introductie is veel aandacht besteed, waardoor je snel in het verhaal wordt meegezogen. Eenmaal in de kamer is er zichtbaar veel te doen, met z'n vieren was het alle zeilen bijzetten. Afwisselende puzzels, de een wat meeslepender dan de ander. In het begin werkt zo'n hoeveelheid werk wel wat verstorend; je wil je met teveel tegelijk bemoeien en ook niet te lang op één puzzel blijven hangen. Zodra je het als team voor elkaar krijgt om een beetje orde in de chaos te brengen, komt het echter wel weer goed. Wat me vooral aansprak in de kamer was dat er nadruk werd gelegd op de tijddruk. Samen met het feit dat gelijk duidelijk is hoeveel werk je hebt om de eindstreep te halen, zorgt dit voor gezonde spanning die toeneemt hoe harder de minuten wegtikken. Dit element zie je bij escape rooms steeds minder (vaak wordt de klok helemaal weggelaten), maar ik vond het wel leuk om weer eens een "1.0"-room te spelen. Minpunten vond ik vooral het ontbreken van verrassende elementen én een technisch mankement waardoor de GM de room binnen moest komen, uiteraard een faux pas tijdens het escapen. We hebben de room op het nippertje gered, mét de nodige hints. Vier personen was voor mijn gevoel dan ook aan de lage kant. De ideale groepsgrootte is zo'n 6 personen, of zelfs 8 als de spelers niet zoveel escapes op hun naam hebben staan.

 • Meeslepende introductie
 • Spanning door de tijddruk
 • Weinig verrassingen
 • Technisch mankement

Vrij klassieke room in een historisch sausje

In een heel tof gebouwtje gelegen en de room is volledig op deze locatie en haar historie afgestemd. Bij binnenkomst werden we in de piepkleine ontvangstruimte neergezet en kregen we wat historie over het pand en Willem van Oranje te horen door de vriendelijke begeleider. Daarna moesten we bij wijze van test een koffer open krijgen. De functie hiervan ontging me volledig; het was geen onderdeel van het spel en leverde geen informatie op die we later konden gebruiken. Daarna de escape room in, die zich niet geheel verrassend volledig in het gebouwtje afspeelt. De kamer is niet-lineair en er is van alles te doen, dus we konden met z'n vijven flink aan de bak. Er slingeren veel attributen rond, wat een rommelige indruk geeft. De attributen zijn wel goed uitgezocht en passend bij de omgeving en het historische perspectief. De puzzels zijn behoorlijk divers, maar over het algemeen niet verrassend en ze bieden voor ervaren spelers weinig nieuws. De voortgang van het spel is vrij snel inzichtelijk, wat ergens wel jammer is omdat ook hier geen verrassingselement aan vast kleeft. Met zo'n 10 minuten over is het gelukt om de kamer uit te spelen. Daarna kregen we nog een uitgebreide uitleg van alle puzzels, terwijl de kamer weer op orde werd gemaakt voor de volgende groep. Dat vond ik wel een minpuntje; de magie gaat er een beetje af als je ziet hoe iemand alles weer opruimt en de puzzels reset. Ik zou hiermee wachten tot een groep vertrokken is. De historische setting en het verhaal zijn het sterke wapen van de kamer. De integratie van historie en spel is leuk uitgewerkt en ik zou deze kamer dan ook vooral aanbevelen aan groepen die een dagje Delft doen op een ludieke manier meer over de stad te weten willen komen. Voor ervaren spelers die op zoek zijn naar de ultieme escaperoom-beleving biedt de kamer (afgezien van de setting) weinig nieuws.

 • Mooie historische setting
 • Veel te doen
 • Interessante geschiedenisles
 • Rommelig
 • Geen verrassingen
 • Lange inleiding

Eén groot avontuur

Vriendelijke ontvangst door de eigenaar, die graag een praatje maakt over escape rooms. We zijn ervaren en hij sloeg het gebruikelijke riedeltje dan ook over, wat altijd zeer gewaardeerd wordt. Na wat gedronken te hebben begonnen we aan de escape room. Die begint gelijk ontzettend tof en brengt je direct in een andere wereld, gebaseerd op de serie Lost. Als je de serie niet hebt gezien dan is dat geen ramp , maar de referenties tijdens het spelen zijn wel tof uitgewerkt. Het spel wordt lineair gespeeld en met vier personen heb je genoeg werk. Wij waren met vijven, waardoor het af en toe voor kwam dat iemand niks om handen had. De afwerking is top en zet, samen met alle effecten, een sterke sfeer neer. De puzzels waren leuk om te doen, logisch en pasten goed bij het verhaal. Met een paar subtiele hints werd zo nu en dan de vaart er in gehouden, dus ik heb niks te klagen over de begeleiding. Uiteindelijk wisten we met enkele minuten over te ontsnappen en zijn we een avontuur rijker. Deze kamer heeft zeker de wow-factor en is terecht een topper op escapetalk.

 • Spannend
 • Gedetailleerde afwerking
 • Degelijke en logische puzzels
 • Niet geschikt voor groepen > 4 personen

Aardige room, jammer van technisch mankement

De kamer is wat lastig te vinden als je op de drukke weg voorbij raast. Tip: ze zitten bij de Basic Fit. Voldoende parkeergelegenheid voor de deur. De ontvangstruimte was leuk ingericht en de introductie bestond uit de gebruikelijke instructies en het verhaal waarmee we aan de slag konden. Hier valt wel winst te behalen om spelers meer in de sfeer te krijgen. Rond de kamer was het een beetje een zooitje, maar ze zijn bezig met een tweede kamer dus het is voor een goed doel. De room zit vol met allerlei verschillende puzzels, die tof waren om te spelen, maar niet altijd complementair waren aan het verhaal. Samenwerking is vereist, dat is altijd goed. Voor mijn gevoel worden er wel kansen gemist om het verhaal meer kracht te geven, waardoor de spanning hoger had kunnen zijn. Grote afknapper was een technisch probleem waardoor de game master de kamer binnen moest komen om het euvel te verhelpen. Zo'n spelonderbreking is echt frustrerend en haalt je compleet uit de flow. Uit andere recensies blijkt dat we niet de eerste waren die hier tegenaan zijn gelopen, dus het had best gerepareerd kunnen worden, vooral gezien er ogenschijnlijk hard gewerkt wordt aan de volgende kamer. Hoewel de medewerkster die ons begeleidde hartelijk en correct was, daarom toch een 7 voor de service. Uiteindelijk kwamen we met slechts een paar minuten over de kamer uit. Ik vond de kamer zeker de moeite waard, maar met een beetje liefde en een kritische blik valt hier nog aardig wat te winnen. De ideale groepsgrootte is 4 personen.

 • Mooie ontvangstruimte
 • Zeer vermakelijke puzzels
 • Divers
 • Technisch mankement
 • Slotje dat niet bij het spel hoorde
 • Weinig aandacht besteed aan verhaallijn

Sfeervol en uitdagend

Eenvoudig te vinden en voldoende parkeerruimte. Er zijn geen faciliteiten aanwezig en de intro wordt gedaan in een hal, waar het licht constant uitschakelde. De intro bestond uit het voorlezen van het inleidende verhaal en de gebruikelijke regels en mocht wel meer aangekleed worden, om je te helpen in de juiste stemming te komen. In de kamer zelf is dan weer wel veel aandacht aan de sfeer besteed, met allerlei toepasselijke effecten en een naargeestige air. De puzzels waren logisch, maar soms hadden we het gevoel dat er net iets te complex over na was gedacht. We kregen voor ons gevoel dan ook veel hints, maar we zaten onder het gemiddelde bleek achteraf. Ik ben zeker geen tegenstander van hints, maar een overdaad wekt de suggestie dat de kamer uit balans is. Het zou niet verkeerd zijn om spelers tijdens het spel door middel van clues in de kamer op weg te helpen, zodat het meer aanvoelt alsof je op eigen houtje ontsnapt. Sterk punt van de kamer is dat er genoeg te doen is voor vier personen, ook al is de speelrichting lineair. De puzzels zijn leuk en afwisselend en het verhaal wordt tijdens het spelen verder uitgediept. Het is duidelijk dat de eigenaren met een bescheiden budget maar met veel enthousiasme deze kamer gebouwd hebben en dat is ook goed uit de verf gekomen. De kamer zit niet in het topsegment, maar heeft een goede prijs-/kwaliteitverhouding en is een aanrader voor beginnende en ervaren groepen van 4-5 personen.

 • Goede effecten
 • Uitdagend
 • Afwisselend
 • Geen ontvangstruimte
 • Kale introductie
 • Veel hints nodig

Sfeervol maar vrij klassiek

De ontvangst was prima, ze waren niet eens boos dat we een kwartier te laat waren. Het bedrijf is gelegen in een oud bioscoopje, wat een nostalgische sfeer geeft. Na wat reclame voor de andere kamers (hoeft voor mij niet per sé) werden we geïntroduceerd in het verhaal van de Asylum revealed. De introductie heeft een element die sfeerverhogend kan werken maar die totaal niets toevoegt aan het spel en daardoor wat ons betreft achterwege had mogen blijven. De kamer is compleet in passende sfeer gebracht, goed gedaan. De puzzels passen goed bij de sfeer maar waren niet altijd even origineel of meeslepend. Er is één dominante puzzel die een groot deel van het spel bepaalt, maar die ons weinig kon bekoren, vanwege een overdaad aan variabelen. De kamer zou een stuk leuker worden als deze puzzel wordt opgesplitst in kleinere, speelsere puzzels. Ik zou deze kamer vooral aanraden aan teams van 4 personen, die niet al te veel ervaring hebben. Voor meer ervaren speler hebben de puzzels niet veel nieuws te bieden.

 • Complete afwerking
 • Goede sfeer
 • Weinig originele puzzels

Origineel en uitdagend

Gelegen op een veelbelovende locatie, want als een escape room weggestopt zit op een sfeerloos industrieterrein, dan weet je dat ie goed is. We waren aan de vroege kant en er was nog niemand aanwezig, maar de GM was netjes een kwartier voor tijd aanwezig om ons te ontvangen. Een aardige vent met veel liefde voor zijn vak en voor escape rooms in het algemeen. In de ontvangstruimte liggen wat puzzels en er staat zelfs een pooltafel. De introductie was in thema, wat helpt om in de sfeer te komen. De kamer belooft vooraf een slotvrij avontuur en komt deze belofte uiteraard netjes na. Het ontbreken van sloten wordt opgevangen door spitsvondige puzzels, die volledig passen bij de sfeer en het thema. De kamer is niet lineair en in het begin kwam er veel op ons af, maar toen we eenmaal wat successen geboekt hadden, kreeg de missie snel vorm en begon de team-machine te draaien. Dit leidde tot een spannende ontknoping met een toepasselijke cortisolpiek. Naderhand kregen we een drankje van het huis en hebben we nog gezellig nagepraat en ervaringen uitgedeeld met de eigenaar. De kamer is uiteindelijk erg goed bevallen en ik zou deze aanbevelen aan groepen van vier tot zes personen. Om ook wat verbeterpunten te noemen: - Het duale systeem van hints geven. Er mag er best één van geschrapt worden, dit geeft wat meer duidelijkheid tijdens het spelen. - De kamer kan wel wat theater gebruiken in de aankleding, zodat de ervaring meeslepender wordt. Er is veel aandacht besteed aan de delen die deel uitmaken van het spel, maar juist omgevingselementen als de vloerbedekking passen slecht bij de setting en dit drukt op de beleving.

 • Originele puzzels
 • Goede ontvangst en begeleiding
 • Spannend
 • Geen sloten...wat een verademing
 • Twee hintsystemen
 • Aankleding niet volledig in thema

Geen escaperoom

Heeft niks met een escape room te maken.

 • Geen escape room

Waanzin!

De ontvangstruimte van de Great Escape is prachtig, met bar en een hoop zitruimte. Je kunt hier alvast wat sloten oefenen als je de behoefte voelt of een drankje drinken. We werden iets na de afgesproken tijd opgehaald en meegevoerd naar de room. De introductie ter plekke was subliem; zonder al te veel weg te geven kan ik vertellen dat een dergelijke intro zeer zeldzaam is en fantastisch werkt om je in de juiste sfeer te krijgen. De noodzaak om te ontsnappen is gelijk duidelijk. De kamer speelt echt heerlijk weg; al direct is veel samenwerking vereist om verder te komen. Puzzels zijn zeer divers, thematisch sterk en vooral leuk om te doen. De begeleiding van de crew zorgt voor nog meer onderdompeling in het thema en het spelen voelde echt als een ontsnappingsfilm. Het enige wat ik miste was een grote indiaan die niet wil praten. Met 45 seconden over stormden we naar buiten en de adrenaline rush heeft ons nog lang in zijn greep gehouden. Fantastische kamer! Enige minpunt was dat bij een van onze teamgenoten handboeien zijn omgedaan die veel te strak zaten. De begeleiding hoorde niet hoe we dit riepen en uiteindelijk hebben we op de noodknop moeten drukken omdat ze teveel pijn had om te kunnen spelen. De tijd ging gelukkig wel verder en er kwam gelijk iemand met ijs aanzetten om te koelen, dus ik heb hier in de score geen rekening mee gehouden. Het is wel een aandachtspunt voor de organisatie; het is gemakkelijk te voorkomen en drukt op de beleving.

 • Grote ontvangstruimte
 • Perfecte introductie
 • Goede puzzels met veel teamwork
 • Goede begeleiding
 • Strakke handboeien

The full package wrapped in terror

In een prachtig kloosterlandgoed verscholen ligt Rock City Escape. De sfeer pakt je al voordat je je auto uit bent gestapt. De ontvangst was vriendelijk en in de kleine ontvangstruimte is gelegenheid om wat te drinken. De speluitleg is kort en bondig (fijn dat er rekening mee wordt gehouden als je groep ervaren is) en de introductie is dan wel een stuk langer. Naast een stukje historie over het klooster kregen we een mooie introductievideo te zien en kon het spel beginnen. Deze vertelt uiteraard het verhaal van Bloody Mary, en de hele room is ondersteunend aan dit verhaal, top! Puzzels passen hier goed bij, met uitzondering van de saaie hangsloten. De kamer is ook uiterst sfeervol en de sfeer is scary as hell, ook nog ondersteund door de doordachte techniek. Niet geschikt voor grote broekschijters dus. De puzzels waren leuk om te doen en erg afwisselend en met vier personen hadden we bijna altijd allemaal wel iets te doen. Complimenten verder voor het hintsysteem, die je subtiel de juiste kant op duwt zonder al te veel weg te geven. Ik vond het een hele sterke beleving. De kamer is echt goed doordacht en gebouwd. Enige verbeterpunt zijn de diverse hangsloten; die springen er echt uit in de verder perfecte setting

 • Goede ontvangst en introductie
 • Enge sfeer
 • Ontwikkelende verhaallijn
 • Afwisselende puzzels
 • Veel hangsloten (die niet in het thema passen)

Sterk concept met een paar onvolkomenheden

Tijdreizen: een thema dat in veel films de soep in loopt omdat het lastig blijkt om een consistente verhaallijn te voeren. Ook bij een escape room blijkt het een dobber te zijn, hoewel deze escape room er (bijna) mee weg komt. De GM was een sympathieke vent die wel in was voor een lolletje. De speluitleg was kort en bondig, maar de introductie daarna was erg uitgebreid, met veel vooral nutteloze informatie. Wat mij betreft wordt de intro drastisch ingekort en wordt meer aandacht besteed aan het dramatische effect. Eenmaal in de kamer wordt je met spannende effecten meer op scherp gezet. De kamer is vervolgens gedetailleerd uitgewerkt maar is wel wat rommelig, met verschillende attributen die geen onderdeel zijn van het spel. De puzzels in de kamer waren thematisch redelijk. Ze voelden logisch aan maar waren niet altijd even verrassend. De effecten vond ik wel sterk en versterkten de beleving. De kamer is volledig lineair, wat er met vijf personen voor zorgde dat niet altijd iedereen iets te doen had. Ik zou dan ook een groepsgrootte van 3-4 personen als optimaal noemen. Wat ik vooral miste was tijdsdruk, wat meestal zorgt voor die gespannen sfeer die een room memorabel maken. Het verhaal toont wat gaten tijdens het spelen, precies wat je verwacht van een reis door de tijd. In mijn beleving zijn deze gaten best eenvoudig op te vullen en ik hoop dan ook dat er nog een keer wordt bijgeschaafd aan het concept. Het laatste deel van de room is slim bedacht en vooral erg geestig en zorgde ervoor dat we lachend de kamer uit liepen.

 • Originele setting
 • Vernuftige spelelementen
 • Spannende effecten
 • Hilarisch einde
 • Weinig tijddruk
 • Onnodig lange intro
 • Inconsistent verhaal
 • Niet geschikt voor groepen > 4p

Thematisch goed vormgegeven kamer (maar wel pittig)

De ontvangst is in een poolcentrum, waar je aan de bar of een tafel nog wat kunt drinken. De uitleg was simpel maar voldoende en het introfilmpje bracht ons goed in de sfeer. Het verhaal sluit goed aan bij de setting van het poolcentrum en de kamer sluit vervolgens weer goed aan bij het verhaal. De puzzels ondersteunden het verhaal en waren leuk en spitsvondig. De hele kamer is sfeervol aangekleed, met muziek en effecten die het geheel ondersteunden. Met vijf personen hadden we onze handen vol. De flow zat er goed in, we liepen vlot door de verschillende puzzels heen, ook al waren deze af en toe best uitdagend. We waren dan ook verbaasd toen we te horen kregen dat we nog maar een kwartier speeltijd hadden. De stress sloeg toe en krampachtig zetten we alle zeilen bij. Desondanks hebben we de kamer niet gehaald. Als we deze morgen opnieuw zouden spelen, dan twijfel ik er aan of we wel binnen een uur zouden finishen, wat me doet vermoeden dat de kamer net iets te hoogdrempelig is voor de meeste teams. Dat zou dan ook mijn enige bezwaar zijn; verder hebben we erg veel plezier gehad bij het spelen.

 • Sfeervol en thematisch goed uitgewerkt
 • Geschikt voor grotere groepen
 • Erg lastig om binnen de tijd te eindigen

Ongeinspireerd zoals hun andere kamers

Nog een van de zielloze kamers van Escape Den Bosch. Ogenschijnlijk met € 100,- budget en een middagje brainstormen bedacht en gebouwd en vervolgens nietsvermoedende PV'ers overtuigen van het feit dat dit een leuk bedrijfsuitje is. Als je écht geen idee hebt wat het concept Escape Room inhoudt, dan kun je hier wel terecht, maar iedereen die daarbuiten valt zal teleurgesteld worden. Wat me het meeste stoort aan dit soort kamers is dat veel beginnende spelers hier terecht komen, denken dat dit de norm is en nooit meer een andere kamer bezoeken. Groeipotentie voor escape rooms met het hart op de juiste plaats wordt hierdoor om zeep geholpen.

 • Grote ontvangstruimte
 • Ongeinspireerd
 • Sfeerloos
 • Goedkoop
 • Matige puzzels
 • Geen verhaal
 • Geen verrassingen

Lekker gemakkelijk geld verdienen

Zeker een kamer in mijn flop-5. De organisatie richt zich vooral op bedrijfsuitjes; passie voor het vak is ver te zoeken in de kamer. Resultaat is een kale, sfeerloze kamer met zeer voor de hand liggende puzzels waar je als ervaren speler zo doorheen raast. Er is nul moeite gedaan om een verhaal neer te zetten of om de beleving bijzonder te maken. Duidelijk gebouwd om mee te rijden op de escape room hype train door bedrijven die geen kennis van zaken hebben te verleiden om hierheen te komen. Mijn collega's zonder ervaring waren best enthousiast, maar als je ooit al iets fatsoenlijks gespeeld hebt dan zou ik deze heel snel overslaan.

 • Grote ontvangstruimte
 • Ongeinspireerd
 • Sfeerloos
 • Matige puzzels
 • Geen verhaal

Weg wezen! (Positieve review ;-)

Altijd goed als je écht uit een kamer weg wil omdat de sfeer zo lekker naar is. Dat is met deze kamer goed gelukt; Met oog voor detail is een verlaten weeshuis succesvol nagebootst. Hoewel het verhaal me niet echt pakte tijdens het spelen, omdat deze zich niet ontwikkelde, hebben we wel veel plezier gehad in het doorlopen van de verschillende uitdagingen. Erg leuke en originele puzzels wisselen elkaar af en we hebben flink rond gerend om weg te kunnen komen. Teamwork is vereist, wat altijd een plus is. We waren met vieren maar hadden niet altijd allemaal iets te doen, wat enige afbreuk doet aan de kamer. Omdat de kamer minimaal vier spelers vereist, zouden op sommige momenten meerdere puzzels tegelijk aangeboden mogen worden. De ontknoping was voor ons een beetje een anti-climax, doordat we min of meer per ongeluk de laatste puzzel op losten. Hier zou nog eens met een technisch oog naar gekeken mogen worden. Uiteindelijk was het wel een hele gave belevenis en een aanrader om te spelen. Ik vond The Honeymoon Hotel nog leuker en bloedstollender, dus mocht je ze allebei willen spelen, dan zou ik hier in de volgorde rekening mee houden.

 • Goede sfeer
 • Spannende FX
 • Leuke puzzels
 • Verhaallijn niet duidelijk
 • Niet altijd voor iedereen iets te doen

Yes! De perfecte beleving

Fantastische kamer! We waren met vieren en helemaal verkocht. De sfeer in de kamer is lekker naar op zo'n manier dat je constant achter je schouders om wil kijken of er niemand achter je opduikt. Je wordt door alle details en special effects helemaal in het verhaal gezogen en het voelt echt alsof je midden in je eigen avontuur beland bent. Alle puzzels zijn volledig in thema, de aankleding is tip-top in orde en we werden goed op stang gejaagd. Spannend verhaal om mee te beginnen en het wordt alleen maar erger als je aan het spelen bent. Drie-vier personen is de ideale groepsgrootte; ik verwacht dat met een grotere groep er mensen zijn die niet altijd iets te doen hebben vanwege het lineaire spel. De begeleiding was prima. Tijdens het spel zijn we nergens vastgelopen, dus hebben de GM niet kunnen testen op het in beweging houden van het spel.

 • Morbide sfeer met passende FX
 • Puzzels origineel en in sfeer
 • Groot avontuur
 • Zeer veel aandacht voor details

Omgemakkelijkheid op topniveau

We waren te laat op locatie, maar na een telefoontje deed de GM er alles aan om dit ons spel niet te laten hinderen. De intro was zeer kort (wat ik heerlijk vind, als ervaren speler) en we konden snel aan de slag. Het begin zet iedereen gelijk op scherp en de ongemakkelijkheid die neergezet wordt door de naargeestige sfeer wordt goed vastgehouden door alle effecten in de room. De kamer is zeer gedetailleerd afgewerkt en alle puzzels passen in het thema, waardoor je constant in de flow blijft. Verder zit de kamer vol met verrassingen, heerlijk om zo op avontuur te kunnen gaan. Er zijn enkele kleine verbeterpunten, die de beleving zeker niet ondermijnen maar wel benoemd mogen worden: - Verhaallijn ontwikkelt zich niet tijdens het spelen. - De laatste opdracht was slopend, door een combinatie van fysieke inspanning en de hitte. Het was een zeer warme dag en dat merkten we: het zweet stond ons danig op de rug en ik kon niet wachten tot we de kamer uit waren. Airco of ventilatie was geen overbodige luxe geweest. - We waren met vier spelers, wat voor mijn gevoel toch wel het maximum is wil je elkaar niet in de weg lopen. Evengoed zou ik de kamer warm aanbevelen aan teams van 4 personen.

 • Creepy sfeer
 • Puzzels volledig in thema
 • Veel verrassingen
 • Goede begeleiding
 • Geen ontwikkelende verhaallijn
 • Erg warm

Aardige kamer met enkele verbeterpunten

Enthousiaste ontvangst in een wat drukke ruimte. De introductie was helder en we begonnen door een liftdeur door te gaan. De functie daarvan ontgaat me een beetje, heeft niks met de kamer(s) te maken. De kamer is lineair en geinspireerd op de film Se7en. We hebben veel plezier gehad tijdens het spelen en het was lang spannend of we het gingen halen. Dankzij de begeleiding, die ons steeds net op tijd proactief vooruit hielp, hadden we uiteindelijk nog een minuutje over. Goed gedaan door de GM. De puzzels waren uiteindelijk wisselend; sommige waren heel leuk en interactief, waarbij iedereen betrokken werd; maar aan onwaarschijnlijke zoekertjes heb ik zelf een beetje een hekel. Dan de verbeterpunten: Er wordt een verhaal verteld, maar deze komt vooral in het begin niet echt uit de verf. Ik zou graag zien dat constant duidelijk was waar we in het verhaal stonden. De referenties naar de film waren overigens wel tof en voor de beleving is het leuk om de film gezien te hebben. De aankleding was meestal een beetje sober, hier is nog veel ruimte voor verbetering. Het zou de sfeer ten goede komen als de hele room passend in het verhaal een makeover zou krijgen, zodat je meer in de sfeer wordt meegenomen. De kamer is lineair, wat inhield dat op sommige momenten niet altijd iedereen iets te doen had. Toen we klaar waren, waren er twintig mensen in de ontvangstruimte, wat erg druk was en je kunt ook niet nabeschouwen als anderen de kamer nog gaan spelen. Gelukkig konden we buiten nog wat drinken. De ideale groepsgrootte is 3 personen. 4 kan ook nog, maar voor 5 is er te weinig te doen.

 • Goede begeleiding
 • Goede spanningsboog
 • Afwisselende puzzels
 • Sobere inrichting
 • Verhaallijn niet prominent
 • Drukke ontvangstruimte

Machtig!

Wat kan ik nog toevoegen aan de recensies? De ontvangst was relaxed en hartelijk (het standaard riedeltje werd overgeslagen toen we vertelden dat we ervaren spelers waren). Toen de kamer.... Ik had me natuurlijk al verlekkerd aan de positieve reviews en we zijn absoluut niet teleurgesteld. Goede opbouw in zowel sfeer als spanning, slimme en vernuftige puzzels en oog voor detail. Een aantal WTF momenten die me achteraf weer een lach op het gezicht bezorgen. Goeie interactie met de begeleider. Achteraf het gevoel "hoe hebben ze dit toch voor elkaar gekregen?". Als je nog één kamer zou mogen spelen dit jaar, laat het dan deze zijn. De beste kamer in de regio en een van de beste in NL, durf ik met droge ogen te beweren. Mijn advies zou wel zijn om de groepsgrootte te beperken tot 4 spelers, zodat je elkaar niet teveel in de weg loopt of spelers het verhaal missen. Ik denk zelfs dat 3 optimaal is.

 • Sfeer perfect uitgewerkt
 • Goede opbouw spanning
 • Leuke puzzels
 • Bizarre omgeving
 • Verrassingen

Fantastische kamer maar met (voornamelijk organisatorische) kinderziektes

Met gemengde gevoelens liepen we de grote speelhal binnen in Bunschoten, thuisbasis van de roemruchte Meisjeskamer en nu ook de nieuwe escape room "The Dome", die maar net twee weken open is. Uiteraard waren we ontzettend benieuwd naar deze kamer, omdat de futuristische poort ons meer dan een jaar geleden al lonkend aankeek. Anderzijds waren we bang dat de ervaring wel eens tegen kon vallen, zeker na het lezen van een aantal zeer behouden recensies op Escapetalk. Om te helpen de juiste verwachtingen te creëren voor deze kamer hieronder een uitgebreid verslag van onze ervaring. We begonnen met een team van 5 spelers aan dit avontuur. Wat bij binnenkomst gelijk opviel, was dat het personeel het erg druk had. De sfeer deed chaotisch aan en pas na tien minuten kwam iemand vertwijfeld vragen of wij al met een collega hadden gesproken. Na nog wat wachten werden we door een medewerkster opgehaald, mochten we onze spullen in een kluisje opbergen en stoffen overschoenen aandoen. Na de verplichte kost over forceren en klimmen en de opmerking dat we niet moesten verwachten dat dit een typische escape room was (wellicht voortkomend uit enkele reacties op deze site) ging de poort voor ons open en kregen we in een kleine ontvangstruimte nog een instructievideo te zien. In de kamer stond een mandje waar ik, volgens de instructies, mijn sleutelbos en de sleutel van het kluisje in deponeerde. Toen mochten we los! We kwamen terecht in een surrealistische omgeving, waar we direct volledig in het verhaal werden ondergedompeld. Kort samengevat was de beleving fantastisch; er is ongelofelijk veel aandacht besteed aan de kleinste details en het geheel voelde echt als één groot avontuur. Alle zintuigen werden geprikkeld en we vielen van de ene in de andere verbazing. Bij ons gelukkig geen technische mankementen, zoals in andere reviews beschreven. De kamer is echt een belevenis en zeker geen klassieke escape room; een eigenschap die me bij de Meisjeskamer ook enorm aansprak. Er zit een groot aantal zeer originele elementen in deze kamer die enorme indruk heeft gemaakt. Wat in de kamer wel erg jammer was, was dat we op enig moment twintig minuten verloren hebben op één onderdeel, waardoor we uiteindelijk de kamer ook niet afgerond hebben. Ik had graag gezien dat we een beetje op weg waren geholpen bij dit onderdeel. Er werd ons wel verteld hoe we dit onderdeel hadden kunnen afronden (wat achteraf redelijk klonk); het vervolg werd niet uit de doeken gedaan en we komen dan ook zeker nog terug om de kamer nog eens te spelen. Ik wil wel graag weten hoe het verhaal eindigt. Na het spelen konden we de videobeelden nog terugzien, wat bij tijden hilarisch was. Daarna was het tijd om af te rekenen. Alle spullen lagen nog in het kluisje. Of ik de inhoud van het mandje mocht hebben waar ik de sleutel van het kluisje netjes in had gelegd. Dit mandje waren ze alleen vergeten te legen voordat de volgende groep begon. Na wat op en neer geporto kon de poort naar de eerste ruimte geopend worden zonder dat de groep die aan het spelen was dit merkte. Het mandje stond er nog maar...zonder sleutels! De actieve groep had gedacht iets te moeten doen met de sleutels en had deze meegenomen tijdens het spelen. We hadden niet echt zin om een uur te wachten tot deze groep klaar was. Het personeel heeft de groep uiteindelijk op een tactisch moment gestoord om de sleutels toch terug te krijgen. We kregen de drankjes vergoed omdat we zo lang hebben moeten wachten, wat een schappelijk gebaar was maar ook wel terecht, want het was wel erg slordig om onze persoonlijke spullen zo te grabbel te leggen voor de volgende groep. Ik wijt dit enerzijds aan het ontbreken van routine bij het personeel bij de begeleiding voor The Dome, maar zeker ook aan de schijnbare onderbezetting van het personeel. Zoals ook in andere reviews beschreven is het bizar om de reputatie van deze nieuwe kamer, waar duchtig in geïnvesteerd is, op dergelijke simpel te voorkomen wijze te ondermijnen. Mijn advies als je overweegt de kamer te gaan spelen is dan ook om een paar maanden te wachten; ik hoop dat alle missers waar wij en anderen nu tegenaan lopen dan opgelost zijn en The Dome de ervaring biedt die door de ontwerpers bedoeld is. Dat is in ieder geval wat wij zullen doen, maar eerlijk gezegd verheug ik me er nu al op om de kamer opnieuw te spelen.

 • Sfeer perfect neergezet
 • Alle zintuigen worden geprikkeld
 • Vol verrassingen
 • Prachtige afwerking
 • Spannend verhaal
 • Personeel is nog niet klaar voor deze kamer
 • Flow van het spel niet geoptimaliseerd

It got the buzzzzz

Ontvangst in een kleine, charmante spellenwinkel, waar je je als spellenliefhebber in een snoepwinkel voelt. De speluitleg hebben we buiten gehad (wat gezien het mooie weer prima was) en we werden op een zeer scherpzinnige manier in de sfeer getrokken. De spanning was direct aanwezig toen we de kamer binnen gingen. Deze is netjes afgewerkt en leidde ons verder het verhaal in, terwijl de spanning constant aanwezig bleef. We waren met acht personen maar er was voldoende te doen. De ideale groepsgrootte is 5-6 personen, het kan uiteraard wat druk worden met zo'n grote groep. De puzzels passen perfect bij het verhaal (sterker nog, deze versterkten het verhaal vaak zelfs) en de laatste minuten waren zo spannend als dat je zou willen. Iedereen liep dolenthousiast de kamer uit en we hadden echt de escape room buzz te pakken. Voor wie het relevant vindt; er zijn geen faciliteiten om nog wat te drinken en te evalueren, maar omdat je midden in de stad zit is dat niet echt bezwaarlijk.

 • Perfecte sfeer
 • Spannend verhaal
 • Puzzels sloten naadloos op het verhaal aan

Rommelig maar met een ziel

Ontvangen door de bedenker, iemand die met veel enthousiasme praat over escape rooms. In het café was een tafeltje gereserveerd voor ons, met gelegenheid om wat te drinken. Speluitleg was helder. Daarna richting de room, via een ultragare trappengang. De introductie naar het spel was wat kaal, maar helder. Het verhaal had wat mij betreft iets compacter gemogen. De kamer speelt goed weg, met afwisselende puzzels. Er was voor ieder wat wils; een groepsgrootte van 4 personen lijkt me ideaal. De kamer had wel minder rommelig gemogen; het aantal attributen dat niet bij het spel hoorde was erg hoog, wat behoorlijk afleidt. De begeleiding was goed, hoewel de communicatiestructuur onnodig complex werd gemaakt. Hoewel dit deel uitmaakt van het verhaal, levert het wel onnodig verwarring op. Pluspunt is dat het verhaal zich tijdens het spelen verder ontvouwt. Kamer netjes gehaald en een aardigheidje gekregen, wat het altijd goed doet natuurlijk :-) Al met al een kamer die duidelijk met veel liefde en plezier gebouwd is, maar waar nog wel ruimte is voor verbetering om het spel wat soepeler te laten verlopen.

 • Afwisselend
 • Vriendelijke ontvangst
 • Uitgebreid verhaal
 • Veel onnodige elementen
 • Verwarrende communicatie met spelleider

Spannende setting

De ontvangst was enthousiast en er is een grote ruimte waar je op je gemak wat kunt drinken zonder last te hebben van andere groepen (lees: spoilers te horen). De introductie tot de kamer was origineel, hilarisch en erg sterk gepresenteerd; we zaten gelijk goed in de sfeer en de druk om te ontsnappen was hoog. In de kamer zijn allerlei puzzels te vinden die goed aansloten op het thema. De puzzels zijn vrij "klassiek", wat een beginnende escaper meer aan zal spreken dan een ervaren rot. We waren met een groep van zes, wat af en toe wat te druk was en waardoor soms niet iedereen wat te doen had. De optimale groepsgrootte is 4 personen. Wat ik een beetje miste was een zich ontwikkelende verhaallijn. Wel was het een complete beleving en iedereen heeft met veel plezier gespeeld. Aanrader dus.

 • Spannende sfeer
 • Goede ontvangst
 • Diversiteit puzzels
 • Veel gelachen
 • Verhaallijn mist
 • Conventionele puzzels

Zeer complete beleving

De ontvangst was vriendelijk, alhoewel het in de wachtruimte wat druk was. De introductie was helder. Eenmaal binnen werd de spanning goed opgebouwd. De kamer zit vol slimme puzzels, het nodige speurwerk en teamwork was zeker noodzakelijk. De sfeer werd perfect neergezet en we werden meegesleurd in het verhaal, die veel aansprekender was dan dat ik van tevoren dacht (na lezen van de kamer-info en het intro-filmpje). De kamer had alles wat ik graag terugzie in een kamer en we komen zeker nog een keer terug voor de andere room. Aanbevolen groepsgrootte: 4/5 p

 • Goede sfeer
 • Mooi afgewerkt
 • Spannend verhaal
 • Leuke en afwisselende puzzels

Complete belevenis

Vriendelijke ontvangst, enthousiaste bouwers. De introductie was duidelijk en de sfeer wordt in de kamer direct sterk neergezet. Daarna was het een groot avontuur, met leuke, logische puzzels, ijzersterke technische ondersteuning en een aantal toffe jawdrops. Het verhaal is lekker spooky en je bent hier constant mee verweven. Top! Aanbevolen groepsgrootte: 4p

 • Spannend
 • Goeie sfeer
 • Logische opbouw