Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Maarten van den hout

Escaper

Offline

Omschrijving

Groot escape fan en altijd op zoek naar nieuwe escape-ervaringen. Met wisselende teams speel ik maandelijks kamers in Nederland, België en verder overal waar ik de kans krijg. Ik heb escape trips gemaakt naar Budapest, Hamburg en Praag. 

De ideale kamer is voor mij gericht op beleving, heeft een zich ontwikkelend verhaal, een paar grote verrassingselementen, in het thema passende, logische puzzels, veel samenwerking en voelbare tijddruk. Daarnaast moet er voor vier personen altijd iets te doen zijn. 

Favoriete kamers buiten de Benelux:

- Ernie Hudson and the Zoo of Death (Hamburg)

- Galactic Pioneers (Praag)

- Medieval Dungeon (Praag)

- Ghosthunter Brandon Darkmoor (Berlijn)

- Pirate cave (Boedapest)

- Leichenschausmaus (Neuwied)


Lid sinds

10-07-2017

Statistieken

Escaperooms

57 reviews

88 kamers gespeeld

94.7% ontsnappingspercentage


Games

1 reviews

1 gespeelde spellen


57 reviews

The Lost Ones

Escaperoom Drachten
Geplaatst op: 03 april 2023

Compleet en spooky

Het is, zoals het hoort, even zoeken naar de juiste ingang. Het bedrijf is gevestigd in het souterrain en daar maken ze handig gebruik van met een lange, donkere gang die je je bij aankomst al ongemakkelijk laat voelen. Ook in de nette wachtruimte wordt dit gevoel gecreëerd.

De intro van het spel is een geluidsfragment, wat niet zo goed werkt als er nog andere groepen in de wachtruimte zitten.

Eenmaal binnen waren we gelijk enthousiast over de setting, die was netjes afgewerkt en sfeervol. Jammer van die ene foutmelding op een scherm in de kamer.

Het spel speelde erg soepel, puzzels waren in thema en voelden logisch. De kamer is zeker niet de moeilijkste, fervente puzzelaars komen hier misschien niet goed aan hun trekken. De beleving is echter top, dus ik was tevreden.

Het laatste spel zorgde voor wat verwarring in het waarom, dat zou best nog wat meer mogen worden aangepast op het verhaal.

Al met al een hele geslaagde kamer en het omrijden waard.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Goede prijs
 • Beleving
 • Logica
 • Moeilijkheidsgraad

 

Elixir

Escaperoom Elixir
Geplaatst op: 25 maart 2023

Leuke battle room op prachtige locatie

De ambiance is prachtig en als ik in de buurt woonde ging ik hier waarschijnlijk regelmatig gewoon wat drinken. De gespiegelde kamers gaven ons de kans om met twee groepen tegelijk tegen elkaar te spelen. We werden enthousiast ontvangen en de twee gamemasters vertelden wat over de historie van de kas en uiteraard kregen we de gebruikelijke regels te horen.

De rooms waren goed in sfeer ingericht. De puzzels waren niet altijd even eenvoudig, maar met voldoende ervaring goed op te lossen. (Eén van onze groepen kwam er uit in 40m en de andere had het niet gehaald. Als je alles wat je vind netjes bestudeert als een pro dan komt het vast wel goed). Puzzels waren goed in thema en voelden logisch.

De detaillering en afwerking mogen iets scherper. Een slot dat niet in thema is vind ik altijd afdoen aan de ervaring.

We speelden met 6 personen in één kamer, maar ik had niet het gevoel dat er te weinig te doen was of we elkaar in de weg liepen.

Toen we klaar waren mochten we in de control room meekijken met de andere groep (en zelfs hints doorbellen), wat fantastisch was. Ik stel me helemaal voor dat er op een dag battle rooms ontstaan waar die interactie tussen groepen in de room ingebakken zit.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Beleving
 • Battle!
 • Details uit thema

 

Lost and Found

Kamer 237
Geplaatst op: 05 februari 2023

Beduusd!

Thematisch gezien klopt echt alles vanaf het moment dat je Kamer 237 binnenstapt. Alleen al de inrichting buiten de kamers is een kunst op zich, volledig in stijl en ik probeer me voor te stellen hoeveel uren er vlooienmarkten zijn afgestruind om deze te kunnen realiseren. Ook de ontvangst is in stijl en voor je het weet sta je in de kamer. De introductie in de kamer is uiterst verzorgd, de kamer zelf ziet er 100 % geloofwaardig uit en de flow van het spel was voortreffelijk. Af en toe kregen we een nudge in de juiste richting, op een prettige en passende manier. De spellen zijn afwisselend, niet altijd even gemakkelijk maar goed te doen als je je zinnen erbij houdt. Mooi om te zien hoe het verhaal zich al spelend ontplooit.

Na het einde waren we zo beduusd dat we echt even bij moesten komen. Daar was gelukkig alle gelegenheid toe. Absolute aanrader.


Reactie door Kamer 237

05 februari 2023

Honderden uren😊


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  79:30 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Goede service
 • Moeilijkheidsgraad
 • Verhaal

  kamer237

VR Dragon Tower

Next Level Escaperoom Eindhoven
Geplaatst op: 03 december 2022

Aardige doe-activiteit

Ontvangst en uitleg waren prima in orde. Het spel, daar had ik wat moeite mee. Ik had, gezien de waardering hier, hoge verwachtingen van dit spel ten opzichte van andere virtuele escape rooms die ik eerder gespeeld heb, maar deze zijn niet waar gemaakt. Grafisch was het allemaal in orde en de activiteiten in het spel klopten wel, maar als ik het met een analoge escape room vergelijk, dan lijkt de virtuele room een heel ander publiek te zoeken. Qua puzzelen stelt het allemaal niet zoveel voor en hoef je weinig originaliteit te verwachten. Wat ik wel leuk vond aan deze room was dat het virtuele aspect goed benut werd in het spel, om dingen te doen die in het echt niet kunnen.

Wat echt af doet aan de beleving is dat de gamemaster vrolijk tegen ons praatte tijdens het spel als we ergens moeite bij hadden. Er zit een hintsysteem in het spel ingebakken, zonde om dan alsnog te roepen wat er fout gaat.


7.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 7.0


Gespeeld in december 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  43:20 min


 • Goede service
 • Sfeer
 • Weinig origineel
 • Gebrek aan verhaal

 

The Toy Factory

Tales of Torchdale
Geplaatst op: 02 oktober 2022

Helemaal perfect

Beginnend bij het thema: Origineel en aansprekend. De intro is vanaf binnenkomst in thema, wat ik geweldig vind omdat je direct in de juiste sfeer zit. Onze host ging perfect op in zijn rol en over alles wat hij zei en deed was nagedacht. Het spel weet je bij de start direct in een hogere versnelling te zetten en de realiteit is snel vergeten.

Het verhaal is eenvoudig gehouden en het spel blijft er trouw aan. Fijn is dat alle puzzels passen bij het thema en de omgeving en het verhaal ondersteunen.

Het spel heeft het juiste tempo, er is genoeg te doen voor 4 personen en zit echt heel goed in elkaar.

Achteraf was er nog ruimte om een keer het spel te doorlopen en vragen te stellen.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  57:00 min


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Goede service
 • Spannend

 

Houdini's Workshop

The Push Mystery Rooms
Geplaatst op: 06 juli 2022

Prachtige belevenis

Zojuist een review geschreven over de andere room van Push, The Movies. De verleiding om de twee kamers met elkaar te vergelijken is heel groot, ik ga mijn best doen hiervan weg te blijven.

De ontvangst was uiterst hartelijk, de eigenaar (Anthony) is een joviale man met ontzettend veel liefde voor escapen. En blijkbaar een genie, want naast inrichtingen ontwerpen bouwt ie gewoon tegelijkertijd twee escape rooms van wereldklasse. In zes maanden tijd. Je gaat bijna twijfelen of je zelf wel genoeg uit het leven haalt ;-)

Terug naar de kamer: De intro is zeer verzorgd en de kamer begint eens niet op de klassieke manier. We konden lekker berserk gaan op alle opdrachten om verder te raken, terwijl we verwonderd genoten van de prachtige inrichting, de details en de sfeer. Goede effecten, een ontwikkelende verhaallijn, wat wil een mens nog meer.

Met lichteffecten wordt je steeds de juiste kant op gestuurd, daarnaast worden er geregeld hints gegeven die het tempo garanderen. We hadden zo nu en dan het gevoel dat de hints iets te vroeg kwamen, het is niet erg om even in je sop gaar te koken zodat je echt een eureka-ervaring hebt als je wél snapt hoe je de volgende stap zet. Ik vond het hintsysteem via beeldschermen niet echt passen bij het thema van de kamer; als ik ruimte moet benoemen voor verbetering dan zou dat het zijn.

Verder niks dan lof over de kamer; we hebben veel plezier gehad tijdens het spelen.

Ik ga toch even de vergelijk maken tussen Houdini en The Movies, zodat je bij het boeken eenvoudiger kunt beslissen welke kamer je eerst speelt. Hoewel ik niet goed kan benoemen waarom, vond ik die laatste spectaculairder. Ik was daarom blij dat we begonnen waren met Houdini. Dat gezegd hebbende: ze zijn allebei de moeite van het bezoeken meer dan waard.


Reactie door The Push Mystery Rooms

08 juli 2022

Dag Maarten! Hartelijk dank voor de mooie review! Doet me veel plezier ;-)


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  49:00 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Beleving
 • Verhaal

  anthony_boelaert

Le Prince

Escaping Belgium
Geplaatst op: 01 mei 2022

Prachtige kamer

Het kan even zoeken zijn naar de ingang, hoewel er voldoende wegwijzering hangt. De ontvangst was hartelijk en de ontvangstruimte is praktisch opgesplitst zodat groepen elkaar niet per ongeluk spoilers weggeven in hun enthousiasme.

De introductievideo was zeer verzorgd en zette de toon voor de kamer, want deze is echt prachtig. De afwerking is een van de hoogste die ik ooit in een room gezien heb, wat de sfeer en geloofwaardigheid uiteraard ten goede komt. Hoewel de focus ligt op puzzelen in plaats van beleving, worden alle zintuigen subtiel geprikkeld. Er wordt op een prettige manier gebruikt gemaakt van techniek, waardoor de kamer veel meer high tech is dan het tijdperk waarin je speelt zou toelaten, zonder dat dit storend is. Er is lekker veel ruimte tot samenwerking. De meeste tijd stonden we twee aan twee aan een puzzel te werken. Vanwege het lineaire aspect waren er wel momenten waarop niet iedereen iets om handen had.

De puzzels zijn afwisselend en de meeste waren erg leuk om te doen. Niet alle puzzels vielen even goed in de smaak, sommige werden snel frustrerend, maar dat is niet onlogisch door de grote variëteit die is aangebracht. Meestal werd middels een hint op tijd ingegrepen door de game master.

Grootste verbeterpunt is wat mij betreft de storyline; de missie is vanaf het begin duidelijk en van de narratief wordt niet meer afgeweken. Gezien het echte verhaal van Le Prince had hier nog wel wat ontwikkeling ingepast kunnen worden.

Conclusie: Zeker een van de mooiste kamers van het moment. Voor beginners zelfs wellicht wat overdonderend. Uitermate geschikt voor ervaren puzzelaars. 3 personen lijkt me de optimale groepsgrootte.9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in mei 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  86:00 min


 • Afwisselende puzzels
 • Zeer hoogwaardig afgewerkt
 • Technisch slim gebouwd
 • Geen verhaalontwikkeling

 

Stay in the Dark

DarkPark Vlaardingen
Geplaatst op: 05 februari 2022

Best lage overlevingskans

Mijn eerste gedacht bij dit spel was: 2,5 uur, hoe kan dat blijven boeien? Het antwoord blijkt te zijn: Met veel, heel veel adrenaline. Deze kamer is met afstand de meest spannende die ik ooit gespeeld heb en de sfeer is zo geweldig neergezet dat mijn brein me vrij snel na de start al wist wijs te maken dat mijn leven op het spel stond. En dat van mijn teamgenoten, maar de ervaring leert dat dat iets minder relevant wordt als de paniek toeslaat.

Inhoudelijk zijn er al wat hele goeie recensies geschreven, dus ik houd het bij de praktische zaken:
- We kwamen in het donker aan en twijfelden nog even waar we moesten zijn, maar dit bleek de eerste logische keuze die we moesten maken. Als tip: Daar ja.
- Het advies om kleren aan te doen die vuil mogen worden was zeer terecht; het is een stoffige omgeving en je gaat kruipen en klauteren.
- Wanneer is deze kamer minder geschikt voor je? Als je slecht ter been bent, of als je stress slecht verdraagt. De kamer is echt heel, heel spannend.
- Wanneer is deze kamer wel geschikt voor je? Als je een keer het gevoel wil hebben dat je leven in gevaar is ;) Ik overdrijf natuurlijk, maar niet heel erg.

Een unieke belevenis.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Spannend
 • Sfeer
 • Origineel
 • Beleving

  xMvdsDaan92EscapertAlecsjephaniecinzanoCasturiiTheekopje

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Geplaatst op: 21 augustus 2021

Presto!

Het grauwe industrieterrein doet niet vermoeden wat zich binnen de muren van Epic Escape afspeelt. De hosts zijn hartelijk, de ontvangstruimte praktisch met wat kleine puzzeltjes om de tijd door te komen als bonus. Vooraf wordt je al uitgenodigd om je in het verhaal te verdiepen middels een quizje, wat we natuurlijk braaf gedaan hadden. Het bleek geen must; het verhaal wordt nog een keer netjes samengevat in een goed geproduceerde intro-film. Vanaf het moment van de intro tot aan het einde van het spel wordt je helemaal meegezogen in het verhaal, mede dankzij de geavanceerde licht- en geluideffecten, fantastische decors en puzzels die perfect aansluiten bij het verhaal.

Zonder in detail te treden: de kamer is echt heel slim gebouwd en ik kan geen negatieve dingen bedenken. De volle 10 punten en een groot compliment voor de enthousiaste eigenaren.

4 spelers leek ideaal. Een zeer geschikte kamer voor ervaren spelers dankzij de originele elementen en puzzels.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  55:00 min


 • Verhaal staat centraal
 • Puzzels passen binnen het verhaal
 • Originele elementen
 • Sterke auditieve ondersteuning
 • Sterke visuele ondersteuning

  Epic Escape Waalwijk

Anna's Dollhouse

MindEscape
Geplaatst op: 15 augustus 2021

Sfeervol

De ontvangst was prima. De eigenaresse is zelf enthousiast escape fan, de speluitleg was kort en bondig. De wachtruimte is simpel maar doeltreffend. De intro voor de kamer zet de juiste sfeer neer en legt de basis voor het verhaal. De kamer is duister en gaat goed mee in die sfeer, inclusief passende effecten.

De detaillering had voor mij wat hoger gemogen. De kamer is lineair, wat altijd het risico inhoudt dat niet iedereen altijd iets te doen heeft. Ik vond dit over het algemeen wel meevallen, maar er waren wel een handjevol momenten dat spelers niets om handen hadden.

De puzzels spraken voor zich en waren meestal logisch. Wat ik graag terugzie in een room is dat de puzzels complementair zijn aan het verhaal en dat is in deze kamer niet het geval. Wel zijn ze in de stijl van het thema uitgevoerd. De puzzels wisten ervaren rotten als ons niet te verrassen, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

De flow van de kamer zou nog wel wat kunnen verbeteren; de laatste opdracht vond ik niet zoveel toevoegen aan de beleving. Wat de kamer nog verder zou verbeteren, zou een wat meer centrale verhaallijn zijn. De spanning die in de intro wordt opgebouwd, gaat een beetje verloren als je eenmaal aan het puzzelen bent geslagen.

Samengevat: een sfeervolle kamer die meest geschikt is voor teams van 3-4 spelers. Ik verwacht dat de kamer het meest aansprekend is voor mensen die een beetje escape-ervaring hebben maar nog niet zoveel.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  59:00 min


 • Sfeervol
 • Enthousiaste eigenaresse
 • Heldere puzzels
 • Detaillering mag hoger
 • Verhaallijn staat niet centraal

 

Expeditie

MindEscape
Geplaatst op: 15 augustus 2021

Prima jungle-kamer

Ontvangst was goed, wachtruimte simpel en doeltreffend. Enthousiaste eigenaresse.

De intro in de kamer was leuk gedaan en een welkome afwisseling op het klassieke filmpje. Ik had wel gehoopt dat onze gids een wat prominentere rol zou hebben tijdens het spelen.

De kamer is volledig in thema aangekleed. De afwerking mag soms wat subtieler. De puzzels spelen prettig weg en voelen logisch aan. Ze passen in de sfeer, maar niet in het verhaal. Dat verhaal komt daardoor niet echt tot leven. De eindopdracht werkt hier ook niet aan mee.

Er zitten wat leuke technische mechanismen in de kamer, die toevoegen aan de beleving. Ik vind grote waarschuwingsteksten wel een afknapper, dan hoor ik liever van tevoren wat wel en niet mag, zodat de sfeer tijdens het spelen niet ondermijnd wordt.

De kamer voelt qua flow heel vergelijkbaar met de andere kamer van Mindescape, inclusief een eindopdracht die een beetje afbreuk doet aan de spanningsopbouw tijdens het spelen.

De kamer is goed gemaakt, onderhouden, sfeervol en vooral geschikt voor mensen met geen tot bescheiden ervaring. 4 spelers lijkt me ideaal.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  56:00 min


 • Goed decor
 • Verrassende technieken
 • Verhaal komt niet lekker uit de verf
 • Eindopdracht mag wel spannender

 

Molly's Game

Down The Hatch
Geplaatst op: 11 oktober 2020

Perfect

De titel zegt alles. De beleving is zo overweldigend goed, dat ik niet genoeg lof kan proppen in één review. De eigenaar is aanstekelijk enthousiast en terecht (bescheiden) trots op zijn werk. De ontvangstruimte voelt al als onderdeel van het spel en het spel is van de introductie tot aan het einde meeslepend. We kwamen sprakeloos de kamer uit en ik moest de drang onderdrukken om een staande ovatie weg te geven.

Goed om te weten: de kamer biedt genoeg uitdaging om vier spelers aan het werk te houden. Onervaren spelers zullen snel overdonderd raken en kunnen wellicht beter beginnen bij The Cooper Case, een van de andere rooms van Down The Hatch.

Meer woorden hoef ik er niet aan vuil te maken. Gaat dat zien!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  79:40 min


 • Meeslepend meesterwerk!
 • Te heftig voor noobs

  down-the-hatch

Amsterdam Catacombs

Logic Locks Amsterdam
Geplaatst op: 23 augustus 2020

Meeslepend avontuur in een andere dimensie

De locatie is gemakkelijk te vinden: een aardig kerkje midden in het centrum. Dankzij de mail-instructies wisten we wat te doen. De GM ontving ons op gepaste wijze en na wat papierwerk werden we al snel op scherp gezet. De volledige introductie, instructie, het spel en alle overige communicatie is in het Engels; op zich geen probleem maar ik zag de meerwaarde niet en kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen prettig is.

Het spel is zeer meeslepend. De atmosfeer is griezelig, wat ondersteund wordt door slim lichtgebruik, geluid en overige effecten. De kamer ziet er fantastisch uit: volledig in thema en goed afgewerkt, zeer geloofwaardig. De puzzels maken ook goed gebruik van de omgeving en voelen nooit out-of-place. Constant stonden we op scherp, hoewel er (gelukkig) niet wordt ingezet op grote schrikeffecten.

Ik vond het af en toe best lastig om te verstaan wat ons verteld werd en daardoor was niet altijd duidelijk wat de bedoeling was. Het verstaan van de hints en communicatie is in mijn beleving ook het grootste verbeterpunt, misschien is het toch wat lastiger in het Engels, zeker als je hoog in de spanning zit. Het zou ook kunnen helpen als de muziek soms een tandje zachter ging.

En dan de finale....Heel prettig is dat ook als je niet goed speelt, je de finale altijd meemaakt. Deze kwam hierdoor voor ons wel wat onverwacht en voelde een beetje rommelig, misschien omdat we nog wat beduusd waren. Evengoed was het einde absoluut spectaculair en uniek en iets om nooit te vergeten.

Achteraf konden we onze vragen nog stellen (mocht nu weer in het Nederlands) en kon er een toffe foto worden gemaakt, die netjes dezelfde dag nog per mail verzonden werd.

De ideale groepsgrootte is 4 spelers, we merkten met z'n drieën dat het allemaal soms net iets te langzaam ging.

Erop terugkijkend kan ik niet anders dan concluderen dat de kamer terecht hoog scoort op Escapetalk. Het predikaat "escape room" is wat beperkend voor dit soort escape ervaringen: Je bent 90 minuten lang onderdeel van een avontuur in een andere dimensie.
9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Nee


 • Ontvangst in thema
 • Perfecte setting
 • Geweldige effecten
 • Epische finale
 • Communicatie alleen in Engels
 • Instructies lastig te verstaan
 • Finale onverwacht

 

Jumanji

The Missing Link
Geplaatst op: 16 augustus 2020

Gaaf avontuur

De ontvangst was aanstekelijk hartelijk. Leuk dat ze bordspellen verkopen, altijd leuk om even tussen al die dozen te neuzen. De dame die ons ontving was superaardig en ook een escapoholic. Na een korte introductie konden we aan de slag. De kamer is heel mooi en technisch tof gebouwd. De puzzels zijn logisch en divers. Geen dingen die we nergens anders gezien hebben, maar zeker goed uitgewerkt. We werden meegesleept in de prachtige setting en de special effects en vergaten even de tijd. De verbeterpunten zijn de afwerking (her en der beschadigingen of slecht weggewerkte kabels) en de hitte. We waren er al voor gewaarschuwd en er was niks aan gelogen: zelfs de temperatuur paste uitstekend bij het jungle-thema. Ik moet er wel bij zeggen dat het buiten in de zon ook snikheet was én dat we als service flesjes koud water mee naar binnen kregen.

De begeleiding in de kamer was erg goed, onze GM zat goed op te letten en vroeg op het juiste moment of we een hint konden gebruiken.

Al met al een hele toffe ervaring, met enkel kleine verbeterpunten.


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  63:00 min


 • Enthousiaste begeleiding
 • Avontuurlijk
 • Zeer sfeervol
 • Afwerking niet altijd 100 %

 

De Ramkraak

ROX Escape Experience
Geplaatst op: 22 juli 2020

Spanning verzekerd!

Er is veel aandacht besteed aan het neerzetten van een verhaal en dat blijkt al uit de mail vooraf, waar je naar een opvallende website wordt verwezen. Ook de ontvangst is al in thema en zorgt ervoor dat je er gelijk lekker in zit. In het spel zelf is de tijddruk op verschillende manieren voelbaar en ontsnappen voelt daardoor echt als een overwinning. De kamer zelf voelt logisch aan, werkt technisch goed en is vooral ook mooi aangekleed. Met vier personen was er constant genoeg te doen. Ik vond de puzzels ook erg leuk, er zat veel variatie in maar alles sloot goed aan bij de sfeer en het thema van de kamer.

Achteraf was er vanwege Corona-beperkingen niet de gelegenheid om iets te drinken, maar dat kan de organisatie uiteraard niet aangerekend worden.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  58:00 min


 • Spannend
 • Thema goed uitgewerkt
 • Verhaal gedetailleerd uitgewerkt
 • Nette afwerking
 • Leuke puzzels
 • Eén puzzel miste voldoende belichting

 

Historisch verantwoord, zeer lineair

We werden zeer enthousiast ontvangen. In de nette ontvangstruimte kun je wat drinken en met de GM kletsen. Voordat het spel start, kregen we een introductiefilmpje waar veel aandacht aan was besteed (het acteerwerk zal ik niet meenemen in de beoordeling, dat was wel bron voor enige hilariteit). De transitie van introductie naar spel was slim gedaan en zette duidelijk de kaders voor de missie.

De kamer deed erg authentiek aan, wat in dit geval oud betekent. Ik houd persoonlijk meer van een wat "schoner" thema, met al die oude meubelen e.a. doet een kamer automatisch wat gammel aan. De inrichting was sober maar wel helemaal in thema. De kamer speelde extreem lineair, wat voor ons het grootste minpunt was. Met een bescheiden groep van vier personen hadden enkele spelers toch af en toe het gevoel dat ze niks te doen hadden.

De puzzels sloten goed bij het thema aan, waren afwisselend en zeker vermakelijk en hoewel we niet weggeblazen zijn, is deze kamer een aanrader voor mensen die een leuk uitje zoeken.

Kleine opmerking over de tijd: die werd aangegeven met een zandloper, die we vervolgens het hele spel niet meer gezien hebben. Hoewel dit goed past bij het thema, is de spanning wel een stuk minder aanwezig als je je niet van de tijd bewust bent. Het hintsysteem paste dan weer helemaal niet bij het thema, dat vond ik wel jammer.


8.5

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  45:00 min


 • Thema goed uitgewerkt
 • Enthousiaste service
 • Afwisselende puzzels
 • Niet altijd genoeg te doen
 • Geen voelbare tijddruk

 

Bella Ciao!

Escape Room Katwijk
Geplaatst op: 20 februari 2020

Zeer onderhouden heist

De locatie is goed aangegeven en er is gratis parkeergelegenheid voor de deur. We werden enthousiast ontvangen door de eigenaar, die de tijd nam om tips en ervaringen uit te wisselen en ons met goede zin aan de room liet beginnen. In de room is direct duidelijk waar deze op gebaseerd is. Met veel oog voor detail zijn elementen uit de bekende serie terecht gekomen in de kamer.

De flow van het spel is goed en met vier personen is er constant wel iets te doen voor iedereen. De puzzels sluiten goed aan bij het thema en zijn voorzien van slimme techniek om je tijdens het spelen op weg te helpen. De moeilijkheidsgraad is prima en er is veel variatie, waardoor er voor iedereen wel wat bij zit. De methodiek achter de puzzels zal ervaren escapers niet vreemd zijn.

Er zijn wel veel objecten in het spel te vinden die niet nodig zijn voor het spel. De meeste zijn duidelijk props, maar in het begin kan het wat verwarrend zijn wat wel en niet nodig is. Naarmate de spanning verder opbouwt en je meer gevoel krijgt wat er van je verwacht wordt, wordt dit minder relevant.

Complimenten voor de prachtige afwerking, die je ook zeker zal waarderen als je niet bekend bent met de serie die de inspiratie vormde voor de room. Achteraf kregen we nog een volledige walkthrough en een drankje, fijne service.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  48:00 min


 • Enthousiaste ontvangst
 • Sterke aankleding
 • Leuke referenties naar de serie
 • Spannend
 • Goed gebruik van effecten
 • Veel niet-relevante voorwerpen

 

INFERNO

Timed Adventures
Geplaatst op: 20 februari 2020

Origineel en slim bedacht

Dankzij de instructies was de ingang gemakkelijk te vinden. Het is een beetje een gaar pandje aan de buitenkant, dus we waren benieuwd was het ging worden. Van binnen zag alles er netjes uit. De eigenaar ontving ons enthousiast en maakte graag een praatje over andere escape rooms. Toen we ready-set waren kwam de go en werden we gelijk op scherp gezet. De urgentie van de opdracht zat er gelijk lekker in en we konden gelijk goed los.

Samenwerking is vereist, we hadden het constant goed druk met zijn vieren en als je twijfelt over groepsdynamiek dan kom je er in dit spel wel achter of het goed zit. Ik zou hier graag een keer met collega's heen gaan. De sfeer en afwerking is top en er is veel aandacht besteed aan details die de sfeer verhogen.

Wat me bijzonder aansprak was de originele verhaallijn, die duidelijk uiteengezet wordt en leidt tot een passende climax.

De puzzels zijn erg divers en soms slim gevonden. Ze passen goed bij het verhaal. Er zitten wel wat gemakkelijkere puzzels bij, maar je zult als team scherp van geest moeten blijven om het spel op tijd te halen.

Samenvattend: alle lof voor deze kamer, die voor ons zeker de wow-factor heeft.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  48:13 min


 • Heel originele insteek
 • Gelijk actie
 • Spannend
 • Mooie afwerking
 • Goede ontknoping
 • Gaar pandje van de buitenkant

 

THE DOME

Mama Bazooka
Geplaatst op: 25 juni 2018

Episch in de overtreffende trap

Dit is mijn tweede review over The Dome, na deze zo'n anderhalf jaar geleden gespeeld te hebben. Toen liepen we met gemengde gevoelens de room uit; het potentieel was er maar in de uitvoering ging er nog (te) veel mis. Dat er veel veranderd is was bij de ontvangst al duidelijk: We werden direct hartelijk welkom geheten en er hing een rustige sfeer in de prachtige ontvangstruimte.

Na een drankje en wat spelletjes zijn we aan de kamer begonnen en ook hier is dermate veel aangepast dat ik mijn review met een gerust hart kan herzien. De kamer heeft nu een heerlijke flow, de verhaallijn is helder en de kamer zelf is op zijn zachtst gezegd episch te noemen. Je wordt als speler overweldigd door de prachtige afwerking, de sfeer en de kwaliteit van alle puzzels. De originaliteit is van ongekende aard en ook als recivide-speler werden we steeds weer verrast door wat er om ons heen gebeurde en werden we volledig meegesleurd in dit avontuur.

Ook de puzzels waren voldoende aangepast om het spel boeiend te houden voor ons, waaronder alles waar we bij het eerste spel niet zo'n goed gevoel bij hadden. Het was nog best aanpoten om de kamer te halen; ook aan de fanatieke puzzelfan is gedacht en er zit genoeg mentale uitdaging in.

Achteraf nog een filmpje terugkijken en even kletsen met de bouwer was heel prettig en ik ben blij dat ik kan zeggen dat deze kamer is gegroeid tot de absolute max en zich terecht en soort van officieel de beste escape room ter wereld mag noemen.

Kort advies over de groepsgrootte: Vier is zoals gewoonlijk optimaal, maar met zes personen blijft de ervaring voor iedereen nog gerust overeind staan.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in februari 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  53:00 min


 • Sfeer perfect neergezet
 • Alle zintuigen worden geprikkeld
 • Vol verrassingen
 • Prachtige afwerking
 • Mooie ontvangstruimte
 • Prettige begeleiding

 

Armageddon

TRAP Arnhem
Geplaatst op: 19 januari 2020

Off-the-shelf kamer met gebrek aan passie

De locatie van de room is mooi centraal. Na een misverstand van hun kant over de starttijd (om de een of andere reden werden we een half uur eerder verwacht dan nota bene in de bevestigingsmail is aangegeven) werden we ontvangen door de GM, die wellicht haar dag niet had want het gebrek aan enthousiasme spatte er vanaf. Na een korte mondelinge introductie op het verhaal en het standaardwerk over geweld gebruiken kregen we nota bene ín de kamer nog een uitgebreide instructie over een deur die op vrij nauwkeurige wijze moest worden geopend. "Misschien wel een spoiler" zei de GM er nog bij. Maak dan die deur gewoon monkeyproof.

In de kamer bevonden zich verschillende uiteenlopende puzzels, die niet uitblonken in originaliteit en geen enkel logisch verband hielden met het verhaal. Echt spannend werd het ook niet, met meer dan 20 minuten over op de klok. De aankleding was in algemene zin in orde, maar ook hier was geen moeite gedaan om er een meeslepende gebeurtenis van de maken.

Gebrek aan passie is wat er in deze kamer en in de begeleiding aan alle kanten vanaf druipt. Echt iets voor toeristen die het concept nog niet kennen. Ben je een ervaren speler, dan zou ik de moeite niet nemen.


6.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 6.0

Service: 2.5


Gespeeld in januari 2020

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja  36:00 min


 • Diverse puzzels
 • Ongeïnteresseerde service
 • Puzzels niet ondersteunend
 • Niet origineel
 • Geen passie

 

De Juwelier van de Onderwereld

Escape Room 0164
Geplaatst op: 22 december 2019

Thematisch goed uitgevoerd en goed onderhouden

De ontvangstruimte is vrij klein, maar gelukkig vertrok de voorgaande groep net toen wij binnenstapten. De GM ontving ons hartelijk en we konden direct ervaringen over escape rooms uitwisselen (altijd fijn om tips te krijgen). Na het kort uitleggen van de regels, die ik doorgaans liever overgeslagen zie als we aangeven ervaren te zijn, konden we de kamer in. Hier kregen we nog een kort filmpje te zien voordat het spel begon.

Wat gelijk opvalt in de kamer is dat de setting heel goed is nagebouwd en dat er aandacht aan details besteed is. We waren met vieren en hadden constant onze handen vol. Geen slotjes of afgezaagde puzzels; alles paste mooi in het thema en voelde "logisch" aan. De puzzels waren ook echt vermakelijk, met een gezonde mix tussen rekenwerk, logisch denken en het betere speurwerk.

Er is goed nagedacht over de tijddruk in de kamer en hoewel we ruim in de tijd zaten, had ik toch het gevoel dat we haast moesten maken om weg te komen. De flow was heel prettig; we zijn nergens echt vastgelopen en er was geen frustratie. Het hintsysteem werkt met een monitor maar we hebben geen hints nodig gehad dus ik kan niet beoordelen hoe deze worden overgebracht.

Iedereen uit ons team was hyped toen we de kamer uit liepen, een goed teken. De GM legde achteraf de kamer nog een keer uit; had van mij niet echt gehoeven maar leuk dat ie de tijd nam.

Als ik wat verbeterpunten zou moeten noemen, dan zijn dat het ontbreken van een zich ontwikkelende verhaallijn en het thema mag van mij wel exotischer. Dit zijn echter zeker geen punten die een positieve beleving in de weg hebben gestaan en ik ben dan ook zeer benieuwd naar hun volgende kamer.

Tot slot: Vier spelers is zoals gewoonlijk ook voor deze kamer optimaal; voor zes personen is ook nog wel ruimte. Met drie personen wordt het hard werken.


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  51:00 min


 • Goede afwerking
 • Uitdagende puzzels
 • Alle puzzels in thema
 • Spanningsopbouw
 • Geen verhaalontwikkeling

 

Sympathiek en sfeervol, maar geen hoogvlieger

Als je arriveert, dan valt de kasteelruïne gelijk op. Een mooie locatie die historie ademt. Na enige twijfel over waar we moesten zijn, werd de groene poort voor ons geopend. De ontvangst is prima en je wordt snel in de juiste sfeer gebracht. Er zijn een aantal vrijwilligers aanwezig die er alles aan doen om een leuke belevenis aan te bieden en de introductie is dan ook een geweldige start.

De kamers sloten goed aan bij de sfeer. Wel bleek al snel dat er voor zes spelers niet genoeg te doen was, met drie hadden we het prima aangekund. De puzzels bieden op speelse wijze wat historisch besef, maar blinken niet bepaald uit in originaliteit. Verrassingselementen waren beperkt tot interactie met de vrijwilligers.

Het is een battle, dus de teams kunnen het lekker tegen elkaar opnemen. Ik miste interactie tussen de beide teams; we hadden tot aan het einde toe geen idee wat de anderen uitspookten. Wat een beetje gek was, was dat het tweede team niet de kamer af mag spelen als het eerste team er uit is.

Achteraf was er ruimte voor een drankje van het huis en een praatje met de vrijwilligers, die ik echt complimenten wil geven over de manier waarop ze de escape rooms gebruiken om de renovatie van het kasteel te bekostigen. Dit, samen met de locatie, maakt de kamers de moeite van het spelen misschien wel waard, maar voor ervaren spelers zijn de kamers echt wel te basaal, zeker als je de kosten beschouwt wanneer je de kamers vol bezet. Het kan wel helpen om de kosten te zien bijdrage aan de renovatie. Voor beginnende spelers zou ik adviseren de teamgrootte te beperken tot 4 per kamer.


7

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 2.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 12 personen

Ontsnapt: Ja  47:44 min


 • Introductie
 • Interactie met vrijwilligers
 • Sfeervolle historische locatie
 • Zeer basale puzzels
 • Laatste team mag kamer niet uitspelen

 

De Maffioso kamer

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 08 december 2019

Vermakelijk met enkele verbeterpunten

De ontvangst was positief: de eigenaar is enthousiast en een liefhebber. De ontvangstruimte is klein, maar er is een aparte ruimte waar groepen terecht komen die net een room gespeeld hebben. Slim, zo kan een groep lekker nagenieten zonder spoilers weg te geven voor de volgende groep.

De introductie was niet langer dan nodig en het spel begint op een toffe manier. Daarna speelt het spel redelijk vlot, hoewel we een paar keer vastliepen en spelers niks om handen hadden. De begeleiding was goed en we kregen op de juiste momenten een zetje in de rug. De kamer ziet er verzorgd uit, met net genoeg aankleding. Puzzels zijn overwegend logisch, maar ik miste wel aansluiting met het verhaal, Dit verhaal ontwikkelt zich ook niet tijdens het spelen. Daarnaast waren er een paar puzzels waarbij ik het gevoel had dat we wat meer op weg hadden mogen worden geholpen in het spel zelf (met name de laatste opdracht), omdat een deel van de oplossing eenvoudigweg niet werd aangeboden in de kamer en je daarmee bent overgeleverd aan trial-and-error óf de gamemaster.

Een aardige kamer die ik vooral zou aanraden aan kleine teams met < 15 kamers ervaring. Wat me vooral opviel is het gat in wow-factor tussen deze kamer en de andere kamer van The Cube, de Triplicate Institute. Leuk om te zien hoeveel stappen de maker gezet heeft tussen beide kamers in. Als je twijfelt om één van beide kamers te spelen, ga dan voor Triplicate.


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  56:00 min


 • Enthousiaste ontvangst
 • Sfeervolle start
 • Logische puzzels
 • Verhaal ondergeschikt
 • Niet alle puzzels zijn waterdicht

 

Triplicate Institute

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 08 december 2019

Desoriënterend en ingenieus

De ontvangst is goed: een drankje van de zaak en een enthousiaste eigenaar. De introductie van de kamer is kort en bondig. In de kamer is de opbouw van het spel erg goed uitgewerkt: je begint rustig aan en wordt steeds verder meegesleurd in het verhaal en de sfeer. De aankleding is aan de sobere kant, maar sluit wel goed aan bij het thema en er is weinig overbodigs te vinden.

De puzzels zijn leuk, logisch en goed te doen. We waren met vier spelers constant bezig om verder te komen. De kamer heeft een paar fraaie wtf-momenten en heeft wat ingenieuze techniek om de ervaring een originele twist te geven.

We kwamen best wel hyped de kamer uit, dus het is een zeer geslaagd spel.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  48:00 min


 • Ontvangst
 • Opbouw
 • Ingenieuze techniek
 • Sober aangekleed

 

Rebecca

Your Escape
Geplaatst op: 03 november 2019

Spannend en groots

De ingang zit wat weggestopt en we moesten even zoeken naar de voordeur. Gelukkig stond een van de eigenaren buiten. Twee jonge broers, die met veel enthousiasme vertellen over hun project. De ontvangsthal is gezellig en voorzien van divers vermaak en de faciliteiten zijn in orde.

De introductie was duidelijk en zonder poespas. Ik heb persoonlijk een voorkeur voor een video boven een intro door de GM, misschien iets voor in de toekomst.

Eenmaal in de kamer is veel aandacht besteed aan de sfeer. Met vier personen gingen we aan de bak en hebben met veel plezier de diverse puzzels gespeeld. De meeste puzzels passen goed bij het verhaal, een enkele uitzondering daargelaten. De puzzels zijn logisch en stimuleren samenwerking.

We hebben de kamer met veel plezier en zonder frustraties gespeeld. De kamer is goed doordacht en heeft een prettige flow. Verbeterpunten (waar overigens hard aan gewerkt wordt volgens de eigenaren) zitten in de kamer vooral in de afwerking op een aantal punten. Meestal niet storend, op één onderdeel na waar we begonnen te twijfelen of we iets hadden gedaan wat niet de bedoeling was, maar wat er gewoon shabby uitzag. Dit was gelijk de puzzel die qua thema het slechts paste, dus ik ben benieuwd hoe lang dit element het vol houdt.

Het hintsysteem is prettig en past bij de sfeer. Er zitten diverse sfeerverhogende effecten in de kamer die je in het avontuur zuigen. Het verhaal is eenvoudig doch doeltreffend maar heeft wat losse eindjes (nu ik dit schrijf besef ik me dat dat alleen relevant is voor de echte puristen, maar vooruit).

We kwamen aardig hyped de kamer uit, dus het is een dikke aanrader voor teams van 3-4 spelers. Met nog een beetje liefde en aandacht kan de kamer zich scharen bij de Nederlandse top.


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 10.0


Gespeeld in november 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  42:00 min


 • Enthousiaste eigenaren
 • Sfeerverhogende effecten
 • Goede flow
 • Afwerking soms niet optimaal
 • Kale introductie

  your-escape

The Execution

OuterGround
Geplaatst op: 03 november 2019

Een echte escape ervaring

Aangekomen bij de verkeerde locatie (onze fout, maar opletten dus als je al ooit een van de andere kamers hebt gespeeld en meent te weten waar je moet zijn). De locatie van The Execution is op loopafstand van de andere rooms en we waren nog ruim op tijd. De ontvangst was koud en zakelijk, maar ik zeg er vlug bij dat dit bij de show hoorde en onze begeleider bleek na het spelen super sympathiek en ook een escape enthousiasteling. De ontvangsthal was tamelijk chilly, maar daar gaan ze binnenkort mee aan de slag (hopelijk voor de GM dat dit voor de winter is gefixed).

De kamer begint al gelijk in een lugubere sfeer en je hebt al snel het gevoel dat je zo snel mogelijk weg moet wezen. We speelden met vier personen, wat bijna altijd en ook hier de ideale teamgrootte was. Ik vond de puzzels erg leuk, met name omdat deze uitstekend geïntegreerd zijn in het spel en logisch aanvoelen. Omdat er veel samenwerking vereist is, hadden we altijd genoeg te doen.

De flow is goed en de sfeer is uitstekend in orde, met diverse (soms spectaculaire) effecten die bijdragen aan het meeslepende karakter. Het verhaal wordt initieel goed uiteengezet, maar veel informatie blijkt later niet echt relevant te zijn. Misschien nog wel aardig om daar nog een staartje aan te geven.

Echt een erg leuke kamer voor gevorderde spelers. Ik twijfel tussen een 9,5 en een 10, maar omdat de kamer zeker niet voor Jasons Curse onder doet ga ik voor de maximale score.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in november 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  39:00 min


 • Sfeervolle introductie
 • Goed geïntegreerde puzzels
 • Originele puzzels
 • Enthousiaste host
 • Verhaal ontwikkelt zich niet

 

Laad meer reviews

1 reviews

Never House

DarkPark
Geplaatst op: 28 april 2023

Zeer vermakelijk

De ervaring van het spelen van zeer verschillende escape games hebben me geleerd dat het erg lastig is om vier mensen aan één tafel betrokken te houden bij een spel. Never house slaagt hier echter goed in. Waarom voor deze titel is gekozen, is me overigens nooit echt duidelijk geworden. In de doos zit interessant spelmateriaal en iedereen heeft gelijk wat om handen.

Het spel geeft voldoende richting zodat het geen grote chaos wordt. Met de lichten gedimd en wat spooky geluidseffecten op de achtergrond gingen we aardig op in het verhaal. Ik raad wel aan om een apparaat met groot scherm bij de hand te houden.

Eén attribuut werkte bij ons niet helemaal zoals bedoeld, dat was wel jammer. We hebben hierdoor een beetje moeten forceren om door te kunnen spelen.

Het spel is niet herspeelbaar, geen idee of er reparatiekits te bestellen zijn.

Uiteindelijk een van de meest geslaagde escape games die ik thuis gespeeld heb qua sfeer en interactie.


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Kwaliteit: 9.0


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen


 • Puzzels
 • Beleving
 • Verhaal
 • Spannend
 • Foutjes