Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Spuit 11

Escape Expert

Offline

Omschrijving

Naast de op Escapetalk gepubliceerde escaperooms die wij hebben gespeeld, hebben wij in 2018/2019 meegedaan aan het NK Escaperooms (tot en met de allerlaatste ronde). Wij hebben ook meegedaan aan de Corona versie van het NK Escaperooms (2019/2020). Teleurstelling in de organisatie is voor mij een reden om af te zien van verdere deelname.

Wij hebben buiten de Benelux om escaperooms gespeeld in Liverpool (Exit Strategy, Illuminati), in Hamburg (Hidden in Hamburg, Verbotenes Spiel), een escaperoom-achtig avontuur in Southhampton (Cluetivity, Operation Mindfall), twee in Porto, één in Andorra en één in de Verenigde Staten (Las Vegas, Chained).


In 2023 ben ik de grens van 100 escaperooms gepasseerd. Ik voel mij bevoorrecht dat ik dit jaar voor het eerst input heb mogen leveren voor Terpeca.


Lid sinds

03-05-2019

Statistieken

Escaperooms

67 reviews

106 kamers gespeeld

97% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

0 gespeelde spellen


67 reviews

The Illusionist

Escaperoom Zeewolde
Geplaatst op: 05 januari 2024

Zware bevalling

Een bezoek aan een escaperoom brengt je soms in een avontuur waarin alles logisch lijkt en waarin het volstrekt voor de hand ligt wat er moet gebeuren om het einddoel te bereiken. Levenswater van Emmelocked was voor ons zo’n avontuur (december 2020). Toen ik hoorde dat Levenswater dit jaar toevertrouwd gaat worden aan Mark Wilbrink van Escaperoom Zeewolde was ik benieuwd of het ontrafelen van het mysterie rondom Wilhelm Hendrickx een vergelijkbare vanzelfsprekendheid zou zijn. Nou, om maar met de deur in huis te vallen: dat was allerminst het geval. We hadden meerdere keren een zetje in de goede richting nodig. Zonder die zetjes zouden we er nu ongetwijfeld nog zitten. We wisten soms echt niet wat de bedoeling was, soms zochten we oplossingen in een totaal verkeerde richting, soms zagen we een cruciaal element over het hoofd, soms legden we ons (mede door ervaringen in andere escaperooms) onnodig beperkingen op en soms wisten we wat we moesten doen maar wilde het gewoon niet lukken. Nee, wij beschikken duidelijk niet over de handigheid en de manier van denken die je in deze kamer nodig hebt. Zie dit vooral als zelfreflectie en niet als kritiek op de kamer. The Illusionist is een prima kamer! De uitdagingen zijn gevarieerd, leuk vormgegeven en passen goed in het verhaal. Het geheel is mooi in elkaar gezet en aangekleed en vooral het laatste deel is erg grappig gedaan. De uitdagingen moeten in een bepaalde volgorde worden opgelost. Wij waren met z’n vieren en dat is volgens mij, gezien het lineaire karakter van de kamer, echt wel de bovengrens van het aantal personen waarmee je deze kamer zou moeten spelen. Met z’n tweeën of met z’n drieën zou het ook prima moeten lukken. Wat ons betreft zou er nog eens goed nagedacht moeten worden over de verlichting van de kamer; wij hadden in ieder geval moeite om een aantal elementen goed te kunnen zien.

Mark is een geweldige gastheer!! Uit alles blijkt dat hij deze escaperoom is begonnen vanuit een passie en wat dat betreft heb ik er alle vertrouwen in dat Levenswater bij hem in goede handen is. Ik kijk er nu al naar uit om nog eens op bezoek te mogen gaan in de magische wereld Emlia.


8

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in januari 2024

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede begeleiding
 • Verhaal
 • Sfeer
 • Inbedding 'puzzels'
 • Verlichting

 

De Maffioso kamer

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 31 december 2023

Vluggertje...

Ons bezoekje aan Triplicate Institute was inmiddels al meer dan drie jaar geleden. Hoog tijd om ook de andere kamer van The Cube af te vinken.

Maffioso is gewoon een leuke kamer! Het verhaal is misschien wat eenvoudig (zeker als je het afzet tegen het plot van Triplicate Institute), maar het geheel is wel prima vormgegeven. Vooral voor beginnende escaperoom spelers is dit is echt een uitstekende kamer.

Op een enkele uitzondering na waren de puzzels/probleempjes/uitdagingen goed te doen en vrij aardig ingebed in het verhaal. Waarom een maffia baas de moeite heeft genomen om her en der brokjes informatie te laten rondslingeren waarmee jij door het handig te combineren allerlei sloten kan openen en doorgangen kan creëren is mij niet helemaal duidelijk geworden. Nou ja... het is ook niet echt hè... het is een escaperoom! ;-)

Het was voor ons helaas een erg kort bezoekje... met bijna 26 minuten over op de klok hadden wij ons doel bereikt. Het schijnt dat wij hiermee het (4,5 jaar oude) kamerrecord uit de boeken hebben gespeeld.

Erg aardig dat wij na afloop nog een tijd mochten VR'en! Dank Valery voor de gastvrijheid!!!!


8

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 9.5


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede service
 • Goede begeleiding
 • Uitstekende kamer voor beginners!
 • Een van de 'puzzels'
 • Vrij eenvoudig
 • Verhaal wat mager

 

Jason's Legacy

OuterGround
Geplaatst op: 28 december 2023

Topkamer!!!

De laatste keer dat wij op bezoek waren bij Outer Ground Escape Rooms werden onze inspanningen om het 'Mystery of the White Chapel' te ontrafelen beloond met de afkondiging van de Corona-lockdown. Het Corona zwaard hangt inmiddels al weer een tijdje niet meer boven ons hoofd, dus wij durfden weer...

Outer Ground heeft met de legacy van Jason een fantastisch avontuur gecreëerd. Dit is een beleving waarin duidelijk wordt toegewerkt naar een ontknoping. Jason's Legacy is een kamer die een plek bij Terpeca's 100 meest gewaardeerde kamers in de wereld absoluut heeft verdiend. Vooral de gecreëerde sfeer, de vormgeving en het verhaal zijn top!

Dit avontuur heeft wel een overwegend lineair karakter. Zorg er dus voor dat het gezelschap waar je dit avontuur mee beleeft niet te groot is (3 á 4 personen is meer dan genoeg).

Enige kritische noot: het zou de geloofwaardigheid van het geheel ten goede komen als het oplossen van de enigma's logischer zou aansluiten bij de verhaallijn. Waarom moet je iets doen om ergens anders iets te laten gebeuren?


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.5


Gespeeld in december 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Beleving
 • Verhaal
 • Spannend
 • Vormgeving / afwerking
 • Inbedding puzzels
 • 'Decharge'

 

De Morfinekluis

De Morfinekluis
Geplaatst op: 18 oktober 2023

Nummer 100!

Mijn 100e escaperoom!!! Sorry Emmy en Ruben… het voelt een beetje als vreemdgaan om het dit keer zonder jullie te doen. Ik hoop dat jullie het ons zullen vergeven.

Hoe dan ook, het mocht natuurlijk geen tussendoortje worden, de 100e moest natuurlijk wel een topkamer zijn. En om maar meteen met het eindoordeel te beginnen: de Morfinekluis was een uitstekende keuze voor deze gelegenheid. Een onderscheidende start, een avontuurlijke ervaring, een geweldige match van verhaal en locatie. Van de start tot en met het einde een memorabele beleving! En ere wie ere toekomt: Tanja verdient een plekje in de eregalerij van de superhosts (naast kanjers zoals Nicole/Emmelocked, Jordin/Your Escape en Marieke/Escape from Wonderland). Zij liet ons echt geloven dat onze prestatie bijzonder was! Het leek haar niet te gaan om haar kamer, maar om onze beleving. Wat een geweldige gastvrouw!

Zonder enige aarzeling zou ik iedere escaperoom liefhebber willen adviseren om dit avontuur te beleven. Doe ik deze kamer tekort als ik het geen gamechanger noem? Nee, volgens mij heeft deze kamer het helemaal niet nodig om de boeken in te gaan als grensverleggend. Dit is een escaperoom zoals je een escaperoom graag wil hebben: avontuurlijk, spannend, speelbaar en goed voor een vette glimlach!


Reactie door De Morfinekluis

18 oktober 2023

Beste Spuit11.. je wilt niet weten hoe Tanja momenteel kijkt :P:P..helemaal happy en trots! Dank je wel voor je vette review en cijfers. Groet Team De Morfinekluis


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.5


Gespeeld in oktober 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Spannend
 • Goede begeleiding
 • Sfeer

  Demorfinekluis

The Artifact

Escape Experience
Geplaatst op: 26 september 2023

Zelfvertrouwen en een glimlach...

Gisteren kwam in het nieuws dat een ruimtecapsule, na reis van 2,3 miljard kilometer, weer terug op aarde was gekeerd beladen met ruimtegruis van de planetoïde Bennu. Is dit nieuws waar wij hier op aarde alleen maar verheugd over moeten zijn, of is er misschien aanleiding om ons zorgen te maken? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen gingen wij voor onderzoek richting Berkel en Rodenrijs. Wij begrepen dat er daar wat verontrustende berichten waren over de opslag van buitenaards materiaal (een meteoriet).

Omdat het ons gelukt is om in slechts 50 minuten een 'catastrofale ramp' te voorkomen, leek het ons dat wij ons verder niet al te veel zorgen hoefden te maken over mogelijke dreiging van ruimtemateriaal. Tijd dus om even terug te kijken op ons bezoekje aan 'The Artifact'.

Dit keer bestond ons team uit 5 leden. Er werd ons een gevarieerd menu van uitdagingen voorgeschoteld, waarbij er meestal genoeg te doen was. Het blijft voor mij altijd weer onduidelijk waarom er bijvoorbeeld een aantal voorwerpen in een bepaalde volgorde gelegd moeten worden om ergens een luikje open te krijgen of om ergens een sleutel naar beneden te laten vallen. Nou ja, zolang je niet al te lang nadenkt over een samenhang tussen de op te lossen puzzels en een geloofwaardige werkelijkheid dan beleef je hier een leuk avontuur. De aankleding van het verhaal is op zich goed, maar op de afwerking van het geheel valt nog wel wat af te dingen; het lijkt allemaal net niet af. Bij de afwerking gaat het misschien over details, maar ik vond het vervelender dat de techniek ons tot twee keer toe in de steek liet; één keer werkte de techniek niet goed en één keer werkte de techniek helemaal niet. In beide gevallen een hinderlijke verstoring van de beleving.

Gelukkig hadden wij een enthousiaste host; hij liet ons met zijn positieve feedback echt geloven dat wij het uitstekend hadden gedaan. Hierdoor konden wij vol zelfvertrouwen en met een glimlach op ons gezicht het pand verlaten.

NB: De klantgerichtheid van Escape Experience (Berkel en Rodenrijs) verdient overigens een groot compliment!!! Top Mark, thnx!!!


8

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.5


Gespeeld in september 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede service
 • Puzzels (variatie, moeilijkheid)
 • Goede begeleiding
 • Afwerking
 • Technische mankementen
 • Relatie puzzels en geloofwaardige werkelijkheid

 

Chained

Number One Escape Room
Geplaatst op: 12 augustus 2023

Leuk idee! Uitwerking kan beter.

Wij waren blijkbaar de fout ingegaan met de zeven hoofdzonden (die kans is ook vrij groot hier in 'Sin City') en wij zaten daarom aan elkaar vastgeketend opgesloten in een kleine ruimte. De enige manier om hier weg te komen was door het verzamelen van de zeven deugden. Blijkbaar zouden onze zonden hiermee gecompenseerd zijn...

Een echte tweepersoonskamer! Op zich een goed idee, maar de uitvoering van deze kamer laat nog wel wat ruimte voor verbetering.

De 'bonusopdracht' was alleen maar verwarrend (en werkte ook nog eens niet door een technisch probleem). Het is ons toch gelukt om 'm op te lossen en daarmee hebben we een kortingsvoucher verdiend voor een bezoek aan een van de andere kamers hier. Dus als iemand van plan is om richting Las Vegas te gaan en zin heeft in een escaperoom... ;-)

Wat hier ontbreekt is een gastheer/gastvrouw. Het belang van deze rol wordt hier volledig onderschat. De begeleiding is heel mager.


7

Sfeer: 8.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 2.5


Gespeeld in juli 2023

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja


 • Origineel
 • Goede prijs
 • Puzzels
 • Slechte service
 • Afwerking
 • Bonuspuzzel

 

The Non Believers

Your Escape
Geplaatst op: 25 juni 2023

Meer dan een geweldige kamer... dit is een geweldige beleving!

Wat een beleving!!!!!

Van de iets meer dan 100 kamers die ik tot dusver heb bezocht heb ik er 4 een A-label gegeven... The Non Believers (Your Escape) is nummer 5! Deze kamer verdient een plekje in de eregalerij van escaperooms in Nederland.

Jammer van een paar technische hickupjes, maar volgens mij zat gastheer (Jordin) daar zelf meer mee in zijn maag dan wij. Ik weet zeker dat hij er alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat ook deze 'opstart-plooitjes' binnen de kortste keren worden gladgestreken.

Jordin verdient absoluut een groot compliment voor het eindresultaat van dit gewaagde project. Ik raad elke liefhebber van epische escaperooms aan om zichzelf te trakteren op dit avontuur.


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2023

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede service
 • Beleving
 • Goede begeleiding
 • Spannend
 • Sfeer

 

Lost and Found

Kamer 237
Geplaatst op: 27 oktober 2022

Top kamer, geen 'game changer'

En ook de derde kamer hier is een klapper! We dachten dat we heel even een kofffer kwamen ophalen, maar onze nieuwgierigheid werd geprikkeld door een verhaal over wat er hier in het verleden zou zijn gebeurd. Door het oplossen van een goed gevarieerde verzameling problemen, ontdekten wij wat er hier werkelijk was gebeurd. Het verhaal, de uitdagingen die ons werden voorgelegd, de aankleding: alles klopte!
Het is hier mogelijk om met een meedere dingen tegelijk bezig te zijn. Als je met het ene bezig bent, dan weet je natuurlijk niet wat er bij het andere gebeurt... Ik had hierdoor het gevoel dat ik een aantal dingen niet heb meegemaakt. Erg jammer, want nu heb ik onderweg elementen gemist die absoluut de moeite waard waren.
En bij een bezoek aan dit hotel hoop je natuurlijk iedere keer op een mind blowing experience waardoor jouw kijk op de wereld van de escaperooms nooit meer hetzelfde zou zijn. Ach... misschien is Lost and Found voor mij niet een dergelijke game changer, maar er zijn meer dan genoeg redenen waarom ik deze kamer aan iedere liefhebber van escaperooms van harte zou aanbevelen!!!


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 9.0


Gespeeld in oktober 2022

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Puzzels
 • Logica
 • Variatie op te lossen problemen
 • Sfeer (inrichting)
 • Techniek
 • Elementen gemist (door gelijktijdige puzzels)

  kamer237

The Contamination

Forsaken escape room
Geplaatst op: 14 maart 2022

Echte samen-kamer

Deze kamer was een prima afsluiting van ons weekendje uit in Deventer. Het verhaal kwam ons bekend voor; vergelijkbare varianten waren wij al eerder tegen gekomen. Het was voor ons steeds duidelijk wat er moest gebeuren. The Contamination verdient een compliment voor de verschillende manieren waarop samenwerking nodig is om verder te komen. De opdrachten waren aardig bedacht, gevarieerd en netjes vormgegeven. De problemen hadden wat ons betreft af en toe wel iets lastiger mogen zijn. Het idee van de slotopdracht leek sterk op een opdracht die we al eerder in deze kamer waren tegengekomen. De aanwijzingen waren dit keer wat mij betreft minder sterk (en overbodig?). Bovendien jammer dat er bij deze laatste opdracht een technisch mankement was waardoor de goede oplossing niet werd geaccepteerd, maar doordat de gastheer prima ingreep leverde dit verder geen problemen op.


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 8.0

Service: 8.0


Gespeeld in maart 2022

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Ja


 • Verhaal
 • Puzzels
 • Diversiteit
 • Afwerking
 • Samenwerking
 • Techniek
 • Bescheiden moeilijkheidsgraad
 • Slotopdracht

 

THE DOME

Mama Bazooka
Geplaatst op: 22 januari 2022

Uitzonderlijke klasse

GE-WEL-DIG, wat een kamer!!!! The Dome is wat mij betreft zonder enig twijfel een kamer van uitzonderlijke klasse. Met de keuze voor deze verhaallijn hebben de makers het zichzelf niet eenvoudig gemaakt. Bovendien blijkt uit ieder detail dat ze bij de uitwerking van het idee de lat heel erg hoog hebben gelegd. Het eindresultaat is indrukwekkend!

Je doet er verstandig aan om je goed voor te bereiden voordat je deze kamer gaat spelen. Het is belangrijk dat je weet wat je te wachten staat om te begrijpen wat er aan de hand is. Of een goede voorbereiding garantie biedt dat je ook daadwerkelijk lekker in het verhaal zit? Ik weet het niet...

Het decor, de spelelementen, de techniek: allemaal top! Deze kamer is heerlijk speelbaar. Leuk hoe deze kamer teamwork afdwingt: soms subtiel, maar vaker vrij expliciet.

Ja, ik ben absoluut super enthousiast over The Dome. Er zijn echter wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij dit enthousiasme. Ik mij voorstellen dat dit avontuur bijblijft als een verzameling van fantastische fragmenten die aan elkaar zijn geknutseld met een verhaallijn. De vraag is of deze verzameling van fantastische fragmenten hiermee ook een fantastisch geheel vormen. Liefhebbers van echte breinbrekers zullen zich hier misschien bescheiden uitgedaagd voelen; handigheid is hier een belangrijkere vaardigheid dan het vermogen om complexe vraagstukken op te lossen, of om abstracte verbanden te leggen.

De ontvangstruimte hier is een uitgaansgelegenheid op zich; er is hier genoeg te doen! Wij kwamen dit keer pas een kwartier voor aanvang, dus wij hadden geen tijd om ons hier te vermaken: werk aan de winkel. Onze gastvrouw liet ons na een (te?) compacte introductie The Dome binnentreden en het avontuur kon beginnen. Na afloop werden wij over-enthousiast opgevangen, alsof wij een wereldprestatie hadden neergezet... Heel aardig, maar wat minder enthousiasme was wellicht iets geloofwaardiger geweest. ;-)


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in januari 2022

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Beleving
 • Diversiteit
 • Origineel
 • Techniek
 • Afdwingen van samenwerking
 • Afwerking
 • Ontvangstruimte
 • Prijs
 • Bescheiden bedwelmende effecten

 

Houdini's Academy (XP)

Exit Games Mol
Geplaatst op: 23 oktober 2021

Inspirerend!

Als laatste kamer van onze 6 delige escaperoom cyclus door België stond een bezoek aan Houdini's Academy op het programma.

Uiteraard had ik mij al voorbereid op het bezoek aan deze kamer. Het hier geïmplementeerde concept sprak mij allerminst aan. Ik had mij dus al voorbereid op een telerustellende ervaring. Mijn scepsis bleek echter volstrekt misplaatst. Houdini's Academy is een prima kamer. Het is kwalitatief een product om trots op te zijn! Een geloofwaardig verhaal dat ijzersterk is vormgegeven.

Met de keuze voor deze implementatie van een escaperoom, kiezen de ondernemers voor een toegevoegde waarde in de rol van gastheer/gastvrouw. De start van het avontuur was nog een klein beetje onwennig, maar de kwaliteitstijd van Wim en Michele na afloop was onbetaalbaar. Wat een mooi stel!!! Zij begrijpen heel erg goed met welk gevoel je een bezoek aan een escaperoom wilt afsluiten.

Ja, deze kamer is een bezoek absoluut de moeite waard!!!!


Reactie door Exit Games Mol

25 oktober 2021

Bedankt voor je uitgebreide review. We zijn blij dat we jullie toch hebben kunnen verrassen :)


8.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Goede service
 • Puzzels
 • Goede begeleiding
 • Verhaal

 

Le Prince

Escaping Belgium
Geplaatst op: 21 oktober 2021

Hoogtepunt van onze escapetrip door België!

We waren nog maar nauwelijks bijgekomen van onze poging om te ontdekken in hoeverre de legende over Erzébet op waarheid berust. Op basis van de ervaring die we hierbij hadden opgedaan waren onze verwachtingen over de volgende kamer van Escaping Belgium hoog gespannen. Recept voor teleurstelling? Wellicht zal dat vaak zo zijn, maar niet in dit geval. Wat een geweldig verhaal hebben we hier mogen beleven! Dit is absoluut een van de allerbeste kamers die ik tot dusver heb gespeeld. De sfeer, de aankleding, de op te lossen problemen, het geluid, de techniek... het klopt hier allemaal.

Een bijzondere vermelding verdienen de vele knipogen naar andere escaperooms. Een enkele verwijzing was niet te missen, maar de meeste knipogen waren subtiel en zullen uitsluitend worden opgemerkt door escape fanaten met oog voor detail. De verwijzing naar Illusion (Epic Escape Waalwijk) was zeer fraai, maar het puzzelgehalte ervan was wat mij betreft zwak. Dit is dan ook echt het enige minpuntje in deze kamer wat mij betreft. Voor de rest niets dan complimenten!


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 8.5


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Beleving
 • Diversiteit
 • Sfeer
 • Verhaal
 • Technische afwerking
 • Puzzelgehalte van de knipoog naar Illusion

 

Jumanji

The Missing Link
Geplaatst op: 22 oktober 2021

Teleurstellend

De tweede kamer van ons zesdelig escape avontuur door België bracht ons in Geel bij The Missing Link. Prettige bijkomstigheid was dat deze escaperoom is ondergebracht in een (bord)spellen winkel. Voor ons twee vliegen in één klap! :-D

De enthousiaste reviews en de hoge beoordelingen die deze kamer inmiddels al had ontvangen waren veelbelovend. Tot mijn spijt ligt onze ervaring met deze kamer niet in lijn met het enthousiasme van onze voorgangers. Integendeel zelfs.

Ik heb veel respect voor de manier waarop het verhaal van deze kamer is vormgegeven. Door de rijke aankleding is het een echt avontuur geworden waarin je terecht komt. Onderweg moet je een gevarieerd aanbod van problemen oplossen. Al met al een prima basis voor een goede escaperoom.

Toch werd het een teleurstellende ervaring. De (wat mij betreft) weinig robuuste afwerking maakt het geheel kwetsbaar. Doorgangen die open gingen zonder dat we iets hadden opgelost. Doorgangen die een beetje open gaan als je er tegenaan duwt. Een jungle wand die openging waardoor ik opeens in een gang stond. In een enkel geval werd een correcte oplossing niet als zodanig herkend (vrij vervelend). Hier zou een ingreep van de spelleider gepast zijn geweest, maar we kregen het gevoel dat de aandacht van de host verdeeld werd over verschillende werkzaamheden (klanten bedienen in de winkel?). Het duurde dan ook soms even voordat we contact kregen. In het laatste deel van het avontuur werd het pas echt vervelend. Nadat we een probleem hadden opgelost gebeurde er niets. Er zat blijkbaar iets klem. Je zou verwachten dat de host dan wel even ingrijpt, maar hoe we ook riepen en zwaaide... geen reactie. Dit duurde echt te lang. Het is maar goed dat we het doel van dit avontuur nog wel binnen de tijd hebben weten te bereiken, anders hadden we er helemaal een katterig gevoel aan overgehouden.


7

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 4.0


Gespeeld in augustus 2021

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Puzzels
 • Origineel
 • Verhaal
 • Slechte begeleiding
 • Heeft onderhoud nodig

 

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Geplaatst op: 08 juli 2021

Linker rijtje...

In dit keurig afgewerkt decor, rijkelijk gevuld met technische hoogstandjes, overgoten met een saus van licht- en geluidseffecten, ontkom je niet aan de verleiding om je mee te laten sleuren in de wereld van Marcus Furore. Achteraf was het helemaal niet nodig geweest om ons al vooraf in te lezen, want alle informatie die nodig was om de gepresenteerde werkelijkheid als volstrekt geloofwaardig te ervaren kregen wij hier nogmaals opgediend. Het geheel is overduidelijk het resultaat van de gedrevenheid waarmee de ondernemers van Epic Escape dit episch avontuur hebben gerealiseerd; uit alle kieren druipt de passie die nodig is om zoiets neer te zetten.

Niets is wat het lijkt: heden/verleden, werkplaats/theater, dood/leven. Kan je hier nog wel vertrouwen op wat je ziet, hoort, ruikt, voelt? Welke strategie hanteer je in een omgeving waarin het aanvoelt alsof misleiding jouw grootste vriend is en logisch redeneren een doodzonde? Gelukkig viel het mee. Onze beproefde aanpak bleek ook hier succesvol. Stapje voor stapje ontrafelden we de geschiedenis en uiteindelijk zijn we er in geslaagd om er achter te komen wat er werkelijk was gebeurt tijdens en na afloop van het laatste optreden van deze illusionist.

Er was regelmatig genoeg te doen voor ons allemaal (5 personen). Slechts af en toe hebben we een bottleneck ervaren in wat er moest gebeuren, maar als je dan een keertje even moest wachten was er altijd wel weer een grappige rekwisiet die voor wat afleiding zorgde. En dan nog bleek in de nabeschouwing dat we lang niet alles hadden ontdekt!

De puntjes die volgens ons nog verder uitgewerkt zouden kunnen worden bevinden zich in de categorie details; daar zal ik u verder niet mee lastig vallen. Wij mochten deze kamer ervaren voor een speciaal introductietarief; wellicht wordt de ervaring van de groepen die hier gebruik van maken benut om nog wat laatste puntjes op de i te zetten. In dat geval heb je dik kans dat de puntjes die ons zijn opgevallen daarmee ook zijn weggewerkt.

Ik wil je deze kamer van harte en met overtuiging aanbevelen! Deze kamer van Epic Escape heeft een plaatsje gekregen in het linker rijtje van mijn eredivisie van escaperooms in Nederland. Of 'ie ook zo hoog op jouw lijstjes komt te staan? Ik durf het niet te beloven, maar het zou mij niets verbazen!

Jammer dat we geen aandenken (een foto oid) hebben overgehouden aan dit bezoek!


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.0


Gespeeld in juli 2021

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Vormgeving (rijk en keurig afgewerkt decor)
 • Techniek
 • Licht / geluid
 • Verhaallijn
 • Gastvrijheid
 • Variatie puzzels/problemen
 • Hintsysteem
 • Niet de moeite waard om hier te melden

  Epic Escape Waalwijk

Family Secrets

Breakout Room
Geplaatst op: 27 juni 2021

Topsport

We hadden nog 7 minuten over. Prima resultaat op zich, maar we hebben er keihard voor moeten werken. Het is ons ook niet helemaal gelukt om dit avontuur zonder hulp tot een goed einde te laten komen; wij hadden één keer een duwtje in de goede richting nodig. Volgens mij is dit de lastigste kamer die wij met z'n drieën tot dusver hebben gespeeld. Ik had het gevoel dat we goed bezig waren. We werkten prima samen, communiceerden van het begin tot het einde effectief en we droegen allemaal onze steentjes bij. En toch bleef het spannend tot en met de laatste seconde. Wat is deze kamer intensief. Heel veel beleving per minuut. Als je het spelen van escaperooms beschouwt als sporten, dan is Family Secrets topsport. Deze kamer doe je omdat je niet vies bent van een uitdaging. Deze kamer doe je omdat je te vaak een kamer bent tegengekomen waar je in no time weer buiten staat.

De makers hebben een fantastisch decor gecreeerd waarin een uitmuntende variatie aan problemen wordt voorgeschoteld. De technische hoogstandjes zijn subtiel verwerkt in het geheel. Het verhaal is helder en toegankelijk. Wel worstelde ik na afloop met de geloofwaardigheid van het avontuur (waarom heeft oma gekozen voor deze speurtocht en hoe is zij er in geslaagd om het op deze manier vorm te geven?). Het is maar goed dat deze kritische beschouwingen pas achteraf opborrelen; tijdens het spelen van de kamer heeft dit mij geen seconde afgeleid.


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 8.5


Gespeeld in juni 2021

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Vormgeving (afwerking)
 • Variatie in op te lossen problemen
 • Technische hoogstandjes
 • Moeilijkheidsgraad
 • Uitdagingen overzichtelijk en duidelijk
 • Voorspelbaarheid

 

Levenswater

Emmelocked
Geplaatst op: 14 december 2020

Droomvlucht

Waar was ik nou weer terecht gekomen? We waren nog niet binnen of we werden bestookt met allerlei lastige vragen door een mevrouw die volgens mij ontsnapt was uit een soort van Hobbit achtige omgeving. Het was duidelijk dat ze hoopte dat wij de problemen zouden oplossen die wij in ieder geval niet hadden veroorzaakt (althans, voor zover mij bekend). Of wij informatie hadden... Nou was ik mijn mobieltje vergeten en wellicht had ik dus wat berichtjes gemist. Nee, dit was duidelijk geen sterke start van ons. Maar goed, je bluft je er wat doorheen en voordat je er erg in hebt sta je uitgedost als een reisgezelschap dat op het punt staat om op visite te gaan bij een stel feeën, tovertrollen, tovenaars of kabouters.

Ik had werkelijk geen idee wat mij te wachten stond. Aanvankelijk zwierf ik dan ook een beetje verdwaasd rond in een voor mij volstrekt vreemde omgeving. Wat was ik blij dat ik hier niet in mijn eentje rondliep! Mijn vier reisgenoten hadden inmiddels wat aanwijzingen gevonden waar we vast en zeker iets mee konden doen. De daadkracht van anderen werkte aanstekelijk en zonder dat ik er erg in had werd ik opgeslurpt in een volstrekt logisch avontuur.

Dit is geen escaperoom... nee joh! Dit is een queeste, waarin je de kans hebt om heroïsche daden te verrichten, zodat er decenia later nog altijd liederen worden gezongen over wat je hier hebt gedaan. Helaas zullen het in ons geval korte liedjes worden, want veel te snel hadden wij het doel van dit avontuur bereikt. Wat jammer dat we deze werkelijk nu alweer moesten verlaten! Dit had wat ons betreft nog wel een tijd door mogen gaan. Het gaf ons in ieder geval wel de benodigde tijd om weer een beetje bij te komen; we waren nog steeds wat overdonderd. Wat is dit een geweldig gaaf avontuur!!!!!

Pas na afloop bleek dat ik me enorm in de maling had laten nemen door de wereld van Emlia. En weet je, ik schaam mij er niet eens voor! Beschouw dit als een groot compliment aan de scheppers van deze droomvlucht. Emmelocked heeft met Levenswater het lef gehad om iets anders te doen. En de beloning voor dit lef? Wat mij betreft is deze 'kamer' zelf de mooiste beloning die de makers zichzelf konden geven.

Levenswater moet het vooral hebben van de sfeer en van de afwerking. Het geheel is met goede smaak, met veel zorg en met oog voor detail vormgegeven. Hierdoor ontstaat een geloofwaardige werkelijkheid. Deze geloofwaardigheid werd nog eens versterkt door de manier waarop wij het verhaal werden ingeloodst door onze gastvrouw (Nicole).

Slechts op twee punten krijgt Levenswater geen topscore van mij: grootsheid (volume) en verrassende wendingen. Gevoelsmatig was het decor van dit avontuur iets compacter dan een aantal escape ervaringen die eerder veel indruk op ons hadden gemaakt. Daarnaast voelde het geheel enigszins voorspelbaar aan. Verrassingen zaten vooral in details.

Deze kamer stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Ik had er al zoveel mooie berichten over gehoord en gelezen! Dit klinkt als een recept voor teleurstelling. En werd het een teleurstelling? Allerminst!!! Levenswater heeft mijn hooggespannen verwachtingen moeiteloos overtroffen! Wat kijken wij uit naar de volgende twee delen in het drieluik!


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 9.5

Service: 10.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Ontvangst
 • Decor
 • Puzzelachtig karakter
 • Verhaallijn
 • Decharge / nazorg
 • Voorspelbaarheid
 • Goevoelsmatig bescheiden

 

Soup du Jour

Rock City Escape
Geplaatst op: 08 december 2020

Michelinster(ren)?

Het was ons gelukt! Wij hadden een tafel bemachtigd in restaurant Le Monastère. Wij hadden wilde verhalen gehoord over de gastronomische kwaliteiten van chef Gaston Boucher. De meeste verhalen riepen een beeld op van een culinair tovenaar. Maar ook voor ons waren de geruchten niet onopgemerkt gebleven over praktijken in de keuken die het daglicht niet zouden kunnen verdragen. Tijd om zelf de confrontatie eens aan te gaan...

Als restaurant heeft Le Monastère dan wel een Michelinster verdiend, verdient Soup du Jour het ook als escaperoom? Wat mij betreft wel. Deze kamer verdient wat mij betreft absoluut een plaatsje in de galerij der groten (waar je ook kamers tegenkomt zoals The Freakshow, Kamer 237, Triplicate Institute, 1627 en Levenswater). En een tweede Michelinster waar kamers als Molly's Game en Catch Me If You Can wellicht voor in aanmerking zouden komen?

De locatie op zich roept al precies de spanning op die je wilt hebben wanneer je het verhaal binnenstapt. De gastvrouw van dienst gooide er met haar rol nog een extra schepje bovenop. Als snel ervaar je een sfeervol, fraai vormgegeven geheel. Het avontuur is rijk aangekleed met heel veel op te lossen mysteries. Op creatieve wijze werden onze hersenen gekraakt, werden onze motorische vaardigheden op de proef gesteld en werd een beroep gedaan op onze samenwerking. En ondertussen bouwde de spanning zich verder op...

Uiteraard ga ik hier niet vertellen waar we allemaal achter zijn gekomen en wat we allemaal hebben meegemaakt. Dat wil je niet van mij horen; dat wil je zelf meemaken!

Is dit verhaal uitsluitend een lofzang? Bijna wel ja. Het waren slechts kleine dingetjes waar wij minder enthousiast over waren. Wat we moesten doen paste wel goed in het thema, maar het voelde soms niet als een logische stap in het verhaal. Een enkele technische hapering, maar dankzij een adequate ingreep achter de schermen hadden wij daar gelukkig niet veel last van. De laatste 'challenge' viel mij wat tegen, maar desondanks was het een spectaculair afscheid van Le Monastère!

En die tweede Michelinster? 🤔 Ik weet het niet... zeg het maar!


9.5

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.5

Service: 8.0


Gespeeld in december 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Aankleding
 • Spanning
 • Verhaal
 • Veelzijdigheid challenges
 • 75 Minuten ervaring
 • Moeilijkheidsgraad
 • Laatste challenge
 • Logische samenhang van de stappen

 

Triplicate Institute

Escape Room The Cube
Geplaatst op: 01 november 2020

Verrassend... om gek van te worden!

Het was even rijden voor ons, maar het bezoek aan het Triplicate Institute was de autorit meer dan waard!

Deze kamer is met bijzonder veel zorg vormgegeven tot een geheel waarin je al snel vergeet dat het slechts een decor is. Ok, de aankleding is misschien niet heel pompeus, maar dat zou ook niet passend zijn voor een psychiatrische inrichting. Hoe verder je in het avontuur komt, hoe meer jij als bezoeker versmelt met het verhaal. Een bezoek aan het Triplicate Institute bevat zowel verhaal- als kamertechnisch onvoorspelbare wendingen. Na meer dan 60 kamers ontkom je er niet aan dat je af en toe wat herkenbaars tegenkomt in een kamer. Zo ook hier. In dit geval was dit echter helemaal geen punt, omdat er ook meer dan genoeg nieuwe breinbrekers werden opgediend. Echt supergaaf!!!!

Dank Michiel voor de gastvrijheid. Fijn dat je zo uitgebreid tijd voor ons hebt genomen. Met Triplicate Intsitute heb je een kamer om trots op te zijn.


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in november 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Wendingen / verrassingen
 • Afwerking
 • Verhaallijn
 • Breinbrekers (niveau en variatie)

 

The Dentist

DarkPark Delft
Geplaatst op: 24 oktober 2020

Kanjer van een klassieker!

De tweede episode voor ons uit de DarkPark cyclus. Nadat wij al eerder een bezoek hadden gebracht aan The Freakshow, was nu The Dentist aan de beurt. Volgens onze host zou dit de derde escaperoom in Nederland zijn. Het schijnt bovendien dat er sinds de opening van deze kamer hier geen ingrijpende aanpassingen zijn aangebracht. In dat geval maak ik een diepe buiging voor de mensen die The Dentist hebben vormgegeven! Ten opzichte van de nieuwste high tech escape belevingen is deze kamer misschien wat gedateerd, maar nog altijd staat het als een huis! Dit avontuur draait niet zo zeer om decor of techniek, maar het hoofdingredient is de goed gedoseerde spanning die constant door audiovisuele elementen wordt vastgehouden. En hiervoor is helemaal geen rijk decor nodig. Deze kamer vraagt om een gezonde mix van speur- en denkwerk. Alle onderdelen passen prima in het verhaal.

Wat mij betreft mag deze kamer nog lang doordraaien en wat mij betreft verdient deze kamer nog heel veel tevreden bezoekers. Het zou daarvoor wellicht wel de moeite waard zijn om eens na te denken over mogelijke alternatieve oplossingen voor de mega hoeveelheid slotjes. Ook zou ik persoonlijk liever hier met een duidelijke opdracht naar binnen zijn gegaan. Waarom zou je als bezoeker aan een tandarts hier naar binnen stappen zodra je ziet hoe deze kamer er uit ziet?


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja


 • Spanning
 • Geheel in thema, geen 'dissonanten'
 • Slotjes
 • Geen heldere opdracht

 

Escaperoom Groenlo - 1627

Escaperoom Groenlo
Geplaatst op: 22 oktober 2020

Nog een keertje?

Trilogie Twente/Achterhoek (deel 2):
Een inleidend filmpje bracht ons terug in de tijd van Groenlo naar Grolle. Hierbij aan ons de belangrijke taak om prins Frederik Hendrik te behoeden voor een moordaanslag. Van het begin tot en met het einde is dit avontuur voortreffelijk vormgegeven. Wat hebben wij ervan genoten!!! Wij voelden ons ook uitstekend thuis in dit verhaal. Het ging allemaal allerminst vanzelf, maar uiteindelijk zijn wij er in geslaagd om zonder aanwijzingen binnen drie kwartier het doel van deze tijdreis te volbrengen.

Niet alleen de vormgeving, maar ook de leuk gevarieerde problemen maken deze kamer tot één van de leukste escaperooms die wij tot dusver hebben gedaan. Een mooie mix van mechanische hoogstandjes en high tech snufjes, die allemaal ingepakt zijn in het verhaal. Hierdoor blijf je lekker in de beleving. Voorspelbare en verrassende elementen wisselen elkaar af... Het was bijna een teleurstelling toen wij de opdracht hadden volbracht; dit had nog heel veel langer mogen duren!

Kers op de taart was de begeleiding door Anouk, een supervriendelijke en enthousiaste hostess die ons betoverde met haar charmante streekdialect. Kunnen we niet een keertje terugreizen in de tijd en deze kamer nog een keer doen?


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 9.5


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Verhaallijn
 • Vormgeving / aankleding
 • Mix mechanische en high tech elementen
 • Mix voorspelbaarheid / verrassingen
 • Mix denk-/zoekwerk
 • Moeilijkheidsgraad
 • Ontvangst / begeleiding

  nicko

Senses

Lock'd - Escape Room Winterswijk
Geplaatst op: 22 oktober 2020

Bijzonder, maar toch...

Trilogie Twente/Achterhoek (deel 3):

Sense is tot dusver by far de lastigste kamer om te reviewen. Wij hebben onze Twente/Achterhoek trilogie afgesloten met een bezoek aan deze kamer in de hoop hier 'iets anders' te ervaren. Een aantal kamers in Nederland voegt echt iets toe aan het aanbod aan escaperooms (ik denk hierbij aan kamers als 'The Dome', 'Catch me if you can', 'Kamer 237', 'The Vault', 'The Bar' en 'The Launch'). Dit zijn wat mij betreft niet eens per definitie mijn favoriete kamers, maar deze kamers hebben allemaal één of meerdere elementen toegevoegd aan waar je in de wereld van escaperooms tegenaan kan lopen. Ik hoopte dat ik Sense aan dit rijtje zou kunnen toevoegen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, Sense hoort hier wat mij betreft in thuis.

Ik kan niet veel zeggen over deze kamer zonder te spoilen, dus deze review wordt wellicht vrij abstract. Excuses daarvoor...

De structuur van de kamer is in één woord geweldig! Dit element is wat mij betreft absoluut vernieuwend. Het geheel is ijzersterk vormgegeven en het (gewaagde) snufje humor dat er aan is toegevoegd maakt het geheel compleet.

Over de uitwerking van de onderdelen ben ik veel minder enthousiast. Het is geen geheim dat het hier om zintuigen gaat en dat wist ik dus ook al voordat wij de kamer binnen stapten. Ik ben geen liefhebber van zintuigelijke elementen in escaperooms (en van bepaalde zintuigelijke elementen in het bijzonder). Mijn verwachtingen waren dus zeker niet hooggespannen. Gelukkig viel de kamer op dit punt absoluut mee! De makers hebben wat mij betreft een ijzersterke vormgeving bedacht voor deze elementen. Helaas liet deze vormgeving ruimte voor 'goed geluk'. En, laat ik het zo zeggen, wij hebben royaal gebruik gemaakt van deze ruimte! Bij minimaal twee onderdelen hebben wij blijkbaar iets opgelost zonder dat we ons zelf bewust waren van de oplossingsstrategie. Op dit punt zou de kamer wat mij betreft aangepast moeten worden.

Het ontvangst en de decharge was functioneel. Wat mij betreft liggen hier nog kansen...


8.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 7.5


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Structuur kamer
 • Humor
 • Het idee van puzzels
 • Ruimte voor 'goed geluk'

 

Geloofwaardig avontuur in natuurlijk decor

Trilogie Twente/Achterhoek (deel 1):
Wat hebben deze mensen geweldig gebruik gemaakt van de beschikbare middelen en mogelijkheden! Het inpassen van een verhaal in de realiteit van deze omgeving heeft geresulteerd in een meer dan geloofwaardig decor voor dit avontuur. De gastvrouw had een vriendelijke variant van het avontuur voor ons geprepareerd, maar op basis van onze track record werd besloten om toch maar de hoogste moeilijkheidsgraad voor ons klaar te zetten. Precies goed, want met nog slechts iets meer dan een minuut over op de klok hadden we de missie volbracht. Hiervoor hadden we een variatie aan problemen moeten oplossen. Helaas was hiervoor naar ons gevoel meer speurwerk dan puzzelwerk nodig... niet echt in ons straatje dus. Desondanks was het absoluut een geslaagde avond.
Het inleidende verhaal (over 'veurkieker' Beernd) is wat ons betreft slechts mager uitgewerkt; wat ons betreft sloot deze inleiding onvoldoende aan op de opdrachten die hier gedaan moesten worden. Tevredenheid is de verhouding tussen wat je verwacht en wat je krijgt. Wat dat betreft zou een andere inleiding wellicht het overwegen waard zijn.


8

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in oktober 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja


 • Prijs/kwaliteit
 • Benutting natuurlijk decor
 • Eindopdracht
 • Gastvrijheid
 • Variatie in moeilijkheidsgraden
 • Relatief veel speurwerk (tov puzzelwerk)
 • Relatie met het inleidende verhaal

 

Freakshow

DarkPark Delft
Geplaatst op: 26 augustus 2020

Epische ervaring

Jemig... Wat een geweldige kamer is dit!!! Alhoewel... 'kamer'... Dit is geen kamer; dit is een verhaal waarin je terecht bent gekomen. En wat voor een verhaal!!! Fan-tas-tisch!!!! Ieder onderdeel waarmee je in dit verhaal wordt geconfronteerd past helemaal in het avontuur. Aankleding, licht, geluid/muziek/stemmen, raadsels... Alles klopt! Bovendien waren wij gezegend met een enthousiaste host die de spanning gedoseerd wist op te voeren voor aanvang en ons trakteerde op een helden-ontvangst na afloop. Wij hebben een geweldigde middag gehad.

Wat jammer dat dit zo snel weer voorbij was...


9

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Aankleding
 • Prettig puzzelbaar
 • Constante spanning
 • Balans technische snufjes / klassieke elementen
 • Gastheer
 • Te kort

 

Anna's Dollhouse

MindEscape
Geplaatst op: 23 augustus 2020

Sfeervol puzzelavontuur

Een aantal weken geleden hadden we al met een drietal de expeditie van MindEscape gedaan. Deze ervaring smaakte naar meer. Zou het ook lukken om Anna te bevrijden uit haar poppenhuis? Dit keer met z'n vijven, vastberaden om onze ontsnappingspoging succesvol te laten zijn.

De host van dienst (dit keer Sabina) hoefde weinig te doen om ons in de startblokken te krijgen; de kamer zelf zorgt hier wel voor. Ondanks onze stroeve start zijn wij er in geslaagd om op tijd het doel van onze missie te bereiken. Onderweg moest er flink wat worden gepuzzeld (prettig uitdagend), precies wat wij graag in een avontuur tegenkomen! Al het puzzelwerk paste erg goed in het thema. Dit in combinatie met de aankleding van dit verhaal, de sfeervolle verlichting en de achtergrond geluiden zorgt ervoor dat je geen moment loskomt van de sfeer van het verhaal. Wel veel slotjes en sloten... Wat mij betreft zou een laagje van verfijnde techniek nog absoluut een kwaliteitsimpuls opleveren.

"Willen jullie nog iets weten?", vroeg Sabina direct toen wij de kamer uitkwamen. Nog iets weten? Het was nog chaos in mijn hoofd... Ik had nog even tijd nodig om alles te laten bezinken. En wat mij betreft mag je dat best beschouwen als een compliment aan deze kamer.

Jammer dat MindEscape slechts 2 kamers heeft. :-(


9

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Aankleding
 • Puzzels in thema
 • Moeilijkheidsgraad
 • Bescheiden toepassing techniek

 

De Schuilkamer

The Hague Escape
Geplaatst op: 23 augustus 2020

Leuk als tussendoortje

Als je op zaterdag 's middags om een uur of 5 het idee krijgt om 's avonds nog een escaperoom te spelen met 6 personen, dan heb je al direct de eerste uitdaging te pakken. Gelukkig bood The Hague Escape ons de mogelijkheid om de schuilplaats van een terrorist te onderzoeken in de hoop hiermee een mogelijk volgende aanslag te voorkomen.


Christopher is een joviaal gastheer. Wij voelden ons door zijn gastvrijheid direct op ons gemak. Erg belangrijk, zeker met de toch wel zeer relevante missie die ons te wachten stond. Vriendelijk en informeel loodste hij ons het avontuur in en ruim binnen de beschikbare tijd ving hij ons even vriendelijk en informeel weer op. In de tussenliggende tijd hadden wij de opdrachten die wij hadden meegekregen ontrafeld door het oplossen van verschillende puzzels. Op zich waren het wel prettige uitdagingen, alleen ontging ons in een aantal gevallen de samenhang tussen de puzzels en het verhaal. Ook misten wij in enkele gevallen de logische onderbouwing van de technische realisatie van een gepresenteerd probleem (in enkele gevallen bekroop ons het gevoel dat een probleem wel technisch, maar niet logisch was aangepast). De problemen werden allerminst lineair opgediend. Met een team dat uit 6 leden bestaat is dat wel heel erg prettig! Het avontuur is spartaans aangekleed. Wat mij betreft zou deze kamer op dit punt flink onder handen moeten worden genomen om zich te kunnen meten met andere kamers in de regio.


7

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Niveau van de puzzels
 • Joviale gastheer
 • Mogelijkheid tot parallel werken
 • Elementaire aankleding
 • Onvoldoende samenhang puzzels/verhaallijn
 • Logica achter technische realisatie puzzels

 

Spektakel met een teleurstellende afloop

De wereld behoeden voor een nucleaire ramp van apocalyptische proporties… Ach, we hadden vandaag nog vrij, dus dat leek ons wel wat.

Een bijzondere locatie: de cultuurhaven Veghel is een evenementen- en horecaterrein gevuld met een gigantische diversiteit aan culturele, gastronomische en overige leisure organisaties. Ik was even bang dat deze escaperoom onderdeel zou zijn van een of andere mega-pretfabriek; escaperooms die onderdeel zijn van grotere uitjes-paleizen kunnen nog wel eens zielloze standaardproducten zijn. Juist de gepassioneerde persoonlijke betrokkenheid van een ondernemer, gevoed door een oprechte hobby-achtige liefde voor escaperooms jaagt de kwaliteit van een kamer vaak op naar het niveau waarvoor ik graag een flink bedrag betaal om me er in op te laten sluiten. Nee, wij kwamen hier niet voor bijl-werpen, pub-kwizzen, bierproeven of een bingo show; wij kwamen hier om te voorkomen dat de spanning tussen de Verenigde Staten en Rusland zou escaleren tot ver voorbij het punt van waaruit er geen weg meer terug is. En bij een dergelijke opdracht verwacht je in ieder geval dat het een meer dan spectaculair aangeklede queeste zal gaan worden...

Laat ik maar direct ter zake komen: deze kamer verdient een top notering op de lijst met kamers die je als escaperoom liefhebber zeker bezocht wilt hebben. En wat mij betreft zou deze kamer dit vooral verdienen op basis van het decor. Met name een mind-blowing element waar we in de loop van het avontuur mee werden geconfronteerd is NIET-NOR-MAAL!!! Hoe ver moet je out-of-the-box denken om zoiets te verzinnen?!?!?!

Het verhaal was op zich prima, hoewel wij achteraf wel constateerden dat de volledige verhaallijn een aantal eigenaardige kronkels bevat. Door onze missie een beetje ruim te interpreteren en door een beetje flexibel mee te bewegen hadden wij hiervan echter niet erg veel last.

De kamer is gevuld met klassieke en met technisch vernuftige elementen. De flinke hoeveelheid slotjes zou wat ons betreft al stevig gereduceerd kunnen worden door overbodige slotjes weg te laten. Ergens iets openen om een sleutel (of een code) te pakken waarmee je iets kan openen... Het ontging ons wat hier het nut van was.

Wij hadden regelmatig het gevoel dat er heel veel informatie op ons afkwam. Het was hierin niet eenvoudig om overzicht te houden. Het gaf ons een chaotisch gevoel waarin wij met enige regelmaat als kippen zonder kop van alles en nog wat aan het doen waren.

Net op tijd zijn wij er in geslaagd om te doen wat er van ons verwacht werd. De deur ging open en wij werden keurig naar het restaurant gebracht waar wij nog wat konden drinken. Wij dachten dat er nog wel iemand naar ons zou toekomen om het avontuur dat wij net hadden meegemaakt met ons door te nemen... maar niets. Ook geen foto als aandenken. Bij het afrekenen van de drankjes sprak ik nog even met Roel, de eigenaar van deze escaperoom. Hij gaf aan dat het doorlopen van het verhaal alleen op initiatief van bezoekers wordt gedaan. Ik begrijp daar echt helemaal niets van! Wij hadden graag gehoord wat het idee was achter een aantal elementen, wat wij over het hoofd hadden gezien, wat wij goed hadden gedaan en wat er anders had gekund. Graag hadden wij hier betrokkenheid en enthousiasme van de host ervaren. Maar helaas, dat hebben wij nu helemaal gemist. Hierdoor zaten we nu met een enigszins ongemakkelijk gevoel in de auto weer terug naar huis. Jammer, heel jammer!


8

Sfeer: 9.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 4.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 5 personen

Ontsnapt: Ja


 • Spectaculair decor
 • Verhaallijn
 • Techniek
 • Overbodige slotjes
 • Overload aan informatie en middelen
 • Geen nabespreking

 

Laad meer reviews

0 reviews