Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op Reis: Escape rooms in Athene (april 2022)

Toen een van onze vaste bezoekers, De Milde Dictator (wellicht ook bekend bij jullie van de Beyond The Game podcast), terugkwam met een mooi verslag van zijn trip naar Athene wilden we dit natuurlijk graag plaatsen.

Athene is een naam die meer en meer te horen is binnen de escapewereld.  Zowel op de lijsten van anderen als op de TERPECA lijst zien we meer en meer rooms terugkomen. In ieder geval genoeg kamers om een aantal dagen te vullen, dus trokken wij met vier personen voor zes dagen richting Athene.

We vertrokken vanuit Eindhoven en de vlucht duurt +/- 3 uur. In ons specifiek geval zouden we met bijna 4 uur vertraging vertrekken, dus de allerbelangrijkste tip is nog steeds: Boek je eerste room niet te kort na je landing :-) 
 
Een aanvullende tip: Als je vertraging hebt, heb je soms ook recht op compensatie. Het hangt af van waarom je vertraging hebt: overmacht of een technisch probleem. De vorm van compensatie kan gaan van een drankje tot 600 euro per persoon schadevergoeding. Niemand van de luchtvaartmaatschappij zal je hier iets over vertellen, dus let er zelf wat op en veel succes met het indienen van je dossier.

Starten doen we met wat tips en tricks:
 
Auto & parkeren:
Als je een auto huurt, parkeer hem dan ‘s nachts ergens beveiligd. Helaas is er in de echte binnenstad (waar meestal de goedkopere hotels liggen) best wat armoede met bepaalde overlast tot gevolg. Wij betaalden 7 euro per nacht voor een beveiligde parking. Parkeren op straat was bijna overal gratis en ook parkeergarages waren zeer betaalbaar. Neem je spullen steeds mee uit de auto als je gaat escapen. Wij hebben een auto gehuurd (Sixt) en dat was allemaal prima in orde. Rijden in de stad is af en toe een uitdaging en de Grieken weten hun claxon staan. Trek je daar in ieder geval niet teveel van aan. Parkeren bij de rooms was wel ooit een uitdaging. In elk van mijn reviews staat in hoe verre het echt een probleem was. 

Verblijf:
Bij de meeste reviews van de hotels in de binnenstad ga je locatie als negatief punt vinden. Zwervers, drugsverslaafden, het is helaas een onderdeel van deze stad en tenzij je budget het toelaat, ga je hier niet onderuit komen. Dat gezegd zijnde hebben we er nooit persoonlijk last van gehad. Je neemt wel best oordopjes mee als je snel wakker wordt van lawaai.

Eten:
Eten in de stad is spotgoedkoop en we hebben nergens echt last gehad dat ze ons niet begrepen. Gemiddeld betaal je 7,5 euro voor een hoofdgerecht.

Corona / Covid:
Bij ons waren de mondmaskers nog verplicht (april 2022), maar laat dat je niet tegenhouden. Bij elke room die we speelden werd er vaak wel gescand, maar was een mondmasker in de room  zelf niet nodig. 

Escape rooms: 
De kamers duren er een beetje langer als bij ons, gemiddeld kom je op een 90 minuten uit, maar ook 120 en 180 minuten kom je vaak tegen. Prijstechnisch is het duurste wat betaald hebben 120 euro voor 4 personen. Wat het wat moeilijk maakt is het aantal personen want er zijn een aantal rooms bij die max. 4 zeggen, terwijl anderen net min. 4 zeggen. 4 is dus het ideale aantal :-) We hoorden wel van andere spelers dat het niet altijd een daadwerkelijke verplichting is, ze wijken er dus wel vanaf als je er om vraagt. Het gaat ook bijna nooit om iets praktisch in de kamer zelf, maar meer om haalbaarheid. De kamers in Athene zijn vooral gericht op de horrorliefhebbers en bevatten bijna altijd acteurs. Uiteindelijk bleken de beste kamers ook altijd in dit segment te zitten. Als je niet van dit thema houdt, kies je misschien beter een andere stad. 

Planning:
De meeste sites zijn bereikbaar in het Engels. Meestal stopt de vertaling wel bij de boekingsmodule, dus dat blijft wat behelpen. Je merkt ook dat heel ver vooruit plannen niet kan en dan is messenger en mail de oplossing. Je zal merken dat er bij de Grieken best wat mogelijk is als je het maar vraagt. (minder spelers, andere tijden etc.)


Escape rooms in Athene

Dag 1:
Lockhill - Lockwood Manor
Lockhill - The Voodoo Shop
Lockhill - Chapel and Catacombs

We begonnen op woensdag bij de kamers van Lockhill. Ze hebben op het moment van schrijven 4 kamers en de 5de is in aanbouw. De kamers zijn chronologisch verbonden door een rode draad en hoewel je de kamers perfect los kan spelen, klopt hun verhaaltje erachter niet meer. 

Lockwood Manor en The voodoo Shop zijn simpele, ouderwetse rooms die verbonden zijn door een overkoepelend themagebiedje. Beide kamers kan je meenemen gezien de prijs (54 euro) . Van die twee was The voodoo Shop echt de minste. Het hoogtepunt van deze dag zou Chapel and Catacombs worden. Een schitterende beleving van 2,5 uur waar we nog lang over zouden napraten.


Escaperooms in Athene

Dag 2:
Way Out - Ice Tiki
Escaped - Other Side
Coven - Woman in Black
Lockhill Metaxourghio - The Sanatorium

Ice Tiki kom je op veel toplijsten tegen. Eens daar vroegen we ons toch een beetje af waarom. Dit is echt een hobbyproject en dat zie je aan alles. Het is een grappige kamer met heel veel humor, maar de afwerking en totaalbeleving maken dit niet tot een echte topkamer. Other side is een puzzelkamer die niet veel bijzonder uitstraalt en vooral meelift op de Stranger Things hype.

Woman In Black was echt de topper van deze avond en is een zeer goede horror beleving. Het verhaal is goed uitgevoerd, de acteurs zaten lekker in hun rol en de kamer ziet er gewoon goed uit. Alles voelt erg gedoseerd aan en er zat een van de vetste scares ever in.

The Sanatorium stond op onze lijst als een van de engste rooms van deze trip. Of het dat ook echt was laat ik in het midden, maar het moet gezegd dat dit een beklijvende beleving was. Voor degene die Entered gedaan hebben, dit is hetzelfde, maar enger en compacter. Ook in deze beleving waren de acteurs een echte meerwaarde en zaten ze zeer goed in hun rol. Absoluut een must do hoewel hier nog wat te winnen viel op gameplay en logica. Vooral de puzzels die in deze versie uitstonden waren een door in het oog en onnodige afleiding.


Escape rooms in Athene

Dag 3:
Sherlocked Homes - The Cursed Willy
Clock Escaperooms - Prometheus
No Exit - The Mansion
No Exit - Route 666
No Exit - Death Row
No Exit - El Excorcista

Sherlocked Homes is zo een locatie waar je met weinig verwachtingen binnen gaat. Het was een betere kamer als ik verwacht had, alleen was de flow bij ons erg slecht en helpt het niet dat de GM in gebrekkig Engels en dan ook nog met een spraakvervormer hints probeert te geven. Leuk uitgevoerde kamer en misschien moet je hem zien als een soort uitdaging.

Prometheus was misschien wel een kamer die het meeste leek op de kamers in BE en NL, maar dan te vergelijken met kamers die hier al 3 jaar staan. Het was in ieder geval een technologische kamer die vrij eenvoudig was uitgevoerd met hier en daar een brave uitschieter. We hebben hier best wat puzzelplezier aan gehad tot aan het einde waar ze toch weer terugvallen op het random zoeken om geen echte reden. Het verhaal was goed, maar in de kamer matig uitgevoerd.

The Mansion en Route 666 daar kan ik kort in zijn, sla dit over en maak mij 5 euro over voor die tip, zo krijg ik mijn geld misschien ook nog terug. Dit is bagger eerste klas en het is mij nog steeds een raadsel hoe de bouwers van deze 2 kamers, de volgende neergezet kunnen hebben.

Death Row is dus zo een kamer en een absolute must do als je in Athene bent. Veel zal afhangen van de acteur die je hebt, maar als je nog maar iets van spektakel krijgt zoals wij het gehad hebben, dan ga je echt heel blij worden. De kamer zelf heeft een enorm lekkere flow, bevat toffe elementen en voelt heel realistisch aan. De beste gevangeniskamer die ik ooit gespeeld heb.  

El Exorcista is opnieuw een must do. Dichter bij de film ga je niet komen en er zitten een paar super gave elementen in. Het geluid mocht iets zachter en de afwerking (verbergen van de techniek) kon wel wat beter. Ook het einde was onnodig en mag meteen geschrapt worden. Maar wauw wat een toffe kamer was me dit. Geschreeuwd, gelachen, verbazing, gepuzzeld, gezocht en je ongemakkelijk voelen, alles komt hier voorbij.


Escape rooms in Athene

Dag 4:
Escapepolis - Gustave Eiffel
Escapepolis - Creepy Store And The Lost Souls
Trapped Chalandri - Experimentum X
Station 33 - Wake Up

Escapepolis had voor ons alles in huis om een verrassing te zijn op onze trip. De thema’s waren tof, de site zag er gaaf uit, net als de graphics en toegegeven ook de kamers waren mooi gemaakt, zeker voor Griekse begrippen. Ondanks dat wij er een mindere tijd hadden, zou ik ze nog steeds durven aanraden. Ga alleen niet met teveel, want de puzzels zijn allemaal lineair en dagen nooit echt een groep uit. Als ik er 1 moest kiezen zou ik voor The Creepy Store gaan. Achteraf hoorden we ook goede zaken van The Hellivator en The Butcher.  

Experimentum X is de rare eend. Het is een aartslelijke kamer met telkens een vaste tijd voor een bepaald gedeelte. Hoe sneller je hem speelt hoe meer punten je krijgt en voor hints gaan er weer punten af. Je hebt ook drie levens, maar buiten 1 bepaalde puzzel kwam dat niet meer terug doorheen de kamer. De puzzels bouwen op in moeilijkheidsgraad, maar het ontbrak soms echt in logica en ondanks dat ze zeiden dat het niet zo was, heb je hier iets twee keer nodig. De kamer werkte niet zo verfrissend als we verwacht hadden en uiteindelijk bleken we aan het einde te zitten zonder dat we het doorhadden. Een goede poging om eens iets anders te willen doen, maar de uitwerking kon beter. 

Wake Up is opnieuw een horrorbeleving. De website en visuals deden ons al een beetje dromen van iets heel tofs. Ook de eigenaar van een andere room gaf aan dat dit een mooie beleving zou worden. De locatie was in ieder geval maar een vies duister straatje en het was ff zoeken naar de ”ingang”. Deze beleving start ook meteen bij de deur, maar van al het moois op de website incl. het verhaal was weinig te merken. Bij deze kamer hadden we 2 opmerkingen: 1. We voelden ons absoluut niet veilig in deze kamer. De techniek die gebruikt werd voelde amateuristisch aan en absoluut niet failsafe. 2. Less is more hadden ze hier verkeerd begrepen. De kamer was een rare combo van puzzels, scares en een heel dun verhaal dat bijna niks te maken had met wat op de site beloofd werd. Het is meer een excuus om te doen wat ze maar wilden. Omwille van de veiligheid zou ik hem links laten liggen. 


Escape rooms in Athene

Dag 5:
Verone - Don’t take a breath
Paradox Project 1 - The Mansion
Paradox Project 2 - The Bookstore

Don’t take a Breath is een rebuild van de film don’t breathe. Je gaat de film herbeleven om een schittetrende filmische manier. Alleen moeten we erbij zeggen dat dit een opdrachtenkamer is zonder al teveel ruimte voor eigen interpretatie. Je volgt als het ware een script en dat wordt van bovenaf gestuurd. 
De kamer zelf is een must do als je de knop kan omzetten dat je gaat puzzel-escapen. 

Paradox is haast een begrip en stond bij ons bewust op de laatste plaats. 3 uur escapen, we waren benieuwd hoe dit al puzzelend zou werken.

The Mansion is hun oudste kamer en dat zie je. Er was bij ons redelijk wat slijtage en ook algemeen zag je de leeftijd terug in de kamer. Sommige vinden dit een geniale kamer op basis van het verhaal dat doorheen de 3 verschillende kamers loopt, maar wij zagen het niet. Ik denk dat je verwachtingen een beetje temperen absoluut niet slecht is en zeker als je van outside the box denken houdt kan dit echt je kamer zijn. 

The Bookstore was qua afwerking een stuk beter en duurt maar liefst 3u20 minuten.
Alleen is het niet echt nodig om die tijd nodig te hebben als de puzzels niet onnodig moeilijk (onlogisch?)  waren. Het ontbrak voor ons aan een goede flow en aha momenten en het lijkt precies of je vast zit op level 5 qua moeilijkheidsgraad. Voor de echte puzzellaars onder ons zou dit wel eens de heilige graal kunnen zijn, maar voor ons was het een foltering. 

Dag 6:
Paradox project 3 - The Music Academy 

Ja, na de vorige 2 kamers van Paradox probeerden we toch nog met een open mind binnen te gaan. Dit is ook hun nieuwste kamer, dus wie weet.  Paradox komt in mijn ogen weg met zaken waar andere kamers afgestraft worden. Random music, amper techniek, matige afwerking en het gebrek aan een natuurlijke flow. Het mag gewoon duidelijk zijn dat dit niet onze kamers waren, maar het kan best dat iemand anders zich hier prima vermaakt. Ga er zelf eens langs en oordeel zelf. 

 
En met deze kamer zat onze trip erop. Athene was een trip met hoogtes en laagtes. Qua puzzelen houden ze er ooit een andere logica op na als wat wij gewoon zijn, maar het moet wel gezegd dat we overal prima ontvangen zijn, overal mocht je de kamer uitspelen en alles werkte. We hebben nergens voor een gesloten deur gestaan en elke acteur zat echt prima in zijn rol.

Toen we onze trip opstelden kwamen we er al snel achter dat hier genoeg kamers liggen voor wel 3 trips. Of die allemaal de moeite zouden zijn laat ik in het midden, maar ik kom zeker nog eens terug. Persoonlijk denk ik dat je best naar Athene gaat als je iets hebt met de engere kamers + acteurs. Daar blinken ze echt in uit en er zijn een paar van die kamers die me nog lang zullen bijblijven.

Genoemde escape rooms

Clock Escaperooms Coven Escaperooms Escaped Escapepolis - Galatsi Lockhill No Exit - Ilioupoli No Exit - Neos Kosmos Paradox Project Sherlocked Homes Station 33 Trapped - Chalandri Verone - Live Action Escape Room Way Out Escaperooms
Wauw! Super mooi en duidelijk verslag. Nu heb ik echt zin om naar Athene te gaan.Ik had al een mooie PowerPointpresentatie gehad van een reisgenoot van jullie 😜
11 mei 2022 om 10:49:45

Plaats een reactie

Login om te reageren