Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op Reis: escape rooms in Praag (2021)

We zijn natuurlijk verwend met prachtige escape rooms in de Benelux, maar over de grenzen zijn ook genoeg parels te vinden. Praag is bijvoorbeeld een populaire bestemming onder escapers. Er stonden al eerder twee verslagen over deze stad op de site. Een uit 2018 en een uit 2019. Rinske ging er eind 2021 heen en kwam terug met onderstaand verslag.

Van zondag 24 oktober t/m zaterdag 30 oktober 2021 zijn wij met z’n vijven op escapetrip naar Praag geweest om 21 kamers te spelen. We hebben lang naar deze trip kunnen uitkijken, want door de covid pandemie gingen we anderhalf jaar later dan aanvankelijk gepland. En wat was het geweldig! Het weer was mooi, het gezelschap was goed, de stad was fantastisch, en de kamers zelfs nog beter! Mocht je ook een trip naar Praag aan het plannen zijn, heb je hopelijk iets aan ons verhaal. 

Escape rooms in Praag

We begonnen op maandagochtend meteen met The Poltergeist (organisatie The Chamber), dat konden we maar gehad hebben. De reviews over deze kamer waren veelbelovend, maar ook angstaanjagend. Dit bleek niet onterecht. Deze kamer deden we met z’n vieren, want één van ons is geen fan van horrorthema’s. Er zitten flink wat schrikmomenten in deze kamer, maar het was het wel waard. Toch wel een heel goede kamer ook en een hele ervaring. 3 van de 4 spelers vonden dit uiteindelijk toch ook echt de beste kamer van onze hele trip, dus zeker de moeite waard om te spelen. Is deze kamer vergelijkbaar met The End (Zoetermeer) of Amstercam catacombs? Ikzelf vond The End en Amsterdam catacombs meer een ervaring, en The Poltergeist toch meer richting escaperoom. Daarnaast zitten er in The Poltergeist wel meer echte schrikeffecten. Op het gebied van ‘scarefactor’ geven wij (gemiddeld) The End een 9, Amsterdam catacombs een 8 en The Poltergeist een 9. Aardig vergelijkbaar dus. Daarna speelden we Zodiac Patres en Haunted House op dezelfde locatie. Zodiac Patres had leuke en originele puzzels en de gamemaster speelde een leuke rol die echt iets toevoegt aan de kamer. Echt een aanrader. Haunted House speelden we opnieuw met z’n vieren. Zonder acteurs erbij viel het met de ‘scarefactor’ gelukkig mee (een 4 misschien?). In dit ouderwetse huis zorgden moderne technieken ervoor dat het aardig spookte. Er was specifiek 1 element dat echt super tof was, heel mooi gemaakt. Daarnaast werden nog wel meer super originele moderne technieken toegepast die we nog niet eerder gezien hadden. In 33 minuten, slechts 3 minuten boven het record, stonden we alweer buiten. Over deze locatie moet wel gezegd worden dat ze niet erg flexibel waren qua tijd, en er is geen ruimte ingericht om even te zitten tussen de kamers door. Dat was dus buiten wachten op de eerste kamer, en ook tussen de kamers door moesten we even weggegaan. 

Toen door naar Escape Bar (organisatie Escape the room). Ook zeker de moeite waard, vooral om het originele begin maar ook de rest van de kamer misstaat niet in dit lijstje. Deze kamer zal ons in ieder geval altijd bijblijven. Als laatste op deze dag gingen we naar Asylum: Pavilion #13 (organisatie Escape Masters). Deze kamer was ons aangeraden door Alex, de eigenaar van Padlock. We moesten toch nog wel een stuk lopen (met een flinke trap) voor deze kamer en eerlijk gezegd was het dat achteraf misschien toch niet echt waard. De kamer was ‘prachtig’ aangekleed met zwarte-gele tape, een hintsysteem waar je een hint voor nodig had om dat te snappen, en wat voor ons onbegrijpelijke Tsjechische teksten. De puzzels waren desalniettemin best prima. Kortom: we hebben ons niet verveeld, maar deze kamer behoort zeker niet tot de top 20 van Praag. Het toilet op deze locatie verdient ook een vermelding, deze is namelijk in de kamer zelf. Het licht in het toilet deed het ‘gelukkig’ niet, want het toilet zag er net zo onverzorgd uit als de kamer zelf.  

Op dinsdag speelden we 6 kamers op slechts 2 verschillende locaties, stuk voor stuk high-tech pareltjes. We begonnen met het spelen van de 4 nieuwste kamers van de organisatie Questerland. Magic Escape Room II vindt plaats in een werkelijk magische wereld en heeft een enkele verwijzing naar Harry Potter. Maar deze kamer is absoluut voor iedereen geschikt, niet alleen voor HP liefhebbers. Hele mooie scenery en er werd gebruikgemaakt van de nieuwste technieken waardoor je je echt een tovenaar waant. Ondanks dat het werkelijk een fantastische kamer was qua beleving en snufjes, moet ik wel zeggen dat het oplossen van de puzzels in deze kamer niet steeds heel soepel ging. Het hielp niet dat de aanwijzingen die we kregen (in het Engels) slechts 1 keer herhaald werden en wij die vaak gemist hebben. Met nog 1 minuut over op de klok stonden we gelukkig toch nog net op tijd buiten. 

Escape rooms in Praag

Voor Moriarty’s Phantom Trap en Apocalypse zombie 2213 splitsten we op in teams van 2 en 3, want Moriarty’s Phantom Trap is geschikt voor maximaal 4 personen. Ook voor Apocalypse zombie 2213 was dat een prima keuze, deze was goed te doen met 2 of 3 personen. Vooral in Moriarty’s Phantom Trap zat wel een heel leuk verrassingselementje, en ook nog wel een paar meer bijzondere puzzels. Dit was wel een vrij pittige kamer. Apocalypse zombie was een mooie high-tech kamer met originele elementen, en wat ons betreft ook echt een stuk makkelijker dan Moriarty’s Phantom Trap. Dit was absoluut een locatie met alleen maar hoge kwaliteit kamers, waarin we geen slotje of sleutel tegengekomen zijn. Op deze locatie was nog 1 kamer meer, Magic escape room. Dit is de eerste kamer op deze locatie en hebben wij niet gespeeld omdat deze niet in de top 20 van Praag zou staan. De gamemaster gaf aan dat dit waarschijnlijk een goede keus was, dit is hun minst indrukwekkende kamer. 

De tweede locatie op deze dag was Mindmaze, waar we Galactic Pioneers en Nautilus speelden. Galactic Pioneers startte met een missie briefing en het aantrekken van toepasselijke kleding. We hadden een wat aarzelende start, maar hierna gingen we echt als een speer en hadden we een heerlijke flow, waarbij ieder wat puzzels oploste en we in no-time bij de grote eindpuzzel kwamen, die net als de rest van de puzzels geheel in stijl was en om teamwork vroeg. Gelukkig konden we nog een hoge kwaliteit kamer spelen op deze locatie, wat een feest! Ook Nautilus was een waar feest om te spelen. Het hintsysteem was zelfs geheel in stijl, al hebben we die (helaas zouden we bijna willen zeggen) niet nodig gehad. Leuke puzzels en elementen, en ook weer high tech. Ook hier hadden we weer een heerlijke flow. Bij beide kamers stonden we in ruim een half uur mega enthousiast buiten.

Daarna hadden we een dagje rust om ook nog wat van de prachtige stad Praag te zien. We nemen een kijkje bij de Praagse burcht, de Karelsbrug, het astronomisch uurwerk, de robot bar en de icepub. De robotbar was niet heel bijzonder aangezien een medewerker gewoon de drankjes kwam brengen, hoewel de naam anders doet vermoeden. De andere bezienswaardigheden waren ‘bezienswaardiger’. 

Onze derde escapedag beginnen we in gesplitste teams: de vrouwen (3) tegen de mannen (2). De dames beginnen met Cemetary (organisatie Padlock) en hebben een goede flow te pakken. Een aantal leuke, originele puzzels en niet te moeilijk allemaal. Zowel de dames als de heren vlogen door deze kamer heen, ruim binnen de 40 minuten stonden beide teams weer buiten. 

Daarna door naar Escape from Alcatraz (Exit Room Prague). Deze escape was een ware ontsnapping, zoals de naam al doet vermoeden. Ondanks dat er niet veel technische snufjes in deze kamer zitten, was de sfeer gewoon super goed, je waant je een echte gevangene die aan het ontsnappen is. De puzzels zijn voornamelijk in stijl, wat de sfeer absoluut ook ten goede komt. Wat alleen erg jammer was bij deze kamer, was dat de game master het gedeeltelijk voor ons verpestte door niet goed op te letten, en ons een half uur op een set puzzels te laten zweten. Het was natuurlijk aan onszelf te verwijten dat we de puzzels niet konden oplossen, maar de hint had echt eerder mogen komen. Vooral omdat na dit stuk nog heel veel op te lossen was, wat erg jammer is als je dat mist. Uiteindelijk hebben beide teams deze kamer niet gehaald daardoor. Een waar smet op ons blazoen. 

Escape rooms in Praag

Er was geen tijd om lang stil te staan bij de teleurstelling van de mislukte ontsnapping, want we moesten snel terug naar Padlock voor onze volgende kamer daar: The secret of Jack Daniels. Dit is de nieuwste kamer van Padlock, deze was nog maar door ongeveer 100 groepen gespeeld. Het is ook wel te merken aan de kamer dat deze recent geopend is. De kamer is super sfeervol ingericht en de puzzels geheel in thema. Er zijn een paar mooie verrassingsmomentjes en in het bijzonder 1 leuke techniek. Het eind is helemaal leuk, en overall hebben we deze kamer als hoogste gerankt van onze trip. Dat we hier ook nog het record van de kamer haalden, maakte onze gefaalde escape eerder op de dag helemaal goed. Daarna door naar een andere kamer van Padlock, Mission 53. Voor deze langste escape room in Praag mag je maar liefst 99 minuten gebruiken. Ook hier was de sfeer van de kamer heel goed; je waant je echt op een plaats delict. Er was echter 1 puzzel die tot best wat frustratie leidde omdat 1 onderdeeltje het niet deed, maar dit was toch echt de bedoeling omdat het anders te makkelijk was. Daarnaast duurde het te lang voordat we door hadden dat de ‘z’ en de ‘y’ op een Tsjechisch toetsenbord verwisseld zijn. Desalniettemin was het echt een leuke kamer en lukte het ons toch in 70 minuten te ontsnappen. 

De laatste escape van de dag was wederom van Exit Room Prague, The Blood Countess. Deze game master was wel echt perfect. Hij speelde zijn rol met verve, en dat voegde echt wat toe aan de kamer. Ook de puzzels waren origineel, en goed in stijl. Absoluut een aanrader, deze laatste kamer van de dag. 

Op alweer onze laatste escapedag begonnen we met een kamer waarvan de recensies heel wisselend waren. Dit weerspiegelde uiteindelijk ook de mening van de groep, sommigen vonden hem echt leuk, anderen toch minder. Het verhaal achter de kamer Red Room (Decrypt) is heel origineel, maar de kamer zelf is heel minimalistisch en dat kun je waarderen of niet. Ook het aantal puzzels was heel minimalistisch en over het algemeen vrij ingewikkeld. Uiteindelijk lukte het ons gelukkig om binnen de 50 minuten de missie te voltooien. Als je tijd over hebt kun je de moeite nemen om naar deze kamer af te reizen en dan heb je absoluut een niet standaard ervaring. Maar bij weinig tijd zouden wij deze kamer afraden. 

Vervolgens gingen we weer naar organisatie The Chamber, maar ditmaal op een andere locatie. Hier speelden we Wonderland en Opus Magnum, weer 2 ontzettend leuke kamers om toe te voegen aan de groeiende lijst van aanraders in Praag. De enthousiaste game masters van allebei de kamers deden goed hun best om wat toe te voegen aan het verhaal, en dat lukte ze zeker. Zoals het een Wonderland betaamt was dit een kamer met een mooie magische sfeer. Vooral het tweede deel had een sprookjesachtig uiterlijk en bevatte veel kleine puzzels waarmee we allemaal tegelijk aan de slag konden. Daarmee gingen we dus ook razendsnel en in 32 minuten stonden we weer buiten. Echt een wonderlijke kamer met een heerlijke flow.  Ook in Opus Magnum gingen we als een speer. Een mooie, technische kamer met wederom leuke puzzels. 

Als een-na-laatste van onze trip gingen we naar een kamer op een andere locatie van Mindmaze, Magic Mirrors. Dit is hun nieuwste kamer, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Dit was ook een magische kamer, en de overeenkomst met Wonderland hield hier niet op, want ook hier vlogen we door de kamer. Met een nieuw kamerrecord stonden we in net iets meer dan een half uur weer buiten. Mooie high tech kamer met een leuke sfeer en thema, en hier en daar een origineel onderdeel. Toch vonden we de eerdere kamers van Mindmaze (Galactic Pioneers en Nautilus) een beetje beter. Waarschijnlijk omdat die kamers net wat meer ‘body’ hebben; het aantal puzzels in Magic Mirrors was misschien wat aan de lage kant. 

Helaas zijn we alweer aangekomen bij de allerlaatste escape van deze trip. Al snel bleek dat dit een behoorlijke anticlimax werd. Het begin oogde een beetje rommelig, maar dit werd beter naarmate de escape vorderde. Later zitten er toch wel aardige elementen in deze escape met bijzonder decor maar dit werd toch aardig teniet gedaan doordat in iedere ruimte één puzzel niet naar behoren functioneerde. Wonder boven wonder stonden we nog binnen de 60 minuten buiten. Als alles naar behoren werkt, denken wij dat dit een prima kamer zou moeten zijn, maar voor ons viel er dus weinig pret uit deze kamer te halen helaas. Jammer van deze teleurstellende laatste escape, maar natuurlijk keken we desondanks terug op een fantastische trip met vele spectaculaire ontsnappingen.

Praag was dus echt meer dan aan te raden voor een escapetrip. Naast de hoge kwaliteit kamers vielen de kosten erg mee. Doordat we met z’n vijven waren, kwam de gemiddelde kamerprijs over 21 kamers uit op iets meer dan 14 euro pp per kamer. Eén tip om rekening mee te houden: veel van de organisaties hadden geen mogelijkheid om met pin te betalen, dus zorg altijd dat je voldoende contant geld op zak hebt om de kamers cash te kunnen betalen. Op een enkeling na, spraken verreweg de meeste gamemasters prima Engels. Praag is dus echt meer dan aan te raden voor een escapetrip. 

Onze top (op willekeurige volgorde):

Genoemde escape rooms

Mindmaze Questerland The Chamber The Padlock
Superleuk!!Na onze escapetrip naar Boedapest, zijn wij zijn ook al een tijdje aan het nadenken over een trip naar Praag. Met jullie verslag zijn we dus erg blij en gaan deze bewaren voor als wij naar Praag gaan.
21 februari 2022 om 15:51:36
Super leuk om onze avonturen weer terug te lezen! En hopelijk vooral ook behulpzaam voor andere escapers die een trip naar Praag gaan maken. Twijfel niet, gewoon doen, je zal geen spijt krijgen :).
14 februari 2022 om 19:31:39

Plaats een reactie

Login om te reageren