Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: Escape rooms in Barcelona en Madrid

Santiago is een van onze vaste bezoekers. Een erg gewaardeerde bezoeker, want veel correcties en toevoegingen aan onze database komen van hem. Maar dit keer ging hij nog een stapje verder. Na een bezoek aan Spanje schreef hij een artikel over de escape rooms die hij speelde in Barcelona en Madrid. Wij hebben dat vervolgens weer uit het Engels naar het Nederlands vertaald voor jullie. Het resultaat is hieronder te lezen.

De laatste keer dat ik in Spanje was heb ik geen escape rooms gespeeld. Niet zo gek, want er waren destijds nog geen escape rooms, zo lang is het geleden. Dit keer gingen we terug om Kerstmis te vieren met familie en om een beetje de toerist uit te hangen. Natuurlijk wilden we ook escape rooms spelen, dus selecteerde ik, met veel zorg, een paar (7) escape rooms in beide steden. Uiteindelijk hebben we er een stuk meer gespeeld. En om eerlijk te zijn baal ik er van dat ik er niet nog meer heb gespeeld gezien de kwaliteit van de kamers. We moeten dus snel eens terug ;)

Kamer selectie procedure
Om de kamers te kiezen heb ik eigenlijk drie websites geraadpleegd. De resultaten van Top Escape Rooms Project en de websites van twee lokale stellen die ook onderdeel waren van dat project: Die Helden (ongeveer 900 (!) gespeelde kamers) en Victor y Maria van El Quinto Elemento (ongeveer 500 (!) gespeelde kamers). Hen ken ik persoonlijk na hun laatste bezoek aan Nederland. In Spanje noemde een van de game masters ook nog Escape Radar. Een site met reviews & rankings van gebruikers, maar het allerhandigste was het feit dat deze site in real-time liet zien welke kamers beschikbaar waren (van de meerderheid van de locaties). Ideaal om bijvoorbeeld een kamer te selecteren die je op dat moment wil gaan spelen.

Reviews van de gespeelde kamers
Aangezien ik sommige kamers van dezelfde locatie op verschillende datums heb gespeeld is de volgorde van kamers niet geheel chronologisch.
  BARCELONA (18.12-31.12 2018)
Horrorbox
Gespeelde kamers: Catalepsia, Ouija
Andere kamers (niet gespeeld): Jigsaw

 • Catalepsia
  2 spelers / 30 minuten / Enkel in het Spaans / Website

  Catalepsia is een unieke ervaring voor exact twee spelers. Mijn partner leek het niks, dus speelde ik samen met David (de eigenaar van Las Celdas, een escape room in het noorden van Spanje). De hele ervaring vind plaats in een doodskist (dit staat op de website, dus dit is geen spoiler). Niet geschikt voor mensen met claustrofobie dus. Ik moet wel zeggen dat de kist comfortabel van grootte was. Tijdens het boeken kun je vanalles doen om je ervaring te personaliseren. De focus ligt natuurlijk op de ervaring zelf, maar er zitten leuke en logische puzzels in verwerkt waarbij je echt goed moet samenwerken met je "begrafenis partner". Het is mooi om te zien dat de meeste puzzels in thema zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze "kamer" hoog scoort. Al met al een geweldig concept. Omdat het maar 30 minuten duurt (maximaal) is het wel een beetje duur (gezien de lengte), maar toch kan ik deze ervaring alleen maar aanraden als ze besluiten hier een Engelse versie van te maken. Als ervaren escapers wisten we op tijd te ontsnappen en zo een fataal einde te ontlopen :)
   
 • Ouija
  2-6 spelers / 60 minuten (+30 minuten introductie) / Enkel in het Spaans / Website

  David was zonder team, dus recruiteerde hij mij en een ander om Ouija te spelen. Ouija was de eerste enge escape room die ik heb gespeeld. Dat soort kamers bestaan, zover ik weet, niet in Nederland (verbeter me vooral als ik er naast zit, misschien Amsterdam Catacombs?). Om de een of andere reden zijn enge escape rooms erg populair in Barcelona (en omstreken). Over het algemeen bevatten ze een acteur die deel uit maakt van het spel en je de stuipen op het lijf jaagt. Sommige zijn enger dan anderen en het ligt natuurlijk geheel aan hoe bestand je bent tegen dit soort angsten. Ik moet zeggen dat ik geen groot fan ben van het idee, maar ik heb amper dit soort kamers gespeeld. Mijn mening zou dus nog kunnen wijzigen. Wat Ouija betreft denk ik dat de kamer zonder dit element ook geweldig zou zijn. Het angst element maakt het iets specialer, omdat het wat toevoegt aan de gebruikelijke adrenaline van het racen tegen de klok. De escape room heeft een geweldige introductie (die ongeveer 30 minuten duurt), dus tegen de tijd dat het spel echt start ben je geheel in de stemming. De sfeer word echt goed neergezet, op het niveau van de beste spellen in Nederland, en de puzzels zijn logisch en geheel in thema. Mijn twee escape room partners waren mensen die vrij snel schrikken, dus ik moest de dapperste zijn. Ik ben niet snel bang, maar ik moet zeggen dat ik een paar keer goed geschrokken ben. Uiteindelijk zijn we, drie ervaren spelers, met wat tijd over ontsnapt. Helaas maken ze geen foto's op deze locatie. Ze zeggen dat het komt door de AVG (GDPR) richtlijnen die nu in Europa geldig zijn, maar ze laten je ook geen foto maken met je eigen telefoon. Er is de nodige discussie over in Spanje, aangezien dit de enige locatie lijkt te zijn met dit beleid.


Unreal
Gespeelde kamers: La Mina
Andere kamers (niet gespeeld): Narcos (ging helaas pas open na ons vertrek uit Spanje)
 • La Mina
  2-7 spelers / 90 minuten / Spaans en Engels

  La Mina

  La Mina was de eerste kamer die we speelden van het lijstje dat ik van te voren had gemaakt. Ik speelde deze kamer met mijn partner en drie anderen (inclusief David, die zelf ook een vriend had meegenomen). In totaal waren we dus met z'n vijfen (op de foto zie je om 'onverklaarbare redenen' echter maar 4 personen :)). De verwachtingen waren erg hoog en werden volledig ingelost.

  Het spel start op het moment dat je de locatie binnenkomt. Iets dat we tegenkwamen in bijna alle goede kwaliteit kamers die we hebben gespeeld. Game masters lijken in Spanje, gemiddeld, een veel actievere en belangrijkere rol te hebben dan in Nederland.

  Een van de geweldige dingen aan deze kamer is de sfeer. Van alle geweldige kamers die we hebben gespeeld scoort deze het beste op dat gebied. De puzzels passen bij het thema waarvan enkele erg goed gemaakt en het komt allemaal samen in een geweldig slot. Alles bij elkaar een fantastische ervaring.

  Het enige wat ik kan kan bedenken qua kritek waren twee puzzels waar iets niet helemaal lekker liep. Maar dat was maar iets kleins in verhouding tot de gehele ervaring. Uit ervaring kunnen we zeggen dat 4 personen perfect is om deze kamer te spelen. Met 5 word het waarschijnlijk een beetje druk in bepaalde gedeeltes. 

  Omdat deze kamer in het Engels gespeeld kan worden moet je deze zeker spelen als je in Barcelona bent. 

Abduction
Gespeelde kamers: Abduction, Abduction 2: El orfanato, Abduction 3: The exam
 • Abduction
  2-6 spelers / 60 minuten / Enkel in het Spaans

  Abduction

  Nadat we Abduction 3 hadden gespeeld wilde ik de andere kamers ook ervaren, omdat we toch in de buurt verbleven. Abduction was daarom de tweede kamer die ik op deze locatie speelde. Omdat mijn partner andere plannen had vond ik iemand anders die zich bij me voegde om deze missie aan te gaan. Het thema van deze kamer is namelijk de val van het nazi regime.

  Het spel start zodra je locatie binnenkomt. Abduction is de eerste kamer van deze locatie, daarom zijn zowel het onderwerp, de puzzels als de sfeer wat klassieker. Desondanks is het nog steeds een erg goede kamer en zou ik het zelfs als bovengemiddeld beoordelen als je het vergelijkt met ons nationale gemiddelde.

  Het decor viel me vooral op, erg realistisch met reproducties die er erg authentiek uitzagen. 

  Deze kamer is ook behoorlijk uitdagend voor ervaren speler, maar toch zou ik niet aanraden om deze kamer met teveel mensen te spelen. We speelden met z'n tweeen en ik kende de andere speler van te voren niet eens en toch haalden we het ruim binnen de tijd (ondanks dat we her en der wat moeite hadden). Samen hebben we een groot aandeel gehad in het eindigen van de Tweede Wereldoorlog :)
   
 • Abduction 2: El orfanato
  2-6 spelers / 60 minuten / Enkel in het Spaans (?)

  Abduction 2

  Dit was de laatste kamer die we speelden van Abduction. Wederom een enge kamer, maar ik vond deze iets minder eng dan Ouija. Mijn partner was in eerste instantie een beetje huiverig om enge kamers te spelen, maar toen we hoorden dat deze kamer iets minder eng was besloot ze toch mee te gaan.

  De kamer had een geweldige sfeer en erg goede en originele puzzels, ze herinnerden me in sommige opzichten aan kamers die ik in Nederland heb gespeeld. Richting het einde werden de puzzels wel iets minder. Maar dat werd gecompenseerd door een mooi slot op de geweldige verhaallijn.

  Ik ben zelf geen moment bang geweest maar mijn partner vond de kamer wel eng. Sterker nog, het zat op het randje van wat zij kon hebben. Het is dus niet ideaal voor mensen die snel bang zijn.
   
 • Abduction 3: The exam
  2-6 spelers / 60 minuten / Enkel in het Spaans

  Abduction 3

  Deze kamer was een van de kamers die ik van te voren had geselecteerd en de eerste kamer die we speelden op deze locatie. Het team bestond uit mijn partner en twee andere personen. Vier is ook een ideaal aantal spelers voor deze kamer. Minder dan vier is te doen, maar dan word het een uitdaging.

  Ik wil verder niet teveel zeggen, omdat dit zo'n kamer is waarbij hoe minder je weet hoe beter. De website omschrijft het als een test die je zowel geestelijk als fysiek uitdaagt en dat is waarschijnlijk de beste omschrijving die er is. 

  De puzzels zijn geweldig en om eerlijk te zijn verdient deze kamer een eigen categorie. Ik kan het amper vergelijken met andere kamers die ik gespeeld heb en ik denk dat het een van de leukste escape rooms is die ik heb gespeeld.

  Ik hoop echt dat ze hem zo aanpassen dat hij gespeeld kan worden in het Engels, helemaal omdat taal helemaal niet zo relevant is in dit spel. 

Escape Barcelona
Gespeelde kamers: Alien, the origin
Andere kamers (niet gespeeld): El templo perdido, La maldición del faraón, Jurassic Land
 • Alien, the origin
  4-10 spelers / 60 minuten / Spaans en Engels

  Alien - Origin

  Omdat deze kamer een minimum heeft van 4 speler vormden we een team met een ander ervaren stel. Deze kamer stond ook in mijn oorspronkelijke lijstje en heeft die plek zeker waargemaakt.

  Wat een kamer! Ze hebben echt een film set gemaakt, met erg leuke puzzels, spellen en fysieke elementen. En om het af te ronden is er een verhaallijn met meerdere mogelijke eindes gebaseerd op jouw keuzes. Het is zo goed dat ik alleen maar kan zeggen: Ga deze spelen!

  Ik heb zeer recent gehoord dat het inmiddels ook speelbaar is in het Engels, dus deze mag je echt niet missen. Toen ik deze kamer speelde was hij volledig volgeboekt voor een aantal weken in het voren. Ik vond 1 lege plek in 2 weken. Terwijl ik dit schrijf heb ik de boekingsmodule gecheckt en tijdens de weekenden zitten ze tot en met mei helemaal vol, op 1 uitzondering na in april (!). De tijden voor de Engelse versie zijn beperkt tot de tijden na 17:00 en in het weekend. Zorg dus dat je deze kamer ruim van te voren boekt!

  4 personen is een mooi aantal om deze kamer te spelen. Op sommige plekken zou 6 ook nog gaan (zeker als je wat minder ervaren bent), maar ik zou niet met meer mensen spelen.
   

Golden Pop
 • Catacumbas
  4-10 spelers / 90 minuten / Enkel in het Spaans

  Catacumbas

  Catacumbas was de laatste van de, waarschijnlijk top 4, kamers die we gekozen hadden om te spelen in Barcelona. Na de andere 3 kamers waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. De escape room presenteert zichzelf als een bioscoop (check de website) en dat is ook de indruk die je krijgt als je aankomt. Inclusief popcorn (want zoals het meisje zei dat er werkte, wat zijn films zonder popcorn?). Op dat punt besef je al dat er goed is nagedacht over het concept en begin je te beseffen dat je iets goeds gaat meemaken.

  En iets goeds is een understatement. Het was echt geweldig. Ik zal niet teveel zeggen over het begin, omdat dat echt iets wat je zelf moet meemaken, maar het is ontzettend origineel. De sfeer is ook top, maar dan ook echt top en de puzzels zijn ook erg leuk. Je moet echt aan de bak, het minimum aantal spelers van 4 is dan ook volkomen terecht. Net zoals bij Alien zouden een paar spelers meer kunnen, maar meer ook niet. Wij speelden zelf in de zelfde samenstelling als Alien en wisten hier ook te ontsnappen.

  Er waren wel een paar kleine technische probleempjes, maar deze werden heel netjes opgelost. Verder was het een geweldige ervaring met een geweldig einde. Een einde met een klein goed doordacht detail waardoor deze geweldige escape room wat mij betreft zeker zijn plek verdient tussen de allerbeste.

  Momenteel is de kamer blijkbaar alleen in het Spaans te spelen maar ze vertelden me dat ze ook wat internationale boekingen hadden. Ik weet niet of ze van plan zijn om de kamer volledig in het Engels speelbaar te maken, maar ik hoop echt dat ze dat gaan doen. Om een van de bovengenoemde, in het Engels speelbare, kamers te spelen is het al de moeite om naar Barcelona te reizen, maar ik hoop dat de andere top kamers ook snel aansluiten.
   
Training Room
 • Training Room
  2-6 spelers / 90 minuten / Enkel in het Spaans (mischien Engels in de toekomst volgens de website)

  Training Room

  Miguel, een jonge speler, die zelf een groep heeft (Los Atascaos Escapistas) was op zoek naar mensen om deze kamer mee te spelen en we besloten om ons bij hem te voegen. Dit is weliswaar geen top kamer, maar ik moet zeggen dat het leuk is als de gamemaster niet enkel de regels opdreunt maar echt is verwerkt in het spel en het bijbehorende verhaal.

  Deze kamer was pittig voor ons drietal, maar we wisten uiteindelijk op het nippertje te ontsnappen. Ik wil niet teveel details geven omdat ik niks wil spoilen maar er was 1 heel mooi element, gerelateerd aan het verhaal. De puzzels zaten goed in elkaar en waren goed gevarieerd. Van meer klassieke puzzels tot meer technische. Verder moest er veel samengewerkt worden wat ik altijd erg kan waarderen. Er was  hier en daar op kleine dingen wel wat aan te merken (zowel op puzzels als design en ook de sfeer had wat beter uitgewerkt kunnen worden), maar over het algemeen een hele solide kamer.

  De ervaring, de game master en het feit dat deze kamer 90 minuten duurt zorgen voor een hele leuke escape room. Ik kan het niet goed vergelijken met de vele andere kamers die Barcelona rijk is, dus ik durf ook niet zeggen of deze kamer boven of onder het gemiddelde zit, maar ik heb me prima vermaakt.

Doppler Room Escape
 • Vientos de Pólvora
  2-16 spelers / 70 minuten / Enkel in het Spaans

  Vientos de Polvora

  Ook hier was iemand (Eva) op zoek naar andere mensen om een kamer mee te spelen. We speelden deze meteen na Catacumbas. De gamemaster was aardig, maar speelde geen rol. Ook de kamer zelf is meer een klassieke escape room. Misschien wat minder technische elementen dan Training Room, maar wel wat meer sfeer (in lijn met het thema).

  Op basis van het aantal spelers en je ervaring kun je er voor kiezen om een normale of een expert versie (wij speelden deze versie) te spelen. Ze passen dan het aantal puzzels en de dynamiek van het spel.

  We worstelden een beetje met de eerste puzzel (soms is het beter om met minder mensen te zijn), maar daarna was de kamer grotendeels behoorlijk non-linear en was het prima om met 6 personen te zijn. Al werd het richting het einde weer wat veel. Ik denk dat 4 ervaren spelers deze kamer zonder problemen weten te spelen.

  Wederom kan ik het niet echt vergeljken met de gemiddelde kamer in Barcelona, maar het was zeker een leuke kamer om te spelen.
   

Lostroom
Gespeelde kamers: Alicia en el país de las maravillas
Andere kamers (niet gespeeld): Epidemia Z, Academia de magia, ze hebben ook nog kamers voor kinderen en VR
 • Alicia en el país de las maravillas
  4-10 spelers / 60 minuten / Spaans en Engels

  Lostroom

  Deze kamer stond niet op mijn lijstje en het zou normaal gesproken waarschijnlijk ook geen kamer zijn die ik zou hebben uitgekozen, gezien het grote aantal geweldige kamers in deze regio. Ik kreeg het als Kerstmis cadeautje en we speelden het met de familie (voor de meeste was het de eerste keer en we hadden ook nog wat kleine kinderen). Het was een nieuwe ervaring voor me om zo een kamer te spelen. Ik zou deze kamer dus niet aanraden aan liefhebbers, maar als je op zoek bent naar een kamer die je met je familie kan spelen dan is dit wel een goede optie.

  Veel van de kamers in Barcelona zijn of eng of hebben enge of militaire onderwerpen. Of ze zijn om andere redenen niet geschikt voor kinderen. Maar deze locatie biedt een leuke ervaring en is daarom ideaal voor familie of liefhebbers met kinderen. Iedereen die voor het eerst speelde vond het een te gekke ervaring, dus als ik het moet samenvatten: Goede kamer, niet geweldig, niet voor liefhebbers, maar een prima eerste kamer of om te spelen met kinderen.

  De kamers zijn ook te spelen in het Engels, daarin onderscheiden ze zich ook van de andere kamers in de regio, die meestal alleen een Spaanse versie hebben.


MADRID (02.01-05.01 2019)
Action House
Gespeelde kamers: Un caso perdido, Ratas de biblioteca
 • Un caso perdido
  2-6 spelers / 60 minuten / Enkel in het Spaans

  Un Caso Perdido

  Deze kamer was een van de drie kamers die ik had geselecteerd voor Madrid en ik ben erg blij deze gespeeld te hebben.

  Het spel begint op het moment dat je op een mysterieuze deur klopt, of misschien zelfs daarvoor, waarbij het hele verhaal draait om de reden waarom je daar sowieso bent. De hele locatie maakt onderdeel uit van de sfeer. Geen commerciele ontvangst, maar immersie vanaf het begin. Niet alleen door het decor, maar vooral ook door de game master.

  De kamers zijn mooi gemaakt, met uitdagende en interessante puzzels, maar het is de game master die deze kamers echt speciaal maakt. Deze speelt namelijk een belangrijke rol in het verhaal en de gameplay. De kamers van deze locatie brengen theatrale elementen in het spel op een niveau dat ik nog niet eerder ben tegengekomen. Je acties en interacties veranderen het verloop van het spel namelijk. 

  Helaas faalden we op de allerlaatste puzzel, maar zelfs dat leidde tot een geweldig einde. Vanwege de theatrale elementen is het enkel te spelen in het Spaans. Ik verwacht dat het ook moeilijk is om hetzelfde resultaat te behalen zonder iemand die vloeiend Engels spreekt. Het zou echter mooi zijn want het is een geweldige kamer. Als je kan spelen met iemand die Spaans spreekt is de kamer te doen, maar je zult een hoop missen :(
   
 • Ratas de biblioteca
  2-6 spelers, 60 minuten / Enkel in het Spaans

  Ratas de Bibliteca

  Ratas de biblioteca is de nieuwste kamer van deze locatie en ik vond deze net zo goed als de voorganger. Ik snap niet zo goed waarom deze kamer zo laag scoort op escaperadar. Dat voelt totaal niet terecht. Ik vind deze kamer echt net zo goed als de andere en alle opmerkingen daar zijn ook volledig van toepassing op deze kamer. Goed verhaal met interessante twists en in dit geval wisten we te onstnappen met nog 1 seconde op de klok!

  Voor beide kamers raad de locatie 3-5 spelers aan. Ik denk dat 3-4 een mooi aantal is voor ervaren spelers.
 

Incógnito
Gespeelde kamers: Operación Steampunk
Andere kamers (niet gespeeld): Misterio flamenco
 • Operación Steampunk  
  2-5 spelers / 60 minuten / Spaans, Engels en Frans

  Operacion Steampunk

  We hadden niet zo veel dagen in Madrid, dus we wilden in eerste instantie alleen de drie kamers spelen die we eerder hadden geselecteerd. Maar omdat onverwacht de plannen werden gewijzigd besloot ik om spelers te zoeken om spontaan een kamer te spelen. Het lot antwoordde in de vorm van Aitor, eigenaar van La Mina (inderdaad, de kamer die ik hierboven al noemde), die zich bij ons voegde om deze kamer te spelen.

  Door een aaneenschakeling van gebeurtenissen hadden we een hoop pret na het spelen van deze kamer toen ook de eigenaar van "Lola" arriveerde. Waarschijnlijk een van de grappigste "after game" situaties die ik heb meegemaakt. Maar goed, dit is misschien geen Top kamer, maar verschillende liefhebbers noemden dit wel een hele goede kamer en ik snap nu waarom.

  De sfeer is goed gedaan, de puzzels zijn leuk, logisch en netjes in thema. Er is ook een goede flow en een mooi hint systeem, wat de hele ervaring behoorlijk leuk maakt. Tel daar de game master in karakter bij op en je hebt een hele mooie ervaring.

  Voor ervaren spelers is 2 tot 3 een mooi aantal spelers vanwege de moeilijkheidsgraag, opbouw en grootte van de kamer. Ik zou niet aanraden om met meer spelers te spelen.

Cubick Room Escape Madrid
 • La entrevista
  2-7 spelers / 80 minuten / Enkel in het Spaans momenteel, maar volgens de website is een Engelse versie gepland

  La Entrevista

  Voor La entrevista geld het zelfde als voor Abduction 3, hoe minder je weet hoe beter. De naar het Engels vertaalde omschrijving van de website is als volgt:

  "A reputable company has the need to cover certain empty positions. It requires a high qualification and desire to work hard to get juicy rewards. Cubick Room Escape has put at its disposal its rooms for the main test of the selection process. If you want to be part of the process, you must present yourself at our facilities at the agreed time. Your personal and professional data is not necessary, since we already have them. Do not think about coming alone, you will need helpmates more than ever ..."

  La entrevista was de laatste van onze geplande kamers en ja, deze was geweldig. Fantastische sfeer en puzzels, maar vooral geweldige spel dynamiek. Sorry, ik kan er niet meer over zeggen, maar je moet deze kamer zeker proberen zodra de Engelse versie beschikbaar komt. Je kan deze kamer overigens ook spelen in Mataró, dichtbij Barcelona.

 
CONCLUSIES
Barcelona en Madrid hebben echt geweldige escape rooms. Met name Barcelona (de provincie) heeft top kwaliteit (van Europees niveau) tussen de meer dan 400 kamers. Je bent echter wel wat gelimiteerd door de taalbarriere of als je minder hebt met jump scares of enge kamers in het algemeen. De meeste top kamers zorgen voor een geweldige immersie en trekken je meteen het spel in. Ik hoop dat meer te zien in Nederland. Het nadeel daarvan is wel dat er niet altijd een WC beschikbaar is bij de start van het spel, zorg dus dat je van tevoren bent geweest :)

De prijzen liggen iets lager dan in Nederland, in sommige gevallen zelfs veel lager, omdat veel kamers een tarief hebben voor duo's. In tegenstelling tot veel top kamers in Nederland die enkel een uurtarief hanteren. Daarnaast zijn verschillende ervaringen langer dan 60 minuten, dus je krijgt ook meer waard voor je geld.

De scene is erg actief en sociaal, naar mijn mening, behoorlijk wat meer dan in Nederland ook. Ik heb met veel verschillende mensen gespeeld, van eigenaren tot bloggers. er waren ook diverse WhatsApp en Facebook groepen die handig waren bij het vinden van spelers. Mensen staan er ook meer voor open om te spelen met andere mensen. Zelfs mensen die meestal in vaste groepen spelen en hun eigen blogs hebben staan open om teams te vormen met andere groepen of onbekenden, zoals wij. Dat is misschien ook iets om van te leren.

Er worden veel steden vaak genoemd door reizende liefhebbers, zoals Budapest en Praag. Ik ben daar niet geweest, maar gebaseerd op de reviews die ik heb gelezen denk ik dat Barcelona veel vaker genoemd zou moeten worden. Als dat tot nu toe niet gebeurde door de taalbarriere dan lijkt er een positieve ontwikkeling gaande waarbij in ieder geval een aantal van de top kamers inmiddels te spelen zijn in het Engels. Mocht je vragen hebben, voel je vrij om contact met me op te nemen.

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren