Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: escape rooms in Berlijn

Na escape rooms te hebben gespeeld in Budapest en Rome was het tijd voor een nieuwe bestemming. Vanwege de goede verhalen van anderen kwamen we al snel uit bij Berlijn. Na wat rondgevraagd te hebben kwamen we tot een interessant, maar voor ons doen enigszins bescheiden, lijstje escape rooms. Benieuwd wat we er van vonden? Lees dan snel verder!

House of Tales

HOUSE OF TALES
Zimmerstraße 90, 10117 Berlijn - Website

De eerste locatie die we aandeden op onze trip was House Of Tales. Dichtbij Checkpoint Charlie en ondergebracht in een gebouw met veel historie. Onder andere de eerste speech van Hitler vond hier plaats. Daar merk je nu echter weinig meer van. De hippe ontvangstruimte, met leuke puzzels op de tafels, en de vriendelijke eigenaar brachten ons meteen in de juiste stemming. We hadden er zin in!

Kowloon - Walled City was de eerste kamer die we speelden. Je moet in dit verhaal onderzoek doen naar de opkomst van een nieuwe concurrerende familie. Je belandt in een steegje en moet ongezien binnen zien te komen. Al snel kwamen we erachter dat het niet bepaald een kinderkamer was: veel expliciete graffity, dildo’s en manga porno. De kamer is dan ook 18+. Het past echter prima in het thema en wij konden er vooral om lachen. De kamer ziet er sfeervol en overtuigend uit en de puzzels zijn interessant. De gamemaster bleef gedurende het spel ook goed in haar rol. We wisten netjes op tijd te ontsnappen. Deze kamer is overigens ook met twee teams tegen elkaar te spelen.

De tweede en laatste kamer die we hier spelen is The Executioner. Dit keer zijn we gevangen genomen door een sekte die menselijke offers brengt. Je raadt al wie de volgende slachtoffers zijn als we niet weten te ontsnappen voordat de beul terug is he? Maar goed, aangezien je dit artikel leest begrijp je inmiddels dat we ook uit deze kamer wisten te ontsnappen. Het begin van deze kamer hebben we inmiddels vaker gezien in andere escape rooms, maar het blijft goed werken. Ook The Executioner ziet er sfeervol en overtuigend uit, de puzzels zijn origineel en er is leuk gebruik gemaakt van techniek (met name in het midden van de ervaring). Ook de manier waarop je ontsnapt is leuk gedaan. Het geeft je echt een gevoel van ontsnapping.

Al met al twee prima kamers om mee te starten die we beide van harte kunnen aanraden. En als dit het niveau van Berlijn is zitten we gebakken!


The Room in Berlin

THE ROOM
Ruschestrasse 64-66, 10365 Berlijn - Website

We hadden zoveel goede verhalen gehoord over deze escape rooms dat zelfs het breken van Nathalie’s teen die ochtend ons niet ging tegenhouden. Lopen ging niet van harte, maar we wilden deze kamers per se meemaken.

We begonnen met Go West. Deze kamer heeft een thema wat perfect bij Berlijn aansluit: Ontsnap uit Oost Duitsland. Dit is de oudste kamer op deze locatie en zo oogt en voelt de kamer ook. En dat is niet alleen door het verhaal. Dat neemt niet weg dat deze kamer prima overeind blijft tussen de nieuwere kamers en dat we een uur heerlijk hebben zitten puzzelen. De setting en verhaallijn is goed doorgevoerd en zowel de aankleding als puzzels zijn (mede door het thema) erg divers. Een prima begin van de tweede dag!

Nadat we een glaasje hadden gedronken (Fritz Cola! - een merk wat je veel minder ziet in Nederland) in de ontvangstruimte was het meteen tijd voor The Beast Of Berlin. Deze kamer, over een seriemoordenaar, begint in een ouderwetse studeerkamer. De aankleding en spanning (met name in het laatste gedeelte) wordt goed opgevoerd. Als we liever bij elkaar blijven en eerst voorzichtig een deur open maken voordat we er daadwerkelijk doorheen lopen, dan weet je dat het qua spanning goed in elkaar steekt. Ondanks een kleine reset error (kan helaas altijd gebeuren) wisten we binnen de tijd te ontsnappen. Deze kamer had leuke, originele puzzels, het nodige zoekwerk, geweldige aankleding en met name in het laatste gedeelte veel sfeer. Een absolute aanrader, mits je tegen wat spanning kan.

Tenslotte speelden we The Lost Treasure of Humboldt. De nieuwste kamer op deze locatie, al is die ook al weer een jaar of twee oud. Om de introductie in het begin hebben we hard gelachen. Of dat elke keer op die manier gebeurd weten we niet, maar voor ons was het in ieder geval een leuk begin. Daarna waanden we ons een soort van Indiana Jones (of Lara Croft / Nathan Drake voor de jongere generatie) waarbij we de ene na de andere puzzel oplostten en zo steeds dichter bij ons einddoel kwamen. De puzzels zijn origineel en de manier waarop het verhaal verteld wordt werkt erg goed. Echt in de laatste seconde wisten we ons einddoel te bereiken. Al met al echter een geweldige afsluiting van deze locatie.

Zowel The Beast Of Berlin als The Lost Treasure Of Humboldt behoren vanaf nu tot onze favoriete gespeelde kamers. Ze zijn al bezig met een nieuwe kamer die binnenkort klaar zou moeten zijn. Zodra die gereed is gaan we in ieder geval zeker nog eens terug. Mocht je naar Berlijn gaan dan moet je in ieder geval zorgen dat je een bezoekje aan The Room op je lijstje hebt staan.


Exit VR

EXIT VR
Klosterstrasse 62, 10179 Berlijn - Website

Exit voelde bij binnenkomst een beetje als een fabriek. Dat hadden we bij Locked in Budapest ook, maar hier hadden we dat gevoel nog meer. Het was een komen en gaan van groepen en met zo’n 15 gamemasters die continu bezig zijn met het begeleiden van groepen kun je wel zeggen dat het er aardig druk was.

Huxley zou onze eerste VR game worden en de mensen die het reeds gespeeld hadden riepen er echt over. Natuurlijk hebben we zelf al de VR uitbreiding van Escape Room The Game gespeeld en daarnaast heeft Pim op de PSVR al enkele escape room achtige games gespeeld. Maar dit was de eerste echte VR escape room die we gingen spelen. Nadat onze game master ons had voorgesteld werden we door het gigantische gebouw geleid naar de ruimte waar ons avontuur zou plaatsvinden. Dat is geen straf want Exit zit in een oude bunker en dit is echt een fantastische locatie. Tegelijk met ons speelde nog een groep de game in de kamer naast ons, maar daar merk je gelukkig weinig van.

We kregen een rugzak om met een computer, een VR bril op en touch controllers in beide handen. Na het kiezen van een avatar en een korte tutorial (slim!) konden we echt beginnen. Het is wel een apart gevoel om samen in een game te zitten. We hadden vrij snel door wat de bedoeling was en met zo’n 9 minuten over (van de 45) wisten we Huxley’s brein te resetten en het avontuur tot een goed einde te brengen. De minigame op het einde heeft weliswaar niks met de rest te maken, maar was wel leuk om te spelen.

Nathalie was erg onder de indruk. Ze vond het een fantastische ervaring en moest echt even ‘landen’ na het spelen. Alles voelde daarna een beetje onwerkelijk, alsof ze nog steeds in het spel zat. Pim was iets kritischer. Wellicht verwend door spellen als I Expect You To Die en Statik op de PSVR vond hij de bewegingsvrijheid en het kunnen samenwerken weliswaar erg leuk, maar werd hij niet echt weggeblazen. Iets waar hij wel op gehoopt had. Grafisch ziet het er prachtig uit, maar de puzzels en het verhaal konden beter naar zijn mening en ook haalde de tracking issues, lag en overgangen waarbij alles zwart werd hem een beetje uit de ervaring. Iets wat bij een echte escape room vaak veel minder het geval is. Niettemin waren we het er beide over eens dat we een hoop lol hebben gehad. We raden het dan ook iedereen aan om het eens te proberen. Daarnaast zien we zeker potentie en zijn we benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen op dit gebied.


Final Escape Berlin

FINAL ESCAPE
Prenzlauer Allee 23 - Website

Final Escape was onze laatste bestemming. We waren inmiddels behoorlijk moe, maar we keken uit naar deze kamers aangezien we er goede dingen over hadden gehoord.

Final Escape zat tijdens ons bezoek midden in een verbouwing, maar we werden hartelijk ontvangen en konden even rustig relaxen terwijl The Puppeteer gereed werd gemaakt. Deze kamer draait om een soort steampunk versie van Pinokkio. Dat sprak ons wel aan. Eerst werden we langs een mooie, geheel in Steampunk stijl ingerichtte, ruimte geleid. Deze is te huur om bijvoorbeeld in te vergaderen. Dit maakte ons echter nog benieuwder naar de kamer zelf. En die overtrof onze verwachtingen qua aankleding. Het stijltje is goed doorgevoerd in alle facetten van deze kamer. Echt prachtig. We konden alleen maar niet in de goede flow komen. Het begon al met technische problemen waardoor onze game master tot drie keer toe in de kamer moest komen. Een keer hebben we niet zo'n probleem mee, maar drie keer is echt te veel. Maar ook daarna vonden we de puzzels niet altijd even logisch. Ze zijn weliswaar origineel en het zag er allemaal prachtig uit, maar we kregen nooit het gevoel er echt lekker in te zitten. Daarnaast waren er elementen in de kamer te vinden die leken alsof ze onderdeel waren van het spel maar achteraf bleek dat niet zo te zijn. Dat onze begeleider ons daar wel zo’n 10 minuten mee aan heeft laten kloten kunnen we ook niet helemaal plaatsen. We wisten op tijd te ontsnappen maar hadden het gevoel een oneindig aantal hints nodig te hebben gehad. Volgens onze begeleider moesten ze altijd veel hints geven. In eerste instantie twijfelden we of het aan het feit lag dat we erg moe waren, maar een rondvraag bij andere escape room spelers die deze kamers ook gespeeld hebben bevestigde ons beeld wel. We hebben dus gemengde gevoelens over deze kamer, maar misschien lagen onze verwachtingen wel te hoog. En dan kan een kamer er nog zo mooi uitzien, als hij niet lekker speelt overtuigt het geheel niet helaas.

Hierna was het tijd voor Prison Break. In deze kamer ontsnap je uit een Stasi gevangenis. Deze kamer is misschien minder overweldigend qua aankleding, maar het klopt wel geheel met het thema. Het geeft echt het gevoel wat je verwacht bij een gevangenis. Gevangenis thema’s zijn meestal niet onze favoriete thema’s. Omdat het een beetje een uitgekauwd thema is. Maar als het goed is uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld The Prison Cell bij The Great Escape in Zwolle, dan kan het super zijn. We begonnen helaas niet al te best. Tijdens het begin van deze kamer beleefde Pim een soort van mentale crash. De vermoeidheid en frustratie over de vorige kamer speelde dusdanig parten dat we veel te lang stil hebben gestaan op vrij eenvoudige puzzel vrijwel direct aan het begin. Dat lag absoluut niet aan de kamer of de begeleiding, dat was gewoon compleet gebrek aan logisch kunnen nadenken op dat moment. Toen het kwartje eindelijk viel wisten we onszelf te herpakken en ondanks dat we het gevoel hadden dat we het nooit meer gingen halen wisten we de overige, originele, puzzels snel op te pakken en toch nog het einde ruim binnen de tijd te halen. De manier waarop je uiteindelijk ontsnapt geeft ook een goede afsluiting aan het geheel. Ook voelde het geheel, ondanks onze eigen beperkingen, tijdens het spelen van deze kamer een stuk logischer aan. Prison Break is een kamer die we gelukkig wel kunnen aanraden en daarmee kwam er een mooi einde aan onze trip naar Berlijn.

Conclusie
We hebben natuurlijk maar een klein aantal kamers gespeeld, maar wat ons betreft kunnen we Berlijn van harte aanraden als escape trip bestemming. De kwaliteit van de kamers is erg hoog en daarnaast is Berlijn zelf natuurlijk een prachtige stad om te verblijven. Wij gaan zeker nog eens terug. Al was het maar om de aanstaande kamer van The Room te spelen.

Meer lezen over Duitse escape rooms?
We kunnen de volgende blogs aanraden:

Escape Maniac
Two Bears Life

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren