Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: Escape rooms in Praag (september 2019)

Er stond al een overzicht van kamers in Praag op onze website, maar toen een van onze vaste bezoekers, Marloes van Dun, terugkwam met een uitgebreid verslag van hun trip in september 2019 konden we natuurlijk niet anders dan dit ook plaatsen.

In totaal hebben we 22 escape rooms gespeeld in Praag en hebben deze verwerkt in onderstaand overzicht.  De kamers hebben we in het overzicht gerankt, zodat je kan zien wat onze top- en flopkamers zijn geweest. Je ziet bij welke organisatie je de kamers kan spelen, dus welke op één locatie zitten (behalve Padlock). We hebben bij CZK genoteerd hoeveel de kamer in de basis kost. Er zijn gelukkig een hoop kortingscodes voor escape rooms in Praag, dus die hebben we er alvast ingezet. Het enige wat de prijs nog kan beïnvloeden is het aantal spelers en het tijdsslot (piek- en daluren). Controleer vooral nog even de website (klik op de naam van de kamer) en laat onze prijs een indicatie zijn. De reviews zijn geschreven in speelvolgorde. 

Overzicht Praag september 2019Elixir Mystery
Tijdsduur: 70 minuten
Rank: 7
Vanuit het heden wordt je naar een gevangeniskelder in de zestiende eeuw gestuurd, waar jouw executie op je staat te wachten. Je hebt één kans om aan je executie te ontsnappen; de verborgen kamer van Rudolf vinden om het elixer af te ronden en terug te keren naar het heden. 

Een van de mooie aspecten van deze kamer is de locatie. Je kunt een hoop nabouwen in een escape room, maar wanneer je daadwerkelijk een zestiende-eeuwse kelder inloopt is dat toch een andere sensatie. Gezien de tijd waarin de escape room zich afspeelt is er veel gebruikgemaakt van mechaniek. Er is zeker ook een vorm van elektronica aanwezig, maar dit hebben ze zodanig weggewerkt, waardoor dit niet opvalt en de kamer in thema blijft. 

De puzzels zijn in thema, maar creëren geen lekkere flow. Wij merkten heel erg dat we zoekende waren naar de next step en dit was dan ook de grootste uitdaging in de kamer. De ontbrekende flow ontstaat doordat het een lineaire kamer is, je objecten bemachtigd die je later pas nodig hebt en de opgeloste puzzel geen hint geeft naar de volgende stap. Hierdoor sta je met een X aantal objecten te kijken, maar geen enkel idee wat je waaraan moet linken. Het aantal puzzels in de kamer is een fijne hoeveelheid en zijn leuk om op te lossen. 

Verder hadden we een erg vriendelijke en behulpzame host. Er was geen kluisje aanwezig, maar je bent wel de enige groep. Je moet hier overigens contant betalen met euro of kroon.  


The Experiment
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 20
Er was een gekke wetenschapper die zich jarenlang heeft opgesloten in zijn laboratorium. Op een dag opent de deur van het laboratorium, maar geen gekke wetenschapper te bekennen. Tijdens het onderzoek in het lab zijn er notities aangetroffen van een onvoltooid experiment. Aan de groep de taak om het mysterie rondom de wetenschapper op te lossen. 

De organisatie begon al met 1-0 achterstand doordat de host te laat was. We stonden voor een dichte deur in het donker en een, voor ons, onbekende stad. Een niet heel erg prettig begin. Na gebeld te hebben met de organisatie ging de deur na zo’n vijftien minuten open. Een redelijk slecht Engelssprekende host verwelkomde ons. 

Het thema in de kamer, en daarmee het creëren van een sfeer, is ietwat ondefinieerbaar. Het oogt eerder als een soort bunker dan een laboratorium, maar er zijn wel toffe objecten aanwezig in de kamer. De puzzels lijken incompleet, wat resulteert in dat je nog verder gaat zoeken en nadenken over wat je mist, wat tot frustratie leidt. Voor de beeldvorming: denk aan een puzzel met drie lampjes waarvan er twee groengekleurd zijn. Wij doen dan de aanname dat we nog iets moeten doen om het derde lampje groen te laten branden.. Schijnbaar niet nodig. Het voelde heel erg als een technisch mankement, die werd afgedaan als de juiste werking. Ze zouden dit kunnen ondervangen door meer te doen aan verificatie, zoals een ping-geluid of iets laten openen.  

Er zijn geen kluisjes aanwezig, maar ze hebben wel twee kamers. Hierdoor het risico dat er meer mensen dan alleen je escape groep aanwezig zijn. Ik heb er zelf geen negatieve ervaringen mee gehad. 


Alice in Wonderland
Tijdsduur: 75 minuten
Rank: 19
De kamer heeft niet een duidelijk verhaal. In de kamer maak je hetzelfde avontuur als Alice in Wonderland mee. Het doel is om uiteindelijk weer in de echte wereld te komen en te ontsnappen aan de Queen of Hearts. 

Dit is de betere kamer van Questroom. Je kunt merken dat ze iets meer moeite hebben gestoken in de beleving van de kamer, maar qua puzzelervaring is het niet beter. 

Om te beginnen is het hintsysteem in thema. De Cheshire Cat neemt je mee in het verhaal. Nadeel van dit hintsysteem is dat het op één plek te horen is in de escape room. Dit betekent continu teruglopen naar de plek van het geluid en dit werkt frustrerend. Je hebt de hint niet altijd nodig, maar die kat blijft wel tegen je praten, waardoor je toch terug gaat lopen. Wellicht is die ervaring anders als je met meer dan twee personen speelt. 

Er zitten weinig puzzels in de kamer, het is veel doen en weinig de hersenen laten kraken. De eindpuzzel is ook enorm frustrerend, omdat het een mega langdradige en repetitieve eindpuzzel is, wat met twee personen al helemaal een ellende is. Het is overigens wel leuk bedacht, het concept is goed, maar een beetje vergezocht en niet leuk om zo vaak te moeten doen. Ook hebben ze het in deze kamer voor elkaar gekregen om een gevoel van incomplete puzzels achter te laten. Denk aan vier gemarkeerde plekken, waarbij drie gemarkeerde plekken zijn voldaan. Je verwacht dan nog iets te moeten doen, maar nee.. De puzzel schijnt al af te zijn… Hierdoor ook weer een teleurstellende flow. 


The Devil’s Bible / Codex Gigas
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 9
Het gaat over het grootste handgeschreven boek ter wereld. Volgens de legende is deze door een monnik geschreven die verdoemd was tot het eeuwige leven. Door het boek te schrijven, met alle kennis van de mensheid, zou hij verlost worden van zijn verdoemenis. Het boek schreef hij in één avond met de hulp van de duivel. Acht verdwenen bladzijden uit het boek vormen de sleutel tot het pad naar het boek der boeken. 

De escape room zit in een overdekt winkelcentrum, waardoor de locatie heel weinig charme heeft. Ik was behoorlijk huiverig voor de kwaliteit van de escape room, maar dit viel mee. Het is zeker geen pareltje wat betreft het neerzetten van sfeer en de aankleding. Ze hebben de sfeer niet weten door te voeren in de volledige kamer, maar krijgt zeker een ruimvoldoende.

De kamer heeft een goede flow, omdat het een lineaire kamer is en ze je ook meenemen in de juiste volgorde. De puzzels zijn van een gemiddeld niveau. Als je veel ervaring hebt is het een relatief makkelijke kamer en zou ik de kamer met maximaal twee personen spelen, anders maximaal met vier personen, als ik kijk naar de grootte van de kamer. 

Wat verder positief is opgevallen is dat dit de eerste ontvangstruimte mét kluisjes was. Het nadeel van het ontvangst was dat we een te lange PowerPointpresentatie moesten bekijken met alle regeltjes. 


Enigma
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 13
Je gaat op militaire missie om plannen te stelen van de vijand. Om binnen te dringen bij de vijand laat je je arresteren samen met je team. Zestig minuten de tijd om aan het verhoor en de gevangenis te ontkomen. 

Het ontvangst was prima. Je merkt wel dat het lopende bandwerk is, groepen ontvangen en weer uitzwaaien. De kamer is best aardig ingericht, maar in tegenstelling tot Galactic Pioneers (ook van MindMaze) komt deze kamer meer over als een mooie inkomstenbron met minder passie. Er zijn wel gave objecten aanwezig in de kamer die wel een duidelijke sfeer en tijd neerzetten. 

Het is een lineaire kamer waardoor we in een lekkere flow kwamen. Je verkrijgt objecten die je niet direct nodig hebt, maar op de een of andere manier bleef voor ons het volgende doel duidelijk. De puzzels zijn in thema en de moeilijkheid van de puzzels is voldoende. Helaas was er bij ons sprake van een defecte eindpuzzel, waardoor het einde zich kenmerkte door frustratie en hiermee werd ook wel duidelijk dat je slecht in de gaten werd gehouden. Wat enorm jammer was, want de eindpuzzel was eigenlijk écht wel vet. Er zat een gelaagdheid in de eindpuzzel die we erg leuk vonden, dus extra balen :(. 

Wat wel erg leuk gedaan is, is dat je je tijd op een magneet meekrijgt en aangezien wij magneten verzamelen van de plekjes waar we zijn geweest was dit natuurlijk dikke brownie points! Ook hier hebben ze kluisjes. 


Escape rooms in Praag (september 2019)

The Alchemist Chamber
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 18
Volgens de legende ligt de steen der wijzen verborgen in een geheime kamer die bewaakt wordt door eeuwenoude geheimen en mysterieuze objecten. Aan jou en je team de taak om de steen te vinden. 

Dit was de tweede kamer op dezelfde locatie en we konden deze meteen na Enigma spelen en hoefden niet te wachten op ons tijdslot. Dat vond ik wel een fijne service, want dat geeft je dan toch wat meer tijd om te bewegen van plek A naar B (jaaa, drukke speelagenda;)). 

De kamer kenmerkt zich door veel sleutels draaien en weinig puzzels. We hebben onder het genot van een koffie de daadwerkelijke puzzels geteld en het eindtotaal komt op vijf. Het niveau van de puzzels is ook laag. Met 31 minuten op de klok stonden we weer buiten met twee personen (om een indicatie te geven van de moeilijkheid). 

De kamer zelf is mooi ingericht, de objecten en puzzels zijn in de sfeer gebracht van alchemie / magie. Leuke beginnerskamer, maar als ik kijk naar de prijs en wat je ervoor krijgt kun je misschien beter een andere gaan doen in Praag. 


Dragon Labyrinth
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 22
Een draak heeft een gouden ei diep in een labyrint verstopt. Kardan, de draak, kan elk moment wakker worden. Geen tijd te verliezen om het ei te bemachtigen en het labyrint te verlaten.

Waar te beginnen.. Deze escape room is omgedoopt naar een nieuwe naam “Dragon Labyshit” wat volgens mij al wat zegt over de kamer. Een uitgebreide review heeft weinig zin, omdat er geen positief punt te benoemen is vanuit mijn perspectief, maarrr… ben jij een persoon die houdt van een slechte sfeer, kabels gebundeld met tie-rip een fashionstatement vindt, vonken die van techniek afspringen tof vindt in plaats van gevaarlijk en liever heeft dat de host je puzzel oplost in plaats van een hint geeft? Dan ben je zeker aan het goede adres. En er staat nog een hoop leuks op je te wachten als dit je blij maakt, want het is nog maar een greep van alle teleurstellende factoren van de kamer. 

Herken je, je niet in bovenstaand profiel? Ga niet, het kost maar €20,- omgerekend, maar dat kun je zoveel beter besteden aan toffe kamers. Er zijn ook hier geen kluisjes aanwezig, dus je spullen liggen niet veilig. 


Timetrap
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 17
De grootvader van de host had gedurende de tweede wereldoorlog kunstmatige intelligentie uitgevonden. Hij had dit gedocumenteerd, maar door het bombarderen van zijn werkplek is de geheime documentatie verloren gegaan. Recentelijk is een tijdmachine gemaakt die terug kan gaan naar 1940 om de geheime uitvinding te redden. Aan jou en je team de vraag om hem te helpen!

We zijn drie keer langs deze escape room gelopen en begrepen Google Maps niet, maar dat kwam omdat de escape room in een hotel is gevestigd. In de kelder van het hotel, waar in de ochtend ook het ontbijt wordt geserveerd, is een deur naar de tijdmachine. Het ontvangst is daardoor een beetje gek. Alle tafels zijn al mooi gedekt om de gasten de volgende ochtend te ontvangen en dan zit je daar aan een tafeltje in een vrij donkere ruimte. Aan de tafel in de ontbijtzaal kregen we onze missie te horen. Een heldere missie! Tijd om terug te gaan in de tijd. 

De deur ging open om de tijdmachine in te stappen en het eerste wat ik dacht was, hier moet je écht niet met meer dan drie personen in staan. Het is een vrij kleine escape room. De machine begon zijn werk te doen en we kwamen aan in 1940. Ze hebben een goede poging gedaan om een beleving te creëren, want het is leuk aangekleed, maar om nou te zeggen dat ik me echt waande in 1940, dat niet, maar goede poging. 
Er zijn voldoende puzzels aanwezig in de kamer, waarbij je goed moet nadenken en kijken. Onze valkuil was af en toe té moeilijk nadenken. Ik vond de flow in de kamer niet echt lekker lopen en sommige puzzels vond ik ook niet logisch. 

We hebben deze kamer met korting gespeeld, waardoor de kamer maar 800 CZK was. Dat is wat mij betreft een prima prijs-kwaliteitverhouding, maar als je maar een korte tijd in Praag bent, zou ik deze overslaan. 

Er is ook hier geen kluisje aanwezig, maar je bent wel de enige die kan spelen, omdat ze maar één kamer hebben.  


Reactor Escape
Tijdsduur: 90 minuten
Rank: 14
Kruip in de huid van een technicus. Je gaat op tour in een reactorcentrale. Alles lijkt koek en ei of toch niet?

Deze escape room heeft van alle kamers die we hebben gespeeld de beste storytelling van begin tot eind. Wij merkten daardoor niet direct op dat de kamer niet heel bijzonder was, pas achteraf, na het evalueren van de kamer, kwamen we erachter dat het toch wel een hoop eigen knutselwerk is met niet al te interessante puzzels. Deze kamer moet het echt hebben van de ervaring, want kruipen in de huid van een technicus doe je zeker! Ook de passievolle host maakt het een ware beleving. Dit was ook de eerste escape room waar we echt een praatje achteraf hebben gedaan en gepraat hebben over escape room-ervaringen. 

De kamer duurt 90 minuten, maar dat is niet je effectieve speeltijd. Dit is meegerekend in het hele spel eromheen. Mocht je tijd hebben en het onderwerp spreekt je aan, kan je deze best gaan doen. Het is wel een die hoort bij de duurdere escape rooms en heb je niet al te veel tijd / geld om te besteden, zou ik deze overslaan. Er zijn namelijk kamers die goedkoper zijn, maar eenzelfde soort kwaliteit qua puzzelen en kamer afleveren minus de host. 

Er zijn geen kluisjes aanwezig, maar je bent ook gedurende die 90 minuten alleen met de host. Het kan niet zo zijn dat er al een andere groep is. Verder krijg je een leuk aandenken mee, erg leuk gedaan!


The Psychopath Complex
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 16
Je bent op een reis in Praag met vrienden en het laatste wat je je kan herinneren is dat je flink aan het drinken was in een café na sluitingstijd. Opeens word je wakker in een vreemde kamer waar je bent opgesloten. 

De escape room is volgens mij gebaseerd op de film Saw. Het verhaal komt een beetje in de buurt en het feit dat er een grote poster van Jigsaw aan de muur hangt, doet dat enigszins vermoeden, ook door zinnen zoals Wanna play? Het verhaal is daardoor vrij dun en ook de aankleding erg mager. Het zou beter zijn om dit element te verwijderen uit de kamer, waardoor je ook niet een verwachting schept bij spelers die de film(s) kennen. 

Er zitten leuke en uitdagende puzzels in de kamer. Er waren helaas wel een aantal, voor ons, onlogische puzzels. We hadden ook geen lekkere flow te pakken in de kamer, omdat het niet duidelijk is waar je mee moet starten of verder mee moet. Er wordt een hoop in één keer aangeboden, maar het is wel een lineaire kamer. Dat maakt dat je met het juiste bezig moet zijn om verder te kunnen. Het zou een verbetering zijn als de kamer je meer begeleid in de volgorde. 

Het materiaal, en met name de apparatuur, was niet overal werkend of zelfs kapot. Zo zagen we op een aantal schermen niet wat we moesten zien, maar het Raspberry Pi-codescherm zelf. Dat doet toch behoorlijk af aan de ervaring. 

Verder was de host mijn inziens niet zo hartelijk. Dit kwam onder meer doordat hij 300 CZK te veel vroeg. Het is dat ik aan het opletten was, want ze vragen 300 minder voor twee personen. Ik vond dat slordig en dat samen met zijn salespitch voor de andere kamer en een niet-mooi-uitgewerkte escape room gespeeld hebbende, voelde het een beetje als iemand die vooral graag geld wilde. 

Ook hier geen kluisjes aanwezig en meerdere groepen mogelijk. 


Escape rooms in Praag (september 2019)


The Dungeon
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 2
Je bent gevangen genomen, omdat je geheimen van Koning Charles IV hebt onthuld. Hier staat een zware straf op, namelijk de dood. Voordat het zover is zit je in bewaring in de kerker te wachten op het onvermijdelijke. Je hebt twee keuzes.. Wachten op je dood of te ontsnappen!

Dit is een van de favorieten. In de ranking staat deze nu op nummer twee, maar deze zou net zo goed met positie kunnen wisselen met nummer een, maar goed je moet keuzes maken. 

Waar te beginnen.. Het begint al met een enorm vet begin, waar je de spanning voelt stijgen in je lijf en je je daadwerkelijk bevindt in een kelder. Wat is het thema hier uitmuntend uitgewerkt. Van de omgeving waar je je in begeeft tot aan de puzzels die verweven zijn in de materialen. 
Wij hebben deze kamer met zijn tweeën gespeeld en ik ben ook heel blij dat we er maar met zijn tweeën waren. We hebben volop kunnen genieten van de kamer en de puzzels. We snapten de kamer volledig en stonden met 37 minuten buiten, maar niet met een gevoel van haast of dat we de kamer te snel hadden doorgespeeld. De kamer is ook zeker geschikt voor meer mensen, zeker qua ruimte. Als ik kijk naar de moeilijkheid van de puzzels, zijn er echt wel uitdagende puzzels bij waar een ervaren speler zich ook in kan vastbijten. Ook hadden we wat minder puzzels in de kamer, omdat we met zijn tweeën waren. Hier houden ze rekening mee. Aan het einde ze nog wel even doorgenomen met de gamemaster. 

Ze hebben overigens ook een hartstikke mooie ontvangstruimte inclusief kluisjes.

Ik kan alleen maar lof schrijven over deze kamer, maar elk woord erover is teveel gezegd, want het zelf ervaren is toch het beste. Persoonlijk vind ik dat je deze moet doen en je zal zeker geen spijt krijgen. 
 

The Haunted House 
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 3
Je hulp is ingeschakeld door de huidige eigenaar van het huis om de paranormale activiteiten in het huis te onderzoeken en veel belangrijker “op te ruimen”, zodat het huis verkocht kan gaan worden. 

Als een kamer The Haunted House heet weet je een klein beetje waar je je voor opgeeft, maar zo’n realistische ervaring had ik niet verwacht. De kamer is enorm gaaf gebouwd, er is een uitzonderlijk oog voor detail en de technieken die gebruikt zijn, wauw! Had ik al gezegd dat de technieken.. wauw! Hierdoor is de kamer behoorlijk spannend en eng. Ik ben echt geen held, maar ik durf best te zeggen dat het een kamer is die redelijk goed te doen is ook al ben je snel bang. Zijn enge kamers echt niet aan je besteed? Misschien deze overslaan of veel schuilen achter je teamgenoten. 

De kamer is vooral gericht op een beleving. Dit maakt dat de puzzels ruimvoldoende zijn, maar niet uitzonderlijk of origineel. Ondanks dat, is het zeker een kamer om niet over te slaan en je mee te laten nemen in het verhaal van dit spookhuis.  


The Haunted House II – Poltergeist
Tijdsduur: gevoelsmatig een eeuwigheid (60 minuten)
Rank: 6
In 1980 waren wetenschappers bezig met een paranormaal project op een geheime locatie. Om nog meer paranormale activiteiten op te wekken, injecteerden ze de subjecten met een substantie. Helaas liep het uit de hand, waardoor het project beëindigd moest worden. Zodanig beëindigd dat het een mythe werd en de overheid beweerde nooit van het project en de locatie gehoord te hebben. Totdat.. er recentelijk een ijzeren deur is gevonden. Jij en je team gaan op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen. 

Ken je dat je keuzes in je leven maakt en achteraf denkt, goh.. dat was een foutje zeg. Deze kamer is er zo een.. Ik zei in mijn review bij The Haunted House dat het nog prima te doen is ook al ben je bang.. Deze NIET! Deze kamer is zo ontzettend eng dat ik verstijfd was, ik kon een simpele puzzel niet eens uitvoeren. Ik heb de hele kamer met een clipboard voor mijn hoofd gelopen en mijn vriend overal naar voren geduwd.  De zestig minuten die we kregen leken wel drie uur. Dit zegt natuurlijk enorm veel over de kwaliteit van de kamer, want ik was de realiteit kwijt. Ik kreeg niet meer bedacht dat het maar zestig minuten was en ik in een spel zat. Het voelde zo realistisch, dat ik zo graag weg wilde en zo enorm bang was. Het feit dat we met zijn tweeën waren maakte het overigens nog wel een (extreem) tandje erger. Ik denk dat ik het iets minder eng had gevonden als we met vier of meer mensen waren.  

Mijn complimenten voor de gehele aankleding, de technieken en de manieren die ze gebruiken om hier een beleving van te maken. Het is wat dat betreft een waanzinnige kamer, alleen totaal niet aan mij besteed! Het is een kamer die compleet bedacht is voor een beleving, want er is weinig puzzelwerk te doen. Zo moet je de kamer ook zien, want anders kom je bedrogen uit als je een lekker puzzeluurtje denkt te krijgen. 

We hebben achteraf nog lang nagepraat met de mensen van The Chamber wat erg leuk was. Ze gaven ook aan dat ze niet doorhadden dat ik zo bang was, omdat ik niet veel gilde. Dat klopte helemaal, want ik was met name verstijfd :p. Mocht je deze kamer gaan doen en je merkt dat je ook enorm bang bent, mag je altijd met buiten communiceren dat ze de engheid wat naar beneden doen (tip van de gamemasters). Het grote voordeel van deze kamer is wel dat ik tegenwoordig aanzienlijk minder bang ben voor kamers met een eng thema. 


Escape from Alcatraz
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 11
Het verhaal gaat over Frank Morris en de Anglin broers die het voor elkaar hebben gekregen om de mega zwaarbeveiligde gevangenis te ontsnappen. Men denkt dat de broers zijn verdronken, maar Frank Morris is verdwenen zonder enkel spoor. Wat is er gebeurd met Frank Morris? 

Dit is een daadwerkelijke escape-ervaring, in de meest pure vorm, waardoor de euforie en het gevoel van “YES WE ZIJN ONTSNAPT” mega groot en gaaf is hier. Ook het ontvangst en het acteerwerk van de host is erg leuk. Het brengt je in de sferen van de kamer en is altijd leuker dan iemand die vrij droog je de regels aan het uitleggen is. En daar moet de kamer het ook echt van hebben, want qua kwaliteit valt het allemaal wat tegen. In de kamer zijn een hoop spullen aan vervanging toe doordat het simpelweg is versleten, helaas niet thema-versleten. Verder is de logica van de puzzels niet altijd te volgen en sluiten niet mooi aan op de kamer of het verhaal. Ik moet sowieso wel zeggen dat de storytelling me enigszins is ontschoten.

Ik heb wel een hele leuke ervaring eraan overgehouden. Ik zat goed in mijn adrenaline toen ik eruit kwam en heb een fijn uur gehad. Je kunt deze best meenemen in je lijstje om te spelen. Hier zijn geen kluisjes aanwezig, ze hebben wel maar één kamer. 

Je kunt overigens deze kamer in hard-modus spelen. Dit hebben wij niet gedaan, omdat we met twee waren. De tijdsduur is dan 70 minuten. 


Dream Extractors
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 15
Je hoort bij een speciaal team van droomdieven. Je hebt een speciale training gehad om in het onderbewustzijn en dromen te treden van vreemde mensen. Je taak is om een scheikundige formule te stelen uit het brein van een professor. 

Als ik terugdenk aan deze kamer denk ik vooral aan alle gave dingen die mogelijk zouden zijn met deze kamer en niet zijn gedaan. De grenzen zijn oneindig, want je stapt dromen binnen. Soms wisten ze dit thema heel goed neer te zetten, waarbij ik echt onder de indruk was van wat ze hadden gemaakt. Helaas hield die kwaliteit niet aan en verslapte het naarmate de kamer vorderde. Een enorm tof thema die soms ook tof uitgewerkt was en soms zo nietszeggend / themaloos. 

We hebben 49 minuten in de kamer gezeten en de kamer voelde kort. Toen we onze missie hadden voltooid keken we elkaar verbaasd aan dat we al klaar waren. Ik denk dat dit komt door de hoeveelheid puzzels, maar ook door de storytelling. Het voelde nog niet helemaal af of het was niet helder waar we zaten in het verhaal toen we weer terugkwamen in de realiteit. 

Ik had me enorm verheugd op deze kamer, ook vanwege het thema en is helaas daardoor tegengevallen. Ik weet ook niet zo goed of ik de kamer zou aanraden, want de elementen die cool zijn, zijn ook wel echt heel cool gedaan! Maar de soms onlogische puzzels met de verslapping van het thema maakt dat het geen topper/favoriet is. 

Hier zijn geen kluisjes aanwezig, ze hebben wel maar één kamer. 


Escape rooms in Praag (september 2019)


Time Machine
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 21
Je gaat naar verschillende periodes van de geschiedenis van de mensheid met een speciale missie: je vrienden redden uit de ruimtetijd.

Het is nummer 21 in de lijst en dat is ook niet voor niets. Het was gewoon niet veel. De sfeer in de kamer is neergezet met papier-maché en piepschuim met een niet al te beste verf eroverheen. Hierdoor moest ik eigenlijk een beetje lachen toen ik om me heen keek. Het leek echt een beetje op een uit de hand gelopen project van groep 8. 

Het begin van de kamer vond ik leuk; samenwerking vereist! Dat vind ik altijd erg leuk om te doen. De puzzels daarentegen waren niet origineel en kwaliteit van de objecten vielen ook tegen. Je moest bijvoorbeeld een metalen pin in een object steken. Je ziet een gat, pin erin, wachten… wachten… niets. Hmm, vreemd, nog een keer! Nee, nog steeds niet. Wat bleek het geval te zijn, door het vele gebruik van het object waren er inmiddels al zoveel extra gaten ingeprikt (tja, papier-maché hè) dat je precies moest weten hoe je de pin moest houden om het juiste gat te bereiken. Helaas was dat niet meegenomen in de langdradige en spoilende uitleg van tevoren. Dit had er ook wel bij verteld kunnen worden, aangezien bijna het hele verloop van de kamer werd uitgelegd. Mocht de review het nog niet helemaal weggeven.. ik raad deze kamer af om te doen.

Verder hebben ze ook geen kluisjes en wel meerdere kamers op dezelfde locatie. Op het moment dat wij kwamen spelen waren er drie andere groepen. Dan is het toch niet zo fijn om je rugzak aan de kapstok te hangen. 


The Cemetery
Tijdsduur: 66 minuten
Rank: 4
Betreed de vergeten begraafplaats van de familie Böhm. Hier zal het pad beginnen om het rijkdom van de familie te kunnen vinden. 

Ik heb hard gestreden voor de locatie van deze kamer in onze lijst, want ik vond de kamer echt fantastisch! Ik vind beleving belangrijker dan de puzzels. De kwaliteit van de kamer was hoog, ik durf bijna te zeggen Efteling-kwaliteit. I loved it! Maar eerlijk is eerlijk de kamer was makkelijk voor ons, te makkelijk. Puzzels zijn enorm leuk om uit te voeren, omdat ze in thema vallen, maar het zijn geen hersenkrakers. We stonden met zijn tweeën na 36 minuten weer buiten, terwijl je er 66 minuten voor krijgt. 

Het thema is een begraafplaats, wat de nodige spanning vooraf met zich meebrengt. Ook het introductiefilmpje helpt mee om een goede sfeer neer te zetten, maar het is absoluut niet eng. Een lichte suspense is wat je kan verwachten. 

Wat betreft de locatie.. Misschien dat het inmiddels is veranderd, maar ze hebben geen bel. We hebben uiteindelijk gebeld, want we konden het niet vinden. We stonden gelukkig op de juiste plek, maar dit hadden ze wel in de reserveringsmail erbij mogen zetten. Ook de ontvangstruimte is mega karig, daar hebben ze nog een slag in te slaan en dan kunnen ze ook gelijk kluisjes kopen.

 
Mission 53
Tijdsduur: 99 minuten
Rank: 5
Je gaat een moord onderzoeken in een park als rookie. Je gaat in opdracht van Bob die al veel ervaring heeft met het arresteren van mensen. 

Net zoals The Cemetery van Padlock heeft ook Mission 53 een karige/vieze ontvangstruimte. Het ruikt er naar hond en de bank is ook helemaal smerig van hond. Er waren ook twee honden aanwezig, iets wat ik helemaal leuk vond, maar kan me voorstellen als je het niet op dieren hebt dat niet super fijn is. 

De kamer zag er waanzinnig uit! Het is zo mooi aangekleed dat je je in een film waant waar jij de hoofdrolspeler bent. Echt prachtig gedaan! De sfeer liep een klein beetje terug naarmate de kamer vorderde, dus het begon mega sterk en eindigde wat zwakker, maar dat mocht zeker de pret niet derven. 

Naast dat het thema mooi is uitgewerkt zijn er ook veel puzzels met een goede moeilijkheidsgraad, ook voor ervaren spelers. Het waren ook puzzels die ik nog nooit eerder heb gezien, wat ondertussen steeds lastiger is, dus nog een extra pluspunt. Ook is er een toilet aanwezig in de kamer, dus mocht je naar de wc moeten (99 minuten kamer) kan dit. 

Aan het einde nog heerlijk nagepraat over The Cemetery en Mission 53 met de host, die tevens de eigenaar is van Padlock. Zeer gepassioneerde man en dat is terug te zien in beide escape rooms. Een must play, beide kamers! 


Mysterious Lab
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 12
Je begeeft je in een wereld die verwoest is door een nucleaire oorlog. Een aantal overlevende zijn er nog en leven ondergronds. Een van de overlevende, John Smith, heeft een materie ontdekt die de aarde kan ontdoen van alle radioactieve stoffen, maar hij verdwijnt. Jij stuit op de verlaten kelder van de wetenschapper. Aan jouw de taak om de materie te verkrijgen.  

Als eerste meteen een groot compliment voor de mega toffe host! We hebben een heel avondvullend programma gehad bij hem, omdat we zo fijn met elkaar konden praten over escape rooms. We hadden gepland om er één te doen, namelijk Mysterious lab en hebben uiteindelijk ook nog Mad Doc bij hem gespeeld in ruil voor eerlijke feedback. Tof!

Mysterious lab is vooral een lekkere puzzelkamer. Het thema wordt in het begin goed neergezet, maar zakt vrij snel in. Er staan wel gave attributen in het lab. Hij heeft een leuke verzameling aan lab apparatuur weten te verkrijgen, maar het is toch meer een puzzelkamer dan een lab. 
Er zit officieel 60 minuten op de kamer, maar voorafgaand gaf hij aan de tijd te geven die je nodig hebt, zeker voor 2 personen. Er zijn een hoop puzzels en hij vond het vooral belangrijk dat we gewoon fijn konden puzzelen, zonder ons druk te maken over de tijd en dat hebben we gedaan, heerlijk een uur gepuzzeld! 

Als je deze kamer wilt spelen, wat je echt best kan gaan doen voor de prijs die ervoor staat (met korting), stel je dan in op een puzzeluurtje. Iedereen kan aan de slag, dus ook voor een groep een leuke bezigheid.  
 

Mad Doc
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 10
Dokter Machinski is beschuldigd van moord en hij heeft bekend. Hij bracht zelfs de afgehakte vinger mee naar het politiebureau en beweerde dat het van het slachtoffer was. De gestoorde arts wil niet meer informatie delen en lacht om de gestelde vragen. Je team moet zijn kantoor doorzoeken en de waarheid achterhalen. Heeft de arts eerlijk bekend of houdt hij de boel voor de gek?

Dit is de meer thematische kamer van Coderoom. Je ziet hier een flinke verbeterslag ten opzichte van Mysterious Lab in de vorm van sfeer, introductiefilmpje en techniek. Het is ook geen puzzelkamer, zoals het lab, maar meer in thema bedachte puzzels die je door een verhaal laten lopen. 

De puzzels die we tegenkwamen waren een mix van unieke en bekende puzzels, die leuk waren om uit te voeren en genoeg inspanning vroegen. Ook zit in deze kamer meer een mix in de puzzelvorm, fysiek, taal, rekenen, etc. Er zat een lekkere flow in de kamer voor ons en we stonden in 38 minuten buiten. 

Ik zou zeker de kamers van Coderoom aanbevelen, omdat het een nette prijs-kwaliteitsverhouding heeft, zeker met de korting van SolvePrague. Mysterious lab is dan een lekkere puzzelkamer en deze kamer kan je dan toch nog wat meer een beleving meegeven. 


Apocalypse Zombie
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 8
Er is een virus uitgebroken waarmee de mensheid is opgedeeld in mensen en zombies. De overlevenden zijn ondergrond gegaan en overleven daar. De mensheid heeft nog niet opgegeven om een tegengif te vinden voor het virus, zodat ze weer op aarde kunnen leven. Op een zekere dag heeft een professor hét tegengif uitgevonden, maar op dat moment verbreekt alle communicatie. Als wetenschappers ga je proberen om het tegengif te vinden. 

De kamer had al een voorsprong, omdat een van ons zombies een enorm vet thema vind. Gelukkig hadden ze het thema dan ook erg goed uitgewerkt. 

De kamer begon leuk doordat samenwerking een vereiste was. Jammer dat de beginpuzzel totaal niet duidelijk was voor ons. Hierdoor tijd verloren en wat frustratie opgebouwd, maar goed, het mocht de pret niet derven, want al snel kwamen toffe puzzels en een nog toffere sfeer! 

De kamer heeft een goede flow doordat het werkt met licht. Hierdoor weet je precies waar je focus naartoe moet en dat is met twee spelers wel zo fijn! De puzzels waren niet heel erg moeilijk, maar leuk om uit te voeren. Verder heerste er in de kamer ook een lichte suspense en was ik echt wel een beetje gespannen, maar op een goede manier! De plaatjes op de website zijn een beetje geromantiseerd, maar het geeft op zich een goed beeld van de kamer en het mooi uitgewerkte thema. Verder heb ik HEEL HARD mijn hoofd gestoten en ik ben 1.68. Er zitten wat lage gedeeltes in de kamer, dus lange mensen.. pas op!

De prijs-kwaliteitverhouding bij deze kamer is uitzonderlijk goed! Zeker een aanrader om te spelen.


Galactic Pioneers
Tijdsduur: 60 minuten
Rank: 1
Je gaat aan boord in een ruimteschip om een andere planeet te koloniseren. Je hebt jezelf vrijwillig opgegeven, maar gedurende de reis gebeurt er iets onverwachts, de hele missie is in gevaar. Aan jou en je team van ruimtevaarders om ervoor te zorgen dat de missie succesvol wordt afgerond en de toekomst van de mensheid wordt gered. 

Jaaaaa! Wat een fantastische afsluiter is dit geweest van de vakantie. De kamer was ook wel bewust als laatste ingepland, vanwege de goede verhalen en het cijfer op SolvePrague. De verhalen en de cijfers zijn niet overdreven, dit is onze nummer 1 van de vakantie! 

Het begint al bij de start van het spel. Met een professioneel filmpje wordt de missie aan je uitgelegd. Natuurlijk gaan we de mensheid helpen, snel het ruimteschip in! We kwamen in een heel mooi ruimteschip terecht, waar we direct uitgedaagd werden. Hier werd al snel duidelijk dat alle puzzels volledig bedacht waren in het thema en dan bedoel ik niet dat je moet rekenen en dat je rekent met thematische onderdelen, het gaat veel verder dan dat. Het is echt het doorlopen van een film. Je moet bepaalde handelingen doen, dingen regelen, onderzoeken die allemaal in het verhaal passen. 

Er zitten enorm veel puzzels in de kamer. We moesten flink doorwerken en de adrenaline zat goed hoog en werd nog verhoogd door de toffe en stressvolle eindpuzzel. Het is super uitgewerkt, mooie technieken, love it! 

Eenmaal de kamer uit kwamen we de mensen tegen die hier hun ziel en zaligheid in hebben gestopt. We konden nog wel uren doorpraten, maar de rit naar Nederland moest helaas ook gebeuren. Een must do! De kamer is duurder dan gemiddeld, maar is het dubbel en dwars waard als je het ons vraagt!


 

Hoi Margriet, Als je The End hebt gedaan en aan kon is Haunted House te doen. Haunted House Poltergeist is minimaal `100 keer zo eng. Ik raad die ook echt alleen aan voor mensen die dat lachen vinden om te doen en van horror houden.
17 februari 2020 om 12:37:52
hoi! Dankjewel voor dit overzicht, heel nuttig! Vraagje: hoe verhouden Haunted House en Haunted House: Poltergeist zich tot The End in Zoetermeer (als jullie die gedaan hebben)? We willen even bekijken of we deze kamer(s) aankunnen haha! Bedankt!
17 februari 2020 om 10:22:59

Plaats een reactie

Login om te reageren