Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op Reis: escape rooms in Praag

Jessica en Mels van Breakout Room in Den Bosch, Veronique en Eric van Disaster Escape in Meerssen en Sander zijn van 2 tot en met 5 februari 2018 naar Praag in Tsjechië geweest en hebben daar 22 escape rooms gespeeld. Daar wilden we natuurlijk meer van weten! Speciaal voor Escapetalk.nl schreven ze onderstaand artikel.
 


Als ware fanatiekelingen zoeken wij regelmatig de grenzen op om zoveel mogelijk escape rooms te spelen. In december kwamen wij met het idee om eens de grenzen over te gaan en met zijn vijven de Praagse escaperoomwereld te ontdekken. Sander, nam de schone taak op zich om alles te regelen. Voor de anderen een hele last van de schouders, omdat we het allemaal druk hebben met de Breakout Room en Disaster Escape. Uiteindelijk hebben wij in 4 dagen een totaal van 22 kamers gespeeld, waarbij de maximale speeltijd in totaal ruim 28 uur was. We hebben in die dagen heel veel lol gehad en kwamen een ervaring rijker terug (én met 3 records op zak). Onze ervaringen delen wij graag met jullie. Lees hieronder ons programma.

Dag 1: Let the games begin!
Na een relaxte rechtstreekse vlucht vanaf Eindhoven kwamen we na anderhalf uur vliegen vroeg in de ochtend aan in het frisse Praag; het kwik raakte met veel moeite de nul graden. Met een privéchauffeur werden we van de luchthaven naar ons hotel gebracht. Wij hadden gekozen voor het 5-sterren Grandior Hotel, met het oude stadscentrum op loopafstand.

Aangekomen bij het hotel dropten we snel de koffers op onze kamers en besloten we allereerst de innerlijke mens te verwennen. Direct naast het hotel lag een soort Tsjechische Subway met lekkere warme broodjes, jammie! Gedurende het eten kwam de planning op tafel. De eerste kamer bleek op 10 minuten lopen te zijn. Enthousiast dat we waren kwamen we veel te vroeg aan bij deze kamer, genaamd Haunted House (onderdeel van The Chamber). De medewerkster vertelde ons dat het niet mogelijk was om binnen te wachten, dus zochten we de warmte op van een lokale koffiebar. Een warme chocolademelk gaat er altijd wel in! Toen die eenmaal naar binnen gewerkt was, liepen we terug en kon het escapeavontuur beginnen. Van een werkelijk perfect Engels sprekende medewerkster kregen wij het verhaal van de kamer te horen en daarna mochten we beginnen. Er viel ons gedurende het spelen van de kamer niets meer in. We gingen van het ene naar het andere wow-momentje door de goed doordachte puzzels en overweldigende special effects. En dit was pas de eerste kamer die we speelden!

Hierna stond, wederom op loopafstand van The Chamber, de kamer Hacker’s Nest gepland. We gingen met hoge verwachtingen de kamer binnen, maar dit eindigde helaas in een grote teleurstelling. De kamer heeft weinig spectaculairs te bieden en was soms erg onduidelijk en vaag.

Daarna was het even stressen om op tijd bij de volgende kamer te zijn. We kwamen erachter dat taxi’s in Praag niet zo makkelijk te regelen zijn. Hier zouden we pas aan het eind van onze tweede dag een oplossing voor vinden (tip: download de Uber app). Eerst over de kamer: onderdeel van Mazement en genaamd Psychopath Complex. De kamer is gebaseerd is op de populaire filmreeks Saw. De kamer was leuk om te spelen, vooral door de grote variatie in puzzels, maar de link met Saw ontging ons volledig. Tijdens het avondeten in een lokaal restaurant vroegen wij ons serieus af of de kamer Haunted House nog overtroffen kon worden, niet wetende wat nog komen zou. Met een gevulde maag gingen we opnieuw met veel moeite op zoek naar een taxi richting de volgende kamer. Dit was een kamer van Mindmaze met de naam Enigma, met als thema de tweede wereldoorlog. Ook bij deze kamer werd onze ervaring met de eerste kamer niet geëvenaard. Het bleek uiteindelijk een vrij standaard kamer met puzzels die we vaker tegen komen in escape rooms. Ondanks een blunder op het begin die ons veel tijd kostte, kwamen we in iets meer dan 30 minuten buiten.

Ons enthousiasme was, door een combinatie van moeheid van de reis en de mindere kamers na de Haunted House, een beetje getemperd. De laatste kamer van de dag heette Galactic Pioneers, was ook van Mindmaze en lag een paar straten verder. Op het moment dat de briefing begon (in een hiervoor speciaal gebouwde ruimte) kwam bij enkelen van ons het enthousiasme al terug. Zou dit dan toch de Haunted House overtreffen? We werden via een trap naar de ingang van de kamer geleid en toen was voor ons al duidelijk dat dit geen 12-in-een-dozijnkamer zou zijn. Gedurende het spel klonk regelmatig in koor ‘dit is niet normaal!’ en ‘absurd, wat een kamer!’ Allemaal op een positieve manier bedoeld. De kamer was als een Eftelingattractie tot in detail doordacht en afgewerkt. Hierdoor verloor je na enige tijd het gevoel dat dat je in een escape room was, mede doordat alles zeer realistisch werd nagebootst. Voor ons allemaal een nieuwe nummer één en een prachtige afsluiting van een mooie eerste dag in Praag.

Escape rooms in Praag

Dag 2
De eerste van 7 kamers van vandaag was Insomnia. Deze kamer is vooral slecht afgewerkt, er zit nauwelijks tot geen verhaal in en het thema kwam eigenlijk nergens echt terug in de kamer.

Daarna stond Al Capone op de lijst. Het ontvangst was hier dik in orde (wij waren namelijk te laat..) We hadden aanvankelijk een andere kamer geboekt, maar de eigenaar vertelde dat die te makkelijk voor ons zou zijn. Dan dus maar Al Capone. Leuke kamer maar weinig beleving. Het was aardig wat betreft thematisering en puzzels.
Door de eigenaar werden we gebracht naar de volgende kamer: Guantanamo gaat over een ontsnapping uit de cellen van Guantanamo Bay. Beleving was goed en er zaten leuke puzzels in, al waren sommige onderdelen voor ons wat onlogisch.

RedRoom. Hierover hebben we van tevoren een leuke briefing van Sander gehad over Mr. Paperbag. Leuk verhaal, wat je zeker ook wel terugvond in de kamer. Qua aankleding was dit wel de minst mooie kamer. Wat helaas de ervaring voor ons slecht maakte, is dat de gamemaster super slecht Engels sprak en daardoor ons niet kon helpen met een hint voor een super moeilijke puzzel. Al met al was het dus geen succes.

Op naar de volgende! Bij Escape from Alcatraz is de ontvangst leuk: de beste man was alsof hij uit de film was gestapt. De kamer is prachtig qua inrichting met hele mooie oude spellen. Je waant je echt in death row van de Green Mile. Ook qua spelbeleving en plezier staat deze hoog in ons favorietenlijstje!

Na lekker wat gegeten te hebben vervolgden we onze weg naar Armageddon. Qua aankleding is een het simpele kamer met leuke puzzels. Het is geen topper, maar een leuke kamer om te spelen.

Als laatste op dag 2 stond ons Mission 53 te wachten. Qua verhaal, aankleding en puzzels veruit de beste van de dag! Je waant je echt een rechercheur. Je zou denken dat je bij nummer 7 kapot bent… Niets was minder waar, wat een te gekke kamer!

Escape rooms in Praag

Dag 3
Op dag 3 stonden er 6 kamers op het programma. Als eerste begonnen we met Monako heist. De kamer gaat over een soort bankoverval die gepland wordt. Leuke kamer, debeleving was goed, maar hij was vooral leuk omdat we het record verbraken met 3 minuten.

Op dezelfde locatie kregen we nu Godfather. Het thema moest casino zijn, dat zie je op enig moment wel terug, maar wij hebben in deze kamer naar ons idee alleen wat losse puzzeltjes opgelost. Voor ons dus geen aanrader.

Als laatste op deze locatie speelden we Inglorious basterds. Deze kamer is gebaseerd op de film en dus was een oorlogstintje op zijn plek. De kamer was mooi afgewerkt, puzzels waren leuk en in thema. Ook hier hebben we weer een recordje neergezet dus al met al een leuke kamer om te spelen.

Occultica was de volgende voor deze dag. Vooraf kregen we van de aardige gamemaster niet een idee wat nu het thema van de kamer was. Hiervan hebben we in de kamer ook niet echt iets beduidends teruggevonden. Het waren leuke puzzels en een leuke setting. Ook was het leuk dat deze kamer 90 minuten duurde. Wel was de kamer wat gedateerd. Al met al wel een leuke kamer.

Next up The Meltdown. Deze kamer gaat over een nucleaire machine die wij als groep onschadelijk moesten maken. Leuk voor Eric en Veronique die een soortgelijk thema hanteren in hun escape room. Bij deze kamer was de gamemaster briljant. Zijn acteerwerk op het moment van aankomst is hilarisch! Helaas waren de puzzels en beleving niet op het goede niveau (plus de pech van een kleine technische storing). Voor 5 personen was er niet genoeg te doen in deze kamer.

Als laaste voor dag 3 de Devils Bible. De nieuwste kamer van deze locatie en dat was ook wel te zien. De kamer draaide vooral om de 7 zonden. Leuk voor Mels en Jessica die hierop hun kamer gebaseerd hebben. Qua beleving, verhaal en puzzels wederom een topper!

Escape Rooms in Praag

Dag 4
De laatste dag, met 4 kamers op de planning. De eerste was de Time Machine. Het leuke hiervan is dat er enorm samengewerkt moet worden in 2 teams. Het verhaal is dat je in 2 werelden leeft en samen terug naar het heden moet komen. Leuke puzzels en een leuk verhaal. Daarna speelden we op dezelfde locatie Golem’s hideaway. Deze was in opzet wat minder als de Time Machine. Het verhaal van deze kamer ging over de beschermheilige van de stad Praag. Het verhaal was leuk, puzzels minder, en beleving was er nihil.

Hierna vervolgdem we onze weg naar Elixer’s Mystery. Het verhaal hier is dat er een geheim drankje gemaakt moet worden. Er zit een enigszins middeleeuws tintje aan de kamer. Deze kamer duurt initieel 70 minuten. Hier waren we helemaal in ons element en liepen we met een nieuw record naar buiten (met 9 minuten verbeterd). Dit was een erg mooie kamer qua puzzels afwerking en beleving!

Voor de laatste kamer voor onze terugvlucht zijn we beland bij Dream Extractors. In de kamer fungeerden wij als dream extractors en moesten wij de gedachten stelen van de proffessor. Hier werden we hartelijk ontvangen door de gamemaster waarna we al snel zijn begonnen met de kamer. Ook hier werden we weer verrast door de aankleding, verrassende puzzels en mooie inrichting van de kamer.

Zoals jullie dus hebben gelezen, hebben we 22 kamers gespeeld. Uit deze 22 kamers hebben we een top 10 van de escaperoom in Praag samengesteld.
Over de exacte volgorde is onderling nog wel wat meningsverschil ;-)
  • Galactic Pioneers
  • Haunted House
  • Mission 53
  • Escape from Alcatraz
  • Elixer’s Mystery
  • Devils Bible
  • Time Machine
  • Monako Heist
  • Dream extractors
  • Guantanamo
We willen iedere ‘fanatieke escaper’ wel echt adviseren om het tripje naar Praag te maken, want buiten het feit dat het een prachtige stad is, zijn wij van mening dat er super gave escaperooms te spelen zijn.

We hopen dat jullie genoten hebben van ons verhaal over de escape trip naar Praag! En wellicht graag tot ziens in een van onze eigen escape rooms waar wij jullie graag vertellen over onze bevindingen!

Eric & Veronique (Disaster Escape)
Sander
Mels & Jessica (Breakout Room)

Genoemde escape rooms

Breakout Room Disaster Escape
Vandaag naar aanleiding van jullie blog 2 escape rooms in praag bezocht. We hebben eerst mission 53 gehad. Leuke en mooie puzzels, goed in elkaar gezet, maar goed te doen. We zijn er uit gekomen zonder hints en in 59.26 min in een tijd van 99 min. Daarna zijn we naar mindmaze galactic pioniers gegaan. Wauw echt heel gaaf!! Zo mooi afgewerkt, maar wel echt een uitdaging we hadden nog 2.42 op de klok staan dus op het nippertje gehaald! Echte aanraders. Bedankt voor jullie topic echt de moeite waard! X chaotisch gestructureerd
31 mei 2018 om 20:51:22
Klinkt goed allemaal! :) Ik ga begin mei met m'n vriend naar Praag en het lijkt ons naast het sightseeing leuk om ook een escapeday in te lassen ;) Tips voor kamers die ook met twee spelers goed te doen zijn...?
28 maart 2018 om 19:37:08
Pim
@Miranda Bedankt voor het delen! We vonden zelf Berlijn (eventueel te combineren met Hamburg) te gek.
25 oktober 2018 om 21:18:35
We hebben de volgende kamers gespeeld: Questerland - Star Element Mindmaze - Galactic Pioneers Escapex - Dream extractors The Padlock - Mission 53 Elixir Mystery Escape Rooms Prague - Comm Czech Escape Rooms Prague - Devil's Bible Exit Room - Escape from Alcatraz Puzzle Room - Time Machine Chess Key Room The Chamber - Haunted House 2 Toppers wat mij betreft: - Haunted House 2: suuuuupereng (had in geen miljoen jaar kunnen bedenken dat een escape room zo eng gemaakt zou kunnen worden), relatief duur (Nederlandse prijzen) maar zeker de moeite waard. Dit is de kamer waar we het nog steeds over hebben. - Mission 53: politie escape room: je moet een moord oplossen, 99 min de tijd dus dat is ook wel een leuk element. - Galactic Pioneers: hier waren we wat verdeeld over, mooie kamer maar wel erg technisch thema dat je moet liggen. Eén element snapten we niet waardoor we veel tijd verloren. - Escape from Alcatraz: locatie buiten het centrum dus je moet er even speciaal naar toe. Helemaal in thema. De Time Machine vonden wij helemaal niets. Na minder dan een half uur stonden we weer buiten. Grappig om te lezen dat ie hierboven wel goed ervaren wordt. De andere kamers zijn een beetje van hetzelfde niveau, allemaal prima te spelen. Wij hebben gebruik gemaakt van de site solveprague om korting te krijgen op de verschillende kamers. Ook de kamers hebben vaak kortingen voor andere kamers liggen. De goedkoopste kamer (Chesskey) was 1000 kronen (ongeveer 40euro) en de duurste (Haunted House) 2890 kronen (115 euro). Gemiddeld waren we 60 euro per kamer kwijt. Over het algemeen waren de kamers van een redelijk tot hoog niveau. Overal werd prima Engels gesproken. Niet alle kamers liggen in het centrum dus houdt er wel rekening mee dat je reistijd kwijt bent naar de volgende locatie. Opvallend was ook dat we in 3 van de 11 kamers in twee teams begonnen (Alcatraz, Time Machine en Comm Czech). In Nederland hebben we dat nog niet zo vaak meegemaakt. Dus mocht je dat niet leuk vinden dan kan je daarmee rekening houden. Mocht je nog meer tips willen dan hoor ik het wel! Overigs zijn we op zoek naar een bestemming voor volgend jaar dus als daar nog tips voor zijn dan horen wij dat graag. Vorig jaar zijn we naar Boedapest geweest dus die valt voorlopig af.
22 oktober 2018 om 21:32:16
Pim
@Miranda, deel ze vooral in de comments hier!
22 oktober 2018 om 10:45:14
Bedankt voor de tips! Wij zijn net teug uit Praag en hebben daar 11 kamers gespeeld. Als iemand tips nodig heeft, let me know!
21 oktober 2018 om 10:54:24
Super review en erg handig als jet op zoek bent naar een Escape Trip. Nav van de tip van Mels (we waren in Den Bosch voor de 7 sins - ook een vette kamer btw) ben ik nu bezig met Travevo een trip in Mei naar Praag te boeken.... Na het lezen van de review heb ik helemaal veel zin in... En ik ben benieuwd naar jullie volgende trip!
21 maart 2018 om 15:22:04
Hoi! Heel handig dit overzicht! Vraagje: hoe eng is Haunted House (of Haunted House: Poltergeist) ten opzichte van The End in Zoetermeer? :-) Bedankt!
12 februari 2020 om 20:12:55
@Shanna wij gaan volgende week met z'n tweeën via travevo. Ik zal het je laten weten. Misschien hadden we ook samen kunnen gaan... 😀
09 mei 2018 om 23:04:08
Top, thanks Jessica!
02 april 2018 om 11:22:28
@shanna, De meesten zijn denk ik wel te doen met 2 personen, behalve galactic pioneers. Die is gewoonweg te moeilijk voor 2 personen naar mijn mening. Groetjes Jessica
01 april 2018 om 12:34:34

Plaats een reactie

Login om te reageren