Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: Escape rooms in Boedapest (november 2022)

Na goede ervaringen met escape weekenden met vriendinnen in België waarbij we vijf of zes kamers speelden, ontstond de wens om ook met mijn man een escape weekend te plannen. Na een korte oriëntatie van meerdere bestemmingen kozen we voor Boedapest, om de simpele reden dat er veel informatie over te vinden was, de kamers goed geprijsd en op loopafstand van elkaar zijn, en vervoer en overnachting betaalbaar. 

Mijn naam is Marinde, mijn eerste kamer speelde ik in 2015 en vanaf 2019 heb ik het escapen echt ontdekt. Ik speel kamers met mijn man, vriendinnen en met mijn zusje en had 110 kamers gespeeld voordat ik naar Boedapest afreisde. 

Ik deel graag de ervaringen van ons team “Nu denk je te moeilijk” op onze 5-daagse escape trip voor 2 personen in november 2022: 22 kamers bij 9 bedrijven, 30-35 euro per kamer, 100% slagingspercentage, 2 gebroken records, 15:55:50 opgesloten in 97 ruimtes, 1 keer een elektriciteitsschok met kortsluiting tot gevolg, 10 kamers met een super goede puzzelflow en 8 kamers zonder hints. Voor ons absoluut voor herhaling vatbaar!

Escape rooms in Budapest - november 2022

Feitjes op een rij
Hierbij enkele punten die je mogelijk helpen met de beslissing om naar Boedapest te gaan, daarna volgt een stuk over de kamers, gevolgd door meer uitgebreide informatie over escapen in Boedapest en het maken van een planning.

  • Kwaliteit: de kwaliteit van de kamers ligt gemiddeld genomen lager dan in Nederland en België, maar er zitten ook zeker een aantal kamers tussen van vergelijkbare kwaliteit
  • Niveau: de moeilijkheidsgraad van de kamers vonden wij erg vergelijkbaar met Nederland en België
  • Thematiek: de kamers verschillen erg van elkaar qua thema, al viel ons op dat het piratenthema een favoriet is en ook veel series/films als inspiratiebron worden gebruikt
  • Taal: alle kamers zijn te spelen in het Engels
  • Speeltijd: de meeste kamers zijn 60 minuten, maar ook 75 en 90 minuten komen voor
  • Kosten: 30-35 euro per kamer voor 2 personen (excl. korting)
  • Acteurs: wij zijn geen kamers met acteurs tegengekomen
  • Aantal spelers: vanaf 2 personen zijn de kamers te boeken
  • Locatie: de kamers liggen bijna allemaal in het centrum en op ongeveer 5 tot 20 minuten loopafstand van elkaar

De kamers
Alle 22 kamers heb ik op Escapetalk gereviewd en van een cijfer en onderbouwing voorzien, voor mijn eigen administratie en in de hoop dat het anderen helpt bij de oriëntatie. Wij waren daarbij super enthousiast over Aztec Catacomb van Neverland, de kamers van Aroom en de kamers van E-Exit. De zes kamers die ik zeker aanraad om te spelen: Aztec Catacomb voegden we later aan onze planning toe naar aanleiding van de ranglijst van Escaperoomers.de, waar deze nieuw binnenkwam op nummer 2. Deze kamer is een absolute aanrader door de sfeer, setting en thematiek. In combinatie met de puzzels is dit een kamer die je ook in Nederland of België tegen zou kunnen komen en voor mij helemaal klopte (op een minder intuïtief onderdeel richting het einde na). Als ik terugga naar Boedapest ben ik daarom ook heel benieuwd naar hun andere kamers, want bij onze oriëntatie waren wij Neverland niet tegen gekomen.

Aroom is van dezelfde organisatie als Locked Room (maar dan op een andere locatie) en ondanks dat het dezelfde bouwers zijn vonden we alle kamers van Aroom super tof en die van Locked Room een heel stuk minder. Dit had sowieso te maken met de beschikbare ruimtes waardoor de kamers van Aroom net dat stapje verder gingen, maar ook door de puzzel flow en onze gamemasters. Na het spelen van twee kamers in piraten thema hadden we Pirate Ship van Aroom oorspronkelijk niet gepland, maar onze gamemasters hebben het voor elkaar gekregen om deze tijdens ons bezoek nog in te passen: goede service! Én bovendien, de leukste van de drie piratenkamers die wij gespeeld hebben!

E-Exit blonk uit in het enthousiasme en de passie van de gamemasters, die met ons meeleefden bij het spelen van al hun vier kamers en tijd maakten voor een praatje. We hebben hier een hele gezellige avond gehad en vier toffe kamers gespeeld. Qua aankleding, sfeer en afwerking zie je de ontwikkeling van deze kamers en de thematiek is lekker origineel. Door de nominatie van Secret Subway op de TERPECA lijst en de heerlijke flow van de andere drie kamers, viel ons Secret Subway uiteindelijk wel wat tegen ten opzichte van de verwachtingen: we vonden deze kamer minder intuïtief en misten een paar extra ogen. Maar desalniettemin een goede kamer.

De organisatie Enigma wil ik nog even aanhalen, sterk in de puzzels maar zeer mager in de afwerking en muisstil. Voor ons een leuke start van het weekend, maar als je keuzes moet maken zou ik deze organisatie overslaan (ook iets verder lopen of met het ov). Ook White Mission van Gozsdu Mission wil ik nog even apart benoemen. Ook geen must als je keuzes moet maken, maar ben je gek op puzzelen en nieuwsgierig naar een ander concept dan is deze zeker leuk om mee te pakken. In deze helemaal witte en vrij kale ruimte ga je op zoek naar de puzzels en hebben wij een heerlijke puzzelflow ervaren. Tot slot zul je bij een oriëntatie naar Boedapest Mystique Room tegenkomen, ze weten hier mooie decors neer te zetten maar de kamers verschillen sterk en de logica lag ons niet altijd. Dit was de organisatie waar we de meeste afleidende onderdelen tegenkwamen, maar ook waar Magic Castle dan juist weer een hele mooi kamer was (in Harry Potter thema).

Kijk voor meer aanraders en specifieke informatie naar mijn reviews en die van anderen hier op Escapetalk, en sla bij je eigen planning vooral Zero Level Energy over. Op zoek naar de inmiddels gesloten kamer Napuche van LogIQrooms had ik deze kamer vrij blindelings geboekt maar dat is echt een super grote fout geweest en was echt zonde van onze tijd, geld en … Tja, dit is dus de kamer waar ik kortsluiting veroorzaakte doordat ik iets net boven mijn hoofd deed waar dat blijkbaar niet de bedoeling was, naast een elektrische schok hield ik er ook een schuldgevoel aan over door de manier waarop ik er op aangesproken werd… Dit is geen aanrader dus, maar een escape weekend in Boedapest absoluut wel!

Escape rooms in Budapest - november 2022

Escapen in Boedapest
Escapen in Boedapest is op vele vlakken vergelijkbaar met Nederland en België, maar op een aantal onderdelen echt anders. Naar mijn idee is een escape-ervaring altijd heel erg afhankelijk van de verwachtingen waarmee je een kamer binnenstapt; verwacht je te veel dan valt het al snel tegen en verwacht je weinig dan ben je snel enthousiast. Op deze manier gingen we zonder hoge verwachtingen naar Boedapest toe en verheugden we ons het meest op het achter elkaar spelen van de reeks kamers.

Naar Boedapest ga je voor de grote hoeveelheid kamers in het centrum en om lekker te puzzelen in leuk aangeklede ruimtes, waarbij je je zeker met twee personen goed vermaakt. Maar je moet er niet komen voor de afwerking tot in de puntjes, de meeslepende muziek en de verrassingseffecten want dan gaat het je tegenvallen. Mijn ervaring is dat de kwaliteit van de kamers wel wat lager ligt dan in Nederland en België. Ik ben niet te beroerd om kamers een 9, 9,5 of 10 te geven, maar in Boedapest lag het gemiddelde van de door ons gespeelde kamers op een 7,9. Variërend van een uitschieter naar onder met een 4,5 tot drie 9’s aan de top. 

Zo hebben wij zeker vier kamers gespeeld waar het echt helemaal stil was, als je eenmaal aan het puzzelen bent valt dat misschien niet zo meer op maar als je achteraf stilstaat bij de sfeer en ervaring dan merk je dat je gewoon echt iets hebt gemist. Iets anders wat ons opviel was de begeleiding; bijna overal begeleide de gamemaster meerdere kamers tegelijkertijd waardoor ze jouw spel niet helemaal volgden. Door deze werkwijze is het gebruikelijk dat je zelf om hints moet vragen. Ik heb dit als drempel ervaren en dan kom je soms in de situatie dat je net te lang gewacht hebt en al geïrriteerd begint te raken. Als je vervolgens om een hint vraagt, wordt eerst gekeken waar je bent in het spel en kregen we soms een verkeerde hint of zelfs in het Hongaars!

Het Engels is overigens echt prima in Boedapest, je kunt je er goed mee redden, de kamers zijn in het Engels te spelen, de organisaties zijn ingericht op toeristen en geven (normaliter) hints in het Engels. Als het met de taal helemaal goed verloopt of je zelfs hintloos kunt spelen, dan is er nog wel iets anders waardoor je puzzelflow kan haperen: ik vond dat er opvallend vaak afleidende onderdelen in de kamers waren toegevoegd om je op het verkeerde been te zetten. Daar waar we gamemasters aantroffen die daar veel lol aan beleefden, is dat niet ons ding en hadden ze dit beter achterwege kunnen laten.

Iets anders opvallends is dat in Boedapest veel organisaties een heleboel kamers hebben, soms zelfs twaalf of dertien bij één organisatie. Ik was geneigd om te denken dat het dan ook niks kan zijn, maar daar moet ik van terugkomen. Dit zijn geen organisaties die de kamers aankopen van elders, maar die met passie productie draaien. Dat doet de één natuurlijk wel beter dan de ander. Voordeel van dergelijke organisaties is dat je geen reistijd verliest in je planning, je gewoon plaats kan nemen in de ontvangstruimte én dat je de mogelijkheid hebt om te mailen of het mogelijk is korting te krijgen bij het boeken van meerdere kamers.

Sowieso is de prijs-kwaliteitverhouding in Boedapest super goed! Voor twee personen betaalden we 25 tot 37,50 euro per kamer en daar kreeg je leuke puzzelkamers en escape ervaringen voor terug. Met deze prijzen plan je wat ons betreft sneller een weekend met 22 kamers achter elkaar dan dat je dat in Nederland zou doen, en dit hebben wij als onwijs tof ervaren!

De openingstijden verschillen erg per organisatie. Zo ontdekten we dat Neverland als één van de weinigen ook nog laat ‘s avonds open is (waardoor we een extra kamer in de planning konden proppen) en Mystique Room al vroeg op maandagochtend open is.

De meeste kamers hadden tot slot een speeltijd van 60 minuten, maar ook 75 en 90 minuten komt voor. Bij de kamers met een goede flow hadden we in de praktijk maar 30 tot 40 minuten nodig, maar bij andere kamers waar we het niet direct zagen tikte de klok wel hard door richting het volle uur. Gemiddeld genomen schatten we het niveau van de kamers vergelijkbaar met Nederland en België.

Praktische zaken
De meeste escape rooms liggen in Boedapest in het centrum en dat is echt ideaal. Zo kun je bijna alles te voet doen en was een hotel in de binnenstad een ideale uitvalsbasis. Wij boekten eenvoudig een hotel via Booking.com en kozen om vanuit Eindhoven naar Boedapest te vliegen, maar ook de trein is een goed alternatief als je iets meer tijd hebt. Eenmaal geland in Hongarije maakten we gebruik van de vliegveldbus (110 E) naar het centrum, waar je heel eenvoudig via de BudapestGO app kaartjes voor kon kopen voor slechts 3 euro. Wij kozen uiteindelijk voor een vlucht op een donderdagavond heen en maandagmiddag terug, en boekten onze eerste kamer op de vrijdag. Daarnaast hielden we uren vrij in de agenda voor sightseeing, zoals een rondleiding door het parlementsgebouw, vissersbastion, markthal, Sint-Stefanusbasiliek en het museum House of Terror. Ook goed om te weten is dat je de meeste kamers contant moet betalen, maar je hoeft niet met een zak met geld op pad; er zijn genoeg pinautomaten in de stad aanwezig.

Escape rooms in Budapest - november 2022

Planning
Oorspronkelijk boekten we 16 kamers, wat we voor een eerste escape vakantie al best veel vonden. Later voegden we daar nog 4 kamers aan toe en ter plaatse nog 2 extra, waardoor we in totaal op 22 kamers uitkwamen verspreid over 3,5 dag.

Voor het selecteren van de kamers hebben wij verschillende bronnen geraadpleegd:
Al deze suggesties en slechts een weekend de tijd; dat vroeg om een strakke planning. Daarom legden we een wensenlijstje aan, checkten we openingstijden en tijdsloten, plotten we de locaties op de kaart, controleerden we de kosten en stelden we zo een Excel samen met een complete tijdsplanning, inclusief loopafstanden, lunchtijd en het op tijd aanwezig zijn conform de instructie van de verschillende organisaties. Toen we eenmaal een goed beeld hadden hoe we het het beste konden doen, heb ik contact opgenomen met de organisaties. Dit was ongeveer 3 a 3,5 maand voor vertrek.

Voor ons smaakte dit weekend naar meer en oriënteren wij ons ondertussen op een volgende escape bestemming. Maar wanneer boek jij je escape weekend/-vakantie naar Boedapest?

Wat een tof en uitgebreid reisverslag! Bedankt voor de tips en aanraders. Ik ga een reis naar Boedapest op m'n wishlist zetten ;)
14 maart 2023 om 09:54:29

Plaats een reactie

Login om te reageren