Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: Escaperooms in Budapest

Mocht je ons op Facebook volgen dan wist je het waarschijnlijk al: onlangs is het team van Escapetalk.nl naar Budapest geweest. Budapest staat bekend als hét Walhalla van de escaperooms in Europa. In totaal zijn er tien escaperooms gespeeld en daarvan kun je hieronder onze bevindingen lezen!Zaterdag 8 oktober

Verem
Gespeelde kamer: Hangar 18
Adres: 1013 Budapest Pauler Street 18
WebsiteDe eerste escaperoom bevond zich op loopafstand van ons hotel, dus deze stond meteen op de dag van aankomst op het programma: Hangar 18 van Verem. Eenmaal binnen maakten we kennis met een medewerker die ons een beetje schuchter te woord stond. Vriendelijk, maar (wellicht door de taalbarrière) niet echt heel enthousiast. Over de kamer die we speelden “Hangar 18” waren we positiever. Grote kamers, leuke puzzels (ook een paar puzzels die we nog niet eerder hadden gezien) en goed aangekleed qua thema. We hadden voor het laatste gedeelte een paar hints nodig maar wisten netjes binnen de tijd te ontsnappen. De host zelf gaf aan dat “The Dictator” eigenlijk zijn favoriet was, dus wellicht moeten we nog een keer terug. Al met al een prima begin van onze Budapest trip.
 

Zondag 9 oktober

TRAP
Gespeelde kamers: Egypt & Medieval.
Adres: 1061 Budapest Paulay Ede Street 20
WebsiteNa een goede (en nodige) nachtrust zijn we ‘s ochtends vroeg richting TRAP gegaan. TRAP is een grote franchise met vestigingen over heel de wereld (binnenkort ook te vinden in Arnhem). Ze bleken zelfs twee locaties te hebben in Budapest. Wij hadden twee kamers geboekt bij vestiging op Paulay Ede Street. Toen we aankwamen, werden we begroet door de host die vriendelijk was en goed Engels sprak. Wel deed hij zijn verhaal enigszins op de automatische piloot, maar dat sluipt er misschien onverhoopt toch in als je elke dag hetzelfde verhaal moet doen. We begonnen met de Egypt kamer. Deze zag er prachtig uit. Leuke, gevarieerde, puzzels, met mooie props en prima aankleding. Ook zijn we geen enkel cijferslot of gewoon slot tegengekomen. We hadden weinig moeite met deze kamer en kwamen er zonder hints vrij eenvoudig uit.

De medieval kamer bleek wat moeilijker. Ook deze kamer zag er mooi uit, maar hier hebben we een aantal dingen flink over het hoofd gezien. Dit in combinatie met veel rekenvragen (niet echt ons ding) maakte dan we iets meer tijd nodig hadden dan de normale 60 minuten.

Wat opviel was dat beide kamers ook wat grotere, ‘fysiekere’ puzzels hadden. Typisch was dat ook hier weer de host achteraf aan gaf dat een andere kamer “The Secret Tomb” eigenlijk zijn favoriet was. Die zetten we dan ook maar op ons lijstje voor een volgende trip.

 

Gozsdu Mission
Gespeelde kamers: White Mission, Prison Mission, Maffia Mission
Adres: 1075 Budapest Dob Street 16
WebsiteNa een snelle lunch was het tijd voor Gozsdu Mission. We hadden al goede dingen gehoord over White Mission, dus we waren erg benieuwd. Eenmaal aangekomen, konden we na een vriendelijk welkom meteen aan de slag. Bij The White Mission kom je binnen in een geheel witte kamer en moet vervolgens zien te ontsnappen. We waren niet te houden in deze kamer en wisten er in ongeveer een uur uit te komen, zonder hints. Achteraf bleek dit een nieuw record voor twee personen. Normaal gesproken staat er 90 minuten voor deze kamer. De host was enigszins onder de indruk en we raakten in gesprek. We moesten nog meer dan een uur wachten voordat we de Mafia Mission konden spelen maar toen de host ons de Prison Mission liet zien, besloten we terplekke om die ook te spelen. De Prison Mission is echt een klassieke escaperoom met een lineaire opzet. Hierdoor een erg leuke kamer voor de beginner, maar geen favoriet voor ons! We merkten hierbij dat we af en toe te snel wilden en moesten soms een stapje terug doen en makkelijker denken.  
 
Vervolgens was het tijd voor de Maffia Mission. Een typische klassieke escaperoom, maar dan wel zoals een ervaren spelen die graag ziet. Hier bleek duidelijk dat we wat vermoeid raakten, waardoor we bij één puzzel richting het einde een hint nodig hadden. Niettemin wisten we hier ook binnen de tijd te ontsnappen. Tot nu toe was dit duidelijk onze favoriete locatie. Omdat we alle drie de kamers hadden gespeeld, werd bij het afrekenen ook nog een mooie korting gegeven en het drankje wat we dronken, kregen we ook van het huis. Niks dan lof over deze locatie. Aardig personeel, goede kamers, zeker een aanrader.
 

E-EXIT
Gespeelde kamer: Heaven & Hell
Adres: 1072 Budapest Nyár Street 27
WebsiteNa een prima maaltijd bij een klein restaurantje in de buurt (zie foto) trokken we richting Heaven & Hell van E-Exit. We hadden geen idee wat we hiervan konden verwachten, maar de medewerker hier was duidelijk een liefhebber en vertelde enthousiast over de escaperoom. Deze escaperoom is wat ‘enger’ qua opzet, maar je hoeft nergens echt bang voor te zijn. Het is meer B-horror met een knipoog dan echt eng. Sommige onderdelen zijn waarschijnlijk niet echt ideaal voor mensen met claustrofobie (nu is dat toch al een lastig ding in escaperooms), maar dit leverde wel een mooie ervaring op. De contrasten in deze kamers spreken ons ook aan. Hoewel we inmiddels erg moe waren, was daar tijdens het spelen van de kamer weinig van te merken. We hadden nog wel een hint nodig op het einde. Deze escaperoom was totaal anders dan de andere, maar we hebben ons er enorm vermaakt!
 

Maandag 10 oktober

Mystiqueroom
Gespeelde kamers: The Cathedral & Shogun
Adres: 1055 Budapest Szent István körút 9 (doorbell 48)
WebsiteDe tijd vliegt. Vandaag alweer de laatste dag. We vertrokken al vroeg richting Mystiqueroom. Deze locatie sprong er voor ons uit qua aankleding. Helaas bleek ook hier weer dat middeleeuwse kamers niet echt ons ding zijn (in ieder geval gedurende deze trip). We hadden behoorlijk wat moeite met The Cathedral, niet alles was ons duidelijk/logisch. Met wat hints wisten we echter toch te ontsnappen. De Shogun kamer lag ons een stuk beter. Leuke, gevarieerde puzzels en we wisten hier zonder hints te ontsnappen. Wel kwamen we twee puzzels (in een andere variatie) tegen die we al eerder waren tegengekomen bij Gozsdu, maar het deed niks af aan de ervaring. De host hier was aardig en sprak goed Engels.


Mindcrime
Gespeelde kamers: Geen
Adres: 21 Katona Jozsef street, Budapest
Website

Omdat we tijd over hadden tussen Mystiqueroom en Pirate Cave besloten we spontaan nog een escaperoom in te plannen. Mindcrime lag in de buurt dus wandelden we richting de locatie. Na even zoeken (de ingang lag om de hoek van het gegeven adres) kwamen we voor een gesloten deur. Even bellen bood uitkomst: we spraken af dat er binnen 40 minuten iemand zou komen. We zaten krap in de tijd maar dat zouden we net redden. Op het afgesproken tijdstip was er echter nog niemand. 10 minuten later kwam er iemand aan, die geen sleutel bij bleek te hebben. Gemiste kans dus! Over deze escaperoom kunnen we helaas niks inhoudelijk zeggen.
 

 

Pirate Cave
Gespeelde kamer: Pirate Cave
Adres: 1106 Budapest Fehér Street 10
WebsitePirate Cave hadden we voor het laatst bewaard, omdat deze enigszins uit de route lag maar wel weer relatief dicht bij het vliegveld. Deze locatie ligt op een soort industrieterrein. We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar dit bleek een van de leukste escaperooms die we ooit hebben gespeeld. Alle puzzels en zelfs het hintsysteem waren geheel in thema. De aankleding was super en ook de manier waarop je van de ene kamer naar een andere kamer ging, klopte met het thema. We hadden hier een hint nodig voor het laatste gedeelte en door het verkeerd verstaan van een audiofragment raakten we innig bevriend met een skelet. Na het spelen van de kamer hebben we nog even nagepraat met de enthousiaste host. Ook wist ze ons uit te leggen hoe we het snelst naar het vliegveld konden komen. Een geweldige afsluiter van onze trip en als je naar Budapest gaat moet je deze kamer zeker op je lijstje zetten.

 

Conclusie

Wat ons opviel was het feit dat alle foto’s op het einde in de kamers zelf werden gemaakt. In Nederland word je meestal op een aparte plek gezet voor de foto’s, mede om spoilers te voorkomen. Daar lijken ze in Budapest totaal niet mee bezig. Je krijgt er wel leukere foto’s door!

Mocht je willen besparen dan kun je exitgames.hu eens bekijken. Hier kun je coupons vinden met kortingen. Daar hebben wij echter geen gebruik van gemaakt, omdat ze meestal pas bij meer dan twee personen voordeliger waren. We hebben gemaild met de diverse escaperooms en kregen op die manier kortingen wanneer we meerdere kamers speelden. Zeker een aanrader om van te voren even contact op te nemen met de escaperooms!

Wij gingen qua verwachtingen vrij blanco richting Budapest. Mensen die verwachten weggeblazen te worden door het niveau van de kamers in Budapest komen wellicht bedrogen uit. Laten we vooropstellen dat we geen enkele slechte kamer hebben gespeeld en het ontzettend naar onze zin hebben gehad, maar er zit geen wereld van verschil tussen de kamers daar en de betere kamers hier in Nederland en België. Dat hoeft ook niet natuurlijk, maar zorg ook dat je niet met die verwachtingen naar Budapest gaat.

Het is echter wel ideaal dat er zoveel escaperooms dicht bij elkaar zitten, de kosten beduidend lager liggen dan hier en het niveau van de kamers over het algemeen prima is. Wat dat betreft is het dus zeker een paradijs voor escapers. Uitschieters waren wat ons betreft Pirate Cave & White Mission van Gozsdu Mission. Deze staan vanaf nu in ons lijstje favoriete escaperooms en moet je wat ons betreft zeker bezoeken wanneer je richting Budapest gaat.

Zelf nog tips? Laat het ons dan vooral weten, want waarschijnlijk gaan we nog wel een keer terug...

UPDATE van 7 maart 2017:
We zijn inmiddels een keer teruggeweest en hebben nog veertien kamers meer gespeeld. Benieuwd naar onze bevindingen? Die lees je hier!

Pim
@DrlK: Wij hebben alle vermelde kamers met z'n tweeën gespeeld. Dus dat is zeker mogelijk! Als we nog eens teruggaan zullen we weer een nieuw artikel schrijven, dus dat komt goed :) Tips zijn ook bij ons altijd welkom :)
16 december 2016 om 15:35:18
Klinkt ontzettend tof! Ik ben ook van plan om Budapest te bezoeken. Zijn de kamers goed te doen voor 2 (ervaren) spelers? Als jullie in de tussentijd nog (nieuwe) tips hebben dan hoor ik dat graag :).
13 december 2016 om 20:15:30
Dat klinkt als een hele coole trip! Ik ben zelf vorig weekend via Escaperoomtrips.nl naar Wenen geweest. Daar heb ik bij de Escaperoom Exithink de missies 'Dr.Jones office' en 'The Horrific Story of the Orpheum Theatre' gedaan en ook nog de missie 'The dark secret of the Congressman' van de Escaperoom Crime Runners. Het is me uitstekend bevallen (alledrie de missies waren van zeer hoog niveau). Ik kan jullie Wenen dus van harte aanraden. Ik heb zojuist een Escaperoom Trip naar Boedapest geboekt!
09 november 2016 om 11:48:53

Plaats een reactie

Login om te reageren