Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Eftelflags

Escape Apprentice

Offline

Lid sinds

25-09-2021

Statistieken

Escaperooms

5 reviews

5 kamers gespeeld

80% ontsnappingspercentage


Games

0 reviews

0 gespeelde spellen


5 reviews

Illusion

Epic Escape Waalwijk
Geplaatst op: 25 september 2021

We zijn benieuwd; gaat deze ervaring het waar maken?

Escape rooms gebruiken vaak diverse theatertechnieken en storytelling om een ervaring te creëren waarin je een spel dient te spelen. Die ervaringen balanceren vaak op een dunne lijn van fictie en werkelijkheid omdat als 1 van de technieken niet altijd even goed wordt toegepast je de geloofwaardigheid van de ervaring direct verliest. Ikzelf stap dan snel uit de illusie van een kamer en geef aandacht aan alles waar ik juist niet naar hoor te kijken (hoe werkt dit, waar zitten de camera's etc.). Dit heeft vaak te maken omdat de flow van een kamer net niet lekker is, de techniek net niet werkt en/of goed is afgewerkt, dat je wordt afgeleid door de dagelijkse realiteit (oh het dak is een loods waar we net ook stonden) etc.

Ik was dan ook wat sceptisch na het lezen van alle goede recensies op het concept van deze kamer. Zeker in een kamer waar het thema magie/illusie wordt gebruikt, is de balans tussen fictie en realiteit snel verstoord.

De eigenaren hebben het zichzelf dan ook niet makkelijk gemaakt. Zonder spoilers te geven; maar een voorshow met vrij lange film, in het begin een wat warrig verhaal en een 90 minuten beloofde ervaring zijn vaak ingrediënten dat ik zelf wat afgeleid raakt en soms wat verveeld ben in een kamer. Hoe zouden de makers van deze kamer deze toch wel wat ingewikkelde kwesties naar het beloofde hoge niveau tillen?
Om direct met de deur in huis te vallen; ik was vanaf minuut 1 tot de laatste minuut volledig onder in de indruk van de storytelling en de techniek in deze kamer. Deze hele ervaring klopt! Nergens wordt het saai, nergens is het slecht afgewerkt en nergens verveel je je. Dat heeft mede te maken dat de eigenaren veel aandacht hebben gegeven aan (subtiele) technische oplossingen en hebben geïnvesteerd in de techniek achter de kamer. De belichting is subliem en helpt je op weg, de effecten zijn wonderbaarlijk goed gelukt en kloppen. Nergens valt een pauze waardoor het verhaal als een puzzel in elkaar valt. Met een prachtige grande finale en tussentijdse (humoristische) momenten blijft de kamer tot minuut 90 zichzelf vernieuwen en verbeteren. Chapeau! Ook de opname en edit van de pre show is van een zeer hoog niveau.
Absoluut toppunt van de kamer is het gebruik van de muziek. De orkestratie van de muziek klopt op het moment van de puzzel/locatie en neemt je altijd mee in het gevoel van het verhaal. De tussentijdse storytelling momentjes zijn wonderbaarlijk slim geïntegreerd in puzzels en ‘kloppen' ook in het verhaal. Dit vertaald zich onder andere terug naar een zeer doordacht en origineel hintsysteem. Ook hulde voor de weggewerkte speakers en effecten. Nergens in de kamer (op een aantal led spots na) is de techniek ‘daar'. Het is hier weggewerkt of geïntegreerd in de locatie waardoor het altijd ‘klopt'. Absolute pluspunten voor de kwaliteit van de speakers.
Ook met puzzels is het soms wat lastig om de hele groep bezig te houden, waardoor je wellicht snel even verveeld kan raken. Het blijft een lastig gegeven om een combinatie van puzzels te bedenken waarbij je zowel solistisch als als groep bezig bent. Ook hier geef ik weer 10/10. De hoeveelheid puzzels zijn perfect afgestemd op de groep en geven iedereen de mogelijkheid om mee te doen. Ook niet geoefende puzzelaars kunnen goed mee doen en met praktische handelingen elkaar ondersteunen! Origineel en leuk! En ook hier weer; fantastisch en wonderbaarlijk goed afgewerkt allemaal!
De geoefende puzzelaars bijten zeker hun tanden stuk op een 2-tal wat ingewikkeldere puzzels. Zeker in combinatie met een aantal zeer strakke en spannende effecten geeft dat toch wel een bepaalde urgentie/druk mee om het goed te doen. Rustig blijven dus! Sommige puzzels creëren een brain overlaad aan tekst, dus samenwerking met de groep en logisch doordenken is wel vereist. Ik zou de kamer dan ook niet met enkel beginners willen spelen. Eindelijk even je tanden stuk bijten op een lekker uitgebreide puzzel! Heerlijk.
Wat rest te vertellen is dat ik op geen moment verveelt ben geraakt en ik vanaf moment 1 in de illusies trapte. De afwerking/details en humor achter de kamer waren een kers op de taart. Vraag zeker aan de eigenaar (als het kan) voor een rondleiding, want in de ruimte zitten mooie effecten die je wellicht niet direct op valt tijdens het spel.

Knap dat je als makers de flow van een kamer zo goed kan instellen. Nergens een knipje in muziek, nergens een hapering. Het is een doorlopende ervaringen die vanaf moment 1 klopt. Complimenten!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in september 2021

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Goede service
 • Origineel
 • Puzzels
 • Beleving

  Epic Escape Waalwijk

Stay in the Dark

DarkPark Vlaardingen
Geplaatst op: 25 september 2021

Spannend! Here we go!

Daar staan we dan. Wachtende op wat komen gaat. Volgens mijn teamgenoten moet dit wel het sublieme zijn in de escape wereld dus de verwachtingen zijn hoog! Een bijzondere ervaring ook, want deze escape ervaring ligt volledig op het oude R&D terrein van Unilever. En daar hebben ze een geluk mee gehad! De hele omgeving is vervallen, de slimme looproute naar de kluisjes en startpunt klopt, de sfeer is lekker en de begeleiding is direct on point.

Zonder al teveel willen spoilen, wat lastig is in deze ervaring, kan ik wel zeggen dat de ervaring wel zichzelf kan omschrijven als opbouwend. De spanning die je voelt bij het betreden van een ruimte is tof. De spanning die je voelt bij het oplossen van de puzzels is leuk en de ervaring is gewoon helemaal goud.

Het leukste vond ik ervaring 2 (de mensen die hem hebben gedaan snappen dit wel). Een kat en muis spel / apenkooien en verstoppertje in 1. Dit is uniek, leuk en slim bedacht. Het feit dat deze eigenaren gebruik kunnen maken van de restanten van Unilevers R&D terrein maken dit dan ook nog eens kloppend voor het gevoel.

Toch maakt dat deze ervaring voor mij wat dubbel. Er is zeker moeite gedaan om de locatie om te bouwen voor deze ervaringen. Maar als je gaat kijken naar wat andere kamers doen ligt hier het niveau van afwerking, techniek en puzzels gewoon echt lager. Niet dat het erg is, maar het voelde soms wat simpel. Wellicht kwam dat ook dat wij als geoefende groep te snel door fase 1 gingen waardoor er voor ons op dat moment even te weinig puzzels waren om te doen. Dan heb ik het gewoon wel gehad op een gegeven ogenblik. Dan begin ik te vervelen of te denken; en nu.

Pluspunten wel dat je met een grote groep deze ervaring kan doen. De begeleiding is werkelijk waar super. Sommige effecten zijn wel heel gaaf en mooi. En wat te denken van het gebruik van de ruimte's. Woow. Hier zitten dingen in die ik niet eerder heb gezien! Complimenten!

Ik heb een heerlijke ervaring gehad die vernieuwend was. Het was een ervaring wat je niet snel ziet. 2.5 uur onderweg zijn is gewoon heel tof. Complimenten voor het concept en de begeleiding erachter. Nu nog even de puzzels net naar een iets hoger niveau tillen en dit is top!


9.5

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2021

Ontsnapt: Ja


 • Sfeer
 • Origineel
 • Verhaal
 • Beleving
 • Spannend
 • Puzzels

 

Soup du Jour

Rock City Escape
Geplaatst op: 27 september 2021

Dit blijft je echt bij!Natuurlijk heb je het als eigenaar niet altijd even makkelijk met goede locatie's. Waarbij het gros van de escaperoom's ergens op een verlaten fabrieksterrein liggen en de sfeer pas echt begint in de kamer, ligt deze escaperoom natuurlijk fenomenaal voor een heerlijke setting.

De ontvangst is daardoor al helemaal super en langzaam wordt je meegenomen in de sfeer en ‘vibe' van de locatie. Complimenten voor de aankleding, complimenten voor de service en complimenten voor de fijne setting.

Deze setting wordt ook meegenomen in de kamer zelf. Ook hier; wat is het lastig om niet te spoilen. Want met liefde zou ik hier mijn uitgebreide complimenten willen geven voor de setting van de kamer. De opbouw en afwerking zijn top. Ik wil dolgraag mijn wtf momenten delen, maar jullie moeten het maar aannemen dat deze kamer meerdere WTF momenten wist te veroorzaken. En als je dat kan, dan ben je heel goed bezig. De kamer zelf is in meerdere opzichten uniek te noemen. Moderne technieken verwisselen zich met een paar heerlijke old school puzzels waardoor je ook echt even met elkaar, maar ook los van elkaar bezig bent. Soms deed het mij even denken aan het geweldige programma Ford Boyard. En dat is een groot compliment.

De kamer is alleen lastig! De puzzels zijn wel te begrijpen, maar de uitvoering duurt soms lang. We hebben de kamer dan ook niet uitgespeeld, wat natuurlijk absoluut geen ramp is. We gingen met meer dan een wtf. gevoel naar buiten.

Is er dan iets negatiefs? Eigenlijk niet echt. Misschien dat de hoeveelheid puzzels wat aan de hoge kant lag voor mij persoonlijk. Ikzelf raak dan wel een keer verzadigd als je weer de zoveelste puzzel op moet lossen met een flink aantal tussenstappen. Gelukkig was er genoeg afleiding.

Ga je het beter treffen? Goh. Geen idee. Maar dat deze kamer mij lang zal bijblijven is zeker. Ik kan niets anders dan ‘douze points' geven: ofwel de maximale score.


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juli 2020

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Nee


 • Sfeer
 • Beleving
 • Diversiteit
 • Origineel

 

Bloody Mary

Rock City Escape
Geplaatst op: 27 september 2021

Een escape room uit het boekje!

Wat is het toch fijn om af en toe gewoon een heerlijke old school escape room te doen. En dat deden we. De datum weet ik niet meer exact, en kan ik niet helemaal meer terugvinden, maar het feit dat de escape room mij bij is gebleven zegt mij genoeg.

De kamer is in velen opzichten basic. Je merkt dat een wat oudere kamer is aan de slijtage van de puzzels, maar dat neemt niet weg dat we een prima tijd hebben gehad.

De kamer speelt in op het thema van de locatie en dat is helemaal prima. De finale is sterk en knap gemaakt, waardoor de opbouw van deze kamer gewoon klopt. Laat je dus niet misleiden door de wellicht wat knullige entree en zeer flauwe voorshow. Het is een wat oudere kamer en dat merk je. Maar de puzzels zijn ook hier weer scherp en leuk.

Ook hier had ik dat ultieme gefrustreerde Ford Boyard gevoel en dat is wat je volgens mij wilt bereiken als kamer. Mensen soms net even iets frustreren zodat de ontlading fantastisch is als het is gelukt. De combinatie van de puzzels zijn sterk. De thematisatie is top en de storytelling is leuk!


Het zou afdoen aan hun nieuwe kamer om hier te hoge scores te schrijven. Juist omdat het niveauverschil tussen beide kamers iets groter is.

Een update kan de kamer gebruiken, maar qua setting zou ik niet teveel willen veranderen. Complimenten aan deze heerlijke puzzel room. Old school met een aantal hele toffe opdrachten!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 9.5


Gespeeld in juli 2020

Ontsnapt: Ja


 • Goede service
 • Moeilijkheidsgraad
 • Spannend
 • Puzzels
 • Sfeer
 • Heeft onderhoud nodig

 

Molly's Game

Down The Hatch
Geplaatst op: 25 september 2021

Wat is hier nu aan de hand?

Het standaard recept voor een escaperoom is toch dat je ergens op een verlaten industrieterrein moet aanbellen en in een half afgewerkte loods je experience moet beginnen. En ook hier is het ‘nieuwe' Molly's game geen uitzondering in. Deze review schrijf ik even met terugwerkende kracht; omdat de ervaring mij toch wel is bijgebleven.

En dat is dan eigenlijk ook direct het pluspunt van deze experience. Want woow. Ik weet niet hoe of wat, maar wat ze hier doen is toch wel subliem hoor. Kan het beter? Ik heb echt geen idee. Wat hebben ze dit hier goed gedaan.

De hele kracht van deze experience zit hem vooral in de opbouw. Je wilt continu verder in het verhaal om even te snappen wat nu echt is gebeurd. De kracht zit hem vooral in de looproute van deze room. Ook hier is het lastig om spoilervrij te blijven, maar als je in je experience in een kamer een WTF moment te geven nadat je er al eens ben geweest; dan ben je heel goed bezig. Ook hier blijft deze experience zichzelf continu verbeteren en ‘deliveren'. Het is steeds een stapje verder qua ervaring. Het is steeds een stapje meer. En het is steeds leuker.

Wat ik knap vind is dat deze kamer ook nergens verveelt. De moeilijkheidsgraad van de puzzels zit hem vooral in het begin en naar gelang je het spel speelt wordt het iets sneller en makkelijker. Dit is goed voor de concentratie omdat je anders toch wel snel bent ‘overladen' met puzzels. De teamplay is, de effecten zijn waanzinnig. Ik heb hier gewoon een hele goede tijd gehad.

Ik vond het verhaal wat lastig te volgen en de finale nog wat ‘flauw'. Maar dat zijn dan hele kleine puntjes op een werkelijk waar waanzinnige ervaring met een aantal waanzinnige effecten die ik tot de dag van vandaag nergens anders heb gezien. Complimenten!


10

Sfeer: 10.0

Spelbeleving: 10.0

Service: 10.0


Gespeeld in juni 2020

Ontsnapt: Ja


 • Moeilijkheidsgraad
 • Goede begeleiding
 • Spannend
 • Origineel
 • Puzzels

  down-the-hatch

0 reviews