Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Hoe veilig is een escape room?

We hebben navraag gedaan bij enkele escape rooms over de veiligheid. Gezien de recente ontwikkelingen vragen mensen zich wellicht af: hoe veilig is zo’n escape room nu?

Afgelopen week bereikte natuurlijk ook ons het trieste nieuws dat er in Polen vijf 15-jarige meiden om het leven zijn gekomen door een brand. De meiden waren in de To Nie Pokój escape room om een verjaardag te vieren. De 26-jarige gamemaster is zwaargewond geraakt. Toen de meiden in een afgesloten ruimte (zonder nooduitgang) waren, brak er in de lobby brand uit vanwege een lekkende, niet gesealde, gascilinder. Wat de precieze oorzaak van de explosie is, is nog onbekend. Wel is bekend dat de meisjes uiteindelijk om het leven zijn gekomen door het inademen van de rook.

Dit nieuws zal elke escape roomliefhebber aan het hart gaan. Onze gedachten gaan dan ook uit naar de nabestaanden van dit drama. Gezien de tragiek, maar ook de populariteit van escape rooms op dit moment, is het ook niet gek dat het nieuws zich snel verspreidt. Het roept natuurlijk vragen op. We zijn ons er ook van bewust dat mensen, die niet bekend zijn met escape rooms, sowieso al vragen stellen bij het concept ‘escape room’. Opgesloten worden en moeten ontsnappen is voor sommige mensen al behoorlijk eng. Het helpt dan niet dat de recente escape room films (oa op Netflix) allemaal behoorlijk luguber (en slecht) waren. Als er dan ook nog ergens doden vallen, is het voor sommige mensen helemaal geen optie meer. Met dit artikel hopen we wat van de vragen en angsten omtrent veiligheid in escape rooms weg te nemen door een realistische blik te werpen op de praktijk. We kunnen ons namelijk voorstellen dat mensen zich inmiddels wel afvragen hoe veilig een escape room nu eigenlijk is. We spraken hierover met enkele eigenaren.

In Polen zullen alle escape rooms gecontroleerd gaan worden. Maar hoe is het dan met de veiligheid van escape rooms in Nederland en België gesteld? Moeten hier ook de alarmbellen gaan rinkelen? Ook in Nederland is er namelijk al eens een escape room afgebrand (de Witte Kamer in Tilburg). Dit kwam door een brand die ontstond in de keuken van het restaurant dat zich in hetzelfde pand bevond. Daarbij raakte gelukkig niemand gewond.

Sowieso is het een groot misverstand dat je altijd wordt opgesloten. Het is al lang niet altijd meer de bedoeling om te ontsnappen uit een gesloten ruimte.
Er zijn momenteel geen specifieke regels voor escape rooms, maar er is wel een globalere wetgeving. Deze staat bijvoorbeeld in het bouwbesluit en diverse NEN-normen. Brandreductie moet bijvoorbeeld van A1-klasse zijn en reductie van rook S0-klasse. Ter illustratie, gips is bijvoorbeeld van de A1-klasse. Zo staan er nog meer veiligheidsmaatregelen in, bijvoorbeeld dat afzuiging van 25m3 per persoon per uur verplicht is. Of dat deuren vanzelf open moeten gaan als de stroom er vanaf gaat. Hier vind je meer informatie mocht je specifiek willen weten wat het inhoudt.

In de meeste escape rooms die wij hebben bezocht, wordt goed nagedacht over de veiligheid van de bezoekers. Dat bleek ook uit de gesprekken die we hebben gehad met enkele eigenaren voor dit artikel. Sowieso is het een groot misverstand dat je altijd wordt opgesloten. Het is al lang niet altijd meer de bedoeling om te ontsnappen uit een gesloten ruimte. Als dat wel het geval is, gaan deuren vaak niet eens op slot, zijn er paniek buttons of andere mogelijkheden om in geval van calamiteiten altijd weer veilig buiten te komen.

Nu kunnen wij je dat wel vertellen, maar het leek ons verstandiger om enkele eigenaren aan het woord te laten over wat zij doen aan veiligheid.

Mels Verstappen - Breakout Room, Den Bosch (NL)
(Mels verzorgt met zijn bedrijf Cardelli ook brandbeveiliging)

“Wij hebben destijds een uitgebreide controle gehad van de brandweer omdat we netjes een vergunning hadden aangevraagd. De gemeente Den Bosch kende het concept escape room toen nog niet zo (wij waren kamer 7 van Nederland). Sommige escape rooms zijn toen zonder controle gestart en een daarvan is daarna nog even dicht gemoeten. 

Wij gebruiken geluidsisolatie met een A1- en S0-klasse. Plafondplaten met A1-klasse. Wij hebben er ook nog bewust voor gekozen dat bij een brandmelding of stroomuitval de deuren volledig opengaan. Onze Seven kamer heeft bijvoorbeeld 7 noodstoppen en altijd twee vluchtwegen. Wij hebben in iedere ruimte rookmelders en alle ruimtes hebben camera's dus een brand is snel te constateren. De groene verlichting van de bordjes naast de deur krijgen voeding uit een noodaccu. Verder krijgen alle spelers een instructie over hoe de noodstop werkt. Dit staat ook op de narrowcasting. Natuurlijk zijn er brandslanghaspels en blussers aanwezig en bij de buren zelfs een AED waar we zo bij kunnen. Deuren die op slot kunnen met een sleutel hebben aan de binnenzijde een knopcilinder voor de veiligheid. Spelers kunnen elkaar ook nergens opsluiten om paniek te voorkomen. Verder is er met de buren een brandcompartiment gerealiseerd op last van de gemeente. We hebben een ontruimingsplan en er ligt een plattegrond bij de brandmeldcentrale. Tenslotte heeft het personeel overval knoppen voor de veiligheid.

De stroom is hier één keer uitgevallen en toen was er toevallig iemand van de brandweer in The Dentist. Alle deuren gingen open en volgens die man hadden we alles goed op orde!”

Stefan Trimbach - Kamer 237, Volkel (NL)
“Ik heb controle gehad en daar wordt gewoon net als in iedere andere ruimte gekeken naar aanwezige blusmaterialen, vluchtroutes, wegen, nooddeuren etc. Ik heb zelf altijd in mijn achterhoofd gehouden dat de spelers altijd alsnog op eigen kracht de kamer uit moeten kunnen in geval van nood of als er iets met de operator gebeurt. Het kan helaas overal gebeuren. Het heeft denk ik ook niet echt met wel of geen escape room te maken. Maar wat mij betreft mag er best wel een eigen regelgeving komen voor escape rooms. Ik denk alleen niet dat dat zaligmakend is en dat je daarmee dit soort ongelukken voorkomt.”

Gert Van Der Kaay - The Space - Veghel (NL)
“Er is de laatste jaren een serieuze professionaliseringsslag gaande in de wereld van de escape rooms. Het begon ooit in schuurtjes met sloten en puzzeltjes, tegenwoordig zijn het eerder attracties geworden die niet zouden misstaan in een Efteling of Disneyland. Naast de slag die gemaakt wordt op het gebied van beleving en thematisering, is ook de veiligheid een steeds belangrijker aspect geworden. Als je vandaag de dag gaat ondernemen, kan je niet onder het veiligheidsaspect uit. Het moet naar mijn idee één van de belangrijkste randvoorwaarde zijn, zowel voor je bezoekers als voor je personeel.

Wij hebben tijdens de ontwikkeling van The Space intensief samengewerkt met de brandweer en politie. Vluchtwegen, brandveiligheid en deugdelijk materiaalgebruik waren voor ons essentiële voorwaarden voor de ontwikkeling van onze escape rooms. De kunst is natuurlijk om deze zaken zo te verwerken dat ze geen afbreuk doen aan de beleving. Bij The Space hebben we dat creatief opgelost door dit volledig in het thema door te trekken. Zo wordt de bezoeker niet uit zijn verhaal gehaald en voldoen wij toch aan alle veiligheidseisen. Anno 2019 kom je niet meer weg met een kamertje vol hangsloten waar je in geval van nood niet meer uitkomt. Wat mij betreft mag er wel een algemene keuring komen. Dit komt de bezoekers alleen maar ten goede en onderscheidt direct de professionals van de amateurs.”

Wout Verstappen - Escaperoom Antwerp, Antwerpen (BE)
“Over het ‘opgesloten zitten’ wil ik graag zeggen dat onze bezoekers mogen beseffen dat alles wat ze beleven maar een verhaal is en dat ze dus nooit écht opgesloten zitten of in gevaar zijn. Wij maken ze duidelijk dat je bij ons op eender welk moment de kamer kan verlaten. Niet alleen voor brandveiligheid, maar ook voor ieder ander kwaaltje, en dat lijkt me meer dan logisch. Los daarvan houden wij onze kamer constant nauwlettend in de gaten. Er hangen overal camera’s en microfoons dus het minste probleem zouden wij al in de gaten hebben lang voor de spelers iets merken. En dat is overal zo. Men mag erop rekenen dat escaperooms in de Benelux volkomen ongevaarlijk zijn.”
Mocht je toch twijfelen, neem dan even contact op met de eigenaren van de escape room. Zij zullen je twijfels met liefde wegnemen en je vertellen over hun veiligheidsmaatregelen. 
Het ongeval in Polen was een worst case scenario, waarbij de veiligheidsnormen die wij in de Benelux hanteren niet zijn nageleefd. De meeste eigenaren hier zijn er serieus mee bezig en vinden jullie veiligheid ontzettend belangrijk. Gelukkig maar. Je hoeft dus nu niet opeens bang te zijn en in paniek je boeking te annuleren. Kijk vooral uit naar dat spannende en leuke avontuur wat je gaat beleven. 

En mocht je toch twijfelen, neem dan gewoon even contact op met de eigenaren van de escape room. Zij zullen je twijfels ongetwijfeld met liefde wegnemen en je vertellen over hun veiligheidsmaatregelen. En mocht dat niet het geval zijn, ga dan vooral naar een escape room waar veiligheid wel voorop staat. Laten we met z’n alle zorgen dat we nog lang, en veilig, prachtige avonturen kunnen beleven in escape rooms.

Bronnen: 
Room Escape Artist
TVN24.PL
Gesprek met Mels Verstappen - Breakout Room Den Bosch / Cardelli

 

Genoemde escape rooms

Breakout Room Escaperoom De Witte Kamer Kamer 237 Noordkade Uitjes Tales of Torchdale
Fijn om te lezen dat er zo veel aandacht wordt gestoken in de veiligheid! Ik heb mijzelf nog nooit onveilig gevoeld in een escape room, ook niet wanneer er bijv. brand uit zou breken. Meestal heb je wel een brandmelder die je in kunt drukken of wordt de deur waardoor je binnen kwam niet op slot gedaan. Doordat hier zo veel aandacht in wordt gestoken, kun je ook volledig opgaan in de beleving van de kamer. Fijn dat dit zo goed geregeld is!
09 juli 2019 om 09:54:00
Het is fijn om te lezen dat de escaperoombranche zo bewust bezig is met veiligheid. Als ik op verschillende sites lees zijn er behoorlijk wat mensen geschrokken. Bij het lezen van het eerste stuk bijna een week geleden op nu.nl dacht ik. "Dit is niet te geloven. Wat is hier gebeurd?". Dit ongeval bracht mijn werk en mijn escaperoom-"verslaving" wel heel dichtbij. Waar regelmatig wordt verwezen naar wet en regelgeving en de handhaving en controle door de gemeente ben ik blij om te lezen dat een aantal ook zelf actief nadenken over een veiligheidsconcept van hun eigen escaperoom. Er zijn namelijk veel meer risico's dan brand die letsel kunnen veroorzaken. Laat we eerlijk zijn er zijn voldoende escapers die "rennen" door een donkere escaperoom, op tafels staan of toch de laatste spot (of spotten) missen van een ladder missen of hun handen ergens in steken waar schroeven of elektra achter zit. Al ben ik wel benieuwd of dit een einde zal betekenen aan het geboeid vast maken in escaperooms een einde gaat komen, want het uitgangspunt in het bouwbesluit is dat iemand zelfstandig zich binnen 30 seconden (met ingehouden adem) naar veilig gebied moet kunnen verplaatsen.
09 januari 2019 om 22:35:40
Ik ben erg blij met de plaatsing van dit artikel. Dit incident heeft natuurlijk behoorlijk wat discussie doen aanwakkeren en je staat even extra stil bij de veiligheid van escape rooms. Het eerste dat ik mij afvroeg toen ik het dramatische nieuws uit Polen hoorde, was "waar was de game master"? Later hoorde ik van de gasflessen en de rillingen liepen mij, als medewerker van een van de grote netbeheerders voor gas en elektriciteit van Nederland, letterlijk over de rug. Ik heb me nooit onveilig gevoeld in een escape room, sterker nog; de laatste kamer die wij gespeeld hebben werd niet eens echt afgesloten omdat veiligheid hoog in het vaandel stond. Ik denk dat het voor de serieuze eigenaars van escape rooms voor zich spreekt, maar ik ben blij te lezen dat onze veiligheid door zowel de eigenaars als de wetgeving in NL en B zeer serieus genomen wordt.
07 januari 2019 om 10:38:23
Goed geschreven stuk! Fijn te lezen dat escaperoom eigenaren in Nederland er zo bewust mee bezig zijn en de basis regelgeving in Nederland en Belgiƫ al goed is.
06 januari 2019 om 12:20:14

Plaats een reactie

Login om te reageren