Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Sofia 2018: Escape Room World Championship

Enkele van onze bezoekers, Moess en Miess, nemen deel aan het Escape Room World Championship in Bulgarije en zullen ons via deze weg op de hoogte houden. In het eerste deel legden ze uit hoe de deelname tot stand is gekomen en wat het Championship precies inhoudt. In dit deel vertellen ze over hun ervaring in Sofia zelf.


DAY 1 – HI SOFIA!

Met een beetje gezonde zenuwen stapten we het vliegtuig uit in Sofia. In de aankomsthal werden we opgewacht door onze begeleider voor het weekend, Leo. Geen tijd om te ontspannen, de eerste puzzel werd overhandigd. De opdracht was simpel. We moesten onze twee kamernummers van het hotel achterhalen. Eenmaal aangekomen bij de hotelreceptie konden we onze antwoorden controleren. Tot onze vreugde kregen we twee sleutels overhandigd!

Tijd om te relaxen? Nee zeker niet! De volgende envelop werd uitgereikt. In deze envelop vonden we een opdracht waarmee we de agenda van het weekend konden vinden. Een flinke hersenkraker werd ons voorgelegd. Gedurende het avondeten kwamen we achter de juiste codes en wisten we wat ons te wachten stond. The 1st World Championship in Sofia has begun!

DAY 2 – TIME TO ESCAPE

Kamer 1
Om half negen werden we bij het hotel opgehaald om naar de eerste escape room van de dag te gaan: The MaTRICK. Een kamer gebaseerd op de film The Matrix, waarin we het opnamen tegen een systeem om weer controle te krijgen over ons bewustzijn. Een van de teamleden is niet bekend met de film, wat maakte dat zij sommige referenties miste, maar wat de kamer niet minder tof maakte. De kamer is in thema gemaakt, maar de afwerking zou beter kunnen, waardoor het thema nog beter zou overkomen. De puzzels zijn uitdagend, deels origineel en ook aansluitend op het thema. Het enige nadeel was dat één puzzel al opgelost kon worden, terwijl dit nog niet de bedoeling was. Een tip zou dan ook zijn om ervoor te zorgen dat dat niet mogelijk is. Al met al een toffe kamer, zeker ook om het avontuur mee af te trappen. Om in escapetalk termen te blijven, hebben we alle kamers een score gegeven, al kunnen we er vast bij zeggen dat alle kamers een tien krijgen qua service, omdat deze overal helemaal top was.

Sofia 2018 - Kamer 1

Kamer 2
Op naar de volgende kamer: The Collector. Een ware Mission Impossible met als missie om een gestolen masker terug te krijgen. We waanden ons in het domein van The Collector. Met zoek-, denk- en behendigheidswerk op zoek naar het masker. De kamer was mooi afgewerkt. De puzzels waren, voor zover mogelijk, redelijk in thema. De puzzels hadden een lage moeilijkheidsgraad. Wij gingen er vrij makkelijk doorheen en konden ons goed verplaatsen in het gedachtegoed van de bedenker(s) van de kamer. Na minder dan dertig minuten stonden we buiten met het masker in onze handen en een euforisch gevoel. Voor ons was dit een heerlijke kamer met een fantastische flow.

Kamertip! Er wordt een beroep gedaan op je behendigheid. Iets om rekening mee te houden mocht je overwegen om deze kamer te doen.

Sofia 2018 - Kamer 2

Tussen de eerste en laatste twee kamers van de dag hadden we een uitgebreide pauze. Leo nam ons mee naar een exclusieve loungebar voor een lekkere lunch. Ondanks het warme weer hebben we geen gebruik gemaakt van het privézwembad voor gasten, maar het was een hele belevenis om deze ‘zien en gezien worden-scène’ van dichtbij mee te maken. Hierna zijn we nog even een winkelcentrum ingegaan en maakten we voor het eerst kennis met Leo’s planning, waarbij je alle tijd van de wereld hebt... tot je te laat bent. Dit mocht de pret echter niet drukken, want het was tijd voor de volgende kamer!

Kamer 3
Als je ooit naar Sofia gaat, móet je deze kamer spelen. Je zou jezelf tekort doen als je het niet zou meenemen. Wat een prachtkamer is Atlantis. We willen niet teveel weggeven, maar vanaf binnenkomst heb je grote kans dat je mond openvalt. Wij weten dat dat bij ons zeker het geval was. Het thema is ontzettend mooi uitgewerkt. Het is een hele beleving om in deze kamer te zijn geweest. Als we kijken naar de puzzels betreft het veel behendigheidspuzzels en op basis daarvan verliest de kamer voor ons wel wat punten. Als we kijken naar de beleving en het totaalplaatje scoort Atlantis het hoogste van alle kamers. Het krijgt ook wel wat bonuspunten omdat er elementen in de kamer zitten die zeker niet mogen in escape rooms in Nederland 😉.

Sofia 2018 - Kamer 3

Kamer 4
Na een korte stop in een verborgen bakkerijtje voor prosecco en taartjes, tijd voor de laatste kamer van de dag: The Experiment. Een kamer waar het draait om het vinden van een tweede component, voordat de effecten van CinQ5 permanent worden en wij als groep voor eeuwig de werkelijkheid anders beleven. De kamer is een echte 1.0 kamer. Je moet hier met name sleutels vinden en cijfersloten kraken. Het is ook een hele drukke kamer. Je ziet overal slotjes hangen en weet niet waar je moet beginnen. Het was lastig voor ons om focus te houden in deze kamer. De puzzels waren deels in thema en niet erg moeilijk. Door de wat chaotische kamer en niet duidelijke flow loopt het puzzelen dan ook wat stroef. Het uitgewerkte thema was verder prima en de eigenaren van de kamer waren super! Zij voegden erg veel toe aan de beleving van de kamer.

Sofia 2018 - Kamer 4

En vervolgens zat de eerste dag er alweer op. Leo was niet bij de laatste kamer en zou ons ontmoeten bij het restaurant waar hij ons die avond mee naar toe nam. Zowel het vervoer (met Leo of de taxi) en het diner was inbegrepen in het pakket dat de Escape Room Acadamy aanbiedt. Top geregeld! Het was een mooi einde van de escape dag, alle kamers ontsnapt met twee records ten opzichte van de referentietijd!

DAY 3 – TIME TO ESCAPE SOME MORE

Kamer 5
Bij het opgeven van het team konden we aangeven op een schaal van laag tot hoog hoe graag we horrorkamers wilden. Aangezien we twee angsthazen in het team hebben zitten, mogen jullie raden welke twee, hadden we laag opgegeven. Er was niet aan te ontkomen, onze vijfde kamer werd een horrorkamer. Om precies te zijn de horrorkamer IT. 105(!!) minuten lang de mogelijkheid om te gruwelen.

De kamer en het verhaal zijn volledig gebaseerd op de film IT en als team moesten we onszelf en iedereen redden van deze horrorclown. De beleving en uitwerking van het thema is vet! Voor de mensen die het niet op horror hebben, deze kamer gaat je zeker zweethanden bezorgen, maar het valt uiteindelijk mee. We konden redelijk door de kamer heen komen zonder continu in angst te leven en schrikmomenten te hebben. Een perfect horrorgehalte in dat opzicht. De puzzels hebben een gemiddeld moeilijkheidsniveau en zijn in thema gezet. Samenwerking is ook zeker een vereiste bij sommige puzzels.

Sofia 2018 - Kamer 5

Kamer 6
Pfjiew, de horrorkamer overleeft zonder te huilen en met maar één of twee gilmomenten. Het viel allemaal gelukkig mee, met nieuwe en frisse moed op naar de volgende, jawel... horrorkamer. De tweede kamer van de dag was Sawroom 2 The Revenge. Onze gids Leo probeerde ons al de stuipen op het lijf te jagen met horrorverhalen van eerdere spelers.

Het begin van de kamer is vrij heftig. Het is dat het volledig georganiseerd was door een betrouwbare organisatie, maar wij kunnen ons voorstellen dat als je als toerist in Sofia voor de deur staat en het spel start, je best wel even ontdaan en gespannen kan zijn. Maar bedenk maar zo: het hoort allemaal bij het spel en doet erg veel aan de beleving.

De sfeer in deze kamer is echt geweldig neergezet. Tijdens onze lunch hadden we nog even opgezocht hoe de film ook alweer ging en dat is een aanrader, want dan zie je allerlei referenties terug in de kamer. De spanning wordt goed opgebouwd en dit maakte dat sommigen van ons iets langzamer door de kamer gingen dan normaal. Het is verstandig om één à twee mensen mee te nemen die zich hier niet te veel door laten imponeren, anders is het de vraag of je de kamer uitkomt!

Gelukkig is de balans tussen sfeer en supervette puzzels goed uitgewerkt in deze kamer, waardoor we uiteindelijk alle vier van de puzzels hebben kunnen genieten. Er zaten pittige puzzels tussen waardoor de kamer een behoorlijke uitdaging bood. Wij houden er allemaal erg van als een puzzel niet te voor de hand ligt, maar als er verbanden gelegd moeten worden en dat was in deze kamer volop het geval.

Sofia 2018 - Kamer 6

Kamer 7
Let’s get cooking! Na eerst nog even op een terrasje te hebben gezeten was het tijd voor kamer nummer zeven: Breaking Bad. Deze dag stond nogal in het teken van de langere kamers, want na twee horrorkamers van 105 en 75 minuten, was ook deze kamer 88 minuten. Gelukkig bleef voor de afwisseling het horrorthema nu achterwege.

Het is een vrij kleine kamer, maar er is optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. De gebruikte items zijn authentiek en realistisch, wat goed bijdraagt aan de sfeer. Ook in deze kamer kwamen in alle details verwijzingen naar de serie terug. De puzzels waren af en toe best lastig. We liepen er vooral tegenaan dat we geen bevestiging kregen bij het oplossen van sommige puzzels. Zo kwam het voor dat we een puzzel al hadden opgelost, maar dit nog niet duidelijk was in de kamer zelf. Hier zou nog wat winst te behalen zijn voor de makers.

Het belangrijkste bij de puzzels in deze kamer is samenwerking en communicatie. Af en toe zijn wij als team best geneigd om in tweetallen op te splitsen, waarbij we dan wisselen op het moment dat we vastlopen. In deze kamer kom je daar echter niet mee weg. Blijf communiceren met je hele team, want alle informatie is belangrijk! Mede hierdoor hebben we geen nieuw record neergezet in deze kamer, maar we hebben het wel nèt voor elkaar gekregen om (net als de andere kamers tot nu toe) binnen het uur te blijven.

Sofia 2018 - Kamer 7

Op naar de laatste kamer! Tijdens onze wandeling door het mooie Sofia kwamen we een pleintje tegen waar we gin-tonics en cocktails hebben gedronken. Niet alleen lekker, maar het zag er allemaal ook nog eens prachtig uit en met het zonnetje erbij was het bijzondere vakantiegevoel zeker compleet.

Kamer 8
Hierna was het alweer tijd voor de allerlaatste kamer van dit weekend: A Pirate’s Adventure. Een thema dat ons allen erg aanspreekt en gelukkig was ook deze kamer prachtig uitgewerkt. Met leuke puzzels die goed bij het thema aansloten, vlogen we met heel veel plezier door de kamer heen. Alles voelde logisch aan en we genoten van de aankleding. Waarschijnlijk komt het ook hierdoor dat het ons weer is gelukt om een nieuw record neer te zetten in de kamer.

Hoewel de service overal fantastisch was, viel deze eigenaar wel heel positief op. Bij het doorlopen van de kamer haalde hij zelfs zijn boor tevoorschijn om ons de techniek achter een bepaalde puzzel te laten zien. Echt geweldig! Ook had hij erg veel geduld bij het maken van de foto’s, waar twee van ons (mogen jullie weer raden welke twee) erg enthousiast werden van de rekwisieten die hij had voor de foto.

Sofia 2018 - Kamer 8

CONCLUSIE
Het was een fantastisch, awesome en spectaculair weekend! Wat een waanzinnige ervaring. We waren altijd al van plan om een keer een weekend naar bijvoorbeeld Boedapest te gaan om te escapen, maar we zijn blij dat dit op ons pad is gekomen. Dankzij de begeleiding van de Escape Room Academy voelden we ons echte vips in Sofia. We waren het eerste Nederlandse team dat mee deed en werden waarschijnlijk ook daardoor met alle egards behandeld.

Dat brengt ons gelijk op het tweede deel van de conclusie. Als wij het enige Nederlandse team blijven, mogen we de NK-titel claimen binnen dit World Championship. Dit vinden we wel erg makkelijk verdiend. We hopen natuurlijk dat het ons lukt om bij de beste tien teams te horen en een plekje te bemachtigen voor de finale in 2019, want dan voelt de titel al wat meer terecht aan, maar het mooiste zou natuurlijk zijn als we nog wat echte concurrentie krijgen. Het moet natuurlijk wel spannend blijven!

Deze voorrondes staan nog tot april 2019 open en zijn voor iedereen toegankelijk. Was je al van plan om ooit naar Boedapest/Berlijn/waardanook te gaan voor een escape weekend? Cancel die plannen. Ga eerst hierheen. Dit is zó’n gave ervaring en die willen we iedereen zó aanbevelen! Bovendien maak je (als jij en je team goed genoeg zijn) ook nog eens kans op een plek in de finale, wat dus een extra escape weekend in 2019 inhoudt, volledig verzorgd door de Escape Room Academy.

Wij staan op dit moment op de tweede plek van het hele klassement. Wie gaat de strijd met ons aan?

Liefs,
- The Unnameables -

Micheline, Jan-Jurre, Jacob & Marloes

Sofia 2018 - The Unnameables

Ja, de prijzen zijn behoorlijk. We zijn erg blij met het gewonnen arrangement! Maar NK Escapen klinkt ook interessant! Wordt dit vaker georganiseerd?
12 september 2018 om 10:33:35
Wauw super gaaf zeg! En wat een toptijden qua escapen en plaats op de ranglijst tot nu toe! Als vorige winnaars van het enige NK escapen tot nu toe voelen we ons natuurlijk wel uitgedaagd en het klinkt als een fantastische ervaring. En we zijn ook nog eens bezig met het plannen van onze volgende escape vakantie :). Maar oef, wat een deelnamebedragen zeg :(. Voor het bedrag van alleen het escape ticket hebben we in het voorjaar in Budapest 16 escapes + vlucht + verblijf + eten gehad. Maar mochten er nog meer tickets te winnen zijn gaan we zeker een poging wagen ;).
11 september 2018 om 21:30:21
Echt super tof om te lezen en het filmpje te kijken. Daar gaat ons escape-hart sneller van kloppen! Prachtige ervaring! Groetjes team Clocked-Up Escape Room Arnhem
11 september 2018 om 12:09:00

Plaats een reactie

Login om te reageren