Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Riddle Room Best

Toen Margot en Koen van Riddle Room in Best ons uitnodigden om The Conductor te komen spelen hoefden we niet lang na te denken. Los van het feit dat we The Mystic Cabin al een leuke kamer vonden is het ook altijd gezellig in Best. Na het spelen van The Conductor vonden we het helemaal tijd voor een interview.

Ongeveer 3 jaar geleden, nadat ze de eerste escape room van Nederland gespeeld hadden (de meningen zijn verdeeld, maar Koen en Margot bedoelen Xitroom in Eindhoven), waren ze eigenlijk meteen verkocht. Toen Margot zonder werk kwam te zitten besloten ze om voor zichzelf te beginnen en een escaperoom te openen. Koen was druk bezig met de organisatie van The Horror Zone, een halloween event, en kwam op die manier in aanraking met het Historia Park. Toen ze erachter kwamen dat er nog ruimte beschikbaar was op het park zijn ze in gesprek gegaan met de eigenaar.

Riddle Room
Aangezien hun locatie midden in het bos lag, wilden ze hier graag op aansluiten qua thema. “Een oude jagershut leek ons een leuk en toen nog niet vaak gekozen thema. Vanuit dit idee zijn we het verhaal gaan uitwerken tot wat het nu is geworden.” Na een flinke tijd bouwen konden ze in 2016 hun eerste kamer, The Mystic Cabin, openen.

Koen is fan van Engeland en de sfeer van het begin van de 19de eeuw. Daarom hebben ze voor hun tweede kamer, The Conductor, gezocht naar thema waarbij ze deze elementen konden gebruiken. “Een escaperoom met een trein was er nog niet en zo is het idee ontstaan om een station uit de jaren 20 van de vorige eeuw te bouwen.” Hieromheen hebben ze het verhaal van Thomas D. Margate verzonnen, een stelende conducteur.

Voordat The Conductor het levenslicht zag lagen er echter totaal andere plannen. De tweede kamer zou The Hidden Bunker gaan heten, passend bij het oorlogsthema van het museum op hetzelfde terrein. Toen ze echter klaar waren om de kamer te gaan bouwen, bleek dat er al veel oorlogsbunkers in een escape room sausje waren gegoten. Ze besloten daarom voor een ander thema te gaan. “We hadden al veel spullen verzameld. Deze hebben we weer verkocht of staan opgeslagen voor later. Enkele puzzels die we al bedacht hadden hebben we omgevormd voor gebruik in The Conductor, maar er zijn er zeker ook die nog veilig in de la liggen voor gebruik in de toekomst.”


Riddle Room - Best

"De mix van meegezogen worden in het verhaal en daarbij ook nog een toffe afwisselende puzzels oplossen maakt voor ons de ideale escaperoom."

Hoogte- en dieptepunten
Als we vragen naar de mooiste momenten geven ze aan dat ze de variatie van spelers altijd erg leuk vinden om te zien. “We hebben bijvoorbeeld laatst een groep autistische spelers gehad. We wisten niet zo goed of escapen wel iets voor ze zou zijn, maar ze speelden erg goed en hadden de grootste lol. Dat was mooi om te zien.”

Minder mooie momenten zijn er natuurlijk ook. Momenten waarop spelers het helaas nodig vinden om moedwillig spullen kapot te maken. Helaas een veelgehoorde klacht bij eigenaren. Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar als het gebeurt dan balen ze daar natuurlijk wel van. “Het kost niet alleen veel moeite en tijd om het weer te repareren, maar vaak geeft dit ook problemen voor de groep die er na speelt.”

Goede escape rooms
Zelf zijn ze ook fanatieke spelers. Ze willen worden meegezogen in het verhaal en daarbij ook nog eens toffe, originele en afwisselende, puzzels oplossen. Koen noemt Honeymoon Hotel van Escape Challenge Zoetermeer en The Asylum Revealed van Mystery House Valkenburg als favorieten. Vooral vanwege het toffe verhaal en de effecten. “Maar ik kan eigenlijk van heel veel kamers genieten, ik kijk ook graag naar hoe een kamer gemaakt is en hoeveel passie de eigenaar er in heeft gestopt.”

Ze proberen ook zoveel mogelijk met andere escape rooms samen te werken. Ze spelen elkaars kamers en kunnen daardoor erg goed inschatten welke kamers geschikt zijn voor de gasten die hen bezoeken. Zo kunnen ze specifieke kamers aanbevelen voor bijvoorbeeld gezinnen of grote groepen en kunnen ze gezellig meepraten met de gasten.

Beleving
Naast escape rooms zijn ze ook echte pretpark liefhebbers. Koen werkt inmiddels zelfs voor de Efteling. Invloeden hiervan zie je ook terug in hun kamers. Met name de storytelling en decoratie uit de pretparkwereld was van invloed. Ze proberen je, naast het bedenken van leuke puzzels, vanaf het moment dat je binnenstapt mee te nemen in een andere wereld. “Doe je ogen dicht en denk aan een boshut. Dat plaatje wat nu in je hoofd zit is het plaatje dat wij hebben proberen na te maken in onze kamer. Hetzelfde geld voor ons Engels station. We zijn ver gegaan om alles hiervoor zo echt mogelijk te laten lijken. Bijvoorbeeld geur uit Amerika en veel spullen hebben we zelf gehaald in Engeland. En we voegen daar nog een stukje Brabantse gezelligheid aan toe.” Ze hopen dat gasten dit ook zo ervaren.


Riddle Room - Best
"Doe je ogen dicht en denk aan een boshut. Dat plaatje wat nu in je hoofd zit is het plaatje dat wij hebben proberen na te maken in onze kamer."

Toekomstplannen en ontwikkelingen
Ze vinden dat ze op een super mooie locatie zitten, alleen zijn de uitbreidingsmogelijkheden er beperkt. “Als we hadden geweten dat we uiteindelijk misschien wel 6 kamers hadden willen bouwen, dan hadden we hier misschien niet moeten gaan zitten.”

Toch zijn ze al bezig met de volgende stap. Ze houden het nog even geheim, maar ze denken dat ze een leuke opvolger voor de huidige kamers hebben. Wat ze wel kwijt willen is dat het een iets andere insteek dan hun huidige kamers zal krijgen.

Verder zien ze dat gasten steeds enthousiaster worden in het spel. Escapen wordt bekender en ondanks dat ze nog veel gasten krijgen die voor de eerste keer spelen, komen er steeds meer vriendengroepen die regelmatig met elkaar spelen. Het is voor Riddle Room vooral een uitdaging om een kamer te bouwen die voor beide doelgroepen leuk blijft om te spelen. Ze denken dat thema, verhaal en beleving steeds belangrijker wordt. Dat gasten daar specifiek op kiezen en dat daar ook het onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende escape rooms.

Het laatste woord is natuurlijk voor Koen en Margot: “We willen iedereen van harte uitnodigen om onze kamers te komen spelen natuurlijk en onze gasten die al hebben gespeeld bedanken voor alle leuke reviews en mooie momenten. Hopelijk zien we jullie binnenkort (weer) bij The Riddle Room.”

Genoemde escape rooms

Riddle Room
Leuk interview! Kan niets anders zeggen dan dat riddle room echt een hele leuke escape heeft opgezet. En ook al is de locatie niet voor iedereen ideaal om te bereiken moet je wel bekennen dat het een hele mooie locatie is. Zeker in de zomer met mooi weer goed te combineren met een lekkere wandeling of een heerlijk hapje eten in het nabij gelegen restaurant. In deze omgeving zitten sowieso veel goede escape rooms dus maak er gelijk een leuk weekend van!! Heb al aardig wat kamers gespeeld maar dit blijft een absolute aanrader!
31 december 2018 om 09:38:13
Ziet er heel tof uit, bedankt voor het plaatsen van dit leuke artikel! Altijd leuk om meer te weten te komen over de makers van zo'n kamer en hoe zij het ervaren.
09 juli 2019 om 09:47:20

Plaats een reactie

Login om te reageren