Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Mystery House Valkenburg

De eerste keer dat we bij Mystery House in Valkenburg waren om de Master Mind kamer te spelen vonden we niet alleen de locatie en kamer te gek, maar waren we ook onder de indruk van eigenaar Rik. Een verhalenverteller pur sang. Als je al eens bij Mystery House bent geweest weet je wat we bedoelen. Nadat we ook The Zodiac Letter & The Asylum Revealed hadden gespeeld wisten we het zeker. Tijd om eigenaar Rik eens aan de tand te voelen.

Rik Prinsen (41) heeft over de hele wereld gereisd om voor diverse (Fringe) festivals te werken. Of het nu theater, muziek of beeldende kunst is, hij geniet er van als mensen zich op hun eigen wijze durven te uiten. Toen zijn reizende kindertheater ‘Sjluuk & Co’ stopte, stuitte hij op een mooi leegstaand gebouw in het centrum van Valkenburg. Een al 27 jaar leegstaande bioscoop. Hij moest en zou hier iets mee doen. Dus toen een vriendin hem in augustus 2014 wees op de eerste escaperoom van Nederland (de meningen zijn hierover verdeeld, Rik doelt op Bunschoten) wist hij het meteen. Dit was wat hij wilde vertellen en maken. En zo kreeg het gebouw zijn bestemming.

Rik heeft veel theater scripts geschreven en ook wat filmscript ervaring opgedaan. “Een escaperoom zie ik als een theater script, de spelers zijn zelf de acteurs in dit theaterstuk. Een theaterstuk heeft altijd een wow moment, een verrassingselement. Zo bedacht en bedenk ik steeds nieuwe ‘blijvende’ theaterstukken.” Geschiedenis is volgens hem vooral om van te leren, en daarom juist zo interessant om over te vertellen. Als verhalenverteller van bestaande mysteries is zijn droom dus werkelijkheid geworden met een escape room.

Mystery House Valkenburg

"Een escaperoom zie ik als een theater script, de spelers zijn zelf de acteurs in dit theaterstuk."
Zelf is hij een fanatieke speler en zoekt hij vooral kwaliteit escaperooms. De beleving moet daarbij goed zijn, er moet een mooi verhaal zijn en het puzzel element niet te voor de hand liggend. “Gek genoeg merk ik dat mijn favoriete escaperooms altijd bevlogen eigenaren hebben. Eigenaren met passie.”

Mystery House Valkenburg
Door de prachtige locatie van Mystery House waan je je bij binnenkomst al in een andere wereld, niet alleen in de kamers. “Mystery House Valkenburg staat voor bestaande mysteries en een beetje van mij. Oftewel ik zoek interessante casussen op en kijk of ik ze kan toepassen op een mooie queste.” Daarbij probeert hij op te letten dat onderwerpen niet te cliché zijn en vergeet hij de rol van de dames in onze geschiedenis niet. Volgens Rik worden die nog wel eens onderbelicht. Daarom spelen ze een hoofdrol in The Lost Flight & The Asylum Revealed.

Master Mind was een van de eerste kamers in Nederland specifiek voor 1 of 2 personen. De kamer wordt veel geboekt, ondanks dat maar 7% het haalt. Die moeilijkheidsgraad triggert ook veel spelers. “Gek genoeg zijn het de beginnende spelers die de kamer juist wel halen en de gevorderde spelers niet.” Volgens Rik heeft het succes ook te maken met het feit er veel koppeltjes zijn die graag iets met z’n tweeën willen doen. De kamer wordt ook vaak last minute geboekt omdat je met z’n tweeën sneller pas last minute beslist wat je gaat doen.

Na de nodige vertraging is Asylum Revealed inmiddels alweer een tijdje te spelen. Maar tegelijkertijd werd destijds ook nog een nieuwe kleine kamer aangekondigd. Een prequel op Master Mind. Hier gaat echter nog het een en ander aan veranderen. In plaats van een prequel, zal het een nieuw thema worden, The Imprisoned Musketeer, en moet wat meer romantiek bevatten voor de spelende koppels. De vertraging is verder goed te verklaren: “Mystery House werkt vooralsnog zonder bank, dus we moeten steeds financieren uit wat er binnenkomt, dat neemt meer tijd in beslag dan dat men denkt. Het enthousiasme en animo is er zeker, maar de financiën is ook een ding.”

Hoogte- en dieptepunten
Rik is erg trots op zijn team. “We hebben een mooi gemotiveerd team, waarmee we veel lol beleven en ook het plezier overdragen aan onze gasten.” Ook is hij blij met de waardering uit het bedrijfsleven, zoals het winnen van de innovatieprijs VVV Zuid-Limburg. Maar ook het eerst huwelijksaanzoek in de Master Mind kamer een jaartje geleden noemt hij als een hoogtepunt.

Minder mooi was die keer dat ze bezoekers met drank het voordeel van de twijfel gaven. Vervolgens werden er (al dan niet moedwillig) spullen in de kamer vernield. Tegenwoordig mogen mensen met drank op de kamer niet meer in.

Daarnaast gaan ze nu pas een kamer promoten als deze daadwerkelijk af is. Dus eerst de kamer goed testen en de kinderziektes eruit en dan pas de PR op gang brengen. Op die manier kunnen ze nog beter de kwaliteit borgen en hoog houden.

Mystery House Valkenburg
"We hebben een mooi gemotiveerd team, waarmee we veel lol beleven en ook het plezier overdragen aan onze gasten"
Valkenburg
Valkenburg is de perfecte plek voor Mystery House, een stad waar je de geschiedenis als het ware kunt voelen. Daarbij zitten ze zo’n 20 seconden van de Grotestraat in Valkenburg. Meer dan genoeg eetgelegenheden en kroegen om na te babbelen dus. Voor diegene die interesse hebben in de geschiedenis van Valkenburg hebben ze sinds kort ook de Mystery City Walk. Een stadswandeling, met acteur, over de sagen en mythen van de stad. “Een heel ander belevingsspel dan een escape room. Bij de escape room werk je samen, bij de Mystery City Walk maak je verbondjes, maar weet je niet zeker of je elkaar kan vertrouwen… Dat werkt erg hilarisch. Het is verder een ontspannen spel, waarin jezelf bepaald hoe gek of hoever je erin meegaat. Niets hoeft, alles mag. Laagdrempelig dus.”

Toekomst
Mystery House is nog niet klaar. Ze willen nog een grote en een kleine kamer ontwikkelen. Daarnaast gaan ze de oude bioscoopzaal ombouwen tot een theater in jaren ‘70 stijl. Daar kunnen dan oude folklore, maar ook nieuwe energie try outs plaatsvinden. “Het zal nog even duren voordat deze dromen allemaal werkelijkheid worden. Doel is in ieder geval om te blijven innoveren.” 

En de toekomst wat betreft escape rooms in bredere zin? “Wij merken dat kwaliteit langzaam boven komt drijven. We blijven de mensen adviseren om naar sites als jullie te blijven kijken om het kaf van het koren te scheiden.” Volgens Rik raken we met z’n allen nog te veel ‘beginnende’ spelers kwijt. Bezoekers die via Social Deal bijvoorbeeld kiezen voor een bezoekje aan ‘minder goede’ escape rooms en daardoor niet het ‘escape room’ virus te pakken krijgen. Daar kunnen we ons natuurlijk alleen maar bij aansluiten.

Genoemde escape rooms

Mystery House Valkenburg

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren