Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Kamer 237

Al vanaf het begin van Escapetalk stond De Loods in Uden bij ons in de Top 20. Deze kamer sloot helaas zijn deuren eind 2016, maar op een vervolg hoefden we niet lang te wachten: in maart 2017 opende Kamer 237. Ook deze kamer stond binnen no time hoog in de Top 20. Dat vonden we reden genoeg om Kamer 237 zelf eens te bezoeken en met de bedenker/eigenaar van deze toplocaties te praten.
 
Stefan Trimbach is zelf ook een fanatiek escaper: in 5 landen (Japan, Hongarije, Duitsland, België en Nederland) speelde hij ruim 90 escape rooms. Hij ziet zichzelf eigenlijk dan ook meer als speler dan als ondernemer: “Ik vind het leuk om me volledig over te geven aan het verhaal van een kamer en om me vast te bijten in uitdagende puzzels. Samen met mijn vrienden een uitdaging aangaan. Het gaat me dan ook niet meer om een snelle tijd maar om een goede beleving, maar ‘escapen’ blijft uiteraard toch wel altijd het doel.”
 
Naast het runnen van een escape room is hij ook nog eigenaar van een mediabedrijf (Men of Media). Volgens hem is dit goed te combineren: ‘als je de dingen doet die je leuk vindt, heb je energie voor 10 man!’ Zijn passie voor escapen ontwikkelde zich nadat hij zijn eerste escape room (Escape Room Veghel) had gespeeld. Hij was direct verslaafd en wist zeker dat hij hetzelfde wilde doen: een escape room bouwen en runnen om al die enthousiaste mensen te mogen ontvangen. De Loods en Kamer 237 zijn dan ook gemaakt vanuit passie, en dat is naar onze mening absoluut terug te zien!
 
De perfecte formule
Volgens Stefan is een goede escape room een combinatie van een goed verhaal (storytelling), identificatie met een persoon in het verhaal, mooie entourage, bijzondere technieken ondersteunend aan het verhaal en uitdagende puzzels (van doen tot denken). Volgens hem gaat het vaak mis omdat de samenhang tussen deze factoren nogal eens te wensen overlaat: “Een kamer vol prachtige technieken en special effects is nog niets zonder een goed verhaal en puzzels.”
"Ik had de locatie gevonden en het was meteen duidelijk dat daar maar één verhaal bij kon horen."  
De Loods
De eerste escape room die Stefan maakte, ging over de Heinekenontvoering. “Ik had de locatie gevonden en het was meteen duidelijk dat daar maar één verhaal bij kon horen.” Na de opening heeft hij nog zeker acht maanden gewerkt aan de perfectionering van de spellijn. “Er is in die tijd heel veel veranderd, ook omdat het gewoon leuk is om nieuwe puzzels te bedenken en te maken. Daarnaast kun je iets nog zo goed uitdenken, maar je kan nooit voorspellen hoe het spel(onderdeel) door de spelers wordt beleefd en hoe het zich verhoudt tot de rest van de kamer.”
 
Volgens Stefan was elke groep die vol adrenaline in de laatste minuut van het spel wist te ontsnappen een hoogtepunt. Maar natuurlijk waren er ook dieptepunten: “Ik merk dat spelers soms met iets te weinig respect met de spullen omgaan. Uiteraard laat je van de adrenaline wel eens iets vallen of trek je ergens net iets harder aan dan je normaal gesproken zou doen, maar mijn stelregel is altijd: bedenk je dat er na jullie nog een groep komt die ook van alle elementen van het spel wil genieten.”
 
En toen sloot De Loods zijn deuren… De politie was erachter gekomen dat er mensen werden ontvoerd in De Loods, en ze moesten dus maken dat ze wegkwamen! Ook de afsluiting dus geheel in stijl. Maar wij waren benieuwd naar de echte reden achter het sluiten van een succesvolle escape room. “Alles wat ik aanpak wil ik voor de volle 100% doen. Ik vind het belangrijk om iets goed te doen en wil daarom mijn volledige focus daarop leggen. Winst maken is niet mijn hoofddoel, enthousiaste gasten wel. De Loods was een hele leuke en goeddraaiende kamer, maar ik had ondertussen superveel ideeën voor Kamer 237 en daar heb ik dus mijn focus op gelegd.”
"Alles wat ik aanpak wil ik voor de volle 100% doen. Ik vind het belangrijk om iets goed te doen en wil daarom mijn volledige focus daarop leggen."
Kamer 237
Het verhaal van Kamer 237 gaat over een hotelkamer die in de jaren ‘70 is gesloten nadat een gezin op mysterieuze wijze is verdwenen. Jullie zijn de eerste bezoekers van kamer 237 sinds die tijd… Op de website kun je hiervan de trailer bekijken.
 
Inmiddels hebben we Kamer 237 zelf ook gespeeld, en we waren enorm onder de indruk. En met ons een hoop anderen: de louter positieve recensies op Escapetalk zeggen naar onze mening genoeg. Ook Stefan zelf is laaiend enthousiast: “Kamer 237 is alles wat ik zelf graag zou willen beleven in een escape room. Ik heb geprobeerd om alles te maken wat ik zelf als fanatiek speler zou willen zien/voelen/doen/ervaren. Ik hoop dat de bezoekers dat ook gaan waarderen. Net als bij De Loods zal ik Kamer 237 ook continu blijven finetunen aan de hand van de verhalen van de bezoekers.”

De film The Shining is een grote bron van inspiratie geweest voor Kamer 237. Dit betekent overigens niet dat je de film ook gezien moet hebben om de kamer te kunnen spelen. “The Shining wordt gezien als drama/horror terwijl ik met Kamer 237 absoluut geen horror wil uitstralen. Ik zou Kamer 237 willen omschrijven als een mysterieuze kamer met hier en daar een spannend momentje.”
"Kamer 237 is alles wat ik zelf graag zou willen beleven in een escape room."  
Aanraders?
Natuurlijk vroegen we Stefan ook wat zijn favoriete escape rooms op dit moment zijn. In het buitenland waren dat: Beast of Berlin in Berlijn (“een kamer die tot in de puntjes is afgewerkt, een goed (waargebeurd) verhaal en een heerlijke gameflow heeft.”), Red Room in Tokyo (“natuurlijk al bijzonder omdat het in Tokyo is, daar waar Real life gaming ontstaan is. De eenvoud is wat deze kamer briljant maakt. De hele kamer is een groot WTF-moment.”) en The White Mission in Boedapest (“een kamer met fantastische puzzels en waar je hele team scherp moet zijn om een kans te maken om te kunnen ontsnappen.”).
 
In Nederland noemde hij de volgende: The Experiment van Great Escape in Zwolle (“ze hebben in mijn ogen weer een nieuwe dimensie gegeven aan de escape room wereld.”), De Drukkerij van Project Escape in Nijmegen (“een fantastisch mooie kamer. Tot in detail uitgewerkt van een op waarheid gebaseerd verhaal.”) en The Seven Sins van Breakout Room in Den Bosch (“een van de nieuwste kamers van Nederland en een combinatie van goede puzzels en een zeer mooi afgewerkte kamer waar gewoon alles klopt.”)
 
Echt uitgesproken verschillen ziet hij niet tussen het buitenland en Nederland, maar wel heeft hij het idee dat de ontwikkeling in Nederland veel sneller gaat dan in de rest van de wereld.

En hoe nu dan verder? Voorlopig wil Stefan vooral genieten van alle leuke gasten die hij mag ontvangen in Kamer 237, maar ondertussen denkt hij ook al een beetje na over een tweede kamer op deze locatie. Voor ons kan die tweede kamer in ieder geval niet snel genoeg komen!
 
 

Genoemde escape rooms

De Loods Kamer 237

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren