Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Verslag NK Escape Rooms 2019 - ronde 4 (de finale)

Kleine schrik toen bekend werd dat we ons op de finaledag om 08:30 moesten melden bij Fort Stafort in Stabroek. Dit kleine plaatsje net over de grens in België, was aangewezen als finaleplek van het NEDERLANDS kampioenschap escape room. Ik wil niet overkomen als een overkritische, iets te zure muts, maar ik had persoonlijk gekozen voor een….tja….wat meer Nederlandse locatie. Flash forward: inmiddels ben ik erachter dat ook het Belgische kampioenschap escape room haar finale op deze locatie plaatsvond, dus waarschijnlijk gold hier een 2 voor de prijs van 1 deal. 

Maar dat mocht het enthousiasme niet drukken en zo vertrokken wij op de eerste zaterdag van maart met kannen koffie op schoot richting België. Eenmaal aangekomen troffen wij een prachtig fort, met een minder prachtige bijbehorende temperatuur en luchtvochtigheid. Gelukkig waren wij al geinformeerd ons hierop te kleden. Dresscode was naast warm, leger-geïnspireerd en dus was ik waarschijnlijk een van de eerste soldaten met camouflage strepen op de wangen en een coltrui. Ik voelde mij een ware influencer. 

NK Escape Rooms 2019 - finale

Alle kampioenen verzamelden zich in de eetruimte voor de introductie van de dag.
We werden welkom geheten door twee soldaten die ons op humoristische, iets te weinig ingestudeerde manier het doel van de dag uitlegde. Al snel bleek dat het zoeken naar de ontsnapte psychopaat in ronde 1 t/m 3 volkomen onzin was en onze prestaties alles te maken hadden met een sollicitatie tot Duitse soldaat/spion…...juist…….

*Ziet het gesprek tussen de mensen van de organisatie voor zich*: 

  • ´Jongens, we kunnen de finale van ons NK enkel in een fort in België spelen, dan kunnen we de kosten delen met het NK België!´. 
  • ´Ja maar, een fort heeft toch niets meer met de ontsnapte psychopaat te maken, meer met oorlog enzo?!´
  • ´Ah joh, doen we gewoon dat het allemaal niet waar was en het eigenlijk om het worden van een spion bij het leger draaide´.
  • ´Oke, opgelost! Kom we gaan koffie drinken´
Weet je nog vroeger? Toen je een verhaal schreef op de basisschool en je eigenlijk niet wist hoe je het verhaal moest eindigen? Dat je dan de meesterlijke twist erin stopte dat alles een droom was? Zo voelde het een beetje….

Maar goed, de dag moest nog beginnen dus laten we niet direct al alle hoop op een succes opgeven. 

Dat kwam later.

Elk team had een programma opgestuurd gekregen met daarin 8 aangewezen plaatsen in het fort alwaar we 10 minuten de tijd per onderdeel kregen om de opdracht succesvol af te ronden. Onze eerste opdracht bestond uit het maken van een domino d-day achtige constructie. Zenuwslopend, maar zeker enthousiasmerend wanneer het lukt. Echt iets dat past bij een escape room? Nopes…

Hierna ging het qua motivatie en energie eigenlijk alleen maar bergafwaarts. We belandden ook in kamers waar de opdracht niet werd uitgelegd en deze binnen 10 minuten moest worden ontcijferd en opgelost. Denk; hier heb je een kamer met projecties van gekleurde stroomdraden, hier heb je een opdracht met draaischijven, succes! De ene na de andere groep verliet steeds gefrustreerder de ruimtes. Wat ook niet meehielp was het feit dat de opdrachten in het Engels waren opgeschreven. En nu is onze kennis van Engelse taal best goed, maar we doen mee aan het NEDERLANDS(!) kampioenschap. Daarnaast was het ook nog eens zulk steenkolen Engels dat zelfs de opdrachten die uitgeschreven waren niet duidelijk waren. 

Van de acht onderdelen hebben we er maar een enkele gehaald. Van de acht onderdelen was maar één onderdeel in de lijn van een escape room. Dit onderdeel haalden we niet omdat de techniek haperde. De spelleider was zo slecht op de hoogte van hoe de opdracht moest worden uitgevoerd dat ze ons niet eens kon zeggen of we wel of niet de goede strategie hadden gevolgd. 

NK Escape Rooms 2019 - finale

Enfin, na 8x 10 slopende minuten was het wachten op de uitslag. Lunch was prima geregeld en het socializen met de andere teams maakten het wachten draaglijk. Toen het eindelijk tijd was te horen wie door was naar de volgende ronde, keek ik eens om me heen. Van de gezichten was spanning af te lezen. Spanning omdat eigenlijk niemand wilde horen dat ze door waren naar het middagprogramma. De winnende teams gingen namelijk de kamers die ze nog niet gespeeld hadden, alsnog doen. Op dit punt was iedereen van ons team er zo klaar mee dat we opgelucht waren niet door te zijn.

Wat een ontzettende anti-climax was deze dag. Zo enorm zonde, na de sterke rondes die voorafgingen aan de finale dag. Zou ik nog een keer meedoen? Het voelde zeker niet als weggegooid geld, maar volgend jaar sta ik denk ik niet op de deelnemerslijst.

Zeker niet omdat de organisatie van het NK geen evaluatie heeft doorgestuurd en ik dus niet overtuigd ben van een verbetering. En qua afronding valt er wel meer te verbeteren. Zo zijn de oplossingen van de opdrachten nooit online verschenen en zijn er dus nog steeds opdrachten waarover wij volledig in het duister tasten. De teaser van de aftermovie werd al snel op facebook gezet, maar ruim 2 maanden verder is de volledige aftermovie nooit verschenen. Jammer uitjesbazen!

Jullie hadden een hele sterke start, maar de afronding liet enorm te wensen over. Laten we hopen dat jullie zelfreflectie zodanig is dat feedback via een evaluatie niet nodig is om het NK 2020 van A tot Z goed te organiseren. Dank voor een zeer vermakelijke ronde 1, 2 & 3, jammer van deze finaledag!

Wat jammer, als deelnemer van het BK las ik met veel plezier ronde 1 t.e.m. 3. Ik zei nog tegen m'n team van kijk, zo kan het dus ook .. Onze finaledag bestond uit 18 van die kleine rooms met inderdaad niet altijd evenveel duiding. Die puzzel met de beamer en de draden was bv. onmogelijk op te lossen. We hebben uitgebreid feedback gegeven aangezien we het al bij al wel nog een aangename dag vonden. Aangezien beide orga's elkaar duidelijk kennen, hoop ik dat ze nu de koppen bij elkaar steken en het beste van beide edities meenemen naar volgend jaar. Wij hebben alvast onze gal kunnen spuwen via een survey.
05 juni 2019 om 13:24:51
Goed geschreven en zo erg mee eens! Wij hebben ook echt ervaren dat alle "kamers" waren opgezet om te falen en het doel was om het minste loserteam te zijn. Het zou beter zijn om je kamers op te zetten voor succes en vanuit al die successen de beste te selecteren.
03 juni 2019 om 16:48:37
Het lijkt wel of ik naar het verslag van een teamlid zit te kijken! :-) De verwondering over de locatie, het verhaal dat in 1 klap nergens meer op sloeg, het enthousiasme dat per 10 minuten daalde tot een (letterlijk) vriespunt. Wij haalden er uiteindelijk 2. We spraken met een groepje dat op internet van te voren al had gezien dat de Belgische finale exact hetzelfde was en hadden daar dus ook de oplossing van 1 van de puzzels al in een filmpje gezien. Wij zijn voor de vorm ook blijven zitten tot de uitslag van de ochtend maar daarna zo snel mogelijk vertrokken. Erg jammer, want rondes 1 t/m 3 waren gewoon hartstikke leuk en zaten prima in elkaar. Nou zal het ook echt niet meevallen om een finale voor zoveel mensen tegelijk te organiseren, maar alsnog. Hopelijk volgend jaar beter, wij gaan het denk ik toch wel weer een kansje geven, al is het maar om de lol die we de eerste 3 rondes hadden.
03 juni 2019 om 14:48:00
Wij vonden het eigenlijk wel een toffe finale. Echt een gave locatie. Oké, even een stukje rijden maar dan heb je ook wat. Iets meer comfort was wel prettig geweest maar dan mocht bij ons de pret niet drukken. Wij hebben de grootste lol gehad met ons team. Ook al hebben wij ook niet veel kamers gehaald, maar dat lijkt ons wel logisch omdat een finale natuurlijk ook moeilijk hoort te zijn. En in combinatie met de rondes 1, 2 en 3 krijg je zeker waar voor je geld. Volgend jaar doen wij zeker weer mee.
01 november 2019 om 07:38:18

Plaats een reactie

Login om te reageren