Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op Reis: Escape rooms in Sofia

Alex en Francis van Escape Adventure in Best, Henny en Mariska van Villa Bretil in Rijen en Mels en Jessica van Breakout Room Den Bosch zijn in november 2018 naar Sofia (Bulgarije) geweest en hebben daar 14 kamers gespeeld in 3 dagen. Speciaal voor Escapetalk kwamen ze terug met onderstaand artikel.

Zoals jullie misschien al weten zijn wij fanatieke escapers. Na Boedapest en Praag ontdekt te hebben waren nu de pijlen gericht op Sofia! Na contact te hebben gehad met een locale medewerker van een van de escaperooms daar zijn we aan de slag gegaan om de route te gaan bepalen. In Nederland zijn we gewend dat de escape rooms de hele dag geopend zijn en er ongeveer 9 timeslots per dag te boeken zijn. Dat werkt in Sofia wat anders, dus een goede voorbereiding en uitgezette route is van belang. Wel kun je rekenen op een ongelofelijke goede ontvangst bij elke escape room. Je bent overal zeer welkom! Hieronder lezen jullie onze ervaringen.

Dag 1: Go to Bulgaria!
We hadden een vlucht wat laat op de middag en kwamen daarom pas na 20.00 uur aan in Sofia. Nadat we de auto hadden gehuurd zijn we in de sneeuw naar het hotel gegaan. Aansluitend hebben we nog een hapje gegeten. We hadden meteen door dat dit in Sofia een stukje goedkoper is dan dat we in Nederland gewend zijn, voor een hoofdgerecht en drankjes waren we met 6 personen ongeveer € 70,- kwijt. Top!

Escape rooms in Sofia

Dag 2: Let's start the games!
Na een heerlijk continentaal ontbijt moesten we om 11.00 uur beginnen in de eerste escape room, Crystal Skull van Escapeway. Het verhaal van Crystal Skull is dat van Indiana Jones. Puzzels waren mooi in thema en de kamer was mooi afgewerkt met her en der leuke technische snufjes. Als we dan toch een klein minpuntje moesten noemen was dat het geluid in de kamer wat harder had gemogen, er was nu nauwelijks sprake van een spanningsopbouw.

De tweede kamer was Pirates Adventure van Offline. Hier waren vooral Alex en Francis erg benieuwd naar omdat zij ook een piratenthema hebben in een van hun kamers. Puzzels waren een combinatie tussen technisch en niet-technisch. Deze kamer is lineair en dus met 6 personen wat te veel. Dit geldt trouwens voor de meeste kamers in Sofia.

Derde van deze dag was Room66 I. Hierbij hadden we gewacht tot het avond werd, omdat ze wat ‘spannender’ zijn. Het verhaal gaat over een professor die door een portal naar een ander tijdperk word verbannen. De kamer staat aangeschreven als eng… nou voor sommigen van ons was dat ook zeker het geval!! Puzzels waren zeker niet gemakkelijk, en we zijn dan ook maar op het nippertje ontsnapt.

Room66 II was de laatste kamer van deze dag. Het verhaal is gebaseerd op de film ‘The Ring’, een meisje dat door demonische krachten is bezeten. Ontvangst is in deze kamer bijzonder te noemen, geheel in karakter. We waren het er over eens dat we de puzzels in deze kamer minder vonden als in Room66 I. En ik denk dat we onze schrikmomenten bij de vorige al hadden opgebruikt, want daarvan was nauwelijks sprake in de tweede versie die eigenlijk enger zou moeten zijn… Voor I en II geldt dat er een duidelijke verhaallijn te volgen is, een mooie toevoeging aan de beleving!

Dag 3: Fired up!
Na een succesvolle eerste escape-dag waren we helemaal klaar voor de tweede dag. De eerste kamer van deze dag was the Illusionist van Breakout Rooms. Het verhaal ging over een illusionist die ons voornamelijk op het verkeerde been wilde zetten met zijn trucs. Na een zeer moeizame start vlogen we even laten in een bloedgang door de kamer. En stonden we uiteindelijk na 38 minuten buiten.

Voor de tweede kamer van deze locatie stond Endorphin van Blue Lab op de planning. Hier was onze taak om Meth te maken. De kamer is gebaseerd op Breaking Bad en was tof ingericht. Waarvoor we bang waren bij een lab, dat altijd aanwezige en soms zo saaie periodieke systeem, was deze keer op een hele leuke manier gebruikt! Tof was ook dat de decoratie ook echt goed werd gebruikt bij de puzzels. Deze kamer heeft een tijdslimiet van 90 minuten, wij stonden na 59 minuten weer buiten, maar we hebben ons zeker goed vermaakt.

Voor kamer 3 en 4 van deze dag hadden we besloten om ons op te splitsen omdat er een echt niet geschikt was voor 6 personen. Zo werden de heren en dames van elkaar gescheiden…. Voor de dames stond eerst Trap van Hour Escape op de planning. Het verhaal was dat we gegijzeld waren en aan onze gijzelnemers moesten ontkomen. De kamer was simpel ingericht, muziek was op een goed niveau, en er was een lekkere flow met het spelen van de puzzels.

Daarna gingen we door naar SAW2 room! Hiervan hadden sommigen van ons al wel door dat het een enge kamer zou zijn! We belden aan…en het ‘spel’ startte direct! 1 voor 1 werden wij richting de kamer geleid. Voor de echte horrorliefhebbers, deze kamer moet je gespeeld hebben!!! Puzzels waren zeker niet makkelijk te noemen, maar doordat we één echte angsthaas in ons midden hadden net niet op tijd kunnen ontsnappen (de mannen wel trouwens). Zo nu en dan waren er flinke schrikmomenten. Leuk om te melden is dat ze echt veel inspiratie hebben opgedaan uit de Saw film(s). Voor de meesten van ons de kamer met de beste beleving tot nu toe!Dag 4: Let’s do this!
Deze dag stonden er eigenlijk 5 op de planning, maar omdat we een gat van 3 uur hadden, besloten we er nog 1 extra bij te boeken :) Je bent een fanatiekeling of je bent het niet hè?!

Als eerste gingen we naar Secrect of Kryptos van Myst. Bij andere escape rooms kregen we te horen hoe bijzonder deze kamer zou zijn, dus gingen we (met misschien te) hoge verwachtingen hierheen. De medewerkster had tijdens haar intro al verteld dat dit toch wel een ander soort escape room was en dat we niet echt puzzels op hoefde te lossen en vooral niet op zoek moesten gaan naar slotjes. Hij staat dus stijf van de technische snufjes. Voor ons was het de meest onlogische kamer van Sofia. Naar onze mening kun je deze kamer alleen spelen met heel veel hints en dat vonden we erg jammer.

Nummer 2 van vandaag was Al Capone’s Bar van 3 Keys. In deze kamer was het de bedoeling dat we de 7 staten moesten achterhalen waar Al Capone actief was en zijn wapens verzamelen om ze naar een safe spot te brengen. Hier hadden we weer een lekkere puzzelflow te pakken. Voor deze kamer staan 70 minuten, wij waren buiten na 34 minuten.

Voor de derde van deze dag gingen we naar een andere locatie van 3 Keys waar we als eerste the Detective’s Timemachine speelden. Het verhaal hier was dat de professor zichzelf en ons had geteleporteerd naar het jaar 1893. Aan ons de taak om onszelf terug te brengen naar het heden. Deze kamer was van de 3 Keys kamers, de moeilijkste, niet perse omdat de puzzels zo moeilijk waren maar omdat het er ontzettend veel waren! Met nog 5 minuutjes over op de klok kregen we te horen dat we het heel goed gedaan hadden!

Daarna de laatste kamer van 3 Keys, The Matrick. Deze is aardig geïnspireerd op de film ‘the Matrix’. In deze kamer waren geen cijferslotjes en dus wat meer technische snufjes. De puzzels waren, vonden wij, makkelijker dan in de vorige kamers van 3 Keys. Met nog ruim 15 minuten op de klok werd ook deze kamer afgevinkt!
Waarna wij door konden naar de vijfde kamer van deze dag. Hiervoor gingen we naar Teorema, voor de TNT kamer. Het verhaal is dat er een overval is gepleegd op een grote bank in Sofia. Daarbij hebben de overvallers een bom neergelegd voor de uitgang zodat de politie niet binnen kan komen. Wij moesten de bom binnen 60 minuten ontmantelen om te ontsnappen. Aan deze kamer kun je zien dat hij al wat ouder is en de puzzels vonden wij niet bijzonder. Teorema heeft ook niet de goedkoopste kamers van Sofia, wij hadden er meer van verwacht helaas.

Dan de allerlaatste kamer van ons geslaagde tripje, Atlantis ook van Teorema. We hadden in de wandelgangen al wel gehoord dat dit het kersje op de taart zou zijn. Daar is echt geen woord aan gelogen! De beleving en de looks van deze kamer is als geen andere in Sofia! Het verhaal gaat over het hart van Poseidon. En dat hij door het afstaan van zijn hart vele generaties in vrede heeft kunnen laten leven. Door hebzucht en wraak heeft Zeus uiteindelijk in moeten grijpen. De taak is dan ook om het hart veilig te stellen. We waren het er allemaal wel over eens dat dit de mooiste kamer van Sofia was.

Dag 5: There is no place like home!
Om 06.00 kregen we een wake-up call van de receptie, oeps die was niet voor ons! Maar gelukkig scheelde het maar 30 minuten met onze eigen wekker. Na het ontbijt vertrokken we weer naar het vliegveld om naar ons koude kikkerlandje terug te vliegen. We kunnen terugkijken op een zeer gezellig en geslaagd tripje!

Zoals jullie hebben kunnen lezen hebben we in totaal 14 kamers gedaan. Hieronder een TOP 7 van de beste kamers:

  • Atlantis – Teorema
  • Saw2 Room
  • Crystal skull – Escapeway
  • Detective’s Timemachine – 3 keys
  • Endorphin – Blue Lab
  • Room66 I
  • Pirates Adventure - Offline

Hopelijk tot ziens in een van onze eigen escape rooms!

Alex & Francis - Escape Adventure Best
Henny & Mariska - Villa Bretil
Mels en Jessica - Breakout Room

Genoemde escape rooms

Breakout Room Escape Adventure Villa BreTil Escape Rooms
Uiteindelijk hebben we de volgende kamers gespeeld: Hour Escape – Trapped, Endorphin – Blue Lab, Escapeway – Crystal Skull, 3Key – Al Capone's Secret Bar, Offline – Pirate's Adventure, Room 66 – Room 66 II, 3Key – The Matrick, 3Key – Detective & the Time Machine, Myst – Secret of Kryptos, Questhouse – Genius Insanity, Teorema – TNT en Teorema - Atlantis. Mijn toppers waren Blue Lab, Atlantis, de kamers bij 3Key en Room 66 II. Overall is Sofia een leuke bestemming qua escape rooms om naar toe te gaan, redelijk vergelijkbaar met Boedapest en Praag. Al zijn de laatste twee wel leuker om een echte citytrip van te maken. Iemand nog tips voor een leuke (betaalbare) bestemming voor volgend jaar? Wij kregen in Sofia als tip, Boekarest (Roemenië) maar daar hoor ik nog weinig over.
29 december 2019 om 22:10:44
Wij gaan volgende maand op escapeweekend naar Sofia. Wij zijn al in Praag en Boedapest geweest dus ik ben benieuwd naar het niveau van de kamers!
23 oktober 2019 om 10:54:59
@Jess , we gaan komend weekend!
18 november 2019 om 15:03:40
Hoe vonden jullie de kamers Miranda?
13 november 2019 om 20:06:06
Hoi Perry, Voor ons (mels en jessica) staat Praag toch wel bovenaan. Qua afwerking, puzzels en beleving vonden wij het daar tot nu toe het leukst. Sofia was zeker ook tof. Boedapest was voor ons het minst, maar daar moet ik bij zeggen dat dat ons eerste tripje was en we toen vooral kamers met korting hebben gespeeld en daarom misschien niet de beste heb uitgekozen toendertijd.
06 februari 2019 om 17:38:39
Ben toch wel erg benieuwd wat over het algemeen gezien het niveau van de kamers was in vergelijking met Boedapest en Praag (begrijp dat elke kamer op zichzelf staat maar gekeken naar het algehele niveau). Als je een top 3 van deze steden zou moeten maken... wat zou dan de volgorde zijn?
06 februari 2019 om 14:34:10

Plaats een reactie

Login om te reageren