Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Escaperoom Zeewolde

Als je veel escape rooms speelt, heb je er vast ook wel eens over nagedacht om er zelf eentje te bouwen. Voor velen blijft het bij een idee, maar voor deze zes uit Harderwijk niet. Nadat ze zelf verslaafd raakten aan het spelen van escape rooms, openden ze op 2 april 2016 hun eigen kamer in Zeewolde: The Illusionist. Nog niet zo lang geleden speelden we deze kamer zelf, en waren we erg onder de indruk van een aantal puzzels en technische elementen in deze kamer! Inmiddels zijn ze al meer dan een jaar open, en dat leek ons een mooi moment om deze bijzondere samenstelling van eigenaren eens beter te leren kennen.

Hoe het begon
Een advertentie van een escape room in de krant trok de aandacht: ze hadden geen idee wat ze ervan moesten verwachten, maar ze werden wel nieuwsgierig. “Voor een deel van onze groep was dit het begin van een verslaving. Inmiddels zijn een aantal ook naar Budapest geweest om daar te spelen. Sommigen hebben inmiddels meer dan 50 kamers gespeeld.”

In het begin werden er grapjes gemaakt over het zelf maken van een escape room, maar op een bepaald moment werden die grapjes steeds serieuzer: “Vanaf dat moment ging het best snel en werden er serieuze plannen gemaakt voor een thema met aansluitende puzzels en werd er gekeken naar locaties. Het bleek vooral lastig te zijn om een goed pand te vinden met het juiste bestemmingsplan. Uiteindelijk bleek dit te kunnen op het terrein van Stal Hulkestein op de rand van Zeewolde en Nijkerk: de koffie- en zadelkamer die niet meer gebruikt werd, kon worden omgebouwd tot een escaperoom.”
 

Het verhaal was vrij snel gemaakt, maar we hebben er veel langer over gedaan om tot de naam van Wilhelm te komen.


Het verhaal van Wilhelm Hendrickx
Nadat er vele ideeën de revue hadden gepasseerd, werd er gekozen voor een thema met een illusionist in de hoofdrol: Wilhelm Hendrickx. “We kozen hiervoor omdat we daar meteen allerlei puzzels bij konden bedenken en omdat het een thema is dat heel veel mensen aanspreekt.”

Het verhaal gaat over een excentrieke illusionist die ergens achteraf in Zeewolde woonde. 30 jaar geleden is hij plotseling verdwenen en het is de taak van de spelers om erachter te komen waar hij is gebleven. “Het verhaal was vrij snel gemaakt, maar we hebben er veel langer over gedaan om tot de naam van Wilhelm te komen. Wat is nou een goede naam? Uiteindelijk hebben we gekozen voor een redelijk standaard Nederlandse naam, maar we hebben deze wel wat verouderd: Wilhelm in plaats van Willem en Hendrickx in plaats van Hendriks. Dat past toch net even wat beter bij een illusionist die 30 jaar geleden verdwenen is.”

Bij dit magische thema hebben ze geprobeerd om een grote verscheidenheid aan puzzels in de kamer aan te brengen zodat het voor iedereen leuk is om te spelen. “Wij vinden zelf dat we leuke en goede puzzels hebben en hierdoor een uitdagende kamer bieden.”


Een jaar later
In april waren ze een jaar open. We vroegen ze naar hun mooiste herinneringen: “Natuurlijk is het volledig realiseren van je eigen ideeën (inclusief het omgaan met tegenslagen) een prachtige herinnering, maar ook de allereerste betalende klanten waren een hoogtepunt. Je kunt het nog zo mooi bedenken, maar als er niemand komt, dan word je daar niet blij van. Ook is het superleuk dat geen enkele groep hetzelfde is: we hebben mensen al de gekste dingen zien doen in de kamers. Op het moment dat je denkt dat je alles gezien hebt, gebeurt er toch weer iets onverwachts. Zo heb je bij elke groep weer een andere beleving en blijft het superleuk om mee te kijken met de groepen.”

Maar het meest waardevolle is natuurlijk als al je harde werk ook gewaardeerd wordt: “De mooiste herinneringen blijven toch de momenten dat mensen heel enthousiast uit de kamer komen. Je moet toch altijd afwachten of datgene wat wij verzonnen hebben ook aanslaat bij de spelers. Gelukkig lukt dit eigenlijk altijd en zijn de reacties en recensies heel positief.”
 

We hebben mensen al de gekste dingen zien doen in de kamers. Op het moment dat je denkt dat je alles gezien hebt, gebeurt er toch weer iets onverwachts.


Met z’n zessen
Een escape room runnen met zes personen, dat lijkt ons een hele opgave. Voor deze zes blijkt het inderdaad soms lastig, omdat je zoveel verschillende meningen hebt waar je rekening mee moet houden. In het begin was het daarom nog erg zoeken, omdat niemand ervaring had met het bouwen van een escaperoom. “Toen we uiteindelijk serieus aan de slag gingen, kwamen we al snel tot de conclusie dat we het beste iedereen eigen verantwoordelijkheden konden geven en in groepjes konden gaan werken. Dit werkt veel beter en zo is het ook makkelijker beslissingen nemen.”

Daarnaast zien ze ook zeker de voordelen van hun situatie: “Niet alleen maken vele handen licht werk, maar ook zijn er zo veel meer (creatieve) ideeën.”

Favoriete kamers in Nederland
Als liefhebbers horen we natuurlijk graag de favorieten van andere fanatieke escapers. De mensen van Escaperoom Zeewolde hebben erg genoten van The Dentist in Delft: “En dan vooral de sfeer die daar neer wordt gezet, maar misschien helpt het ook dat een aantal van ons erg bang zijn voor de tandarts.” Ook hebben ze zich erg vermaakt bij The Vault in de Beurs van Berlage: “Net weer even wat anders, omdat je daar moet inbreken in plaats van uitbreken.” Als laatste noemen ze ook nog The Great Escape in Zwolle: “We zijn daar in een vroeg stadium geweest toen ze net hun tweede kamer gemaakt hadden. Een aantal van ons is daar de nieuwe kamer gaan spelen en vonden deze heel erg geslaagd.”

Met een prachtige nieuwe website gaat Escaperoom Zeewolde een nieuw jaar tegemoet. Hiermee hopen ze niet alleen de klanten sneller en beter te kunnen bedienen, maar ook bekender te worden in Nederland. “We krijgen goede recensies en iedereen is tevreden, dus waarom zou niet iedereen mogen weten dat er een hele leuke escape room in Zeewolde zit?” Verder willen ze in de toekomst mensen blijven vermaken met hun escaperoom. “We hebben zin in komend jaar, dus komt allen!”

Ook zin gekregen om The Illusionist te spelen? Ga naar de vernieuwde website van Escaperoom Zeewolde om te reserveren!

Genoemde escape rooms

Escaperoom Zeewolde
Leuk artikel en vooral ook erg goede foto van Wilhelm. Hopelijk komt er ook nog een trailer van dat niveau :) 
09 mei 2017 om 07:56:13

Plaats een reactie

Login om te reageren