Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Getest: Escape Room The Game: Jumanji Family Edition

Net voor de feestdagen ontvingen we van Identity Games weer een nieuwe editie van Escape Room The Game om voor jullie te testen. Dit keer geen uitbreiding op het basisspel, maar een compleet nieuw pakket dat je los kunt kopen: Escape Room The Game Jumanji: Family Edition.

Voor deze editie hoef je (in tegenstelling tot bij de meeste uitbreidingen) het basisspel niet te bezitten. Bij het spel zit namelijk de zogeheten Chrono Decoder die je nodig hebt om de tijd af te laten lopen en puzzels mee op te lossen en te controleren. Ook bevat de verpakking de sleutels die je nodig hebt om de oplossingen in de Chrono Decoder in te voeren. Mocht je deze editie dus willen kopen, dan kun je hem zo bestellen. Alles wat je nodig hebt, zit in de doos.

Het grootste gedeelte van het spel is hetzelfde gebleven; zo bevat het dezelfde spelopbouw (lees onze recensie over het basisspel om hier meer over te weten te komen). Maar er zijn ook een aantal verschillen. Het grootste verschil is de doelgroep: waar Identity Games voor de originele games een leeftijd van 16+ aanraadt, is deze editie voor 10 jaar en ouder. Dit is dan ook niet voor niets een familie editie. Ook heeft deze versie een algeheel thema: Jumanji. Wie kent deze klassieker met Robin Williams niet? Onlangs is er een nieuwe versie van deze film uitgekomen met onder andere Dwayne Johnson en Jack Black. Deze versie van de film is wat moderner: in plaats van in een bordspel gezogen te worden, worden de personages dat nu in een videospel. Dit laatste is ook de insteek die dit spel hanteert, hoewel het oude personage van Robin Williams (Alan Parrish) net als in de film natuurlijk wel een rol speelt. Vaak zie je dat spellen die gebaseerd zijn op filmlicenties worden afgeraffeld om gelijktijdig met de film in de winkel te liggen (om zo mee te liften op het succes van de film). Nu is daar echter geen sprake van: dit spel lag pas in de winkel enkele tijd nadat de film in de bioscoop draaide. De kwaliteit is volgens ons niet anders dan dat van de andere Escape Room The Game spellen.

Escape Room The Game: Jumanji - Family Edition

Het thema komt op verschillende manieren terug: zo is bijvoorbeeld de Chrono Decoder een beetje in thema. Daarnaast lopen de twee games die deze editie bevat, in elkaar over. Dit is ook nieuw, want tot nu toe heeft Identity Games alleen maar losse thema’s van 60 minuten uitgebracht. Dit zijn dus twee spellen van 60 minuten die qua verhaal precies op elkaar aansluiten: de ene begint waar de andere stopt. Er is dus ook een duidelijke volgorde waarin je de twee games speelt.
Toen we lazen dat het om een familie editie ging, waren we meteen bang dat het te gemakkelijk zou worden. Wij kennen weinig kinderen van 10, dus hebben we het spel gespeeld met vier volwassenen (met in ons achterhoofd natuurlijk het feit dat dit spel eigenlijk gemaakt is voor families).

Dat het dus een familie editie is, betekent niet meteen dat het spel alleen maar gemakkelijke puzzels bevat: er is voor ieder wat wils. In vergelijking met vorige spellen, bevat deze editie wel wat meer ‘doe-puzzels’ (puzzels waarbij je iets moet doen in plaats van waar je lang bij na moet denken). Er zitten wel wat simpele puzzels tussen die leuk zijn voor de jongere spelers. Voor deze puzzels hadden de makers wat ons betreft af en toe wel wat creatiever mogen zijn. Daarnaast bevat het ook echt een aantal puzzels waar volwassenen dan weer hun ei in kwijt kunnen. Identity Games heeft naar onze mening een prettige balans gevonden tussen puzzels voor jong en oud.

Wel iets wat we erg jammer vonden: op het moment dat wij speelden, werkte de app nog niet voor deze spellen. In deze app kun je normaal gesproken sfeergeluiden/achtergrondmuziek afspelen en een leuke themafoto maken bij ontsnapping. Deze hebben we dus niet voor jullie kunnen testen. Ook zonder app kun je het spel prima spelen en inmiddels zien we dat deze spellen het gelukkig wel doen in de app.

Ook al waren we met vier volwassenen wel steeds ruim binnen de tijd klaar (het eerste spel iets sneller dan het tweede spel), we hebben ons wederom goed vermaakt. Omdat het de zoveelste editie is met dezelfde opzet, merk je dat de makers steeds comfortabeler worden met deze vorm. Er zitten weinig haken en ogen meer aan: het speelt lekker door en er zit een goede gameflow in. Kortom, Jumanji: Family Edition is een leuk spel, zeker voor families. Voor ervaren spelers raden we wel de andere delen in de serie aan. Maar die allemaal al gespeeld en je kan er geen genoeg van krijgen? Dan pak je deze gewoon mee en speel je met je escape familie.

Genoemde games

Escape Room The Game: Jumanji Family Edition

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren