Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Bezocht: Real Life Game - I Can Hear You van Entered

Onze Belgische connectie Stijn speelde onlangs I Can Hear You van Entered in Maaseik en wilde graag zijn ervaring met jullie delen.

Op een donkere dag ergens midden oktober 2018 kwam ik toevallig op de site van Entered in Maaseik terecht. Hun eerste experience genaamd I Can Hear You, deed me denken aan het nieuwsitem van enkele maanden geleden dat op TV verscheen waarin het werd omschreven als de engste experience van Belgie. Na wat rond gekeken te hebben op het internet en enkele goede commentaren gelezen te hebben werd het toch eens tijd om deze te gaan doen met onze escape-groep. Blijkbaar was deze vrij populair aangezien we pas konden boeken op 12 januari 2019. 

Escape rooms zijn zelf een vorm van Real Life Games. In dit artikel doelen we met Real Life Games echter op de ervaringen die minder draaien om het ontsnappen uit een kamer maar waar interactie (met acteurs) en het verhaal de belangrijkste elementen zijn. In Nederland bestaan al enkele voorbeelden zoals Prison Escape te Breda, de H.E.L. Shooter te Woerden en het startende Tracing Thomas in Hoek van Holland. In België is de markt echter nieuw. I Can Hear You is de eerste Real Life Game van België. Volgens Raymond Reints van Gloeidraad, de producent, krijgen spelers in I Can Hear You de hoofdrol in een andere wereld door het combineren van een videogame, een escape room en interactief theater.

Het speelt zich af in een oud ziekenhuis, heeft een speeloppervlakte van 1000m2 en is beperkt tot een groep van +- 6 personen. “We hebben veel onderzoek gedaan zodat we er alles aan kunnen doen om spelers mysterie, spanning, gevaar, vrees en opbouw te laten ervaren”, aldus Raymond. “We wilden iets memorabels neerzetten wat spelers lang bijblijft. We richten ons daarom vooral op de psychologische kant van horror; als angst de primaire emotie is, zijn er nog emoties die vergelijkbare gevoelens oproepen. Denk aan nervositeit, walging of paniek. Al deze facetten hebben we in het spel verwerkt.” 

I Can Hear You - Entered in Maaseik

We wisten niet wat we moesten verwachten maar de commentaren op internet gaven ons al een heel klein tipje van de sluier. Volgens de makers worden de spelers een onderzoeksteam die een missie krijgt van privédetective organisatie ‘Het Rode Oog’. In deze casus wordt onderzocht of er waarheid schuilt achter de geruchten die rond het oude ziekenhuis van Maaseik spoken. De verhalen spreken over een voormalig chirurg die er intrek zou hebben genomen. De spelers moeten ongezien het ziekenhuis inbreken en proberen de volledige waarheid boven tafel te krijgen. Tevens werd er online vermeld dat het een zeer enge, horrorachtige ervaring zou worden; we waren dus gewaarschuwd.

Een week voor het gebeuren kreeg ik netjes een mail in mijn inbox met alle veiligheidsregels en afspraken. Een hele geruststelling omdat de mail binnenkwam op de dag dat het drama in Polen plaats had gevonden waar vijf slachtoffers vielen in een escape room. 

De nacht van te voren toevallig slecht geslapen (zou dit misschien aan mijn kinderen gelegen hebben?), maar in de late namiddag was het tijd om te vertrekken. Na een uur rijden kwamen we aan op onze bestemming. Nadat we gemakkelijk de ingang hadden gevonden werden eerst nog netjes alle veiligheidsregels en afspraken doorgenomen.

Over het spel zelf kan natuurlijk niet veel verteld worden maar de start ervan is een binnenkomer van jewelste en je weet direct, dit wordt serieus en probeer het maar binnen de tijdslimiet de opdracht op te lossen. Zelfs enkele simpele puzzels die verwerkt zijn in het spel worden een uitdaging om op te lossen met alle adrenaline die in je lijf giert. Na twee uur met knikkende knieen, angstzweet en gedurende het spel in overlevingsmodus te hebben gezeten was het spel teneinde en het eerste wat iedereen dacht van de escape-groep was, "Is dit nu echt allemaal gebeurd?" Maar ik kan met trots vermelden: I Survived.

Het concept is zeer goed bedacht en de setting waar dit afspeelt maakt hiervan een pareltje. Ook aan alle details is gedacht en geniaal uitgewerkt.  Binnen de ervaring bepaalt iedere groep zelf hoe ze het gaan ervaren. Het is met andere woorden niet chronologisch, waardoor de ervaring voor iedere groep anders is aldus Raymond Reints.

Ooit afgevraagd wat je lichaam doet in een enge situatie? Of ken je personen die stoer doen en zeggen dat ze niet bang zijn (na het kijken van bijvoorbeeld een horrorfilm)? Boek dan gerust I Can Hear You. Ook de mensen die wat bang aangelegd zijn moeten niet twijfelen om het te doen. Deze ervaring gaat je lang bijblijven en zal druk besproken worden op familiefeesten en/of bijeenkomsten van uw vrienden.

Een dag na deze beleving wordt er nog druk gediscussieerd over de uit te voeren opdracht en hoe we het misschien anders hadden moeten aanpakken. Bij het schrijven van dit artikel is het nog altijd niet te bevatten in welke situaties we gezeten hebben. Zelfs bij het betreden van een donkere kamer moet ik soms toch even denken aan I Can Hear You en krijg ik nog kippenvel. Ook kan ik vanaf nu persoonlijk zeggen dat ik iedereen zou opofferen om mijn hachje te redden, wat ik daarvoor nooit had gedacht.

Hierbij wil ik Gloeidraad, de bedenkers en uitvoerders van I Can Hear You nogmaals verder succes wensen met hun unieke concept en hopelijk mogen we in de toekomst meer van deze Real Life Games verwachten in Nederland en België.

Onlangs ook gespeeld. Hele bijzondere ervaring. Geen standaard escaperoom, maar je gaat echt op een spannende missie. Ik hoor wisselende verhalen dus volgens mij is het wel afhankelijk van welke acteur je hebt. Het slagingspercentage ligt wat laag, dus mijn verbeterpuntje zou zijn dat de acteur daar iets meer in mee speelt en de spelers af en toe net even wat meer de ruimte geeft zodat ze wat verder kunnen komen in het spel. Ontvangst en napraten was overigens heel erg gezellig.
27 oktober 2020 om 01:21:26
Inderdaad een TOP SPEL (want het is echt geen escape room). Ikzelf hou erg van horror en vind horror gewoon 'leuk'. Maar dit is zo goed opgebouwd dat zelfs ik het laatste kwartier dacht 'het kan me niet schelen of we eruit komen of niet, het mag echt gedaan zijn', mijn hart ging bijna in overdrive. Je wordt gewoon meegesleurd in het spel. Er zijn bij ons wel lichtgewonden gevallen: afgebroken nagel en veel blauwe plekken.
21 januari 2019 om 19:48:10
HERKENBAAR! Ik heb m ook gespeeld en kan dit iedereen aanraden! Super gaaf, een ervaring die je nooit meer vergeet! Doen!
21 januari 2019 om 13:03:09
Is deze terug te vinden op escapetalk.nl? Ik wil hem op mijn wishlist kunnen zetten!
20 februari 2019 om 12:11:28
Het verhaal en de opzet was erg vet. Maar daarna ging het voor ons berg afwaards de sfeer in de ruimte zelf is goed zicht in de kamer zelf is erg slecht dus als je snel niet veel ziet in het donker kan ik hem afraden. De kamer is ook erg afhankelijk van de acteur we kregen als groep geen ruimte of tijd om de puzzels die er waren (niet echt een escape room maar eerder een ervaring) te kunnen volbrengen. Veel onderdelen van de set dressing lagen los tot aan het gevaarlijke toe. De kamer is aan te raden maar ook wel alleen als je een goede acteur hebt.
10 juli 2021 om 20:12:07
Ook gespeeld. Erg leuk, maar vond het net andersom. In het begin vrij eng, maar na een tijdje weet je wel min of meer wat te verwachten. Maar zit echt knap in elkaar. Zou zeggen, ga wel echt mee op in het spel, neem het serieus, speel zoals het bedoeld is (hang niet de flauwe plezante uit) en dan is het een top ervaring.
04 februari 2019 om 18:33:23

Plaats een reactie

Login om te reageren