Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Escaperoom Villa BreTil

Het heeft veel te lang geduurd voor we eens een bezoek wisten te brengen aan Escaperoom Villa BreTil in Rijen. Om diverse redenen kwam het er maar niet van. Toen we eindelijk de kamers gespeeld hadden besloten we eigenaren Henny & Mariska maar direct eens aan de tand te voelen.

Henny en Mariska begonnen twee jaar geleden met Escaperoom Villa BreTil. Sindsdien zijn ze, buiten hun andere werkzaamheden om, bijna dagelijks te vinden in de villa.  Zelf spelen ze ook graag escape rooms. Ze gaan veel op pad, met andere eigenaren of met het personeel. Maar het begon allemaal na een bezoekje aan De Loods in Uden. Henny: “We waren gelijk verkocht aan de magie van escape rooms. Ik zei meteen, dit wil ik ook. Alleen was ik toen net begonnen met Monkey Town Waalwijk en dat had prioriteit.” Tegenwoordig is hij daar alleen nog maar nodig bij extreme drukte of technische problemen. Er kwam dus tijd vrij om met de escape room aan de slag te gaan. En de ervaring die hij had opgedaan in het vermaken van mensen bij Monkey Town nam hij natuurlijk mee. “Ik ben altijd graag creatief bezig en met een escaperoom kan ik al mijn energie kwijt.”

Achter de schermen: Villa BreTil

"We waren net een week open en kregen een groep fanatieke escapers op bezoek en werden met hun beoordeling met de grond gelijk gemaakt."

Villa BreTil
Ze kregen een tip dat er in Rijen al geruime tijd een villa uit 1908 leeg stond. Dat bleek een schot in de roos. “Als je de ruimte zo ziet zou je kunnen denken dat het ooit voor deze toepassing gebouwd is…” Ze gebruiken vooral verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die zich daadwerkelijk hebben afgespeeld in en rondom de villa. Na een escape leggen ze hun gasten vaak uit dat de Duitsers destijds de villa echt bezet hebben en dat ze op dat moment in dezelfde ruimte aanwezig zijn. De gezichten spreken dan vaak boekdelen.

In de verhalen van de kamers staat 1 gezin centraal. Vader Dhr Schillinger, tandarts van beroep, heeft zijn eigen kamer. Maar ook zijn dochter HannaH heeft haar eigen plekje. Twee spannende kamers, waarbij de laatste met een druk op de knop kindvriendelijk te maken is. Met de kamer van Idah (moeder van HannaH) zijn ze op het moment druk bezig en hopen daar volgend jaar gasten mee te kunnen uitdagen. Daarnaast zijn ze bezig met een buiten speurtocht over een veldwachter in de jaren dertig. Deze tocht moet ook leuk voor kinderen worden.

Hun favoriete kamers zijn gemaakt door mensen met passie voor escape rooms die een verhaal zo kunnen brengen dat je er in gaat geloven. “Als je vergeet dat je in een escape room bent. Door de werkelijkheid te gebruiken in je verhaal en je het geheugen stukjes laat invullen van wat mensen weten van wat er ooit gebeurd is.” Ze proberen dit zelf bij Villa BreTil ook door alle zintuigen te prikkelen en deze onbewust te bereiken. De beleving van gasten moet beginnen zodra ze hun auto geparkeerd hebben. Als ze richting de villa lopen reizen ze langzaam terug in de tijd naar 1940.

Mooie en minder mooie momenten
Als we vragen naar de mooie momenten komen ze al snel met het verhaal over het gezin (vader, moeder en twee kinderen) die op controle kwamen bij Dhr. Schillinger. Toen ze dat enthousiast tot een goed einde hadden gebracht vroegen ze of ze ook een bezoekje aan HannaH konden brengen. Dat was geen probleem. “Na het spelen van de kamers begon mevrouw te huilen. Ze vertelde dat ze voor het eerst sinds lange tijd haar constante pijn niet had gevoeld, omdat ze zo intensief bezig was geweest met escapen. Dit was voor ons ook slikken en we zullen dit mooie moment dan ook nooit meer vergeten. Alleen al voor zo’n moment zouden we de kamers gemaakt hebben.” 

Achter de schermen: Villa BreTil
"Na het spelen van de kamers begon mevrouw te huilen. Ze vertelde dat ze voor het eerst sinds lange tijd haar constante pijn niet had gevoeld, omdat ze zo intensief bezig was geweest met escapen."

Maar er waren ook mindere momenten. Zo kregen ze nadat ze net een week open waren bezoek van een groep fanatieke escapers. Deze schreven een vernietigende review. Die kritiek hebben ze ter harte genomen en de kamers flink aangepakt. Van sloten kamers naar compleet elektronisch aangestuurde kamers. “Op dat moment waren we niet echt blij met die review, maar gezien het resultaat van wat het nu is geworden zijn we er heel erg blij mee. Dus ook mindere momenten kunnen lijden tot iets positiefs.” Ze blijven dan ook bezig met het verbeteren van hun kamers.

Toekomst
Ze zien dat de show rond het escapen steeds belangrijker word bevonden door de escapers en proberen hier zelf ook in mee te gaan. Zo hopen ze over 5 jaar dat de villa helemaal klaar is en geheel in het teken van vermaak staat. Dat het van begin tot het eind een grote beleving is. Daarnaast zijn ze een samenwerking begonnen met Agatha Events (die ook de intro filmpjes van de kamers heeft gemaakt) om een moorddiner te combineren met escapen. “We laten onze gasten dan eerst een kamer spelen en als ze klaar zijn gaat het verhaal verder. Maar dan in werkelijkheid. Dus de acteurs uit de filmpjes zijn er dan ook echt bij.” Dit zal een 6 uur durend programma worden, natuurlijk inclusief eten en drinken. Het belooft een groot spektakel te worden.


Achter de schermen: Villa BreTil
"De show rond het escapen wordt steeds belangrijker bevonden door de escapers. Wij proberen daar ook in alles in mee te gaan. Door alle zintuigen te prikkelen en deze onbewust te bereiken."

Tot slot
Op de vraag of ze nog een boodschap hebben voor de escapers die dit lezen wil Henny nog het volgende nog kwijt: “Escape uit de werkelijkheid door een leuke tijd te hebben bij een van de vele leuke kamers die Nederland tot beschikking heeft. Beleef kamers en voel de passie waar kamers mee gemaakt worden. Voor mij persoonlijk vind ik het niet belangrijk om binnen de tijd de kamer te verlaten, maar meer om een ervaring mee te maken. Have Fun!”
 

Genoemde escape rooms

Villa BreTil Escape Rooms
Wij hebben vandaag voor het eerst een escape room bezocht in Villa BreTil. Wat een geweldige ervaring was dat! Een warm welkom, een spannende start, een intensief heel gezellig uur en een lekker koel drankje na afloop. Dit smaakt naar nog heel veel meer. Dank jullie wel voor deze bijzondere ervaring en tot gauw!
24 februari 2020 om 21:55:59

Plaats een reactie

Login om te reageren