Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Hoe schrijf ik een review over een escape room op Escapetalk.nl?

Als geen ander weten wij hoe moeilijk het kan zijn om een goede review te schrijven over een escape room. Het probleem is dat je niet alles kwijt kan, omdat je anders te veel informatie weggeeft voor mensen die de kamer wellicht nog willen spelen. Om een handje te helpen bij het schrijven van een volledige review van een kamer, hebben we voor jullie een aantal elementen opgeschreven waar je iets over kan schrijven. Daarnaast hebben we ook nog een aantal andere tips voor het geven van feedback.
 

Elementen voor in een goede review

Als je op onze website een review achterlaat, geef je in totaal vier cijfers: je beoordeelt de sfeer, de puzzels, de service en voor het totaalplaatje. In je review kun je dus toelichten waarom je welk cijfer per onderdeel hebt gegeven. 

 • Beschrijf de sfeer
  Een belangrijk element van een escape room is natuurlijk de sfeer. Sfeer draagt uiteraard bij aan de beleving van een kamer. Er zijn een hoop zaken die de sfeer kunnen beïnvloeden, zowel ten goede als ten slechte. Inrichting, afwerking, gebruik van muziek, gebruik van licht, het verhaal, enzovoort. Klopte alles aan de kamer? Of waren er zaken waardoor je uit je concentratie werd gehaald of uit het verhaal werd getrokken? Denk hierbij aan bijvoorbeeld het kunnen horen spelen van andere spelers in een andere kamer, of de beroemde rode stickertjes op voorwerpen die niet bij het spel horen of die je niet aan mag raken.

  Niet alleen de sfeer in de kamer, maar ook buiten de kamer kun je beschrijven. Sta je na het spelen van een spannend spel direct in felle TL-verlichting te koekeloeren? Of was de locatie verder ook prachtig aangekleed? Beschrijf het allemaal!
   

 • Beschrijf de puzzels
  Ook hier kun je natuurlijk niet te inhoudelijk ingaan op welke puzzels je allemaal bent tegengekomen, maar je kunt bijvoorbeeld wel iets zeggen over het soort puzzels. Waren het rekensommen? Taalpuzzels? Logische puzzels? Zoekwerk? Wat vond je van de verhouding daartussen? Je zou daarnaast ook iets kunnen zeggen over de puzzels in combinatie met het verhaal: passen de puzzels in het verhaal?

  Als je dan achteraf op alle puzzels terugkijkt, kun je vaak iets zeggen over de flow van het spel. Met flow bedoelen we eigenlijk de hoe vloeiend een spel verloopt. Heb je het idee dat je tijdens het spel vooruitgang boekt met het oplossen van een puzzel? Of sta je na elke puzzel even om je heen te staren waar je nu weer aan moet beginnen? Zat er een logisch spelverloop in? Of liep je tijdens het spelen steeds vast omdat de puzzels veel te moeilijk waren?

  En wat vond je van het aantal puzzels? Waren dat er te veel? Te weinig of precies goed? Er zijn ook geweldige escape rooms met amper puzzels, maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het ligt maar net aan de insteek van de kamer.
   

 • Beschrijf de service
  Naast dat het spelen van de kamer natuurlijk het leukste is, is het ook belangrijk dat je gastvrij wordt ontvangen. Als er iets opvalt aan de service (zowel positief als negatief) dan kun je dat ook in je review vermelden. Nam de gastvrouw/ naderhand de tijd om na te praten? Of had je het idee dat je snel weggewerkt werd omdat de volgende groep al klaar stond? Werd je ontzettend vrolijk ontvangen, of had de gastheer overduidelijk zijn dag niet?

  Niet alleen voor- en achteraf heb je te maken met service, ook tijdens het spel kijkt er als het goed is iemand mee. Voelde de gamemaster jullie spelverloop goed aan? Kwamen de hints op tijd, te vroeg of te laat? Werkte de manier van hints geven ook voor jullie? Of kwam er midden in het spel ineens iemand binnenlopen om je verder te helpen? Het is voor eigenaren ook zeer fijn om te weten hoe hun personeel de bezoekers behandeld, dus vergeet zeker niet iets te zeggen over de service!


Naast dat je cijfers geeft voor bovenstaande elementen, kun je op Escapetalk.nl ook nog losse plus- en minpunten invoeren. Ook is het makkelijk als je vooraf je ervaring in één zin samenvat in het daarvoor speciaal gereserveerde vak. Deze zin, in combinatie met het algemene cijfer en de plus- en minpunten zorgen er dus voor dat een lezer direct kan zien of het een positieve of negatieve review is, en om in te schatten of de review interessant is om misschien helemaal te lezen. Het lijkt wat extra werk, maar sla deze dus zeker niet over als je een goede en complete review wil schrijven!
 

Tips

Om af te sluiten een aantal tips voor de inhoud en opbouw van je review:

 • Blijf altijd netjes, ook al was je ervaring nog zo verschrikkelijk. Een hoop gescheld, daar zit niemand op te wachten en de kans bestaat dat je review dan verwijderd word. Zonde van je tijd! Onderbouw liever goed je ergernissen, daar hebben we wat aan!

 • Zorg dat je review geen spoilers bevat! Twijfel je of iets wel of geen spoiler is, dan kun je het beter achterwege laten of op een andere manier proberen te omschrijven!

 • Ben kritisch! Geef niet zomaar een 1 (er is niets slechters dan deze escape room) of een 10 (er is niets beters dan deze escape room). Hoewel het voor de escape rooms zelf natuurlijk heerlijk is om een 10 te krijgen, helpt het je medespelers niet om voor zichzelf te bepalen of deze kamer wel of niet iets voor hen is. Blijf altijd kritisch, daar zijn reviews voor!

 • Bouw je feedback positief op. ‘Wat er beter kan…’ klinkt al heel anders dan ‘dit was allemaal slecht’. We weten zelf ook wel dat dit niet altijd lukt, maar probeer het toch! Alleen dan kunnen de escape rooms jouw probleem misschien aanpakken. Heb je inhoudelijke feedback voor een escape room die je niet direct op internet kan plaatsen vanwege de spoilers? Meldt dit dan na het spelen bij het personeel of zet je feedback op de mail. Veel eigenaren zijn hun kamers continu aan het verbeteren, en we weten zeker dat elke feedback gewaardeerd wordt. Klachten kun je ook beter eerst bespreken met de escape room zelf. Dit geeft ze de kans om eventuele fouten te herstellen.