Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Wat is een escape room?

Een escape room (of exit game, escape game etc.) is een interactief spel op een fysieke locatie waarbij je samen puzzels, taken en uitdagingen ontdekt en oplost binnen een bepaalde tijd (meestal 60 minuten). Het is een misvatting dat je word opgesloten in een kamer. Er zijn ook varianten mogelijk waarbij je bijvoorbeeld niet ontsnapt, maar juist ergens binnen probeert te komen. Daarnaast zijn er varianten qua tijdsduur: soms krijg je langer de tijd, soms, juist korter, soms begint de klok pas later in het spel te lopen. Er komen steeds meer varianten op de markt waarbij de grens tussen escape rooms en andere vormen van entertainment langzaam vervagen. Ook de toepassingen van escape rooms worden steeds breder. Waar het in het begin alleen maar ter entertainment diende komen er de laatste tijd ook steeds meer educatieve toepassingen.

De escaperoom vindt zijn oorsprong in de computergames. Het zijn fysieke versies van (adventure)games, zoals bijvoorbeeld Myst. Er zijn geruchten over een eerste kamer, "Origin", die in 2006 gebouwd zou zijn door een stel softwareontwikkelaars in Silicon Valley, maar hier ontbreekt bewijs voor. De eerste bekende kamer is die van SCRAP in Japan in 2008. Europa volgde, met Budapest in Hongarije, pas in 2011. Maar we zijn de schade aardig aan het inhalen. Zo heb je in Budapest meer dan 100 escapelocaties in dezelfde stad.

In Nederland begon het in 2013. In Bunschoten of Eindhoven. Welke eerst was, is niet helemaal duidelijk. Inmiddels is Nederland wel het land met de meeste escaperooms per inwoner en staan we ook qua kwaliteit ontzettend hoog aangeschreven. Daar mogen we gerust trots op zijn! Wereldwijd waren er in 2015 inmiddels meer dan 2800 escaperooms.

We zijn benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen. Welke creatieve ontwikkelingen gaan we zien?