Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Verslag NK Escape Rooms 2019 - ronde 1 & 2

Lilian, een van onze lezers, deed mee aan het tweede NK Escape Rooms (in 2016 vond al eerder een NK plaats) en kwam terug met een mooi verslag.

Wat doe je wanneer je al meerdere escape rooms hebt gedaan en eigenlijk een stapje hoger wil op de ontsnappingsladder? Juist! Meedoen aan het NK escape rooms!

Uitjesbazen heeft dit jaar voor het eerst een landelijke wedstrijd georganiseerd omtrent het door ons allen zo geliefde fenomeen. Bij het aanschouwen van de aankondiging was ik in twijfel: de kosten waren 50,- per persoon en recensies van eerdere jaren waren logischerwijs niet aanwezig. Daarbij staan bedrijven die personeelsuitjes organiseren vaak niet hoog op de lijst van kwalitatief goede activiteiten. Oke, ik geef het toe; die 50,- betaalde ik in eerste instantie puur om te kunnen opscheppen dat ik meedeed aan het NK escape rooms…. toch wel een mooie opening voor een goed gesprek rondom het kaasplankje op verjaardagen.

Ondanks de twijfel werd het vaste escape room team opgetrommeld en schreven we ons in als team Relatiecrisis (lang verhaal, iets met een koppel waarvan elke helft in een ander team terecht is gekomen, ze zijn overigens nog gewoon bij elkaar...spoiler alert). Na inschrijving begon het wachten op de eerste informatie.

Ronde 1 was op inschrijving, je kon deze plannen op een gewenste dag en tijd. Locatie: niet bekend. Duimen dus dat het niet betekende dat je 3 uur in de auto moest om vervolgens ronde 1 en 2 aan de andere kant van het land te moeten volbrengen. Enkele dagen voor ons startschot, kwam het verlossende woord. Ronde 1 startte in het metropool van de Nederlandse escaperoom-community: Boskoop. Mazzel voor ons, een half uurtje rijden stond op het programma. Maar hoe zou deze ronde worden ingevuld? Je kunt nu eenmaal niet een bestaande escaperoom onderdeel laten zijn van een wedstrijd waar enkel escaperoom junkies aan meedoen. 

NK Escape Rooms 2019 - ronde 1 & 2

Aangekomen op de verzamelplek kregen wij per app de locatie van een kist. In deze kist lag een krant die ons zou leiden naar de locatie van een ontsnapte psychopaat, het doel van deze dag en thema van het NK. Een speurtocht voor volwassenen volgde. Waar je vroeger op de basisschool onder leiding van je vader in een groepje te voet door de wijk om je school liep, was versie 2.0 mobieler en verplaatsten wij ons per auto. Waddinxveen werd hierbij onveilig gemaakt. Letterlijk, want de waarschuwing vooraf om je vooral WEL aan de verkeersregels te houden, was zeker niet overbodig. Uitjesbazen had werkelijk het hele dorp betrokken bij onze zoektocht. De lokale Shell had het maar druk met enveloppen uitdelen en ook het gemeentehuis bevatte verborgen aanwijzingen. Door het volgen van o.a. de artikelen, contactadvertenties en puzzels uit de krant werd een reeks aan coordinaten langzaam duidelijk. Leuk en anders dan bij andere escape rooms: alle gereedschappen waren geoorloofd. Googlemaps is je grootste vriend, wanneer coördinaten moeten worden omgezet in een nieuwe locatie. 

Eenmaal op de gevonden lokatie aangekomen, stopte de tijd en zat ronde 1 erop. Had je de krant niet op tijd ontcijferd, was ronde 1 niet gehaald en kreeg je je coördinaten alsnog doorgestuurd. Met nog 14 minuten op de klok renden wij het hoofdkwartier van Uitjesbazen binnen, waar andere teams zojuist een fout cijfertje in de coördinaten hadden ingevoerd en zodoende de reis richting Duitsland hadden ingezet…..

Dit was het moment om even op adem te komen. Uitjesbazen had een eerste ronde ontworpen waar je helemaal in opging. Een goede escape room zorgt ervoor dat je een uur lang de wereld om je heen vergeet en hetzelfde gebeurde tijdens deze ronde (incl het vergeten van specifieke verkeersregels). Daarbij weet je pas echt dat je in een verhaal gezogen wordt en fanatiek bent, wanneer er even flink over en weer naar elkaar geschreeuwd wordt in het team. Ook dit was veelvuldig het geval. Alles in the heat of the moment natuurlijk, we zijn nog steeds vriendjes.

Veel tijd om bij te komen was er niet, ronde 2 stond op ons te wachten. In het verlaten hoofdkwartier was namelijk een bomkoffer gevonden, geplaatst door de ontsnapte psychopaat. Politie-agenten waren al op de locatie, maar vertrouwden het werk toch liever aan ons toe. En dus startte een nieuwe uitdaging. De puzzels zaten goed in elkaar en elke oplossing leidde tot het openen van een nieuw klepje in de koffer welke uiteindelijk leidde naar de bekende gekleurde draden die moeten worden doorgeknipt.

Je zag duidelijk dat hier veel werk was gestoken in het maken van de koffers. Puzzels waren afwisselend en lieten weer zien dat er out of the box moest worden gedacht.
Grote nadeel was dat de ruimte waarop werd gespeeld klein was en je onmogelijk met (in ons geval) 4 teamleden om de koffer heen kon staan. We weten allemaal hoe enorm frustrerend het kan zijn wanneer je in een escape room ‘’even niks’’ te doen hebt en dit was nog wel eens het geval tijdens deze explosieve opruimingsdienst. Uiteindelijk waren we dat snel vergeten toen het juiste draadje werd doorgeknipt en de koffer was ontmanteld binnen de tijd. Met nog 10 minuten op de klok eindigde hier onze dag aan escapen. 

Later lazen wij op de facebook van NK escape rooms dat sommige teams te maken hadden met defecten in de koffer, gelukkig was dit bij ons niet het geval. Maar gezien het feit dat enkel teams die ronde 1 en 2 hadden gehaald, nog kans maakten op de finale, is het niet halen door defecten op zijn minst gezegd niet fijn. 

Wij vertrokken uit Waddinxveen met een grote glimlach op het gezicht. Er stond nog een ronde op ons te wachten en misschien nog wel een finaleplek. Mijns inziens is deze middag alleen al de 50,- aan inschrijfgeld waard, we keken uit naar ronde 3!

Benieuwd naar het vervolg?
We hebben natuurlijk ook artikelen over ronde 3 en ronde 4.

Leuk verslag en heel herkenbaar! Ook wij hadden ernstige twijfels maar vonden het ook de gok wel waard. Ronde 1 was geweldig en maakten wij zelf overbodig spannend (niet richting Duitsland maar wel een km of 10 uit de richting voor de "oh wacht!" van de achterbank kwam). Ronde 2 was meer echt puzzelwerk en zat prima in elkaar. Er blijken best veel teams het verkeerde draadje doorgeknipt te hebben. Benieuwd naar het vervolg van je verslag!
10 april 2019 om 16:42:59
Bedankt voor je positieve reactie. Ook ronde 3 staat inmiddels online, ben benieuwd of je deze ook zo hebt ervaren!
01 mei 2019 om 15:52:28

Plaats een reactie

Login om te reageren