Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Getest: Puzzelpost - Het Boekanier Dossier

Met de opmars van de populariteit van escaperooms in Nederland, zien we ook een stijging van soortgelijke ervaringen waarvoor je niet per se de deur uit hoeft. Zelf hebben we het afgelopen jaar bijvoorbeeld Escape Room The Game, Sherlock Holmes Consulting Detective, Escape The Game: Mystery At Stargazer’s Manor en Journal29 al uitgeprobeerd. Hoewel de insteek en het spelverloop van al deze spellen ver uiteenloopt, hebben ze een ding gemeen: raadsels oplossen en een mysterie beleven vanuit je eigen luie stoel.

Nu hebben we in Nederland een nieuwe variant op dit concept: Puzzelpost. De naam zegt het al: een mysterie dat met de post naar de toe komt. Vanuit Canada en Amerika hebben we al eerder soortgelijke concepten de revue zien passeren: The Mysterious Package Company en The Mystery Experience Company zijn voorbeelden van populaire ‘thuismysteries’ in Amerika. Gelukkig hoeven we het nu niet meer zo ver van huis te zoeken!

De eerste productie van Puzzelpost, Het Boekanier Dossier, is een combinatie van een verhaal en bijpassende puzzels. Het is een soort detectiveverhaal waarbij je een dossier krijgt en met de inhoud hiervan een verdwijningszaak oplost. Wat Puzzelpost onderscheidt van de spellen die op dit moment al op de markt zijn, zit hem volgens ons vooral in de uitwerking van de details. Wanneer je de doos opent, zie je alleen maar voorwerpen die je in de realiteit ook tegen zou kunnen komen: een brief, een plattegrond, handgeschreven notities, een oud rijbewijs, een pagina uit de Gouden Gids, enzovoort. Dit maakt het makkelijker om het verhaal voor jezelf tot leven te brengen en het verhoogt de immersie dus enorm ten opzichte van andere spellen die we tot nu toe hebben gespeeld. Lees voor een uitgebreide review snel verder!Het verhaal
Het verhaal gaat over de zusjes Boekanier: Helena en Abigail. In 1979 gaat de negentienjarige journaliste Abigail Boekanier op onderzoek uit naar mysterieuze verdwijningen in het dorpje Oostzoom. Nadat Abigail zelf op mysterieuze wijze verdwijnt, maakt haar zus Helena zich zorgen. Langzaamaan kom je steeds meer over de zusjes, hun vader en Oostzoom te weten en ontrafelt er zich een mysterie: wat is er met Abigail gebeurd? Kun jij erachter komen?

Onze mening
Na contact te hebben gehad met Puzzelpost, kregen we een demo-exemplaar opgestuurd. Belangrijk om vooraf te vermelden, is dat onze review dus gebaseerd is op een demoversie van dit spel. Voor de eerste productieronde zullen er een hoop aanpassingen gedaan worden naar aanleiding van alle feedback die is ontvangen door de spelers van deze demo-editie. De volgende versie zal dan ook alleen maar nog beter worden dan deze!

Het allereerste wat ons opviel, en wat we eigenlijk ook al eerder hebben genoemd, is de prachtige vormgeving van dit spel. Er is duidelijk veel liefde en aandacht gestoken in de productie, en dat zou er zomaar voor kunnen zorgen dat dit spel een succes wordt.

Gedurende het spel werden we een aantal keer zeer aangenaam verrast door zaken die we nog niet eerder hadden opgemerkt. Alle spullen liggen al een uur voor je uitgestald op tafel, en nog weet de spelmaker je te verrassen! Dat is ontzettend knap, en dat zorgt voor een aantal wow-momentjes waar je als speler heel gelukkig van wordt: je hebt echt het idee dat je iets hebt ontdekt!Daarnaast moeten we toch ook even een compliment maken over de tekstuele elementen van dit spel. De tekst die in dit spel gebruikt wordt, is ontzettend goed geschreven. Veel spellen onderschatten misschien de waarde van een goed geschreven tekst, maar dit spel niet! Het bevat een logische opbouw, geen taalfouten (helaas is dat zeldzaam) en een verhaal waar je echt in kan verdrinken. Dat zorgde er dan ook voor dat we aan het einde echt nieuwsgierig waren naar hoe het verhaal nou eigenlijk verder gaat. Het einde van dit spel is namelijk niet ook meteen het einde van het verhaal. Je bent een stapje dichter bij de oplossing, maar het spel (en dus het verhaal) gaat verder in een volgende editie.

Dit leidt wel direct tot een van de kritiekpunten die we hadden: het spel bevat nu naar onze mening nogal een abrupt einde. We hadden zelfs niet helemaal in de gaten dat we de eindoplossing al gevonden hadden, en hebben nog lang zitten zoeken naar volgende aanwijzingen die helaas niet kwamen.

Een ander puntje van kritiek was dat we vonden dat we behoorlijk gestuurd werden door het spel. Je ontvangt een dossier, maar eigenlijk krijg je op een presenteerblaadje waar je in dat dossier naar moet kijken. Dat maakte het voor ons soms te makkelijk, wat ervoor zorgde dat we na een uur wel klaar waren en geen hints hebben hoeven gebruiken. Het zou een stuk gaver zijn om dat dossier als een echte detective zelf uit te kunnen pluizen, verbanden te moeten leggen en uiteindelijk dus echt zelf de oplossing te kunnen ontdekken. Hoewel het spel dan een stuk moeilijker wordt, maakt dat de beleving aan de andere kant misschien nog net iets beter.

Volgens de maker waren we niet de eerste die met deze feedback kwamen, en hij gaat ermee aan de slag voor de volgende productieronde. Uiteindelijk waren we blij verrast over Het Boekanier Dossier en is het wat ons betreft zeker een aanrader voor iedereen die wel van een mysterie houdt!Het brein achter Puzzelpost
Na het spel gespeeld te hebben, spraken we kort met Ruud Kool. Hij is de oprichter van Puzzelpost en de bedenker van het spel. Inmiddels heeft hij al 10 jaar ervaring met het maken van (real life) games. Vanaf 2013 had hij zijn eigen mobiele escaperoom en heeft hij meegewerkt aan verschillende escape rooms (bijvoorbeeld Sherlocked in Amsterdam en Escape Room 0345 in Asperen). De stijging in populariteit van escaperooms komt volgens hem mede doordat je even uitcheckt uit het digitale tijdperk en echt samen met je vrienden of familie een avontuur beleefd. Hij heeft dan ook opzettelijk het gebruik van een computer of smartphone achterwege gelaten in Het Boekanier Dossier, zodat je alle elementen fysiek voor je hebt en op die manier echt samen het mysterie moet oplossen.

De eerste reacties op zijn spel zijn volgens Kool veelal positief. Een aantal zaken zou hij graag nog aanpassen voor de volgende productieronde: hij zou graag meer deductie in het spel invoegen en daarmee het spel minder sturend maken. Ook wil hij ervoor zorgen dat je het spel makkelijker kan herstellen zodat het nogmaals gespeeld kan worden door vrienden en/of familie.

Op dit moment loopt er een crowdfundingsactie voor Het Boekanier Dossier. Om de productie überhaupt mogelijk te maken is er minimaal 30.000 euro nodig, maar met een hogere opbrengst kan de ervaring nog mooier gemaakt worden dan dat ze al is: een mooiere (bijpassende) doos en een volledige krant zouden dan onderdeel kunnen worden van de ervaring. De crowdfunding loopt nog tot 18 juni. Voor 48,- euro steun je Puzzelpost en krijg je een exemplaar van Het Boekanier Dossier thuisgestuurd (uiteraard nadat het doelbedrag gehaald is en het spel geproduceerd is). Uiteraard kun je Puzzelpost ook voor een kleiner bedrag steunen. Zie de website voor meer informatie hierover. We hopen natuurlijk van harte dat dit doel bereikt wordt, zodat er meer mensen van dit mooie spel kunnen genieten!
 

Genoemde games

Puzzelpost: Het Boekanier Dossier

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren