Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Getest: Meester 1883

Vanaf het moment dat ik een plaatje zag van Meester 1883 was ik geinteresseerd. Ik zag het een paar keer voorbij komen, maar hoorde er verder eigenlijk weinig meer over. Dat kan ook aan mij hebben gelegen, ik speelde zelf weinig spellen op dat moment. Dus zo ontsnapte Meester 1883 van Studio Stamp, wat in 2020 uitkwam, uiteindelijk toch aan m'n aandacht. Nu ik echter de laatste tijd gelukkig weer meer escape rooms en thuis mysteries speel, herinnerde ik me het spel opeens. Het leek me een mooi moment om het alsnog te spelen. Zou ik er spijt van krijgen dat ik het destijds links heb laten liggen?

Deze oud en nieuw was het eindelijk zo ver. We gingen Meester 1883 spelen. Met m'n partner in crime, met wie ik de laatste tijd meer escape room spellen heb gespeeld, en haar vriendin, die minder ervaring heeft. De eerste indruk was erg goed. Het deed me aan Puzzelpost / Diorama denken, wat ik toch als een soort van standaard beschouw wat betreft de presentatie van dit soort spellen. Het materiaal ziet er dus goed uit. Er zit ook meer dan genoeg in de doos. Je krijgt echt zin om er in te duiken. Wat we dus ook vol enthousiasme deden. We pakten allemaal documenten en begonnen te lezen. Iedereen droeg onderdelen van het verhaal aan en al vrij snel kwam het tot leven. Het beeld wat geschetst wordt via de verhalen voelt ook overtuigend en authentiek aan. 

Gaandeweg merkten we wel dat de meningen verdeeld raakte over het spel. Waar ik het verhaal goed vond en de manier waarop het zich ontvouwde mooi gedaan vond, vonden mijn medespelers het wel erg veel deductie. Die hadden liever wat meer puzzels gezien zoals in andere escape room spellen. Meester 1883 heeft wel puzzels, maar moet het vooral hebben van de mooie documenten en de verbanden die je daar tussen moet leggen.

Na een drie uur spelen verslapte onze aandacht ook. We hadden niet echt door dat we de antwoorden via de website al konden invoeren en bleven een beetje zoeken naar een soort van einde. Maar nadat we besloten de antwoorden maar in te voeren bleek dat we alles goed hadden. Ik denk dat we die vragen grotendeels halverwege ook al wel goed hadden kunnen invoeren. Want ondanks dat het verhaal goed is, is de clou is niet super verrassend. Dit voelde dus een beetje als een anti-climax. Wat mij betreft sowieso vaak onderschat in zowel spellen als escape rooms. Zorg voor een goed begin, maar zeker zo belangrijk is het einde. Daar tussen mag je gerust wat steken laten vallen, maar het begin en einde moet goed zijn. Ook omdat vaak de dingen zijn die blijven hangen.

Al met al hebben we ons absoluut vermaakt met het spel, maar waren de menigen dus verdeeld. Als deductie je ding is, kun je dit spel blind halen. Dan haal je een prachtig spel in huis, met een mooi verhaal. Als je wat meer escape room achtige puzzels zoekt is dit misschien minder je ding. Voor een eerste spel hebben ze de lat in ieder geval enorm hoog gelegd, dus we zijn benieuwd of Studio Stamp nog nieuwe spellen gaat maken. Ik zou het in ieder geval toejuichen.

Meester 1883 is eenmalig te spelen, maar met een refill pakket kun je het herstellen en doorgeven of verkopen.
 

Genoemde games

Meester 1883

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren