Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Getest: Escape The Room - Mystery At The Stargazer's Manor

Nadat we door Escape Room The Game de wereld van ‘escaperooms voor thuis’ hebben ontdekt, zijn we het web gaan afspeuren naar soortgelijke spellen. Uiteindelijk stuitten we op Escape The Room: Mystery At The Stargazer’s Manor. Dit is een spel van ThinkFun, een succesvol Amerikaans spelontwikkelingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van educatieve spellen. Er is geen Nederlandse variant verkrijgbaar, dus speelden wij het spel in het Engels. Dat maakt het spel uitermate geschikt om te spelen met een internationaal team. Het spel lag hier al even op de plank, maar in de winkels hebben we het nog niet zien liggen. Het was wel even te koop op bol.com, maar ook daar zien we het nu niet meer terug. Op Amazon.com is het wel te vinden, dus de liefhebber zou het kunnen importeren.
 

Het verhaal
Het is 1869 en Richard Harrison is een gerenomeerd astronoom in zijn stadje. Helaas is hij sinds het overlijden van zijn vrouw niet meer gezien. De laatste tijd gebeuren er vreemde dingen in zijn landhuis: harde geluiden, vreemde geuren en er komt rook uit zijn observatorium. Het is aan ons om het raadsel op te lossen.
 
Opstarten
Voordat je begint, lees je de kort maar krachtige handleiding. Eigenlijk wijst het hele spel zich vanzelf, maar je moet wel even goed lezen hoe je de bijgevoegde draaischijf moet gebruiken. De draaischijf gebruik je om de oplossing van de puzzels te controleren. Door op de schijf je gevonden antwoorden in te voeren, verschijnen de juiste symbolen bij een correct antwoord. Erg eenvoudig maar het werkt prima! Binnen 5 minuten waren we aan het spelen, in vergelijking met andere spellen een erg groot pluspunt!Het spel
In de doos zitten vooral enveloppen. Deze enveloppen mag je pas openmaken wanneer je de bijbehorende puzzel opgelost hebt. Voorafgaand leest iemand het verhaal voor om helemaal in de sfeer te komen. Gedurende het spel kom je steeds verder in dit verhaal. Het spel bevat dan ook veel tekst. Je krijgt dus veel informatie, en dat zorgt ervoor dat je je goed in kan leven. Daarbij kunnen de muziek en verkleedtips (ja, echt!) die op de website van het spel (www.thinkfun.com/escapetheroom) te vinden zijn, helpen om je echt in 1869 te wanen. Op deze website kun je ook het hintsysteem vinden: klik op de envelop waarvan je het raadsel niet opgelost krijgt om zo de bijbehorende hint te raadplegen.
 
Het spel is (volgens de makers) geschikt voor drie tot acht spelers. Wij speelden het spel met twee spelers en vonden dat goed werken. We escapen ook vaak met zijn tween, dus we zijn gewend om samen te werken. De duur van het spel is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je puzzelt, maar de uiterlijke tijdslimiet varieert van 90 tot 120 minuten (afhankelijk van met hoeveel spelers je speelt) volgens de makers. Verder blijft het concept hetzelfde: ontrafel het mysterie van de verdwenen astronoom en ontsnap op tijd weer uit het huis. Jammer is dat je zelf een wekker moet zetten. Het feit dat je dezelfde wekker hoort als je het spel verloren hebt, als wanneer je ‘s ochtends opstaat, lijkt me niet erg bevorderlijk voor de sfeer. Ben je na het oplossen van alle raadsels nog niet klaar met puzzelen? Dan kun je er op het laatst voor kiezen om nog een extra uitdaging aan te gaan.


 
Conclusie
Het getekende stijltje van het spel is uitnodigend. De tekening op de doos zorgde er bij ons in ieder geval voor dat we het mysterie wilden ontrafelen. De puzzels zijn ook leuk, maar eigenlijk te eenvoudig. Dan kan het nog zo goed voelen als je een puzzel oplost, maar zelfs met de extra uitdaging waren we in 40 minuten klaar met het spel. Dat wijkt toch wel behoorlijk af van de twee uur die de handleiding aangeeft. Het maximale aantal spelers van 8 lijkt ons dan ook erg optimistisch. Sterker nog, wij zouden aanraden dit spel te spelen met 1 tot 3 spelers. Met of zonder escape room ervaring.

Hebben we ons dan niet vermaakt? Jawel. Maar we hadden meer verwacht. Deels door de beloftes op de doos, deels door de escape rooms die we gespeeld hebben. Of misschien ligt het aan Escape Room The Game dat de lat een stuk hoger heeft gelegd. Dit is leuk als introductie of tussendoortje, maar biedt helaas net te weinig voor mensen die vaker escapen.

Genoemde games

Thinkfun - Escape The Room - Mystery At The Stargazer's Manor

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren