Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Getest: Escape Game

Onlangs werden we door Melanie Vives (een van de auteurs van de originele, Franstalige editie) getipt over het verschijnen van de Nederlandstalige editie van het boek Escape Game. In Frankrijk kwam het boek al uit in oktober 2016 en nu is vorige maand de Nederlandse editie uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff (LS) Amsterdam. Escape Game heeft  als doel om de populaire escape room naar je thuis te brengen. Het boek houdt wat dat betreft dan ook vast aan het bekende principe: in dit geval drie verhalen van elk 60 minuten. En mocht je nou zelf niet verder komen, dan staan achterin het boek de hints en oplossingen.

Omdat de spellen origineel door Fransen zijn gemaakt, is het niet gek dat een van de verhalen zich afspeelt ten tijde van de Franse revolutie. Bij een volgende missie voorkom je een aanslag op een beroemd hackerscollectief. Deze missie speelt zich in het originele boek af in Parijs, maar voor de Nederlandse editie zijn we beland in Rotterdam. Ook het laatste verhaal is aangepast: in de Keizer Karelgarage in Nijmegen los je de moord op een collega-agent op.

Eerste indruk
Als je het boek in handen hebt, is de eerste indruk erg goed. Het boek is groot, bevat 128 pagina’s vol kleurrijke illustraties en foto’s en heeft een stevige hardcover. Er is zeker niet bezuinigd op kwaliteit en het wekte in ieder geval onze nieuwsgierigheid. Al snel kwamen we er dus achter dat er drie verhalen in het boek verwerkt zitten. Deze verhalen kun je in willekeurige volgorde spelen. De verhalen verlopen ook niet bladzijde voor bladzijde, maar het zijn als het ware speurtochten kriskras door het boek heen. Je kan dus niet stiekem vooruit spieken, want de volgende pagina hoort waarschijnlijk bij een andere verhaallijn.

Escape Game boek preview

Valse start
Tijdens het spelen van het eerste verhaal (Franse revolutie) hadden we de nodige moeite om de logica en volgorde door het boek goed te pakken te krijgen. We kwamen er niet echt in. Daarnaast bleek ook dat er een fout in de vertaling zit waardoor je het eerste verhaal ook niet eens goed kan oplossen. Deze, en nog wat andere kleine (minder storende) foutjes in bijvoorbeeld de antwoorden, zullen overigens worden verholpen in een volgende editie van het boek, maar voor nu heeft de uitgever een extra vel uitleg aan het boek toegevoegd. Deze ontbrak echter nog bij ons exemplaar.

Verder is dus niet simpelweg de tekst vertaald, maar ook de plaatsen en namen. Zo probeert de uitgever het spel iets dichterbij de Nederlandse speler te brengen. De foto’s zijn echter wel hetzelfde gebleven. De foto’s van de moord in de parkeergarage zijn in werkelijkheid dus genomen in een parkeergarage in Frankrijk, en niet in de Keizer Karelgarage. Dat zijn echter geen storende details: we parkeren zelf toevallig altijd in die garage als we naar Nijmegen gaan, maar anders was het ons niet eens opgevallen.

Onze ervaring
Een goede eerste indruk, maar een behoorlijke valse start dus. We hadden echter nog twee verhalen te gaan. Gelukkig wisten deze de eerste verwachtingen alsnog in te lossen. We begrepen de logica nu beter en kwamen gelukkig ook geen storende fouten meer tegen. Daarnaast bevatten deze verhalen ook originele, uitdagende puzzels waarbij je zeker niet alleen maar in het boek bezig zult zijn. Met name bij het verhaal over de Medusa-Code zul je veel gebruik maken van je telefoon of een computer. Dit zorgt voor een leuke afwisseling. We zaten er helemaal in en wisten beide avonturen tot een goed einde te brengen binnen de tijd.

Conclusie
Op de kaft staat dat het met 1 tot 4 personen te spelen is. Wij hebben het gespeeld met z’n tweeën en dat lijkt ons een mooi aantal. Met z’n drieën of zelfs vieren rondom een boek lijkt ons niet ideaal, maar wellicht werkt dat ook.

We hebben ons, op de frustraties tijdens het eerste verhaal na, zo’n drie uur goed vermaakt met het boek en met een adviesprijs van minder dan 17 euro betaal je dan nog geen zes euro per avontuur. Dat lijkt ons een hele schappelijke prijs. Ze moeten die fouten wel echt even oplossen voor de volgende editie.

De Franse makers hebben inmiddels ook een escape room boek rondom Lucky Luke uitgebracht en zijn zelfs al bezig met een derde boek. Voorlopig zijn er echter nog geen plannen om deze ook uit te brengen in Nederland. Mocht daar verandering in komen, dan laten we jullie dat zo snel mogelijk weten natuurlijk! Wij zien een vervolg in ieder geval wel zitten!

Genoemde games

Escape Game
Heb hem al thuis klaarliggen, ben erg benieuwd :)!
07 augustus 2017 om 12:17:07

Plaats een reactie

Login om te reageren