Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Getest: Crimibox

Afgelopen maand lanceerde er een nieuw initiatief zijn debuut: we ontvingen de eerste versie van de Crimibox op onze deurmat. Zuiderburen Jimmy Cowé, Johan Cowé en Kelly Schrader uit Aalst zijn de bedenkers van dit nieuwe thuismysterie. Zelf zijn ze ook escaperoomfans, dus vanuit daar is het idee dan ook ontstaan. Inmiddels zijn er al meer dan 200 exemplaren van hun eerste moordzaak verkocht. Dat is het dubbele van wat de makers in eerste instantie in gedachte hadden. Daarmee is dit initiatief al voorzichtig een succes noemen. 

Op de website van Crimibox kun je lezen hoe ze het verhaal aankleden: Crimibox is in 2017 door de overheid in het leven geroepen om zich te ontfermen over zogeheten ‘cold cases’. Dit zijn zaken die door politie en justitie niet opgelost konden worden. Je kan je als burger inschrijven en ontvangt zo de informatie (politierapporten, getuigenverslagen, bewijsstukken) over onopgeloste moord-, ontvoerings- of verdwijningszaken. Met het nodige speurwerk kun je dan misschien een bijdrage leveren aan de oplossing.

Onze ervaring
Dit is niet het eerste thuismysterie dat we spelen, dus dan ga je automatisch vergelijken. Een van de dingen die ons meteen opviel, was de kwaliteit van de materialen. Die leek wat minder dan die van bijvoorbeeld Puzzelpost. Dit kan natuurlijk zijn om de kosten te drukken (een Crimibox kost namelijk maar 25,- euro) maar een steviger papier en een mooie omslag voor het dossier zou bijvoorbeeld al wonderen doen! De vormgeving is verder wel prima: simpel en strak zoals je van een politiezaak zou verwachten.

Onze aandacht werd verder direct getrokken door de bijgevoegde USB-stick. Dit onderscheidt de Crimibox dan ook: een hoop van het benodigde materiaal is online of op de USB-stick te vinden. De briefing voor deze zaak krijg je vooraf dan ook online. Met behulp van een digitale hulp kun je dan aan je onderzoek beginnen. De fysieke documenten die je krijgt, zijn er voor een groot deel ook voor de vorming van het verhaal: wat is er gebeurd en wie waren erbij betrokken? Het onderzoek zelf speelt zich voornamelijk achter de computer af. Dit zat goed in elkaar en werkte prima! De digitale hulp stuurt enorm in je zoektocht als je dat wil, maar als je dat niet wil kun je deze ook links laten liggen tot je zelf een hint nodig hebt. Dat is een groot voordeel en maakt dat het spel voor zowel beginners als gevorderden leuk is.

Uiteindelijk vonden we de gebruikte techniek dus echt een groot pluspunt. Hiermee is het namelijk mogelijk om een verhaal meerdere lagen te geven en dat hebben de makers voortreffelijk gedaan. Voor de snelle puzzelaars is er genoeg te puzzelen, maar voor de nieuwsgierige belevers onder ons is er ook meer achtergrondverhaal te ontdekken dan je in eerste instantie zult denken. 

Toch hebben we nog een puntje van kritiek: voor ons was het einde van het spel niet helemaal duidelijk. We hebben het hele hintsysteem doorlopen om er uiteindelijk achter te komen dat we de eindoplossing al hadden. Het verhaal leek nog niet af, en dat geeft op het eind dan ook een onbevredigd gevoel. Dit open einde is echter wel waar Crimibox op insteekt: bij de volgende editie kom je weer meer te weten over deze moordzaak. Dit klinkt als een goed idee, maar de edities op zich moeten wat ons betreft dan wel een duidelijk doel krijgen: waar ben je precies naar op zoek?

We hebben ook even met de enthousiaste makers gesproken en de feedback die ze tot nu toe krijgen is voornamelijk positief. Toch krijgen veel mensen het achtergrondverhaal nog niet helemaal mee. Hier spelen de makers op in en er zal voor de bestellers van de eerste editie de komende tijd dan ook nog meer duidelijkheid komen omtrent het verhaal. De vooruitzichten zijn ook mooi: er zijn plannen om in november/december een heus lidmaatschap te lanceren. Je krijgt als thuisdetective dan om de 2 à 3 maanden nieuwe informatie of een nieuwe case thuisgestuurd. Klinkt als een goed Sinterklaas- of kerstcadeau!

Al met al is de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde en kunnen wij niet wachten op het vervolg! We zijn nieuwsgierig en willen heel graag weten hoe het verhaal van deze eerste case afloopt...

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren