Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: Escape rooms in Wenen (Oostenrijk)

Meegesleurd door de enthousiaste Heiner van Escape Roomers en samen met Melly en Roland van het Oostenrijkse blog Out Of Time, die ook de hele trip regelden, bracht ik een eerste bezoek aan Wenen om escape rooms te gaan spelen. Dit overzicht bevat korte reviews van de kamers die we gespeeld hebben. Het is geen compleet overzicht van Wenen of een compilatie van de beste kamers (alhoewel de beste kamer er wel bij zit), maar meer een overzicht van de nieuwste kamers in de stad die mijn escape reispartners nog niet gespeeld hadden.

In dit weekend hebben we de volgende 8 kamers gespeeld (gebundeld per locatie):

No Way Out
Dit bedrijf, oorspronkelijk uit Dubai, heeft vijf kamers op deze locatie. Ze duren allemaal 60 minuten en zijn geschikt voor 2 tot 6 spelers. Alhoewel we uitgenodigd waren als testers was de kamer wel al open voor het publiek. Onderstaand geeft de situatie dus weer zoals deze was toen ze openden. Inmiddels hebben ze al verbeteringen doorgevoerd. We hebben The Nun, The Unknown en Mission Belvedere gespeeld. De andere kamers op deze locatie zijn Da Vinci en School Of Magic.

The Nun

The Nun
The Nun en The Unknown zijn de eerste horror escape rooms van Wenen. In tegenstelling tot steden zoals Barcelona en Athene is het horror genre (met acteurs) nog niet zo wijd verspreid in Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Alhoewel daar verandering in lijkt te komen nu er langzaam, maar zeker, dergelijke rooms geopend worden (bijvoorbeeld Amsterdam Catacombs). We waren echt benieuwd naar deze kamers. Het verhaal van The Nun is eigenlijk het vervolg op dat van The Unknown, maar de volgorde waarin je het speelt is niet echt belangrijk. Als je bekend bent met horror escape rooms is deze niet echt eng, maar wel een mooie om deze type kamers mee te beginnen en je moed te testen. Ze hebben een mooie ervaring gecreeerd, maar het was nog wat ongepolijst. Het verschil met de industrieen die wat verder gevorderd zijn (de eerder genoemde steden) is te merken, maar deze kamer heeft veel potentie wat betreft de aankleding, ruimtegebruik en de rol van de acteur. Het einde was echter zwak, iets wat de ervaring de nek om kan draaien. Ik hoop dat ze inmiddels verbeteringen hebben aangebracht (sommige aanpassingen waren al geplanned toen we daar waren) en ook wat doen met de feedback die we gaven. Ondanks mijn kritische blik is het eigenlijk een behoorlijk goede kamer en als ze het nog wat verder optimaliseren is het zeker een interessante kamer om te spelen in Wenen.

The Unknown

The Unknown
We waren de eerste groep die deze kamer beleefden met een acteur. Het verhaal speelt zich af voor The Nun, maar opende pas nadat die kamer geopend was. Het is een meer volwassen beleving. Meer enge momenten en verschillende verontrustende elementen die zo maar voor nachtmerries kunnen zorgen voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Een goed teken voor een horror kamer natuurlijk. Een goede flow, prima puzzels en een mooie sfeer maakten het geheel een erg goede beleving en daardoor een van mijn favoriete kamers van deze trip.

Mission Belvedere

Mission Belvedere
Deze kamer is een klassieke break-in kamer waar je Klimt's beroemde schilderij moet stelen. Het is jammer dat ze zo snel open zijn gegaan, aangezien het duidelijk nog niet af was. Sommige onderdelen mistten of werkten niet, maar ik zal proberen dat te negeren in mijn review, omdat het eigenlijk een behoorlijk goede kamer is. Een goed uitgevoerde (op de ontbrekende onderdelen na) klassieke start waar je inbreekt, prima puzzels (op een puzzel na die niemand begreep - waarom was die puzzel er uberhaupt en hoe was die gerelateerd aan wat wij aan het doen waren?), een fijne flow en een goed einde zorgden voor een mooie break-in ervaring. Het is ook mooi dat de kamer gerelateerd is aan een iconisch aspect van de stad. Dit draagt alleen maar bij aan de ervaring, zeker voor toeristen die de stad bezoeken. Kortom: No Way Out in Wenen kunnen we aanraden aangezien we van Melly hoorden dat de andere kamers ook erg goed zijn.


Logic Rooms
Deze nieuwe locatie heeft 5 kamers (Magic Lane, Wizard School, Space Game, Omen, Jungle game) waarvan wij Jungle game hebben gespeeld.

Jungle game
We hebben deze kamer spontaan geboekt om onze escape tijd in de stad te optimaliseren. Om eerlijk te zijn hebben we veel plezier gehad, maar niet vanwege de kamer. Meer vanwege de bizarre ervaring. Het is zonder twijfel een van mijn top 3 slechtste kamers ooit gespeeld (voor nummer 1 check een recente review van een kamer in Amsterdam) 😉

Om te beginnen gingen we de kamer in met de game master, ze begon dingen uit te leggen en het zelf voor te doen. Je kunt je voorstellen hoe we daar naar stonden te kijken. De kamer werd hierna niet veel beter. Een van de puzzels had een handgemaakte verbetering, sommige puzzels ontbrak het aan enige logica (het slechtste raadsel in een escape room ooit vonden we in deze kamer. Zelfs na uitleg...). Het is zo'n typische Russische 'turn key' escape room. Groen geverfde muren, foto's van dieren, wat gekochte props en hoppa: een jungle escape room!

Ik ken de andere kamer niet, maar dat wil ik ook niet als ze van het zelfde niveau zijn. Kleine waarschuwing: Het Russische bedrijf wat deze kamer heeft gemaakt heeft deze kamer overal ter wereld verkocht, dus je kunt deze kamer ook in Europese en Amerikaanse steden terugvinden. Zonde van je geld!


Brainteasers
Deze locatie heeft twee kamers: Der Schatz des Pharaoh and Free Lilli. Die laatste hebben wij gespeeld.

Free Lilli

Free Lilli
Dit was ook een spontaan geboekte kamer, maar gelukkig een stuk beter dan onze "jungle ervaring". Ik vond ten eerste het originele thema, bevrijd een aap uit een laboratorium, leuk. Er zijn natuurlijk een aantal standaard thema's in escape rooms en het is altijd verfrissend om andere ideeen tegen te komen. Er waren twee dingen die ik niet leuk vond aan deze kamer. Het eerste is het feit dat ze je extra tijd verkopen als je de kamer niet haalt in 60 minuten. Begrijp me niet verkeerd, ik klaag niet over de kosten, want voor vier personen was de prijs erg redelijk. Voor een grote Europese stad minder prijzig dan wat je zou betalen in Amsterdam bijvoorbeeld. Het was ook niet zo'n groot bedrag, maar ik vind het principe gewoon niet goed. Gelukkig hadden we het niet nodig. Daarnaast vond ik het begin niet sterk uitgewerkt. Ik ben zelden zo'n slecht begin tegengekomen met een willekeurige puzzel omringd door een hoop 'red herrings' zonder duidelijke logica. Een absolute 'time waster'. Nadat we die barriere echter hadden overwonnen bleek de kamer erg goed te worden. Verschillende leuke en originele puzzels, inclusief scheikunde (ok, ik ben een chemicus, maar het was een leuke praktische puzzel) en een acceptabele sfeer. Op het begina na, een erg leuke kamer dus.


Escape Mission
Volgens de website is dit de eerste escape room in Wenen (voorheen genaamd Mission60). Er zijn twee kamers: Devil’s mountain and Der Alchemist. Wij hebben de laatste gespeeld.

Der Alchemist

Der Alchemist
Toen ik op de website de kamer aan het bekijken was die we gingen spelen zag ik dat de record tijd 17 minuten was. Ik hoopte nog dat het 17 minuten over was, maar helaas, het was echt in 17 minuten. Wij deden er 24 minuten over. Voor een liefhebber dus niet echt een geweldige ervaring. Het is een behoorlijk simpele kamer, met klassieke puzzels zonder verrassende of speciale elementen. Het is ook geen slechte kamer, de puzzels zijn logisch en er is duidelijk liefde en moeite in de kamer gestoken, maar we zijn inmiddels een stuk verder qua escape rooms en er zijn heel veel betere kamers te vinden. Ik zou deze alleen aanraden aan absolute beginners.


SherLockd
Deze locatie heeft twee kamers, waarvan er een dubbel is, zodat deze als battle room gespeeld kan worden. De tweede en nieuwste kamer, Baker Street 221/B, is de kamer die wij gespeeld hebben.

Baker Street 221/B

Baker Street 221/B
Deze kamer was een plezierige verrassing. Gebouwd door één persoon, zou je kunnen spreken van een 'home-made' kamer. Natuurlijk is het geen eerlijk vergelijking om deze kamer te vergelijking met de beste kamers met een heel team erachter waar een hoop geld in is geinvesteerd. Deze kamer is een perfect voorbeeld dat je zelfs met een beperkt budget een hele mooie ervaring kunt maken zolang je maar creatief genoeg bent. Het was mooi om originele, slimme, logische puzzels en verrassende elementen tegen te komen. In tegenstelling tot de massaproductie van sommige kamers, voegen dit soort escape rooms echt iets toe. Okay, de sfeer mag dan misschien niet helemaal super zijn, maar wat betreft puzzels hadden we niks te klagen. Zeker de moeite waard om eens te spelen.


Crime Runners
Dit bedrijf heeft 4 kamers, waarvan de eerste drie op een andere locatie te vinden zijn dan de vierde, en meest recente, kamer die wij gespeeld hebben.

Going Underground

Going underground
Ik begin met drie letters: WOW! Met deze kamer heeft het team van Crime Runners Wenen op het lijstje verplichte bezoekjes voor escape room liefhebbers gezet. Alleen al voor deze kamer. Ik heb geen lijst met scores van alle kamers die ik kheb gespeeld, maar ik kan met zekerheid zeggen dat deze kamer een plekje verdient in de top 10%. Terwijl ik de kamer speelde voelde ik me als een kind dat Kerstmis cadeautjes mocht uitpakken. Maar goed, mocht je naar Wenen gaan, ook al is het niet voor het spelen van escape rooms, zorg dan toch dat je op z'n minst deze kamer gespeeld hebt. Je mag me later bedanken.

De sfeer en special effects zijn fantastisch, op het niveau van de beste kamers van Europa. Achteraf hebben we met de eigenaar over alle details (inclusief veiligheidsmaatregelen) gesproken en dat was erg interessant. Het verhaal is interessant en de kamer heeft een geweldige flow. Een mooie mix van logische puzzels waarbij er geen enkel moment was waarbij het voelde dat we met teveel spelers waren. Vier is dus een mooi aantal spelers voor deze kamer.

Voor ons, als ervaren spelers, voelde het wel een beetje aan de korte kant (de kamer duurt 90 minuten, maar we waren klaar in ongeveer een uur), maar zo moeten we dat misschien niet echt beoordelen. Het is natuurlijk ook gewoon zo dat als je zo'n geweldige ervaring meemaakt je nooit wil dat het stopt.

Het spelen van de beste escape room van Wenen was in ieder geval een mooi einde van onze trip.

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren