Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Op reis: Escape rooms in Montevideo (Urugay) en Buenos Aires (Argentinië)

Santiago is een van onze vaste bezoekers. Na een bezoek aan Uruguay & Argentinië schreef hij een artikel over de escape rooms die hij bezocht in Montevideo en Buenos Aires.

Vanwege familie ga ik elk jaar naar Uruguay (waar ik vandaan kom) en bijna elke keer als ik er ben, breng ik ook een bezoek aan Buenos Aires in Argentinië, een stad die ik geweldig vind en relatief dichtbij is.

Meer dan een jaar geleden, toen ik er voor het laatst was, was er maar 1 escape room open in Montevideo (en deze ging zelfs even tijdelijk dicht in deze periode) en waren er ook niet veel locaties of kamers in Buenos Aires (of Argentinië uberhaupt). Zeker als je de grootte van de stad / het land in beschouwing neemt. Dit jaar belandde ik in een totaal andere situatie. In Uruguay lopen ze een beetje achter met de Escape Room trend, maar in Argentinië was de markt inmiddels geëxplodeerd. Tegenwoordig zijn er ongeveer 130 kamers in Argentinië, waarvan er 90 in Buenos Aires te vinden zijn. De meerderheid is vorig jaar geopend.

Maar goed, waarschijnlijk zijn jullie meer geinteresseerd in de reviews van de kamers, dus laten we daar mee beginnen. Op het einde van het artikel zal ik nog wat algemene opmerkingen maken over mijn ervaring daar.


MONTEVIDEO

Om te beginnen, een klein beetje historie: escape rooms arriveerden in Montevideo in 2016. Eerst als een pop-up escape room in het oosten van het land in een populair vakantie resort. Dit leidde tot de eerste escape room in Montevideo. Het duurde alleen niet lang, het jaar erop was deze alweer gesloten. Rond diezelfde tijd arriveerde Juegos Mentales, een franchise uit Argentinië, in Montevideo volgens mij. Het is een van de twee grote franchises die de markt daar domineren. Het succes in Uruguay was echter beperkt. Ik hoorde van de huidige eigenaren dat het eerst andere eigenaren had en dat zij de boel tijdelijk gesloten hadden tot de huidige eigenaren het over namen. Tot voor kort waren zij de enige escape room in het land, maar de laatste maanden is er eentje bijgekomen (Claustrofobia).

Juegos Mentales Uruguay
Deze locatie heeft drie kamers. Ze duren allemaal 60 minuten en zijn voor 2-6 spelers.
 • La maldición de los piratas
  Ik speelde deze, geheel lineaire kamer, met mijn partner. Lineair qua opbouw van kamers, hoe je er doorheen gaat en ook qua puzzels. Meer lineair dan dit ga je het niet krijgen. Het is verder een acceptable escape room. Er word gebruik gemaakt van techniek, met name van mechanische elementen. Ik vond dat sommige puzzels erg inventief in elkaar staken, anderen waren wat meer standaard. Op een bepaalde manier is het een behoorlijk solide kamer, met prima aankleding en puzzels die in thema zijn met het verhaal. Ik zou echter nooit, maar dan ook nooit, iemand adviseren deze kamer te spelen met meer dan twee personen. Zowel fysiek als qua puzzels zou ik het afraden. Misschien in het geval van beginners of families hoogstens vier personen, maar zes is echt teveel. Vanwege de lineaire opbouw zijn er weinig verrassing of wow momenten. Het was de eerste kamer die ik speelde in Uruguay en ik verwachtte er niet veel van. Maar dat viel mee, het was een acceptabele kamer en ik denk dat het voor spelers die voor het eerst een kamer spelen (bijna iedereen in Uruguay) zelfs een prima kamer is. Weliswaar minder goed dan het niveau dat we hier gewend zijn, maar niettemin geen slechte kamer. We kwamen zelf nog een beetje vast te zitten, soms door technische problemen, maar de gemiddelde ervaren speler zal hier erg snel uit weten te ontsnappen.

  La Maldicion de los piratas
   
 • Titanic
  Dit was de tweede kamer die we speelden op deze locatie. Het word gezien als de moeilijkste. De aankleding is acceptabel. Weliswaar in thema, net als de puzzels, maar je word er niet echt door weggeblazen. Het is simpel gehouden en ik denk dat er ruimte is voor verbetering. We speelden met een team van vier personen, waarvan twee personen voor het eerst speelden. We liepen helaas vast tijdens het oplossen van de laatste puzzel, grotendeels door een technisch probleem, wat me mateloos irriteerde. Als je iets oplost en er gebeurt niks en je bent vervolgens zo'n 10-15 minuten bezig om vanalles te proberen word het eerder frustrerend dan leuk. Wat mij betreft hebben we het niet gehaald vanwege de gamemaster. Deze hadden in moeten grijpen en moeten aangeven dat de puzzel goed opgelost was. Behalve dat vond ik dat de kamer sowieso verschillende verwarrende elementen had die de puzzels niet direct ten goede kwamen. Wat betreft puzzels waren het er niet meer of moeilijkere puzzels dan in de eenvoudigere kamer. Ik vond het het puzzel design niet zo heel goed. Vervolgens kregen we nog een technisch probleem, waarvoor zelfs iemand de kamer in moest komen. Het hielp allemaal niet mee. Al met al is het geen slechte kamer, maar er is ook niks memorabels aan en helaas hadden wij geen al te beste ervaring.

  Titanic
   
 • 7 pecados
  7 pecados word gezien als de eenvoudigste kamer op deze locatie en dat was voor ons ook zeker zo. We hebben gespeeld als een team van vier personen (met mijn zus en haar vriendin die voor het eerst speelden). We ontsnapten ruim binnen de tijd en het had zelfs meer kunnen zijn als we niet vast waren gelopen op een bepaalde puzzel. Voor een ervaren speler is het te makkelijk en ontbreekt het de kamer ook aan iets spectaculairs, maar in dit geval hebben we toch lol gehad. Het is een leuke kamer met de focus op dingen doen en in dat opzich verschilt het ook echt van de andere twee kamers. Wat betreft plezier was dit de kamer die ik het leukst vond, zelfs met de simpelere puzzels. Natuurlijk zullen ervaren spelers zich niet uitgedaagd voelen, maar ze kunnen hier zeker plezier hebben, al zal het niet heel lang duren.

  7 Pecados
Samenvattend kan ik zeggen dat de kamers niet verrassend of top ervaringen zijn, maar zitten ze over het algemeen prima in elkaar. En voor de speler die gewoon eens een escape room wil doen doen ze wat ze moeten doen. Geen van de kamers zou ik afraden om te spelen, in tegenstelling tot sommige hele slechte kamers die je helaas in alle grote steden van Europa kunt vinden. Je moet ook beseffen dat de prijs veel lager ligt dan in Nederland. Afhankelijk van het aantal spelers (en de huidige koers) kosten de kamers tussen de 30 en 50 euro per team (!). Dus wat dat betreft is de kosten/ervaring verhouding meer dan acceptabel. Zover ik me kan herinneren waren alle drie de kamers te spelen zonder enige kennis van de taal. Ik zou het echter eerst even checken met de locatie of ze je in het Engels willen begeleiden.


Claustrofobia
Deze locatie heeft momenteel twee kamers, maar volgens de website (en wat ze me vertelden) hopen ze twee kamers meer te openen. Door een druk programma en omdat de andere kamer minimaal drie spelers vereistte heb ik alleen “Asesino Serial” (2-6 spelers) gespeeld, maar ik ben van plan om de andere (en misschien de nieuwe) te spelen tijdens mijn volgende bezoek in 2020.
 • Asesino Serial
  We speelden deze kamer met z'n tweeën. Het positieve aan deze kamer is dat het wat dynamische spel elementen bevat dat de andere kamers in Uruguay niet hebben. Daarnaast ook een paar licht enge elementen. Natuurlijk komt dit niet als een verrassing voor een ervaren speler, omdat ik de ideeën van deze kamer al in verschillende andere kamers ben tegengekomen. Maar om eerlijk te zijn, omdat het allemaal nieuw is in dit land, is het uniek en zorgt het voor een andere ervaring dan de kamers die ik al heb genoemd. Voor mij was het echter niet de kamer waar ik het meest van heb genoten. Aan de ene kant was het een kamer met lage investering, weinig gebruik van technologie en weinig aankleding. Ik snap dat het een zelfstandige onderneming is en waarschijnlijk daarom minder budge heeft, maar zelfs als ik dat in mijn achterhoofd houdt werd er misbruik gemaakt van bepaalde elementen die moderne escape rooms allang achter zich hebben gelaten. Sommige puzzels hadden weinig te maken met het thema en een van de puzzels was niet logisch. Over het algemeen heb ik betere ervaringen met zelfstandige ondernemingen dan franchises die in verschillende landen actief zijn. In dit geval denk ik dat het de makers van deze kamer nog de ervaring missen om iets van hoger niveau neer te zetten. Ik hoop dat ze met hun nieuwe kamers de lat wat hoger weten te leggen. Ook niet geheel onbelangrijk, op dit moment lijkt de kamer niet toegankelijk voor buitenlanders, aangezien er wat tekst in het Spaans was.

  Asesino SerialBUENOS AIRES

De markt in Buenos Aires (en daarmee Argentinië) word gedomineerd door twee franchises, Escape Games en Juegos Mentales. Het is dan ook niet verrassend dat enkele van de beste kamers te spelen zijn bij deze franchises. Aangezien ik maar beperkt de tijd had, heb ik geen kamers van zelfstandige locaties kunnen spelen, maar ook daar heb ik goede dingen over gehoord. De genoemde grotere franchies hebben verschillende locaties met meerdere kamers. Hieronder zal ik ze groeperen per locatie.

Escape Games San Telmo
 • Breaking Bad
  Deze kamer heb ik een jaar voor de rest van de kamers, die ik in dit artikel review, gespeeld. Maar het leek me zinvol om deze ook mee te nemen om het zo compleet mogelijk te houden. Ik speelde deze kamer met mijn partner en destijds hadden we nog niet de ervaring die we nu hebben. Ik kende de TV serie ook niet. Na het kijken van de serie heb ik mijn mening over deze kamer wel bijgesteld. Sommige ideeen waren goed uitgewerkt. De puzzels waren echter niet zo goed. Ik kan me geen enkele puzzel in deze kamer herinneren die ik echt leuk vond. Sterker nog, een vande slechtste puzzels die ik ooit gezien heb in een escape room zat in deze kamer.
   
  Breaking Bad
Escape Games Caballito
Het personeel op deze locatie was vriendelijk en ik ben ze erg dankbaar dat ze mijn reservatie op een ongebruikelijke manier aannamen. Ik heb deze locatie twee keer bezocht, een keer met familie en een keer met een locale groep geinteresseerde spelers omdat enkele kamers me werden aangeraden. Helaas zijn ze vergeten foto's te maken bij dat tweede bezoek.
 • Mi pobre angelito
  Deze kamer heb ik gespeeld op basis van aanbevelingen van Argentijnse escape room liefhebbers met kinderen, omdat de meeste kamers niet geschikt zijn voor kinderen. Naast mijn partner ging mijn zoon en mijn vader mee. Dit zorgde voor een van de "grappigste" ervaringen die ik tot nu toe heb meegemaakt in een escape room. Mijn vader ging namelijk na een rondje zoeken in een bank zitten en heeft vervolgens het hele spel geslapen. We moesten hem echt wakker maken op het einde. Naar mijn mening had de kamer ook weinig te maken met het thema wat het zou moeten hebben en was het ook niet echt om enthousiast van te raken. De aankleding was ook niet echt interesssant. De kamer is geschikt voor kinderen maar de ervaring voor mijn zoon was niet echt geweldig. Hij gaf achteraf echter aan dat hij nog vaker wilde spelen, dus het kon slechter. Sterker nog, hij maakte de connectie in een van de puzzels die wij niet zagen. Voor mij was het een kamer onder het gemiddelde, zowel qua puzzels als aankleding.

  Mi pobre angelito
   
 • La guarida del hacker
  Dit is de pittigste kamer op deze locatie en naar mijn mening wordt deze kamer beter hoe verder je komt. Er zijn wat overblijfselen van vorige versies van puzzels die het wat verwarrend maken en helaas hebben enkele van de eerdere puzzels weinig te maken met het thema en zijn ze ook niet bepaald leuk om te doen. Een van de puzzels vond ik wat te ver gezocht maar de hoofd puzzel waarbij je moest samenwerken vond ik goed gedaan. We liepen weliswaar een paar keer vast, maar dat had meer te maken met onze onkunde qua zoeken, dan met iets anders. Het is een prima gemiddelde kamer.
   
 • Alien
  Dit was duidelijk mijn favoriet in Buenos Aires omdat het goed gebruik maakt van technologie en wat verder afstaat van de de meeste slotjes gebaseerde kamers. Ook had deze kamer een paar erg mooie decoratieve elementen. De meeste puzzels waren interessant en bij enkele moest je samenwerken. Het zwakste punt van deze kamer was een eerste slechte puzzel die ervoor zorgde dat als je er mee aan de slag ging je deze onmogelijk weer in de oorspronkelijke staat kon herstellen zonder hulp. Daarnaast zorgde de laatste puzzel voor een totale anticlimax. Deze deed de kamer echt geen recht. We liepen hier ook op vast, voornamelijk omdat we veel te moelijk dachten, anders waren we redelijk vlug ontsnapt. Behalve de genoemde puzzels heeft de rest van de kamer een fijne flow en uitdagende puzzels. Toen ik deze kamer speelde was het de laatste kamer die ze gebouwd hadden en het toont de positieve ontwikkeling van de escape room scene. Aangezien er geen taal gebruikt wordt is deze kamer ook ideaal voor mensen die geen Spaans spreken.

Escape Games Nuñez
 • El juego del miedo
  Dit is een klassiek thema in escape rooms en ik vond de sfeer goed uitgewerkt. Deze kamer had ook verrassend element wat ik erg waardeerde. Hier en daar moest je samenwerken en de puzzels waren logisch. Er waren twee dingen, waarvan ik het idee had, dat ze vroeger wel gewerkt hebben maar nu niet meer. Dat lijkt op slecht onderhoud te wijzen. Ik heb me goed vermaakt in deze vrij solide kamer. Maar helaas ook hier, net als in de meeste andere kamers, was het laatste gedeelte een anti-climax door een slechte laatste puzzel. Niet alleen het idee van de puzzel maar ook de uitwerking was niet best. Dit was de enige kamer die ik gespeeld heb op deze locatie en wat betreft klantvriendelijkheid was deze het minste van allemaal, zowel voor als na het spel. Het voelde echt slechts als een commerciele transactie. Ik ben ze wel dankbaar dat ze mijn reservering via de telefoon aannamen, net zoals Escape Games Caballito. 

  El juego del miedo

Juegos Mentales Vicente López
Deze locatie zit aan de rondweg van Buenos Aires, in wat ze Greater Buenos Aires noemen. Ze hebben twee kamers en ik heb ze beide gespeeld. Ik moet zeker ook even de aandacht van de franchise eigenaar noemen. Die was boven het gemiddelde van wat ik ervaren heb in Buenos Aires, waar locaties meestal door personeel gerund wordt. Zeer vriendelijke service en een geweldig gesprek na het spelen. Voor dat, en voor de kamers, is het al de moeite om hierheen te gaan, zelfs wanneer de locatie niet zo centraal is.
 • El rito
  Ik heb deze kamer met twee andere personen gespeeld. Hij word gezien als erg moeilijk (10/10 volgens Juegos Mentales zelf) en het is ons niet gelukt om te ontsnappen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me niet echt vermaakt heb in deze kamer, ondanks sommige erg positieve aspecten waar ik zo op terug kom. Ik heb me geen moment op mijn gemaakt gevoeld in deze kamer en dat is zonde. Zeker omdat ze goede referenties hebben en de eigenaren erg aardig zijn. Het was helaas een van de minst leuke kamers die ik gespeeld heb. Ik vond de logica van de puzzels ontbreken of vergezocht en er waren enkele elementen aanwezig die ik echt zie als tijdverspillers. Ze zouden dat soort dingen moeten verbannen uit escape rooms, zeker als er ook nog eens misbruik van gemaakt wordt. Het onderliggende idee is goed, maar de uitwerking niet helemaal. De sterkste punten van deze kamer zijn enkele sfeer elementen, die zitten wel op het niveau van Europese kamers.
   
 • La purga
  Ik speelde La Purga met vier andere personen, allemaal met ervaring. Ik vond deze kamer een stuk leuker dan de andere kamer op deze locatie. Zoals hij nu is vond ik het echt een solide kamer en als ze hier en daar nog wat aanpassen zou het zelfs een hele goede kamer kunnen worden. Het spel is gebaseerd op de film "The Purge", die ik niet had gezien of uberhaupt van had gehoord van te voren. Maar als je de film wel kent (een van onze teamleden kende de film erg goed) zul je veel elementen herkennen uit de film. De sfeer is in ieder geval goed neergezet, zelfs buiten de kamer, wat behoorlijk bijzonder is. De kamer heeft een mooie sterke start met een idee dat ik nog niet eerder had gezien. Helaas was er ook iets kleins dat die sterke start voor mij persoonlijk een beetje verpestte. Er zijn verschillende goede samenwerkingsmomenten in de kamer en dat vind ik altijd een goed teken. De puzzels waren over het algemeen logisch en meestal gerelateerd aan het thema. Helaas was er een puzzel, die ons een hoop tijd kostte, die minder in elkaar stak. Er was nog een andere puzzel, hoewel logisch, die ook alles behalve leuk was. De kamer zou een stuk beter zijn zonder deze puzzels. Er was niet zoveel tekst in het spel, dus waarschijnlijk is de kamer te spelen zonder kennis van de taal, alhoewel het bij 1 puzzel een extra moeilijkheid zou kunnen opleveren. Deze kamer kan ik in ieder geval aanbevelen en ik denk dat met een paar kleine aanpassingen het nog een stuk beter zou kunnen worden.

  La Purga

Conclusies en algemene opmerkingen
Het is nog onzeker of er in Uruguay net zo'n marktexplosie gaat plaatsvinden als in Argentinië. Het feit dat het nog niet gebeurd is zou er op kunnen duiden dat, net zoals zoveel dingen in Uruguay, de trend voorbij gaat zonder veel succes. Aan de andere kant is er een tweede locatie bijgekomen dit jaar, wat er op zou kunnen duiden dat er meer aan zit te komen. Ondertussen is er in Argentinië duidelijk een stijgende lijn merkbaar, waarbij er constant nieuwe kamers geopend worden. De websites van de twee grootste franchises tonen diverse kamers die reeds gepland zijn om open te gaan. En hoewel er ook kamers zijn die deuren hebben gesloten, komen er meer bij dan dat er dicht gaan. Daarnaast is er een erg actieve escape room liefhebbers community te vinden op Facebook (Escapistas Argentinos). Deze groep heeft ongeveer 2500 leden en was mijn eerste bron voor het vinden van zowel aanbevelingen als spelers. 

Over het algemeen vind ik dat de escape room scene in Uruguay en Argentinië nog niet volwassen genoeg is. Dit heeft niet alleen te maken met het geld wat er in omgaat, maar ook met de concepten die typisch zijn voor een industrie in zijn eerste fase: het verhaal is ondergeschikt (wordt gebruikt als een excuus voor de setting in plaats van als het belangrijkste element), passieve en commerciele rol van de gamemaster (niet verwerkt in het verhaal, er moet om hints gevraagd worden via een walkie-talkie of intercom en gelimiteerde hints), random zoeken met black-light, kamers die moeilijker worden gemaakt door vergezochte puzzels en niet door ze meer of moeilijker te maken, en weinig verrassende elementen. In bijna alle kamers worstelden we me minstens een puzzel waarbij het ontbrak aan logica of waarbij het gewoon onduidelijk was wat er moest gebeuren. Iets wat ik zelden meemaak als ik kamers speel in Europa. De ontwikkeling in richting van een totale ervaring is er nog niet.

Ik verwacht wel dat als deze trend zich doorzet in Argentinië dat er een verbetering zal plaatsvinden. Hopelijk ga ik dat al merken bij mijn volgende bezoek. Het moet ook vermeld worden dat de prijs in Argentinië een stuk lager ligt dan in Nederland (een groep van 4 personen betaald ongeveer 25-30 euro). Als je dat dus in je achterhoofd houdt zijn de kamers in dit artikel het zeker waard om te spelen als je er bent. Ik raad je wel aan om te checken of de locatie je kan/wil begeleiden in het Engels en als ze dat doen probeer dan telefonisch te reserveren aangezien de websites meestal locale manieren van betalen vereisen.

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren