Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Escaperoom Oss

Stephan Damen van Escaperoom Oss was een van de eerste eigenaren die ons steunde toen we begonnen met Escapetalk.nl. Sindsdien hebben we eigenlijk altijd contact gehouden. Nu hij onlangs de kamers van Challenge Room Oss heeft overgenomen, leek het ons een mooi moment om hem hierover de hemd van het lijf te vragen.

Tijdens een vriendenweekend in april 2015 was Stephan in Delft. Daar speelde hij The Dentist. Toen hij naar buiten liep, wist hij één ding zeker: dit wilde hij ook. Eerst liet Stephan zich informeren over de kosten van een escape room en keek hij of hij daar het budget voor bij elkaar kon krijgen. Vervolgens stapte hij naar de gemeente om te vragen welke gebouwen geschikt waren voor een escape room. Toen dat allemaal duidelijk was, is hij direct een pand gaan zoeken. Toen hij dat eenmaal had gevonden, kon hij echt aan de slag.

Dracula’s Bedroom
Voor de nieuwe escape room zocht Stephan een thema wat nog niet bestond en waarin hij onderscheidend kon zijn. Dat werd dus ‘Dracula’s Bedroom’. Toen het thema vaststond, wist hij ook meteen welke elementen er niet mochten ontbreken in deze kamer. Er werden puzzels verzonnen en gekeken hoe deze in de kamer konden worden verwerkt. Aangezien hij wel wist welke effecten wilde, maar niet wist hoe hij die kon maken, zocht hij daar mensen voor. Daarna ging alles erg snel.

Escaperoom Oss

"De woorden 'tja, dan had je het op papier moeten zetten'  hebben me een jarenlange vriendschap gekost."

Tegenslagen
Maar het ging niet altijd zonder slag of stoot. “Tijdens het bouwen had ik meer met contracten en minder op goed vertrouwen moeten werken. De woorden ‘tja, dan had je het op papier moeten zetten’ hebben me een jarenlange vriendschap gekost.”

Daarnaast geeft hij aan dat het verbazingwekkend is om te zien hoe respectloos sommige individuen met het spel omgaan zodat, ondanks dat de kamers erg degelijk gebouwd zijn, er dingen kapot gaan. Dit is een veelgehoorde klacht onder escape room eigenaren overigens. “Als een brievenbakje wat gewoon open is gesloopt wordt omdat er misschien iets in het hout verstopt zit, of dat een bel aan een telefoon afgebroken omdat er misschien iets achter kan zitten, dan vraag ik me echt af wat er bij die spelers in hun hoofd omgaat. Laatst was er een vrouw in Dracula’s Bedroom en naarmate het spel vorderde begon ze zich meer en meer te misdragen. Toen ik na afloop vroeg waarom, kreeg ik het veelzeggende antwoord dat mijn kamer niet hufterproof genoeg was.”

Overname Challengeroom Oss
Naast de escape room organiseert Stephan ook een buitenspel wat vaak in combinatie met de escape room wordt geboekt voor personeelsuitjes. Hij kreeg echter een keer een boeking waarbij hij zo veel mensen tegelijk moest laten spelen, dat hij de kamers van Challengeroom Oss af heeft moeten huren. Deze waren in handen van Partycrew, een bedrijf dat vooral festivals organiseert en daarom niet genoeg tijd aan de kamers kon besteden. Ze lieten weten dat ze afscheid wilden nemen van de escape rooms en peilden bij Stephan of hij de kamers wilde voortzetten. Van het één kwam het ander. Nu zijn de kamers onderdeel van Escaperoom Oss. “Ik ga de kamers en de controlekamer stap voor stap verbeteren. Versleten attributen vervangen, betere sloten gebruiken. Ik wil een bepaald niveau uitstralen en daar moet de Challengeroom aan gaan voldoen. De thema's en het verhaal van de kamers zelf blijven wel zoals ze zijn.”

Toekomst
Als we vragen welke ontwikkelingen Stephan ziet wat betreft escape rooms, geeft hij aan dat dat de grote vraag is waar alle eigenaren mee rondlopen. Het maken van een escape room wordt tegenwoordig steeds duurder omdat er steeds meer techniek en effecten bij komen kijken. Stephan vraagt zich daarbij af of een kamer die € 100.000 gekost heeft ook meteen veel beter is dan een kamer van onder de € 50.000.

Ook heeft hij nog een idee voor een kamer in zijn hoofd zitten waarmee hij denkt aan de hoge verwachtingen van spelers te kunnen voldoen. “Maar daar heb ik geld en ruimte voor nodig. Als ik deze mag realiseren, zal hij op heel veel vlakken anders zijn dan de huidige escaperooms.”

Escaperoom Oss
"Ik beheer mijn kamers met passie en liefde en ik hoop dat ze dat ook uitstralen."

Fanatieke escapers
Stephan speelt zelf erg vaak, zowel in binnen- als buitenland. Hierbij valt hem op dat het niveau van kamers in Nederland ontzettend hoog is. Hij krijgt een geweldig gevoel van kamers waarin het verhaal goed is en de aankleding, afwerking en puzzels bij het verhaal en thema passen. Dat gevoel vindt hij niet bij een andere tijdsbesteding. Er zijn echter maar weinig kamers waarvan hij vindt dat ze op al deze factoren hoog scoren: “Sommige kamers hebben supermooie effecten en ijzersterke puzzels terwijl de afwerking te wensen overlaat. Of andersom:  geweldig mooie kamers met effecten waar je van gaat duizelen, maar met puzzels die het niveau de kamer geen goed doen.”

Tot slot
Als we vragen waarom mensen dan naar Escaperoom Oss moeten komen? “Lastig, zo’n ‘wij van WC Eend adviseren WC Eend’ vraag. Ik beloof mijn gasten dat ik er alles aan zal doen om te zorgen voor een leuke ervaring. Ik beheer mijn kamers met passie en liefde en ik hoop dat ze dat ook uitstralen. Als ik er niet ben, hoop ik ook van harte dat mijn medewerkers deze gedachte uitdragen.” Stephan had niet verwacht dat hij dit zo leuk zou gaan vinden: ”Ik ga al jaren om met klanten, maar nu zijn de mensen blij als ze binnenkomen en als ze naar huis gaan.”

Tot slot moet er Stephan nog iets van het hart: “Ik hoop dat escaperoom eigenaren elkaar met alle respect blijven behandelen en nog heel lang heel veel mooie kamers blijven bouwen. Ik hoop dat spelers onze kamers met respect blijven behandelen. Ik hoop ook dat de spelers de verschillende kamers naar waarde blijven beoordelen op Escapetalk.nl. Eigenaren en spelers hebben de reviews nodig, ben jezelf bewust van de macht van het geschreven woord. Ben je niet tevreden, maak dit dan eerst kenbaar bij de eigenaar. Als er daarna nog onvrede is, kun je dit in een review schrijven maar geef elkaar eerst de kans om de lucht te klaren. Dit is mij zelf overkomen en het frustreerde me dat ik die ene klant niet gelukkig heb kunnen maken.”
 

Genoemde escape rooms

Challenge Room Escaperoom Oss

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren