Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

Achter de schermen: Escape Room Bunschoten

In april 2013 openden Eric Spring in 't Veld en Dori Németh de allereerste escaperoom in Nederland. Vrijwel niemand wist destijds nog wat een escaperoom was. Wanneer ze het concept aan anderen uit probeerden te leggen, kregen ze reacties als: 'Jezelf laten opluiten in een kamer? Dat doe je toch niet voor de lol?' of 'Ik weet wel wat een darkroom is, maar een escaperoom...?' Toch lieten Dori en Eric zich daardoor niet tegenhouden. Dori komt van origine uit Boedapest, de bakermat van de escaperooms. Een vriend van haar opende daar in 2012 Paniq Szoba, een van de eerste escaperooms in Europa. Na het spelen van deze kamer was ze verkocht en wilde ze dit concept ook naar Nederland brengen. In het pand van de muziekschool van Eric was nog veel ruimte vrij, en dat gaf mogelijkheden voor het ontwikkelen van een eigen escaperoom. Daarnaast kwam de creatieve kijk van Eric op licht, geluid, special effects en zijn netwerk op het gebied van theater/film/media goed van pas. Samen speelden ze een aantal kamers in Boedapest, en kregen daardoor al snel een beeld van wat ze belangrijke ingrediënten vonden voor een goede escapegame. Hier hebben ze uiteindelijk hun eigen creativiteit op los gelaten. En met succes! Volgens velen behoort escaperoom Bunschoten tot een van de beste van Nederland. Achteraf bleken ze niet alleen de eerste in Nederland te zijn, maar ook de eerste in de Benelux. Des te meer reden voor Escapetalk om dit duo eens te ondervragen. Wij zijn namelijk wel nieuwsgierig naar hun verhaal!

Waarom is jullie escaperoom zo succesvol denk je? 
"Wij proberen met onze kamers net een stapje verder te gaan dan de meeste escape rooms. Denk hierbij aan licht, geluid, special effects, film, decor, verhaal, enzovoort. Het moet niet zomaar een spelletje zijn met wat puzzels en sloten. Het moet een sensationele ervaring zijn, daar gaan we voor! Maar wij hechten ook erg veel waarde aan de overall beleving van onze bezoekers. Die begint al bij binnenkomst en eindigt als het goed is niet meteen als zij bij ons de deur uitstappen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iedereen zich bij ons thuisvoelt en een zo compleet mogelijke escaperoomervaring meemaakt."

Escaperoom Bunschoten

Wij zijn, zo blijkt achteraf, niet alleen de eerste escape room van Nederland, maar ook de eerste in de Benelux!

Die beleving is erg sterk bij jullie inderdaad. Jullie waren er vroeg bij, maar hoe zorg je dat je ook succesvol blijft als escaperoom?
"Wij proberen met ons team continu de kwaliteit van onze kamers te verbeteren en we vinden het belangrijk om te blijven innoveren en vernieuwen."

Zo hebben jullie een tijd terug besloten om De Laboratoriumkamer te vernieuwen met een 2.0-versie. Wanneer besluit je zoiets en hoe gaat dat dan?
"Zodra een kamer ons gaat vervelen, dan passen we deze aan. Dat houdt het voor ons fris! Bijkomend voordeel van vernieuwen is dat bezoekers die jaren geleden deze kamer hebben gespeeld en deze graag opnieuw willen ervaren, hem zo nog een keer kunnen herbeleven zonder dat ze alles al weten."

Zijn er al plannen voor een derde kamer?
"Wij zijn al een jaar bezig met de bouw en het ontwikkelen van onze derde kamer. Wij verwachten deze ergens in 2017 te kunnen presenteren aan het grote publiek!"

We zijn benieuwd! Wat is de mooiste ervaring die jullie hebben gehad met de escaperoom sinds 2013?
"De mooiste ervaring is altijd als je net een nieuwe kamer opent en als de eerste teams naar binnen gaan. Maanden bloed, zweet en tranen gaan aan zo’n moment vooraf. Als het dan uitpakt zoals je had gehoopt en als de escapers enthousiast zijn, dan is dat het allemaal waard geweest!


Wij zien dat er voor onszelf nog heel veel meer te halen is uit het escaperoomconcept. Wat die volgende stap precies is, gaan we laten zien met onze Escape Room 3.0.

Een ander gaaf moment dat ik toch wil noemen, was toen Victor Milton van Doorn van Sherlocked ons noemde in De Wereld Draait Door. Toen stond de telefoon roodgloeiend en stroomde de inbox vol met aanvragen en positieve reacties! Dat moment was sowieso de grote breakthrough voor escaperooms in Nederland in het algemeen. Vanaf dat moment werd het mainstream en wist het grote publiek er vanaf."

Kan me voorstellen dat dat een mooi moment moet zijn geweest. Nu we het toch hebben over de geschiedenis van escaperooms in Nederland: welke ontwikkelingen hebben jullie gezien in escapeland en wat verwachten jullie van de toekomst?
"Wij zien dat reallife gaming op verschillende manieren wordt toegepast in alle denkbare thema’s. Dat is een fantastische en zeer interessante ontwikkeling! Wij zien dat er voor onszelf nog heel veel meer te halen is uit het escaperoomconcept. Wat die volgende stap precies is, gaan we laten zien met onze Escape Room 3.0. We kunnen dan ook niet wachten om dit aan onze bezoekers te kunnen presenteren!"

Nu zijn we helemaal benieuwd. Kunnen jullie niet een klein tipje van de sluier oplichten? Of moet het nog geheel geheim blijven?
"OK! Een heel klein tipje dan! Het thema is totaal wat anders dan De Laboratoriumkamer en De Meisjeskamer. Deze twee kamers liggen een beetje in elkaars verlengde en vullen elkaar aan wat verhaal betreft. Escape Room 3.0 staat wat thema, verhaal en spel volledig op zichzelf. Voor ons was dat een enorme uitdaging. We hebben het ook “from scratch” opgebouwd. We nemen de kennis uiteraard mee van onze eerste 2 kamers en van het observeren van duizenden bezoekers. Maar we gooien ook een hoop “escaperoomwetten” overboord. Dat is spannend en inspireert ons enorm. Het brengt ons en ons team creatief gezien op plekken waar we nooit van hadden durven dromen!"


De grote groep escapeliefhebbers wordt steeds veeleisender... Het is voor ons de uitdaging om in deze behoefte te blijven voorzien. Tijdens, maar vooral ook na de hype!

Klinkt goed! Spelen jullie zelf ook graag escaperooms? Zo ja, welke raden jullie aan? En waarom?
"Uiteraard spelen wij zelf ook graag escape rooms! Wij vinden onder andere de rooms van Escape Challenge uit Delft en van Sherlocked in Amsterdam erg tof!"

Aangezien je Boedapest al had genoemd, voor iedereen die nog eens die kant op reist om daar te gaan escapen: wat zijn daar de aanraders volgens jullie?
"Para Park, de grondleggers van reallife room escape games in Europa! Daarnaast Paniq Szoba en Trap!"

Escape Adventure Best (interview volgt snel) had de volgende doorgeefvraag: “Hoe lang denken jullie dat deze hype blijft bestaan?”
"Een hype is een tijdelijk iets waar aandacht van een groot publiek naartoe gaat. Hoe lang zoiets duurt heeft met een aantal factoren te maken. Deze zijn moeilijk te toetsen. Ik zou dan ook echt niet weten hoe lang deze hype nog duurt. Daar wil ik wel aan toevoegen dat de hype voor ons niet echt interessant is. We zien dat in Boedapest de mindere kwaliteit escaperooms stuk voor stuk hun deuren moeten sluiten en dat alleen de goede kamers overblijven. Het is daar namelijk geen hype meer.

Er is een grote groep escapeliefhebbers en deze groep reallife escape-enthusiasts groeit nog steeds! Deze groep wordt steeds veeleisender, wil verrast blijven worden en wil een goede, originele game voorgeschoteld krijgen... Het is voor ons de uitdaging om in deze behoefte te blijven voorzien. Tijdens, maar vooral ook na de hype!"

Genoemde escape rooms

Mama Bazooka
Dit soort nieuwsitems vind ik leuk om te lezen en brengen Escapetalk.nl weer een stapje verder. Goed bezig!
20 oktober 2016 om 09:10:15

Plaats een reactie

Login om te reageren