Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Getest: Unlock!

Het aanbod aan escaperoomspellen voor aan de keukentafel breidt zich snel uit. We hebben er inmiddels al een behoorlijk aantal gespeeld en dat zorgt er ook voor dat we steeds kritischer worden. Toen er een gebundelde Nederlandse vertaling van Unlock! verscheen waren we benieuwd. Voegt deze verzameling wat toe aan het reeds bestaande aanbod?

Daar twijfelden we in eerste instantie wel aan. Na het openen van de doos moesten we namelijk even slikken. Alleen maar kaarten? Andere spellen pakken uit met veel meer verrassende attributen. Kan zo’n aanpak dan wel zorgen voor een complete ervaring?

We besloten maar meteen te beginnen met de tutorial. Mocht je overigens in paniek raken bij het openmaken van de doos en de tutorial kaarten niet kunnen vinden, geen nood! Deze zitten verstopt achter de kaarten van ‘De Formule’. Bijzonder, omdat er wel een extra vak is voor deze kaarten. De tutorial is in feite een heel kort ‘avontuur’ waarmee je de basisprincipes van het spel leert. Geen lange handleiding doorlezen, gewoon meteen spelen. Een verademing!



Unlock! doet een aantal dingen erg goed. Je draait eerst de beginkaart (bijvoorbeeld een kantoor) om. Daarop zijn cijfers te vinden. Deze corresponderen met andere kaarten (met bijvoorbeeld een kluis erop) die je ook mag pakken en omdraaien. Soms zijn de cijfers een beetje verstopt en moet je echt zoeken. Juist! Precies zoals in een echte escape room. Daarnaast kun je in Unlock! allerlei kaarten combineren. Door bijvoorbeeld een kaart van een sleutel te combineren kaart van een kastje, kun je deze openen. Of door een draad op een bepaalde manier te combineren met een machine, activeer je een scherm.

Tijdens het spelen maak je ook gebruik van een gratis te downloaden app. Hier voer je codes in en kun je om hints vragen. Dit laatste doe je eenvoudig door het kaartnummer in te voeren. Vervolgens kun je kiezen voor een of meerdere hints en/of de oplossing. Dit werkt erg goed.

Wat een stuk minder goed voelt is het strafpuntensysteem. Soms probeer je iets te combineren en als dat niet goed is, straft het spel je met tijdverlies. Dit zorgt ervoor dat je niet snel experimenteert zoals je dat in een escape room misschien wel eerder doet. Omdat je de tijd wel optioneel uit kan zetten, was het mooi geweest als dat met de strafpunten ook kon.

De drie avonturen, ‘De Formule’, ‘De Muis & de Worst’ en ‘Het Eiland van Dokter Goorse’ zijn door verschillende illustratoren en scenaristen gemaakt en dat zorgt voor een mooie variatie. Grafisch is Unlock! sowieso prachtig. Onze favoriet was het laatste avontuur: ‘Het eiland van Dokter Goorse’. De opzet van dit avontuur is totaal anders dan de andere twee en dat zorgde (bij ons in ieder geval) voor een aangename verrassing. We hebben ons echter met alle drie de avonturen erg goed vermaakt. Van alle escaperoomspellen tot nu toe, is dit zeker onze favoriet.

Op de doos staat dat het spel voor 2 tot 6 spelers is. Dat lijkt ons optimistisch. Wij hebben het met z’n tweeën gespeeld en dat voelde perfect. Drie zou nog net kunnen. ‘Het eiland van Dokter Goorse’, zou nog met z’n vieren gespeeld kunnen worden, maar meer lijkt ons niet handig.

Blijkbaar is er al een nieuwe editie met 3 nieuwe avonturen. Deze is echter nog niet in het Nederlands te krijgen. Het zou zomaar kunnen dat we ons niet kunnen bedwingen en de Engelse versie al gaan aanschaffen, want dit smaakt zeker naar meer!

Genoemde games

Unlock!

Plaats de eerste reactie

Login om te reageren