Een fout gevonden?

Meldingen ontvangen?

Wil je notificaties ontvangen?

Notifying Pim

Our website is also available in English. Change language

De Proefkelder

Utrecht , Nederland

Nu gesloten

60 minuten

2 - 6 (Aanbevolen: 4-6)

18 jaar

Lees reviews

Meer over De Proefkelder

Recent is ontdekt dat er in één van de beroemde werfkelders van Utrecht culinaire experimenten worden gedaan die mogelijk grote gevolgen voor de mensheid kunnen hebben.

Een gefrustreerde chef-kok heeft na een mislukte carrière gezworen om de perfecte wraak te nemen. Hij heeft zich teruggetrokken in De Proefkelder en zijn leven gewijd aan onderzoek naar de diverse smaken en zintuigen. Zijn experimenten moeten leiden naar de Ultieme Smaak Beleving. Maar….. eten en drinken zal hierna nooit meer hetzelfde zijn.

De Ultieme Smaak Beleving heeft een hoge prijs: na een week verlies je voor altijd je vermogen om te proeven…. De perfecte wraak, alle Chefs raken zo hun gasten en daarmee hun carrière kwijt!

Lukt het jou met jouw team om binnen 60 minuten de verschillende combinaties te ontrafelen en zo zijn plannen te doorkruisen?

Thema's

Mysterie

Eigenschappen

Niet rolstoeltoegankelijk

Epilepsie risico

NLEN

Eetgelegenheid

Drankgelegenheid

Escapetalk.nl statistieken

1 likes

39 bezoekers

Gebaseerd op escapetalk.nl bezoekers

Website

Bezoek website

Adres

Oudegracht aan de werf 210
3511 NS, Utrecht
Nederland

Route

Route

Kosten berekenen

Aan de prijzen vermeld op deze website kunnen geen rechten worden ontleend aangezien deze te allen tijden kunnen wijzigen.

11 reviews

De totaalscore hoeft niet het gemiddelde te zijn van je deelcijfers. Soms verdient een kamer voor je gevoel een hoger of lager punt.

Schrijf een review

DewiDewiSenior EscaperLid sinds: 05 augustus 2022 (52 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 11 april 2023

Grappige ervaring

#16
Een escaperoom die "de proefkelder" heet én aan de gracht in Utrecht zit. Dat kan alleen maar een succes worden toch?!

Vanaf centraal station was het ongeveer 10 minuten lopen naar de escaperoom.
In een eetcafé moesten wij ons melden en via buiten werden wij meegenomen naar de ingang van de kamer.
Hier werd hetzelfde verhaal verteld wat ook online over de kamer te vinden is. De host was vriendelijk, maar bracht ons niet echt in de sfeer. Wij kregen een walkie talkie mee die wij konden gebruiken om hints te vragen. Die zouden wij niet vanzelf krijgen, ook al keek de host mee. Daarnaast zouden we op 30 minuten en op 10 minuten een seintje krijgen.

Maargoed, over de kamer zelf; zonder te spoileren. De start begon top en bracht ons direct in de sfeer! Helaas was dit van korte duur.
Relatief simpele puzzels, waardoor wij er op een lekker tempo doorheen gingen. Goed lezen/zoeken/nadenken en je komt een heel eind.
Qua puzzels vond ik de kamer vrij origineel, wel wat herkenbare puzzels/ideeën van andere kamers, maar zeker ook nieuwe dingen! Qua decor en sfeer vond ik het wat tegenvallen. Fel licht, waardoor het spannende sfeertje net ontbrak. Je moet ontsnappen voordat de chef-kok terug komt, maar van deze druk hebben wij niks gemerkt. Zonde! Had een mooie aanvulling kunnen zijn.
Ik kan me niet herinneren of er muziek draaide in de kamer, mocht dit het geval zijn geweest; heeft weinig indruk gemaakt en dus ook een gemiste kans. Ook de attributen oogde wat goedkoop.
Dingen afgeplakt met zwart tape, losse draadjes, camera duidelijk in beeld.

Tot onze laatste kamer ging het prima. Met nog een half uur op de teller en 0 hints wisten wij zeker dat we de kamer zouden halen.
Maar niets was minder waar. Met de laatste puzzel zijn wij een half uur bezig geweest, meerdere hints gevraagd, maar toch niet gelukt. De hints sloten totaal niet aan op de vragen die wij stelden en zorgde juist voor meer verwarring. Of wij kregen informatie die wij zelf al hadden gevonden. De host had ons hierin meer kunnen sturen.
De laatste 5 minuten viel bij ons eindelijk het kwartje, waardoor wij de kamer net niet gehaald hebben. Ik heb het laatste half uur vooral met frustratie gespeeld.

Conclusie: prima kamer, origineel. Zou met wat kleine aanpassingen echt naar een hoger level gebracht kunnen worden. Leuk gepuzzeld, maar heeft mij niet "uit de realiteit kunnen halen". Hints(ysteem) mag wel wat aan veranderd worden.


6.5

Sfeer: 6.0

Spelbeleving: 6.0

Service: 7.5


Gespeeld in april 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Nee


 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Diversiteit
 • Sfeer
 • Beleving
 • Onvoldoende begeleiding
 • Duurde even vootdat de foto kwam
 • Verhaallijn
 • Losse draden/zwart tape

 

asjevgasjevgJunior EscaperLid sinds: 03 oktober 2020 (27 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 17 maart 2023

Andere ervaring dan anders

Deze escape room is niet te vergelijken met anderen. Je moet al je zintuigen gebruiken wat wel een andere dimensie gaf. Wat ik jammer vind is dat je zelf ook hints moest vragen (gelijk was dit vooraf goed duidelijk). Maar wanneer ben je bijna klaar? Hoeveel tijd heb je nog? Het is moeilijk in te schatten wanneer je hem nodig hebt.


7.5

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 7.5

Service: 8.0


Gespeeld in maart 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  53:16 min


 • Moeilijkheidsgraad
 • Origineel
 • Je moet zelf om hints vragen

 

annevbannevbEscaperLid sinds: 15 december 2019 (32 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 09 september 2023

Geur/Speur vermogen is een must

Met collega’s gingen we naar de proefkelder. Hij stond al een tijdje op mijn lijstje. Al een zoektocht opzich om bij de escaperoom te komen, maar eenmaal aangekomen werden we super enthousiast ontvangen. De kamer zelf is gaaf. Gebruiken van al je zintuigen was nog nooit zo belangrijk in een kamer. Zo fijn dat we met zn vieren waren en dingen konden verdelen, want er viel zo veel te doen. Wat voor mij een pluspunt was, was dat alles een soort van samen kwam in de laatste grote opdracht, tof bedacht.


8

Sfeer: 7.5

Spelbeleving: 8.5

Service: 7.5


Gespeeld in februari 2023

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja  52:41 min


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Moeilijkheidsgraad
 • Beleving
 • Verhaal
 • Origineel
 • Foto

 

CivisCivisJunior EscaperLid sinds: 16 januari 2022 (25 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 08 januari 2023

Verrassend maar niet helemaal onze stijl.

Deze escaperoom hebben wij met vrienden gespeeld. Voor hun was het de eerste kennismaking met een escaperoom spelen.
Wij vonden het wel een verrassende kamer die al gelijk ''spannend'' begon :-)
De kamer zelf vonden wij matig. Wel een super leuke locatie. Helaas hebben wij hem niet gered, ook niet op het nippertje. Zou wel leuk geweest zijn maar helaas duurde het te lang voordat bij ons het kwartje viel.


7

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 6.0


Gespeeld in september 2022

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Nee


 • Origineel

 

Christa89Christa89Junior EscaperLid sinds: 09 januari 2018 (33 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 28 augustus 2022

Stimulerend voor de zintuigen

Deze kamer met 2 personen gespeeld, maakt het wel wat lastiger omdat je alle puzzels samen doet. Wij hebben de kamer als zeer leuk ervaren, helaas niet gehaald maar dat mocht de pret niet bederven.
Leuke puzzels/opdrachten waarmee je zintuigen op de proef worden gesteld, goeie begeleiding van de host gehad tijdens het spelen.


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.5

Service: 10.0


Gespeeld in augustus 2022

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Nee


 • Sfeer
 • Goede service
 • Puzzels
 • Origineel
 • Goede begeleiding

 

johan_adersjohan_adersEscape ExpertLid sinds: 31 januari 2018 (87 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 24 september 2020

Gemiste kans

We zijn met z'n tweeën een paar dagen in Utrecht en zochten bewust naar een goed beoordeelde kamer voor 2 personen. Netjes gebeld met de spelleider, die ons enthousiast uitlegt hoe de kamer werkt, dat ie moeilijk is voor 2 personen maar dat het wel kan als je open staat voor hints, en dat staan we.

De dag erna worden we vrolijk en enthousiast ontvangen door de spelleider, die ons goed ontvangt, voorbereidt, het verhaal uitlegt en de sfeer opkrikt. Het verhaal is leuk, origineel en de puzzels passen helemaal in het verhaal. De puzzels zijn erop gericht om al je zintuigen in te zetten, te prikkelen en uit te dagen, letterlijk! Puzzels die je zintuigen vereisen zijn niet helemaal uniek, maar deze kamer is er in zijn geheel op gericht en dat is bijzonder en geslaagd. Verder een goed teken dat er meerdere ruimtes zijn en er maar weinig gebruik gemaakt wordt van cijfersloten.

Maar dan het eerste probleem. Ten eerste is de kamer, maar dat is mijn mening, niet geschikt voor maar 2 personen. De kamer is namelijk niet erg lineair en veel puzzels zijn lastig te onderscheiden of lopen zelfs in elkaar over. Dit maakt de puzzels lastiger te interpreteren dus is het nodig om samen te werken en te overleggen. Er is een verschil tussen kamers die moeilijk zijn voor 2 personen, of die niet geschikt zijn voor 2 personen, omdat je bv. soms op meerdere plekken tegelijk moet zijn. Dit laatste is hier het geval en het zou beter werken als je met minstens 4 bent, omdat je dan met setjes kan werken en alsnog kan verspreiden over 2 verschillende plekken en beter kan overleggen. Grote gemiste kans omdat je hierdoor een stuk tempo, spelbeleving en effectiviteit mist. Dit zien we meer bij kamers die zichzelf promoten als geschikt voor 2 spelers.

Het 2e probleem is het geven van hints. We zijn erg lang blijven hangen op één plek omdat we (a) in de haast iets niet vonden (ook eigen schuld), en (b) niet om hints vroegen (wederom eigen schuld). De spelleiding zag dit en had op elk moment in kunnen schatten dat we hints nodig hadden. Deze kregen we niet en zo verloren we kostbare tijd. Waarschijnlijk hadden we het einde toch niet gehaald, maar met meer hints hadden we wel meer van het verhaal en de spelbeleving meegekregen. En de spelbeleving is minstens net zo belangrijk als het einde halen. Wederom een forse gemiste kans.

Ondanks onze kritische beoordeling raden we de kamer zeker wel aan. Met een groep van 3 of beter 4 denken wij dat dit een enorm originele en bijzondere escape room is die je flink aan het denken zet, en een leuke spelleiding heeft.


6.5

Sfeer: 6.5

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 2 personen

Team: The Kardashian Killers

Ontsnapt: Nee


 • Prikkelt alle zintuigen
 • Origineel
 • Beperkt geschikt voor 2 spelers
 • Hints

 

DnnsDnnsEscape ApprenticeLid sinds: 24 september 2020 (2 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 24 september 2020

Erg origineel.

We deden deze kamer met zijn tweetjes, wat dan erg pittig is. We hebben er wel enorm van genoten, en met wat hints zijn we toch een flink eind gekomen. Het geheel is erg tof opgezet en het is leuk om eens op een andere manier te puzzelen. Zeker een aanrader!


8.5

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 8.0

Service: 10.0


Gespeeld in september 2020

Gespeeld met 2 personen

Ontsnapt: Nee


 • Puzzelen met alle zintuigen

 

Domina TempusDomina TempusSenior EscaperLid sinds: 09 november 2018 (110 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 09 oktober 2021

Prikkelend voor brein en zintuigen

#72

Een originele escape room die wij met drie personen best wel moeilijk vonden. Wellicht dat dit ook kwam doordat de benodigde hints, voor mijn gevoel, vrij laat gegeven werden. Eigenlijk pas minuten nadat het voor een gamemaster toch echt wel duidelijk moet zijn via beeld en geluid dat de spelers een duwtje in de juiste richting nodig hebben.

De kamer is goed in thema en maakt gebruik van al je zintuigen. Erg enerverend om op deze manier bezig te zijn met puzzels omdat ik dit nog niet heel vaak heb terug gezien bij andere escaperooms.

Mocht je in de buurt zijn en zin hebben om te escapen kun je deze zeker meepakken. Het is bij uitstek een kamer om mee te nemen in je speelroute wanneer je meerdere kamers in Utrecht eo gaat bezoeken!


7

Sfeer: 7.0

Spelbeleving: 6.5

Service: 7.0


Gespeeld in augustus 2020

Gespeeld met 3 personen

Ontsnapt: Ja

 

Marjet (6 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 16 december 2019

Alle zintuigen geprikkeld en uitgedaagd!

Een erg leuke escape room, mooie verrassende elementen. We liepen helaas vast op 1 puzzel waardoor we wat tijd verloren, desondanks wel ontsnapt!


8.5

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 8.5

Service: 8.5


Gespeeld in december 2019

Gespeeld met 6 personen

Ontsnapt: Ja


 • Origineel met alle zintuigen
 • Aankleding
 • Variatie aan puzzels
 • Samenwerking geboden!
 • Tips leken ons niet direct te helpen

 

mnmencomnmencoJunior EscaperLid sinds: 12 februari 2018 (19 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 21 december 2019

Grappig concept

Leuke escaperoom, weer eens wat anders omdat je al je zintuigen moet gebruiken. Het verhaal en de ontvangst zijn prima. De aankleden is ook goed. Er zijn overal aanwijzingen en voorwerpen te vinden die gebruikt kunnen worden.
Het was niet altijd even duidelijk waarvoor, maar het einde komt alles helemaal samen. Er zitten echt grappige en andere/verassende puzzels in, maar helaas ook wel wat hangsloten.

We hebben de kamer zonder hints binnen de tijd uitgespeeld. Met logisch nadenken kom je een eind.


7

Sfeer: 8.0

Spelbeleving: 7.0

Service: 8.0


Gespeeld in november 2019

Gespeeld met 4 personen

Ontsnapt: Ja

 

vlaflipvlaflipEscaperLid sinds: 28 december 2019 (42 kamers gespeeld)
Geplaatst op: 13 september 2020

Heerlijk!

Een zinnenprikkelende escaperoom waarbij al je zintuigen nodig zijn om op tijd de oplossing te kunnen vinden.
Een mooie mix van klassiek met techniek, leuk voor kleine groepen, er is veel te doen.
Pas wat later in onze tocht kwamen we wachter de bedoeling, we moesten veel samenwerken maar hadden een goed resultaat.
Niet alleen voor smulpapen en lekkerbekken!


9

Sfeer: 9.0

Spelbeleving: 9.0

Service: 9.0


Gespeeld in september 2019

Gespeeld met 4 personen

Team: Vlaflip

Ontsnapt: Ja


 • Thema
 • Puzzels voor alle zintuingen
 • Locatie
 • Host

 

Schrijf je review

Plus en minpunten

Aanvullende info

Score

Afronding

1
Review
2
Plus- en minpunten
3
Aanvullende info
4
Score
5
Afronding

Uw review

Je ervaring in één zin*
Vertel wat uitgebreider over je ervaring*

Pluspunten van de kamer

Sfeer
Goede service
Puzzels
Origineel
Moeilijkheidsgraad
Goede prijs
Beleving
Verhaal
Diversiteit
Goede begeleiding
Logica
Spannend

Minpunten van de kamer

Sfeer
Slechte service
Puzzels
Weinig origineel
Moeilijkheidsgraad
Prijs
Beleving
Gebrek aan verhaal
Onlogische puzzels
Slechte begeleiding
Heeft onderhoud nodig
Decor

Meer info

Datum van bezoek*
Personen*
Ontsnapt?*
Hoelang duurde het voor je ontsnapt was?

Sfeer

Spelbeleving

Service

Totaal

Score

Beoordeel hier de gespeelde escape room met verschillende cijfers.

Sfeer

Hoe was de aankleding van de kamer? Werden er effecten gebruikt?

Spelbeleving

Waren de puzzels/opdrachten uitdagend, haalbaar en in balans en pasten ze mooi bij het verhaal en de beleving?

Service

Hoe werd je ontvangen en begeleid voor, tijdens en na het spel?

Totaal

De totaalscore hoeft niet het gemiddelde te zijn van de deelcijfers. Soms verdient een kamer voor je gevoel een hoger of lager punt.

6

Sfeer: 6

Spelbeleving: 6

Service: 6

Prima: Een middenmoter, prima om te spelen, maar verwacht geen topper.

Waarom zie ik dit?

Eind 2021, hebben we, op basis van input van onze bezoekers, een standaard uitleg opgesteld voor de cijfers. Deze kan je helpen om je cijfer in context te plaatsen.

Naam


6

Sfeer: 6

Spelbeleving: 6

Service: 6


Meer informatie

Gespeeld in

Gespeeld met

Team:

Ontsnapt:

Tijd (mm:ss) (optioneel)


Pluspunten

Minpunten

Plaatsen zonder account.

We zullen je een mail sturen om te bevestigen dat het email adres van jou is.
Je review wordt pas zichtbaar op de website als je emailadres bevestigd is en wij de review goedgekeurd hebben.

Voer je naam in
Hoeveel escape rooms heb je al gespeeld?
Voer je e-mail in

Bedankt!

Je bent geweldig